Polecamy Recenzje Przed premierą Publicystyka Warto zagrać

Recenzje gier 3

Recenzje i oceny najważniejszych i najpopularniejszych gier

Platformy
Gatunki
Ubiegłe lata Redakcja poleca
Recenzja gry Age of Empires 4 - powrót króla RTS-ów

Recenzja gry Age of Empires 4 - powrót króla RTS-ów

recenzja gry25 października 2021

Po godzinach spędzonych w Age of Empires 4 na burzeniu zamków, kierowaniu kawalerią i wznoszeniu fortyfikacji mogę powiedzieć jedno – fani kultowej „dwójki” poczują się tu jak w domu.

Recenzja gry Age of Empires 4 - powrót króla RTS-ów
Recenzja gry War Mongrels - Polacy potrafią robić gry o wojnie

Recenzja gry War Mongrels - Polacy potrafią robić gry o wojnie

recenzja gry22 października 2021

„Wojna. Wojna nigdy się nie zmienia”. Sposób jej ukazywania w grach wideo już jednak tak. War Mongrels od rodzimego studia Destructive Creations oferuje najbardziej bezkompromisową wizję II wojny światowej, jaką widziała elektroniczna rozrywka.

Recenzja gry War Mongrels - Polacy potrafią robić gry o wojnie
Recenzja New World - MMO, którego potrzebowałem

Recenzja New World - MMO, którego potrzebowałem

recenzja gry19 października 2021

New World budzi skrajne emocje, ale jedno niezaprzeczalnie robi dobrze – doskonale wykorzystuje aspekty MMO i pod tym względem deklasuje wielu rywali. Szkoda jednak, że pewne elementy kuleją, co czyni grę od Amazona niezwykle nierówną i niekompletną.

Recenzja New World - MMO, którego potrzebowałem
Youtubers Life 2 to gra, po którą nie warto sięgać

Youtubers Life 2 to gra, po którą nie warto sięgać

recenzja gry18 października 2021

Youtubers Life 2 to ładnie opakowany produkt, ale skierowany do odbiorcy bardzo mało wymagającego. Tematyka, owszem, jest ciekawa, ale realizacja kuleje.

Youtubers Life 2 to gra, po którą nie warto sięgać
Recenzja Metroid Dread - znakomita gra, która niemal mnie złamała

Recenzja Metroid Dread - znakomita gra, która niemal mnie złamała

recenzja gry12 października 2021

Znacie serię, w której ekran „game over” to niemal element gameplayu? Zgadza się, Metroidy zawsze były trudne, a Dread nie odchodzi od tej tradycji. To gra, przez którą chciałem wyrzucić Switcha przez okno. To też gra, od której nie mogłem się oderwać...

Recenzja Metroid Dread - znakomita gra, która niemal mnie złamała
Recenzja gry Far Cry 6 - to dobra gra. Tylko dobra

Recenzja gry Far Cry 6 - to dobra gra. Tylko dobra

recenzja gry6 października 2021

Po fali obsuw do rangi najgorętszych premier jesieni urosły odgrzewane kotlety, a Far Cry 6 miał być pośród nich jednym z bardziej łakomych kąsków. Niestety, danie pierwszej klasy to nie jest.

Recenzja gry Far Cry 6 - to dobra gra. Tylko dobra
Recenzja Diablo 2 Resurrected - jest miło, ale chciałbym więcej zmian

Recenzja Diablo 2 Resurrected - jest miło, ale chciałbym więcej zmian

recenzja gry3 października 2021

Niektórzy czekali na Diablo 2 Resurrected bardziej niż na Diablo 4, Last Epoch, Lost Ark czy dowolnego nadchodzącego giganta gier hack’n’slash. Rozumiem, bo Vicarious Visions zafundowało mocarny nostalgia trip, ale zobaczymy, na ile ten drag wystarczy.

Recenzja Diablo 2 Resurrected - jest miło, ale chciałbym więcej zmian
Recenzja gry FIFA 22 - od lat nie było tak dobrze

Recenzja gry FIFA 22 - od lat nie było tak dobrze

recenzja gry28 września 2021

FIFA 22 na konsolach nowej generacji dostarcza to, czego nie było w kilku poprzednich odsłonach tego cyklu – radość z gry i zmiany większe niż tylko poprawa koloru murawy. Choć do ideału jeszcze sporo brakuje, można mówić o wytyczeniu dobrego kierunku.

Recenzja gry FIFA 22 - od lat nie było tak dobrze
Recenzja Kena: Bridge of Spirits - gry „dla każdego” naprawdę istnieją!

Recenzja Kena: Bridge of Spirits - gry „dla każdego” naprawdę istnieją!

recenzja gry24 września 2021

Kena nie ma w sobie nic z rodziny tego Kena od Barbie. To raczej siostra Meridy Walecznej, a gra z jej udziałem jest kapitalnym i chyba najładniejszym „indykiem AAA” oraz gotowym materiałem na nowy film Disneya.

Recenzja Kena: Bridge of Spirits - gry „dla każdego” naprawdę istnieją!
Recenzja Medieval Dynasty - survival RPG dla cierpliwych

Recenzja Medieval Dynasty - survival RPG dla cierpliwych

recenzja gry22 września 2021

Kiedyś gry były uważane za rozrywkę dla (dużych) chłopców. Dziś się to trochę zmieniło, ale Medieval Dynasty wraca do korzeni. To tytuł dla prawdziwych mężczyzn: posadzą oni tu drzewo, zbudują dom i spłodzą syna. Niekoniecznie w tej kolejności.

Recenzja Medieval Dynasty - survival RPG dla cierpliwych
Recenzja gry Gamedec - Cyberpunk 2077 spotyka Disco Elysium

Recenzja gry Gamedec - Cyberpunk 2077 spotyka Disco Elysium

recenzja gry16 września 2021

Cyberpunk i RPG – takie połączenie w ostatnich latach nie wydaje się raczej niczym zaskakującym, prawda? Cieszy więc fakt, że polski Gamedec, pomimo bazowania na podobnych konwencjach i gatunkach, jest grą oryginalną i odważną.

Recenzja gry Gamedec - Cyberpunk 2077 spotyka Disco Elysium
Recenzja gry Deathloop - duchowy spadkobierca BioShocka

Recenzja gry Deathloop - duchowy spadkobierca BioShocka

recenzja gry13 września 2021

Najnowsza produkcja studia Arkane – twórców Dishonored – to piorunująca mieszanka roguelike’owych mechanik, intrygującej fabuły i surrealistycznych klimatów. Wszystko to tworzy jedną z najlepszych gier tego roku.

Recenzja gry Deathloop - duchowy spadkobierca BioShocka
Recenzja gry WarioWare: Get It Together! - każda sekunda na wagę złota

Recenzja gry WarioWare: Get It Together! - każda sekunda na wagę złota

recenzja gry8 września 2021

WarioWare: Get It Together! jest dość ciekawym rozwinięciem klasycznej formuły. Pod nowymi mechanikami kryje się stara zasada – zrób to w kilka sekund lub zgiń! Na graczy z największym refleksem czeka nagroda w postaci wyśmienitej rozrywki.

Recenzja gry WarioWare: Get It Together! - każda sekunda na wagę złota
Recenzja gry Wildermyth - niespodziewany kandydat na RPG roku

Recenzja gry Wildermyth - niespodziewany kandydat na RPG roku

recenzja gry8 września 2021

Wildermyth zaintrygował mnie swoim wyglądem, przypominającym Book of Demons, czyli cyfrowe zmagania w świecie fantasy stworzonym z papieru, ale z obietnicą taktycznej rozgrywki i głębszej fabuły. Oto recenzja gry, w której XCOM spotyka Dungeons & Dragons.

Recenzja gry Wildermyth - niespodziewany kandydat na RPG roku
Recenzja gry No More Heroes 3 - na świecie nie ma już bohaterów

Recenzja gry No More Heroes 3 - na świecie nie ma już bohaterów

recenzja gry30 sierpnia 2021

No More Heroes 3 to ostatnia część pokręconych przygód Travisa Touchdowna. Goichi Suda opowiedział tu niebywale krwawą historię miksującą gatunki, style i nawiązania do popkultury. Całość tworzy swojego rodzaju bałagan, ale taki, który może się podobać.

Recenzja gry No More Heroes 3 - na świecie nie ma już bohaterów
Recenzja King’s Bounty 2 - gry, która próbuje wejść do pierwszej ligi gier RPG

Recenzja King’s Bounty 2 - gry, która próbuje wejść do pierwszej ligi gier RPG

recenzja gry26 sierpnia 2021

Dobrze znane graczom King’s Bounty stało się zupełnie inną, bardziej erpegową produkcją. Czy to wyszło jej na dobre? Nie jestem pewien.

Recenzja King’s Bounty 2 - gry, która próbuje wejść do pierwszej ligi gier RPG
Recenzja gry Humankind - ambitny rywal Cywilizacji

Recenzja gry Humankind - ambitny rywal Cywilizacji

recenzja gry18 sierpnia 2021

Czy potrzebujemy jeszcze jednej gry, takiej jak Civilization? Twórcy Humankind odpowiedzieli twierdząco i na dodatek faktycznie mieli pomysły na to, co zrobić inaczej. Wyszło lepiej?

Recenzja gry Humankind - ambitny rywal Cywilizacji
Recenzja gry Wiedźmin: Pogromca potworów - Wiedźmin GO czy Wiedźmin NO?

Recenzja gry Wiedźmin: Pogromca potworów - Wiedźmin GO czy Wiedźmin NO?

recenzja gry4 sierpnia 2021

The Witcher: Monster Slayer to ambitna próba CD Projektu wejścia do ekskluzywnego klubu twórców gier AR (czyli opartych na technologii rozszerzonej rzeczywistości). Czy Pokemon GO ma się czego obawiać? I tak, i nie.

Recenzja gry Wiedźmin: Pogromca potworów - Wiedźmin GO czy Wiedźmin NO?
Old World chce konkurować z Civilization, lecz potyka się o własne nogi

Old World chce konkurować z Civilization, lecz potyka się o własne nogi

gramy dalej30 lipca 2021

Próby odświeżenia utartych schematów i rozwinięcia znanych mechanik to inicjatywa godna pochwały. W przypadku twórców Old World, które otwarcie inspirowało się Civilization, okazała się jednak pułapką. Nie wiedzieli, kiedy przestać komplikować rozgrywkę.

Old World chce konkurować z Civilization, lecz potyka się o własne nogi
Recenzja gry Chernobylite - polski STALKER na miarę naszych możliwości

Recenzja gry Chernobylite - polski STALKER na miarę naszych możliwości

recenzja gry28 lipca 2021

Polska gra Chernobylite to niezwykle klimatyczny powrót do czarnobylskiej Zony. Na dodatek intryguje fabułą, wyborami i daje dużo swobody podczas rozgrywki. Czy więc fani kultowego STALKER-a mają powody do świętowania?

Recenzja gry Chernobylite - polski STALKER na miarę naszych możliwości
Recenzja gry Monster Hunter Stories 2 - łowca potworów spotyka Pokemony

Recenzja gry Monster Hunter Stories 2 - łowca potworów spotyka Pokemony

recenzja gry26 lipca 2021

Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin kontynuuje i rozwija pomysły zapoczątkowane przez pierwszą odsłonę podserii. Daje możliwość przeżycia wielkiej przygody i nadaje kolorów światu, który do tej pory był raczej dość mroczny.

Recenzja gry Monster Hunter Stories 2 - łowca potworów spotyka Pokemony
Recenzja gry Zelda: Skyward Sword HD - świetna gra, ale nie dla każdego

Recenzja gry Zelda: Skyward Sword HD - świetna gra, ale nie dla każdego

recenzja gry19 lipca 2021

Możecie nie pamiętać, ale Zelda: Skyward Sword to równolatek Skyrima. Dzisiaj odświeżona wersja tego klasyka dostępna jest na Nintendo Switch. Czy warto po nią sięgnąć? Tak, ale...

Recenzja gry Zelda: Skyward Sword HD - świetna gra, ale nie dla każdego
WoW Burning Crusade Classic, czyli jak „zero zmian” zmieniło się w „trochę zmian”

WoW Burning Crusade Classic, czyli jak „zero zmian” zmieniło się w „trochę zmian”

gramy dalej24 czerwca 2021

Premiera Burning Crusade Classic za nami. Tłumy graczy przechodzą przez Mroczny Portal, a Blizzard topi się w pieniądzach. Nie mija jednak doba, a po serwerze biegają już postacie z maksymalnym poziomem. Miało nie być zmian, ale jednak ich nie brakuje.

WoW Burning Crusade Classic, czyli jak „zero zmian” zmieniło się w „trochę zmian”
Recenzja Mario Golf: Super Rush - golf, jakiego jeszcze nie widzieliście

Recenzja Mario Golf: Super Rush - golf, jakiego jeszcze nie widzieliście

recenzja gry24 czerwca 2021

Nowa odsłona Mario Golf wprowadza zaskakująco dużo świeżości do gry w golfa i daje sporo frajdy, choć w pewnych aspektach rozczarowuje.

Recenzja Mario Golf: Super Rush - golf, jakiego jeszcze nie widzieliście

Przygotowaliśmy już ponad 3100 recenzji. Jeżeli szukasz profesjonalnych opinii redaktorów, ocen, wyczerpujących testów, lub nie wiesz, jaką grę komputerową, konsolową czy mobilną kupić – w tym miejscu znajdziesz nasze rekomendacje oraz gry, które zdecydowanie odradzamy. Polecamy zwłaszcza recenzje takich gier jak Xenoblade Chronicles 3, Stray oraz Gwint: Mag renegat.