Polecamy Recenzje Przed premierą Publicystyka Warto zagrać

Recenzje gier XSX

Recenzje i oceny najważniejszych i najpopularniejszych gier

Recenzje gier na platformę: XSX. Znajdziesz tu ponad 30 tekstów o grach na tę platformę.

Recenzja The Quarry - najlepsza gra, w którą się nie gra

Recenzja The Quarry - najlepsza gra, w którą się nie gra

recenzja gry8 czerwca 2022

W The Quarry się nie gra, to się ogląda! Jeśli od razu tak podejdziemy do tej „gry”, spędzimy z nią naprawdę sporo emocjonujących chwil, bo to jest po prostu wciągający film interaktywny.

Recenzja The Quarry - najlepsza gra, w którą się nie gra
Recenzja gry Sniper Elite 5 - coraz mniej snajpera, coraz więcej Hitmana

Recenzja gry Sniper Elite 5 - coraz mniej snajpera, coraz więcej Hitmana

recenzja gry25 maja 2022

Karl Fairburne powraca jako snajper, spec od robienia zdjęć rentgenowskich oraz odpowiednik Agenta 47 lub Sama Fishera w czasach inwazji na Normandię. Sniper Elite 5 zmienia się bowiem coraz bardziej w pełnoprawną skradankę.

Recenzja gry Sniper Elite 5 - coraz mniej snajpera, coraz więcej Hitmana
Recenzja gry Trek to Yomi - chcę więcej takich gier!

Recenzja gry Trek to Yomi - chcę więcej takich gier!

recenzja gry5 maja 2022

Flying Wild Hog stworzyło produkcję, nijak pasującą do wcześniejszych strzelankowych dokonań tego studia i... naprawdę dało radę. Trek to Yomi to mała, ale świetna gra, która garściami czerpie z dorobku kina samurajskiego.

Recenzja gry Trek to Yomi - chcę więcej takich gier!
Recenzja gry LEGO Skywalker Saga - beztroska rozrywka na trudne czasy

Recenzja gry LEGO Skywalker Saga - beztroska rozrywka na trudne czasy

recenzja gry8 kwietnia 2022

LEGO Star Wars Skywalker Saga, choć nieidealne, dostarcza na rynek cenny ładunek, którego chyba wszyscy teraz potrzebujemy: czystą rozrywkę pozbawioną ciężkiej fabuły i trudnych emocji. Suchy humor, ulubione uniwersum i tysiące znajdziek.

Recenzja gry LEGO Skywalker Saga - beztroska rozrywka na trudne czasy
Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii

Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii

recenzja gry1 kwietnia 2022

Japońskie RPG w ostatnich latach przechodzą swoisty renesans, co bardzo cieszy. Nie jest to wprawdzie powrót do formy ze złotej ery gatunku, ale w zasadzie można powiedzieć, że jest całkiem dobrze. Czy Tales of Arise podtrzymuje ten trend?

Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii
Recenzja gry Hades - wielka gra dla tych, co mało czasu mają

Recenzja gry Hades - wielka gra dla tych, co mało czasu mają

recenzja gry1 kwietnia 2022

Wiedziałem, że Hades będzie świetną hybrydą action RPG i „rogalika”, ale okazał się także znakomitą grą dla dojrzałych graczy. Zgrabnie porusza poważne tematy, ale robi też coś jeszcze. Szanuje nasz czas.

Recenzja gry Hades - wielka gra dla tych, co mało czasu mają
Recenzja gry Psychonauts 2 - mózg rozwalony

Recenzja gry Psychonauts 2 - mózg rozwalony

recenzja gry1 kwietnia 2022

Psychonauts 2 miesza w głowie wieloma stylistyczno-narracyjnymi dziwnościami, chwyta za gardło masą zwrotów akcji i pomysłów na siebie, a na sam koniec łapie za serce ciepłem i morałem snutej opowieści. Psychodeliczny szał ciał, ot co.

Recenzja gry Psychonauts 2 - mózg rozwalony
Recenzja Tiny Tina’s Wonderlands - ogniem, mieczem i shotgunem

Recenzja Tiny Tina’s Wonderlands - ogniem, mieczem i shotgunem

recenzja gry25 marca 2022

Gearbox po raz kolejny zaprasza nas do swojego szalonego uniwersum, w którym Tiny Tina ponownie porywa gracza do świata będącego po części wytworem jej wyobraźni, a po części fantasy hołdującym zasadom Dungeons and Dragons.

Recenzja Tiny Tina’s Wonderlands - ogniem, mieczem i shotgunem
Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart

Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart

recenzja gry1 marca 2022

Dark Souls… Dark Souls nigdy się nie zmienia. Czy aby na pewno? Bo choć Elden Ring czerpie garściami z dokonań i mechanik swoich poprzedników, to zawiera wiele nowości – w tym tę jedną, monumentalną, nazywaną otwartym światem. Bolesnym jak nigdy.

Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart
Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!

Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!

recenzja gry28 lutego 2022

Elex 2 to kolejny dowód na to, że „Piranie” potrafią tworzyć znakomite otwarte światy, które przyjemnie się eksploruje. To również najmniej „drewniana” gra niemieckiego dewelopera – idealna, by rozpocząć przygodę z jego dziełami.

Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!
Recenzja gry Shadow Warrior 3 - przejdź i (nie) zapomnij

Recenzja gry Shadow Warrior 3 - przejdź i (nie) zapomnij

recenzja gry28 lutego 2022

Na papierze Shadow Warrior 3 wygląda jak krok wstecz względem „dwójki”. Jest krótszy, prostszy, bardziej liniowy i pozbawiony wielu mechanik. Czy to uczyniło go gorszą grą? Nie. Stało się dokładnie odwrotnie.

Recenzja gry Shadow Warrior 3 - przejdź i (nie) zapomnij
Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił

Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił

gramy dalej17 lutego 2022

CD Projekt RED nie składa broni i dzielnie łata Cyberpunka 2077, a także wzbogaca go o – jak na razie – skromne DLC. Debiutujący wraz z next-genową wersją gry patch 1.5 to spory krok ku lepszemu – nawet jeśli spóźniony i niewystarczający.

Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił
Recenzja gry Dying Light 2 - nowy polski hit!

Recenzja gry Dying Light 2 - nowy polski hit!

recenzja gry2 lutego 2022

Dying Light 2 zabiera nas do postapokaliptycznego miasta w Europie, byśmy mogli zmierzyć się z zombie i po raz pierwszy w tym cyklu sprawdzić się w podejmowaniu ważnych decyzji. Mimo technicznych problemów to naprawdę zapadająca w pamięć przygoda.

Recenzja gry Dying Light 2 - nowy polski hit!
Recenzja gry Rainbow Six: Extraction - coop dla hardkorów

Recenzja gry Rainbow Six: Extraction - coop dla hardkorów

recenzja gry26 stycznia 2022

Nowy kooperacyjny shooter taktyczny Ubisoftu pełen jest trudnych wyzwań, starć i jeżącego włosy na głowie klimatu. Produkcja ta co prawda nie rewolucjonizuje gatunku tzw. strzelanek z udziałem zombie, ale ma za to sporo głębi i ciekawych rozwiązań.

Recenzja gry Rainbow Six: Extraction - coop dla hardkorów
Dzięki polskiemu tłumaczeniu znów pokochałem Disco Elysium

Dzięki polskiemu tłumaczeniu znów pokochałem Disco Elysium

gramy dalej8 grudnia 2021

Polska wersja Disco Elysium przestała być marzeniem, legendą, statkiem-widmo zanikającym gdzieś na horyzoncie. Ona naprawdę istnieje i jest znakomita. Na tyle znakomita, że poznałem tę grę na nowo. I znowuż ją pokochałem.

Dzięki polskiemu tłumaczeniu znów pokochałem Disco Elysium
Recenzja gry Halo Infinite - oldskul jest cool

Recenzja gry Halo Infinite - oldskul jest cool

recenzja gry6 grudnia 2021

Nowa strzelanka Microsoftu „dowozi”. Jest co prawda bardzo oldskulowa, ale mnie to akurat odpowiada. Halo Infinite nie zrewolucjonizuje gatunku, jednak nie tylko przełomowe dzieła potrafią dostarczać rozrywki.

Recenzja gry Halo Infinite - oldskul jest cool
Recenzja gry Ruined King - RPG nie dla wszystkich

Recenzja gry Ruined King - RPG nie dla wszystkich

recenzja gry29 listopada 2021

Ruined King miał nie lada zadanie – musiał bowiem być grą, która udźwignie miano „RPG w uniwersum League of Legends”. Czy udało się podołać zadaniu? Po części tak. Uważam jednak, że duża marka zadziałała na niekorzyść produkcji.

Recenzja gry Ruined King - RPG nie dla wszystkich
Recenzja gry Farming Simulator 22 - wciągająca orka na ugorze

Recenzja gry Farming Simulator 22 - wciągająca orka na ugorze

recenzja gry25 listopada 2021

Najnowszy Farming Simulator to z jednej strony najlepsza odsłona wirtualnego rolnictwa, z drugiej – poprzednia część w ładniejszej oprawie i z dodatkiem uwielbianych modów. Sami musicie wybrać, po której stronie (płotu) staniecie.

Recenzja gry Farming Simulator 22 - wciągająca orka na ugorze
Battlefield 2042 - recenzja. Dla każdego coś multiplayerowego

Battlefield 2042 - recenzja. Dla każdego coś multiplayerowego

recenzja gry22 listopada 2021

Najnowsza produkcja studia DICE zrezygnowała z kampanii singlowej – zamiast tego zdecydowano, że gracze otrzymają więcej różnorodności w zawartości dla wielu graczy. Czy to dobry kierunek rozwoju?

Battlefield 2042 - recenzja. Dla każdego coś multiplayerowego
Recenzja GTA Trilogy Definitive Edition - nie o taki remaster nic nie robiłem

Recenzja GTA Trilogy Definitive Edition - nie o taki remaster nic nie robiłem

recenzja gry18 listopada 2021

GTA: The Trilogy Definitive Edition to mocno nieprzemyślany pakiet remasterów. Pomimo dość ładnej grafiki za cenę jednej gry dostajemy trzy stare. Można się przy nich nieźle bawić, ale raczej nie przekonają do siebie nowych graczy.

Recenzja GTA Trilogy Definitive Edition - nie o taki remaster nic nie robiłem
Recenzja Jurassic World Evolution 2 - fajna gra, ale dinozaury fajniejsze

Recenzja Jurassic World Evolution 2 - fajna gra, ale dinozaury fajniejsze

recenzja gry12 listopada 2021

Co otrzymamy po skrzyżowaniu Parku Jurajskiego z tycoonem? Odpowiedzi na to pytanie udzielili naukowcy z Frontier Developments. Eksperyment się udał, i choć JW Evolution 2 wykazuje cechy obojga rodziców, to nie wszystkie geny udało się zachować.

Recenzja Jurassic World Evolution 2 - fajna gra, ale dinozaury fajniejsze
Recenzja gry Call of Duty: Vanguard - tylko dla największych fanów serii

Recenzja gry Call of Duty: Vanguard - tylko dla największych fanów serii

recenzja gry5 listopada 2021

Najnowszy Call of Duty: Vanguard to poprawna strzelanka w singlu i powtórka z rozrywki w multi. Nie zaskakuje ani na plus, ani na minus, co czyni z niej nieco bladą, łatwą do zapomnienia odsłonę.

Recenzja gry Call of Duty: Vanguard - tylko dla największych fanów serii
Recenzja gry Forza Horizon 5 - ale cudny ten Meksyk!

Recenzja gry Forza Horizon 5 - ale cudny ten Meksyk!

recenzja gry4 listopada 2021

Odgrzewany kotlet jeszcze nigdy nie smakował tak dobrze. Albo raczej jeszcze nigdy nie miał smaku pysznej tortilli czy burrito. Mimo braku istotnych zmian, nowa Forza Horizon 5 wygląda obłędnie i nie pozwala się oderwać od meksykańskich szos i bezdroży.

Recenzja gry Forza Horizon 5 - ale cudny ten Meksyk!
Recenzja Marvel's Guardians of the Galaxy - nieprędko zagracie w lepszego Mass Effecta

Recenzja Marvel's Guardians of the Galaxy - nieprędko zagracie w lepszego Mass Effecta

recenzja gry25 października 2021

Ubiegłoroczne Avengers zgasiło Wasz entuzjazm wobec kolejnych marvelowskich gier Square Enix? Dobrze radzę, wykrzeszcie go z siebie trochę dla Guardians of the Galaxy. To jedna z najlepszych produkcji tego roku.

Recenzja Marvel's Guardians of the Galaxy - nieprędko zagracie w lepszego Mass Effecta