Polecamy Recenzje Przed premierą Publicystyka Warto zagrać

Recenzje gier PS4

Recenzje i oceny najważniejszych i najpopularniejszych gier

Recenzje gier na platformę: PS4. Znajdziesz tu 320 tekstów o grach na tę platformę.

Recenzja gry Trek to Yomi - chcę więcej takich gier!

Recenzja gry Trek to Yomi - chcę więcej takich gier!

recenzja gry5 maja 2022

Flying Wild Hog stworzyło produkcję, nijak pasującą do wcześniejszych strzelankowych dokonań tego studia i... naprawdę dało radę. Trek to Yomi to mała, ale świetna gra, która garściami czerpie z dorobku kina samurajskiego.

Recenzja gry Trek to Yomi - chcę więcej takich gier!
Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii

Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii

recenzja gry1 kwietnia 2022

Japońskie RPG w ostatnich latach przechodzą swoisty renesans, co bardzo cieszy. Nie jest to wprawdzie powrót do formy ze złotej ery gatunku, ale w zasadzie można powiedzieć, że jest całkiem dobrze. Czy Tales of Arise podtrzymuje ten trend?

Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii
Recenzja gry Hades - wielka gra dla tych, co mało czasu mają

Recenzja gry Hades - wielka gra dla tych, co mało czasu mają

recenzja gry1 kwietnia 2022

Wiedziałem, że Hades będzie świetną hybrydą action RPG i „rogalika”, ale okazał się także znakomitą grą dla dojrzałych graczy. Zgrabnie porusza poważne tematy, ale robi też coś jeszcze. Szanuje nasz czas.

Recenzja gry Hades - wielka gra dla tych, co mało czasu mają
Recenzja gry Psychonauts 2 - mózg rozwalony

Recenzja gry Psychonauts 2 - mózg rozwalony

recenzja gry1 kwietnia 2022

Psychonauts 2 miesza w głowie wieloma stylistyczno-narracyjnymi dziwnościami, chwyta za gardło masą zwrotów akcji i pomysłów na siebie, a na sam koniec łapie za serce ciepłem i morałem snutej opowieści. Psychodeliczny szał ciał, ot co.

Recenzja gry Psychonauts 2 - mózg rozwalony
Recenzja Kingdom Hearts 3 - nienawidzę kochać tej serii

Recenzja Kingdom Hearts 3 - nienawidzę kochać tej serii

recenzja gry1 kwietnia 2022

Jest wiele światów, ale dzielą wspólne niebo. Jedno niebo, jedno przeznaczenie. W Kingdom Hearts 3 słowa te w końcu stają się rzeczywistością – twórcy po wielu latach zamykają wątki rozsiane po zbyt wielu grach i zbyt długo czekające na epilog.

Recenzja Kingdom Hearts 3 - nienawidzę kochać tej serii
Recenzja Tiny Tina’s Wonderlands - ogniem, mieczem i shotgunem

Recenzja Tiny Tina’s Wonderlands - ogniem, mieczem i shotgunem

recenzja gry25 marca 2022

Gearbox po raz kolejny zaprasza nas do swojego szalonego uniwersum, w którym Tiny Tina ponownie porywa gracza do świata będącego po części wytworem jej wyobraźni, a po części fantasy hołdującym zasadom Dungeons and Dragons.

Recenzja Tiny Tina’s Wonderlands - ogniem, mieczem i shotgunem
Recenzja gry Gran Turismo 7 - premiera spóźniona o 5 lat

Recenzja gry Gran Turismo 7 - premiera spóźniona o 5 lat

recenzja gry2 marca 2022

Na PlayStation 5 Gran Turismo 7 błyszczy, bo po prostu nie ma żadnej konkurencji. Na tle całego gatunku to jednak mocno spóźniona premiera nieco przestarzałej już gry.

Recenzja gry Gran Turismo 7 - premiera spóźniona o 5 lat
Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart

Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart

recenzja gry1 marca 2022

Dark Souls… Dark Souls nigdy się nie zmienia. Czy aby na pewno? Bo choć Elden Ring czerpie garściami z dokonań i mechanik swoich poprzedników, to zawiera wiele nowości – w tym tę jedną, monumentalną, nazywaną otwartym światem. Bolesnym jak nigdy.

Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart
Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!

Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!

recenzja gry28 lutego 2022

Elex 2 to kolejny dowód na to, że „Piranie” potrafią tworzyć znakomite otwarte światy, które przyjemnie się eksploruje. To również najmniej „drewniana” gra niemieckiego dewelopera – idealna, by rozpocząć przygodę z jego dziełami.

Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!
Recenzja gry Shadow Warrior 3 - przejdź i (nie) zapomnij

Recenzja gry Shadow Warrior 3 - przejdź i (nie) zapomnij

recenzja gry28 lutego 2022

Na papierze Shadow Warrior 3 wygląda jak krok wstecz względem „dwójki”. Jest krótszy, prostszy, bardziej liniowy i pozbawiony wielu mechanik. Czy to uczyniło go gorszą grą? Nie. Stało się dokładnie odwrotnie.

Recenzja gry Shadow Warrior 3 - przejdź i (nie) zapomnij
Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił

Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił

gramy dalej17 lutego 2022

CD Projekt RED nie składa broni i dzielnie łata Cyberpunka 2077, a także wzbogaca go o – jak na razie – skromne DLC. Debiutujący wraz z next-genową wersją gry patch 1.5 to spory krok ku lepszemu – nawet jeśli spóźniony i niewystarczający.

Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił
Recenzja gry Horizon Forbidden West - Sony ma asa na Game Passa

Recenzja gry Horizon Forbidden West - Sony ma asa na Game Passa

recenzja gry14 lutego 2022

Rudowłosa Aloy powraca w trochę nowej, trochę starej przygodzie i z miejsca kradnie nasze serca. Horizon Forbidden West nie rewolucjonizuje sandboksów, ale i tak jest jedną z najlepszych gier w tym gatunku od lat.

Recenzja gry Horizon Forbidden West - Sony ma asa na Game Passa
Recenzja gry Dying Light 2 - nowy polski hit!

Recenzja gry Dying Light 2 - nowy polski hit!

recenzja gry2 lutego 2022

Dying Light 2 zabiera nas do postapokaliptycznego miasta w Europie, byśmy mogli zmierzyć się z zombie i po raz pierwszy w tym cyklu sprawdzić się w podejmowaniu ważnych decyzji. Mimo technicznych problemów to naprawdę zapadająca w pamięć przygoda.

Recenzja gry Dying Light 2 - nowy polski hit!
Recenzja gry Rainbow Six: Extraction - coop dla hardkorów

Recenzja gry Rainbow Six: Extraction - coop dla hardkorów

recenzja gry26 stycznia 2022

Nowy kooperacyjny shooter taktyczny Ubisoftu pełen jest trudnych wyzwań, starć i jeżącego włosy na głowie klimatu. Produkcja ta co prawda nie rewolucjonizuje gatunku tzw. strzelanek z udziałem zombie, ale ma za to sporo głębi i ciekawych rozwiązań.

Recenzja gry Rainbow Six: Extraction - coop dla hardkorów
Cyberpunk 2077 po roku na PlayStation 4 - port zwalony

Cyberpunk 2077 po roku na PlayStation 4 - port zwalony

gramy dalej9 grudnia 2021

Po niespełna roku postanowiłem wrócić do „peesczwórkowej” wersji Cyberpunka 2077, żeby sprawdzić, czy coś się zmieniło w stosunku do tego, co było na początku. Werdykt na bazie testu jest bolesny: niewiele lub prawie nic.

Cyberpunk 2077 po roku na PlayStation 4 - port zwalony
Dzięki polskiemu tłumaczeniu znów pokochałem Disco Elysium

Dzięki polskiemu tłumaczeniu znów pokochałem Disco Elysium

gramy dalej8 grudnia 2021

Polska wersja Disco Elysium przestała być marzeniem, legendą, statkiem-widmo zanikającym gdzieś na horyzoncie. Ona naprawdę istnieje i jest znakomita. Na tyle znakomita, że poznałem tę grę na nowo. I znowuż ją pokochałem.

Dzięki polskiemu tłumaczeniu znów pokochałem Disco Elysium
Recenzja gry Ruined King - RPG nie dla wszystkich

Recenzja gry Ruined King - RPG nie dla wszystkich

recenzja gry29 listopada 2021

Ruined King miał nie lada zadanie – musiał bowiem być grą, która udźwignie miano „RPG w uniwersum League of Legends”. Czy udało się podołać zadaniu? Po części tak. Uważam jednak, że duża marka zadziałała na niekorzyść produkcji.

Recenzja gry Ruined King - RPG nie dla wszystkich
Recenzja gry Farming Simulator 22 - wciągająca orka na ugorze

Recenzja gry Farming Simulator 22 - wciągająca orka na ugorze

recenzja gry25 listopada 2021

Najnowszy Farming Simulator to z jednej strony najlepsza odsłona wirtualnego rolnictwa, z drugiej – poprzednia część w ładniejszej oprawie i z dodatkiem uwielbianych modów. Sami musicie wybrać, po której stronie (płotu) staniecie.

Recenzja gry Farming Simulator 22 - wciągająca orka na ugorze
Recenzja GTA Trilogy Definitive Edition - nie o taki remaster nic nie robiłem

Recenzja GTA Trilogy Definitive Edition - nie o taki remaster nic nie robiłem

recenzja gry18 listopada 2021

GTA: The Trilogy Definitive Edition to mocno nieprzemyślany pakiet remasterów. Pomimo dość ładnej grafiki za cenę jednej gry dostajemy trzy stare. Można się przy nich nieźle bawić, ale raczej nie przekonają do siebie nowych graczy.

Recenzja GTA Trilogy Definitive Edition - nie o taki remaster nic nie robiłem
Recenzja Jurassic World Evolution 2 - fajna gra, ale dinozaury fajniejsze

Recenzja Jurassic World Evolution 2 - fajna gra, ale dinozaury fajniejsze

recenzja gry12 listopada 2021

Co otrzymamy po skrzyżowaniu Parku Jurajskiego z tycoonem? Odpowiedzi na to pytanie udzielili naukowcy z Frontier Developments. Eksperyment się udał, i choć JW Evolution 2 wykazuje cechy obojga rodziców, to nie wszystkie geny udało się zachować.

Recenzja Jurassic World Evolution 2 - fajna gra, ale dinozaury fajniejsze
Recenzja gry Call of Duty: Vanguard - tylko dla największych fanów serii

Recenzja gry Call of Duty: Vanguard - tylko dla największych fanów serii

recenzja gry5 listopada 2021

Najnowszy Call of Duty: Vanguard to poprawna strzelanka w singlu i powtórka z rozrywki w multi. Nie zaskakuje ani na plus, ani na minus, co czyni z niej nieco bladą, łatwą do zapomnienia odsłonę.

Recenzja gry Call of Duty: Vanguard - tylko dla największych fanów serii
Recenzja Diablo 2 Resurrected - jest miło, ale chciałbym więcej zmian

Recenzja Diablo 2 Resurrected - jest miło, ale chciałbym więcej zmian

recenzja gry3 października 2021

Niektórzy czekali na Diablo 2 Resurrected bardziej niż na Diablo 4, Last Epoch, Lost Ark czy dowolnego nadchodzącego giganta gier hack’n’slash. Rozumiem, bo Vicarious Visions zafundowało mocarny nostalgia trip, ale zobaczymy, na ile ten drag wystarczy.

Recenzja Diablo 2 Resurrected - jest miło, ale chciałbym więcej zmian
Recenzja Kena: Bridge of Spirits - gry „dla każdego” naprawdę istnieją!

Recenzja Kena: Bridge of Spirits - gry „dla każdego” naprawdę istnieją!

recenzja gry24 września 2021

Kena nie ma w sobie nic z rodziny tego Kena od Barbie. To raczej siostra Meridy Walecznej, a gra z jej udziałem jest kapitalnym i chyba najładniejszym „indykiem AAA” oraz gotowym materiałem na nowy film Disneya.

Recenzja Kena: Bridge of Spirits - gry „dla każdego” naprawdę istnieją!
Recenzja King’s Bounty 2 - gry, która próbuje wejść do pierwszej ligi gier RPG

Recenzja King’s Bounty 2 - gry, która próbuje wejść do pierwszej ligi gier RPG

recenzja gry26 sierpnia 2021

Dobrze znane graczom King’s Bounty stało się zupełnie inną, bardziej erpegową produkcją. Czy to wyszło jej na dobre? Nie jestem pewien.

Recenzja King’s Bounty 2 - gry, która próbuje wejść do pierwszej ligi gier RPG