Polecamy Recenzje Przed premierą Publicystyka Warto zagrać

Recenzje gier strategicznych

Recenzje i oceny najważniejszych i najpopularniejszych gier

Recenzje gier z kategorii: Strategiczne. Znajdziesz tu ponad 540 tekstów spełniających te kryteria.

Nintendo potrafi robić strategie - recenzja Pikmin 3 Deluxe

Nintendo potrafi robić strategie - recenzja Pikmin 3 Deluxe

recenzja gry28 października 2020

Umiejętne połączenie absurdalnej tematyki w stylu Nintendo, eksploracji i mechanik opierających się na zarzadzaniu surowcami. Pikmin 3 Deluxe nie zmienia oblicza serii, ale kilka zmian w stosunku do wersji na Wii U zachęca do ponownego spotkania.

Nintendo potrafi robić strategie - recenzja Pikmin 3 Deluxe
Among Us to symulator bycia kanalią. Oto 5 lekcji życia, które dała mi gra

Among Us to symulator bycia kanalią. Oto 5 lekcji życia, które dała mi gra

gramy dalej8 października 2020

Są gry, które próbują zmusić nas do myślenia o innych, wzbudzić empatię lub potępić bezmyślną nienawiść. Jest też Among Us, które mówi: „Stawiam 18 złotych, że w dwie rundy zrobię z Ciebie dwulicową świnię”. I uwierzcie mi, ma rację.

Among Us to symulator bycia kanalią. Oto 5 lekcji życia, które dała mi gra
Recenzja gry Iron Harvest – RTS, który niczym cię nie zaskoczy

Recenzja gry Iron Harvest – RTS, który niczym cię nie zaskoczy

recenzja gry1 września 2020

Jak często się zdarza, żeby seria grafik stała się popkulturową marką? Iron Harvest, oparte na pracach Jakuba Różalskiego jest jedynym takim przypadkiem, jaki znam, a czy jest dobrą grą? Niezłą, ale…

Recenzja gry Iron Harvest – RTS, który niczym cię nie zaskoczy
Recenzja Crusader Kings 3 – ta gra nie ma konkurencji

Recenzja Crusader Kings 3 – ta gra nie ma konkurencji

recenzja gry31 sierpnia 2020

Najbardziej kompleksowy symulator średniowiecznego władcy powraca po ponad ośmiu latach. To absolutnie potężny ogrom możliwości z dwiema poważnymi wadami.

Recenzja Crusader Kings 3 – ta gra nie ma konkurencji
Recenzja gry Desperados 3 – strzał w dziewiątkę!

Recenzja gry Desperados 3 – strzał w dziewiątkę!

recenzja gry12 czerwca 2020

Dzięki ekipie Mimimi Games do łask wrócił gatunek gier kojarzonych przede wszystkim z niezapomnianą serią Commandos. W drugim podejściu do tematu, niemieckie studio zabrało się za przywrócenie do życia marki Desperados.

Recenzja gry Desperados 3 – strzał w dziewiątkę!
Recenzja Gears Tactics - gra taktyczna dla tych, którzy boją się gier taktycznych

Recenzja Gears Tactics - gra taktyczna dla tych, którzy boją się gier taktycznych

recenzja gry27 kwietnia 2020

Seria Gears of War doczekała się kolejnej odsłony, ale tym razem nie naciskamy na spust, a mówimy innym, kiedy i do kogo mają strzelać. Czy transformacja strzelanki w strategię miała sens?

Recenzja Gears Tactics - gra taktyczna dla tych, którzy boją się gier taktycznych
XCOM: Chimera Squad – nowy XCOM jest tani, ale nie jest biedny

XCOM: Chimera Squad – nowy XCOM jest tani, ale nie jest biedny

recenzja gry23 kwietnia 2020

Zapowiedź XCOM: Chimera Squad uderzyła w graczy niczym latający spodek w wieżę radiową. Nim zdążyliśmy się dobrze otrząsnąć i wygrzebać z gruzów, gra wylądowała na Steamie.

XCOM: Chimera Squad – nowy XCOM jest tani, ale nie jest biedny
Recenzja gry The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics – lepiej niż przewidywaliśmy!

Recenzja gry The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics – lepiej niż przewidywaliśmy!

recenzja gry10 lutego 2020

Gry na licencjach filmowo-serialowych zazwyczaj są złe i słabo wykonane. The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics odżegnuje się jednak od tego stereotypu, a robi to ze skutecznością nie mniejszą, niż podbój planety Thra przez złych Skeksów.

Recenzja gry The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics – lepiej niż przewidywaliśmy!
Recenzja gry Transport Fever 2 – Dobry symulator, słaby tycoon

Recenzja gry Transport Fever 2 – Dobry symulator, słaby tycoon

recenzja gry11 grudnia 2019

Trzy lata to całkiem sporo, aby w niezłej grze znaleźć to, co nie pozwala jej być bardzo dobrą. Czy studiu Urban Games udała się ta sztuka i wraz z Transport Fever 2 czeka nas wreszcie rozgrywka na miarę tej z kultowego Transport Tycoon?

Recenzja gry Transport Fever 2 – Dobry symulator, słaby tycoon
Recenzja gry Age of Empires 2: Definitive Edition. Jeśli się starzeć, to tylko z godnością!

Recenzja gry Age of Empires 2: Definitive Edition. Jeśli się starzeć, to tylko z godnością!

recenzja gry12 listopada 2019

Atrakcyjny truposz poszukuje gracza, który go przygarnie i będzie wiedział, jak się z nim obchodzić. Pomimo dwudziestu lat na karku, Age of Empires II w edycji definitywnej to kawałek naprawdę świetnego softu.

Recenzja gry Age of Empires 2: Definitive Edition. Jeśli się starzeć, to tylko z godnością!
Recenzja gry Planet Zoo – czy to na pewno jest gra?

Recenzja gry Planet Zoo – czy to na pewno jest gra?

recenzja gry5 listopada 2019

Doskonała, fascynująca i satysfakcjonująca… praca. Granie w Planet Zoo jest jak chodzenie do roboty. Nie chce ci się, męczysz się, ale na koniec jesteś zadowolony z tego, co zrobiłeś.

Recenzja gry Planet Zoo – czy to na pewno jest gra?
Recenzja gry Crossroads Inn – karczma przed wizytą Magdy Gessler

Recenzja gry Crossroads Inn – karczma przed wizytą Magdy Gessler

recenzja gry23 października 2019

Crossroads Inn to produkcja warszawskiego zespołu Kraken Unleashed Studio, która cechuje się oryginalnym pomysłem na rozgrywkę – stawia gracza w roli zarządcy karczmy położonej przy kluczowym szlaku handlowym w fantastycznym świecie Delcrys.

Recenzja gry Crossroads Inn – karczma przed wizytą Magdy Gessler
Recenzja gry Age of Wonders: Planetfall – barman, Cywilizację z XCOM-em proszę

Recenzja gry Age of Wonders: Planetfall – barman, Cywilizację z XCOM-em proszę

recenzja gry9 sierpnia 2019

Twórcy kultowej serii przenieśli się w daleką przyszłość, skorzystali ze sprawdzonych wzorców i stworzyli grę, w której będziemy się bawić przez lata. Age of Wonders: Planetfall to udana strategia, której warto wybaczyć drobne potknięcia.

Recenzja gry Age of Wonders: Planetfall – barman, Cywilizację z XCOM-em proszę
Recenzja gry Total War: Three Kingdoms – gra o chiński tron

Recenzja gry Total War: Three Kingdoms – gra o chiński tron

recenzja gry27 maja 2019

Nowa odsłona serii Total War to uczta nie tylko dla (niezbyt chyba licznych) miłośników chińskiej historii, ale przede wszystkim dla fanów gier strategicznych. Three Kingdoms śmiało może rywalizować z najlepszymi częściami cyklu Creative Assembly.

Recenzja gry Total War: Three Kingdoms – gra o chiński tron
Recenzja gry Imperator: Rome – świetna strategia, choć nie dla każdego

Recenzja gry Imperator: Rome – świetna strategia, choć nie dla każdego

recenzja gry25 kwietnia 2019

Trudna, ogromna, wymagająca dziesiątek godzin nauki, ale jednocześnie dokładnie taka, na jaką mogliśmy mieć nadzieję. Imperator: Rome to gra stworzona z myślą o fanach, na której nie powinniście się zawieść.

Recenzja gry Imperator: Rome – świetna strategia, choć nie dla każdego
Recenzja gry Anno 1800 – powrót do przeszłości

Recenzja gry Anno 1800 – powrót do przeszłości

recenzja gry15 kwietnia 2019

XIX wiek to piekielnie ciekawy okres w rozwoju naszej cywilizacji, nic dziwnego, że tworząc Anno 1800, pierwszą historyczną odsłonę cyklu po latach przerwy Blue Byte zdecydował się właśnie na rewolucję przemysłową.

Recenzja gry Anno 1800 – powrót do przeszłości
Recenzja Gathering Storm – siły natury w Civilization 6

Recenzja Gathering Storm – siły natury w Civilization 6

recenzja gry18 lutego 2019

Najnowszy dodatek do Civilization VI przynosi kilka nowych frakcji, sporo zmian wpływających na rozgrywkę i odrobinę niewykorzystanego potencjału. Czy warto dopłacać, żeby nasze miasta zalewały wody topniejących lodowców?

Recenzja Gathering Storm – siły natury w Civilization 6
Recenzja gry Assassin’s Creed: Rebellion – mój drogi asasynie

Recenzja gry Assassin’s Creed: Rebellion – mój drogi asasynie

recenzja gry11 grudnia 2018

Rebellion to niezwykła gratka dla oddanych fanów serii Assassin’s Creed… nie stroniących od gier pokroju Fallout: Shelter... którym podobają się awatary z Xboxa… i nie przeszkadza im masa grindu... który można przyspieszyć płacąc.

Recenzja gry Assassin’s Creed: Rebellion – mój drogi asasynie
Recenzja gry Mutant Year Zero – XCOM, Original War i Fallout wchodzą do baru...

Recenzja gry Mutant Year Zero – XCOM, Original War i Fallout wchodzą do baru...

recenzja gry10 grudnia 2018

Roku 2018, co robisz? Przestań! My chcemy żyć, a Ty zasypujesz nas świetnymi tytułami na wiele godzin (oraz Falloutem 76). Jeszcze nie skończyliśmy Red Dead Redemption 2, a tu przyszła paczka z Mutant Year Zero od The Bearded Ladies...

Recenzja gry Mutant Year Zero – XCOM, Original War i Fallout wchodzą do baru...
Recenzja gry RimWorld – największa wada? Wciąga jak bagno!

Recenzja gry RimWorld – największa wada? Wciąga jak bagno!

recenzja gry23 października 2018

Po ponad pięciu latach we wczesnym dostępie RimWorld doczekał się oficjalnej premiery w wersji 1.0. Tym samym w nasze ręce trafia jedna z najbardziej dopracowanych i wciągających gier niezależnych ostatnich lat.

Recenzja gry RimWorld – największa wada? Wciąga jak bagno!
Recenzja gry Two Point Hospital – zwariowana strategia w kitlu

Recenzja gry Two Point Hospital – zwariowana strategia w kitlu

recenzja gry3 września 2018

Hej dinozaury, pamiętacie Theme Hospital? Zgadza się, już 21 lat minęło od wydania tej kultowej gry. Dziś legendarna strategia powraca w nowych, współczesnych szatach. Zakładajcie fartuchy oraz rękawiczki i do dzieła!

Recenzja gry Two Point Hospital – zwariowana strategia w kitlu
Recenzja gry Phantom Doctrine – polski XCOM ze szpiegami

Recenzja gry Phantom Doctrine – polski XCOM ze szpiegami

recenzja gry16 sierpnia 2018

Tajemnicza gra wywiadów, akcje szpiegowskie i analiza tajnych dokumentów podlane sosem taktycznej rozgrywki wzorowanej na mistrzach gatunku. Phantom Doctrine przenosi nas w czasy zimnej wojny i stawia na czele siatki bezwzględnych agentów.

Recenzja gry Phantom Doctrine – polski XCOM ze szpiegami
Recenzja gry This Is the Police 2 – niełatwe jest życie policjanta

Recenzja gry This Is the Police 2 – niełatwe jest życie policjanta

recenzja gry31 lipca 2018

Praca komendanta policji w niewielkim miasteczku wcale nie musi być nudna – pokazuje to This Is the Police 2. Szkopuł w tym, że w niektórych momentach jest także po prostu kłopotliwa, choć zupełnie niepotrzebnie.

Recenzja gry This Is the Police 2 – niełatwe jest życie policjanta
Recenzja gry Jurassic World Evolution – wielkie gady i mały biznes

Recenzja gry Jurassic World Evolution – wielkie gady i mały biznes

recenzja gry19 czerwca 2018

Dinozaury, gęsta dżungla i wisząca w powietrzu katastrofa – oto klimat Jurassic Park. Mezozoiczny rezerwat czeka na swojego zarządcę, który zaradzi problemom, pchnie naprzód badania genetyczne i napełni konta pieniędzmi. Bierzecie tę fuchę?

Recenzja gry Jurassic World Evolution – wielkie gady i mały biznes