Polecamy Recenzje Przed premierą Publicystyka Warto zagrać

Recenzje gier

Recenzje i oceny najważniejszych i najpopularniejszych gier

Platformy
Gatunki
Ubiegłe lata Redakcja poleca
Recenzja gry King Arthur: Knight’s Tale - okrągły stół z powyłamywanymi nogami

Recenzja gry King Arthur: Knight’s Tale - okrągły stół z powyłamywanymi nogami

recenzja gry6 maja 2022

Wojna. Wojna nigdy się nie zmienia. O tym, że wojnę często wygrywa się nie armią, a złotem, przekonał się nie tylko tytułowy król, dokonując żywota już w intrze gry King Arthur: Knight’s Tale, ale przede wszystkim... autorzy tej produkcji.

Recenzja gry King Arthur: Knight’s Tale - okrągły stół z powyłamywanymi nogami
Recenzja gry Trek to Yomi - chcę więcej takich gier!

Recenzja gry Trek to Yomi - chcę więcej takich gier!

recenzja gry5 maja 2022

Flying Wild Hog stworzyło produkcję, nijak pasującą do wcześniejszych strzelankowych dokonań tego studia i... naprawdę dało radę. Trek to Yomi to mała, ale świetna gra, która garściami czerpie z dorobku kina samurajskiego.

Recenzja gry Trek to Yomi - chcę więcej takich gier!
Recenzja Nintendo Switch Sports - Sony zrobiło to lepiej

Recenzja Nintendo Switch Sports - Sony zrobiło to lepiej

recenzja gry4 maja 2022

Nintendo Switch Sports mogło być wielkim powrotem gier ruchowych. Zamiast tego cofa ten gatunek do 2006 roku, oferując mniej niż poprzednie pozycje z cyklu, seria Sports Champions Sony czy wiele innych produkcji dostępnych na Switchu.

Recenzja Nintendo Switch Sports - Sony zrobiło to lepiej
Recenzja gry LEGO Skywalker Saga - beztroska rozrywka na trudne czasy

Recenzja gry LEGO Skywalker Saga - beztroska rozrywka na trudne czasy

recenzja gry8 kwietnia 2022

LEGO Star Wars Skywalker Saga, choć nieidealne, dostarcza na rynek cenny ładunek, którego chyba wszyscy teraz potrzebujemy: czystą rozrywkę pozbawioną ciężkiej fabuły i trudnych emocji. Suchy humor, ulubione uniwersum i tysiące znajdziek.

Recenzja gry LEGO Skywalker Saga - beztroska rozrywka na trudne czasy
Recenzja Kingdom Hearts 3 - nienawidzę kochać tej serii

Recenzja Kingdom Hearts 3 - nienawidzę kochać tej serii

recenzja gry1 kwietnia 2022

Jest wiele światów, ale dzielą wspólne niebo. Jedno niebo, jedno przeznaczenie. W Kingdom Hearts 3 słowa te w końcu stają się rzeczywistością – twórcy po wielu latach zamykają wątki rozsiane po zbyt wielu grach i zbyt długo czekające na epilog.

Recenzja Kingdom Hearts 3 - nienawidzę kochać tej serii
Recenzja gry Psychonauts 2 - mózg rozwalony

Recenzja gry Psychonauts 2 - mózg rozwalony

recenzja gry1 kwietnia 2022

Psychonauts 2 miesza w głowie wieloma stylistyczno-narracyjnymi dziwnościami, chwyta za gardło masą zwrotów akcji i pomysłów na siebie, a na sam koniec łapie za serce ciepłem i morałem snutej opowieści. Psychodeliczny szał ciał, ot co.

Recenzja gry Psychonauts 2 - mózg rozwalony
Recenzja gry Hades - wielka gra dla tych, co mało czasu mają

Recenzja gry Hades - wielka gra dla tych, co mało czasu mają

recenzja gry1 kwietnia 2022

Wiedziałem, że Hades będzie świetną hybrydą action RPG i „rogalika”, ale okazał się także znakomitą grą dla dojrzałych graczy. Zgrabnie porusza poważne tematy, ale robi też coś jeszcze. Szanuje nasz czas.

Recenzja gry Hades - wielka gra dla tych, co mało czasu mają
Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii

Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii

recenzja gry1 kwietnia 2022

Japońskie RPG w ostatnich latach przechodzą swoisty renesans, co bardzo cieszy. Nie jest to wprawdzie powrót do formy ze złotej ery gatunku, ale w zasadzie można powiedzieć, że jest całkiem dobrze. Czy Tales of Arise podtrzymuje ten trend?

Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii
Recenzja Tiny Tina’s Wonderlands - ogniem, mieczem i shotgunem

Recenzja Tiny Tina’s Wonderlands - ogniem, mieczem i shotgunem

recenzja gry25 marca 2022

Gearbox po raz kolejny zaprasza nas do swojego szalonego uniwersum, w którym Tiny Tina ponownie porywa gracza do świata będącego po części wytworem jej wyobraźni, a po części fantasy hołdującym zasadom Dungeons and Dragons.

Recenzja Tiny Tina’s Wonderlands - ogniem, mieczem i shotgunem
Recenzja gry Kirby and the Forgotten Land - kula próbuje, ale nie daje fula

Recenzja gry Kirby and the Forgotten Land - kula próbuje, ale nie daje fula

recenzja gry23 marca 2022

Kirby and the Forgotten Land to żywy dowód na to, że Nintendo nawet z postapokaliptycznych motywów potrafi stworzyć cukierkową platformówkę. Ta iście eksperymentalna mieszanka eksploduje kreatywnością, choć została uwarzona wedle prostego przepisu.

Recenzja gry Kirby and the Forgotten Land - kula próbuje, ale nie daje fula
Recenzja Ghostwire: Tokyo - ani hit, ani kit

Recenzja Ghostwire: Tokyo - ani hit, ani kit

recenzja gry21 marca 2022

Nowych marek w branży nigdy za wiele. Dlatego pojawienie się Ghostwire: Tokyo wyjątkowo cieszy. Zwłaszcza, że uderza w uwielbiane przeze mnie japońskie tony. Pora się jednak przekonać, czy warto było czekać i czy oferuje efekt świeżości?

Recenzja Ghostwire: Tokyo - ani hit, ani kit
Recenzja gry Syberia: The World Before - dobra przygodówka, średnia Syberia

Recenzja gry Syberia: The World Before - dobra przygodówka, średnia Syberia

recenzja gry16 marca 2022

Syberia: The World Before została wydana już po śmierci Benoîta Sokala. Mamy więc do czynienia z zamknięciem pewnego rozdziału i pożegnaniem ze wspaniałym światem. Czy gra stanowi odpowiedni hołd dla autora? Zapraszam do zapoznania się z recenzją.

Recenzja gry Syberia: The World Before - dobra przygodówka, średnia Syberia
Recenzja gry Triangle Strategy - taktyczna perełka

Recenzja gry Triangle Strategy - taktyczna perełka

recenzja gry11 marca 2022

Polityczne intrygi, proste, choć wciągające walki taktyczne i oldskulowy pixel art. Takie właśnie jest Triangle Strategy. To produkcja, której wybaczam granie na nostalgii.

Recenzja gry Triangle Strategy - taktyczna perełka
Recenzja gry Gran Turismo 7 - premiera spóźniona o 5 lat

Recenzja gry Gran Turismo 7 - premiera spóźniona o 5 lat

recenzja gry2 marca 2022

Na PlayStation 5 Gran Turismo 7 błyszczy, bo po prostu nie ma żadnej konkurencji. Na tle całego gatunku to jednak mocno spóźniona premiera nieco przestarzałej już gry.

Recenzja gry Gran Turismo 7 - premiera spóźniona o 5 lat
Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart

Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart

recenzja gry1 marca 2022

Dark Souls… Dark Souls nigdy się nie zmienia. Czy aby na pewno? Bo choć Elden Ring czerpie garściami z dokonań i mechanik swoich poprzedników, to zawiera wiele nowości – w tym tę jedną, monumentalną, nazywaną otwartym światem. Bolesnym jak nigdy.

Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart
Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!

Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!

recenzja gry28 lutego 2022

Elex 2 to kolejny dowód na to, że „Piranie” potrafią tworzyć znakomite otwarte światy, które przyjemnie się eksploruje. To również najmniej „drewniana” gra niemieckiego dewelopera – idealna, by rozpocząć przygodę z jego dziełami.

Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!
Recenzja gry Shadow Warrior 3 - przejdź i (nie) zapomnij

Recenzja gry Shadow Warrior 3 - przejdź i (nie) zapomnij

recenzja gry28 lutego 2022

Na papierze Shadow Warrior 3 wygląda jak krok wstecz względem „dwójki”. Jest krótszy, prostszy, bardziej liniowy i pozbawiony wielu mechanik. Czy to uczyniło go gorszą grą? Nie. Stało się dokładnie odwrotnie.

Recenzja gry Shadow Warrior 3 - przejdź i (nie) zapomnij
Recenzja gry Total War: Warhammer 3 - wojna się nie zmienia

Recenzja gry Total War: Warhammer 3 - wojna się nie zmienia

recenzja gry21 lutego 2022

Pięć lat. Tyle musieli czekać fani na kolejną odsłonę Total War: Warhammera 3. Creative Assembly dało sobie znacznie więcej czasu na przygotowanie kontynuacji, niż wszyscy się spodziewali. Nie był to jednak czas zmarnowany.

Recenzja gry Total War: Warhammer 3 - wojna się nie zmienia
Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił

Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił

gramy dalej17 lutego 2022

CD Projekt RED nie składa broni i dzielnie łata Cyberpunka 2077, a także wzbogaca go o – jak na razie – skromne DLC. Debiutujący wraz z next-genową wersją gry patch 1.5 to spory krok ku lepszemu – nawet jeśli spóźniony i niewystarczający.

Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił
Recenzja gry Horizon Forbidden West - Sony ma asa na Game Passa

Recenzja gry Horizon Forbidden West - Sony ma asa na Game Passa

recenzja gry14 lutego 2022

Rudowłosa Aloy powraca w trochę nowej, trochę starej przygodzie i z miejsca kradnie nasze serca. Horizon Forbidden West nie rewolucjonizuje sandboksów, ale i tak jest jedną z najlepszych gier w tym gatunku od lat.

Recenzja gry Horizon Forbidden West - Sony ma asa na Game Passa
Recenzja gry Lost Ark - fani Path of Exile i Diablo 3 muszą to sprawdzić!

Recenzja gry Lost Ark - fani Path of Exile i Diablo 3 muszą to sprawdzić!

recenzja gry8 lutego 2022

Długo przyszło nam czekać na Lost Arka, ale zdecydowanie było warto! Jest to prawdziwie dobry tytuł, chociaż nie każdemu przypadnie do gustu. Dostaliśmy grę z pogranicza action RPG oraz MMORPG, która stara się znaleźć złoty środek. Czy skutecznie?

Recenzja gry Lost Ark - fani Path of Exile i Diablo 3 muszą to sprawdzić!
Recenzja gry Pokemon Legends: Arceus - wreszcie rewolucja

Recenzja gry Pokemon Legends: Arceus - wreszcie rewolucja

recenzja gry7 lutego 2022

Seria gier z pokemonami w roli głównej potrzebowała rewolucji. Pokémon Legends: Arceus wnosi do niej świeżość, której brakowało od dawna, ale przede wszystkim jest szalenie grywalną produkcją.

Recenzja gry Pokemon Legends: Arceus - wreszcie rewolucja
Recenzja gry Dying Light 2 - nowy polski hit!

Recenzja gry Dying Light 2 - nowy polski hit!

recenzja gry2 lutego 2022

Dying Light 2 zabiera nas do postapokaliptycznego miasta w Europie, byśmy mogli zmierzyć się z zombie i po raz pierwszy w tym cyklu sprawdzić się w podejmowaniu ważnych decyzji. Mimo technicznych problemów to naprawdę zapadająca w pamięć przygoda.

Recenzja gry Dying Light 2 - nowy polski hit!
Recenzja gry Rainbow Six: Extraction - coop dla hardkorów

Recenzja gry Rainbow Six: Extraction - coop dla hardkorów

recenzja gry26 stycznia 2022

Nowy kooperacyjny shooter taktyczny Ubisoftu pełen jest trudnych wyzwań, starć i jeżącego włosy na głowie klimatu. Produkcja ta co prawda nie rewolucjonizuje gatunku tzw. strzelanek z udziałem zombie, ale ma za to sporo głębi i ciekawych rozwiązań.

Recenzja gry Rainbow Six: Extraction - coop dla hardkorów

Przygotowaliśmy już ponad 3100 recenzji. Jeżeli szukasz profesjonalnych opinii redaktorów, ocen, wyczerpujących testów, lub nie wiesz, jaką grę komputerową, konsolową czy mobilną kupić – w tym miejscu znajdziesz nasze rekomendacje oraz gry, które zdecydowanie odradzamy. Polecamy zwłaszcza recenzje takich gier jak Trek to Yomi, King Arthur: Knight's Tale oraz Nintendo Switch Sports.