Polecamy Recenzje Przed premierą Publicystyka Warto zagrać

Recenzje gier 4

Recenzje i oceny najważniejszych i najpopularniejszych gier

Platformy
Gatunki
Ubiegłe lata Redakcja poleca
Ninja Gaiden Master Collection - recenzja. Przy nich Dark Souls to bułka z masłem

Ninja Gaiden Master Collection - recenzja. Przy nich Dark Souls to bułka z masłem

recenzja gry18 czerwca 2021

Tomonobu Itagaki wielkim deweloperem był. Trzymał pieczę nad jednymi z najlepszych gier z gatunku slasherów w dziejach. Dziś mamy szansę ocenić, czy zawierający je pakiet Ninja Gaiden Master Collection jest nadal atrakcyjny dla współczesnego gracza.

Ninja Gaiden Master Collection - recenzja. Przy nich Dark Souls to bułka z masłem
Recenzja Ratchet & Clank: Rift Apart - dziewiąta generacja zaczyna się teraz

Recenzja Ratchet & Clank: Rift Apart - dziewiąta generacja zaczyna się teraz

recenzja gry8 czerwca 2021

„Z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność”, napisał kiedyś Stan Lee, wkładając te słowa w usta wujka Bena. Dziś to samo można powiedzieć o PS5 i pierwszym prawdziwie nextgenowym tytule, który wychodzi spod ręki prawie niezawodnego Insomniac Games.

Recenzja Ratchet & Clank: Rift Apart - dziewiąta generacja zaczyna się teraz
Recenzja gry Sniper Ghost Warrior Contracts 2 - dobra „snajperka”, jeszcze lepsza skradanka

Recenzja gry Sniper Ghost Warrior Contracts 2 - dobra „snajperka”, jeszcze lepsza skradanka

recenzja gry7 czerwca 2021

Druga część snajperskich kontraktów to generalnie pakiet nowych misji i mała ewolucja serii Sniper Ghost Warrior Contracts. A oprócz nowości w postaci strzałów na kilometr, jeszcze lepiej udały się etapy skradankowe.

Recenzja gry Sniper Ghost Warrior Contracts 2 - dobra „snajperka”, jeszcze lepsza skradanka
Recenzja gry Biomutant - RPG roku? Nie, ale...

Recenzja gry Biomutant - RPG roku? Nie, ale...

recenzja gry24 maja 2021

Biomutant to przeurocze RPG akcji, które wyróżnia się przede wszystkim kreacją artystyczną świata i bohaterów. Cała reszta jest już jednak nieco odtwórcza i zawiera parę dokuczliwych wad. Może nie będzie to RPG roku, ale zmutowane futrzaki dają radę.

Recenzja gry Biomutant - RPG roku? Nie, ale...
Recenzja Gloria Victis: Siege Survival - średniowieczne This War of Mine

Recenzja Gloria Victis: Siege Survival - średniowieczne This War of Mine

recenzja gry24 maja 2021

Na pierwszy, drugi, a nawet trzeci rzut oka, Siege Survival jest klonem This War of Mine. Grupa cywilów próbuje przetrwać w oblężonym mieście. Dalej zaczynają się różnice, które sprawiają, że nowa polska gra jest zarówno lepsza, jak i gorsza.

Recenzja Gloria Victis: Siege Survival - średniowieczne This War of Mine
Recenzja Mass Effect: Legendary Edition - drogo, ale dobrze

Recenzja Mass Effect: Legendary Edition - drogo, ale dobrze

recenzja gry17 maja 2021

Złe wieści, pecetowcy. Mody jednak nie wystarczą, by mieć to samo, co oferuje Mass Effect: Legendary Edition. Może dałyby podobny efekt w ME2 i ME3, ale w „jedynce” zmieniono tyle, że chwilami przypomina raczej remake niż remaster. Tylko ta cena…

Recenzja Mass Effect: Legendary Edition - drogo, ale dobrze
Recenzja Resident Evil Village - nie tylko randka z Lady Dimitrescu

Recenzja Resident Evil Village - nie tylko randka z Lady Dimitrescu

recenzja gry5 maja 2021

Resident Evil Village łączy ze sobą dwie mocno lubiane odsłony kultowej serii, dorzucając sporo od siebie – znacznie więcej niż tylko Lady Dimitrescu, na punkcie której oszalał internet.

Recenzja Resident Evil Village - nie tylko randka z Lady Dimitrescu
Returnal - recenzja. Dzień świstaka na PS5

Returnal - recenzja. Dzień świstaka na PS5

recenzja gry29 kwietnia 2021

Returnal ma być dla studia Housemarque początkiem nowej drogi. Znany do tej pory z niszowych, arcade’owych gier fiński zespół deweloperski wchodzi w segment AAA bez żadnych kompleksów. I przy okazji ratuje graczy w trakcie wyjątkowej suszy na rynku.

Returnal - recenzja. Dzień świstaka na PS5
Nienawidzę bydlaka - najgorszy boss z Dark Souls to nie ten, o którym myślicie

Nienawidzę bydlaka - najgorszy boss z Dark Souls to nie ten, o którym myślicie

gramy dalej26 kwietnia 2021

Najgorszy boss w pierwszych Soulsach? Nie, to nie Ornestein i Smaugh, choć ten gorszy czasem pojawia się także, kiedy walczę z nimi. Szczerze go nie cierpię.

Nienawidzę bydlaka - najgorszy boss z Dark Souls to nie ten, o którym myślicie
Recenzja NieR Replicant ver.1.22474487139... - najwspanialsza opowieść tego roku

Recenzja NieR Replicant ver.1.22474487139... - najwspanialsza opowieść tego roku

recenzja gry22 kwietnia 2021

Jedna z najwspanialszych opowieści gier wideo, fenomenalna zabawa medium i wybitne dzieło sztuki muzycznej w końcu otrzymały formę, na jaką zasługiwały od jedenastu lat.

Recenzja NieR Replicant ver.1.22474487139... - najwspanialsza opowieść tego roku
Kolejny looter-shooter i znowu to samo? Nie zgadzam się

Kolejny looter-shooter i znowu to samo? Nie zgadzam się

gramy dalej16 kwietnia 2021

Zdania o Outriders są podzielone, mnie się jednak wydaje, że rację mają ci, którzy chwalą tę grę. Postaram się w niniejszym tekście wyjaśnić, dlaczego tak uważam.

Kolejny looter-shooter i znowu to samo? Nie zgadzam się
Recenzja gry Outriders - gdyby Diablo miało spluwy i słabe dialogi

Recenzja gry Outriders - gdyby Diablo miało spluwy i słabe dialogi

recenzja gry9 kwietnia 2021

Outriders, pierwsza duża polska gra po Cyberpunku 2077, dowozi. Nie jest to strzelanka dla każdego, ale jeśli lubicie hack and slashe, to sprawdźcie nowe dzieło studia People Can Fly.

Recenzja gry Outriders - gdyby Diablo miało spluwy i słabe dialogi
Ta gra ma 21 lat, a i tak pokazuje, jak powinny wyglądać zadania w RPG-ach

Ta gra ma 21 lat, a i tak pokazuje, jak powinny wyglądać zadania w RPG-ach

gramy dalej7 kwietnia 2021

Całkiem niedawno ukończyłem po raz pierwszy Planescape: Torment i nie ukrywam – zachwyciłem się tą grą. To znakomity RPG szczególnie dziś, gdy otoczeni jesteśmy wszelkiego rodzaju „erpegami” pełnymi powtarzalnych zadań i płaskich dialogów.

Ta gra ma 21 lat, a i tak pokazuje, jak powinny wyglądać zadania w RPG-ach
Recenzja gry It Takes Two - nowy król kooperacji... ze słabą fabułą

Recenzja gry It Takes Two - nowy król kooperacji... ze słabą fabułą

recenzja gry24 marca 2021

Josef Fares idzie za ciosem i raz jeszcze podsuwa nam grę, której nie można przejść w pojedynkę. Zabawa znów jest przednia… ale mam wątpliwości, czy It Takes Two, reprezentujące niepoważny gatunek platformówek 3D, stanowi krok naprzód po A Way Out.

Recenzja gry It Takes Two - nowy król kooperacji... ze słabą fabułą
Recenzja gry Monster Hunter: Rise - prawdziwa rewolucja dla mobilnych łowców

Recenzja gry Monster Hunter: Rise - prawdziwa rewolucja dla mobilnych łowców

recenzja gry23 marca 2021

Nintendo Switch dostało prawdopodobnie jedną z najlepszych gier w 2021 roku. Monster Hunter: Rise pokazuje, że przy odpowiedniej ilości czasu, środków i umiejętności można stworzyć coś pięknego na hybrydowej konsolce Japończyków.

Recenzja gry Monster Hunter: Rise - prawdziwa rewolucja dla mobilnych łowców
Recenzja gry Endzone: A World Apart - radioaktywny city-builder

Recenzja gry Endzone: A World Apart - radioaktywny city-builder

recenzja gry18 marca 2021

Survivalowy city builder w wykonaniu studia Gentlymad to tytuł ze wszech miar godny uwagi, aczkolwiek pod pewnymi warunkami. Jakimi? Dowiecie się z naszej recenzji.

Recenzja gry Endzone: A World Apart - radioaktywny city-builder
Sprzątanko. Sims 4: Wielkie porządki nauczyły mnie, że życie w syfie jest super

Sprzątanko. Sims 4: Wielkie porządki nauczyły mnie, że życie w syfie jest super

gramy dalej15 marca 2021

Dziś już z całą pewnością możemy stwierdzić, że gry wideo po pierwsze – nie są sztuką, a po drugie – zawsze posiadają walory edukacyjne i dają nam ważne, dosłowne lekcje życia.

Sprzątanko. Sims 4: Wielkie porządki nauczyły mnie, że życie w syfie jest super
Loop Hero to najlepsze, w co zagracie w marcu na pecetach!

Loop Hero to najlepsze, w co zagracie w marcu na pecetach!

gramy dalej9 marca 2021

Tworzenie gry, która łączy kilka różnych rodzajów rozgrywki, rzadko kończy się sukcesem. Twórcom ze studia Four Quarters ta sztuka się udała.

Loop Hero to najlepsze, w co zagracie w marcu na pecetach!
Recenzja gry Twierdza: Władcy wojny - solidnie, ale czy to wystarczy?

Recenzja gry Twierdza: Władcy wojny - solidnie, ale czy to wystarczy?

recenzja gry8 marca 2021

Twierdza: Władcy wojny otwiera nowy rozdział w historii Firefly Studios i przenosi nas w nowe dla serii klimaty. Czy to wystarczy, żeby Stronghold: Warlords zdobyło serca graczy?

Recenzja gry Twierdza: Władcy wojny - solidnie, ale czy to wystarczy?
Dlaczego Valheim się nie nudzi? Bo ścinanie drzew to przygoda

Dlaczego Valheim się nie nudzi? Bo ścinanie drzew to przygoda

gramy dalej5 marca 2021

Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że Valheim to dobra gra. Miliony sprzedanych kopii, świetne oceny, a do tego wiele tekstów chwalących różne aspekty gry od grafiki do świeżego spojrzenia na survivale. A ja pochwalę to, jak gra pokazuje żywot drwala.

Dlaczego Valheim się nie nudzi? Bo ścinanie drzew to przygoda
Anthem - największa wtopa EA dwa lata później

Anthem - największa wtopa EA dwa lata później

gramy dalej4 marca 2021

Ponoć nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki. Zaryzykowaliśmy jednak i ponownie odpaliliśmy Anthem – grę-usługę, której wsparcie i wielkie plany rozwoju zostały właśnie ostatecznie przekreślone.

Anthem - największa wtopa EA dwa lata później
Jak przestałem się martwić i wróciłem do League of Legends

Jak przestałem się martwić i wróciłem do League of Legends

gramy dalej2 marca 2021

Zostawiliście League of Legends? Może nawet nigdy nie graliście i wierzycie, że jesteście bezpieczni, że to Was nie dotyczy. Moje słodkie, letnie dzieci. Jeśli gra Riot choć trochę Wam się spodobała, to znajdzie sposób, by wciągnąć Was głębiej.

Jak przestałem się martwić i wróciłem do League of Legends
Recenzja gry Bravely Default 2 - bardziej default niż bravely

Recenzja gry Bravely Default 2 - bardziej default niż bravely

recenzja gry25 lutego 2021

Bravely Default 2 - długo wyczekiwany jRPG na konsolę Nintendo Switch - okazał się dobrą, rzemieślniczą robotą, niepozbawioną wad i problemów szacownego gatunku. Pozycja dla fanów starych, japońskich gier, którzy nie boją się wielogodzinnego grindu.

Recenzja gry Bravely Default 2 - bardziej default niż bravely
Recenzja Super Mario 3D World + Bowser's Fury - Nintendo zna się na recyklingu

Recenzja Super Mario 3D World + Bowser's Fury - Nintendo zna się na recyklingu

recenzja gry10 lutego 2021

Nintendo Switch wita kolejną grę z niezbyt imponującej biblioteki Wii U. Tym razem jednak poza daniem głównym, czyli odświeżoną wersją Super Mario 3D World, otrzymujemy również smakowity deser w postaci samodzielnej produkcji zatytułowanej Bowser’s Fury.

Recenzja Super Mario 3D World + Bowser's Fury - Nintendo zna się na recyklingu

Przygotowaliśmy już ponad 3100 recenzji. Jeżeli szukasz profesjonalnych opinii redaktorów, ocen, wyczerpujących testów, lub nie wiesz, jaką grę komputerową, konsolową czy mobilną kupić – w tym miejscu znajdziesz nasze rekomendacje oraz gry, które zdecydowanie odradzamy. Polecamy zwłaszcza recenzje takich gier jak Xenoblade Chronicles 3, Stray oraz Gwint: Mag renegat.