Polecamy Recenzje Przed premierą Publicystyka Warto zagrać

Recenzje gier RPG

Recenzje i oceny najważniejszych i najpopularniejszych gier

Recenzje gier z kategorii: RPG. Znajdziesz tu ponad 420 tekstów spełniających te kryteria.

Nienawidzę bydlaka - najgorszy boss z Dark Souls to nie ten, o którym myślicie

Nienawidzę bydlaka - najgorszy boss z Dark Souls to nie ten, o którym myślicie

gramy dalej26 kwietnia 2021

Najgorszy boss w pierwszych Soulsach? Nie, to nie Ornestein i Smaugh, choć ten gorszy czasem pojawia się także, kiedy walczę z nimi. Szczerze go nie cierpię.

Nienawidzę bydlaka - najgorszy boss z Dark Souls to nie ten, o którym myślicie
Recenzja NieR Replicant ver.1.22474487139... - najwspanialsza opowieść tego roku

Recenzja NieR Replicant ver.1.22474487139... - najwspanialsza opowieść tego roku

recenzja gry22 kwietnia 2021

Jedna z najwspanialszych opowieści gier wideo, fenomenalna zabawa medium i wybitne dzieło sztuki muzycznej w końcu otrzymały formę, na jaką zasługiwały od jedenastu lat.

Recenzja NieR Replicant ver.1.22474487139... - najwspanialsza opowieść tego roku
Ta gra ma 21 lat, a i tak pokazuje, jak powinny wyglądać zadania w RPG-ach

Ta gra ma 21 lat, a i tak pokazuje, jak powinny wyglądać zadania w RPG-ach

gramy dalej7 kwietnia 2021

Całkiem niedawno ukończyłem po raz pierwszy Planescape: Torment i nie ukrywam – zachwyciłem się tą grą. To znakomity RPG szczególnie dziś, gdy otoczeni jesteśmy wszelkiego rodzaju „erpegami” pełnymi powtarzalnych zadań i płaskich dialogów.

Ta gra ma 21 lat, a i tak pokazuje, jak powinny wyglądać zadania w RPG-ach
Recenzja gry Monster Hunter: Rise - prawdziwa rewolucja dla mobilnych łowców

Recenzja gry Monster Hunter: Rise - prawdziwa rewolucja dla mobilnych łowców

recenzja gry23 marca 2021

Nintendo Switch dostało prawdopodobnie jedną z najlepszych gier w 2021 roku. Monster Hunter: Rise pokazuje, że przy odpowiedniej ilości czasu, środków i umiejętności można stworzyć coś pięknego na hybrydowej konsolce Japończyków.

Recenzja gry Monster Hunter: Rise - prawdziwa rewolucja dla mobilnych łowców
Loop Hero to najlepsze, w co zagracie w marcu na pecetach!

Loop Hero to najlepsze, w co zagracie w marcu na pecetach!

gramy dalej9 marca 2021

Tworzenie gry, która łączy kilka różnych rodzajów rozgrywki, rzadko kończy się sukcesem. Twórcom ze studia Four Quarters ta sztuka się udała.

Loop Hero to najlepsze, w co zagracie w marcu na pecetach!
Recenzja gry Bravely Default 2 - bardziej default niż bravely

Recenzja gry Bravely Default 2 - bardziej default niż bravely

recenzja gry25 lutego 2021

Bravely Default 2 - długo wyczekiwany jRPG na konsolę Nintendo Switch - okazał się dobrą, rzemieślniczą robotą, niepozbawioną wad i problemów szacownego gatunku. Pozycja dla fanów starych, japońskich gier, którzy nie boją się wielogodzinnego grindu.

Recenzja gry Bravely Default 2 - bardziej default niż bravely
Przeszedłem Wiedźmina 1 pierwszy raz w 2020 roku. Nie było łatwo

Przeszedłem Wiedźmina 1 pierwszy raz w 2020 roku. Nie było łatwo

gramy dalej26 grudnia 2020

Wiedźmin ma 13 lat. Jak zestarzała się w tym czasie ta legendarna już produkcja? Jak spojrzy na nią gracz, który nigdy wcześniej nie miał z nią do czynienia?

Przeszedłem Wiedźmina 1 pierwszy raz w 2020 roku. Nie było łatwo
Cyberpunk 2077 na PS4 to katastrofa. Miałeś spalić miasto, nie konsolę, samuraju

Cyberpunk 2077 na PS4 to katastrofa. Miałeś spalić miasto, nie konsolę, samuraju

recenzja gry15 grudnia 2020

Cyberpunk 2077 to świetna gra, która Was zachwyci. Ponoć, w wersji na PC. Ja grałem na podstawowej wersji PS4 i świetną grę może widzę, ale zagrzebaną pod morzem problemów.

Cyberpunk 2077 na PS4 to katastrofa. Miałeś spalić miasto, nie konsolę, samuraju
Recenzja gry Cyberpunk 2077 - samuraju, masz świetne RPG do ogrania

Recenzja gry Cyberpunk 2077 - samuraju, masz świetne RPG do ogrania

recenzja gry7 grudnia 2020

Cyberpunk 2077 jest dowodem na to, że Wiedźmin 3 to nie był wypadek przy pracy. To świetne RPG pomieszane z akcją, któremu przydałoby się jeszcze jedno drobne opóźnienie by załatać wszystkie błędy.

Recenzja gry Cyberpunk 2077 - samuraju, masz świetne RPG do ogrania
Shadowlands to niezły dodatek do World of Warcraft. Oto nasza recenzja

Shadowlands to niezły dodatek do World of Warcraft. Oto nasza recenzja

recenzja gry4 grudnia 2020

Najnowszy dodatek do króla gatunku MMORPG jest już z nami od jakiegoś czasu. I wiecie co? Jest całkiem dobrze, ale Blizzard wcale nie musiał śpieszyć się z tym rozszerzeniem.

Shadowlands to niezły dodatek do World of Warcraft. Oto nasza recenzja
Demon’s Souls to trudna gra, ale i tak najgorsi są gracze

Demon’s Souls to trudna gra, ale i tak najgorsi są gracze

gramy dalej24 listopada 2020

Wydaje się Wam, że trudna gra potrafi sfrustrować? Potrafi, ale żywi ludzie robią to o wiele skuteczniej. Demon’s Souls pokazało nam to lata tamu i przypomina dziś dzięki remake’owi.

Demon’s Souls to trudna gra, ale i tak najgorsi są gracze
Wspominamy TES Oblivion – kiedyś zabijał pecety, dziś popada w zapomnienie

Wspominamy TES Oblivion – kiedyś zabijał pecety, dziś popada w zapomnienie

gramy dalej21 września 2020

Morrowinda wspominamy ciepło. Skyrima wspominać nie musimy, bo wciąż w niego gramy. A jak ma się sprawa z Oblivionem? The Elder Scrolls IV sprawia wrażenie zapomnianego – mimo że zasłużonego – ogniwa w ewolucji serii Bethesdy. Skąd taki stan rzeczy?

Wspominamy TES Oblivion – kiedyś zabijał pecety, dziś popada w zapomnienie
Recenzja gry Wasteland 3 – na takie RPG czekałem!

Recenzja gry Wasteland 3 – na takie RPG czekałem!

recenzja gry1 września 2020

Brian Fargo jeszcze raz postanowił pokazać nam postapokaliptyczny świat serii Wasteland. Tym razem jednak od drugiej strony. Opuszczamy pustynie Arizony i udajemy się do zasypanego śniegiem Kolorado.

Recenzja gry Wasteland 3 – na takie RPG czekałem!
Mortal Shell pokazało mi, że Dark Souls jest świetne dzięki lokacjom

Mortal Shell pokazało mi, że Dark Souls jest świetne dzięki lokacjom

gramy dalej27 sierpnia 2020

Mortal Shell to tytuł, w którym oryginalność ściera się z odtwórczością. Świat tego soulslike’a jest niemal kopią uniwersum znanego z flagowego cyklu FromSoftware, a rozgrywka opiera się na podobnych zasadach, choć wprowadzono do niej własne pomysły.

Mortal Shell pokazało mi, że Dark Souls jest świetne dzięki lokacjom
Nintendo znowu dowozi – recenzja Paper Mario: The Origami King

Nintendo znowu dowozi – recenzja Paper Mario: The Origami King

recenzja gry15 lipca 2020

Nowe Paper Mario to bardzo lekkie elementy RPG i mnóstwo humoru, koloru i płaskich papierowych stworków zamienionych przez tytułowego króla w złowieszcze wersje origami. Oraz oczywiście Mario i pewna księżniczka do uratowania.

Nintendo znowu dowozi – recenzja Paper Mario: The Origami King
Recenzja The Elder Scrolls Online: Greymoor – co łączy Skyrim, wampiry, wiedźmy i... archeologię?

Recenzja The Elder Scrolls Online: Greymoor – co łączy Skyrim, wampiry, wiedźmy i... archeologię?

recenzja gry4 czerwca 2020

Chcieliście Skyrim Online, to proszę bardzo, macie! Najnowszy dodatek do TESO zabiera nas do kultowej krainy, abyśmy mogli stanąć twarzą w twarz z wampirami i wilkołakami. Szkoda tylko, że całość bardziej przypomina grę singleplayer niż MMORPG…

Recenzja The Elder Scrolls Online: Greymoor – co łączy Skyrim, wampiry, wiedźmy i... archeologię?
Recenzja gry Xenoblade Chronicles: Definitive Edition – Epicka przygoda, dobry remaster!

Recenzja gry Xenoblade Chronicles: Definitive Edition – Epicka przygoda, dobry remaster!

recenzja gry27 maja 2020

Xenoblade Chronicles to legenda dla fanów jRPG. Słusznie, bo gra zdecydowanie wybija się ponad średnią kapitalną fabułą i postaciami. Wrażenie nie psują nawet archaiczne rozwiązania rozgrywki.

Recenzja gry Xenoblade Chronicles: Definitive Edition – Epicka przygoda, dobry remaster!
Recenzja gry Trials of Mana – naiwna podróż w epokę 16-bitów

Recenzja gry Trials of Mana – naiwna podróż w epokę 16-bitów

recenzja gry24 kwietnia 2020

Stworzenie remake'u dwudziestopięcioletniej gry to nie jest sprawa prosta. Square Enix postanowił jednak przywrócić współczesnym graczom serię Mana, tym razem serwując im tytuł, który wcześniej dostępny był jedynie w Japonii.

Recenzja gry Trials of Mana – naiwna podróż w epokę 16-bitów
5 rzeczy, za które pokochałem Fallouta 76 [SERIO]

5 rzeczy, za które pokochałem Fallouta 76 [SERIO]

gramy dalej20 kwietnia 2020

Można lubić Fallouta 76? Można, ja lubię i wcale się tego nie wstydzę. Opowiem Wam nawet dokładnie za co go lubię.

5 rzeczy, za które pokochałem Fallouta 76 [SERIO]
Recenzja gry Final Fantasy VII Remake – najważniejsze jRPG naszych czasów

Recenzja gry Final Fantasy VII Remake – najważniejsze jRPG naszych czasów

recenzja gry6 kwietnia 2020

Final Fantasy 7 Remake to dowód, że Square Enix wciąż ma ikrę i odwagę na robienie rzeczy tyleż nieprzewidywalnych, co wspaniałych.

Recenzja gry Final Fantasy VII Remake – najważniejsze jRPG naszych czasów
Gram w Bannerlord i mam do twórców pytanie: co wyście robili przez 10 lat?!

Gram w Bannerlord i mam do twórców pytanie: co wyście robili przez 10 lat?!

gramy dalej2 kwietnia 2020

Mount and Blade 2 trafił na Steama, to early access, ale jest. Można zapłacić i grać. Ja gram i wiecie co? Bawię się dokładnie tak samo jak w oryginale, przy czym kluczowe słowa to „dokładnie tak samo”. Co oni robili przez te 10 lat?

Gram w Bannerlord i mam do twórców pytanie: co wyście robili przez 10 lat?!
Recenzja Nioh 2 – gry, w której chcesz zginąć tysiąc razy

Recenzja Nioh 2 – gry, w której chcesz zginąć tysiąc razy

recenzja gry10 marca 2020

Kiedy zabierałem się za pisanie tej recenzji kusiło mnie, żeby podążyć za przykładem Team Ninja i po prostu przekopiować całe akapity z tekstu o pierwszej grze, zmienić nagłówki oraz dodać parę małych zmian.

Recenzja Nioh 2 – gry, w której chcesz zginąć tysiąc razy
Recenzja gry Wolcen – diablo trudna miłość

Recenzja gry Wolcen – diablo trudna miłość

recenzja gry21 lutego 2020

Wolcen: Lords of Mayhem, niezależny hack’n’slash, zaliczył wejście smoka, o jakim inni konkurenci Diablo – Path of Exile i Grim Dawn – mogli tylko pomarzyć. Zobaczcie, dlaczego ten hack'n'slash wywołał tyle emocji.

Recenzja gry Wolcen – diablo trudna miłość
Zagrałem w Baldur's Gate po raz pierwszy w 2020 roku... i ziewałem

Zagrałem w Baldur's Gate po raz pierwszy w 2020 roku... i ziewałem

gramy dalej10 lutego 2020

Graliście kiedyś w Baldur's Gate? Cóż, ja nie grałem. Teraz nadrabiam tę zaległość po latach, żeby powiedzieć wam, jak zestarzała się ta kultowa podobno produkcja.

Zagrałem w Baldur's Gate po raz pierwszy w 2020 roku... i ziewałem