Polecamy Recenzje Przed premierą Publicystyka Warto zagrać

Recenzje gier RPG

Recenzje i oceny najważniejszych i najpopularniejszych gier

Recenzje gier z kategorii: RPG. Znajdziesz tu ponad 440 tekstów spełniających te kryteria.

Recenzja gry King Arthur: Knight’s Tale - okrągły stół z powyłamywanymi nogami

Recenzja gry King Arthur: Knight’s Tale - okrągły stół z powyłamywanymi nogami

recenzja gry6 maja 2022

Wojna. Wojna nigdy się nie zmienia. O tym, że wojnę często wygrywa się nie armią, a złotem, przekonał się nie tylko tytułowy król, dokonując żywota już w intrze gry King Arthur: Knight’s Tale, ale przede wszystkim... autorzy tej produkcji.

Recenzja gry King Arthur: Knight’s Tale - okrągły stół z powyłamywanymi nogami
Recenzja Kingdom Hearts 3 - nienawidzę kochać tej serii

Recenzja Kingdom Hearts 3 - nienawidzę kochać tej serii

recenzja gry1 kwietnia 2022

Jest wiele światów, ale dzielą wspólne niebo. Jedno niebo, jedno przeznaczenie. W Kingdom Hearts 3 słowa te w końcu stają się rzeczywistością – twórcy po wielu latach zamykają wątki rozsiane po zbyt wielu grach i zbyt długo czekające na epilog.

Recenzja Kingdom Hearts 3 - nienawidzę kochać tej serii
Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii

Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii

recenzja gry1 kwietnia 2022

Japońskie RPG w ostatnich latach przechodzą swoisty renesans, co bardzo cieszy. Nie jest to wprawdzie powrót do formy ze złotej ery gatunku, ale w zasadzie można powiedzieć, że jest całkiem dobrze. Czy Tales of Arise podtrzymuje ten trend?

Recenzja gry Tales of Arise - nowe rozdanie dla serii
Recenzja gry Triangle Strategy - taktyczna perełka

Recenzja gry Triangle Strategy - taktyczna perełka

recenzja gry11 marca 2022

Polityczne intrygi, proste, choć wciągające walki taktyczne i oldskulowy pixel art. Takie właśnie jest Triangle Strategy. To produkcja, której wybaczam granie na nostalgii.

Recenzja gry Triangle Strategy - taktyczna perełka
Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart

Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart

recenzja gry1 marca 2022

Dark Souls… Dark Souls nigdy się nie zmienia. Czy aby na pewno? Bo choć Elden Ring czerpie garściami z dokonań i mechanik swoich poprzedników, to zawiera wiele nowości – w tym tę jedną, monumentalną, nazywaną otwartym światem. Bolesnym jak nigdy.

Recenzja gry Elden Ring - otwarty świat śmierci wart
Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!

Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!

recenzja gry28 lutego 2022

Elex 2 to kolejny dowód na to, że „Piranie” potrafią tworzyć znakomite otwarte światy, które przyjemnie się eksploruje. To również najmniej „drewniana” gra niemieckiego dewelopera – idealna, by rozpocząć przygodę z jego dziełami.

Recenzja gry Elex 2 - znowu to zrobili!
Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił

Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił

gramy dalej17 lutego 2022

CD Projekt RED nie składa broni i dzielnie łata Cyberpunka 2077, a także wzbogaca go o – jak na razie – skromne DLC. Debiutujący wraz z next-genową wersją gry patch 1.5 to spory krok ku lepszemu – nawet jeśli spóźniony i niewystarczający.

Cyberpunk 2077 jest dobry jak nigdy, ale to za mało, żebym do niego wrócił
Recenzja gry Lost Ark - fani Path of Exile i Diablo 3 muszą to sprawdzić!

Recenzja gry Lost Ark - fani Path of Exile i Diablo 3 muszą to sprawdzić!

recenzja gry8 lutego 2022

Długo przyszło nam czekać na Lost Arka, ale zdecydowanie było warto! Jest to prawdziwie dobry tytuł, chociaż nie każdemu przypadnie do gustu. Dostaliśmy grę z pogranicza action RPG oraz MMORPG, która stara się znaleźć złoty środek. Czy skutecznie?

Recenzja gry Lost Ark - fani Path of Exile i Diablo 3 muszą to sprawdzić!
Recenzja gry Pokemon Legends: Arceus - wreszcie rewolucja

Recenzja gry Pokemon Legends: Arceus - wreszcie rewolucja

recenzja gry7 lutego 2022

Seria gier z pokemonami w roli głównej potrzebowała rewolucji. Pokémon Legends: Arceus wnosi do niej świeżość, której brakowało od dawna, ale przede wszystkim jest szalenie grywalną produkcją.

Recenzja gry Pokemon Legends: Arceus - wreszcie rewolucja
Recenzja Expeditions: Rome - ach, gdyby ta gra była równie dobra, jak długa...

Recenzja Expeditions: Rome - ach, gdyby ta gra była równie dobra, jak długa...

recenzja gry18 stycznia 2022

Expeditions: Rome to historyczne RPG, które zabiera nas na wyprawę do starożytnego Rzymu. Szkoda tylko, że przygoda ta nie jest krótsza, bo w trakcie 50 godzin zabawy wychodzi na jaw zbyt wiele jej słabości.

Recenzja Expeditions: Rome - ach, gdyby ta gra była równie dobra, jak długa...
Recenzja gry Kroniki Myrtany - pełnoprawny Gothic od fanów dla fanów

Recenzja gry Kroniki Myrtany - pełnoprawny Gothic od fanów dla fanów

recenzja gry11 stycznia 2022

Kroniki Myrtany oficjalnie dołączają do pierwszego i drugiego Gothica jako te gry, do których wracam najczęściej. Tak, są aż tak dobre, że nawet będąc darmową modyfikacją, zasługują na recenzję.

Recenzja gry Kroniki Myrtany - pełnoprawny Gothic od fanów dla fanów
Cyberpunk 2077 po roku na PlayStation 4 - port zwalony

Cyberpunk 2077 po roku na PlayStation 4 - port zwalony

gramy dalej9 grudnia 2021

Po niespełna roku postanowiłem wrócić do „peesczwórkowej” wersji Cyberpunka 2077, żeby sprawdzić, czy coś się zmieniło w stosunku do tego, co było na początku. Werdykt na bazie testu jest bolesny: niewiele lub prawie nic.

Cyberpunk 2077 po roku na PlayStation 4 - port zwalony
Dzięki polskiemu tłumaczeniu znów pokochałem Disco Elysium

Dzięki polskiemu tłumaczeniu znów pokochałem Disco Elysium

gramy dalej8 grudnia 2021

Polska wersja Disco Elysium przestała być marzeniem, legendą, statkiem-widmo zanikającym gdzieś na horyzoncie. Ona naprawdę istnieje i jest znakomita. Na tyle znakomita, że poznałem tę grę na nowo. I znowuż ją pokochałem.

Dzięki polskiemu tłumaczeniu znów pokochałem Disco Elysium
Recenzja gry Pokemon Brilliant Diamond - remake bezpieczny, ale dobry

Recenzja gry Pokemon Brilliant Diamond - remake bezpieczny, ale dobry

recenzja gry29 listopada 2021

Pokemon Brilliant Diamond (oraz jej siostrzana edycja Shining Pearl) to odświeżona wersja gry z 2006 roku. Szkoda tylko, że twórcy nie zdecydowali się na więcej zmian i zaserwowali nam bardzo bezpieczny remake.

Recenzja gry Pokemon Brilliant Diamond - remake bezpieczny, ale dobry
Recenzja gry Ruined King - RPG nie dla wszystkich

Recenzja gry Ruined King - RPG nie dla wszystkich

recenzja gry29 listopada 2021

Ruined King miał nie lada zadanie – musiał bowiem być grą, która udźwignie miano „RPG w uniwersum League of Legends”. Czy udało się podołać zadaniu? Po części tak. Uważam jednak, że duża marka zadziałała na niekorzyść produkcji.

Recenzja gry Ruined King - RPG nie dla wszystkich
Recenzja gry Shin Megami Tensei 5 - wielki powrót legendarnego jRPG

Recenzja gry Shin Megami Tensei 5 - wielki powrót legendarnego jRPG

recenzja gry10 listopada 2021

Shin Megami Tensei 5 to powrót anarchistycznej i mrocznej serii jRPG. Szykujcie się na przygnębiającą przygodę w świecie zniszczonym przez intrygi między niebiosami a siłami chaosu. Bóg nie żyje, a chętnych na objęcie jego tronu nie brakuje.

Recenzja gry Shin Megami Tensei 5 - wielki powrót legendarnego jRPG
Wiedźmin kończy 14 lat. Wiedźmin, którego początkowo nie trawiłem

Wiedźmin kończy 14 lat. Wiedźmin, którego początkowo nie trawiłem

gramy dalej26 października 2021

Pierwszy Wiedźmin kończy dziś 14 lat. Jest to gra, od której zaczęła się moja przygoda z Geraltem, jednak początek naszej „znajomości” nie był udany. Na szczęście później poszło już z górki. Teraz zaś marzę o możliwości ponownego przeżycia tej historii.

Wiedźmin kończy 14 lat. Wiedźmin, którego początkowo nie trawiłem
Recenzja New World - MMO, którego potrzebowałem

Recenzja New World - MMO, którego potrzebowałem

recenzja gry19 października 2021

New World budzi skrajne emocje, ale jedno niezaprzeczalnie robi dobrze – doskonale wykorzystuje aspekty MMO i pod tym względem deklasuje wielu rywali. Szkoda jednak, że pewne elementy kuleją, co czyni grę od Amazona niezwykle nierówną i niekompletną.

Recenzja New World - MMO, którego potrzebowałem
Recenzja Diablo 2 Resurrected - jest miło, ale chciałbym więcej zmian

Recenzja Diablo 2 Resurrected - jest miło, ale chciałbym więcej zmian

recenzja gry3 października 2021

Niektórzy czekali na Diablo 2 Resurrected bardziej niż na Diablo 4, Last Epoch, Lost Ark czy dowolnego nadchodzącego giganta gier hack’n’slash. Rozumiem, bo Vicarious Visions zafundowało mocarny nostalgia trip, ale zobaczymy, na ile ten drag wystarczy.

Recenzja Diablo 2 Resurrected - jest miło, ale chciałbym więcej zmian
Recenzja Medieval Dynasty - survival RPG dla cierpliwych

Recenzja Medieval Dynasty - survival RPG dla cierpliwych

recenzja gry22 września 2021

Kiedyś gry były uważane za rozrywkę dla (dużych) chłopców. Dziś się to trochę zmieniło, ale Medieval Dynasty wraca do korzeni. To tytuł dla prawdziwych mężczyzn: posadzą oni tu drzewo, zbudują dom i spłodzą syna. Niekoniecznie w tej kolejności.

Recenzja Medieval Dynasty - survival RPG dla cierpliwych
Recenzja gry Gamedec - Cyberpunk 2077 spotyka Disco Elysium

Recenzja gry Gamedec - Cyberpunk 2077 spotyka Disco Elysium

recenzja gry16 września 2021

Cyberpunk i RPG – takie połączenie w ostatnich latach nie wydaje się raczej niczym zaskakującym, prawda? Cieszy więc fakt, że polski Gamedec, pomimo bazowania na podobnych konwencjach i gatunkach, jest grą oryginalną i odważną.

Recenzja gry Gamedec - Cyberpunk 2077 spotyka Disco Elysium
Recenzja gry Wildermyth - niespodziewany kandydat na RPG roku

Recenzja gry Wildermyth - niespodziewany kandydat na RPG roku

recenzja gry8 września 2021

Wildermyth zaintrygował mnie swoim wyglądem, przypominającym Book of Demons, czyli cyfrowe zmagania w świecie fantasy stworzonym z papieru, ale z obietnicą taktycznej rozgrywki i głębszej fabuły. Oto recenzja gry, w której XCOM spotyka Dungeons & Dragons.

Recenzja gry Wildermyth - niespodziewany kandydat na RPG roku
Recenzja gry Wiedźmin: Pogromca potworów - Wiedźmin GO czy Wiedźmin NO?

Recenzja gry Wiedźmin: Pogromca potworów - Wiedźmin GO czy Wiedźmin NO?

recenzja gry4 sierpnia 2021

The Witcher: Monster Slayer to ambitna próba CD Projektu wejścia do ekskluzywnego klubu twórców gier AR (czyli opartych na technologii rozszerzonej rzeczywistości). Czy Pokemon GO ma się czego obawiać? I tak, i nie.

Recenzja gry Wiedźmin: Pogromca potworów - Wiedźmin GO czy Wiedźmin NO?
Recenzja gry Monster Hunter Stories 2 - łowca potworów spotyka Pokemony

Recenzja gry Monster Hunter Stories 2 - łowca potworów spotyka Pokemony

recenzja gry26 lipca 2021

Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin kontynuuje i rozwija pomysły zapoczątkowane przez pierwszą odsłonę podserii. Daje możliwość przeżycia wielkiej przygody i nadaje kolorów światu, który do tej pory był raczej dość mroczny.

Recenzja gry Monster Hunter Stories 2 - łowca potworów spotyka Pokemony