Polecamy Recenzje Przed premierą Publicystyka Warto zagrać

Recenzje gier przygodowych

Recenzje i oceny najważniejszych i najpopularniejszych gier

Recenzje gier z kategorii: Przygodowe. Znajdziesz tu ponad 350 tekstów spełniających te kryteria.

Phasmophobia to horror, który Cię przerazi... chyba, że zagrasz z kolegami

Phasmophobia to horror, który Cię przerazi... chyba, że zagrasz z kolegami

gramy dalej14 października 2020

Kilkoma prostymi zabiegami Phasmophobia potęguje jednak wszystko, czego do tej pory doświadczaliśmy w klasykach, sprawiając że ze strachu można narobić w gacie... o ile rozsądnie dawkuje się zabawę.

Phasmophobia to horror, który Cię przerazi... chyba, że zagrasz z kolegami
Wilkołak występuje w Puszczy - Recenzja gry Werewolf: The Apocalypse - Heart of the Forest

Wilkołak występuje w Puszczy - Recenzja gry Werewolf: The Apocalypse - Heart of the Forest

recenzja gry13 października 2020

Powrót do świata żywych wilkołaków ze Świata Mroku okazuje się ambitniejszy niż mogliśmy przypuszczać – Werewolf: The Apocalypse - Heart of the Forest to bowiem ciekawa gra tekstowa, która spróbuje udowodnić, że czytelnictwo w Polsce nie jest w odwodzie.

Wilkołak występuje w Puszczy - Recenzja gry Werewolf: The Apocalypse - Heart of the Forest
Recenzja Tell Me Why – przerost treści nad formą

Recenzja Tell Me Why – przerost treści nad formą

recenzja gry8 września 2020

Nowa Gra twórców Life is Strange zaskakuje delikatnością, z jaką przedstawia relacje między bohaterami oraz historią, która łapie za serce i co chwilę odkrywa przed graczem nowe niespodzianki.

Recenzja Tell Me Why – przerost treści nad formą
Recenzja Beyond a Steel Sky - gry, na którą czekaliśmy 25 lat

Recenzja Beyond a Steel Sky - gry, na którą czekaliśmy 25 lat

recenzja gry16 lipca 2020

Beyond a Steel Sky udowadnia, że na właściwy sequel warto poczekać nawet ćwierć wieku. Albo, że i dziś warto zapoznać się z 26-letnią grą z Amigi, by lepiej bawić się przy tej nowszej produkcji.

Recenzja Beyond a Steel Sky - gry, na którą czekaliśmy 25 lat
Najlepsza z najgorszych gier – recenzja Deadly Premonition 2

Najlepsza z najgorszych gier – recenzja Deadly Premonition 2

recenzja gry8 lipca 2020

Swery nikogo już nie zaskoczy, bo wszyscy wiedzą do czego jest zdolny. Dlatego Deadly Premonition 2 nie zaskakuje. To najlepsza najgorsza gra, jaka trafiła na rynek w tym roku. Tytuł tylko dla wybranych.

Najlepsza z najgorszych gier – recenzja Deadly Premonition 2
Recenzja Song of Horror – gra, która nie zawsze straszy tym, czym powinna

Recenzja Song of Horror – gra, która nie zawsze straszy tym, czym powinna

recenzja gry2 czerwca 2020

Song of Horror to straszna gra, która stawia na klasyczną prezentację, unikanie konfrontacji i zagadki. Ale czy wszystko, co tu straszy, na pewno było zamierzone przez twórców?

Recenzja Song of Horror – gra, która nie zawsze straszy tym, czym powinna
Przepis na cyberpunka to pixel art i synthwave – recenzja gry VirtuaVerse

Przepis na cyberpunka to pixel art i synthwave – recenzja gry VirtuaVerse

recenzja gry25 maja 2020

VirtuaVerse to pixel artowe i synthwave’owe dzieło sztuki. Przyjemna dla oka i ucha podróż do lat 80, która wskrzesza zakurzony gatunek przygodówek point’n’click.

Przepis na cyberpunka to pixel art i synthwave – recenzja gry VirtuaVerse
Recenzja Arise: A Simple Story – gry, która najpierw was wkurzy, a potem uszczęśliwi

Recenzja Arise: A Simple Story – gry, która najpierw was wkurzy, a potem uszczęśliwi

recenzja gry13 grudnia 2019

Na praktycznie każdym etapie gry przynajmniej raz trafi Was szlag. Początkowo żmudna i nudnawa rozgrywka z czasem nam to jednak wynagradza. Z nawiązką! Jak w życiu. Jak wino. Arise: A Simple Story to gra niepozorna, uniwersalna, piękna i emocjonalna.

Recenzja Arise: A Simple Story – gry, która najpierw was wkurzy, a potem uszczęśliwi
Recenzja gry Wanderlust Travel Stories – lektura obowiązkowa

Recenzja gry Wanderlust Travel Stories – lektura obowiązkowa

recenzja gry26 września 2019

Wanderlust to niecodzienna i śmiała koncepcja gry, która opiera się na literaturze drogi. Odwaga twórców, którzy w XXI wieku stworzyli grę zbudowaną przede wszystkim z tekstu, zasługuje na podziw. I uznanie, bo Wanderlust jest naprawdę dobre.

Recenzja gry Wanderlust Travel Stories – lektura obowiązkowa
Recenzja gry Blair Witch – najstraszniejszy las w grach

Recenzja gry Blair Witch – najstraszniejszy las w grach

recenzja gry30 sierpnia 2019

Bloober Team to firma, która dla wielu stała się synonimem horroru. Blair Witch to pierwsza gra bazująca na licencji, ale twórcy to potencjalne ograniczenie przekuli w siłę, oferując kolejną udaną grę. Ale czy można mówić o najlepszym tytule w karierze?

Recenzja gry Blair Witch – najstraszniejszy las w grach
Recenzja gry The Sinking City – Sherlock Holmes kontra mitologia Cthulhu

Recenzja gry The Sinking City – Sherlock Holmes kontra mitologia Cthulhu

recenzja gry25 czerwca 2019

The Sinking City miało zabrać nasz umysł do granic szaleństwa wokół kultu Cthulhu, ale Wielkich Przedwiecznych pokonał tu chyba sam Sherlock Holmes. To przygodówka z syndromem „jeszcze jednej tury”.

Recenzja gry The Sinking City – Sherlock Holmes kontra mitologia Cthulhu
Recenzja gry Layers of Fear 2 – polskie Twin Peaks

Recenzja gry Layers of Fear 2 – polskie Twin Peaks

recenzja gry24 maja 2019

Druga część polskiego horroru Layers of Fear nie straszy już tanimi jump-scare’ami. To także coś więcej niż klon pomysłów z dema P.T. Czy twórcom udało się wbić nowy poziom w umiejętności straszenia graczy?

Recenzja gry Layers of Fear 2 – polskie Twin Peaks
Recenzja gry A Plague Tale: Innocence – średniowieczne The Last of Us

Recenzja gry A Plague Tale: Innocence – średniowieczne The Last of Us

recenzja gry14 maja 2019

A Plague Tale: Innocence to łakomy kąsek dla osób lubiących dobrą fabułę i interesujące realia, które jednocześnie nie będą przejmować się dość uproszczoną mechaniką odpowiedzialną za skradanie się i zagadki środowiskowe.

Recenzja gry A Plague Tale: Innocence – średniowieczne The Last of Us
Recenzja gry Call of Cthulhu – czy horror Lovecrafta straszy?

Recenzja gry Call of Cthulhu – czy horror Lovecrafta straszy?

recenzja gry30 października 2018

Twórcy Styxa i RPG Gra o Tron zapraszają na przygnębiającą opowieść o szaleństwie. Czy bazujące na papierowym erpegu i twórczości Lovecrafta Call of Cthulhu przekona do siebie fanów strasznych przygodówek? Jeśli przymkną oko na parę wad – to tak.

Recenzja gry Call of Cthulhu – czy horror Lovecrafta straszy?
Recenzja pierwszego epizodu gry Life is Strange 2 – król emocji wrócił

Recenzja pierwszego epizodu gry Life is Strange 2 – król emocji wrócił

recenzja gry28 września 2018

Pierwszy epizod Life is Strange 2 rozpoczyna historię zupełnie inną od nastawionej głównie na nastoletnie perypetie i osadzonej w jednym mieście opowieści z „jedynki”, ale nie gubi przy tym najlepszych zalet swojego poprzednika.

Recenzja pierwszego epizodu gry Life is Strange 2 – król emocji wrócił
Recenzja gry Agony - piekło nudy i przeciętności

Recenzja gry Agony - piekło nudy i przeciętności

recenzja gry1 czerwca 2018

Agony miało pokazać innym pierwszoosobowym horrorom gdzie raki zimują. Niestety, tegoroczna wizyta w piekle, mimo swoistego odpychającego uroku, nie zostanie bestsellerem sezonu. A szkoda.

Recenzja gry Agony - piekło nudy i przeciętności
Recenzja gry Detroit: Become Human – Blade Runner dla mas

Recenzja gry Detroit: Become Human – Blade Runner dla mas

recenzja gry24 maja 2018

Opowiedziana w Detroit historia wciąga, angażuje i zapewnia emocje, ale jednocześnie pełna jest schematycznych wątków i unika jakichkolwiek ambitniejszych zagadnień, przez co nie potrafi na dłużej zapaść w pamieć.

Recenzja gry Detroit: Become Human – Blade Runner dla mas
Recenzja gry Fe – krótka przygoda w bajecznym świecie

Recenzja gry Fe – krótka przygoda w bajecznym świecie

recenzja gry16 lutego 2018

Fe nie zaskoczy nikogo, kto zwrócił na ten tytuł uwagę na etapie zapowiedzi. Gra oferuje dokładnie to, czego można się było po niej spodziewać – solidne, ale nie wybitne mechanizmy rozgrywki i piękną, klimatyczną oprawę wizualną.

Recenzja gry Fe – krótka przygoda w bajecznym świecie
Recenzja gry Life Is Strange: Before the Storm – dużo klimatu, za mało emocji

Recenzja gry Life Is Strange: Before the Storm – dużo klimatu, za mało emocji

recenzja gry21 grudnia 2017

Life Is Strange: Before the Storm jest jak środkowe odcinki dobrego serialu – ogląda się je przyjemnie, ale w gruncie rzeczy jest to tylko zapychacz między znacznie ciekawszym początkiem i finałem opowieści.

Recenzja gry Life Is Strange: Before the Storm – dużo klimatu, za mało emocji
Recenzja gry Okami HD – słońce wschodzi w 4K

Recenzja gry Okami HD – słońce wschodzi w 4K

recenzja gry18 grudnia 2017

Czwarta wersja Okami to wciąż ta sama oryginalna, przepiękna i przesycona wyjątkowym klimatem produkcja, która porwie Wasze serca – tyle że teraz dostępna na prawie wszystkich istotnych platformach sprzętowych.

Recenzja gry Okami HD – słońce wschodzi w 4K
Recenzja gry L.A. Noire na XOne X – powrót do Miasta Aniołów w 4K

Recenzja gry L.A. Noire na XOne X – powrót do Miasta Aniołów w 4K

recenzja gry5 grudnia 2017

Remasterów ci u nas dostatek, ale i L.A. Noire przyjmiemy jako zwiastun dobrej zabawy. Nawet jeśli jest on wykonany trochę po łebkach, a od samego Rockstara wypada oczekiwać czegoś więcej.

Recenzja gry L.A. Noire na XOne X – powrót do Miasta Aniołów w 4K
Recenzja pierwszego epizodu gry Life Is Strange: Before the Storm – klimatyczny powrót

Recenzja pierwszego epizodu gry Life Is Strange: Before the Storm – klimatyczny powrót

recenzja gry4 września 2017

Studio Deck Nine podołało. Before the Storm nie ustępuje oryginalnemu Life Is Strange, już w pierwszym odcinku oferując równie melancholijny klimat, świetną ścieżkę dźwiękową oraz plejadę barwnych postaci.

Recenzja pierwszego epizodu gry Life Is Strange: Before the Storm – klimatyczny powrót
Recenzja gry Observer – V Rzeczpospolita Cyberpunkowa

Recenzja gry Observer – V Rzeczpospolita Cyberpunkowa

recenzja gry14 sierpnia 2017

V Rzeczpospolita Polska, schyłek XXI wieku i Rutger Hauer w roli Daniela Lazarskiego, detektywa posługującego się niekonwencjonalnymi metodami śledczymi. To kolejny, po Get Even, dobry polski symulator chodzenia.

Recenzja gry Observer – V Rzeczpospolita Cyberpunkowa
Recenzja gry The Long Dark – klimatyczny survival dla jednego gracza

Recenzja gry The Long Dark – klimatyczny survival dla jednego gracza

recenzja gry7 sierpnia 2017

The Long Dark w końcu doczekało się finalnej wersji. Gra studia Hinterland opuszcza Wczesny Dostęp po trzech latach, ale jej największe atuty pozostają bez zmian. To wymagający, klimatyczny survival, który wielu graczy wciągnie na całe dni.

Recenzja gry The Long Dark – klimatyczny survival dla jednego gracza