Cooking Simulator: Sprzęty i narzędzia kuchenne

Poradniki

Aktualizacja:

Pobierz Poradnik
Spis treści

Cooking Simulator oddaje w nasze ręce pokaźny zasób realnych sprzętów i narzędzi kuchennych, z tego też powodu prezentujemy poniżej małą ściągawkę do czego służą i porady jak z nich korzystać. (więcej porad w dziale "Jak sprawnie pracować?")

1 - Sprzęty i narzędzia kuchenne | Porady na start Cooking Simulator - Cooking Simulator - poradnik do gry

Sprzęt kuchenny (idąc od strony lodówki):

  1. Blacha do pieczenia na wolnym ogniu - wszystko co pieczemy nie na oleju, opiekamy tutaj, używając szpatułki do obracania mięs (pamiętaj, by przypiekać mięsa z obu stron).
  2. Kuchenka Gazowa - uniwersalne narzędzie, gdzie będziemy zarówno smażyć, gotować i dusić.
  3. Piekarnik(i) - mamy dostępne 3; dwa główne, w kącie koło zlewu oraz jeden określany "zapasowym" pod kuchenką gazową. Warto je krótko nagrzać przed wykorzystaniem.
  4. Frytkownica - do prawidłowego wykorzystania wymaga koszyka do frytkownicy (do zakupu tam gdzie reszta narzędzi). Lewy przycisk napełnia frytkownicę olejem, prawy odsącza olej, przycisk na dole włącza i wyłącza proces smażenia. Podgrzewa szybciej
  5. Grill - wiadomo; I chociaż gra sugeruje, że "prawdziwy kuchmistrz używa jedynie szczypiec" szpatułka "robi robotę" dużo szybciej i sprawniej (mniejsze ryzyko, że mięso wyląduje na podłodze)
  6. Robot kuchenny - wykorzystywany do przygotowywania sosów, przecierów itp.; niewygodny do wykorzystania, przenośny blender (opisany ponizej) wydaje się znacznie wygodniejszy w obsłudze.
  7. Mikrofalówka - chociaż już w tutorialu przestrzegają nas, że "prawdziwy kucharz nigdy nie zniży się do korzystania z mikrofalówki" jest to jedyny sprzęt pozwalający "nieinwazyjnie" podgrzać jedzenie, które ostygło; Więcej informacji o tym poniżej, w sekcji "Jak sprawnie pracować?"
  8. Kontuar (ta wyspa na środku kuchni) - miejsce, gdzie odbywa się połowa naszej pracy (krojenie, doprawianie, kupowanie, układnie dań), warto je dobrze zorganizować (więcej w nast. sekcji)
2 - Sprzęty i narzędzia kuchenne | Porady na start Cooking Simulator - Cooking Simulator - poradnik do gry

Narzędzia kuchenne

  1. Radio - można puścić z niego kilka utworów z gry, swoje własne lub radiowe streamy internetowe;
  2. Laptop - można na nim sprawdzić statystyki naszej działalności, odblokować nowe przepisy, nowe zdolności i umiejętności (więcej o nich poniżej) oraz elementy do zmiany wystroju kuchni;
  3. Telefon - służy do zamawiania napraw uszkodzonego sprzętu kuchennego. Zgubiłeś telefon? Wystarczy kliknąć raz na podstawę od telefonu i dać mu moment na powrót na miejsce;
  4. Wyświetlacze LCD - wyświetlają informacje o przepisach (po lewej potrzebne składniki, po prawej co mamy z nimi zrobić; listę z wytycznymi można przewinąć patrząc na ekran i używając kółka myszki);
  5. Pudła - to po prostu przenośny sklep. Ustaw sobie jedno przy miejscu pracy;
  6. Noże - zastosowanie raczej oczywiste; Przy delikatnych ruchach w "dokładnej manipulacji" możemy też nimi poprawiać ułożenie części dań na talerzu.
  7. Patelnia - jedno z naszych głównych narzędzi pracy. Nie zapomnij użyć oleju lub pochodnych.
  8. Patelnia do Paelli - jeden z najlepszych "pojemników", a także patelnia pozwalająca smażyć kilka obszerniejszych dań naraz (co zazwyczaj nie jest wskazane, patrz rozdział [zalinkuj mnie]"Jak sprawnie pracować?"), oryginalnie wykorzystywana do bazujących na ryżu i szafranie dań kuchni hiszpańskiej.
  9. Patelnia grillowa -wrzucana na normalny palnik kuchenki pozwala przypiekać bez tłuszczu (taki pseudo-grill), kosztem sporo dłuższego czasu przygotowania mięsa. W realnym świecie raz, że smaruje się je tłuszczem (tutaj też możemy go w sumie dodać), dwa że przygotowywane w ten sposób mięso jest dużo zdrowsze od smażonego w normalny sposób.
  10. Szpatułka - jedno z najlepszych i najbardziej uniwersalnych narzędzi: proste i wygodne w obsłudze i w trybie kontekstowym praktycznie uniemożliwiające bolesne pomyłki; Używaj także do grilla!
  11. Szczypce - narzędzie służące do obracania mięsa na grillu. Niewygodne i problematyczne.
  12. Stoper - lub jak kto woli "timer"; można ustawić na nim dzwonek mający nas poinformować, że np. czas zdjąć potrawę z ognia; da się go ustawić z dokładnością do 10 sekund;
  13. Sitko -do odsączania wody z makaronów.
  14. Talerze - podstawowy sposób serwowania dań. Dania najlepiej serwować na tych największych.
  15. Tace do pieczenia - używane do pieczenia, ale z racji rozmiarów przydają się także w charakterze "pojemnika" na składniki i deski do krojenia (mało z nich spada ze względu na kształt i rozmiar)
  16. Gąbeczki - jedyny sposób, by czyścić wszystko, co nie leży na podłodze. Nie wymagają płynu (są domyślnie nasączone), nie trzeba ich czyścić ani myć.
  17. Mop - odpowiednik gąbeczek, tyle że do podłogi.
  18. Opalarka - teoretycznie powinna być używana do zarumieniania mięsa, ale przynajmniej w "earlygame" nie ma żadnego zastosowania poza ułatwianiem destrukcji w naszej pięknej kuchni.
  19. Wiadro - dużo mniej wygodna wersja mopa, a także narzędzie, które możemy używać z nim w tandemie. W praktyce nie udało nam się znaleźć dla niego praktycznych zastosowań.
Podobało się?

0

Cooking Simulator

6 czerwca 2019

PC PlayStation Xbox Nintendo
Rate It!

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz
Forum Gry Symulacyjne

Zabrania się kopiowanie jakichkolwiek obrazków, tekstów lub informacji zawartych na tej stronie. Strona nie jest powiązana i/lub wspierana przez twórców ani wydawców. Wszystkie loga i obrazki są objęte prawami autorskimi należącymi do ich twórców.

Copyright © 2000 - 2025 Webedia Polska SA wszelkie prawa zastrzeżone.

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl