Hardware Tanie i polecane Porady PC Windows Konsole Telefony Technologie
Wiadomość sprzęt i soft 22 listopada 2019, 22:18

autor: Laty

Recenzje i ceny GeForce GTX 1650 Super

Doczekaliśmy się pierwszych testów GeForce GTX 1650 Super, którego premiera miała miejsce dzisiaj. Nvidia zrobiła udany lifting i znakomicie wypełniła lukę w średnim segmencie kart graficznych.

Nowy produkt od Nvidii prezentuje się ciekawie w swoim segmencie. - Recenzje i ceny GeForce GTX 1650 Super - wiadomość - 2019-11-23
Nowy produkt od Nvidii prezentuje się ciekawie w swoim segmencie.

Dziś ma miejsce premiera karty graficznej Geforce GTX 1650 Super. „Zieloni” wypełnili swoje portfolio w średniej półce drugim modelem Super GTX-a z 16. serii. Niestety Nvidia nie udostępniła wcześniej oficjalnych sterowników dla recenzentów do nowej odsłony GPU, więc wszystkie testy zostały przeprowadzone na Game Ready Driver 441.20 WHQL. Testerzy przekonują jednak, że po wydaniu aktualizacji sterowników, nie uświadczymy żadnych optymalizacji układu.

W przeciwieństwie do zwykłego GTX 1650, liftingowa wersja Super jest zbudowana na układzie graficznym TU116, a nie TU117. Układ ten wykorzystuje 20 bloków SM (Streaming Multiprocessor) i posiada 1280 rdzeni CUDA, 80 jednostek TMU oraz 32 ROP. Nowe GPU jest osadzone na 128-bitowej szynie pamięci GDDR6 o pojemności 4 GB. Ponieważ taktowanie zostało podniesione do poziomu 12000 MHz, przepustowość wzrosła do 192 Gb/s. Wersja Super otrzymała też niewielki wzrost TDP do mocy 100 W i cały szereg usprawnień, takich jak Adaptive Shading, tryb Nvidia Ultra Low Latency (NULL) z obsługą G-SYNC czy filtry wyostrzające obraz Image Sharpening. Z pewnością można powiedzieć, że Geforce GTX 1650 Super jest kartą o wartości poniżej 200 dolarów i stanowi odpowiedź na nadchodzący Radeon RX 5500.

Poniżej zamieszczamy wyniki, które wykręciła karta graficzna w benchmarkach niektórych portali technologicznych:

PurePC

Podczas testów w 3DMark – benchmarku dla kart graficznych wspierających DirectX 12 stworzonego we współpracy z firmami takimi jak Microsoft, AMD, Intel czy Nvidia – GTX osiągnął wydajność zbliżoną do poziomu RX 570 od AMD z wynikiem 2600 punktów. Pełny test modelu przeprowadzony przez PurePC jest dostępny tutaj.

3DMark: Fire Strike Extreme. Wynik w punktach – więcej = lepiej. Źródło: PurePC. - Recenzje i ceny GeForce GTX 1650 Super - wiadomość - 2019-11-23
3DMark: Fire Strike Extreme. Wynik w punktach – więcej = lepiej. Źródło: PurePC.

Guru3D

Red Dead Redemption II niedawno miało premierę na komputerach stacjonarnych. Nie da się ukryć, że ma ono lepszą grafikę niż na konsolach. Przez wszystkie te ulepszenia oraz użycie API Vulcan zamiast DirectX 12 wiele kart ma problemy z utrzymaniem wysokiej wydajności w tym tytule – z 1650 Super nie jest inaczej. Pełny test modelu przeprowadzony przez Guru3D jest dostępny tutaj.

Red Dead Redemption II (1080p, jakość grafiki: wysoka). Wynik w klatkach na sekundę – więcej = lepiej. Źródło: Guru3D. - Recenzje i ceny GeForce GTX 1650 Super - wiadomość - 2019-11-23
Red Dead Redemption II (1080p, jakość grafiki: wysoka). Wynik w klatkach na sekundę – więcej = lepiej. Źródło: Guru3D.

W ramach ciekawostki dorzucamy test w jakości 4K Ultra HD.

Red Dead Redemption II (3840p, jakość grafiki: wysoka). Wynik w klatkach na sekundę – więcej = lepiej. Źródło: Guru3D. - Recenzje i ceny GeForce GTX 1650 Super - wiadomość - 2019-11-23
Red Dead Redemption II (3840p, jakość grafiki: wysoka). Wynik w klatkach na sekundę – więcej = lepiej. Źródło: Guru3D.

TechSpot

Co ciekawe, w Wiedźminie 3 GTX 1650 w wersji Super jest o 37% szybszy od swojego poprzednika. Pełny test modelu przeprowadzony przez TechSpot jest dostępny tutaj.

Wiedźmin 3: Dziki Gon (1080p, jakość grafiki: ultra). Wynik w klatkach na sekundę – więcej = lepiej. Źródło: TechSpot. - Recenzje i ceny GeForce GTX 1650 Super - wiadomość - 2019-11-23
Wiedźmin 3: Dziki Gon (1080p, jakość grafiki: ultra). Wynik w klatkach na sekundę – więcej = lepiej. Źródło: TechSpot.

W Battlefieldzie V wydajność skacze do 39% wzwyż, co przez niewielką różnicę w cenie przemawia na korzyść nowego GPU.

Battlefield V (1080p, jakość grafiki: ultra). Wynik w klatkach na sekundę – więcej = lepiej. Źródło: TechSpot. - Recenzje i ceny GeForce GTX 1650 Super - wiadomość - 2019-11-23
Battlefield V (1080p, jakość grafiki: ultra). Wynik w klatkach na sekundę – więcej = lepiej. Źródło: TechSpot.

Biorąc pod uwagę, że GTX 1650 Super w grach jest od 30 do 40% szybszy od standardowego 1650, wzrost zużycia energii o 20% to bardzo dobry wynik.

Pobór energii w Crysis 3 (1440p, jakość grafiki: bardzo wysoka). Wynik w punktach – mniej = lepiej. Źródło: TechSpot. - Recenzje i ceny GeForce GTX 1650 Super - wiadomość - 2019-11-23
Pobór energii w Crysis 3 (1440p, jakość grafiki: bardzo wysoka). Wynik w punktach – mniej = lepiej. Źródło: TechSpot.

Odświeżona karta graficzna od Nvidii bez większych problemów pozwoli cieszyć się stabilną rozgrywką w większości aktualnie dostępnych na rynku gier. To prawdopodobnie najciekawszy produkt tego roku z liftingowej linii Super. Czekamy tylko na porównania tej karty z budżetowym Radeonem RX 5500, którego premiera ma się odbyć już za kilka tygodni. Nowe GPU jest dostępne w sprzedaży od dziś (22 listopada) w cenie zaczynającej się od 759 złotych, a kończącej na 929 złotych (w zależności od producenta).

GOL Newsroom

Zapraszamy Was do polubienia profilu Newsroomu na Facebooku. Znajdziecie tam nie tylko najciekawsze wiadomości, ale i szereg miłych dodatków.