Dobra Zmiana: nadchodzi rewolucja, od czarnego złota do brunatnej koszuli

Forum Polityka i Religia
Odpowiedz
1
...
678910
...
21
12.11.2025 18:53
-=Esiu=-
2
6
-=Esiu=-
220
Everybody lies

Niezłe troll konto, ale też szkodliwe bardzo. Nawet dzieci ze swoją wybujałą wyobraźnią nie dałyby rady stworzyć takiej bezsensownej i gównianej papki.

Leci blokada.

12.11.2025 18:55
3
2
Mianoliito
25
Senator

Bukary, w prawie nie ma demokracji, że każdy sobie wybiera co chce - jest jedno prawo - nie można podważać wyroków i statusu sędziów w polsce, nie można uchylać wyroków, bo ktoś sobie arbitralnie wymyślił, że jeden z drugim jest neosędzią i nie może orzekać - Nawet wasze TSUE twierdzi, że można podważać wyroki takich sędziów tylko gdy zaistnieje konflikt interesów np. tzw. neosędzia będzie sądził Ziobrę, ale jak sądzi pedofila, to nie ma problemu. Nie można podważać statusu danej izby jak SN, a potem bezczelnie pojawiać się na odczytaniu wyroku w sprawie ważności wyborów - a wasi wybrańcy to robią tak jak i żurkowcy, dlaczego więc należą się im nominacje, skoro ten sam podpis nie miał mocy sprawczej gdy był podpisany pod nominacjami tzw. neosędziów? - Może metodą ważności wyborów domniemajcie sobie taki podpis? (Tak jak okazało się, że można cofnąć kontrasygnatę, rządzić uchwałami, rozporządzeniami, a nie ustawami albo likwidować tefałpe od dwóch lat, zlikwidować losowania sedziów?) Macie szalony wybór możliwości ! To są te nowe standardy i nowa jakość! Do wyboru do koloru!

post wyedytowany przez Mianoliito 2025-11-12 19:05:33
12.11.2025 18:59
4
2
adasco
8
Chorąży

Bukary, piszesz o Tusku i Żurkowie, wybitnych przedstawicielach państwa bezprawia? Przestańcie się już ośmieszać z tą chorągiewką Konstytucji, którą wasze środowisko pomiata "jak je rozumie". Prezydent zdaje się mówić koniec zabaw z porządkiem konstytucyjno-prawnym w Polsce. Może się skończy ten bałagan.

post wyedytowany przez adasco 2025-11-12 19:02:38
12.11.2025 19:06
5
2
adasco
8
Chorąży

Niezłe troll konto, ale też szkodliwe bardzo. Nawet dzieci ze swoją wybujałą wyobraźnią nie dałyby rady stworzyć takiej bezsensownej i gównianej papki.

Esiu, dziecko drogie, to tylko skrót z prezydenta RP, jego słowa. Przekaż swoją opinię o tej papce w kolejnych wyborach i nie zawracaj głowy.

12.11.2025 19:14
Bukary
6
10
Bukary
244
Legend

Manolito, tego rodzaju sofistyka na mnie nie działa. Przyszedł PiS i kompletnie rozjebał porządek prawny w Polsce. I to w taki sposób, że przede wszystkim uderzył w zwykłych obywateli. A teraz Nawrocki próbuje zablokować działalność ludzi, którzy ten burdel mają odwagę porządkować, bo chyba chciałby być w tym domu publicznym odźwiernym.

Nie ma i nie będzie na to zgody. Już to wiele razy w tym wątku przerabialiśmy. Choćby Grabarz nieraz prostował "interpretacje", które wrzucasz. Ostatnio w [253.8]. Niestety, IMHO twoje wywody "prawnicze" stały się chyba najsłabszym elementem wizerunku, który tutaj zbudowałeś.

Naści:
https://x.com/wsamraz/status/1987127767339503875
https://x.com/wsamraz/status/1988607474652291251

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-12 20:10:23
12.11.2025 19:36
7
3
Mianoliito
25
Senator

Bukary, to nie jest sofistyka, wielokrotnie pisałem jedynym sporem pomiędzy TK a TSUE dotyczy status SN, który unijna instytucja nie uznaje za sąd - i to wszystko. Nie można podważać, statusu sędziów Polsce i ich wyroków - a co wy macie, zolla, safiana?
Kolesi którzy interpretują prawo jak im pasuje? (patrz ostanie wybory) bo to nie jest kwestia tego co kto rozjebał, tylko po czyjej stronie jest prawo - a za wami nie stoi TSUE czy Komisja wenecka - pomijam, że żurkowcy uchylają wyroki tzw. neosędziów wbrew wyrokom TSUE czy opinii komisji weneckiej, lepiej, likwidują losowanie sędziów na sobie posłusznych. To jest naprawianie tego burdelu? Ty na serio sądzisz, że oni coś naprawiają?

Wiesz jaki jest problem? Wam się wydaje, że stoicie ponad prawem - gdyby to Morawiecki rządził uchwałami, wycofywał kontrasygnaty, omijał biura podawcze, likwidował losowania sędziów ,ignorował prerogatywy prezydenta Trzaskowskiego, ignorował jego podpisy pod nominacjami sędziów, domniemywał ważność wyborów bez rozpatrzenia skarg wyborczych przez właściwy organ - To sraka płynęła by strumieniem szerokości gangesu! Tak długo powtarzaliście te bzdury, które wam latami impregnowali, że stały się waszą wiarą, są automatyczne, nie podparte żadną logiczną argumentacją. (przepraszam dla ciebie to jest sofistyka?)

stały się chyba najsłabszy element wizerunku, który tutaj zbudowałeś.

to podważ, powołaj się na jakąś niezależną instytucję jak TSUE, które twierdzi, że nominowani sędziowie przez dudę nie są sędziami. Masz coś takiego? Jak myślisz, dlaczego żurek czy bodnar pojawiają się na ogłoszeniach wyroków przez nie uznawany SN,(wszystko zgodnie z procedurą, wysyłają do nich zapytania, składają wnioski) bo wierzą w twoją interpretację czy w moją? Powinni przecież z wykładnią Zolla domniemać sobie wyroki i mieć SN w dupie, a jednak nie mają, jak myślisz, dlaczego? Sofistyka?

post wyedytowany przez Mianoliito 2025-11-12 19:49:11
12.11.2025 22:42
259
4
odpowiedz
znafcatematu
70
Generał

To jest sofistyka Manolito. Naprawiają system prawny zdewastowany przez PIS. Wystarczy tylko spojrzeć jakie nieprawidłowości były w samym tylko FS. A jak myślisz, czy możliwe jest wyłożenie przez taką spółkę jak Orlen 1,5 mld bez zabezpieczenia na zakup paliwa? Same wałki i przekręty i to na mld złotych. O czym ty Manolito bredzisz. A to dzisiejsze odgrażanie się Nawrockiego. Za takie coś powinien mieć obcięte fundusze do 2%.

post wyedytowany przez znafcatematu 2025-11-12 22:47:50
13.11.2025 08:00
Bukary
260
7
odpowiedz
11 odpowiedzi
Bukary
244
Legend

I tak się mści partyjny aparatczyk zwany prezydentem:

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/skazani-przez-nawrockiego-mamy-liste-sedziow-pozbawionych-awansu/xq17p55,79cfc278

Brzmi to tak, jakby zablokowani sędziowie zaangażowani byli w czynny opór wobec działań PiS — np. uchylali orzeczenia podjęte z udziałem neosędziów, czy też zwracali się z pytaniami do TSUE, by blokować zmiany w prawie forsowane przez Zbigniewa Ziobrę i Andrzeja Dudę.

Nic takiego. Nawrocki ukarał większość młodych sędziów wyłącznie za to, że podpisywali listy w sprawie sytuacji w sądownictwie. Chodzi przede wszystkim o akcję z 2021 r., gdy rekordowe 4 tys. sędziów podpisało się pod listem wzywającym rząd PiS do respektowania orzeczeń TSUE, które kwestionowały tzw. reformy sądowe Zbigniewa Ziobry. Chodziło m.in. o likwidację Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego, którą TSUE uznał za sąd polityczny. Izba Dyscyplinarna dostała szerokie uprawnienia do ścigania sędziów i składała się głównie z dawnych zaufanych prokuratorów Ziobry, którzy dostali zarobki o 40 proc. wyższe od sędziów innych izb Sądu Najwyższego.

13.11.2025 08:42
👍
260.1
3
Asmodeus
52
Senator

Najwazniejsze, ze prezydent nie lubi gejuw!

13.11.2025 08:45
-=Esiu=-
260.2
2
-=Esiu=-
220
Everybody lies
Image

PO/KO nie umieją w media niestety. Powinni trąbić non stop o tym co wyczyniali pisowcy i stary prezydent, i to do zarzygania.

13.11.2025 08:59
260.3
4
znafcatematu
70
Generał

Izolować typa, inaczej się nie da i robić swoje. Tusk powinien uderzyć pięścią w stół, żadnych spotkań. Typ i tak na arenie międzynarodowej jest nikim.

13.11.2025 09:00
260.4
adasco
8
Chorąży

Ludu mój, ludu, propagandowy niemiecki onet cytujesz, naprawdę? Ktoś im jeszcze wierzy w tym kraju? Widać nie byli nawet w stanie posłuchać i przyjąć ze zrozumieniem krótkiego i jasnego oświadczenia prezydenta. Nie mści się tylko nie daje sobą pomiatać przez małych harcowników pokroju Tuska i Żurkowa. Stoi na straży porządku konstytucyjno-prawnego i dba o wybór sędziów, którzy ten porządek rozumieją, a nie kwestionują, po to go wybrałem. Aha, poza propagandową papką szkolny błąd już w pierwszym zdaniu - nie ma czegoś takiego jak neosędziowe, są sędziowie. Neosędziowie to hasło publicystyczne, sędziowie to pojęcie prawne. Będziecie musieli wyplenić ze swoich umysłów te brednie i nowomowę, którymi was karmiono tyle czasu.

Linijkę wyżej we wpisie o sofistyce Mianoliito objaśnił was rzeczowo, merytorycznie, i do samego dna w rzeczonej sprawie, nic dodać nic ująć. A wy Tak długo powtarzaliście te bzdury, które wam latami impregnowali, że stały się waszą wiarą, są automatyczne, nie podparte żadną logiczną argumentacją. A czemu tym razem jakoś nie strofujesz zaimpregnowanego znafcytematu, który się odzywa nie w temacie i nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. A bo, a bo, a bo przecież FS, prrrr.

A przy okazji jak tam wasz Żurkow? Podobno strasznie nietransparentny ten minister sprawiedliwości i prokurator generalny. Już nie tylko brak oświadczenia majątkowego i krokodyl, ale jakieś grubsze rzeczy wypływają, choć na razie nie potwierdzone. Ale skoro w uśmiechniętym porządku prawnym podejrzany = winny to można sobie chyba pozwolić na taki komentarz. A jeszcze skoro tak straszy dziennikarzy to może się boi i coś jest faktycznie na rzeczy. Oj Żurkow, Żurkow, wszystko się tobie pomieszało, nie lepiej ci było spokojnie drwa rąbać i z urządzeniami sprzątającymi walczyć...

13.11.2025 09:12
260.5
5
robertoV
22
Generał

Zrobić nowelizację do budżetu z wydatkami na kancelarię prezydenta, zrobić do wartości jaką miał śp. Lech Kaczyński z uwzględnieniem inflacji, może będzie starczyć na waciki a jak chce sekretarce więcej płacić to niech płaci ze swoich pod stołem.

A przy okazji jak tam wasz Żurkow? Podobno strasznie nietransparentny ten minister sprawiedliwości i prokurator generalny. Już nie tylko brak oświadczenia majątkowego i krokodyl, ale jakieś grubsze rzeczy wypływają, choć na razie nie potwierdzone.

Wam nie przeszkadzało brak transparentności PREMIERA MORAWIECKIEGO więc co nas obchodzi brak u MS ?

post wyedytowany przez robertoV 2025-11-13 09:13:35
13.11.2025 09:51
lordpilot
260.6
3
lordpilot
233
Legend

Nie odkryję Ameryki: to rząd trzyma łapę na kasie, planuje budżet, który potem uchwala Sejm.

W tym budżet Kancelarii Prezydenta.

Snusiarz ma mentalność gangstera, ruska. Zrozumie tylko język siły, inaczej nic nie dotrze. Jak dostał wpierdol na radzie gabinetowej, to kolejnej już nie zwołuje, chociaż się odgrażał, że będzie to robił cyklicznie. Obciąć fundusze, nie wiem o 50%, 60% (to są już detale, tak naprawdę) i niech ćpun kwiczy.

ps . Uprzedzając - a jak nie podpisze budżetu (bo zawetować nie może), odeśle do Święczkowskiego, itd. - rząd, od czerwca, jest przygotowany, że będzie działał na prowizorium budżetowym, po prostu, po wygranej tego typa, każdy normalny zakładał, że będzie on bardzo szkodził .

post wyedytowany przez lordpilot 2025-11-13 09:54:44
13.11.2025 10:32
260.7
4
Asmodeus
52
Senator

PO/KO nie umieją w media niestety. Powinni trąbić non stop o tym co wyczyniali pisowcy i stary prezydent, i to do zarzygania.

#nikogo
Tak, jest to TAK proste. Zupelnie nikogo nie obchodzi co wyczyniali. Jak juz mowiono wczesniej: jakby kaczy zgwalcil na wizji dziecko i wystartowal w wyborach, 30%+ gwarantowane. Lamanie konstytucji? Przeciez spora czesc elektoratu nawet nie jest w stanie prawidlowo przeliterowac "konstytucja". I maja ja totalnie w dupie. Wybor cpuna, kretacza i (prawdopodobnie) zlodzieja na prezydenta jest tego podsumowaniem. Jak wyzej: wazne jest to, ze "nie lubi gejuw", konstynuakcja, paaanie nie takie rzeczy zem ze szwagierem robil po pijoku.

13.11.2025 11:22
NewGravedigger
260.8
1
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Ilość sraczki wylewajacej się z mediów pokazuje, że prawica też wątpi w to co robi. Oczywistości sie nie tłumaczy.

13.11.2025 12:07
tomazzi
260.9
3
tomazzi
34
Generał

jak tam wasz Żurkow?
Nie ma ministra Żurkowa, jest Żurek. Musisz wyplenić ze swojego umysłu tą nowomowę

13.11.2025 12:40
neXus
260.10
4
neXus
258
Fallen Angel

To nie jest nowomowa, to jest czysta propaganda. Po ilości wyrzygiwanego tekstu mniemam, iż to jest ktoś oddelegowany do siana propagandy bo za bardzo się zbiega z narracją partyjną.

post wyedytowany przez neXus 2025-11-13 12:41:05
13.11.2025 17:07
Kasrkin
260.11
2
Kasrkin
14
Generał

"To nie jest nowomowa, to jest czysta propaganda."

Uściślając, to jest nowomowa - nowomowa partyjna, często i gęsto stosowana przez pis i prawicę. Nowomowa to po prostu narzędzie propagandy. Głównie po to, żeby swoim tępakom wbić do głowy przekaz dnia/etapu, ale również po to żeby deyskredytować przeciwników politycznych. "Żurkow" ma się kojarzyć z ruskimi, Tusk ma być w propagandowym przekazie kojarzony z Berlinem i Niemcami, etc. Oczywiście, nie ma żadnego sensu dla myślących ludzi, bo ciężko żeby PO/KO "służyło" naraz, świadomie i w sposób skoordynowany Niemcom, Unii i ruskim, ale tak jak pisałem - do takich celów propaganda używa prawdy etapu. Przykład? Zielony Ład - podczas (nie)rządów pisu - sukces rządzących i zjednoczonej prawicy, po zmianie władzy - hańba i sprzedaż Polski. Cytując klasyka, który bardzo dobrze określa takie zachowania:

"Wojna to pokój
Wolność to niewola
Ignorancja to siła"

13.11.2025 16:04
-=Esiu=-
261
3
odpowiedz
1 odpowiedź
-=Esiu=-
220
Everybody lies
Image

nawet sie człowiekowi nie chce śmiać z tych krętaczy...

13.11.2025 16:07
-=Esiu=-
261.1
2
-=Esiu=-
220
Everybody lies
Image

13.11.2025 19:46
262
2
odpowiedz
10 odpowiedzi
adasco
8
Chorąży

Odpowiedź Prezydenta RP na elementarny brak znajomości Konstytucji i orzeczeń TK 2012 przez ministra sprawiedliwości :

https://www.youtube.com/shorts/lKixOkfW3rE

To bardzo smutne, że minister sprawiedliwości Waldemar Żurek nie zna Konstytucji, która jasno określa kompetencje prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej w zakresie nominacji sędziów. Podwójnie jest to smutne, że minister sprawiedliwości nie zna wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2012 roku. Rozumiem, że w tej swojej ekwilibrystyce prawnej pan minister Żurek stara się zwrócić uwagę na brak uzasadnienia. Nie musi być takiego uzasadnienia formalnego. Uzasadnieniem jest to, że wszyscy sędziowie, którzy są nominowani przez prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej są sędziami Rzeczpospolitej i mają zajmować się wydawaniem orzeczeń i wyroków, a nie zamienianiem sal sądowych w salę sejmową. To jest rzecz konstytucyjna i odnosząca się do prerogatyw prezydenta, a minister sprawidliwości powinien respektować i polską Konstytucję i wyroki Trybunału Konstytucyjnego. Ja tak samo jak mogę, i ja i moi poprzednicy, wszyscy prezydenci Rzeczpospolitej, mogli nominować sędziów Rzeczpospolitej, i mogą takich nominacji zgodnie z polskim prawem i z polską Konstytucją odmówić.

Trybunał Konstytucyjny, postanowienie z dnia 12 czerwca 2012 roku, wydane gdy premierem Polski był Donald Tusk, prezydentem Polski był Bronisław Komorowski, a przewodniczącym Trybunału Konstytucyjnego Andrzej Rzepliński:

"Powoływanie sędziów jest suwerenną prerogatywą Prezydenta RP i nie podlega kontroli sądowej ani ponownemu rozpoznaniu, ani weryfikacji przez inne organy państwa."

Żurek to postać na wskroś tragiczna. Nie tylko dlatego, że zamiast merytoryki i konkretów poszedł ostatnio drogą swojego pryncypała, czyli pajacowania na mediach społecznościowych. Chciał błysnąć a okazało się od razu, że drwal nie potrafi nawet rąbać drzewa co mu zaraz wytknięto. Tak panie nie "rębiemy" drewna. Nie w związku z hipotetyczną linią czy rozmową Żurkow-Rubcow, która miała być może pomóc w szkalowania Polski w mediach hiszpańskich, to nie potwierdzone hipotezy. Nie w związku z kulisami spotkań "Waldka", o których opowiada sędzia Szmydt, bo to aż nieprawdopodobne i postać dość niewiarygodna. Nie w związku z życiem osobistym i poślubieniu gosposi z Ukrainy, bo to jego sprawa, czy to jakieś dziwne kręgi, czy kryzys wieku średniego czy prawdziwa n-ta miłość nie nam to oceniać. Nie w związku z tym, że nie ujawnił oświadczenia majątkowego i tych 20 nieruchomości. To już nawet Tusk ujawnił, choć w jego akurat oświadczeniu parę złotych i zegarek, ani domu, ani samochodu, ani mieszkań, ani nic innego biedaczek nie posiada, trzeba jakąś zrzutkę chyba zorganizować na premiera. Wreszcie nie w związku z kuriozalnym zejściem własnego krokodyla. I nie przez zobowiązania wobec własnego środowiska, pchające go w opary pokazowej zemsty na przeciwnikach politycznych. Nie dla tego wszystkiego. Tusk po prostu go za chwilę odstrzeli. Za dużo żenady się wokół obywatela ministra gromadzi i sprawny karczownik go zetnie, aby nie psuł jego własnego wizerunku, jak było zawsze u Tuska. Tak obstawiam a jak będzie zobaczymy. Mnie dużo bardziej zastanawia coś innego. Jak wiadomo każdy krętacz kręci tak samo w rzeczach dużych i małych. Wyobraźmy sobie Żurka zeznającego w sądzie i przeczytajmy teraz jego własne słowa z dzisiejszego wywiadu w sprawie kontaktów z obcymi agentami:

Na pewno taka osoba nie jest mi znana i nie ma żadnych dowodów, na dzisiaj, a wiem to na pewno, że jakiśkolwiek kontakt miałem.
To akurat to już wie Siemoniak jak jest naprawdę :-) Materiały ABW są poza zasięgiem Żurka. Czekamy zatem na dementi ze strony służb.

W jednym wywiadzie jednocześnie:

Odpowiedziałem panu precyzyjnie, że mam w telefonie bez nazwiska tylko El Pais wskazane, mogę podać ten numer służbom.

i dokładnie za 4 minuty:

Ja z dziennikarzami zagranicznymi nie kontaktowałem się bezpośrednio tylko zawsze przez Biuro Krajowej Rady Sądownictwa, więc w moim telefonie nie ma takich kontaktów i nie ma żadnych dowodów na to że miałem ten kontakt.

Każdy profesjonalny sędzia zwróciłby uwagę na niewiarygodność i potencjalne krętactwo u ministra sprawiedliwości. Ale nie osądzajmy pochopnie.

post wyedytowany przez adasco 2025-11-13 19:54:12
13.11.2025 20:00
Drackula
😂
262.1
4
Drackula
245
Bloody Rider

Nastepny pisiorski troll, ktoremu sie wydaje ze jest expertem od prawa.

Czy ktos was kroliki z jakiego kapelusza wyciaga? Bo w realu mam problem takich tuzow intelektu spotkac. Nawet moj sasiad ultra pisior ma wiecej godnosci i takich bredni nie gada.

Dobrze ze snusiarz kozy na sedziego nie chce nominowac jeszcze :)

post wyedytowany przez Drackula 2025-11-13 20:01:40
13.11.2025 20:09
Bukary
262.2
4
Bukary
244
Legend
Wideo

Masz, Adasco, bo się trochę rozpędziłeś, cytując "postanowienie" TK w sposób wybiórczy:

https://youtu.be/53mVxZoggA8

Kanał Zero, więc dla ciebie bardziej koszerny od jakiegoś tam Onetu.

Tutaj pełny wyrok TK:

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20120000672/T/D20120672TK.pdf

I istotny fragment w całości:

Odnosząc te rozważania do argumentacji zawartej we wniosku, Trybunał przypomniał, że kompetencja w zakresie powoływania sędziów jest na podstawie art. 144 ust. 3 pkt 17 Konstytucji prerogatywą Prezydenta, to znaczy jego osobistym uprawnieniem, które dla swej ważności nie wymaga podpisu Prezesa Rady Ministrów. Jako takie pozostaje w sferze wyłącznej gestii i odpowiedzialności Prezydenta, aczkolwiek nie znaczy to, że może on działać całkowicie dowolnie – wiążą go zasady i wartości wyrażone w Konstytucji, nad której przestrzeganiem, zgodnie z art. 126 ust. 2 Konstytucji, ma obowiązek czuwać.

Rzecz jasna, pomyliłeś się, bo nie jest to żadne "postanowienie z dnia 12 czerwca 2012 roku", tylko wyrok z 5 czerwca 2012 roku. Przeinaczyłeś też treść wyroku, choć zastosowałeś cudzysłów, sugerując, że tak właśnie brzmi. Nieładnie.

W skrócie: Nawrocki to nie Trump, nie Cezar i nie król. Nie może sobie odmówić powołania sędziego na podstawie własnego widzimisię.

Pierdololo o Żurku nawet komentował nie będę.

Przy okazji: jak się czyta wyrok TK z czasów "sprzed PiS-u", to aż się łezka w oku kręci, bo mamy do czynienia z analizą prawdziwych prawników, a nie - jak teraz - grafomanią bandy przebierańców, która udaje jakichś ekspertów. PiS kompletnie zniszczył jedną z ważniejszych instytucji w tym kraju.

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-13 20:32:32
13.11.2025 20:36
262.3
1
adasco
8
Chorąży

drakula absolutnie nie jestem ekspertem, dlatego cytuję Trybunał Konstytucyjny i to ten wasz co był.

W sprawie królików, z tego co widzę was jest tu więcej, tak mniej więcej w proporcji 4:1. Nie wiem skąd was się tyle tutaj nabrało, w przeciwieństwie do rozkładu w społeczeństwie. Przy okazji ładnie prezydentowi rośnie poparcie. Gaming zawsze był trochę skrzywiony. Dlatego jak nie dostaniecie kontry to biegniecie na oślep i bez umiaru w te swoje farmazony. Ale was na farmazonach nie złapiesz, jak węża za ogon nie złapiesz, bo jak dostajecie prawdą po oczach, czarno na białym, albo tłumaczy się wam proste mechanizmy, to wtedy odwitka i ad personam. Dlatego tu nie chodzi o argumenty czy jakąś znaczącą dyskusję, Mianoliito wyjaśnił ostatnio jak tu od dawna funkcjonujecie, do niczego to nie prowadzi. Ale aby trochę was poobserwować dla prywatnej satysfakcji, bo to ciekawa rozrywka na krótko. My to jesteśmy przyzwyczajeni do słuchania waszych bredni i "napaści" przez poprzednie 8 lat, stąd skóra gruba i spływa po nas uśmiechnięta propaganda. Ale wy przekonani o swojej wyższości i nieomylności jakoś sobie nie radzicie gdy się okazuje, ze rzeczywistość okazuje się nie taka jak wam przez cały czas wtłaczano. Szok i niedowierzanie.

I pamiętaj drakula co ważne - najpierw ceny energii, drożyzna, upadek służby zdrowia, rosnące kłopoty z pracą - aby nam młodzi na trawkę czy zmywak nie uciekli jak ich już kiedyś Tusk wysłał, a te tutaj dyskusyjki to tylko wynik takiego błyszczyka rzucanego przez władzę w mętną wodę abyście się ekscytowali i nie myśleli o prawdziwych problemach.

Bukary a to z obrazka widzę kolega Matczak (mam nadzieję że nie przekręciłem nazwiska) i jego interpretacje. Podziękuję. Ma u mnie reputację oszołoma. Słuchałem go kilka razy i szkoda czasu. A dobrze, że w Kanale Zero występuje. Bo to media pluralistyczne, różnorodne, przedstawiają tematy z różnych punktów widzenia, zapraszają gości ze wszystkich stron, specjalnie zatrudnili redaktora lewicowego. Szukali chyba ostatnio na stałe jakiegoś co by był blisko poglądami z KO, ale nie mogli znaleźć, może ktoś z wątku aplikuje.

13.11.2025 20:36
Darat
😃
262.4
5
Darat
161
Another dude

[262.2]

Po tym wpisie można napisać tylko jedno

Śpieszmy się kochać nowe konta ... tak szybko odchodzą. Czekamy na nowe wcielenie adasco

13.11.2025 20:41
Bukary
262.5
2
Bukary
244
Legend

dlatego cytuję Trybunał Konstytucyjny

Problem polega m.in. na tym, że nie zacytowałeś TK. :P

Może jednak obejrzyj to, co wkleiłem. Będziesz ciutkę mądrzejszy.

13.11.2025 20:45
Kwisatz_Haderach
262.6
1
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Gamerzy tez? Kruca fuks.

13.11.2025 20:46
NewGravedigger
262.7
5
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Adasco widzę ma problem z odnoszeniem się do zarzutów merytorycznych, pewnie bryk który dostaje tego nie przewiduje ^^ Dużo słów mało treści, ten portal niewiarygodny, ten też nie, ten oszołom, więc nie słucham. Sasin, zero, kowalski i ultraprawicowy mmmf nie są oszołomami, ich mogę cytować.

14.11.2025 09:05
262.8
3
znafcatematu
70
Generał

Chłopak się zagubił, dajcie mus spokój. Miał błyszczeć a został wypunktowany. Trzeba szukać innego forum. Każdy kto miał prawo na studiach wie, że przepisów nie czyta się literalnie. No ale czego wymagać od chłopaka, który robi tylko kopiuj - wklej. I nawet przedszkolak wie,że pałacowy typ to nie Król Słońce.

post wyedytowany przez znafcatematu 2025-11-14 09:09:20
14.11.2025 22:30
262.9
Mianoliito
25
Senator

W skrócie: Nawrocki to nie Trump, nie Cezar i nie król. Nie może sobie odmówić powołania sędziego na podstawie własnego widzimisię.

Może, bo kto go zmusi i na jakiej podstawie? Złapią go za rękę i siłą nabazgrają podpis? Czyżby kolejny prawniczy wygibas "domniemanie asygnaty" ?

post wyedytowany przez Mianoliito 2025-11-14 22:34:49
15.11.2025 11:15
Bukary
262.10
Bukary
244
Legend

Może, bo kto go zmusi i na jakiej podstawie? Złapią go za rękę i siłą nabazgrają podpis?

Jeśli chodzi o przestrzeganie obowiązujące w Polsce prawa - nie może. "Może" natomiast w takim sensie, w jakimi "może" wyjść na środek Placu Niepodległości, zdjąć przy wszystkich spodnie i postawić kloca. Nikt go siłą nie powstrzyma.

13.11.2025 21:17
abesnai
263
1
odpowiedz
abesnai
108
Kociarz

Tak to tu tylko zostawię dla odświeżenia pamięci.
http://100aferpis.pl/

post wyedytowany przez abesnai 2025-11-13 22:00:40
13.11.2025 23:13
Bukary
😂
264
odpowiedz
Bukary
244
Legend

Polska polityka to jest jednak nieustanna jazda po bandzie:

https://x.com/ZandbergRAZEM/status/1989077856408990164

14.11.2025 08:03
Drackula
265
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Drackula
245
Bloody Rider

Jankeski śmieciarz z putinowskimi metodami:

Rozbijajcie unię od środka a będziemy wdzięczni!

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ambasador-usa-w-warszawie-krytykuje-unijna-regulacje-to-moment-dla-polski/chhwrlw,79cfc278

post wyedytowany przez Drackula 2025-11-14 08:04:06
14.11.2025 08:49
neXus
265.1
4
neXus
258
Fallen Angel

Znaczy, że nie podoba mu się to, ze nagle wyjdzie na jaw, iż amerykańskie formy mają w dupie środowisko i społeczeństwo, a zależy im tylko na bezwzględnym zysku bez względu na koszty? :)

14.11.2025 10:34
lordpilot
😡
265.2
4
lordpilot
233
Legend

To jest ten moment, gdzie mogę się w pełni zgodzić z Zandbergiem:

https://x.com/ZandbergRAZEM/status/1989116115650494687

^^Mam nadzieję, że obecny rząd, grzecznie acz stanowczo spuści ambasadora US Raju, na drzewo, niezależnie od tego, czy te przepisy ostatecznie wejdą w życie, czy nie.

Z przeszłości wiadomo, że za poprzedniego rządu, Polska była amerykańską kolonią. Nie zapomnę tego niesmaku, kiedy na życzenie Amerykanów, pisiory, w Szwajcarii, w siedzibie Mossadu, poprawiały, pod dyktando izraelskich służb ustawę Jakiego o IPN (niezależnie od tego, jak była do dupy, coś takiego, w suwerennym kraju, nie powinno mieć miejsca, a jednak się stało). To za pierwszej kadencji Trumpa. Natomiast, z książki Kamila Dziubki, wiem, że Pinokio Morawiecki był zawsze na telefon Marka Brzezińskiego - Mark dzwonił do Pinokia, mówił co ma być zrobione, Morawiecki wykonywał rozkaz. Więc ta służalczość nie zależała od tego, czy w Stanach akurat rządzą republikanie czy demokraci.

To już nie może wrócić. "Trump uważnie obserwuje" - LOL. Ch... mu w d....

14.11.2025 08:21
266
4
odpowiedz
4 odpowiedzi
znafcatematu
70
Generał

https://wiadomosci.wp.pl/ujawniamy-horala-spotykal-sie-z-prezesem-dawtony-tuz-przed-sprzedaza-dzialki-7221456341343104a

Horała kolejny pisowski chop, który powinien być zapuszkowany. Murem za ................... . Wstaw sobie dowolnego pisowskiego przestępcę.

14.11.2025 11:41
lordpilot
266.1
lordpilot
233
Legend

Kaczor to "wielki strateg". Szachy 125D. Wszystkie posunięcia zaplanowane na kilka lat, do przodu :)

https://x.com/PersElection/status/1989276189538623894

https://x.com/PersElection/status/1989281359966179331

post wyedytowany przez lordpilot 2025-11-14 11:41:51
14.11.2025 12:01
neXus
266.2
1
neXus
258
Fallen Angel

Coraz ciekawiej ta afera wygląda, a pis się zachowuje jak krowa na polu minowym :D

14.11.2025 17:49
266.3
1
EG2009_120754240
32
Generał

W USA wały robią korpo pokroju Big Pharma, Oracle, BlackRock czy inny Lockhead Martin, a u nas Polską Arasaką trzymającą polityków za mordę jest producent ketchupu xDDD Ja jebie, ten kraj to mem.

14.11.2025 23:15
Darat
266.4
Darat
161
Another dude

Via Tenor

Wstawaj samuraju, mamy działkę do wykupienia :D

post wyedytowany przez Darat 2025-11-14 23:15:42
14.11.2025 09:02
267
3
odpowiedz
znafcatematu
70
Generał
14.11.2025 09:11
neXus
268
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
neXus
258
Fallen Angel

A to jest dokładne podsumowanie tego co się działo z Funduszem Sprawiedliwości
https://www.youtube.com/shorts/9sYWNo5PgaQ

Dedykowane adasco i manolito

14.11.2025 17:55
frer
268.1
1
frer
184
Legend

No patrz, a Kanał Ziobro nadal nic na temat FS nie mówi...

14.11.2025 22:27
268.2
Mianoliito
25
Senator

a co ja mam z tym wspólnego?

Zresztą, co wy się martwicie? żurek wylosuje sędziego i sobie ziobre wsadzicie, a potem PIS z konfą wylosuje sobie własnego sędziego i wsadzi żurka razem z Tuskiem, poszukają sobie podstaw prawnych, będą stosować prawo jak je rozumieją na podstawie nie podpisanych opinii prawnych, a jak by co to sobie je nagną uchwałą. Tak to będzie leciało.

post wyedytowany przez Mianoliito 2025-11-14 22:40:12
14.11.2025 17:54
ExtremeMetalFan
269
odpowiedz
3 odpowiedzi
ExtremeMetalFan
63
Konsul

https://youtube.com/shorts/Gjn1RWituyI?si=KrDlUsZUAuqr16JP

Liroy o konfederacji.

Od kilku lat rozum podpowiada mi że 99% ludzi z KO, PiS czy też z każdej innej partii jest w polityce tylko po to żeby się nachapać i ewentualnie coś ukraść. Sprawy obywateli są dla nich zupełnie nieistotne, są wręcz przeszkodą w ich politycznych karierach.
Wiem że debata publiczna musi trwać, ale przygnębia mnie myśl że to wszystko jak krew w piach. A wszystko co widzimy w mediach jest teatrem i tylko pozornym działaniem. Czasem mam wrażenie,że jak tylko ktoś postawi nogę na Wiejskiej w sejmie, z automatu staje się pazerną mendą ze złodziejskimi zapędami.
Pociesza mnie za to myśl że ja autentycznie czuje się od nich lepszy, i mam nadzieję że każdy kto się udziela w tym wątku też jest lepszy od nich. Mam nadzieję że nie jesteście tu tylko po to żeby chwalić się poglądami, jak to ktoś tu kiedyś napisał, tylko że wam faktycznie zależy.

No to napisałem co mi leży na wątrobie ;)
Teraz możecie mnie obśmiać lub co tam chcecie.

14.11.2025 18:48
neXus
269.1
1
neXus
258
Fallen Angel

Zaraz się dowiesz, że:
1. To słowa wyrwane z kontekstu
2. Jest o tych co w partii już nie ma
3. Nie wymienia o kogo chodzi więc pewnie chodzi o inną konfederacje
4. Jest niewiarygodny
5. Pewnie to dla niemieckiego Onetu

Ty myślisz, ze jak całe to towarzystwo widząc na co dzień całe mnóstwo dysonansów jakie tworzą ci ludzie, posłuchają jakiegoś tam Liroja zmienią zdanie? :D

14.11.2025 18:57
269.2
2
Cyniczny Rewolwerowiec
127
Senator

Czasem mam wrażenie,że jak tylko ktoś postawi nogę na Wiejskiej w sejmie, z automatu staje się pazerną mendą ze złodziejskimi zapędami.

Na odwrót. Idą na Wiejską, bo SĄ pazernymi mendami, chcącymi sie ustawić do końca życia. Prawo, lewo, centrum, bez wyjątku, wszyscy odgrywają teatr dla gawiedzi, żeby zaspokoić swoje interesy.

14.11.2025 21:22
Kwisatz_Haderach
269.3
2
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

Absolutnie nie obsmiac. Masz racje. I kazdy czlowiek "z plebsu" w zyciu mam moment, w ktorym do czegos takiego dochodzi. Niektorzy wczesniej, niektorzy pozniej.
Mozesz spokojnie zalozyc ze od poziomu wojta/burmistrza w gore nie ma wlasciwie nikogo naprawde normalnego.
To samo w korposwiatku. Zeby sie wspiac wysoko MUSISZ byc pierd...niety.

Mimo wszystko jest to najlepszy i najsprawiedliwszy system rzadow oraz rozwoju spolecznego jaki zna ludzkosc.
Kazdy poprzedni byl duzo gorszy, z punktu widzenia jednostki. I pozwalal jej pod kazdym wzgledem (wolnosc osobista, poziom zycia, zapokajanie potrzeb) na mniej. Czasem duzo mniej.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-14 21:23:34
14.11.2025 19:40
lordpilot
😂
270
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
lordpilot
233
Legend

Ten spin prawaków, że Żurek miał jakieś kontakty, z niesławnym Rubcowem/Gonzalesem, od kilku dni nie mógł się przebić (wierzyli w niego tylko najgłupsi z głupich), a teraz, wreszcie wystrzelił ostatecznie...

... jako mokry kapiszon;)

https://www.onet.pl/informacje/okopress/zurek-mial-kontakty-z-rubcowem-oto-z-kim-rozmawial-naprawde/skfe3km,30bc1058

14.11.2025 21:16
Kwisatz_Haderach
😂
270.1
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Jose Arcadio Gonzales, znany hiszpanski pisarz eseista.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-14 21:16:41
15.11.2025 17:36
Herr Pietrus
270.2
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

(...)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-15 17:36:21
15.11.2025 08:50
271
1
odpowiedz
26 odpowiedzi
adasco
8
Chorąży

Piątek, piątunio, piąteczek a dziś już sobotunia po wyjątkowym tygodniu, najlepszym chyba od 2 czerwca. Tyle radosnych wydarzeń, że aż wypada podsumować:

Narodowe Święto Niepodległości i przemówienie prezydenta na Placu Piłsudskiego. Odważny manifest i wizja państwa, za którą warto pójść, oparta na barkach 30 pokoleń Polaków. Czy naród i rząd podejmą wyzwanie? Naród odpowiedział jednogłośnie na Placu i potem w najnowszym rekordowym poparciu prezydenta. Marszałkowie, wicepremier i ministrowie wysłuchali. Premier zwiał osamotniony do Gdańska. Dziwne i tchórzliwe zachowanie, zapewne obawy przed reakcjami zgromadzonych Polaków. Mam nadzieję, że w Gdańsku czuł się dobrze. I mam nadzieję że z Gdańskiem też wszystko dobrze, czyli nie tylko niebieskie flagi jak kiedyś bywało ale i biało-czerowne można już spotkać na ulicach, władze miasta nie gadają już, że "Polak powiedział złe słowo przeciw Niemcowi, Niemiec przeciw Polakowi i tak wybuchła WWII", i że zrobiono porządek z wystawami w stylu "naszych chłopców z Wehrmachtu". Pozdrawiam piękne miasto Gdańsk!

Wyjątkowy Marsz Niepodległości. Przyszliśmy, serca rozgrzaliśmy, policzyliśmy się i ducha umocniliśmy. Coś pięknego. Za granicą jak zawsze jedni nam zazdroszczą, inni sieją propagandę o odradzającym się faszyzmie. Słyszałem akurat w Norwegii jakiś paszkwil wyprodukowali. Norwegia - 5,5 mln mieszkańców, historii nie znam, ale podejrzewam, że nie mieli tylu przygód z sąsiadami, walką o przetrwanie, kulturowo też trochę mniej bliscy czy ekspresyjni. Ale będą pouczać wielki 40 mln doświadczony historycznie naród jak ma obchodzić swoje święto. Nic dziwnego jak wewnątrz kraju się tego nie szanuje. Dziś zobaczyłem będąc z synem w sklepie okładkę Newsweeka. Czerwony obrazek z piekła rodem, przedstawienie Marszu i demoniczna twarz JK. Syn, który też był na Marszu się nawet nie zdziwił, zrobił tylko tfu-tfu. Że takie szmatławce jeszcze funkcjonują w Polsce aż dziw. Aha, no i minister od pogłosu Kierwiński pochwalił się, że analizuje teraz obrazki z monitoringu, a policja jest w trakcie pościgu uczestników za race. Pokazano obrazki twarzy, szczególne zwracały uwagę policyjne zdjęcia pań z biało-czerwonymi wiankami na głowie. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, może wspomóc policję. Człowiek, który w dziwnym stanie uniesienia i plączącym sie językiem ledwo wybełkotał przemówienie na święto Straży Pożarnej ściga teraz Polaków świętujących na Marszu Niepodległości. Nie mam słów.

Największy przegryw polskiej polityki oddał laskę marszałkowską największej miernocie polskiej polityki. Dziękujemy Panie Szymonie za służbę, niezapomniane chwile relaksu, śmiechu i rozrywki. Pomimo niedojrzałości politycznej przejdzie Pan do historii jako osoba odważna i szanująca demokrację, która nie poddała się naciskom, oszołomstwu, namowom do "zamachu stanu" i doprowadziła do zaprzysiężenia prezydenta RP zgodnie z wyborem Polaków. Mam nadzieję, że starczy Panu odwagi, aby wyznać na prokuraturze kulisy nacisków tych złych ludzi. A nowy Marszałek o komuszym rodowodzie dryfujący w polskiej polityce od dekad, niczym szczególnym się do tej pory nie zapisał, poza sprowadzeniem własnej partii na mieliznę, żółtym sweterkiem i nie gasnącym samozadowoleniem. Idealny kandydat, nie poradził sobie nigdy z niczym, w tym z własną formacją, ale poradzi sobie na pewno jako 2-ga osoba w państwie. Logika uśmiechniętych. Ale oni mają już doświadczenie z wyciąganiem z szaf największych komuszków i wprowadzaniem ich na salony - patrz poprzednie wybory do PE. Logika uśmiechniętych = chichot historii.

Premier ze swoją ulubioną zupką instant, próbujący pogrywać z głową państwa, zostali chwilowo sprowadzeni do narożnika. Dawne sztuczki Tuska z tym akurat zawodnikiem nie działają. Ograniczanie dostępu prezydenta do służb, które miało już miejsce w przypadku Lecha Kaczyńskiego, tym razem przybrało na końcu formę sabotażu szkodliwego z punktu widzenia bezpieczeństwa państwa. Premier otrzymał stosowną odpowiedź i zachętę do przeprosin. W drugiej sprawie prezydent stanął stanowczo na straży porządku konstytucyjno-prawnego, pouczył stosownie ministra sprawiedliwości o zapisach Konstytucji i przypomniał sędziom jaka jest ich rola w państwie - nie polityka, politykierstwo, kwestionowanie porządku konstytucyjno-prawnego i wymyślanie neo prawa, ale służba państwu prawa w zakresie swoich obowiązków. Prezydent musi jednak uważać, aby nie wylać dziecka z kąpielą - aby edukując sędziów-politykierów nie zniechęcić do siebie sędziów-normalsów. Miejmy nadzieję, że strony dojdą do porozumienia. Choć doświadczenie uczy, że należy się raczej spodziewać kolejnych sztuczek i podchodów rządowych harcowników. Tutaj mała refleksja. Ministrem sprawiedliwości w tym kraju został człowiek, który pozywał swoje własne dzieci o alimenty - rozmowa Kanał Zero. Sprawa osobista, nie ma oczywiście co rozgrzebywać, zgodnie z prośbą zainteresowanego, życzę jak najlepiej i mam nadzieję, że już wszystko w porządku. Ale jednak to osoba publiczna mająca wpływ i na nasze życie. Więc skoro nie wyjaśnił sprawy, niektórzy mogą sobie zadawać niedyskretne pytanie jaki ojciec w średnim wieku, tryskający energią drwala na X-ie i z 20 nieruchomościami za pasem pozywa swoje dzieci o alimenty, bo to ten sam człowiek który w naszym kraju pilnuje sprawiedliwości? Jeżeli jest dobre wyjaśnienie to z góry przepraszam pana ministra i wycofuję. Osobiście nie spotkałem takiego przypadku i nie wiem czy przystaje do nieskazitelności charakteru wymaganej na takim stanowisku. No chyba, że kryterium było inne - skoro potrafi ścigać własne dzieci to tym bardziej wrogów politycznych. Byłaby to dość okrutna logika uśmiechniętych. Ale Ziobro to jest cwany lis, pewnie się nie da nieopierzonemu jeszcze drwalowi. A wtedy ten będzie świecił oczami przed brunatnym ramieniem swojej formacji, "silni razem" czy jak oni tam się zwą, przepełnionych żądzą krwi i żądającej od swego drwala głów na tacy. Na razie zarówno zupka jak i kierownik biegają po mediach społecznościowych ucząc Polaków rąbania drewna i jedzenia zupek. Z takim dorobkiem zapewne przejdą do historii. Serial trwa, czekamy na kolejne odcinki.

Bogdan Rymanowski zachęcony wielką popularnością spowodowaną nagonką uśmiechniętych i wspaniałym odbiorem wywiadu z panią prof. Grażyną Cichosz 2,7 mln wyświetleń, opublikował na tej fali równie ciekawy wywiad z popularnym specjalistą od zdrowia i żywienia, dr Tadeuszem Oleszczukiem, z którego wiedzy sam całkiem niedawno korzystałem. Wywiad skoncentrowany jest głównie na nietuzinkowej osobie pana doktora, ale można też wynieść trochę praktycznej wiedzy dotyczącej żywienia czy realiów dotyczących niektórych współczesnych produktów zwanych "spożywczymi". Doktor wbrew powiedzeniu, że szewc bez butów chodzi, tryska energią i takiego wyglądu po 60-tce mogą mu pozazdrościć najmłodsi mężczyźni. Ciekawe czy w tym kierunku idzie obecna edukacja zdrowotna?

Rząd Tuska Donalda przygotował właśnie projekt uchwały Rady Ministrów w sprawie przyjęcia dokumentu "Krajowa strategia przeciwdziałania antysemityzmowi i wspierania życia żydowskiego na lata 2025-2030". Należy pochwalić inicjatywę Tuska Donalda i jego rządu, gdyż jest to sprawa najpilniejsza dla wszystkich Polaków, i jak dobrze że mu do głowy skądś przyszła. Po jej jak najszybszym wprowadzeniu czekamy również na zadbanie o dobrobyt Polaków, zakończenie udupiania projektów rozwojowych, i może nawet z czasem projekt uchwały w sprawie strategii przeciwdziałania antypolonizmowi. Pomarzyć zawsze można.

Istnieje taka teoria chłopa z Biskupina, że który lider czy która formacja jako pierwsza, PIS czy KO, zdobędzie się na odwagę odesłania swojego nestora na zasłużony odpoczynek, ta wygra przyszłe wybory. Sam mam nadzieję, że będzie to zreformowany PIS z Konfederacją, z jakąś honorową, mentorską rolą JK i silną rolą Krzysztofa Bosaka, jednego z najrozsądniejszych polityków w tym kraju. Ale najważniejsze, jak poprzednio, co konkretnie będą chcieli zrobić i zbudować dla Polski, w linii zarysowanej przez prezydenta. Bo dziś kraj dryfuje, a co z ważnymi sprawami dla życia i portfeli Polaków - nie bardzo wiadomo. Co z cenami energii od 2026, wciąż w górę? Coraz więcej informacji o kolapsie w służbie zdrowia czy zwolnieniach grupowych w różnych firmach. Protest kolejarzy przeciwko antykolejowej polityce rządu. O budżecie nawet nie wspominam. Ale premierowi humor dopisuje więc chyba jest dobrze. Na forum GOL też bez zmian. Uśmiechnięci poklepują się wzajemnie cytując co chwila niemieckie onety i poddając się radośnie obcej propagandzie, więc chyba dobrze. No to i ja w tym samym radosnym duchu zaśpiewam sobie na weekend piosenkę, którą pamiętam jeszcze z wczesnej podstawówki, a pamiętam bo odrabiałem prace domowe :-)

Onet, Onet, du musst wandern
von der einen Hand zur ander'n.
Das ist schön, das ist schön,
Onet lass dich nur nicht seh'n.

15.11.2025 09:03
hopkins
😂
271.1
3
hopkins
233
Zaczarowany
Wideo

Bogdan Rymanowski zachęcony wielką popularnością spowodowaną nagonką uśmiechniętych i wspaniałym odbiorem wywiadu z panią prof. Grażyną Cichosz 2,7 mln wyświetleń, opublikował na tej fali równie ciekawy wywiad z popularnym specjalistą od zdrowia i żywienia, dr Tadeuszem Oleszczukiem, z którego wiedzy sam całkiem niedawno korzystałem.
Wspaniały odbiór?
Edit: https://youtu.be/F9GRTm3bnPc?si=41QjIHvjOsjFVBjy

post wyedytowany przez hopkins 2025-11-15 09:07:34
15.11.2025 09:16
Kwisatz_Haderach
271.2
3
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying
Image
Wideo

"Bogdan Rymanowski zachęcony wielką popularnością spowodowaną nagonką uśmiechniętych i wspaniałym odbiorem wywiadu z panią prof. Grażyną Cichosz 2,7 mln wyświetleń, opublikował na tej fali równie ciekawy wywiad z popularnym specjalistą od zdrowia i żywienia, dr Tadeuszem Oleszczukiem, z którego wiedzy sam całkiem niedawno korzystałem."

Super lekarz.
Takie siwi wzbudza zaufanie.

"specjalista od zdrowia" xD HOLISTYCZNY

https://www.youtube.com/watch?v=YGUSQk5s6uI

Poziom spierdolenia umyslowego i ignorancji w komentarzach wrecz powala. I co trzeci wspomina Ziebe.
Naprawde to jest dla mnie cos niesamowitego ze im wiedza jest bardziej dostepna i latwa w odbiorze, tym wiecej jest ludzi skrajnie glupich. WYbierajacych sobie za autorytety ludzi rownie glupich, tylko oprocz tego cynicznie socjopatycznych.

Jeszcze tylko brakuje nam eseju o plaskiej ziemi, i kolega adasko zaliczy wszystkie bulletpointy nowoczesnego, internetowego szura.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-15 09:22:27
15.11.2025 09:24
hopkins
271.3
3
hopkins
233
Zaczarowany

Teraz się dopiero dowiedziałem, że adasci legitymizują wywiad na przekór Newsweekowi :) Newsweek by napisał, że Ziemia jest okrągła, to zaraz byłby wysyp plaskoziemcow

15.11.2025 10:25
271.4
1
adasco
8
Chorąży

Ojejej sami foliarze i płaskoziemce się zlecieli jak na zawołanie. Zdrówka życzę wszystkim, solidnej wiedzy i rozumu. Każdy dba o zdrowie, stosuje profilaktykę, żywienie i styl życia jaki chce, a potem ewentualnie leczy się gdzie i jak chce. Indywidualna odpowiedzialność. Róbta co chceta. Nie podoba się źródełko - ignorować bez skrupułów. Ale ma być dostępne bez cenzury. Brawo Rymanowski.

Ja osobiście mam spore doświadczenie z mainstreamową medycyną, trochę z publiczną służbą zdrowia, sporo z medicoverami i tego typu placówkami. Mam swój sposób na wyłapywanie najlepszych fachowców w kraju i za granicą w różnych dziedzinach medycyny, nie z przypadku. Ale to jak już dochodziło do jakiegoś problemu. Tylko że dzisiaj, po latach, dzięki takim m.in. ludziom jak dr Oleszczuk, choć on nie jest dla mnie akurat pierwszy czy najważniejszy, miałem szczęście spotkać podobnych ludzi wcześniej, do problemów zwyczajnie nie dochodzi. Jestem "wyprostowany". Coroczne kompleksowe "przeglądy techniczne" zdrowia w normie, żadnych leków, żadnych chorób, insulinka w porządku, kalorii nie liczę, żadnych problemów z wagą, insulinoopornością, ciśnieniem, energią, snem, stresem itp. itd. No i przede wszystkim radość i optymizm, którego wam najwyraźniej brakuje. Jednym słowem zdrowy jak ryba. To przeciwieństwo wcześniejszego foliarskiego życia z wiarą, że medycyna za mnie załatwi i w jej niektóre praktyki. Mainstreamowa medycyna miała u mnie 50% skuteczność i dość wysoki stopień szkodliwości. Dlatego pochwalam takie wywiady, i jestem przeciwny cenzurowaniu i zamykaniu gęby potencjalnym źródłom pożytecznych informacji. A czy są pożyteczne samemu trzeba ocenić, nikt nie zmusza. Zamiast pultać się tutaj niepotrzebnie jeden z drugim kupić tam sobie ostatni hit książkowy doktora w EMPIKu pt. "Zdrowie bez wymówek" i ocenić samemu. Nic złego się nikomu nie stanie jak się profilaktycznie poczyta i douczy. Dr podobno ma pełne sale medyków na swoich prelekcjach, bo to co on wie tego ich w akademiach nie uczą. Podobnie bracia Rodzeń. Ale może oszołom jakiś, kto wie, kto wie. Rozsądzać samemu, ja nie promuję.

Ale to nie był chyba główny sens mojego wpisu powyżej. Taki tylko lekki przytyk do wcześniejszej nagonki foliarzy na Rymanowskiego. Ach, zapomniałem o punkcie 17-tym z podręcznika młodego lewaka: wybrać najbardziej kontrowersyjny punkt w w wypowiedzi adwersarza, i zastosować jako dźwignię do podważenia całości i samego autora. Tak, tak, tak to chyba było. Zapomnieliście jeszcze o punkcie 18-tym czyli spytać się czy mam doktorat z medycyny, aby w ogóle się odzywać ;-)

15.11.2025 10:37
hopkins
271.5
2
hopkins
233
Zaczarowany

Ojejej sami foliarze i płaskoziemce się zlecieli jak na zawołanie. Zdrówka życzę wszystkim, solidnej wiedzy i rozumu. Każdy dba o zdrowie, stosuje profilaktykę, żywienie i styl życia jaki chce, a potem ewentualnie leczy się gdzie i jak chce. Indywidualna odpowiedzialność. Róbta co chceta. Nie podoba się źródełko - ignorować bez skrupułów. Ale ma być dostępne bez cenzury. Brawo Rymanowski.
ta sama durna gadka. To ja napiszę, że Adasco oblapia dzieci pod przedszkolem. Mam na to swoje badania i źródła. Nie podoba się źródełko - ignorować bez skrupułów. Ale ma być dostępne bez cenzury. Brawo Hopkins
Kij z tym, że nieprawda. Wolność słowa!
Ach, zapomniałem o punkcie 17-tym z podręcznika młodego lewaka: wybrać najbardziej kontrowersyjny punkt w w wypowiedzi adwersarza, i zastosować jako dźwignię do podważenia całości i samego autora. Tak, tak, tak to chyba było.
Do reszty się nie odnoszę, bo to Twoje zwykle pierdzenie, więc zastosowałem Twoja radę, żeby ignorować bez skrupułów.

post wyedytowany przez hopkins 2025-11-15 10:39:16
15.11.2025 10:58
Bukary
271.6
2
Bukary
244
Legend

Tak wyczerpujące podsumowanie ostatnich dni, a nie znalazłem w nim ani słowa o tym...

- że dzięki Marcinowi Horale, który ukrywał swój udział aferze działkowej, PiS ostatecznie odsłonił złodziejską twarz;
- że w czasie wywiadu u Rymanowskiego pani Cichosz wypuszczała z ust kłamstwa szybciej niż karabin maszynowy wystrzeliwuje naboje, a wszystko po to, żeby zareklamować swój szkodliwy dla zdrowia produkt;
- że doktor Oleszczuk nie do końca nadaje się na prawicowy autorytet, bo - choć kwestionuje chemioterapię jako podstawową metodę leczenia nowotworów, co może rezonować z szurską mentalnością - to jednak jest gorącym orędownikiem aborcji;
- że PiS wraz z usłużnymi mediami (Republika) próbuje uczynić "wiralem" przezabawny spin o potajemnych spotkaniach Mentzena z Tuskiem;
- że w żurku jednak nie pływał Rubcow, choć twoje kubki smakowe twierdziły inaczej;
- że ksiądz Rydzyk dostał od nas wszystkich za pośrednictwem ministra Glińskiego wspaniały prezent, czyli ponad 210 milionów złotych publicznych pieniędzy na urządzenie prywatnej wystawy, która przybrała jednak formę piętnastu apartamentów i dwóch sal widowiskowych;
- że wetując jedną z ustaw ("Prawo o ruchu drogowym"), prezydent Karol Nawrocki właśnie pogrążył konkurencyjność polskiej branży transportowej, utrudnił wielu kierowcom wykonywanie pracy na obcych rynkach, pogłębił niedofinansowanie transportu publicznego i pozbawił pasażerów istotnych ulg (dla uczniów, studentów, emerytów);
- że ten sam prezydent - wbrew obietnicom o wsłuchiwaniu się w głos Suwerena - nie zgodził się na utworzeniu Parku Doliny Dolnej Odry, co jest sprzeczne nie tylko z wolą sejmu i senatu, ale również z wolą Polaków (70% badanych jest ZA, 86% mieszkańców województwa jest ZA);
- że ostatnio politycy Konfederacji (np. Zajączkowska-Hernik, Berkowicz czy Usiądek) przy wsparciu starego komucha, Millera, rozpowszechniali nieprawdziwe informacje na temat śmierci pacjenta we wrocławskim szpitalu, próbując powiązać zgon z obecnością w placówce ukraińskich i białoruskich medyków, którzy nie potrafili się w dostatecznym stopniu posługiwać językiem polskim;
- że opisywany tutaj z nutą zazdrości i podziwu "spryt" ministra Ziobry został wykorzystany przede wszystkim do "defraudacji" (w celach partyjnych) środków budżetowych, które przeznaczone były dla ofiar przestępstw;
- że działacze samorządowi, którzy rekrutowali się głównie z szeregów PiS i polowali na majątki osób w DPS, właśnie dostali wyrok sądowy w słynnej "sprawie tarnowskiej";
- że w czasie, gdy PiS organizuje marsze poparcia dla "największego menadżera wszech czasów", wyszedł na jaw sposób, w jaki prokuratura Ziobry zabezpieczyła Obajtka przed odpowiedzialnością karną za wyprowadzenie miliardów złotych z Orlenu (m.in. metodą "na słupa");
- że ambasador kraju, któremu prezydent Nawrocki kłania się w pas, właśnie potraktował Polskę jak republikę bananową;
- że z okazji Marszu Niepodległości politycy Konfederacji oskarżyli niegdysiejsze rządy PiS-u o wykorzystywanie policji do pacyfikowania pokojowych manifestacji;
- że na jaw wyszła rzecz wysoce zabawna i interesująca: otóż polityk PiS-u, Michał Woś, korzystając z publicznych pieniędzy z Funduszu Leśnego, promował budowę "zagrody" za 27 milionów złotych, oddając nadzór nad projektem m.in. swojej żonie i szefowi swojego biura poselskiego, który "opiekował się żubrami przez Zooma";
- że - jak się okazało wczoraj - PiS chciał wyprzedać teren lotniska Okęcie za 5 miliardów złotych...

Internet ci się zepsuł?

Na szczęście, dzięki tobie wiem, że Tusk głęboko przeżywał w Gdańsku swoją samotność.

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-15 11:11:07
15.11.2025 11:04
hopkins
271.7
2
hopkins
233
Zaczarowany
Wideo

- że w czasie wywiadu u Rymanowskiego pani Cichosz wypuszczała z ust kłamstwa szybciej niż karabin maszynowy wystrzeliwuje naboje, a wszystko po to, żeby zareklamować swój szkodliwy dla zdrowia produkt;
Ale, ale wolność słowa!
Z dedykacją dla Adaska!
https://music.youtube.com/watch?v=oqaRMKronXs&si=zzzu12LUxTrfe9CA

post wyedytowany przez hopkins 2025-11-15 11:14:19
15.11.2025 11:26
Megera_
271.8
2
Megera_
158
Furia

A ja chciałabym tylko skromnie zapytać użytkownika adasco, czy jest już na etapie wstrzykiwania sobie witaminy C dożylnie?
To by wiele tłumaczyło.

15.11.2025 11:31
Drackula
😁
271.9
2
Drackula
245
Bloody Rider

Dziś zobaczyłem będąc z synem w sklepie okładkę Newsweeka. Czerwony obrazek z piekła rodem, przedstawienie Marszu i demoniczna twarz JK. Syn, który też był na Marszu się nawet nie zdziwił, zrobił tylko tfu-tfu.

Widać że spi…e umysłowe u pisowskiego akolity już przeszło na kolejne pokolenie

Przy następnej wizycie w sklepie weź trochę wody święconej i pokrop diabła

post wyedytowany przez Drackula 2025-11-15 11:32:53
15.11.2025 11:44
Darat
😂
271.10
2
Darat
161
Another dude
Image

Ja ufam i mnie dali to co mnie obiecali. Najwybitniejszy doktor, tylko jego słucham

Zdjęcie niepowiązane

15.11.2025 12:37
271.11
1
adasco
8
Chorąży

hopkins przykład rzeczywiście dość chamski i przede wszystkim nie przystaje zupełnie do dyskusji. Mam nadzieję, że to nie przykład tego "co w twojej głowie to na języku". Algorytmy bardzo cię polubią za takie treści. Wracając do meritum. Płacę ciężkie pieniądze za służbę zdrowia i mainstreamowe serwisy medyczne, które mnie często nie leczą, ale są skupione na próbie usuwania objawów choroby, bez właściwej diagnozy przyczyn, przy użyciu kolejnych kosztownych leków i środków, mając w tym 50% skuteczność, powodując niejednokrotnie dodatkowe szkodliwe skutki uboczne i wpychając w spiralę zaleczania, a nie wyleczenia. Spiralę, bo nie koncentrują się na przyczynach tylko objawach. Do tego wielu lekarzy ma tak wąskie spojrzenie, że nie widzi podstawowych zależności w jednym organizmie. To jest wręcz szokujące. On jest specjalista od tego, a że to boli bo coś zupełnie innego w organizmie szwankuje, to on się na tym już nie zna, nie potrafi zdiagnozować i wyłapać zależności, z wyjątkiem podstawowych szablonów. Dlatego proszę bardzo recepta, zobaczymy czy ustąpi. Pomijam, że taki przypadkowy lekarz bazuje nie raz na wiedzy z mroków zeszłego wieku. Na domiar złego ma na wizytę tylko 15 minut na swojej taśmie procesowej, łącznie z wypełnianiem całej wymaganej biurokracji. Można sypać przykładami. To moje doświadczenie. Zresztą lekarze - prawdziwi fachowcy w swoich dziedzinach mają podobne zdanie. A dr Oleszczuk akurat słusznie mówi, że lekarze powinni być oceniani na podstawie efektów leczenia, jak on, a nie efektywności procesowania pacjentów na taśmie, jak to się dzieje w korpo medycznych. Potem idę, słucham innego źródła, za darmo, mówię spróbuję, o dziwo działa i jestem w efekcie zdrowy i wolny od poprzedniej spirali. Kim jesteś albo jakie masz prawo, aby mi to odbierać. Pozwól, że sam zadecyduję, czy to, czy to, czy równolegle. Żyjemy w wolnym kraju. Nie potępiam w czambuł medycyny, zwłaszcza w przypadkach oczywistych poważnych chorób, kiedy dopuściło się do większej tragedii w organizmie i trzeba zastosować środki ostateczne. Ale dzisiaj, aby mieć pożytek z medycyny głównego nurtu to trzeba mieć też sporą świadomość. A świadomość wymaga szerszej wiedzy i/lub doświadczenia, w tym własnego.

Bukary ojej ty tak na serio tyle żółci z siebie wylałeś. 16 spinów i żadnej konkluzji, a nie, przepraszam, jest jeden wyrok. No i co ja mam z tymi strzałami z dupy onetu zrobić? Iść i teraz po kolei analizować, sprawdzać, po dokumenty ganiać, źródła weryfikować. Bo nie myślisz chyba, że jak wasze pseudo media coś podały a ty podziubałeś to jest automatycznie prawda. 10 lat już tak wypluwają z siebie te farmazony i potem okazuje się, że z wielkiej chmury mały deszcz. Albo może wykazywać ci w Excelu ile % w twoich punktach prawdy. Albo może licytować się i przebić cię wymienianiem grzechów uśmiechniętych, których zawsze jest 10 x więcej. Mam ważniejsze sprawy na głowie. Do tego nie czytasz ze zrozumieniem - przykład Żurkowa, gdzie wyraźnie pisałem o hipotezie i niech się rozstrzygnie, a że Żurek kręcił w wyjaśnieniach tak, że każdy sąd by go uznał za niewiarygodnego to niech się tłumaczy. Nie wiem nawet na jakim to jest teraz etapie. Ma chłop 10 przywar, które wymieniłem i które według mojego kodeksu dyskwalifikują go jako stróża sprawiedliwości w tym kraju - to jest istotne. Niech się teraz tłumaczy z każdego podejrzenia, bez żadnych ekscytacji. Zakładasz też, że ja mam mieć jakiś jeden stereotypowy pogląd na PIS czy Konfederację, bo wy macie takie wyobrażenie o pisiorach czy konfederatach. Nie dziw się tak. Skąd ty wiesz w czym i z kim się zgadzam i w jakiej sprawie, i że jak ktoś ma inne zdanie w jednej sprawie to skreślam całego człowieka, co to za nierozumne podejście? Czytaj proszę ze zrozumieniem. Piszę o rzeczach strategicznych, top level, ważnych dla Polski w linii ostatniego przemówienia prezydenta. I piszę o konkretach ważnych dla codziennego życia Polaków - energii, drożyźnie, rosnącym bezrobociu, zdrowiu. Do tego wrzucam czasem dla kontry kilka rybek, abyście sobie mogli pobiegać, bo wy w takich płoteczkach się lubujecie. Pamiętaj - po pierwsze Polska, po pierwsze Polacy. Szkoda więc, że mojego wpisu nie zrozumiałeś, to znaczy pewnie zrozumiałeś tylko co ci zostaje? Biedny Donek cię rozczulił. Jeszcze raz w punktach: prezydencka wizja Polski w której chcę wziąć udział +, budujący Marsz w którym wziąłem udział +, Marszałek który zatwierdził mój wybór prezydenta +, sierota która go zastąpi -, prezydent który pilnuje porządku konstytucyjno-prawnego aby mi ten reżim znowu czegoś swoją uchwałą sejmu w życiu nie wyłączył +, minister karykatury sprawiedliwości -, Bogdan Rymanowski który mi pozwala poszerzać wiedzę +, i lista tego co rząd nie robi a powinien dla poprawy mojego życia -. Konkrety i moje życie. Do tego pamiętaj my teraz opozycja więc nasze święte prawo czepiać się wszystkiego, a obowiązkiem rządzących robić tak aby mi było dobrze. Co ty z kolei robisz? Dywagacje nad jakimiś ochłapami z onetów, za którymi gonicie jak pieski, z psuedo aptekarską analizą. Do czego mi to w życiu potrzebne? Jaką wy macie wizję na Polskę i rozwiązywanie spraw Polaków?

Reszta szanownych z loży szyderców obsłużcie się sami :-)

15.11.2025 12:55
Drackula
271.12
3
Drackula
245
Bloody Rider

Bełkot gorszy od tych wklejek lolita. Sciana tekstu zero treści. Jeszcze tylko bolda brakuje

15.11.2025 13:08
hopkins
271.13
3
hopkins
233
Zaczarowany

Dalej się w ogóle nie ustosunkowałeś do nieprawd zawartych w tym wywiadzie. Za to spłodziłeś ścianę nic nie wartego tekstu.
Będę pisał o Tobie, co mi się podoba, bo przecież mamy wolność słowa.

post wyedytowany przez hopkins 2025-11-15 13:12:00
15.11.2025 13:37
Kwisatz_Haderach
271.14
4
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

Jedno trzeba mu przyznac. Zeby napisac tyle tekstu bez absolutnie zadnych faktow (jakie choroby, jakie leki, wiek, tryb zycia, obciazenia np wynikajace z zawodu, lekarze na jakim szczeblu /POZ czy szpital np./, itd...), bez absolutnie zadnej znajomosci medycyny i tego ze specjalizacje lekarskie nie wziely sie z nikad, oraz z takim przeswiadczeniem o wlasnym "wiem lepiej" mimo ze pewnie wiedza o organizmie zaczyna sie i konczy na tym z ktorej strony wchodzi, a z ktorej wychodzi...

To trzeba miec talent.

Ale belkot ja pierdole.

A wymyslonego dzieciaka jak zlapie cos w szkole, to na 3 zdrowaski do pieca. Ciekawe jak sie dzieciak czuje, gdy w szkole przerabiaja "Antka" i inne takie majac cos takiego w domu. Albo bedzie czul, bo nie wiem ile ma lat.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-15 13:44:13
15.11.2025 15:31
abesnai
271.15
2
abesnai
108
Kociarz

No i co ja mam z tymi strzałami z dupy onetu zrobić? Iść i teraz po kolei analizować, sprawdzać, po dokumenty ganiać, źródła weryfikować. Bo nie myślisz chyba, że jak wasze pseudo media coś podały a ty podziubałeś to jest automatycznie prawda. 10 lat już tak wypluwają z siebie te farmazony... .
Wszystko co niewygodne dla wiadomej, jednolitej narracji a powodujące dyskomfort oraz zwarcie w substancji szarej to kłamstwa, manipulacje wyborczej, onetu, tvn, newsweek itd. . Z taką dysfunkcją nie da się dyskutować, nie da się nazwać tylko wyparciem, wygląda na przypadek oligofrenii w stopniu lekkim. Pozostaje współczuć.

post wyedytowany przez abesnai 2025-11-15 15:53:07
15.11.2025 15:53
271.16
1
adasco
8
Chorąży

Oj serdeńki, serdeńki, żadnych konkretów w waszych odpowiedziach i żadnego sensu - nie podaliście ani wieku, ani adresu, ani poziomu IQ, wykształcenia, dyplomów, kwalifikacji medycznych, ilości przebytych chorób. Nie wiem czy macie kwalifikacje do takiej rozmowy o moim zdrowiu. Żadnych dowodów naukowych podważających te treści. Nie rozumiecie prostych wpisów i nie kojarzycie faktów. Nie traćcie swojego i mojego czasu. Przy kolejnych wpisach proszę zamieścić ważny aktualny certyfikat IQ min 120, bo do takich osób kierowane są moje wpisy. Przesłałbym wam swoje wyniki badań, ale to chyba bez sensu słodziaki, co? Żartuję oczywiście, nie podniecajcie się :-) Zdrówka życzę takiego jak swoje.

hopkins, ty nawet nie rozróżniasz pomiędzy wiedzą tematyczną / dekadami doświadczenia a opowiadaniem o zmyślonych czynach niedobrych ludzi. Nie zabieraj się za oglądanie takich filmów jak u Rymanowskiego proszę, krzywdę sobie zrobisz.

Miłego weekendu dla wszystkich kumatych, pozostali na korepetycje do szkółki myślenia, najpóźniej przed najbliższymi wyborami, bo znowu szkód w kraju narobicie :-)

15.11.2025 15:58
abesnai
271.17
1
abesnai
108
Kociarz

Zdrówka życzę takiego jak swoje. Boże uchowaj. Zdrowia jednak życzę, chociaż powątpiewam w poprawę.

15.11.2025 16:07
hopkins
271.18
2
hopkins
233
Zaczarowany

hopkins, ty nawet nie rozróżniasz pomiędzy wiedzą tematyczną / dekadami doświadczenia a opowiadaniem o zmyślonych czynach niedobrych ludzi. Nie zabieraj się za oglądanie takich filmów jak u Rymanowskiego proszę, krzywdę sobie zrobisz.

Tylko, że ona opowiada zmyślone rzeczy. Tak jak ja. Mamy wolność słowa przecież.

15.11.2025 16:31
Drackula
271.19
1
Drackula
245
Bloody Rider

Nie wiem czy macie kwalifikacje do takiej rozmowy o moim zdrowiu.

W Choroszczy lub Tworkach maja.

15.11.2025 16:51
Bukary
271.20
2
Bukary
244
Legend

adasco

Jaką wy macie wizję na Polskę

Ja mam bardzo prostą wizję Polski.

To kraj, w którym nierówności społeczne są maksymalnie zniwelowane (nie mylić z idiotycznymi hasłami: "wszyscy są równi" albo "wszystkim po równo"); kraj, który zapewnia wysoką jakość bezpłatnych usług publicznych (a zwłaszcza służby zdrowia i edukacji) i bezpieczeństwo obywatelom; kraj, w którym ludzie otrzymują godną zapłatę za ciężką pracę i są w stanie zapewnić sobie dzięki temu miejsce do życia; kraj, który inwestuje w naukę i nowe technologie, żeby odgrywać jakąś rolę na arenie międzynarodowej; kraj, w którym starsi ludzie mogą żyć godnie za sprawą sensownych emerytur.

Tyle wystarczy. Bo prezentacja szczegółów zajęłaby pewnie kilka dni. Niestety, zarówno rządy PiS-u, jak i rządy KO robią bardzo wiele, żeby tego rodzaju wizja się nie ziściła.

A jaka jest twoja wizja Polski, Adasco?

BTW, czy tylko ja mam wrażenie, że masz coś wspólnego z Xandonem? :)

15.11.2025 17:00
Kasrkin
271.21
Kasrkin
14
Generał

To, że jest to czyjeś troll-multikonto to jest pewne już od pierwszej... wypowiedzi? Jeśli ten bełkot można tak nazwać, ale gratuluję że ci się chciało albo udało przypasować do alter-ego :) Mi się nie chciało. Ciekawe tylko czemu moderacja śpi?

15.11.2025 17:03
Bukary
271.22
2
Bukary
244
Legend

gratuluję że ci się chciało albo udało przypasować do alter-ego

Pewności absolutnie nie mam. Ale ściany tekstu w pseudosatyrycznym stylu w połączeniu z pogardliwym stosunkiem do innych przywodzą na myśl właśnie Xandona. ;)

15.11.2025 17:36
Herr Pietrus
271.23
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

- że w czasie, gdy PiS organizuje marsze poparcia dla "największego menadżera wszech czasów", wyszedł na jaw sposób, w jaki prokuratura Ziobry zabezpieczyła Obajtka przed odpowiedzialnością karną za wyprowadzenie miliardów złotych z Orlenu (m.in. metodą "na słupa");
- że wetując jedną z ustaw ("Prawo o ruchu drogowym"), prezydent Karol Nawrocki właśnie pogrążył konkurencyjność polskiej branży transportowej, utrudnił wielu kierowcom wykonywanie pracy na obcych rynkach, pogłębił niedofinansowanie transportu publicznego i pozbawił pasażerów istotnych ulg (dla uczniów, studentów, emerytów);

A to ciekawe, sam nie trafiłem na żadne newsy o tym, zwłaszcza o PoRD, bo że Obajtkowi jeden zarzut postawili, to wiem, wszędzie pisali o tym, jak się żalił na konferencji :)

15.11.2025 17:42
Bukary
15.11.2025 18:32
abesnai
😉
271.25
2
abesnai
108
Kociarz

A jaka jest twoja wizja Polski, Adasco? Bukary pośrednio otrzymałeś odpowiedź już wcześniej.
...Sam mam nadzieję, że będzie to zreformowany PIS z Konfederacją, z jakąś honorową, mentorską rolą JK i silną rolą Krzysztofa Bosaka, jednego z najrozsądniejszych polityków w tym kraju. Ale najważniejsze, jak poprzednio, co konkretnie będą chcieli zrobić i zbudować dla Polski, w linii zarysowanej przez prezydenta.
Podejrzewam, że w tej wizji nie ma miejsca na jakikolwiek udział lewicy, tym bardziej pokroju Razem z ich poglądami. Być może jestem w błędzie i adasco sprostuje.

post wyedytowany przez abesnai 2025-11-15 18:40:58
15.11.2025 18:41
Bukary
271.26
Bukary
244
Legend

Podejrzewam tylko, że w tej wizji nie ma miejsca na jakikolwiek udział lewicy, tym bardziej pokroju Razem z ich poglądami.

To oczywista oczywistość. Dlatego chętnie bym się dowiedział czegoś więcej o tej "wizji Polski" zgodnej z "linią zarysowaną przez prezydenta". ;)

15.11.2025 12:07
NewGravedigger
272
2
odpowiedz
1 odpowiedź
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Syn, który też był na Marszu się nawet nie zdziwił, zrobił tylko tfu-tfu.

I wszyscy wstali i zaczęli klaskać, potem odśpiewano rotę.

15.11.2025 15:54
272.1
adasco
8
Chorąży

Tfu-tfu na Polaków - fajnie, fajnie

Tfu-tfu na okładkę Newsweeka po tym jak ktoś był na Marszu - niefajne, niefajnie

Logika uśmiechniętego pogrobka ;-)

15.11.2025 15:59
273
3
odpowiedz
19 odpowiedzi
adasco
8
Chorąży
Wideo

Faktycznie po takich akcjach ludzi od T-ska przesuwamy się dalej na wschód, "jeszcze B..ś to czy już R...ia"? Metody reżimu w pełnej krasie. Ciekawe czy Tusk przyjmie wyzwanie Stanowskiego. On się zwykle boi i ucieka od wszystkiego co mu nie przyklaskuje, ale może choć tym razem zdobędzie się na odwagę.

https://www.youtube.com/watch?v=icfpri3i45I

Od 1 lutego nowy układ medialny, portal i TV, super! "Kochani obsikiwacze nogawek" - dobrze powiedziane :-)

15.11.2025 16:02
273.1
4
Gaas_NPC
0
Chorąży

Nie przyjmie... Tusk to tchórz, który musi mieć przygotowane wcześniej pytania, a wczesniej musi pojechać na szkolenie do Niemiec czy mu wolno.

15.11.2025 16:32
Bukary
273.2
3
Bukary
244
Legend

W tym wypadku Stanowski ma akurat rację. Giertych pełni zbyt ważną i eksponowaną rolę w partii, żeby przybierać maskę chamskiego bulteriera, który nie ponosi żadnych konsekwencji swojej "działalności".

Co zaś do Tuska: zaproszenia do K0 nigdy nie przyjmie, ponieważ musiałby odpowiadać na trudne pytania. A dobrych odpowiedzi po stronie premiera i rządu - brak.

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-15 16:38:29
15.11.2025 17:05
frer
273.3
1
frer
184
Legend

Dla formalności napiszę, po raz kolejny, że Tuska nie bronię, bo to nie człowiek z mojej bajki. Podobnie Giertych, który dla mnie jest po prostu śmiesznym człowiekiem i temu krajowi narobił szkód już wiele jak trzymał sztamę z PiSem, teraz po prostu kontynuuje swoją szkodniczą działalność. Jednakże, Stanowski, wybielacz PiSiorstwa, ma dla mnie podobną wiarygodność, standardy moralne i szemraną przeszłość, jak Giertych.

15.11.2025 17:12
Bukary
273.4
3
Bukary
244
Legend

Nie mam pojęcia, czy Stanowski powinien zająć obok Giertycha miejsce w poczcie moralnych degeneratów, ale IMHO nie da się zaprzeczyć temu, że stworzył medium, które jest w Polsce najbardziej pluralistyczne (co, rzecz jasna, nie znaczy: obiektywne). Pomimo trzonu programowego i prezenterów, którzy ewidentnie sprzyjają prawicowej stronie sceny politycznej, w Kanale Zero jest miejsce tak naprawdę dla wszystkich - i to zarówno w roli prowadzących, jak i gości. Absolutnie nie można tego powiedzieć ani o TVP (pod rządami PiS-u czy KO), ani tym bardziej o TVN24 czy Republice.

Jeśli ten "pluralizm" znajdzie swoje odzwierciedlenie w portalu internetowym i w kanale telewizyjnym Stanowskiego, które rozpoczną działalność w lutym przyszłego roku, to tym lepiej dla polskiej sceny medialnej. I żebyśmy się dobrze zrozumieli: nie sądzę, że ten "pluralizm" wynika z jakiegoś systemu wartości. Dla Stanowskiego liczy się kasa, a zatem każdy odbiorca (niezależnie od przynależności partyjnej) może być istotny.

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-15 17:13:28
15.11.2025 17:39
Herr Pietrus
😁
273.5
2
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

Chyba "najbardziej populistyczne"? Rozumiem, że wyżej to była literówka.

Cóż, niewiele trzeba, by przychylniej spojrzeć na Krzysia, wystarczy, że zaoferował "czas światłowodowy" i teoretyczne zasięgi lewicowym komentatorom, których normalnie nikt nie oglądał i którzy normalnie nie potrafili się wypromować i wypłynąć na szerokie wody. :D

...a wy się dziwicie, że politycy sprzedają się komu popadnie za realną, grubą kasę i wpływy? :)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-15 17:40:45
15.11.2025 17:54
Bukary
273.6
3
Bukary
244
Legend

Herr, ciekawe rzeczy opowiadasz.

Jeśli chodzi o lewicowych komentatorów, to w K0 spotkałem się tylko z Dymkiem, który - zanim zaczął współpracować ze Stanowskim - prowadził (i prowadzi nadal) jeden z najbardziej popularnych w Polsce podcastów o tematyce politycznej (dwukrotnie dostał Nagrodę Publiczności w ramach "Podcastu Roku") przekształcający się już teraz w pokaźny ruch społeczny (Kluby DLR). (BTW, ten podcast bywa krytyczny wobec tego, co możemy usłyszeć od prawicowych komentatorów w K0). Jak rozumiem, to jest osoba, które nie potrafiła się wypromować i wypłynąć na szerokie wody? Jakich innych lewicowych komentatorów znajdziemy wśród współpracowników (a nie gości) K0? Co więcej, w K0 pracują też (i prowadzą swoje programy) osoby związane światopoglądowo z liberałami (np. Matczak czy Meller).

To po pierwsze. A po drugie: które medium o takim zasięgu jest bardziej pluralistyczne? Rzucaj przykładami. Bo wyjątkowo łatwo rzucasz oskarżeniami (o jakieś "sprzedawanie się komuś").

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-15 18:10:12
15.11.2025 18:14
frer
273.7
3
frer
184
Legend

Nie wiem o jakim pluraliźmie piszesz. Kanał Zero ma ewidentne inklinacje PiSowsko-Konfiarskie. Oczywiście od czasu do czasu zaproszą kogoś z poza konfiarskiej sfery, ale gdyby tego nie robili to nie różniliby się od masy innych konfiarskich kanałów na YT.

15.11.2025 18:20
273.8
3
Mianoliito
25
Senator

Cóż, niewiele trzeba, by przychylniej spojrzeć na Krzysia, wystarczy, że zaoferował "czas światłowodowy" i teoretyczne zasięgi lewicowym komentatorom, których normalnie nikt nie oglądał i którzy normalnie nie potrafili się wypromować i wypłynąć na szerokie wody. :D

Rozumiem, że na Onecie, tefałenie i w tefałpe w likwidacji można liczyć na podobny poziom? Pomijam to pierdolenie, które musiałem wysłuchiwać przez dekadę, że taki tefałen jest prywatny i może robić co chce! Coś się w tej kwestii zmieniło? Czy po prostu wasze usłużne władzy media mogą robić co chcą, a krytycy tej samej władzy już nie?

15.11.2025 18:36
Bukary
273.9
2
Bukary
244
Legend

Nie wiem o jakim pluraliźmie piszesz.

Mam wrażenie, że K0 kojarzy się wam tylko z politycznymi (a raczej satyrycznymi) komentarzami Stanowskiego i Mazurka, które często są rzeczywiście godne pożałowania. Tymczasem swoje własne programy w K0 mają (oprócz np. Miziołek, Andrzejczaka czy Nowaka) Dymek, Meller, Matczak, Rożek, Raczek, Dębski (i inni ludzie spoza prawicowej bańki, np. Krzan, Tede, Walkiewicz). W programach publicystycznych (w formie np. wywiadów i debat) występują przedstawiciele różnych opcji politycznych (np. Mentzen, Duda, Biejat, Zandberg, Żurek, Szynkowski) i światopoglądowych (np. Ziemkiewicz, Giełzak). K0 regularnie organizuje również debaty na gorące tematy, w których wypowiadają się eksperci z różnych stron (np. lewicowcy perorowali o ekologii i prawach kobiet, przedstawiciele PSL-u gadali o polityce rolnej, eurodeputowani z KO o Unii, Mentzen o podatkach itp.). W debatach transmitowanych na żywo każda ze stron ma tyle samo czasu na wypowiedzi. Co więcej, Stanowski udostępnił swoją platformę dla wszystkich partii politycznych, które regularnie (raz w tygodniu) mogą publikować (i publikują) tam własne materiały (tak, dotyczy to również KO i PSL-u); nikt tych materiałów nie edytuje i nie cenzuruje.

Owszem, we wszystkich (łącznie) programach K0 pewnie dominują ludzie z prawicy (pisałem zresztą wyżej, że to medium o tego rodzaju profilu światopoglądowym), ale to nie znaczy, że np. w programach publicystycznych, w których występują różnorodni goście, prowadzący zachowują się jak mediaworkerzy z TVP czy Republiki, zajmując się wyłącznie sianiem propagandy. Ogólnie rzecz ujmując, mam wrażenie, że Stanowski gotów byłby zatrudnić każdego ciekawego czy uznanego dziennikarza lub publicystę, niezależnie od prezentowanych przezeń poglądów politycznych. Bo na pierwszym miejscu jest kasa (z zasięgów), a nie jakaś idea. (To samo dotyczy np. Rymanowskiego).

Ponawiam zatem pytanie: które duże medium jest bardziej pluralistyczne i np. daje swoje własne programy przedstawicielom różnych partii politycznych czy światopoglądów, a nie tylko zaprasza ich jako gości?

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-15 19:08:50
15.11.2025 19:19
Herr Pietrus
273.10
1
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

Meller - na starość kryptopisior i symetrysta oraz takiż sam Matczak, który jeszcze niedawno rozdzierał szaty na samą myśl o tym, że ktoś mógłby zdecydowanie naprawiać system sprawiedliwości (uff, na szczęście przez dwa lata Bodnar bał się zrobić cokolwiek na ostro) - no faktycznie, różnorodność taka, że nawet wyznawcy DEI kiwają z uznaniem głowami.
Hmm... widocznie słabo jednak śledzę ostatnio okołopolityczny światek, ale zdawało mi się, że Śpiewak też miał zacząć współpracę ze Stanowskim?

TVN nie zaprasza na wywiady PiS-powców? No przecież tu już dochodzimy do absurdu, jeśli za wywiady z różnymi ludźmi trzeba KZ jakoś szczególnie chwalić. Tylko dlatego, że są nieco lepsi niż ZaRublika pod tym akurat względem?
Ziemkiewicz to jest inna opcja światopoglądowa? :)

Swoją drogą, musisz ich chyba pasjami oglądać, skoro znasz tak doskonale całą ramówkę. Jednakowoż, o ile rozumiem chęć pochwalenia się wiedzą, to argumentum ad Krzanum et TeD(e)um mogłeś sobie darować...

No i zdecyduj się w końcu, cały post o gościach, swój program ma tylko Dymek, a teraz pytasz, kto jeszcze daje własne programy przedstawicielom innych partii? No to którzy to są ci inni z cyklicznymi programami - pytam całkiem serio, bo nie śledzę, nie oglądam. Teoretycznie neutralni politycznie Raczek i Rożek? Kto jeszcze robi za listek figowy? Dębski, za rządów PiS na czele PISM?

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-15 19:38:09
15.11.2025 19:36
Bukary
273.11
2
Bukary
244
Legend

No, dobrze, dobrze, Herr, popisałeś się kilkoma uszczypliwościami, ale dalej się nie dowiedziałem, które media są bardziej pluralistyczne i dają własne formaty programowe osobom z bieguna przeciwnego do "profilu" stacji, którzy lewacy mają swoje programy w K0 (poza Dymkiem) i którzy z nich nie potrafili się wypromować i wypłynąć na szerokie wody.

Naprawdę tak trudno się przyznać do gafy?

za wywiady z różnymi ludźmi trzeba KZ jakoś szczególnie chwalić

Tu nie chodzi o jakieś szczególne "chwalenie" K0. Chodzi o to, że według ciebie to nie jest medium pluralistyczne (czy też bardziej pluralistyczne od innych). Czyżby?

No to którzy to są ci inni z cyklicznymi programami - pytam całkiem serio, bo nie śledzę, nie oglądam.

Nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy. Pisałem, że w "prawicowym" Kanale Zero swoje programy (formaty) mają osoby o innym profilu światopoglądowym (lewicowym i liberalnym) oraz wszystkie partie polityczne (w formie cyklicznej). Wymieniłem wiele tego rodzaju osób (nie gości, tylko prowadzących).

No to teraz zapytam precyzyjniej: czy podobnie jest w innych stacjach?

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-15 19:51:22
15.11.2025 19:45
Herr Pietrus
273.12
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

No nie wiem, ale chyba wielu, skoro "Stanowski wszystkim daje"? Jednak nie daje? Przyznaję, że już się pogubiłem. :D
No bardziej pluralistyczne nie jest, bo każde poważne medium zaprasza różne opcje.
Za to selekcja materiałów i przede wszystkim autorskie programy głównodowodzących sprawiają, że ten pluralizm mocno traci na wartości.
Mam dojść do wniosku, że "naziści nie byli tacy źli, też lubili kotki"?

Ja nie pisałem w swoim pierwszym poście o własnych programach, tylko o przestrzeni do prezentacji. Bo faktycznie, różnych dziwnych ludzi KZ udało się ściągnąć i różne dziwne współprace rozpocząć. Nie wiem tylko, czy rzeczywiście dla kasy, IMHO dużo bardziej cynicznie - dla wybielenia się i dobrego PR-u. No bo przecież jak podstarzały gej poopowiada o filmach, a Rożek o nauce, to ten KZ nie może być taki zły, prawda? :) No i jeszcze Dymek, internetowa osobowość roku (w lewicowej bańce?)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-15 19:49:56
15.11.2025 20:16
Bukary
273.13
2
Bukary
244
Legend

Mam dojść do wniosku, że "naziści nie byli tacy źli, też lubili kotki"?

Czy tobie się aby coś nie pochrzaniło dokumentnie z tym "ad Hitlerum"?

Pluralizm oznacza prezentowanie różnych poglądów, opinii, światopoglądów, kultur, grup społecznych, dzięki czemu odbiorca ma pełne spektrum perspektyw na dane zagadnienie. Pluralizm nie oznacza, że jakieś medium ma być "dobre" w znaczeniu dotyczącym świata wartości, które wyznajesz. Nie ma też czegoś takiego, jak w pełni "obiektywne" dziennikarstwo polityczne (czyli ani lewicowe, ani prawicowe, ani liberalne). Każda stacja ma jakiś profil światopoglądowy. W przypadku Kanału Zero chodzi, rzecz jasna, o światopogląd prawicowy. I jeśli mówimy o "pluralizmie" całego medium, to zawsze w obrębie jakiegoś światopoglądowego (mniejszego lub większego) odchylenia.

Pluralizm w przypadku Kanału Zero polega więc na tym, że w ramach swojego "profilu prawicowego" stacja nie tylko zaprasza gości, którzy mają różnorodne poglądy, ale też czyni ludzi spoza swojej domniemanej "bańki" prowadzącymi programów (np. "Trzecie śniadanie", "Zero kultury", "Zero prawa", "Poranek Zero", "Lewe skrzydło" itp.) i moderatorami rozmów, debat itp. A to już rzadkość i "wyższa szkoła" pluralizmu, której ze świecą szukać u konkurencji. Zwłaszcza że prowadzący nie zachowują się tak, jak mediaworkerzy innych stacji, tylko przynajmniej starają się odgrywać rolę w miarę "obiektywnych" dyskutantów, a nie propagandzistów partyjnych. Co więcej, jak pisałem, Kanał Zero (w ramach "Cyklu partyjnego") zamieszcza materiały przygotowane przez różne partie (bez cenzorskiej ingerencji). Inne stacje emitują tego rodzaju treści tylko w czasie kampanii wyborczych. To też ewenement.

W skrócie: w "konfiarskim" Kanale Zero jest miejsce (wśród prowadzących) i dla zadeklarowanego geja, i dla zadeklarowanego lewaka, i dla zadeklarowanego krytyka prawicy czy liberała. Czy w TVN24 jakieś wywiady prowadzi zwolennik "Polski dla Polaków"? Nawet w ramach "listka figowego". Czy w Republice wydarzenia polityczne komentuje orędownik złagodzenia prawa aborcyjnego? Nawet w ramach "listka figowego". Czy w TVP publicystyką kulturalną zajmuje się miłośnik Pietrzaka? Nawet w ramach "listka figowego". Odnoszę bowiem wrażenie, że jedyny cios argumentacyjny, jaki wyprowadzasz, to nagłe zapisanie wielu różnych osób pokroju Dymka, Mellera, Matczaka, Rożka, Raczka itp. do Konfederacji albo do sekty symetrystów. Plus standardowe złośliwości. Ech.

I tyle.

Wciąż nie podałeś przykładów dużych stacji, które są bardziej pluralistyczne. Poczekam.

spoiler start

BTW, ciekawostka: po aferze z książką napisaną na bazie AI (i nie chodzi tylko o fałszywe przypisy) Opolska dalej bryluje w TVP.

spoiler stop

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-15 21:04:01
15.11.2025 21:11
frer
273.14
frer
184
Legend

Tymczasem swoje własne programy w K0 mają (oprócz np. Miziołek, Andrzejczaka czy Nowaka) Dymek, Meller, Matczak, Rożek, Raczek, Dębski (i inni ludzie spoza prawicowej bańki, np. Krzan, Tede, Walkiewicz).

Z tych nazwisk to w ogóle kojarzę jedynie Matczaka, więc o reszcie nie komentuje (może to jacyś trzeciorzędni KOwcy, nie wiem), ale przecież Matczak ma bardziej prawicowe niż lewicowe inklinacje, więc nie wiem o czym piszesz. Do tego on był jednym ze zwolenników nieruszania neosędziów i ziobro-prokuratorów, tylko dogadania się z nimi.

Ponawiam zatem pytanie: które duże medium jest bardziej pluralistyczne i np. daje swoje własne programy przedstawicielom różnych partii politycznych czy światopoglądów, a nie tylko zaprasza ich jako gości?
W tej kwestii możesz mieć rację, ale to raczej objaw, że czas "dużych mediów" po prostu dobiega końca. W zasadzie nie znam wielu ludzi poniżej 40-stki, którzy oglądają TVP czy TVN.

ale zdawało mi się, że Śpiewak też miał zacząć współpracę ze Stanowskim?
Trochę by głupio zrobił. Długoterminowo lepiej wyjdzie na kontynuacji budowy swojego kanału.

Pluralizm w przypadku Kanału Zero polega więc na tym, że w ramach swojego "profilu prawicowego" stacja nie tylko zaprasza gości, którzy mają różnorodne poglądy, ale też czyni ludzi spoza swojej domniemanej "bańki" prowadzącymi programów (np. "Trzecie śniadanie", "Zero kultury", "Zero prawa", "Poranek Zero", "Lewe skrzydło" itp.) i moderatorami rozmów, debat itp.
Tylko mi w tym kontekście przypominają się czasy Stanowskiego w KS, gdzie jechał po ludziach o poglądach lewicowych. To, że teraz się przebrandował i poszerzył grupę swoich docelowych odbiorców bardziej w lewo wcale nie poprawia mojej opinii o nim i tym co reprezentuje.
Z mojej perspektywy nie ma też mowy o pluraliźmie, gdy jego objawem ma być danie kilku programów z niską oglądalnością jakimś trzeciorzędnym libkom, gdy jednocześnie główni prowadzący jechali po KO (czasem oczywiście słusznie) kiedy tylko mogli, a przemilczeli albo rozmydlali tematy niewygodne dla PiSu.

15.11.2025 21:36
Bukary
273.15
Bukary
244
Legend

ale zdawało mi się, że Śpiewak też miał zacząć współpracę ze Stanowskim?

Herr się chyba pomylił. Słowik ma zostać redaktorem portalu internetowego Stanowskiego. O Śpiewaku w tym kontekście pierwszy raz słyszę.

Matczak ma bardziej prawicowe niż lewicowe inklinacje

Matczak to stały felietonista "Wyborczej", który regularnie wali w PiS i czasem w Konfederację oraz Nawrockiego. Raczej bym go nie zaliczył do jakichś zwolenników polskiej prawicy.

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-15 21:38:05
15.11.2025 21:53
Herr Pietrus
273.16
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

Rożek i Raczek zajmują się kulturą i nauką, więc nie mają kompletnie znaczenia (tzn. Raczek mógłby mieć, ale on chyba nigdy jakoś szczególnie politycznie się nie wypowiadał, ani nie traktował specjalnie "kina lewicowego")

Ty z kolei jak zwykle uruchomiłeś się, gdy ktoś śmiał skrytykować KZ (i właśnie tę reakcję psa Pawłowa postanowiłem wykpić), a teraz udowadniasz, że KZ to faktycznie jest - zgodnie ze stanowiskiem samych twórców :) - najlepsze, najbardziej pluralistyczne, demokratyczne i obiektywne medium w Polsce. Bo jest tam Meller i Matczak? :) Też powtarzasz w kółko te same nazwiska, które dla mnie nie stoją jakoś szczególnie daleko od Stanowskiego jeśli chodzi o poglądy, ewentualnie są cynicznymi koniunkturalistami, występując w kanale tak jawnie programowo wrogim lewicy i liberałom - tak, w dużej części dlatego, ze od dawna byli na wylocie, poza mainstreamem, i kasa im się nie zgadzała (Meller, Raczek) albo chcieli zarobić jeszcze więcej (Dymek, Rożek).

Czy to pluralizm? Technicznie tak. W jakimś stopniu - bo jeśli mówimy o pluralizmie w popularyzowaniu nauki (akademicka vs szuria?), to chyba zaczynamy mieć problem... :)

Kto prowadzi debaty w KZ nie wiem, jeśli faktycznie są obiektywne, to zakładam, że nie Mazurek ani nie Stano. Kilka razy widziałem jakieś urywki i faktycznie, nie wyłączali mikrofonu gościom, z którymi nie jest im po drodze, ale czy naprawdę mam to uznać za jakieś szczególne osiągnięcie? Ostatecznie, po obiektywnej debacie o energetyce, w kolejnym swoim wejściu Mazurek wraz ze swoim chłopskim rozumem i tak wyciągnie jedyne "słuszne" wnioski? A PIS-owcom też nikt w Polsacie i TVN bredni głosić nie zabrania.

Powiesz, że potem je odpowiednio komentują, podobnie byłoby z debatą o ekologii czy prawach LGBT, i ze nie ma mediów obiektywnych? W pełni obiektywnych pewnie nie ma.

Tylko do czego to zmierza? Mam uznać, że KZ jest moim zdaniem wyjątkowy? IMHO nie jest, na pewno nie dlatego, że zaprasza chorągiewkę Matczaka, kryptopisowca Piotrowskiego czy Śpiewaka walczącego z wieżowcami, by - jak sam wspominasz - zgadzały im się kliki.
Wyżej, przy okazji rozmowy o Rymanowskim, pojawiały się już rozważania, czy każda "prawda" zasługuje na rozpropagowanie. IMHO nie każda. Nie podobają mi się manipulacje Stano i Mazurka i nie podoba mi się ich "linia programowa". Więc średnio mi też imponuje, że w cieście z zakalcem może się trafić rodzynek (czasem trochę zatęchły).
Nie robią na mnie wrażenia listki figowe KZ. Nie siedzę na socialach, nie chłonę też takich ilości internetowych treści, by w ogóle mnie obeszło, że jakiś vloger roku złapał Pana Boga Stanowskiego za nogi. I średnio mnie obchodzi, o czym tam sobie znowu pohamletyzuje Matczak, a podstawy prawa miałem na studiach. ;)

Ot, ten pluralizm KZ niespecjalnie robi na mnie wrażenie, bo niespecjalnie mi imponują jego przedstawiciele. Ani ze stano nie wszytkie wywiady robi - jak ten z Dudą - na zamówienie. Sam napisałeś, że to pewnie pluralizm obliczony na kliki - dlatego nie spodziewałbym się jakości większej niz w krytykowanym TVN-ie, teraz też jej nie widzę. W ogóle coraz mniej podziwiam i chłonę jakikolwiek "komentariat" i publicystykę, i coraz mniej łaknę jakiegoś programu "na poziomie".

I o tym był w skrócie mój post i mój przytyk. Nie, nie uważam, że KZ jest objawieniem dla rynku i nie czekam, na jego kanał. Ani jemu, ani zwłaszcza Mazurkowi nie życzę dobrze. Nie jest dla mnie żadną zasługą ani wartością hamletyzowanie Matczaka, jęki Śpiewaka (faktycznie, jest tylko częstym gościem) ani nawet niezłe, ale przynudzające i nastawione na lanie wody analizy z DLR. A tym bardziej opinie Walkiewicza, piszącego na Filmwebie (dobrze, ze już nie pisze) najbardziej pretensjonalne, przeintelektualizowane i bezwartościowe recenzje. :)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-15 21:55:37
15.11.2025 22:12
Bukary
273.17
2
Bukary
244
Legend

Ot, ten pluralizm KZ niespecjalnie robi na mnie wrażenie, bo niespecjalnie mi imponują jego przedstawiciele.

Dobra, czyli w skrócie: K0 nie jest według ciebie "naprawdę" pluralistyczny, bo nie cenisz ludzi, którzy się tam pojawiają, a tak w ogóle to masz w nosie "komentariat" i publicystykę. To w sumie zamyka dyskusję, bo mamy tutaj do czynienia z pomieszaniem i poplątaniem (pojęć), a "pluralizm", jak pisałem, nie polega na oczekiwaniu od jakiegoś serwisu zgodności z naszymi poglądami czy upodobaniami.

Widzisz, dla mnie znaczna część programów z K0 jest niestrawna. Nie cenię też wielu ludzi, którzy się tam pojawiają jako osoby prowadzące (nie znoszę np. Mellera czy Mazurka). A mimo to uważam, że w żadnym innym medium o takim zasięgu nie znajdziemy tego rodzaju pluralizmu, co w Kanale Zero. I nie dlatego, że K0 jest tak znakomity, ale głównie dlatego, że - za sprawą innych ośrodków medialnych - poprzeczka jest bardzo nisko zawieszona.

15.11.2025 22:23
Herr Pietrus
273.18
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

Jest wspaniały, pluralistyczny i mega wartościowy, a jego twórca to prawdziwy ideowiec, wizjoner, reformator rynku medialnego i ikona polskiego dziennikarstwa.
...no właśnie, skoro to poprzeczka jest nisko, nie zamierzam udawać, że Stanowski skacze wysoko. Tym bardziej, że co większe kariery robią tam albo kontrowersyjni/outsiderzy albo tacy, którzy niewygodnych tematów nie tykają. Pluralizm na pokaz niewiele jest lepszy od jawnej stronniczości. W dużych, tradycyjnych mediach też widywałem i Śpiewaka, i Matczaka.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-15 22:27:55
15.11.2025 22:31
Bukary
273.19
Bukary
244
Legend

Jest wspaniały, pluralistyczny i mega wartościowy, a jego twórca to prawdziwy ideowiec, wizjoner, reformator rynku medialnego i ikona polskiego dziennikarstwa.

Nie wiem, po co ten sarkazm. Dobrze, że już późna godzina, bo dalsza dyskusja chyba nic dobrego nie przyniesie. Pora obejrzeć "Brutalistę".

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-15 22:34:47
15.11.2025 20:33
Kwisatz_Haderach
274
odpowiedz
2 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Nosz k..a xandon. Rzeczywiscie. Nawet syn, o ktorego nikt nie pytal, a ktory jest dosc waznym NPCem w tym uniwersum sie zgadza.
Poglady tez tak samo smierdzace (tutaj sobie mocno folguje, przy pisaniu "o grach" przebijaja sie tylko tu i uwdzie) . Bardzo podobny poziom fantazji i 'pisania o niczym".
Te slowotoki, te strumienie swiadomosci.

Ze tez nie skojarzylem.

A podobno to ja jestem jego stalkerem.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-15 20:36:02
15.11.2025 20:34
Bukary
274.1
Bukary
244
Legend

Via Tenor

Mnie się to od razu rzuciło w językowe ucho. Ale mogę się mylić. Pewności nigdy mieć nie będziemy. ;)

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-15 20:36:22
15.11.2025 21:12
274.2
Asmodeus
52
Senator

i ten sam sposob punktowania
i ta sama emotka usmiechu ;-). Kto rysuje "nosek"w emotkach w roku 2025? adasco i xandon
i ten sam sposob cenzurowania slow ktorych nie trzeba cenzurowac (chyba ze jestes kwejkowym lub wykopowym oszolomem): se*ualność, w*ke
i to samo pieprzenie o "woke to woke tamto"

15.11.2025 20:58
abesnai
275
odpowiedz
4 odpowiedzi
abesnai
108
Kociarz
15.11.2025 21:03
Bukary
275.1
Bukary
244
Legend

Nie za bardzo zrozumiałem, kto według Prezesa miałby zabić Leppera.

15.11.2025 21:15
275.2
1
Asmodeus
52
Senator

pewnie tusk, a kto inny?

15.11.2025 21:23
Drackula
275.3
Drackula
245
Bloody Rider

w tym przypadku Tusk ma solidna konkurencje - ufoki z klewek!

16.11.2025 21:57
abesnai
275.4
abesnai
108
Kociarz
15.11.2025 22:38
276
3
odpowiedz
8 odpowiedzi
adasco
8
Chorąży

Dziękuje Bukary za te kilka punktów Twojej wizji. Nie są zbyt unikalne. Na tyle ogólne, że trudno się z nimi nie zgodzić. Można je w zasadzie podpiąć w różne miejsca sceny politycznej, w pełni zawierają się m.in. w szerszym programie PIS :-)) Można je też spokojnie zrealizować lub znaleźć poza Polską, gdyby ktoś miał ochotę spojrzeć indywidualistycznie oczywiście. To nie zarzut tylko obserwacja. Nie jest to plan, który byłby atrakcyjny lub motywujący dla mnie, ze względu na sytuację osobistą, choć same punkty jak najbardziej pozytywne. Gratuluję i życzę powodzenia w realizacji tej wizji.

A jaka jest twoja wizja Polski, Adasco?

No i to jest właśnie dyskusja z wami po próżnicy. Już dwa razy pisałem powyżej o wizji państwa przedstawionej przez prezydenta Nawrockiego w trakcie obchodów Narodowego Święta Niepodległości, pod którą się w pełni podpisuję, nawet konkretny skrót dla was zrobiłem. Tylko z wami to jak rozmowa ze ślepym i głuchym i zamkniętym. Nie czytają, potem nie ma konkretów, a potem a jaka twoja wizja... Po pierwsze Polska, po pierwsze Polacy. Zatem ponownie w dużym skrócie copy paste Top Level:

To manifest i budująca wizja nowego państwa wstającego z kolan. 30 pokoleń przodków i 5 pokoleń pracy pozytywistycznej po utracie niepodległości na nas patrzą. Ponad 1000 lat historii. Rozpoznanie swojego jestestwa, tożsamości. Wartości chrześcijańskie, nie jakieś marne protezy wartości. Wychowanie w polskiej szkole na Polaków, nie według obcych ideologii. Polska nie ma być pawiem i papugą narodów. Nie stać nas na nasze marzenia? Na CPK, żeglugę śródlądową, porty, atom, itd.? Serio? A Centralny Okręg Przemysłowy i Port w Gdyni w II RP można było? Koniec z neokolonializmem i oddawaniem swojej suwerenności kawałek po kawałku uprawiane przez niektórych obecnych polityków. Szacunek do munduru drodzy celebryci i sędziowie. Podpisuję się w pełni, zresztą chyba o tym tu trochę nawet pisałem. Widać jestem w dobrym towarzystwie, wbrew komentarzom.

+ konkretny Program 21 => https://karolnawrocki2025.pl/program/

[Podpisuję się ja adasco]

Swoja własną wizję przedstawiłem też dużo szerzej w pierwszych dłuższych wpisach na tym wątku. Nie będę tego kopiował. Wyszedłem od własnego profilu: prawica-patriotyzm-tradycja-katolicyzm. Polska jako silny, suwerenny i równoprawny kraj w Unii Europejskiej. Decydujący samodzielnie o własnym losie. Równoważny partner, a nie neo kolonia czy gospodarstwo pomocnicze Zachodu. Silny pod kątem gospodarczym i militarnym. Odbudowa, rozwój i ochrona polskiego kapitału. Repolonizacja przemysłu. Własne strategiczne plany rozwojowe wg Wielkiej Czwórki Rozwoju - CPK, atom, porty, strefy inwestycyjne jako motor napędowy gospodarki i lokalny hub gospodarczo-komunikacyjny. Deregulacja i szerzej ułatwienia życia przedsiębiorcom. Ochrona i wsparcie polskiego rolnictwa, również ze względów bezpieczeństwa. Polski złoty i zdecydowane nie dla euro. Stop dla Zielonego Ładu i wszystkich powiązanych szaleństw zaplanowanych na następne lata, stop ideologizacji gospodarki i życia obywateli. Geopolitycznie lider Międzymorza budujący w krótkim terminie swoje bezpieczeństwo zewnętrzne na tej osi wg koncepcji Strategy&Future balansując ze wsparciem USA / NATO. Własna silna armia i nowa strategia obronności na bazie doświadczeń z wojny za wschodnią granica, wymiana doświadczeń i technologii wojennej z Ukrainą - pilne. Nobilitacja własnej tradycji i polskości, silna polityka historyczna, silna pozycja przed antypolską propagandą za granicą, reparacje od Niemiec. Chrześcijańskie wartości i szacunek do katolicyzmu. Polskie media. Polska szkoła. Ochrona dzieci przed szkodliwymi obcymi ideologiami. Pełna kontrola nad migracją, zapewnienie spójności kulturowej kraju, abyśmy się mogli czuć zawsze jak we własnym domu. Ochrona własności prywatnej i silne akcenty wolnościowe - bez rozwijania. Konkretne rozwiązania kwestii społecznych: edukacja, służba zdrowia, social, system emerytalny - jestem dość elastyczny. Jestem zwolennikiem sprawiedliwości społecznej wg programu PIS z ograniczeniami. Jak najszybsze odejście Tuska i JK z czynnej polityki. Jednocześnie nie jestem politykiem i nie mam wiedzy, aby samemu budować szczegółowe koncepcje i strategie w tych zakresach.

Jeżeli chodzi o sympatie polityczne, to nie ma na scenie partii którą mógłbym określić jako w 100% moją. Kiedyś dawno zawsze głosowałem na PO jako typowy leming zapatrzony bezmyślnie w tvn, mało mnie to interesowało, my byli mundre "wykształcone" garnitury, po przeciwnej stronie dziadersi, dopóki się totalnie nie rozczarowałem i zorientowałem co to za leserzy i nieudacznicy z tego PO, do tego ojkofobi i obrażający moje wartości. Śledziłem jak Tusk "realizował" za pierwszym razem swoje 217 obietnic i w głowie mi się to nie mieściło. U mnie wyleciałby z roboty po jednym kwartale. To jest nieustanny syndrom braku wizji i klepania na kolanie programów, których ani się nie pamięta ani nie realizuje, typu 17/217, 6-paków Schetyny czy 10/100 konkretów. Miernoty bez ambicji, jadący tylko na dojeniu cycka EU i pod dyktando EU. Jak dzieciaki, które się szczycą, że wydębili jakieś kieszonkowe u rodziców zamiast samemu coś zarobić. Do tego oddają suwerenność kawałek po kawałku i nie szanują polskiego kapitału. Od wyborów 2015 jestem za PIS i w dużej części podpisałbym się pod ich programem z 2015 i 2019. Myślę, że jest dość zbieżny z twoimi oczekiwaniami :-))) PIS w przeciwieństwie do PO charakteryzuje się tym, że ma jeden, niezmienny i spójny program, dość obszerny, prawie 200 stron wtedy miał, widać że wykuty latami z przemyśleń Kaczyńskiego. Można się było z nim zgadzać lub nie, ale był i był stały, nie wiem jak dziś bo nie zaglądałem ostatnio. I do tego był realizowany, był wykon i dowożenie, a to już ewenement w Polsce, oczywiście z histerycznym sprzeciwem mediów, ulicy i zagranicy od pierwszego dnia, potem wręcz blokadą ze strony EU, co po latach powodowało naturalne wyhamowanie. W 2019 PIS zaczął iść trochę za bardzo w social jak dla mnie, ale jeszcze na nich głosowałem i gotów byłem nawet poświęcić ze swojego dla wyrównania nierówności społecznych. W 2023 coraz bliżej mi mentalnie do Konfederacji, a personalnie najbardziej do Krzysztofa Bosaka, ale jego uważam jeszcze za zbyt młodego polityka a formację za zbyt niedojrzałą do samodzielnego funkcjonowania, sterów bym im nie dał, do Mentzena nie mam zaufania. Dlatego w 2023 zagłosowałem ponownie i zdecydowanie na PIS bo nie miałem lepszego wyboru. KO i Lewica to dla mnie stanowcze no-go. Ale nie protestowałem, że przejęli władzę. Mogło to mieć dobre strony, i dla PIS dla odświeżenia i przegrupowania szeregów, i dla mnie. Ale jak się szybko okazało to znowu wydmuszka i do tego niefunkcjonalny szkodliwy patchwork, zajmujący się wszystkim, przeważnie sobą i durnymi wojenkami, przy nieustannych fkupach, tylko nie ważnymi dla mnie sprawami, ze szkodą dla dobrostanu i życia Polaków. Na dziś, jak napisałem, w pełni podpisuję się pod wizją prezydenta, a w najbliższych wyborach jak się nic nie zmieni stawiam na zreformowany PIS + Konfederacja. PIS musi się trochę zreformować, muszą się dogadać z Konfederacją, i muszą coś zrobić z JK, którego osobiście bardzo szanuję, ale już jego czas. Kwestii nowego lidera nie rozwijam. Problem w tym, że jak uśmiechnięci tak rządzą jak rządzą to PIS w zasadzie nie musi się starać i to nie jest dobre, bo nie zachęca ich do mobilizacji i nieustannej poprawy. Jeżeli jesteś za Zandbergiem jak zrozumiałem to szanuję. Mam kilku znajomych z tej strony. Ich akurat szanuję i nazywam lewicą nie lewakami, dobrze nam się dyskutuje i ściera, choć mentalnie mamy daleko. Uważam, że sam Zandberg to przegryw. Pohukuje, pohukuje, robi krótką mobilizację na wybory i wrażenie na wizji co kilka lat, stroi groźne miny, ale nic z tego nie wynika, żadnego systematycznego rozwoju. Nie ma chłop smykałki do budowania. Resztę lewicy pominę milczeniem. Co do twoich punktów, w skrócie i prosto, proszę nie czepiać się słówek i skrótów:

to kraj, w którym nierówności społeczne są maksymalnie zniwelowane = program PIS, sprawiedliwość społeczna i ich wersja zrównoważonego rozwoju to ważny element ich programu, w dużej części realizowali, od 500+ do minimalnej pensji i stawek /h, przywrócili godność wielu rodzinom i wyrobnikom pracującym wcześniej na czarno po 5 zł/h lub bezrobotnym. Od ich rządów sam nie musiałem już charytatywnie pomagać pewnym najbiedniejszym rodzinom w swoim otoczeniu bo sami stanęli na nogi. Państwo zaczęło spełniać swoją podstawową rolę, a ja mogłem się zająć bardziej godnymi i sensownymi dziełami charytatywnymi. Państwo za PIS działało też trochę jak Janosik. Zniwelowali lukę VAT, te 175 mld czy ile tego na początku było, zrobili z tego programy socjalne i jeszcze dla nich starczyło ;-) Zabrali złodziejom wypasionym za PO, dali potrzebującym.

kraj, który zapewnia wysoką jakość bezpłatnych usług publicznych (a zwłaszcza służby zdrowia i edukacji) - bolączka, nie korzystam i nie liczę na to

bezpieczeństwo obywatelom = program PIS, kontrola migracji, kontrola granic, odbudowa wojska i policji po zniszczeniach i likwidacjach PO, silne WOT, Polska po rządach PIS jest uznawana za jeden z najbezpieczniejszych krajów w UE i nie tylko jeżeli chodzi o bezpieczeństwo wewnętrzne. Jak chodzi o bezpieczeństwo zewnętrzne dzisiaj to nabiera innego znaczenia w związku z wojną, ale nie będę rozwijał. Tu państwo słabo sobie radzi strategicznie, a w geopolityce błądzi jak dziecko we mgle, i za PIS i dziś za KO - patrz Jacek Bartosiak, Strategy& Future.

kraj, w którym ludzie otrzymują godną zapłatę za ciężką pracę i są w stanie zapewnić sobie dzięki temu miejsce do życia = program PIS silnie to akcentował i stawiał w swojej wizji na dogonienie w zamożności Niemców w rozpisanej konkretnej x letniej perspektywie czasowej, co zatrważało ówczesną opozycję. Wzrosty pensji minimalnej. Polacy nie wyjeżdżali już za granicę i na szparagi do Niemiec, a wielu wracało do kraju. W klasie biznes poprawiło się znacznie. Było co prawda zawirowanie z zarazą i wojną, ale baseline zamożności wzrastał w kierunku wskazanym przez JK. Kwestia mieszkaniowa do szerszego omówienia, za dużo zależności.

kraj, który inwestuje w naukę i nowe technologie, żeby odgrywać jakąś rolę na arenie międzynarodowej; - tu kluczowa jest budowa polskiego kapitału, który jest historycznie (w III RP i dawniej) potwornie okaleczony i niedorozwinięty w stosunku do innych krajów, a polityka tuskowa to budowa pomocniczej neo kolonii w Polsce usłużnej Niemcom, a nie własny rozwój, wyjaśniałem szerzej swoje zdanie wcześniej.

kraj, w którym starsi ludzie mogą żyć godnie za sprawą sensownych emerytur. = program PIS, choć nie byłem akurat wielkim zwolennikiem 13 i 14 emerytur, ale rozumiałem ich wprowadzenie, choć to samo w sobie nie rozwiązuje sprawy. Mam w rodzinie kilku emerytów, którzy byli przedstawicielami zwykłej "klasy średniej" i są bardzo zadowoleni ze swoich emerytur po rządach PIS, choć nie wszyscy byli za PIS. Nie interesuję się tym za bardzo.

Oj tak, oczywiście że mam poruczniku Colombo! A kto to? Znowu jakieś teorie spiskowe o reptilianach i multikontach? Wam się nie mieści w głowie, że ktoś może myśleć inaczej niż wy i to musi być coś podejrzanego? No to proszę tropić, tropić, na pewno coś wytropicie jak to takie niepokojące, no ciekawe, szukajcie, szukajcie :-) Sprawdźcie u Siemoniaka, może on coś wie. Albo u Kierwińskiego, on tropi teraz ludzi z monitoringu Marszu Niepodległosci. Trzymam kciuki :-)

15.11.2025 22:58
abesnai
276.1
abesnai
108
Kociarz
Wideo

Stop dla Zielonego Ładu -> https://youtu.be/qS7KlkR_STI

post wyedytowany przez abesnai 2025-11-15 23:00:14
16.11.2025 12:25
Kasrkin
😃
276.2
2
Kasrkin
14
Generał

A kto to? Znowu jakieś teorie spiskowe o reptilianach i multikontach? Wam się nie mieści w głowie, że ktoś może myśleć inaczej niż wy i to musi być coś podejrzanego? No to proszę tropić, tropić, na pewno coś wytropicie jak to takie niepokojące, no ciekawe, szukajcie, szukajcie :-)

Już nie musimy, Bukary raczej trafił :) A mówiłem żebyś zmienił trochę sposób trollowania, jakbyś mnie posłuchał to byś mógł dłużej grać :)

16.11.2025 13:19
Kwisatz_Haderach
276.3
1
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

Nawet wizualnie posty wygladaja identycznie.

Niesformatowane sciany tekstu po kilkanascie-kilkadziesiat nawet linijek. Enter uzyty pare razy w calym megadlugim poscie.
Tak samo ciezko czyta sie oba konta. Nie tylko pod wzgledem merytorycznym ale i ergonomicznym.

Naprawde jestem zly na siebie ze tego nie zauwazylem. Podobienstwa sa wrecz razace.

Milo rowniez jednak sobie potwierdzic, ze jechane po nim jak odlatywal przy tych swoich Elden Ringach, Zeldach i Crapfieldach, oraz pisal glupotki o grach ktore mu na kostce wyrzucilo ze nie lubi nie bylo jakims dziwnym skrzywieniem.

Na tym koncie ta bijaca z kazdego wlasciwie zdania pogarda, patologiczny wrecz narcyzm i bajkopisarstwo, budzi dokladnie takie same uczucia jak sie to czyta. Bynajmniej nie pozytywne.

Dzis juz nas uraczyl ckliwa historia o "znajomym", ktorego zona matretuje od dziesiecioleci. Idealnie zeby napisac o tym pod recka filmu opowiadajacego o przemocy wobec kobiety. Akurat tak sie zlozylo. Podobno nawet doktor Oleszczuk pomogl, a teraz w calej dzielnicy baby znaja swoje miejsce.

Choroszcz. Dokladnie takie same "vibe" maja oba konta.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-16 13:30:55
16.11.2025 13:35
Drackula
276.4
2
Drackula
245
Bloody Rider

no bo nie dobra jest o przemocy wobec kobiet mowic! Inni w tamtym watku tez takie zdanie maja a plusiki z powietrza sie nie wziely. Mizoginia w polskim spoleczenstwie jest mocno zakotwiczona.

16.11.2025 13:55
Kwisatz_Haderach
276.5
1
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

No niestety zascianek jeszcze mocno. I nie zanosi sie na poprawe. Chco mozna sie pocieszac ze to jednak mniejsza polowa kraju, do tego nadziewana roznymi patologiami jak "dobra kasza skwarkami" (cytujac znana polska komedie) .:/

Swoja droga to czyta to ktos tak naprawde uwaznie co on pisze? Ja osobiscie rzadko bo sam format powoduje ze przebijanie sie przez to jest meczace. A trzeba sie jeszcze zmierzyc z trescia.

NIezle kwiatki tam wplecione sa.

Od ich rządów sam nie musiałem już charytatywnie pomagać pewnym najbiedniejszym rodzinom w swoim otoczeniu bo sami stanęli na nogi. Państwo zaczęło spełniać swoją podstawową rolę, a ja mogłem się zająć bardziej godnymi i sensownymi dziełami charytatywnymi.

Tylko czekac na kanonizacje.

CIekawe co mysli o pewnym panu na O. Zwazywszy na to co mysli o nim pan na K moze byc short circuit w mozgu.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-16 14:07:09
16.11.2025 13:58
lordpilot
😂
276.6
2
lordpilot
233
Legend

Porównałem sobie, posty tego xanadona z adasco, choćby w temacie Baldur's Gate 3 i mam, od razu, przed oczami ten mem - "That's the same picture" ;)

Bukary ma niezłą spostrzegawczość i anielską cierpliwość, mnie raczej nie chce się czytać, do końca tych strumieni świadomości, identycznych zresztą ;)

16.11.2025 17:38
abesnai
276.7
1
abesnai
108
Kociarz

Wyjątki składające się na całokształt obrazu:
Państwo za PIS działało też trochę jak Janosik. Zniwelowali lukę VAT, te 175 mld czy ile tego na początku było, zrobili z tego programy socjalne i jeszcze dla nich starczyło ;-)
...zapewnienie spójności kulturowej kraju, abyśmy się mogli czuć zawsze jak we własnym domu.
Chrześcijańskie wartości i szacunek do katolicyzmu. Polskie media.
...silna pozycja przed antypolską propagandą za granicą, reparacje od Niemiec.
...stop ideologizacji gospodarki i życia obywateli.
Ochrona dzieci przed szkodliwymi obcymi ideologiami.
itd.
Aprobata i przychylność wobec złodziejstwa pisu, walka z wyimaginowanym wrogiem, nacjonalizm, szowinizm, ksenofobia i syndrom oblężonej twierdzy.

post wyedytowany przez abesnai 2025-11-16 18:05:00
16.11.2025 23:25
Bri
276.8
Bri
160
Hekatonhejr
Image

I gdzie ten tani prąd ?

15.11.2025 22:58
NewGravedigger
277
odpowiedz
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

prawie 200 stron wtedy miał, widać że wykuty latami z przemyśleń Kaczyńskiego

XD

Ahahahaha, dlatego ten program zmienia sie w kalejdoskopie populizmu

16.11.2025 12:20
Kasrkin
😂
278
odpowiedz
14 odpowiedzi
Kasrkin
14
Generał
Image

Na takie coś trafiłem dzisiaj... Z tego co ludzie piszą w kilku źródłach, to jest to faktyczny pasek z republiki. Ktoś może potwierdzić?

EDIT: wklejam linka bo za cholerne nie da się dodać zdjęcia...

https ://www.reddit.com/r/Polska/s/CZt6jG5Av3

post wyedytowany przez Kasrkin 2025-11-16 12:23:18
16.11.2025 13:36
-=Esiu=-
278.1
2
-=Esiu=-
220
Everybody lies
Image

Tam jest już czysta rosja na tych paskach, sama manipulacja i zakłamanie...

16.11.2025 13:41
-=Esiu=-
278.2
-=Esiu=-
220
Everybody lies
Image

16.11.2025 13:42
-=Esiu=-
278.3
2
-=Esiu=-
220
Everybody lies
Image

Od króla Europy do giermka Niemiec - to już trza snusy wciągać żeby takie coś wymyślać :D

post wyedytowany przez -=Esiu=- 2025-11-16 13:42:40
16.11.2025 13:44
-=Esiu=-
278.4
1
-=Esiu=-
220
Everybody lies
Image

Te paski pojawiły się w... 30 minut, dosłownie, w 30 minut.

Nigdy bym nie uwierzył, że ludzie moga mieć tak sprane mózgi by takie coś tworzyć, a jeszcze bardziej by to czytać i im kasę przelewać.

Biedni ludzie.

16.11.2025 13:45
Drackula
278.5
2
Drackula
245
Bloody Rider

Ja nie rozumiem jednego, czemu te qwie nadal jakies koncesje na publiczne nadawanie maja.

16.11.2025 15:13
278.6
3
Asmodeus
52
Senator

A widzieliscie jak BBC klamalo????? /by lolo

16.11.2025 16:19
NewGravedigger
278.7
2
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Kiedy republika pokaże jaja i wpisze na pasku jebać tuska i koalicję?

17.11.2025 12:02
tomazzi
278.8
tomazzi
34
Generał

Ja nie rozumiem jednego, czemu te qwie nadal jakies koncesje na publiczne nadawanie maja.
Bo mamy wolny kraj, to nie Białoruś czy Węgry

17.11.2025 12:07
Drackula
278.9
1
Drackula
245
Bloody Rider

Wolność nie jest równoznaczna z publikowaniem szykan kłamstw i pomówien. Jak nie potrafią inaczej to nie powinni mieć koncesji.
I nie obchodzi mnie że pewien odsetek ludzi mieszkających w Polsce potrzebuje się codziennie pobawić w szambie.

17.11.2025 12:48
tomazzi
278.10
tomazzi
34
Generał

publikowaniem szykan kłamstw i pomówien
No to niech ktoś ich za to pozwie. Nie Ty jesteś od wydawania wyroków tylko sąd

17.11.2025 12:49
Drackula
278.11
1
Drackula
245
Bloody Rider

A ty nie będziesz mi mówił kiedy mam mieć swoje zdanie na dany temat a kiedy nie

17.11.2025 12:50
278.12
Beneksor
16
Generał

A słyszeliście, że TVzaRublika chce konkurować z Allegro? Na razie nie mają nic, ale zupełnie im to nie przeszkadza :)

https://www.wirtualnemedia.pl/republika-zapowiada-platforme-e-commerce-eksperci-goryla-pl-na-razie-bez-tresci-i-strategii,7221834051836800a

17.11.2025 12:57
Drackula
278.13
1
Drackula
245
Bloody Rider

Teraz część ekranu będą zajmować aktywne linki aby widz klikał i kupował. Coś na wzór reklam amazona ;)

17.11.2025 15:05
tomazzi
278.14
1
tomazzi
34
Generał

A ty nie będziesz mi mówił kiedy mam mieć swoje zdanie na dany temat a kiedy nie
Nigdzie tego nie robię. Ogarnij się

16.11.2025 17:34
Bukary
279
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Bukary
244
Legend
Image

adasco

Specjalnie przedstawiłem taką ogólnikową "wizję Polski", żebyś również doszedł do wniosku, który jest dla wielu tutaj rzeczą oczywistą i zawiera się w słynnej wypowiedzi Hamleta: "Słowa, słowa, słowa". A zatem: każda partia ma program zasadzający się na założeniu, że "Polska jest najważniejsza" (plus inne tego rodzaju banały). U Nawrockiego to m.in. hasła: "dobrobyt", "normalne państwo", "bezpieczeństwo", "rozwój". Z tego, co napisałeś, wynika, że i dla ciebie sprawa programowego populizmu jest w miarę jasna. Gdy jednak wzniesiemy się na wyższy poziom krainy oczywistości, twój wywód staje się dosyć problematyczny: analizując partyjne obietnice, warto bowiem mieć na uwadze nie tylko założone przez spin doktorów cele, ale i sposób, w jaki chce się do ich realizacji doprowadzić.

Niestety, szczegółowa droga do osiągnięcia założonej wielkości i potęgi naszej umęczonej ojczyzny dość rzadko znajduje swoje miejsce w partyjnych programach, ponieważ opracowanie skutecznego planu zmian i reform wymaga dostępu do ogromnych zasobów (w tym finansowych) i konkretnych informacji, które pozyskać można przede wszystkim poprzez sprawowanie ważnych funkcji w państwowym aparacie władzy. Na (nie)szczęście, jesteśmy już jednak w stanie powiedzieć, czy sposób realizacji programu politycznego, jaki obrały dwie największe partie w Polsce, czyli PiS i KO, rzeczywiście gwarantuje osiągnięcie założonych celów. Konkluzja jest dosyć smutna: obie partie pokpiły sprawę. O ile IMHO partia Tuska nawet nie potrafi porządnie zdiagnozować problemów tego kraju, więc próbuje wcielić w życie zasadę "primum non nocere" albo studzić oczekiwania społeczne "ciepłą wodą w kranie", o tyle partia Kaczyńskiego stawia częściowo trafne diagnozy, ale dość często wpada w dołek własnej ignorancji, pogarszając już i tak trudną sytuację, albo pod maską pięknych frazesów kryje gębę pospolitego złodzieja (co zdajesz się kompletnie wypierać ze świadomości, żeby nie zaburzyć efektu potwierdzenia).

Skoro jednak uznałeś, że pora na zmianę politycznych barw i zwracasz się w stronę Karola Nawrockiego, to nie ma sensu rozwodzić się nad zgnilizną POPiS-u. Przyjrzyjmy się więc chociaż pobieżnie programowi prezydenta i sposobowi, w jaki się do niego odnosisz.

Dział "Dobrobyt": https://karolnawrocki2025.pl/dobrobyt/
(Nie będę wklejał miliona linków do podawanych poniżej danych i informacji, ale zamieszczam na wszelki wypadek dokładne nazwy różnych instytucji i słowa-klucze, żeby zainteresowane osoby mogły samodzielnie wszystko znaleźć).

Nawrocki proponuje zwiększenie dochodów rozporządzalnych Polaków zwłaszcza poprzez obniżki podatków. Częścią tego planu jest również poprawa funkcjonowania systemu opieki zdrowotnej wskutek utworzenia Centrum Obsługi Pacjenta i zmniejszenie cen energii za sprawą dalszego dotowania górnictwa. O ile pewne elementy tego planu należy rozważyć (np. korzystne formy opodatkowania dla ubogich rodzin wielodzietnych czy sensowna waloryzacja emerytur), o tyle proponowane rozwiązania in pleno nie mają większego sensu, jeśli przyjmiemy, że chodzi o poprawę sytuacji wszystkich Polaków, a nie tylko wybranej i uprzywilejowanej grupy najbogatszych.

Po pierwsze, Centrum Analiz Ekonomicznych dokonało oceny skutków wprowadzenia podatkowych propozycji Nawrockiego. Okazało się, że największe korzyści z propozycji czerpałyby najbogatsze grupy społeczne. Koszt wprowadzenia całego programu to 19 miliardów zł rocznie, z czego aż 12 miliardów trafiłoby do najzamożniejszych 20% obywateli. Najbiedniejsze 20% otrzymałoby jedynie 150 milionów złotych. Innymi słowy, najbogatsze 10% rodzin mogłoby liczyć na dodatkowy tysiąc zł miesięcznie, podczas gdy najuboższe 10% otrzymałoby zaledwie 6 zł miesięcznie. Program Nawrockiego nie miałby absolutnie żadnego realnego wpływu na sytuację materialną najuboższych rodzin, a wspierałby (kosztem zapewne jakości usług publicznych) najbogatszych. Nie bez powodu plan ten wśród specjalistów od nierówności społecznych definiowany jest hasłem: "wsparcie dla bogatych, ochłapy dla biednych". Wdrożenie tego rodzaju programu mogłoby pogłębić już istniejące nierówności społeczne nie tylko w sposób bezpośredni ("dotacje" dla bogatych), ale i pośredni (konieczność cięć budżetowych w innych obszarach).

Z kolei, po drugie, Centrum Obsługi Pacjenta to obietnica cyfrowej rejestracji, która prowadzi do skrócenia kolejek. Brzmi pięknie, ale ma charakter wyłącznie pustego frazesu. Dlaczego? Bo, po pierwsze, Nawrocki nie przewiduje zwiększenia finansowania służby zdrowia (interesuje go jedynie cięcie podatków). Po drugie, system e-rejestracji nie wyeliminuje problemów wynikających z braków kadrowych i infrastrukturalnych, a koszt jego wdrożenia to setki milionów złotych. Już się bowiem przekonaliśmy wcześniej (np. za sprawą "centralizującej" reformy PiS-u w 2017 r.), że tego rodzaju zmianom musi towarzyszyć m.in. sensowne zwiększenie nakładów na opiekę zdrowotną, zmniejszenie biurokracji w NFZ czy też reforma systemu zatrudniania lekarzy w placówkach publicznych (i reforma absurdalnego systemu ich wynagrodzeń). Kolejnym przykładem na to, że prosta "centralizacja" usług (bez zaadresowania np. problemów kadrowych i finansowych) niewiele zmieni, jest zarządzanie służbą zdrowia w czasie pandemii, które w praktyce nie skróciło kolejek i nie poprawiło dostępu do opieki (brak łóżek respiratorowych, problemy z serwerami e-rejestracji, wydłużenie kolejek do specjalistów nawet o 60% itd.). Nawrocki proponuje więc kolejną zmianę, która "wydrenuje" pieniądze z budżetu, ale tak naprawdę nie wskazuje żadnych sposobów na rozwiązanie problemów, z jakimi się borykamy (kadry, finanse, infrastruktura).

No i wreszcie po trzecie: "fedrować, wydobywać, rozwijać" oraz "zielone certyfikaty na pokrycie rachunków zamiast na dopłaty do samochodów elektrycznych". Temat-rzeka, więc postaram się poczynić tylko kilka uwag w kontekście "dobrobytu" Polaków. Krótkoterminowa (ewentualna) ulga cenowa dla gospodarstw domowych (rzędu 2-3 tys. zł rocznie na rodzinę), która wynika z takiego podejścia, może mieć jednak bardzo negatywne konsekwencje długoterminowe. Warto od razu odnotować, że nie skorzysta na tym przemysł, bo firmy kupują prąd na rynku hurtowym, a ceny będą wzrastać, jeśli subsydia na węgiel i certyfikaty utrzymają stary miks (w tym momencie ok. 50% węgla), co będzie się wiązało z brakiem nowych OZE (wolniejsza transformacja) i deficytem mocy. Wedle starszych (np. Instytutu Energii Odnawialnej) oraz nowszych (np. ECFR, Energy Instrat) prognoz skutkiem będzie zwiększenie kosztów produkcji (o 10-20% kosztów energii) i zmniejszenie konkurencyjności (np. dla hut, cementowni itp.). A droższe towary to mniej pieniędzy w portfelach Polaków. Jeśli zaś chodzi o gospodarstwa domowe, ulga będzie działać tylko przez krótki okres, dopóki nie skończą się pieniądze na subsydia. A później trzeba będzie sfinansować wszystko z podatków albo zwiększać dług. Innymi słowy, podatnik otrzyma teraz "kupon na prąd" (czyli więcej pieniędzy w kieszeni), ale wskutek tego nie powstaną nowe wiatraki, panele słoneczne itp., czyli będzie mniej tanich, nowych elektrowni (bo postawimy na prąd z węgla), a co za tym idzie - wkrótce jeszcze bardziej zwiększą się wydatki z domowego budżetu: w 2027 startuje ETS 2 (obejmuje budynki i transport), zaś państwo będzie musiało zniwelować koszty poprzez zwiększenie podatków, "zamrożenie" wydatków (np. waloryzacji) lub nawet cięcia w usługach publicznych (emerytury, zdrowie, edukacja itp.). (Oczywiście, zakładając, że kolejne rządy nie będą chciały zwiększać drastycznie długu). Biorąc pod uwagę cały kontekst, plan Nawrockiego w skrócie wygląda więc następująco: teraz płacisz mniej, a później płacisz więcej.

Do tego dochodzi jeszcze kilka innych (i bardzo poważnych) problemów. Według prognoz (z różnych źródeł) opóźnienia w budowie farm (fotowoltaika, offshore) przyczynią się do istotnego wzrostu cen prądu w 2030 roku (niektóre źródła wskazują na 20-30%). Z kolei zgodnie z raportem PSE wydobycie węgla staje się już kompletnie nierentowne (w 2036 r. wiele elektrowni węglowych może zakończyć swoją działalność), zaś odrzucenie transformacji energetycznej to bezpośrednie ryzyko blackoutów. "Fedrowanie" oznacza w gruncie rzeczy utrzymanie starych bloków, co zwiększa koszty naprawy (kilka miliardów rocznie). Jeśli Polska nie osiągnie celu -26% do 2030 r. (redukcja w ramach transportu, budynków, rolnictwa itp.), to KE może nie tylko zablokować fundusze, ale też nałożyć kary za nadmiar emisji (według prognozy Forum Energii oznacza do 10-20 miliardów euro rocznie kar od 2028 r.). (Przypominam, że w zeszłym roku Węgry straciły już ponad miliard euro za opóźnienia w OZE). Dalej: hasło "fedrowania" oznacza utrzymanie nierentownych miejsc pracy w górnictwie, co opóźni restrukturyzację (przepadną też środki z Funduszu Sprawiedliwej Transformacji) i w efekcie przyczyni się do masowych zwolnień w przyszłości (po 2030 r.). I wreszcie: "kopciuchy" odpowiadają teraz za niemal 50% emisji pyłów w Polsce. Zaproponowany przez Nawrockiego program ignoruje wymianę źródeł ciepła, a tym samym - utrzymuje smog. Zgodnie ze statystykami z tego powodu co roku umiera (zgony przedwczesne) w Polsce 40-45 tys. osób, a związane ze smogiem problemy zdrowotne to koszt rocznie (dane z 2019 r. na podstawie raportu Polskiego Instytuty Ekonomicznego) ok. 120-150 mld złotych (NFZ i absencja chorobowa, czyli utrata PKB). Z kolei HEAL Polska podaje, że koszty gospodarcze związane z zanieczyszczeniem powietrza w Polsce w latach 2014-2020 szacuje się na 60 miliardów euro rocznie. Dokładnych danych za ostatnie lata brakuje, ale podawane w różnych źródłach najbardziej konserwatywne szacunki to ok. 35 miliardów zł rocznie (ok. 1% PKB). Stawianie na węgiel jako główne źródło energii w żadnym sensownym scenariuszu nie przyniesie Polsce i Polakom długoterminowych korzyści.

Jak widać, Nawrocki zamiast "dobrobytu" proponuje Polakom dotacje dla najbogatszych, zwiększanie nierówności społecznych, utrzymywanie przez wszystkich obywateli nierentownego górnictwa, opóźnienie transformacji energetycznej (i zwiększenie długoterminowych kosztów dla gospodarstw domowych), zmniejszanie konkurencyjności polskich firm (nie tylko wskutek opóźnienia transformacji energetycznej, ale również za sprawą ulg prorodzinnych korzystnych dla dużych podmiotów, ale problematycznych dla małych firm na ryczałcie czy karcie podatkowej), cięcia budżetowe w różnych systemach usług publicznych, utrzymywanie liczby nadmiarowych zgonów z powodu smogu, ogromne kary nakładane przez KE (czyli znowuż cięcia budżetowe), masowe zwolnienia pracowników w niedalekiej przyszłości, zwiększenie niedofinansowania opieki zdrowotnej. A na razie wciąż jesteśmy w dziale "Dobrobyt" i do innych jeszcze nie zaglądaliśmy. Ale nawet już na tym etapie zadziwiająca jest beztroska Karola Nawrockiego, gdy idzie o podstawowe zasady logiki: otóż cały program prezydenta opiera się na obniżaniu podatków i zmniejszaniu wpływów do budżetu (nawet jeśli łaskawie pominiemy wszelkie kary nakładane wskutek realizacji konkretnych postulatów przez KE oraz straty wynikające z niewykorzystanych funduszy), a jednocześnie zakłada poprawę jakości usług publicznych (bez propozycji reform, które np. zwiększałyby efektywność wydatkowania konkretnych środków czy równoważyłyby "dziurę" demograficzną w ZUS) i w żaden sposób nie sugeruje, jak sobie poradzić z problemem wygenerowanej wskutek powyższych "reform" luki finansowej rzędu dziesiątek miliardów złotych. Innymi słowy, kompletnie blokujemy państwu elastyczność fiskalną (zachęcam też do poczytania sobie na stronie prezydenta zawartości działu "Kontrakt podatkowy": "Nie podpiszę ustaw podnoszących podatki dla Polaków!"), a równocześnie czynimy życie Polaków lepszym także w tych obszarach, które zależą od finansów publicznych. Czary. Co więcej, wydaje się, że plany prezydenta w ogóle nie uwzględniają efektu inflacyjnego, który może być ich następstwem. Ale to już "drobiazg".

Taką więc "wizję Polski" ma Karol Nawrocki (a raczej sztab jego pomocników). Z uwagi na brak czasu skupiłem się tylko na pierwszym dziale propozycji programowych prezydenta, choć w pozostałych również można znaleźć arcyciekawe zapisy, które budzą we mnie sprzeciw ze względu na swoją szkodliwość (np. "wpisanie do Konstytucji RP zasady zakazującej wprowadzenia podatku katastralnego od mieszkań i domów polskich rodzin") lub wywołują pusty śmiech z uwagi na skrajnie populistyczny (a nie merytoryczny) charakter i niedawne działania formacji, z której się Nawrocki wywodzi ("nie dla ideologii w szkołach", "szkoła bez smartfonów" itp.). Zostawiając jednak na boku "reformy" Nawrockiego, muszę odnotować, że, niestety, pewien brak logiki (a może po prostu niefortunny dobór słów) jest też widoczny w twoich wypowiedziach (choć ze znaczną częścią ogólnikowych wywodów na temat strategicznych obszarów działań w Polsce, które przedstawiasz, pewnie bym się zgodził). Chciałem zatem poprosić o wyjaśnienie kilku wątpliwości:

- W jaki sposób łączysz ideę pracy pozytywistycznej (opartej przecież na organicyzmie i scjentyzmie) z przeświadczeniem, że trzeba się opierać na "wartościach chrześcijańskich" i "szacunku dla katolicyzmu"? Co w ogóle oznacza według ciebie pojęcie "wartości chrześcijańskie"? Nieśmiało chciałem przypomnieć, że najważniejsi polscy pozytywiści, którzy właśnie ukuli hasła związane z pracą (organiczną i u podstaw), czyli Świętochowski, Chmielowski, Ochorowicz, Konopnicka, Prus i Orzeszkowa, byli wyjątkowo antyklerykalni i krytykowali polski katolicyzm. Prus szczególnie akcentował obłudę kleru, istotny wpływ Kościoła na zacofanie społeczne oraz podkreślał konflikt wiary z nauką. Konopnicka miała poglądy deistyczne (lub wręcz panteistyczne), piętnowała hipokryzję duchownych i krytykowała mieszanie religii z polityką. Orzeszkowa z kolei atakowała Kościół i księży za nietolerancję i wykorzystywanie religii do pogłębiania podziałów społecznych. Świętochowski uznawał Kościół za hamulec postępu, a religię za "bajkę dla dzieci". Chmielowski postrzegał Kościół jako instytucję, która przeszkadza w rozwoju nauki. Ochorowicz (pierwowzór Ochockiego z "Lalki", wybitny wynalazca, prekursor telewizji) szedł jeszcze dalej, zaliczając religię do "iluzji psychicznych".

- Czym jest "polska tradycja", do której się tak często odwołujesz? Czy powyższych teoretyków pozytywizmu, pisarzy, naukowców, wynalazców również zaliczyłbyś do istotnych "elementów" polskiej tradycji, o którą trzeba dbać i do której trzeba podchodzić z szacunkiem?

- Jak łączysz przeświadczenie, że Polska nie może być "neokolonią" i powinna stawiać na rozwój naukowy, z obojętnością na stan publicznej oświaty w naszym kraju ("bolączka, nie korzystam i nie liczę na to")? Nie sądzisz, że jedno jest nierozerwalnie powiązane z drugim? No chyba że chciałbyś importować do Polski zagranicznych naukowców skuszonych "wielkim kapitałem". Ale to chyba nie idzie w parze z ideą "repolonizacji" różnych obszarów funkcjonowania ojczyzny?

- Jak rozumiesz pojęcie "polska szkoła"? Jaka jest więc teraz? Obca? Zagraniczna?

- Napisałeś, że PiS miał stały program, po czym dodałeś: "był wykon i dowożenie". Jaki masz zatem stosunek do tego "wykonu" w niektórych obszarach funkcjonowania naszego kraju? Np. do drastycznego wzrostu cen mieszkań wskutek polityki rządu PiS-u, który w sposób pośredni wpłynął też na pogłębienie problemu depopulacyjnego? Do likwidacji gimnazjów, która przyczynia się do istotnego spadku jakości nauczania publicznego w Polsce? Do "głodzenia" nauczycieli, którego skutkiem są wciąż narastające braki kadrowe (i zmniejszenie kompetencji pedagogów)? Do jeszcze większego podporządkowania władzy sądowniczej politykom i do drastycznego zmniejszenia efektywności postępowań sądowych dla zwykłego obywatela (wydłużenie czasu rozpraw)? Do uczynienia z telewizji publicznej narzędzia wyjątkowo prymitywnej propagandy? Do licznych afer, które wiązały się z "defraudacją" ogromnych sum publicznych pieniędzy (dotacje dla partyjnych kolegów lub członków rodzin i znajomych, wydatkowanie funduszy niezgodnie z przeznaczeniem itp.)? Do wykorzystywanie policji do działań partyjnych lub prywatnych (np. do walki z uczestnikami Marszu Niepodległości, absurdalnej ochrony domów dygnitarzy partyjnych, dowożenia jedzenia na wynos itp.)? Do zaprzęgnięcia służb bezpieczeństwa do walki z polityczną opozycją (podsłuchy itp.)? Do pogłębienia stanu degrengolady w polskiej nauce poprzez wprowadzenie skrajnie absurdalnego systemu punktacji, gdy idzie o publikacje, które stanowią podstawę do przyznawania stopni i tytułów naukowych? Do celowego opóźniania transformacji energetycznej i wyjątkowej ślamazarności, gdy idzie o budowę elektrowni atomowej?

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-16 18:23:43
17.11.2025 16:50
279.1
adasco
8
Chorąży

To wróćmy Bukary do tego o co chodziło. Troszkę Cię poniosło. A myślałem, że nie korygujesz prac domowych ;-)

Wymieniliśmy się wizjami. Ja pisałem trochę od początku w tym wątku o swoim pomyśle na Polskę. Z kolei u was, czy pozostańmy konkretnie u ciebie, nie widziałem tu nigdy takiego pomysłu, może kiedyś dawno to robiliście, nie było mnie tu. Patrząc z boku, to takie trochę wasze wspólne taplanie i poklepywanie w temacikach dnia narzuconych przez media. Nie wspominam tu nawet o tych kilku dyżurnych "obsikiwaczach nogawek" (cyt. Stanowski) co się zawsze pojawiają pod moimi wpisami, z takimi samymi prostymi personalnymi odzywkami. Pomyślałem, że aż szkoda marnowania waszych talentów. Dlatego zapytałem z ciekawości - a jaką Polskę wy chcecie mieć? Odpowiedziałeś jak odpowiedziałeś. Ja poczyniłem przychylne obserwacje, bez kłócenia się z twoją odpowiedzią, przynajmniej nie miałem takiej intencji, a wręcz z grzeczności zauważyłem części wspólne. Co nie było trudne, bo takiemu ogólnikowemu pomysłowi "żeby wszystko było dobrze" zawsze można przytaknąć. I przedstawiłem swoją konkretną wizję. Nie sądzę, aby tam były tylko ogólnikowe słowa, słowa, słowa - dość płytki wybieg zastosowałeś. To konkretny kierunek, linie demarkacyjne i wizja diametralnie różna od opcji obecnie rządzącej czy lewicy. Bo tu naprawdę chodzi o to jaka Polska ma być i czy nawet w ogóle ma być, aby wspomnieć górnolotnie pewnego dawnego premiera. Po dalsze rozwinięcia odsyłam np. do lektury "Wielka Polska" Rafała Ziemkiewicza czy wspominane przez mnie kilkakrotnie szczegółowe analizy i koncepcje Strategy&Future. Nie musisz tego robić, ale ja akurat podpisuję się pod tymi, którzy ze mną rezonują. Na swoją wizję otrzymałem Twoją odpowiedź - dobrze, dobrze, ale skoro Nawrocki to ona nie ma sensu bo pkt 1, pkt 2, pkt 3, pkt 4 i wyliczenia. Hmmm, odczytałaś, że o to chodziło? Zaproszenie do udowadniania mi, czy nauczycielskiej weryfikacji, że moja wizja czy lider nie mają sensu? Nie, dziękuję. Sam tego nie robiłem w stosunku do Twoich punktów, oprócz obserwacji, że tak jak je sformułowałeś zawierają się w zasadzie w pełni w większej strategii a nawet wykonie PIS - z przykładami. Choć Twoje priorytety są akurat dla mnie osobiście mało interesujące. Tzn. te cele, choć pozytywne, nie są dla mnie najważniejsze, wystarczająco ambitne i pociągające. I to jest w porządku, tu mógłbym zakończyć wywód.

Ale doceniam wysiłek, który włożyłeś w ten wpis. Dlatego krótki feedback z mojej strony. Widzę u ciebie metodę zasypywania szczegółami, przy jednoczesnym braku konkretnej wizji dla mojego kraju. Sprawia to wrażenie poruszania się na poziomie mikromanagementu bez jasnego kierunku strategicznego. Zagrzebałeś się w szczególikach. Widzisz drzewa, nie widzisz lasu. W tym zupełnie umknęła ci moja odpowiedź - czyli w jakim kraju chcę żyć: to część od słów "Polska jako silny, suwerenny i równoprawny kraj w Unii Europejskiej" - rozebrane dalej na podstawowe czynniki. Obecnie Polska nie jest ani wystarczająco silna, ani w pełni suwerenna, ani równoprawna w EU. Nie interesują mnie detaliczne dowody, gdzieś z poziomu -2, że w takim kraju jak mi się widzi nie da się żyć, bo w szczególe x programu Nawrockiego ci się coś nie składa. Można by twoje wywody umieścić w dowolnej dyskusji publicystycznej czy tzw. eksperckiej w mediach głównego nurtu, gdzie strony przerzucają się takimi argumentami, i jaki ekspert taka opinia, czasem na zamówienie. Mamy ich codziennie dziesiątki. Nie mam na to czasu, nie o to mi chodziło i nie wnosi to większej wartości dla poziomu, o którym mowa - czyli wizji, przynajmniej dla mnie. Konkurencja w zawodach na aptekarskie detale w tym miejscu mnie nie interesuje. Oddaję ci pole, obliczaj jak najwięcej. Mogę tylko zasugerować, że skoro tak masz wszystko wyliczone, to szkoda by tego nie wykorzystać w rzeczywistym działaniu. Zaangażuj się w realu i działaj. Zdaje się już to kiedyś sugerowałem - jak wszystko wiesz, to weź i zrób. Ja nie wiem dokładnie jak, ale dokładnie wiem co. Ale nawet przebiegając pobieżnie po Twojej analizie programu Nawrockiego - podoba mi się :-) Wpada w ostatni punkt mojej wizji - gdzie wymieniłem w których sprawach jestem elastyczny, a także co jest dla mnie osobiście ważne, a co nie. Chyba niesłusznie założyłeś, że wszystko z tego co wymieniłeś mi się nie spodoba. Część z Twoich analiz mi nawet pasuje, tzn. uznaję je za pozytywne. A koszt wprowadzenia całości tylko 19 mld rocznie? Naprawdę? No to super. Co to jest przy deficycie budżetowym za KO 280 mld vs 85 mld za PIS 2023 vs 12 mld za PIS 2022. Rozwiązanie nasuwa się proste - powrót PIS do władzy to od razu 200 mld się znajdzie :-)) A jak Twoje wyliczenia przekładają się na alternatywę w obecnym realu? Albo przykładowo - po co ten cały wywód do transformacji energetycznej. Ja widziałem akurat przeciwne ekspertyzy, a zwłaszcza schematy - kto za to płaci, a kto na tym zarabia. Przede wszystkim nie przyjmuję do wiadomości, że mam więcej płacić za energię. Jeżeli system tego nie potrafi zapewnić, to niech państwo płaci. Nie wspominam już o tym, że podróżując autostradami mam obecnie totalnie zniszczony krajobraz tymi potworkami wiatrakowymi, aż się chce płakać. To są konkrety - czyli co ja z tego mam. I ogólne racjonalne nastawienie powinno być takie, że skoro jesteśmy w EU, w XXI wieku, z całą technologią idąca naprzód, z całym rozwojem cywilizacyjnym - to powinno się żyć lepiej i taniej, a nie gorzej i drożej. Wszystko inne to ściema, która napycha sakiewki odpowiednim koncernom i zagranicznemu kapitałowi, a opróżnia Twoją. Proszę zrobić business case korzystny dla mojego portfela to porozmawiamy, a nie zapowiadać kolejne podwyżki energii w 2026 na 10-tej opłacie transformacyjnej.

Na koniec wychodzi z ciebie chyba nauczycielskie przyzwyczajenie odpytywania, uch aż mnie ciarki przeszły :-) To ja cię odpytam jeszcze raz - jaka jest w końcu Twoja wizja Polski na poziomie strategicznym? Bo jej nie widzę - uciekłeś w bok i w mikro. Możesz to zrobić trochę konkretniej w takim zwartym akapicie jak ja? A na poziomie mikro poproszę Cię jeszcze może o podobną analizę szczegółową i wyliczenia dla programu twojej opcji politycznej oraz dla obecnego rządu, 100 konkretów czy co oni teraz aktualnie mają. Znasz te wyliczenia? Ja kiedyś widziałem. Widać zresztą w budżecie. Nawrocki wypada przy tym o rząd wielkości lepiej, nawet po Twoich wywodach. A skoro w sposób oczywisty nie możemy mieć ideału to porównasz sobie tym sposobem co jest najlepsze. Ja idę za Nawrockim, bo daje mi wizję najbliższą mojej, najwięcej check pointów na liście spraw dla mnie ważnych, które wymieniałem, daje mi też największą nadzieję na ich realizację. Do tego wystartował jak prawdziwy lider i tytan pracy, co dobrze rokuje. Silny lider, właściwy motywujący kierunek i działanie są zawsze najważniejsze. Bez tego nic nie zrobisz - co widać obecnie w Polsce. Szczegóły zawsze można dostosować czy skorygować w razie potrzeby. Dla kontrastu - co widzę po innych stronach a zwłaszcza rządowej? Mam powtarzać? Brak wizji, brak programu, brak wykonu, najtragiczniejszy budżet w historii, wzrosty cen energii, wzrost cen życia itd. pomimo cieplarnianych warunków zewnętrznych i wewnętrznych. Przez PIS?

Po Nawrockim na drugim miejscu kompatybilności są PIS i Bosak. Z KO i lewicą nie mam prawie żadnej, choć jestem zawsze otwarty i za każdym razem pytam - pokażcie co dla mnie macie. Jak to się kończy wiadomo, więc szkoda czasu. Twoje zrównywanie PO-PISu w kwestiach programowych z małym plusikiem dla PIS za diagnozy to dla mnie lekka przesada, napisałem już wystarczająco jak widziałem w praktyce programy i wykon obu stron. Jeżeli chodzi o "gębę pospolitego złodzieja" PISu to nie wiem, nie wiem. Przez 8 lat pytałem tych wszystkich histerycznych ludzi w realu, ale co tak konkretnie mają na myśli, i słyszałem "no bo przecież..." i tu lecieli kropka w kropkę przekazami dnia z tvn i onet, wszyscy jednakowo, słowo w słowo, ale jakoś potem nie okazywało się to prawdą - i w dziedzinie złodziejstwa, i 1000 afer, i praworządności. Nawet dzisiaj okazuje się, że w tych największych sztandarowych "aferach" PIS, tropionych przez komisje śledcze ośmieszone w obliczu faktów i zeznań, brak tam podstaw i jak to było wydmuchane. Nie twierdzę, że w PIS nie było nieprawidłowości. W moim katalogu jechali często po bandzie, ale trzymali się formalnie prawa, w przeciwieństwie do dzisiejszego reżimu rympałków. Pomimo sympatii nie płakałem z ich wygranej-przegranej w ostatnich wyborach z jednego powodu. Nie miało sensu, aby 3-ci raz rządzili przy takim histerycznym nakręceniu 50% społeczeństwa, autorytarności Brukseli która decyduje sobie kto może a kto nie rządzić w moim kraju (suwerenność), jednym dając same sztuczne blokery a drugim zielone światło na wszystko, bo to ich opcja, i przy ówczesnej administracji USA z 2023. Wszelkie wysiłki PISu w takich okolicznościach to tylko przepalanie pustej energii w kopaniu się z koniem, gdzie 80% czasu traci się na odpieranie produkowanych przemysłowo zarzutów. Dlatego nie mam nawet do nich pretensji za spadek efektywności w drugiej kadencji i końcówce. Każda partia po kilku latach się wypala, nawet bez zarazy, wybuchu wojny za granicą, jawnie bezczelnych blokad z Brukseli. Teraz w USA mamy dobrą zmianę, w Europie prawica zyskuje na sile, PIS musi się zreformować i zewrzeć szyki z Konfederacją. Wtedy dopiero będą warunki do skutecznej rywalizacji i sensownego działania. Bruksela musi się jeszcze opamiętać i zmienić kierunek, nie tylko dla Polski :-) ale ze względu na swoje osłabione miejsce w świecie. Dlatego mamy obecnie po prawej stronie dobry czas dany na przeorganizowanie i prezydenta zesłanego przez Opatrzność! :-) Aż strach pomyśleć w jak ciemnej d... byłby kraj z Czaskowskim. Na koniec dnia można też zawsze zapytać kiedy mi się żyło lepiej - za PIS czy dziś? Moja odpowiedź - za PIS, ale dziś jest gwiazda nadziei - Nawrocki. Jak komuś się żyje lepiej dzisiaj to tak powinien wybierać.

- W jaki sposób łączysz ideę pracy pozytywistycznej (opartej przecież na organicyzmie i scjentyzmie) z przeświadczeniem, że trzeba się opierać na "wartościach chrześcijańskich" i "szacunku dla katolicyzmu"?

Nie łączę. Wspomniałem tylko słowa o 5 pokoleniach pracy pozytywistycznej z przemówienia prezydenta, nic więcej. Nie jako cel, tylko refleksja historyczna.

- Co w ogóle oznacza według ciebie pojęcie "wartości chrześcijańskie"?

To co ukształtowało Cywilizację Zachodnią przez prawie 2000 lat. Najważniejszy Bóg, potem ojczyzna i rodzina, potem cała reszta. Dekalog i nauki wypływające z Ewangelii. Odchodzenie od tych wartości, "Oświecenie" i modernizm uczyniły straszliwe spustoszenia w naszej cywilizacji, w całej Europie, nie tylko w Polsce, a dziś mówi się wręcz powszechnie o jej upadku - patrz żałosna pozycja Europy, a nawet tym co JPII nazywał cywilizacją śmierci. Już widzę komentarze :-)) A co to są obecne tzw. "europejskie wartości", skąd się wzięły, jaką mają tradycję?

- Nieśmiało chciałem przypomnieć, że najważniejsi polscy pozytywiści, którzy właśnie ukuli hasła związane z pracą (organiczną i u podstaw), czyli Świętochowski, Chmielowski, Ochorowicz, Konopnicka, Prus i Orzeszkowa, byli wyjątkowo antyklerykalni i krytykowali polski katolicyzm.

No i? Ich prawo. Zgodnie z tym co napisałem wcześniej, "i że jak ktoś ma inne zdanie w jednej sprawie to skreślam całego człowieka, co to za nierozumne podejście?"

Prus szczególnie akcentował obłudę kleru, istotny wpływ Kościoła na zacofanie społeczne oraz podkreślał konflikt wiary z nauką. Konopnicka miała poglądy deistyczne (lub wręcz panteistyczne), piętnowała hipokryzję duchownych i krytykowała mieszanie religii z polityką. Orzeszkowa z kolei atakowała Kościół i księży za nietolerancję i wykorzystywanie religii do pogłębiania podziałów społecznych. Świętochowski uznawał Kościół za hamulec postępu, a religię za "bajkę dla dzieci". Chmielowski postrzegał Kościół jako instytucję, która przeszkadza w rozwoju nauki. Ochorowicz (pierwowzór Ochockiego z "Lalki", wybitny wynalazca, prekursor telewizji) szedł jeszcze dalej, zaliczając religię do "iluzji psychicznych".

No widzisz jakie mieli czasem nienaukowe i zacofane poglądy na Kościół? Nie ma konfliktu wiary z nauką. Konopnicka miała trochę racji co do hipokryzji i mieszania religii z polityką. Nie wiem co miała na myśli Orzeszkowa, ale co do tezy wygląda na błędną. Kościół jako hamulec postępu - no tak, to typowe, zwłaszcza jak wziąć pod uwagę jak wielu duchownych Kościoła w tamtych czasach, wcześniej i po dzień dzisiejszy, było autorami ważnych i przełomowych teorii i odkryć naukowych. Zawsze zadaję przy takich okazjach prostą dziecinną zagadkę - kto jest autorem patentu trójczłonowej rakiety kosmicznej tzw. "Etereoplanu" z 1918 roku? Św. Maksymilian Maria Kolbe. Przy okazji patron energetyków :-)

- Czym jest "polska tradycja", do której się tak często odwołujesz? Czy powyższych teoretyków pozytywizmu, pisarzy, naukowców, wynalazców również zaliczyłbyś do istotnych "elementów" polskiej tradycji, o którą trzeba dbać i do której trzeba podchodzić z szacunkiem?

To co zbudowało nasz naród przez 1000+ lat. Historia, wiara, wartości, wzorce, małe tradycje i zwyczaje, język, literatura, sztuka, wybitni Polacy, wszystkie wojny, tragedie, doświadczenia, błędy i wypaczenia, ambicje i marzenia. Jak najbardziej, wszystko co kształtowało naród polski przez te 33 pokolenia, przyjmijmy nawet 44 ;-) Ci co ich wymieniłeś też, z jednoczesną świadomością ich ewentualnych błędów. Nie myślisz chyba, że wszyscy przez wieki tak samo myśleli i reprezentowali takie same poglądy. Liczy się przeważające i definiujące DNA.

- Jak łączysz przeświadczenie, że Polska nie może być "neokolonią" i powinna stawiać na rozwój naukowy, z obojętnością na stan publicznej oświaty w naszym kraju ("bolączka, nie korzystam i nie liczę na to")? Nie sądzisz, że jedno jest nierozerwalnie powiązane z drugim? No chyba że chciałbyś importować do Polski zagranicznych naukowców skuszonych "wielkim kapitałem". Ale to chyba nie idzie w parze z ideą "repolonizacji" różnych obszarów funkcjonowania ojczyzny?

Dopuściłeś się małej manipulacji, wytwarzając zależność, która Ci pasuje do narracji i czepiając się skrótu myslowego, choć prosiłem, aby nie łapać mnie za słówka. Neokolonializm wynika z wyprzedania polskiej własności, dopuszczenia do i tolerowania wiodącej roli obcego kapitału, pracy Polaków w swoim kraju dla obcego kapitału wzmacniającego obce państwa a nie swoje => gdzie idą podatki, stwarzaniu im bardziej konkurencyjnych warunków niż własnym firmom, realizowaniu obcych priorytetów a nie własnych, ogólnym poddaństwu i służeniu obcym interesom, udupianiu własnych projektów rozwojowych, gdy te nie uśmiechają się potężniejszym panom z EU lub naruszają ich interesy, kształtowania umysłów Polaków przez obcy przekaz obcych mediów, ojkofobia.

- Jak rozumiesz pojęcie "polska szkoła"? Jaka jest więc teraz? Obca? Zagraniczna?

Jeżeli uczy polskiej historii, patriotyzmu, tradycji, literatury, a nie dopuszcza obcych wynaturzeń i ideologii, to jest polska. Nie mówię, że szkoła jest dziś obca, ma być i pozostać polska.

- Napisałeś, że PiS miał stały program, po czym dodałeś: "był wykon i dowożenie". Jaki masz zatem stosunek do tego "wykonu" w niektórych obszarach funkcjonowania naszego kraju? Np. do drastycznego wzrostu cen mieszkań wskutek polityki rządu PiS-u, który w sposób pośredni wpłynął też na pogłębienie problemu depopulacyjnego? Do likwidacji gimnazjów, która przyczynia się do istotnego spadku jakości nauczania publicznego w Polsce? Do "głodzenia" nauczycieli, którego skutkiem są wciąż narastające braki kadrowe (i zmniejszenie kompetencji pedagogów)? Do jeszcze większego podporządkowania władzy sądowniczej politykom i do drastycznego zmniejszenia efektywności postępowań sądowych dla zwykłego obywatela (wydłużenie czasu rozpraw)? Do uczynienia z telewizji publicznej narzędzia wyjątkowo prymitywnej propagandy? Do licznych afer, które wiązały się z "defraudacją" ogromnych sum publicznych pieniędzy (dotacje dla partyjnych kolegów lub członków rodzin i znajomych, wydatkowanie funduszy niezgodnie z przeznaczeniem itp.)? Do wykorzystywanie policji do działań partyjnych lub prywatnych (np. do walki z uczestnikami Marszu Niepodległości, absurdalnej ochrony domów dygnitarzy partyjnych, dowożenia jedzenia na wynos itp.)? Do zaprzęgnięcia służb bezpieczeństwa do walki z polityczną opozycją (podsłuchy itp.)? Do pogłębienia stanu degrengolady w polskiej nauce poprzez wprowadzenie skrajnie absurdalnego systemu punktacji, gdy idzie o publikacje, które stanowią podstawę do przyznawania stopni i tytułów naukowych? Do celowego opóźniania transformacji energetycznej i wyjątkowej ślamazarności, gdy idzie o budowę elektrowni atomowej?

Wymieniłem wiele obszarów gdzie był wykon i dowożenie, PIS był za to powszechnie chwalony w kontraście do konkurencji. Czy wszędzie - nie. Przyczyny - wewnętrzne PIS i to wszystko co wymieniłem wyżej o kłodach pod nogi przez 8 lat ze strony histerycznej opozycji wspartej z Zachodu + antypolskim działaniom Brukseli. Temat mieszkań jak najbardziej - jak zaznaczyłem wcześniej jest złożony i wymaga trochę większej analizy. A przypominasz sobie jak poszybowały w górę ceny mieszkań po przystąpieniu Polski do EU, w 2005 i 2006 były już w kosmosie, poza zasięgiem większości Polaków. Niektórzy spieszyli się z wykupywaniem ostatnich ogryzków kredytując się po kokardkę we frankach, bo myśleli, że jak tego nie zrobią to już nigdy nie będzie ich stać na własne mieszkanie. Częściowo się zgadzam z Twoimi punktami, częściowo widzę powtórki z propagandy. Trzymam kciuki w sprawach nauczycielskich. Przy okazji jestem wielkim fanem Czarnka :-)) Sumarycznie uważam, że nie negując pewnych nieprawidłowości, PIS zrobił najwięcej dla Polski, przynajmniej z tego, co mam na liście swoich priorytetów.

Pomimo wszystko dziękuję Ci za poświęcony czas i szczegółowe analizy. Postaram się je jeszcze do nich wrócić i dokładniej przejrzeć. Jestem otwarty na wszelkie sensowne poglądy. To miła odmiana od czystej propagandy, pogardy i nienawiści, z którą się tak często spotyka strona prawicowa. Nie to żebym się przejmował. W Twoim przypadku dobrze na spokojnie widzieć z czego wynika myślenie adwersarzy. Która wizja wygra będziemy rozstrzygać przy wyborach :-)

17.11.2025 11:03
Milka^_^
😃
280
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
Milka^_^
254
8 gwiazdek

Giertych to jest mocny zawodnik.
Wrzucił tweeta w którym napisał, że jeszcze pół roku i Kaczyński sam się będzie domagać przeliczenia głosów.
A to wszystko dlatego, że Karolek batyrek prawdopodobnie będzie tym, który sprawi że pis już nigdy do samodzielnej władzy nie dojdzie. Gość już się zrywa ze smyczy na korzyść konfuni.

17.11.2025 12:01
NewGravedigger
280.1
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Niby jak i dlaczego miałoby to być ze sobą powiązane

17.11.2025 12:55
Herr Pietrus
280.2
1
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

No ja muszę przyznać, że na te wszystkie prognozy zerwania się Batyra ze smyczy i stawania okoniem Jarkowi kręciłem nosem chyba najbardziej spośród osób w tym wątku, a teraz czasem faktycznie dopuszczam myśl, że tak się stanie. Chociaż obawiam się, że szarża snusiarza skończy się tak czy inaczej podkuleniem ogona i powrotem na łono Jarosława. :P

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-17 12:57:28
17.11.2025 14:47
neXus
280.3
1
neXus
258
Fallen Angel

Chociaż obawiam się, że szarża snusiarza skończy się tak czy inaczej podkuleniem ogona i powrotem na łono Jarosława. :P

Nie jestem tego taki pewien. Raz - że Nawrocki zaczyna gromadzić ludzi wokół siebie, którzy bardziej mają po drodze z konfą niż z PiSem, dwa - Kaczyński idzie na wojnę z konfą, a to jest środowisko Nawrockiego. Mam wrażenie, ze teraz będą 3 znaczące siły w Polsce - KO z Tuskiem, PiS z Kaczyńskim i konfa z Metzenem i Bosakiem przy wsparciu Nawrockiego. Taki zestaw jest mocno nieprzewidywalny jeśli chodzi o to co będzie po kolejnych wyborach...

17.11.2025 15:00
Drackula
😉
280.4
2
Drackula
245
Bloody Rider

Niby ma się zrywać a ponoć kaczka nocami ukradkiem odwiedza snusiarza aby knuć polityczne szachy 25d

17.11.2025 15:33
Herr Pietrus
280.5
2
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

No właśnie, Dracula :) - jak widać trafiłem ze swoimi wątpliwościami.

17.11.2025 15:30
-=Esiu=-
281
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
-=Esiu=-
220
Everybody lies
17.11.2025 16:42
Drackula
281.1
Drackula
245
Bloody Rider

Nie tu

post wyedytowany przez Drackula 2025-11-17 16:42:29
17.11.2025 17:37
abesnai
😉
281.2
abesnai
108
Kociarz

Nie ma co być jednak zaskoczonym, mnóstwo takich, nazwijmy to, argumentów przetoczyło się przez wątek i jak mantra powtarzane są od lat. Tak było, jest i będzie. Bez względu na wszystko.

17.11.2025 15:34
Herr Pietrus
282
2
odpowiedz
14 odpowiedzi
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

Jakoś cicho o akcie dywersji na kolei? Lubelski zaścianek pewnie #nikogo, ale że adasco jeszcze nie wyskoczył ze spinem, jakoby to miał być false flag pod patronatem Tuska, to jestem w szoku. :)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-17 15:38:54
17.11.2025 15:39
282.1
3
Beneksor
16
Generał

Może dziś nie ma dyżuru w Olgino.

17.11.2025 15:50
Herr Pietrus
282.2
2
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

To by znaczyło, że to jednak nie ruscy? A może nasze służby wreszcie działają i chwilowo odcięto Olgino od polskich internetów? :)
Na Bankierze, gdzie 70% komentujących to ruskie trolle, dziś po pięć komentarzy na krzyż pod artykułami o tych zdarzeniach. Normalnie byłoby po 30-40.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-17 15:52:58
17.11.2025 16:28
Devilyn
282.3
2
Devilyn
219
Organised Chaos

Spokojnie, pewnie ustalają narrację wspólną i za maks pare godzin będzie wyrzyg wszędzie że to Ukraincy czy inni Amerykanie.

17.11.2025 16:46
😂
282.7
Gaas_NPC
0
Chorąży

Ciekawe jaki ładunek wybuchowy mógł dość precyzyjnie wyciąć ok. 1 metr szyny pozostawiając resztę szyn oraz podkłady praktycznie nie ruszone i nieprzemieszczone....

17.11.2025 16:49
Drackula
282.8
7
Drackula
245
Bloody Rider

Via Tenor

Zakuty łeb ningala jako ładunek kumulacyjny

post wyedytowany przez Drackula 2025-11-17 16:50:04
17.11.2025 16:58
Devilyn
282.9
4
Devilyn
219
Organised Chaos

Ningal

Ivan a tyś się zerwał z łańcucha z tymi debilnymi teoriami, nie czekasz na oficjalna narracje od oficera prowadzącego?

17.11.2025 16:59
NewGravedigger
282.10
1
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Szczerze to i dla mnie nie wygląda jak tnt.

17.11.2025 17:03
Devilyn
282.12
3
Devilyn
219
Organised Chaos
Image

Ningal

Super riposta, jak miałem 12 lat dawno temu to robiła wrażenie. A tak w ogole to na tej swojej Głubince biednej na której mieszkasz masz kibel i bieżącą wodę czy chodzisz srać za śmietniki? Coś Ci się dach troche zawala w tej twojej willi --->

17.11.2025 17:16
😂
282.13
1
Gaas_NPC
0
Chorąży

Narracja typu Tuske - męczennik nie przejdzie że ktoś poluje na jego życie... czekam na teorie dobrozmianowych przydupasów Tuska że to Nawrocki z chłopakami z Lechii Gdańsk brzeszczotem w nocy piłowali tory..

17.11.2025 17:28
tomazzi
😂
282.14
3
tomazzi
34
Generał

precyzyjnie wyciąć ok. 1 metr szyny
Zerkam na zdjęcie i faktycznie, jakby skalpelem cięte :D

chłopakami z Lechii Gdańsk brzeszczotem w nocy piłowali tory..
Jak z lechii to raczej piłowali siebie wzajemnie

post wyedytowany przez tomazzi 2025-11-17 17:32:11
17.11.2025 17:31
Yari
282.15
4
Yari
163
Juventino

Ningal, gdyby Twoja wiedza wykraczała poza granicę gier komputerowych to nie pisałbyś o ładunku w liczbie pojedynczej. W tym przypadku były prawdopodobnie 4. Efekt łatwy do osiągnięcia niewielkim ,,kosztem". Robota osoby która wie z czym się to je i zna podstawy pracy sapera.

17.11.2025 17:36
lordpilot
282.16
1
lordpilot
233
Legend

W wątku może cicho.

Na twitterze za to onucami obrodziło- pięknie się gaśniczaki i "poliaki " z "polskiej Polski" dekonspirują.

17.11.2025 18:10
282.17
1
Beneksor
16
Generał

Twitter dzięki Muskowi stał się przecież rajem dla kremlowskiej propagandy i dezinformacji, więc nic dziwnego, że śmierdzi tam onucami.

17.11.2025 20:01
abesnai
282.18
abesnai
108
Kociarz

W sobotę po godz. 21 dostałem telefony od mieszkańców, że był słyszalny bardzo głośny huk. Zgłosiłem tę sprawę na komendę powiatową policji. Dostałem zapewnienie, że w rejon zostały skierowane patrole celem wyjaśnienia tej całej sytuacji - mówi samorządowiec.
https://wiadomosci.wp.pl/dywersja-na-kolei-wybuch-byl-bardzo-potezny-7222894660359809v
Ewidentnie tory były cięte palnikiem przez służby Tuska albo Ukraińców na smyczy SBU, tylko im butlę widocznie wysadziło.

post wyedytowany przez abesnai 2025-11-17 21:27:52
17.11.2025 17:44
marcinbvb
284
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
marcinbvb
163
Generał

https://www.onet.pl/informacje/onetwarszawa/dywersja-na-torach-cudem-nie-doszlo-do-tragedii-pociag-pedzil-150-km-na-godz/9xb9fh6,79cfc278
No sytuacja jest dużo poważniejsza. Gdyby ten pociąg wypadł z torów to przy 150 na godzinę i 450 pasażerach byłby dziesiątki zabitych. Trzeba się przygotować że takich akcji będzie na pewno więcej i może czekać nas paraliż.

17.11.2025 18:03
Drackula
284.1
Drackula
245
Bloody Rider

Jakby kacap odrobił pracę domową i wyrwał 2 metry szyny zamiast metra to do tragedii by doszło

17.11.2025 18:09
284.2
1
Beneksor
16
Generał

No to był bez wątpienia atak terrorystyczny, który miał na celu zabicie wielu osób. Co ciekawe w Słowenii też ma miejsce coraz więcej sabotaży pociągów. Ruscy jak widać się rozpędzają.

https://tvn24.pl/swiat/slowenia-pociag-uderzyl-w-przedmioty-na-torach-to-kolejny-incydent-na-kolei-st8756703

17.11.2025 18:16
Darat
😐
284.3
Darat
161
Another dude

Już miałem pisać, że zaraz się zacznie nagonka ... i nie myliłem się

https://www.reddit.com/r/Polska/comments/1ozkzfw/pose%C5%82_konfederacji_sprawniejszy_ni%C5%BC_s%C5%82u%C5%BCby_odkry%C5%82/

I na tym proszę państwa się zbija kapitał polityczny :/

Ktoś ma ćwierkacza? Post jeszcze nie poleciał? Bo powinien

post wyedytowany przez Darat 2025-11-17 18:30:02
17.11.2025 19:14
Drackula
284.4
2
Drackula
245
Bloody Rider

Za taką marną propagandę mu rubelków nie zapłacą i znow będzie zmuszony kraść w markecie :/

17.11.2025 19:14
284.5
3
Grigori1922
33
Konsul

Idę o zakład że ten wpis Berkowicza, czyli złodzieja, kłamcy, megalomana, wichrzyciela i przede wszystkim także zwykłego jełopa w jednym, będzie miał większe zasięgi niż publikacje wszystkich organów i służb apelujących o nieuleganie emocjom i dezinformacji razem wziętych.

W "pięknych" czasach mediów społecznościowych przyszło nam żyć. "Piękny" sposób na budowanie poparcia znaleźli sobie politycy Konfederacji Targowickiej. Wolność słowa.. :)

17.11.2025 18:31
285
odpowiedz
1 odpowiedź
trumpf
13
Generał

Niezaleznie czy to udawane czy prawdziwe, spadlo Tuskowi z nieba, musi lepiej dogadywac z wicepremierem narracje dla mediow, ale generalnie wydaje mi sie ze znalazl w koncu cos co byc moze pozwoli mu nawet pozostac na stolku troche dluzej, zwlaszcza, ze nastepcy nie widac.

No chyba ze Zembaczynski.

17.11.2025 19:00
Drackula
👍
285.1
3
Drackula
245
Bloody Rider

No tupolewa z Putinem już wysadził, teraz wziął się z Putinem za pociągi

17.11.2025 19:23
Bukary
286
7
odpowiedz
11 odpowiedzi
Bukary
244
Legend
Image

No cóż, folgowanie ruskim trollom i agentom tak się właśnie kończy:

https://x.com/Polityka_wSieci/status/1990324227090559282

Warto sobie na przyszłość zapamiętać, kto się opowiada przeciw regulacjom związanym z szerzeniem dezinformacji. W imię absolutnej wolności szykujemy sobie zniewolenie. Historia lubi się powtarzać.

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-17 19:24:21
17.11.2025 19:28
Drackula
286.1
2
Drackula
245
Bloody Rider

Ale mnie to akurat nie dziwi. Przykladem jest to forum, gdzie ludziom nie przeszkadza dezinformacja w Polsce, np paski na ZaRublika.

17.11.2025 19:29
-=Esiu=-
286.2
4
-=Esiu=-
220
Everybody lies

No i potem mamy takich trumpfów, adasców, ningalów, mariuszów itd.

Gówno ich obchodzi prawda, gówno ich obchodzi bezpieczeństwo, gówno ich obchodzi ten kraj i ludzie tu żyjący. Byle srają swoimi fejkami, wzbudzają nienawiść, sieją ferment i tępą propagandę, a powinni być banowani z miejsca za swoje szkodliwe pierd*lenie, bo z wolnością słowa ich teksty nie mają nic wspólnego.

17.11.2025 19:29
[Gammorin]
286.3
[Gammorin]
103
N7
Wideo

Mentzen w tym filmie też to porusza, że dziwnym trafem po tym jak wypłynęła korupcja na najwyższych szczeblach w Ukraińskim rządzie u nas wybuchły tory.

https://youtu.be/fMmPpWBu3bE?si=2Fhfn7s3s-6vRpVO

Mam nadzieje,że złapią sprawców i nie okaże się to prawdą.

17.11.2025 19:34
Darat
286.4
3
Darat
161
Another dude

I potem będzie wielkie zdziwko ... jak za najlepszych czasów endecji. Najsmutniejsze jest to, że jak zawsze nie będzie winnych, bo ci wszyscy podżegacze, wichrzyciele i trolle będą albo siedzieć cicho po swoich norach, albo założą inne szaty i będą wmawiać, że oni to zawsze mówili co innego

post wyedytowany przez Darat 2025-11-17 19:35:26
17.11.2025 19:39
tomazzi
286.5
2
tomazzi
34
Generał

Trzeba wziąć pod uwagę, że część komentarzy to na pewno działania obcych służb, płatne trolle, zwykłe trolle itd. To, że jest 100 komentarzy o poglądach X, nie znaczy, że 100 osób ma poglądy X bo autorem tych wszystkich wpisów może być jedna osoba albo jeden program

17.11.2025 19:54
Drackula
286.6
1
Drackula
245
Bloody Rider

Ten statek w odessie tez chyba ukraincy podpalili ;)

17.11.2025 20:00
Bukary
286.7
3
Bukary
244
Legend

Via Tenor

A więc... według Mentzena istnieje uzasadnione podejrzenie, że Ukraińcy próbowali (przy okazji: wielce nieudolnie) zabić Polaków i zrzucić winę na Rosjan, żeby Zachód nie przestał ich wspierać w obliczu ostatniej afery korupcyjnej w kręgach ukraińskiego rządu. Dodajmy: Ukraińcy, którzy np. potrafili pod nosem Rosjan skutecznie wysadzić most na Krymie. (W sumie: może specjalnie wykazali się tutaj "nieudolnością", żeby tylko podsycić lęk, a nie zabijać niewinnych osób). A ryzyko związane z wykryciem (ukraińskich) "autorów" aktu terroryzmu w kontekście dalszego wspierania Ukrainy przez Zachód było mniejsze niż ryzyko związane z ograniczeniem wsparcia po aferze korupcyjnej.

OK. To ma sens.

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-17 20:10:43
17.11.2025 20:20
lordpilot
17.11.2025 20:30
286.9
1
Grigori1922
33
Konsul

Ja bym jeszcze dodał, że Ukraińcy też potrafią śledzić nastroje w polskim internecie. I nie jest dla nich żadną tajemnicą, że dla 60% gamoni najbardziej prawdopodobne jest, że za tego typu akty dywersji odpowiada Ukraina albo polski rząd. A z każdym kolejnym takim wydarzeniem, tendencja ta jest rosnąca, a jedynym co na tym zyskuje jest antyukraińska histeria. Nie wspomnę już o gigantycznym, żywotnym ryzyku utraty zachodniej kroplówki, gdyby taka akcja została zdemaskowana. Za to korzyści praktycznie żadne.

Ale tak, praktycznie na pewno to Ukraińcy zaplanowali zamach na polski pociąg na trasie, po której przewozi się broń dla Ukrainy. Menzten lubi to.

post wyedytowany przez Grigori1922 2025-11-17 20:36:43
17.11.2025 21:02
286.10
adasco
8
Chorąży

No i proszę. Jaki to piękny przykład samozaorania tutejszych mędrców.

Jeden pisze o regulacjach związanych z szerzeniem dezinformacji.

Drugi za chwilę pisze w odpowiedzi, że m.in. mnie imiennie (?!?) g* obchodzi prawda, bezpieczeństwo, ten kraj i jego ludzie. Czyli czysta dezinformacja. No WOW, jaki zaszczyt mnie spotkał. Choć cały czas piszę, że to mnie właśnie najbardziej obchodzi. A samej sprawy incydentu kolejowego nawet jeszcze nie znam, nie zdążyłem sprawdzić po weekendzie, ale będę oczekiwał przede wszystkim na wyjaśnienia władz. Za to ów geniusz uważa, że powinienem już być banowany. No i proszę.

Macie dowód na swoją bezrozumność. Wszystko wam się we łbach poprzewracało. Czekać tylko jak zaczniecie definiować swoją dezinformację, niszczyć nią przeciwników i usuwać wszelkie zdania odmienne od swoich. Tak jak wasz reżim, który twierdzi, że demokracja jest wtedy jak on rządzi, a demokracja kończy się jak Polacy wybierają inaczej. Podobnie prawdziwa informacja będzie jak wy ją podacie, a dezinformacja wtedy jak zobaczycie odmienne zdanie i wody wam znowu odejdą. Dla was chyba nie ma już ratunku.

17.11.2025 21:41
Kwisatz_Haderach
286.11
2
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying
Image

Nie powinienes teraz pomagac sasiadom charytatywnie, albo czytac ekspertyz ze swoich zaufanych zrodel na tematy energetyki i wungla?

Tak jak pierwsi do atakowania, obrzydzania, szowinizmu i dehumanizacji, tak samo zawsze pierwsi do grania roli ofiary kiedy posmakuja choc odrobiny wlasnego lekarstwa.
Rownie zenujace co obrzydliwe.

Ciesz sie ze wogole mozesz swoje szkodliwe i wyciagniete prosto z 19 wieku brednie pisac.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-17 21:43:16
17.11.2025 20:16
287
odpowiedz
7 odpowiedzi
adasco
8
Chorąży

Chciałoby się żyć spokojnie w tym kraju. Wraca człowiek z weekendu i już na wokandzie cały stek zatrważających reżimowych wiadomości. Faktycznie jesteśmy już chyba w rejonach na wschód od Białorusi. Zacznijmy od starej sprawy. Oto wpis obiektywnej prokuratury Żurka w osobie pani Wrzosek. Czyli te nowe standardy prawne:

Mustela putorius. Tchórz zwyczajny, tchórz pospolity, tchórz europejski. Dzień przesypia w wykrotach lub w norach opuszczonych przez inne zwierzęta. Jest raczej samotnikiem, prowadzącym skryty tryb życia. Ilustracja poglądowa - przypadkowa. + zdjęcie Ziobry

Fajne? Tak mają wyglądać te standardy? Jan Rokita przeprowadził ostatnio na Kanale Zero analizę Tusk-Żurek-Ziobro, do czego reżimowi jest potrzeba ta brunatna akcja. Nie przytaczałem wtedy, aby nie zamęczać tematu. Jest zgodna z tym co przedstawiałem wcześniej w tym wątku, z jedną różnicą. Ja uważałem, że reżim nie może sobie pozwolić na opozycyjnego męczennika. Jan Rokita twierdzi, że T-s-k i zupka są gotowi, aby dosłownie rzucić ludowi głowę, czyli nie przeszkadzałoby im wcale fizyczne i terminalne unicestwienie pana Ziobry. Powrót prawie jak do średniowiecza. Jego analiza przeraża. Polecam. Ja jednak ograniczam się tylko do zwrócenia panu Żurkowi uwagi na prymitywne wybryki pani Wrzosek, skoro sam prosił w wywiadzie u Stanowskiego, że jak tylko będą przykłady braku obiektywności nieskazitelnej pani prokurator, to aby koniecznie dać mu znać, więc proszę bardzo. Ale pani Wrzosek nie cała zła jak ją malują, ma też czasem przebłyski poczucia sprawiedliwości. Np. gdy pochwaliła się konkluzją procesową w słowach: "W momencie zakupu Pegasusa z FS nie popełniono przestępstwa" czym podobno "utopiła" proces Wosia. Woś na to: "Szach mat skisłe żurki". Szkoda tylko, że w wyniku całego tego procesu polskie służby wg rzeczonego Wosia nie używają na dziś najnowszych narzędzi do namierzania incydentów jakich jak np. ten na polskiej kolei, cokolwiek to było, bo nie śledzę. Władza z kolei zamiast zarządzać i uspakajać społeczeństwo znowu grzęźnie, tworząc przy okazji atmosferę lęku i strachu. No i znowu sami znawcy z internetu wiedzą najlepiej. A tu na wątku widzę, że wszystkiemu winni tutejsi prawacy, no tak oczywiście, że o tym nie pomyślałem. Uśmiechnięci weszli w odmienne stany świadomości.

No i wspomnijmy z rozrzewnieniem ten ostatni meczyk z Holandią na Stadionie Narodowym, na którym stały się rzeczy skandaliczne. Jak pokazały media reżimowe ci straszni kibice z wulgarnymi okrzykami, rzucający race i opuszczający w oburzeniu stadion. Szkoda tylko, że nie pokazano prowokacji, która się odbyła przed meczem, który wcale nie był spotkaniem podwyższonego ryzyka. Podsumujmy zatem relacje wielu kibiców co do wydarzeń przed wejściem na stadion. Po pierwsze nie wpuszczano zwykłych kibiców, tylko traktowano ich jak przestępców, kiboli, zadymiarzy i dealerów narkotyków. W specjalnym namiocie dochodziło do ścisłej kontroli z naruszeniem intymności. Dziesiątki kibiców relacjonowało, że kazano im ściągać majtki i zaglądano między pośladki, czy nie przemycają czegoś czasem w tylnych otworach ciała. Nie wpuszczono kibiców, którzy mieli bilety w formie elektronicznej tylko kazano im je wydrukować. Służby i policja nie wpuściły wreszcie kibiców, którzy przygotowali oprawę na to spotkanie, na której nie było nic kontrowersyjnego: Orzeł i hasło "Polska do boju". Oprawa taka to spory koszt, na który kibice składają się z własnych środków, w tym przypadku kilkudziesięciu tysięcy złotych. Zatem zabrano oprawę, potraktowano kibiców jak bydło, prowokowano na wszystkie sposoby, nie wpuszczano na stadion, co wszystko trwało jakąś godzinę, zanim ci w końcu mogli wejść, a część z nich w ogóle się nie dostała. No i jak, udała się prowokacja i zemsta jak za dawnych lat?

Reżim walczy zatem swoimi starymi, dość podłymi metodami i ze Stanowskim, i z kibicami, i z przeciwnikami politycznymi. Dość żenujące dla ludzi cywilizowanych. Co dalej? Strach i dyktatura.

post wyedytowany przez adasco 2025-11-17 20:19:26
17.11.2025 20:49
tomazzi
287.1
2
tomazzi
34
Generał

że T-s-k i zupka są gotowi
Nie ma czegoś takiego jak T-s-k i zupka, jest pan premier Tusk i pan minister Żurek. Będziesz musiał wyplenić ze swojego umysłu te brednie

Ja jednak ograniczam się tylko do zwrócenia panu Żurkowi uwagi
Gdzie? Na forum o grach? Myślisz, że z pana ministra jest zapalony gracz?

"W momencie zakupu Pegasusa z FS nie popełniono przestępstwa" czym podobno "utopiła" proces Wosia. Woś na to: "Szach mat skisłe żurki". Szkoda tylko, że w wyniku całego tego procesu polskie służby wg rzeczonego Wosia nie używają na dziś najnowszych narzędzi
Polska nie używa Pegasusa od 2021 kiedy nam licencję zabrano za niewłaściwe używanie, m.in. do podsłuchiwania opozycji przez reżimowe służby

No i znowu sami znawcy z internetu wiedzą najlepiej
Np Berkowicz

Dziesiątki kibiców relacjonowało, że kazano im ściągać majtki i zaglądano między pośladki, czy nie przemycają czegoś czasem w tylnych otworach ciała.
Tak było, na bank :D

Służby i policja nie wpuściły wreszcie kibiców, którzy przygotowali oprawę na to spotkanie, na której nie było nic kontrowersyjnego: Orzeł i hasło "Polska do boju".
Poka foto tej oprawy. Tylko faktycznej oprawy a nie projektu.

post wyedytowany przez tomazzi 2025-11-17 20:50:20
17.11.2025 21:56
Kwisatz_Haderach
287.2
1
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying
Wideo

Wywiad z poszkodowanymi analnie kibicami. Biedakom pomieszalo zmysly od tej rezimowej sodomii.

https://youtu.be/DLtmH467jDA

17.11.2025 22:08
Bukary
287.3
Bukary
244
Legend

brunatna akcja

To twoje określenie na sprawę Ziobry?

Przypomnijmy: "pan Ziobro" ma 26 zarzutów. Związane sa m.in. z art. 231 KK (nadużycie władzy), art. 296 KK (działanie na szkodę spółki), art. 286 KK (oszustwo) i art. 258 KK (kierowanie grupą przestępczą). Akt oskarżenia liczy 159 stron. Zgromadzone dowody wynikają m.in. z zeznań świadka koronnego. "Panu Ziobrze" grozi 25 lat więzienia.

"Pan Ziobro" pełnił funkcję ministra sprawiedliwości, a więc powinien być niczym żona Cezara. I rzecz wyjątkowo obrzydliwa: zarzuty dotyczą oszustw związany z wydatkowaniem publicznych pieniędzy, które miały być przeznaczone dla ofiar przestępstw. Tak, można upaść aż tak nisko. Ziobro nie stawił się na wezwanie polskiego wymiaru sprawiedliwości, uciekł za granicę, obecnie rozważa się wystawienie listu gończego. Za ministrem i prokuratorem generalnym. Sic!

Rzeczywiście, państwo polskie, próbując walczyć z nadużyciem władzy (co leży w interesie wszystkich obywateli) i ścigając tego rodzaju człowieka, zachowuje się w sposób "brunatny".

Adasco, nie mam pojęcia, w jaki sposób racjonalizujesz na potrzeby swojego układu kognitywnego wszystkie pasywno-agresywne wywody, które tutaj zamieszczasz i w których traktujesz z pogardą adwersarzy, ale trzeba przyznać, że kiedy czyta się kolejne akapity tych dywagacji, to (pozwolę sobie skorzystać z twojego określenia) jak najbardziej można wpaść w "odmienne stany świadomości".

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-17 22:08:58
18.11.2025 15:45
287.4
adasco
8
Chorąży

Oczywiście uważam, że Ziobro powinien stanąć przed sądem jeżeli są zarzuty prokuratorskie. Nie mam z tym problemu w normalnych warunkach. Myślisz, że może liczyć na uczciwy proces? A przed procesem na ludzkie traktowanie w kontekście swojej choroby? Po doświadczeniach z księdzem Olszewskim? Po łamaniu prawa przez ministra sprawiedliwości i ręcznym wskazywaniu sędziów do procesów? Po postawie prokurator Wrzosek? Po tym co wszyscy widzą i wiedzą do czego ma się sprowadzić jego zatrzymanie? Po analizie tej sytuacji przez takie osoby jak Jan Rokita i Andrzej Duda? Po informacjach o przygotowanej prowokacji? Polecam też wczorajszy wywiad z nim chyba wPolsce24 gdzie wyjaśnia tą postawę.

Proszę też nie zarzucać mi jakiejś agresji czy pogardy. Dziwi mnie, że nie przeszkadza ci ciągłe napastowanie przez drakule i jemu podobnych pod moimi wpisami z tymi dość prymitywnymi odzywkami personalnymi. To wy tu ustalacie takie standardy. Mam grubą skórę i spływa to po mnie, i bardzo się staram nie zejść do tego poziomu. Ale nie będę się pieścił jeżeli jest taka potrzeba.

Czy miałeś już okazję pomyśleć o swojej konkretnej wizji dla Polski i pokazać obliczenia dla obecnego programu rządu analogicznie do P21?

18.11.2025 16:17
Bukary
287.5
4
Bukary
244
Legend

Czy miałeś już okazję pomyśleć o swojej konkretnej wizji dla Polski i pokazać obliczenia dla obecnego programu rządu analogicznie do P21?

Ty to na poważnie napisałeś? Sugerujesz, że miałbym opracowywać szczegółowy program wielu koniecznych reform w RP (w czasie wolnym od sprawdzania wypracowań), skoro nawet cały sztab prezydenta razem z armią własnych "ekspertów" tego nie potrafił zrobić? Jakieś ironii tutaj nie wychwyciłem?

Wrzuciłeś "wizję Polski", pod którą się "podpisujesz", no to sprawdziłem, czy przynajmniej kilka zawartych w niej szczegółowych założeń programowych ma jakikolwiek sens albo jest dla Polski i przynajmniej większości Polaków korzystne. Niestety, nie ma i nie jest.

Myślisz, że może liczyć na uczciwy proces? Myślisz, że może liczyć na uczciwy proces? A przed procesem na ludzkie traktowanie w kontekście swojej choroby? Po doświadczeniach z księdzem Olszewskim?

Myślę, że to będzie proces tak uczciwy, jak ten, na który mogły liczyć osoby wrzucane przez prokuraturę Ziobry do aresztów tymczasowych czy nawet wydobywczych. A mam na myśli np.:

- Marię S., która - będąc w dziewiątym miesiącu ciąży - została zatrzymana i przewieziona z Grudziądza do Krakowa (ponad 500 km), gdzie umieszczono ją w areszcie. Odmówiono jej podstawowych środków higienicznych, zmiany obuwia oraz kontaktu z rodziną i adwokatem. Na polecenie prokuratora Adama Rocha (z Prokuratury Okręgowej w Katowicach) przesłuchano ją bezpośrednio na sali porodowej. Czynności rozpoczęto o godz. 9:30, a poród nastąpił o 20:45. Przesłuchanie przerywano tylko na chwilę podczas skurczy, co opisano jako "nieludzkie traktowanie i tortury". Kobieta opuściła areszt trzy miesiące po porodzie. Prokurator Roch nie poniósł żadnych kar dyscyplinarnych. W 2007 r., tuż przed końcem rządów PiS, Ziobro awansował go na wiceszefa Prokuratury Regionalnej w Katowicach. W 2013 r. polski rząd przyznał przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka (ETPCz) winę za "nieludzkie traktowanie i tortury", kończąc sprawę ugodą.

- Alinę Dłużewską, którą została aresztowana i której, mimo zaawansowanego wieku (78 lat) i chorób (rak piersi po mastektomii, problemy sercowe, zwyrodnienia kręgosłupa), przez 22 miesiące w areszcie nie zapewniono terminowych wizyt u specjalistów, leków czy badań diagnostycznych. Prokuratura i sądy ignorowały wnioski o dozór policyjny lub areszt domowy, argumentując obawą matactwa. Helsińska Fundacja Praw Człowieka (HFPC) interweniowała w sprawie, wskazując na naruszenia standardów ETPCz. Aresztowanie miało charakter "pokazowy" w ramach kampanii przeciwko reprywatyzacji, promowanej przez polityków PiS (w tym Patryka Jakiego). Ponad 7 miesięcy (z 22 miesięcy aresztu) Alina Dłużewska przebywała w celi dla szczególnie niebezpiecznych przestępców. "Sprawa trafiła do skargi przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka (ETPCz) jako "Alina Dłużewska przeciwko Polsce", gdzie podnoszono kwestie nieludzkiego traktowania. Proces trwa do dziś.

Myślę, że Ziobro jest oskarżony o sprawy znacznie bardziej poważne niż Maria S. czy Alina Dłużewska, więc skoro obie panie dały sobie radę w aresztach (a dodajmy, że "pan Ziobro" nie jest w ciąży i nie rodzi), to i były minister sprawiedliwości sobie powinien poradzić.

Masz jeszcze ochotę rozczulić kogoś osobami prześladowanymi przez "reżim Tuska"? A może chcesz jeszcze posłuchać o praktykach stosowanych przez policję czy prokuraturę w czasie rządów PiS-u (i urzędowania Ziobry)? Tak czy inaczej, polecam raporty RPO oraz dokumentację związaną z interwencjami HFPC.

Po analizie tej sytuacji przez takie osoby jak Jan Rokita i Andrzej Duda?

Ale że to mają być jakieś autorytety prawnicze czy moralne? Nie żartuj.

post wyedytowany przez Bukary 2025-11-18 16:40:35
18.11.2025 17:09
287.6
adasco
8
Chorąży

Czyżbyś nie przeczytał mojej odpowiedzi? Po pierwsze, sam nie pokazałeś żadnej sensownej wizji na poziomie strategicznym oprócz kilku ogólników "aby wszystko i wszystkim było dobrze". Uciekłeś za to w bok i w mikro szczegóły próbując obalić moją odpowiedź. Nie o to chodziło w tej dyskusji na tym poziomie. Wciąż z chęcią zobaczę twoją wizję i sobie z ciekawości porównam, i przekonam się dokąd zmierzasz wojując tak tutaj dzielnie. Spójrz na mój akapit z konkretnymi kierunkami, linami demarkacyjnymi, decyzjami i wyborami dla Polski jako ewentualny wzór. Wtedy będziemy mogli zobaczyć o jakich Polskach mówimy.

Jeżeli potrafiłeś tak precyzyjnie wyliczyć czy podać koszt Programu 21 to proszę tylko o podanie podobnej estymaty dla aktualnego programu rządu (może być na wyższym poziomie lub z przybliżeniem) i dla programu twojej formacji. Będziemy mieli okazję porównać czy 19 mld, które cię tak przeraziło to dużo czy mało, czy w sam raz. Bo w kontekście całego budżetu czy deficytu 280 mld nawet nie wspominam.

Co do Ziobry, z całym szacunkiem proszę nie żartować co do intencjach "obrońców sprawiedliwości". Szkoda strzępić języka. Czy widziałeś już wczorajszy wywiad z Ziobrą i informacje o przygotowanej prowokacji i pokazówce. Pozostaniemy przy swoich zdaniach, a jak będzie zobaczymy. Sprawiedliwość na pewno zwycięży, po czyjejkolwiek stronie jest, i mam nadzieję ludzkie życie też.

Aj, przez przypadek kliknąłem ci plusika zamiast odp, niezasłużenie ;-)

19.11.2025 01:03
287.7
Gaas_NPC
0
Chorąży

Przed sądem to powinien stanąć Tuske za sprzedanie państwa polskiego, tymczasem Nowak największy bandzior który zostaje uniewinniony...

17.11.2025 20:24
lordpilot
👍
288
5
odpowiedz
5 odpowiedzi
lordpilot
233
Legend
Image

Polecam!

Każdy, może powiedzieć stop ruskiej propagandzie :)

17.11.2025 20:48
abesnai
288.1
abesnai
108
Kociarz

M@co jako założyciel wątku dysponuje dość przydatną funkcją.

post wyedytowany przez abesnai 2025-11-17 20:50:05
17.11.2025 21:01
M@co
288.2
M@co
135
Krzywda

Ustawiłem ignora to możecie sprawdzić czy wam się też posty zwinęły. Mnie ten bot kompletnie nie interesuje bo jego postów w ogóle nie czytam. Ale jeśli poprawi to czytelność wątku to proszę bardzo.

17.11.2025 21:04
Drackula
288.3
1
Drackula
245
Bloody Rider

Ja nie blokuje bo wtedy strace rozeznanie na temat tego ilu debili jest wsrod nas na forum

18.11.2025 15:48
288.4
adasco
8
Chorąży

Jeden z głowy

Drugi z głowy

Trzeci z głowy

Czwarty najbardziej upierdliwy niestety został, trudno, może się jeszcze zdecyduje

18.11.2025 16:08
Kwisatz_Haderach
288.5
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Jeden z głowy

Drugi z głowy

Trzeci z głowy

Czwarty najbardziej upierdliwy niestety został, trudno, może się jeszcze zdecyduje

Znalazles tabletki? To dobra wiadomosc.

17.11.2025 20:55
tomazzi
289
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
tomazzi
34
Generał

Czytam te dramatyczne internetowe relacje o przeszukaniach kibiców na Stadionie Narodowym i naprawdę zaczynam się zastanawiać, kiedy w Polsce otwarto nowy oddział Hollywood. Bo wygląda na to, że niektórzy internauci mają wyobraźnię godną scenarzystów kina akcji klasy B - tylko budżet mniejszy, a patos trzy razy większy.

Według tych doniesień, zwykli kibice - ci niepozorni ludzie idący na mecz z flagą i hot dogiem - mieli być traktowani „jak dealerzy narkotyków, zadymiarze i przestępcy”. I oczywiście natychmiast pojawia się obowiązkowy motyw internetowego dramatu: masowe rozbieranie do rosołu. Gdyby wierzyć każdej rozemocjonowanej relacji z Facebooka, to pod stadionem odbywała się jakaś wielka narodowa kolonoskopiada.

Bo ponoć kazano „ściągać majtki”, „zaglądano w pośladki”, i generalnie prowadzono takie kontrole, że amerykańskie TSA mogłoby brać notatki. Dziwnym trafem nie ma jednak ani jednego nagrania, zdjęcia, fragmentu monitoringu, czegokolwiek - choć mówimy o tłumie tysięcy ludzi, z których każdy ma w kieszeni telefon z aparatem lepszym niż satelity szpiegowskie z lat 80. Ale tak, oczywiście, wszyscy byli tak poruszeni, że NIKT nie wpadł na pomysł, żeby to nagrać. Nikt. Zero. Null. Totalne zaćmienie technologiczne.

I teraz najlepsze: oprawa za kilkadziesiąt tysięcy złotych, którą służby miały zarekwirować w ramach wielkiej prowokacji. Ta słynna oprawa, o której rzekomo „wszyscy wiedzą”. A w rzeczywistości nie widział jej absolutnie nikt poza autorami opowieści. Zero zdjęć, zero projektów, zero podglądów z przygotowań, zero relacji kibicowskich, które normalnie wrzucałyby takie rzeczy wszędzie - bo przecież kibice kochają chwalić się oprawami.

Słowem: oprawa Schrödingera. Jednocześnie była i jej nie było.

Czyli standardowy internetowy schemat:

- Widziałem że ktoś mówił że ktoś napisał że podobno kazali im robić fikołki nago przed wejściem.
- Oprawę mieli zniszczyć, choć nikt jej nie widział, ale przecież nie będziemy się czepiać szczegółów, prawda?
- Z tego wszystkiego jasno wynika, że reżim wprowadza dyktaturę i prześladuje patriotów w biało-czerwonych szalikach.

To wszystko brzmi tak, jakby niektórzy naprawdę oczekiwali, że ochrona stadionowa działa na zasadzie:
„Dzień dobry, proszę odłożyć klucze, telefon i godność osobistą do pojemnika. Teraz szybkie sprawdzenie, czy nie przemyca pan racy w wymiarze XXL gdzieś w miejscach, o których wolimy nie rozmawiać”.

Może po prostu zamiast tworzyć narracje rodem z „Raportu mniejszości”, warto by było przedstawić… nie wiem… JAKIEŚ dowody? Cokolwiek? Zdjęcie? Nagranie? Jedno jedyne zdanie potwierdzenia od kogokolwiek spoza anonimowych bohaterów komentarzy w stylu „mój kuzyn widział kolegę, który słyszał od sąsiada”?

Dopóki tego nie ma, to cała ta historia wygląda klasycznie internetowo:
ktoś coś wrzucił, inni podchwycili, a reszta świata ma się oburzać, bo przecież tak trzeba.

Ale jasne, łatwiej jest krzyczeć o „prowokacji” i „reżimowej akcji”, niż zadać sobie najprostsze pytanie:
„Ej, a to się w ogóle wydarzyło… czy tylko ktoś się nudził przed snem i napisał dramatyczny post?”

17.11.2025 21:04
abesnai
289.1
2
abesnai
108
Kociarz

Bo ponoć kazano „ściągać majtki”, „zaglądano w pośladki”... .
Zawsze może to być jakiś element ich fantazji i niespełnionych pragnień. Środowiska (pseudo)kibicowskie są dość mocno zafiksowane na punkcie stref intymnych.

17.11.2025 21:36
lordpilot
289.2
2
lordpilot
233
Legend

tomazzi

https://x.com/GalsonHM/status/1990149323519377687?s=20

https://x.com/WazaTrzeci/status/1989796721464054051?s=20

Weź pod uwagę, że kibole z młyna/kotła/żylety, to są najgłupsi z głupich.Mentalnie (choć mamy przecież już nowe pokolenie kibolstwa), to oni zostali w latach 90-tych XX w. Nic się nie uczą. Ani na swoich błędach, ani na żadnych innych.

Raz w życiu byłem na meczu (poświęcenie dla syna, dla dziecka wszystko), to debile jak odpaliły race, to mecz został przerwany na 20 minut, bo nic nie było widać.

Jak 20 lat temu, pracując krótko w areszcie śledczym, miałem do czynienia z kibolami, to to były już naprawdę ostatnie tępaki. Myślę, że przeciętny szympans jest bardziej inteligentny, niż najmądrzejszy kibol.

Chce przez to powiedzieć, że jestem w stanie uwierzyć, że to bydło z "młyna" mogło "przemycać " race w dupach. Bo ktoś im powiedział, że tam policja nie będzie szukać.

post wyedytowany przez lordpilot 2025-11-17 21:50:50
17.11.2025 21:52
Kwisatz_Haderach
289.3
2
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

Az sie micha cieszy, jak czlowiek widzi jak patola sie wije i rzuca bo uwaza ze nie musi przestrzegac prawa i zasad.

Nie mozna tez nie zauwazyc ze bardzo dobrze znaja procedury przeszukan, stosowane np wobec pensjonariuszy zakladow karnych.

To za taka historia wogole nabrala jakiegokolwiek rozpedu pokazuje tylko, jak SKRAJNIE GLUPI jest odbiorca do ktorego to jest skierowane (juz nie mowiac o uczestnikach tej erotycznej tragikomedii).
Potem dopada cie realizacja, ze to jest minimum 1/3 spoleczenstwa i wpadasz w depresyjny stupor na 3 godziny bo dla mnie osobiscie to jest nie do ogarniecia.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-17 22:05:07
17.11.2025 22:13
Bukary
289.4
1
Bukary
244
Legend

Via Tenor

wielka narodowa kolonoskopiada

OK. Nagroda za frazeologizm tygodnia przyznana.

1
...
678910
...
21
Forum Forum Polityka i Religia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl