Dobra Zmiana: nadchodzi rewolucja, od czarnego złota do brunatnej koszuli

Forum Polityka i Religia
Odpowiedz
1
...
678910
21.11.2025 15:47
2
Mianoliito
22
Senator

To nie są żadne szachy 5D, już ci pisałem, do Trumpa przychodzą doradcy, szefowie wywiadu, szefowie sztabu generalnego - i mówią "rosja jest słaba jak nigdy wcześniej, wpierdala się nam od 80 lat w nasze sprawy, wykopmy ich ze światowej polityki" i to się dzieje, w iranie, syrii, w afryce, wenezueli, na kakuzie i w europie (patrz przejęcie rynku zbytu dla ich gazu i ropy - dlatego normalizacja stosunków z europą nic im nie daje, bo stracili rynki zbytu) - amerykanie dokonują nalotów na Rosję rękami Ukrainy! A to wszystko bez strat własnych! - jak kopanie do pustej bramki!

post wyedytowany przez Mianoliito 2025-11-21 15:48:22
21.11.2025 15:54
Drackula
3
1
Drackula
242
Bloody Rider

Blah blah blah blah

21.11.2025 16:00
4
Mianoliito
22
Senator

Kto buduje bazy w Syrii?

kto wraca do Afryki?

kto daje gwarancje Armenii i robi wspólne manewry i przy okazji normalizując stosunki z Azerbejdżanem?

kto grozi likwidacją Maduro w Wenezueli?

kto zaorał z Izraelem Iran?

kto nałożył prawdziwe sankcje na ruską ropę, kto przejmuje tradycyjne ruskie rynki zbytu na ruskie węglowodory?

kto groził sankcjami wtórnymi Indiom i Chinom?

Kto skonsolidował NATO? Kto zmusił do wydatków 5% na zbrojenia?

kto konsoliduje państwa ASEANU wokół stanów zjednoczonych?

KTO TO JEST!

Wszystko rozumiem, ale nie można obrażać się na rzeczywistość, to się dzieje na naszych oczach - Gdyby rządził Biden to piali byście z radości jaki to jest skuteczny i sprawczy! USA twardo realizuje swoje interesy - a oni i tak zaraz wyjdą i powiedzą, Trump zwariował - nie wie co robi - Wie, bo nie jest sam, ma sztab ludzi i doradców - pod płaszczykiem pieprzenia o pokoju właśnie wypierdolił rosje z planszy.

post wyedytowany przez Mianoliito 2025-11-21 16:09:06
21.11.2025 16:07
Drackula
21.11.2025 16:10
6
Mianoliito
22
Senator

czyli jednak jesteś obrażony na rzeczywistość - nie mówiąc o tym, że nie potrafisz podważyć tych oczywistych faktów, bo nie pasują do narracji

https://defence24.pl/geopolityka/usa-w-miejsce-rosji-amerykanie-z-baza-w-syrii

post wyedytowany przez Mianoliito 2025-11-21 16:11:54
21.11.2025 16:13
Drackula
😂
7
1
Drackula
242
Bloody Rider

Trollololo

Mieli 15 baz, zostanie jedna i 2000 żołnierzy.

Trollowi wkleja plotkę że USA będzie mieć bazę na lotnisku w Damaszku

Poklepał się plecach bo wygrał kolejną dyskusję.

I tak jest dokładnie z każdym tematem gdzieś ten troll się wypowiada.

21.11.2025 16:20
😂
8
Mianoliito
22
Senator

Mieli bazy jeszcze od czasów walki z państwem Islamskim, ale nie zgadzał się na nie rząd centralny Al Asada wspierany przez rosję - a teraz będą mieć bazę lotniczą na którą rząd centralny zgadza się - a rosyjskich już tam nie będzie. Rozumiesz różnice?

Mam wobec ciebie niskie wymagania, a i tak się zawiodłem. Jak dla mnie możesz być dalej być obrażony na rzeczywistość i wierzyć, że Trump działa bez planu i na korzyść rosji.

post wyedytowany przez Mianoliito 2025-11-21 16:23:53
21.11.2025 16:27
Drackula
9
1
Drackula
242
Bloody Rider

Masz po angielsku, może zrozumiesz.

https://www.reuters.com/world/middle-east/us-military-establish-presence-damascus-airbase-sources-say-2025-11-06/

Tylko że to jest z kategorii plotek bo ani rząd usa ani syrii nie przedstawili oficjalnego stanowiska w tej sprawie.

Przypomnę, mieli 15 baz , będzie jedna. ;)

21.11.2025 16:58
tomazzi
10
tomazzi
31
Generał

Kto chce znieść sankcje rosji?
Kto chce oddać nowe tereny rosji?
Kto chce osłabić wschodnią flankę Nato?
Kto chce zabrać pieniądze Ukrainie?

21.11.2025 16:59
😂
11
Mianoliito
22
Senator

Przypomnę, mieli 15 baz , będzie jedna. ;)

Wyjaśnię ci to jak dziecku, mieli dużo baz, bo zwalczali państwo islamskie, tłukli Assada i ochraniali kurdów, a teraz te problemy zniknęły, dogadali się z jedyną władzą w syrii i wystarczy im jedna i żadnej ruskiej - rozumiesz co to znaczy od strony politycznej czy ci to jakoś rozrysować?

tomazzi

czy cokolwiek się z tego sprawdziło? zwłaszcza ten pierwszy punkt, zniósł te sankcje czy dowalił im wreszcie jakimiś konkretami? Różnica pomiędzy moimi punktami a twoimi jest taka, że moje miały miejsce, a twoje to strachy na lachy.

Poza tym, już to przerabialiśmy na alasce i nic tego nie wyszło, teraz też nie wyjdzie. Także zluzujecie zwieracze :)

ps. pamiętacie te mityczne niebotyczne strategiczne surowce, które pojawiły się nagle z dupy na ukrianie? nie wiadomo skąd, nagle hop siup i są! Wyobraźcie sobie te surowce zostały oddane USA, a to pozwoliło wysyłać broń Trumpowi broń i mógł powiedzieć, dajemy ale nie za darmo! Przecież tu się uprawia tyle propagandy co głowa mała! Te żądania to powtórzenie alaski z takim samym rezultatem,

Jest jeszcze jeden rezultat, możecie się popisywać swoją wyższością moralną, czyli nic nie robić, ale się obrażać na USA, że te nie dorosły do waszej wyższości - dokładnie tak jak cała europa i jej światłe elity. Ale jak pisałem tutaj, że trzeba wysyłać wojsko w tym nasze, to poza mną chyba nikt takiego pomysłu nie poparł.

post wyedytowany przez Mianoliito 2025-11-21 17:12:28
21.11.2025 17:01
Drackula
12
Drackula
242
Bloody Rider

Blah blah bla blah

21.11.2025 17:46
Bukary
13
Bukary
241
Legend

Ale jak pisałem tutaj, że trzeba wysyłać wojsko w tym nasze, to poza mną chyba nikt takiego pomysłu nie poparł.

Mylisz się. :P

21.11.2025 17:49
abesnai
14
abesnai
105
Kociarz
Image

Ale jak pisałem tutaj, że trzeba wysyłać wojsko w tym nasze, to poza mną chyba nikt takiego pomysłu nie poparł.
Moment, to nie przypadkiem Konfa którą Mianoliito podobno popierasz najgłośniej krzyczała to nie nasza wojna?

Dodam, że za jakiś czas przy takich negocjatorach jak Trump i jego gabinet stanie się literalnie nasza. Takie porozumienie pokojowe to de facto kapitulacja Ukrainy, co za tym idzie proporcjonalny wzrost zagrożenia naszego bezpieczeństwa.

post wyedytowany przez abesnai 2025-11-21 18:16:25
21.11.2025 17:58
tomazzi
15
tomazzi
31
Generał

czy cokolwiek się z tego sprawdziło? zwłaszcza ten pierwszy punkt, zniósł te sankcje czy dowalił im wreszcie jakimiś konkretami? Różnica pomiędzy moimi punktami a twoimi jest taka, że moje miały miejsce, 
Moje wszystkie sie sprawdziły bo Trump wszystkich tych punktów chce. Przedstawił plan z tymi punktami i dał ultimatum na jego akceptację.
Jeżeli jednak "chce znieść sankcje" rozumiesz jako "zniósł sankcje" a Twoje punkty już sie dokonały to wymień 2 bazy amerykańskie w Syrii i podaj kiedy zlimwidowano Maduro

21.11.2025 16:10
-=Esiu=-
😢
320
odpowiedz
2 odpowiedzi
-=Esiu=-
217
Everybody lies

Nie jestem w stanie sobie wyobrazić co amerykanie mieli w głowach, że wybrali sobie Trumpa, a potem patrzę na nasz kraj i tym bardziej nie wiem na jakiej podstawie wybrali takiego Nawrockiego... No po prostu trzeba nie mieć mózgu, albo mieć go sprany całkowicie.

Szkoda, że Sikorski nie startował.

21.11.2025 17:30
frer
320.1
1
frer
181
Legend

A mi post-factum łatwo to zrozumieć i nasze sytuacje (Polska vs US) są wbrew pozorom bardzo podobne. Głównym powodem jest degradacja "elit" liberalnych oraz fakt, że ich agenda była hołubiona przez ostatnie 20 lat w polityce i życiu społecznym, gdy z agendą konserwatywną właściwie aktywnie walczono. Do tego dochodzi fakt, że ani "libki" ani "konserwy" to wcale nie są idealiści, tylko w większości ludzie z własnym interesikami, którzy mówią masom to czego te masy chcą usłyszeć.

W kwestii degradacji "elit" w kontekście wyborów prezydenckich problem jest ten sam w obu krajach: kto był alternatywą "demokratyczną" dla Trumpa? kto był alternatywą libkową dla Nawrockiego? W obu przypadkach liczono na to, że niechęć do kandydata "konserwatywnego" da wiatr w żagle kandydata wystawionego jako alternatywa. Tylko oderwane od rzeczywistości przeciętnych ludzi "elity" libkowe, zarówno w Polsce, jak i US, kompletnie nietrafnie oceniły sytuację. I okazało się, że marginalna przewaga w obu wypadkach wystarczyła, żeby prawicowi populiści przejęli władzę.

Dla zrozumienia powodów porażki wystarczy przeprowadzić prosty eksperyment myślowy, zadając sobie pytanie: czy Trzaskowski/Harris nadają się w obecnej sytuacji geopolitycznej na urząd prezydencki i reprezentowaliby interesy większości swojego społeczeństwa, czy tylko jego małej części? Moim zdaniem nie nadawaliby się i reprezentowaliby interesy "elit" ze swojej strony sceny politycznej, jednocześnie wzmacniając agendę wałkowaną od dwóch dekad.

A problem tkwi w tym, że tak jak przeciętny Polak, którego nie stać na zakup mieszkania w Warszawie po 20 tyś zł/m2 nie widzi rozwiązania swoich życiowych problemów w wymuszeniu otwierania trzecich łazienek dla osób niebinarnych, tak przeciętny amerykanin też ma inne zmartwienia niż typowi Hollywoodzcy celebryci.

Podsumowując, libki przegrały oderwaniem od rzeczywistości i słabością swoich ludzi, jednocześnie nie wyciągając z tego żadnych wniosków w ciągu ostatnich 10 lat.

21.11.2025 17:49
320.2
EG2009_120754240
29
Generał

Proste, gardzone przez elity "prostsze" masy potrafią się bardziej skrzyknąć i iść na wybory, niż ci co uchodzą za "sól tej ziemi". Nawet Ty teraz mówisz o takich osobach jako o tych "bez mózgu". Więc się nie dziw :)

21.11.2025 16:15
Bukary
321
odpowiedz
2 odpowiedzi
Bukary
241
Legend
21.11.2025 17:40
frer
321.1
frer
181
Legend

Ale niezły absurd, że za naszą kasę pompuje się amerykański a nie polski przemysł zbrojeniowy.

21.11.2025 17:45
Bukary
321.2
Bukary
241
Legend

Ale niezły absurd, że za naszą kasę pompuje się amerykański a nie polski przemysł zbrojeniowy.

Owszem. A w podzięce dostajemy od Trumpa najwspanialszy w historii "plan pokojowy".

21.11.2025 17:25
322
odpowiedz
1 odpowiedź
znafcatematu
67
Generał
21.11.2025 17:40
abesnai
322.1
abesnai
105
Kociarz
Image

Tymczasem na kremlu ->

1
...
678910
Forum Forum Polityka i Religia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl