na torach Deutsche Bahn
Pogubiłem się. Jaja sobie robicie czy Manolito naprawdę siedzi w Niemczech?
o ile nic sie nie zmienilo to lolito pracowal przez kilkanacie lat dla niemca. Teraz pracuje ja jankesa w sosnowieckim magazynie amazona.
Zgadza się, było to w tym samym czasie gdy ty udawałeś, że siedzisz w Anglii, a tak na prawdę pisałeś te swoje prostackie w p[osty ze swojego sioła.
A co do tej durnej decyzji tego sędziego, to co się stało? Nagle sędziowie nie są niezawiśli? Od ośmiu lat tutaj wszystkich przekonujesz, że nawet sędziowie powołani przez neoKRS są niezawiśli, a teraz masz pretensje, że sąd wydał taką, a nie inną decyzje, a nie Tusk, Żurek albo Sikorski (lol). Ty się dobrze czujesz? Bo, IMO jakiś pogubiony jesteś, zero logiki w tym, co piszesz.
są sędziowie niezawiśli i wasi sędziowie, usłużni władzy, dlatego ułaskawili niesiołowskiego, nowaka, giertycha - wszelkiej maści justytutki jawnie wspierające obecną władzę albo podważają wyroki innych sędziów, np. w sprawie zabójstw bo wydał taki tzw. neosędzia, albo np. jak safian czy zoll, którzy interpretują prawo wyborcze w zależności od tego kto akurat prowadzi w sondażach, są też nieudacznicy tacy którzy wypuszczają gościa z 46 paszportami.
a co do torów, tak wam wysadzają tory, bo wy teraz rządzicie, to wasza odpowiedzialność i nic nie zrobiono, żeby zabezpieczyć się przed taka sytuacją, dopiero teraz wysyłają znienawidzony WOT bez amunicji by pilnował torów.
sfałszowali wam wybory i wypuszczają ich na wolność? Jak to ? Tyle pierdolenia, a że wrzucali środki na przeczyszczenie członkom komisji, zorganizowali tysiące spiskowców, przejęli tysiące komisji i co ? teraz dupa cicho?
Przy okazji, pamiętacie? "Jacek Murański postać znana, jak na aktora znakomity sportowiec!" Ale to były jaja, Premier całkiem dużego kraju w poważnej telewizji idzie z takim przekazem do swojego elektoratu - Jezu jak on was musi uważać, za kompletnych cymbałów. :) I tym sposobem zajebał Trzaskowskiemu kampanie wyborczą - Drobnozmianowcy i tak mu zapomnieli, albo w ogóle nie skumali, że to on ponosi winę za tą katastrofę.
plac zabaw z kilku wydrążanych pni za 500 000 zł. I co ? I nic! Skoro wcześniej zrobili podobny z palet za 900 tyś, albo kibel za 650 tyś - no to gdzie jest problem? Można? Można! Można prowadzić nielegalną kampanie w Internecie i powiecie korzystając ze środków publicznych (o ironio za co teraz ścigają ziobrystów) Oczywiście, że można - gdyby to robiły pisiory to darli by piz... dzień w dzień, a teraz? Wszystko pasuje, bo to nasi! Trzeba ułaskawić frasyniku, giertycha nowaka? Ależ proszę bardzo! Sprawy wylosują się naszym sędziom i bedzie git! TO nie to samo co za PISu, teraz są standardy!
wysadzają im tory, a oni wypuszczają ruskiego szpiega, kolejny sukces naszego państwa (obecnej władzy, Lordpilot musi być dumny!)). Ale wiadomo zaraz wyciągną Nawrockiego, nakłamią, że im odrzucił ordery i awanse i już drobnozmianowcy jak ci jelenie pójdą za tym śladem, będą mogli się oburzać, wykazywać wyższością moralną - choć okazało, że nie odrzucił tylko sprawdza i czeka na wnioski nie generowane przez Chata Gpt. Tyle lat robią ich w konia, a ci dalej po pierwszej informacji Siemoniaka czy Sikorskiego idą za tym jak w dym. Niczego się nie uczą
a tu na wesoło, Pan Premier Donald Tusk podczas oficjalnej wizyty w koszuli, w spodenkach i tropikalnym hełmie :)
Ale wiadomo zaraz wyciągną Nawrockiego, nakłamią, że im odrzucił ordery i awanse i już drobnozmianowcy jak ci jelenie pójdą za tym śladem, będą mogli się oburzać, wykazywać wyższością moralną - choć okazało, że nie odrzucił tylko sprawdza i czeka na wnioski nie generowane przez Chata Gp.
"Sprawdza", czeka na "lepsze" wnioski? Manolito, serio to napisałeś czy po prostu bawisz się w erystykę? Wątpię, żebyś był AŻ tak naiwny i łykał bez popitki propagandę z pałacu. Poważnie mówię.
Bezpośrednim celem ostatnich działań Nawrockiego jest szantaż i zemsta. A celem pośrednim: wzmocnienie pozycji prezydenta kosztem premiera w systemie konstytucyjnym, który tego nie przewiduje.
Pan Premier Donald Tusk podczas oficjalnej wizyty w koszuli, w spodenkach i tropikalnym hełmie :)
Dasz dla porownania ubior innych glow panstw europejskich na tym szczycie? Chodzi mi oczywiscie o moment powitania, tak jak w przypadku Tuska. Nie wiem jaki byl tam dress code wiec nie wiem czy to normalne czy jednak wpadka
Od jednej z najważniejszych person w Polskim państwie wymagana jest dobra prezencja i elegancja podczas oficjalnych wizyt zagranicznych, zaś Tusk wyglądał jak wczorajszy przechlany wujek po imieninach, a do powodzian w Polsce pojechał i wyglądał jak żul z pod biedry. Pod tym względem Nawrocki, Duda to szyk i klasa.
Drobnozmianowcy
Co jak co, ale taka iście orwellowska nowomowa partyjno-propagandowa zawsze mnie rozczula :D
I takie sztuczne, namolne podkreślanie i wrzucanie do zdań, pomimo że całkowicie nie pasuje do szyku zdania... Czytasz i już wiesz ;) To tak jakby przekaz sam się oznaczał :D
Z moich ulubionych słówek propagandowych są jeszcze "silniczki", "fajnopolacy" i "uśmiechnięci". Próba (nieudolna oczywiście) przeforsowania i zmiany skojarzenia na pejoratywne zwłaszcza tych dwóch ostatnich zawsze mnie rozbrajała :D
Bukary, oczywiście chodzi o zemstę, żeby wyli? Przypomina ci to coś?
a tak na serio, rozumiem, że sugerowanie iż prezydent ma tylko podpisywać co mu się podstawi, bo on nie rządzi - nie jest rodzajem zemsty? Umniejszania jego kompetencji? Każda akcja ma swoją reakcję - obecna władza uznaje lub nie uznaje podpisu prezydenta - mają tym samym wiecej okazji do nie uznawania - nie mówiąc o tym, że dobrze jest ich przeczołgać, bo po akcji z giertychem wydaje się im że wszystko im wolno.
Co jak co, ale taka iście orwellowska nowomowa partyjno-propagandowa zawsze mnie rozczula :D
ciesz się, bo stronę przeciwną nazywa się bydłem, chorymi z nienawiści debilami i nie silniczki tylko śliniaczki - to co my reprezentujemy to jest prawdziwa kultura i wersal.
sugerowanie iż prezydent ma tylko podpisywać co mu się podstawi
Tak, w konkretnych sytuacjach ma podpisywać, jeśli ustalone przez prawo warunki złożenia podpisu zostały spełnione. Tak, w konkretnych sytuacjach jest po prostu "notariuszem". Tylko o to się rozchodzi. Sikorski sensownie ujął problem:
https://x.com/sikorskiradek/status/1994747923436114206
Jeśli chodzi o obowiązki "administracyjne", od których zależy funkcjonowanie państwa, prezydent nie może kierować sie własnym widzimisię. To nie ten kraj, nie ten system. To, co robi Nawrocki, jest dalszym rozpierdalaniem porządku prawnego w Polsce. Jak pisałem, kosztem tego kraju i kosztem Polaków "pan prezydent" próbuje wzmocnić swoją pozycję w relacjach z premierem i pozyskać władzę, której prawo nie przewiduje. Czysty egoizm i mania wielkości.
Bukary, Prezydent jest Prezydentem, a nie żadnym notariuszem, gdyby był notariuszem to by się tak nazywał, stanowi władzę wykonawczą i współrządzi z rządem - gdyby miałby tylko podpisywać z góry, to jego podpis nie miałby żadnego znaczenia, nie byłby potrzebny , bo i po co? - Po co go wymagać, skoro nie może nie podpisać?
I może kierować się własnym widzi Misię - Bo jest elementem władzy wykonawczej - Nikt go nie zmusi, nie ma żadnego prawa, które by go do podpisu zmuszało . Dlatego jego podpis czyni sędziego, bez niego nie jest sędzią i nikt nie ma prawa podważać jego decyzji, bo nie ma takiego prawa. Gdyby było inaczej to Trzaskowski w pałacu prezydenckim byłby im do niczego nie potrzebny. I gdyby było, to by się na takie prawo powołali.
Przypominam, przez dekadę wasi wybrańcy robili obstrukcje "ulica i zagranica" blokowali KPO po pandemii i w czasie gdy utrzymywaliśmy ukraine w wojnie, wasza władza odbierała środki partiom, wspierali putina w jego wojnie hybrydowej na granicy, obecnie interpretują prawo jak im pasuje, jak je rozumieją, zgodnie z niepodpisanymi opiniami prawnymi, wycofują kontrasygnaty, rządzą uchwałami a nie ustawami, nie uznają ponad 3000 sędziów i ich wyroków, nie uznają SN, nie uznają ponad 3mln wyroków, likwidują tefałpe od 2 lat, ich sędziowie ułaskawią nowaka, niesiołowskiego, giertycha, w czasie wyborów prowadzili z posłusznymi sobie mediami kampanię sugerująca, ze Nawrocki był sutenerem - Namawiali Hołownie do zablokowania odebranai przysięgi od Nawrockiego i przejęcia władzy na podstawie kłamliwych interpretacji zolla i safiana, domniemają sobie ważność wyborów, mimo tego, że skargi wyborcze sprawdziła izba która nie jest sądem, czyli skargi wyborcze nadal nie są sprawdzone, a bez tego nie da się stwierdzić ważności wyborów! Do tego doprowadziła obecna władza. - Więc odpowiedz mi kto tutaj, tak na prawdę niszczy państwo?
Nikt go nie zmusi, nie ma żadnego prawa, które by go do podpisu zmuszało.
Konstytucja nakłada na prezydenta konkretne obowiązki. Pewne czynności wykonywane przez Nawrockiego mają charakter konstytucyjnego nakazu proceduralnego. Problem polega na tym, że Konstytucja nie przewiduje "automatycznego" wejścia w życie np. ustaw czy "automatycznego" przyznania nagród czy awansów bez podpisu prezydenta. Dlatego Nawrocki może wywołać kryzys konstytucyjny w myśl zasady: "po mnie choćby potop".
Prezydent jest jednak zobligowany do "przestrzegania Konstytucji, stania na straży suwerenności i bezpieczeństwa Państwa". To ogólne ramy, które implikują działania zgodne z prawem, w tym w procesie ustawodawczym. Jeśli więc Nawrocki z powodu własnego widzimisię i w celu zaszantażowania rządu (co właściwie otwarcie przyznaje jego Kancelaria) odmawia np. wykonywania "proceduralnych" obowiązków, łamie ogólne postanowienia Konstytucji. Oczywiście, może odmawiać podpisu pod nagrodami, odznaczeniami itp., jeśli mamy do czynienia np. z błędnymi, niepoprawnymi wnioskami albo ze względu na kontrowersje (prawne, moralne) związane z beneficjentami podpisu itp. Ale jeśli nie podpisuje, choć wnioski ze strony rządu są złożone poprawnie i nie ma zastrzeżeń co do konkretnych osób, wówczas... delikatnie rzecz ujmując... zachowuje się niepoważnie.
W teorii i w praktyce prezydent może rozłożyć funkcjonowanie państwa na łopatki, jeśli kieruje się animozjami, żądzą zemsty, egoizmem itp., a nie interesem Polaków. Może nie mianować latami ambasadorów, nie dawać żadnych odznaczeń, nominacji, wetować sensowne ustawy lub odsyłać je do dysfunkcyjnego TK itp. Może. Nikt go siłą nie zmusi do zrobienia czegokolwiek. Ale jest to absolutnie niezgodne z art. 126 Konstytucji RP.
Więc odpowiedz mi kto tutaj, tak na prawdę niszczy państwo?
To nie jest dyskusja o tym, kto BARDZIEJ czy RÓWNIE MOCNO rozpieprza porządek prawny w tym kraju. (Zwłaszcza że mój stosunek do rządu Tuska jest dobrze znany). To dyskusja o tym, czy Nawrocki rozpieprza porządek prawny RP. Odpowiedź brzmi: tak. Niestety, twórcy Konstytucji w swojej naiwności nie przewidzieli, że nawet stary komuch będzie miał w sobie więcej poczucia odpowiedzialności za sytuację w kraju niż młodsze wilki prawicy.
a ja czytałem dokładnie coś innego, że może tylko musi uzasadnić - w konstytucji nie ma, żadnego zapisu który by wymuszał na nim podpisy pod nominacjami, nie ma żadnych przewidzianych kar, albo sposobów na ominiecie jego podpisu.
a co do rozpieprzania państwa, przypominam, te awanse dostają różnej maści "justytutki, które jawnie wspierały opozycję jako sędziowie choć mają obowiązek być apolityczni i wydają polityczne wyroki (giertych, nowak, niesiołowski) i są "losowani" do spraw przeciwko opozycji, podważają też wyroki tzw neosędziów (np. w sprawie zabójstw) - - podważają państwo prawa, różnej maści dyżurni konstytucjonaliści jak safiany czy zolle interpretują konstytucję jak im akurat wygodnie - To oni rozwalają państwo i awanse im się nie należą
Przez 8 lat was zaimpregnowali i nadal nie rozumiecie, że w tym sporze o sądownictwo to justytutki nie mają racji, nie mają prawa - choćby ze względu na wyroki TSUE, gdzie jasno określono, że nie ma żadnych neosędziów, więc dlaczego dawać awanse ludziom którzy podważają status ponad 3000 sędziów i ponad 3 mln spraw? Wyjaśnij mi to logicznie, co by się stało gdyby to zrobiono? jak bardzo byście rozjebali państwo?
Kurcze jak wy tu ładnie piszecie o tych wszystkich ruskich onucach, które przeszkadzają obecnemu rządowi, o zdradzie państwa i tym podobne mądrości. Aż mi łzy poleciały z wrażenia. Tylko może też przy okazji i dla "porównania" napiszcie jak zachowywała się nasza wspaniała opozycja od lutego 22r kiedy to ruskie już na pełna skalę zaatakowały Ukraine? Może napiszecie coś o Jońskim, Szczerbe, Sterczewskim, Jachirze, całym tabunie pseudo celebrytow i aktorów z Kurdej Szatan na czele wspierającą ówczesną opozycję, co miały do powiedzenia na prowokacje Łukaszenki przy naszej granicy? Może napiszecie coś o Frasyniuku który tak ŁADNIE nazwał nasze służby mundurowe przy biernej postawie dziennikarza z TVNu? A takich przykladow wzorowego zachowania ludzi związanych z Tuskiem było przecież o wiele więcej, zresztą sam Tusk zachowywał się podobnie. Wtedy też wygłaszaliscie takie same mądrości jak teraz? Czy też siedzieliście cicho, wierząc w te wszystkie brednie usmiechniętych, że na granicy były głównie biedne matki z dziećmi i starcy, którzy potrzebują naszej pomocy. Jesteście takimi hipokrytami, jakich ze świecą szukać... Napisałbym o wiele ostrzej co myślę o tym waszym płaczu, tu na tym forum, ale zaraz polecicie do moderatorów i post usuną, jak te poprzednie.
Mariuszku ty nasz malo rozgarniety pisowski trolu, bedziesz bardziej wiarygodny jesli bedziesz trzymal sie faktow :)
Jonski i inni biegali po granicy w 2021, kiedy sytuacja byla inna, powiazania z gierkami kartolfa i EU a nie ruskimi. Jedni chcieli humanitarnego traktowania imigrantow, ktorych wykorzystał kartofel a kilku forumowych debili chcialo do nich strzelac siedzac w cieplych kapciach i popijajac fulla mocnego..
Teraz przypomnij nam ile tysiecy lewych wiz PiS sprzedal? Przypomnij nam ilu imigrantow pis sciagnal wliczajac niewolnikow z korei polnocnej? Podpowiedz: lilkanacie razy wiecej niz prob przekroczenia granicy z bialorusia ;)

Ponieważ znowu się zesrałeś, to tym razem nie przejdę obok tego obojętnie. Jak się zachowywała w 2022 ówczesna opozycja? Proszę bardzo, w linku i na zdjęciu najbardziej jaskrawy przykład odpowiedzialności za Ojczyznę:
^^Dodam, że ówczesnie rządzący, a dzisiejsza opozycja nie jest chyba, do takich propaństwowych zachowań, zdolna. Wliczam w to prezydenta, który zachowuje się jak rozkapryszony dzieciak i szkodzi Polsce i Polakom. Niestety, także w kwestii naszego bezpieczeństwa :/.
ps.Zmień sobie w nicku to PL, na twoją prawdziwą ojczyznę, miej chociaż tyle odwagi :).
Witam dwóch głównych świr#w tego forum! Tylko się nie posrajcie z tej waszej złości, he he. A tak między nami, zamiast siedzieć w necie 24h i wyszukiwać tematy na obecną opozycję lub prezydenta, by później brandzlowac się tutaj z kumplami, to może wyjdźcie czasami do ludzi, wyjdźcie z domu, bo inaczej pewnego dnia wywiozą was stąd w kaftanach prosto do Tworek.
Wstawaj Mariusz, zesrałeś się.
Jonski i inni biegali po granicy w 2021, kiedy sytuacja byla inna, powiazania z gierkami kartolfa i EU a nie ruskimi
Znowu to? Nie była inna, już wtedy za tą akcją stali ruscy chcąc zdestabilizować sytuację w Polsce przed uderzeniem na Ukrainę. Kartofel zresztą nie ma i nie miał tyle podmiotowości żeby samemu coś takiego organizować.
Grigori Powiedz to drobnozmianowcom, bo ci wtedy widzieli biednych ludzi szukających swojego miejsca na ziemi i to nie była żadna wojna hybrydowa! A pomagaliśmy Ukrainie tylko po to żeby maskować ruską agenturę - Na serio! Oni tak tu pisali!
zresztą, bracia kamraci na spółę z PiSiorami sfałszowali im wybory - to o jakim poziomie intelektualnym my tu piszemy?
Największy hit, to było to ciągłe cytowanie stonogi, michalik i mistrza piątka gdzie uwaga! "Siostra Nawrockiego pracuje w Hiltonie, robi tam placki, ciasta i torty, a Hilton nie wyszedł z rosji. Przypadek!? Ja nic nie mówię, ale wnioski nasuwają się same!"
No i znowu "Tygodnik Podhalański" jest forpocztą pozytywnych zmian:
Lepiej późno niż nigdy, choć czas na to był już co najmniej dwa lata temu. Oby za tym przykładem poszły też inne media. Bo to w dużej mierze ich bierność i przyzwolenie spowodowały, że prorosyjska szuria zyskała taki szeroki oddźwięk w polskiej infosferze. Nawiasem mówiąc to tyczy się też GOLa, któremu rozpatrywanie zgłoszeń naruszenia regulaminu zajmuje po dwa tygodnie i który ogranicza się tylko do usuwania wpisów, zamiast banowania użytkowników.
Oczekiwania wobec tego skompromitowanego "komunisty" miałem zerowe. Poprzeczkę zawiesiłem nisko. No to dziś Czarzasty łapie ode mnie trzeciego plusa ;)
https://x.com/59Jpiech/status/1994743238968934839?s=20
Tylko niech jest taki całe te dwa lata... Hołownia z początku też miło zaskakiwał, a skończył jak skończył niestety.
Swoją drogą ładnie nam naród wybrał prezydenta. Bo nazwać go dziecinnym to obraza dla dzieci, bo oni zachowują się tak ze względu na swój wiek, a 42 letni facet na stołku prezydenta czemu tak się zachowuje? Albo nie wie co robić i słucha swoich doradców, albo ma ewidentnie ten kraj w dupie jak cały pis.
https://tvn24.pl/polska/szef-mon-krytycznie-o-zapowiedzi-czarzastego-st8771923
Jej, zrobią licznik ustaw zawetowanych i nie zawetowanych? a zrobią licznik ustaw zawetowanych przez marszałka? A może słynący z dyplomacji, z tego jacy są sprawczy, po prostu postarają się dogadywać z prezydentem, czy wolą się obrazić? Strzelić focha i postawić tablicę z wynikami wet prezydenta? Czy to cokolwiek zmieni? Oczywiście, że nie, ale pozwoli wprowadzać was w stan wzmożenia moralnego, paniki moralnej - "Snusiarz nam wetuje, to dlatego rząd nic nie może zrobić!", "dlatego rząd zrealizował tylko 30% obietnic!"
W ferworze walki mogło umknąć niektórym:
https://wyborcza.pl/7,75398,32426801,kwiatkowski-skazany-sad-kara-sluszna-i-sprawiedliwa.html
Tak, ten wspaniały senator Kwiatkowski, kryształowy szef NIK-u, który piękną polszczyzną w mediach potępiał występki PiS-u... okazał się kolejnym cwaniaczkiem.
No ale skazali. To dobrze czy źle bo nie rozumiem? :0
Jeszcze kwestia tego za co? Bo tylko mowa o ustawieniu kilku stanowisk. Innych wałków chyba nie było a i sam majątek bardzo skromniutki.
Znając PSL, to pewnie “spłacał długi”
A dlaczego nie uciekł na Węgry?
Ma zdecydowanie mniej do stracenia niż przestępcy z PiS-u.
Kwiatkowski: 8 miesięcy więzienia.
Romanowski: do 8 lat więzienia.
Ziobro: do 25 lat więzienia.
I może rzeczywiście ma nieco więcej tzw. "honoru" od tych dwóch "fujar".
No ale skazali. To dobrze czy źle bo nie rozumiem?
Czego nie rozumiesz? Przekazałem konkretną informację (jak to czynimy w tym wątku). Nie sugerowałem, że za rządów Tuska nie można liczyć na skazanie przestępcy z kręgów władzy. Ba, nie sugerowałem nawet, że to zasługa prokuratury z czasów PiS-u (bo wtedy zaczęła się sprawa).
Jedyna rzecz, jaką sugeruję, jest taka, że w łonie KO też się kryją aferzyści, przekręciarze i oszuści. Niby oczywista oczywistość, która tutaj czasem może jednak umykać uwadze dyskutantów.
No ale skazali. To dobrze czy źle bo nie rozumiem? :0
Dobrze, bardzo dobrze, to teraz może z rozpędu zabiorą się za Grodzkiego :).
Jeszcze kwestia tego za co? Bo tylko mowa o ustawieniu kilku stanowisk. Innych wałków chyba nie było a i sam majątek bardzo skromniutki.
A nie, no to spółka, co tam kilka intratnych posadek w budżetówce, w zasadzie wystarczy upomnienie :).
Oj tam upomnienie, przecież mogli zamknąć sprawę i zrobić go prezesem Orlenu.
Aferzyści z KO muszą się wiele jeszcze nauczyć. Jakby ukradł miliardy to pewnie sprawy by nie było ;)
Ale zaraz, czyli prokuratura ziobry skutecznie postawiła zarzuty, które później kasta tuska przyklepała i wydała wyrok?
CZYLI DA SIĘ.
To teraz pytanie, czemu nie zrobili tego wszystkim innym, którym tak te wyroki deklarowali.
I oczywiście zaraz znajduje się taki cymbał, które nakazuje postawić zarzuty kolejnemu. Ale przypominam, że zero miał 8 lat na tego rodzaju czynności i w niektórych przypadkach faktycznie to zrobił. Logika nakazuje zatem przyjać, że w pozostałych przypadkach tych zarzutów nie miał na czym postawić.
Oddajmy Krzysiowi głos:
OD NIEPRAWOMOCNEGO WYROKU BĘDĘ SIĘ ODWOŁYWAĆ
Dlaczego? Ponieważ sąd podjął decyzję bez materiału dowodowego i z nagraniami, których nigdy nie odsłuchał a stenogramy są inne niż ich treść.
Przesłuchanych zostało ponad 130 świadków - wszyscy mówili, że nie wpływałem na decyzje żadnej z tych osób, w rozstrzygnięciach konkursowych.
Podsłuchy, które miały być dowodem w tej sprawie:
1. oryginały nagrań nigdy nie trafiły do sądu (pomimo moich wniosków),
2. a materiał, który trafił do sądu był pocięty, zmanipulowany i niezgodny ze stenogramami
Wyrok wydawała sędzia, której mąż, jako sędzia jest obrońcą Łukasza Piebiaka (wicemistra Z.Ziobry), w postępowaniu dyscyplinarnym.
Pan Łukasz Piebiak przychodził, jako „widownia” w tej sprawie na rozprawy Sądu, de facto wywierając nacisk na Sąd.
Dlatego pomimo tego, że od części zarzutów zostałem uniewinniony a wyrok to - kara kilku miesięcy w zawieszeniu, to nie zgadzając się na to, że można kogokolwiek skazać bez dowodów - BĘDĘ SKŁADAŁ APELACJĘ W TEJ SPRAWIE.
https://www.facebook.com/share/p/1BcoRn2n8u/
Ja bym się jeszcze wstrzymał od kamieniowania gościa, bo może faktycznie tak jest jak sam napisał.
1. oryginały nagrań nigdy nie trafiły do sądu (pomimo moich wniosków),
2. a materiał, który trafił do sądu był pocięty, zmanipulowany i niezgodny ze stenogramami
^^Zalatuje "klasyką" działań prokuratury za czasów Ziobry i CBA pod "nadzorem" ceraty Kamińskiego. Napiszę wprost, bez uników - na Nowaka i Gawłowskiego nie postawiłbym złamanego grosza, Kwiatkowskiemu jestem w stanie uwierzyć. Wyrok dostał śmiesznie niski, wielu niewinnych by taki przyjęło, dla świętego spokoju, żeby się nie bujać LATAMI po sądach, w apelacji. Skoro się na to zdecydował, to widocznie nie ma nic do ukrycia, żeby oczyścić swoje imię.
Jak widzę co odwala PIS i Konfederacja to cieszę się że mam Kanadyjski Paszport dzięki któremu nie będe musiał za 2 lata oglądać co się tu od Perunuje
To uwazaj tam w Kanadzie z uzywaniem chataGPT to tworzenia opowiesci o rasizmie, gwalcie i seksualnosci, bo cie moga smutni panowie odwiedzic.
spoiler start
https://www.gry-online.pl/forum/jaki-czatgpt-uzyc-do-zrobienia-interaktywnej-powiesci-rpg/zf100f0fb
spoiler stop
I dokonają tego bez zmiany konstytucji? Przecież to krok od wojny domowej. No chyba że większości Polaków taka hucpa pasuje
Absolutny upadek Rymanowskiego jako dziennikarza. Status: postępuje.
https://x.com/BogRymanowski/status/1994407573743600111
Medycyna nuklearna brzmi poważnie! W Uk zazwyczaj chodzi o radioterapię, PET ct gamma etc.
Ten szalus to ekspert z tej dziedziny?
Poczytaj komentarze, IMO są jednak budujące (nie wszystkie) - Polacy nie zgłupieli i nie zostawiają na tym gnoju suchej nitki. Prawie każdy (nie jestem tu wyjątkiem) miał lub ma, w bliższej bądź dalszej rodzinie, chorego na nowotwór, więc tym razem, to bydle, przekroczyło chyba tą symboliczną, czerwoną linię.
Smutny jest jedynie kompletny brak reakcji jego kolegów, po fachu. Wprawdzie blog prowadzi na swoje konto, natomiast dziennikarzem jest się 24h na dobę - nie można udawać, że Rymanowski nie pracuje w telewizji Polsat oraz w "Zetce". Tymczasem to właśnie robią jego przełożeni i koledzy z telewizji i radia. Gość już dawno powinien dostać dyscyplinarkę.
Ps. Przeczytaj sobie to, koniecznie całą "nitkę":
https://x.com/Vojtekus/status/1994840872152907865
Chcesz Polakom zabronić leczenia alternatywnego nawet kosztem ich własnego życia? Wolność słowa mówi to Panu coś? Pewno lekarz-geniusz niezrozumiały dla wszystkich ekspertów i go szkalują za jego sukcesy...
Tak przynajmniej pomyśli te 10mln co szło za Nawrockim...
A pan Zięba już pewnie nie może się doczekać - nikt mu nie zabroni reklamować "lewoskrętnej witaminy C".
Rymanowski chyba to robi specjalnie - dla pieniędzy i z nienawiści do własnych rodaków. Bo żaden normalny, mający sumienie człowiek by nie odwalał takiej imby...
Ja wiem że po waszej stronie oczekujecie że dziennikarz poda wam gotową papkę, tezę którą macie przyjąć oraz gotową regułkę uzasadnienia.
Rymanowskiego ludzie cenią właśnie za to że wierzy iż nie oglądają go kretyni tylko ludzie którzy są zdolni do samodzielnego wnioskowania.
Co do dawania głosu takim ludziom jak Szaluś, to oczywiście że należy to robić. Kiedy zamyka się ich w enklawach w których nie ma nikogo kto kontrargumentuje ich poglądy to zostawia się "wyznawców" takich ludzi na ich łasce.
Więc tak, Szaluś powinien mieć pełne prawo wyrazić swoje zdanie w mediach i zderzyć się z krytyką swoich tez.
Więc tak, Szaluś powinien mieć pełne prawo wyrazić swoje zdanie w mediach i zderzyć się z krytyką swoich tez.
^^Nie uważam tak, jednak rozumiem Twój punkt widzenia. Szkopuł w tym, że u Rymanowskiego ten oszołom (a wcześniej pani Cichosz) nie spotkał się z jakąkolwiek "krytyką swoich tez". Raczej ze zrozumieniem i współczuciem, ze strony redaktora. Rymanowski (znowu!) robił za podstawkę na mikrofon, nie było żadnej kontry, do bzdur, które opowiadał Szaluś.
U Kussowskiego (wkleiłem link) masz komentarze ludzi, którzy po tym programie, uwierzyli w pierdolety tego szarlatana. Nikomu nie życzę ciężkich chorób i śmierci w mękach - natomiast statystyka jest nieubłagana: być może ludzie, którzy uwierzyli w opowieści tego "doktora" zachorują na raka. Albo ktoś z rodziny. Co piąty albo co dziesiąty. Ktoś zrezygnuje z terapii (często ciężkiej, wyniszczającej - nie wdając się w szczegóły, wiem o czym mówię), na rzecz mniej bolesnych "wlewów z witaminy C" i umrze.
A umrze dlatego, że Rymanowski niczego nie kontrował i nie zadał szarlatanowi nawet pół trudnego pytania.
W pełni się zgadzam. Tym bardziej, że moja babcia umarła przez takiego szarlatana z Poznania przyjmując w wielkiej tajemnicy jakieś płyny, oczywiście za gigantyczne pieniądze. Dla mnie jest to niezrozumiałe jak można takie kanalie promować, które żerują na bardzo chorych ludziach.
Już chyba niżej nie można upaść.
^^Nie uważam tak, jednak rozumiem Twój punkt widzenia. Szkopuł w tym, że u Rymanowskiego ten oszołom (a wcześniej pani Cichosz) nie spotkał się z jakąkolwiek "krytyką swoich tez".
Jak najbardziej. Tylko nie rozumiem czemu tej krytyki oczekujesz od Rymanowskiego? On jest dziennikarzem, nie studiował medycyny, nie jest lekarzem. Przeprowadził wywiad o którym jest głośno w sieci, krytyka Szalusia pojawiła się wszędzie w mediach społecznościowych i to z ust ludzi którzy kompetencje mają.
Dla mnie jest to niezrozumiałe jak można takie kanalie promować, które żerują na bardzo chorych ludziach.
Już chyba niżej nie można upaść.
Tylko że przed tym wywiadem o Szalusiu nikt publicznie nie mówił, a chłop sobie leczył swoimi sposobami i jakoś pozyskiwał pacjentów, kompletnie nie wystawiony na krytykę i konfrontację.
https://x.com/i/status/1994838101425078582
Czy Pan Prezydent Doktor Karol Nawrocki na pewno bierze snusiki?
Mieszac marihuane z amfa troche glupio. Jedno to depresant, drugie pobudzacz.
Nie wiem co tam jest w tych snusach, ale ewidentnie efekt, i to blyskawiczny jest widoczny po mimice i zachowaniu.
Co prawda nie pale juz ponad 10 lat i zadnych snusow kiedys nie bylo, ale nikotyna tak nie dziala. Chyba ze jest w jakiejsc pojebanie duzej, skoncentrowanej dawce.
Trzeba tez dodac ze amfetamina jest OBRZYDLIWA w smaku. ;) Doslownie wywoluje odruch wymiotny. NIe wiem jaka trzeba by miec tolarancje zeby soboe to tak w dziaslo walic. ;)
Nie wiem, może ktoś doświadczony rzuci więcej światła. Może to tylko amfa bo akurat “ na dziąsło “ działa. Na studiach miałem 2 takich batyrow z takimi samymi objawami i tikami. Co najmniej 2 z nich codziennie paliło i brało amfę.
Moga byc sole amfetaminy. Male dawki sa np. w psychotropach. Pasowaloby w sumie.
Najbardziej znana osoba uzywajaca w ten sposob, jest nie kto inny a serialowy Dr. House (Adderal). Nie wiem jak sie nazywaja przepisywane w PL, ale przypuszczam ze maly problem dostac.

Od dłuższego już czasu mam dziwne skojarzenia Karola z Fredem Flintstonem, zwłaszcza kiedy się uśmiecha.
Daj spokój, Fred był przynajmniej sympatyczny. Tutaj lepszym skojarzeniem jest Joker.
Dość bulwersująca sprawa. Mogą pojawić się zamieszki w Polsce. https://www.facebook.com/reel/1907582859794434
Ładnie Siemoniak wybrnął:
^^Snusiarz i pałacowi mają temat do przemyśleń, czy aby na pewno "piaskownica" im się opłaca ;).
Rusza machina cięć i oszczędności w NFZ, nie zgadniecie czyim oczywiście kosztem:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Gigantyczne-ciecia-w-NFZ-Wyciekl-plan-MZ-koniec-programu-Zdrowy-posilek-i-oszczednosci-na-lekach-dla-seniorow-9048387.html
https://www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-zarzadzanie/Rzad-planuje-ciecie-wydatkow-NFZ-na-stole-limity-do-specjalistow-i-darmowych-lekow-Mamy-komentarz-Ministerstwa-Zdrowia,278451,1.html
https://cowzdrowiu.pl/aktualnosci/post/beda-ciecia-w-nfz-jest-plan-ministerstwa-zdrowia
https://alertmedyczny.pl/lista-ciec-w-ochronie-zdrowia-ministra-zdrowia-ujawnia-propozycje-lista-dzialan/
https://politykazdrowotna.com/artykul/wyciekl-tajny-plan-ministerstwa-n2186296
Zdrowia życzę Wszystkim przy okazji oraz pieniędzy na prywatne badania i wizyty u specjalistów, bo będzie jeszcze gorzej.
Również żelaznych nerwów przy takich "reformach".
W Uk też fajnie. Zrobili deala z trumpem: pacjenci , czyli NHS czyli podatnik zapłaci 3 mld więcej aby amerykańskie firmy farmaceutyczne nie musiały płacić cel do USA za towary w wysokości 6 mld.
Wiem , marne to pocieszenie ale nie tylko w Polsce ujowo w tym temacie.
Via Tenor
Ja cię nie mogę. Przetrzebią ten naród. Zamiast wprowadzać sensowne reformy, będą oszczędzać na chorych dzieciach, ludziach w szpitalach, seniorach i diagnostyce.
Skoda słów. Poza jednym: wypierdalać.
To jak to było z tymi składkami dla przedsiębiorców?
https://www.money.pl/gospodarka/sprobujemy-jeszcze-raz-skladka-zdrowotna-wraca-na-stol-7226643375819616a.html
Sądzę, że to znakomity moment, żeby premier przywrócił temat ich obniżenia w świetle cięć. Suweren będzie zachwycony.
Dlatego nie rozumiem po co świętować ten nowy rok ... wszystko drożeje, a na dodatek szykują się cięcia w służbie zdrowia
Fajerwerki dla ludu, żeby mogli sobie potańczyć wokół ogniska. Myślę, że jest wielu zwykłych szaraczków, którzy też zamiast tej sztucznej radości i wymuszonego festynu czują tylko rozżalenie i wściekłość
https://www.youtube.com/watch?v=aDaOgu2CQtI
Premier Donald Tusk zapowiedział w poniedziałek w Berlinie, że jeżeli Polska nie uzyska szybkiej i jednoznacznej deklaracji Niemiec w sprawie wypłat zadośćuczynień dla żyjących polskich ofiar II wojny światowej, to rozważy decyzję o wypełnieniu tej potrzeby we własnym zakresie.
Czyli Polskim ofiarom wojny, odszkodowanie zapłaci... Polska.
Tusk widzę że już pogodził się z przegraniem w wyborach i już całkiem mu puściły hamulce :)
EG2009
Czyli Polskim ofiarom wojny, odszkodowanie zapłaci... Polska.
^^Nie idź w tą prawacką narrację, jesteś na to za bystry. To była pewna "figura retoryczna", aluzja. Nawet, można tak powiedzieć, szantaż emocjonalny, żeby Niemcy (jako państwo) się pospieszyli, bo za chwilę nie będzie komu zadośćuczynić. Poniżej
Sorry ale zadośćuczynienie tylko żyjącym ofiarom II wojny światowej to trochę żart, bo ile jest takich osób? Kilka tysięcy? Niemcy rozwalili nasz kraj do tego stopnia, że tak naprawdę odczuwamy tego skutki do dziś, i nie tylko ci co przeżyli okupację.
Zresztą wychodzę z założenia że to całkiem dobra walka z podnoszeniem łba przez AfD co do ich "utraconych ziem". Chcecie z powrotem Wrocław czy Szczecin? Spoko, możemy to rozważyć, ale najpierw tu macie rachunek na dwa biliony za zrównanie nas z ziemią. Gwarantuje że to szybko zamknie im mordy, a jak się AfD zgodzi, to poparcie im spadnie do 2% jak dojadą tym ich, już będąca blisko recesji, gospodarkę. Win-Win
Co do zwrotu dzieł sztuki, zwykła ludzka przyzwoitość powinna nakazywać ich zwrot, a nie że musimy o coś prosić. Zresztą ja tym niemieckim kurwiom nie wybaczę tego, że przetopili nasze królewskie regalia na kolczyki dla ich hrabin (wiem że to było w XIX wieku, ale jednak).
Czyżby Konfa pogniewała się na Karola za odwołanie spotkania z Orbanem?
Zwolenników brodatego pirata tym bardziej ta decyzja podobno ubodła.
https://www.rp.pl/komentarze/art43431181-michal-szuldrzynski-orban-putin-i-konfederacja-dlaczego-decyzja-prezydenta-nawrockiego-byla-sluszna
W kwestii reparacji premier strzelił pięknego fikołka, jestem pod wrażeniem, no to teraz wasza kolej :).
https://x.com/K_Stanowski/status/1995603139807138046?t=FEfsGi_lbXns5pcPe3TYIw&s=19
tomazzi, pewnie chodzi mu o to, że Tusk osiągnął na tym polu ogromny sukces, do którego pis nie był w stanie nawet się zbliżyć. Pisowcy będą teraz z tego powodu wściekli.
Na niemieckim kanclerzu Friedrichu Merzu piorunujące wrażenie zrobiły słowa premiera Donalda Tuska, że za chwilę odejdą ostatnie żyjące w Polsce ofiary III Rzeszy i nie będzie już kogo wspierać. Według informacji "Wyborczej" rozwiązanie tej kwestii w Berlinie potraktowano priorytetowo. Rozmówca z rządu w Berlinie potwierdza, że Niemcy mają szybko zająć się przygotowaniem kolejnej propozycji, by jak najszybciej zadośćuczynić ofiarom okupacji.
Niespodziewanym sukcesem okazała się kwestia zwrotu dóbr kultury. Nasi polscy rozmówcy powtarzają, że doszło do przełomu. Niemcy przekazali 73 średniowieczne pergaminy zrabowane podczas wojny z warszawskiego Archiwum Głównego Akt Dawnych. Do Polski wróci też fragment rzeźby św. Jakuba Starszego z kościoła NMP na Zamku Wysokim w Malborku.
Rząd chciał wreszcie uregulować kwestię kryptowalut i chronić Polaków, przed stratą pieniędzy w związku m.in. z fałszywymi inwestycjami, ale Nawrocki zawetował ustawę, bo najwyraźniej uważa, że obywatele mają prawo być okradani.
"Kolejna zawetowana ustawa. Tym razem wbrew klientom i inwestorom rynku kryptoaktywów oraz polskim podmiotom" - napisał minister finansów i gospodarki Andrzej Domański na platformie X. "Już teraz 20 proc. klientów traci swoje pieniądze w wyniku nadużyć na tym rynku. Chcieliśmy ich chronić, Prezydent wybrał chaos i bierze pełną odpowiedzialność za swoje działania" – dodał.
https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/prezydent-wybral-chaos-st8781198
Jako wolnościowiec, chce aby to Polacy sami decydowali gdzie i jak mają tracić pieniądze.
Lewaki by chciały każdy element życia kontrolować:/
Jest tylko kwestią czasu, IMO niedługiego, aż na tym "rynku" dojdzie do jakiegoś przekrętu albo pęknięcia banieczki i ludzie potracą pieniądze. Z pretensjami, proszę później iść do pana Karola!
a ci co do lekarza sie nie moga dostac do kogo maja isc z pretensjami?
Wy jestescie tak doskonale odklejeni, ze to sie nie miesci w glowie. Jedno o czym zapomnieliscie to wspomniec o ruskich.
Karol nie jest od nianczenia kryptoinwestorow. Bylo juz po drodze tyle krachow, ze srednio ogarniety dziesieciolatek moze sobie wyrobic opinie o inwestowaniu w krypto.
Ale generalnie aborcja to najlepiej do 24 tygodnia co nie?
Trumpf
czy ty w ogóle wiesz, co chodzi w tej ustawie krypto? Czy wiedze opierasz na tym, ze "jest BTC ETH i jakieś jeszcze i one spadajo albo wzlatujo i się traci albo zyskuje"?
Czytac 100 stron? Mam w zyciu co robic.
Jak zwykle KO wsrod dobrych i potrzebnych wymagan wstawia rzeczy nie do przyjecia, jak w wiekszosci ich ustaw, wiec maja szanse na poprawienie pewnych mechanizmow.
Sorki nie zdazylem przeczytac ustawy od momentu kiedy zadales pytanie.
Zauważ, że rozmawiam z tobą całkowicie normalnie, bez emotikonek, bez osobistych wrzutek.
Skoro nie wiesz o co chodzi w ustawie i o jaką kontrolę chodzi, to skąd tekst
Karol nie jest od nianczenia kryptoinwestorow. Bylo juz po drodze tyle krachow, ze srednio ogarniety dziesieciolatek moze sobie wyrobic opinie o inwestowaniu w krypto.
wytłumaczysz mi swoją logikę? KNF nie powinna się zatem zajmować też akcjami, bo przecież inwestorzy nie są dziecmi?
Jak zwykle KO wsrod dobrych i potrzebnych wymagan wstawia rzeczy nie do przyjecia, jak w wiekszosci ich ustaw, wiec maja szanse na poprawienie pewnych mechanizmow.
Abstrahując od tego, że w pierwotnym tekście słowa nie ma o tym, że są tam wciągnięte jakieś dziwaczne rozwiązania (swoją drogą przodowali w tym poprzednicy), to o jakich wrzutkach konkretnie mówimy. Może doedukujesz.
Bierzesz wyszukiwarke i szukasz.
Podstawowym argumentem jest nieprecyzyjny i pozwalajacy na manipulacje mechanizm blokowania stron internetowych, mogacy prowadzic do naduzyc. To jest to co powtarzalo sie w sieci zaraz ogloszeniu weta.
Inna sprawa, ze wg opinii "z netu" ustawa jest przeregulowana w porownaniu do innych krajow.
tutaj chyba wszystko napisali w miare obiektywnie.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Prezydent-zawetowal-ustawe-o-rynku-kryptoaktywow-Powstal-bubel-prawny-9048776.html
Sam sobie już dawno to sprawdziłem. Nie takie były jednak moje pytania, a przynajmniej nie pierwsze dwa.
Ja za bardzo nie wiem jaka jest geneza tych pytan, jedyne co przychodzi mi na mysl to, ze cos sobie tam w glowie poskladales na moj temat i teraz pytania wchodza ci praktycznie z template. cos jak asmodeus ponizej ktory zarzuca mi ze "widze problem", ty zakladasz, ze "troska" o inwestorow ktorzy nie wiedza o "nadchodzacej banieczce" w wykonaniu lordpilota jest czyms innym niz moja "beztroska" o tychze.
Karol unika wprowadzania bubli prawnych ktore pod pretekstem troski zalatwia duzo innych rzeczy co mozna wyczytac w bankierze.
Zbyt wielu ukrytych podtekstow doszukujesz sie w mojej prostej pisaninie. Domyslam sie ze chcesz mi zarzucic ze optuje za odcieciem KNF od kontroli krypto. Otoz problem polega na tym, ze ja wolalbym aby ta kontrola nie byla jednoczesnie dyktatura.
I chyba "Karol" ma podobne podejscie.
Cos ci sie pojebalo chyba, i tak w sumie za duzo juz spedzilem czasu na te dyskusje udajac ze nie widze tego protekcjonalnego tonu.
Ten ton wynika z tego, ze pięknie wykazales, ze bedziesz optowal za kazdym rozwiazaniem pisu nawet majac zerowe pojęcie o co w nim właściwie chodzi, nie mowiac juz o wiekszych szcegolach. Najpierw piszesz o tym, ze nie bedzie nanczyl inwestorow, teraz o zbyt daleko idących rozwiazaniach - odmowa tych rozwiazan jest wlasnie nianczeniem branzy.
Raz na jakis czas dajecie popis takiej nieudolonosci i to jest właśnie ten moment. Tubololo w takich sytuacjach zwykle milknie i nie wraca do tematu, u ciebie spodziewam sie agresji i bagatelizacji
Tu raczej chodzi o coś zupełnie odwrotnego.
Cokolwiek Nawrocki zrobi i jakkolwiek będzie to uzasadnione będzie dla silniczka (tutaj mamy akurat tego "racjonalnego" który się nie identyfikuje) złem i aberracja.
Modus operandi KO to wstawianie do ustaw uchwał, które są klasycznym showstopperem
Co z pewnością zauważyłeś "bo już zdążyłeś przeczytać"
Otóż twój problem polega na tym że ty dodatkowo poszedłeś jeszcze na prywatną wojenkę z userem którego nie lubisz i zalazł ci za skórę wobec czego trzeba będzie udowodnić jak bardzo nie ma racji. Mam to w dupie, bo w sumie gość który nie ma pojęcia co to jest elektryczna temperówka musi być ignorantem.
Dam ci jeszcze enotikonke, żebyś mógł polecieć swoja mentorszczyzna.
No patrz jak zgadłem xd
I nie, nie toczę prywatnej wojenki z jednym userem, mam ponprostu absolutna awersje do takiego stylu bycia wszechwiedzacym we wszystkim. Zwłaszcza gdy na pierwszy rzut oka widac, ze osoba ta nie ma ziekonego pojęcia o czym pisze i dodatkowo jeszcze nie umie tego przyznac. Mentalne przedszkole.
to jeszcze na koniec zdradź mi tajemnice, jak KNF zapobiegnie pęknięciu banki spekulacyjnej i uratuje kryptoinewstorów.
Jak dobrze widzę, i nie trzeba czytac stu stron, art. 1 stanowi ze
. 1. 1. Ustawa określa:
1) szczegółowe zasady prowadzenia działalności w zakresie kryptoaktywów;
2) zasady odpowiedzialności cywilnej w związku z dokumentem informacyjnym dotyczącym kryptoaktywa oraz zmienionym dokumentem informacyjnym dotyczącym kryptoaktywa;
3) organizację i zasady wykonywania nadzoru nad rynkiem kryptoaktywów.
2. Nadzór nad rynkiem kryptoaktywów obejmuje:
1) nadzór nad oferującymi, osobami ubiegającymi się o dopuszczenie kryptoaktywów do obrotu, emitentami tokenów powiązanych z aktywami lub tokenów będących e-pieniądzem i dostawcami usług w zakresie kryptoaktywów;
2) ujawnianie nadużyć na rynku kryptoaktywów i zapobieganie im.
Jeśli mowa dalej o zapobieganiu bankom to jest to wrzucone pewnie z dupy i na chama, zreszta jak i te rzeczy przez ktore batyr to zawetowal. Regulowanie krypto u nas musi jednak istniec, bo mam klientow, ktorzy stworzyli wlasne krypto, rozreklamowali je np. wśród ludzi z telegrama i potem zrobili nagly rugpull. Oni zarobili na tym banke, reszta potracila. Dalekie jest to od inwestycji, a nawet spekulacji rynkiem. Jest to czyste oszustwo, ktore do tej pory nie jest regulowane.
Czyli prezydent jest typowym przedstawicielem swojego elektoratu - specjalista w każdej dziedzinie, czy to hodowla zwierząt, czy to finanse czy polityka zagraniczna :D
— Odpowiedzialność za zwierzęta to także ważna część świadectwa wrażliwości społecznej, ale nie może być uderzeniem w polską wieś, interes polskich rolników. Pogodzenie obu tych emocji wymagało roztropności w decyzji — mówił na nagraniu opublikowanym na portalu X Karol Nawrocki.
Czyli mamy rozumieć, że interesm polskich rolników jest trzymanie psów na łańcuchach? Wut?
— Nie podpisuję ustawy, która stygmatyzuje wieś, a jednocześnie nie rozwiązuje żadnego realnego problemu — dodał.
Trzymanie psów na uwięzi NIE stygmatyzuje polskiej wsi, ale humanitarne obchodzenie się z nimi już tak?
Nie mam pytań, dla prawicy pojęcie jakiejkolwiek empatii jest chyba obce. Ręce opadają.
No ale moglibyście chociaż dodać, dlaczego nie podpisał.
Proponowane normy kojców dla psów były kompletnie nierealne. Kojce wielkości miejskich kawalerek to absurd, który uderzałby w rolników, hodowców i zwykłe wiejskie gospodarstwa — oznajmił.
Nie analizowałem tej kwestii, ale jeśli rzeczywiście tak jest, to być może faktycznie należałoby się bardziej zastanowić nad tą regulacją.
Weżmy na to, że kawalerka w mieście ma jakieś 25-30 m2. Naprawdę uważasz, że przestrzeń dla psa, który jest bardzo aktywnym zwierzęciem, o wymiarach 5 metrów na 5/6 metrów jest wystarczająca? Nie mówimy o budzie, mówimy o przestrzeni w której pies będzie spędzał czas.
Decyzja jest skandaliczna i tyle. Jeśli trzymanie zwierząt w odpowiednich warunkach jest "uderzeniem w rolników..." to nie mam dalszych pytań i cieszę się, że z takimi osobami nie mam niczego wspólnego. Ale w sumie niczego lepszego się nie spodziewałem:
https ://wiadomosci.onet.pl/kraj/byly-senator-pis-ciagnal-psa-za-samochodem-jest-zmiana-wyroku/skmjwt2?utm_source=duckduckgo.com_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2
Weżmy na to, że kawalerka w mieście ma jakieś 25-30 m2
Tak o 15 m2 przestrzeliłeś. Dzisiejsze kawalerki (10-25 m2) ładnie zwane mikroapartamentami, to lokale użytkowe, w których mieszkają ludzie.
Tak o 15 m2 kwadratowych przestrzeliłeś. Dzisiejsze kawalerki (10-25 m2) ładnie zwane mikroapartamentami, to lokale użytkowe, w których mieszkają ludzie.
No to jeszcze lepiej. Żaden pies z ras średnich ani dużych nie będzie miał odpowiednich warunków do życia na tak małych przestrzeniach. Jak ktoś nie potrafi zapewnić odpowiednich warunków to psa nie powienien mieć i tyle.
Weto to nie jest żadna troska o zwierzęta, tylko przypodobanie się swojemu elektoratowi.
Naprawdę uważasz, że przestrzeń dla psa, który jest bardzo aktywnym zwierzęciem, o wymiarach 5 metrów na 5/6 metrów jest wystarczająca?
No nie uważam tak, wręcz przeciwnie. I nie znoszę ludzi, którzy sprawiają sobie zwierzęta, a nie umieją lub nawet nie silą się na zapewnienie im godnych warunków. Ale zakładam też, że kojec to taka przestrzeń mieszkalna dla psa, z której jednak codziennie powinien być wypuszczany żeby się wybiegać, załatwić i wyszaleć (tak jak miejskie psy wychodzące na spacer). Jeśli tak nie jest, to faktycznie mamy problem i takiego właściciela z małym kojcem nic nie usprawiedliwia.
Ale też z drugiej strony skoro nie mamy zakazu trzymania dużych psów np. w blokach w lokalach 25-50 m2, z czego pewnie lekko co najmniej połowa powierzchni jest tak naprawdę zastawiona meblami i innymi pierdołami właścicieli, to takiemu psu też tak na dobrą sprawę z przestrzeni życiowej zostaje kilka lub kilkanaście metrów i kilka kilkunastominutowych spacerów w ciągu dnia. W tej sytuacji nakaz budowania na wsi kojca 20 m2 faktycznie może się wydawać dyskusyjny. Zaznaczam, wciąż zakładam że pies z takiego kojca jest regularnie wypuszczany, a nie spędza tam całego życia - ale może jestem naiwny.
I jestem też w stanie zrozumieć, że to mieszkańcom wsi się nie spodoba. Jakby nie było to dopiero chcą zabrać im łańcuch (co z całym sercem popieram), a teraz jeszcze będą im kazali budować kawalerki dla psów. Co z psami tych właścicieli, których nie będzie stać na budowę odpowiedniego kojca albo nawet zwyczajnie nie będą gdzie mieli go ulokować? Do uśpienia albo do schroniska (wątpię aby tam miały lepiej)? Choć moralnie się zgadzam, to takie zmiany powinno się wprowadzać bardziej stopniowo - i powinny one równomiernie obciążać wszystkich właścicieli, także mieszkańców blokowisk.
Psy może nie, ale dobrze że chociaż ludzie mają warunki do życia na tak małej przestrzeni.
Zastanawiam się, co w przypadku trzymania zwierząt w takim mieszkaniu? Mają mniej przestrzeni, niż w kojcu.
20m2 ogrodzenie dla psa to jakieś 500 złoty.
Straszne obciążenie finansowe dla rolników
Jest prawdopodobna sytuacja, w której postawienie odpowiedniego kojca wiązałoby się z bardziej czasochłonnymi i kosztownymi czynnościami niż samo kupno i montaż ogrodzenia. W skrajnych przypadkach mogłaby to być nawet konieczność przebudowy lub rozbiórki jakiegoś innego obiektu.

Choć moralnie się zgadzam, to takie zmiany powinno się wprowadzać bardziej stopniowo - i powinny one równomiernie obciążać wszystkich właścicieli, także mieszkańców blokowisk.
W skrajnych przypadkach mogłaby to być nawet konieczność przebudowy lub rozbiórki jakiegoś innego obiektu.
A jakże, mości dobrodzieju! Zaiste powiadam, żeć rację masz najprawdziwszą. Trza nam rzeczy te rozważyć przy uczciwym trunku i spokojnem biesiadowaniu, a nie dać się, by nam jakieś miejskie fircyki swoje fanaberie narzucały. My tu, szlachta uczciwa, wedle dawnych obyczajów żyjem, nie zaś wedle ich pośpiesznych mód i wymysłów!
Szanowni, rozumiem niesmak bądź oburzenie wywołane wetem ustawy łańcuchowej, trzeba jednak oddać, że nie stanął okoniem przy innej, jakże to ważnej.
https://zielona.interia.pl/wiadomosci/polska/news-to-koniec-hodowli-zwierzat-na-futra-w-polsce-prezydent-podpi,nId,22462940
Przy okazji doprowadzając do refluksu Konfę i część pisu, co bym również policzył na poczet zalet.
Zapowiedział własną inicjatywę legislacyjną ws. losu psiaków, poczekam na rezultat. Oby tylko nie okazało się to czczym gadaniem.
Proponowane normy kojców dla psów były kompletnie nierealne. Kojce wielkości miejskich kawalerek to absurd, który uderzałby w rolników, hodowców i zwykłe wiejskie gospodarstwa — oznajmił.
Nie analizowałem tej kwestii, ale jeśli rzeczywiście tak jest, to być może faktycznie należałoby się bardziej zastanowić nad tą regulacją.
Z tego co kojarze nie ma wymogu posiadania psa na wsi
No faktycznie, rolnika nie stać będzie na 16 m siatki, a 20 m2 to taki areał, że "łooo panie, a gdzie to zmieścić!". :)
Zastanawiam się, co w przypadku trzymania zwierząt w takim mieszkaniu? Mają mniej przestrzeni, niż w kojcu.
Powinien być oczywiście zakaz. Tak jak powinien być zakaz trzymania ras niebezpiecznych, znacznie zwiększone kontrole, kary za nielegalne hodowle, no i w miastach powinien wrócić podatek od posiadania psiecka.
A za wyprowadzanie bez smyczy powinni nap...ć pałą po łbie. :)
Czas uregulować psiarską polską patologię (największe pogłowie w przeliczeniu na liczbę gospodarstw domowych w EU). Tak w interesie zwierząt, jak i ludzi.
Ten od ruskich nadaje po tym jak im Ukraińcy znowu coś wysadzili czy w Budapeszcie prąd wyłączyli?
Ciekawe czy to ktoś łyka. Powiem wam, że gdyby to do mnie był kierowany taki spot to bardzo bym się na takiego polityka obraził, że traktuje mnie jak skończonego debila.
Chyba darmowy LLM robił, bo wszyscy maja takie upi....e twarze, jakby dopiero co z bieda-szybu wyszli :)
Jakim cudem ta ku**a Matecki jeszcze nie siedzi i ma tylu fanów jest dla mnie rzeczą niepojętą.
11 mln Polaków to łyknie zagryzając ogórkiem.
No ja mam jeszcze, możliwe że złudną, ale nadzieję że przynajamniej część wyborców prawicy takiego gówna jednak nie łyka. Tzn. ja wiem, że oni tytanami intelektu w większości nie są, ale są przecież granice bradni które człowiek może łyknąć.
Prawda?
Przeciez zostali aresztowani. Mieli by wzorcem ruskich albo US biegac na wolnosci? Bo nie rozumiem, gdzie widzisz problem...
Jaki problem? Ja tam sie ciesze i prosze o wiecej.
Reynders, Kaili tez byli podejrzani....
Veto, do regulacji rynku kryptowalut może mieć drugie dno. Czuć smrodek niezgorszej historii, kryminalnej:
https://x.com/GPJakubowski/status/1995602642504974809
https://x.com/MaciekSankowski/status/1995819232899002787
https://x.com/egizelska/status/1995784465247768900
https://x.com/domi_dlugosz/status/1996081683838169386
Lutz, swego czasu tropiłeś szyfranta Zielonkę, na dnie polskich jezior, to może teraz poszukasz Sylwestra Suszka? Ciekawym bardzo, gdzie mógł się "zapodziać" oraz tego, dlaczego jego następca, który w wyniku tego "zbiegu okoliczności" siedzi w Monako i nie przyjeżdża do Polski ;).
ps. A jak Wam się podoba nowa nazwa PKOL, którą dziś rano, w RMF, u Terlikowskiego, potwierdził Piesiewicz? "Zondacrypto Centrum Olimpijskie im. Jana Pawła II" - ładnie, prawda :D? Brudne pieniądze będą ekspresowo prane, w sponsoringu polskiego sportu ;).
o ile pamiętam Estonia chyba ma ustawę kryptowalutowa. A Polska nie ma.
Jak to tak?
Z tym Zonda JPII to jakiś przyspieszony pierwszy kwietnia?
...No dobrze, dobrze, przecież wiem, że żyję w Polsce.
ja się dziwię że ani słowa o Miliku
Kącki to po prostu silniczek w esencji. Nawet jak rozmawia z dziewczyną którą molestował to nie jest w stanie przestać mentalnie tłuc Niemca po kasku pod samego siebie.
https://x.com/jpinkwart/status/1995824041140080946?t=7udeY1l8ML2DzHxHnpKC3Q&s=19
Niepotrzebnie mieszasz w to wyborców, których nie lubisz ("silniczki" - po co?). Sam Kącki jest po prostu obrzydliwy, nigdzie nie powinien już roboty dostać, ze zdziwieniem czytam, że napisał jakąś książkę (ktoś mu się zgodził to wydać!), żeby zmonetyzować swoje zboczenia? Jprdl. Porzygać się można. Post pokrzywdzonej przeczytałem, natomiast odpadłem, przy nagranych rozmowach - zwyczajnie nie da się, ze spokojem słuchać tych jego "tłumaczeń"...
Niepotrzebnie mieszasz w to wyborców, których nie lubisz
.
Jak to niepotrzebnie? :) Przecież tą taktykę stosuje cała prawica w stosunku do ludzi, których nie lubi czy wręcz nienawidzi. Oni doskonale pamiętają jedną z zasad stosowanych przez pewnego mistrza propagandy "kłamstwo powtarzane 100 razy staje się prawdą"
A najzabawniejsze jak ten sam koleś pisze o prezydencie jako typowym przedstawicielu swojego elektoratu, wtedy mieszanie w to wyborców jest już ok?
Czyli waligrucha kącki to typowy drobnozmianowiec?
Veto prezydenta do ustawy łańcuchowej będzie głosowane w Sejmie:
https://x.com/PolsatNewsPL/status/1996129401512034438
^^Teoretycznie jest większość, żeby je odrzucić - za tymi przepisami głosowało 280 posłów, w tym 49 z PiSu. Teoretycznie, bo podobno Kaczor, który wcześniej był "za", tym razem ma się wstrzymać (razem z resztą 48 posłów, którzy wcześniej głosowali za tymi przepisami). Jeżeli są to jakieś "szachy 25 D, precyzyjnie zaplanowane, trzy lata do przodu", to przyznaję, że tego nie dostrzegam :P. Śmierdzi to raczej "opozycją totalną" i robieniem "z ryja wiatraka". Oczywiście nie przeszkadzam - to może przynieść (i przyniesie!) PiSowi tylko straty, więc proszę bardzo :).
ps. Tak wiem, jest projekt "prezydencki". Podobnie jak jego "epicka" ustawy o "pomocy" dla Ukrainy raczej nie będzie głosowany. Raczej (jeśli veta nie uda się odrzucić) K15X przygotuje własny projekt, z uwzględnieniem, przynajmniej niektórych, uwag snusiarza. Także nie przewiduję, żeby pałacowi ugrali jakieś "złoto" na cierpieniu zwierząt.
Jeżeli są to jakieś "szachy 25 D, precyzyjnie zaplanowane, trzy lata do przodu", to przyznaję, że tego nie dostrzegam :P.
Odrzuca ustawe KO, nastepnie prezydent zaproponuje swoja (praktycznie identyczna) i bedzie jodlowal, ze KO bylo za a teraz jest przeciw. I tak w kolko macieju.
To wiem, pisałem o tym w "post scriptum". Ludzie ("normalsi") średnio interesujący się polityką, nie dzielą włosa na czworo. Do "platfusów" już na zawsze przylgnęło, że głosowali przeciwko KPO (wstrzymali się, taktycznie). Tłumaczyli dlaczego taka, a nie inna decyzja, naprawdę było to rozbierane na "części pierwsze". Efekt jest taki, że oprócz manipulatorów, w rodzaju manolito, nawet zwykli ludzie kojarzą, że "byli przeciw, zablokowali piniąndze" ;).
Liczy się pierwsze wrażenie. To, że jest jakiś projekt prezydencki (z tego co czytam słaby - dowolna wielkość kojca - niezły "jajcarz" z tego Batyra :)), to mało kto skojarzy. To veto już z Nawrockim zostanie. A z pisiorami (częścią) głosowanie najpierw "za", a chwilę potem... inaczej ("wstrzymają się" - do ludzi pójdzie przekaz, że są "przeciw" i mają niespójne poglądy).
...z tego co czytam słaby - dowolna wielkość kojca Właściwie to brak w prezydenckim projekcie samej definicji kojca oraz jego minimalnych wymiarów względem wielkości czworonoga. Znając "pomysłowość" i "zaradność" niektórych właścicieli rodzi to faktycznie niepokój i obawy co do sposobu realizacji wymogów.
https://www.prezydent.pl/storage/file/core_files/2025/12/2/cb83693f9f4c2b73fc6a8cc1b9c4624a/Projekt ustawy ochrona zwierz%C4%85t.pdf
Natomiast:
4. Kto utrzymuje psa w kojcu, nieogrzewanym pomieszczeniu lub na otwartej przestrzeni, ma obowiązek zapewnić psu budę, wykonaną z drewna lub materiałów drewnopochodnych stanowiących barierę termiczną, z izolacją cieplną, chroniącą przed warunkami atmosferycznymi oraz o wielkości dostosowanej do wielkości psa. Budę ustawia się w sposób zapewniający izolację od podłoża.
5. W przypadku utrzymywania więcej niż jednego psa w kojcu, nieogrzewanym pomieszczeniu lub na otwartej przestrzeni każdemu psu zapewnia się budę.
Jest jak najbardziej akceptowalne.
Tłumaczyli dlaczego taka, a nie inna decyzja, naprawdę było to rozbierane na "części pierwsze". Efekt jest taki, że oprócz manipulatorów, w rodzaju manolito, nawet zwykli ludzie kojarzą, że "byli przeciw, zablokowali piniąndze" ;).
To ja doprecyzuje, bo manipulatorzy w rodzaju Lordpilota będą opowiadać, że się tylko wstrzymali, a było tak:
- Najpierw Budka darł ryja "kto przeciw KPO ten przed trybunał!"
- a gdy PIS okazało się też jest za, to wtedy wychodzi ten sam kretyn "PIS to wszystko rozkradnie, dlatego jesteśmy przeciw!"
- wtedy w sukurs PISowi przychodzi lewica i też jest za, a wobec fali krytyki, ci debile na których oddaje głos lordpilot ostatecznie wstrzymali się od głosu - ale to nie koniec historii
- UE namówiona przez PO blokuje KPO pod pretekstem, dostaniemy w zamian za reformę ID
- PIS reformuje, wtedy UE wymyśla, dostaniecie, ale najpierw musicie zrealizować te projekty wtedy my wam kasę zwrócimy, czyli dostaniemy kasę jak znajdziemy kasę na projekty KPO - absurd - czyli wszystko jest jasne, UE razem z PO gra KPO żebyśmy klęknęli po pandemii w czasie gdy utrzymywaliśmy ukraine w walce i w czasie wojny hybrydowej na granicy
- wraca Tusk i mówi, (słynny spot z paletami na narodowym) "kasa jest, wystarczy brać, ale PIS nie chce brać" - czyli nagle PIS przestał kraść
Podsumowując, niemieckie kundle grały przeciwko własnemu krajowi przy wsparciu lokalnych unijczyków/drobnozmianowców.
Oczywiście nie liczę na żadną refleksję, bo nasi drobnozmianowcy mają pamięć rozwielitki i można wcisnąć im każdy możliwy kit. (pamieta ktoś sfałszowane wybory, braci kamraci i Jacka Murańskiego?)
PS. od dwóch lat obecna władza nie zreformowała sądownictwa, ale kasę na jachty z KPO dostaje - cytując Millera, "był tylko jeden kamień miliowy, zmiana władzy"
Zróbcie sobie ze mną, co chcecie, ja mam w dupie co się na mnie posypie, ale czytając Wasze pierdolamento to aż nóż się w kieszeni otwiera.
Przylgnę do tego, co jest mi najbliższe (hehe) czyli ustawa łańcuchowa.
Z OGROMNYM rozczarowaniem i zażenowaniem obserwowałam tutaj pewne posty, pewnych SZACOWNYCH userów, którzy to nawet zdobywali się na głosy "uuuu, kojce jak kawalerka, ludzie w takich kwadratach nie mieszkajo a co dopiero psy na wsi!!!" "tudzież "a te DURZE RASY na kwadracie, to wysiedlać od razu!"
Jest wolność słowa, więc możecie sobie pisać, co chcecie. Ale weźcie się chłopaki trochę ogarnijcie :)
Nikt mi nie powie, że ROLNIKA nie stać na wygrodzenie 20m2 na kojec dla psa. Przecież ten mityczny "rolnik" ma zwykle z min. 2ha ziemi. Albo nawet jeśli to nie jest rolnik, to hodowca żywca (czyli świnki i krowy zazwyczaj) i WYOBRAŹCIE SOBIE, że ten hodowca żywca MA MIEJSCE na świnki i krowy, ponieważ to jest regulowane ustawowo (i jak ma poszerzyć, to poszerzy) - napomknę jednak, że ten metraż pod oborę czy chlewnię jest ściśle określony. Teraz nagle dwadzieściakwadrat na zwykłego psa im miejsca brakuje. Wiecie, dlaczego?
... mam nadzieję, że już wiecie. Bo z kojca dla psa nie ma się pieniędzy. Pieniądze są z chlewu i z obory. Tadam.
Nie mam pojęcia, jak można być AŻ TAK oczadzonym, by uważać, że 20m2 kojce dla psów mogą wyniszczyć gospodarstwa rolne, bo tam czasem przestrzeni nie ma i jakieś budynki trzeba wyburzać xD
Z drugiej stony też nie rozumiem tych szpagatowców, którzy twierdzą "dobrze, dobrze! rozliczmy się od razu z tymi wszystkimi co w kawalerkach mieszkają z kundlami" (pozdro, Pietrus) - omfg, mam alert na psionazistę.
Wy nie kminicie, że w PODSTAWIE tej ustawy (tle, źródle, jakkolwiek to nazwać) nie chodziło o to, by budować "kawalerki" dla zwierząt, tylko by po prostu tym biednym psom metalowy łańcuch nie wpijał się w skórę?! I żeby się nie zadzierzgnął na szyi, nie poranił, i żeby te bidne psy nie były po prostu podduszane na każdym kroku, który zrobią?! Bo z tego co sobie przypominam, to takie było założenie tej ustawy - żeby psy nie czuły zniewolenia i podduszania. "Kawalerki" dopisaliście sobie sami.
Jestem tak wściekła, że brak mi słów.
Przestrzeni to wy nie macie, na zdrowe myślenie.
Pozdrawiam i życzę czystego powietrza.
A, rozpisałem się ale w sumie napisze krótko. Popieram :)
Pozdrawiam i życzę czystego powietrza.
To dopiero przez weekend. Będzie cieplej, ma spaść deszcz i wiać. Może na chwilę przestaną nas co poniektórzy truć ;)
1. 20m2 to jest obszar 5 m x 4 m. Na wsiach trzyma się właściwie tylko duże psy i często spędzają one właściwie całe życie będąc przywiązanym do budy w tym samym miejscu. Te 20 m2 to minimalna sensowna powierzchnia.
2. 20m2 kawalerki dla ludzi też powinno się ustawowo ograniczyć do min. metrażu 30 m2 - niestety Konfunia i ich prezydent nigdy na to nie pozwolą.
3. Osoby naśmiewające się z tej ustawy i cieszące, że nikt nie będzie ingerował w ich wolność do znęcania się nad zwierzętami to często ten sam wiejsko-mentalny elektorat, który w ogóle nie przestrzega przepisów, a dla którego utopienie kociąt w rzece to normalna praktyka, jak za dużo się w danym roku urodzi.
Megera jak zwykle zaliczyła meltdown, nie rozumiejąc nawet połowy tego co i w jakim kontekście zostało napisane. A ja też napiszę tym razem krótko, bo nie chce mi się już rozpisywać. Czy projekt ustawy został ograniczony do właścicieli ziemskich, rolników i hodowców żywca? Otóż nie. Czy to my dopisaliśmy kawalerki? Nie, to zrobił Nawrocki.
frer
wiem, ile to to jest 20m2. To praktycznie mój mieszkaniowy "salon".
Przyznam się bardziej (tylko najpierw nie chciałam, bo Pietruch to już pewnie zejdzie na zawał :P ) mieszkam w bloku (circa 50m2) i mam psa rasy dużo/średniej... aaale może zanim mnie ukamienujecie za "znęcanie", to może zdążę wkleić zdjęcia tegoż dużego psa, jak smacznie śpi na kanapie ;)
Zmierzam do tego, jak to łatwo się rozmawia z perspektywy teoretyka. Żadne metraże nie wyznaczą sensownego kształtu, zgadzam się, że przepisy prawne jakieś MUSZĄ być - ale to i tak nie odzwierciedla.
A widzieliście ten news, jak 70latek zastrzelił SWOJE WŁASNE psy, dwa owczarki podhalańskie, piękne, młode i ludziolubne - tylko dlatego, że one się "nie słuchały" a w ogóle to on już jest stary i nie ma siły pilnować.. i to było rzekomo wystarczające tłumaczenie. JPRDL.
Grigori
Nawet nie próbuj.
W momencie, kiedy sama na co dzień obserwuję ludzkie sytuacje, nie interesuje mnie to, co "na sucho" przyklepał pan prezydent czy pan premier, z jakielkolwiek partii by nie byli. To nas chyba właśnie różni - ty dużo czytasz, ja sporo widzę.
Z dwojga złego to chyba już lepiej, że zastrzelił, niż miałyby potem zagryźć jakiegoś grzybiarza - choć oczywiście wystarczyłoby oddać je do schroniska...
A co do kawalerek - nie wiem, co psiarze o tym sądzą :), ale jeśli naprawdę zależałoby nam na dobru zwierząt, to taki sam przepis jak w przypadku rolników powinien być przecież wprowadzony dla miastowych odnośnie dużych ras. Zaraz po podatku od posiadania psa. Nie zlikwidowałoby to całej patologii (no bo prawo to jedno, ale gdzie egzekwowanie i egzekucja), ale byłby to krok w dobrym kierunku... Na zachodzie jakoś można, przynajmniej na poziomie lokalnym... No, w Polsce w teorii też...
Z dwojga złego to chyba już lepiej, że zastrzelił, niż miałyby potem zagryźć jakiegoś grzybiarza - choć oczywiście wystarczyłoby oddać je do schroniska...
Serio? Kupił sobie psy, nie radził sobie z nimi, więc je zastrzelił? Do niegrzecznych dzieci też należy strzelać czy wystarczy bicie?
Jeśli zaś chodzi o ustawę, to jest chyba oczywiste, że musi być określona minimalna wielkość kojca. Gdyby nie była, to ludzie wygradzaliby psom dwa metry kwadratowe i niech sobie tam żyją. Skoro całe dnie spędzają w budzie lub pół metra od niej, bo taki mają łańcuch, to dwa metry kojca, to i tak jest luksus. Taka jest mentalność osób trzymających psy na łańcuchu, więc ta kwestia musi być uregulowana, to chyba oczywiste. Natomiast Batyr, jak to Batyr. Wetuje, bo tak.
Z dwojga złego to chyba już lepiej, że zastrzelił, niż miałyby potem zagryźć jakiegoś grzybiarza
Warzecha wszedł za mocno? Jakieś złe doświadczenia z psami?
Jakieś złe doświadczenia z psami?
Ewidentnie to musi być fobia związana z przykrymi doświadczeniami. Ale nawet to nie tłumaczy tych głupot, które Pietrus tu wypisuje na temat psów. Witki opadają.
No co wy, Panowie, jeszcze po tylu latach się nie zorientowaliście, że Pietruch ma typowy syndrom "dziecka pogryzionego" (nadal nieprzepracowany)? I ja się absolutnie nie śmieję ani nie kpię. Poważnie, bo to należy współczuć. Teraz może nawet tym bardziej, bo facet dorosły przekuł lęk i strach na zwyczajną agresję i brak empatii.
PS. Chyba żadne schronisko w Polsce nie przyjmie zwierzęcia od osoby fizycznej na argument "bo tak", "bo mi się znudziło", "bo ja jednak nie ogarniam".
spokojnie Donald załatwi, zapłaci odszkodowania jednym Polakom z kieszeni drugich..Polaków, a od niemców dostaliśmy tymczasowy kamień i zacytuję klasyka:
"Realnie zyskaliśmy. Po I wojnie światowej zyskaliśmy terytoria niemieckie i po II wojnie światowej kolejne terytoria niemieckie"
Ocho, widzę, że manolito przyłączył się do awantury w hospicjum:
^^Nie przeszkadzam, nisko chłopie upadłeś, zostań w tym syfie sam :)
ps. Rząd Tuska odzyskał od Niemców, zrabowane w czasie II WŚ krzyżackie archiwa i rzeźbę. Można, owszem utyskiwać i dzielić włos na czworo, że "przydałoby się więcej", ale bądźmy sprawiedliwi - jedna rzeźba i 73 dokumenty, to zawsze więcej niż ZERO i NIC, które "uzyskał" rząd PiS, w ciągu ośmiu lat swoich rządów. Ba, nawet jeden, to byłoby więcej ;). Dodam, że za sporządzenie "raportu" Mularczyka, z którego NIC nie wynikło, a ofiary, nie dostały, od Niemców, nawet złamanego eurocenta, też zapłacili Polacy :).
Człowieku, 6 000 000 zabitych, ruina gospodarcza, 100 000 skradzionych dzieci, Miliony niewolników na tzw. "robotach", zrabowane lub zniszczone dzieła kultury, zrównane z ziemią miasta i wsie, mordowane elity, mordowani patrioci, a on opowiada o dzieleniu włosów na czworo? I jeszcze tłumaczy Tuska, tym, że PIS nie wywalczył, no nie wywalczył, tak samo jak Tusk. I co lepiej wyglądacie niż PISiory? Jesteście bardziej sprawczy? Gdzie jest ta słynna dyplomacja, dyplomatołki?
I co dostajemy? Tymczasowy kamień i odszkodowania dla ofiar niemców płacone przez ...polaków - ktoś wpadł na ten pomysł, ktoś się na to zgodził - nikomu lampka nie zaświeciła się - gdyby ktoś do mnie przyszedł z czymś takim, powiedziałbym mu "czy was tam czasem nie pojebało!?"

ps. Rząd Tuska odzyskał od Niemców, zrabowane w czasie II WŚ krzyżackie archiwa i rzeźbę. Można, owszem utyskiwać i dzielić włos na czworo, że "przydałoby się więcej", ale bądźmy sprawiedliwi - jedna rzeźba i 73 dokumenty, to zawsze więcej niż ZERO i NIC, które "uzyskał" rząd PiS, w ciągu ośmiu lat swoich rządów.
Tymczasem ----->
lord, nikt ci nie każe kochać PiS, ale przynajmniej bądź sprawiedliwy.
Manolito - pogadamy, kiedy szantaż emocjonalny Tuska okaże się nieskuteczny. Daj chociaż pół roku, PiSowi dałeś osiem lat i słowem się nie zająknąłeś, że sobie nie radzą ;).
Wtedy będziesz miał podstawy, żeby się tak pultać:). Na razie cierpliwie czekaj, tak jak czekałeś przez osiem lat PiSu, gdzie nie przeszkadzało ci branie przez Mularczyka, grubej kasy, od Polaków, za zerową skuteczność.Nie komentowałeś tego, że Mularczyk przewala nasze pieniądze, a efekty są zerowe, czyli ci to nie przeszkadzało.
ps. Ten spin, to sobie daruj - jest żałosny, na mnie nie działa:).
Olaboga, niedobry Tusk będzie płacił odszkodowania żyjącym jeszcze ofiarom wojny światowej, a żaden pajac typu naszych kolegów, nie domyśli się, że to po to żeby te odszkodowania się nie przedawniły i żeby Niemcy nie mówili, że teraz to już nie ma komu wypłacać, bo wszyscy nie żyją. Zrobił to tylko i wyłącznie po to, żeby kiedyś można było dochodzić roszczeń finansowych od Niemców na rzecz tych ludzi.
Przy okazji - to nie są reparacje, to jest zupełnie inna kwestia.
Kolejny dzień z życia rządu w Polsce:
https://x.com/RadekKar/status/1996228766037660121
Bez komentarza.
Przecież to było wiadome... dług publiczny który narobił PIS a teraz KO trzeba będzie łatać i zacznie się szukanie kasy, kolejne będą mandaty dla kierowców gdzie za przekroczenie prędkości o 25km/h mandat 2500pln, oraz ma wzrosnąć podatek gruntowy od domów i garaży po nowym roku o 50% A jak jeszcze ten niemiecki wysłannik tuskowy będzie chciał spłacać naszymi pieniędzmi reparacje. To trzeba bedzie ogłosić upadek państwa Polskiego. Ale najbardziej mnie śmieszą ludzie co liczą na niemiecki honor... otóż Niemcy nigdy nie miały honoru.
Ponad 60% interwencji policji po godzinie 22 w największych miastach w PL dotyczy nietrzeźwych ( burdy, rozróby, pobicia, napaści,demolowanie przystanków, obeszczane klatki schodowe, "don juany" śpiące na przystankach, włamy) Ale sprzedaż alkoholi jest to ogromny rynek i dobrze prosperujący i z tego są ogromne wpływy dla państwa, więc trzeba tą stratę przenieś na coś innego. Aby się zrównoważyło.
Batyr szaleje i jak zwykle nie wypełnia swojego konstytucyjnego obowiązku. To człowiek, który nastawiony jest na niszczenie. Jego ostatnie pokrzykiwanie o tym, że Polska może być habem dla amerykańskiego gazu w kontekście układania się USA z Rosją, jest całkowitym nie zrozumieniem polityki geostrategicznej. Czy ten człowiek na prawdę nie ma doradców? I to wybiórcze czytanie prawa, bez głębszego zrozumienia byle tylko postawić na swoim.
A tu przypomnienie z Konstytucji RP o obowiązkach tego typa:
Art. 133. [Prezydent Rzeczypospolitej jako reprezentant państwa w stosunkach zewnętrznych]
1. Prezydent Rzeczypospolitej jako reprezentant państwa w stosunkach zewnętrznych:
1) ratyfikuje i wypowiada umowy międzynarodowe, o czym zawiadamia Sejm i Senat,
2) mianuje i odwołuje pełnomocnych przedstawicieli Rzeczypospolitej Polskiej w innych państwach i przy organizacjach międzynarodowych,
3) przyjmuje listy uwierzytelniające i odwołujące akredytowanych przy nim przedstawicieli dyplomatycznych innych państw i organizacji międzynarodowych.
2. Prezydent Rzeczypospolitej przed ratyfikowaniem umowy międzynarodowej może zwrócić się do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem w sprawie jej zgodności z Konstytucją.
3. Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem.
Polacy to jednak ........., wybierając takiego typa na ten urząd.
Powinno być zwoływane forum otwarte z prezydentem dotyczącym tych zawetowanych ustaw by wyjaśnić przy wszystkich dlaczego je zawetował i dał wytłumaczyć przedstawicielom rządu dlaczego ma nie wetować. Ciekawe by to było widowisko.
No i są pierwsze komentarze prawników, na temat prezydenckiego projektu, którym Nawrocki chciał się zrehabilitować, za veto, do ustawy łańcuchowej:
https://x.com/CobraBarrister/status/1996288211174531564
^^Polecam całą nitkę. Wygląda na niezły bubel, IMO, tak jak pisałem wczoraj - Czarzasty raczej nie podda tego pod głosowanie, jeśli nie uda się odrzucić veta prezydenta, rząd przygotuje swój projekt, uwzględniający ból dupy Nawrockiego. Natomiast nie będą głosowane buble, napisane na kolanie, przez pałacowych.
Wiem że kontrowersyjne i Magera moze wstrzasu dostać ;), ale:
- łańcuch może być dobry
- kojec może być zły
Spotkałem się z tym że nie zawsze psy były bestialsko na łańcuchu uwieszone. Widziałem takie i co miały “wygodne” obroże oraz przypadek kiedy pies miał uprząż łańcuchem do rozciągniętej linki przyczepiona i mógł sobie w poprzek całego obejścia biegać.
Również spotkałem się z tym że psy siedziały w kojcach bez zadaszenia, w błocie i gownie po kostki, zasyfione i schorowane.
U mnie w obejściu lata temu też były psy na łańcuchu podczas dnia. Teraz maj kojec z wejściem do stodoły gdzie mają swoje legowisko.
Btw jak mieliśmy krowy to jako gowniaz tez je na łańcuchach prowadzałem :0
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale tam jest opisana sytuacja 'poza miejscem stałego bytowania' więc powiedzenie, że "Fafik nerwowo reaguje na klatkę" nie zadziała.
Nie widzę też w tym screen shocie wyszczególnienia psów
Kurczę, no już bym chciała pyskować z rana, ale nie mam tego gupiego x'a i nie mogę nitki poczytać :(
Natomiast już od rana mogę pocieszyć Draczka - nie bój się, nie dostanę wstrząsu (a nawet jak dostanę, to przecież mam nadzieję że oderwiesz się od zmywaka i przylecisz mnie reanimować, co nie? czy nie? ;D :* )
A tak serio - to ja się zgadzam. Jakbyśmy chcieli (ogólnie, wszyscy) tak się wprowadzać w szczegóły, to doszlibyśmy do definiowania aksjomatów...
IMHO problem leży w tym, że nie ma i nigdy nie będzie wystarczającej definicji - a przepisy jakieś być muszą, co wiemy doskonale (głównie po to by hamować skrajną patologię i okrucieństwo).
Draczku, możemy sobie polaryzować bez końca (i bez kojca ;) ), bejbe - ty opowiesz o krowie na łańcuchu, ja opowiem że jak dzisiaj rano wychodziłam z psem NA SMYCZY to też się przez moment zastanowiłam, czy aby nie terroryzuję jego wolności, a potem na trzeciego wjedzie Pietruch, który wszystkie zwierzęta najchętniej by powystrzelał :PPPP Na końcu sobie wyobraźmy, że wszyscy się musimy spotkać gdzieś pośrodku. :)
Powoli się poddaję, niech sobie te przepisy będą jakiekolwiek - przecież tu nie chodzi o literę prawa, tylko o jej egzekwowanie, a tego nigdy nie będzie wystarczająco.
EDIT
bullseye, tomazzi :D Faktycznie, tam nigdzie nie są wyszczególnione psy! Czekam na transparenty typu "uwolnić wszystkie chomiki"
Co tu dużo pisać, Polacy to ..........
Czasem się zastanawiam czy nie najrozsądniej byłoby podzielić kraj na pół na linii Wisły, kto chce na wschód to na wschód, kto na zachód to na zachód. Na czas masowych przeprowadzek ograniczyć opodatkowanie związane z zamianą lokum (tylko różnice w cenie), masowe migracje przez tak z dwa lata i gotowe, wschód sobie poza UE niech idzie, a my zostaniemy. No i na zachodzie za 10 będziemy mieli napływ imigrantów z wschodniej Polski do pracy.
Bo idioci są pompowani ruską propagandą o tym, jak to wspaniale będzie bez "dzender", "tęczowej zarazy", "lewactwa" itp.
Natomiast nie przyjmują do wiadomości, że na start Unia na nas nałoży cła zaporowe praktycznie na wszystko (bo będziemy spoza Unii), a jedyne 3 kraje, z którymi polska się styka i nie będą z Unii to Rosja, Białoruś i Ukraina.
Wyjście z Unii zarówno politycznie jak i gospodarczo praktycznie wepchnie nas w ręce Rosjan. Ale jak rozumiem, część Polaków tęskni za PRLem i ruskim batem nad głowami... Eeech...
elathir a po co dzielić kraj? Nie lepiej byłoby przesiedlić przeciwników Unii do ich ukochanej Rosji? Tam jest wiele niezamieszkałego terenu, gdzie mogliby się osiedlić i żyć tak jak tylko chcą, pod wodzą putina, którego tak wielbią.
Jakoś mnie to nie dziwi. Prawica w Polsce już od dłuższego czasu gra na wyjście z Unii, dosłownie powtarzamy scenariusz z Wielkiej Brytanii. Najpierw "tylko pytania", "jedynie rozmyślania", "tylko rozważania" czy warto zostać, ale ten etap już kończymy. JEŚLI wygra prawica za 2 lata to uważam, że wyjście z UE zostanie przesądzone.
https://wiadomosci.wp.pl/istnieje-mozliwosc-ze-usa-zdradza-ukraine-macron-ostrzegl-zelenskiego-7228819652819872a
Już może wystarczy tego pizdowskiego wiernopoddańczego bicia pokłonów przed USA. Wystarczy! A dla niekumatych pizdowców i chłopaczków od Konforuskich jak myślicie, wójek SAM będzie walczył za Lublin czy Białystok?
Wujek sam ich przygarnie do USA aby za 5 dolarów na godzinę mu trawniki w Mar a lago przycinali ;)
Prawica nie przyjmuje do wiadomości, że w polityce nie ma przyjaciół tylko interesy (a już szczególnie w USA pod rządami Trumpa). Cała dyplomacja zajmuje się tym, by kraje uważane za sojuszników miały interesy zbieżne z naszymi.
USA już od jakiegoś czasu nie są zainteresowane Europą koncentrując się na Chinach. Jak jeszcze administracja Bidena miała by opory, to Trump ze swoja świtą nie będzie miał skrupułów by sprzedać Ukrainę Rosji za jakieś benefity. Co więcej - ostatnia akcja z podyktowanymi przez Rosję punktami rozejmu pokazują, ze tak samo ma w dupie Polskę i gdyby mu to przyniosło zysk - bez oporu by pozwolił na zajęcie Polski...
Ależ przyjmuje i z chęcią sprzedałaby Ukrainę kacapom za tanie węglowodory w ramach normalizacji stosunków. Przynajmniej ta nasza rodzima spod egidy Konfy, jednookiego brodacza i innych środowisk nacjonalistycznych. Pis generalnie tak średnio traktuję jako stricte prawicę, bliżej im raczej do narodowego socjalizmu.
Chodzi mi o nas, prawica jest święcie zapatrzona w Trumpa a on bez mrugnięcia okiem akceptuje ruskie zapisy ingerujące w naszą suwerenność. Dla każdego oprócz nich jest to czerwona flaga - Trump bez mrugnięcia okiem sprzeda nas ruskim jeśli będzie miał w tym jakiś interes
drackulka, przegraństwo to pysznić się swoimi zarobkami. cechy narcystyczne nie są ci obce tho.
pozostało bycie bully na forum o grach w paczce z bulzajami, megerami i innymi wynalazkami
Mottem polskiej prawicy, zwłaszcza Konfederacji zawsze było motto "nikt nas nie obroni jeśli sami się nie obronimy". Niemniej silniczki zawsze wytworzą sobie swoją alternatywną rzeczywistość. Może gdybym nie pamiętał tych wszystkich ochów i achów po 2022 roku na temat tego że nic nam nie grozi bo NATO, bo Unia Europejska, bo sojusznicy nas obronią. Politycy Konfederacji którzy wtedy mówili że musimy się skupić przede wszystkim na własnej armii i budować swoją siłę i podmiotowość nazywani byli (a jakże) ruskimi onucami. Teraz kiedy okazało się że pewnie mieli rację to silniczki udają że to od zawsze była ich narracja, hehe. I jeszcze to owcze beczenie o Trumpa. Powiem wprost, panowie wychodujcie jakieś szczątkowe jaja i weźcie się w garść. Jako Polacy mieliśmy zerowy wpływ na to kogo wybiorą Amerykanie, wybrali kogo chcieli, trzeba z tym żyć, wasze beczenie tego nie zmieni.
JohnDoe666
Taaa.. Srali muszki będzie wiosna. Przykład Ukrainy pokazuje, ze przy ataku takiego państwa jak Rosja - mimo że Ukraińcy wcześniej przygotowywali się do tego ataku, bez pomocy sojuszników nie ma opcji by się obronić. Konfa może opowiadać bajki jak to sami się obronimy (już pominę fakt że większość wyborców konfy sama się zdeklarowała, ze w wypadku konfliktu w podskokach spierdoli za granicę - co z resztą pięknie się kontrastuje z ich hasłami by młodzi Ukraińcy wracali na Ukrainę :P) - jak zwykle w takiej sytuacji - siła jest w kupie. Rosja z samotna Polską nie będzie miała oporów rozpoczynać wojny (co pokazuje casus Ukrainy), zaatakować całego sojuszu mimo wszystko się nie odważy.
A i jeszcze jedno - "sojusz" z Rosją, jak to opowiada Braun, dla Rosji oznacza traktowanie Polski jak teraz Rosja traktuje Białoruś, czyli tak tak to było za czasów PRLu.
kulka, wystarczy zebys nie wracal do polski i skasowal konto na forum
da rade, jesli ci blikne dyche?
Przykład Ukrainy pokazuje, ze przy ataku takiego państwa jak Rosja - mimo że Ukraińcy wcześniej przygotowywali się do tego ataku, bez pomocy sojuszników nie ma opcji by się obronić.
Poziom odklejenia level: silniczek. Wy to naprawdę macie siano w tych łbach.
Przecież to oczywiste że w kontekście art. 5 NATO nikt nie miał na myśli pomocy takiej jaką otrzymała Ukraina, to o czym rozmawiamy realne wprowadzenie wojsk sojuszniczych na nasze ziemie i użycie ich do walki. Natomiast dobrze że wspomniałeś o Ukrainie bo to faktycznie dobry przykład. Ukraina od 4 lat broni się swoim wojskiem, wsparcie dla niej jest tylko finansowe, sprzętowe oraz w postaci pomocy humanitarnej. Gdyby "specjalna operacja wojskowa" Rosji miała szansę skończyć się w kilka dni, tak jak planowano to świat nie kiwnął by palcem żeby im pomóc. Oczywiście możesz dalej płakać jak mała dziewczynka że być może Trump nam nie pomoże i obrażać się na rzeczywistość. W sumie to niczego innego się po ludziach twojego pokroju nie spodziewam.
Facet, co ty pierdolisz?
Ty w ogóle jesteś świadom geopolityki US i ich planów na najbliższą przyszłość? Czy nadal myślisz życzeniowo latając w czerwonej czapeczce?
Amerykanie juz od początku kadencji Trumpa oficjalnie deklarowali odwrócenie się od Europy i skupieniu się na Chinach. Już nie wspomnę o frakcji w administracji Trumpa, która w ogóle jest za całkowitym izolacjonizmem. W tej chwili już trwa wycofywanie wojsk US z Europy, teoretycznie mamy zapewnienie Trumpa, ze z Polski nie zostaną wycofani, ale on jak to on zdanie zmienia co 10 min. A o tym jak się liczymy w polityce europejskiej świadczy choćby fakt braku zaproszenia na rozmowy pokojowe w sprawie Ukrainy. Nie wspomnę juz o tym, że Trump ostatnim planem pokojowym skopiowanym od ruskich pokazał ze ma was w dupie i wasze wdupowłażenie.
Jedyne realne szanse bezpieczeństwa Polski są w strukturach europejskich - ale wy przecież nienawidzicie UE.
T na całe szczeście takich oszołomów jak wy jest w Polsce zaledwie 20%, ponad 70% jednak chce pozostać w Unii.
Najbardziej mnie bawi próba forsowania narracji, że lekarstwem na kryzys spowodowany nacjonalistyczną partią konserwatywną za oceanem ma być... nacjonalistyczna partia konserwatywną. To jest objaw jednego i tego samego problemu.I ta próba forsowania narracji, że oni tylko chcą silnej i bezpiecznej Polski i zawsze o tym mówili. No inaczej tego się nie da skomentować - iks kurde de.
Jedyna przyszłość i bezpieczeństwo naszego kraju jest w silnym sojuszu, ze Stanami albo bez. W naszej sytuacji najlepszym wyjściem jest dalsza, mocna, integracja z UE i jej strukturami i umocnienie współpracy z europejską częścią NATO - czyli zupełnie odwrotnie od narracji forsowanej przez konfederację.