Zachęcony felietonem Wosia o nowej strategii USA przeczytałem fragmenty dotyczące europy i faktycznie, nic tam nie ma o jakimś wyjściu z USA z europy, nie ma tam żadnych kontrowersji - To wszystko wygląda jak kolejne wprowadzanie elektoratu w panikę moralną
https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2025/12/2025-National-Security-Strategy.pdf
https://wydarzenia.interia.pl/felietony/news-pare-slow-prawdy-o-strategii-trumpa,nId,22497462
Na twitterku bylo juz pare analiz tego dokumentu, ostanio chyba pani Rybinska u Jankego.
Napisalem to juz wczoraj chyba, Trump wyartykuowal glosno to o czym wszyscy wiedza ale nikt nie powie, tutaj na forum nie mozna raczej oczekiwac racjonalnego podejscia bo generalnie masz tylko powtarzanie tego co jest w publikatorach doprawione ruskimi onucami i pomaranczowym kretynem, towarzystwo jest tak rozemocjonowane ze ciezko bedzie im sie poskladac do kupy, nawet taki Merz nie jest w stanie pomoc.
Potem można robić ' optymalizacje podatkową' ; a tak naprawdę fundacje rodzine, kryptowanuty służą do uciekania od opodatkowania, prania pieniędzy a także są formą rozliczeń z GRU.
Dziękuje Trumfie, jestem tu po to, żeby kreowana fikcja przez takich jak ty była konfrontowana z faktami.
Pomysł dobry, tylko ciekawe czy się uda to zrealizować.
"Komisja Klimatu i Środowiska Senatu RP zaopiniowała wniosek o zmniejszenie budżetu Kancelarii Prezydenta RP o kwotę 217 696 959 złotych" - napisał na portalu X Stanisław Gawłowski. "Kwota jest związana z wetem Prezydenta Nawrockiego dotyczącym ustawy o jakości wody. Nawrocki musi ponieść odpowiedzialność za swoje czyny" - dodał. Podczas posiedzenia komisji senator argumentował, że przez weto prezydenta Polska naraża się na wysokie kary finansowe, a więc to głowa państwa "uszczupliła środki publiczne".
odpowiedzialność finansowa rzadzacych za błędne decyzje?
Świetny pomysł.
Gdzie można odzyskac kasę za leczenie w prywatnych klinikach, bo szpitale przestały dzialav? Podejrzewam, że to mocno uszczupliło budżety.
Podobnie jak brak waloryzacji kwoty wolnej od podatku.
to tak na start.
Gdzie można odzyskac kasę za leczenie w prywatnych klinikach, bo szpitale przestały dzialav? Podejrzewam, że to mocno uszczupliło budżety.
Podobnie jak brak waloryzacji kwoty wolnej od podatku.
Od ośmiu lat praworządnych rządów pisu mogłeś się starać, na pewno by ci dali nie to co rudy niemiec teraz. Przegapiłeś gościu.
Nic nie eksploduje. Bardzo optymistyczny artykul, jednak fakty sa smutne US ciagle przed EU i raczej nie zanosi sie na zmiany. Wzrosty sa zdecydowanie na korzysc US,
A tak przy okazji, wiesz ze wzrost pkb UK po brexicie i tak jest wyzszy niz u Niemcow?
Mimo najgorszego rzadu jaki UK mialo od wiekow.
A kto powiedział, że UE ma być przed USA? Nie musi. Chodzi o to, że Europa się nie rozpada, jak twierdzi prawica.
UE nie bedzie przed USA, nikt tego tutaj nie twierdzi, mowimy o wzroscie pkb, czego wydaje sie, nie rozumiesz.
jezeli USA bedzie mialo ten wzrost taki jak ma w tej chwili to USA i tak odskoczy bo rosnie szybciej, niewazne jak zajebiscie bedzie sobie radzic portugalia, hiszpania czy polska.

Trump twoja analiza jest z dupy. Nic nie wiesz na temat struktury tego PKB w stosunku do UE. PKB USA urósł tylko dzięki Big-techom, a to jest bardzo iluzoryczny wzrost. Ameryka pozbyła się produkcji, którą wyrzuciła do Chin. Tak więc gdybyś spojrzał głębiej zobaczyłbyś kupę problemów społecznych i pogłębiające się rozwarstwienie społeczne. Ten kraj albo upadnie albo wywoła wojnę, bo nie wierzę, że jest w stanie się zreformować.
UE nie bedzie przed USA, nikt tego tutaj nie twierdzi, mowimy o wzroscie pkb, czego wydaje sie, nie rozumiesz.
Sam najpierwsz piszesz: USA ciągle przed UE, smutno. No to ja Ci odpowiadam, że wcale nie musi być przed USA, tak w kwestii PKB, jak i wzrostu PKB. Może być za. Chodzi o to, że Europa nie upada, jak próbuje to wmawiać prawica po obu stronach oceanu.
Unia ma jakies 10% big techow deczko malo, unia pozbywa sie rowniez produkcji, ale bedzie za to najzielenszym miejscem na swiecie.
agregowany wzrost pkb US ma wyzszy, co w efekcie powoduje ze ucieka EU, jezeli chcesz mi powiedziec dlaczego EU mialaby wygladac lepiej to daj cynk. Ten kraj nie upadnie, albo inaczej jezeli mialbym obstawic co upadnie szybciej to niestety musze wskazac EU.
US wyrzuca produkcje do chin a EU wyrzuca produkcje na smietnik bo woli kupowac z chin
Kriszo, ja nie mam pojecia co ty piszesz, nie wiem kto mowi ze EU upada, mozesz posilkowac sie cytatami, czesciej czytam ze to US jest na skraju upadlosci - co, jak wyzej ma jeszcze wyzszy poziom idiotyzmu.
Regres jest faktem, jezeli nic sie z tym nie zrobi to w EU bedzie sie pracowac za miske ryzu bo to w tej chwili pokazuja wskazniki.
Duda się nieźle wkopał.
Andrzej Duda - jeszcze do niedawna głowa państwa - dołączył w październiku do rady nadzorczej litewskiego operatora płatności ZEN.COM. Oficjalnie ma wspierać ekspansję firmy w Azji i na Bliskim Wschodzie. W tle jednak Bank Litwy od dłuższego czasu prowadził kontrolę w firmie pod kątem procedur przeciwdziałania praniu pieniędzy. I właśnie nałożył na firmę karę 1,8 miliona euro. "W toku kontroli stwierdzono naruszenia przepisów prawa oraz nieprawidłowości w działalności" - czytamy.
Dlaczego mnie to nie dziwi? Zresztą kogo jeszcze obchodzi Maliniak? Chyba tylko jego pryncypała Stanowskiego.
Zasadniczo nikogo nie obchodzi, ale jednak był prezydentem Polski i firmuje swoją twarzą taki "biznes".

Czy Batyr, już otwartym tekstem, komunikuje Nam, Polakom, że Polska powinna zostać amerykańską kolonią?
Bo według mnie, na to wygląda i jest to obrzydliwe:/. Śmierdzi płaszczeniem się, służalczością, zdradą wręcz, za poklepanie po plecach. I proszę mi nie pisać, że to jakaś wielka "geopolityka ", to płaszczenie się przed Trumpem. To gówno, a nie geopolityka - a szmaciarzy, którzy nie mają grama asertywności, nie potrafią się postawić, negocjować, walczyć o swoje interesy, tylko zgadzają się na wszystko, z pozycji petenta, nikt nigdy nie szanował i szanował nie będzie.
musi wam sie niezle palic, ze taki aktywny sie zrobiles, caly problem polega na tym, ze im bardziej bedziecie bili w prezydenta, tym gorzej dla was, w sumie nie powinienem ale wiem ze to i tak nie dotrze, bo skoro dzialalo kiedys to przeciez teraz tez musi...
A Czy Herr Tuske już otwartym tekstem, komunikuje nam, Polakom że Polska powinna zostać niemiecką kolonią?
Bo według mnie, na to wygląda i jest to obrzydliwe:/. Śmierdzi płaszczeniem się, służalczością, zdradą wręcz, za poklepanie po plecach. I proszę mi nie pisać, że to jakaś wielka "geopolityka ", to płaszczenie się przed Tuskiem. To g...o, a nie geopolityka - a szmaciarzy, którzy nie mają grama asertywności, nie potrafią się postawić, negocjować, walczyć o swoje interesy, tylko zgadzają się na wszystko, z pozycji petenta, nikt nigdy nie szanował i szanował nie będzie
Te trąba ten twój idol Trumf zakończył już wojnę w Ukrainie? Ty to jesteś inteligentny inaczej, poczytaj sobie wesoły Romku.
Śmieszny jesteś.
musi wam
Polakom?
silniczkom
lordpilot jest silniczkowa klasa sama w sobie.
ale tak jak napisalem, z mojego punktu widzenia niczego nie zmieniac. Jak to mowili - ani kroku wstecz
Ale, Lutz, przecież Lord ma rację. Tego rodzaju wypowiedź śmierdzi na kilometr "murzyńskością". Jak pisano: gdyby Tusk coś takiego powiedział w kwestii Niemiec, to media prawicowe miałyby ubaw przez co najmniej 2-3 miesiące.
Niestety, chyba wszyscy wiemy doskonale, że ambasada USA to jest dla wielu polityków trzecia izba polskiego parlamentu. Troszkę smutno, że prezydent RP też się do nich zalicza.
Masz do wyboru czyim murzynem chcesz byc?
Niemcy mozna spokojnie zastapic EU, i wszystko bedzie ok. Czyz nie?
Znajdź na stronie:
lordpilot - trzy wystąpienia, w tym jedno w poście trumpfa, czyli dwa wpisy
trumpf - piętnaście wystąpień, w tym bodaj dwa w stopkach pod edytowanymi postami, czyli trzynaście wpisów.
Co ty tam pisałeś, Lutz? Źe nagle ktoś się zrobił aktywny, bo coś mu się gdzieś pali?
Bukary,
znowu ta murzyńskość? Czyli jak Ukraińcy mogli liczyć przede wszystkim na USA, nie na niemców, nie na francuzów to wykazali się murzyńskością? Jak rozmawiają z rosją nie przez Berlin, nie przez Paryż, ale przez Trumpa to są murzynami europy?
USA są jedyną realną siła w zachodnim świecie zdolnym nam pomóc - niemcy do kurwy nędzy przez ponad rok nie zauważyli co się dzieje na Ukrainie - w tym samym czasie mikron namawiał swoich przedsiębiorców do nie wychodzenia z Rosji i też huja robił - Wszyscy włącznie z wami liczycie na USA żeby te zakończyły wojnę - nikt nie liczy na europę - jak wam inaczej unaocznić właściwy kierunek naszej polityki bezpieczeństwa?
Jeśli pisiory dorwą się znów do władzy w kokejnych wyborach to istnieje poważne ryzyko że jednak nas z uni wyprowadza aby przypodobać się pomarańczy.
Na dziś oceniam taką sytuację jako całkiem realny scenariusz. Wszak do tego potrzeba zwykłej większości w sejmie.
Mnie ciekawi czy dowiozą inwestycję w elektrownię atomową. "Wunglowych samurajów" przecież na prawicy nie brakuje :)
Jeśli pisiory dorwą się znów do władzy w kokejnych wyborach to istnieje poważne ryzyko że jednak nas z uni wyprowadza aby przypodobać się pomarańczy.
W jaki sposób? Pytam serio.
Ja czekam kiedy Sikorski z Tuskiem zapłacą reparacje wojenne Ukrainie za napad przez Ruskich naszymi pieniędzmi. Ale że Tusk nie lubi dotrzymywać obietnic wyborczych więc mam nadzieje że i teraz nas nie zawiedzie... :D
Art.22a ustawy o umowach międzynarodowych
1) głosowanie w sejmie. Zwykła większość
2) przyklepanie przez batyra
3) negocjacje z unia warunków
Yhm, czyli rozpiszmy ten scenariusz
PiS zdobywa władzę w następnych wyborach, pewnie z wynikiem 1-2 pp większym od PO
Jakimś cudem PiS zdobywa większość w sejmie, pewnie musiałby wejść w koalicję z obiema Konfami (co już wydaje się mało realne, bo obie musiałyby mieć powyżej 10 pp w wyborach)
Następnie partia która ma teraz między 20 a 30% poparcia, która praktycznie żyje na dotacjach z Unii sprawia, że społeczeństwo, które na tą chwilę jest w ponad 70% za Unią, nagle staje się eurosceptyczne, i w referendum opowiada się za wyjściem z Unii.
To jest naprawdę według Ciebie realny scenariusz? Czy może naprawdę uważasz, że PiS pójdzie w full Białoruś mode i oleje referendum i głos społeczeństwa?
no i juz wszystko wiemy, ciekawe czy afd bedzie glosowac za wyjsciem z EU.
Kiedy wy w koncu zrozumiecie, ze podstawowym problemem EU w chwili obecnej jest to ze przestala byc EWG a to wlasnie stanowilo o jej sile, nie ideologia i ekologia.
Puma już tłumaczył, że mamy wungla na tysiąc lat, tylko za drogie jest wydobycie (no bo faktycznie jest) - ściągną górników z Pakistanu i znowu będziemy węglową potęgą!
Obie konfy zagłosują za wyjściem z EU.
I to nawet nie będąc w żadnej koalicji
podstawowym problemem EU w chwili obecnej jest to ze przestala byc EWG a to wlasnie stanowilo o jej sile, nie ideologia i ekologia.
No właśnie, Lutz, jak to jest - UK wyszła z UE, rządziła prawica, miało być tak pięknie, a ty wraz z kolegami na okrągło pier..., że tam lewacki terror i brak wolności słowa. To po cholerę było wychodzić, żeby sobie utrudnić handel w Europie? LOL
Nie ma potrzeby referendum.
Obie konfy zagłosują za wyjściem z EU
W UK też nie było potrzeby?
Znacznie bardziej antyunijny Fidesz jakoś do tej pory nie wyprowadził Węgier z Unii, a PiS nagle ma to zrobić? Właściwie na jakiej podstawie sądzicie że PiS jest antyunijny? Bo Morawiecki narzekał na negocjacje z unią? Bo dwóch pajaców pisze na X jaka to Unia jest zła? Nie wiecie że polityka polega na tym, że wysyła się dwóch największych kretynów pokroju Kryśki Pawłowicz na socjale żeby gadali tego typu pierdololo, aby te kilka procent pisowskiego elektoratu nie przeszło do Konfy. A wy bierzecie to za pewnik. Połowa wałów PiS miała swoje źródło w dotacjach z Unii, ale nie - oni chcą wyjścia i zarżnięcia tej złotej kury xD
W ogóle czasem mam wrażenie że tak nadmuchaliście ten antypisowski balon, że aż naprawdę wierzycie że ta partia ma aż taką moc sprawczą by to zrobić. Bez udziału społeczeństwa, bez referendum, ot Kaczyński sobie wymyśli a Nawrocki podpisze, elo, pora na CS'a. Normalnie jak Jedna Rosja, stałe 50-60% poparcia i trzymanie kraju za ryj. To że na tą chwilę dostaje w dupę od PO i musieliby liczyć na dobre wyniki Konfy żeby cokolwiek zrobić, to halucynacje z niedożywienia, trust me bro.
Znowu te same lęki i strachy na drobnozmianowców - oni wyjdą z uni tak samo jak wam sfałszowali wybory prezydenckie - Blisko 70% poparcia dla UE, do tego nie udany brexit - wyjście z UE bez szerokiego poparcia społecznego nie ma szans na realizację.
Oczywiście wyciąganie polexitu to stary zabieg wprowadzania elektoratu w panikę moralną - przez 8 lat PIS, mając parlament i prezydenta nie wyszli z UE, a teraz mieliby wyjść?
Co będzie następne? Powrót faszyzmu? Piekło kobiet, upadła gospodarka? Wojsko na ulicy? Ukryte bezrobocie? 100 ukradzionych miliardów? Wszystko rozkradną czy może tradycyjnie ruska agentura, a pomagaliśmy Ukrainie tylko po to żeby ją maskować? Tyle lat robią was w konia a wy nic sie nie uczycie! Nic, a nic!
w UK tez nie bylo potrzeby.
Zreszta w UK celem referendum bylo co innego. Cameron liczyl ze poparcie za Unia w spolecznestwie jest na tyle mocne ze przeprowadzi referendum, w ktorym spoleczenstwo powie EU tak i tym uciszy swoich przeciwnikow w partii. No i sie przeliczyl.
W tym momencie jako rzad nadal mogli sie wycofac ale zrobili jak zrobili.
Manolito
Poparcie społeczeństwa dla oszustw i kradzieży jest równe albo bliskie zeru, a mimo to nie przeszkadzało to robić podejrzanych interesów oraz wyprowadzać pieniędzy - praktycznie do ostatniego dnia, przed oddaniem władzy. Z góry uprzedam, że patriotyczne hasła na ustach lub zapisy w statutach tu niczego nie usprawiedliwiają :)
A społeczeństwo? Wystarczy grupa krzykaczy, którzy pod dyktando partii będą robić hałas - na to zawsze znajdą się pieniążki. Najśmieszniejsze/najtragiczniejsze jest to, że najwięksi beneficjenci często będą pierwszymi, którzy dołączą do tej bandy, a otrzeźwienie przyjdzie dopiero po zawodach.
Ile lat to przerabiamy? To jest takie pierdolenie jak swego czasu PIS nazywano rusofobami na proszkach, od 2007 roku kleicie prawicy wszelkie gęby, od blisko 20 lat! Powrót faszyzmu poprzez zapędy dyktatorskie, polexity, fałszowane wybory, metoda statystyczna kątka prosto z dupy ruska agentura na przemian z rusofobami na proszkach, wsadzanie do więźnia, wojsko na ulicy, strefy wolne od tęczowych, ukryte długi, ukryte bezrobocie. Jednego dnia kto przeciw KPO ten przed trybunał, drugiego nie brać, bo rozkradną, trzeciego nagle przestali kraść i trzeba brać! Potem 100 mld skradzionych, upadła gospodarka, 600 tyś wiz, biedni uchodźcy na granicy, Nawrocki jako 20 letni sutener, przejęte komisje przez braci kamraci, dolewanie środków na przeczyszczenie członkom komisji, Murański postać znana. Nieustanne cytowanie michalik, piątka, pińskiego, lisa, złodzieja stonogi i giertycha. W mediach były prowadzano nagłaśniane kampanie anty kościelne, a teraz nie wiedzieć czemu? Dupa cicho! - Jezu ile było tego pierdolenia i debili za którym szliście jak cielęta!
- a co teraz jest w modzie? Putin! Wszystko jest Putin! Kryptowaluty? Putin! Dezinformacja, że niby rząd sobie nie radzi? Putin! Kto za Trumpem i Ameryką? ten Putin! Kto śmie krytykować unie? Ten oczywiście Putin! Prezydent Nawrocki wstrzymał nominacje justytutek? Putin! Rok temu w modzie była ruska onuca - Każdy kto krytykował Ukrainę ten był ruską onucą, doszło do tego, że nie można było czcić pamięci rzezi wołyńskiej, a PIS pomagał Ukrainie żeby maskować ruską agenturę
- I tak można mnożyć w nieskończoność, mi się tego już nie chce powtarzać - A wy ciągle wskakujecie na te grabie, cały czas, można wami bujać jak się chce! Ile razy dacie się wprowadzić w panikę moralną ? Przez kurwa 8 lat czytałem jaka to jest katastrofa gospodarcza, a my teraz wchodzimy do G20 - jak to jest możliwe? A wy teraz wyskakujecie z polexitem kreśląc jakieś fantastyczne scenariusze. I tak za każdym razem jak te cielęta. Powiedzcie mi, ile razy można się nabierać?
Chwila moment
Coś szybko zmieniłeś temat :) Pokazałem, że jeśli pójdziemy tą samą logiką - to poparcie społeczne, ma się czesto nijak do tego co politycy robią. Zresztą przy wysokim wyniku wyborczym można ogłosić, że ma się wystarczający mandat do przeprowadzenia zmian. Stanowisko w instytucjach UE to jest nic w porównaniu jakie wałki można robić w swoim latyfundium. A konfitury i strażak muszą wykorzystać swój czas, bo prawdopodobnie lepszego wyniku już nigdy nie wykręcą.
Strefy wolne od tęczowych
https://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_wolna_od_ideologii_LGBT
Chyba masz pamięć złotej rybki :)
Wizy - też zapomnniałeś?
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/tak-pis-wpuszczal-do-polski-imigrantow-nik-pokazuje-miazdzacy-raport/40tk84q
Sądziłem, że lista dziennikarzy niekoszernych jest dłuższa. Bardzo wygodne: Nie podoba mi się, no to do koszyczka. A dlaczego? Bo tak :)
Dodatkowo, z tego co pamiętam ostatnio w modzie był Lis, którym rzucałeś na lewo i prawo, mimo że leciały powszechne słowa krytyki
Bezrobocie? Ja bym raczej zaznaczył to, że dzięki poprzedniej władzy ( i nie mogę zrozumieć dlaczego Drackula, który tak na nią narzeka, a ostatnio tak tu wymachiwał e-f*ją ile to on nie osiągnął i ile to on nie zarabia - podobnie jak kiedyś Alex), że wielu ludzi zostało zepchniętych w pensję minialną lub lekko ponad nią, podczas gdy ceny wszystkiego wystrzeliły w kosmos
Sytuacja w sądownictwie to sam dobrze wiesz, że nie jest za wesoła i odpowiada za nią wyłącznia poprzednia władzuchna. Spokojnie - wrócą wszyscy chorzy z wycieczek, to się sprawę dociągnie do końca i wtedy nie będzie już żadnych wątpliwości. Pamiętasz taki jeden wyrok, który zapadł ostatnio? Albo pana z władzuchny, który odwalił taki fikołek, że sie zastanawiają czy go nie wysłać na olimipiadę w gimnastyce?
Jeśli krytyka Unii polega wyłącznie na tym, że należy ją rozwiązać to tak - grasz taką samą melodię jak Putin.
Trzeba rozmawiać o wyjściu Polski z UE nie proponując nic w zamian? - grasz taką samą melodię jak Putin.
Akurat kościół na krytykę sobie zasłużył, jak to jeden ksiądz jeden powiedział, że "ludzie widzą sojusz tronu z ołtarzem", ale chyba już nie występuje - ciekawe dlaczego :)
Myślę, że te kwestie były wielokrotnie wyjaśnianiane przez innych użytkowników, ale ty z uporem maniaka rzucasz tymi hasełkami i liczysz, że ktoś da się nabrać.
Darat, a ja ci tłumaczę, że słyszę to pierdolenie o polexicie od 20 lat (dokładnie od 2007), z naciskiem na ostatnie 10. A wy nie wyciągnęliście żadnych wniosków i ciągle tym straszycie, od lekko dekady - Znaczy się, straszycie siebie, albo straszy was wasza bańka - bo to działa tylko na was - np. mobilizując, by głosować na tych którzy polexitu nie chcą - Bo tak można tylko zdobyć wasze głosy, a wy tak racjonalizujecie dlaczego będziecie głosować na nieudaczników z KO, bo ci przecież nie chcą wyjść z europy! a tamci chcą!
Znaczy się, że politycy z innych partii, którzy sączą truciznę na temat UE, naprawdę są kretami dolana, i wzmacniają bańkę polexitową, żeby ludzie na niego głosowali? Niezłe szachy 35d mospanie
A te wypowiedzi, pisma, panele, konferencje to tylko takie żarty były ... na żartach się nie znacie lemingi?
O kim ty piszesz? o jakimś planktonie czy mainstrimie? PIS krytykuje UE, ale nie zamierza wychodzić, to samo konfa - kto poza Braunem chce wyjść z UE?
Nieźle. Szybko będzie można sprawdzić USA jako wiarygodnego sojusznika:
https://x.com/oko_press/status/1999391542294040902?s=20
^^Z grubsza jest to powtórzenie żądań z 2021 r. Prezydent Biden, powiedział wtedy putinowi, żeby się pierdolił. Oczywiście w języku dyplomatycznym. Teraz ten sam test czeka gamoni z MAGA i jełopa Trumpa.
No, zobaczymy. trump by nas sprzedał ruskim bez mrugnięcia okiem, ale na szczęście jest jeszcze europejska gałąź NATO, więc ruskie w dupe sobie mogą swoje roszczenia wsadzić.
W Stanach widać też lekkie zmiany, poparcie pomarańczowego leci na łeb na szyję, jest najgorzej ocenianym prezydentem, Kongres powoli też staje okoniem.
Trzeba przeczekać jego kadencję, plus niech demokraci znów nie wyjebią się na ryj z wystawieniem woke pseudokomunistki, i będzie dobrze. Pewnie narobi gówna przez te parę lat, ale da się to naprawić. Cierpliwości.
Trzeba przeczekać jego kadencję,
Żadne rozwiązanie, bo nawet jak Amerykanie wybiorą Demokratę w 2028 r., to co, będziemy ryzykować co 4 lata czy znowu się jakiś konserwatysta-republikanin na fotelu nie trafi?
Żadne rozwiązanie, bo nawet jak Amerykanie wybiorą Demokratę w 2028 r., to co, będziemy ryzykować co 4 lata czy znowu się jakiś konserwatysta-republikanin na fotelu nie trafi?
A który prezydent z ramienia Republikanów, w ciągu ostatnich 50 lat, chciał prowadzić tak izolacjonistyczną politykę, jak Trump? On jest ewenementem, nawet we własnym środowisku. Zresztą, Kongres, zdecydowaną większością, przegłosował ostatnio ustawę nakładającą pomarańczowemu kaganiec w tych kwestiach. To oczywiście nie oznacza, że nie należy budować własnych zdolności obronnych, natomiast przesadą są również te wszystkiej katastroficzne wizje. Nie będzie żadnego rozbrajania Polski itd.
Czasy się zmieniają, partia republikańska nie jest tym samym czym była 50 lat temu. trump jest objawem choroby, nie przyczyną.
Z tego co pamiętam Polska ciągle jeszcze jest krajem który może stanowić o sobie.
Rozumiem doskonale, że w chwili obecnej jesteśmy na pozycji petenta który jedzie w ostatnim wagonie, ale może polski odpowiednik pana lawrowa coś powie na ten temat.
Mówiąc szczerze bardziej interesuje mnie jego komentarz w chwili obecnej niż Trumpa.
Czasy się zmieniają, partia republikańska nie jest tym samym czym była 50 lat temu. trump jest objawem choroby, nie przyczyną.
Choroby, która nie musi się rozwijać. Zresztą, sam pisałeś o lecącym poparciu Trumpa i Kongresie, który nie ma zamiaru przystawać na jego politykę wobec Europy. Pomarańczowy i kilku jego przydupasów nie mają władzy absolutnej. Europa jest największym partnerem handlowym USA (albo drugim po Chinach, nie chce mi się sprawdzać, bo to bez znaczenia) i nie jest w interesie Amerykanów iść z nią na noże. Trump jest albo tak głupi, że tego nie rozumiem, albo jego urojenia przysłaniają mu zdrowy osąd. Na dwa fronty jeszcze nikt nie wygrał, a polityka Trumpa opiera się na antagonizowaniu pozostałych światowych mocarstw, to jest Chin i UE.
I jeszcze raz podkreślę, żeby była jasność. Prezydentura pomarańczowej zarazy jest dla Europy niemiłą nauczką, że nie można opierać swojego bezpieczeństwa tylko na sojuszach z innymi, natomiast popadanie w skrajności i mówienie o rozpadzie UE czy NATO jest grubą przesadą.
ale ciągle nie wiem co twierdzi na ten temat "nie mający parcia na szkło" minister.
Co sądzi Trump też nie wiem.
Natomiast ta informacja powinna zostać przede wszystkim skomentowana przez Sikorskiego.
Była?
Dlatego ja bym na Batyra nigdy nie zagłosował:
Prezydent Karol Nawrocki podpisał nowelizację ustawy górniczej [...].
Nowelizacja przewiduje m.in. osłony dla odchodzących z pracy górników i innych pracowników przedsiębiorstw górniczych. Ustawa określa m.in. warunki uprawnień do urlopów górniczych i urlopów dla części innych pracowników (z 80 proc. wynagrodzenia obliczanego jak za urlop wypoczynkowy, bez obowiązku wykonywania pracy) oraz do jednorazowych odpraw w kwocie 170 tys. zł netto, bez konieczności płacenia podatku. [...]
Ustawa rozszerza osłony na wszystkich pracowników przedsiębiorstw górniczych, a nie tylko na pracowników zakładów górniczych - jak było w pierwotnej wersji projektu. Da to możliwość skorzystania z osłon pracownikom administracji czy działających w obrębie spółek wyspecjalizowanych zakładów np. remontowych czy inwestycyjnych.
A czy Wam też pracodawca wypłaci 170 tyś na rękę, zwolnionych od podatku pieniędzy jak Was będzie zwalniać, bo Wasze miejsce pracy przestanie mieć ekonomiczny sens?
Teraz już będziecie wiedzieć dlaczego brakuje kasy w budżecie. A to tylko lokalnie.
Dzięki prowizji z tego procederu ksiądz razem ze swoją córką i jej matką kupił dwa mieszkania
Niezły ten ksiadź.
^^Czy nasza patoprawica już zabrała głos? Berkowicz już spytał, czy to nie Ukrainiec? Bosak podał jakiego wyznania był ten człowiek? Czy pozabijać Polaków chciał Ibrahim, który pływał pięć dni przy wschodniej granicy? Bo imię ma jakieś takie bardzo, typowo polskie, a uczelnia, na której studiował, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, to też kwintesencja polskości ;).
Czy zapadła jakaś bardzo niezręczna cisza, po prawej stronie ;)?
Religijni ekstremiści jak widać upodobania wszędzie mają podobne, nieważne - Lublin czy Kabul. :)
A czy po lewej stronie były jakieś sugestie co do religii zamachowców na plaży Bondi? Nie? To czemu wymagasz tego samego od prawicy?
Imiona były typowo nie australijskie, a i zamach był na osoby raczej jawnie nielubiane przez pewną religię.
Także może już dajcie sobie spokój z tą hipokryzją i wymaganiami, że ktoś coś ma powiedzieć, skoro sami się do tego nie stosujecie?
Swoją drogą, jak jakiś psychol porąbał kobietę na Uniwersytecie Warszawskim, to jakoś nie wyciągaliście kwestii uniwersytetu w podśmiechujkach. Hipokryzja x2 :)
A kto latał i gasił Chanukę mam ci przypomnieć. Niejaki Grzegorz Braun.
Ale co ma tu Braun do rzeczy, bo nie rozumiem twojego toku myślenia?
Imiona były typowo nie australijskie
No tak - Ahmed Al Ahmed. Człowiek który zatrzymał zamachowca.
A żeby nie odbiegać od tematu - może wypadałoby wysłać obserwatorów na KUL? Spojrzeć w jaki sposób się tam prowadzi zajęcia, jakie wartości się szerzy. Tak żeby za kilka miesięcy znów jakiś ekstremista się tam nie narodził.
Ale ja mówię o osobach z tego wątku, bo na socialach to w każdej sytuacji znajdę jakiegoś gościa, który napisze coś debilnego. Serio, macie dziwną manię, by wymagać od kogoś opinii na jakiś temat. Czy ktoś w kwestii zamachu pisał tu, żeby Lewica zabrała głos w tej sprawie? I jeszcze powiązanie z prawicą tylko dlatego, że to był Polak studiujący na KUL. A jakie to ma k...a znaczenie? A jakby to był kasjer z Biedronki? Wywołanie prawicy do tablicy tylko dlatego, ze wam, się KUL kojarzy z prawicą... serio?
No tak - Ahmed Al Ahmed. Człowiek który zatrzymał zamachowca.
A zmienia to fakt że terrorystami byli islamiści?
A zmienia to fakt że terrorystami byli islamiści?
A jakie to ma k...a znaczenie? A jakby to był buddysta? Wywołanie religii do tablicy tylko dlatego, ze ci, się islam kojarzy z terrorystami... serio?
Wywołanie religii do tablicy tylko dlatego, ze ci, się islam kojarzy z terrorystami... serio?
A dlaczego zamachy okołoświąteczne mają mi się nie kojarzyć z islamistami, skoro w 99% przypadków są przez nich powodowane?
Sa tez wyznawcy islamu, z ktorymi mozna pogadac, fryzjer do ktorego chodze jest muzulmaninem, normalnie z nim rozmawiam o wszystkim, wlaczajac religie. Nie widze powodu do zdziwienia, ze muzulmanin zapobiegl wiekszemu rozlewowi krwi.
Jednak nie widze tez powodu do zdziwienia, ze terrorystami byli muzulmanie, tak jest w dramatycznej wiekszosci przypadkow i to raczej sie nie zmieni.
I nie, nie bylby to buddysta, skonczcie za przeproszeniem, pier..lic.
A dlaczego zamachy okołoświąteczne mają mi się nie kojarzyć z islamistami, skoro w 99% przypadków są przez nich powodowane?
A dlaczego lewica miałaby pytać o pochodzenie czy religię zamachowców skoro w 99% przypadkach pyta o to prawica?
A dlaczego lewica miałaby pytać o pochodzenie czy religię zamachowców skoro w 99% przypadkach pyta o to prawica?
No popatrz, a w tym przypadku (niedoszłego zamachowcy z KUL) to jednak wy wymuszacie na prawicy żeby zajęła jakieś stanowisko. To jak to w końcu jest, ma się odzywać, czy nie? :)
I dlaczego przebieracie nóżkami w tym przypadku? Bo typ studiował na KATOLICKIM Uniwersytecie Lubelskim? Religii można się czepiać tylko w jedną stronę?
Hipokryzja x3.
to jednak wy wymuszacie na prawicy żeby zajęła jakieś stanowisko
W przypadku gdy ktoś rzuci plotkę o Ukraińcu który ktoś przeskrobał, prawicy wręcz wyje żeby podać narodowość sprawcy. Wtedy ona wymusza. Czyli ona może a na niej nie można?
Hipokryzja x7
To jak to w końcu jest, ma się odzywać, czy nie? :)
Bo typ studiował na KATOLICKIM Uniwersytecie Lubelskim? Religii można się czepiać tylko w jedną stronę?
No właśnie nie. Raczej nie można się nigdy czepiać a jak już ktoś ma takie hobby to niech się czepia zawsze.
Hipokryzja x11
W przypadku gdy ktoś rzuci plotkę o Ukraińcu który ktoś przeskrobał, prawicy wręcz wyje żeby podać narodowość sprawcy. Wtedy ona wymusza. Czyli ona może a na niej nie można?
Hipokryzja x7
Link albo screen gdzie tutaj ktoś to wymuszał. Bo ja cały czas mówię o was, nie o całym necie.
No właśnie nie. Raczej nie można się nigdy czepiać a jak już ktoś ma takie hobby to niech się czepia zawsze.
No to się nie czepiajcie :) Bo ciągle ja mówię o tym poście, a ty rozciągasz to na cały internet, byleby wyszło na twoje. Żenada.
Bo ja cały czas mówię o was
A lordpilot, autor wpisu, zaczął mówić o Berkowiczu i Bosaku. Ty w misji bronienia ich zacząłeś zmieniać temat i mówić o użytkownikach stąd. Żenada x3
No właśnie o tym mówię, z dupy wymagacie żeby Berkowicz się do tego odniósł - tylko w sumie dlaczego? Bo do ISIS wstąpił "hehe Polak katolik z KUL"? Czy ktokolwiek tutaj kazał Biejat odnosić się do tego zamachu? Choć w sumie powinna, skoro ostatnio stwierdziła że imigracja nie ma nic wspólnego z przestępczością.
Wam już chyba całkiem peron odjechał.
A na koniec wjeżdżasz ty, cały na biało, że hurr durr, czemu islamu się czepiasz, w momencie gdy cały post to heheszki na gruncie katolicyzmu. I jeszcze akurat MI wyjeżdżasz z hipokryzją. No ludzie...
tylko w sumie dlaczego?
Bo często strona którą reprezentuje podnosi argument o pochodzeniu/wyznaniu sprawcy. Przecież o tym tu pisaliśmy. Ogarnij się
Via Tenor
Bo często strona którą reprezentuje podnosi argument o pochodzeniu/wyznaniu sprawcy. Przecież o tym tu pisaliśmy. Ogarnij się
A nie można o tym mówić bo...? Bo to źle wygląda dla liberałów?
Brzydko mi to pachnie celowym "niedopowiedzeniom" w kwestii przestępczości w USA czy gwałtom w Szwecji, bo "pewne środowiska" mogą poczuć się urażone. Gdyby tylko istniało jakieś inne rozwiązanie żeby polepszyć te statystyki... ------->
Znów zmiana tematu, tym razem na Szwecję i USA :D
Oczywiście, że można mówić dlatego dziwi nas, że Berkowicz i Bosak o tym nie mówią w tym przypadku. Ciebie nie dziwi? Mi to pachnie hipokryzją (x13)
Gdyby tylko istniało jakieś inne rozwiązanie żeby polepszyć te statystyki... ------->
Ze niby prawiczki NIGDY nie lamaly prawa? Say what? Ktory to juz level hipokryzji?

Ze niby prawiczki NIGDY nie lamaly prawa? Say what? Ktory to juz level hipokryzji?
Znasz ten stan, że zaczynasz pisać odpowiedź na to co ktoś napisał, ale w pewnym momencie uświadamiasz sobie, że nie ma sensu, bo widzisz komu i na co odpisujesz? No to właśnie taki stan nastąpił, dlatego zamiast tego, wysyłam Ci zdjęcie kotka. Bez odbioru.
Mysle, ze babylonbee znalazl odpowiedz:
https://babylonbee.com/news/groundbreaking-new-study-finds-islamophobia-may-be-partially-caused-by-muslims-killing-people-all-the-time
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Babylon_Bee
Sprawdziłem z ciekawości. Nie jesteś jesteś czasem nurkiem po godzinach? Bo schodzisz głębiej i głębiej ...
wydaje mi się że oczywistych rzeczy tłumaczyć nie trzeba.
kiedyś był onion, teraz jest Babylon bee
nie zakładałeś chyba że to jest poważny serwis?
co śmieszniejsze (sic!) raczej nie biorą jeńców również wśród innych religii.
zanim zaczniesz grzebać w gownopedii sprawdź po prostu źródła. bo ktos robi ci sieke z mózgu.
oczywiście do soku z buraka równać nie może.
No i rzecz ostatnia, lubię takie komentarze pisane przez kolesi którym się wydaje że ich zdanie coś znaczy... syndrom kwisatza.
A cóż to, wiki waćpanowi nie pasuje? Za dużo słów i informacji? Pewnie w dawnych czasach, miał pan problem z klasyczną papierową encyklopedią. Mam nadzieję, że do palenia w piecu chociaż nie doszło :)
No i rzecz ostatnia, lubię takie komentarze pisane przez kolesi którym się wydaje że ich zdanie coś znaczy...
Widać, że zabolało. Wikipedia 2 punkty, Lutz 0 punktów
Batyr i jego ludzie coraz bardziej szkodzą Polsce. Zamiast skupić się na pilnowaniu żyrandola, najwyraźniej uważają że mogą przejąć kompetencje rządu.
Polski attaché wojskowy w USA generał Krzysztof Nolbert nie został dopuszczony do rozmów delegacji Biura Bezpieczeństwa Narodowego z przedstawicielami USA w Waszyngtonie - poinformował szef MON Władysław Kosiniak-Kamysz. Wiceminister obrony Cezary Tomczyk ocenił, że to "niebywały skandal" i "złamanie prawa". Wiceminister podkreślił, że "jest to złamanie prawa". - Dlatego że w Polsce cywilną kontrolę nad armią sprawuje minister obrony narodowej - argumentował. Tomczyk ocenił też, że "to niebywały skandal, aby tak zachować się wobec polskiego generała dywizji, który od samego początku przygotowywał wizytę członków BBN-u w Waszyngtonie".
Przykład dlaczego uważam ziobrę za najgorszego możliwego ministra sprawiedliwości i prokuratora generalnego.
Typ oprócz tego, że jest generalnie zawistną i małostkową kurwą, to jeszcze albo jest prawnikiem debilem albo celowo wprowadza ludzi w błąd.
https://wpolityce.pl/polityka/748421-tylko-u-nas-ziobro-moj-paszport-jest-wazny
Zajęło mi dosłownie 2 minuty aby wejść w ustawę o dokumentach paszportowych i zobaczyć, że dokument przestaje być ważny w dniu wydania decyzji, od której nie ma odwołania.
Mało tego w artykule o tym nie ma słowa o dniu, w którym taka decyzja miałaby być doręczona - co zresztą byłoby kuriozalne, bo dzień unieważnienia zależałby od widzimisię samego zainteresowanego. A ta pizda chodzi i robi wodę z mózgu.
Art. 74. [Dzień unieważnienia dokumentu paszportowego]
Unieważnienie dokumentu paszportowego następuje z dniem:
1) zgłoszenia utraty, uszkodzenia dokumentu paszportowego lub zgłoszenia nieuprawnionego wykorzystania danych osobowych;
2) przekazania przez osobę trzecią odnalezionego dokumentu paszportowego innej osoby;
3) następującym po upływie 120 dni od dnia dokonania w rejestrze PESEL zmiany danych zawartych w dokumencie paszportowym, o których mowa w art. 12 ust. 1 pkt 1 lit. a-c, f i g;
4) złożenia wniosku, o którym mowa w art. 70 ust. 2 pkt 6;
5) zaistnienia okoliczności, o których mowa w art. 70 ust. 2 pkt 2, 3, 7-9 i ust. 3;
6) wydania decyzji w przypadku, o którym mowa w art. 70 ust. 2 pkt 11;
7) powzięcia informacji o zaistnieniu przyczyny, o której mowa w art. 70 ust. 2 pkt 10.
Towarzyszowi Kaczyńskiemu ostatnio wszystko się wali. Nie dość, że mu się partia sypie, to oprócz Zbigniewa Z., będzie wkrótce kolejny problem w postaci króla pisowskiej propagandy, a właściwie jego syna, który za chwilę może iść siedzieć na długie lata.
Prokuratura Okręgowa w Toruniu, po trzech miesiącach od postawienia zarzutów, zakończyła śledztwo w sprawie syna Jacka Kurskiego. We wtorek wysłała akt oskarżenia do sądu. Zdzisław K., syn byłego prezesa telewizji rządowej, został oskarżony przez prokuraturę o zgwałcenie dziewięcioletniej Magdaleny. Oskarżonemu grozi od dwóch do 12 lat więzienia.
tvn24.pl/kujawsko-pomorskie/syn-jacka-kurskiego-oskarzony-st8804437
Biorą się też za rodzinę Obajtków.
tvn24.pl/polska/jest-akt-oskarzenia-przeciwko-bratu-daniela-obajtka-st8804661
Naszej prawicy to się teraz normalnie zwoje przepalą taki będą mieli mindfuck. Jak oni to wszystko pogodzą: korzystna dla Polski decyzja Brukseli na wniosek Niemiec i naszego rządu z jednoczesną ochroną tak znienawidzonej przez nich gospodarki Niemiec przy jednoczesnym ograniczeniu wolnego rynku (czyli dumpingowego dotowania chińskiej produkcji przez tamtejszy rząd - ale ciiiiicho bo oni tego nie wiedzą).
No na zakaz aut z silnikiem spalinowym od 2035. Mało przeglądam ich sociale, ale swego czasu sporo pisali że to poroniony pomysł.
Na pewno, wszystko co zabrania wyrażać szeroko pojętą wolność w tym też zakaz jazdy smrodzącym na niebiesko kopciem 1.9 TDI jest poronione.
Przecież to było wiadome że ta ustawa j....e a przyczyn jest co najmniej setka.
Chińczycy już są w Europie więc nie ma to żadnego znaczenia.
lobbing się powiódł.
Ten już sobie wyjaśnił wszystko. To ma znaczenie i to duże. Europejski przemysł motoryzacyjny, to dalej potęga i nie ma znaczenia, że Chińczycy już tu są. Ten fakt nie oznacza, że należy całkowicie skapitulować. Bardzo dobrze, że w Brukseki poszli po rozum do głowy. Lepiej późno, niż wcale.
mleko jest rozlane misiu.
nie ma przypadków są tylko znaki:
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-koniec-tanich-aut-z-chin-pekin-chce-nowego-ukladu-z-europa,nId,22498958
żeby wiedzieć co sie stanie nie trzeba mieć profesury. Potega europejskich firm moto to był eksport do Chin na tym rynku się koncentrowali, tam była główna siła nabywcza, to się skończyło nie ma ani wróbla ani golebia.
biura projektowe moto w Europie pracowały z chińczykami swego czasu, ci potrzebowali elementów do samochodów , rzecz w tym, że kiedy już wszystko się ładnie zgrało i poszły dwa-trzy projekty, Chińczycy dziękowali za wspolorace bo mieli wszystko całą dokumentację i wszzystko co potrzeba żeby rozpocząć produkcję u siebie.
Nie potrzebowali żadnych reverse engineeringow I całej reszty, tu mam akurat wiadomość z pierwszej ręki.
No i co Trampeczku tym przewidujesz? Upadek europejskiej motoryzacji? Czy ktoś powiedział, że jest różowo? No nie, ale to nie znaczy, że należało dalej brnąć w złym kierunku. Co przyniesie nowa strategia dla europejskiego rynku motoryzacyjnego, to pokaże przyszłość.
przewiduje że stellantis pójdzie pod młotek, jeżeli dalej będzie miał takie wyniki jak w zeszłym roku zaczną sprzedawać marki. Pewnie część udziałów zostanie w Europie będzie to jednak tylko część.
Masz coś konkretnego do powiedzenia czy dalej będziesz popierdywal ogólnikami?
Ale jakie konkrety chcesz, bo ciężko wyczuć? Konkrety masz w zaktualizowanej strategii UE dla europejskiej motoryzacji. Kolejny konkret jest taki, jak w poniższym rankingu sprzedaży aut w Europie. Prym dalej wiodą producenci ze starego kontynentu i wielu odnotowało wzrosty. Oczywiście skok BYD jest nie do pobicia, ale tutaj trzeba wziąć pod uwagę, że ta marka dopiero podbija Europę, więc to naturalne. Czy to znaczy, że wszystko zrobiliśmy dobrze? Bynajmniej, otrzeźwienie przyszło późno, ale przyszło. Czy niedoceniliśmy Chińczyków? Pewnie tak, tylko co z tego? Europejska motoryzacja nie upada, a UE powinna bardziej wspomóc naszych producentów.
Co do Stellantisa, to kto ma ich kupić i skąd takie info?
www.samar.pl/rynek-w-liczbach/ranking-marek-w-europie-sierpien-2025-2025
Lutz się w londku wśród prezesów wielkich korpo obraca. Myślisz że skąd ma te dane z pierwszej ręki? Siedząc 24/7 w swojej kanciapie?
jak tam dracula na linii ze śledziami w UK?
Batyr niezmiennie szkodzi Polsce. Nie dość, że przypisuje sobie zasługi Sikorskiego, to jeszcze znowu poleciał do pomarańczowego skarżyć na polski rząd.
Amerykanie zaprosili Polskę na przyszłoroczny szczyt G20, a rząd "będzie pełnił pewną rolę wykonawczą czy podwykonawczą", jak ocenił prezydencki minister Marcin Przydacz. Jak opisała "Gazeta Wyborcza", wynika to z tego, że otoczenie Karola Nawrockiego miało poskarżyć się w Białym Domu na rząd Donalda Tuska.
Polska nie jest stałym członkiem G20. Udział w szczycie w Miami, organizowanym przez Stany Zjednoczone w grudniu przyszłego roku, możliwy stał się dzięki awansowi polskiej gospodarki w 2025 roku do grona państw, których PKB przekroczył bilion dolarów. Na początku września ogłosił to premier Donald Tusk. W przeddzień wizyty prezydenta Karola Nawrockiego w Białym Domu 3 września ten fakt gospodarczy był tematem rozmowy szefa polskiej dyplomacji Radosława Sikorskiego z sekretarzem stanu Marco Rubio.
- Zabiegałem też o to, aby Stany Zjednoczone, będąc prezydencją w przyszłym roku grupy G20, zaprosiły nas do tego grona - powiedział po spotkaniu wicepremier Sikorski.
Dzień po tej zapowiedzi o zaproszeniu, jakie usłyszał w Gabinecie Owalnym, poinformował prezydent Karol Nawrocki. - Dostałem zaproszenie od prezydenta Donalda Trumpa na przyszłoroczny szczyt grupy G20 - oświadczył.
Ten pisowski czop Przydacz zupełnie nie ogrania jaka role pełni prezydent; wypuścić wariata niech sobie polata. G 20 to spotkanie o charakterze gospodarczym gdzie prezydent nie ma nic do powiedzenia. I rząd nie pełni jakieś roli podwykonawczej tylko jest władzą wykonawczą. Tragedia.
Ale polski rząd musi koniecznie oglądać się na sutenera z pałacu? Niech robią swoje, zgodnie z Konstytucją, a on może dalej pałętać się pod nogami. Tusk, bądź co bądź obyty na polskich i światowych salonach, nie może sobie z Batyrem poradzić?
Tak, tak, tuskowaty jest obyty na światowych salonach, i nikt go nie pokona... Ale jak przychodzi co do czego, to i tak wszyscy robią go w wała i na domiar, trzymają w ostatnim wagonie.
https://www.youtube.com/live/IdBrxty0VWw?si=d4MABfc5mb5187DV
Lisiecki nie rozumie jak każdy pisi sytuacji geopolitycznej.
Obejrzałem praktycznie całą rozmowę. Chciałbym się skoncentrować na obrazie sytuacyjnym jaki mi się wyłania.
Trump chce dealu z Rosją aby odciągnąć ją od Chin. W tym celu chce sprzedać Ukrainę, nas, państwa bałtyckie i generalnie wszystko o co poprosi Putin. Na arenie Europy środkowo wschodniej chce mieć wyczyszczone bo czeka go konfrontacja z Chinami której nie wygra jeśli Chiny będą razem z Rosją.
W interesie naszym i państw nadbałtyckich jest by do tego niedopuścić. Dalej być gotowym lokalnie na najgorsze. Dlatego trzeba konsolidować i wdrażać sojusz północny - Polska, Szwecja, Finlandia, Dania, Norwegia, kraje bałtyckie + Ukraina.
Generalnie to jest dyskusja do innego wątku.
W sumie to wyjątkowo przeczy sam sobie tak jeden, jak i drugi... Choć rusofil Lisicki nieporównywalnie bardziej - no bo z jednej strony NATO nas obroni (ale to ono wywołało wojnę, szczękając pod murami Kremla :)), ruscy nie mają żadnych szans z armią NATO i jest nierealne, zęby zaatakowali obecnie Polskę... ale z drugiej strony, lepiej - pomimo tych gwarancji NATO - żebyśmy nie mówili nic złego pod adresem Rosji, nie prowokowali, siedzieli cicho, zgodzili się na zgniły pokój i deal z ruskimi, bo wtedy ruscy powrócą do kreowania polityki europejskiej i wezmą nas pod but, nie musząc interweniować militarnie. Czyli jednak NATO nas nie obroni i nie stanowi przeciwwagi ani odstraszania.. no, wiec wychodzi na to, co mówi Bartosiak.
No a Bartosiak kompletnie zapomina o tym, co mówi o strategii jankesów - że jest ułudą, i pokonają Chiny bez Europy.
Czy to nie jest silna karta? Wystarczy im to uświadomić, i NATO znowu może mieć sens. Poza tym przejściowo, nawet jeśli gwarancji nie wykona USA, wydaje się, że możemy liczyć na więcej niż tylko na Szwecję, powołując się właśnie na zobowiązania traktatowe.
https: //wydarzenia.interia.pl/kraj/news-braun-ma-powody-do-radosci-mijanka-z-konfederacja-w-nowym-so,nId,22499315
Konfederacja spada na 4 miejsce, poparcie poleciało. Będą mieli problem, bo budowali poparcie na wiedzosceptykach, których przejął braun. Zradykalizować się bardziej nie zradykalizują, wersją soft jest pis, mają małe szanse na jakikolwiek ruch.
A braun z wynikiem ponad 10% - czy ktoś mi może wytłumaczyć, co jest nie tak z ludźmi w tym kraju? Jak takie wyniki się sprawdzą przy wyborach to powiem krótko - będziemy zasługiwać na absolutnie KAŻDE gówno w jakie wdepniemy jak prawica wróci do władzy.
Znowu gnoje dla beki mówią że głosują na strażaka, tak jak to było z dziadkiem Korwinem. Olać, przy wyborach pewnie dostaną się do sejmu, ale z góra 6-7% poparciem.
Na Konfie się mści, że odbili ewidentnie w stronę szurii, przez co normalne osoby o poglądach anty pis-po lub umiarkowanie prawicowych zaczęły się od nich odwracać. A szuria i tak woli głosować na partię piratów. Kiedyś może nawet byłoby mi ich szkoda.
To nie tylko kwestia skrajności ale przede wszystkim antysystemowości. Wielu wyborców konfy jest antysystemowa i ma teraz z konfą tulącą się do PiS i dążąca do objęcia stołków w koalicji problem, bo konfa przestała być antysystemowa, zaczęła robić wrażenie części kliki razem z PiS w powszechnej świadomości.
I teraz wiem, ze wielu wyborców konfy zacznie wymieniać dowody czemu ich zdaniem tak nie jest, ale to bez znaczenia, bo liczy się to co czują potencjalni wyborcy konfy a nie suche fakty.
Jak potwierdził w środę 17 grudnia Paweł Szefernaker, w tym roku przed Pałacem Prezydenckim w Warszawie stanie bożonarodzeniowa stajenka.
Akurat ten ruch prezydenta mi się podoba.
Z kącika humorystycznego:
Brexit by reality:
https://x.com/jakubwiech/status/2001029519793082707
Polexit by Czarnek:
https://x.com/rzep8/status/2000899647968014715
No co za kurwa debil, jakie durna analogia xd
Kontrakt się wykonuje do tego momentu, aż kontrakt obowiązuje. Zerwanie grozi karami umownymi. To że się nie opłaca nie ma nic do rzeczy
Profesor prawa z prawicy xd
Bukary,
Czarnek ma rację, będziemy w UNI dopóki nam się to opłaci, dokładnie tak samo jak każdy inny kraj - To nie jest święty gral, nowe Jeruzalem. Nawet ci którzy są płatnikiem netto, a takim się stajemy, przynosi im to korzyści, choćby poprzez dostęp do wspólnego rynku - Nie mniej jednak już raz, a nawet dwa razy widzieliśmy jak państwa Europy "wyszły" z UE, dokładnie w czasie pandemii i podczas ruskiej inwazji na Ukrainę - wtedy unii nie było, zniknęła, pojawiła się dopiero jak trzeba było kupić szczepionki od męża frau Engel i jak w końcu doszło do konsensusu pomiędzy państwami w kwestii pomocy finansowej Ukrainie, wtedy UE zaistniała - Każdy większy kryzys ujawnia ten oczywisty fakt, UE znika, bo to np. nie jest w interesie Niemców, by się im mieszała w nie wysłanie uzbrojenia Ukrainie, która przecież wszyscy wiedzą, wisiała na naszej pomocy militarnej i poza militarnej w pierwszym roku wojny.
Oczywiście, wiem, że dla was UE jest czymś więcej, jest jakimś marzeniem, "że my tu wszyscy razem! I będzie super!".
Jest to też podsycane krypto megalomanią i fantazjami o powrocie europy jako potęgi grającej w pierwszej lidze - I można ponieść ku tej drodze jakieś koszty np. utratę niepodległości, samostanowienia, tożsamości narodowej - ale to prosta droga do Jugosławii europejskiej, sztucznego tworu w którym co naturalne poprzez masę będą rządzić najludniejsze kraje z niemcami na czele, oczywiście kosztem tych mniejszych - Koniec takiego tworu jest oczywisty.
https://www.youtube.com/watch?v=R7qT-C-0ajI
Anglicy zrzucili już eurokołchozowe jarzmo ucisku mas pracujących.
Manolito zuch maładjec!
[link]
Niestety ciężko powiedzieć czy już PiS nie wytworzył na tyle antyunijnych nastrojów, że może im się opłacić otwarcie antyunijna narracja, przynajmniej przy targetowaniu pewnych środowisk. Młodzi często już nawet nie potrafią zrozumieć co by dla nich znaczyło wyjście z UE, a starym się wydaje, że UE nie potrzebują.
Polecam poczytać na czym polega warunkowe umorzenie i wrócić, a najlepiej nie komentować czegoś, na czym się nie zna.
Właściwym pytaniem jest dlaczego zastosowano tutaj postępowanie przyspieszone bo to nie jest norma.
Chłopski rozum uber alles!
Akurat przy rosnącej złożoności świata to będzie coraz większy problem. Procent ludzi ogarniających nawet z grubsza zasady rządzące światem z każdym rokiem spada, stąd piewcy chłopskiego rozumu zyskiwać będą coraz większy poklask bo to proste, nie wymagające wysiłku itd.
Mój ulubiony przykład: wiara w to, ze dodawanie pasów ruchu w mieście z automatu ograniczy korki. Badania naukowe, lata doświadczenia, eksperymenty, to wszystko nie ważne, bo na chłopski rozum, więcej pasów = mniejsze korki i już, bo skoro mieści się więcej aut na drodze to znaczy, ze korki muszą być mniejsze.
Argument tip top. Chłopski rozum uber alles!
Wybacz, ale jak się na co dzień jest świadkiem ogromnej kampanii państwa poprzez reklamy w telewizji, programy publicystyczne i wszelkiej maści inne źródła od internetu zaczynając a na gazetach kończąc o tym iż jazda po alkoholu jest przestępstwem a funkcjonariusz publiczny , który skleja się z owym prawem w jedną całość bo przecież jest sędzią daje takie uzasadnienie to szlag człowieka trafia.
Jak już odwołujesz się do warunkowego umorzenia to jest ono stosowane gdy stężenie alkoholu we krwi nie przekracza 0.5
W artykule jak wół stoi że jeden facet miał 0.65 a drugi 0.78.
Poza tym to jest świetna motywacja dla pracy policjantów, był Pan wcześniej za coś notowany bo jak nie to jedź pan dalej ... ja tu się opisze a Pana i tak jutro wypuszczą pod warunkiem, że Pan okażę skruchę.
Zasady rządzące światem w zestawieniu z pasami ruchu to ciekawa anegdotka, ale nie wiem czego ma dowieść.
Ci co nie przeczytają badań odnośnie wpływu dodatkowego pasa na rozładowanie ruchu są głąbami czy mają proste myślenie?
To nie jest tak że Ty na to wpadłeś tylko miałeś dostęp do owych badań czy informacji stąd masz teraz taką a nie inną opinię.
Zdecydowana większość ludzi z automatu uzna, zanim sprawdzi jakieś dane że dodatkowy pas ruchu rozładuje korki.
Pomyliłeś chyba zdobywanie wiedzy z byciem wybitną personą.
Zakładam że na chłopski rozum gdyby nie Newton i cała wiedza matematyczna, astronomiczna i fizyczna to gdyby Cię postawić na cały dzień żebyś patrzył w niebo to byś uznał, że ziemia jest centrum wszechświata bo wszystko się kręci a ty nie czujesz ruchu.
I tak żebyś się obudził to poczytaj sobie guru o tym w ilu dziedzinach chłopskie myślenie okazało się po czasie korzystniejsze niż analizy i długie skomplikowanie badania i doświadczenia.
Jak już odwołujesz się do warunkowego umorzenia to jest ono stosowane gdy stężenie alkoholu we krwi nie przekracza 0.5
co???? XD
Jak nie przekracza połówki promila, to masz wykroczenie. Nie posiłkuj się chatgpt przy przepisach, bo AI jeszcze ich nie rozumie.
Zdecydowana większość ludzi z automatu uzna, zanim sprawdzi jakieś dane
Taki problem konfederatów, że raczej nie sprawdzają tych danych, tylko cały czas próbują ten chłopski rozum wybić na pierwszy plan.
Zresztą pięknie to pokazujesz - wyrażasz dosyć mocne stanowisko absolutnie nie rozumiejąc o czym mówisz.
Sąd może warunkowo umorzyć postępowanie karne, jeżeli wina i społeczna szkodliwość czynu nie są znaczne, okoliczności jego popełnienia nie budzą wątpliwości, a postawa sprawcy niekaranego za przestępstwo umyślne, jego właściwości i warunki osobiste oraz dotychczasowy sposób życia uzasadniają przypuszczenie, że pomimo umorzenia postępowania będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni przestępstwa.
Mówiąc najprościej - jeśli zagrożenie jest do 5 lat (a 178a ma do 3), osoby są niekarane, przyznały się, wyraziły skruchę itd. To sąd MOZE zastosować WU. MOZE. Sprawy gdzie te pół promila jest delikatnie przekroczone i po 30 minutach osoby są już na wykroczeniu nadają się do tego idealnie. Nawet jak cię ten chłopski rozum swędzi.
Jeśli przez okres próby dana osoba nic nie zrobi, to sprawa nie jest podejmowana. Jeśli natomiast znowu zostanie złapana na jeździe pod wpływem, popełni inne prestepstwo komunikacyjne lub w sumie jakiekolwiek inne, to sąd podejmuje lub może podjąć to postępowanie i wtedy osoba ma dwa w toku.
A więc nie jest tak, że nie ma żadnych konsekwencji. JEst to kredyt zaufania dany takiej osobie i paradoksalnie taki kredyt może działać lepiej, niż zakaz prowadzenia pojazdu.
Jak chcesz szukać problemów to nie w tym miejscu. A już twierdzenie, że to demotywuje policjantów to nadaje się tylko na uśmiech politowania XD
Natomiast MOZE też tak być, że to umorzenie było odpowiedzią na skierowanie sprawy do postępowania przyspieszonego - bo to wymaga sędziego na dyżurze. Normalnie się tak nie robi, więc wcale nie kwestionuje, że tam może być coś więcej, jakaś kosa pomiędzy nimi, czy zwykła chęć pokazania kto stoi wyżej.
Ackzolwiek nie zmienia to tego, co napisałem wyżej. W tego rodzaju sprawach zawsze wnosi się o WU.
Jak nie przekracza połówki promila, to masz wykroczenie. Nie posiłkuj się chatgpt przy przepisach, bo AI jeszcze ich nie rozumie.
Właśnie tak to zrozumiałem, że przy wykroczeniu można zastosować jakieś ulgi a nie przy przestępstwie z którym mamy tutaj do czynienia.
Sąd może warunkowo umorzyć postępowanie karne, jeżeli wina i społeczna szkodliwość czynu nie są znaczne, okoliczności jego popełnienia nie budzą wątpliwości, a postawa sprawcy niekaranego za przestępstwo umyślne, jego właściwości i warunki osobiste oraz dotychczasowy sposób życia uzasadniają przypuszczenie, że pomimo umorzenia postępowania będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni przestępstwa.
Mnie to bulwersuje.
Bo mamy tutaj złapanie na gorącym uczynku człowieka, który popełnia przestępstwo umyślne i odwoływanie się do jego hipotetycznych zachowań i dobrego sprawowania na co dzień bawi bo niby kto to weryfikuje i jak ?
I tutaj za to przestępstwo grozi.
Jeżeli zawartość alkoholu przekroczy 0,5‰, kierowca dopuszcza się przestępstwa na podstawie art. 178a § 1 Kodeksu karnego.
Konsekwencje prawne:
Kara pozbawienia wolności: do 3 lat
Zakaz prowadzenia pojazdów: minimum 3 lata, maksymalnie dożywotnio
Świadczenie pieniężne: od 5 000 zł do 60 000 zł na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej
Tymczasem chłop dostał prawo jazdy na drugi dzień i może jechać a mandat zapłacą podatnicy.
Tutaj proszę jeszcze lepiej.
www.obserwatorlokalny.pl/artykul/6207,darlowo-jechal-a-we-krwi-mial-prawie-2-promile-alkoholu-juz-po-tygodniu-odzyskal-prawo-jazdy
Taki problem konfederatów, że raczej nie sprawdzają tych danych, tylko cały czas próbują ten chłopski rozum wybić na pierwszy plan.
A to Twoja opinia a nie dowód na cokolwiek.
Ale czego nie rozumiesz, przecież WU wynika z tego samego miejsca, to ten zacytowany przez ciebie przepis. Idąc tym tokiem myślenia, to nie powinny być w ogóle wykroczenia jazdy pod wpływem, bo przecież też jest to związane z alkoholem.
Rozumiesz pojęcie stopniowania wagi popełnionego przestępstwa, szkodliwości społecznej itd i idącej za tym stopniowaniem różnej kary? Czy jak ktoś ukradnie rzecz wartą 900 zł, to ma odpowiadać tak samo jak złodziej 100 000?
a mandat zapłacą podatnicy.
kolejna bzdura
A to Twoja opinia a nie dowód na cokolwiek.
Dowód mam przed sobą
Zobaczymy jak to się wszystko potoczy.
Rozumiesz pojęcie stopniowania wagi popełnionego przestępstwa, szkodliwości społecznej itd i idącej za tym stopniowaniem różnej kary? Czy jak ktoś ukradnie rzecz wartą 900 zł, to ma odpowiadać tak samo jak złodziej 100 000?
Chcesz porównać kradzież materialną do stworzenia sytuacji na drodze zagrażającej życiu i zdrowiu innych obywateli?
Przecież są badania opisujące to jak niebezpieczny na drodze jest kierowca będący w stanie nietrzeźwości.
Więc stopniowanie kary co do wartości łupu jest logiczne, ale stopniowanie kary zależnej od stężenia alko we krwi dla mnie jest irracjonalne.
I tutaj nie chodzi o to jaka jest kara bo żadnej kary nikt nikomu nie wymierzył i tu jest problem.
Według najnowszego sondażu partia Brauna wyprzedza Konfederację. Ciekawe czy taka tendencja się utrzyma.
https://wiadomosci.wp.pl/sensacyjny-sondaz-partia-brauna-wyprzedza-konfederacje-7233354292255648a
Ciekawe czy taka tendencja się utrzyma.
Bratni naród kacapski byłby zachwycony.
https://youtu.be/iHdMIkcXWzI?t=11
Mentzen gdyby nie to piwo z Tuskowcami miałby z 17%. A Czy to wam się podoba czy nie Braun będzie potężną siłą w Sejmie i nawet nie musi się za bardzo starać głównie dzięki temu że rzad Tuske jest po prostu żałosny i dopóki Braun będzie zwalczany przez wszystkie media tak jak do tej pory to poparcie będzie mu rosnąć, ale sam sondaż to taka sama wajcha jak z wyborami prezydenckimi gdzie to niby Trzaskwoski prowadził z Nawrockim... otóż Trzaskowski nie prowadził ani razu. Nowa lewica, Partia Razem czy PSL to partie mem.
Pytanie na ile ten sondaż się potwierdzi u innych sondażowni. Poza tym, dziś to Braun reprezentuje skrajność na prawicy, więc naturalnie cały ekstremalny elektorat z tej strony będzie ciągnął do niego. PiS stracił momentum, a Konfa prime ma problem z określeniem się. Dziś jest właściwie PiSem bis.
Akurat właśnie sondaże od OGB z ostatnich lat są najbardziej zbliżone do rzeczywistych wyników. Chociażby to pokazało przed wyborami prezydenckimi czy podczas wieczoru wyborczego, gdzie late poll byli najbliżej.
Late polle to sobie mogą mieć zbliżone, inna metodologia niż sondaże w czasach "pokoju". Obaj giganci dostali potężne baty(r) w I turze prezydenckich, a teraz mimo kryzysów znów urosło im do 70%, mhm, już to widzę. Sondaże.eu zbierają wszystkie sondaże do kupy i tworzą z tego jeden uśredniony sondaż z podziałem na regiony i mandaty, a wy nadal zachwycacie się jakimiś sensacyjnymi mijankami.
Tylko co myśleć o ludziach co ta ruska qwe popierają?
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/braun-za-importem-rosyjskiego-gazu-fala-komentarzy-glos-kremla-w-europie/6lqgf62,79cfc278
Braun jest dziś najbardziej radykalny na prawicy, więc zbiera radykalny elektorat, którego ileś tam jest, ale bez przesady. Jak do 15% dobije, to będzie maks. To wciąż dużo, jak na tak szkodliwego człowieka, ale co zrobić, że w Polsce mamy tylu nierozsądnych ludzi? Podobno popiera go wielu młodych. Młodych, którzy siedzą na garnuszku rodziców, zanurzeni w media społecznościowe, którzy guzik wiedzą o życiu i tym, co się dzieje na świecie. Mają jedno, inspirowane przez Kreml, źródło informacji i tylko na nim się opierają.
Braun głównie zabiera Konfie, obie partię coś tam odbierają PiS-owi, ale na zmianę duopolu nie ma co liczyć. W sumie mają dużo mniej, niż PiS. Ci z kolei nie wiedzą, co robić, dlatego wypuszczają Czarnka z jego bzdurnymi gadkami. Przez 8 lat pełnych rządów nie zrobili nic w kierunku opuszczenia UE, Pinokio z uśmiechem na ustach przyjmował Zielony Ład, a teraz, z pozycji opozycji, mogą sobie wyć, jaka to Unia zła. Hipokryci i tyle.
Tylko co myśleć o ludziach co ta ruska qwe popierają?
Czyli chce dokładnie tego samego co politycy partii rządzącej niemcami po ostatnim spotkaniu w Abu Zabi - Krótko mówiąc, Braun wszedł do mainestream'u.
Wszyscy z Niemcami na czele pewnie wrócą do tanich ruskich węglowodorów, a my jak zwykle będziemy się kładli Rejtanem?
tvn24.pl/swiat/die-zeit-maja-miejsce-poufne-spotkania-miedzy-dyplomatami-rosji-i-niemiec-miejscem-ostatniego-abu-zabi-st8787024
Pewnie do tego nawiązujesz. Pytałem już o to, ale nie dostałem odpowiedzi. Z doniesień wynika, że stronę niemiecką reprezentowali jacyś "byli" i szef forum niemiecko-ruskiego. Czy zostali wysłani przez obecną władzę, czy po prostu spotkało się kilku "starych znajomych", którzy dziś nie mają już wpływu na nic?
Manolito, jak krowie na rowie:
Niemcy kupują paliwo z Rosji ---> Rosja ma kasę na zbrojenia i zyskiwanie militarnej lub gospodarczej przewagi ---> Rosja się cieszy, Niemcy się cieszą, Polacy są w dupie.
Polacy kupują paliwo z Rosji ---> Rosja ma kasę na zbrojenia i zyskiwanie militarnej lub gospodarczej przewagi ---> Rosja się cieszy, Polacy są w coraz większym niebezpieczeństwie, a zyski płynące z tańszego paliwa i tak trzeba przekierować na wydatki "antyrosyjskie".
Rozwiązanie wg Manolito: kupować tańsze paliwo (jak Niemcy) i sponsorować rosyjskie rakiety.
Rozwiązanie sensowne: zmusić Niemcy do zaniechania "resetu" (dyplomacja, gry wewnątrzunijne, mechanizmy nacisku gospodarczego i politycznego itp.), a nie pić brudzia z AfD.
Przecież m.in. po to są tego rodzaju głosowania w Parlamencie Europejskim, żeby również Niemcy nie mogli importować rosyjskiego gazu - choćby chcieli tego "politycy partii rządzącej niemcami po ostatnim spotkaniu w Abu Zabi". Co ma kładzenie się Rejtanem do działań zmierzających do uniemożliwienia Niemcom (i przy okazji innym krajom UE) zakupów rosyjskich paliw? Dosłownie nie ma nic bardziej korzystnego z punktu widzenia interesów Polski, niż długofalowe przecięcie niemiecko-rosyjskiej współpracy w tej kwestii.
Rozumiem, że Pirat jako ruski agent/antyzachodni szur (jak zwał, tak zwał) jest temu przeciwny. Ale żeby go w tym momencie jeszcze bronić? Mianoliito, serio, chyba zwyczajnie się zagalopowałeś w swojej logice?
Bukary, co ty kapitanie oczywisty nie powiesz? Serio, rosja finansowała zbrojenia z węglowodorów? No nie możliwe! I jak powstrzymywało to niemców przed budową NS2 i NS1? Powstrzymywało ich przed spotkaniem w Abu Zabi? I spotykały się z nimi nie AFD, ale ich mainstream.
Są jeszcze trzy inne argumenty, po co mamy przepłacać za węglowodory, skoro możemy oszczędzić i wydać na własną armię? Po drugie Ukraińcy zamierzają po wojnie normalizować stosunki z rosją - dokładnie tak jak pozwalali żeby ruska ropa przepływała przez ich terytorium przez blisko cztery lata wojny - za co ruscy finansowali swoja machinę wojenną, i kolejny argument, co to dało ruskim? Jak wykorzystali tą kasę? Każdy generał ci powie, że pieniądze nie walczą, walczy państwo, gospodarka, przemysł co w sumie przekłada się na zdolności armii - możesz mieć gazylion kasy, a i tak ci to nic nie da. Dlaczego mamy nie brać przykładu z mądrzejszych?
I ostatni argument i chyba najważniejszy. Możemy być wrogami rosji, działać na ich nie korzyść i równocześnie handlować, to nie jest konflikt o być albo nie być. Jedno drugiego nie wyklucza.
Trzy rzeczy trzeba przygotować, Panie, do prowadzenia wojny – pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.
Gian Giacomo Trivulzio (1440/1441–1518) – włoski arystokrata i kondotier, marszałek Francji
PS Skoro Niemcy lata temu zbudowali NS1&2 popełnijmy narodowe harakiri, finansując wojsko Putina
https://www.reddit.com/r/Polska/comments/1pp2mdj/konfa_p%C5%82acze_nad_tanim_mieszkalnictwem_od_ue/
No jakby to powiedzieć delikatnie ... z tego chleba nie będzie
Konfunia płacze, bo są zbyt utopieni w nieruchomości, szczególnie te spekulacyjne. Ceny nie rosną, a popytu na ich mikrokawalerki inwestycyjne nie ma. Jeśli do gry weszłoby budownictwo społeczne, tym bardziej na szczeblu EU, gdzie Konfunia nie ma szans tego zablokować, to może być krucho.
Szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł aby w ramach budżetów jednostek samorządu funkcjonowały zespoły non profit które by odpowiadały za budowę mieszkań, organizację przestrzeni publicznej. To by ograniczało nieprzemyślany rozrost miast. Do tego potrzeba tylko uczciwości. Chyba trudno o ten zasób w dzisiejszym świecie.
A wiecie komu dzisiaj dupa pęka?
TSUE uznał ponadto, że TK nie spełnia wymogów niezawisłego i bezstronnego sądu
https://businessinsider.com.pl/prawo/wyrok-przeciwko-polsce-tsue-podwaza-niezaleznosc-trybunalu-konstytucyjnego/yy6ycp8
Spokojnie, nikomu nie pęka, po pierwsze, już w 2005 TK uznał wyższość konstytucji nad prawem unijnym, po drugie TSUE nie ma żadnych kompetencji do wypowiadania się w kwestii naszego sądownictwa, bo mu takich kompetencji nie oddawaliśmy. Koniec kropka. Po trzecie uzasadnienie tego wyroku jest wyjątkowo bezczelne tym bardziej, że oni sobie to prawo nadali sami - nikogo nie pytali się o zdanie, żadne unijne państwo nie oddawało mu kompetencji w kwestii swoich praw podstawowych - dlatego niemieckie i nie tylko często zlewają wyroki TSUE - np. niemiecki TK argumentując, że UE nie jest państwem federalnym i prawo unijne nie jest nadrzędne nad krajowym
[link]
a tu proszę jak niemcy ignorują Krytykę TSUE w kwestii niezależności prokuratorów
„Niemiecki rząd ignoruje krytykę Trybunału Sprawiedliwości UE w kwestii prawa niemieckich ministrów sprawiedliwości do wydawania poleceń prokuraturom” – podał w sobotę niemiecki tygodnik „Der Spiegel”.
\ [link]
podsumowując, często używam wyroków TSUE, bo ta magia działa na was. My, w sensie prawica, tak samo jak niemiecki TK uznajemy je pod warunkiem, że nie przekracza swoich uprawnień.
a tu macie wyrok TK z 2005 pod przewodnictwem waszego konstytucjonalisty Marka Safiana
"W 2005 r. Trybunał Konstytucyjny pod przewodnictwem sędziego Marka Safjana ustanowił zasadę, zgodnie z którą »Konstytucja jest najwyższym prawem Rzeczypospolitej Polskiej w stosunku do wszystkich wiążących ją umów międzynarodowych, w tym także umów o przekazaniu kompetencji w niektórych sprawach. Konstytucja korzysta z pierwszeństwa obowiązywania i stosowania na terytorium Polski« (wyrok z 11 maja 2005 r., sprawa K 18/04)"
Wydaje mi się, choć mogę się mylić oczywiście, że TK to nie to samo co Konstytucja
Nie trzeba być konstytucjonalistom, żeby zrozumieć :
art.8
Konstytucja jest najwyższym prawem Rzeczypospolitej Polskiej.
Przepisy Konstytucji stosuje się bezpośrednio, chyba że Konstytucja stanowi inaczej.

Batyr i pisiory się wściekną :)
[link]
^^Ktoś tu nie leży plackiem przed pomarańczowym klaunem, więc zaraz się zaczną jęki "błaszczaków" o "wypychaniu Amerykanów z Europy" ;).
ps. Kibicuję każdemu, takiemu "wybiciu się na niepodległość". Idealnie nie jest, wiem o tym. Uwag mam sporo. Ale... Tusk nie jest na telefon ambasadora Rose'a, w takim stopniu, jak Morawiecki na telefon Brzezińskiego ;)
Via Tenor
wiadomosci.wp.pl/trump-znalazl-pieniadze-dla-ukrainy-i-polski-podpisal-ustawe-7234006663789536a
No i się nie sprawdzi choroba.
Ukrainie nie zabiorą i z Polski wojska nie odlecą.
Zostało tylko straszenie Braunem, że wyjdziemy z Unii.
Dobrze, że chłop złapał parę fikcyjnych procent bo co by to było.
Ależ dobrodziej. To jest ta ustawa, która miała ukrócić jego zapędy. Ustawa, która została zdecydowaną większością przegłosowana w Kongresie. Kwestie związane z Ukrainą, NATO czy Polską są tylko niewielką jej częscią. Jest to bardzo ważna ustawa dla Departamentu Obrony, także, umówmy się, Trump miał tu zawężone pole działania. Toteż nie on znalazł pieniądze, jak głosi tytuł.
Natomiast faktem jest, że USA nie zamierzają zrywać z NATO i Europą, ale to nie za sprawą pomarańczowego klauna. Po prostu trochę się przeliczył.
Trump znalazł? :D Przecież cały Kongres za tym głosował. Nawet przy wecie prezydenta by to przepchnęli.
Jak już to miało miejsce. Resztką instynktu samozachowawczego chciał uniknąć ośmieszenia.
bankier.pl/wiadomosc/Senat-USA-odrzucil-weto-prezydenta-w-sprawie-ustawy-o-obronie-narodowej-8030333.html
Co do WP, to chyba redaktorzy dostali czerwone czapeczki.
Jeśli zaś chodzi o Brauna, to on nie ma, i nigdy miał nie będzie, mocy sprawczej, aby Polskę z UE wyprowadzić. Jego działalność jest szkodliwa z innego powodu. Z powodu siania nienawiści i podjudzania ludzi. Ma sporą grupę akolitów, którzy dla swojego przywódcy zrobią wszystko. On mówi nienawidźcie Ukraińców, a oni ślepo za tym podążają. Miejsce tego człowieka, który przy każdej okazji wyciera sobie gębę Bogiem, jest za kratkami. Już wystarczająco dużo zrobił, aby go posadzić.
Całe pół miliarda z 901! Łaskawca!
...Ach, no tak, w dodatku to nie on znalazł, on chciał ustawę odrzucić.
Ja nie bardzo rozumiem.
Jak Trump zaczynał to pisaliście wielokrotnie, że TRUMP zabierze, TRUMP wyjdzie, TRUMP ukróci i tak dalej, kiedy to wielokrotnie było pisane że TRUMP sam za dużo nie może a dzisiaj już jednak zmiana postrzegania rzeczywistości nastąpiła ?
To jednak nie Trump?
Czyli tak jak pisałem w 1 poście, straszenie, straszenie i straszenie.
To było ocenianie działań i słów Trumpa, który jawił się jako osoba nieobliczalna. I dalej tak się jawi. To, że sam nie może wszystkiego zrobić było oczywiste, niemniej jest prezydentem kraju, gdzie władza głowy państwa jest większa, niż u nas. To, że podpisał ustawę, którą musiał podpisać, niczego nie zmienia w tej ocenie. Dalej usilnie próbuje wszystkim pokazać, że jest wrogiem Europy i kumplem Putina. Nie wiem, czy to prawda, czy tylko demencja staruszka. Tak czy tak, niewiadomo już, czego się po tym człowieku spodziewać.
Ja natomiast nie rozumiem tego ciągłego bronienia Trumpa, choć bronić już kompletnie nie ma czego.
To co napisałem nie ma nic wspólnego z obroną Trumpa, tylko przeczy sloganom, które się wypowiada od lewa do prawa.
CI z lewej TRUMP ZAMKNIE NATO,ZLIKIWUJDE UNIE I ODDA UKRAINE.
CI z prawej TUSK SPRZEDA NAS NIEMCOM, ODDA AUTONOMIE
CI z lewej KACZYŃSKI JEST ZA RUSKIMI
CI z prawej TUSK ROBIŁ RESET I JEST I ZAWSZE BYŁ ZA RUSKIMI.
Przydałaby się na koniec roku refleksja bo poza merytorycznymi argumentami, których jest sporo te wszystkie bzdurne hasła sieją tylko strach i panikę.
I to nie od TRUMPA.
Zaraz po pandemii miał być głód, zamarzanie dziadków w domach, brak paliwa a z pandemii to wstyd przytaczać te wszystkie wróżby.
Nie wiem, ja nie pisałem, że zamknie NATO, itd. Nie zamknie, bo sam nie może. Natomiast problem jest inny. Problem jest taki, że prezydent mocarstwa numer 1 jeden powinien uważać, co mówi i jakie gesty robi. Co więcej, skoro postanowił grać cłami, to cholera wie, co mu się jeszcze ubzdura. Sporo jednak może zrobić sam. Jego uwielbienie dla Putina też jest niepokojące. Zanim napiszesz, jakie uwielbienie, to przypomnij sobie niedawne nagranie, jak chwali się swoim zdjęciem z Władimirem. Ja dalej mam wątpliwości, czy to aby nie wytwór AI.
Tak czy tak, Amerykańska demokracja ma jednak pewne zabezpieczenia przed zakusami takich ludzi, natomiast to też nie jest tak, że nie może więcej zaszkodzić. To, że nie zamknie NATO nie znaczy, że problemu nie ma.
Coraz większy smród ciągnie się za Batyrem.
Rumuńscy eksperci pomagali w kampanii Karola Nawrockiego w mediach społecznościowych - twierdzi portal Frontstory. Jak pisze, najważniejszym "rumuńskim łącznikiem" PiS jest George Simion, lider radykalnie prawicowej partii AUR wspierany prawdopodobnie przez rosyjskie służby. Ma on zakaz wjazdu do Ukrainy i Mołdawii. Simion sam stwierdził latem, że jego partia "wspierała Karola Nawrockiego instrumentami online". Według dziennikarzy, w Państwowej Komisji Wyborczej nie ma jednak śladu współpracy komitetu Nawrockiego z rumuńskimi podmiotami, a to nakazuje zadać kolejne pytania.
Były minister obrony Mołdawii Anatol Salaru twierdzi, że mołdawskie i ukraińskie służby mają dowody na spotkania Simiona z ludźmi związanymi z rosyjskimi służbami. Rumuński polityk temu zaprzecza. Pozwał Salaru za zniesławienie, na razie przegrał w dwóch instancjach - pisze Frontstory. Były mołdawski minister obrony w rozmowie z rumuńskim centrum dziennikarstwa śledczego Context.ro twierdzi, że "mołdawskie służby przekazały mu informacje o spotkaniu Simiona w 2011 r. z rezydentem FSB w Czernichowie".
No i Nawrocki zawetował wprowadzenie reformy edukacji, wylewając dziecko z kąpielą (bo odchudzenie podstaw programowych, zmiana siatki godzin itp. są potrzebne na gwałt). Szkoda, że takiego Nawrockiego w pałacu nie było, jak PiS wprowadzał "swoją" reformę, niszcząc w Polsce resztki sensownego systemu nauczania. (Bo uzasadnienie tego weta pasuje milion razy bardziej do "edukacyjnych" działań partii Kaczyńskiego). Teraz Nowacka powinna się zająć produkcją porządnych rozporządzeń, które chociaż w pewnym stopniu naprawią to, co jest zepsute w szkołach. Ale... nawet na to nie liczę.
Akcyza i podatek cukrowy też zostały ścięte.
Rząd Tuska w sumie nie może rządzić i forsować swoich rozwiązań, został sprowadzony do narzędzia administracyjnego przez prezydenta, który próbuje zmienić ustrój Polski bez zmiany konstytucji. Coraz lepiej widać chorobę, która toczy ten kraj.
Rząd Tuska w sumie nie może rządzić i forsować swoich rozwiązań, został sprowadzony do narzędzia administracyjnego przez prezydenta, który próbuje zmienić ustrój Polski bez zmiany konstytucji.
Kto by sie tego spodziewal? Czy mam znowu wrzucic "najwazniejsze, ze nie czaskoski"?
Nikt się nie spodziewał, to spadło, jak grom z jasnego nieba. W sumie to bez znaczenia, bo rząd Tuska i tak nic nie zamierzał robić, choć reformę edukacji przygotowali, czego również nikt się nie spodziewał.

2.
Snusiarz nie szkodzi tylko rządowi Tuska. On przede wszystkim szkodzi Polsce i Polakom. Tym razem rykoszetem dostają nauczyciele, rodzice i nasze dzieci (uczniowie). Bo narkoman, któremu jak się okazuje nielegalnie finansowali kampanię rumuńscy nacjonaliści (aż dziwne, że Manolito i Lutz się nie oburzają;)) jest już w trybie niszczenia.
Nowacka powinna "zminimalizować straty" porządnymi rozporządzeniami, tak jak Bukary napisał. Ale to jest dupa wołowa, a nie MEN, która się nie boi, więc nic z tego nie będzie :/.
"Gratuluje" wszystkim, którzy głosowali na Nawrockiego - prymitywa, krętacza i bandziora. On wam, tak wam też jeszcze pokaże. I waszym dzieciom!
Czyli typowe urojenia oszołomów z prawej strony. Seksualizacja dzieci, bla, bla, bla. Pewnie podnosili też kwestię, że ustawa przewiduje za mało religii i Jana Pawła w szkołach. No żaden się nie spodziewał, że tak będzie za Batyra. Ale najważniejsze, że nie Trzasku i żeby lewakom du... pękły.
Rząd Tuska w sumie nie może rządzić i forsować swoich rozwiązań, został sprowadzony do narzędzia administracyjnego przez prezydenta, który próbuje zmienić ustrój Polski bez zmiany konstytucji.
No shit, Sherlock.
Może trzeba było o tym pomyśleć zanim rozkręciłeś swoją krucjatę zniechęcania do Trzaskowskiego?
Uff, prezydent uratował nauczycieli przed fatalną reformą Nowackiej, Bukary chyba się cieszy? :)
Najważniejsze, że lewakom dudy pękły!
Dobro-zmianowcy w natarciu... lordpilot jesteś człowieku śmieszny piszesz wiecznie tu jakieś wysrywy, wyjdź na dwór... Nawrocki jest prezydentem już kilka miesięcy i świat się od tego nie zawalił, czołgi nie wyjechały przez niego na miasto, a słońce na wschodzie wschodzi jak wschodziło... Tymczasem Tusk zajechał NFZ, a jego rząd zajmuje się poniżaniem i rozbieraniem bohaterów narodowych do rosołu, i mamy jeszcze płacić z własnej kasy za reparacje i to jak zabawiali się dziadkowie Niemieccy w 39 roku, a po obietnicach wyborczych rudego nie ma już śladu...
po obietnicach wyborczych rudego nie ma już śladu
Nawrocki jest prezydentem
Nawrocki zawetował
Polacz kropki
Tusk zajechał NFZ i 8 lat rządów PiS-u nie ma tu żadnego znaczenia. NFZ od dawna jest zajechany, a zmienić nic się nie zmieni, bo Batyr jakiekolwiek ustawy mające poprawić sytuację zawetuje.
Polacz kropki Szakali69. Nawet dziecko da rade polaczyc trzy...
Przeceniasz chyba jego możliwości. Jest oczywiste, że z prezydentem wetującym wszystko po kolei nie da się sensownie rządzić. No ale z drugiej strony co szkodzi napisać głupiego posta? xD
Napisz mi może łaskawie co takie chce poprawić Tusk względem NFZ? bo póki co zrobił tylko gorzej.
Wy mnie chyba nie zrozumieliście. Krótko:
- reforma była nieprzygotowana, nie miała szans na powodzenie, bo nie zakładała kompleksowych i głębokich zmian (zajęto się raczej pudrowaniem trupa), o czym już zresztą "trochę" pisałem;
- na już trzeba zrobić kilka rzeczy w szkołach, a to się da "zategować" rozporządzeniami;
- rozporządzenia muszą być jednak "mądre", a tego się po ekipie Nowackiej nie spodziewam (jak zrobią coś porządnie, pochwalę jako pierwszy);
- żadna reforma się nie uda bez istotnego wkładu pracy ze strony nauczycieli, a na nic takiego się nie zanosi, bo rząd pracowników oświaty traktuje z buta (oczywiście, mamiąc społeczeństwo pięknymi słówkami);
- Trzaskowski był fatalnym kandydatem i byłby fatalnym prezydentem, choć i tak na niego głosowałem, bo zdawałem sobie sprawę z tego, że Nawrocki w imię wszechprawicy będzie się rozpychał łokciami i demolował ustrój RP.
Wszelkie uwagi o tym, że nie trzeba było krytykować Trzaskowskiego, możecie sobie wsadzić w wiadome miejsce. Otóż trzeba było i trzeba będzie, jeśli ktoś znowu wpadnie na głupi pomysł, żeby tego człowieka odkurzyć. Krytyka jednego fatalnego polityka nie oznacza, że nie można krytykować innego fatalnego polityka z przeciwnego obozu, bo... mniejsze i większe zło. Lojalność plemienna, która nie jest oparta na istotnych wartościach, nie ma dla mnie większego znaczenia.
I na koniec: rząd Tuska powinien umrzeć śmiercią przyśpieszoną i trafić na śmietnik historii. Bo zapewnił nam kolejne lata wegetacji lub powolnego dogorywania kolejnych systemów i instytucji państwa. M.in. za sprawą tego rządu zdychają dwa kluczowe dla przyszłości Polski systemy - zdrowia i edukacji.
Howgh. ;)