Dobra Zmiana: nadchodzi rewolucja, od czarnego złota do brunatnej koszuli

Forum Polityka i Religia
Odpowiedz
1
...
3738394041
...
49
10.05.2026 12:33
Drackula
9
4
odpowiedz
Drackula
247
Bloody Rider

Partia pana Farage obwinianego o spowodowanie rozmow referendum i "winnego" brexitu nazywa się ... zaskoczenie.... Reform

A Parti pana Kaczynskiego nazywa sie Prawo i Sprawiedliwosc ;)

Widze ze lutz z nory wypelz i projekcjami sie dzieli.

Co do Brexitu - Nastapila zmiana postrzegania tej decyzji. Dzis w zaleznosci od sondaży przeciwnych wyjsciu byloby 55-60% procent Brytyjczykow.

Lokalne wybory - sromotna porazka Partii Pracy, dosc duzy sukces Reform. Najwieksza zmiana jest w tym, ze wiekszosc lokalnych councili bedzie NOC (no-overall-control). Paradoksalnie chyba najlepsza opcja dla lokalsow.

I teraz o Reform.

Przecietny smith nie rozni sie tak bardzo od kowalskiego w kwestiach politycznych. Zarowno w UK jak i Polsce mamy miliony glupich ludzi ktorymi latwo sterowac. Dzis zarowno PiS jak i Reform maja duzy beton polityczny za i dosc silne poparcie. Wygrana Reform w lokalnych wyborach pokrywa sie z mapa poparcie dla Brexitu a sami ludzie z Reform to nie sa takie znow nowe twarze.

Z zewnatrz to dosc "fajnie" wyglada. Farage i cala ta jego menazeria ostro przyczynili sie do Brexitu. Kiedy szambo wywalilo, ucichli na jakis czas aby dzis, kiedy kraj kompletnie nie radzi sobie z sytuacja, udawac rycerza na bialym koniu ktory wraca ratowac Anglie. I czesc ludzi taka narracje lyka majac pamiec rozwielitki.

Mam watpliwa przyjemnosc mieszkac w councilu rzadzonym przez Reform. Oprocz dojebanych podatkow, te gamonie nie potrafia nic ogarnac. Drogi coraz gorsze, szemrane inwestycje, brak dlugofalowej strategii rozwoju... Po kolejnej kadencji nie zdziwie sie jak bedzie drugie bankructwo.

10.05.2026 14:24
10
odpowiedz
trumpf
17
Generał

dosc duzy sukces Reform

"dosc duzy"..... To jest nokaut, trzesienie ziemi, tak naprawde to nawet porownujac to do AfD pokazuje jak bardzo dosyc maja brytyjczycy (ci idioci nie znajacy sie na polityce i tym co dla nich dobre), a to jest dopiero poczatek, bo reform caly czas byla prezentowana jako kanapowa partia oszolomow, zwazywszy ze wlasnie "wypelzli" tym bardziej pokazuje jak bardzo zalamala sie scena polityczna w UK. Do tego mieli swoja "oszolomska" TV GB News, podczas gdy cala mainstreamowa reszta jest zbiasowana na "lewo" (sytuacja medialna praktycznie identyczna jak w PL obecnie)

Byla przygotowana oczywiscie alternatywa dla Labourzystow, bardzo mocno promowana Green Party Zacka Polanskiego, jednak pomimo agresywnego targetowania do mlodziezy odniesli sukces "umiarkowany"

Reform nie jest moim wyborem, sam juz wole Ruperta Lowe bo przynajmniej prezentuje jasne poglady. Niestety Restore Britain to zbyt kanapowa parrtia ktora Reform tepi jak sie tylko da.

Mam watpliwa przyjemnosc mieszkac w councilu rzadzonym przez Reform. Oprocz dojebanych podatkow, te gamonie nie potrafia nic ogarnac. Drogi coraz gorsze, szemrane inwestycje, brak dlugofalowej strategii rozwoju... Po kolejnej kadencji nie zdziwie sie jak bedzie drugie bankructwo.

No i klasyka drackula cos tam uslyszal wiec sie wypowie... tak dla twojej informacji, bankructw bylo juz kilka w wiekszosci przypadkow - nieprawdopodobne ale prawdziwe - mialy miejsce przy lokalnych rzadach labourzystow wlasnie, tak wiec mozesz schowac swoje madrosci do kieszeni.

10.05.2026 15:17
Drackula
😉
11
1
odpowiedz
Drackula
247
Bloody Rider

klasyka to jest twoj brak zrozumienia co czytasz i wybiorczosc.

Napisalem ze czeka kolejne bankructwo pod wodza Reform bo jedno juz mialo miejsce pod wodza Torysow. Szkoda ze ten labour nie wpisuje sie w narracje prawda ;)

Zabawne jest tez to pisanie o kanapowosci Reform, kiedy od lat buduja struktury w celu przejecia wladzy i ilosci uciekinierow od toryzow jakie dolanczaja do Reform, szczegolnie na lokalnym szczeblu.

10.05.2026 16:14
12
odpowiedz
trumpf
17
Generał

Co za gosc

klasyka to jest twoj brak zrozumienia co czytasz i wybiorczosc.

po czym pisze

Zabawne jest tez to pisanie o kanapowosci Reform, kiedy od lat buduja struktury w celu przejecia wladzy i ilosci uciekinierow od toryzow jakie dolanczaja do Reform, szczegolnie na lokalnym szczeblu.

Nie analfabeto - bo tak chyba trzeba sie zwracac do osob nie potrafiacych czytac, napisalem o kanapowosci Restore Britain, nie Reform, wroc do podstawowki, pocwicz a potem pouczaj innych. Ty sie orzesz sam, nawet nie trzeba sie starac...

Napisalem ze czeka kolejne bankructwo pod wodza Reform bo jedno juz mialo miejsce pod wodza Torysow. Szkoda ze ten labour nie wpisuje sie w narracje prawda ;)

W jaka narracje? Napisalem ci ze wiekszosc bannkrutujacych councili to labour, tyle, nie wiem co tam na tym twoim wypizdowie sie dzieje, co wiecej bedzie tego jeszcze wiecej, i ciagle beda to tez labourzysci.... Najwieksze bankructwa councilow to wszystko skutek rzadow labourzystow, jest pare conservative i reform ale wszystkie croydony, barnety, haringeye i i caly zadluzony na setki milionow top to labour tylko i wylacznie, oczywiscie w wiekszosci juz wylecieli z hukiem i nazywa sie to teraz ze nie ma dominujacej wiekszosci.

post wyedytowany przez trumpf 2026-05-10 16:15:49
10.05.2026 18:12
Drackula
13
4
odpowiedz
Drackula
247
Bloody Rider
Image

BUHAHAHA

10.05.2026 18:49
14
odpowiedz
trumpf
17
Generał

Pisze durniu o prezentacji w mediach, co to ma do stanu faktycznego? Oni byli pozycjonowani obok greensow i nie mieli zagrazac duopolowi, ktoremu nawet lib-demsi nie byli w stanie zagrozic.

10.05.2026 10:19
1380
8
odpowiedz
19 odpowiedzi
Ryokosha
101
Legend

Zero widziany na lotnisku w Newark. Tchórz sp.la dalej.

10.05.2026 10:37
NewGravedigger
1380.1
9
odpowiedz
NewGravedigger
208
spokooj grabarza

Ale że zero będzie większa pizda niż matecki to sie nie spodziewałem. Bo po Romanowskim to było widać.

10.05.2026 11:04
to_ja_jarzabek
1380.2
4
odpowiedz
to_ja_jarzabek
58
Generał

Oj tam, oj tam...
Ten jego rak "mu się odnowił" i szuka pomocy u amerykańskich lekarzy...
Jest ryzyko, że przy ichniej służbie zdrowia to jak jakiś wg jego opinii typowy "miękiszon" skończy na amerykańskiej ulicy.
No chyba, że dużo milionów (w końcu od jakiegoś czasu bez dochodów sobie lata trochę po świecie) z tej pensji prokuratora/ministra/posła na swoich zagranicznych kontach jednak trochę odłożył?
Normalnego obywatela z tego co w swoich oświadczeniach minister pokazywał raczej nie byłoby na to stać?
https://www.money.pl/gospodarka/pol-miliona-oszczednosci-oto-majatek-zbigniewa-ziobry-7219217034648448a.html

post wyedytowany przez to_ja_jarzabek 2026-05-10 11:10:47
10.05.2026 11:12
elathir
1380.3
8
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

A ja akurat się spodziewałem. Zero to taki typowy zakompleksiony tchórz, który jak dorwie się do władzy to gnębi innych i zgrywa twardziela ale sam jest do szpiku kości zepsutym tchórzem.

Pisałem o tym już tutaj w wątkach lata temu, że pod względem charakteru Ziobro z całej taj bandy PiSowskiej jest najpodlejszy i najbardziej zepsuty z nich wszystkich. Nie ma takiej złej rzeczy, której nie można się po nie spodziewać. Gościu pośrednio doprowadził dla własnego interesu to śmierci setek Polek i Polaków. To jest tchórzliwy psychopata, małostkowy, mściwy i zepsuty.

O Morawieckim można powiedzieć, że chociaż dba o rodzinę (wierny żonie, adoptował dzieci itd.) i ma jakieś tam skrupuły, po prostu nie dotyczą one wyciągania kasy publicznej i kłamania, ale jakieś tam granice ma. Kaczyński podobnie, dla władzy zrobi wszystko ale nie robi wrażenia małostkowego i mściwego, raczej koncentruje się na celu konkretnym i dla niego zrobi wszystko. Ba, on może nawet wierzyć, że robi słusznie i tylko on ma prawdziwy dobry plan dla kraju.

10.05.2026 11:28
NewGravedigger
1380.4
5
odpowiedz
NewGravedigger
208
spokooj grabarza

Bez przesady. Powiem więcej, jeśli na takim stanowisku odłożył tyle, co w tym artykule, to jest jeszcze większym zerem niż myślałem.

To co mnie zastanawia, to w jaki sposób zero bez paszportu i romanowski z ENA wyjechali z schengen.

post wyedytowany przez NewGravedigger 2026-05-10 11:33:23
10.05.2026 11:48
Bukary
1380.5
6
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Tak czy inaczej, to, że rzeczona dwójka uciekła przed wymiarem sprawiedliwości, nie świadczy chyba za dobrze o naszych służbach.

Niestety, w Polsce już od setek lat nie ma tradycji karania polityków za kłamstwa, oszustwa, przestępstwa czy nawet zdradę. Co najwyżej wiesza się na drzewach ich portrety. I nic się chyba nie zmieni. Teraz znowu trzeba będzie "czekać", aż w jakimś innym kraju, w którym przestępcy się ukryją, zmieni się władza. A potem... here we go again.

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-10 11:51:00
10.05.2026 11:55
lordpilot
1380.6
5
odpowiedz
lordpilot
237
Legend

Zero już na zawsze zostanie memem, pizdą, tchórzem. Nigdy już nie będzie piastował jakiegokolwiek stanowiska, w psychoprawicowym rządzie, o ile takowy powstanie. Jeśli kiedykolwiek wróci do Polski, ludzie będą mu pluli, pod nogi i wytykali palcami. On ma status cwela, śmiecia, jest godzien pogardy.

Też mnie ciekawi, jak wjechał do Stanów i co z tym fantem zrobią Amerykanie? To jest jakieś upokorzenie, nawet dla obecnej administracji republikańskiej, że "przechowują" złodzieja z Polski. Nasz rząd, a w szczególności minister Sikorski, który jest asertywny, także w stosunku do USA, ma tu pewne pole manewru oraz, jak to się ładnie mówi - "lewary" na USA. Choćby w tym roku (albo przyszłym) ma być rozstrzygnięty przetarg, na drugą elektrownie atomową, w Polsce. A to tylko jedna, z wielu możliwości nacisku :). Ekspresowo można pokazać jankesom, że pewnych rzeczy nigdy nie zaakceptujemy ;).

10.05.2026 11:59
Bukary
1380.7
4
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Lord, mam nadzieję, że nakreślony przez ciebie scenariusz się ziści. Ale obawiam się, że administracja Trumpa nie zdecyduje się na taką wizerunkową porażkę, jak aresztowanie człowieka związanego z polskim oddziałem MAGA. Ziobro będzie tam żył jak pączek w maśle.

Obym się mylił.

No i już wiadomo:

https://wyborcza.pl/7,75398,32781053,wyborcza-ujawnia-ziobro-uciekl-do-usa-romanowski-zostal.html

Z naszych informacji wynika, że Zbigniew Ziobro wraz z żoną Patrycją Kotecką znalazł się w USA, ponieważ otrzymał wizę amerykańską. Zdecydował o tym osobiście prezydent Donald Trump, bo sekretarz stanu Marco Rubio oraz ambasador USA w Polsce Tom Rose byli temu przeciwni.

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-10 12:02:28
10.05.2026 12:27
to_ja_jarzabek
1380.8
3
odpowiedz
to_ja_jarzabek
58
Generał

I to jest ten dzień gdy wielu z partii PiS mają duża rozterkę który kierunek obecnie wybrać?
Skoro taki miękiszon z takimi zarzutami trafił pod skrzydła MAGA to czy dziś jednak stać murem za wschodem/kasą/rozliczeniem/umoczeniem wraz z klechami czy wybrać ten nowy "american dream" ;)
Macie swoją jedyną ograniczoną (do wyborów śródokresowych USA) szansę.
A TV Republika w ich mniemaniu coś jak "Radio Wolna Europa" nadająca swój program w 2026 na wygnaniu w USA to takie moje marzenie ;)
Wiem, że dziś nie 1 kwietnia ale...

10.05.2026 12:28
lordpilot
1380.9
5
odpowiedz
lordpilot
237
Legend

Bukary

No czytam, czytam właśnie:). No tak to wygląda, jakby Trump rzucił Polsce "ochłap", w postaci Romanowskiego, na pożarcie (nie dostał wizy), a Ziobro, wziął pod swoje skrzydła.

To będzie najtrudniejszy, do tej pory, sprawdzian dla Sikorskiego i naszego MSZ. Wiadomo, że nie można przejść nad tym, do porządku dziennego i udawać, że nic się nie stało. Nasz "największy sojusznik" napluł nam w twarz. Niemniej - mamy tutaj sporo możliwości, żeby jednak pokazać Amerykanom, że to jest przekroczenie czerwonej linii. Na początek, o czym już pisałem- przetarg na budowę drugiej elektrowni atomowej niech wygrają Francuzi (na marginesie: tego bym chciał).

10.05.2026 12:39
Drackula
1380.10
odpowiedz
Drackula
247
Bloody Rider

lord ---> ja do Francuzow tez nie jestem przekonany. Tu potrzeba dobrego rigcza i naprawde mocnych prawnie umow aby nie bylo powtorki z Hinkley Point

Ciekawi mnie kto bedzie sponosorwal pobyt zera w USA. trumpek mu oplaci zycie czy moze koledzy Pati? Przy jego stanie zdrowia koniec na ulicy nie jest taki nieprawdopodobny. Szczegolnie po stracie wladzy przez trumpka.

post wyedytowany przez Drackula 2026-05-10 12:42:12
10.05.2026 12:39
😂
1380.11
5
odpowiedz
NightGeisha
11
Generał

żeby jednak pokazać Amerykanom, że to jest przekroczenie czerwonej linii. Na początek, o czym już pisałem- przetarg na budowę drugiej elektrowni atomowej niech wygrają Francuzi Pogrozimy im paluszkiem. Naprawdę niezla odklejka co u niektórych.

10.05.2026 12:59
Caine
😁
1380.12
3
odpowiedz
Caine
60
Senator
Image

Oczywiście, MSZ już działa

10.05.2026 13:03
1380.13
11
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Ziobro tak wazny, ze nawet caine wylazl z piwnicy? No to sobie prawiczki "ałtorytety" sprawily.

10.05.2026 13:07
Caine
1380.14
odpowiedz
Caine
60
Senator

Łap serduszko i nie płakusiaj.

10.05.2026 13:15
aope
1380.15
2
odpowiedz
aope
217
Corporate Occult

To jest totalna kompromitacja rządu. Obawiam się, że za jakiś czas PiS pokaże KO jak się wsadza do pierdla.

10.05.2026 13:22
elathir
1380.16
3
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

Mi się wydaje, że oni wcale nie chcą go złapać, wolę mieć symbol uciekającego Ziobry niż postawić go przed sądem, gdzie schowa się za tajemnica procesu a PiS będzie robić z niego męczennika. W obecnej sytuacji zrobienie z niego męczennika trafia tylko do najtwardszego betonu, a omija szeroki elektorat.

Ja tam osobiście wolałbym by go zamknęli, ale tajemnicą nie jest, że Tuska bardziej interesują tutaj sondaże i wpływ na przepływy głosów poszczególnych decyzji.

ja do Francuzow tez nie jestem przekonany

Ja na pewno bardziej niż do amerykanów, bo Westinghouse chce sobie u nas urządzić poligon doświadczalny. Francuskie EDR są w miarę nowoczesne i sprawdzone, amerykańskie AP1000 są potencjalnie nowocześniejsze, ale w ogóle nie sprawdzone i dopiero je dopieszczają, podczas gdy ich wcześniejsze rozwiązania są już przestarzałe (to w którym mają tak wiele reaktorów).

Reaktorów AP1000 jest na świecie na razie 6, z czego przy ich budowie występowały problemy, EDRów jest prawie 60 i jak na tego typu inwestycję budowa elektrowni o nie opartych idzie całkiem nieźle.

post wyedytowany przez elathir 2026-05-10 13:30:08
10.05.2026 13:27
-=Esiu=-
1380.17
2
odpowiedz
-=Esiu=-
224
Everybody lies

To jest totalna kompromitacja rządu. Obawiam się, że za jakiś czas PiS pokaże KO jak się wsadza do pierdla.

Jeśli ruszą z tym SAFE z kopyta, mam na myśli JUŻ, pobudują to co mają, naprodukują co trzeba i odpowiednio to pokażą opinii publicznej to jest szansa, że pis się już nie pozbiera... Tylko to trzeba umieć odpowiednio sprzedać, tak co trafi to nawet do pisowskiego betonu.

10.05.2026 14:21
1380.18
2
odpowiedz
Beneksor
20
Generał

No tak to wygląda, jakby Trump rzucił Polsce "ochłap", w postaci Romanowskiego, na pożarcie (

Tylko, że Romanowski też już ponoć uciekł i to szybciej niż Ziobro. TVN24 mówi, że metę miał wynajętą do końca kwietnia, a sąsiedzi już go tam nie widzieli od jakiegoś czasu. Tylko, że ten raczej nie ucieknie do USA bo nie dostał wizy, a raczej na Białoruś, gdzie ukrywają się inni prawicowcy.

https://tvn24.pl/polska/gdzie-jest-marcin-romanowski-lokal-w-budapeszcie-wyczyszczony-st9040454

post wyedytowany przez Beneksor 2026-05-10 14:54:19
10.05.2026 14:46
to_ja_jarzabek
1380.19
1
odpowiedz
to_ja_jarzabek
58
Generał

Kto by chciał w Polsce chorego człowieka po sądach ciągać?
Człowiek ma raka "objawy na życzenie" i pojechał do USA na leczenie.
PS
Niech korzysta i publikuje filmy jak go amerykańska służba zdrowia leczy/finansowo wykańcza...

post wyedytowany przez to_ja_jarzabek 2026-05-10 14:55:33
10.05.2026 13:54
Irek22
1381
5
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Ooo, co tu siem staneło? Tusk w końcu pierdnął, bo bardziej szaro niż w ostatnich dniach od pisiorsko-ruskich trolli się tu zrobiło?

...A nie, to tylko Ziobro - zgodnie z oczekiwaniami - po raz kolejny pokazał, że jest tchórzem i hipokrytą i spierdolił do kolejnej dziwki Putina.

10.05.2026 15:12
1382
odpowiedz
5 odpowiedzi
maciula
171
Generał

Nie żebym lubił Pana Ziobro. Ale tak się od dłuższego czasu zastanawiam. Po co w ogóle uciekał. Prędzej polska rakieta poleci na Marsa niż polityk poniesie poważne konsekwencje za swoje działania.

10.05.2026 15:23
Irek22
1382.1
1
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Ale jakie konsekwencje? Za jakie działania? Przecież zarówno on sam, jak i całe jego antypolskie środowisko polityczne twierdzą, że jest niewinny i nic złego nie zrobił. Tym bardziej więc nie rozumiem, dlaczego znów jak ostatni tchórz spierdolił do kolejnej dziwki Putina, bo przecież "niewinni nie mają się czego bać" czy tam "kto nie ma nic do ukrycia, nie ma się czego bać".

https://www.instagram.com/reel/DQthvGcDCDG/

Chyba nikt nie wierzy w to, że Ziobro ma coś do ukrycia, że jest winny oraz że jest hipokrytą, prawda? Prawda?!

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-10 15:27:19
10.05.2026 15:36
elathir
1382.2
1
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

On się chyba raczej boi, ze koledzy go sprzątną jak się złamie i zacznie sypać.

10.05.2026 15:38
Irek22
1382.3
odpowiedz
Irek22
170
Legend

elathir

Ale w Polsce mamy polską kulturę, a nie włoską, sycylijską...

10.05.2026 15:43
Drackula
1382.4
6
odpowiedz
Drackula
247
Bloody Rider

no ziobrze to chyba blizej do tej sycylijskiej jednak. Bez powodu w gang mokotowski sie nie wzenil prawda? ;)

10.05.2026 17:50
elathir
1382.5
2
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

No wiecie, kilku osobom niewygodnym dla PiS, jak świadkowie w aferze podkarpackiej, się nagle zmarło.

10.05.2026 16:08
1383
odpowiedz
5 odpowiedzi
maciula
171
Generał

Moje rozmyślania dotyczył bardziej ogólnego problemu.
Nie ukrywam, że sprawiło by mi satysfakcję gdybym zobaczył Ziobrę w więzieniu (ba, jakiegokolwiek polityka z pierwszych stron gazet). Tyle tylko, że u nas nie sadza się polityków do więzień. Choćby nie wiem co obrzydliwego zrobili, ile pieniędzy wywalili w błoto, jak bardzo złamali prawo. U nas bardziej chodzi o to żeby króliczka gonić a nie złapać.
Oczywiści Ziobrę, gdyby nie uciekł, spotkałyby różne nieprzyjemności ale włos z głowy by mu nie spadł.

10.05.2026 17:12
Bukary
1383.1
1
odpowiedz
Bukary
248
Legend

No wygląda to nieciekawie:

https://x.com/DWielowieyska/status/2053450732779565463

Ich podwładne, urzędniczki resortu sprawiedliwości, znalazły się w areszcie, dziś toczy się ich proces. A oni, Zbigniew Ziobro i Marcin Romanowski, zostawili kobiety, którym wydawali polecenia, i zwiali na Węgry. Teraz sprawa weszła na wyższy poziom: Ziobro zwiał do USA, i zostawił na pastwę losu Romanowskiego. Ależ to żenujące i tchórzliwe. Zawsze powtarzam urzędnikom niższego szczebla: odmawiajcie wykonywania poleceń sprzecznych z prawem, bo potem to wy, a nie wasi mocodawcy, będziecie ponosić odpowiedzialność. Pamiętajcie, że osobą, która została skazana za nadużycia władzy w aferze Orlenu, nie byli najważniejsi politycy SLD, ale ich podwładny Zbigniew Siemiątkowski. Nie rozumiem, jak można być tak zaślepionym i nie wyciągać wniosków z historii III RP. Bliska współpracowniczka Mateusza Morawieckiego Anna W. znalazła się w areszcie, tak jak inni bohaterowie RARS. A Morawiecki nadzorował RARS. I co? I nic. To pani Anna za wszystko płaci, a nie czołowi politycy. Michał Kuczmierowski uciekł do UK, a jego podwładni tu w Polsce płacą cenę za wykonywanie jego poleceń.

10.05.2026 17:30
1383.2
6
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Wyglada to tak samo od dekad: szeregowi "zolnierze" mysla, ze sa nietykalni i ze im "skapnie" jak beda wykonywali durne rozkazy przelozonych. Zapomnieli, ze juz od prawie 80 lat podejscie "tak mi kazali" nie jest zadna linia obrony.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-10 17:54:45
10.05.2026 17:46
Irek22
1383.3
2
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Trump jest przede wszystkim biznesmenem, a dopiero później politykiem. Dla tego narcystycznego zwyrola-socjopaty sprzedanie tchórza-hipokryty nie byłoby więc żadnym problemem moralnym - dla niego to tylko kwestia ceny. Obawiam się jednak, że dla Tuska uciekający przed wymiarem sprawiedliwości Ziobro, koniec końców jest tak naprawdę korzystniejszy z punktu widzenia politycznego, więc nawet nie będzie próbował go przehandlować. Ja natomiast gonienia króliczka tak, żeby go nie złapać, mam serdecznie dość.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-10 18:12:19
10.05.2026 18:38
1383.4
1
odpowiedz
maciula
171
Generał

To co przytoczył Bukary to standardowa "procedura". Góra spieprzyła, płotki będą odpowiadać.

Mnie bardziej chodzi o to, że bezkarność polityków jest zapewniana niejako "systemowo". Gdybym był zwolennikiem teorii spiskowych (podkreślam: gdybym był) powiedziałbym, że w momencie transformacji ustrojowej naszego kraju, doszło do niepisanego porozumienia. Ówcześni my i oni umówili się, że owszem publicznie można psy powiesić na przeciwniku politycznym, ale wara od konsekwencji karnych. I tak to przetrwało do obecnych czasów. Jedni i drudzy i trzeci robią przekręty. Jedni wiedzą, że jak zaczną wsadzać drugich do więzień, to drudzy im się odpłacą tym samym jak przejmą władzę. Jak to mówią kruk krukowi oka nie wykole.

Ja natomiast gonienia króliczka tak, żeby go nie złapać, mam serdecznie dość.
Ja również. Tyle, że nie wydaje mi się żeby to uległo zmianie. Obym się mylił.

A dla Tuska lepszy uciekinier Ziobro w USA, niż męczennik Ziobro na miejscu...... Tak przynajmniej mi się wydaje.

post wyedytowany przez maciula 2026-05-10 18:53:38
11.05.2026 09:19
Herr Pietrus
1383.5
1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Jeśli będą go sądzić tak, jak próbują go złapać i aresztować, to faktycznie lepiej, żeby wiecznie uciekał :/
Ja wiem, że przy najmniejszej próbie obejścia prawa Lewandowski rozjedzie ich w pisowskim sądzie, ale... no mimo wszystko też mam tego powoli dosyć.
Ale jak się dwa lata trzymało Bodnara...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-11 09:20:43
10.05.2026 21:21
😂
1384
odpowiedz
kirdjon
3
Junior

Grubo, ciekawe czy bilety też mu kupili czy tylko w torbie go przewieźli...

onet.pl/informacje/onetwiadomosci/tv-republika-pomogla-zbigniewowi-ziobrze-potwierdzaja-sie-ustalenia-onetu/p0z8skm,79cfc278?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg

10.05.2026 21:21
NewGravedigger
1385
1
odpowiedz
17 odpowiedzi
NewGravedigger
208
spokooj grabarza

Ziobro stwierdził, że do usa pojechał bo miał azyl i z tym azylem można podróżować, a skoro tusk o tym nie wie, to cymbał.

No to ja też chyba jestem cymbałem, bo pierwsze słyszę o takim rozwiązaniu i dla mnie był tam wałek.

10.05.2026 21:53
Drackula
1385.1
odpowiedz
Drackula
247
Bloody Rider

Nie wiem jak to legalnie wyglada, ale czy usance nie mogli go zyczajnie wsadzic do rzadowego samolotu i przewiezc do US?

10.05.2026 21:55
Irek22
1385.2
1
odpowiedz
Irek22
170
Legend
Image

Jeśli już określać Tuska mianem "cymbała", to dlatego, że po pierwsze zrobił, a po drugie cały czas trzyma - mimo wielu apeli, aby go odwołał - Siemoniaka na stanowisku szefa służb specjalnych (a wcześniej jeszcze zrobił go ministrem spraw wewnętrznych i administracji). Bodnara wywalił, Siemoniaka cały czas trzyma.

Politycy opozycji, którzy w piątek 17 września zamiast być w Sejmie, znaleźli się na urodzinach Roberta Mazurka (...).

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/urodziny-roberta-mazurka-tomasz-siemoniak-przerywa-milczenie/15x6pvz

Wiceprzewodniczący PO Tomasz Siemoniak skomentował swój udział w imprezie urodzinowej Roberta Mazurka. Wcześniej, za uczestnictwo w tym wydarzeniu trafił na dywanik do Donalda Tuska. Decyzja o konsekwencjach dla Siemoniaka ma zapaść podczas jednego z najbliższych posiedzeń zarządu PO. Jak polityk tłumaczy się z udziału w imprezie w czasie posiedzenia Sejmu?

https://www.fakt.pl/polityka/urodziny-roberta-mazurka-tomasz-siemoniak-tlumaczy-sie-z-obecnosci-na-imprezie/799dg1g#slide-1

Żeby to wyraźnie wybrzmiało: Tusk zrobił szefem MSWiA, a później służb specjalnych i cały czas trzyma na tym stanowisku gościa, który olał swoje obowiązki pracownicze względem kraju i narodu, bo wolał iść na imprezę pisiorskiego propagandzisty.

Na deser: żona Siemoniaka pracowała w TVP za czasów Kurskiego, w latach 2015-2022. Tak, pracowała tam wcześniej (od 2004/2005 r.), ale przez 6 lat jej nie przeszkadzało, że pracuje dla PiS-owskiej szczujni i robi w szambie i nie odeszła stamtąd już w 2015/2016, jak to zrobiła część ówczesnych pracowników TVP.

Kim jest żona Tomasza Siemoniaka? Małgorzata Siemoniak pracuje w TVP

https://natemat.pl/392543,zona-tomasza-siemoniaka-kim-jest

A później się dziwić, że w służbach cały czas są pisiorskie krety i gówno robią w sprawie uciekinierów...

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-10 21:56:44
10.05.2026 21:55
NewGravedigger
1385.3
odpowiedz
NewGravedigger
208
spokooj grabarza

To dlaczego na wize a nie z kolejnym azylem?

10.05.2026 23:13
NewGravedigger
1385.4
1
odpowiedz
NewGravedigger
208
spokooj grabarza

Chodzą domysły, że zero miał status uchodźcy a nie azyl i na podstawie konwencji genewskiej wybył za wodę.

11.05.2026 07:55
Milka^_^
1385.5
odpowiedz
Milka^_^
258
8 gwiazdek

Już dawno temu pisałem że gamoniak to pisowski kret. Trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć.

11.05.2026 08:17
Bukary
1385.6
1
odpowiedz
Bukary
248
Legend

I myślicie, że Tusk nie wie wszystkiego o Siemoniaku? Wie więcej, niż inni. A mimo wszystko uczynił go ministrem. Ciekawe, dlaczego... ;)

11.05.2026 08:33
Milka^_^
1385.7
odpowiedz
Milka^_^
258
8 gwiazdek

Ja wiem! Fizyka czarnej dziury albo magia, nie ma innego wytłumaczenia.

11.05.2026 08:45
MaBo_s
1385.8
1
odpowiedz
MaBo_s
85
Generał

Czy ja tutaj widzę teorie, że Ziobro uciekł do USA bo Siemoniak był 5 lat temu na urodzinach u Mazurka?
NewGravedigger Ziobro miał na Węgrzech status azylanta, więc również przysługiwał mu "paszport genewski". Taki dokument nie uprawnia do wjazdu do USA z automatu i nie przedłuża z automatu statusu azylanta na teren USA, ale pozwala starać się o wizę i przekraczać granicę.

post wyedytowany przez MaBo_s 2026-05-11 09:15:54
11.05.2026 09:23
Herr Pietrus
1385.9
1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

No z tym Siemoniakiem to też IMHO trochę jest odklejka. On jest raczej zwyczajnie nieporadny, jak 99% polityków (gdy chodzi o coś innego niż złodziejstwo :)) Choć wiemy, jak pisowscy nominaci pozostawieni w służbach pluli rządowi w twarz...

11.05.2026 09:37
NewGravedigger
1385.10
2
odpowiedz
NewGravedigger
208
spokooj grabarza

MaBo_s

Przecież azyl i uchodźca nie jest synonimem, a ten paszport może zostać wydany właśnie uchodźcy. Tam musiała zostać przeprowadzona dodatkowa procedura.

11.05.2026 09:49
MaBo_s
1385.11
odpowiedz
MaBo_s
85
Generał

Nie pisałem niczego o tym, że te terminy są synonimem. "Paszport wenecki" czy też "niebieski paszport", czyli dokument podróży wydawany na postawie art. 28 Konwencji Genewski przysługuje zarówno osobom ze statusem uchodźcy jak i tym, którym udzielono azylu politycznego.

11.05.2026 09:50
Irek22
1385.12
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Herr Pietrus

No i właśnie o to chodzi - po pierwsze o to, że Siemoniak jest - eufemistycznie rzecz ujmując - nieporadny, a po drugie nie, że on sam jest pisiorskim kretem, tylko że jest miękiszonem na zasadzie "nieee nooo, to nasi koledzy z pracy, na imprezkach się z nimi widujemy, opłatkiem podczas wigilii sejmowej się dzielimy, żonie pracę dali za publiczne pieniądze, więc zluzujmy, nie eskalujmy".
Potrafię sobie wyobrazić, że po 2,5 roku rządów Tuska, polskie służby specjalne byłyby choć trochę efektywniejsze i nie byłoby w nich przynajmniej aż tylu pisiorskich kretów, gdyby od początku koordynatorem służb specjalnych był np. Sienkiewicz albo ktoś jego pokroju.

Swoją drogą z Węgier podobno nie ma bezpośrednich lotów do USA (będą dopiero od 21 maja), więc albo Ziobro najpierw musiał wyjechać do innego państwa UE i stamtąd wylecieć do USA (co by dodatkowo kompromitowało Siemoniaka i polskie służby specjalne), albo dostał jakiś prywatny czarter od któregoś z oligarchów Orbana (co by dodatkowo potwierdzało, że Ziobro lubi się wozić z ruskimi kurwami).

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-11 09:53:42
11.05.2026 09:56
MaBo_s
1385.13
1
odpowiedz
MaBo_s
85
Generał

Swoją drogą z Węgier podobno nie ma bezpośrednich lotów do USA (będą dopiero od 21 maja), więc albo Ziobro najpierw musiał wyjechać do innego państwa UE i stamtąd wylecieć do USA (co by dodatkowo kompromitowało Siemoniaka i polskie służby specjalne)
Ty chłopie rozumiesz, że Ziobro przez cały ten czas mógł się swobodnie poruszać po całej UE (z wyłączeniem Polski ofc)? I że ani Siemoniak, ani jakiekolwiek polskie służby specjalne nie mają w tym kontekście kompletnie nic do gadania bo Ziobro ma legalny, respektowany w całej UE dokument podróżny, ma oficjalnie nadany status prawny, który podróżowanie umożliwia i nie jest ścigany w krajach UE?

post wyedytowany przez MaBo_s 2026-05-11 09:58:32
11.05.2026 10:01
NewGravedigger
1385.14
odpowiedz
NewGravedigger
208
spokooj grabarza

MaBo_s

Ale Ty to wiesz, czy strzelasz?

Zeby nie było, nie wyzłaszczam się, tylko dokształcam.

Czytam konwencję właśnie i
Dokumenty podróży
1. Umawiające się Państwa wydają uchodźcom legalnie przebywającym na ich terytoriach dokumenty
podróży potrzebne do podróżowania poza ich terytoriami, chyba że stoją na przeszkodzie ważne
względy bezpieczeństwa państwowego lub porządku publicznego; postanowienia zawarte w
załączniku do niniejszej Konwencji stosuje się odnośnie do tych dokumentów. Umawiające się
Państwa mogą wydać taki dokument podróży każdemu innemu uchodźcy znajdującemu się na
terytoriach, a szczególnie życzliwie rozważą wydanie takiego dokumentu podróży tym uchodźcom
znajdującym się na ich terytoriach, którzy nie mają możliwości otrzymania dokumentów podróży z
państwa swego legalnego stałego zamieszkania.
2. Dokumenty podróży wydane uchodźcom na podstawie wcześniejszych umów międzynarodowych
przez strony tych umów są uznane i traktowane przez Umawiające się Państwa tak, jakby były
wydane zgodnie z niniejszym artykułem.

A zarówo preambuła jak i słowniczek uchodźcy wykluczają termin azyl polityczny

post wyedytowany przez NewGravedigger 2026-05-11 10:03:09
11.05.2026 10:32
MaBo_s
1385.15
odpowiedz
MaBo_s
85
Generał

NewGravedigger
O tym, że Ziobrze na podstawie KG wydano dokument upoważniający do podróżowania słyszałem już kilka miesięcy temu z różnych doniesień medialnych. Jestem serio zaskoczony, że nie widzą tego osoby udzielające się w tym wątku. W poście do którego się odnosisz popełniłem błąd i źle opisałem sytuację - chodziło mi o to, że Ziobro uzyskując astatus azylanta politycznego od węgierskiego urzędu najprawdopodobniej został uchodźcą w myśl prawa międzynarodowego i uzyskał prawo do GDP. Co było o tyle łatwe, że wszystkie te statusy prawne i dokumenty nadaje i wydaje lokalny, w tym przypadku węgierski urząd i nie wymagają "międzynarodowego" potwierdzenia.
Na briefingu prasowym adw. Lewandowski poinformował też, że na podstawie decyzji o udzieleniu ochrony międzynarodowej Ziobro otrzyma dokument podróży przewidziany w Konwencji Genewskiej, co ma umożliwić byłemu ministrowi przemieszczanie się.
https://www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i-spoleczenstwo/wegry-przyznaly-azyl-ziobrze-uznajac-ze-groza-mu-przesladowania-polityczne-synteza,644819.html

Poniżej również artykuł węgierskiej profesor prawa, z którego wynika, że Ziobro na podstawie udzielonego azylu politycznego uzyskał ochronę międzynarodową i status uchodźcy.:
https://monitorkonstytucyjny.eu/archiwa/33818

post wyedytowany przez MaBo_s 2026-05-11 10:50:19
11.05.2026 11:52
Milka^_^
1385.16
2
odpowiedz
Milka^_^
258
8 gwiazdek

Mabo ale wiesz że Ena wydawała babka która ma udziały TV za rubelka?
Oświadczenie majątkowe sędzi rozpoznającej Europejski Nakaz Aresztowania dla wykazuje, że jest ona akcjonariuszką firmy Tomasza Sakiewicza - TV Republika. Tej samej do której trafiały pieniądze z Funduszu Sprawiedliwości.
Wychodzi na to że troszeczkę przytrzymała sobie ten wniosek po to, żeby mógł legalnie uciec.
Po co im byli sędziowie? Właśnie po to. Szkoda tylko że nasze całe państwo jest na kadrach pis-u dlatego to wygląda tak jak wygląda, a jak wrócą to się zabetonują na stałe i wtedy módlcie się, żeby można było z tego kraju normalnie wyjechać.

post wyedytowany przez Milka^_^ 2026-05-11 11:53:27
11.05.2026 12:26
MaBo_s
1385.17
odpowiedz
MaBo_s
85
Generał

Mabo ale wiesz że Ena wydawała babka która ma udziały TV za rubelka?
No i co to ma do rzeczy w kontekście Siemoniaka i jego służb? Miałby ganiać Ziobrę po ulicach Brukseli bez jakiegokolwiek umocowania prawnego?
ENA w sprawie Ziobry nie było, polskie służby mogły go cmoknąć w zadek i taki jest stan faktyczny. I w tej akurat kwestii to czy kierował nimi Siemoniak, Sienkiewicz czy Sulejman Wspaniały nie miało żadnego znaczenia.

10.05.2026 22:12
1386
odpowiedz
ORP Kaczynski
24
Pretorianin

Widać nieźle się zarabia na państwowych posadach skoro Zero stać na podróże po kontynentach i ponad roczne utrzymanie na emigracji.

11.05.2026 00:15
abesnai
😒
1387
odpowiedz
abesnai
112
Kociarz

Fajna ta imprezka w Wilanowie, gdzie rowerem nie możesz wjechać. Pieniądze jednak nie śmierdzą, ciężki sprzęt już może, podobnie jak z zasyfieniem terenu.
https://nowawarszawa.pl/afera-po-imprezie-techno-w-wilanowie-pytania-o-zgode-halas-i-zniszczenia-terenow-zielonych/
https://kultura.onet.pl/wiadomosci/circoloco-warsaw-w-palacu-w-wilanowie-mialo-byc-polska-ibiza-fala-krytyki/nxslxhg
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,32775830,sobieski-sie-w-grobie-przewraca-trzesa-sie-szyby-nie-moge.html
Ważne, że celebryci dobrze się bawili, często ci sami, co grzmią o ekologii, zwierzątkach itp. . Był "sztos", heh. Ha tfu im w te rozradowane, zakłamane mordy.
Ciekawe co na to Rafał.

post wyedytowany przez abesnai 2026-05-11 00:28:39
11.05.2026 08:54
MaBo_s
1388
3
odpowiedz
8 odpowiedzi
MaBo_s
85
Generał

Czytam wątek od czasu do czasu, udzielam się rzadko bo nie ma nad czym kruszyć kopii. Pisiorstwo w odwrocie, za naszą politykę odpowiada koalicja "trochę mniejszego raka", sytuacja w miarę stabilna.
Ale muszę przyznać, że jak zobaczyłem tutaj fantazyjne wpisy o tym jak nasz "asertywny" rząd szarżuje na USA z powodu Ziobry i że budowę absolutnie krytycznej dla rozwoju całego kraju infrastruktury uzależnimy od wydania (lub nie) jednego przestępcy to trochę kawy z monitora musiałem zetrzeć XD

post wyedytowany przez MaBo_s 2026-05-11 08:54:58
11.05.2026 10:25
tomazzi
1388.1
7
odpowiedz
tomazzi
38
Generał

Biorąc pod uwagę niestabilność USA i ich uległy stosunek wobec rosji, głupio by było ich wybrać na budowniczych krytycznej infrastruktury

11.05.2026 10:47
MaBo_s
1388.2
odpowiedz
MaBo_s
85
Generał

No to kiepsko bo zarówno w kwestii wspomnianej krytycznej infrastruktury, jak i dostaw najważniejszych dla gospodarki surowców oraz kluczowym elementów uzbrojenia wisimy na pasku tego "niestabilnego i uległego wobec rosji" sojusznika. Jak wygląda w takiej sytuacji nasza pozycja negocjacyjna i mrzonki o asertywności możesz sobie już dopowiedzieć.

11.05.2026 10:51
tomazzi
1388.3
2
odpowiedz
tomazzi
38
Generał

Niestety kiepsko. Dlatego ważne jest aby teraz szukać nowych dostawców

11.05.2026 11:03
MaBo_s
1388.4
odpowiedz
MaBo_s
85
Generał

Racja, ważne. Trzeba tylko robić to ostrożnie i bardzo subtelnie. Bo jeszcze się nasz "niestabilny i uległy wobec rosji" sojusznik się o to obrazi. A lewarów ma na nas tyle (na własne życzenie się tak głęboko wypięliśmy), że gdyby się mocno uparł to Sikorski nie tylko Ziobry nie odbijałby szabelką, ale i zrobił go ambasadorem w Waszyngtonie.

post wyedytowany przez MaBo_s 2026-05-11 11:03:30
11.05.2026 11:12
Herr Pietrus
1388.5
4
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Od wydania uzależniać nie musimy, na początek wystarczy przychylnie spojrzeć na inne oferty.
Zresztą nie wiem czemu sugerujesz, że akurat w tym wypadku musimy włazić w dudę amerykanom, skoro sam przyznajesz, że już jesteśmy zbyt głęboko? W takim razie, o ile francuska oferta jest OK, w naszym interesie jest wybrać właśnie ją, bez względu na to, czy nasz sojusznik się obrazi, i bez względu na Ziobrę - ale co i jak zakomunikujemy, to już inna sprawa. ;)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-11 11:12:50
11.05.2026 11:58
elathir
1388.6
3
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

W sumie ja tam niezależnie od sprawy Ziobry poważnie bym się jednak zastanowił nad Francuską ofertą, bo im więcej o nich czytam tym wydaje się zauważalnie korzystniejsza.

11.05.2026 12:21
MaBo_s
1388.7
odpowiedz
MaBo_s
85
Generał

W idealnej sytuacji powinniśmy dywersyfikować dostawców technologii nuklearnej, starać się wiązać ogromne wpływy i zyski z jej budowy z korzystnymi umowami w kwestii przekazywania "know-how" i kolejnych inwestycji.
Sugeruję natomiast, że absurdalne są mrzonki o machaniu szabelką, "lewarach" i mokre sny o odbieraniu amerykanom okazji do budowy kolejnej elektrowni atomowej "jeśli nie wydadzą Ziobry". Na każdy "lewar" Sikorskiego amerykanie mają 10, jesteśmy aktualnie uzależnieni od ich surowców energetycznych, nawet przy wyjątkowo mądrej polityce obronnej (której nie prowadzimy) w kwestii bezpieczeństwa i uzbrojenia będziemy wisieli na ich pasku jeszcze przez lata, politycznie wciąż liczymy na rolę wysuniętej faktorii w Europie. Dodać jeszcze można do tego, że budowa elektrowni dla nas jest kwestią absolutnie krytyczną. W związku z tym trzeba być naprawę zaczadzonym żeby wiązać to i uzależniać w jakikolwiek sposób ze statusem jednego uciekiniera politycznego.

11.05.2026 12:32
neXus
1388.8
1
odpowiedz
neXus
262
Fallen Angel

Problemem jest to, ze wszystko o czym piszesz,nie zależy od przepychanek o Ziobrę tylko od kaprysów tego z pomarańczową grzywką. A że do dyplomacji wsadził nie ekspertów a swoich kumpli, którzy o dyplomacji mają nikłe pojęcie (vide ambasador u nas) to wszystko jest możliwe...

11.05.2026 15:22
Bukary
1389
odpowiedz
9 odpowiedzi
Bukary
248
Legend
11.05.2026 15:26
1389.1
1
odpowiedz
Ryokosha
101
Legend

Ale co rozliczenia LOL? Mieli go aresztować przed zdjęciem immunitetu? A może jak Orban dał mu azyl to co wysłać komandosów? K.a Bukary chociaż ty powstrzymaj się przed populistycznymi zagrywkami. Wiesz dobrze dlaczego obydwaj panowie nie zostali aresztowani. No chyba żebyś wolał łamanie prawa.

11.05.2026 15:33
Bukary
1389.2
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Daj spokój. Tobie się naprawdę wydaje, że ludzie odpowiedzialni za sprawę Ziobry myślą choć dwa ruchy do przodu? Że robią wszystko w celu załatwienia tej sprawy? Powtórzę: LOL.

BTW, malutki konflikt interesów:
https://x.com/GPJakubowski/status/2053723680958464032

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-11 15:37:20
11.05.2026 15:36
1389.3
2
odpowiedz
Ryokosha
101
Legend

Szczerze? Pie.lisz i tyle. Ktokolwiek inny z obozu demokratycznego by to robił to efekt byłby taki sam. No chyba że chciałbyś zeby łamali prawo?

11.05.2026 15:37
Bukary
1389.4
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Pierdolę? :)

Minęło już sporo czasu od przejęcia władzy. Pociągnięto kogoś z istotnych polityków PiS-u do odpowiedzialności za wszystkie afery i aferki, które wywoływały takie oburzenie w środowisku PO? Przypomnijmy: wybory kopertowe, Fundusz Sprawiedliwości, Pegasus, afera wizowa, respiratory, RARS, Orlen itd. Na co były (kosztowne) komisje śledcze? (Pytanie retoryczne). Ciągle trwają "przygotowania do postawienia zarzutów", a akty oskarżenia jakoś ślamazarnie trafiają do sądów.

Dlatego w polskiej rzeczywistości można tylko parsknąć śmiechem, słuchając w okresie wyborczym obietnic na temat "rozliczenia" afer i pociągnięcia do odpowiedzialności tych polityków, którzy naprawdę powinni stanąć przed sądem.

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-11 16:04:57
11.05.2026 15:58
Irek22
1389.5
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Ryokosha
Mieli go aresztować przed zdjęciem immunitetu?

Polskie służby specjalne miały się dogadać z węgierskimi i go zgarnąć po cichu. Miały na to miesiąc (od przegranej Orbana). Bo jakkolwiek w przypadku Ziobry można się spierać, czy byłoby to legalne czy nie*, ponieważ mająca akcje Telewizji Ściekpublika sędzia**, z niewiadomego powodu (tzn. wiadomego, ale udawajmy, że nie wiemy) przełożyła posiedzenie sądu ws. ENA dla Ziobry na 8.09 (słownie: ósmego września; czyli posiedzenie ws. ENA wobec gościa, który od kilku miesięcy ewidentnie ucieka przed polskim wymiarem sprawiedliwości, wyznaczono na za 4 miesiące!), tak w przypadku Romanowskiego, od lutego 2026 r. jest wystawiony ENA, co tylko potwierdza, że kierowane przez Siemoniaka służby specjalne dały dupy po całości, bo nawet jego nie potrafiły przypilnować.

Za Romanowskim jest wystawiony list gończy.
Za Romanowskim jest wystawiony ENA.
Co jeszcze trzeba zrobić, żeby go ściągnąć do Polski? Wysłać mu kwiaty i liścik z prośbą, aby łaskawie wrócił na ojczyzny łono?

Z jednej strony zachowanie Ziobry i Romanowskiego, a z drugiej strony zachowanie rządu Tuska pokazują, że warto być cwaniakiem, bo wtedy gówno ci zrobią.

*Pomijam to, że służby specjalne, dlatego są specjalnie, a jej funkcjonariusze i współpracownicy anonimowi, żeby robić wywiad (w tym śledzić) i czasami wręcz działać na granicy prawa. Ściganie uciekinierów nie musi, a wręcz nie powinno się odbywać publicznie, lecz po cichu, żeby nie dawać im szans na dalszą ucieczkę i ukrywanie się.
Nawiasem mówiąc, taki Trump powinien to rozumieć, skoro jego ludzie w szybkiej akcji zgarnęli i "w bagażniku" przywieźli do USA przywódcę innego państwa, mimo że znajdował się on w swoim państwie i mimo że Wenezuela nie wystawiła za nim listu gończego. A skoro Trump by to zrozumiał, to na pewno zrozumieliby to również jego zwolennicy z polskiego oddziału MAGA...

**Swoją drogą "bawi mnie", że politycy, a także część mediów dopiero wczoraj/dzisiaj się obudzili z tymi akcjami tej sędzi. Przecież oświadczenia majątkowe sędziów są publiczne i ogólnodostępne! I dopiero dzisiaj, po tym, gdy Ziobro uciekł do kolejnej dziwki Putina, oni się obudzili... Ciekawe czy chociaż prokuratura wiedziała o tym wcześniej, czy dowiedziała się o tym dopiero wczoraj/dzisiaj. Obstawiam, że dowiedziała się o tym dopiero wczoraj/dzisiaj z mediów, bo gdyby wiedziała wcześniej, to by chociaż dla formalności i pozoru złożyła wniosek o wyłączenie tej sędzi.

Wiesz dobrze dlaczego obydwaj panowie nie zostali aresztowani.

No ja się domyślam, dlaczego - dlatego, że uciekający przed polskim wymiarem sprawiedliwości Ziobro i Romanowski, politycznie są cenniejsi dla Tuska niż Ziobro i Romanowski jako męczennicy w polskim areszcie. Ale tak, jak mnie wkurwiało "polityczne złoto" u Pinokia, tak samo wkurwia mnie "polityczne złoto" u Tuska (i każdego innego polityka).

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-11 16:21:00
11.05.2026 16:26
Milka^_^
1389.6
3
odpowiedz
Milka^_^
258
8 gwiazdek

Ale z tego wyłania się kolejny obraz – oni nie lecieli zwykłym samolotem, czyli musieli mieć albo prywatny samolot albo lecieli jakimś dyplomatycznym, bo Romanowski inaczej by się świecił na odprawie na czerwono, gdyby leciał zwykłym lotem i do dupy by sobie poleciał. I pytanie kto im pomógł, Tomasz Róża?

post wyedytowany przez Milka^_^ 2026-05-11 16:26:34
11.05.2026 17:15
lordpilot
😡
1389.7
1
odpowiedz
lordpilot
237
Legend

Romanowski też?

Nie wierzę, żeby Tusk nie chciał dopaść Ziobry (któremu nie ufa więcej Polaków, niż Kaczorowi), nie kupuję tego, że lepiej "gonić króliczka". To jest, po prostu, państwo z tektury. Bandyci wyjeżdżają nie niepokojeni, przez nikogo (był czas, żeby się przygotować, po przegranej Orbana), Braunowi nie można postawić zarzutów, bo w czasie ich odczytywania wychodzi sobie z prokuratury :). Snussolini nie odbiera korespondencji, z prokuratury i nie można wyznaczyć terminu przesłuchania :).Godzilla w TK robi, co chce, za chwilę sobie dupę podetrze orzeczeniem ETPCZ i co - włos mu z głowy nie spadnie?

Tusk był odważny (ale głupi!), że latał z Brukseli, na przesłuchania, do ziobrowej prokuratury - strata czasu, mógł to spokojnie olać.

No ja pierdolę, mi na firmę Wody Polskie albo sąd albo UDT, jak wyślą pismo na adres do e-doręczeń, to po 14 dniach jest uznane za doręczone, nawet jakbym nie otworzył, nie ma żadnej dyskusji.

Udało się wyciągnąć Poczobuta, koronkowa robota, a te same służby nie są w stanie upilnować nawet Romanowskiego? Ręce nie mają gdzie opadać...

post wyedytowany przez lordpilot 2026-05-11 17:16:48
11.05.2026 17:30
Irek22
1389.8
odpowiedz
Irek22
170
Legend
Wideo

Z Romanowskim to jest tak, że on "podobno jest w USA". Wszyscy przyjmują to za pewnik, bo tę informację podały media zblatowane z PiS-em, natomiast inne w tej sprawie tylko się na nie powołują.
Natomiast np. Wielowieyska podała w wątpliwość, czy na pewno Romanowski jest (już) w USA (przynajmniej dzisiaj na godz. 12:50) - nie twierdzi, że na pewno tak ani nie twierdzi, że na pewno nie. Fakt faktem, że - w przeciwieństwie do Ziobry - Romanowski chyba jeszcze nie nadawał z USA i - w przeciwieństwie do Ziobry - chyba jeszcze nie został "komentatorem" Telewizji Ściekpublika.

[sarkazm mode on] Tak że kto wie - może Siemoniak jednak nas zaskoczy, zrobi dziś konferencję i "otworzy bagażnik z Romanowskim"... [sarkazm mode off]

https://www.youtube.com/watch?v=Mfk-1z3MO2s

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-11 17:34:02
11.05.2026 17:39
abesnai
😂
11.05.2026 16:47
Irek22
😂
1390
2
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Z innej beczki - tym razem zabawnej.

Podręcznikowy przykład pojęcia "wylewanie dziecka z kąpielą".

Delegalizacja działalności w zakresie kryptowalut. PiS złożyło projekt ustawy

Do Sejmu wypłynął projekt ustawy regulującej rynek kryptowalut autorstwa posłów Prawa i Sprawiedliwości. Ustawa stanowi o delegalizacji obrotu kryptoaktywami w Polsce. Za prowadzenie giełd kryptowalutowych czy uruchomienie oferty publicznej nowego kryptoaktywa ustawa przewiduje do 10 lat pozbawienia wolności.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-delegalizacja-dzialalnosci-w-zakresie-kryptowalut-pis-zlozyl,nId,23476246

Cały PiS - nie potrafią sobie z czymś poradzić, to zakazują/niszczą/zamykają/itp.
Ależ ta sprawa Zondacrypto musiała dać o sobie znać w wewnętrznych sondażach PiS, skoro złożyli tak debilny projekt. Oni też są niepełnosprytni, bo teraz, przez ten projekt, zacznie w nich walić również Konfederosja, a PiS i tak nie ucieknie od powiązań z Zondacrypto. No i co na ten pomysł Nowogrodzki?

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-11 16:54:45
11.05.2026 17:36
-=Esiu=-
1391
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
-=Esiu=-
224
Everybody lies

A teraz wyobraźcie sobie październik 2027 rok, pis wygrywa wybory, bo ko na własne życzenie je przepieprzy, i taki ziobro z romanowskim wrócą z uchodźctwa jak te bohatery, prześladowani, umęczeni, chorzy, wycieńczeni, na skraju śmierci, walczący z her Tuskiem i jego reżimem na odległość...

post wyedytowany przez -=Esiu=- 2026-05-11 17:37:04
11.05.2026 17:44
Irek22
1391.1
1
odpowiedz
Irek22
170
Legend

No ja sobie to wyobrażam. I w dużej mierze, tym razem naprawdę to będzie "wina Tuska".

11.05.2026 18:10
abesnai
😉
1391.2
1
odpowiedz
abesnai
112
Kociarz

Order Orła Białego od Batyra już czeka.

11.05.2026 18:38
aope
1391.3
odpowiedz
aope
217
Corporate Occult

Etam nagle dostanie nawrotu choroby, schudnie i po przylocie nie skosztuje już tak popularnej przy jego dolegliwości kuchni azjatyckiej. Jak jest poza Polską to widać że choroba też opuściła ciało.

11.05.2026 18:19
Irek22
1392
1
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Prokuratura mówi, że podejmie kroki ws. Ziobry, które finalnie miałyby się zakończyć wnioskiem o jego ekstradycję. Przy czym to ma podobno dużo kosztować, bo będzie trzeba opłacić dobrych amerykańskich prawników.
Nie wiem, ile to by miało kosztować, ale na miejscu Tuska po prostu bym dał tę kasę w łapę Trumpowi, żeby sprzedał Polsce Ziobrę - byłoby szybciej i pewniej (o ile można mówić o pewności w przypadku Trumpa, ale wymiana na lotnisku - walizka z kasą za Ziobrę - i wszyscy zadowoleni). Można mu nawet dać coś ekstra na papier toaletowy czy tam inne serwetki w jego wymarzonej sali balowej. Trump to biznesmen.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-11 18:24:59
11.05.2026 19:49
Herr Pietrus
1393
1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

No cóż, o ile z ucieczką Ziobry nie dało się już w obecnej chwili wiele zrobić, bo czasu nie cofniemy, tak fakt, że pozwolono spie...ć Romanowskiemu w sytuacji, w której na Węgrzech mamy już nowe władze, to faktycznie kompromitacja.
Jedyne usprawiedliwienie, jakie można przyjąć jest takie, że przywiezienie Romanowskiego w bagażniku byłoby potwierdzeniem tezy o prześladowaniach przez reżim Tuska i politycznym tle sprawy - wszak wydalenie Marcina R. z Węgier formalnie też chyba wymaga(ło) nie tylko uchylenia azylu, ale też klepnięcia przez tamtejszy sąd... Mimo wszystko PR-owo słabo to wygląda - na szczęście PiS pogrąża się obecnie na każdym kroku, więc sprawę FS łatwo jest czym przykryć. :)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-11 19:59:16
11.05.2026 20:20
Irek22
👍
1394
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Irek22
170
Legend

I bardzo dobrze.

Tomasz Lenz wykluczony z Koalicji Obywatelskiej

https://wiadomosci.onet.pl/kujawsko-pomorskie/wazny-polityk-wykluczony-z-koalicji-obywatelskiej-na-wniosek-donalda-tuska/khg8mlh

Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale. Zresztą w PiS by awansował - że przypomnę tylko sprawę Witek i jej męża; nie dość, że Witek nie została wykluczona z PiS, to jeszcze od 2024 r. jest wiceprezesem tej partii.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-11 20:21:24
11.05.2026 20:30
-=Esiu=-
1394.1
3
odpowiedz
-=Esiu=-
224
Everybody lies

No nie do pomyślenia za czasów pisu i ogólnie w pisowskim towarzystwie... Tak rządzić i nie można robić wszystkiego co się chce?

11.05.2026 22:23
Bukary
1395
2
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Nawrocki znowu się popisał... ignorancją.

https://x.com/MaciejBerek/status/2053898210155037144

A u Mentzena coś ostatnio gorzej idzie... ale fortuna kołem się toczy i może odbije do dna. ;)

https://x.com/S_Cwik/status/2053788940608340427

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-11 22:32:54
12.05.2026 10:43
lordpilot
😂
1397
4
odpowiedz
lordpilot
237
Legend

Pinokio Morawiecki, gdzieś w naszej pięknej Polsce, spotyka suwerena:

https://x.com/KBalawa1/status/2053938927669510430

12.05.2026 11:05
Irek22
1398
3
odpowiedz
11 odpowiedzi
Irek22
170
Legend

Halo, admin? Co to za cenzura? Dlaczego poleciały posty -=Esiu=-, lordpilota i moje?

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-12 11:12:36
12.05.2026 11:13
Drackula
1398.1
2
odpowiedz
Drackula
247
Bloody Rider

Dlatego ja już nie piszę dłuższych postów, szkoda czasu.

12.05.2026 11:20
1398.2
6
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Sugestia: mniej wulgaryzmow. Albo wcale. Posty leca za to dosyc szybko.

12.05.2026 11:28
Herr Pietrus
1398.4
1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Irek - zdążyłem przeczytać, faktycznie post długi i na temat, ale na przyszłość warto chyba po prostu ograniczyć ekspresję albo stosować kropeczki i pisać "ruska k..." :)

12.05.2026 11:40
elathir
1398.5
4
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

Język polski na szczęście oferuje wiele synonimów nie wulgarnych. Jak na przykład sprzedajne pachołki na usługach kremla, targowica, sługusy Putina itd. Można być kreatywnym ;)

12.05.2026 11:46
Irek22
1398.6
3
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Panowie, teraz nie mam tyle czasu, ale w takim razie w wolnej chwili (raczej późnym wieczorem) spróbuję odtworzyć to, co napisałem wcześniej, lecz tym razem bez wulgaryzmów lub z kropeczkami bądź synonimami - zobaczymy czy wtedy poleci.

Nie wiem, czy i jak się zsynchronizujemy, ale w miarę możliwości proszę, aby -=Esiu=- i lordpilot poprzeplatali to tym, co wcześniej napisali, żeby moje posty nie były od czapy i żeby był zachowany kontekst.

12.05.2026 12:08
Milka^_^
1398.7
odpowiedz
Milka^_^
258
8 gwiazdek

Przecież to teraz chyba automat kasuje takie rzeczy, właśnie po to zrobili system automatycznego zgłaszania. Dodajemy do tego trochę ej aj.
A kto zgłasza? Prawdopodobnie ci co teraz czekają aż Tusk pierdnie.

12.05.2026 13:09
1398.8
4
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Czyli nie można pisać "ruska kurwa" o ruskiej kurwie?

Mozna, jesli chcesz zaryzykowac znikajacego posta. Mimo wszystko sugeruje ograniczyc wulgaryzmy, bo po prostu zle sie to czyta. I tyle. A lola raportowalem za kazdego bluzga i wszystkie jego bluzg-posty polecialy. Wiec masz jak na dloni skutecznosc adminow w prostowaniu slownictwa.

tl;dr
bez wulgaryzmow posty prawodpodobnie nie poleca

A kto zgłasza? Prawdopodobnie ci co teraz czekają aż Tusk pierdnie.

Uwierz mi, dziala to w dwie strony. Zabawa w stylu "jak urwac lolowi punkty z rankingu" jest dla mnie calkiem zabawna :)

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-12 13:10:11
12.05.2026 13:18
to_ja_jarzabek
1398.9
1
odpowiedz
to_ja_jarzabek
58
Generał

Akurat "lolo-men" od wielu lat w różniej formie (nick) istnieje na forum i wiadomo, że jest (nie zacytuje ... ) i przy całym szacunku istnieje tu tylko jako element folkloru i jest sposobem na generowanie odsłon oraz wojenek na forum...
PS
Od lat mam wrażenie, że to etatowy "członek" portalu/albo przechodni etat stażysty w redakcji...
No bo nikt bezinteresownie nie może być tak (tu w zależności od swojej opinii na ten temat wstaw dowolny przymiotnik).

post wyedytowany przez to_ja_jarzabek 2026-05-12 14:11:01
12.05.2026 19:12
Łosiu
1398.10
2
odpowiedz
Łosiu
292
LeChuck

GRYOnline.pl

Irek22

O to ci chodzi? Wklejam już po odsianiu wulgaryzmów.

"No nie pomaga PiS fanom wyjść z nor. Po - ciągnących się od klęski popieranej przez nich ruskiego szeryfa na Węgrzech i wybuchu Przewałucrypto - różnych wtopach i problemach w ostatnich tygodniach, jeden z ich dalej ucieka jak ostatni tchórz, potwierdzając tym kilka rzeczy (że de facto przyznaje się do winy, że jest zakłamanym hipokrytą i że raz na zawsze "niezależność i obiektywność" Telewizji Republika można wsadzić między bajki), a niemal jednocześnie PiS nagle robi zwrot o 180 stopni i wyskakuje z projektem, który stoi totalnie w sprzeczności z tym, o czym PiS-owcy mówili jeszcze kilka-, kilkanaście dni temu oraz z projektem Nowogrodzkiego, którego weta do wcześniejszych ustaw nie chcieli odrzucić, a za który to projekt zaczęła w nich walić również Konfederacja.
Wtopy narcystycznego socjopaty zza oceanu, będącego bożyszczem pisiorstwa, to tylko wisienka na torcie.
Człowiek posługujący się rozumem, potrafiący łączyć kropki i kierujący się rozsądkiem, z powodu tego wszystkiego, co ostatnio się dzieje w PiS i w związku z PiS, powinien mieć mindfucka gigantycznego.
Tusk zresztą też nie pomaga im wyjść z nor - cały czas nie chce pierdnąć. Może wreszcie dzisiaj?"

Co do moderacji, to zgłaszacie się wszyscy na okrętkę za wulgaryzmy, i ręce opadają jak co linijkę w poście lecą epitety. Podnieście ciutkę poziom dyskusji, jak sugeruje Asmodeus, a nie będzie za co zgłaszać i moderacja nie będzie tego kasować.

12.05.2026 19:42
Irek22
1398.11
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Łosiu

Pod tym były jeszcze posty -=Esiu=-, lordpilota i moje i wszystkie poleciały. Zakładam, że to dlatego, że były odpowiedziami pod tego, którego tu przytoczyłeś.

Jeśli masz tego ostatniego (o tym, dlaczego PiS jest przeciwko SAFE), to miło by było, gdybyś go tu wrzucił, bo nie chce mi się ponownie pisać tego samego. Tym bardziej, że akurat w nim chyba nie było ani jednego wulgaryzmu.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-12 19:44:03
12.05.2026 19:46
Łosiu
1398.12
odpowiedz
Łosiu
292
LeChuck

GRYOnline.pl

Irek22

Teraz nie mam innych postów, bo to forum to skansen techniczny :D Zapytam czy Dante nie ma gdzieś tego odłożonego.
Anyway obiecuje, że jak zrobimy nowe forum, to już po nowemu i zdecydowanie lepiej pod tym względem.

12.05.2026 11:23
Bukary
1399
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
Bukary
248
Legend

Nowy "autorytet" części prawicy, Miller, dowodzi, że Jaruzelski był większym mężem stanu od Piłsudskiego:

https://x.com/i/status/2054113452503839104

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-12 11:24:18
12.05.2026 11:31
Herr Pietrus
😂
1399.1
7
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Via Tenor

Z tym Millerem i wpatrzonymi w niego kucami to faktycznie, już od dłuższego czasu ->
A najlepsze, że chyba cały czas nie jesteśmy blisko finału. :)

12.05.2026 11:40
Irek22
1399.2
4
odpowiedz
Irek22
170
Legend

To, że Polska po zamachu majowym była państwem autorytarnym jest oczywiste dla każdego, kto choć trochę interesuje się historią Polski. Ale po kiego, nie będąc przez nikogo pytanym, z okazji rocznicy zamachu majowego porównywać zamach majowy do stanu wojennego, a Piłsudskiego do Jaruzelskiego*?
Może w najbliższym wydaniu swojego programu w wPolsce24 wyjaśni to była szefowa gabinetu politycznego Millera, Aleksandra "lub czasopisma" Jakubowska?

*No dobra, poza tym, że próbuje się wybielić Jaruzelskiego, któremu się służyło, a Piłsudskiemu - z przyczyn obiektywnych - nie.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-12 11:47:35
12.05.2026 11:41
elathir
1399.3
4
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

Bo Miller wzorem starej lewicy, nie tylko u nas ale też w Niemczech przecież, prawdopodobnie interesy z kacapskimi spółkami robi, a to oznacza zbieżność interesów jego i autorytarian z PiS i konf. Temu się w tak wielu sprawach zgadzają.

To, że Polska po zamachu majowym była państwem autorytarnym jest oczywiste dla każdego, kto choć trochę interesuje się historią Polski.

Ale turbopatriotów może to zapiec, bo oni historii Polski nie znają poza kilkoma hasłami.

post wyedytowany przez elathir 2026-05-12 11:42:50
12.05.2026 13:26
tomazzi
1400
2
odpowiedz
1 odpowiedź
tomazzi
38
Generał
12.05.2026 17:58
Herr Pietrus
😂
1400.1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

(...)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-12 17:58:29
12.05.2026 15:34
-=Esiu=-
1401
5
odpowiedz
12 odpowiedzi
-=Esiu=-
224
Everybody lies

https://vader.joemonster.org/upload/stn/vid_2155247788b5440Mazurek_i_Stanowski_.mp4

Da się jeszcze prościej dla manolów, dżonów czy trumpfów? Czy dalej za ciężko zrozumieć ten SAFE?

12.05.2026 17:18
JohnDoe666
1401.1
2
odpowiedz
JohnDoe666
84
Legend

Przecież ten facet nie odpowiedział dosłownie na żaden zarzut.
To że nie wiemy ile oddamy nadal jest faktem. To że zgodnie z polską konstytucją takie zobowiązanie nie mogło być zaciągnięte z pominieńciem parlamentu (a zostało) nadal jest faktem.
A to tylko początek problemów tego programu.

12.05.2026 17:23
Irek22
1401.2
8
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Niech zgadnę - nie dotarło.

12.05.2026 17:34
JohnDoe666
1401.3
2
odpowiedz
JohnDoe666
84
Legend

Dokładnie tak Iruś silniczku mój ulubiony. Nadal nikt mi nie wytłumaczył dlaczego to dobrze że zaciągamy gigantyczne zadłużenie łamiąc konstytucję.

12.05.2026 17:58
Herr Pietrus
1401.4
9
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Łamiąc konstytucję?
LOL, jacy konstytucjonaliści nagle się objawili na prawicy. I jak zwykle - co za zdziwienie! - g... wiedzą o konstytucji. :) Prawdziwe konstytutki.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-12 17:59:37
12.05.2026 17:59
tomazzi
1401.5
7
odpowiedz
tomazzi
38
Generał

W jaki sposób łamie konstytucję?

12.05.2026 18:04
Bukary
1401.6
10
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Orka zacna. Taką samą tutaj przeprowadzaliśmy już kilka tygodni temu. Jak widać, nadal nie dotarło, więc już nigdy nie dotrze. :)

Mazurek to chyba najgłupszy ze znanych codziennikarzy-celebrytów. Widzę, że Stanowski postanowił mu dotrzymać kroku. Cynicznie, bo jednak ma chyba trochę większe IQ od Mazurka. ;)

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-12 18:06:00
12.05.2026 18:06
😱
1401.7
7
odpowiedz
rpg-7
104
Generał

Chwilunia, to kredyty na uzbrojenie z USA i Korei też są sprzeczne z konstytucją?

12.05.2026 18:08
JohnDoe666
1401.8
2
odpowiedz
JohnDoe666
84
Legend

W jaki sposób łamie konstytucję?
Poczytaj sobie. Punkt 4 polecam.

Art.  89. [Ratyfikacja umów międzynarodowych]
1.  Ratyfikacja przez Rzeczpospolitą Polską umowy międzynarodowej i jej wypowiedzenie wymaga uprzedniej zgody wyrażonej w ustawie, jeżeli umowa dotyczy:
1) pokoju, sojuszy, układów politycznych lub układów wojskowych,
2) wolności, praw lub obowiązków obywatelskich określonych w Konstytucji,
3) członkostwa Rzeczypospolitej Polskiej w organizacji międzynarodowej,
4) znacznego obciążenia państwa pod względem finansowym,
5) spraw uregulowanych w ustawie lub w których Konstytucja wymaga ustawy.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/konstytucja-rzeczypospolitej-polskiej-16798613/art-89

Chwilunia, to kredyty na uzbrojenie z USA i Korei też są sprzeczne z konstytucją?
Jeśli są zobowiązaniami na setki miliardów na kilkadziesiąt lat to tak.

post wyedytowany przez JohnDoe666 2026-05-12 18:11:04
12.05.2026 18:08
Irek22
1401.9
5
odpowiedz
Irek22
170
Legend

A to do pisiorskich móżdżków jeszcze nie dotarło, że Tusk mógł przyjąć SAFE dzięki ustawie o obronie ojczyzny, którą uchwalił rząd Kaczyńskiego w 2022 roku? I że właśnie dlatego Policja oraz Straż Graniczna nie dostaną kasy z SAFE, bo wspomniana ustawa przewiduje kasę tylko dla Wojska Polskiego? Dlatego obecnie rządzący chcieli, żeby Nowogrodzki podpisał ustawę o przyjęciu SAFE - żeby również polska Policja oraz polska Straż Graniczna dostały kasę z SAFE, a nie tylko Wojsko Polskie. Inaczej mówiąc, Nowogrodzki na złość mamusi postanowił odmrozić sobie uszy i mimo jego weta Wojsko Polskie dostanie kasę, natomiast przez jego weto polska Policja i polska Straż Graniczna kasy nie dostaną.
W Ściekpublice nadal im tego nie chcą wytłumaczyć?

Myślałem, że ten etap już mamy za sobą i że teraz można całkowicie się skupić na tym, gdzie, ile i na co kasa z SAFE idzie... A podobno - na podstawie tego, co rano linkował lordpilot - już idzie do zakładów zbrojeniowych, bo podobno zwiększają zatrudnienie... W bastionach PiS. Dzięki Tuskowi. Więcej miejsc pracy. Dla Polaków. Dobrze płatnej pracy. W Polsce. W polskich firmach. Dzięki Tuskowi i Unii Europejskiej.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-12 18:31:57
12.05.2026 19:57
twostupiddogs
1401.10
4
odpowiedz
twostupiddogs
271
Legend

Czy Mazurek dowiedzial sie czegokolwiek nt. rewolucji w Rosji?

12.05.2026 21:48
Milka^_^
1401.11
5
odpowiedz
Milka^_^
258
8 gwiazdek

Oczywiście, że do nich nie dociera, przecież to by burzyło i światopogląd że ich kochany PiS wziął pożyczkę na dokładnie takich samych zasadach jak przyjęliśmy sejf. Dwójmyślenie. Oni powinni to leczyć

12.05.2026 22:09
elathir
1401.12
2
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

Jeśli są zobowiązaniami na setki miliardów na kilkadziesiąt lat to tak.

Tylko, że PiS przepchnął ustawę o FWSZ która jest taką zgodą in blanco, czyli do na kwoty, które dopiero zostaną tam wpisane. Ustawę tą podpisał Duda i TK nie miał nic przeciwko.

Chciałbym przypomnieć, że tą ustawę poparła również konfederacja (5 jej posłów wstrzymało się od głosu, chyba wszyscy już byli jak Korwin, reszta była za).

Tak więc jako wyborca konfederacja powinieneś się zapytać swojego posła dlaczego konfederacja wtedy ja poparła.

12.05.2026 17:07
Irek22
1402
8
odpowiedz
Irek22
170
Legend

No nie pomaga PiS bredniolitom wyjść z nor. Po tym, jak od czasu wyborczej klęski popieranej przez nich ruskiej prostytutki na Węgrzech i wybuchu Przewałucrypto, PiS co chwilę ma jakieś wtopy i problemy, jeden z ich pastuchów, Ziobro zwany tchórzem, dalej ucieka przed polskim wymiarem sprawiedliwości (przy okazji potwierdzając parę rzeczy - że jest zakłamanym hipokrytą, że po raz kolejny de facto przyznaje się do winy oraz że "obiektywność i niezależność" Telewizji Ściekpublika, raz na zawsze można włożyć między bajki), a sam PiS robi zwrot o 180 stopni i ws. kryptowalut wyskakuje z pomysłem, który stoi całkowicie w sprzeczności z tym, co PiS-owcy mówili na ten temat zaledwie kilka-, kilkanaście dni temu oraz wobec projektu Nowogrodzkiego, a za który to pomysł zaczęła PiS krytykować również Konfederosja.
Odpały narcystycznego zwyrola-socjopaty zza oceanu, będącego pisiorskim bożyszczem, których dopuścił się przez ostatni miesiąc, to tylko wisienka na torcie.

Tusk też nie pomaga bredniolitom wyjść z nor - nie chce puścić bąka. A może wreszcie dzisiaj puścił, bo jeszcze nie widziałem, co się wydarzyło od rana? Albo może chociaż jutro puści?

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-12 17:59:30
12.05.2026 18:38
lordpilot
😃
1403
8
odpowiedz
1 odpowiedź
lordpilot
237
Legend
Image

Żeby popierać PiS, w 2026 r., to trzeba być wyjątkowym kretynem. Takim poza skalą:

https://x.com/patrykmichalski/status/2054221210360099023?s=20

^^Pisiory, dosłownie srają na swoich wyborców, po czym proszą, żeby im podać papier, bo chcą dupę podetrzeć. Lutze i manolita podadzą?

12.05.2026 19:26
Irek22
1403.1
8
odpowiedz
Irek22
170
Legend

O tym, że ci antypolscy hipokryci traktują nasz kraj instrumentalnie i wyłącznie dla własnej korzyści, świadczą poniższe przykłady z tego tylko roku:

1. Najpierw PiS - ustami swojego Mariusza, byłego szefa MON - był za SAFE, ale gdy PiS-owcy sobie uświadomili, że przyjęcie SAFE przez rząd Tuska, koniec końców może się okazać dla nich niekorzystne, to zrobili zwrot o 180 stopni i zaczęli być przeciwko SAFE.

2. Najpierw PiS-owcy uchwalili ustawę o KRS, na podstawie której wybierali sędziów do KRS, ale gdy stracili władzę i okazało się, że K15X na podstawie tej samej ustawy, na podstawie tych samych przepisów (których nie mogła przecież zmienić, gdy Prezydentem RP był Duda, a teraz jest Nawrocki) będzie wybierać sędziów tak, że sędziowie wybrani przez PiS w końcu będą w mniejszości, to PiS-owcy zrobili zwrot o 180 stopni i zaczęli kwestionować konstytucyjność własnej ustawy. Ustawy, którą sami uchwalili i której konstytucyjności nie kwestionowali, dopóki oni rządzili.

3. Najpierw PiS-owcy byli przeciwko regulowaniu rynku kryptowalut, a zmiany, które proponowali polegały m.in. na obniżeniu kar za kryptoprzewały i nie pomagali w odrzuceniu weta Nowogrodzkiego, ale gdy - najwidoczniej w ich wewnętrznych badaniach - się okazało, że afera z Zondacrypto (która sponsorowała wydarzenia związane z PiS i fundacje polityków PiS) niekorzystnie odbija się na poparciu dla nich, PiS-owcy nagle zrobili zwrot o 180 stopni i wyjechali z pomysłem całkowitego zakazu obrotu kryptowalutami zagrożonego karą do 10 lat pozbawienia wolności, choćby taki obrót był całkowicie uczciwy i transparentny.

4. Przez lata przyjaźnili się z ruską kurtyzaną na Węgrzech do tego, stopnia, że przed ostatnimi wyborami parlamentarnymi na Węgrzech, część polityków PiS pojechała na Węgry wspierać tę ruską prostytutkę, a powiązana z PiS Telewizja Zarublika ogłosiła "wielkie zwycięstwo Orbana" na podstawie przeliczonych aż 5% głosów, ale gdy się okazało, że ta ruska cichodajka poniosła całkowitą klęskę, to nagle PiS-owcy udają, że Orbana nie znają i najchętniej by o nim nie rozmawiali.

5. O instrumentalnym traktowaniu przez PiS nieprzyjmowania przez Nowogrodzkiego ślubowania od sędziów TK wybranych przez Sejm w marcu 2026 r. nawet nie wspominam, bo ludzie rozsądni i tak to dostrzegają, natomiast idiota lub człowiek o złej woli i tak tego nie dostrzeże lub nie będzie chciał dostrzec.

Podkreślam - to są sprawy tylko z tego roku (a mamy dopiero połowę maja; można by też dodać "OZE-sroze" i panele fotowoltaiczne PiS-owskiego kandydata na premiera i parę innych rzeczy). Tylko - eufemistycznie mówiąc - totalny głąb lub ktoś, kto nienawidzi Polski, popiera PiS w roku 2026.

Hasło PiS w najbliższej kampanii wyborczej powinno brzmieć: "Wszystko dla Partii, nic dla polski".
(Żeby bredniolity się nie czepiały, od razu napiszę, że "polski" specjalnie i świadomie napisałem małą literą "p", bo tak traktują nasz kraj wasze pastuchy - instrumentalnie, jak dojną krowę, wyłącznie dla własnych interesów i interesów swojej antypolskiej partii; z analogicznego względu "Partia" jest napisane przez wielkie "P" - bo takie są priorytety PiS-owców; kolejność rzeczowników w tym haśle, "Partia - polska", też nie jest bez znaczenia)

PiS to partia antypolska.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-12 20:24:49
12.05.2026 20:25
Bukary
1404
2
odpowiedz
12 odpowiedzi
Bukary
248
Legend
12.05.2026 20:34
Irek22
😒
1404.1
6
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Dżizas, kolejny... Czy tak trudno tym psychoprawakom zrozumieć, że każde państwo ma prawo wpuszczać na swoje terytorium tego, kogo chce oraz nie wpuszczać tego, kogo nie chce? Tym bardziej, że Wlk. Brytania nie jest państwem członkowskim UE i nie należy do strefy Schengen.

Gdyby nie to, że psychoprawica dąży do Europy bez granic i jak najściślejszej współpracy między państwami europejskimi, w tym jest za swobodą przepływu osób, to bym pomyślał, że Mentzen i Tarczyński, a wcześniej m.in. także Ziemkiewicz, to obrzydliwi hipokryci i populiści...

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-12 20:46:36
12.05.2026 21:21
1404.2
2
odpowiedz
EG2009_120754240
36
Generał

Dżizas, kolejny... Czy tak trudno tym psychoprawakom zrozumieć, że każde państwo ma prawo wpuszczać na swoje terytorium tego, kogo chce oraz nie wpuszczać tego, kogo nie chce?

To dlaczego Unia jeszcze parę lat temu chciała nam dowalić karę za każdego nie przyjętego imigranta?

12.05.2026 21:39
1404.3
7
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Wincyj fikolkow EG? Tarczynski oklaskiwal UK za ich polityke migracyjna:
https://www.instagram.com/reel/DWGG2xBke2L/

Teraz zablokowali kolejnego imigranta i juz nie jest to OK? Gooby plz. Cytujac tego przychlasta: FAFO.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-12 21:40:42
12.05.2026 22:14
1404.4
1
odpowiedz
EG2009_120754240
36
Generał

Ale mnie wali co Tarczyński pisze i jakie ma poglądy, mnie zastanawia że skoro każdy kraj ma prawo przyjmować kogo chce według Irka, to czemu nam i kilku innym krajom grożono karami za nieprzyjmowanie imigrantów.

12.05.2026 22:24
Irek22
1404.5
2
odpowiedz
Irek22
170
Legend

EG2009

Polecam zapoznać się z takimi pojęciami, jak "hipokryzja", "moralność Kalego", "populizm", "demagogia", no i oczywiście "sarkazm", to może zrozumiesz, dlaczego to, co napisałem, napisałem tak, jak napisałem.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-12 22:26:40
12.05.2026 22:50
1404.6
1
odpowiedz
EG2009_120754240
36
Generał

No hipokryzja akurat zajebiście tu pasuje, ale raczej nie w tym kontekście z którego byłbyś zadowolony :)

12.05.2026 22:52
Drackula
1404.7
2
odpowiedz
Drackula
247
Bloody Rider

Niestety nie moge temu kretynowi odpisac bo juz mnie zablokowal dawno temu.
Starmer juz pewnie w schowku na szczotki sie schowal w obawie przed tymi pozwami.

Jak slysze ta mende wycierajacego sobie morde patriotyzmem to sie we mnie najgorsze instynkty odzywaja :/

12.05.2026 23:07
😂
1404.8
1
odpowiedz
trumpf
17
Generał

tarczyński to nie moja bajka, ale na Białoruś pewnie by go wpuścili.

Starmer trzesie portkami, bo sytuacja że złej robi się coraz gorszą.

najlepsze jest to, że najbardziej zaszkodzi to wlasnie jemu.

no i te śmichy chichy liberałów troskajacych się o czystość polityczna UK.

12.05.2026 23:21
frer
1404.9
4
odpowiedz
frer
188
Legend

Gość znany z prawicowo-nacjonalistycznych performansów medialnych próbuje wjechać do jakiegoś kraju a ten kraj mu odmawia wjazdu. Szok! Niedowierzanie!

Z drugiej strony, Tarczyński jako prawiczkowiec powinien raczej powiedzieć, że jest dumny z postawy Wielkiej Brytanii. Jak na prawicowego nacjonalistę przystało musiał popierać Brexit, w którym chodziło w dużej mierze o zablokowanie wjazdu do UK obywatelom Europy wschodniej. Czyli Brexit jednak spełnił swoją funkcję, bo nie wpuścili Polaka, który nie potrafi wykazać, że przyjeżdza w celu przynoszącym UK korzyści. No to w czym problem?

13.05.2026 00:35
1404.10
1
odpowiedz
trumpf
17
Generał

ale zdajesz sobie sprawę, że poglądy tarczyńskiego nie mają znamion niczego co mogłoby zostać zabronione w UK, jest mnóstwo polityków w tym kraju żyjących na wolności reprezentujących duzo bardziej skrajne poglądy.

Wobec czego powstaje pytanie czy brytyjski rząd neguje wolność poglądów obywateli innych państw?

No i rzecz najśmieszniejsze całej tej tragikomedii. setki osób walczących dla państwa islamskiego zostało wpuszczonych do UK w ostatnich latach, kontrola dzihadystow praktycznie nie istnieje, głównie z powodu strachu przed oskarżeniem o islamofobie.

13.05.2026 09:51
NewGravedigger
1404.11
10
odpowiedz
NewGravedigger
208
spokooj grabarza

Dominik Tarczyński od lat podkreśla zagrożenia płynące z niekontrolowanej migracji beczy, że kontrola na granicy uniemożliwiła mu migrację XD

bareja.

13.05.2026 16:53
madmec
👍
1404.12
1
odpowiedz
madmec
114
Generał

W końcu wiem na co place podatki ;).

Nie potrzebuje tu rasisty, który podburza do nienawiści wobec innych więc to bardzo dobra decyzja.

Jak to on mówił:FAFO.

12.05.2026 21:36
-=Esiu=-
1405
4
odpowiedz
1 odpowiedź
-=Esiu=-
224
Everybody lies
Image

https://x.com/TomaszSakiewicz/status/2054221740625060109

Oni tak cały czas na poważnie?

Jezusie kochany, jakie wy ludzie macie sprane mózgi...

post wyedytowany przez -=Esiu=- 2026-05-12 21:37:55
12.05.2026 22:03
Irek22
1405.1
3
odpowiedz
Irek22
170
Legend

"Wolne media" to te, w których komentatorem jest aktualny poseł i wiceprezes partii politycznej? Wolne od rozumu znaczy się?

13.05.2026 08:09
Bukary
1406
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Bukary
248
Legend

PsudoTK zaserwował wczoraj kolejną "bombę". Umożliwił prezydentowi zablokowanie wyboru sędziego przez sejm (choć to konstytucyjna kompetencja sejmu). Istotne przesunięcie ustrojowe, którego konstytucja nie przewiduje.

Masakra. To państwo się naprawdę rozleci na kawałki, jak tak dalej pójdzie. XVIII wiek-bis.

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-13 08:11:21
13.05.2026 08:40
Irek22
1406.1
1
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Post [1403.1] punkt 5.

Nawiasem mówiąc, Trybunał Konstytucyjny to kolejny (po Trybunale Stanu) obszar, który naprawdę powinien być zmieniony w Konstytucji RP - tak, żeby sędziów TK nie wybierali politycy.

13.05.2026 09:13
Irek22
1407
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Irek22
170
Legend

Chociaż rząd jeszcze nie pokazał projektu podatku cyfrowego, to urzędnicy Białego Domu już postraszyli ministra finansów Andrzeja Domańskiego konsekwencjami.

To kolejna próba opodatkowania największych firm technologicznych (big tech), które operują w naszym kraju.

https://businessinsider.com.pl/biznes/polska-planuje-podatek-dla-big-techow-amerykanie-groza-konsekwencjami/qkt5xnb

No, zobaczymy, czy tym razem PiS i Nowogrodzki jednak staną po stronie Polski i Polaków, czy znów wybiorą działanie na korzyść Trumpa i amerykańskich firm.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-13 09:16:45
13.05.2026 09:43
elathir
1407.1
8
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

Ja nawet nie mam cienia wątpliwości, że Nawrocki znowu Polaków zdradzi.

13.05.2026 09:51
MaBo_s
1407.2
odpowiedz
MaBo_s
85
Generał

Nawrocki raczej nie będzie miał czego wetować bo nasz rząd znowu obsra zbroję na widok niezadowolonej miny amerykańskiego ambasadora. To jak bardzo nieasertywni jesteśmy wobec amerykanów i jak głęboko w d... siedzimy najlepiej widać właśnie na przykładzie tego podatku (wprowadzonego przecież bezproblemowo w wielu krajach) i tego jak obcesowo i publicznie sztorcują naszych czołowych polityków przedstawiciele (nawet ci "in spe") amerykańskiej władzy.
Gawkowski będzie mógł ubrać się w piórka "wojującego lewicowca" i poudawać twardziela przed własnym elektoratem. Może zgarnie kilka punkcików u tych co bardziej naiwnych. Na tym skończą się efekty wytężonych, trzyletnich "prac" na projektem.
Chciałbym żeby za rok okazało się, że grubo się myliłem, ale szanse na to są podobne jak na ekstradycję Ziobry.

post wyedytowany przez MaBo_s 2026-05-13 09:55:40
13.05.2026 15:53
twostupiddogs
1407.3
odpowiedz
twostupiddogs
271
Legend

MaBo_s

Najlepsze jest, że nawet w obliczu takiego publicznego wręcz upokarzania, nasi politycy nie są w stanie pokazać cienia honoru i poczucia własnej wartości.

post wyedytowany przez twostupiddogs 2026-05-13 15:53:51
13.05.2026 09:48
😒
1408
4
odpowiedz
8 odpowiedzi
kirdjon
3
Junior

Tak jakby ktoś jeszcze miał jakieś wątpliwości czy cokolwiek obchodzi trumpa oprócz jego sali balowej i maralago. Smutne że są ludzie ślepo zapatrzeni na tego klauna.

https://x.com/p_zuchowski/status/2054323605471965375

13.05.2026 10:17
neXus
1408.1
4
odpowiedz
neXus
262
Fallen Angel

Taki bardzo ciekawy wpis Timothyego Snydera, amerykańskiego historyka z Uniwersytetu Yale, specjalizującego się w zakresie historii nowożytnego nacjonalizmu oraz dziejów Europy Środkowej i Wschodniej, dotyczący tego, jak Trump sprowadza USA do poziomu kraju 3 świata z pozycji supermocarstwa...

Timothy Snyder
O samobójstwie supermocarstwa
I o odzyskaniu sprawiedliwości

"Stany Zjednoczone właśnie wydały miliardy dolarów po to, by przegrać wojnę, która wzbogaca oligarchów, zubaża obywateli, sabotuje sojusze i wzmacnia wrogów. Jako uzasadnienie tej autodestrukcyjnej bezmyślności Biały Dom wskazuje na Jezusa i ludobójstwo.
20 kwietnia zostałem poproszony o wystąpienie w Nowym Jorku na temat etyki i władzy. Mówiłem — podczas rozmowy w Council on Foreign Relations, w krótkim nagraniu wideo oraz w mediach — że nasza całkowicie nieetyczna wojna jest zarazem całkowicie autodestrukcyjna. Sama wojna, będąca katastrofą, sugeruje przewodnią zasadę polityki zagranicznej Trumpa: samobójstwo ?SUPERMOCARSTWA?
Termin ten zaczął od tamtej pory funkcjonować szerzej, a czytelnicy prosili mnie o rozwinięcie tej myśli.
Imperia powstawały i upadały już wcześniej, ale — o ile wiem — żadne państwo nigdy nie zdecydowało się zniszczyć własnej potęgi i nie zrobiło tego z taką szybkością.
Trudno to dostrzec jasno. Nawet sprzeciwiając się kolejnym awanturom Trumpa, mamy nadzieję, że są one w jakiś sposób oparte na rozumieniu interesu narodowego.
Nie są.
Aby zobaczyć naturę tego antystrategicznego aktu samozagłady, warto rozważyć trzynaście tradycyjnych podstaw siły państwa.
.
1. Państwowość.
Supermocarstwo musi być przynajmniej nowoczesnym państwem. Oznacza to układ, który poprzez prawo i inne instytucje obejmuje szeroką wspólnotę obywateli działających we wspólnym przedsięwzięciu. Nie ma żadnych oznak, że administracja Trumpa traktuje Stany Zjednoczone jako państwo. Traktuje istnienie USA jako okazję biznesową dla wybranej grupy ludzi — amerykańskich i nie tylko.
.
2. Interes narodowy.
Kolejnym minimalnym wymogiem supermocarstwa jest poczucie, po co ta siła ma być używana. Administracja Trumpa nie wykazuje żadnego zainteresowania dobrem społeczeństwa. Teoretycy stosunków międzynarodowych różnili się co do tego, jak przywódcy rozumieją interes narodowy; nie byliśmy jednak intelektualnie przygotowani na sytuację, w której przywódca po prostu nie troszczy się ani o państwo, ani o naród.
.
3. Sukcesja władzy.
Aby państwo mogło utrzymać status supermocarstwa, musi trwać w czasie. Podstawowym warunkiem ciągłości jest zasada sukcesji — sposób przekazywania władzy między ludźmi przy jednoczesnym zachowaniu działania instytucji. W Stanach Zjednoczonych demokracja umożliwia sukcesję. Historycznie istniały inne sposoby: dynastie (lub adopcja dynastyczna, jak w II-wiecznym Rzymie) czy decyzje politbiura, jak w Chinach lub ZSRR. Trump aspiruje do pozostania u władzy bezterminowo i sam o tym mówi. Podważając znaczenie wyborów, podważa Amerykę — a tym samym amerykańską potęgę.
.
4. Elity.
Aby państwa mogły prosperować i utrzymywać władzę, odpowiedni ludzie muszą znajdować się na odpowiednich stanowiskach. Nie istnieje idealny sposób osiągnięcia tego celu. Historycznie jednak silne państwa starały się umożliwiać osobom kompetentnym obejmowanie stanowisk niezależnie od pochodzenia. Dawne Chiny miały system egzaminów. Napoleon ustanowił zasadę merytokracji w życiu cywilnym i wojskowym. USA posiadały służbę cywilną będącą przedmiotem zazdrości świata oraz armię będącą najbardziej merytokratyczną instytucją kraju.
Administracja Trumpa postanowiła sparaliżować służbę cywilną i usunąć z dowództwa wojskowego ludzi wysokiej jakości. Proces ten realizują osoby, które same są skrajnie niekompetentne do pełnienia jakichkolwiek funkcji publicznych, nie mówiąc już o stanowiskach ministerialnych. Aby zrozumieć sytuację, trzeba dostrzec, że osoby takie jak Tulsi Gabbard, Kash Patel czy Pete Hegseth — niezależnie od innych możliwych zastrzeżeń — nie powinny były nawet przyjmować nominacji, ponieważ nie posiadają odpowiednich kwalifikacji. Fakt, że takie osoby mogły zostać rozważone, a tym bardziej mianowane, jest oznaką samobójstwa supermocarstwa.
.
5. Edukacja.
W głębszym sensie supermocarstwo musi posiadać mechanizm odnawiania społeczeństwa — a więc polityki i administracji — poprzez przygotowywanie obywateli do rozumienia wyzwań świata. Ta administracja zrobiła odwrotnie. Studentom zabrania się gromadzić i swobodnie wypowiadać; władzom uczelni grozi się represjami, jeśli pozwolą wykładowcom nauczać bez ograniczeń; biblioteki w całym kraju, również w akademiach wojskowych, są oczyszczane z wartościowych książek; edukacja publiczna jest zastępowana oszustwami polegającymi na transferze pieniędzy podatników od biedniejszych do bogatszych przy jednoczesnym głodzeniu szkół; nieuregulowany internet zmienia przestrzeń publiczną w królestwo emocji i wzajemnych oskarżeń.
.
6. Nauka.
Wzrost wielkich potęg często wiąże się z sojuszem polityki i nauki. Mezopotamczycy byli astronomami; Majowie również. Rzymianie potrafili zastosować grecką naukę do budowy, obrony i leczenia. Renesans był zarazem epoką odkryć geograficznych. Nowoczesne imperia budowały instytucje państwowe finansujące naukę i przyciągające naukowców; od lat 40. XX wieku Stany Zjednoczone były najlepszym przykładem tego trendu, a nauka — często tworzona przez imigrantów — była najważniejszą podstawą amerykańskiej potęgi.
Obecna polityka USA polega na finansowaniu nauki według prymitywnych tabu ideologicznych i zniechęcaniu młodych badaczy do emigracji do Stanów Zjednoczonych. Wyjeżdżają również doświadczeni naukowcy. Jeden z moich kolegów zajmujących centralną pozycję w amerykańskiej nauce powiedział mi niedawno, że opuszcza kraj, ponieważ warunki pracy są lepsze gdzie indziej. Polityka USA polega dziś także na podważaniu podstawowych ustaleń naukowych, takich jak fakt antropogenicznej zmiany klimatu.
.
7. Energia.
Społeczności, które jako pierwsze opanowują nowe formy technologii energetycznych, rosną w siłę; te, które tego nie robią — upadają. Ludzie, którzy ujarzmili ogień, mogli zużywać więcej energii. Ci, którzy udomowili psy, mogli wykorzystywać ich energię do polowań. Rolnictwo pozwoliło podporządkować sobie energię słoneczną. Wikingowie potrafili wykorzystać energię wiatru do eksploracji i podbojów.
Stany Zjednoczone powstały u progu epoki energii węglowodorowej: węgla, ropy i gazu. Dziś te źródła energii stają się przestarzałe nie tylko ekologicznie, ale i ekonomicznie. A jednak obecna administracja postanowiła zatrzymać transformację energetyczną Ameryki i subsydiować technologie bez przyszłości. To samobójstwo supermocarstwa w najbardziej podstawowej formie. I nic nie mogłoby bardziej przysłużyć się głównemu rywalowi USA — Chinom.
.
8. Technologia.
Rozwój wielkich potęg zawsze wiązał się z technologią. Sukces militarny jest nierozerwalnie związany z innowacją. Tymczasem administracja Trumpa koncentruje się na broni przeszłości zamiast przyszłości. Trump marzy o pancernikach nazwanych swoim imieniem — inspirowanych tym, co pamięta z filmów. Plany „pancerników klasy Trump” są mieszanką fikcji i podatności na zniszczenie. Chodzi o inwestowanie niewyobrażalnych sum w rodzaj uzbrojenia uznawany za przestarzały już od 1943 roku i bardzo podatny na broń, którą inne państwa już posiadają.
Współczesna wojna wygląda inaczej — pokazuje to konflikt rosyjsko-ukraiński, zwłaszcza skuteczna samoobrona Ukrainy. Administracja Trumpa zignorowała lekcje tej wojny, upokarzała i ograniczała wsparcie dla ukraińskiego sojusznika Ameryki, działając na szkodę interesów i zdolności bojowych USA.
.
9. Dyplomacja.
Ta sztuka, celebrowana przez wielkie potęgi, została przez Stany Zjednoczone zniszczona. Dyplomacja wymaga rozumienia innych państw, czego podkreślali nawet najbardziej realistyczni amerykańscy dyplomaci, tacy jak Henry Kissinger. Opiera się na profesjonalnym korpusie dyplomatycznym, w którym ludzie uczą się języków i zdobywają wiedzę.
Za Trumpa służba zagraniczna została zdewastowana. Zasada dyplomacji sprowadza się do przekonania, że inne kraje zrobią to, czego chcemy, ponieważ jesteśmy wielcy i groźni. To nie działa. Dziwaczna idea, że prezydent sam może „zawierać deal’e”, jest oznaką kultu religijnego. Nie ma dowodów, że Trump umie negocjować; dowodów przeciwnych jest mnóstwo: porażka w wojnach handlowych z Chinami, podatność na wpływy rosyjskich przywódców czy katastrofa związana z irańskim programem nuklearnym.
.
10. Sojusze.
Wielkie potęgi mają sojuszników. Administracja Trumpa wyśmiewa i marginalizuje użytecznych partnerów z powodów osobistych i emocjonalnych. Ponieważ nie istnieje pojęcie państwa ani interesu narodowego, nie ma też zrozumienia, że sojusze służą bezpieczeństwu. Trump wycofuje wojska z Niemiec, ponieważ jest zirytowany przegrywaną wojną — mimo że te wojska znajdują się tam po to, by umożliwić Stanom Zjednoczonym wygrywanie wojen.
.
11. System międzynarodowy.
Powojenna Ameryka stworzyła nie tylko system sojuszy, ale także zestaw praw, zasad i norm pozwalających amerykańskiej potędze się utrzymywać i rozszerzać. Unia Europejska i NATO były pośrednimi i bezpośrednimi rezultatami inteligentnie zaprojektowanej polityki USA. Dziś ludzie Trumpa narzekają na Światowym Forum Ekonomicznym czy Monachijskiej Konferencji Bezpieczeństwa, że reguły są przeciw nim — choć to właśnie Ameryka te reguły stworzyła. Niszczenie własnego systemu międzynarodowego wzmacnia Chiny i Rosję.
.
12. Idea zwycięstwa.
Supermocarstwo wygrywa konflikty — przynajmniej część z nich. Ta administracja przegrywa raz za razem. Trump ogłosił cła główną bronią nacisku, po czym przegrał wojnę handlową z Chinami. W wojnie rosyjsko-ukraińskiej Stany Zjednoczone porzuciły wspieranie Ukrainy na rzecz wspierania Rosji, choć zwycięstwo Ukrainy leżałoby w interesie USA. Jednocześnie Ukraina radzi sobie coraz lepiej, a Rosja coraz gorzej. USA stały się więc przegranym tej samej wojny w podwójnym sensie: nie rozpoznały własnych interesów i nawet nie potrafiły skutecznie przegrać.
Snyder przywołuje też wypowiedź sekretarza obrony Pete’a Hegsetha, który uratowanie amerykańskiego pilota porównał do zmartwychwstania Jezusa. Autor uważa to za bluźnierczą próbę zamiany realnej porażki w wyimaginowane zwycięstwo — charakterystyczną dla państw znajdujących się w fazie katastrofalnego upadku.
.
13. Finanse.
Katastrofy budżetowe stoją za wieloma historycznymi upadkami mocarstw. Za Trumpa dług publiczny USA zbliża się do 40 bilionów dolarów i po raz pierwszy od końca II wojny światowej przekracza PKB kraju. Ogromne deficyty nie wynikają dziś z wojny światowej, lecz z odmowy opodatkowania bogatych osób i korporacji. Taki model nie pozwala ani wygrywać wojen, ani utrzymywać usług publicznych koniecznych do funkcjonowania nowoczesnego społeczeństwa.
.
Wojna prowadzi nas do diagnozy samobójstwa supermocarstwa. Nie można wygrywać wojen, jeśli ludzie u władzy nie mają pojęcia, co robią i nie posiadają żadnego punktu odniesienia poza własnymi emocjami. Nie można ich dobrze prowadzić, gdy decyzje podejmują niewłaściwi ludzie, używając niewłaściwej broni. Nie można ich sensownie kończyć bez dyplomacji, bez rozumienia wartości sojuszy i bez troski o korupcję.
Ale nawet jeśli skupimy się wyłącznie na potędze, wrócimy do kwestii sprawiedliwości.
Po roku Trumpa stoimy w sytuacji, w której reformy i naprawa nie są już właściwymi kategoriami. W pewnym sensie jest to użyteczne: fakt, że zaledwie rok Trumpa mógł doprowadzić do „samobójstwa supermocarstwa”, pokazuje, że wcześniejsze status quo było nie do utrzymania.
Systemów, które uczyniły USA supermocarstwem, nie da się odbudować w dawnej postaci — i nie powinno się tego robić, ponieważ zawierały strukturalne niesprawiedliwości, które umożliwiły obecny projekt samozniszczenia. Z miejsca, w którym dziś stoimy, istnieją dwie drogi: samozawiniony upadek amerykańskiej republiki albo ponowne przemyślenie amerykańskich ideałów i przebudowa polityki tak, by dać obywatelom większy wpływ na bardziej sprawiedliwą przyszłość."

13.05.2026 10:29
Bukary
1408.2
8
odpowiedz
Bukary
248
Legend

W wątku o Trumpie wiele razy pisaliśmy o tym, że Ameryka to zgniłe od środka mocarstwo i że pomarańczowy matoł tylko wydobył na światło dzienne wszystkie problemy tego kraju. Trudno się ze Snyderem nie zgodzić.

13.05.2026 10:34
1408.3
7
odpowiedz
Beneksor
20
Generał

Krasnov po prostu dostał od swojego mocodawcy z Kremla rozkaz zniszczenia USA i z powierzonego mu zadania wywiązuje się perfekcyjnie.

13.05.2026 10:45
Bukary
1408.4
8
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Dlatego trzeba robić wszystko, co się da, żeby wzmocnić światową pozycję Europy (UE). Zwłaszcza że (IMHO) Ameryka przegrywa z Chinami i trudno powiedzieć, czy to się zmieni. Niestety, polska prawica kompletnie tego nie rozumie i robi wszystko na odwrót. A potem za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat znowu gramofon będzie odtwarzał zdartą płytę "Jak można było tego nie zauważyć?".

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-13 10:56:54
13.05.2026 13:08
1408.5
1
odpowiedz
trumpf
17
Generał

Dlatego trzeba robić wszystko, co się da, żeby wzmocnić światową pozycję Europy (UE). Zwłaszcza że (IMHO) Ameryka przegrywa z Chinami

too little too late.

UE jest w czarnej dupie i niestety na lasce chinczykow, nikt raczej nie bedzie zainteresowany "wzmacnianiem" pozycji europy w wypadku jezeli mialoby to spowodowac konflikt interesow, a to jest raczej nieuniknione.

13.05.2026 13:21
Irek22
1408.6
10
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Niech zgadnę - potwierdziło się, że polska psychoprawica kompletnie nie rozumie tego, o czym napisał Bukary.

13.05.2026 16:10
1408.7
1
odpowiedz
trumpf
17
Generał

Proste pytanie - ile czasu rzadzi Trump?

Jakie kroki podjeto aby zabezpieczyc gospodarke?

Dlaczego Merz czesciej niz w Brukseli siedzi w Waszyngtonie?

truizmy typu Dlatego trzeba robić wszystko, co się da, żeby wzmocnić światową pozycję Europy (UE)
Mialy sens jakis czas temu, widzac co sie (nie) dzieje, raczej nie ma co sobie obiecywac jakichs zmian, branza automotive juz sie zabrala do roboty, ale kompletnie nie w tym kierunku ktory zyczylby sobie przecietny Bukary.

I jeszcze jedno - pisalem ze to sie stanie od bardzo dawna, europejskie elity sa naprawde mocno przewidywalne...

post wyedytowany przez trumpf 2026-05-13 16:15:32
14.05.2026 10:05
Bukary
1408.8
4
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Lutz, skoro "za mało i za późno", to dlaczego otwarcie popierasz partię, która "mało" zastępuje "jeszcze mniej, a najlepiej - w ogóle", a "późno" - "nie teraz, a najlepiej - nigdy"?

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-14 10:06:53
13.05.2026 12:26
Irek22
👍
1409
2
odpowiedz
Irek22
170
Legend
13.05.2026 13:31
neXus
1410
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
neXus
262
Fallen Angel

Swoją drogą najbliższe wybory zapowiadają na wielką niewiadomą. Jak Koalicja w dużej części trzyma się razem i Lewica w miarę utrzymuje poparcie, to nie wiadomo czy PSL zgromadzi tyle wyborców by przeskoczyć te 5%, nie wiadomo czy Konfederacja utrzyma się razem (bo są plotki o mocnych tarciach między Bosakiem a Mentzenem), nie wiadomo czy na Braunistów zagłosuje tyle ludzi co teraz deklaruje (bo co innego popierać Brauna a co innego głosować na lokalnego odklejonego od rzeczywistości szura) no i główne pytanie: czy PiS dotrwa w całości do wyborów - bo tutaj katastrofa za katastrofą, a Kaczyński nie panuje nad tym by Morawiecki a Czarnkiem nie rzucali się sobie do gardeł... Polski 2050 nie liczę bo ta formacja już nie istnieje a Zandberg tradycyjnie bawi się w opozycję :P

13.05.2026 13:44
to_ja_jarzabek
1410.1
1
odpowiedz
to_ja_jarzabek
58
Generał

Nie szkoda klawiatury i czasu? Jak można o tym obecnie pisać?
Mniej niż pół roku temu PiS i Konfa były faworytami?
Międzynarodowa sytuacja jest dynamiczna... :)

13.05.2026 13:55
Irek22
1410.2
2
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Uważam podobnie, jak to_ja_jarzabek - na niemal półtora roku przed wyborami parlamentarnymi, wróżenie czegokolwiek, jeśli chodzi o wybory nie ma sensu. To jest na tyle dużo czasu i do wyborów tyle różnych rzeczy może się wydarzyć, że sytuacja może się zmienić w tę czy inną stronę. Nawet radykalnie. Nawet kilkukrotnie.
Dlatego nie ma co sobie teraz zawracać głowy jakimikolwiek sondażami. Za rok będzie mieć to trochę większy sens. Trochę.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-13 13:58:17
13.05.2026 15:21
-=Esiu=-
1411
4
odpowiedz
-=Esiu=-
224
Everybody lies
Image

Teraz już wiemy po co do USA pojechał...

13.05.2026 16:34
neXus
1412
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
neXus
262
Fallen Angel

O jakie tp piękne:

KOLEJNE OSZUSTWO RODZINY TRUMP!!!
600 000 osób, które wpłaciły depozyt za złoty „telefon T1” firmy Trump Mobile, właśnie otrzymało niepokojące wieści.
W czerwcu ubiegłego roku synowie Donalda Trumpa ogłosili złoty smartfon „z dumą zaprojektowany i wyprodukowany w Stanach Zjednoczonych”.
Fani MAGA natychmiast go kupili i wydali ciężko zarobione pieniądze na zamówienia w przedsprzedaży. Teraz, dziewięć miesięcy po obiecanej dacie dostawy, nadal nie ma śladu po urządzeniu.
Ale jest jeszcze gorzej. W drobnym druku na stronie internetowej przyznano, że urządzenie może w ogóle nie zostać wysłane. Witamy w Trump Mobile..
Telefon T1 – złoty telefon z Androidem za 499 dolarów, z amerykańską flagą z tyłu i nazwiskiem Trumpa z przodu – zaczął przyjmować depozyty w wysokości 100 dolarów w czerwcu 2025 roku, a jego data dostawy została ustalona na sierpień. Sierpień minął. Data dostawy została przesunięta. Potem znów przesunięta. W maju 2026 roku nie ma oficjalnej daty premiery.
Warunki zakupu urządzenia, zamieszczone pod nagłówkiem „Brak gwarancji premiery, dostawy ani terminu”, to majstersztyk w ostrzeganiu konsumentów przed oszustwami.
„Trump Mobile nie gwarantuje, że: urządzenie zostanie wprowadzone na rynek; że zostaną uzyskane zgody regulacyjne; że zostanie uzyskana certyfikacja operatora; że produkcja zostanie rozpoczęta lub kontynuowana; ani że dostawa nastąpi w określonym terminie”.
Zapłaciłeś im więc 100 dolarów za telefon, który może nigdy nie powstać, w cenie, która nie jest ustalona, ??z datą dostawy, która jest „niewiążąca”, od firmy, która po cichu wycofała się z twierdzenia „wyprodukowano w Stanach Zjednoczonych” – zastępując je stwierdzeniem „zaprojektowano z myślą o amerykańskich wartościach” i „ukształtowano przez amerykańską innowację”.
Ukształtowane przez amerykańską innowację. Nie zbudowane w Ameryce. Nie wyprodukowane w Ameryce. Ukształtowane przez ideę Ameryki. A może w każdym razie przez ideę amerykańskiego oszustwa.
Według jednego z raportów około 600 000 osób mogło wpłacić depozyty. To potencjalnie 60 milionów dolarów depozytów na telefon, który – jak ostrzega strona internetowa firmy – może nigdy nie powstać.
Trump University przyjął pieniądze na edukację, która nie przyniosła rezultatów. Trump Steaks sprzedawał mięso, które zniknęło. Obligacje Trumpa zbankrutowały. Memecoin $TRUMP spadł o 95 procent, podczas gdy osoby z wewnątrz firmy zarobiły 320 milionów dolarów. Telefon T1 przyjmuje depozyty na produkt, który – jak informuje regulamin – może nigdy nie powstać.
Trump Steaks. Trump University. Trump Bonds. Trump Coin. Trump Phone. Ta sama historia. Inny produkt. Nowe ofiary..

Donald Trump! Donald Trump! Donald Trump! ....

14.05.2026 08:40
Herr Pietrus
1412.1
2
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

No i zapewne zgodnie ze wspaniałym amerykańskim prawem wszystko to było legalne... W sumie to przecież ostrzegali. Niby fanatyków MAGA nie szkoda, wręcz przeciwnie, Trump powinien ich doić dalej, no ale jest coś takiego jak pewne elementarne poczucie uczciwości i sprawiedliwości, które każe zaprotestować nawet w przypadku takich kretynów...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-14 08:40:47
14.05.2026 10:04
1412.2
1
odpowiedz
Beneksor
20
Generał

Trump jest w końcu skazanym przestępcą, bo udowodniono mu oszustwa podatkowe. To tylko pokazuje, że amerykańskie prawo jest ułomne i stworzono je wyłącznie dla bogatych, bo w cywilizowanym świecie facet już by siedział, a nie rządził takim mocarstwem.

13.05.2026 19:53
Irek22
1413
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
Irek22
170
Legend

"Zdecydowałem się stawić czoła i oprzeć bezprawiu, dlatego zostałem za granicą" - Zbigniew Ziobro.

Wyborcy PiS to debile.

Ale już wiadomo, dlaczego PiS-owcy i ich debilni wyborcy żyją w alternatywnej rzeczywistości - oni po prostu nie rozumieją słów, pojęć i zwrotów, którymi się posługują ("stawiam czoła, dlatego uciekam" - przecież to jest sprzeczność sama w sobie). Dlatego też nie ma szans na jakąkolwiek merytoryczną, konstruktywną i sensowną dyskusję ani porozumienie z PiS-owcami - po pierwsze dlatego, że to gnidy, a po drugie dlatego, że oni zupełnie inaczej (czyt. źle) rozumieją słowa. Jak się bowiem porozumieć z kimś, kto na kota mówi "pies", na łyżkę mówi "widelec", a na koło mówi "kwadrat"?

"Żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne" - Jarosław Kaczyński. To nie była pomyłka.

Swoją drogą znakomity reportaż w dzisiejszych "Faktach" o tym hipokrycie i tchórzu z pierwszego zdania niniejszego posta. Ok. 80% materiału to zbitka wypowiedzi samego Ziobry, jedna po drugiej, nieprzerywanych komentarzem ani wypowiedziami kogoś innego - i to wystarczy, żeby nie mieć do niego jakiegokolwiek szacunku. Jeśli ktoś nie widział, a może obejrzeć, to polecam obejrzeć. Ale z papierową torebką, bo rzygać się chce, gdy się widzi i słyszy tę zakłamaną mordę.

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-13 20:32:14
14.05.2026 06:52
Maverick0069
1413.1
1
odpowiedz
Maverick0069
120
THIS IS THE YEAR

Irek22
Ponad 2.5 roku i na ustach wielkie zarzuty a chłop podróżuje , występuje w mediach i nagrywa filmy na tik toku.
Dla mnie cała to koalicja to jest jakaś alternatywna rzeczywostość.
Szkoda, że Premier nie mówił iż posadzi bandytów i oszustów z pisu wtedy gdy na całym globie wszystkie rządy liberalno lewicowe przejmą władzę:)
Ktoś jeszcze śledzi 100 konkretów?

14.05.2026 08:55
Herr Pietrus
😁
1413.2
5
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Nazywam się Milion - nie Zero! - bo za miliony kocham i cierpię katusze!

13.05.2026 21:18
1414
4
odpowiedz
11 odpowiedzi
EG2009_120754240
36
Generał

https://pulsmedycyny.pl/system-ochrony-zdrowia/finanse/minister-zdrowia-jezdze-po-kraju-i-widze-jak-ludzie-sie-ciesza/

Jeżdżę po kraju i widzę, jak ludzie cieszą się z tego, że 18 mld zł z KPO przynosi już realne korzyści. To zakupy sprzętu, inwestycje – łącznie 36 mld zł w systemie – powiedziała w środę rano w telewizji Polsat minister zdrowia Jolanta Sobierańska-Grenda.

Tymczasem niektóre szpitale zachęcają do brania kredytów 0% na kolonoskopię czy tomograf. Czy - cytując klasyka - wyborcy KO to też debile?

13.05.2026 21:33
Bukary
1414.1
4
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Wstydu nie mają w tym ministerstwie. Tfu!

14.05.2026 09:04
Herr Pietrus
1414.2
5
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę
Image

W USA kolonoskopia nie kosztuje 700 zl, tylko kilka tysięcy zł - jeśli nie ma się ubezpieczenia, a z nimi też różnie bywa - więc może czas przestać udawać, że kraj taki jak Polska będzie na wszystko stać. Emeryci dostali trzynastki i czternastki, dzieci 800+ - warto samemu inwestować w swoje zdrowie. :)

Po tylu latach realnej prywatyzacji usług publicznych, o której pisał Bukary, to nie powinno chyba być dla nikogo zaskoczeniem? Ale spokojnie, przyjdzie Braun i wszystkim da.

Zresztą już dekadę z okładem temu byłi tacy, którzy podnosili, że stać nas tylko na finansowanie z NFZ opieki szpitalnej i drogich procedur leczniczych, które są poza zasięgiem 90% spoleczenstwa. Natomiast podstawowa diagnostyka i opieka ambulatoryjna powinny być odpłatne.

A tak już całkiem poważnie - męczy ten temat, bo na trzeciego Lexusa lekarza na kontrakcie żadna władza ręki nie podniesie, ponieważ lekarze jej tę rękę bez znieczulenia odrą... amputują. A siostra Basen zrobi im wcześniej lewatywę. :)

Dziwię się, że ktoś jeszcze ma złudzenia, iż jakokolwiek rząd, może poza okupacyjnym, przeprowadzi w Polsce cholernie trudną, złożoną i godzącą w interesy lekarzy reformę systemu ochrony zdrowia.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-14 09:08:14
14.05.2026 09:32
Bukary
1414.3
3
odpowiedz
Bukary
248
Legend
Image

Mamy dwa wyjścia, zanim służba zdrowia się zapadnie pod własnym ciężarem:
A) pełna prywatyzacja (w stylu USA), do której zmierzają kolejne rządy w myśl zasady "wolny rynek się sam ureguluje": wiemy, niestety, jak to się kończy (bogaci będą się leczyć, mniej zamożni - bankrutować, a biedni - umierać na ulicy);
B) *znaczące* podniesienie podatków i składek (w stylu Danii), za którym musi iść zwiększenie jakości usług publicznych: wiemy, niestety, że polskie społeczeństwo postrzega tego rodzaju działania jako przejaw "komunizmu" i złodziejstwa ze strony państwa (bo nie ma do państwa kompletnie zaufania, co jest "zasługą" naszych elit).

Nie ma innej drogi, ponieważ obecne dziadowanie dociera do ściany: problemy ze służbą zdrowia zaczęły już dotykać nie tylko biedniejszych, ale też zamożnych i prywatnie ubezpieczonych (kolejki i długi czas oczekiwania). A to wywoła powszechny wkurw wśród liberalnych wyborców, a nie tylko dziadków z Podlasia.

Nie da się ciąć podatków, zmniejszać składek, dawać ulg zamożnym, osobom prowadzącym własną działalność czy przedsiębiorcom, a potem oczekiwać, że (a) publiczna służba zdrowia będzie dobrze funkcjonować i że (b) nie trzeba będzie wydawać fortuny na prywatne usługi medyczne. Tu nie chodzi tylko o to, że pieniądze ze składek są "źle" wydawane (większość na pensje lekarzy). Chodzi również o to, że w polskim, starzejącym się społeczeństwie potrzeba ich coraz więcej. Albo więc zgodzimy się na sensowne opodatkowanie bogatych i solidarne odprowadzanie wyższych składek (przez wszystkie grupy społeczne) w połączeniu z istotnymi reformami funduszu zdrowia, dzięki czemu unikniemy wydatków z prywatnej kieszeni, które ostatecznie mogą się okazać znacznie większe (w skali całego życia), albo będziemy płacić bajońskie sumy w prywatnych klinikach i u prywatnych ubezpieczycieli. Stąd mój niegdysiejszy bulwers i spór z Grabarzem. :)

Co zaś do zarobków lekarzy: chyba tylko jedna partia proponuje tutaj systemowe zmiany. I słusznie, ponieważ to, co się teraz dzieje, rzeczywiście czasem zbliża się do absurdu. Walcząc z tym absurdem, trzeba jednak pamiętać o prostej zasadzie: wzrost płac w sektorze prywatnym musi wiązać się ze wzrostem płac w sektorze publicznym. W przeciwnym wypadku wszyscy uciekną do sektora prywatnego, a w publicznym pojawią się deficyty wypełniane nieudacznikami. To dotyczy lekarzy, pielęgniarek, nauczycieli, urzędników itp.

Niestety, obawiam się, że Polska pod rządami Tuska podąży pierwszą drogą (powolna i coraz większa prywatyzacja plus brak sensownych reform usług publicznych). A to będzie dla nas wszystkich (poza ludźmi bardzo zamożnymi) katastrofa. Nie uczymy się na błędach innych. I nie naśladujemy dobrych rozwiązań u innych. Takie mamy polityczne "elity".

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-14 09:52:50
14.05.2026 09:50
Kasrkin
1414.4
2
odpowiedz
Kasrkin
18
Generał

Bukary

Zgadzam się i powiem więcej, jeżeli to państwo kiedyś upadnie, to updanie właśnie przez ochronę zdrowia. Bo system, który obecnie mamy to kolejna, cwaniacka iteracja "uspołeczniania strat/kosztów i prywatyzacja zysków". Z jednej strony zawody lekarskie są pod MAKSYMALNĄ ochroną państwa i regulacji (nikt "z ulicy" nie ma szans na zostanie lekarzem ze specjalizacją), a z drugiej strony lekarze chcieliby nieskrępowanej "wolnej amerykanki", która dzięki ochronie państwa gwarantuje im monopol na praktyki prywatne. I tak jak nie zgadzam się z ani jednym podejściem ("niech jadą" pisu, oraz pełną prywatyzacją w którą zmierzamy) tak w końcu państwo powinno uderzyć w stół i powiedzieć:

- albo w dalszym ciągu zawód lekarski jest objęty państwową protekcją, ALE o prywatnych praktykach zapomnijcie,
- albo deregulujemy przepisy, zwiększamy limity w kosmos i radźcie sobie na wolnym rynku z masą nowych, młodych lekarzy

Stojąc w obecnym rozkroku nie osiągniemy niczego. I szczerze mówiąc dziwię się trochę bezczelności, bucie i krótkowzroczności lekarzy - bo kiedy system się zawali (a bez żadnych działań zawali się, i to prędzej niż później) to oni będą wskazywani na głównych winnych. Obecnie mogą mieć cały naród głęboko w dupie i kasować setki złotych za minuty/godziny wizyt, bo jeszcze umowa społeczna trzyma wszystko w ryzach, ale co się stanie, kiedy przestanie?

Dziwię się, że ktoś jeszcze ma złudzenia, iż jakokolwiek rząd, może poza okupacyjnym, przeprowadzi w Polsce cholernie trudną, złożoną i godzącą w interesy lekarzy reformę systemu ochrony zdrowia.

Przeprowadzą, ale dopiero wtedy kiedy system się zawali. Póki co nikt tego nie chce ruszyć - boi kto pierwszy przeprowadzi reformy i wyników nie będzie, ten będzie winny. Niestety, wszystkie dotychczasowe rządy to tchórze, którzy po prostu mają nadzieję, że wszsytko walnie akurat wtedy kiedy to nie oni będą rządzić.

post wyedytowany przez Kasrkin 2026-05-14 09:57:35
14.05.2026 09:57
Bukary
1414.5
2
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Pełna zgoda, Kasrkin. IMHO jedyne (pozytywne) rozwiązanie to:
A) progresywne zwiększenie opodatkowania (składek);
B) sensowna deregulacja w zawodzie lekarza (albo np. dalsza ochrona w połączeniu z rozdzieleniem praktyki prywatnej od służby publicznej);
C) reforma (zwiększenie jakości) usług publicznych.

Na razie politycy ŻADNEGO z tych rozwiązań nie zamierzają wprowadzać. A konieczne jest tutaj działanie symultaniczne na wszystkich trzech płaszczyznach.

Jeśli kolaps nadejdzie za rządów PO, PiS-u czy Konfederacji, to pewnie dostaniemy USA na pełnej w formie "jedynego sensownego rozwiązania w obecnej sytuacji". A Nawrocki chętnie przyklepie wszystko, co jest "made in USA", bo jakieś europejskie rozwiązania za bardzo śmierdzą "woke Brukselą". ;)

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-14 10:12:39
14.05.2026 10:44
Kasrkin
1414.6
5
odpowiedz
Kasrkin
18
Generał

Tylko dosypanie kasy do systemu poprzez zwiększenie składki nic nie da, bo wszystko i tak pójdzie na pensje lekarzy, bo są oni chronieni systemowo i wyniesieni przez przepisy na ogromnie uprzywilejowaną pozycję. Według mnie, bez systemowej decyzji, albo deregulujemy zawód (w granicach rozsądku) i zwiększamy drastycznie liczbę lekarzy na potrzeby popytu, albo utrzymujemy olbrzymie przywileje i parasol nad zawodem, ale kosztem likwidacji praktyk prywatnych, niczego nie osiągniemy. I mam tutaj na myśli CAŁKOWITY zakaz praktyk prywatnych - wszyscy lekarze do szpitali na pensjach państwowych, skoro kapitan państwo uczynił z nich święte krowy, LUB pełny wolny rynek, ale drastycznie zwiększamy liczbę lekarzy i konkurujcie sobie dowolnie wybierając prywatne praktyki lub pracę w szpitalach. Póki tego nie rozwiążemy, nie widzę sensu dalszych reform.

Kosmiczne zarobki lekarzy są wynikiem tylko i wyłącznie sztucznego ograniczenia dostępu i podaży nowych lekarzy. Gdyby zastosować te same przepisy do DOWOLNEGO innego zawodu, zarobki również wywaliłoby w kosmos. Wyboraź sobie, że po Informatyce świeży pracownik nie może kodować, dopóki nie ukończy stażu z C#/SQL/Pythona/C++ pod okiem innego programisty, przy czym miejsca na "specjalizację" są ściśle limitowane. Z resztą dotyczyłoby to też zawodów fizycznych, jak stolarrz, glazurnik czy hydraulik - dosłowny powrót do śreniowiecza i terminowania u mistrza.

post wyedytowany przez Kasrkin 2026-05-14 10:52:45
14.05.2026 11:40
Bukary
1414.7
2
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Tylko dosypanie kasy do systemu poprzez zwiększenie składki nic nie da, bo wszystko i tak pójdzie na pensje lekarzy, bo są oni chronieni systemowo i wyniesieni przez przepisy na ogromnie uprzywilejowaną pozycję.

I dlatego napisałem, że trzeba podjąć trzy działania równocześnie. :)

Niemniej jednak uważam, że bez progresywnych podwyżek składek (nawet po "zajęciu się" lekarzami) nie ma szans na poprawę jakości usług publicznych.

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-14 11:40:38
14.05.2026 15:43
Herr Pietrus
1414.8
2
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Zakaz pracy prywatnej to byłby dopiero dramat dla systemu i mogą o nim mówić tylko ci, którzy nie mają żadnych doświadczeń ze służbą zdrowie i którym się wydaje że wszystko mogliby ogarnąć "na NFZ" - zwłaszcza, gdyby nagle 3/4 pacjentów sektora prywatnego wróciło do systemu państwowego... Większość prywaciarzy pracuje normalnie w szpitalach. OK - na pół gwizdka, ale już widzę, jak pracują 3x więcej za te same pieniądze z jednego państwowego kontraktu :)

Wbrew pozorom, populizmowi lub fatalistycznym wizjom, jedyna droga ku reformie to droga środka. Można zabrać lekarzom półtora Lexusa, ale bez prywatnego sektora, jego sprzętu, jakości, szybkości - zwłaszcza w diagnostyce, ale też chirurgii jednego dnia - dopiero mielibyście kolaps.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-14 15:48:04
14.05.2026 17:11
Bukary
1414.9
2
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Przecież w wielu różnych krajach istnieją ograniczenia dotyczące łączenia pracy lekarza w sektorze prywatnym i publicznym. W niektórych bardzo restrykcyjne (np. Dania i kraje skandynawskie, Niemcy, prowincje Kanady), a w niektórych - mniej (Australia, Holandia). Bez tego rodzaju reformy kolaps prędzej czy później nastąpi.

14.05.2026 19:56
Kasrkin
1414.10
1
odpowiedz
Kasrkin
18
Generał

Herr, co do zasady nie upieram się przy jednej opcji. Obie mają ewidentne wady i niezaprzeczalne zalety, trzeba się tylko zdecydować w którą stronę jako kraj idziemy. Obecny kierunek, bez interwencji doprowadzi do zapaści, którą już powoli widać.

Można zabrać lekarzom półtora Lexusa,

W obecnym stanie? Niby jak? Lekarze mają w ręku wszystkie karty i trzymają całe społeczeństwo za jaja - będziesz chciał cokolwiek zabrać to cię lekarz kopnie w dupę i wyśmieje. Większość ma już takie majątki, że wcale na siłe ich nie przymusisz do pracy, a nowych lekarzy jest mało - bo zawód jest chroniony przez państwo. Żyć nie umierać.

zwłaszcza, gdyby nagle 3/4 pacjentów sektora prywatnego wróciło do systemu państwowego...

"Prywatne" systemy i ubezpieczyciele już zaczęli nie wyrabiać z iloscią ludzi do obsłużenia. Powstają warianty premium, odpłatne wizyty które mają wyższe priorytety, etc. Niestety, system już w tym momencie się wali nawet przy hybrydzie NFZ-prywata.

ale już widzę, jak pracują 3x więcej za te same pieniądze z jednego państwowego kontraktu :)

Patrz wyżej - jako społeczeństwo nie masz żadnej przewagi nad lekarzem - jest chroniony prawnie on i jego zawód poprzez ograniczenie podaży specjalistów. Na ten moment - dowolnemu lekarzowi gówno możemy zrobić.

14.05.2026 20:58
Herr Pietrus
1414.11
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

I właśnie dlatego mrzonki o limitach jak w Skandynawii możecie sobie w buty wsadzić przez najbliższe 20-30 lat. :)
Skoro "złapał Kozak Tatarzyna...", to nie da się "wybrać jednej z dwóch skrajnych dróg".

W zabieraniu miałem na myśli to, że trzeba te przywileje lekarskie ograniczyć, ale zlikwidować się ich najzwyczajniej w świecie nie da, tak samo jak nie da się rozdzielić państwowego i prywaty.

Co do niedomagania systemu - słyszałem o tym, osobiście nie jestem jednak frajerem, który opłaca prywatne ubezpieczenie. :) Wiadomo, nie tylko na przykładzie USA, jak to działa. Osobiście od lat, podobnie jak osoby z mojego otoczenia, stosuję po prostu "trzecią drogę" w praktyce - diagnostyka i badania w większości prywatnie, na odpłatnych wizytach (więc nikt mnie nigdy nie spychał na koniec kolejki albo traktował jako gorszego pacjenta), ewentualne grubsze interwencje - na NFZ.

NO i IMHO nie sposób tego systemu odrzucić. Być może wręcz, o czym niektórzy mówią od dwudziestu lat - jakaś forma odpłatności (oczywiście ograniczona, połączona z opodatkowaniem tych uprzywilejowanych) powinna się pojawić także w systemie publicznym. Systemie, który oczywiście jest patologiczny i skrajnie nastawiony na dobro lekarzy, no ale patrz wyżej - 800+ też nikt nie zlikwidował, górnikom nie zabrał dodatków itp. itd.

14.05.2026 08:11
Bukary
1415
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Bukary
248
Legend

Kolejny przedstawiciel prawicowej międzynarodówki zabezpieczał interesy rynku krypto, biorąc za to pieniądze? To na pewno jakaś pomyłka i wszystko się wyjaśni.

https://x.com/i/status/2054538363869294767

14.05.2026 08:35
to_ja_jarzabek
1415.1
4
odpowiedz
to_ja_jarzabek
58
Generał

Tak właśnie ruskie służby finansują rozwalanie Europy.
Swoją drogą brytole to niezłe "geniusze inaczej" skoro ten polityk który właściwie był twarzą brexitu jeszcze u nich mieszka i politycznie funkcjonuje...

14.05.2026 09:10
Herr Pietrus
1415.2
3
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Gdzie jest Lutz, gdy jest potrzebny?!
A nie, on chyba ostatnio pisał, że wcale nie jest za Partią Reform...

14.05.2026 09:43
Jane_od_Batmana
1416
3
odpowiedz
7 odpowiedzi
Jane_od_Batmana
67
Generał

Mój chłopak (niestety dracula) pracuje w szpitalu (i to nie jest małe miasto), prawie dobrnęliśmy do połowy roku, także sukces, bo dzisiaj już mieli pogadankę z szefostwem, że będą musieli zacząć robić 40% normy i wpisywać pacjentów na badanie i wizytę tego samego dnia, żeby jakkolwiek się budżet spinał, a jak to będzie w 2027 roku to nikt nie potrafi powiedzieć, także rząd odwala naprawdę super robotę, bo pieniądze przecież mogły się skończyć już na początku roku, a my dotrwaliśmy prawie do jego połowy :)
Też muszę pogratulować premierowi Donaldowi Tuskowi sukcesów!
Po pierwsze uwolnił Poczobuta z Białorusi, nie dajcie sobie wmówić, że to ambasada USA i Nawrocki coś w tym kierunku zdziałali, bo widziałam zdjęcie jak nasz wspaniały premier ściska się z byłym więźniem, więc to jego zasługa.
Po drugie, udało się podpisać SAFE! Jestem pewna, że te pieniądze będą dobrze zarządzane, a Bruksela nie będzie robić żadnych problemów przy dawaniu nam pieniędzy, na które wzięliśmy kredyt na długie lata. Jedynie mam żal, że przy tak wielkim sukcesie dla Polski zabrakło podpisu Donalda Tuska, ale najwidoczniej nasz premier był bardzo zajęty i może znów pojechał do Armenii tak jak podczas święta flagi, żeby działać w naszym interesie albo prowadził rozmowy z PKP, żeby dokończyć remont dworca w Warszawie. W zeszłym roku 11 listopada było świetnym terminem na to, bo przecież wolne od pracy to mały ruch jest na dworcach, więc liczę na powtórkę i w tym roku, żebyśmy mieli najlepsze tory w całej Europie.

14.05.2026 10:31
tomazzi
1416.1
9
odpowiedz
tomazzi
38
Generał

A zupę to Ty w tym tygodniu jadła?

14.05.2026 10:53
to_ja_jarzabek
1416.2
5
odpowiedz
to_ja_jarzabek
58
Generał

Jeśli to zupa była to jestem ciekaw jakich tam tabletek które zwykle powinny być dodawane do posiłku akurat dziś zabrakło?
PS
Albo ile diengów wpadło "bo zupa albo rzeczywistość była za słona"...

14.05.2026 11:37
Jane_od_Batmana
1416.3
odpowiedz
Jane_od_Batmana
67
Generał

Brygada, ale co tacy smutni? Uśmiechnijcie się kochani, przecież jest super, a będzie tylko lepiej!
Od razu widać, że jakieś PISiory albo ruskie boty się nie cieszą z sukcesów KO!

post wyedytowany przez Jane_od_Batmana 2026-05-14 11:39:16
14.05.2026 11:47
tomazzi
1416.4
13
odpowiedz
tomazzi
38
Generał

Ale z SAFE się każdy antyruski cieszy. Cieszy nas też sukces MSZ w postaci uwolnienia Poczobuta. Cieszą nas też dobre stosunki z partnerami, np.: Włochami, Niemcami, Francuzami, Węgrami. Nie cieszy nas sytuacja służby zdrowia, nie cieszy demografia, nie cieszy sytuacja w szkolnictwie. Nie cieszy nas zabetonowane państwo przez PIS, nie cieszy nas bezprawna swawola Nawrockiego.

Napiszę po Twojemu:
Dziękujemy panowi prezydentowi Nawrockiemu! Uwolnił Poczobuta z Białorusi. Nie dajcie sobie wmówić, że to zasługa rządu, przecież samo otoczenie pana prezydenta Nawrockiego pisało, że to ich zasługa więc musi tak być.
Dziękujemy panowi prezydentowi Nawrockiemu! Zawetował SAFE czyli wsparcie niemieckiego przemysłu. Nie musimy przecież nic sami produkować skoro możemy kupować świetny sprzęt w USA.

14.05.2026 15:40
😂
1416.5
odpowiedz
Saydbeth_NPC
1
Legionista

Jeszcze jak... te pieniądze na pewno pójdą w szczytnym celu ( safe)

14.05.2026 17:06
Drackula
😂
1416.6
1
odpowiedz
Drackula
247
Bloody Rider

Jasne jasne, już widzę aby jakiś lekarz z taką pustą osobą się wiązał. Lekarze z reguły nie są takimi desperatami ;)

Popracuj nad tymi bajeczkami bo jesteś kompletnie niewiarygodna.

post wyedytowany przez Drackula 2026-05-14 17:07:32
16.05.2026 10:16
Jane_od_Batmana
1416.7
odpowiedz
Jane_od_Batmana
67
Generał

dracula, abstrahując od tego czym dokładnie zajmuje się mój partner, zdajesz sobie sprawę, że szpital to nie tylko lekarze, ale cała gromada różnych specjalistów? No ale z twoją wiedzą to by cię tam nawet na mopa nie puścili...

14.05.2026 12:00
Irek22
1417
10
odpowiedz
1 odpowiedź
Irek22
170
Legend

Wchodzę do wątku. Patrzę: szaro. Patrzę: Jane. Myślę: "Oho, Tusk w końcu pierdnął!". Wchodzę więc na różne portale i nic - Tusk jednak nie pierdnął.
Na podstawie późniejszego posta tomazzi okazuje się, że Jane znów bredzi nt. przerabianego tu jakieś tysiąc pięćset sto dziewięćset razy SAFE.

Zieeew...

post wyedytowany przez Irek22 2026-05-14 12:01:13
16.05.2026 10:18
Jane_od_Batmana
1417.1
odpowiedz
Jane_od_Batmana
67
Generał

Nie no ależ oczywiście, służba zdrowia nigdy nie miała się lepiej :)

14.05.2026 17:22
Bukary
1418
odpowiedz
4 odpowiedzi
Bukary
248
Legend

Z kącika humorystycznego:

Co ja czytam? Miała być wycofka wojsk amerykańskich z Niemiec, a jest...

https://x.com/rzep8/status/2054669776329338951

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-14 17:36:43
14.05.2026 17:31
abesnai
😉
1418.1
4
odpowiedz
abesnai
112
Kociarz

Paskowy ZaRublika już w pełnej gotowości: Polska zagrożona przez zdradę rządu, Tusk anulował transfer wojsk amerykańskich z Niemiec do Polski.

post wyedytowany przez abesnai 2026-05-14 19:39:36
14.05.2026 17:39
Bukary
1418.2
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Morawiecki już nie tylko "w gotowości". Działa. :)

https://x.com/MorawieckiM/status/2054834098204553265

14.05.2026 20:06
NewGravedigger
1418.3
odpowiedz
NewGravedigger
208
spokooj grabarza

W spocie nie ma batyra, co tam się u nich dzieje za niezgoda

14.05.2026 20:38
Herr Pietrus
😊
1418.4
5
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Potężny Tusk rozkazuje nawet Trumpowi, jak tu nie iść w ogień za takim przywódcą?

14.05.2026 20:08
-=Esiu=-
1419
5
odpowiedz
-=Esiu=-
224
Everybody lies
Image

14.05.2026 21:30
Irek22
😍
1420
4
odpowiedz
Irek22
170
Legend

Janusz Kowalski jadący po PiS-owcach, że nie mają kontroferty wobec rządów Tuska - coś przepięknego!

14.05.2026 23:18
Iselor
1421
1
odpowiedz
Iselor
49
Senator
Image

Ziobro ma przewalone.

15.05.2026 06:49
1422
1
odpowiedz
7 odpowiedzi
znafcatematu
74
Generał

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-odwolaly-wyslanie-wojsk-do-polski-swiatowe-media-analizuje-przyczyny-podsumowanie/depp5tg

Donald Trump, Donald Trump, Donald Trump. Obiecanki cacanki, a głupiemu radość !!!

post wyedytowany przez znafcatematu 2026-05-15 07:53:22
15.05.2026 08:37
-=Esiu=-
1422.1
3
odpowiedz
-=Esiu=-
224
Everybody lies

Wina Tuska, więc spodziewaj się zalewu manolów, dzonow i trumpfów :)

1
...
3738394041
...
49
Forum Forum Polityka i Religia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl