https://stowarzyszenieprzyjaciolrepubliki.pl/cele
https://stowarzyszenieprzyjaciolrepubliki.pl/documents/statut.pdf
Mogliby sobie we współpracy z Rydzykiem jakiś parabank stworzyć.

Gdyby ktoś miał jeszcze wątpliwości jakim żałosnym TWOREM jest UPAdlina... to chyba w nagrodę za te hełmy :P i dobre relacje w latach 39-45.
No chyba, że fanklub Nawrockiego dalej ma ból tyłka o bitwę na ordery.
A Nawrocki juz odebrał order Mussoliniemu i Schroderowi?
https://pulsgdanska.pl/wiadomosci-gdansk/bialorusinka-zaatakowana-w-gdansku-w-swojej-kwiaciarni-zostala-zwyzywana-i-skonczyla-ze-zwichnieta-reka/JbqxuP0OMA6vHFSNJdTV
Wtedy starsza kobieta zwróciła się nagle do mężczyzny. „Wie pan, ja bym nie radziła tutaj kupować jakiejś kwiaty, bo to jest sklep ukraiński i tutaj kwiaty bardzo złej jakości, zgniłe i stare" – usłyszał klient.
Kobieta i mężczyzna wyszli ze sklepu, ale na tym się nie skończyło. Już na ulicy klientka zapowiedziała, że opowie wszystkim znajomym i rodzinie, żeby nikt nie kupował kwiatów w tym miejscu, bo „ta kwiaciarnia jest ukraińska". Mężczyzna, odchodząc, odwrócił się w stronę Tatiany, pokazał jej środkowe palce obu dłoni i krzyknął: „wypierdalaj kurwa na Ukrainę".
Zapłakana Tatiana wróciła do sklepu, wzięła telefon leżący na biurku i wybiegła za klientami. Chciała nagrać ich słowa jako dowód. „Ja proszę powtórzyć was wszystko to, co wy mi powiedzieli" – zwróciła się do nich.Para zaczęła twierdzić, że to Tatiana miała ich wyzywać i przepędzać ze sklepu. Kiedy mężczyzna zorientował się, że jest nagrywany, chwycił ją mocno za lewą rękę, w której trzymała telefon. Ekran urządzenia pękł, a mężczyzna próbował je wyrwać, wykręcając jej dłoń. Według relacji przekazanej białoruskiemu portalowi MOST Media mężczyzna miał także kilkukrotnie uderzyć ją w twarz. Ktoś z przechodniów wezwał pogotowie i policję.
spoiler start
Pani Tatiana swój dom w Gdańsku znalazła w 2019 pochodzi z Białorusi i jest Polką urodzoną za naszą wschodnią granicą. Ze względu na swoje pochodzenie w miejscach swojego urodzenia doznawała licznych represji i nieprzyjemnych sytuacji.
spoiler stop
a co do tematu, a nie mówiłem? Trąbie o tym od lekko od dekady, ale dopiero teraz drobnozmianowcy załapali z jakim państwem mamy do czynienia? Jak z murem na granicy, nic do kur... nędzy nie łapią.
Do jakiego tematu się konkretnie teraz odniosłeś?
Miesiąc temu Sierakowski i sadura pisali w swoich najnowszych badaniach o tym że my mamy aktualnie nastroje przedpogromowe, ale takie manolole i cyferkowe oczywiście tego nie widzą. A jak już dojdzie do jakiegoś poważniejszego incydentu to będzie zdziwiony Pikachu, oni są w stanie usprawiedliwić każde sk****wo swoich panów bo lewactwo. W przypadku uchodźców mówili że zakładają całemu krajowi pętlę na szyję, a sami teraz robią dokładnie to samo głosując na PiS i konfunie.
Manolola i cyferkowi tego świata, kwestia czasu zanim będziecie mieć krew na rękach.
Gdzie konkretnie o tym pisali? Na podstawie jakich badań? Zacytuj proszę i daj jakiś link, chętnie zapoznam się z takimi badaniami.
Żadnych badań nie było, vide AI
Jeśli natomiast pytasz o badanie, które liczbowo pokazuje wzrost niechęci do Ukraińców (np. „X% Polaków ma negatywny stosunek do Ukraińców”), to w ciągu ostatnich trzech miesięcy Sadura i Sierakowski takiego badania nie opublikowali. Ich najczęściej cytowane badanie w tym zakresie nadal pozostaje raport „Polacy za Ukrainą, ale przeciw Ukraińcom” z 2022 r.
Zwykłe trust me bro i Milka autistic screetching, że oto pogromy ido!!!!!11
No ludzie...
Najpierw przyszli po socjalistów, ale ja milczałem, bo nie byłem socjalistą.
Potem przyszli po związkowców i znów nie protestowałem, bo nie należałem do związków zawodowych.
Potem przyszła kolej na Żydów i znowu nie protestowałem, bo nie byłem Żydem.
Wreszcie przyszli po mnie i nie było już nikogo, kto wstawiłby się za mną.
I tak się to skończy, gdy przedstawiciele kacapów dojdą u nas do władzy.
Najpierw przyszli po socjalistów, ale ja milczałem, bo nie byłem socjalistą.
No, akurat socjaliści mają u nas ostatnio wyjątkowo przekichane :) I znów, nawet pierwszego punktu nie spełniamy, nawet w wierszyku z dupy.
Cyferkowy znalazł ten wywiad więc znajdziesz i ty.
Wywiad to nie badanie, ale w sumie wrzucę.
Tl,dr - 50% najeżdżanie na Nawrockiego za odebranie orderu (faszysta, ruski agent, idiota i co tam jeszcze sobie lewaki wymyśliły), 25% najeżdżanie na Bąkiewicza na granicy, bo nie chciał wpuszczać "biednych" imigrantów, 23% jechania po rządzie Tuska, bo nic nie robi, a powinien pałować prawicę, i o dziwo - 2% pokazania prawdziwego problemu, czyli celowej eskalacji Zełenskiego, któremu z powodu niskiego poparcia i korupcji pali się tyłek, więc postanowił zrobić zasłonę dymną kosztem relacji Polski z Ukrainą. Czyli "Bohaterzy UPA", nadanie orderu Ursuli von der Leyen, a ostatnio wykluczenie Polski z programu balistycznego. No proszę, nawet zepsuty zegar dwa razy pokaże dobrą godzinę.
Badania? Sadurski pogadał z Timothym Snyderem, że w Polsce odradza się nacjonalizm. No i elo, pora na CS'a.
Na pewno bym im nie zarzucał że wyciągnęli sobie ten tekst o nastrojach przedpogromowych z dupy
No patrz, a ja nie miałbym z tym problemu :)
A to Bąkiewicz był gdzieś pod Czeremchą albo Krynkami? Tam gdzie są imigranci na granicy
Ty łyknąłeś clickbaitowy tytuł, oparty jedynie na opinii Sierakowskiego bo pasuje ci do histerycznej narracji i nazywasz to badaniami.
Nie, był na Niemieckiej granicy. To nie ja wspomniałem o nim z dupy w tym wywiadzie, co się czepiasz?
Polka z Białorusi została znieważona i poturbowana bo Polakom nie spodobał się jej akcent. Plus groźba uwalenia jej biznesu.
I co ona ma wspólnego z tą bijatyką po pijaku?
A jak chcesz się tak bawić to ok.
Z jakim państwem mamy do czynienia gdy młoda Białorusinka została brutalnie zgwałcona i zamordowana w Warszawie? Albo z jakim narodem?
Ukraińcy i przy okazji Białorusini obrywają tylko ze względu na swoją narodowość i język a tam doszło do bijatyki pod wpływem alkoholu. W naszym kraju to nic nietypowego.
To może jeszcze Anglik zadźgany nożem przez emigranta? Niedawno internet doznał wzmożenia, a teraz cisza. Żadnych protestów, Elon nie skomentował.
https://www.bbc.com/news/articles/c7vymvm1qpgo
Już chyba wszyscy zapomnieli o ataku na sakiewicza :( A takie wygrazanie było o niszczeniu opozycyjnych mediów.
Hmm, "ciekawy" wątek. Widzę tu zwolenników wielu opcji politycznych. Jedno pytanie. Czy komukolwiek z was i kiedykolwiek, udało się przez ten cały czas istnienia wątku kogokolwiek "przekonwertować" na swoją stronę?
Tak, trumpf był zagorzałym pisowcem a teraz jest zagorzałym konfederatą :P
xD
W związku z tym, że nie da się jak widać nikogo przekonać do swojej racji, to po co tu od kilku lat bijecie pianę? Pokazujecie czyja bańka jest bardziej hermetyczna?
Chyba że chodzi o sprawdzenie czy własne poglądy wytrzymują krytykę - z tym to tu różnie. Najtwardsze fakty i dowody przegrywają z fanatyzmem.
Logika zawodzi , gdy do głosu dochodzi bezkrytyczna wiara w swoich idolów.
ps://videoparlament.pl/video/129820-donald-tusk-kaczynski-stracil-kontrole-nad-pis
Bukary uprawia pierdololo na tym forum
Dobrze, że ty swoimi wypowiedziami wynosisz ten wątek na himalajskie wyżyny merytoryki.
Mała próbka Grzegorza Brauna. Serio on ma aż 10% poparcia?
https://x.com/KotMaryjny/status/2077756460587516257
Nie musisz szukać daleko skąd, wystarczy, że poczytasz wyróżnione komentarze na samym GoLu, przykładowo:
https://www.gry-online.pl/opinie/odyseja-nolana-to-wielkie-rozczarowanie-zamiast-mocy-klasycznej-h/z44961
- 800+
- ubezpieczenie
- emerytury (choć podobno nie do końca)
jeżeli nie spełniają podstawowych założeń. Także może albo sprawdź źródła tych rewelacji, albo daruj sobie, bo mocno śmierdzi "rublem za posta".
Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez CBOS, krótka charakterystyka elektoratu Brauna:
• Wśród deklarujących zaufanie do Grzegorza Brauna przeważają mężczyźni. Liczebnie wyróżniają się także osoby z wykształceniem średnim i zasadniczym zawodowym oraz robotnicy wykwalifikowani. Ponad połowa darzących zaufaniem lidera Konfederacji Korony Polskiej to mieszkańcy wsi. Charakteryzują ich poglądy prawicowe oraz duże zaangażowanie w praktyki religijne.
• Mimo że Konfederacja Korony Polskiej jest dla osób ufających Grzegorzowi Braunowi partią najbliższą, zaledwie co dziesiąta spośród nich oddała na niego głos w pierwszej turze wyborów prezydenckich w 2025 roku, podczas gdy ponad połowa zagłosowała na Karola Nawrockiego.
• Zaufanie do Grzegorza Brauna współwystępuje z bardziej krytycznym nastawieniem do innych narodów i grup etnicznych. Silniejsza niż przeciętnie niechęć szczególnie widoczna jest w odniesieniu do Ukraińców, Niemców i Żydów, a mniejsza sympatia w przypadku narodów Europy Zachodniej. Wyjątkami są natomiast Rosjanie i Białorusini, do których ufający Grzegorzowi Braunowi deklarują średnio mniejszą niechęć niż ogół dorosłych Polaków, oraz Amerykanie i Węgrzy, którzy budzą w nich większą sympatię niż wśród ogółu badanych.
• Osoby deklarujące zaufanie do Grzegorza Brauna wyróżniają się większym krytycyzmem w ocenie sytuacji w kraju i działalności rządu Donalda Tuska. Częściej natomiast pozytywnie odnoszą się do prezydentury Karola Nawrockiego.
• Charakteryzuje je także większy niż przeciętnie eurosceptycyzm i poczucie, że członkostwo w UE zbytnio ogranicza naszą suwerenność.
• Zaufanie do Grzegorza Brauna współwystępuje z rzadziej deklarowaną niepewnością poglądów lub brakiem opinii na temat różnych kwestii politycznych i społecznych.
https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2026/K_031_26.PDF
Ciekawe jak religijnej wsi spina się głosowanie na Brauna w kontekście jego poparcia niemieckich schizmatyków i kumplowania się z Olszańskim.
https://x.com/LeskiPiotr/status/2005303473072644461
Całkiem udane wystąpienie sympatycznego posła z P2050.
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-posel-koalicji-nagle-podszedl-do-law-pis-mial-prezent-dla-cz,nId,23515639
Najbardziej jednak cieszy, że w tym zakresie panuje pełna zgoda:
https://dzieje.pl/wiadomosci/sejm-jednoglosnie-przyjal-uchwale-ws-uczczenia-pamieci-ofiar-ludobojstwa-na-ziemiach
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wolodymyr-zelenski-podjal-decyzje-dotyczaca-relacji-z-polska-archiwa-zostana-otwarte/r1mfyqm,79cfc278
Cóż to się nagle stało że taka zmiana na Ukrainie? Jednak zdali sobie sprawę że trochę przesadzili? Czy groźby blokowania negocjacji z UE?
Uprzedziłeś mnie 😉
Akurat jego decyzja zeszła się z podjęciem uchwały ws. uczczenia pamięci ofiar ludobójstwa. Być może jakieś głosy rozsądku dotarły, że tym razem nie odpuścimy.
no patrzcie, wystarczyło robić to samo co oni, czyli ich kopnąć i zadziałało! Bo jak wiadomo od Tukidydesa, w polityce liczy się tylko to co mi możesz dać lub to co mi możesz zabrać!
no patrzcie, wystarczyło robić to samo co oni, czyli ich kopnąć i zadziałało!
Spokojnie, spokojnie: w tym wątku nadal będą sobie kpić z Nawrockiego za to, że odebrał Zełenskiemu order i zapoczątkował nowy rozdział w relacjach polsko-ukraińskich, zmuszając resztę klasy politycznej do wyhodowania cohones. ;)
Quod erat demonstrandum. LOL.
Możesz zaklinać rzeczywistość, ale "medalik" bardzo zabolał Zełenskiego i ukraińskie elity. Przespałeś "wojnę orderową"? Nawrocki dał sygnał, a reszta baranów w rządzie musiała zareagować (działając także na szczeblu UE), bo dłużej się nie dało przymykać oczu na nastroje społeczne.
Ale wiem, wiem. To pewnie "Tusk się wściekł" i wszystko z własnej inicjatywy załatwił z UE.
Jak dzieci. :)
A porównywanie stosunku Nawrockiego do gloryfikacji UPA ze stosunkiem Brauna do Ukrainy... powiem ci szczerze, że bardzo nisko upadłeś w ferworze erystycznej walki.
Szkoda, że Lord się wycofał z wątku, bo teraz już naprawdę nie da się czytać obrońców liberałów bez uśmiechu zażenowania. Niektórym została tylko pyskówka.
No sory Bukary ale Ciebie ostatnio tez ciezko czytac.
Ale masz racje co do snusa, niczym trumpek startegia polityczna niczym szachy 25D ;)
Ale ten świat jest prosty. Wszystko to wina Tuska i liberałów. Wyrosła nam nowa jakość: skrzyżowanie Janusza K. z Adrianem Z. 🤣
a nie tylko Niemcy, Francja czy Wlk Brytania. Każdy z krajów może mu solidnie namieszać w pozyskaniu kolejnych transz na zakup uzbrojenia. Po prostu przeszarżował. Myślał, że można to załatwić na sposób wschodni, dogadując się z najsilniejszymi w EU. Tak to nie działa. Jest masa przepisów wykonawczych gdzie państwa takie jak Polska, Czechy, Węgry mogą Ukrainę skutecznie zablokować. Każdy wie, że elitom ukraińskim jest nie po drodze z EU, ale chętnie przyjmą olbrzymie kwoty w euro. Zabranie przez typa orderu w żaden sposób nie przysłużyło się Polsce i niczego nie zmieniło.Ukraina testuje jak daleko może się posunąć i ile może ugrać( dostać kasy). To jest właśnie przykład całkowitego nie rozumienia współczesnej dyplomacji. Ty naprawdę wierzysz w to piszesz?
ttps://x.com/i/status/2078036544221237639
Zandberg " byle nie Trzaskowski" zdziwiony. Brakuje jeszcze Biejat i Hołowni.
No naprawdę....
Co żeś zasiał teraz zbierasz.
Nie ogarniam kto jest kto tutaj, ale chyba najwięksi kumple tu to Bukary i Mianolito?
Linków mi nie wkleja
Musisz mieć wyższy poziom, chyba 5.
Nie ogarniam kto jest kto tutaj, ale chyba najwięksi kumple tu to Bukary i Mianolito?
Zdecydowanie nie :)
O, jest i Biejat, a nie mówiłem:
ttps://x.com/i/status/2078054720401260758
[link]
Kongresmen z Partii Republikańskiej Don Bacon wezwał w środę Pentagon do zaprezentowania planu, w jaki sposób resort obrony USA zamierza zrealizować polecenie prezydenta Donalda Trumpa o wysłaniu dodatkowych wojsk amerykańskich do Polski.
„Prezydent Trump nakazał DOD (Pentagonowi – PAP) zastąpienie brygady pancernej w Polsce 58 dni temu, po tym, jak Pentagon odesłał Brygadę z powrotem do USA. Kongres i nasi partnerzy z NATO nic nie słyszą z Ministerstwa Obrony i nie podoba nam się, że dowództwo cywilne jednostronnie wycofało 40 proc. wojsk pancernych z Europy bez ŻADNYCH ustępstw ze strony Rosji” – napisał Bacon na platformie X. „To przeciwieństwo strategii »Pokój przez siłę«. Współpraca z Kongresem to droga dwukierunkowa i chcemy mieć plan już teraz” – dodał.
Republikanin był jednym z czołowych krytyków nagłego wycofania brygady pancernej z Polski w maju, uznając decyzję i sposób jej podjęcia za „haniebny”. Między innymi po presji Kongresu prezydent Trump ogłosił potem wysłanie „5 tysięcy dodatkowych żołnierzy” do Polski.
Mniej niż 100 amerykańskich żołnierzy jest obecnie w Estonii - przekazał w poniedziałek portal nadawcy publicznego ERR, powołując się na wypowiedź ministra obrony Hanno Pevkura. Nowy kontyngent sił USA powinien pojawić się latem i pełnić służbę do końca roku, jednak nie jest jasne, co stanie się później.
Już 1 maja Pentagon zapowiedział wycofanie 5 tys. żołnierzy z Niemiec. Tego samego miesiąca Hegseth anulował plany rotacyjnego przemieszczenia 4 tys. amerykańskich żołnierzy do Polski, a decyzja ta była częścią serii ruchów mających zredukować liczbę sił USA w Europie. Jednak po kilku dniach prezydent Donald Trump zadeklarował – powołując się na jego relacje z prezydentem Karolem Nawrockim - wysłanie do Polski dodatkowych 5 tys. amerykańskich żołnierzy.
Przewodniczący komisji obrony parlamentu Estonii Kalev Stoicescu powiedział, że Stany Zjednoczone pozostawiły kraje wschodniej flanki NATO w stanie zawieszenia niezależnie od tego, jak dużą część PKB państwa te przeznaczają na obronę.
Dobra wiadomość, najbogatsza ruska odczuje skutki operacji specjalnej. Propagandowo dobre zagranie. Ogromna chmura dymu pod Moskwą, milionowe straty, tysiące rusków nie otrzyma przesyłek, same plusy.
To pierwszy taki atak. Płonie baza logistyczna „rosyjskiego Amazona” [link]
ttps://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-to-pierwszy-taki-atak-plonie-baza-logistyczna-rosyjskiego-am,nIdn,1010436
https://wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/kim-jest-adam-borowski-kandydat-na-rpo/
Tym razem przegrał. Ale ma u mnie angaż jak będę kręcił film kostiumowy o warcholstwie. To znaczy o szlachcie polskiej, ale kto by takie dłużyzny czytał. :D https://www.youtube.com/watch?v=TFxFqb6Nhss
Ankieta
Czy kogokolwiek z was w jakimkolwiek stopniu grzeje temat Wołynia i ekshumacji.
Obrzydliwe i wyrachowane wykorzystanie do celów politycznych. Kilka punktów w sondażu ważniejsze od interesu narodowego.
W Brukseli to jednak są pajace. Sami leją wodę na młyn nacjonalistów. Po zajęciu kasy PAŻP, za niby długi Polski wobec amerykańskiego koncernu wynikające z umowy zawartej między tym koncernem a KE, za plecami obywateli, na zakup eksperymentalnego dziadostwa o nieznanych skutkach ubocznych w ilości która była irracjonalna, nawet ja, względny liberał, zaczynam uważać, że trzeba bronić suwerenności Polski przed Brukselą.
https://www.wnp.pl/rynki/czy-pfizer-moze-dowolnie-sciagac-pieniadze-z-polski-ten-spor-wykracza-poza-szczepionki,1082201.html
Najgorsze jest to, że jak nie rozwali się korpooligarchii i nie będziemy mieć alternatywy dla USA, to sami stawiamy się w pozycji popychla z którym można robić co się chce, bo nie możemy podskoczyć. Aż by się prosiło zablokować konta tego koncernu w Polsce, ale ani PO ani PiS by się nie odważyło, bo zaraz mieliby telefon od amerykańskiego ambasadora żeby się nie wygłupiali.
pis to same niekompetentne pajace, bo bezmyślnie kupili szczepionkę, bez wcześniejszej analizy czy taka ilość będzie rzeczywiście potrzebna
Tak, choć to na temat PiS to było wiadomo po wielu innych sprawach.
Nie rozumiem tylko co ma z tym wspólnego Bruksela.
Zakupy szły centralnie przez Brukselę z tego co wynika z opisu tej sprawy. Polska tylko się zgadzała, że potrzebuje taką a nie inną ilość szczepionek, tzn. chyba ok. 5 dawek na obywatela szczepionki, która miała być dwudawkowa. A teraz sprawa zapłaty jest rozstrzygana nie w Polskim sądzie, a w Brukseli.
co do blokowania kont, to masz rację, ale powinno się to zrobić wszystkim pisowcom i to z nich ściągnąć odszkodowanie, którego domaga się producent.
Zgoda, ale nie zmienia to faktu, że blokowanie kasy dla instytucji nie będącej stroną umowy jako zabezpieczenie to absurd. To tak jakby Tobie komornik wszedł na konto za długi sąsiada, tylko dlatego, że mieszkacie w tym samym bloku.
https://www.rp.pl/polityka/art44103251-pfizer-kontra-polska-kto-odpowiada-za-kontrakt-na-miliony-niewykorzystanych-dawek
Warto poczytać. W skrócie:
- w 2021 roku, podczas pandemii Polska razem z resztą unijnych krajów (wyłączając Węgry) przystąpiła do 3 programu wspólnych zamówień na szczepionki
- umowa była negocjowana przez Komisję Europejską, a nie państwa członkowskie
- ilość szczepionek zależała od przeliczeń algorytmu przygotowanego przez KE
- rządom poszczególnych krajów dano bardzo krótki czas na decyzję o przystąpieniu (5 dni)
- decyzja była zero-jedynkowa, albo wszystko albo nic
- podejmowano ją w warunkach bardzo dużej presji ze strony przedstawicieli KE i w momencie w którym wciąż nie wiedziano czy pandemia ustąpi czy nie
- KE nie przewidziała żadnej możliwości odstąpienia od umowy
Rozumiem niechęć do pisowców, sam ją dzielę i uważam za słuszna w wielu przypadkach. Rozumiem też, że aktualny rząd gra tym cynicznie i w imię walki politycznej woli winą obciążać swoich konkurentów zamiast Komisji Europejskiej.
Ale ten temat pokazuje najlepiej jak niektóre granatniki powyżej zaczadzone są sporem plemiennym i nawet w sytuacji gdy Polska traci miliardy przez nieudolność (lub jakieś układy) Komisji Europejskiej wolą nasrać do własnego gniazda i za wszystko rytualnie obwinić pisiorów.
MaBo Bardzo nierzetelny artykuł, broni i usprawiedliwia właściwie jedną stronę. Coś tam sugeruje, że mogli niby zrobić to inaczej ale wiecie rozumiecie, takie były czasy. Dlaczego mając pełne magazyny i propagandową narrację antyszczepionkową zamówiono tak ogromną ilość szczepionek? Artykuł nie wyjaśnia czy był przymus kupienia aż takiej ilości? Dla mnie to jest punkt wyjścia
Swoje informacje opierałem na artykule powyżej i kilku innych. Pojawiały się w nich wzmianki o „kwotach” szczepionek dostępnych dla poszczególnych krajów w ramach wspólnych zakupów przeliczanych na bazie „algorytmu” „przelicznika populacyjnego” etc.
https://szczepienia.pzh.gov.pl/komunikat-ke-w-obszarze-strategii-szczepien-i-wprowadzania-szczepionek-przeciwko-covid-19/
Zgodnie ze strategią KE każde państwo otrzyma dawki na podstawie klucza podziału proporcjonalnie do rozmieszczenie populacji.
Ale ok, mogę przyjąć, że tym przypadku polski rząd miał prawo zamówić mniejszą kwotę. Tyle, że to tak naprawdę guzik zmienia w całej sytuacji.
Akurat o ilość zamawianych szczepionek można mieć w tym miejscu najmniejsze pretensje do kogokolwiek bo to był czas nadal trwającej pandemii, której rozwoju nikt nie potrafił ze 100% pewnością przewidzieć, a sama skuteczność szczepionek i ilość potrzebnych powtórzeń nie była jeszcze wtedy pewna (przecież kuźwa w 2021 te „pisowskie zakupy” chwalił nawet Tusk).
Problemem kolego jest, że w tej sytuacji część tutejszych bywalców woli założyć klapki na oczy i udawać, że warunków tej umowy nie negocjował PiS, że były one skrajnie niekorzystne dla państw członkowskich, że czas na decyzję ustanowiono ekstremalnie krótki, że nie dano możliwości jakiegokolwiek renegocjowania kwot już po złożeniu zamówienia ani wypowiedzenia jakiejkolwiek transzy kolejnych dostaw. Umowa na zakup tych szczepionek była skrajnie korzystna dla Pfizera.
I to jest efekt nieudolnych negocjacji prowadzonych w kompletnie nietransparentny sposób przez przez KE i ogromnej presji, którą wywierała na kraje członkowskie. Za tą nieudolność Polacy i reszta społeczeństw europejskich płaci teraz miliardy.
edit:
„nierzetelny artykuł” pochodzi z dziennika, który zwyczajowo sprzyja bardziej obecnemu rządowi niż pisowcom - to już powinno coś dawać do myślenia
A przymus kupienia takiej czy innej ilości nie ma żadnego znaczenia - bo decyzję o ilości podejmowano w warunkach, w których nikt nie wiedział jak długo jeszcze będzie trwać pandemia i ile dawek trzeba będzie powtarzać. Dlatego właściwie wszystkie kraje, które skorzystały z programu stały później przed koniecznością niszczenia zakupionych i niewykorzystanych dawek.
Punktem wyjścia powinno być to że Komisja Europejska wynegocjowała skandalicznie niekorzystną dla krajów członkowskich umowę, na której podpisanie dała im jedynie 5 dni w warunkach gdy odstąpienie mogło się wiązać z tragicznymi skutkami w przypadku pogorszenia pandemii. Ta sama Komisja nie umożliwiła jakiejkolwiek negocjacji późniejszych warunków z Pfizerem i odstąpienia od zamówień w sytuacji gdy wiadomo już było, że kolejne dawki nie będą konieczne.
Nawet nie potrafiła przywołać swojego klienta do porządku. W takich sprawach, kładziesz uszy po sobie, słuchasz się fachowca; a nie zgrywasz przezajebistego cool ziomala robiącego sobie podśmiechujki w obecności sędziego i mediów. Kompletna amatorszczyzna w wykonaniu pani adwokat. Jej cynizm musi być wystrzelony w kosmos - zgarnąć kasę i mieć wywalone. Nie wiem co gorsze, podjąć się reprezentowania takiego patusa czy tak olać sprawę.
Sędzia dosłownie wprasował gościa w glebę ale też wystawił ocenę tej adwokat. Bo to ona jest odpowiedzialna za zachowanie klienta na sali rozpraw.
O, kolejny specjalista xd Jeden pyta kolegi prokuratora, drugi rozmawia z ai.
Ile razy miałeś możliwość zapanować nad klientem na sali rozpraw? Ja osobiście kilka razy próbuję, a jeśli klient nadal się stawia to olewam i czekam aż go sędzia sprowadzi do parteru. Ja nie jestem odpowiedzialny za zachowanie klienta, to jest jakiś absurd. Ja jestem od tego, żeby mu uświadomić jakie mogą być tego konsekwencje.
Powtórzę ostatni raz - adwokat nie jest od oceny klienta, nie rozumiecie czym jest nasza praca. Mozemy wiedziec od razu, ze klient jest winny i nadal dążyć do tego aby wyrok byl jak najbardziej korzystny. Możemy o braku winy dowiedzieć się w połowie postępowania - mialem tak ostatnio w sprawie o gwalt na maloletniej. Z pozoru oczywista sytuacja a w praniu wyszlo, ze dziewczynki sie umowily do skladania zeznań. I co, adwokat miał odmówić prowadzenia sprawy gwalciciela?
A jesli tak to w jakiej sytuacji bylby ten mityczny obronca z urzedu (ktory w zasadzie niczym sie nie rozni od adw z wyobru ale chyba ten na dole tego jie rozumie xd) ktory musiałby prowadzic sprawe, która odrzucił moralny adwokat😁
wykazała się całkowitym zepsuciem moralnym i postawą godną najciemniejszych kart historii ludzkości.
Ciężko to nawet poważnie skomentować.
Macie obaj z tym geniuszem na dole jakieś wypaczone wyobrażenia. To się zmieni po wizycie na sali sądowej - a statystycznie co trzecia osoba na tę salę trafia.
Tak jak klub piłkarski dostaje karę za zachowanie kibiców na trybunach. Biedni ci adwokaci, wynajmowani, zmuszani do pracy. :D
Można upomnieć raz, drugi, po trzecim razie rezygnujesz.
May way or a highway.
Ale to tylko wy tak uwazacie, ze ktos nas trzyma sila. Obrońcy wiedzą jaka jest ich rola.
Niestety nasze spoleczenstwo musi do tego dojrzeć, karmieni rzeczywistością serialowa i poczuciem koniecznosci stosowania zasad moralnych przez wszystkich oprócz samych oceniajacych.
Zakładam, ze nie macie takich wątków do lekarzy czy psychologów, którzy maja za zadanie pomóc zwyrodnialcom.
Zresztą chętnie wysłucham tej rady, w ktorym miejscu leci linia przecinająca sprawy w ktorych mozna i nie powinno sie działać
Proszę o wytyczne. 😃
Wiem, że nie była z urzędu ale gdyby typ dostał takiego, to jego rolą byloby dokladnie to samo działanie, co ona. Ba! Ona moglaby byc tym obrońcą. Czy to rozwiewialoby wasze pretensje? Przecież to jest absurdalne podejście.
Czyli jednak zaczynamy płynąć do stwierdzenia o - wykonywaniu swojej pracy. Byli już tacy w historii którzy: "wykonywali tylko swoje obowiązki".
Ale cały czas rozmawiamy o konkretnym przypadku bronienia Żaka. A dokładnie o stylu tego bronienia. Ja nie podważam, że się tego podjęła.
Podważam styl w którym to robiła. Potakiwanie przez trwanie w tym związku biznesowym uważam za krajnie amoralne, szczególnie w kontekście zachowania klienta. W moim odczuciu jej chęć zarobku przeważyła nad elementarny poczuciem własnej godności. Trzeba naprawdę mieć ostry rys narcystyczny aby się na to godzić. Widziała, nie reagowała. A może reagowała, nie wiem. Może go upominała, miała na niego niesamowity wpływ ;) Jednym mu uchem wlatywało, drugim wylatywało.
Bo to że broniła to oczywiste, taka praca i każdy ma prawo do obrony. Ale po wydanym wyroku mogła w mediach powiedzieć coś w stylu "szanuję wyrok sądu, ale nie zgadzam się z nim i zrobię wszystko aby wyrok w drugiej instancji był dla mojego klienta jak najbardziej korzystny". Albo po prostu - nie mówić nic.
Zamiast tego wolała iść do mediów i rzucać żałosnymi tekstami w stylu "niech pierwszy rzuci kamieniem" i że jest dużo gorszych albo podobnych przestępców, którzy dostali niższe wyroki. Czyli krótko mówiąc, wysrała się na tego zabitego człowieka i jego rodzinę, która z dużą dozą prawdopodobieństwa przez resztę życia będzie cierpieć na mniejsze lub większe zaburzenia psychiczne, stwierdzając, że w zasadzie to każdemu może się zdarzyć taka sytuacja jak jej klientowi, a ich krzywda nie jest warta jego 20 lat w pierdlu, skoro inne wyroki dotyczące innych przestępców były łagodniejsze - czyli jej zdaniem, jak rozumiem, sprawiedliwe? Wysrała się też na sąd, który naprawdę logicznie uzasadnił, że szukał i pomimo starań naprawdę nie dopatrzył się - tak jak obserwatorzy tego procesu - żadnego pierwiastka skruchy ani okoliczności łagodzącej i stąd maksymalny wymiar kary.
Niestety też jestem z tej branży i nie trzeba mi tłumaczyć roli adwokata w procesie, ale naprawdę nie znajduję usprawiedliwienia dla takich nieprofesjonalnych słów jak powyższe i według mnie sama wystawiła sobie świadectwo. :) Jak jest taka mądra to niech się wykaże w apelacji, bo w pierwszej instancji jej ewidentnie nie poszło, a nie robi z siebie celebrytkę pieprzącą do mikrofonu słowa które ranią pozostałe ofiary zdarzenia jak i społeczne poczucie sprawiedliwości. Dlatego też uważam, że krytyka w jej stronę jest akurat co najmniej częściowo uzasadniona. Tym bardziej, że prawdopodobnie (nie śledziłem tego aż tak dokładnie) nie jest to jej pierwsza wypowiedź w podobnym stylu.
To, że powinno się walsciwie dobierać komentarze do mediów to oczywiste. Ja zwykle odmawiam rozmowy bo nie czuję ani potrzeby ani kompetencji.
Natomiast jej tekst o wniosku o sprawiedliwy wyrok mnie rozbawił. I w tym kontekście też pisałem niżej o możliwości oceny inteligencji i taktyki.
Twierdzenia o wypowiedzeniu u stosunku z powodu zachowania klienta traktuje jako naiwne i glupie.
Całe zachowanie jej jak i jego pokazują ich poziom wychowania. Naprawdę nawet w takiej chwili trzeba tapać paluchem w smartfona!?
Poniżej już nie do Ciebie.
PS. Naprawdę z wami niektórymi trzeba zrobić porządek, bo to już jest jakiś obłęd. Człowiek oglądający mecz na smartfonie prowadząc samochód - byłem świadkiem! Łażący jak popadnie wlepieni wzrokiem w ekran. To już powinno podpadać pod leczenie, naprawdę.
Co ma tu wychowanie do rzeczy. Wypowiadasz się jak swinia o niebie.
To jest normalne miejsce pracy, a uzasadnienie jest dla stron, a nie dla mnie. Myślisz, ze protokolant albo lawnik słucha z namaszczeniem uzasadnienia? Xd
Przy calym etosie mój zawód jest jednak zwykłą praca. W tej komorce mogła mieć akta, kalendarz albo sprawdzać czy się wyrobi na kolejną rozprawę w innym mieście. Mogła też pisac twitta. Wychowanie nie ma tutaj nic do rzeczy
Zabawne jest z mojej perspektywy jak gloryfikujecie sale i posteopwanie sadowe ale z drugiej strony uwazacie ze możecie narzucić swoj kodejs moralny istotnemu elementowi tej ukladanki tj obroncy i dodatkowo chetnie pozbawilibyscie strony tego elementu. Zabawne i ciekawe zarazem
Czy są granice moralne dla adwokatów? Rozumiem, że jest instytucja obrońcy z urzędu. Lecz w tej sytuacji to jest świadomy wybór i obrona w ogóle, a do tego jeszcze niepogodzenie się z wyrokiem, takiego typa, zaczyna wyglądać dziwnie. Chciwość? Sława? Macie pomysły?
ttps://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-07-16/niech-pierwszy-rzuci-kamieniem-adwokatka-zaka-zapowiada-apelacje
Mam prawo pytać o moralność tej pani , bo jej linia obrony i publiczne przedstawianie Żaka niemal jako ofiary medialnego napiętnowania wykracza już poza minimum konieczne do zapewnienia mu obrony. Nie wiem czy oglądałeś choć fragmenty z jego procesu. Całkowicie aspołeczna, pozbawiona empatii jednostka.
Jesteś typem, ktory oficjalnie twierdzi, ze zna zasady procesu ale w przypadku gdyby ta mecenas wyjątkowo dobrze zrobiła swoją robotę i doprowadziłam do uniewinnienia to slalbys na nią gromy.
Brak empatii odnosiłem do Żaka
Inna sprawa, że najpierw musiałbym dopuścić się tak strasznej zbrodni, a o to siebie nie podejrzewam.
Obrońca z urzędu nie może odmówić .
Ktoś jeszcze pamięta program safe 0% forsowany przez "Pierwszego Kibica RP" i "Jaszczębia"? To tak dla przypomnienia:
A ktoś pamięta jeszcze 100 konkretów?
Ja pamiętam. I gówno z tego wyszło. Pamiętam też, że mieliśmy jeździć elektrykami (milion?), przemysł stoczniowy miał kwitnąć - piękne nowe promy miały pływać po Bałtyku, miały być tanie mieszkania. Tylko co to ma do tego, co napisałem?
Program Safe 0% nie był byle jakaś obietnicą, Był przedstawiany jako "głęboko przemyślana i odpowiedzialna" (ha ha ha) alternatywa dla safe.Wystarczyło kilka miesięcy by potwierdzić to co wielu mówiło, że były to banialuki a i bezpieczeństwo kraju nie było na pierwszym miejscu.
A Berlińskiego pachołka UE tam przypadkiem też nie było?
No jak nie jak tak. Był jeszcze smok, jednorożec i dziewica. A nie, dziewicę zżarł smok. Pierwszy Kibic RP nie ogarnia, a Glapa to taki Jaszczomb jak nieprzymierzająca ze mnie baletnica, to wszyscy wiedzą, że berliński pachołek podrzucił im ten pomysł, Taka z niego przebrzydła szuja.
To dla was konfobrauny i Czarnki.
ttps://www.tvp.info/94409312/plock-15-letni-ukrainiec-pobity-w-autobusie-policja-szuka-sprawcy
jak myślisz, jak wpływa na opinie o Ukraińcach zabijanie naszych rodaków? Ten wzrost napięcia wynika tylko z działań jednej strony?
To na pewno przez Zelenskiego i tej bitki przy wódce!
Tylko chronologia się trochę nie zgadza.
https://wiadomosci.wp.pl/ponad-180-zgloszen-od-ukraincow-lawinowy-wzrost-atakow-w-polsce-7308333694994432
W pierwszej połowie roku obywatele Ukrainy zgłosili w Polsce aż 180 przestępstw z nienawiści - to o 30 proc. więcej niż przed rokiem. Jak alarmuje "Rzeczpospolita", jeśli to tempo się utrzyma, grudzień przyniesie rekordowe 360 spraw. Ukraińcy informują o pobiciach, znieważeniach i fali hejtu. Zdaniem ekspertów za narastającą agresją stoją nie tylko działania rosyjskich trolli w sieci.
Dla Mianoliito to widocznie normalne, że z powodu morderstwa dokonanego przez grupkę jakichś degeneratów w miejscowości po drugiej stronie kraju należy zelżyć sprzedawczynię w pobliskiej Żabce, bo mówi ze wschodnim akcentem. Normalna kolej rzeczy przecież. :)
A tak na poważnie, Mianoliito, popełniasz podstawowy błąd logiczny (który to już raz?), bo zrównujesz "pospolite" przestępstwo z atakami na tle narodowościowym. Żebyś nie mógł używać teraz swojego "koronnego" argumentu, który wklejasz już któryś raz w ostatnich dniach, to Ukraińcy jako ogół musieliby być ludźmi kryształowo czystymi i nie popełniać jakichkolwiek przestępstw nigdy i nigdzie. No normalnie musieliby być Chrystusem narodów, co do jednego, żeby tacy jak Ty nie mogli się wybiórczo do niczego doczepić. A już kiedyś pokazałem Tobie na liczbach i źródłach, że przeciętny Ukrainiec wcale nie popełnia więcej przestępstw niż statystyczny Polak. Widzę, że nie wyciągnąłeś z tego żadnych wniosków i dalej triggeruje Ciebie krzykliwy nagłówek dotyczący narodowości sprawcy przestępstwa w tych czy innych mediach.
A tak na poważnie, Mianoliito, popełniasz podstawowy błąd logiczny (który to już raz?), bo zrównujesz "pospolite" przestępstwo z atakami na tle narodowościowym.
Zabili go nie na tle narodowościowym, a to przepraszam, to spoko! Luzik! To na pewno nie będzie miało wpływu na opinie o Ukraińcach? Co w tam wciągacie? Podzielicie się? 😂🤣😅
Żałosny jesteś próbując relatywizować.
żałosne to jest klejenie gęby konfiarzom i braunistom, że mają coś wspólnego z fizycznymi atakami na Ukraińców - krytykowanie zełenskiego, ukraińskiej klasy politycznej nie oznacza zachęcania do pobić zwykłych Ukraińców na ulicy - paniał?
Dla Mianoliito to widocznie normalne, że z powodu morderstwa dokonanego przez grupkę jakichś degeneratów w miejscowości po drugiej stronie kraju należy zelżyć sprzedawczynię w pobliskiej Żabce, bo mówi ze wschodnim akcentem
widocznie to masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, bo nic takiego nie napisałem, a twoje fantazje na mój temat, nie są argumentem w dyskusji. Ja tu pierwszy pisałem i przewidywałem, że przyjedzie zmęczenie, że w takiej masie ludzi zawsze znajdą się jacyś cwaniacy i degeneraci, że będziemy zawiedzeni Ukrainą jako państwem, ale za to wielokrotnie pisałem, że są nam potrzebni z powodu dramatycznej demografii i nigdy nie napisałem cokolwiek co by uderzało w przeciętnego Ukraińca na ulicy (poza tym na co dzień z nimi pracuje, a moja żona jest po językach wschodniosłowiańskich, zna ruski, białoruski i ukraiński - więc coś tam wiem o tych narodach. Zresztą kto z nimi nie ma teraz kontaktu? Normalni ludzie. )
W pierwszej połowie roku obywatele Ukrainy zgłosili w Polsce aż 180 przestępstw z nienawiści - to o 30 proc. więcej niż przed rokiem. Jak alarmuje "Rzeczpospolita", jeśli to tempo się utrzyma, grudzień przyniesie rekordowe 360 spraw. Ukraińcy informują o pobiciach, znieważeniach i fali hejtu. Zdaniem ekspertów za narastającą agresją stoją nie tylko działania rosyjskich trolli w sieci.
No, w koncu "efekt nawrockiego" dziala. Moze byc tylko "lepiej"!
nigdy nie napisałem cokolwiek co by uderzało w przeciętnego Ukraińca na ulicy (poza tym na co dzień z nimi pracuje, a moja żona jest po językach wschodniosłowiańskich, zna ruski, białoruski i ukraiński - więc coś tam wiem o tych narodach.
nie zapominaj o rodzinie w żabce, wg której przestępstwa popełniają sami ukraińcyXD

Szkoda, że brauniści i konfiarze o tym nie wiedzą. Znacznie przeceniasz ich inteligencję.
https://wiadomosci.dziennik.pl/artykuly/11277700,czarzasty-krytykuje-zandberga-partia-razem-niczego-nie-dowiozla-ma-sojusz-z-konfederacja-i-pis.html
Weź się Czarzasty nie ośmieszaj. Jak mawiała klasyczka - masz rogi jak cała liga.
Parę kwiatków do kożucha dla uzasadnienia oblepienia partyjnymi funkcjonariuszami i kolegami królika instytucji kultury, nauki, spółek zbrojeniowych czy PFRONu. Przede wszystkich jednak po wejściu do rządu dowiozła to na czym najbardziej jej zależało - czyli dziesiątki intratnych stanowisk dla wszelkiej maści Gduli, Szejnów, Wieczorków i ich kolegów.
Lewica Nic nie dowiozła... i to nie jest lewica a LEWACTWO... ideologiczny twór którego celem jest ośmieszenie instytucji małżeństwa, kościoła, normalnej rodziny i tak dalej, i tak dalej Śmieszki, Kotule, Żukowska, tego na trzeźwo nie idzie słuchać.
Ciebie też nie, więc możesz śmiało zapisywać się do partii Czarzastego.
Mówił też, że Polaków i Ukraińców będzie chciała skłócić rosyjska agentura.

Ale to teraz kłuje w oczy--->
Na marginesie pellet podrożał w 2 tygodnie o 150zł na tonie.
Wykończą tych ludzi krętacze.
Ja tylko przypomnę że ropa naftowa w przeciągu 2-3 dni zdrożała z 5,90 na 7,20 ( Verwa na niektórych stacjach już jest po 8 zeta za litr) więc automatycznie drożeje reszta.
A pelletowcy wnoszą o jakieś dopłaty. No ciekawy zbieg okoliczności, ciekawy :) Według mnie to sztuczne podbijanie ceny
Tak a w 2021 taniała:)
Ja tutaj wskazuje żałosną hipokryzję.
A pelletowcy wnoszą o jakieś dopłaty. No ciekawy zbieg okoliczności, ciekawy :) Według mnie to sztuczne podbijanie ceny
Jakieś vatowe tematy, dopłat nie będzie żadnych.
Idealny przykład robienia za pośrednictwem ekologii w ludzi idiotów.
Czysta polityka.
O paliwie można a o grzaniu przed zimą i skokach ceny już nie ?
Zniżki PIT i rozszerzenie rynku pelletu o tzw. pellet agro, czyli opał produkowany z biomasy rolniczej
Pardon, za szybko odczytałem.
Ale to chyba jakieś postulaty rady pelletu, nie wiem nawet co to za twór.
"Ani jednej kropli ropy". Dwie eksplozje tankowców w cieśninie Ormuz
Irański Korpus Strażników Rewolucji (IRGC) poinformował w poniedziałek rano o dwóch uderzeniach w tankowce w cieśninie Ormuz. IRGC ostrzegł, że akwen pozostanie strefą zagrożenia do czasu zakończenia operacji wojskowych USA.
Eskalacja doprowadziła do skoku cen ropy, a ropa Brent przekroczyła 90 dolarów za baryłkę po raz pierwszy od czerwca - wskazał Reuters. Ten wzrost odzwierciedla rosnący niepokój rynku szacującego ryzyko możliwych zakłóceń dostaw.
Wina Tuska!
Nie no nie wina Tuska.
Ale wina Pisu za pandemię i ceny ropy od inwazji na Ukrainę jakoś w gardło nie gryzła:)
cena diesla w polsce i cena ropy w polsce pod koniec 2022
Pod koniec grudnia 2022 roku średnia cena detaliczna diesla (oleju napędowego ON) w Polsce wynosiła od 7,65 zł do 7,69 zł za litr, natomiast ceny baryłki światowej ropy Brent (będącej głównym punktem odniesienia dla polskiego rynku surowcowego) oscylowały w granicach 80–84 dolarów amerykańskich (USD).
cena diesla w polsce teraz i cena ropy teraz
Średnia cena detaliczna diesla (ON) na stacjach w Polsce wynosi obecnie około 7,19 – 7,25 zł za litr, natomiast na giełdach światowych baryłka ropy Brent kosztuje ok. 88 – 90 USD
Jakas magia sie dziala, ze za obsrajtka przy tanszej ropie paliwo bylo drozsze? Czy po prostu dymali krajanow jak leci?
oh lol, nawet gemini ci pomoze (scrollowalem dalej):
Kluczowe czynniki kształtujące ceny pod koniec 2022 roku„Cud na Orlenie”: Mimo spadków cen samej ropy naftowej na rynkach światowych w grudniu, ceny paliw w detalu w Polsce prawie nie drgnęły. Główny krajowy koncern paliwowy sztucznie utrzymywał wysokie ceny hurtowe, aby od 1 stycznia 2023 roku uniknąć gwałtownego skoku cen na stacjach, który miał wynikać z powrotu pełnej stawki podatku VAT (podwyżka z 8% na 23%) w ramach wygasania Tarczy Antyinflacyjnej. Sytuacja ta była później przedmiotem oficjalnych analiz UOKiK.
Tak wiem. Wina tuska i... ehhh... liberalow!
Zabawne to jest jak nowe multikonta i ich dotychczasowi "użyszkodnicy" sobie sami ze sobą w tym temacie rozmawiają...
Może tak być.
Cóż teraz pisać, jak dobra zmiana się nie pojawiła.
Jak 100 konkretów umarło, jak KO się trzęsie w posadach, jak jest afera w służbie zdrowia a ludzie się nie mogą doczekać na wizytę, jak paliwo nie jest tanie, jak wszystko jest drogie, poza masłem :)
Jak tak rządzą że buce od Brauna dolatują do 10%.
i tak można mnożyć bez końca.
Nikomu (na Twój plus sprzedajne kur... czyli nie ma kasy/nie ma wpisu ) nie chciało się im zaprzeczać mojej tezy...
Tylko Ty poczułeś się zagrożony aby udowadniać, że jest inaczej i wyskoczyłeś z partyjnym kopiuj wklej... 😁
Kolejny "przypadek". Mianolito dawaj.
ttps://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,32922712,legnica-trzynastolatki-na-placu-zabaw-bite-piesciami-za-to.html?
[link]
Ale plecy musiał mieć. Widzita, uczta sie! Legitka towarzystwa adoracji jest najważniejsza w tym kraiku.
ttps://www.gov.pl/web/prokuratura-krajowa/polecenie-prokuratora-generalnego-w-sprawie-zatrzymania-nietrzezwego-kierowcy-na-autostradzie-a1
[link]
O dzizas, państwo kuleje, gawiedź się cieszy.
Może dojdzie do którego z was.
Nie został zwolniony z aresztu. Areszt nie został zastosowany, nie było takiego wniosku, areszt stosuje sąd.
Typ został zwolniony z dołka na trzeźwego. Jest to normalna procedura, taka osoba dostaje kwit do stawienia się w jednostce w danym dniu celem postawienia pierwszych zarzutów i złożenia wyjaśnień.
Tutaj absolutnie nie ma podstaw do stosowania aresztu. Przesłanki ustanowione są w kpk i w skrócie dotyczą dużego prawdopodobieństwa popełnienia przestępstwa (to jest główna) , uzasadnionej groźby popełnienia kolejnego takiego samego, wysokiej kary, możliwości mataczenia w sprawie, ucieczki i ukrywania się. ZADNA z tych przesłanek poza glowna nie jest spełniona w sprawie, w której ktoś jedzie pijany autem.
Odwołanie prokuratora, który działał zgodnie z praktyką i przepisami tylko dlatego, że o sprawie pisze tvn i ludzie na kanwie żaka domagają się krwi powinno być nie do pu szcza lne!
Potem takie małe proroki boją się zrobić cokolwiek autonomicznego i z każdą pierdołą lecą do szefa, a ten bojąc się prokuratury wyżej zawsze chce maxymalnego wymiaru kary.
Zapamiętajcie sobie - prokurator (ale też sędzia) powinien być niezależny, a nie drżeć w obawie o swój stołek. To jest podstawa prawidłowo działajacego wymiaru sprawiedliwości. Kontrolę sprawuje instancyjność i rewizje danych spraw, a nie prokurator generalny działający pod publikę. Odwoływanie kogoś za to, że nie myślał o partii, z której wywodzi się żurek jest działaniem wypisz wymaluj pisowskim, a wpisuje się też w działania stalinowskie.
Okazało się, że kierowca ma 2,7 promila alkoholu w wydychanym powietrzu oraz był wcześniej dwukrotnie ukarany sądowym zakazem prowadzenia pojazdów.
A tu podobny przypadek:
https://www.gov.pl/web/po-krakow/tymczasowe-aresztowanie-wielokrotnego-sprawcy-przestepstw-przeciwko-bezpieczenstwu-w-ruchu-drogowymA nie przepraszam do 3 razy sztuka, no może jak będą 4 to pani prokurator zadziała.
Gawiedź się śmieje- masz rację śmieje się z wymiaru sprawiedliwości(patrz sprawa Majtczaka). No może już się mniej śmieją ofiary.
Napisałem wyżej - areszt nie jest wczesną emanacja kary. Areszt ma zabezpieczać postępowanie. Przesłanki ktore wymieniłem, są właśnie okolicznościami, ktore moga wpływać na postepowanie ergo sa podstawy do zastosowania aresztu. Temu typowi grozi od 3 miesiecy do 5 lat, a realnie poniżej 2.
Wasze rozgoraczkowanie przypomina sytuacje wysrywu miliona artykułów na temat katastrof lotniczych po tym, jak jeden samolot spadnie. I tak teraz, mamy gorący okres na pijakow za kółkiem. Jesli panstwo uwaza, ze powinien byc wiekszy wymiar kary, to niech to zmieni.
Moj pierwszy post dotyczyl jednak samej prokurator, która działała w ramach obowiązujących przepisów i dostajr po dupie bo tlum domaga się krwi a nasza wladza jest na tyle koslawa, ze woli podciac swoich ludzi zamiast wykonac faktyczna prace w tym zakresie.
Była przesłanka do zatrzymania i skierowania wniosku do sądu o areszt tymczasowy.
Tak? Ktora?
https://www.gov.pl/web/po-krakow/tymczasowe-aresztowanie-wielokrotnego-sprawcy-przestepstw-przeciwko-bezpieczenstwu-w-ruchu-drogowym
Co do oceny takiej czy innej przez niezależnego sędziego czy prokuratora to oczywiście pełna zgoda.
Nie areszt nie tylko ma zabezpieczać postępowanie:
A tu dla przypomnienia:
Art. 249 § 1 k.p.k. Środki zapobiegawcze można stosować w celu zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania, a wyjątkowo także w celu zapobieżenia popełnieniu przez oskarżonego nowego, ciężkiego przestępstwa; można je stosować tylko wtedy, gdy zebrane dowody wskazują na duże prawdopodobieństwo, że oskarżony popełnił przestępstwo.
P.S.
Poza tym oczekuje od wymiaru sprawiedliwości, który jest utrzymywany z podatków, że będzie skutecznie działał.
Dodatkowo po prostu nienawidze takiego jojczenia na tematy, o ktorych sie nie ma pojecia.
Tak jak napisalem wyzej, mozecie sobie ofc wyrazac opinie ze lara powinna byc surowsza. Moj post dotyczyl glownie prokruator ktora dostaje po dupie za nic.
Wklej trzeci raz ten sam link. Mam nadzieję ze wiesz, to ta sama sprawa, nie? Prokuratura az musiala o tym sukcesie poinformowac oficjalnym komunikatem. Udalo sie aresztowac pijanego kierowce xd
Brawo, odnalazłeś wyjątek. Teraz zrób sobie przysługę i znajdź definicję stwierdzeń "wyjatkowo" oraz "ciezkiego przestepstwa".
Od siebie tylko dodam, ze konstrukcja zdania wskazuje na to, że juz to jedno ciezkie przestepstwo musialo być popelnione, postepowanie ma dotyczyc tego przestepstwa i areszt ma zabezpieczac przed drugim podobnym rodzajowo.
I to do mnie kierujesz tekst o czytaniu ze zrozumieniem 😃
"dodatkowo po prostu nienawidze takiego jojczenia na tematy, o ktorych sie nie ma pojecia" - ty tak na poważnie piszesz takie bzdury?
Ta prokurator jakoś ogarnęła słowa wyjątkowo i ciężkie przęstepstwo.
Nie chce mi sie przelejac
- arg o studiowaniu - jakoś nie widać
- twierdzenie ze czytanie bez uwagi nie rowna sie niezrozumieniu tekstu - lol. Dobrze, a wiec ty tez chyba nie przeczytales z uwaga tego co wkleiles.
- nieefektywnosc nie jest trzymaniem sie przepisów. Brak efektow bylby wtedy gdybu typ w ogole nie poniosl kary.
- Jeśli wziales do siebie gawiedz, to chyba twoja sprawa. Zreszta nie będę tego ubieral w ladne slowka albo silil sie na jakies pasywno agresywne teksty tak jak twoje czytanie bez uwagi
- wyobraz sobie, ze na powaznie nie lubie glupoty
- wyobraz sobie, jako bzdury widzę twoje teksty i silenie sie na madrzejszego niz jestes.
Biedactwo, ktoś nie zgodził się z jego zdaniem i sloneczko sie obrazilo 🤣
W krakowskiej sprawie sad mogl tak zdecydowac bo nalezal do ludzi wam podobnych. A moze typ nie mial adresu zamieszkania. A moze byly inne postepowania. A moze sad okregowy uchylil ten areszt pukajac sie w glowe.
Ani media ani komunikat o tym nie napisze. I z pewnoscia nie mozna przekladac jednej sprawy na druga. Od zawsze tutaj piszę, ze bez znajomosci akt nie powinno sie ferowac wyrokow, a tym bardziej w oparciu o rewelacje mediów.
Dam przyklad z ostatnich dni. Dawalem zakowi 6-8 lat. Nie wiedzialem o tym, ze typ byl wielokrotnie karany a jego karta karna to kilka a4. Nie wiedzialem tez, ze mial kilka zarzutow a nie tylko jeden w zwiazku. Finalnie dostal 20lat na bazie wyroku lacznego.
I nie, daleko mi do narcyza. Ale wiem w jakich tematach mam wiedzę i będę sie tego trzymac. Nie wypowiadam sie natomiast w zakresie geopolityki czy polskich zbrojen. Trzymam sie zasady, ze jak na czyms sie nie znam to nie wyrazam jakichs skrajnie zradykalizowanyxh pogladow zeby niw robic z siebie durnia.
W sensie jego braku.
Czy wiesz w ogole dlaczego ten typ mial najprawdopodobniej dwa zakazy? A niektorzy maja wiecej?
Po pierwsze tp faktyczna spolegliwosc prokruatorowi i sadow, aczkolwiek to juz mniej.
Po drugie ze wyroki za jazde pod wplywem zwykle sa w formie wyrokow nakazowych. A te nie mogą obejmowac kary pozbawienia wolności. Zatem jesli takich przestępstw było kilka (zwlaszcza w krotkich odstepach) to sady wala nakazowki i ludzie koncza z kilkoma zakazami.
A media sie goraczkuja ze ale jak to tak moze byc.