Ja rozumiem, że w Polsce jest brak sensownych alternatyw, ale ciągłym betonowaniem partii, która jedyne co ma do zaoferowania to to, że nie jest PiSem i "jak wróci PiS to zobaczycie", również daleko jako państwo nie zajdziemy. To się niestety nie zmieni, bo żyjemy w świecie, gdzie emocje i kłamstwa mają większy wydźwięk, niż sensowne działania. Stąd kończy się na głosowaniu na krzykaczy i na tych co nic nie robią, ale chociaż nie krzyczą i nie psują X, psując Y.
Mam wrażenie, że wiele osób przymyka oko na fakt, że zamykamy się w pułapce, gnijemy społecznie i politycznie. A chęć opuszczenia tego cyklu spierdolenia, traktujecie wrogo, stawiając wręcz na równi z PiSowcami. Kto nie z nami, ten przeciw nam. Wyjmijcie czasem głowę z czterech liter, bo wbrew pozorom, czasem łączy was z pseudoprawakami więcej, niż moglibyście się spodziewać.
Via Tenor
Na chwilę obecną do wyboru mam KO i PiS + Konfederacje
Tak trzymać, panowie! Jest szansa, że ten wątek będzie miał 14377890345 części.
No dobra, jaki masz realny wybór oprócz duopolu PiS-PO? Dwie lewice, z których jedna już praktycznie się nie liczy, Konfederację która jedzie na głupocie swoich wyborców (to jest jedyna patia która wpadła na pomysł by swój program wyborczy stworzyć na bazie ankiety internetowej, można wpisać tak każdą bzdurę), PSL który jest trochę łagodniejsza wersją PiSu z tymi samymi wadami, 2050 już się nie liczy a Korona... cóż może przemilczmy tych prorosyjskich szurów..
Nic innego się nie liczy -> ludzie zatem wybierają bezpiecznie A albo B, bo są jakie są -> A i B zdobywa dużo głosów -> nic innego się nie liczy
Takie błędne koło. Nie mówię, że to wina dyskretnej jednostki, ale trochę taki przypadek hive mindu społeczeństwa - no i nic zbytnio nie ma co mogłoby tu pomóc, a na pewno ja nie mam na to pomysłu. Jedynie nie podoba mi się fakt równania osób, którym to koło się nie podoba, do osób popierających ugrupowanie, które jest przeciwne twoim poglądom.
No wyboru raczej nie mamy. Jak nie banda złodziei z PiS, to nieudolne KO, to nacjonaliści idący w jednym szeregu z darwinistami Konfy, prorosyjscy zdrajcy z korony Downa, Nowa Lewica która nadal nie może znaleźć swojej tożsamości itd. Nie mam póki co na co głosować, bo w przeciwieństwie do Bukarego niezbyt wierzę że mocarny Adrian w końcu coś zrobi i wstanie z kanapy. Wstaje tak już kilkanaście lat i nadal nie może. On po prostu nie lubi pracować on uwielbia wiecować a tak władzy nie zdobędzie.
Ale coś trzeba robić a nie jak Bukary - obrazić się na wszystkich,ogłosić Zandberga swoim guru i narzekać jacy to wszyscy są źli.
Słabe to, neXus. Bardzo słabe.
Po pierwsze, na nikogo się nie obraziłem. Uważam po prostu, że PO to partia, która bardzo źle rządzi i wyrządza często nie mniej szkód niż PiS. Nie mam zamiaru na tych oszustów i karierowiczów głosować. Bo niby dlaczego? Nie reprezentują w żadnej mierze ani moich interesów, ani poglądów.
Po drugie, Zandberg nie jest moim guru. Partia Razem popełnia wiele błędów. Nie ze wszystkim, co mówi Zandberg, się zgadzam. Ale to zarazem partia, która najlepiej reprezentuje moje poglądy i proponuje najbardziej sensowne rozwiązania problemów, które mnie dotyczą. IMHO. Co więcej, to partia, która zrezygnowała ze stołków, żeby bronić swoich postulatów. A więc: szacun. Tyle.
Jak pisałem, możesz sobie dalej głosować na PO czy NL, tylko potem nie dziw się, że jest, jak było. Albo gorzej. Przecież doskonale wiesz, że mam rację co do PO czy NL i nic się w sposobie rządzenia czy myślenia ludzi z tych partii nie zmieni. Mieli już kilka razy okazję udowodnić, że poszli po rozum do głowy. Nie poszli. I nie pójdą.
Niby można głosować na inne partie niż KO ,PIS ale dzięki tym wszystkim sondażom to brzmi bardziej jak głos który mógłby zaważyć między " konserwatywni złodzieje" lub "no nam sie nic nie udaje".
Obie partie pokazały że nie warto na nich głosować . A nadal wysokie notowania mają. Ba konfereracje które też słyną z paru afer mają wysoki %.
Z jednej strony chciałabym bardziej lewicowych rządów w tym kraju ale większośc społeczeństwa woli KO/PIS/Konfederacje więc to co ja chce trochę traci na znaceniu.
Innymi słowy będzie to samo cały czas.
Tak w sumie Sikorski wczoraj poruszył dosyć ciekawy temat w sprawie naszej skrajnej prawicy
Jak wiadomo skrajna prawica jest mocno uczulona na "Rzeź Wołyńską" gdzie według szacunków zginęło szacunkowo od 80 do 100 tys Polaków. Pomijam już to, że obie strony tam sie zasłużyły (ze strony polskiej choćby zbrodnia w Sahryniu), ale z tego powodu prawie wręcz chcą zerwania stosunków z Ukrainą.
Natomiast jakoś przechodzą do codzienności z tzw. "akcją polską" przeprowadzoną przez NKWD w latach 1937-38, gdzie wymordowano ok 120 tys Polaków, a następne ok 30 tys wywieziono na Syberię. Tu jakoś nie ma potępienia, a co więcej:
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/ludzie-brauna-swietowali-w-ambasadzie-rosji-przygotowali-deklaracje/lq8ez4x
Co więcej, Piotr Heszen sam się przyznał, ze to nie była jego samowolna akcja tylko poszedł tam za pozwolenie i z namaszczeniem samego Brauna.
Ciekawe jak to się spina wyborcom Konfederacji i Korony :P
"W prostych żołnierskich słowach" ;)
Nosz ku... kogo obchodzi taka historia? I gdzie zakres obowiązywanie dat/krzywd jednak się kończy?
I to w czasach obecnych? Obecnych cybernetycznych ataków, podpaleń, dywersji, egzekucji?
Tak zwyczajnie co jest z tym Narodem ?
Skoro Putin chętnie by nas dojechał a hordy zwolnionych rosyjskich kryminalistów odwiedziłby Białystok, Puławy, Białą Podlaską, Ełk i Olsztyn?
Takie historyczne pierdolomento można sobie odstawiać gdy nie ma zagrożenia a historycy szukają grantów na swoją działalność oraz prawicowi szemrani politycy szykują się do wyborów...
Obecnie jednym zdaniem i dosadnie:
Putin i Rosja lubi to a i pewnie poświęca miliony dolarów na podżeganie tych gów... wartych zastępczych problemów rzeczywistości.
Jak ktoś w końcu doprowadzi do upadku wschodnich wrogów Polski to będzie czas na takie pi...
Powiedz to tym, co szczują na Ukraińców w Polsce opowiadając jak to ci co uciekli pred wojną do nas są współodpowiedzialni za tamte mordy...

...Życzymy sobie z Rosjanami codziennych kontaktów handlowych, kulturalnych i międzyludzkich. Bóg Stwórca umieścił nasze narody blisko siebie. Powinniśmy zrobić wszystko, by ta geograficzna bliskość przerodziła się w bliskość relacji...
https://x.com/PiotrHeszen/status/2065066617013252316
Jedyną bliskość relacji wyobrażam sobie na przysłowiową odległość strzału i nie ma mowy o niczym więcej.
https://www.money.pl/polityka/dlugi-komornicy-i-brak-majatku-problemy-bakiewicza-7298159343376416a.html
Długi, komornicy i brak majątku. Problemy Bąkiewicza
"SE" zwraca jednak uwagę, że za rządów PiS do organizacji powiązanych z Bąkiewiczem miało trafić łącznie 13 mln zł. Resort kultury kierowany przez Piotra Glińskiego przekazał prawie 2 mln zł m.in. na siedzibę Straży Narodowej w Otwocku i dwa auta, a z dotacji kupiono też Volkswagena Amaroka wartego ok. 200 tys. zł, z którego Bąkiewicz regularnie korzysta.
Ta szopka w Berlinie to chyba nie był przypadek ale próba storpedowania polsko-niemieckiej umowy.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Szef-MON-w-Sejmie-Zagrozenie-jest-ze-Wschodu-Polska-i-Niemcy-zaciesniaja-wspolprace-wojskowa-9152699.html#google_vignette
Ministrowie obrony Polski i Niemiec podpiszą w środę nową umowę dwustronną o współpracy obronnej. Dotyczy ona m.in. wspólnych ćwiczeń, nie będzie w niej natomiast gwarancji bezpieczeństwa.
Umowa ta - podał MON - „będzie stanowiła podstawę prawną określającą nowe, aktualne ramy wzajemnej współpracy Stron w sprawach obronności”. „Inicjatywa ma na celu usystematyzowanie bieżącej współpracy operacyjnej, uwzględniając aktualną sytuację bezpieczeństwa w Europie Środkowo-Wschodniej. Dokument uzupełni mechanizmy obronne w ramach NATO oraz Unii Europejskiej. Umowa zastąpi obecnie obowiązującą Umowę ramową między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Republiki Federalnej Niemiec o współpracy obronnej, podpisaną w Warszawie dnia 21 czerwca 2011 r.” - wskazuje resort.
I do pośmiania, Czarnek:
Poseł PiS, typowany przez tę partię na przyszłego premiera, Przemysław Czarnek ocenił, że zatrzymanie działaczy Ruchu Obrony Granic to wydarzenie bez precedensu. - Niemieckie bojówki w mundurach brutalnie spacyfikowały i pobiły polskich patriotów, którzy z krzyżem chcieli uczcić pamięć bestialsko pomordowanych milionów Polaków w rocznicę tego, co zrobili Niemcy, czyli postawienia (rok temu) kamienia w Berlinie - powiedział Czarnek.
Dodał, że sądzi, iż wszyscy posłowie, tak jak on, są przeciwko „niemieckiemu rasizmowi wobec Polaków”. Zwrócił się do marszałka Sejmu o zwołanie Konwentu Seniorów i uzgodnienie wspólnej deklaracji, w której Polska będzie żądać wyjaśnienia tego, co się stało we wtorek w Berlinie oraz „ukarania sprawców bandyckiego napadu na polskich patriotów”. Zdaniem polityka PiS polski rząd powinien domagać się wyjaśnień, a niemiecki ambasador powinien być wezwany do MSZ. Pytał też o opiekę konsularną nad zatrzymanymi.
Rasizm, a podobno Polacy są biali? ;-)
Jest i Jarosław:
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-06-17/noz-w-plecy-kaczynski-grzmi-po-zatrzymaniu-bakiewicza/
"Jeden niemiecko-brukselski kredyt już zaciągnęli. Jutro planują zawrzeć umowę dotyczącą współpracy wojskowej Polski i Niemiec, twierdząc, że podniesie ona poziom naszego bezpieczeństwa" - napisał prezes PiS.
"Biorąc pod uwagę, jak dzisiaj brutalnie zostali potraktowani nasi obywatele w Berlinie, jedynego, czego możemy się spodziewać ze strony Niemiec, które ani nie przepracowały swojej nazistowskiej i imperialistycznej przeszłości, ani swojego stosunku do Polaków, to noża w plecy. Co robi polska ambasada w Berlinie? Co robi MSZ?" - pytał polityk.
Via Tenor
No i widzę, że dziś PO (Kierwiński i inni) próbują rozbroić szpitalną bombę, idąc w zaparte ("nie było żadnego saloniku VIP", "każdy pacjent próbuje jakoś coś sobie załatwić" itp.).
Brawo. Nowa jakość.
BTW, właśnie usłyszałem najlepsze wyjaśnienie sprawy lekarza-milionera od zwolennika PO u mnie na wsi: "Może i ten lekarz zarabiał za dużo i teraz odda, ale przynajmniej ciężko pracował, a Bąkiewicz za co bierze pieniądze?". LOOOOL.
"Raczej stawiam, że ukrzyżują Kacprzyka, posiedzą cicho dwa tygodnie i wrócą do tego, co było przedtem. Nikt nie zainteresuje się, kto sprawdzał jego faktury, ewidencjonował pracę itd"
Ups. Niekoniecznie...
...Wysokość wynagrodzenia lekarza nie wynika z tego, że ktoś ma jakieś niesamowite stawki, tylko z tego, że przyjmuje więcej pacjentów od innych. Stawka za pacjenta dla każdego jest taka sama. Czy jest 10 ortopedów pracujących za 20 tysięcy, czy jest jeden ortopeda za 200 tysięcy, to jest to samo dla przychodni. ... dr Burczy
https://wiadomosci.wp.pl/gigantyczne-zarobki-ortopedy-jest-reakcja-naczelnej-izby-lekarskiej-na-tekst-wp-7297826571073536a
Niestety każdy beton partyjny znajdzie sobie racjonalizację, która pozwala mu lepiej spać w nocy.
A wystarczyło łyżeczką brać a nie chochlą czy wręcz całym wiadrem. 300-400 tys rocznie pewnie nikt by tego nie sprawdzał. Musiał się czuć bardzo pewnie tym bardziej że przecież wiedział że musi to w oświadczeniu wykazać.
Dokładnie tak, plus nie być głupim i nie iść w politykę, gdzie trzeba publicznie pokazać majątek. Prawdopodobnie wielu lekarzy zarabia dużo lepiej niż te 300 tyś rocznie, tylko oni się z tym nie obnoszą aż tak bardzo.
o jojoj co to się stanęło? a teraz zróbcie sobie klasyczne ćwiczenie, co byście powiedzieli gdyby coś takiego robił pis? 🤣😂
Tłumacząc to na język nieurzędniczy, Ministerstwo Finansów miało dzięki nierzetelnym w opinii NIK obliczeniom obejść ustawowe wędzidło nakładające limit na wydatki publiczne. Gdyby nie takie a nie inne obliczenia, wydatki musiałyby być o 84,5 mld zł niższe. Rząd musiałby zrezygnować z wielu programów socjalnych, ewentualnie z inwestycji lub nakładów na uzbrojenie armii. Dla porównania roczne wydatki na 800 plus to ok. 64 mld zł.
jest w sumie jedna zasadnicza roznica jaka widze. Za czasow rzadow PiS, cala wierchuszka KO bila w nich jak w beben, bedac oczywiscie w opozycji, w tej chwili nie widze zadnych wiekszych/dramatycznych wypowiedzi pisiorow, nie liczac komentarzy. Nie ma zadnych koncow swiata apeli do sumien i tego calego bullshitu ktorym zyl tvn i radio zet cala dobe, PiS daje raczej tematowi rswobodnie sie rozwijac, nie wchodzac przy tym za mocno (co zauwazyl wczesniej juz Bukary) to jest zupelne przeciwienstwo tego co sie dzialo za poprzednich rzadow.
P.S.
Nie wlaczylem jeszcze republiki, co tam sie dzieje widze sporadycznie na x, szukalem natomiast ostatnio kanalu zero ale nie moge znalezc, nie wiem co robie zle.

edycja: wrzuciłem zanim edytowałeś ;)
https://x.com/pisorgpl/status/2067624897002483730
https://x.com/Szafarowicz2001/status/2067609424689045728
https://x.com/RafalBochenek/status/2067533602070380698
https://x.com/pisorgpl/status/2067539949289685329
itd itd
te tweety tylko potwierdzaja, zwroc chociazby uwage na production value, ci kolesie z PiS biora, cos tam nagrywaja i juz.
roznica klasy, KO mialo materialy przygotowane na najwyzszym poziomie i nie byly to komentarze a wlasnie apele do uciemiezonego narodu
oczywiscie ze grzeja, podobnie jak razemki i cala reszta, temat jest taki ze nie ma o czym dyskutowac.
lofciam:
https://x.com/GabaLenartowicz/status/2067271445479145656
Jak to co by powiedział, że za PIS nie było długu, a za Tuska katastrofa! Tymczasem za brak oszczędności krytykowaliśmy tutaj Tuska już trzy lata temu.
Co nie znaczy, że trzeba oszczędzać na SAFE.
Napisalbym ze troche smieszni jestescie gdyby to nie dotyczylo sluzby zdrowia bo tu jest do placzu a nie do smiechu.
Wylalo sie na PO bo debil ktory chcial rabac kase z NFZ nie pomyslal ze bedac radnym, ten walek musi wyplynac. tysiace lekarzy robi podobne walki, wiec to nie jest odosobniony przypadek. To jest patologia trawiaca sluzbe zdrowia.
I to nie jest patologia PO, to jest patologia ponadpartyjna bo niezaleznie od tego ktora strona w danym rejonie rzadzi, kumple krolika na NFZ sie pasa. W kazdym szpitalu rejonowym wchodzisz bez kolejki jak masz znajomosci, w kazdym szpitalu rejonowym sa lekarze rabiacy kase bo maja znajomosci w lokalnych strukturach.
To jest patologia ktora rozwija sie w Polsce od dekad a zaczelo sie jeszcze w komunie.
I dlatego takie przypadki juz na ludziach nie robia wrazenia bo ludziom to spowszechnialo. Ludzie wiedza i widza ze ze niezaleznie do tego ktoa rzadzi, w szpitalu lekarzowi trzeba dac w lape. Niekoniecznie doslownie, ale prywatne wizyty, skierowania do szpitala... wiecie o co chodzi.
Dlatego moja Mama nawet juz nie stara sie leczyc w grojcu czy w nowym miescie bo koniec koncem, taniej i szybciej ja wychodzi pojsc bezposrednio do prywatnego szpitala.
Tu potrzeba zmian systemowych bo nawet jesli ten przypadek doprowadzilby do rozpadu PO, to za rzadow PiS bedzie to samo, ba, smiem twierdzic ze za rzadow Razem tez bedzie to samo. Lobby lekarskie tak w Polsce trzesie rzadzacymi ze nie widze parrtii, ktora odwazylaby sie ruszyc ta sytuacje.
Jak juz pisalem, minimum to rozwiazanie struktur powiatowych KO, ale i tak pewnie to sie po kosciach rozejdzie i kolejne lata to bedzie tzw biznes jak zwykle..
Ja się trochę dziwię PO, że nie próbuje tej akcji rozegrać po pisowsku, zorganizować nagonki na lekarzy i przekierować gniew ludu w tamtą stronę.
Nom jest to patologia ponadpartyjna, ale nie zmienia to faktu, że Kacprzyk należał do Struktur KO i członkom partii ułatwiał obchodzenie ścieżki plebsu, napychając sobie kabzę waląc w ciula i to w roli, jakiej bez specjalizacji nie powinien dostać.
Trochę dziwna próba odwrócenia kota ogonem.
Wylalo sie na PO bo debil ktory chcial rabac kase z NFZ nie pomyslal ze bedac radnym, ten walek musi wyplynac. tysiace lekarzy robi podobne walki, wiec to nie jest odosobniony przypadek. To jest patologia trawiaca sluzbe zdrowia.
Aż nie wiem, co powiedzieć na ten akapit. Mega źle to brzmi z twoim ust/klawiatury, pamiętając historię twoich postów w tym wątku.
To jest patologia trawiaca sluzbe zdrowia.
Żeby tylko... W edukacji wyższej też jest wielu co do polityki nie idą, bo jakby musieli złożyć oświadczenie majątkowe to ciemny lud przeżyłby szok.
to za rzadow PiS bedzie to samo
Już było. Luksusowe traktowanie Kaczyńskiego w publicznych szpitalach już odeszło w niepamięć?
za rzadow Razem tez bedzie to samo
Byłoby. Bo nawet jakby doszli do władzy na szczeblu centralnym to lokalnym dalej rządziłyby układy.
no nalezal i juz go wyje..li a za chwile moze miec prokuratora na lbie. Na chwile obecna co wiecej jeszcze moge chcec? Dyby moze?
Nie udawaj naiwnego bo znam osobiscie takich cwaniakow jak on, tyle nie sa na tyle glupi aby tak sie tym afiszowac. Zaraz mi pewnie powiesz ze ze symetryzuje albo usprawieliwiam, prosze.....
Przynajmniej cos sie dzieje w tej sprawie i nie ma chowania glowy w piasek jak z zamykaniem oddzialu dla kaczynskiego.
Szkoda tylko ze nie wplynie to w zaden sposob na ukrócenie tej patologii w skali kraju.
No dokładnie, to oczywista oczywistość, opisywana zresztą od dawna, w tej większej skali, tylko że może w nieco mniej brawurowym wydaniu obecna nawet przez sławnymi podwyżkami PIS-u, gdy jeszcze część mogła faktycznie zarabiać źle, teraz to jest po prostu medialny przykład codzienności. :)
za rzadow PiS bedzie to samo
Wystarczy zobaczyć, co działo lub dzieje się w szpitalach samorządowych, gdzie rządzi(ł) PiS :)
Mój człowiek z Polsatu wymiata. Już tak rzygam tymi POPiSowskimi rządami od dekad że szok. Jedynym sensownym podejściem do nich jest hejterski symetryzm. Wasze przepychanie się w tym wątku, o to kto jest mniej a kto bardziej chujowy jest co najmniej durne i niezrozumiałe. W moim odczuciu te partie od kilkunastu lat są tak podobne do siebie w, że to aż przeraża. Mam wrażenie że oni chcą żebyśmy się tak zachowywali, pluli na siebie nienawidzili się.
https://youtube.com/shorts/uzoQaXvgv1w?is=ZgUQfbYIZUjWvEXw

Na tym kanale aż zioną miłością bliźniego
Nieudolne zarządzanie kryzysowe. Już Rafałek odwołał zarząd szpitala. Tylko wszyscy wiedzą, że podobne historie to codzienność we wszystkich spółkach samorządowych. Zarówno za PO, jak i za PiS. Różnica jest tylko taka, że PO nie potrafiło grać aferami PiS, a PiS afery PO ma szansę rozegrać (z pomocą pomagierów jak Stanomazurki) z sukcesem.
Może trzeba było się wziąć do roboty od pierwszych dni a nie markować działania przez 3 lata. Ale co ja będę platformę uczył jak pracować. Byli przed pisami u władzy, spisywali się świetnie, tak świetnie że im ludzie w końcu podziękowali.
To nie kryzys wizerunkowy, a ten sam kryzys, który przeszedł i w którym w zasadzie nadal tkwi PiS. Partia o zacementowanej strukturze nie potrafi przyciągnąć nowych członków kierujących się jakimiś realnymi wartościami i staje się inkubatorem karier oportunistów. Różnica jest tylko taka, że PiS (czy raczej Kaczyński) potrafiło choć czasem wyciągnąć wnioski ze swoich wpadek, a PO tego nadal nie potrafi.
Afera z ośmiorniczkami i zegarkami niczego ich nie nauczyła. Utrata władzy w 2014 r. niczego ich nie nauczyła. Przerypanie wyborów uważanych za nie do przerypania, z przeciwnikami no-name, właściwie dwa razy (Komorowski vs Duda, Trzaskowski vs Nawrocki) też ich nic nie nauczyło. To była tylko kwestia czasu, aż się potkną o własne nogi, bez pomocy PiS, spisków służb, itp.
Tylko na kogo tu głosować? Konfederacja to idioci i oszołomy, Trzecia Droga miała szansę, a się zesrała, a społeczeństwo mamy popierdzielone, bo będą głosować po złości i przeciwko jednym czy drugim, zamiast za kimś by faktycznie zmiany były.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/maciej-lasek-odwolany-z-funkcji-pelnomocnika-rzadu-ds-cpk/qgmn992,79cfc278
Ciekawe czy pacjent szpitala? 😂
Tak pośledziłem sobie trochę wczoraj socjale i mam ciekawy niosek, Bąkiewicz spadł KO jak chleb z nieba, bo to o obu a aferach w służbie zdrowia byłoby niesamowicie głośno a tak sprawa zeszła trochę na bok, dalej widoczna ale nie zdominowała opinii publicznej tak jakby mogła bo nawet PiS woli grzać durny temat Bąkiewicza, który interesuje tylko beton PiS i obu Konf a reszcie albo obojętny albo ma z niego bekę.
KO zaliczyło oczywistą wpadkę ale moim zdaniem źle to rozgrywają. Powinni zobaczyć jak PiS takie akcje rozgrywał, czyli: zero zwolnień ew przesunąć może na jakiegoś dyrektora gdzieś po cichu, atak oczywiście polityczny, wszystko to oczywista wina PiS bo coś tam, tak naprawdę to ten typ nie jest z KO jemu się tylko wydaje, oczywiście jakieś tam drobne zaniedbania są ale za rządów poprzedników to były afery, sprawa zdecydowanie ma charakter polityczny a nie merytoryczny nie ma o czym gadać, aferka srerka kapiszon, oczywista prowokacja. Może nawet w bonusie by przyciągnęli elektorat pisu bo oni by się poczuli jak w domu z taką narracją. Profit.
Ogólnie to przestałam się tu wypowiadać, bo czyny KO mówią same za siebie i dzień bez afery u nich to dzień stracony, ale jak widać niektórzy są nieuleczalni z tej partyjności, a prawda jest taka, że zarówno PiS jak i PO to są ci sami złodzieje i jeśli naprawdę ktoś myśli, że wybierając jednych ponad drugich coś zmieni albo czuje się przez to lepszy to w ostatecznym rozrachunku jest największym przegranym.
Jeszcze nazwij mnie ruskim agentem i mamy bingo, bo słusznie zauważam błędy w twoim plemieniu, a ty jak zepsuta kaseta odtwarzasz te same frazesy, które nawet nie pasują do tego co napisałam wcześniej xD
Rozumiem, że teraz zamknęli ci pokój vip i stąd ten gniew? :*
https://youtube.com/shorts/v2n0kTdLwRM?si=nMsxE64ph9bn67Ai
To jest też złoto, zestarzała się jak mleko ta wypowiedź... no chyba, że nasz niedoszły prezydent już podczas projektowania obiektu przewidywał takie wałki?
Przypomnienie tego, o czym już gadałem milion razy:
https://x.com/Marek_Kuna_/status/2067643258579091562
BTW, Zandberg już wiele miesięcy temu odsłonił "kulisy" negocjacji koalicyjnych z PO. To nie jest - wbrew temu, co niektórzy piszą - jakaś nowość.
I jeszcze:
https://x.com/ZandbergRAZEM/status/2067858333915029653
Czekam z zapartym tchem na analizy i na ich wyniki. :) I, jak zwykle, mamy politykę "reaktywną", a nie "kreatywną". Dno.
Ryokosha, dosłownie wyżej masz napisane, że od dawna wiadomo, jaką politykę prowadzi PO w zakresie służby zdrowia, bo Zandberg już nieraz o tym opowiadał (np. o kulisach negocjacji koalicyjnych, które doprowadziły do przejścia Razem do opozycji), choćby w wywiadzie z DLR. Pisałem zresztą o tym na forum. Serio: twoja ciągła obrona PO poprzez atak na przeciwników politycznych przypomina obronę Okopów św. Trójcy przez hrabiego Henryka. Tak trzymaj.
Tomazzi, Razem od wielu miesięcy trąbi o złej sytuacji w służbie zdrowia i problemach, które trawią ten obszar naszego życia społecznego. Nie obudziło się nagle i po fakcie. To akurat partia, która ostrzegała, przestrzegała, tłumaczyła i proponowała rozwiązania (np. związane z regulacją pracy lekarzy). Przecież od dwóch lat o tym piszę w wątku. Akurat Zandberg był "mądry przed szkodą".
LOL.
To jakieś zbiorowe wyparcie, panowie? Żeby tylko nie przyznać, ze Zandberg zawsze miał rację w tej sprawie? Tak, od dawna wiadomo, jak gównianą partią jest PO, gdy idzie o politykę wewnętrzną (w tym zdrowotną). Tak, od dawna o tym tutaj piszę. Tak, od dawna Zandberg się na ten temat wypowiada. Wiele razy.
I teraz słyszę, że "jestem naiwny"? LOL x 2.
Podeślij projekt ustawy którą chcieli wprowadzić. Nie do końca kojarzę ten pomysł regulacji pracy lekarzy. Jeżeli jest to zakaz pracy w prywatnym gabinecie gdy się pracuje publicznie to jest to głupie rozwiązanie. Ale dziś wyjątkowo nie mam czasu na dyskusję
Po pierwsze, kilkuosobowa grupa posłów bez dostępu do budżetu rządowego i zasobów urzędniczych ma przedstawić kompleksowy projekt ustawy zmieniającej w Polsce system usług zdrowotnych? Może jeszcze frytki i colę do tego? ;) W przypadku niewielkiej partii opozycyjnej modus operandi ogranicza się punktowej działalności legislacyjnej (poprawki budżetowe, interpelacje, alarmowanie o konkretnych problemach z mównicy sejmowej itp.).
Po drugie, już kilka razy przedstawiałem postulaty programowe Razem (w tym dotyczące ochrony zdrowia). Nie będę co cztery miesiące znowu szukał źródeł i materiałów, żeby pisać to samo. Można przewinąć kilka czy kilkanaście stron wątku wstecz.
Po trzecie, chodziło mi w całym wpisie o to, że PO ma w dupie służbę zdrowia i dba głownie o interesy lobbystów (również medycznych). Zandberg przekonał się o tym na własnej skórze w czasie negocjacji koalicyjnych. I mówił o tym już wielokrotnie. A ja również wspominałem o tym już kilka razy w wątku, i to na długo przed wybuchem afery z "salonikiem VIP-ów".
Ale nie wierzę że coś zrobi, bo nie zrobi nic. Już od czasów studiów był mocny w gębie ale w robocie był ostatni.
A, ok. Mocny argument.
To co jak nie wierzę i nie spijam każdego słowa z jego ust to już jestem za KO?
Nie mam pojęcia, czy jesteś z PO. Napisałem tylko, że każdą krytykę PO próbujesz na wszelkie możliwe sposoby rozmydlić i złagodzić. I znowu: tak trzymaj. Szydło wyjdzie z worka. ;)
Po trzecie, chodziło mi w całym wpisie o to, że PO ma w dupie służbę zdrowia
To jest jasne. Tak samo było w przypadku PIS. W przypadku Konfederacji jest jeszcze gorzej.
Tak, będąc w rządzie (choćby jako koalicjant), masz dostęp do całego aparatu urzędniczego, danych, analiz i odpowiedniego budżetu. Razem nie jest w rządzie, ponieważ w czasie negocjacji koalicyjnych usłyszało, że PO nie zgadza się na zmiany systemowe i finansowe. Zaproponowano Razem wyłącznie stołki bez możliwość realizowania konkretnych postulatów dotyczących zwłaszcza służby zdrowia. Dlatego Razem ze stołków zrezygnowało i ostatecznie przeszło do opozycji.
Ale niektórzy wiedzą lepiej: Razem to lenie. A ci, którzy uważają inaczej, są naiwni.
Tak czy inaczej: rozmawiamy o tym, jaki jest stosunek PO do sensownych zmian w służbie zdrowia. A jest taki, jak środowiska lekarskiego i lobbystów z firm medycznych. Przynajmniej w tej kwestii się chyba zgadzamy. Cicha prywatyzacja postępuje. A publiczna kasa idzie na dobre samochody.
Ale to nieważne ważniejsze że otoczył się miernotami i poklepywaczami. Dlatego pytałem się ciebie o tę kandydatkę na prezydenta Krakowa i współprzewodnicząca. Ciągle mam nadzieję że wokół niego pojawią się w końcu ludzie którzy pomogą mu się wyrwać z marazmu 3-4% bo Zawisza i Konieczny to nadają się co najwyżej na ulicznych napinaczy.
A Zandberg od studiów marzy o utworzeniu prawdziwej partii socjaldemokratów i choć to nie moja bajka ja mu przyklaskuje. Bo to państwo potrzebuje silnych partii: konserwatywnej, liberalnej i socjaldemokratycznej ale w dobie populizmu to raczej marzenie ściętej głowy.
Sejm uchwalił w piątek ustawę o powiązaniu informacji o wynagrodzeniach medyków z numerem PESEL lub nr. prawa wykonywania zawodu. Poszerza to zakres danych gromadzonych przez Agencję Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji. Informacje przekazywane Agencji przez podmioty lecznicze nie będą już anonimizowane.
Za uchwaleniem nowelizacji ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ustawy o działalności leczniczej zagłosowało 253 posłów, nikt nie był przeciw, od głosu wstrzymało się 177 parlamentarzystów ( w tym 173 ze 175 biorących udział w głosowaniu posłów PiS). Wcześniej Sejm odrzucił trzy poprawki posła PiS Janusza Cieszyńskiego (głosowane były jako wnioski mniejszości).
Mianoliito - proszę o komentarz nt wstrzymania się PISowców od głosowania
A jak mieli głosować? Zobacz ile politycy pisu będący lekarzami zarabiają ;p
https://x.com/K_Stanowski/status/2067939564019220817
PO nie kieruje sie zdrowym rozsadkiem a notowaniami popularnosci.
no i fajnie byloby wiedziec jakie byly te poprawki.
Pilne !!!
mamy ciąg dalszy afery z Bąkiewiczem. Niemieckie rządowe auto zaatakowało w Warszawie pojazd tvrepublika! Napięcie międzynarodowe eskaluje!
Afera zatacza coraz szersze kręgi.
https://www.rp.pl/polityka/art44660801-alarmowano-rafala-trzaskowskiego-o-nieprawidlowosciach-w-szpitalu-poludniowym-juz-w-2025-roku
Boże drogi, a niby tak znafca 🤣
Lekarze nie muszą składać oswiadczen majątkowych, jednak lekarze będący radnymi to zupełnie inna bajka. Tylko dlatego to wypłynęło.
Piszesz o czymś innym. A to ty napisałeś, że nikt by nic nie wiedział, gdyby się nie wydało i gdyby radny nie był chciwy. A huja, informuję ciebie, że każdy wie o tym, kto pracuje w branży medycznej. Taką mamy patologię. Tylko nikt z tym nic nie robi. Każda opcja na tym korzysta, tak wygląda ten system. A ty odkryłeś Amerykę i piszesz, że tylko dlatego to wypłynęło, bo radny-lekarz z KO był zachłanny i musiał złożyć oświadczenie. To nie moja wina, że chowałeś się w szafie.
ale domyślam się że w tej chwili jest nacisk na "wszyscy brali i biorą i KO tu nic do tego, posłuchajcie Arłukowicza, wiadomo że to nie wina chcących się leczyć poza kolejką kilku polityków, bo przeci z lekarze zawsze byli w ich kieszeni"
i tak, masz rację to nie pierwsza akcja KO, począwszy od senatora koperciarza, na troszczacym sie o syna senatorze wchodzącym poza kolejką.
bizancjum
No dobra, to teraz poczytajcie sobie jak wyglądają realia w ochronie zdrowia. Wiem, że "źródło" na poziomie TikToka, ale może się komuś otworzą oczy, jak wygląda leczenie w szpitalach. I tak, to "po znajomości" doskonale znam z autopsji.
https://joemonster.org/art/79386/Patologia_zarobkow_w_sluzbie_zdrowia
Nowa jakość, nowe standardy, a macie PIS Bis, tyle, że do kwadratu!
Nawet śmieszne (informacje kontekstowe):
https://x.com/trzaskowski_/status/2068007852757655771
https://x.com/PatrykSlowik/status/2068007718540005653
;)
No wiem wiem, nawet w Paintcie można podrobić...
Za to na pewno leciałbym jako prezydent miasta informować prokuraturę, bo dostałem info na WhatsAppa... :D
Tak, wszyscy są w tej aferze bardzo poważni i profesjonalni. :D
"Za to na pewno leciałbym jako prezydent miasta informować prokuraturę, bo dostałem info na WhatsAppa... :D'
Przecież w ramach nadzoru miał wszelkie narzędzia, aby zweryfikować czy ta informacja jest prawdziwa.
Nawrocki niezmiennie szkodzi Polsce. Ciekawe jak bardzo popsuł nasze stosunki z Ukrainą i jak mocno na tym ucierpimy.
W Kijowie na pewno pamiętają hasła o "dyktatorze Zelenskim", małpowane bezrefleksyjnie od Trumpa. I doskonale wiedzą jakie partie w Polsce zbijają kapitał polityczny na szczuciu przeciw Ukraińcom.
https://wiadomosci.wp.pl/trojmiasto/konferencja-odbudowy-ukrainy-w-gdansku-kanclerz-niemiec-z-wizyta-w-polsce-7298601933559808a
Friedrich Merz, kanclerz Niemiec, pojawi się w czwartek w Gdańsku na Konferencji Odbudowy Ukrainy - potwierdził w piątek Wirtualnej Polsce urząd kanclerski. Tym samym Niemcy będą reprezentowane na najwyższym szczeblu, co wskazuje na poważne podejście do rywalizacji o kontrakty na Ukrainie.
Niemcy dostaną kontrakty na odbudowę a Polacy kawałek blaszki. Kolejne moralne zwycięstwo.
Nie wiem czy wiesz, ale na liście jest piekielny, niemiecki pomiot Schroder. I nic. Cisza. Cuda, panie. Cuda.
Nawrocki niezmiennie szkodzi Polsce. Ciekawe jak bardzo popsuł nasze stosunki z Ukrainą i jak mocno na tym ucierpimy.
😂
LOL... Że niby my będziemy cierpieć na złych stosunkach z Ukrainą? Może cię coś ominęło, ale my jesteśmy 20 gospodarką świata, a oni są bankrutem który od 4 lat prowadzi wojnę, utrzymuje się z pomocy zagranicznej i ma żywotny interes w tym, żeby dołączyć do instytusji do których my należymy i w których mamy prawo głosu.
To ukraińcom powinno zależeć na dobrych relacjach z nami, a nie nam. Nie ma absolutnie żadnego powodu, żebyśmy byli stroną która o nie zabiega.
Pierwsza decyzja snusiarza która można poprzeć, a Tusk pokazuje brak jaj. Absolutną katastrofą będzie, jeżeli premier nie zaakceptuje tej decyzji o odebraniu odznaczenia- będzie to idealny przykład, jak tak słabe państwo jak Ukraina, może rozgrywać politykę wewnętrzną "regionalnego lidera".
Ja mam tutaj mieszane uczucia i jednoznacznie nie potępiam tego, co zrobił Nawrocki. Zgadzam się z tym, że prezydent Ukrainy splunął Polakom w twarz. Zwłaszcza po tym wszystkim, co Polacy dla Ukraińców zrobili w ostatnich latach. To nie powinno pozostać bez odpowiedzi. Liczyłem tutaj na Tuska i jakieś działania polskiej dyplomacji, które doprowadziłyby do przyjaznego gestu ze strony Ukrainy (kontrakty, obietnica sprzedaży systemów wojskowych itp.). Żeby jakoś zadośćuczynić temu afrontowi. Ale Tusk nic nie wykombinował, Ukraińcy gówno zrobili, a Zełeński jeszcze bardziej obrósł w piórka, więc Nawrocki się zaszachował. Popełnił jednak błąd: trzeba było poczekać z decyzją do zakończenia konferencji, na której rozstrzygają się pewnie losy kontraktów na terenie Ukrainy. I to już zasługuje na krytykę.
Tak czy inaczej, reperkusje będą. Mniejsze lub większe:
https://x.com/Kyrylo_Budanov/status/2068200652551938401
To ukraińcom powinno zależeć na dobrych relacjach z nami, a nie nam. Nie ma absolutnie żadnego powodu, żebyśmy byli stroną która o nie zabiega.
nie muszą, choćby w Kijowie siedział sam diabeł, będziemy wspierać Ukrainę przeciw rosji - więc nie musi zabiegać o nasze wsparcie, ma je gwarantowane - Natomiast jako pole przyszłej konkurencji w UE (rolnictwo, transport) stanowimy dla nich poważne zagrożenie, dlatego stawiają na niemcy, bo to oni rozdają karty w UE, mają kasę - a w zamian dostają od Zełenskiego coś czego Niemcy potrzebują czyli skonfliktowaną polskę z Ukrainą, bo nie uśmiecha im się wizja dwóch dużych zaprzyjaźnionych krajów za wschodnią granicą jako nowego ośrodka ciężkości, które prowadziły by wspólną politykę wobec nich albo w ramach UE - Divide et impera.
Powiem więcej - naprawdę mieliśmy inne możliwości, żeby ukarać Zeleńskiego,za splunięcie Polakom w twarz.
Prezydent, wybierając najgorsze z możliwych, czyli odebranie orderu (którego wartość jest niska - ma go np. Macierewicz) postawił rząd pod ścianą, a dyplomacji odebrał wszystkie asy z rękawa (a takowe mamy - największy: wejście Ukrainy do UE jest niemożliwe bez naszej zgody).
No, ale skoro już tak wybrał (i tu zgadzam się z Tobą w 100%), to należało przynajmniej poczekać do zakończenia konferencji, w Gdańsku.
A tak, kontrakty dostaną Niemcy i Francuzi, a my będziemy się kłócić o Wołyń i jak zwykle poniesiemy moralne zwycięstwo, zadowalając się figą z makiem.
Piszę też ze swojej perspektywy - mogliśmy, w firmie, chociaż spróbować tego kierunku i mieć stabilną robotę, na długie lata. Ten pociąg właśnie odjechał, "dziękuję" snusiarzu. Z zazdrością będę mógł patrzeć, jak przez Polskę, będą jeździły, z towarem, na Ukrainę, transporty niemieckiej konkurencji. "Brawo" Nawrocki !
Czy Tusk jest związany teraz jakims terminem?
Bo jak nie, to albo zamrażarka albo odbijamy piłeczkę w stylu rozpatrzę gdy palac prezydencki dokona pelnej rewizji przyznanych odznaczen. Dziekuje i do widzenia panstwu.
A swoja droga Tusk w obliczu afery lekarskiej nie mogl dostac lepszego prezentu.
Ale pudzian poparł decyzję i to jest ważne dla poljakow. Bo z upowcami trzeba twardo
To taki pusty gest odebranie tego orderu, bez żadnych korzyści dla nas i machanie plastikową szabelką z odpustu wobec kraju, który już kilka lat się broni przed agresorem...
Dało się to załatwić na milion innych sposobów, a wybrano jak zwykle najgorszy byle tępota się cieszy, jakiego to mamy prezydenta tytana.
I oczywiście, nazywanie jednostki wojskowej "Bohaterzy UPA" to czysty idiotyzm i plucie na nas ze strony Zełeńskiego, a że sam na to nie wpadł to widocznie ma takich samych doradców debili co nasz prezydent. Szkoda tylko, że mózgi przecież mają własne...
No to zróbcie listę komu odebrać i ją wyślijcie. Taki Rokossowski też formalnie jest wciąż marszałkiem Polski, choć tytuł powinien mu zostać zabrany.
Swoją drogą, dlaczego wymienionym przez was osobom tych orderów nie odebrał Komorowski czy Kwaśniewski? Dlaczego akurat Nawrocki ma ten obowiązek "bo to rosjanie"?
Ale to wszystko to już będzie wina Tuska.
"No to zróbcie listę komu odebrać i ją wyślijcie. Taki Rokossowski też formalnie jest wciąż marszałkiem Polski, choć tytuł powinien mu zostać zabrany."
Ale to przecież Pan prezydent jest dysponentem tej listy i to on zaczął tę procedurę i ma cały aparat urzędniczy do tego, aby przeprowadzić tę operację.
"...Dlaczego akurat Nawrocki ma ten obowiązek "bo to rosjanie"?'
Może dlatego, że skoro zaczęło się coś robić to wypadałoby być konsekwentnym? W każdym innym przypadku wygląda to na zwykłą instrumentalizację polityki zagranicznej w celu utrzymywania wewnętrznej wojenki.
Tak wyglądają na ten moment relacje z Ukrainą- przeszliśmy do fazy rywalizacji - i to nie my, ale oni zdecydowali, że to już ten czas.
Poza tym wojna kiedyś się skończy, a wówczas trzeba będzie odbudować kraj i mogłyby na tym skorzystać polskie firmy.
I chcesz przekonywać, że o udziale, lub nie, polskich firm będzie decydować taka czy inna decyzja dotycząca orderu? 😂
Naprawdę, obserwując historię polsko-ukraińskich relacji od 2022 roku, uważasz, że sympatia czy wdzięczność ma jakiekolwiek znaczenie w polityce?
Decyzja Nawrockiego jest katastrofalna dla Polski
Dalej nie wykazałeś dlaczego :)
choćby w Kijowie siedział sam diabeł, będziemy wspierać Ukrainę przeciw rosji - więc nie musi zabiegać o nasze wsparcie, ma je gwarantowane
Niestety najpierw przygłupy z PiSu, a obecnie przygłupy z KO włożyły dużo pracy żeby wyrobić w ukraińcach takie przekonanie, ale tak nie jest. W naszym interesie jest istnienie Ukrainy niezależnej od Rosji (a najlepiej z nią skonfliktowanej). Obecnie Ukraina nie walczy o swoje istnienie- teraz Ukraina walczy o przyszłe granice i o swoją przyszłą pozycję w europie. A to w jakich granicach będzie istniała, jest dla nas kompletnie bez znaczenia. I to należy im sygnalizować.
Powiem szczerze, że liczyłem na znacznie więcej w wykonaniu Sikorskiego niż obserwujemy.
a dyplomacji odebrał wszystkie asy z rękawa (a takowe mamy - największy: wejście Ukrainy do UE jest niemożliwe bez naszej zgody).
W jaki sposób dyplomacja "straciła" owe asy?
A tak, kontrakty dostaną Niemcy i Francuzi, a my będziemy się kłócić o Wołyń i jak zwykle poniesiemy moralne zwycięstwo, zadowalając się figą z makiem.
Kolejny...
Zrozumcie- o tym kto dostanie kontrakty zadecyduje to, na jakim rozdysponowaniu kontraktów Ukraina najwięcej zyska politycznie. Tymczasem od co najmniej dwóch lat, dość obcesowo ukraińska władza demonstruje, że chce rozmawiać z USA, Niemcami, UK i Francją, ale nie ma po co rozmawiać z Polską, bo od Polski nic nie zależy...
Tymczasem od co najmniej dwóch lat, dość obcesowo ukraińska władza demonstruje, że chce rozmawiać z USA, Niemcami, UK i Francją, ale nie ma po co rozmawiać z Polską, bo od Polski nic nie zależy...
Pełna zgoda. Ukraina jako państwo nie odczuwa żadnego "sentymentu" czy "wdzięczności" wobec Polski. Możemy co najwyżej liczyć na piękne słowa podziękowań w oficjalnych wystąpieniach.
I przy okazji: pamiętam, że Manolito mówił o tym od dawna, więc trzeba mu oddać sprawiedliwość. Tu się akurat nie mylił.
Ostatecznie, pomimo wątpliwości, uważam, że Batyr postąpił słusznie odbierając odznaczenie Zełenskiemu.
Polska ma narzedzia wewnatrz unijne by postawic Ukraine do pionu w zakresie ich czlonkowstwa w UE. Wystarczy do tego pozwolenie Ukrainie na kozaczenie gdy beda pertraktowac z Unia. To bedzie samograj, wystarczy zachowac spokoj. Nawet te dziecinne, pro-rosyjskie kroki Nawrockiego temu nie przeszkodza. Co najwyzej potwierdza jego wizerunek i nieco popsuja wizerunek Polski. Miedviediew juz mu podziekowal.
https://x.com/sikorskiradek/status/2068088509261332516
Cała polska prawica jedzie na nastrojach anty ukraińskich, ramię w ramię z Putinem. Ewentualne zwycięstwo takiej koalicji może mieć wpływ na konflikt. Nawet sama Polska może poważnie oberwać kombinacją Czarnek/Mentzen/Braun.
A w Kijowie też to widzą i możliwe, że postawili na Polsce krzyżyk.
Polityk zaznaczył, że "Ukraina nadal będzie walczyć w awangardzie obrony całej Europy, w tym Polski, płacąc najwyższą cenę". Dodał jednak, że sam "nie może bezczynnie przyglądać się, jak bezpodstawnie i sztucznie nakręca się koło nienawiści przeciwko naszym obywatelom".
"W związku z tym odmawiam przyjęcia Złotego Krzyża Oficerskiego Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej, przyznanego mi w zeszłym roku przez Prezydenta RP" — oznajmił Budanow, wyrażając pewność, że społeczeństwo ukraińskie poprze ten krok.
Kyryło Budanow - szef Kancelarii Prezydenta Ukrainy, były(?) szef Głównego Zarządu Wywiadu Ministerstwa Obrony Ukrainy
W końcu wyjaśniło się, czyli to nasza wina, że Ukraińcy dopieszczają zbrodniarzy i ludobójców, a nam nie wiedzieć czemu jest w to nie w smak? I mówisz, że cała prawica? a lewica milerem na czele to już nie? I po tym wszystkim co zrobiliśmy dla Ukrainy? Od kiedy to polityka zagraniczna polega na wypinaniu dupy, a nie na wzajemnych relacjach?
Ja nie wiem co to za postkolonialny mental, nawet w tak oczywistej sprawie nasi miejscowi murzyni zawsze plują na swój kraj? Z czego to się bierze?
od 2022 roku pisałem, że to nie są mili chłopcy, że gloryfikują zbrodniarzy i to jest najlepszy moment żeby wycisnąć z nich koncesje na rozliczenie się z przeszłością, wołami pisałem, że przyjdzie zmęczenie, że będą problemy, konflikty, ale musimy to zrobić teraz, bo potem bęzie za późno - no i macie, wtedy każdy, kto o tym wspominał był ruską onucą, a teraz nagle otrzeźwieli.
https://globenergia.pl/ceny-pelletu-rosna-przez-rzadowe-decyzje-to-jeden-z-kilku-powodow/
Tanio to już było.
Kupowałem w tamtym roku na koniec czerwca po 1250 , obecnie ten sam produkt kosztuje 1800.
Jak zakładałem piec to było : pellet po 400zł tanie i ekologiczne:)
https://www.olx.pl/dom-ogrod/ogrzewanie/opal/q-pellet-tarskol/?srsltid=AfmBOoo8VoTLp7jy-CGz0JlO22WtKhtEFs1QwezYRRL8DOMmsHeFowzP
Kupuje ten każdego roku.
Btw, link z lutego
Tak wtedy się zaczęło coś mówić a dwa tygodnie temu jeszcze było 1750.
Jaki pellet kupowałeś?
https://www.kostrzewa.com.pl/blog/ceny-pelletu-w-lipcu-2025
Są tysiące/miliony Polaków którzy zainwestowali w pompy, fotowoltaikę i nie płaczą o tym w temacie politycznym na forum o grach ;)
PS
Zawsze można założyć sobie tu osobny temat lub grupe na FB o tym gdzie można taniej kupić pelet...
Załączyłem link z decyzją rządu, która ma wpływ na ceny surowca.
Paliwa wszelkiej maści są tematem politycznym.
Wszak temat benzyny pojawia się tutaj ciągle.
Jak Pis rządził to temat cen węgla był codziennie.
Więc nie rób z siebie idioty.
Nikt tutaj nie płacze gołodupcu i nie pytałem gdzie można taniej kupić.
Typie to akurat PiS klaskał i czapkował czerwoną czapeczką idiotom u władzy w USA dzięki którym masz dziś swój problem...
PS
Nie mierz innych swoją miarą... To tak w temacie "gołodupca" ;)
PS 2
Wracając do tematu dyskusji to mogę pomóc i zapytać AI gdzie można taniej kupić dobry pelet.
Typie to akurat PiS klaskał i czapkował czerwoną czapeczką idiotom u władzy w USA dzięki którym masz dziś swój problem...
Dobrze, że mi przypomniałeś bo gdyby PIS w czapkach nie klaskał pewnie pellet byłby bardzo tani a ja powyżej pisałem, że wszystko wina Tuska.
Udaru można dostać od tych mądrości.
I udaru dostaniesz...
Choć to raczej od wymyślania problemów a następnie prób wygenerowania na nie racjonalnej odpowiedzi...
Ale to Ty przecież dzwonisz...
W temacie, który Ciebie nie interesuje z tego co widzę więc kompletnie nie rozumiem Twojego zachowania.
No właśnie temat mnie interesuje a tym różni się tutejszy forumowy w Twojej opinii "gołodupiec" ;)
PiS się popisał... Akurat tego cwaniaczka powinni zamknąć w szafie na czas afery szpitalnej:
https://x.com/DWielowieyska/status/2068264423530037252
I jeszcze: Co w tym widzi Pani złego?
W PO idą częściowo w zaparte, ale też próbują się nieudolnie kajać, choć wiemy, że to wszystko pod publiczkę... a senator jedzie do dziś na bezczelu.

Cały czas tutaj piszemy, że obydwie strony są siebie warte.
Z internetów, więc nie wiem na ile sprawdzone ->
Pakowanie prezentów:
https://x.com/i/status/2068337121459384668
Nieładnie tak trollować Polaków. :P
A tak na poważnie: reakcja Ukraińców, którzy się obrazili i teraz zwracają ordery, świadczy o tym, że nie ma u nich grama refleksji. Miałem wątpliwości, czy Nawrocki dobrze zrobił. Ale mam coraz mniej.
Nawet śmieszne:
https://x.com/i/status/2068233688614138051
Sprawa się zrobiła głośna. Światowe Media już o tym piszą. Polscy lekarze chyba zostali ocaleni przez prezydenta.
Odesłanie kurierem to kolejna zniewaga dla nas.
To dokładnie pokazuje, gdzie Zełenski ma Polskę. No cóż.
Sporo będzie tych orłów w skrzynce na listy Nawrockiego:
https://x.com/tvp_info/status/2068393694672179546
polska inicjatywa ogranicza sie do wrzutek sikorskiego na twitterku.
No wlasnie, wiec moze ktos sie pokusi o odpowiedz na moje pytanie wyzej. Coz takiego Polska zyskala na tej dyplomacji amatora? Nic, bo moment byl zly I Polacy wyszli na malostkowych. Historia i kto ma racje maja tu zero znaczenia.
Amator, amator, amator.
Może być jeszcze fajniej jak Żeleński odwoła wizytę w Gdańsku? bodajże.
Jak już trzeba było, nie można było mu odebrać po Gdańsku?
No i jakie "obraził się"? Zabrali mu, to oddaje, honorowy człowiek tak właśnie by postąpił.
Tak, ja wiem, co zaraz odpiszesz, że "honorowy" i jednocześnie "UPA" ;) - no ale co do orderu, to jakiej innej reakcji można się było spodziewać ze strony Zełeńskiego? Że z powodu orderu zmieni nazwę tego oddziału? Czekaj... czy to nie ty pisałeś jeszcze niedawno, że inni robią biznesy, a my znowu rozgrywani tym Wołyniem?... No, w każdym razie ten, kto to pisał, miał rację. I nie, że o prawdę historyczną nie można walczyć, trzeba tylko wiedzieć, jak to robić i kiedy.
Przecież nie chodzi o to, że oddaje. Chodzi o to, że cyknął fotki orderu pakowanego u kuriera. Niezły troll. Tak się okazuje szacunek. ;)
BTW, już nie odnosząc się konkretnie do ciebie, to mam takie ogólne wrażenie, że większość sama nie wie, czego by w tej sprawie chciała (no, poza Zełeńskim padającym na kolana i proszącym o wybaczenie). Albo inaczej: kompletnie nie ma pojęcia, co należałoby zrobić i w jakim momencie, za to dziwią ich wszelakie następstwa jakichkolwiek działań.