Dlatego mam bekę za każdym razem
Do czasu, gdy nie pojawi się podobna partia, co sprawi, że poprzednią, tę starą i cuchnącą, będzie można wrzucić w zabawny i bekowy okres błędów i wypaczeń. Jestem pewien, że wszyscy będziemy się zaśmiewać do rozpuku z wielu problemów, które powoli wychylają swój parszywy łeb.
O widzę że powoli staczacie się w stronę Soku z buraka. Powinszować.
Twórcy South Parku, żyjąc w trumpowskich Stanach, szybko zrozumieli, że 'waniliowy' humor szybko traci znaczenie, bo zamiast wyśmiewać, przewiduje przyszłosć :)
Dlatego WY zrozumcie, jaką potwarzą dla ludzi, którzy skończyli chociaż podstawówkę, jest obecny kibol :)

Batyr szuka kolejnych mieszkań
Czy redaktor Mazurek coś kiedyś o tym wspominał?
Według koreańskich mediów polskie kredyty były zaciągane na koreańskie zbrojenia m.in. w euro oraz dolarach. Pojawia się też informacja o jednej pożyczce na 17 lat, która ma być spłacana od 2027 roku. Zgodnie z tymi doniesieniami Polska ma płacić równowartość 600 mln dolarów rocznie.
https://wiadomosci.wp.pl/tysiace-maszyn-i-miliardy-dlugu-tak-wyglada-polski-rachunek-za-bron-z-korei-7273735181474048a

Tylko nie mów nikomu, że zboczeńcy zaraz po ujawnieniu skandalu zostali wydaleni ze wszelkich struktur partii i skazani na kary więzienia, to trzeba ukryć bo kto to widział.
W jednej kwestii Kaczyński miał rację - "Donald Nic-Nie-Mogę Tusk". 2,5 roku rządów Tuska a Matecki albo robi sobie z niego jaja, albo go pomawia. A Tusk nic. Nawet pozwu cywilnego mu nie wytoczy. Tusk to miękiszon.
Gonienie króliczka przez Tuska i jego akolitów zemści się już w przyszłym roku.
pis sobie dalej kpi, sieje dezinformacje, kłamie, manipuluje, pluje jadem, hejtem w mediach, xie i gdzie tylko popadnie, a jak wiemy, pisowcy lubią takie gówna bez weryfikacji. Byle jest wróg, w imię ojca i syna, za honor, za ojczyznę i za Trumpa!
I tym nic nie robieniem ko przepieprzy przyszłe wybory.
Ja się boję, że za "czystym" PiSem to my jeszcze zatęskinimy. Jak obie Konfunie się dorwą do koryta to dopiero będzie.
Tylko nie mów nikomu, że zboczeńcy zaraz po ujawnieniu skandalu zostali wydaleni ze wszelkich struktur partii i skazani na kary więzienia, to trzeba ukryć bo kto to widział.
Z tego co pamiętam to mąż owej pani nigdy w strukturach partii nie był więc nie mógł zostać z niej wydalony, to pierwsza manipulacja ale nie ostatnia.
Owa niewiasta działała w partii jeszcze długo po postawieniu zarzutów w tym pomagała przy kampanii wyborczej i koniec końców zrezygnowała sama a nie została wywalona z partii.
Ech, silniczki :).
https://www.youtube.com/watch?v=uWdmV6-bgU4
Panie Areczku, jaka umowa o pracę? Od jutra jest pan misjonarzem.
Przeciętny wyborca alt-prawicy karmi się "misją" swoich zbawców. Tymczasem jedyne jakie "Deus Vult" mogą mu zaproponować jego idole jest coś takiego :D
Jest kolejna afera! Prawiczkowe serwisy od wczoraj alarmują, że aplikacja do potwierdzania wieku opracowana przez UE okazała się kompromitacją!
Dlaczego? Bo ogólnie bardzo dobrze chroni dane, ale zostawia w cache na urządzeniu użytkownika (chronionym przez mechanizmy systemu) zdjęcie odczytane z dowodu oraz zapisuje selfie bez szyfrowania.
https://x.com/Paul_Reviews/status/2044436001611801072?s=20
No, w koncu powod aby zaorac UE i dolaczyc do rosji! Tam takie rzeczy sie nie zdarzaja!
ale zostawia w cache na urządzeniu użytkownika
Znaczy miało to wysyłać do chmury czy jak ?
kto mówił że rząd nie dba o zdrowie Polaków?
https://x.com/placzekgrzegorz/status/2046124395702173882
Ja mówiłem, że nie dba. :P
Zdanie podtrzymuję. :)
Ja też uważam że nie dba. Powiem więcej od początku III RP każdy kolejny rząd ma to w dupie. I każdy robi reformy które pogarszają sytuację i nic nie naprawiają a bardziej szkodzą. To samo dotyczy nauki i edukacji (tu jedyna reforma która miała sens to było wprowadzenie gimnazjów ale też robiono ją na łapu capu).
Dużo o Nawrockim.
A ja zapytam.
Jak służba zdrowia?
Jak nauka i rozwój?
Jak edukacja?
Jak bezrobocie ?
Ja pamiętam że pół roku to za krótko żeby dużo zmienić ale to już chyba pięć połroczy poleciało.
Po za bezrobociem do dupy. Zresztą tak samo jak za PiS. Tylko jaka mamy alternatywę? Złodziei z PiS? Dyletantów z Konfy? Świra Brauna i jego swirska Koronę? Populistów z Razem? Tak naprawdę gówniany wybór.
Jak służba zdrowia?
Bez zmian ale lepiej niż gdyby rządziła Konfederacja
Jak nauka i rozwój?
Jak edukacja?
Jak bezrobocie ?
Po za bezrobociem do dupy. Zresztą tak samo jak za PiS. Tylko jaka mamy alternatywę? Złodziei z PiS? Dyletantów z Konfy? Świra Brauna i jego swirska Koronę?
Tego nie mówię, ale skoro to jest taka fatalna alternatywa to czemu za uśmiechniętej zmiany tak jak sam piszesz do dupy?
tomazzi
Bez zmian to fakt.
ale lepiej niż gdyby rządziła Konfederacja to już Twoje wróżby.
W sensie że może być gorzej jak jest aż tak źle?
Oczywiście, że może być gorzej. Mentzen lubi mieć tanią siłę roboczę więc zakładam, że mielibyśmy sporo przybyszów z innych kręgów kulturowych. Edukacja nie przynosi policzalnego zysku więc byłaby jeszcze bardziej olana. Służba zdrowia sprywatyzowana i najbogatsi mieliby jeszcze lepiej a biedniejsi jeszcze gorzej.
Bo Mav sposród gówna obecna koalicja jakby mniej śmierdzi i tyle...
Ty weź lepiej prześledź co Konfa planuje dokładnie, a nie jak typowy wyborca konfy wybierz co ci najbardziej pasuje. A plan konfy jest prosty: sprywatyzować co się da, obniżyć lub zlikwidować wszystkie świadczenia. Zawrzeć pokój z Rosją (najbardziej RN by tego chciał), bo zuo jest na zachodzie.
to już Twoje wróżby.
I ekonomistów, specjalistów, akademików itd.
Zresztą konfa wprost przyznaje, że takich jest ich plan. Połowa jej wyborców po prostu słucha tylko tego co im się podoba a ignoruje resztę i trzon ich programu.
Tego nie mówię, ale skoro to jest taka fatalna alternatywa to czemu za uśmiechniętej zmiany tak jak sam piszesz do dupy?
Parę drobiazgów się poprawiło, jest trochę mniej źle w kwestii działania sądów, choć tutaj do realnej poprawy jest wymagana zgoda prezydenta. Mniej afer i marnotrawienia kasy tez jest (co nie znaczy, ze nie ma, jest ich po prostu mniej).
A wiec mówimy o lekkiej poprawie ale przede wszystkie trochę pogarszająca się sytuacja przystopowała. Za PiS z roku na rok było tylko gorzej. Teraz jest gównianie ale stabilnie.
Służba zdrowia tak samo jak za PiS, ale bez tragedii na porodówkach.
Nauka - nie wiem, i ty też w szczegółach nie wiesz, a ci, co wiedzą, od lat piszą, że polska nauka to syf.
Edukacja - stabilnie, już pisałem, że nauczycielskie dramy od dawna mnie nie kręcą. W szkołach tak jak na wsi - zawsze źle.
Bezrobocie niskie.
Do tego o dziwno niska inflacja i szybko wprowadzona obniżka marży i podatku na paliwie.
Masz jakąś konkretną alternatywę? Bo na takie zaczepne posty nie ma sensu odpowiadać inaczej niż jak koledzy wyżej.
- Jest źle, dlaczego nie wybrać proruskich małp?
- Bo są małpami (więc nie mają o niczym pojęcia) i są proruskie (normalni ludzie rozumieją, dlaczego to jest dla nas złe)
- Ale dlaczego nie dać im szansy?!!!
A sam rząd tak, tragedia nawet z poprzeczką wyjątkowo nisko postawioną, więc: zmian pozytywnych jak na lekarstwo, ale przynajmniej niewiele pogorszyli.
Niestety, taka bierność będzie zawsze lepsza od konfopisostwa...to znaczy pisostwa, bo z czarnkiem u steru to już to samo. I taka bierność też nas zawsze będzie pchać w objęcia prawicowych prymitywów, którzy znowu realnie nasz standard życia pogorszą.
W USA dopuścili mało rozgarniętego człowieka(?) do władzy wraz ze stadem mu podobnych. Ja podziękuje.
To tak jak by w Polsce premierem został Mentzen.
Świetne podsumowanie ostatniego wywiadu Nawrockiego. Swoją drogą, te 100 tys. osób poszkodowanych w aferze Zondacrypto, powinno zwrócić się do Batyra o zwrot utraconych środków. W końcu to przez jego weto rząd nie mógł wcześniej działać.
https://x.com/bullet_time/status/2045874002539806867
nie chce mi się tego oglądać, ale zerknąłem na komentarze i tam to chyba inny wywiad im puścili.
te 100 tys. osób poszkodowanych w aferze Zondacrypto, powinno zwrócić się do Batyra o zwrot utraconych środków.
Na jakiej podstawie? Tweeta pana premiera? Czy oswiadczenia pana szlapki.
Zwrotu i tak by nie dostali (i bardzo dobrze, to jest inwestycja, a nie lokata w banku!) - więc uważałbym z takimi akurat argumentami. :)
Ale zawsze nadzór mógłby zadziałać, kontrolować, ostrzegać... gdyby miał podstawy, nawet jeśli nie w spawie Zonda, to na przyszłość...
Ooo, to Komorowski albo KO oddało ludziom pieniądze za Amber Gold?
A co ma jedno z drugim wspólnego? KNF otwarcie ostrzegała, że Amber Gold może być piramidą finansową i każdy inteligentny człowiek wiedział, że zapewniane zyski wyglądają mocno podejrzanie. Tymczasem cała prawica stała murem za Zondacrypto, łącznie z prezydentem, który rękami i nogami bronił się przed regulacjami, mającymi na celu ochronę Polaków przed podejrzanymi biznesami związanymi z kryptowalutami. W dodatku prawica na tym korzystała (m.in. ponad 700 tys. zł dla prawicowych fundacji oraz wsparcie konferencji CPAC). Zresztą tu nie chodzi tylko o tę konkretną giełdę. Wiele oszustw na legendę także wykorzystuje kryptowaluty i wyłudzone od ludzi pieniądze, od razu są w ten sposób upłynniane, by nie dało się ich odzyskać.
Mówisz że Nawrocki ma oddać ludziom pieniądze za Zonda, bo nic nie zrobił. To moje pytanie brzmi, czy rząd/prezydent z 2012 roku oddali ludziom pieniądze za Amber Gold, bo też nic nie zrobiono? KNF przed upadkiem Amber Gold też ostrzegał, że to argentyński przekręt.
Ooo, to Komorowski albo KO oddało ludziom pieniądze za Amber Gold?
A to Komorowski zawetował jakąś ustawę, która mogła uchronić ludzi przed sprawą typu Amber? Przypomnisz?
Spoko Bukary, to ty mi z kolei wyjaśnij w jaki sposób zostałyby ochronione pieniądze ludzi, które wyparowały po upadku Zondacrypto, gdyby Nawrocki NIE zawetowałby tej ustawy. Bo raz zanim ustawa weszłaby w życie, to Zonda zdążyłaby z 10 razy upaść, a dwa jeżeli naprawdę myślicie że nałożenie nadzoru przez KNF na krypto sprawiłoby że te czy inne rynki krypto by nie padły, bo ktoś w jedną noc przetransferowałby wszystkie portfele uj wie gdzie, to macie naprawdę urocze myślenie. FTX miał amerykański nadzór finansowy, bardzo to pomogło z odzyskaniem pieniędzy, nie zmyślam.
Komorowski mógłby i 100 ustaw zawetować/przepchnąć w sprawie Amber Gold, naprawdę myślisz że to by pomogło? Równie dobrze mógł ustawowo zakazać złodziejstwa.
Bo raz zanim ustawa weszłaby w życie, to Zonda zdążyłaby z 10 razy upaść
No nie, vacatio legis tutaj było ustawione na 14 dni.
No i czy by to kasę uratowało? Nie. Natomiast ludzie uzyskaliby dostęp do rzetelnej informacji o stanie spółki, przez co wiedzieliby na czym stoją, co by z tym zrobili to ich sprawa, dokładnie jak w wypadku Amber gold gdzie KNF ostrzegał na swojej stronie i zgłaszał sprawę do prokuratury.
A z racji na separację waletów to część osób zdążyłaby kasę po ostrzeżeniach wycofać.
No nie, vacatio legis tutaj było ustawione na 14 dni.
I naprawdę uważasz że to by coś zmieniło?
No i czy by to kasę uratowało? Nie. Natomiast ludzie uzyskaliby dostęp do rzetelnej informacji o stanie spółki,
Spoko, KNF ostrzegał przed Amber Gold na trzy lata przed wpadnięciem gówna w wentylator, wiele to dało. Zasada jest prosta, jak chcesz inwestować w krypto, to inwestuj, ale na własną odpowiedzialność, jak na giełdzie. Bo mam już dość zrzucania winy na kogokolwiek - rząd, prezydenta, czy Matkę Boską, bo "oni nam obiecalim tysiąc procent zysku, my zainwestowalim, i teraz ni ma". I zanim ktoś się zagotuje, że bronię Nawrockiego - jakby rządził Trzaskowski i zrobił to samo, to zrzucanie winy na niego byłoby dla mnie tak samo żenujące,
Dlatego nie polecam używać chwytu retorycznego, że snusiarz miałby zwrócić kasę - choć rozumiem intencję...
Nie chodzi o to, czy udałoby się uratować Zonda, ale być może udałoby się ostrzec część ludzi.
A poza tym przykład Zonda pokazuje po porostu, że ten rynek jakiegoś nadzoru wymaga - nawet jeśli jest jasne, że nie może być żadnej mowy o zwrocie środków, bo to ryzykowna inwestycja, nie lokata w banku (z tego powodu populizm w postaci "niech teraz Nawrocki zwraca" jest podwójne szkodliwy - sugeruje, że państwo może tworzyć jakieś gwarancje dla ryzykownych inwestycji)
Ci, którzy stracili kasę na Zondacrypto nie powinni zwracać się do Nowogrodzkiego o zwrot kasy, bo niby z jakiej racji? To były ich prywatne pieniądze, są dorosłymi ludźmi i nikt ich nie zmuszał do ponoszenia ryzyka poprzez ładowanie się w kryptowaluty*, co de facto jest hazardem.
Zamiast roszczeń o kasę, mogą mieć natomiast pretensje:
- w pierwszej kolejności do siebie, że są zbyt zachłanni, a chęć absurdalnego i łatwego zysku przesłoniła im oczy i zaćmiła rozum;
- dopiero w drugiej kolejności mogą mieć pretensje do Nowogrodzkiego, że zawetował ustawę dot. Zondacrypto;
- a w trzeciej kolejności mogą mieć pretensje do PiS-u i Konfederosji, że nie pomogły odrzucić weta Nowogrodzkiego.
Tylko tyle i aż tyle.
Zamiast pochylać się nad losem tych, którzy dobrowolnie i na własne życzenie przewalili swoje prywatne pieniądze na kryptowalutach, rząd powinien na poważnie zająć się (a nie tylko gadać) rzekomymi ruskimi wątkami w zw. z Zondarcypto, o których wspominał Tusk - to jest nieporównywalnie ważniejsze.
*Z jednym zastrzeżeniem, ale tego nie sprawdzałem, tylko gdzieś usłyszałem. Mianowicie podobno polscy olimpijczycy zamiast kasy, dostali od Piesiewicza jakieś tokeny czy coś tam z Zondacrypto, więc - jeżeli to prawda - w tym przypadku polscy olimpijczycy faktycznie mogliby i (jeśli oczywiście chcą) powinni się zwrócić do PKOl, że mają w dupie te tokeny i chcą od Piesiewicza kasę.
Prawda, paru sportowców dostało tokeny, zamiast gotówki i teraz mają problem.

O problemach z realizacją nagród, które polscy olimpijczycy otrzymali od Polskiego Komitetu Olimpijskiego (PKOl) w formie tokenów Zondacrypto, jako pierwszy publicznie powiedział Damian Żurek. Łyżwiarz szybki, który w Mediolanie i Cortinie d'Ampezzo dwa razy był czwarty, w rozmowie z WP SportoweFakty ujawnił, że podpisał już akt notarialny na zakup mieszkania, za które miał zapłacić m.in. pieniędzmi wywalczonymi na igrzyskach. Na razie jednak zamiast gotówki ma wirtualne tokeny.
Czyli typ nie dość że miał zapłacić za mieszkanie za pomocą kryprto, to jeszcze za pomocą których nie miał. Muj borze...
Sportowców, jako jedynych, mi szkoda:
https://x.com/Morgenstern616/status/2046124849253261584?s=20
Ciekawe kiedy Piesiewicz się poda do dymisji? Żartuję, wiadomo, że nigdy - to kolejne cwelisko, bez honoru.
ps. Sportowcom powinien rząd zapłacić, za nagrody, gotówką, a te tokeny dać na kancelarię snusojada i wypłatę Piesiewicza ;)
A to Komorowski zawetował jakąś ustawę, która mogła uchronić ludzi przed sprawą typu Amber? Przypomnisz?
Ja pienicze wy jestescie konkretnie odklejeni od rzeczywistosci
tam wyzej masz o szczepionkach,
tej bzdury w tym watku nie sposob skomentowac inaczej niz smiechem.
EG2009_120754240
Napisałem: "mogła uchronić ludzi przed sprawą typu Amber", ponieważ ustawa, którą zawetował Nawrocki, wprowadzała lepszy i większy nadzór nad rynkiem kryptowalut. Pisaliśmy już o tym wiele, wiele razy, omawiając szczegóły, więc nie będę się powtarzał. (Można zerknąć na kilka poprzednich stron wątku). Lepszy nadzór, o czym już wspominał elathir, utrudniłby "kryptobiznesowi" naciąganie ludzi na łatwą kasę, choć nie wykluczyłaby tego procederu, bo przecież nikt za osoby pazerne na szybki zarobek nie będzie podejmował ostatecznie decyzji.
Bo mam już dość zrzucania winy na kogokolwiek
No wybacz, ale porównywanie tutaj Komorowskiego z Nawrockim nie ma absolutnie sensu. Nawrocki (razem z Konfederacją i PiS-em) zrobili wszystko, żeby wyłączyć rynek kryptowalut spod większej kontroli państwa. I zrobili to świadomie. Są za to odpowiedzialni. Co więcej, nadal uważają, że tak należało i należy robić. Nawrocki spłacał i spłaca nadal w ten sposób długi zaciągnięte u lobbystów i sponsorów. Kosztem obywateli. Teraz mleko się wylało, więc obrońcy "wolnego rynku krypto" próbują zrzucić winę na Tuska. Klasyka. Złodziej krzyczy: "Łapać złodzieja!". I rzeczywiście można w tym wypadku powiedzieć: mam tego dość.
Ponawiam pytanie: czy Komorowski w jakiś sposób jako prezydent ułatwiał funkcjonowanie piramid finansowych w Polsce? Bo Nawrocki jako prezydent ułatwia beztroskie funkcjonowanie podmiotów typu Zondacrypto w Polsce. I do tego znaczenia "niech oddaje ludziom kasę" się odwoływałem (bo przecież nie chodzi o bezpośrednią odpowiedzialność za "niewypłacalność" Zondy).
Mentzenowi hakerzy już trzeci raz partię zaatakowali, wykradając dane osobowe sympatyków i najwyraźniej wciąż niczego go to nie nauczyło.
Dane członków oraz sympatyków partii Nowa Nadzieja, której prezesem jest Sławomir Mentzen, zostały wykradzione i upublicznione w sieci - przekazał portal Niebezpiecznik. Ma to być trzeci tego typu przypadek od marca ubiegłego roku.
Według Niebezpiecznika haker opublikował 500 "rekordów", które mają zawierać imiona i nazwiska, numery PESEL, adresy zamieszkania i numery telefonów sympatyków Nowej Nadziei. Dodatkowo włamywacz miał udostępnić treści SMS-ów, e-maili i dokumentów. Dane miały zostać upublicznione w sobotę 18 kwietnia.
"Hejka cebulka" - wita się haker w poście, pod którym załączył pliki wykradzione Nowej Nadziei. "Po raz trzeci źli hakerzy uzyskali dostęp do infrastruktury partii 'Nowa Nadzieja'. Idioci kompletnie nie dbają o bezpieczeństwo" - dodał.
Chodzą słuchy, że Pinokio tym całym swoim śmieszno-żałosnym stowarzyszeniem chce zgarnąć (były) elektorat Polski 2050/Hołowni. No to spieszę donieść, że ja jestem byłym wyborcą Polski 2050/Hołowni - niech próbuje.
No ja też głosowałem na TD i powodzenia w przekonaniu mnie do głosowania na PiS Lite.
Tak naprawdę chcę odbić to co Czarnek traci od strony centrum przez swój dzbanizm (wyborcy co raczej w domu zostaną). Ale tego głośno przyznać nie mogą.

Idzie do sądu bo go okładka zabolała.
Temat taki, że moze nawet Darat skomentuje, wrzucałem newsy na temat parę razy ale zawsze odpowiadały koniki polne
https://x.com/ADybczynsk9367/status/2046108801376420317
Propaganda dla debili. Placz o 10 ml przy kosztach i przychodach idacych w milardy.
Cala struktura tego tworu jest do bani i sluzy przepalaniu kasy. A 10 mln to tyle co nic. Jeden udany projekt niweluje taka roznice.
Nie będę się wypowiadał w sposób stanowczy na ten temat ponieważ nie jest on prosty jak konstrukcja cepa, jak to często przedstawia nam jeden algorytm, ale mam kilka uwag
- do tej pory widzę, że temat grzeją ciekawe postacie, związane ze środowiskiem jednej z partii politycznych, co jest samo w sobie ciekawe jeśli weźmiemy pod uwagę
- kwestia nauki i komercjalizacji to temat rzeka i tu już wskazana jakaś poważniejsza lektura. Liczę również też na komentarze osób, które jednak siedzą w tych klimatach
- na początek może wystarczy usunąć ze swoich postów koniki polne i inne "fajne" określenia?
https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/edukacja-i-nauka/dzialalnosc-sieci-badawczej-lukasiewicz.html
Wtedy co pisałeś?
Edit: Dybczynskiego mocno piecze :)
tez by mnie pieklo jakby mi zabrali taka kase za nic nierobienie oraz oplacane wakacje przez caly rok
to taki twor troche jak TVP, przepala miliardy a wartosc z tego znikoma.
kiedys twor przepalal kasę na naukowców, ale KO już ograniczyła to marnotrawstwo, teraz przepala się na działaczy.
wystarczy poczytać Dybczyńskiego, nie podejrzewam jednak że ktoś podejmie taki wysiłek, kiedy tweety premiera wystarczaja do osiągnięcia wzwodu.
Darat, nie musisz mi tutaj, w tym wątku robić wykładów, serio, nie wzruszy mnie to specjalnie. Poczytaj posty kolegów, wyciągnij wnioski i wyciągnij te pieprzona belkę z oka bo czasy młodych inteligentnych przeminęły... zresztą masz esią poniżej.
trzymacie poziom samo pozowanie na arbitra elegancji nie wystarczy
Postem [1257.3] hopkins zmiótł trampka.
Dotychczas nie wiedziałem, co to jest PORT - Sieć Badawcza Łukasiewicz ani kim jest ten cały Dybczyński, ale dzięki hopkinsowi, NIK-owi oraz cioci Wiki, a także opisowi jego profilu na X i paru wpisom na oficjalnej www Sieci Badawczej Łukasiewicz, już wiem, cóż to za typek.
W związku z powyższym trampek może zbulwersować tymi pierdami co najwyżej pierdolita. Oczywiście tylko dla zasady "byle napierdalać w Tuska", bo w głębi duszy pierdolito - podobnie jak 99,99% polskiego społeczeństwa - pewnie ma głęboko w dupie to, co się dzieje z tą instytucją (99% Polaków pewnie nawet nie wie o jej istnieniu).
Irek
https://lukasiewicz.gov.pl/wp-content/uploads/2025/02/Komercjalizacja-badan-naukowych-w-Polsce.pdf
Problem jest poważny i przerasta dolana, pasterza i pozostałych polityków. Pewnie ktoś z naukowców ma jakieś pomysły, ale tych to akurat, nikt nie będzie słuchał
Darat niby Dybczynski ma ku temu wyksztalcenie (ogarniecie tego grajdolka), ale tez nic nie robil, tylko ciagnal z cyca.
Lutzek ale gdzie byles ten rok temu? Czemu wtedy nie broniles polskiej nauki?
kiedys twor przepalal kasę na naukowców, ale KO już ograniczyła to marnotrawstwo, teraz przepala się na działaczy.
Przepalali na premie dla prezesow :)
domyślam się, że dla przecietnego silniczka Łukasiewicz będzie solą w oku, jedna z rzeczy którymi Polska miała wychodzić z grajdola wozów drabiniastych musi przeszkadzac KO które zawsze miało w dupie naukę.
Tak jak napisałem wcześniej, Dybczyński dość często komentuje wyczyny zarządu Łukasiewicza i to co się tam dzieje od dłuższego czasu.
Przeciętnemu silniczkowi wystarczy entrepreneur Brzoska
jedna z rzeczy którymi Polska miała wychodzić z grajdola wozów drabiniastych musi przeszkadzac KO które zawsze miało w dupie naukę.
Czy badania nad transcendencja i umieszczanie wynikow badan naukowych w periodykach o papiezu polaku (liczba czytelnikow: 17) to twoja recepta na nie "mienie w dupie nauki"? Bo tak to wygladalo calkiem niedawno. Juz nie mowiac o 1000 innych grzechow polskich uczelni wyzszych. Ale wiadomo, jestes na bierzaco w temacie, wszak przeczytales sobie wrzutke na twitterku (od kolesia ktory sam jest umoczony po uszy). Nie krepuj sie koniku polny, kontynuuj!
czerrypikuj dalej, domyslam sie ze tam na tej twojej plantacji zbierasz dobre doswiadczenia
No, akurat na mojej "plantacji" jestem w temacie ciut bardziej niz ty. Jakos tak wypadlo, ze mialem/mam udzial w kilku startupach: nowe zwiazki peptydowe (potencjalnie jako lek na raka) jako wspolpraca UK-USA-Isr, odczynniki bakteriobojcze dla farm kurczakow (salmonella) UK-USA i 2 kolejne ktore sa na wczesniejszym etapie (konsultacje z ogolnie pojetym biznesem, patentowanie). Ah zapomnialem tez o kilku mniejszych, raczkujacych wspolpracach z Wroclawiem. Ale nie wiem czy cos z tego wyszlo, nie sledzilem dalej. Tak to bywa jak sie siedzi w temacie od dwoch dekad vs koles od "wrzutek z twitterka".
I Drackula juz to doskonale podsumowal: 10 czy 20 mln pln to smieszne pieniadze. Uzywajac lolowego przelicznika totalnej destrukcji: jest to cena 2-3 rakiet do patriotow. Czyli nic. A ile w miedzyczasie przepalono kasy w tle to moze poopowiada koles ktorego tweeta wrzuciles. Zapytaj, moze ci odpowie. Czy moze temat nie jest warty drazenia u zrodla a jedynie nadaje sie do krecenia gownoburzy na GOLu?
domyślam się że cała Polska nauka w osobach drackuli i asmodeusa wzięła i wyemigrowała. Pozostali nieudacznicy, ludzie sukcesu pracują nad związkami peptydowymi i łączą karty nvidii po sli w przerwach pomiędzy graniem w gry i malowaniem figurek warhammera
konkretny mental.
Poluzuj skrętkę bo chyba ci mózg za bardzo uciska.
Ty nadal żyjesz w przeświadczeniu że jakiś wyjątkowy jesteś? Tysiące Polaków w UK ma ciekawsze i lepiej płatne prace niż twoja.
W przeciwieństwie do ciebie ja czy asmo nie musimy się martwić tym że nas AI zastąpi;)
Damn, kogos tu MOCNO zabolal anus. Kup sobie masc na te przypadlosc XD
Ludzie się cieszyli, że na Węgrzech przegrał Orban, a w Bułgarii wczoraj inna prorosyjska partia wygrała i osiągnęła samodzielną większość. https://www.radiomaryja.pl/informacje/wybory-parlamentarne-w-bulgarii-rumen-radew-z-historycznym-zwyciestwem/
Podając za Andrzejem rRozenkiem z lotu nad kaczym gniazdem – PiS i konfederacja postulują albo lobują obniżenie kar za przestępstwa z kryptowalutami.
Ciekawe po co, pomyślmy, robisz wała, okradasz ludzi na grube miliony, idziesz sobie do pół roku do więzienia, wychodzisz po trzech miesiącach, i cała kasa twoja xD
A drugi motyw – ruskie w ten sposób płacą naszym politykom za lobbowanie na rzecz Rosji. Kasa nie do wyśledzenia.
lutz i lolo gromkim chorem: "wina tuska!"
lutz i lolo gromkim chorem: "wina tuska!"
que?
"podajac za rzecznikiem szlapka, 100 konkretow zostalo w pelni zrealizowanych" taka mniej wiecej jest waga informacyjna tego newsa
asmodeus wez zamien te glowy z powrotem bo ewidentnie nie dziala, a kobieta pewnie tez rozczarowana
Fajnego, naprawdę fajnego kontrahenta znaleźli PiS-owcy, aby wydać u niego nasze publiczne pieniądze.
Łukasz G., instruktor narciarstwa i znajomy rodziny byłego ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego, który w czasie pandemii handlował z resortem zdrowia maseczkami, został aresztowany.
Mężczyzna, o którym zrobiło się głośno przy okazji "afery maseczkowej", jest podejrzany o kradzież benzyny, prowadzenie samochodu bez prawa jazdy, używanie sfałszowanej tablicy rejestracyjnej oraz posiadanie narkotyków.
Łukasz G. to instruktor narciarstwa i znajomy byłego ministra w rządach PiS, Łukasza Szumowskiego. W czasach pandemii, w kwietniu 2020 r. resort kupił od mężczyzny maseczki ochronne — łącznie ok. 120 tys. maseczek za kwotę ok. 5 mln zł. Jak się później okazało, maseczki nie spełniały norm WHO, a dołączony certyfikat był sfałszowany.
Z punktu widzenia wyborcy PiS wymarzony kandydat na jakieś ważne stanowisko, bo to dla nich swój chłop.
I jeszcze a propos zdrowia Polaków:
https://x.com/i/status/2046485068445585440
Ten rząd powinien ponieść odpowiedzialność za utrzymywanie i pogłębianie tego stanu degrengolady.
Zachciało się Tuskowi utrzymywania i zwiększania 800+ albo chociaż niezreformowania go sensownie, to trzeba robić cięcia gdzie indziej.
Likwidacja funduszu kościelnego (jedna z niedotrzymanych obietnic ze "100 konkretów Tuska"), a także generalnie odcięcie Kościoła od publicznych pieniędzy i przeznaczenie ich na służbę zdrowia też by trochę pomogło. No, ale widocznie Tusku cały czas wierzy, że Kościół odwróci się od PiS, jeśli on również będzie zasypywać go naszymi pieniędzmi.
Budżet nie jest z gumy.
O braku reform systemowych wzorowanych na krajach, w których służba zdrowia ma się lepiej niż nasza, nawet nie wspominam.
Nie trzeba byłoby robić cięć gdyby podniesiono w końcu składkę zdrowotną. Ale żaden rząd tego nie zrobi (tylko gadają o uszczelnianiu systemu - to trzeba robić ale od tego nie pojawią się brakujące miliardy) ponieważ z badań wychodzi że większość Polaków chce lepszej opieki zdrowotnej a jednocześnie nie chce podwyżki składek. Nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko.
większość Polaków chce lepszej opieki zdrowotnej a jednocześnie nie chce podwyżki składek
Wiekszosc polakow rowniez chce dodatkowych 500+, 800+, 2000+, ubezpieczenia, lepszej opieki zdrowotnej, wiekszych emerytur, silniejszej i liczniejszej armii i wiekszej dzietnosci. Pod warunkiem, ze wiekszosc polakow nie bedzie musiala do tego dozolyc sie/przylozyc palca.
Juz pis rzadzil na podstawie sondazy przez 8 lat. Moze czas przestac sluchac "wiekszosci polakow" bo idzie to w kierunku idiokracji? No, ale wtedy szybka droga do straty wladzy i wracamy do punktu wyjscia.
Darat trochę to ślepa uliczka i skończy się jak w uk, gdzie ludzie mający przeciętna pracę żyją bardziej komfortowo od tych mających wyższe aspiracje. Bycie Henry’m wcale nie jest zabawne.
https://www.youtube.com/watch?v=Oi265I48MdI
Wklejałem ten film wcześniej. Gość siedzi w temacie, szczególnie w kontekście UK
Bez sprawiedliwego systemu podatkowego, to bogaci będą się tylko bogacić, a cała reszta będzie się na to składać czy to w czasie względnej stabilności czy też kryzysu.
Ze niby w uk sa sprawiedliwe podatki? Pewnie dlatego kto moze to ucieka z podatkami poza uk ;)
Nasze państwo to parodia. Okazuje się, że każdy może sobie założyć kościół i robić takie wałki, że głowa mała, począwszy od całkowitego zwolnienia z podatków od prowadzonej działalności, a skończywszy na hurtowym zamienianiu imigrantów zarobkowych w misjonarzy i trzepaniu na tym ogromnej kasy. Co więcej, składki za nich opłaca fundusz kościelny.
Kolumbijczycy zatrudniani na budowach jako misjonarze, wyłudzanie pieniędzy z Funduszu Kościelnego, handel kościelnymi spółkami i pranie brudnych pieniędzy. W naszym cyklu "Święty biznes" ujawniliśmy, że to wszystko jest możliwe, kiedy założysz sobie własny Kościół. Oto pięć głównych ustaleń naszego śledztwa.
Jego sprawa już dawno powinna się zakończyć wyrokiem skazującym (są zeznania osób wskazujących na jego udział), ale pis opóźniał ją jak tylko mógł.
i to podobno ja tutaj jestem od wrzutek
Bukary, zaczynam sie zastanawiac, czy obok lordpilota nie jestes jednym z mocno pracujacych na miejsce na liscie.
Bukary, zaczynam sie zastanawiac, czy obok lordpilota nie jestes jednym z mocno pracujacych na miejsce na liscie.
Tak, emerytura w sejmie w klubie KO to moje marzenie.
Potwierdzam - Bukary dostanie "jedynkę " w Zakopanem, ja w Poznaniu.
Proszę popierać KO, nie przeszkadzać!
Lutz, wy, na tej psychoprawicy jesteście cudowni. Piękne umysły :).
Ploteczki, jakoby Terlecki pożarł się z Kaczyńskim, sugerując mu ustąpienie z prezesury. Czyżby kolejne rysy na "monolicie" obok wojenki maślarzy z harcerzami?
https://wiadomosci.wp.pl/terlecki-uderza-w-kaczynskiego-spiecie-na-spotkaniu-pis-w-krakowie-7277298200594720a
Tyle na temat jęków psychoprawicy, że Macron nie spotkał się z Nowogrodzkim:
https://www.youtube.com/watch?v=0cqg-Mk8giM
Swoją drogą, gdy Nowogrodzki poleciał na Węgry, to nie spotkał się z prezydentem Węgier (choć to prezydent Węgier jest jego odpowiednikiem, a nie premier), lecz z premierem Węgier, żeby tę ruską kurwę wesprzeć w wyborach parlamentarnych.
No znajomość historii w TV Republika godna miłośników ZSRR z głębokiego PRL.
Chaos, zamęt, bałagan - tak właśnie prowadzone jest postępowanie ws. Zondacrypto.
https://www.money.pl/gospodarka/prowadzacy-sledztwo-ws-zondacrypto-zrezygnowal-po-pierwszym-dniu-7277697617295648a.html
Lepiej nie choruj:
https://radoslawkarbowski.substack.com/p/najlepiej-nie-choruj
IMHO zaczyna już być tak źle, że słupki sondażowe mogą to za jakiś czas odzwierciedlić.
Nic dodać. Karbowski ma 100% racji. Jako "anegdotkę" mogę podać, że w lutym dostałem skierowanie na rehabilitację i prawie od razu się zapisałem, na NFZ, na najbliższy możliwy, wolny termin, który przypadł na koniec stycznia roku 2028 ;P. Jako etatowiec, płatnik składki, na pewno skorzystam, muszę tylko dożyć ;). Wcześniej, jak zawsze, będę się leczył prywatnie - to na szczęście jest jeszcze w zasięgu moich możliwości finansowych.
IMO, natomiast, nie wpłynie to jakoś na słupki - dziadostwo w służbie zdrowia nie zaczęło się wczoraj i nie skończy się jutro. Polacy się przyzwyczaili. Urządzili w dupie. Musiałoby dojść do totalnej katastrofy, co mieliśmy już poniekąd w pandemii i... no też na sondaże wpłynęło to średnio.
Natomiast Lenz (i jego naśladowcy) mogą rząd Tuska zdmuchnąć. Arogancja, głupota, pycha władzy - tutaj zawsze jest potencjał, na zmianę rządów. Jeśli ludzie czegoś nie przeżyją, jeśli się o coś wkurwią, to właśnie tego, że władza, którą wybrali, nie jest z nimi w tej dupie, tylko korzysta z bonusów i przywilejów.

Kurtyna!
https://x.com/DawidKamizela/status/2046906134611611691?s=20
^^Ale jak kreole z pałacu, Batyr, Cenckiewicz, Bogucki, zejdą z kolan, do pozycji leżącej, to na pewno pomarańczowy bałwan potraktuje Polskę priorytetowo ;)
I to tak mocno, że ich odbudowa potrwa wiele lat.
Alo alo! Patrioty to nie jest broń ofensywna ;)
USA wystrzelało 50% patriotów, państw zatoki perskiej wystrzelały 90+%
Ofensywnie usa wystrzelały większość swoich ATACMS

Więcej, więcej uzależniać się od USA, zamiast stawiać na własny przemysł zbrojeniowy oraz innych państw UE! Zwłaszcza za rządów Trumpa!
"DONALD TRUMP! DONALD TRUMP! DONALD TRUMP!"

Powiedzcie mi, czy oni wszędzie muszą szukać wrogów żeby ich betonowy elektorat ich lubił? I dlaczego szukają ich tylko na zachodzie?
Tusk, jako premier w rozmowie z Prezydentem Francji mówi Dantzig zamiast Gdańsk? Czy ja śnię? Stawanie na baczność przed frau engel, fur dojczland - Czy to dzieje się na prawdę?
Jest i on! Wreszcie! Bo odkąd wybuchła i nabrała tempa afera Zondacrypto, w którą zamieszane są jego pastuchy, siedział coś cicho. No, ale całe szczęście, że Tusk pierdnął, bo dzięki temu mógł odetchnąć i wypełznąć z nory.
Schował się po tym, jak nazwał propaganda amerykańskie dane na temat uzbrojenia Iranu :)
Jest juz pokoj na ukrainie, ten co mial byc zalatwiony w 24 godziny, lolo?
Dżizas krajst, a dlaczego na całym świecie mówią "Poland" zamiast POLSKA?! Szuje niemyte, zero szacunku, przecież cały świat powinien wiedzieć, że Polska to POLSKA!!11 i ĄĘ też cały świat powinien umieć.
Manolito, chłopie, czy tobie się kiedykolwiek odechce tych kompromitacji? A mógłbyś spokojnie się relaksować w tym Sosnowitzu.
Zabawne, my też mówimy Pekin, ale przywódca Chin mówi w języku mandaryńskim "Beijing", Tak jak nasz bądź co bądź premier nie powinien mówić Warsaw, czy Sosnowitz, tak jak nie powinien stawać w pozycji Habt acht! Przed frau engel :)
Jest i on! Wreszcie! Bo odkąd wybuchła i nabrała tempa afera Zondacrypto, w którą zamieszane są jego pastuchy, siedział coś cicho. No, ale całe szczęście, że Tusk pierdnął, bo dzięki temu mógł odetchnąć i wypełznąć z nory.
Spokojnie, i tak to nie przykryje afer pedofilskich w KO, likwidacji porodówek, lub cięciu limitów na badania onkologiczne.
Powtórzę się - dżizas krajst, jak bardzo słoma z butów musi wyjść...
Co ty, Manolito, próbujesz udowodnić? W ogóle widzisz różnicę między mową "narodową", a "międzynarodową"?
Od kiedy nie wolno powiedzieć Danzig, Breslau itd bo to bardzo dotyka niedowartościowanych patryjotów?!
A w drugą stronę? Czy już ktoś z najmądrzejszych na świecie ludzi decydentów spytał Trumpa, czy podoba mu się że w polskiej mentalności leżą "Stany Zjednoczone", a nie "United States"? Kto wie, ja obstawiam że też by się bardzo obraził, bo to właśnie taka mentalność chłopka-roztropka.
i co myślisz, że jak mnie będziesz obrażać, to te twoje pseudo argumenty będą ważniejsze? Coś ci wyjaśnię, w protokole dyplomatycznym używa się endonimów czyli nazw oryginalnych z szacunku do suwerenności własnego kraju, ale jak się jest niemieckim namiestnikiem w kraju warty, to co się dziwić? Po Tusku? Przecież wszyscy wiemy, że realizuje niemieckie interesy.
Tak tak, tupaj nóżką, niesamowicie cię obraziłam xD na szczęście mnie wyjaśniłes, lol, protokołem dyplomatycznym.
To już bardzo niedyplomatycznie napisze, bo nawet mnie zaczynają nerwy puszczać - siądź na dupie, przywal pięścią w stół, puść parę krewkich przekleństw na Tuska i tego złego Niemca, przytul się do mateczki Rassiji skoro tak ci wygodnie, i przestań pieprzyć farmazony. Tym bardziej te o 'suwerennosci', patriotyzmie i sile narodu. Doprawdy, to jest jakaś forma obłąkania, może warto zasięgnąć porady specjalisty.
Mianoliito, to dlaczego Nawrocki w czasie wizyty w stanach w F-35 złożył podpis Polend (nawet nie Poland) a nie Polska?
Przecież wszyscy wiemy, że realizuje niemieckie interesy.
A realizuje? Niby jakie w tej kadencji? To raczej PiS to dość mocno robił paradoksalnie.
Z ciekawości poprosiłbym o źródło protokolu dyplomatycznego, ktorym się posługuje nasz ulubieniec ale raczej znowu nie doczekam sie odpowiedzi.
I cyk elathir zgasił lola jak peta. No to lolo standardowo albo odwróci kota ogonem albo ucieknie z podkulonym ogonem.
Ojej...
Ośrodek badawczy Res Futura Data House sprawdził, kogo Polacy obwiniają w mediach społecznościowych za aferę wokół Zondacrypto. Okazuje się, że dużo częściej oskarżają PiS i prezydenta Karola Nawrockiego niż koalicję rządzącą.
Analiza komentarzy w mediach społecznościowych z 20-21 kwietnia 2026 r. dotyczących afery Zondacrypto wskazuje na wyraźną asymetrię w przypisywaniu odpowiedzialności. Najwięcej zarzutów kierowanych jest wobec środowisk prawicowych - 50,5 proc. wszystkich wskazań. Rządząca koalicja otrzymuje 8,8 proc. obwinień.
Najwięcej indywidualnych wskazań dotyczy Radosława Piesiewicza, prezesa PKOl, kojarzonego z PiS. Wśród głównych adresatów krytyki pojawia się także Karol Nawrocki, wskazywany m.in. w kontekście weta dot. ustawy o kryptowalutach, oraz Prawo i Sprawiedliwość jako formacja odpowiedzialna za brak regulacji rynku.
Drugim dużym blokiem odpowiedzialności są aktorzy apolityczni, którzy odpowiadają za 41,8 proc. wskazań. W tej grupie pojawia się zarząd ZondaCrypto, a także Krzysztof Stanowski, wskazywany jako medialny promotor projektu.
I teraz jak sobie dodamy do tego manolola Lutza i spółkę to trzeba zastanowić się czy oni są po prostu przekaźnikami spinu i im za to płacą czy po prostu są głupi.
Wiadomo, nic ostatnio silniczkom nie idzie, tu jakaś pedofilia i zoofilia w partii, tam Giertych i podejrzane przelewy od jakiejś ruskiej, coraz więcej problemów związanych z SAFE, nawet te Węgry za bardzo nie pykły, no to silniczki grzeją co mogą... a że za wiele nie mogą...
grzanie "Giertychem" od dekady. Jak nie idzie, to nie idzie co nie jasiu?
tu jakaś pedofilia i zoofilia w partii,
No i jak to się skończyło?
coraz więcej problemów związanych z SAFE
Jakie to problemy w Polsce?
nawet te Węgry za bardzo nie pykły
A Ty znów o tych Węgrzech co za bardzo Cię nie interesują... . Węgry pykły - przecież na Ukrainę pójdzie kasa którą wcześniej Węgry blokowały.
Kłamliwy krecie, w po nie było żadnej pedofilii.
Jak można być takim kłamliwym szczurem, szczególnie w takim temacie.
Coś jest na rzeczy, bo propaganda prawicy zaliczyła bardzo, ale to bardzo mocny zjazd, z braku lepszego słowa, "jakościowy". Jeszcze kilka lat temu sprawnie kreowali sztuczną narrację w necie, tworząc alternatywną rzeczywistość, ale od pewnego czasu, nie wiem, przestało żreć? Chyba po prostu doszliśmy już do granicy, i tak rozciągniętej na maksa, tolerancji na spiny i "paski", bo jeżeli przez 10 lat czytasz i słyszysz tylko "Tusk to, Tusk tamo, Tusk ruski, Tusk Niemiec, fur Dojczland", to w końcu KAŻDY dojdzie do granicy tolerancji i po prostu nie będzie go to w żaden sposób ruszało. Tak obserwując fanów prawicy, zwłaszcza pisu, to powpadali w jakiś taki marazm, słabe próby zmiany narracji, kompletnie nieudolne docinki, które już po prostu nie chwytają.
Nie wiem szczerze mówiąc jaki będą mieli pomysł na wybory i dalszą egzystencję, ale chyba powoli propagandowe paliwo zaczyna się wypalać. Bez większych rządowych afer, nawrocki notorycznie się podkłada, afery jak wychodzą to związane ze środowiskiem prawicowym jak Zonda - bez bardzo skutecznej propagandy z poprzednich lat ciężko im będzie to udźwignąć.
Kłamliwy krecie, w po nie było żadnej pedofilii.
Nie no oczywiście że była, była z tym związana zresztą swego czasu potężna afera. Po tym jak za sprawą z kolei propisowskiego dziennikarzyny popełnił samobójstwo chłopiec będący ofiarą tego zwyrodnialca.
Niemniej faktycznie w przypadku o którym pewnie myślisz zwyrol nie był z PO. Z PO była jego żona która latami świadomie pozwalała mu molestować dzieci, w tym ich własne dzieci.
Dobrze że chociaż o zoofilię nie kruszysz kopii.
Różnica jest taka, ze strona demokratyczna tych zwyroli zamyka, strona autorytarna stawia na piedestale.
Tymczasem gwarantem polskiego bezpieczeństwa wg PiS jest upośledzony umysłowo gość zamieszany w największą aferę pedofilską w dziejach
Mam wrażenie, że JohnDoe od dłuższego czasu trochę boli, że jego własny wątek dość mocno stracił na popularności i na forum to zazwyczaj jest gdzieś zakopany :/ tam to nawet nie próbują już grzać. Tutaj przez to co jakiś czas to jest takie czepialstwo, którego zwłaszcza w kontekście tych Węgier nie do końca rozumiem, bo w tym przypadku prawica ośmieszyła się na setki sposobów, tego nie da się nie widzieć, a tu nagle jakieś pretensje, że co was te Węgry obchodzą, nie ma to wpływu na Polskę itd. itp., gdzie kurde wszystkie stronnictwa polityczne się w tym temacie dookoła wyborów udzielały. No według mnie trochę kuriozum, ale w sumie wątpię, że jest w ogóle sens się produkować.
I po co drążysz, mordo zdradziecka?!
Najpierw głosuj przeciwko 180 mld zł dla Polski, z których zdecydowana większość miała iść na polski przemysł zbrojeniowy, w tym firmę "Łucznik" oraz lobbuj za przemysłem zbrojeniowym obcego państwa...
Fabryka Broni "Łucznik"- Radom i Maskpol w Konieczkach niedaleko Częstochowy to dwie spółki państwowej Polskiej Grupy Zbrojeniowej, które mogą najbardziej ucierpieć na wecie prezydenta Karola Nawrockiego do ustawy o SAFE
Zarząd "Łucznika" i pracownicy oczekiwali na pieniądze z programu SAFE dla Polski, ale prezydencie weto pod ustawą zmieniło wszystko.
... a później drzyj ryja, że firma "Łucznik" zwalnia pracowników ze względu na "brak zamówień państwowych".
"Dotychczasowe decyzje o nieprzedłużeniu kilku umów miały charakter jednostkowy. Twierdzenia o planowanych zwolnieniach nie znajdują potwierdzenia w aktualnych decyzjach spółki" - poinformował zarząd Fabryki Broni "Łucznik" Radom, nawiązując do wypowiedzi Przemysława Czarnka na temat braku zamówień ze strony państwa i groźby zwolnień 140 pracowników.
Typowe zakłamanie, manipulowanie, hipokryzja i obłuda tych antypolskich gnid. Tak samo, jak projekcja, która również jest integralną cechą pisiorstwa.
To także ich typowy sposób działania - najpierw coś spierdolą (często świadomie, z premedytacją i złą wolą), a później winią za to innych. Poza powyższą sprawą, ostatnio widać to najbardziej na przykładzie sędziów TK oraz afery Zondacrypto.
PiS to partia antypolska. To najbardziej szkodząca Polsce i Polakom partia po 1989 r. (co prawda są jeszcze Konfederosje, ale na szczęście żadna z Konfederosji dotychczas nie rządziła, więc nie miała okazji zaszkodzić Polsce i Polakom tak bardzo, jak by zaszkodziła, gdyby rządziła).
Przez prezydenta Nawrockiego i PiS, ludzie tracą pracę (radomski "Łucznik") i pieniądze (afera zondacrypto), ale dla wszelkiej maści niedouczonych, antypolskich, prawackich pierdolitów najważniejsze jest, że Tusk powiedział "Dantzig" :). Psychoprawaki polskie, rodzime, durne, to stan umysłu.
Ja w lato 2023 wkręciłem sobie bit wkrętarką w palca. Czas chyba na pozew wobec PISu bo nikt mnie nie uprzedził przed takim zagrożeniem. Bliznę mam do tej pory...
Tylko czekać, aż Ziobro założy stowarzyszenie poszkodowanych upolitycznieniem sądów, Kamiński - poszkodowanych nielegalną inwigilacją, Nowogrodzki - poszkodowanych przez oszustów mieszkaniowych, Mejza - poszkodowanych przez konowałów, a Matecki - poszkodowanych przez hejterów.
Muszę przyznać, że gość jest wyjątkowo bezczelny i ma tupet. Czarne jest białe, a białe jest czarne. :)
Tam, gdzie my upominamy się o nową Strategię Bezpieczeństwa Narodowego i aktualizację całej hierarchii dokumentów planistyczno-strategicznych na czas wojny, przygotowujemy gotowe zapisy i rozwiązania – ze strony rządu spotyka nas niezrozumienie, przeciąganie dyskusji lub zwykła niechęć. Tam, gdzie my chcemy realnej modernizacji i rozwoju sił zbrojnych – rząd ideologizuje politykę zakupową i kredytową oszukując opinię publiczną, bredząc przy tym o europejskich zdolnościach obronnych. Tam, gdzie my dbamy o relacje Polski z Ameryką, bez której nie ma NATO i wzmocnienia potencjału sojuszniczego w Polsce – rząd propaguje antyamerykanizm, stwarza iluzję niemieckich i francuskich „kopuł” i „parasoli atomowych” nad Polską i zastanawia się, w jaki sposób zastąpić w przyszłości obecność wojsk amerykańskich w Polsce europejskim (niemieckim) korpusem. Tam, gdzie my pracujemy nad przyszłą profesjonalizacją i nową strukturą służb specjalnych – oni promują w służbach przyjaciół FSB, autorów przecieków do mediów z postępowań sprawdzających, pełnomocników 130-latków odzyskujących warszawskie kamienice, hejterów z WSI, komunistów i ORMO-wców, sprowadzając olbrzymią część wysiłku służb do walki wewnętrznej z opozycją i prezydentem RP.
https://x.com/Cenckiewicz/status/2047265394163847490
Stawianie na amerykanów.... ostatnio podczas rozmów z iranem zapytali stronę amerykańską kiedy wspomnieli o gwarancji bezpieczeństwa, jak idzie im wypełnianie zobowiązań z memorandum budapeszteńskiego, i wtedy nastała dłuższa cisza i nie odpowiedzieli.
Aż chciałoby się zapytać Cenckiewicza: "A jak tam Orban?". Tego samego Cenckiewicza, który dopiero, gdy się okazało, że ta ruska kurwa poniosła całkowitą klęskę w niedawnych wyborach parlamentarnych na Węgrzech, zaczął - wyjątkowo zgodnie z prawdą - coś przebąkiwać, że Orban to ruska kurwa, jednak zaledwie kilkanaście dni wcześniej - jako szef BBN - siedział cicho, gdy jego szef poleciał na Węgry wspierać tę ruską kurwę w kampanii wyborczej.
Obstawiam, ze poleciał po tym jak skrytykował Trumpa za atak na papieża. Nawrocki nie pozwoli obrażać swojego pana.
Odkryłem niedawno takiego gościa na Polsacie. Dobry jest.
https://youtube.com/shorts/N1viUN507nM?is=r9mbkx8Osv2Avql0
No to jak to jest z tym Orbanem, pierdolity? Dobry on czy jednak niedobry?
Bo np. uciekinier Romanowski twierdzi, że w wyniku utraty władzy przez ruską kurwę "Węgry są biedne":
https://www.youtube.com/shorts/_6VBnN-XWEI

Najpierw wywołaj wojnę, przez którą cena ropy znacznie wzrasta, na czym korzysta Rosja, a później zawieś sankcje na rosyjską ropę, na czym też korzysta Rosja.
"DONALD TRUMP! DONALD TRUMP! DONALD TRUMP!"
zaraz, zaraz, a to dlaczego znowu do Europy płynie rurociągiem przyjaźń ruska ropa?
Trump musi robić dobrze swojemu mocodawcy, bo ten wyciągnie na niego kompromaty i będzie po pomarańczowym. Dlatego dzięki Trumpowi Rosja zarabia na sprzedaży ropy 150 mln dolarów dziennie!
Tak mocodawca, rosja która wskazywała cele Irańczykom i USA która obaliła sojusznika rosji w wenezueli, teraz zaorał kolejnego kumpla rosji czyli iran, a wkrótce Kubę i instaluje się wszędzie tam gdzie rosja traci wpływy np. w syrii - taki to jest wspaniały sojusz! Czy wy na prawdę nie widzicie co dzieje się na świecie?
Czy wy na prawdę nie widzicie co dzieje się na świecie?
Widzimy. Trump jest jednym z największych miłośników Putina na świecie. A wojna w Iranie służy głównie (a może nawet tylko) Izraelowi i Rosji. Popieranie Trumpa jest sprzeczne z interesem Polski.
Pora przejrzeć na oczy. Twoje geopolityczne rozkminy nijak się mają do rzeczywistości, co mogliśmy już wiele razy zaobserwować.
Hmm, sprawdźmy wymierne konsekwencje ataku USA na Iran:
- rosja bez sankcji na sprzedaż ropy
- cena ropy zahacza o kosmos = jeszcze więcej kasy rosji
- sojusznicy USA nie dostają zamówionych rakiet
- cieśnina zamknięta więc rosyjska ropa jest bardziej dostępna niż ta arabska
- Ukraina nie dostaje opłaconych zamówień z USA
I teraz te urojone:
- sojusznicy rosji tracą zdolności bojowe. Ale pytanie, ilu żołnierzy Wenezuela wysłała na pomoc rosji w Ukrainie? Ile swojego sprzętu wysłała? Ilu żołnierzy Iran cofnął z Ukrainy po ataku USA na Iran?
- Iran jest na kolanach. Iran który nie był wrogiem USA, Iran który nie był wrogiem Europy. Iran który na tych kolanach skutecznie blokuje cieśninę
Jeszcze trochę to Mianoliito będzie nam tłumaczył, że putin jest antyrosyjski bo przez jego decyzje rosja straciła milion żołnierzy
Fajny, normalny facet, bez parcia na szkło, nie skażony polityką.
Polityk nieskażony polityką
Niezły fikołek logiczny
jaki ty jesteś beznadziejny, nawet teraz nie odpuściłeś.
Poza tym fikołku, można być politykiem i zachować cnotę choć uprawiasz politykę, nie każdy musi w jej ramach tracić kręgosłup, ty nie masz, więc tego nie rozumiesz.
https://www.youtube.com/shorts/RtilvnNNG2M
przypadek.
Nie wiem czy bardziej bawi mnie ten zbieg okoliczności, czy bek republiki o wpłaty podczas, gdy od jednego podmiotu dostaje taki hajs.
Gdyby jeszcze ktoś jakimś cudem nie wiedział, że administracja Trumpa - z tym narcystycznym socjopatą-zwyrolem na czele - to żyjący w swoim wyimaginowanym świecie ludzie pierdolnięci*:
Biały Dom podkreślił także, że prezydent Donald Trump "skutecznie odbudował pozycję Ameryki na arenie międzynarodowej i wzmocnił relacje zagraniczne".
*Nie dziwi więc, że i dlaczego to idole pisiorstwa.

Było?
Kogoś jeszcze zdziwi, że czego pis nie tknie to zamieni w gówno i obwiniać będzie wszystkich tylko nie siebie?
Via Tenor
Kurła ile?! :)
Nie no, za takie zasługi i za doskonałego sponsora się należy!
Kolejny dziwny sondaż.
Każdy co innego pokauzje. O kant dupy te sondażownie można potłuc.
Po prostu trzeba sprawdzać jak został przeprowadzony sondaż. Jeśli jest metodą badań internetowych to możesz do kosza wyrzucić. Jeśli jest tylko telefonicznie wzrasta wiarygodność ale nadal jest duże zjawisko przekłamań. Najlepsze są metodą wywiadów bezpośrednich ale są drogie więc robi się je tylko do badań naukowych. Więc najlepiej żeby było co najmniej mieszany. Kolejną rzeczą jest co z wyborcami niezdecydowanymi. I tak w części badań nie wlicza się ich tylko podaje ilu ich jest. Ale w niektórych próbuje się oszacować na specjalnych algorytmach ilu z nich pójdzie i rozdziela według tego jakie mają poparcie partie. Robi się tak żeby nie było rozjazdów z wynikami wyborów. Dla mnie osobiście jest to jak wróżenie z fusów, więc uważam że na długo przed wyborami liczą się co najwyżej tendencje.
Typ od Litewki dostał areszt.
Tak dla przestrogi, każdy z was może skończyć w izolacji. Argument jest zawsze ten sam. Groźba wysokiej kary (chuja nie wysokiej, zawiasy będą na bank), obawa matactwa (typ się przyznał), obawa ucieczki (57 letni facet ucieknie za granicę).

Idiotyzm. No, ale nie od dziś wiadomo, że tymczasowe areszty są w Polsce zdecydowanie nadużywane.
Karol Nawrocki zawetował nowelizację k.p.k. ograniczającą tymczasowe areszty
https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/nowelizacja-procedury-karnej-weto-prezydenta,1540724.html
https://x.com/ArturDziambor/status/2037049227616862462?s=20