Jeżeli się okaże, że najbliższe wybory jednak wygra ruska kurwa popierana przez PiS, to w najlepszym wypadku Węgrzy zamkną swoje sondażownie.
Opozycyjna partia TISZA zwiększa przewagę nad ugrupowaniem Fidesz Viktora Orbana. Nowy sondaż pokazuje wzrost różnicy do 16 pkt proc. wśród deklarujących chęć głosowania. W skali kraju TISZA może liczyć na około 900 tys. wyborców więcej. Wcześniej przewaga wynosiła 10 pkt proc.
Ale o co chodzi? Covid 0% od Jaszczembia i miłośnika walk szlachetnych i problem z głowy!

Donald Trump przekazał w środę w wywiadzie dla agencji Reutera, że podczas wieczornego orędzia do narodu powie, iż rozważa wycofanie Stanów Zjednoczonych z NATO.
Hiszpańskie media oceniły, że Trump raczej nie wycofa swojego kraju z NATO, ale może podjąć inne kroki, takie jak wycofanie amerykańskich wojsk z Europy.
"DONALD TRUMP! DONALD TRUMP! DONALD TRUMP!"
Skąd taka decyzja? Prezydencki minister Zbigniew Bogucki podał w środę na konferencji prasowej dwa powody: Po pierwsze, to chronologia. Prezydent został zaprzysiężony 6 sierpnia 2025 i za jego kadencji opróżniono dwa miejsca w TK - konkretnie stało się to 5 grudnia i 20 grudnia 2025 roku. A skoro tak, to Karol Nawrocki czuje się w obowiązku uzupełnić tylko te dwa wakaty.
Scyzoryk się otwiera z powodu tego dzwona. Myślałem, że duda był debilem ale ten jest po prostu dodatkowo uważającym się za cwaniaka dupkiem.
https://x.com/w_zurek/status/2039351743536832648
ze starych rzeczy bardzo podobalo mi sie, ze zrezygnowal z losowego przydzielania spraw, domyslam sie, ze masz tutaj jakis fajny argument za taka opcja?
sorry ze po edicie
PiS to partia antypolska, niszczyciele państwa polskiego i największe szkodniki od 1989 r.
Logika argumentów Lutza: prezydent łamie prawo ale i tak jest lepszy niż Żurek, który zrobił Tik-Toka.
Tiaa... Bo facet w średnim wieku zrobił rolkę to jest NG cringe. To stary facet jak ty używający słowa cringe to też cringe :P
https://www.youtube.com/watch?v=DjaJdBRoKtY
...a tutaj o tym, dlaczego PiS to partia antypolska, a wyborcy PiS to debile.
Przecież losowanie sędziów i tak jest fikcja, w praktyce sprawę dostaje jedna osoba z dwóch, która ma najmniej spraw w obiegu.
I nie oszukujmy sie, zwykłego kowalskiego ta sprawa jebie zupełnie. Bardzo łatwo takiego sedziego, ktorego nie chcemy i tak z postępowania wywalic, wiec to jest sranie sie o nic.
Tak jest cringe, bo znowu to jest jakieś flupie myślenie, że jak sie zrobi w internetowym stylu to ten przekaz lepiej trafi do odbiorcy debila. Politycy maja nas za imbecyli to dostajemy takie materiały w stylu idiokracji
Opinia
Właśnie natknąłem się na przeprosiny dziennikarzy, którzy uwierzyli sikorskiemu na temat wpisu o nominacjach.
To sikorski powinien przepraszać za robienie sobiw tak prymitywnych jaj jako oficjalny urzad rp.

Sekta się rozpada, ten podnóżek akurat śmiał powiedzieć w wywiadzie z TV Zarublika, że to, co kibol robi z nominacjami sędziów, może nie do końca jest zgodne z prawem.

To mówicie, że Trump nasrał i oczekuje, że my po nim posprzątamy, a przy okazji środki czystości kupimy u niego?
"DONALD TRUMP! DONALD TRUMP! DONALD TRUMP!"
Mam nadzieję, że Europa ma resztki godności. Chociaż wygląda na to, że jednak się ugnie...
CYTAT.
Nie było chyba w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat prezydenta USA, który tak osłabiłbym ich pozycję na świecie.
1. Całkowita utrata zaufania - brak stabilności decyzji, co chwilę zmiana zdania,
2. Grożenie sojusznikom zakończyło się podkopaniem tych sojuszy - coraz więcej krajów sprzeciwia się polityce trumpa i odwraca się od niego plecami. Nie konsultował żadnych ataków z nato, teraz oczekuje bezwzględnej pomocy. Nakłada złodziejskie cła by za chwile się z nich wycofać itp.
3. Porażka wizerunkowa w wojnie z Iranem - pomimo ogromu zniszczeń nie osiągnęli absolutnie nic. Narobili bałaganu, który chcą teraz zostawić dla reszty świata.
Niestety, ale to bardzo możliwy scenariusz. Trump nasrał do łóżka, a my będziemy musieli zmieniać pościele.
Dlaczego? Bo nie zapowiada się, żeby USA sama po sobie posprzątała, a raczej żadna gospodarka na świecie nie wytrzyma tej sytuacji z ropą, więc ostatecznie pewnie będziemy musieli zareagować z czystej potrzeby.
https://x.com/i/status/2039686399146750236
PiS nigdy się nie zmienia. Wszystko się da zrobić i powiedzieć w imię interesu partyjnego. Bo na pewno nie chodzi o interes Polaków.

Bogucki bredzi, że Nowogrodzki przyjął ślubowanie akurat od tej konkretnej dwójki sędziów TK, dlatego że "te dwie osoby przynajmniej w sposób oczywisty, publiczny nie angażowały się w różnego rodzaju działania o charakterze politycznym".
Zobaczmy...
Pawłowicz.
Piotrowicz.
Święczkowski.
Do tego niedawnym kandydatem PiS na sędziego TK był Ast.
Ależ PiS-owcy nie szanują swoich wyborców. Ależ oni traktują ich jak skończonych debili.

Europa zmierza ku jednemu z najpoważniejszych kryzysów gospodarczych w swojej historii. Świat stoi w obliczu poważnego kryzysu energetycznego. Europa jest w poważnym niebezpieczeństwie. Jedynym wyjściem jest zniesienie sankcji nałożonych na rosyjską energię. Natychmiast. Musimy myśleć nie o Putinie, ale o naszym kraju i naszych narodach. Zamiast podżegać do wojny, kochaj i ratuj swój kraj, Donaldzie! - napisał Viktor Orban.
Wygrana Fideszu i Viktora Orbana byłaby bardzo ważna dla Węgier, ale i dla Europy - Jarosław Kaczyński.
Zwycięstwo Orbana jest w interesie Polski - Mariusz Błaszczak.
"DONALD TRUMP! VIKTOR ORBAN! WŁADIMIR PUTIN!"
Wygrana Fideszu i Viktora Orbana byłaby bardzo ważna dla Węgier, ale i dla Europy - Jarosław Kaczyński.
Zwycięstwo Orbana jest w interesie Polski - Mariusz Błaszczak.
To jakieś nowe wypowiedzi? Bo aż mi się nie chce wierzyć, że w taki sposób by się podłożyli w kontekście ostatnich wycieków, kiedy administracja orbana z upokorzeniem spowiadała się przed ławrowem:
https: //www.reuters.com/business/media-telecom/hungary-foreign-minister-discussed-eu-sanctions-with-russia-leaked-audio-2026-03-31/

Oh! No! Anyway a co nas to obchodzi?
zła interpunkcja misiek, nawet tak prostej rzeczy nie potrafisz napisać poprawnie.
Misiu puszysty jak zwykle gówno masz do powiedzenia to się czepiasz. Wyjaśnij co to ma za znaczenie dla nas? No chyba że jesteś Rumunem i cię to rusza? Bo mnie to nie rusza.
moje BMI jest perfekcyjne, mozesz plakac.
Natomiast co do zmiany kontraktow, dzieki Nawrockiemu jak widac udalo sie ominac mine, na ktora wlasnie weszli koledzy Rumuni.
Wiem, ze takie rzeczy musza bolec, dlatego mamy taki klasyczny akt zaprzeczenia, ale bawi. Jak zawsze.
Eh. Milion razy ci wyjaśniali że Niemcy będą mieli ok 1% udziału w naszym Safe to mogą sobie podnosić ceny. Ale ty nadal lecisz w tę pisowska propagandę o niemieckim Safe.
No i co z tego? Może jakiś konstruktywny komentarz. Rumuni jeszcze nic nie stracili. Na razie mają negocjacje tylko.
Na minę to nas wprowadził Błaszczak, który bezmyślnie nakupił sprzętu w USA. Tak jakoś wyszło, że amunicja dla Polski musiała ustąpić amunicji dla Izraela i uzupełniania własnych zapasów. My to mamy pecha.
Dostawy dla Ukrainy za pieniądze UE też się gdzieś zapodziały.
A co to za mina SAFE, jesteś wstanie ją opisać czy lecisz z przekazem partyjnym?
dzieki Nawrockiemu jak widac udalo sie ominac mine
Jaką konkretnie minę? Ty rozumiesz w ogóle cokolwiek z tematu o którym się wypowiadasz?
Lutz jak zwykle pieprzy głupoty nawalony przy sobocie. :)
Wiadomo już kiedy Trump dostarczy nam rakiety do Patriotów? Albo udzieli licencji na produkcję?
A może wiadomo, co i za ile MY kupimy od Niemców?
w sumie gol mógłby usprawnić działanie serduszek pokazując kto klikał, a najsmieszniej pewnie byłoby gdyby to zadziałało wstecz
żodyn się nie spodziewoł, najpierw zrobić idealne warunki dla braku konkurencji z presją czasu do 31 maja, a później płacić 30% więcej - Znowu moja racja najmojsza, oszczędzili na kredycie żeby teraz zapłacić więcej - Co za przypadek? Czy ktoś ma teraz wątpliwości dlaczego niemiecki ambasador nadzorował głosowanie ? A tyle było pierdolenia o zdradzie narodowej - Tyle razy was KOalicja kopała w dupę i nic się nie nauczyliście, za każdym razem skaczecie na te grabie!
https://x.com/JSaryuszWolski/status/2040129551573958867
w skrócie, może i nie będzie tanio, ale za to będą dostarczać bardzo długo! :)
Zresztą o czym my w ogóle rozmawiamy? Cały niemiecki przemysł tak działa, jak z dopłatami do elektryków, by po ich zakończeniu magicznie zmniejszyć ich ceny o wartość dopłat - X razy było powtarzane, niemcy nie mają przemysłu, tylko przemysł ma niemcy! Do chin stolec leciał na trzy samoloty ze swoim biznesem! Kręcą ich władzą jak tylko chcą, nawet jeśli to jest samobójcza polityka np. wiszenia ruskim tanim gazie, czy uzależnianie się od chińskich podwykonawców o mercosurze nawet nie wspominam! A drobnozmianwocy nadal myślą, że UE to jakiś osobny byt od niemców :)
Cały niemiecki przemysł tak działa, jak z dopłatami do elektryków, by po ich zakończeniu magicznie zmniejszyć ich ceny o wartość dopłat
Identycznie to działa w Polsce. Jak sie pojawia dopłata na cokolwiek to cena rośnie.
Ambasador Niemiec nadzorował głosowanie w rumuńskim parlamencie?
Identycznie to działa w Polsce. Jak sie pojawia dopłata na cokolwiek to cena rośnie.
W tym przypadku, ale tam jest posunięte dalece dalej, właściwie od czasów rewolucji przemysłowej, gdzie politycy są całkowicie zblatowani z miejscowymi koncernami, po zakończeniu kariery otrzymują stanowiska w koncernach, ich dzieci znajdują w nich zatrudnienie, mają ogromny wpływ na legislację, normy emisji spalin, to był pomysł ich przemysłu by chronić ich technologię, polityka zagraniczna dyktowana jest przez koncerny z takimi krajami jak rosja czy chiny (tania energie, tanie podzespoły)
Tworzą endemiczne warunki dla ich przemysłu, uderzają w inicjatywy, które godzą w ich interesy (cpk, port przeładunkowy, spławność odry ) propagują takie jak SAFE, które ograniczą nam możliwość wydawania kasy poza UE - Mercosur to wręcz ikoniczny przykład wpływu niemieckiego przemysłu na politykę, gdzie nie licząc się z nikim, za wszelką cenę, rękami frau engel, wbrew parlamentowi UE dopychali tą fatalną umowę Używają UE jako egzoszkieletu dla swoich interesów, nomenklatury, gdzie wszystko co w nich uderza niszczy tzw. "jedność europejską".
Przemysł zapewnia też "pełne" zatrudnienia co jest konieczne dla utrzymania się oligarchii politycznej, a "stare" media są całkowicie zblatowane z władzą, za kryzysem emigracyjnym też stoi niemiecki przemysł, bo ten potrzebuje od lat 80 stałego dopływu emigrantów (mieli już w tedy 1,36 dziecka)
Nie bez powodu przemysł niemiecki był pośrednio odpowiedzialny za obie wojny światowe (miteleuropa, finansowanie nazistów) ale też za wojnę na Ukrainie (blatowanie się z ruskimi stawianie na ich gaz, NS1 i NS2) cała ich polityka jest polityką handlową - kupiecką, bez oglądania się na koszty polityczne w długiej perspektywie. Bo Korporacje tak jak ich całe państwo funkcjonuje od kwartału do kwartału.
Dlatego ich polityka przemysłowa się zacięła, bo gaz przestał być tani, a rynek chiński staje się im wrogi.
Jedyne co mnie zadziwia to brak spostrzegania tych oczywistych faktów, to nie jest wiedza tajemna. Mercosur chyba wszystkim otworzył oczy, są w takiej desperacji, że już kompletnie zrzucili maski - Macie tego świadomosć?
Pewnie stare, ale dopiero teraz trafiło do moich internetów. Gdzie oni ich sieją?
https://youtube.com/shorts/ThCLaZMBnvs?is=Gof3cidZdmFYAs70
to jest zaplecze intelektualne KO, polecę klasykiem "Iruś z ferajną na nich głosował". Nawet w platformie mówią na szczerbę i jońskiego "głupi i głupszy" :)
Muszę przyznać że całkiem spoko animacja (od strony technicznej) :)
https://x.com/HubnerrMax/status/2040379413972349417
ciekawe czy PiS konsultował się z prawnikami przed zrobieniem tego, bo nawet jeżeli da się podciągnąć pod pastisz, to zapożyczenia są bardzo wyraźne.
Myślę że ko będzie próbowało to uwalić
W sklepach taniej jak za rządów pisu, a ci dalej będą pierdolic o drożyźnie. Widać, że elyta po sklepach nie chodzi i nie wie jakie ceny zwykli ludzie mają :DDD
Piękny klip - według PiSu, Polacy to zwierzęta, które ze sklepu ukradną ostatni słoik majonezu :).
I jeszcze ta benzyna za 10 zł. :D.
Widzę, że PiS dalej żyje w swoim świecie, wtedy faktycznie ceny majonezu wystrzeliło w kosmos, a benzynie niewiele już brakowało do 10 zł na niektórych stacjach. :) Teraz olej i masło już mocno staniały, majonez jeszcze się trzyma, ale promocja goni promocję, zwłaszcza przed świętami. Kto to wymyśla...
Całkowicie chybione treści, głupie i nieprawdziwe. W sam raz dla debilnego elektoratu PIS -u, ktory cieszył sie z inflacji na poziomie 25 procent, gdy pizdowski rzad dewaluowal oszczednosci obywateli.
Tia... Nie dość że słabe AI to jeszcze elementy humorystyczne. Szczególnie cena za litr benzyny za 10 złotych jak dziś tankowałem 95 za 6 złotych. A cena jaj w piątek na targu była taka sama jak w zeszłym roku.
Rzadko się tu odzywam, ale Esiu, uruchomiłeś we mnie najgorsze instynkty i niestety uleje mi się dzisiaj (w sumie nawet dobra data, Lany Poniedziałek - tzn. u mnie bardziej ulewany)
U mnie świąteczne, rodzinne spotkania od kilku lat przebiegają w klimacie TvRepublika i cóż mogę powiedzieć - te paski to nie są fejki. Za każdym razem wracam od rodziny wkurzona i zmęczona jak koń po westernie, ale to, co się wydarzyło wczoraj i jakie z tego płyną wnioski, zaowocowało moją ogromną prośbą do małżonka "błagam, zróbmy coś, by na kolejne święta po prostu sobie gdzieś wyjechać i porzucić tę tradycję rodzinnych spotkań, bo ja nerwowo nie wytrzymuję".
Czego się dowiedziałam, słuchając tej jedynej rzetelnej telewizji, telewizji wolności słowa?
1. paliwo CIĄGLE drożeje. Tusk naobiecywał, że będzie coraz to taniej, a tu codziennie drożej! Jutro to strach się obudzić...
... no i może oględnie patrząc to tak, paliwo "drożeje" (tzn. ON, bo PB95 to akurat widzę że najdroższa była 2.04..) ale te mądre głowy nie wpadły na pomysł, że tu nie chodzi żeby było coraz taniej, tylko żeby standaryzować..
2. Krzyż Papieski spłonął i choć Policja mówi, że to zaprószenie ognia, to... "przypadek? nie sądzę" (po czym cały materiał z oszołomami, fanami teorii spiskowych i płaskoziemcami)
3. pilot zestrzelony w Iranie nie został odnalezniony/uratowany, on został brawurowo odbity!
4. (to chyba nikogo ale spróbuję) system KROPiK - i spoty w stylu "masz psa? będziesz płacił! 100zł!" - serio, tu dostałam nomen omen wścieklizny - tym głupim ludziom jest wmawiane, że system znakowania, identyfikacji i rejestracji zwierząt "kiedyś był darmowy, bo robiły to fundacje i stowarzyszenia"; mało tego, jak zwierzę już ma chipa, to on będzie musiał zostać usunięty i wszczepiony nowy (WTF?!)
5. w cudownych blokach reklamowych, gdzie przodują telezakupy z Mango w stylu "kup sobie zmiotkę i szufelkę za jedyne 349,99" wplatana jest piękna reklama energetycznej republiki - "płać mniej za rachunki, pomożemy ci zadbać, byś nie był oszukiwany, zadzwoń" - i fani TvRepublika dostają pierdolca, no bo coś ma w nazwie "republika" więc na pewno jest dobre i warte uwagi, tylko że nikt nie powiedział, o co chodzi - ale sprawdziłam. To po prostu reklama firmy od fotowoltaiki.
6. na koniec wisienka na torcie - wczoraj przy porannym żurku i białej kiełbasie słuchałam o pedofilii i zoofilii. Grzali ten temat niesamowicie. Takie to miałam wspaniałe śniadanie wielkanocne. Więc sami rozumiecie, dlaczego nie mogę się doczekać kolejnych świąt.
Na koniec pozytywny akcent - jeśli wydaje wam się, że TvRepublika to zbiorowisko najbardziej bezczelnych, zacietrzewionych, chamskich "dziennikarzy" którym słoma z butów wystaje, a jednocześnie którzy mają praktycznie zerowe kompetencje w tematach, w których się udzielają - to chyba nie widzieliście "wpolsce24" :) Tam to się dzieje dopiero.
Ustawicznie jest mi przykro, jak patrzę na ludzi-odbiorców tego ścieku telewizyjnego. Skala zjawiska jest ogromna i naprawdę przerażenie bierze widząc tych wszystkich zmanipulowanych, zaszczutych, paranoidalnych ludzi, którzy kiedyś nawet mieli głowę na karku, ale wpływ tej telewizji totalnie wyprał im mózgi, jak sekta.
Ja to na wszelkich spotkaniach rodzinnych prowokuję takie awantury i się elegancko zawijam na chatę.
kiera
ja czekam na wypowiedź tych prawilnych - może lutz, może manolito? Jak ONI spędzają święta. Może im biała surowa lepiej smakuje, jak słyszą o pedofilii. I ofc celuję specjalnie - no, pogadajmy sobie z użytkownikami, którzy jak wiadomo celebrują prawdziwe, polskie, narodowe tradycje! Czyli żeby pójść z koszyczkiem, a potem to już każdego można "błogosławić". Jak wiadomo, kto z koszyczkiem poszedł, to jest wybaczone.
Wiele rzeczy na tym świecie mnie dziwi. Ale najbardziej to jednak ci wspaniali katolicy, tacy przecież dobrotliwi kierowani Nowym Testamentem, że "bliźniego jak siebie samego", a jak się prenumeruje 'gazetę polską" to w ogóle jest się nadczłowiekiem i można szastać opiniami i oceniać.
Ja po tych świętach (które bardzo szanuję, choć nie jestem "praktykująca") mam ochotę już tylko płakać. I już nie chcę żadnych świąt.
Za "prawilnego" się nie uważam, ale u mnie tradycja nakazuje że TV w ogóle NIE jest włączana, chyba że na Znachora :) Tematów politycznych nie poruszamy, nawet do internetu nie zaglądałem za bardzo, bo wiedziałem że nawet w tym wątku co niektórzy nawet w Wielkanoc nie darują sobie małpiego obrzucania gównem. Śniadanie, potem spacer, gdzie córa zbierała bazie, powrót, typowe pierdu pierdu przy winie, ogólny chill. Nie powiem, mamy jednego wujka który lubi Kaczyńsko-Tuskowe tematy, ale został skutecznie spacyfikowany przez jego i moją mamę, więc gadał głównie o tym co będzie w tym roku siał na polu :)
EG
i ja to szanuję :) Jak dla mnie, a zauważmy że wcale nie jestem już młoda, spotkania świąteczne-rodzinne kojarzą mi się (a w zasadzie miały) ze spotkaniami na zasadzie "a co tam u wujka Andrzeja" - ja bym chciała mieć takie święta. Że posiedzimy sobie z rodziną, zapytam się o ciocię/wujka (nawet jak ich 20 lat nie widziałam), zamiast tego fanzolenia o polityce.
Dlatego mam takiego wk*#a. Staram się hołdować tradycji, czyli gotuję żur (akurat tak się stało że to ponoć ja robię najlepiej, wg rodziny), jemy śniadanie wielkanocne, często wspominamy naszych bliskich, których już nie ma, opowiadamy sobie rodzinne historie, a i wiosenny spacer musi być zaliczony (zawsze sprawdzamy czy już kwitną magnolie :) ):) Ale potem wjeżdża polityka i to wszystko jak krew w piach. Wybacz, EG, że tak przeżywam, ale tu akurat muszę, bo pierwsza do włączenia TvRepublika dąży seniorka rodu. Dla mnie to już jest pewien poziom odrealnienia.
A jakby ktoś nie wiedział, to iektóre magnolie już pięknie kwitną. :)
EG
bo zapomniałam - ogarnąłeś, że Znachor wczoraj leciał na trzech różnych kanałach, o różnych godzinach?! Dla mnie to jest tradycja. :)
bo zapomniałam - ogarnąłeś, że Znachor wczoraj leciał na trzech różnych kanałach, o różnych godzinach?! Dla mnie to jest tradycja. :)
Oczywiście, leciał w te święta chyba na 6 różnych kanałach. Znachor na Wielkanoc to jak Kevin w Boże Narodzenie.
BTW Najbliższy temat jaki mieliśmy bliski polityki, gdy rozmowa zeszła na ceny paliw to zaczęliśmy szukać w Google czy Peugeot 5008 mojej cioci pojedzie na oleju rzepakowym z Biedronki, bo często bywa w promocji 1+1 gratis. Niestety po usłyszeniu że samochód wtedy pachnie smażonymi frytkami, to ciocia zaprotestowała bo jest na diecie i temat umarł. Także takich świąt każdemu zyczę :)
Putin stara się pomagać swojemu najlepszemu człowiekowi w Europie jak tylko może. FSB pewnie przypadkiem przechodziło tam z tragarzami i zgubiło ładunek akurat przy samym rurociągu.
Ukraina nie ma nic wspólnego z incydentem dotyczącym materiałów wybuchowych znalezionych przy gazociągu w Serbii - oświadczył w niedzielę rzecznik MSZ w Kijowie. Stwierdził, że najprawdopodobniej jest to rosyjska operacja pod fałszywą flagą. Takie podejrzenia wyrazili wcześniej lider węgierskiej opozycji Peter Magyar oraz węgierski dziennikarz śledczy.
W niedzielę prezydent Serbii Aleksandar Vuczić ogłosił, że na północy kraju - przy gazociągu dostarczającym rosyjski surowiec na Węgry - odkryto ładunek wybuchowy "o dużej sile rażenia". Vuczić poinformował premiera Węgier Viktora Orbana, który zwołał nadzwyczajną radę obrony Węgier. Po zakończeniu posiedzenia rady obrony Orban podał, że do ochrony węgierskiej części gazociągu TurkStream, którym do kraju trafia rosyjski gaz ziemny, zostanie wysłane wojsko. - Doszło do akcji sabotażu w serbskiej Wojwodinie. Szczęśliwie nikt nie został ranny, a dostawy działają bez przeszkód - powiedział Orban.
No kto to widział, nie walczyć w obronie Izraelskich interesów. Bezczelna Europa.
Tak jak po napaści Hamasu na Izrael w październiku 2023 r. byłem za Izraelem, tak teraz - po tym, co Netanjahu odwala z Trumpem przez ostatnie miesiące ws. Iranu - Izrael nagrabił sobie również u mnie. Akurat ta wojna to naprawdę nie nasza wojna.
Kolejną sprawą jest zaślepienie antypolskich kreoli z PiS i ich poddańczość wobec Trumpa. Pomarańczowy zwyrol-socjopata sprzedałby nas za paczkę fajek nawet Putinowi, gdyby tylko zwęszył w tym biznes.
Ależ tam jest ciśnienie - kreole z pałacu w ogóle nie kryją się z tym, że Polskę sprzedadzą za czapkę śliwek, żeby spłacić wyborcze długi u pomarańczowego debila :)
Akurat ta wojna to naprawdę nie nasza wojna.
Nie nasza wojna, ale nasz problem niestety.
Niedługo ostatnie statki, które wypłynęły z cieśniny przed wojną dotrą do europejskiej portów i wtedy dopiero odczujemy podwyżki paliwa... także chociaż nie my zaczęliśmy (bo jak zawsze chodziło o sprzedaż baryłek w dolarach, a nie innych walutach) to w naszym interesie jest, żeby szybko całą sytuację zakończyć, bo nie będzie ciekawie :/
Niedługo ostatnie statki, które wypłynęły z cieśniny przed wojną dotrą do europejskiej portów i wtedy dopiero odczujemy podwyżki paliwa...
No nie zupełnie bo okazuje sie, ze wiekszośc krajów pokazało środkowy palec USA i za ich plecami porozumiało się z Iranem, który zaczął przepuszczać statki. Nagle okazuje się ze istnieje coś takiego jak dyplomacja, takie coś o czym nie ma pojęcia pomarańczowy
Jane_od_Batmana
w naszym interesie jest, żeby szybko całą sytuację zakończyć
Niech więc PiS wykorzysta swoje mityczne "bardzo dobre stosunki z Trumpem" i nakłoni go, żeby wycofał się z wojny, którą rozpoczął, zamiast grozić eskalacją. To dokładnie tak samo, jak w przypadku napaści ruskich na Ukrainę - tak, jak Putin może zakończyć wojnę z Ukrainą w jednej chwili, tak samo Trump w jednej chwili może zakończyć tę z Iranem.
okazuje się ze istnieje coś takiego jak dyplomacja
Poproszę o linki potwierdzające te tezę, chyba że mówimy o takiej dyplomacji, że statki, które chcą tamtędy przepływać mają płacić Iranowi haracz, co ostatecznie i tak się odbije na portfelach zwykłych obywateli.
I gratuluję myślenia, że jak USA się wycofa z Iranu to nagle wszystko będzie git i tak jak dawniej- spoiler alert - nie będzie.
Dlatego uważam, że odwlekanie interwencji jedynie sprawi, że będzie tylko gorzej, bo jednak mówimy o obszarze, który odpowiadał za 20% paliwa na świecie...
Jane_od_Batmana [1071.7]
Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Przecież nikt nie pisze, że to, że idol i nadzieja PiS-owców zaatakował Iran, przez co cały świat ma problemy z ropą a ceny benzyny rosną to wina PiS-u. Natomiast - skoro zakończenie tej wojny jest w naszym interesie - PiS mógłby w końcu wykorzystać swoje rzekomo dobre relacje z Trumpem dla dobra Polski i Polaków chociaż próbując go namówić, aby się wycofał z tej bezsensownej wojny, a nie jeszcze między słowami próbując nas w nią uwikłać. Gdyby PiS-owcom się udało namówić Trumpa, aby zakończył wojnę z Iranem, to całemu światu mogliby odtrąbić prawdziwy sukces.
spoiler start
Ale dobrze wiemy, że tego nie zrobią, bo te antypolskie gnoje wyznają zasadę "im gorzej, tym lepiej" i liczą na to, że Trump pomoże im wrócić do władzy w 2027 r., więc tym bardziej nie chcą mu się narażać. Poza tym te mityczne "dobre relacje z Trumpem" to tylko pierdolenie dla "ciemnego luda", a w rzeczywistości zachowują się nie jak partnerzy czy przyjaciele Trumpa, lecz jego poddani. Tyle z ich bredzenia o "suwerenności".
spoiler stop
Irek jedyną osobą z problemem z czytaniem jaką tutaj widzę jesteś ty i to w zestawie z marnym komunikowaniem się- przeczytaj jeszcze raz co napisałam, bo przez tę pianę pojawiającą się na myśl o pisie nie potrafisz się skupić na czymś innym.
Gnoje z pisu, antypolskie, rosyjskie agenty, komuniści, faszyści i szowiniści- fajnie, to już wszystko wiemy, ale skupmy się na Ormuzie, a nie na mrzonkach o tym, że jak Nawrocki sobie zrobił fotkę z Trumpem to teraz ktoś z Polski będzie miał wpływ na jego decyzje xd
Drakula chyba się zakochałeś, co? No ale nie dziwię się, skoro oprócz mamy jestem dla ciebie jedynym kontaktem z płcią przeciwną, ale zdradzę ci sekret, że takie końskie zaloty na kobiety nie działają i bycie chamem oraz bucem naprawdę nie jest atrakcyjne, a jedynie obnaża twój ubogi poziom kultury osobistej, co strasznie się kłóci z rzekomym imidżem elity intelektualnej oraz znawcy od wszystkiego :)
Trochę nie rozumiem tego przekonania, że interwencja zbrojna jest jedynym rozwiązaniem. Będzie kosztowna i wątpię by skończyło się to dobrze dla kogokolwiek. Jedyna opcja to naciski na Trumpa by się opamiętał i przestał podpalać świat.
po prostu dostrzegam problem, który sam się magicznie nie rozwiąże, bo USA i Izrael na pewno tego nie ogarną
Czyli nadzieja w tym, że Iran ogarnie. Sam albo z pomocą Europy
Elathir na to bym niestety nie liczyła, że ktokolwiek da radę go ogarnąć, jedyna nadzieja, że nie wygra i nie będzie nic kombinował w 2028, bo patrząc na jego dokonania to się bym nie zdziwiła, gdyby zrobił Jaruzelskiego 2.0.
https://www.youtube.com/watch?v=Oi265I48MdI
PiS to PiS tamto ... wszystko fajnie panowie, ale i tak zwykli ludzie dostaną po tyłku, a byznesmeni i dżentelmenele z monopoly (takowych też mamy w wątku podobno) staną się jeszcze bogatsi.
Lepszy cyrk niż "tax the rich". Jak zwykle.
Jako osoba bedąca w temacie na pierwszej linii mogę powiedziec że tak jest od zawsze, niezależnie od opcji politycznej. Nie wiem skąd ten szok, niby wszyscy wiedzieli a każdy zdziwiony
Szybko się weto Nawrockiego do ustawy o kryptowalutach odbija czkawką:
https://x.com/i/status/2041065906818728361
https://x.com/i/status/1995779141866496477
https://x.com/i/status/2041406652436361494
https://x.com/i/status/2041435172252340354
I głos Bosaka:
https://x.com/i/status/2041407931380318692
Niech każdy sobie wnioski wyciągnie sam... A mówiliśmy. A pisaliśmy. A ostrzegaliśmy. ;)

Pisiory wstydu nie mają:
https://x.com/MKierwinski/status/2041420800649994290
https://x.com/WWnioski/status/2041423307212255494
Konfiarze też (u Sławka strach, pali się, pod dupą):
https://x.com/SlawomirMentzen/status/2041416481825501561
^^Polecam komentarze - piwny obłudnik jest w nich masakrowany.
https://x.com/egizelska/status/2041441530498478341
https://x.com/FiliksMagdalena/status/2041443487116050490
https://x.com/AdamChyla58/status/2041426761305436434
https://x.com/mar44963/status/2041426413119569925
https://x.com/KrzysiekWSK/status/2041426523949813973
https://x.com/Dawid53562689/status/2041422994774323689
No Ziobro zaskoczenia. A czego można było się spodziewać? Ot walnęło szybciej niż się spodziewałem, myślałem, że jakaś afera w tym temacie wyjdzie w rok-dwa po wecie tak, że nikt nie będzie go już pamiętać a tu taka niespodzianka.
Lord
No to daj przykład tych komentarzy, bo ja nie mam X i ich nie mogę zobaczyć a bosak mówi z sensem.
Zaznaczam przy tym, ze nir znam się na tym zupełnie i próbuje po prostu poznac opinie z obu stron.
edit
Platforma albo nie umie w przekaz albo naprawdę nie ma za wiele do powiedzenia i gasi wizerunkowy pożar. Wystarczy powiedzieć, gdyby była ustawa, to zonda musiałaby to i to, albo wiedzielibyśmy o tym i otym, nie ma ustawy to nie ma rozwiązań.
A tak zaczyna się krzyk z wyprzedzeniem o winie tuska i naciągane dwuznaczności o koszachtach. I to jeszcze gadanie o tym, że w krypto inwestowali w 80% wyborcy konfy XD
Nie, w krypto inwestowały osoby, który mając wolną gotówkę próbowali na szybko się wzbogadzić. Niektórzy z sukcesem, niektórzy nie ale wiązanie ich z partiami to już wyższy poziom propagandy
Ale w krypto to chyba glownie zwolennicy konfuni inwestowali więc jeśli problem to niech płaczą w rękawy swoich pasterzy ;)
Grabarzu, ustawa mogłaby realnie pomóc, gdyby nie została zawetowana, gdyż:
- wymagałaby od Zondacrypto (i podobnych giełd) regularnego udowadniania rezerw i segregacji środków klientów;
- dałaby KNF realne narzędzia kontroli nad działalnością tego rodzaju giełd w Polsce;
- wprowadziłaby silniejszą ochronę klientów przed sytuacjami związanymi z brakiem płynności czy opóźnieniami wypłat.
Spowodowana wetem Nawrockiego luka w mechanizmach, które zapobiegają problemom z wypłatami i rezerwami, właśnie się ujawniła.
Bosak kłamie (pewnie świadomie), kiedy mówi, że "w rządowych przepisach nie było niczego ani o zagranicznych giełdach, ani niczego o gwarantowaniu depozytów”. Owszem, zawetowana ustawa nie wprowadzała funduszu gwarancyjnego, ale obejmowała jednak zagraniczne podmioty, które świadczą usługi w Polsce (dawała KNF uprawnienia nadzorcze w zakresie rejestrowania, raportowania, kontroli, sankcji, blokady domen itp.). Innymi słowy, dzięki zawetowanej ustawie KNF miałby narzędzia do monitorowania rezerw czy wczesnego reagowania na problematyczne przypadki. Bez tej ustawy KNF ma dziś bardzo ograniczone kompetencje wobec zagranicznych giełd działających na rynku polskim.
Po raz kolejny Nawrocki dał ciała. Zapewne w imię prywatnych interesów. Zondacrypto sponsorowała wydarzenie bezpośrednio związane z jego kampanią prezydencką (konferencja CPAC Polska w Jasionce, gdzie Nawrocki obiecał zawetowanie ustawy regulującej rynek kryptowalut). I znowu interes partyjny okazał się ważniejszy od interesu Polaków.
Primo
No to to słyszę od Ciebie, a nie od polityków tłumaczących się z sytuacji
Secundo
Wiesz to poprzez analizę ustawy, czy z ogólnego twierdzenia jakiejś osoby powiązanej z ko? Bo szczerze mówiąc twierdzenie bosaka, że ustawa nie może narzucić pewnych rozwiązań podmiotowi zagranicznemu jest dla mnie bardziej logiczna, niż to, że KNF zdziałałoby cuda.
Tertio
Czy nawet taki nadzór KNF, o którym piszesz ustrzegłby inwestujących przed nagłym spadkiem wartości BTC?
edit
Po szybkim sprawdzeniu wydaje się, że najbardziej istotnym w tej kwestii był plan separacji środków inwestowanych od środków własnych giełdy
O ile rozumiem, ustawa o kryptowalutach miała być czymś w stylu ustawy do SAFE, czyli zbiorem przepisów dających na gruncie polskim narzędzia do egzekwowania przepisów o charakterze międzynarodowym (w tym wypadku: MiCA). Albo jeszcze prościej: to miała być polska implementacja unijnego rozporządzenia MiCA (Markets in Crypto-Assets).
Owszem, KNF nie mógłby "narzucać" Zondzie wszystkiego (np. samodzielnie cofnąć licencji czy zmusić do zmiany modelu biznesowego), ale mógłby np. współpracować z estońskim regulatorem, żądać raportów, blokować domeny czy reklamy w Polsce, nakładać kary za naruszenia skierowane do polskiego rynku lub zgłaszać problemy do Europejskiego Urzędu Nadzoru Giełd i Papierów Wartościowych.
A z tym, że "komunikacja społeczna" jest fatalna w przypadku PO, absolutnie się zgadzam. Powtarzam to od ostatnich wyborów.
Czy nawet taki nadzór KNF, o którym piszesz ustrzegłby inwestujących przed nagłym spadkiem wartości BTC?
Ale że niby jak?
Podczas nagłych spadków krypto, nieregulowane giełdy momentalnie wstrzymują transakcje klientów, sprzedają zdeponowane asety, odkupują na dołku o zwracają do portfeli klientów. W efekcie właściciel giełdy zarabia górę kasy a klienci zostają ze spuszczonymi gaciami.
Giełdy , które nie mają zasobów własnych przy dużych spadkach traca wypłacalność.
Nadzór i gwarancje mają temu zapobiegać.
"O ile rozumiem, ustawa o kryptowalutach miała być czymś w stylu ustawy do SAFE, czyli zbiorem przepisów dających na gruncie polskim narzędzia do egzekwowania przepisów o charakterze międzynarodowym (w tym wypadku: MiCA). Albo jeszcze prościej: to miała być polska implementacja unijnego rozporządzenia MiCA (Markets in Crypto-Assets)."
Nie wiem jak było tutaj, ale generalna zasada jest taka, że rozporządzenia UE obowiązują bezpośrednio bez żadnych implementacji etc. Czasami przewidują jakieś techniczne czynności np. wyznaczenie organu nadzorczego - i tak chyba tu było.
W tym kontekście to akurat weto się przydało, bo tam chyba znowu miały wejść jakieś państwowe gwarancje?
Edit: OK, jednak chodziło tylko o kontrolę, nadzór, rugowanie ruskich biznesów - widocznie coś pomieszałem.
No to trochę słabo z tym wetem, trzeba szybo oskarżyć Tuska :)

A ty, Areczku, poczekasz w coraz dłuższych kolejkach, aby cię zdiagnozować, gdy rodziny polityków bez większych problemów mają natychmiastowe leczenie
https://wiadomosci.wp.pl/a-ty-areczku-poczekasz-lawina-komentarzy-po-publikacji-wp-7272653592221920a
Można bez wielomiesięcznego oczekiwania? Można, a jakże!
https://wiadomosci.wp.pl/publiczny-szpital-prywatny-zabieg-krewnego-senatora-ko-7271253874186432a
Noż qwa, co za bezczelny arogancki typ z tego senatora KO:
https://wiadomosci.wp.pl/ujawniamy-kulisy-afery-w-panstwowym-szpitalu-stanowcza-odpowiedz-na-oswiadczenie-senatora-ko-7272747784033345v
Dzięki takim indywiduom sam mam ochotę krzyczeć na cały głos PiS-PO jedno zło. Totalna patologia!
Jeżeli według niektórych, atak na sojusznika rosji (Iran) jest działaniem antyrosyjskim, to wspieranie przyjaciela rosji (Węgry) jest działaniem prorosyjskim?

Wydaje się mi niepotrzebne wbijanie szpili Trzaskowskiemu w tej sytuacji. Plemiennych wariatów nie brakuje po obu stronach, ale ogólnie co myślicie o całej sytuacji?
Dziki niby trochę szkodniki w mieście, ale no też nie znalazły się tam z własnej woli, a przez zabieranie ich terenów, także dziwi, że policja poszła na łatwiznę zamiast, nie wiem, zadzwonić po jakichś leśników i wywieźć je do lasu?
Ze niby policjant z glocka do nich grzał?
Myślę, że egzaltowani odklejeńcy pokroju osób które wychlipały morze łez nad tymi dzikami powinny być przez nie ugryzione w dupę. Może by wtedy coś skumały.
Osoby którym coś wiecznie nie pasuje - jakie piękne dziczki. Łaaaaa!!!! Dziki zabijają, wy mordercy!!!
Ale gdyby dzik zaatakował ich pieska - pieeeeska mi morduje!!! Przeklęte świnie, dlaczego miasto nie zrobi z nimi porządku!!!
PS. Nikt dzikom nie zabiera terenów. Dziki są cwane i wiedzą gdzie najłatwiej znaleźć pokarm i gdzie są bezpieczne.
Heh, nasi konserwatyści na forum co dzień tacy aktywni i gadatliwi, a od kilku dni cisza. Co jest z wami? :)

Ciąg dalszy imby o Zondę.
Pierwszy argument jest komiczny, bo może i by działało od czerwca 2026, ale chęć podjęcia jakichś kroków została podjęta i może by nie pomogła w tej sytuacji, ale może za to w sierpniu jakby jakaś inna Zonda upadła to byłoby lepiej.
Drugiego argumentu jestem ciekawa czy to prawda, także liczę na forumowych ekspertów.
Całość tutaj:
https://www.facebook.com/share/1AzuNT4cgp/

Pasta leci:
"be inwestorem krypto w Polsce
> rok 2017
> bitcoin rośnie 1000% w rok
> kuzyn na weselu mówi ci żebyś "koniecznie wszedł"
> wchodzisz na BitBay - największą giełdę krypto w Polsce
> czujesz się jak pionier - wychodzisz z matrixa
> styczeń 2018
> KNF wypuszcza oficjalną kampanię edukacyjną
> billboardy, spoty, komunikaty prasowe
> "Bitcoin to spekulacyjna bańka. Możesz stracić wszystko."
> KNF publikuje filmik z bańką mydlaną która pęka
> polska scena krypto robi z tego memy przez następne 3 lata
> bitcoin stoi wtedy na 60 000 zł
> myślisz: regulatorzy to dinozaury
> luty 2018
> KNF wpisuje BitBay na listę ostrzeżeń publicznych
> BitBay wydaje oświadczenie: "wpis bezzasadny, posiadamy stosowne opinie prawne"
> banki zaczynają zamykać konta giełdzie jeden po drugim
> BitBay po cichu rejestruje spółkę w Estonii
> czujesz się jak geniusz który bije system
> koniec 2018
> bitcoin spada 80%
> KNF nie mówi nic
> siedzisz cicho
> lipiec 2019
> słyszysz że BitMarket to "solidna, polska giełda"
> decydujesz się przenieść tam środki
> 8 lipca, zasypiasz spokojnie
> 9 lipca, budzisz się, logujesz
> strona nie działa
> odświeżasz
> nadal nie działa
> wchodzisz na Twittera
> "BitMarket zawiesza działalność z powodu utraty płynności finansowej"
> właśnie straciłeś oszczędności razem z 400 innymi ludźmi i 100 mln zł
> prokuratura wszczyna śledztwo
> kilkanaście dni później
> czytasz że Tobiasz Niemiro - współwłaściciel BitMarket - nie żyje
> popełnił samobójstwo
> znaleziony w lesie nad jeziorem w willowej dzielnicy Olsztyna
> przed śmiercią, w środku nocy, wysłał e-mail do dziennikarza
> w mailu: nazwiska, środowisko, kulisy
> ostatnie zdanie: że od lat zmaga się z depresją którą ukrywa. I że już nie ma siły.
> siedzisz w ciszy przy komputerze
> pieniędzy z BitMarket nie odzyskujesz
> śledztwo trwa latami
> nikt nie siada za kratki
> 2020
> Superwizjer TVN emituje reportaż o BitBay
> okazuje się że wiceprezes giełdy - gdzie trzymałeś kasę przez lata - był skazany za udział w zabójstwie śląskiego biznesmena w latach 90.
> twórcy giełdy zaproponowali dziennikarzowi TVN milion złotych żeby nie emitował materiału
> dziennikarz odmawia
> reportaż leci w prime time
> twórcy giełdy mówią że "milion był nagrodą, nie łapówką"
> nikt nie idzie siedzieć
> BitBay robi rebranding na "Zonda"
> 2021
> znajomy poleca ci FutureNet
> "Polacy robią to razem z Niemcem, globalny zasięg, własny token, MLM ale uczciwy"
> inwestujesz
> kilka lat później Roman Z. zatrzymany we Włoszech
> Stephan M. zatrzymany w Albanii
> UOKiK stwierdza: piramida finansowa
> twoje pieniądze gdzieś między Neapolem a Tiraną
> marzec 2022
> czytasz że Sylwester Suszek zaginął
> twórca BitBay, król kryptowalut, człowiek z prywatnym helikopterem i willą na Śląsku
> 10 marca pojechał samochodem na spotkanie do bazy paliwowej w Czeladzi
> telefon wyłączył się o godzinie 15:08 w okolicach bazy
> kamery monitoringu na terenie obiektu akurat nie działały
> więcej go nie widziano
> rodzina wystawia nagrodę milion złotych za informacje gdzie jest
> zero odpowiedzi
> Rutkowski angażuje się w sprawę
> Rutkowski nic nie ustala
> 2022
> znajomy poleca ci kopalnię krypto na FSO Żeraniu w Warszawie
> "3000 maszyn, legalna hala w starej fabryce, zarabiamy razem"
> 600 osób wpłaca łącznie 56 milionów złotych
> maszyn nigdy nie kupili
> jest akt oskarżenia
> śledzisz Rafała Zaorskiego - samozwańczego szeryfa krypto, który punktuje projekty krypto
> typ tworzy coina BSB, który ma być lepszy niż te projekty nastawione na oskubanie ludzi z kasy
> zebrał od 3000 inwestorów kasę do projektu BigShortBets
>
publikują onchain dowody
> zaorski wyprowadził kasę z poola - RUG PULL
> potajemnie na konto krakena przywłaszczył 3,5 mln USD
> zaorski wyprowadził kasę z poola
> widzisz jak typ miota się i ściemnia
> nie możesz sprzedać bsb
> no kolejny projekt który jest zwykłym scamem
> W 2024 r. cyberprzestępcy wyłudzili ponad 540-650 mln zł w ramach scamów inwestycyjnych, z dominującą rolą fałszywych platform krypto, a w I półroczu 2025 r. straty sięgnęły 334 mln zł od 42 tys. poszkodowanych – wzrost o 23% wartości i 36% liczby ofiar.
> 2023–2024
> Unia Europejska wprowadza rozporządzenie MiCA
> pierwszy na świecie kompleksowy system regulacji krypto
> deadline na wdrożenie dla państw członkowskich: 30 grudnia 2024
> Polska oczywiście zdąży
> Polska oczywiście nie zdąża
> Sejm uchwala ustawę o rynku kryptoaktywów
> branża krypto protestuje bo ustawa daje nadzór KNF - tej samej KNF co robiła memy z bańką mydlaną w 2018
> opłaty nadzorcze dla giełd astronomiczne, branża alarmuje
> za łamanie przepisów: grzywna do 10 mln zł i 2 lata więzienia
> prezes polskiej giełdy krypto mówi publicznie: "Polska nas nie chce"
> 1 grudnia 2025
> Prezydent Nawrocki wetuje ustawę
> uzasadnienie: "nadregulacja, chcę bronić wolności obywateli i polskiego biznesu"
> KNF wydaje komunikat że bez ustawy nie może wydawać licencji
> powstaje luka prawna - MiCA niby obowiązuje jako prawo unijne, ale w praktyce jest martwe
> luty 2026
> Nawrocki wetuje ustawę po raz drugi
> Polska zostaje jednym z ostatnich państw UE bez implementacji MiCA
> firmy krypto masowo składają wnioski o licencje w innych krajach UE
> eksperci ostrzegają że bez nadzoru Polska stanie się "rajem dla oszustw kryptowalutowych"
> w tle nadal trwa śledztwo w sprawie Suszka
> współzałożyciel BitBay Mateusz B. pobity przed domem i potrącony samochodem
> policja bada powiązania ze środowiskiem kiboli
> to jest nadal normalne w polskim krypto
> MiCA obowiązuje od ponad roku
> marzec–kwiecień 2026
> siedzisz na Zondzie - tej samej giełdzie co kiedyś nazywała się BitBay
> ta sama giełda co była na liście ostrzeżeń KNF w 2018
> ta sama giełda co miała wiceprezesa z wyrokiem za zabójstwo
> ta sama giełda której twórca zaginął w Czeladzi
> postanawiasz wypłacić resztę środków
> zlecenie wypłaty wisi
>
publikuje informacje o zondzie
> http://money.pl
i Wirtualna Polska publikują analizę firmy Recoveris
> klienci zgłaszają problemy z wypłatami
> rezerwy BTC na portfelach Zondy: sierpień 2024 - 55,7 BTC
> rezerwy BTC na portfelach Zondy: marzec 2026 - 0,18 BTC
> w ciągu 4 miesięcy z giełdy wypłynęło na Krakena 76 mln zł w 511 przelewach
> sponsorowane przez Zondę kluby sportowe od miesięcy nie dostają płatności
> Sławomir Mentzen stwierdza, że to wszystko wina Tuska i dziennikarzy
> prezes Kral na X: "Nie zniszczył nas KNF, nie zniszczyły nas służby, Superwizjer, gazety i portale mainstreamu, nie zniszczy nas chwilowy problem techniczny"
> dziennikarze proszą o dowód
> Zonda jest sponsorem PKOL, Rakowa, Lechii, GKS-u, Pogoni, Juventusu, Parmy i Bologna FC
> na budynku PKOL w Warszawie wisi logo Zondy
> Zonda była sponsorem konferencji CPAC powiązanej z kampanią prezydencką Nawrockiego
> zlecenie wypłaty wciąż wisi
czy o czymś zapomniałem?"
No i niech jeszcze ktoś powie, że zawetowanie ustawy miało sens, że Nawrocki nie spłacał w ten sposób prywatnych długów i że konfederaci i pisowcy nie pierdolą teraz farmazonów, żeby się wybielić czy uniknąć politycznej odpowiedzialności.
A rząd powinien się ogarnąć i walić mocarną kampanię propagandową na temat roli PiS, Konfederacji i Nawrockiego w "aferze krypto".
Ja jeszcze dodam, że koło 10 lat temu US uważał, że od każdej transkacji należy zapłacić podatek dochodowy od całości sprzedawanych aktywów bez odliczania kosztów uzyskania tego dochodu.
CZYLI
jak ktoś robił 2000 operacji dziennie obracając BTC za 20k to generował wg nich podatek rzędu kilku milionów złotych tygodniowo. Chory kraj.
Bukary - wrzucałem to wcześniej. Ciekawi mnie jaka argumentacja sie pojawi żeby nie nazywać wspierania Węgier działaniem prorosyjskim. Chyba trzeba poczekać na przekaz z Kanału Zero
https://bezprawnik.pl/walia-nielegalne-klamstwa-politykow/
Polska polityka, by upadła po takiej zmianie.
E tam, na 90% i tak frekwencji nie wyrobią, choc wymagana jest na poziomie raptem niecałych 27%.
Zobaczymy jak kampania ruszy czy w ogóle będzie jakiekolwiek zainteresowanie.
Ogólnie, po poprzednim prezydencie ciężko będzie wyjść miastu na prostą, niestety Miszalski nawet się nie stara. Byłbym za tym, aby kto inny wziął sprawy w swoje ręce, ale... nikogo dobrego nie ma. No chyba, że ktoś uważa, że Gibała będzie dobrym wyborem to na zdrowie.
Zobaczymy jak kampania ruszy czy w ogóle będzie jakiekolwiek zainteresowanie.
Kampania jest spora, bo Gibała i jego deweloperskie korzenie mocno finansują ją. Mnóstwo bilbordów, reklam na mieście. Od cholery "wolontariuszy", którzy dostają hajs za latanie ulotkami i kartami z podpisami, ale dumnie zwą się wolontariuszami, którzy robią to "dla miasta".
No i ta kampania działa, bo Miszalski kompletnie nie pomaga, jego pomysły są tragicznie wykonywane, więc tylko dostarcza im wodę na młyn.
No i problem rozwiązany. Na razie. Zobaczymy czy Święczkowski będzie potem jeszcze robił problemy czy nie.
Bardzo dobrze, ale - żeby nie było już żadnych "ale" - niech wyślą do niego też ślubowanie poprzez pocztę tradycyjną.
A jeszcze lepszym, wzmacniającym to wszystko rozwiązaniem byłoby to, o czym mówi Wielowieyska w poniższym materiale, powołując się na bodajże Wiącka. I tak do przyszłego roku PiS-owcy będą mieć większość w TK, więc nie ma co się spieszyć do tego czasu.
https://www.youtube.com/watch?v=DjaJdBRoKtY
niech wyślą do niego też ślubowanie poprzez pocztę tradycyjną.
^^Jeszcze lepiej na prezydencki adres do e-doręczeń. Ten system jest od pewnego czasu obowiązkowy. I nie ma w nim możliwości nieodebrania korespondencji. Po prostu, po 14 dniach korespondencję uznaje się za doręczoną, nieważne czy taki list elektroniczny otworzysz, czy nie.
I tak do przyszłego roku PiS-owcy będą mieć większość w TK, więc nie ma co się spieszyć do tego czasu. - a nie do września?
A co? PiS planuje zakup lotniskowców?
To jest bełkot na poziomie lolita, który by chciał robić wielką Lechię i Trójmorze;)
Toż to już dawno nie o Polskę chodzi, a o własny partyjny interes. PiS się z tym szczególnie nawet nie kryje, ale jego wyznawcy w dobrej, lub złej wierze się na to naciągają. Chciałbym liczyć, że w dobrej, ale czytając wypowiedzi niektórych niestety dochodzę do wniosku, że w swojej głupocie kierują się złą wiarą :>
Prokuratura zajmie się wkrótce Zondacrypto.
Prezydent RP nie zaprasza 4 sędziów TK, aby złożyli przed nim ślubowanie.
W związku z powyższym owa 4 sędziów TK złoży ślubowanie przed Sejmem.
Kuźmiuk: Złożenie ślubowania przez tę 4 sędziów TK przed Sejmem oznacza, że rezygnują oni z bycia sędzią TK, bo odmawiają złożenia ślubowania przed Prezydentem RP.
Ależ PiS-owcy nie szanują swoich wyborców. Ależ oni traktują ich jak skończonych debili.
Jakie to szczęście, że KOalicja ma takich wyborców jak iruś :)
"Zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 30 listopada 2016 r. o statusie sędziów Trybunału Konstytucyjnego, osoba wybrana na stanowisko sędziego TK składa ślubowanie wobec Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej."
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20160002073/U/D20162073Lj.pdf
ale spokojnie, możecie sobie domniemać ślubowanie, tak jak sobie domniemaliście ważność wyborów, domniemaliscie sobie likwidację tefałpe, wszystko sobie domniemajcie :)
Czyli wystarczy, że będą w tym samym miejscu co prezydent i powiedzą magiczne zaklęcie.
Sędziowie mają złożyć ślubowanie przez prezydentem, ten odmawia uczestnictwa w tej czynności, tubalolo ma pretensje do sędziów, którzy chcą wykonywać swoje obowiązki.
Jakie to szczęście, że prawica ma takich wyborców jak tubalolo. :)
NewGravedigger
Niebezpodstawnie politycy PiS traktują wyborców PiS jak debili.
A ja mam wywalone na brednie tubalolo:
Art. 4. Konstytucji RP
Władza zwierzchnia w Rzeczypospolitej Polskiej należy do Narodu.
Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio(sic!)
W sumie to nawet nie muszą być z prezydentem. Wystarczy, że wyślą mu to pocztą np na skrzynkę e-doręczeń
Manolito, zachęcam do lektury:
https://x.com/i/status/2041957814583669065
Nawrocki nie wykonuje obowiązków, łamie Konstytucję, próbuje sparaliżować funkcjonowanie organów państwa i zmienić ustrój.
żodyn się nie spodziewoł, może nie będzie tanio, ale za to będzie gorzej i dłużej :)
https://www.youtube.com/watch?v=4UwIOWl7LJM
No patrz, post wisi od 18:06 i jeszcze żaden silny razem nie rzucił się żeby napisać o tym jakie brednie Mazurek gada?
Jeszcze nikt nie rozdarł szat w obronie pożyczki na setki miliardów która zaczyna śmierdzieć kupą?
No popatrz, popatrz...
https://biznes.wprost.pl/technologie/wojsko/12295842/miliardy-z-safe-pod-znakiem-zapytania-minister-obrony-rumunii-oglasza-twarde-weto.html
No już ty jesteś Jasiu jako reprezentant silnych razem.
Przeczytałeś ten artykuł z uwagą? Jak sytuacja w Rumunii ma się do naszego programu? Ile z tych miliardów mamy wydać w Rheinmetal? Ile u niemieckich dostawców?
Jedynymi którym śmierdzi kupą są pisowcy i konfiarze? Może czas się umyć? Eksperci mądrzejsi niż ty, mazurek i memtzen mówią że warto a wy dalej brniecie w te głupie narracje? No cóż jakby był pis z konfa u władzy kupilibyście za to dwa lotniskowce i oddalibyście Pomarańczowemu w hołdzie lennym...
pisałem o rumunii parę dni temu :)
nawet ktoś tam coś odpowiedział w klasycznym silniczkowym stylu.
wszyscy wiemy, że tutaj nikt nikogo nie przekona.
teraz dowiadujemy się jaka to sromotną porażkę poniesie Orban wróg europejskiego ładu i podnóżek putina.
ale napisz coś o Mercosur albo o wstrzymaniu sankcji na Rosję...
jedyna pozytywną wieść, to ze piński się zepsuł, więc może tutaj też parę kont odpadnie
jeszcze czekam na mundrosci od mavericka, mariuszka i tej od oklejania chomikow.
John - nikt o tym nie pisze pewnie dlatego, że nikt tego badziewia nie oglądał
Przeczytałeś ten artykuł z uwagą? Jak sytuacja w Rumunii ma się do naszego programu? Ile z tych miliardów mamy wydać w Rheinmetal? Ile u niemieckich dostawców?
Gdyby tylko podobna strategię mógł zastosować KAŻDY producent broni, niekoniecznie niemiecki, ale rozumiem że Twoim zdaniem tylko źli Niemcy będą stosować twarde rynkowe zagrywki, reszta to altruiści.
John - nikt o tym nie pisze pewnie dlatego, że nikt tego badziewia nie oglądał
Absolutnie mnie to nie dziwi, w banieczce ciepło i przytulnie, na zewnątrz niebezpiecznie.
O widzę, że ten co ostatnio został zgaszony jak pet znowu próbuje coś tam warczeć :)
Rozumiem, że pizdeusze i konforuskie muszą mieć swój fetysz, który będzie ich podniecał i napędzał. Ale taki?
Ale że co? Jak będziemy zamawiać to samo bez SAFE to będzie taniej?
No niestety mleko się wylało i w mojej opinii samo istnienie SAFE sprawia że będzie drożej. Na dokładnie tej samej zasadzie zgodnie z którą w Polsce ceny mieszkań wystrzeliły od samego zaistnienia kredytów 0%, nawet dla tych którym ten przywilej nie przysługiwał.
To jest kolejny raz kiedy lewacka ideologia wpleciona w realia rynkowe po prostu przegrywa i karmi kapitalistyczne gigantyczne koncerny.
Mazurek powiedział ważna rzecz, Niemcy i Szwecja, kraje co do których zakłada się że najwięcej na SAFE zarobią, same nie biorą udziału w programie i kupują uzbrojenie na wolnym rynku.
Nie zapominajmy, że ten kto nie weźmie KPO to pod trybunał, a ten kto nie weźmie SAFE to zdrajca! I tak to tutaj leci. Zamiast chwilę się zastanowić co się stanie, jak ograniczy się wybór do kilku podmiotów pod presją czasu? Co może się spierdolić?
Ale naszym kolegom wystarczy wpisać do programu odmienianą na wszystkie przypadki "EUROPĘ", już wyłączają myślenie, wszystko co europejskie musi być z automatu dobre i sprawiedliwe, a każdy kto przeciw to putin! To, że za tą Europą stoją niemcy którzy sobie zrobili z niej egzoszkielet dla własnych interesów to już nie ma znaczenia! Jeszcze się nie zorientowali. Widać za mało było po drodze Mercosurów, NS1, NS2, wymuszania relokacji nielegalnych emigrantów, braku pomocy Ukrainie w kluczowych miesiącach wojny by nie eskalować, blokowania funduszy gdy utrzymywaliśmy ją w wojnie - a teraz doszedł SAFE, który ma ratować ich gospodarkę za cenę taniego kredytu po wysokich cenach produktu :)
Mianoliito pewnie mało kto się wypowiada, bo też mało kto lubi Mazurka xd
Ale odnoszę wrażenie, że Kaczyński musiał dotykać niektórych naszych użytkowników w młodości, że mają do niego taką awersję, że aby tylko nie dopuścić PiSu do władzy wolą takiego gościa.
https://youtube.com/shorts/COV8kbu7YBk?is=DWXm9bH5loYCy2dR
https://youtube.com/shorts/L3JJ5S1rkD0?is=m6bmSILr8Oa-uZeS
Nawet Morawiecki, nazywany Pinokiem tak bezczelnie nie kłamał, ale na szczęście tutejsze tuzy są w mniejszości i ludzie dostrzegają wszechobecną drożyznę i upadający NFZ oraz to, że uśmiechnięci sobie zupełnie nie radzą w rządzeniu.
Negatywną opinię o działalności Tuska wskazało 57 proc. respondentów (35 proc. wybrało odpowiedź: "zdecydowanie źle").
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/polacy-ocenili-czolowych-politykow-karol-nawrocki-zdystansowal-donalda-tuska/3eqd92s
W rządzeniu czy w sumie z jakąkolwiek wiedzą
https://www.facebook.com/share/r/1AU7k9JUWH/
Szkoda tylko, że ta ich nieudolność sprawi pewnie, że PiS znowu się dostanie do władzy, ale nie mogę się dziwić ludziom, że jak Tusk mówi, że SAFE to super rozwiązanie to uważają, że pewnie jest zupełnie na odwrót... no ale skoro chodzi im o zadłużenie kraju i przyjęcie euro to może jednak ich cele są dobrze realizowane.
https://www.facebook.com/share/r/1GbTcconVW/
No ale nic, uśmiechamy się brygada!
https://youtube.com/shorts/4PjZOjxkNL8?is=iplk-ssiFThra7n8
O pizdeuszka, która odwraca kota ogonem zabrała głos. Dziewczyno to jest tak głupie co piszesz, że szkoda to nawet komentować.
Wystarczy zatrzymać się przy inflacji i sprawdzić jaka była za pizdeuszy. Czy to takie trudne? A pamiętasz putinflację, a to teraz jej nie ma ? No przecież Putin żyje, a wojna w Ukrainie trwa. To samo z programem SAFE. Rozumiem, że jesteś propagandzistką pizdeuszy lub konforuskich, ale granica śmieszności też istnieje, a ty ją już dawno przekroczyłaś.
O argumentum ad personam, brawo, dobra technika manipulatorska, taka komunistyczna. Dobrze, że brak hajsu na NFZ nie przekroczyło progu śmieszności :)
No i zarzucanie mi sympatii do PiSu albo Konfy- śmiechłam. No ale niestety, dla starszych ludzi jest to niepojęte, że młodzi mogą się nie dzielić na polityczne obozy i dostrzegać zalety oraz wady po obu stronach sztucznie tworzonej barykady.
Wszechobecna drożyzna? Czyli inflancja jest 18% jak za pis? A nie wait ok 3%. To gdzie ta drożyzna? Czy jest tu razem z nami w tym pokoju?
Ceny zawsze rosną. Kajzerka za 19 groszy już nie wróci (chyba że na promocji). Dobrze by było tylko żeby nie rosły za szybko (np. wolniej niż wzrost gospodarczy). No ale to chyba taki "ekspert" od ekonomii wie?
Ten syndrom sztokholmski wobec KO jest u niektórych naprawdę przerażający...
Za czasów PiSu też zamykano porodówki? Oh wait, to już się nie spina z narracją, że teraz Polska jest krainą miodem i mlekiem płynącą, a w ogóle to w czasach kamienia łupanego nie było służby zdrowia, więc się cieszmy, że w ogóle mamy lekarzy, o!
Naprawdę mnie teraz nie interesuje co robił PiS, bo już zdążyli zebrać cięgi, obecnie żyjemy w 2026 pod rządami KO.
https://wiadomosci.onet.pl/kujawsko-pomorskie/krewny-senatora-ko-przyjety-bez-kolejki-po-zabiegu-nie-ma-sladu/nj6md61
Nawet Morawiecki, nazywany Pinokiem tak bezczelnie nie kłamał
:D
Przecież on non stop kłamie. Choćby w temacie Zielonego Ładu czy imigrantów.
Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz - czy Tusk i KO są dobrymi rządzącymi? Oczywiście, że nie. Ale niestety alternatywa w postaci PISu i nie daj Boże Konfederacji i braunistów jest dużo gorsza.
No jest drożyzna, ceny tipsów wzrosły x2 za KO więc lambadziary cierpią;)
Powiedz nam Jane, ile PiS płaci za takie pieprznie od rzeczy? Bo w to, że nagle zaczęłaś tu pisać z własnej woli, raczej nikt nie uwierzy. :)
Wszechobecna drożyzna - inflacja 3% i masło w promocji po 1-3 zł
Za PiS inflacja do 16% i masło po 8 zł w promocji z 10 zł - uśmiechamy się, brygada!
Dracula jak zwykle śmieszny inaczej, gratuluję też lajkującym mu komentarz. Rodzice muszą być dumni, że wychowali taką elitę co się wzajemnie smyra po różdżkach przy obrażaniu kobiet :)
Pietrus powiedz ile KO płaci, żeby te 57% niezadowolonych z Tuska ludzi uciszać, co?
Zamiast lansować wątpliwy intelekt na forum może weź się za rodzenie dzieci zanim ci porodówki pozamykają.
Zależy ci na przyszłości kraju prawda? ;)
Po 5 minutach odpisał na odpowiedź, która padła po pięciu godzinach, hit!
Raczej każdy widzi jakim jesteś piwniczakiem bez życia poza komputerem, nie musisz jeszcze bardziej się upokarzać tekstami o rodzeniu dzieci jak jakiś incel z konfy.
Ale tak, już biegnę rodzić dzieci w kraju, w którym trzeba to robić na SORze, żeby później pracowały na emerytury takich starych grzybów jak
To był sarkazm jakbyś nie zrozumiał, miłego podniesionego wieku emerytalnego w przyszłości! :)
https://www.youtube.com/shorts/kN4ZeUVOiQk
Iruś na nich głosował :)
a tak na serio, ta wasza ministra ma poważne problemy z głową.
Niech oni już te psy (i dzieci) zostawią w tej KO w spokoju ;_;
https://www.facebook.com/share/r/17AoobWAMm/
Ciekawe, że zasada domniemania niewinności działa w stosunku do uśmiechniętych, ale do prezydenta już nie xd
tomazzi
pierdolito jak to pierdolito - pierdoli.
iruś głosowałeś na nich, na pedofili, idiotów, gwałcicieli psów - nie wypieraj się teraz.
No cóż, trudno się dziwić. W ostatnich latach jedyny pro demograficzny program w Polsce zastosował PiS, było to 500/800+ i koniec końców ten program okazał się porażką, przynajmniej w kwestii demografii.
Obecny rząd zdaje się problem ignorować na zasadzie "trzeba się nażreć bo kolejne wybory przegramy i w opozycji będziemy dzielnie walczyć o demografię".
Czekamy na Bukarego, żeby nam wyjaśnił dlaczego nauczycieli jest za mało mimo tego dramatu demograficznego.:)
Bukary to cie raz wyjaśnił i od tego czasu mu nie odpisujesz więc na co czekasz? Xd
Ten program nigdy nie był prodemograficzny. Z tego co widzę po ludziach którzy dzieci nie mają, finanse nie są problemem. Program który w moim otoczeniu poprawił dzietność to program in vitro który oczywiście pominąłeś.
W ostatnich latach jedyny pro demograficzny program w Polsce zastosował PiS, było to 500/800+ i koniec końców ten program okazał się porażką, przynajmniej w kwestii demografii.
Ja tego tak nie widzę — istnieje spora szansa, że gdyby nie ten program, liczby byłyby jeszcze gorsze.
Nie odwrócił tego, ale być może w jakimś stopniu to spowolnił.
Program który w moim otoczeniu poprawił dzietność to program in vitro który oczywiście pominąłeś.
Nie no wiadomo tutaj plusik.
LOL
O indolencji i głupocie PO w sprawie szkolnictwa już tutaj tomy napisałem. Ale do niektórych (i wśród tuzów forumowej prawicy, i wśród polityków rządowych) dalej nie trafia, że jednym z problemów polskiej oświaty są również braki kadrowe (nawet pomimo niżu demograficznego). Niektórzy dalej nie rozumieją, że oświata to nie hodowla zwierząt i nie przelicza się liczby owiec na wszystkich pastwiskach na liczbę psów pasterskich w całym kraju. To tak nie działa.
Myśl dalej, Manolito, może w końcu zrozumiesz.
Program który w moim otoczeniu poprawił dzietność to program in vitro który oczywiście pominąłeś.
Prosto w przyrodzenie. ;)
Ciekawi mnie czy z czasem nie będziemy mieli coraz większej liczby nauczycieli, którzy nie to, że szukają nowej pracy bo chcą lepszych warunków czy wyższej pensji tylko dlatego, że w zawodzie nie ma dla nich miejsca.
Od pewnego czasu liczba nauczycieli w Polsce w miarę systematycznie spada. I to się raczej nie zmieni. Dlaczego? Bo:
a) ciągle rośnie średnia wieku nauczycieli (obecnie to 47 lat);
b) coraz więcej osób odchodzi na emeryturę lub rezygnuje z pracy;
c) młodzi ludzie nie rozpoczynają "kariery" w szkole (z uwagi na złe warunki pracy i niskie zarobki).
Nie ma wymiany pokoleń. Tylko 4-5% nauczycieli ma mniej niż 30 lat (jeden z najniższych wskaźników w Europie; średnia OECD to 11%). Około 45% nauczycieli ma 50 lat lub więcej. Statystyki byłyby jeszcze gorsze (i to znacznie), gdyby ciężaru nauczania nie wzięli na swoje barki emeryci, którzy masowo wracają do szkół na prośbę dyrektorów lub wstrzymują odejście z zawodu. Ale, szczerze mówiąc, nowoczesne nauczanie nie może się na dłuższą metę opierać na emerytach, którzy jednak nie do końca rozumieją szybkie zmiany w cyfrowym świecie. Szkoła to nie dom (nie)spokojnej starości.
W szkołach jest więc poważny problem kadrowy. My np. od dłuższego czasu szukamy nauczyciela jednego z przedmiotów. A gdy idzie o niektóre przedmioty ścisłe, ratujemy się emerytami. Rotacja w szkołach jest spora. Młodzi czasem rozpoczynają pracę, po czym rezygnują po kilku miesiącach, bo mają dość (i systemu, i rodziców, i uczniów).
U mnie w mieście np. matematyk jest na wagę złota. Nawet polonistów zaczyna już brakować. Ja się np. absolutnie o pracę nie martwię. Nie dlatego, że jestem dobry i mam szafkę medali, nagród czy odznaczeń. Po prostu nikt mnie nie zwolni, choćbym nawet sobie bimbał. I to nie jest dobra wiadomość. Braki kadrowe nie służą bowiem jakości edukacji.
Rząd PO nie robi właściwie nic, żeby problem rozwiązać. Nakleja tylko plastry na ropiejącą ranę poprzez takie zmiany w siatce godzin, żeby zmniejszać liczbę lekcji (a nie dzieci) przypadającą na jednego nauczyciela (ograniczanie rozszerzeń, łączenie przedmiotów itp.). To również nie służy jakości edukacji. O tym, co robił PiS w tej materii, nawet wspominać nie chcę (tfu!).
A zatem: jeśli wasze dziecko trafi na dobrego nauczyciela, to wygraliście los na loterii i róbcie wszystko, żeby tego człowieka w pracy zatrzymać. :P
Myślę Bukary, że chyba nie ogarniasz co to jest sens, proporcje i rachunek ekonomiczny - Niedługo uczniów będzie tyle samo co nauczycieli i też będziesz opowiadał, że to nie hodowla zwierząt. ;)
a jak jeszcze w system edukacji włączą AI, o to będą jaja, nauczyciele jako ginący zawód :)
Przy poziomie wtórnego analfabetyzmu jaki ty i sporą część społeczeństwa prezentuje ilość nauczycieli i jakość nauczania ma naprawdę drugorzędne znaczenie.
Choć równie prawdopodobne jest że jesteś zwyczajnie pisowskim trollem i piszesz bełkot na zlecenie.
Być może, ja przynajmniej nie kipie złością, nie pluje jadem i nie ściemniałem latami, że siedzę w Anglii - Drobna, ale zasadnicza różnica :)
Dla mnie jesteś po prostu malutkim człowieczkiem, kompletnie bez znaczenia, nie ważne co piszesz, czy mnie obrażasz - nie istniejesz.
Po pobierznym przejrzeniu ostatnich postów nie znalazłem sprawy pana senatora z KO więc podrzucam.
https://wiadomosci.wp.pl/ujawniamy-kulisy-afery-w-panstwowym-szpitalu-stanowcza-odpowiedz-na-oswiadczenie-senatora-ko-7272747784033345v
Wyraźny przykład dlaczego politykom rządzącej koalicji nie zależy na naprawie służby zdrowia, oni zwyczajnie mają wywalone na to jak ona działa bo ich personalnie to nie dotyczy.