Ale dlaczego "histeryczne"? SAFE i tak trafi do Polski, ustawa, przeciw której zagłosuje PiS ogarnia tylko aspekty prawne wokół samego SAFE, utrudni wydatkowanie tych pieniędzy wokół samego wojska. Natomiast cała ta sprawa pokazuje piękną prawdę o PiSie - mają w dupie bezpieczeństwo Polski, ich interesuje tylko jak się nakraść i wleźć w dupę Tumpowi.
Co więcej, cokolwiek zrobi PiS w tym momencie będzie żle: zagłosuje za - poprze Tuska (a wtedy Kaczor by apopleksji dostał), zagłosuje przeciw - przepięknie będzie można orać pisowców w ich matecznikach, gdzie znajduje się sporo przemysłu, gdzie te SAFE ma trafić.
Pytanie teraz czy Batyr ma instynkt przetrwania czy nadal myśli tylko jak aparatczyk - ja obstawiam że zawetuje. Może, gdyby sam decydował byłby za tak, ale z tymi dwoma pisowskimi tuzami intelektu u boku najprawdopodobniej zawetuje.
Gdy wreszcie coś dobrego może stać się dla kraju, dla ludzi, dla nas, dla obronności, dla bezpieczeństwa, gdy wreszcie pis, konfa czy prezydent mogą pokazać się z ludzkiej strony (nie ludzkich panów) i uczciwie przyznać, że ten SAFE to dla Polski bardzo dobra sprawa, to choćby nie wiem jakby się mieli zesrać to w życiu nie pochwalą niczego co zrobi ko/Tusk. Nie przejdzie im to przez gardło, bo tak jak pis podzielił Polaków to nikt tego w życiu nie zrobił i ciągle będą w tej ruspublice straszyć Niemcami, Brukselą, Unią, a nazwisko "Tusk" to już u nich występuje jak w zespole Tourette'a.
Krótka piłka, pis/konfa/prezydent krytykując safe i nie chcąc tego przyjąć są po prostu idiotami i Polski interes mają w dupie. Ale widocznie pisowcy i konfiarze lubią tam być, mają jakąś chorą obsesję...
A jak tam te 6mln wyżebrane od ludzi na wóz transmisyjny? Przeżarte? Bo Sakiewicz jakiś brzuszek ma większy niż zawsze...
A daj John coś na temat :D
No przecież dałem.
Ale dlaczego "histeryczne"? SAFE i tak trafi do Polski
No wiem, tym bardziej jestem tą histerią zdziwiony.
https://dorzeczy.pl/opinie/849743/weber-znow-mowi-o-wspolnej-armii-ue-i-straszy-kaczynskim.html
https://dorzeczy.pl/opinie/850856/grosse-weber-precyzyjnie-ujal-o-co-chodzi-w-kredycie-safe.html
niech ktoś mi wyjaśni o co chodziło szefowi EPLu? 85% środków ma niby być spożytkowane przez "polskie" firmy, a szef EPL mówi o potrzebie integracji europejskiej w ramach SAFE z powodu groźby przejęcia władzy przez prawicę - Kupujemy sprzęt, czy może uzależniamy się od mocodawców Tuska z Berlina?
W swojej wypowiedzi wspomniał także o Polsce, a konkretnie o prezesie Prawa i Sprawiedliwości Jarosławie Kaczyńskim. – Mam nadzieję, że teraz mamy siłę (…) aby stworzyć Europę, której nie da się zniszczyć i która wspólnie przetrwa burze porządku światowego. (…) Teraz potrzebujemy takiego samego podejścia w kwestii wojskowej. Musimy przygotować się na scenariusze, w których Bardella zostanie prezydentem Francji, a Kaczyński powróci do władzy w Polsce – oznajmił.
No wiem, tym bardziej jestem tą histerią zdziwiony.
Ja zaskoczony nie jestem, oni się wiecznie oburzają - a jak coś wyprodukuje z siebie UE, to jest to z automatu święte i na pewno dobre i sprawiedliwe! (patrz ETSy, elektryki, mercosur)
Najpierw Miller, a teraz Grosse... Zamiast wrzucać jakieś pierdololo historyka znanego ze skrajnie antyunijnych opinii (albo bajania starego komucha), może warto poczytać kilku ekspertów. Zarówno ludzie z MilMag, jak i Defence24 nie tylko wypowiadają się pozytywnie o SAFE, ale też podkreślają na różne sposoby, że to ogromna szansa dla POLSKIEGO przemysłu. Z kolei o entuzjazmie rodzimego przemysłu zbrojeniowego i polskiej generalicji dla SAFE już chyba wspominać nie muszę.
Niedawno dałeś się nabrać na kłamstwa Nawrockiego i niczego się nie nauczyłeś. Nadal czytasz bzdurne portale, które mają zerową wiarygodność i powielają partyjną propagandę, a do tego wierzysz w pojawiające się tam banialuki. Nikt cię nie zmusi do tego, żebyś zaczął weryfikować to, co piszesz. Mnie się ostatnio nie chce za bardzo wykonywać syzyfowej pracy i prostować tego rodzaju manipulacji, choć przyznaję, że czasem jeszcze mam z tego radochę.
A ten Grosse jest wyjątkowo uprzedzony. "Przejęcie polskich firm przez niemieckie korporacje zbrojeniowe" (ZERO oparcia w faktach), SAFE jako narzędzie kontroli nad Europą Środkową itd. Facet intencjonalnie (bo chyba aż tak głupi nie jest) miesza warunkowość finansową z polityczną (różnice już wyżej tłumaczyłem) i ignoruje założenia programu (np. wzmocnienie polskiego przemysłu wskutek konsolidacji EDTIB). Dzizas. I ty coś takiego prezentujesz jako tekst godny uwagi? Daj spokój. Na deser wrzuć jeszcze coś z Niezależnej... ;)
https://x.com/rzep8/status/2027482958114812057
https://x.com/i/status/2027498599827788000
Wypisuję się z analizowania "opinii" takich mędrców, jak Grosse czy Miller, bo one służą wyłącznie polaryzacji i mieszaniu ludziom w głowach.
Z litości pominę ten moralizatorski ton, i to odwoływanie się do nie prawomyślnych źródeł informacji, mam podawać twoje źródła? Wtedy bedzie dobrze? Ale już Weberze nie wspomniałeś, bo nie pasowało do narracji? Miller były premier i szef EPL mówią dokładnie to samo, ale po co o tym mówić to nie dobra jest?
Każdy debil wie, że mogą tą kasę zablokować pod pozorem walki o "praworządność", czy twoje źródła informacji to podają? Już to robili! Jeśli władza będzie posłuszna jak obecna, to łaskawie będziemy spłacać pożyczkę, a jak nie bedzie posłuszna, to ją zablokują a my zostaniemy z otwartymi na pól gwizdka -Dlatego Weber wprost mówi, że to zabezpieczanie na wypadek zmian władzy w naszym kraju - on tego nie ukrywa - po prostu sobie to przeczytaj - poza tym miśku - każda łajza w tym kraju wie, że każdy nasz sprzęt to w większości kompilacja różnych elementów (np. silniki iveco czy mercedesa dla jelcza ) i nawet jeśli program będzie "Polski" to i tak będziemy zamawiać u "niemca" w ramach kooperacji, dlatego ambasador niemiec nadzorował głosowanie w tej sprawie w sejme -

A tymczasem na Węgrzech Orban w sondażach przegrywa 35% do 55%. Zaczął grozić atakiem Ukrainy na Węgry :D Obstawił granicę oraz strategiczne obiekty wojskiem. Nie będę zdziwiony jeżeli odwali coś chorego, zwali na Ukrainę i wprowadzi stan wyjątkowy żeby odroczyć wybory
To byłby jego gwałtowny i szybki koniec.
Powiedzmy sobie szczerze tego typu zagrywki opierają się założeniu, ze ma się całkowite poparcie armii i pozostałych służb. A ci nie mają powodu by go popierać, amie działające w ramach NATO są w swojej strukturze dość odseparowane od władzy, ich tak naprawdę mało robi kto rządzi, więc po co mieliby się wychylać? Nawet jak najwyższa generalicja jest umoczona to korpus oficerski rozkazów nie wykona bo to zapewni mu nie tylko przychylność społeczeństwa ale też zwolnione wakaty do awansu.
To jest rzecz, której nie rozumieli fanatycy PiS w 2023 nawołujący Dudę do wyprowadzenia wojska na ulice. W samym PiS nikt liczący się nie był tak głupi by uwierzyć, ze coś takiego mogłoby się udać.
elathir pamiętaj, że Orban walczy o życie. Po przegranych wyborach czeka go wieloletnia odsiadka (być może dożywotnia) i utrata majątku. Poza tym stanie się bezużyteczny dla swojego mocodawcy z Moskwy, bo doprowadzi do utraty jednego z europejskich przyczółków Kremla. A Putin takich ludzi lubi poić herbatką z polonem, albo karmić nowiczokiem. Można śmiało założyć, że zrobi wszystko, by utrzymać władzę.
elathir pamiętaj, że Orban walczy o życie. Po przegranych wyborach czeka go wieloletnia odsiadka (być może dożywotnia)
Albo ucieczka z upozorowaniem własnej śmierci choćby.
Tak czy inaczej, to przewrót w mojej opinii nie ma szansy się odbyć, już szybciej będzie się starał wybory sfałszować.
Chciałbym, ale nie jestem optymistą. Orban, na Węgrzech, już dawno zabetonował system, pod siebie:
https://x.com/PersElection/status/2026686910177968217?s=20
A swoją drogą to jest kolejna smutna refleksja nad kondycją człowieka. Dopiero jak syt. gospodarcza dała szaremu gulaszowi po dupie i coraz mniej można do gara wrzucać to coś się ruszyło.
Tak jak i komuna u nas. Dopóki było maslo i kiełbasa to komuna dała się lubić. Większość miała wyjebane kto rządzi i nawet z piosenką na ustach szli stonkę zbierać.
To dobra wiadomość, jedyną zaletą Orbana było to, że w przeciwieństwie do niemców nie ukrywał, że jest ruską onucą.
W tym sondażu PiS już poniżej 20%.
LOL
Jak widać, udawanie Konfederacji ma swoją cenę. ;)
BTW, niezły tam u Kaczyńskiego kocioł:
https://x.com/RafalBochenek/status/2027367269878087989
W kontekście narracji prawicy, która po wyborach prezydenckich już sobie stołki w ministerstwach rozdawał czyta się to co najmniej śmiesznie :) Żeby się jeszcze nie skończyło tak, że poparcie na całym spektrum prawicy od pisu do brauna się skanibalizuje i położy ich d'Hondt. Wszystko się może jeszcze zmienić, ale zakładając takie wyniki to będzie to dla prawicy klęska - Amerykanie już jasno pokazali kaczyńskiemu, że nie pozwolą mu na utworzenie rządu z braunem (o ile ten w ogóle się dostanie, bo sondaże to jedno a mandaty i okręgi to drugie), konfederacja też jako całość pewnie chętnie do tworzenia rządu w takich warunkach nie pójdzie. Bosak/wipler pewnie tak (bosak już w rządzie z pisem był, wipler ma pisowską przeszłość), ale taki mentzen już nie będzie miał żadnego interesu żeby rzeczywiście brać za cokolwiek odpowiedzialność - zawsze lepiej się wszystkich krytykuje bez podjęcia ryzyka, stara szkoła Korwina ;)
Będzie ciekawie.
W tym sondażu PiS już poniżej 20%.
Chciałbym żeby było tak pięknie, niestety mówimy o sytuacji w której uwzględniamy 15% niezdecydowanych. Kiedy wrócimy do formy "zdecydowanych wyborców" to jest to ponad 25%.
Niemniej trzeba przyznać że duży odsetek wyborców niezdecydowanych sprawia że wybory mogą być ciekawe.
Amerykanie już jasno pokazali kaczyńskiemu, że nie pozwolą mu na utworzenie rządu z braunem
Jeśli z liczb będzie wynikać że bez niego nie będzie prawicowego rządu to nawet nie pisną.
ale taki mentzen już nie będzie miał żadnego interesu żeby rzeczywiście brać za cokolwiek odpowiedzialność - zawsze lepiej się wszystkich krytykuje bez podjęcia ryzyka, stara szkoła Korwina ;)
Będzie miał i weźmie. Jeśli będzie szansa na prawicowy rząd to Mentzen na to pójdzie, nie mam wątpliwości w tej kwestii. Pytanie tylko czy PiS będzie gotów się tak ugiąć jak obie Konfederacje będą tego chciały... a będą chciały.
Ego Kaczyńskiego może tego nie wytrzymać, pytanie tylko ile on jeszcze realnie w PiS znaczy.
Chciałbym żeby było tak pięknie, niestety mówimy o sytuacji w której uwzględniamy 15% niezdecydowanych.
E, no wiadomo, że tego rodzaju sondaże to na razie tylko forma zabawy. Podobnie jak nasze dywagacje na temat tego, co kto zrobi po wyborach. Niemniej jednak PiS-owi systematycznie spada poparcie. I jest to efekt przejścia na pozycje Konfederacji, porzucenia polityki prospołecznej i zdjęcia szat trybuna ludowego. PO pięknie też rozegrała Kaczyńskiego, gdy idzie o SAFE.
A co do przyszłej koalicji: zgadzam się, że PiS i Konfederacja mogą przytulić Brauna. A wtedy gotów jestem wieszczyć prawdziwy początek ich końca (choć cały proces potrwa dość długo). Zwłaszcza jeśli w rządzie to Konfederacja będzie rozdawać karty. Polacy nie zaakceptują tego rodzaju formy darwinizmu społecznego i "wolnorynkowości". Chyba że Konfederacja zdradzi swoje ideały i zamieni się w PO-bis, czyli w miarę "łagodnych" neoliberałów, bo przecież obserwujemy stopniową zmianę stanowiska konfederatów w różnych sprawach. Nie bez przyczyny Mentzen mówił, że Tusk ma poglądy zbliżone do Konfederacji. (Problemem może być tu jednak Braun, który utrzymuje się na fali właśnie dzięki skrajności). Oczywiście: to wszystko IMHO i wróżąc z fusów, więc tego rodzaju prognozy trzeba traktować z dystansem.
Ciekawe jest w tym kontekście również to, że Nawrocki zaczyna tracić popularność. Na razie nieznacznie, ale zobaczymy, co przyniesie marzec.
(Problemem może być tu jednak Braun, który utrzymuje się na fali właśnie dzięki skrajności
Braun unika tematów gospodarczych jak ognia właśnie po to by to nie stanowiło problemu, w jego wypadku jak dostanie opcje na jechanie po Izraelu, likwidację obowiązkowych szczepień + kilka skrajnie religijnych, takich szariackich pomysłów to będzie happy niezależnie czy rząd będzie bardziej socjalny czy kapitalistyczny.
Zwłaszcza jeśli w rządzie to Konfederacja będzie rozdawać karty. Polacy nie zaakceptują tego rodzaju formy darwinizmu społecznego i "wolnorynkowości".
Nie no, umówmy się, wybory po których Konfederacja dostanie realny wpływ na rządzenie będą dowodem na to że Polacy program Konfederacji akceptują. Myślę też że jest on dalece mniej radykalny niż wskazuje na to lewica.
Nie no, umówmy się, wybory po których Konfederacja dostanie realny wpływ na rządzenie będą dowodem na to że Polacy program Konfederacji akceptują. Myślę też że jest on dalece mniej radykalny niż wskazuje na to lewica.
Raczej się zdziwią jak Konfederacja zacznie wprowadzać w życie to wszystko o czym opowiadają od lat. Jak zdziwili się Amerykanie po powtórnym wybraniu Trumpa na prezydenta.
Może jest mniej radykalny. A może, jak pisałem, stanie się mniej radykalny po ewentualnym objęciu rządów. :)
Tak czy inaczej, IMHO (bo pewnie się ze mną nie zgodzisz) Polacy w większości chcą jednak polityki prospołecznej, a nie skrajnie (w mniejszym lub większym stopniu) liberalnej*. To, że w wyborach stawiają krzyżyk w tym, a nie w innym miejscu, wcale nie oznacza, że mają pełną świadomość podejmowanych decyzji. Istnieją badania socjologiczne i sondaże (CBOS, Fundacja Batorego), które wskazują, że znaczna część naszych rodaków głosuje na partie polityczne bez dogłębnej znajomości ich programów wyborczych, a w niektórych przypadkach nawet wbrew własnym poglądom lub z motywacjami opartymi na emocjach, lojalności czy antypatii do rywali, a nie na zgodności z treścią programową. Głosujemy reaktywnie, a nie proaktywnie. Otrzeźwienie przychodzi czasem w kilka czy kilkanaście miesięcy po wyborach. Przywołany powyżej przykład Trumpa dobrze to pokazuje. ;)
* To również potwierdzają badania (w tym długoterminowe, np. CBOS), z których wynika, że Polacy (ok. 60-70%) zdecydowanie preferują model państwa bardziej prospołecznego i interwencjonistycznego (większa rola państwa w opiece społecznej, redystrybucji, gwarantowaniu świadczeń) niż czysto liberalny czy wolnorynkowy (minimalne państwo, niskie podatki, maksymalna swoboda rynku). To jedna z najbardziej stabilnych cech polskiego społeczeństwa od lat 90.
Bukary, ja bym powiedział, że u nas wyborców zdobywa się dwoma, czasem trzema hasłami a reszta programu nie ma dla wyborców znaczenia. Stąd część wyborców konfy może mieć poglądy wręcz niemal socjalistyczne, ale dla nich istotne jest nastawienie antyimigracyjne i anty-woke. A reszta? Bez znaczenia.
I to był największy problem lewicy u nas przez lata, bo PiS dominował dyskurs w kwestiach prospołecznych z punktu widzenia rodzin a lewica ten dotyczący mniejszości, mało kto ich wręcz kojarzył z programami społecznymi.
I to będzie ciekawe w nadchodzących wyborach, na jakie 2-3 tematy nastawią sie partie, próba chwycenia większej ilości nie wypali, bo się rozwodnią i nie przebiją do masowego odbiorcy.
I tutaj największy problem będzie miał PiS, bo skoncentruje się na pewno na byciu anty-KO, a na drugim miejscu będzie kopiował któryś z postulatów konfy, tylko mniej wiarygodnie.
Wydaje mi się, że konfa prime skupi się na kwestiach imigracyjnych na pierwszym miejscu i walce z woke, feminizmem itd. kwestie gospodarcze zepchną na dalszy plan. Brauniści uderzą w klimaty szurskie i antyukraiśńkie.
A co z koalicją? Razem chyba wyciągnęło wnioski z błędów lewicy i poświęci kwestie mniejszości spychając je na drugi plan a skupi się na kwestiach społecznych. Ciekawe co zrobi nowa lewica.
PSL skupi się na tym co od lat, czyli drobnych przedsiębiorcach połączone z tradycjonalizmem i konserwatyzmem ale bez zabarwienia fanatycznego jako kontrę dla fanatycznego nastawienia w tych kwestiach po prawej (będą sie kreować na ten stojący po środku głos rozsądku nie pozwalający pójść za bardzo w żadną ze stron). Do tego będą pewnie próbowali silnie grać na kwestie związane z obronnością.
Największą zagadką za to dla mnie obok nowej lewicy jest KO. Czy skupią się na tematach negatywnych (kwestia rozliczeń, anty-PiS, anty-Trump) czy znajdą jakieś pozytywne.
Joanna Szczepkowska (fb):
Dobry wieczór. Dzisiaj w sejmie przewidywalny wynik glosowania, ale też wystąpienie ministra Żurka i odpowiedź na atak Boguckiego. Swoją drogą ten numer z uśmieszkiem w wykonaniu Boguckiego już jest taki nudny… Kiedy słucha oponenta, zawsze ma ten sam grymas , że niby jest rozbawiony. Ile można udawać tak samo?
Teraz już poważnie. W tym min. Żurka wystąpieniu było coś, na co szczególnie zwróciłam uwagę. Powiedział:
„Kto pisał ustawę, którą przedstawił pan prezydent ostatnio? Podpisany jest pan mecenas Bartosz Lewandowski. Obrońca pana Szmyta, pana Ziobry, pana Romanowskiego. Federacja Rosyjska w swojej rekomendacji wskazuje, że ta kancelaria jest rekomendowana na pierwszym miejscu. „
Rekomendacja Federacji Rosyjskiej dla kancelarii adwokata Ziobry, Lewandowskiego? Zagłębiłam się w ten temat uważniej. Rzeczywiście, Adam Szłapka ujawnił na portalu X:
„Lista kancelarii prawnych przeznaczonych dla obywateli Rosji w Polsce została opracowana przez Moskwę już po barbarzyńskiej napaści na Ukrainę. Widnieje na niej „KHANZADYAN LEWANDOWSKI & PARTNERS”.”
Poniżej Adam Szłapka umieścił dokument , gdzie jest cyrylicą rekomendacja Federacji Rosyjskiej , a kancelaria Bartosza Lewandowskiego i Babkena Khanzadyana jest rzeczywiście wymieniona na pierwszym miejscu.
Sprawdziłam też datę: 01 10 2022r. , czyli osiem miesięcy od rozpoczęcia wojny zostało to opublikowane.
Przerażona pewnie ukazaniem się dokumentu kancelaria , opublikowała Oświadczenie. Przeczytałam uważnie, a to fragment :
„Od lat świadczymy pomoc prawną osobom z różnych krajów, w tym między innymi obywatelom Ukrainy, Armenii Gruzji, Kazachstanu, oraz innych państw i społeczności rosyjskojęzycznych, będących również ofiarami agresji, destabilizacji i presji ze strony Federacji Rosyjskiej. To właśnie te osoby szczególnie potrzebują rzetelnej ochrony prawnej w Polsce...”
Zaraz…Ale to oświadczenie jest w ogóle nie na temat. W dokumencie opublikowanym przez Adama Szłapkę, nie chodzi o świadczenie usług dla krajów gdzie obywatele są rosyjskojęzyczni . Chodzi o rekomendację Federacji Rosyjskiej dla kancelarii prawnych, mogących sprawować usługi dla obywateli Rosji w Polsce! To jest pisane już w czasie wojny. Czy autorzy Oświadczenia naprawdę mają czytelników za tak głupich, że uwierzą w to, że Rosja w październiku 2022 roku ,postanowiła pomóc prawnie Ukraińcom, którzy zbiegli do Polski?
Łańcuch jest taki: Federacja Rosyjska, czyli Rosja w 2022 roku rekomenduje Rosjanom kancelarię Lewandowskiego. Ten jest obrońcą Tomasza Szmyta, zbiegłego na Białoruś, obrońcą Ziobro, zbiegłego do Orbana, sojusznika Putina. Putin jest przeciwnikiem Europy. Nawrocki robi wszystko, żeby Polska nie byłą silna razem z Europą. Nie wiadomo czy podpisze program SAFE. Jeśli nie podpisze, będzie to na rękę Putinowi. Kancelaria Nawrockiego współpracuje z kancelarią Lewandowskiego. Nie trzeba Sherlocka Holmesa. Koło się zamyka.
A Donald Tusk rozprawił się dzisiaj z mitami co do SAFE, między innymi o „ zagrożeniu polskiej suwerenności, że jest narzucony przez kogoś z zewnątrz” . Powiedział:
„Tymczasem program SAFE od początku do końca został zaprojektowany w Polsce. To była nasza inicjatywa, nasza idea, nasza presja.”
No właśnie…Kto tu zagraża polskiej suwerenności? Śpijcie dobrze, damy radę. Do jutra!
No w ostatnich dniach stało się już całkiem jasne, że prawicowym przeciwnikom SAFE w ogóle nie chodzi o dobro polskiego przemysłu zbrojeniowego czy obronę narodowych interesów.
Dowodzi tego chociażby atak na ICEYE czy zignorowanie poparcia dla SAFE ze strony największych rodzimych firm i polskiej generalicji.
manosrolo, dżon, trumpf itd. zaraz będą napierniczać fikołki jak breakdance, a jak ich podłączycie kablami to wytworzą energię elektryczną zasilająca małe miasteczko.
Może teraz RBN w sprawie powiązań kancelarii prezydenckiej z ruskimi?
W młodości zaciekły anty-bolszewik, a teraz... ;)
Ale w SAFE jest zły bo tam jest warunek, że tej kasy nie można ukraść, no jak tak można, toż to atak na prawicowe* wartości!
*prawicowe w wykonaniu PiS, sam mam poglądy prawicowe (chadeckie) a tym się brzydzę.
No w ostatnich dniach stało się już całkiem jasne, że prawicowym przeciwnikom SAFE w ogóle nie chodzi o dobro polskiego przemysłu zbrojeniowego czy obronę narodowych interesów.
A wam zależy na dobru tego przemysłu? Od kilku tygodni toczy się debata na co ma iść ta kasa, a oni podali dopiero "wczoraj" jakieś ogólnikowe "tablice" na co pójdzie ta kasa, bez szczegółów, kto będzie kooperował, jaka wartość danego projektu pójdzie za granicę? Bo nasz przemysł nie jest wstanie dostarczyć wszystkich komponentów (np. silników, elektronika - najlepszym przykładem jest "nasz" Krab) bo nie jesteśmy autarchią przemysłową, Weber szef EPL wprost mówi, że to zabezpieczenie na wypadek zmiany władzy (moment hamiltonowski?) Ciekawe co ma na myśli? Może kazus KPO coś ci podpowie? I ja bym się na to nie obrażał! Bo zdaje sobie sprawę, że przemysł wojskowy tak rachityczny jak nasz musi kooperować za granicą, bo nie jest sam wszystkiego wyprodukować - ale jak mydli się oczy ogólnikami, Politycy niemieccy wprost mówią o tym, że SAFE to bezpiecznik na wypadek zmiany władzy, to teraz wyjaśnij mi, czy polityka informacyjna, ale też stawiane tezy polityczne przez waszych polityków, bo taki Miller czy Weber są za SAFE! To są wasi ludzie! Mogą budować zaufanie czy wątpliwości? Bo to, że wy z automatu przyklaśniecie to wiadomo - bo to wyszło z UE, a co oni zrobią cokolwiek jak ETSY, elektryki, polityka migracyjna, blokowanie KPO gdy utrzymywaliśmy Ukrainę w wojnie jest dobre? Na pewno dobre?
manosrolo, dżon, trumpf itd. zaraz będą napierniczać fikołki jak breakdance, a jak ich podłączycie kablami to wytworzą energię elektryczną zasilająca małe miasteczko.
Robimy to specjalnie dla ciebie ciamajdo, żeby zasilać to dildo, którym masujesz sobie okrężnice :)
Szczegółowe dane są dostępne dla osób z klauzurę, politycy prawicy nie byli zainteresowani i z listą zapoznało się raptem kilku, pewnie po to by wiarygodniej wypadać kłamiąc wolą nie znać prawdy.
Oho, zaczęło się "rozmiękczanie" tematu. Teraz już się okazuje, że nie chodzi o firmy niemieckie na liście zakupowej (bo zgodnie z doniesieniami zajmują tylko 0,37% całej puli, podczas gdy 89% środków ma iść do polskiego przemysłu zbrojeniowego). Teraz nawet zagraniczne komponenty w polskich produktach to zaprzedanie narodowej duszy Niemcom. Tymczasem:
https://tvn24.pl/polska/spor-o-safe-kto-z-pis-sie-zapoznal-z-lista-zakupow-a-kto-nie-st8919280
Posłowie prawicy, który opowiadają o tym, że SAFE jest kasą dla Niemców, nawet się nie zapoznali z tajnym wykazem projektów, choć mają stosowne uprawnienia (Kowalczyk: "Nie czytałem"; Kuźmiuk: "Nie zapoznałem się, bo uważam, że to jest na tym etapie pozbawione sensu"; Pamuła: "Przeczytam. Nie zdążyłam jeszcze"). A nieliczni, którzy się zapoznali, zaczynają już tonować swoje antyniemieckie żale, nabierając wody w usta, albo właśnie "rozmiękczać" temat poprzez jakieś "niuansowanie" ("warunkowość", "procedury" itp.). Tyle zostało ze spinu, zgodnie z którym wraży Tusk ukrywa to, że chce sponsorować Szwabów.
BTW, zachowanie prawicy w sprawie SAFE w pigułce:
https://x.com/rzep8/status/2027703468899565886
https://niezalezna.pl/polityka/partner-rheinmetallu-i-byly-polityk-po-ujawniamy-kto-jako-polski-przemysl-zbrojeniowy-lobbuje-za-safe/564588
I choć już kilka razy pisałem o różnicy między SAFE i KPO, gdy idzie o procedury związane z warunkowością (finanse versus polityka), nadal mamy w wątku wrzutki o "bezpieczniku na wypadek zmiany władzy" (bo Weber "powiedział"). Jak grochem o ścianę. Albowiem w całym boju o "warunkowość" (czyli o warunki IDENTYCZNE jak w przypadku innych funduszy unijnych) chodzi PiS-owi wyłącznie o to, że kasę poddawaną kontroli w zakresie celowości wydatkowania i zgodności z zatwierdzonymi projektami trudno będzie zdefraudować.
Ależ jesteście przewidywalni, Manolito. Do końca będziecie polaryzować i manipulować, obrażając się na rzeczywistość. Ani kroku wstecz. Ale już przegraliście. PO zapędziło was w kozi róg. Polska generalicja - za SAFE. Polski przemysł zbrojeniowy - za SAFE. Eksperci od wojskowości - za SAFE. Polskie społeczeństwo w większości (ok. 60%) - za SAFE. Jak pisałem, cnotę straciliście, a rubelka nie zarobiliście. Zostaniecie zapamiętani jako ludzie, którzy w imię partyjnych interesów gotowi byli zrezygnować z okazji do istotnej poprawy bezpieczeństwa wszystkich Polaków.
Najlepsze będzie, jak Nawrocki ostatecznie da się przekonać i podpisze tę ustawę. A są na to duże szanse. Ciekawe, czy wtedy SAFE już stanie się koszerne? Jak zmieni się wtedy retoryka? Podpisał, ale się nie cieszył?
Sam jestem ciekaw, czy Nawrocki rzuci się pod pędzący pociąg. A komentarze prawicy, gdy jednak złoży podpis, to będzie gimnastyka na poziomie olimpijskim. Prezydenckie uzasadnienie podpisu lub weta również okaże się retoryczną ucztą. ;)

Bukary [784.9]
A komentarze prawicy, gdy jednak złoży podpis, to będzie gimnastyka na poziomie olimpijskim.
Myślisz, że zmiana zdania o 180 stopni to dla nich jakikolwiek problem? Że będą czuć się zażenowani swoim postępowaniem? I wreszcie - że ich debilni wyborcy nie kupią czegokolwiek, co wypływnie z zakłamanych mord ich pastuchów?
Dla tej antypolskiej partii i jej debilnych wyborców nie ma granic wstydu, których nie przekroczą.
Ten wasz język miłości którym się tu posługujecie jest porywający. No wypisz wymaluj, ekipa z silni razem, wymieszana z sokiem z buraka.
Wczoraj ktoś tu zapodał post o ogromnym deficycie finansów publicznych, o tragicznej sytuacji w służbie zdrowia, o ciągłym wzroście bezrobocia za rządów Tuska i co się okazało? Po chwili ten post został dziwnym trafem usunięty. Ok, możecie sobie usuwać, możecie sie brandzlowac w tematach kolejnych sondaży w którym to PISwi poparcie leci na łeb na szyję, za to u Tuska jest to stabilne pzeszlo 30% poparcia :) Tym większa beke będą miał z tych wszystkich zaczadzonych silniczkow, jak dojdzie już do tych wyborow i będą ogłaszane wyniki. Wtedy to się dopiero pośmiejemy :)
U nas w Wielkopolsce już jest do śmiechu, bo raptem pod koniec lipca zeszlego roku podnieśli u nas opłaty za śmieci na 38zl od osoby. Minęło pół roku i niespodzianka, od kwietnia tego roku opłaty za wywóz śmieci ponownie pójdą w górę. Ludzie jeszcze się nie przyzwyczaili do tej pierwszej podwyzki, to już szykują następną. Hura, uśmiechajmy się :) Ale dziękii takim działaniom tu u nas Tusk ma poparcie na poziomie 80% i to tak lekko licząc.
Wczoraj ktoś tu zapodał post o ogromnym deficycie finansów publicznych, o tragicznej sytuacji w służbie zdrowia, o ciągłym wzroście bezrobocia za rządów Tuska i co się okazało? Po chwili ten post został dziwnym trafem usunięty.
Taaa i co jeszcze? Nie tylko ty to widziales, ale jedynie ty wyczytales w tym poscie co chciales zobaczyc a nie to co bylo faktycznie nabazgrane. Przeciez post od "ktosia" czyli jane-od-putina nie byl o "rzomdzie tuska" a o "ukraincach okradajacych nas ze wszystkeigo". I dlatego ten post polecial - bo byl proputinowskim wysrywem. Wiec przestan fantazjowac kolo, i lepiej zacznij sie leczyc na syndrom "rzadow tuska", bo widzisz je juz chyba nawet w lodowce. To primo.
Secundo: piejesz o Ten wasz język miłości a nastepnie jebiesz z grubej rury: możecie sie brandzlowac, zaczadzonych silniczkow. Slownicto wyniosles z domu rodzinnego, gdzie mamusia tak na obiad wolala? Czy po prostu to twoj wlasny "jezyk milosci", rownie gowniany jak kazdy inny w polityce? Poczytaj biblie, szczegolnie Mt 7,3-5, a nastepnie zeskocz ze swojego konika, bo jestes tak samo ubabrany w politycznym gownie jak kazda inna osoba w tym watku. I na pewno jestes ostatnia osoba, ktora tu powinna kogokolwiek pouczac.
Przecież to Ty i Tobie podobni z tej strony jesteście czcicielami Tuska, więc w pierwszej kolejności zerknij w swoją stronę. Wy to chyba faktycznie jesteście płatnymi trollami, którzy przez 24h siedzą w necie i wyszukują tematy, ale dziwnym trafem tylko w jedną opcje.
Aha, już tak przy okazji, jak tam samopoczucie w TVN? Ogłosili już żałobę czy jeszcze nie? Ale spokojnie w razie czego, tvp w ciaglej likwidacji ich przygarnie, więc bezrobocie im raczej nie grozi :)
Oho, zaczęło się "rozmiękczanie" tematu. Teraz już się okazuje, że nie chodzi o firmy niemieckie na liście zakupowej (bo zgodnie z doniesieniami zajmują tylko 0,37% całej puli, podczas gdy 89% środków ma iść do polskiego przemysłu zbrojeniowego). Teraz nawet zagraniczne komponenty w polskich produktach to zaprzedanie narodowej duszy Niemcom. Tymczasem:
Od samego początku, pisałem, nasze firmy będą kooperować, co też jest jednym z warunków tego długu, kooperacja z innymi europejskimi podmiotami - to jest wprost wpisane w klauzule warunkowości - Ameryki nie odkryłem.
I choć już kilka razy pisałem o różnicy między SAFE i KPO, gdy idzie o procedury związane z warunkowością (finanse versus polityka), nadal mamy w wątku wrzutki o "bezpieczniku na wypadek zmiany władzy" (bo Weber "powiedział"). Jak grochem o ścianę.
Tak Weber powiedział, szef EPL, ambasador niemiecki nadzorował głosowanie nad projektem, Miler, zwolennik SAFE potwierdza - Jak grochem o ścianę - dlaczego nie masz pretensji do szefa EPLu?
PiS-owi wyłącznie o to, że kasę poddawaną kontroli w zakresie celowości wydatkowania i zgodności z zatwierdzonymi projektami trudno będzie zdefraudować.
tak samo jak PIS miał rozkraść KPO - a ostatecznie blokowali je, bo to był najważniejszy argument przed wyborami, taki sam jak pierdolenie o ruskiej agenturze przed wyborami europejskimi - A blokowali KPO w czasie gdy utrzymywaliśmy Ukraine w wojnie żeby zmienić władze - a jak władza się zmieniła to szybko odblokowali choć trzeci rok obecna władza nic nie zrobiła w kwestii praworządności - Dokładnie tak samo może być w przypadku SAFE, też zablokują, bo jak twierdzi Weber to jest bezpiecznik na wypadek zmiany władzy.
Ależ jesteście przewidywalni, Manolito. Do końca będziecie polaryzować i manipulować, obrażając się na rzeczywistość. Ani kroku wstecz. Ale już przegraliście. PO zapędziło was w kozi róg. Polska generalicja - za SAFE. Polski przemysł zbrojeniowy - za SAFE. Eksperci od wojskowości - za SAFE. Polskie społeczeństwo w większości (ok. 60%) - za SAFE. Jak pisałem, cnotę straciliście, a rubelka nie zarobiliście. Zostaniecie zapamiętani jako ludzie, którzy w imię partyjnych interesów gotowi byli zrezygnować z okazji do istotnej poprawy bezpieczeństwa wszystkich Polaków.
Manipulować? Polaryzować? Bo zadaje pytanie dlaczego szef EPL Weber uważa, że to bezpiecznik na wypadek zmiany władzy? Co robił ambasador Niemiec podczas głosowania? Bo mamy szczątkowe informacje z kim "nasz" przemysł będzie kooperował? Lex Siemens niczego was nie nauczył? Przecież ta władza tyle razy was kopała w dupę, a wy nie macie choćby grama wątpliwości co do ich intencji? Kto chciał rękami Marszałka dokonać zamachu stanu? Kto wam sfałszował wybory? Mi się już nie chce tego wymieniać - cokolwiek ma metkę UE to bezmyślnie i ślepo łykacie jak pelikany - i jeszcze te argumenty o armii, sondaże, skrajne anty unijne źródła (co to za argumenty? jak ktoś jest anty unijny to znaczy, że nie może mieć racji? a ten pro unijny zawsze ma racje? ) - Normalnie jak z Turowem, unia kazała to zamykać! UE soluta causa finita?
Nie nadymaj sie mariuszku. Hipokrytow i debili oram na forach pro publico bono.
No właśnie widzę tą twoja orkę. Jak to było, Tusk miał uratować TVN? Fajnie to uczucie wiedząc, jaka panika panuje teraz w gabinetach Tusk network :)
A co do dymania, to nie wiem czy wiesz, ale w pierwszej kolejności to twój Donek dyma takich jak ty i to bez wazeliny.
Debila nie skomentuje, bo zwyczajnie szkoda czasu. Tym bardziej, że faktycznie możesz być mocno poddenerwowany ostatnimi wydarzeniami z przejęciem TVNu, he he, no i z logicznym myśleniem może być u Ciebie na bakier. Jak to wasz Rafauł mawiał? Uśmiechajmy się brygada!!
Wiecej milosci koles, wiecej. Tylko nie splacz sie znowu za 15 minut jak ktokolwiek nazwie cie po imieniu.
Lex Siemens - to ta umowa polskiego rzadu dla Baltica 2? Przypomnisz nam kto byl premierem?
Dasz rade pomiedzy jednym belkotliwym postem a drugim, wierze w cie... tzn w ChatGPT
O proszę... Mianolito udowadnia, że SAFE trzeba odrzucić, bo produkty polskiej zbrojeniówki które chcemy nim sfinansować zawierają zagraniczne komponenty...
A te zagraniczne komponenty przeszkadzają nam tylko przy finansowaniu z SAFE? Jak kupujemy z budżetu MON to nie przeszkadzają, czy tak samo przeszkadzają? Bo to prowadzi do prostego wniosku, że ze względu na interes polskiego przemysłu obronnego, żadnych Krabów, Rosomaków czy Borsuków kupować nie powinniśmy. Przecież nie może być tak, że kupujemy Borsuka a na silniku zarabiają niemcy... (a amerykańskie przekładnie Allisona i armaty Bushmaster są koszerne, czy też dyskwalifikują taki produkt?)
Pozwolę sobie rozwinąć ten argument, bo przy zaprezentowanej Mianolitowej logice w prostej drodze dochodzi się do poważniejszych wniosków: Otóż wszystkie polskie zakłady zbrojeniowe oparte są o... zagraniczne wyposażenie linii produkcyjnych. Jeżeli więc rząd mówi że będzie rozwijał przemysł i zwiększał zdolności produkcyjne zakładu X, to znaczy nie mniej, nie więcej, że Tusk chce od Niemców kupić automatykę przemysłową- obrabiarki, roboty spawalnicze, laserowe wycinarki, ciągi technologiczne, itd... Jest to więc wprost działanie antypolskie i należy je z całą mocą zwalczać. Tak samo jak ten SAFE w ramach którego niby zamówimy polski BWP i haubice a i tak będą tam niemieckie silniki. Podsumowując, w głębokim interesie państwa jest nie zamawiać takich produktów, i nie rozwijać fabryk, bo to by oznaczało, że coś kupimy od niemców. Jak chcemy haubice, to lepiej kupmy więcej koreańskich K9 (które mają te same niemieckie silniki).
Absurd, ale przecież ci zaczadzeni ludzie właśnie to próbują udowadniać... Najpierw- SAFE zły bo "cała kasa pójdzie do niemców na niemiecki złom", a jak ujawniono listę projektów, to- "SAFE zły bo w polskich produktach są zagraniczne i-o zgrozo- niemieckie, części".
Jak już pisałem, to są fikołki dookoła by przykryć realny powód dla którego nie chcą SAFE:
1) jak przejmą władzę to z SAFE będzie trudno kraść a programy z których nie można kraść są według PiS złe.
2) Odpalenie SAFE i idących za nim inwestycji to będzie duży sukces koalicji wizerunkowy. Wprost będą zestawiać to z brakiem inwestycji u nas a inwestycjami w Polsce za koalicji. To jest chwytliwe pośród wyborców. Zwłaszcza jak inne kraje też będą coś u nas kupować, ba, jeszcze jak Niemcy zamówią u nas cokolwiek to już w ogóle będzie okazja do orki z wyście musieli kupować za granicą my sprawiliśmy, że zagranica kupuje u nas.
Tak więc oni są gotowi poświęcić program korzystny dla Polski bo jest niekorzystny dla Partii, coś jak z odrzuceniem planu Marshalla przez komunistów.
widzę, że poleciał mój post, no to w skrócie:
O proszę... Mianolito udowadnia, że SAFE trzeba odrzucić, bo produkty polskiej zbrojeniówki które chcemy nim sfinansować zawierają zagraniczne komponenty...
Gdzie ja tak napisałem? Wskaż mi ten fragment.
Patrząc po tym jakie były cyrki z KPO, aż mnie dziwi, że ludzie mogą patrzeć na KO oraz SAFE i myśleć sobie "o, teraz na pewno będzie inaczej i lepiej!".
No ale cóż, wiele razy to pisałam- plemienne patrzenie ludzi na polityke sprawia, że mogą ich oblać moczem, a oni i tak będą myśleli, że to deszcz :)
Dziewczynko, wiele razy pisałaś też choćby, że Polska nie ma żadnego interesu w rozstrzygnięciu wojny za wschodnią granicą na niekorzyść Rosji. Także lepiej już zamilcz i nie zawracaj głowy swoim marnym trollingiem.
aż mnie dziwi, że ludzie mogą patrzeć na KO oraz SAFE i myśleć sobie "o, teraz na pewno będzie inaczej i lepiej!
Umiejętność czytania tutaj pozwala wytłumaczyć to zdziwienie, starczy poczytać o podobieństwach i różnicach, polecam.
Ale to jak z posłami PiS unikającymi jak ognia ekspozycji na listę zamówień, nie znając tematu łatwiej kłamać zasłaniając się, że na chłopski rozum na pewno tak będzie jak sobie wyobrażam.
to juz lista zamowien sie pojawila? ile czasu trwalo jej przygotowanie.
jeszcze tydzien temu bylo jak makiem zasial.
widze ze powtorka z zapory z bialorusia sie zrobila, teraz krzyki, ze lista jest tylko PiS blokuje.
Lista jest od jakiegoś czasu, tylko objęta klauzulą tajności, jednak posłowie mają do niej dostęp. Sęk w tym, że raptem kilku posłów opozycji się z nią zapoznało (stan na piątek), ci co się zapoznali krytykę SAFE stonowali, ci co nie dalej gadają głupoty.
Klauzula (zastrzeżenie, warunek):
Przykłady: klauzula tajności, klauzula sumienia, klauzula wykonalności, klauzula nieuczciwa, zawrzeć klauzulę.
Kontekst: prawo, umowy, traktaty, dokumenty.
Klauzura (zamknięcie, klasztor):
Przykłady: surowa klauzura, zakon klauzurowy, złamać klauzurę.
Kontekst: życie zakonne, klasztory, przepisy zakonne.
FYI, bo juz ktorys raz widze ten blad.
to juz lista zamowien sie pojawila? ile czasu trwalo jej przygotowanie.
jeszcze tydzien temu bylo jak makiem zasial.
Serio? Ty też dołączyłeś do zespołu ds. dezinformacji w sprawie SAFE?
Primo: szczegółowa lista 139 projektów jest objęta klauzulą tajności ze względów bezpieczeństwa. Od grudnia 2025 r. dostęp do niej mają upoważnieni parlamentarzyści, ale większość posłów prawicowej opozycji nawet jej nie sprawdziła (sami się do tego przyznali), o czym już pisałem wyżej.
Secundo: KE zaakceptowała polski plan inwestycyjny (czyli właśnie listę zamówień) pod koniec stycznia 2026 r., a został ostatecznie zatwierdzony przez ministrów UE (na posiedzeniu ECOFIN) 17 lutego 2026 r.
Rząd nie może publicznie ujawnić szczegółów zamówień, a więc wskazał jedynie priorytety: systemy artyleryjskie (28%), obrona przeciwlotnicza / antydronowa (26%), systemy walki naziemnej (19%), amunicja (14%), transport powietrzny / kosmos (8%), cyber / AI (3%), program Bezpieczny Bałtyk (2%).
Skąd więc twoja ironiczna uwaga o terminach? (BTW, czytasz w ogóle ten wątek, zanim coś wrzucisz?).
I jeszcze:
https://x.com/i/status/2028101169755865577
No bo Tusk powinien osobiscie poinformowac lolita, lucka i janinke od chomikow na co bedzie kase z SAFE wydawal
to było zbyt tajne i pomyśleć że silniczki mogły zamknąć gębę tym faktem już od tak dawna ale jakoś nikt tutaj tego nie robil
Rozumiem. A więc zgodnie z postulowaną przez siebie walką z dezinformacją i z obniżaniem jakość dyskusji postanowiłeś nie sprawdzać informacji i obniżać jakość dyskusji poprzez bezzasadny sarkazm i "silniczkowanie".
Przy okazji: jak już wiele razy pisaliśmy, 89% zakupów z puli dotyczy polskich firm (a np. niemieckich - 0,37%). Jeśli jednak domagasz się odtajnienia szczegółowej listy zakupów dla wszystkich Polaków (choć już ustaliliśmy, że politycy prawicowej opozycji niezbyt są zainteresowani jej czytaniem), to pisz maile do polskiego wojska, które tego odtajnienia nie chciało. Na pewno dlatego, żeby kryć przekręty Tuska. Na pewno. Innych powodów nie ma.
Przecież nawet jakby ta lista była publiczna to zaraz by się ktoś znalazł z zarzutem, że nie ma listy dostawców komponentów dla Polskich firm. Tu nie chodzi o dobro Polski a o szczanie na nasze biezpieczeństwo jeżeli można dzięki temu dopchać się do koryta
co za brednie, po raz kolejny manipulujesz. kiedy padały zarzuty o brak listy nie było komentarzy o jej tajności, możesz sobie sprawdzić ten wątek. ten fakt pojawił się niedawno.
można było poczytać w Tysolu za to że wojskowi nie do końca zgadzają się z zatwierdzona lista ale to tyle
Zakup amerykańskiego, lepszego od europejskiego sprzętu
Bzdura
Nie jest tajemnicą, że polska armia potrzebuje przede wszystkim sprzętu amerykańskiego i koreańskiego
Bzdura
terminy kontraktacji są tak ustawione, że polskie firmy – może za wyjątkiem PGZ – nie będą w stanie zrealizować zamówień
Skoro nie ma listy zamówień to skąd wiadomo, że firmy się nie wyrobią?
rozliczać, czy dana firma niemiecka, francuska czy włoska jest na liście firm
Albo polska firma
co za brednie, po raz kolejny manipulujesz
Brednie? Manipuluję? Serio, Lutz? Dalej w to brniesz?
Klauzula tajności: na prośbę polskiego wojska.
Na prośbę Sztabu Generalnego Wojska Polskiego lista 129 projektów była utajniona.
Pan generał Rybak przedstawiał stanowisko Sztabu Generalnego, który jest bardzo przeciwny ujawnieniu całej listy ze względu na ich potrzeby operacyjne. W związku z tym będziemy rozmawiać pomiędzy BBN-em, stroną rządową, stroną wojskową, w jakim wymiarze tę listę ujawniać. Na pewno będziemy prezentować ją w taki sposób, by nie zagroziło to naszemu bezpieczeństwu.
Wykaz projektów ujętych w polskim wniosku został utajniony (jednak zgodnie z deklaracjami MON ma zostać w najbliższym czasie ujawniony).
Projekty w ramach SAFE (lista zakupów): odpowiedź na zapotrzebowanie wojska polskiego, przygotowywane przez wojsko polskie.
Na tej podstawie wprawni analitycy mogliby wywnioskować, jakie są potrzeby sił zbrojnych – argumentował szef Zarządu Planowania Rzeczowego SGWP gen. bryg. Jarosław Rybak. Podkreślił, że „nikt nie naciskał na Sztab Generalny” przy opracowywaniu wniosku.
[...]
Wyjaśniała, że w przypadku wojska to Sztab Generalny WP wskazuje potrzeby, a Agencja Uzbrojenia wybiera wykonawców i negocjuje kontrakty.
https://defence24.pl/polityka-obronna/projekt-o-safe-z-posiedzenia-rzadu-do-sejmu-i-do-dalszych-prac
Bukary, zaraz się dowiesz, że generalicja to przecież politycy KO albo, że są chociaż ich zakładnikami i robią co im każą.
I tak podziwiam, ze jeszcze ci się aż tak chce, ja też czasem staram się prostować te bzdury, z racji na osoby postronne czytające ten wątek, by nie pomyślały, że oni mogą mieć rację, ale zazwyczaj nie mam siły tak długo ciągnąć jednego tematu i odbijać w kółko te same bzdury.

Powinni iść za ciosem i walnąć:
"Z powodu Tuska, który chce oddać Niemcom suwerenność Polski przez zadłużanie się z SAFE, Trump atakuje Iran by pokazać, że warto kupować broń od Ameryki"
Lubię to! Teraz polski podatnik powinien opłacić przeprowadzkę tym co uciekli tam przed podatkami ;) a wojsko wysyłać transporty po polskich globtrotterów bo ci przecież musieli lecieć wiedząc że jest ryzyko konfliktu w regionie.
Zatrważa ta ilość Polaków o bezdennej głupocie.
generalnie przewagę rozwiązań systemowych nad niesystemowymi wskazuje popularny ostatnio w sieci m korowaj, jednak w świetle utajnienia zamówień SAFE pozostaje wierzyć, że zamówienia dla WP mają na celu stworzenie zintegrowanego systemu, przecież taki pewnie musial zostać wdrożony przez europejskie firmy zbrojeniowe.
ja tam się nie znam, są od tego specjaliści, ale zapytać zawsze można.
https://x.com/Maciej_Korowaj/status/2027824303375585325

a kobiety nie będą musiały rodzić na SORze
Czytasz w ogóle ten wątek czy tylko coś tak wrzucasz dla draki?
Wyżej pisałem, dlaczego SAFE może być korzystne z punktu widzenia osób, którym leży na sercu sytuacja polskiej służby zdrowia (bo sam do nich należę). Reszta twoich obiekcji też już została wcześniej zaadresowana.
Oj, widzę, że któryś z fajnych chłopaków zapomniał się przelogować :)
Dla draki nic nigdy nie wrzucam, ale też chyba nikt normalny tutaj nie zagląda i nie sprawdza każdego posta. Oczywiście nie licząc tych należących do tutejszego circle jerka, z ego wywalonym powyżej sufitu, dzielących ludzi na lepszych i "zakute łby" oraz jedyną "słuszną" narracją, która jest bezkrytycznie akceptowana- niczym jakieś wyznanie religijne- bo inaczej jest się ruskim trollem x)
No jak widać z czytaniem problemy, to napiszę jak do 3-latka.
KPO PIS nie dostało bo miało w sobie obostrzenia dotyczące PRAWORZĄDNOŚCI.
SAFE tych obostrzeń NIE MA, ma tylko te dotyczące wydawania samych środków, czyli TRZEBA ZA NIE KUPIĆ TO CO SIĘ POWIEDZIAŁO, ŻE SIĘ i KUPI oraz co istotne NIE WOLNO TYCH PIENIĘDZY UKRAŚĆ.
Dość prosto?
ale też chyba nikt normalny tutaj nie zagląda i nie sprawdza każdego posta
Chodzi o dyskusję na temat SAFE (2 strony wątku), w której zabierasz głos. Skoro się włączasz do rozmowy i powtarzasz JUŻ ODPARTE czy zaadresowane argumenty, to może jednak rozważ przeczytanie tego, co zostało napisane. Bo nie będziemy specjalnie dla ciebie wszystkiego sto razy powtarzać. Dzień po dniu. Doskonale zdaję sobie jednak sprawę, że masz w dupie argumenty i kontrargumenty, a jesteś tutaj tylko po to, żeby wylać żale i utwierdzić się w przekonaniu, że inni bywalcy tego wątku powinni klękać przed merytoryczną pustką twoich wywodów.
Oj, widzę, że któryś z fajnych chłopaków zapomniał się przelogować
Tak. Jestem kontem Drackuli i elathira. :)
Niestety widzę, że ktoś inny ma tutaj problemy z czytaniem, bo w moim poprzednim poście była mowa o KPO, KO i niesławnych jachtach, a teraz jak zwykle wracamy do PISu...
Komisja Europejska może podjąć kroki mające na celu zawieszenie wypłat wtedy, gdy pogwałcenie wartości UE lub zasad Karty Praw Podstawowych ma bezpośredni wpływ na wydatkowanie środków i w związku z tym stanowi zagrożenie dla budżetu UE.
Czyli uznają, że coś im pogwałciło wartości UE (np. wygra partia, która nie płaszczy się przed Brukselą tak jak KO) i tyle będzie z tych pieniędzy.
Dość prosto?
LOL. Nic nie zrozumiałaś z tego, co napisał elathir. Nic. Przeczytaj jeszcze raz.
Oj, widzę, że któryś z fajnych chłopaków zapomniał się przelogować
Tak. Jestem kontem Drackuli i elathira. :)
To mnie w sumie zawsze rozwala, to przekonanie, ze się wszystko wie bez zapoznania się z jakimikolwiek faktami. Przecież starczy naprawdę 10 minut lektury tego wątku by już nie pleść tego typu bzdur a to i tak za dużo. To jest chyba jeden z najpoważniejszych problemów dzisiaj, otóż ludzie wnioskują na temat rzeczywistości na podstawie własnych pierwszych odczuć i potem trzymają się tego jak tylko mogą. Ten brak zainteresowania poznaniem prawdy, założenie jej całkowitej subiektywności.
To jest chyba coś co jest największą bolączką zachodniej cywilizacji. Wyszyliśmy z pięknego założenia, że każdy może mieć własną opinię, co okazało się kluczowe dla naszego rozwoju, ale doszliśmy do punktu gdzie ludzie albo utożsamiają opinie z faktami albo w ogóle nie interesują już ich fakty a jedynie liczą się opinie.
Czyli uznają, że coś im pogwałciło wartości UE (np. wygra partia, która nie płaszczy się przed Brukselą tak jak KO) i tyle będzie z tych pieniędzy. - gdzie w SAFE i dokumentach powiązanych jest taki zapis? W KPO był, ale gdzi niby jest w SAFE?
i tyle będzie z tych pieniędzy.
Jak się nie zgodzimy na SAFE to też tych pieniędzy nie będzie. Gdzie wada przyjęcia SAFE?
Problem jest taki, ze jak przyjmiemy te pieniądze to trump nie pomoże PiSowi w kampanii wyborczej. Co więcej koalicja będzie się chwalić przy wyborach inwestycjami z nimi związanymi i polepszoną obronnością. I tyle. To jest realny powód czemu PiS zmienił zdanie, bo jeszcze pól roku temu był za SAFE.
Już zleciał się wspomniany circle jerk, więc ciężko się mi będzie przez niego przebić, ale
To jest chyba coś co jest największą bolączką zachodniej cywilizacji. Wyszyliśmy z pięknego założenia, że każdy może mieć własną opinię, co okazało się kluczowe dla naszego rozwoju, ale doszliśmy do punktu gdzie ludzie albo utożsamiają opinie z faktami albo w ogóle nie interesują już ich fakty a jedynie liczą się opinie.
Piękna analiza współczesnego świata, szkoda tylko, że pachnie hipokryzją i sam się do niej nie stosujesz, no ale cóż.
o ty bajdurzysz, zarówno KPO jak i SAFE podlegają artykułowi 4 w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego 2020/2092 z dnia 16 grudnia 2020 r.
Ale wiesz, że blokada KPO nie wynikała z tego rozporządzenia? To dotyczy się wszystkich środków z UE i tyczy się zagrożenia dla finansów UE (a nie praworządności jako takiej) i podstawą do skorzystanie z niego są sytuacje gdy środki są marnotrawione niezgodnie z ustalonym celem, udowodniona zostanie korupcja itd. To rozporządzenie tyczy się w zasadzie każdego programu UE i jakiegokolwiek finansowania.
W wypadku KPO chodziło o kamienie milowe określone w ramach Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/241 z dnia 12 lutego 2021 r.
Tak więc argumentem prawicy przeciwko SAFE jest to, że SAFE podlega temu samemu rozporządzeniu co wszystkie inne środki z EU?
Jane, elathir wyłożył wszystko jak dziecku, a ty dalej nie rozumiesz. Jeszcze raz:
Artykuł, który przywołałaś, dotyczy wszystkich funduszy unijnych. Innymi słowy: jak bierzesz jakaś kasę z Unii, przystajesz na ten warunek. W przypadku SAFE ten warunek odnosi się do przejrzystości finansowej (celowe wykorzystanie środków na zakupy zbrojeniowe w ramach zatwierdzonych już przez KE projektów oraz zapewnienie mechanizmów kontroli wydatkowania). Czyli: kasa nie będzie wstrzymana, jeśli wydamy pieniądze na zbrojenia zgodnie z tym, co obiecaliśmy zrobić, zaś audyty wykażą, że tak rzeczywiście było.
Z kolei KPO miało dodatkowe "warunki" polityczne (czyli reformy strukturalne i kamienie milowe). Wstrzymanie wypłaty KPO nie odbyło się (powtarzam: NIE ODBYŁO SIĘ) na podstawie artykułu 4 Rozporządzenia PE 2020/2029. KE nie uruchomiła wobec Polski procedury z tego rozporządzenia; blokada wynikała z niespełnienia "kamieni milowych" odkreślonych w zupełnie innym rozporządzeniu, czyli 2021/241 (RRF). Obejmowały one reformy strukturalne w zakresie praworządności (np. niezależność sądów, reforma Izby Dyscyplinarnej). Wstrzymanie KPO wynikało z sektorowych warunków RRF, a nie z uruchomienia mechanizmu warunkowości (artykuł 4), o którym piszesz. Jeszcze prościej: "warunkiem" KPO były polityczne reformy; "warunkiem" SAFE jest poprawność wydatkowania pieniędzy i finansowej kontroli.
Innymi słowy: jak ktoś nie będzie kradł i defraudował pieniędzy z SAFE, to wypłata kolejnych transz nie zostanie wstrzymana. I to już chyba ostatni raz, kiedy o tym piszę. Gdybyś łaskawie przeczytała dyskusję w tym wątku z kilku ostatnich dni, to mogłabyś się czegoś dowiedzieć również na temat procedur wstrzymania, które są zupełnie inne w przypadku SAFE (Rada UE, większość kwalifikowana) i KPO (KE). Ale, jak widać, wiedza niezbyt cię interesuje.

Poznaj kogos, kto mial bardzo podobne przemyslenia (z ktorymi sie w pelni zgadzam). Za US mozna podmienic wlasciwie cokolwiek. Np. Jane_od_Batmana.
W ostatinch latach chatboty dolaly oliwy do ognia. I to tak z milion litrow. ;)
Oto co zwraca AI po zadaniu pytania:
"Czy UE będzie mogła wstrzymać wypłaty z programu SAVE?"
Tak, Komisja Europejska (KE) będzie mogła wstrzymać wypłaty z programu SAFE (Security Action for Europe). Program ten, służący finansowaniu zakupów obronnych, podlega ogólnym zasadom warunkowości UE, co oznacza, że środki mogą zostać zablokowane, jeśli zostaną naruszone zasady praworządności lub wystąpią problemy z przejrzystością wydatkowania pieniędzy.
Euronews.com
Euronews.com
+1
Oto kluczowe informacje na temat wstrzymywania środków z SAFE (stan na luty/marzec 2026):
Mechanizm warunkowości: Podobnie jak w przypadku innych funduszy unijnych (np. KPO), środki z SAFE są powiązane z mechanizmem warunkowości. Komisja Europejska może zablokować pieniądze, jeśli uzna, że dany kraj narusza zasady praworządności.
Decyzyjność: W przypadku programu SAFE, decyzje o potencjalnych zawieszeniach mogą być podejmowane w kontekście kontroli nad praworządnością i ryzyk korupcyjnych, na co wskazuje przykład analizowania wniosków Węgier pod tym kątem.
Ryzyko polityczne: Politycy opozycji w Polsce zwracali uwagę, że w przypadku zmiany rządu lub działań uznanych za naruszające praworządność, KE mogłaby zablokować te środki, przywołując podobieństwa do zamrożenia KPO.
Zasady przyznawania środków: SAFE to instrument pożyczkowy (do 150 mld euro do końca dekady) na wspólne zakupy obronne, który wymaga przedstawienia przez państwa członkowskie planów inwestycyjnych akceptowanych przez UE.
defence-industry-space.ec.europa.eu
defence-industry-space.ec.europa.eu
+6
Podsumowując: Program SAFE nie jest "bezpieczny" od kontroli KE. Mechanizmy prawne pozwalają na wstrzymanie pożyczek, jeśli państwo członkowskie nie spełnia unijnych norm praworządności lub transparentności.
Co ciekawe AI wskazuje również możliwość wstrzymania funduszy ze względu na praworządność.
Jak ci AI powie abys sobie palnal w glowe to tez bez pomyslenia wykonasz?
A potem taki moooozk przyjdzie powie: wylacz TVN wlacz myslenie.
Tej od chomikow fejma pozazdrosciles i musiales przypomniec o sobie?
Taka odpowiedź AI sugeruje wyraźnie że te zapewnienia czy to Bukarego czy elathira że żadnego niebezpieczeństwa nie ma nie są wcale oczywistością. Co więcej AI podrzuca źródła z których wynika że taka sytuacja ma miejsce chociażby w przypadku Węgier.
Nie przejmuj się mną, obieraj, obieraj.
"Czy UE będzie mogła wstrzymać wypłaty z programu SAVE?"
Jak przystapimy do programu i nam wstrzymają wypłaty to nie ma kasy. Jak nie przystąpimy to nie ma kasy. Dlaczego przystąpienie w tym wypadku miałoby być gorsze?
Ale wiesz, ze AI generuje często odpowiedź jaką chcesz usłyszeć?
W wypadku rozporządzenia 2020/2092 decyduje Rada Europy większością kwalifikowaną (co jest naprawdę trudno uzyskać), co masz jasno zaznaczone w samym opisie procedury, komisja tylko decyduje o wszczęciu postepowania i gromadzi dowody, ale nie ona decyduje. Więc już w pierwszym zdaniu jest błąd.
W wypadku KPO decydowała KE bo mechanizm kroków milowych z 2021/241 podlegał ocenie KE większością zwykłą.
Mechanizm z 2020/2092 zastosowano tylko raz, wobec Węgier ze względu na korupcję, wobec Polski było postepowanie wszczęte ale nie zablokowano na jego podstawie żadnych środków.
Jak nie przystąpimy to nie ma kasy. Dlaczego przystąpienie w tym wypadku miałoby być gorsze?
Bo wstrzymanie finansowania wdrożonych programów może mieć katastrofalne skutki.
No i po drugie, wstrzymanie finansowania nie będzie skutkowało wstrzymaniem obowiązku spłat.
No i po drugie, wstrzymanie finansowania nie będzie skutkowało wstrzymaniem obowiązku spłat
Podeślij link do jakiegoś oficjalnego artykułu bo wydaje mi sie, że jak nie ma pozyczki to nie ma czego splacac. Ale moge sie mylic

masz gamoniu ciag dalszy twojej rozmowy z AI. Zrobilem taki pompt aby pasowal dla twojej wypowiedzi bo moje pierwsze pytanie bylo by inne: Czemu wspominasz o praworządności, skoro SAFE podlega innym regułom niż KPO?
Mechanizm z 2020/2092 zastosowano tylko raz, wobec Węgier ze względu na korupcję, wobec Polski było postepowanie wszczęte ale nie zablokowano na jego podstawie żadnych środków.
No i na jakiej podstawie mam bezgranicznie ufać że nie zostanie zastosowany wobec Polski w przypadku zmiany władzy?
Kiedy piszę o KPO to nie chodzi mi o to że mają zastosowanie te same procedury czy przepisy.
Wstrzymanie środków z KPO miało cel wyłącznie polityczny, i umówmy się nie był to wał robiony w białych rękawiczkach, była to oczywista i bardzo prymitywna w formie próba wpłynięcia na wynik wyborów w demokratycznym kraju. A ty mi teraz piszesz że nie ma się czym martwić bo podstawą będzie inny przepis.
Martwię się i mam do tego pełne prawo bo program SAFE to kwestia nieporównywalnie ważniejsza niż KPO i wymagam pewności że nie będzie wykorzystywany jako polityczny straszak.
Póki co nie czuję się przekonany.
Jak obrałeś to zmywaj dalej.
O, i tutaj mamy przyklad jak NIE uzywac AI, na przykladzie JD. Jesli AI mowi to, co chcemy uslyszec (a zawsze mowi to, co chemy uslyszec, tak jest skonstruowane) to AI jest dobre. Jesli to samo AI mowi to, czego nie chcemy uslyszec, to lecimy z inwektywami. Gratuluje bycia przegrywem, JD!
John, KAŻDY zastrzyk kasy, która pochodzi z budżetu UE, może zostać zablokowany z powodu korupcji ("warunkowość"). KAŻDY. To przecież oczywista oczywistość. Jeśli więc zapytasz AI, czy transza SAFE może być wstrzymana, to otrzymasz odpowiedź, że MOŻE. Przecież muszą być jakieś warunki wydatkowania i jeśli ich nie spełnimy, to pieniędzy nie dostaniemy. Powtarzam: oczywista oczywistość. Ale to nie ma nic wspólnego z praworządnością, o której mówimy w kontekście KPO (inne zasady, inne rozporządzenie, inne procedury, inne warunki itp.). Wstrzymanie wypłaty SAFE nie jest zresztą tak proste, jak wstrzymanie wypłaty KPO (udział Rady UE i większość kwalifikowana).
Rozumujesz nieco jak klient banku, który chce wziąć kredyt hipoteczny, ale dziwi się, że bank może wstrzymać przekazanie środków, jeśli pieniądze nie pójdą na budowę domu, tylko na imprezy w nocnych klubach. Zapytał AI i dostał odpowiedź, że bank może wstrzymać wypłatę. Dziwi się zatem, a następnie ogłasza wszem i wobec: nie warto brać kredytu w banku, bo wypłata może zostać wstrzymana. Nie warto, bo jego sąsiadowi z Węgier wstrzymano, kiedy przeznaczył kasę na dziwki, a nie na chałupę. Nie warto, bo historia sąsiada dowodzi, że nie można bezgranicznie ufać bankowi.
Nie mam już siły tego powtarzać.
Janinka, jaso, maverick, lolito, lucek, thorus, mariuszek sa jak plagi egispskie, jedna sie wypali to to zaczyna kolejna
I tak w kolko macieju, nowy temat a schemat ten sam
Póki co nie czuję się przekonany.
To by wymagało przeczytania zasad warunkowości a na to jak widać nie masz ochoty.
Uwarunkowania polityczne tutaj nie mają zastosowania bo trzeba przekonać w zasadzie całą EU do zablokowania środków (przeciw może być tylko jeden kraj).
Czyli zakładasz, ze nowa władza będzie tak kraść i tak działać przeciwko wszystkim, ze wszyscy będą mieli jej dość?
Ale to nie ma nic wspólnego z praworządnością, o której mówimy w kontekście KPO (inne zasady, inne rozporządzenie, inne procedury, inne warunki itp.).
No tak, tylko że wstrzymanie kasy z KPO też nie miało nic wspólnego z praworządnością. To była decyzja całkowicie polityczna mająca tylko jeden cel, wymianę rządu w jednym z państw członkowskich.
Naprawdę nie widzisz zagrożenia że stanie się ponownie? Co za problem żeby tym razem pretekstem była korupcja? To że lemingi nie widzą to wiem, oni by widzieli gdyby PiS i KO zamieniły się miejscami i to PiS mógłby uzyskać nieuczciwą przewagę.
Stosując Twoją analogię z bankiem to jest trochę tak jakbyśmy w jakiejś instytucji finansowej wzięli sobie ubezpieczenie, zostali oszukani przy wypłacie odszkodowania i stwierdzili że super pomysłem byłoby wziąć u nich kredyt bo na tym nas pewnie nie oszukają.
Czyli zakładasz, ze nowa władza będzie tak kraść i tak działać przeciwko wszystkim, ze wszyscy będą mieli jej dość?
Zakładam że obecna władza przy następnych wyborach będzie stosować następującą narrację...
"Tylko my jesteśmy gwarantem wypłaty środków z SAFE, jeśli stracimy władzę UE zablokuje środki i wszyscy zginiemy marnie zabici przez ruskich bo nie damy rady się obronić"
I myślę że dostaną poparcie tej narracji z UE.
Jasiu, kwiecie naszej polskiej inteligencji prawicowej, naprawdę myślisz że jeżeli będziemy spełniać warunki to ktoś nam tak z dupy zablokuje te pieniądze, masz ty rozum i godność człowieka?
Ja rozumiem że się tego boisz bo twoi idole to najchętniej by te pieniądze zwyczajnie zapierdolili za pośrednictwem spółeczek zawyżając ceny, ale w przypadku tej koalicji i tego rządu to nawet nie ma się co bać o takie rzeczy, Tusk mówił dobrze pisiory nie zgadzają się tylko na rzeczy, z których nie mogą nic ukraść
"Jeżeli wypłata została wstrzymana przed przekazaniem pieniędzy, Polska nie otrzymuje środków i nie powstaje zobowiązanie do ich zwrotu."
Jeżeli masz inne informacje, proszę podaj link
A ty naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy większością zwykła w KE a kwalifikowaną w RE?
KE blokuje często różne rzeczy, RE skorzystała z tej klauzuli raz, dosłownie raz w wypadku naprawdę skrajnym.
To jest równie prawdopodobne co blokada środków przez dowolnego kredytodawcę, wiesz, ze US i Korea też mogą nam zablokować środki dużo łatwiej z e względu na swoje widzimisię? I to decyzją jednego kraju a nie jak tutaj większości UE. Nie boisz się, że Trumpowi coś odwali i zablokuje? Każda pożyczka celowa ma w sobie mechanizm warunkowości, KAŻDA.
Co jak US będzie przy najbliższych wyborach na san naciskać w ten sposób? Albo Korea?

To jest jakiś obłęd. Czytam te wpisy pisiorów i nie dowierzam, że to się dzieje naprawdę. Tak głupiej, zdradzieckiej opozycji, jaką mamy w Polsce teraz, to po 1989 r. nie było. Opozycja targowicka. Patoprawica leci prosto na ścianę, dodając gazu.
https://x.com/twitter/status/2028407994409455652
https://x.com/salekk860/status/2028404967745200297
https://x.com/RepublikaTV/status/2028163356130169272
ps. Kuwetowy Błaszczak, gdyby miał trochę honoru, to powinien zdać mandat i aplikować do amerykańskiej zbrojeniówki, tak głęboko wchodzi w dupę jankesom, że pewnie by go zatrudnili, choćby jako ciecia.
No bo przecież kampanię wyborczą PiS, organizowaną przez Trumpa ma sfinansować Polski podatnik, czego nie rozumiesz. Im się przecież należy.
A nie będziemy kupować Polski sprzęt, w końcu ma on w sobie trochę niemieckich części!
A Karolek miękka faja już wchodzi w tyłek amerykanom, Polskich żołnierzy miał gdzieś, ale amerykańscy są ważniejsi.
No tak, lepszy Marszałek, który krzyczał w Kijowie "sława Ukrainie", gdy na sali są banderowskie flagi.
https://x.com/KRESYPL/status/2026570548986134728
No tak, lepszy Marszałek, który krzyczał w Kijowie "sława Ukrainie", gdy na sali są banderowskie flagi.
Wojna z Iranem nas nie obchodzi, nie jest w naszym interesie. Jak się uda pozbyć reżimu współpracującego z Rosją to dobrze, ale nie jest to kluczowe. Wojna z Rosją natomiast jest z naszego punktu widzenia kluczowa dla naszego bezpieczeństwa.
Jeden wchodzi w tyłek dla własnych korzyści, drugi wyraża wsparcie zgodnie z naszym interesem narodowym. Duda też je wyrażał, robił to też Morawiecki (bo to ubiegłego roku PiS zdawał sobie z tego sprawę, zmienił zdanie dopiero jak nadzorcy z US kazali im je zmienić).
Bo influencerzy kręcą inbę bo nie słuchali ostrzeżeń od wielu dni, utknęli na Bliskim Wschodzie, nie chce się im pojechać do kraju obok i przylecieć do Polski a zamiast tego wolą narzekać na Sikorskiego i ogólnie rząd
bo sie wzruszylem ta historia pana Samuelskiego.
jaki dobry pis, nie czytales artykulu ktory wrzucilem? w nieludzkich warunkach ledwo przezyli transport do kraju,
tomazzi
Dokładnie.
Moim zdaniem jak jedziesz w takie miejsca to sam sobie radź.
To widocznie mi się inny link otworzył ;)
A po twoich “ wyjaśnieniach to też już nie wiem jaki był cel tego posta ;)
Ja nadal nie rozumiem celu tego zalinkowania
Czy to ma być "in plus" bo rząd PiSu ewakuował ludzi, czy "in minus" bo było tak ciasno w wojskowym samolocie?
Może tłumacz w jakim kontekście to wrzucasz bo chyba sam zaczynasz się ww takich bezsensownych wrzutkach gubić
Pasażerowie ściśnięci przy ścianach samolotu, a na środku walizki - tak wygląda ewakuacja Polaków z Izraela, który jest w stanie wojny z Hamasem po sobotnim ataku ze Strefy Gazy.
Data Publikacji: 10.10.2023 10:26. Lekarza,lekarza,lekarza!!!!!!
generalnie niedoborow masy szarej raczej niczym sie nie da naprawic.
A jaki to ma związek przyczynowo- skutkowy z obecną sytuacją? Chłopie weź się ogarnij! Wrzucasz jakieś stare linki i kogo to interesuje? Z tego można się tylko pośmiać. Tamten konflikt wybuchł nagle. O tym Donald Tusk trąbił już od tygodnia, żeby wracać.
Każdy mógł to zrobić!!! Rząd to nie firma transportowa. Weź patelnię i się tak j........ kilka razy to może coś wskoczy na właściwe tory.

Po pierwsze Ame... POLSKA!, po pierwsze Ame... POLACY!
Kogo tam obchodzą te 44 osoby, które trzymały się trochę z tyłu...
Już wrzuciłem w 790 artykuł o tym. To jest po prostu rozwalające jak bardzo można być płaszczącym się przed kimś.
Z drugiej strony pamiętamy wywiad Nawrockiego u Mentzena gdzie też się płaszczył, takie skojarzenie z Toadim z gumisiów.,
Szit, nie widziałem. Ale warto to powtarzać, bo minęło pół roku, a już tęsknimy za Dudą...
Spoko, tyle się w tym wątku dzieje, że sam regularnie wrzucam duble. Ot tylko wspominam, jakby kogoś interesowała dyskusja pod tematem.
To kiedy wysyla kontyngent do Iranu? Bo to przeciez NASZA sprawa! Najwazniejsze, zeby nie do ukr! I cyk, glos od Janinki_z_gola gwarantowany
Dla mnie to smutne, jak prezydent wyrywa się przed szereg, okazując poddańczość Trumpowi i Stanom Zjednoczonym.
Z początku miałem taką złudną nadzieję, że osoba wywodząca się ze środowisk kibicowskich będzie w jakimś stopniu charakterna i niezłomna. Tak się nie stało.
miałem taką złudną nadzieję, że osoba wywodząca się ze środowisk kibicowskich będzie w jakimś stopniu charakterna i niezłomna
Mowisz o kolesiach "JP90% bo sie troche boje"? Niezlomni ale tylko dwudziestu na jednego? Srsly? Przeciez kibolstwo to najwieksze scierwo mentalne w tym (i nie tylko tym) kraju. Wiekszych plastelinek (poza glinskim) nie znajdziesz.
Dla amerykańskiej ambasady premierem RP jest (a może będzie?)... Morawiecki. ;)
https://x.com/rzep8/status/2028387228792050170
Ciekawe czy Kaczyński o tym już wie? Właśnie podjął decyzję zaocznie?
Choć to jest możliwe po tym jak Bocheński dostał jednak kopa (wbrew moim przypuszczeniom, nie trafiłem z nominacją), USA wymusza na PiS premiera zgodnego z ich linią a nie potencjalnie antysemickiego. To może być wcale nie prztyczek w kierunku Polaków czy rządu a jasne rozkazy dla podwładnych od nadzorcy.
Pomijając fakt, że my mamy "prezydenta", który składa kondolencje krajowi agresorowi, ambasador tego kraju to porażka do kwadratu. Nie tak dawno spotykła się z szeregowym posłem Kaczyńskim.
Najśmieszniejsze jest to, że PiS nadal nie widzi, że ta uległość wobec Ameryki wychodzi im bokiem i tracą przez to w sondażach.
I CO Z TYM ZŁOMEM ZROBIMY?
https://x.com/DawidKamizela/status/2028480247864119604
Słyszycie, PGZ S.A., GRUPA WB, ICEYE, Wielton S.A., PONAR Wadowice S.A., TELDAT, APS, AMZ-KUTNO S.A., Radiotechnika, Lubawa S.A., Transbit Sp. z o.o.?
Poczekaj, az lolo zacznie mowic, ze to "zlom". Daj mu 1-2 dni to i do niego dotrze przekaz partyjny.
To już nie jest strzał w stopę. Tylko w oba kolana :D
Kurde, sądziłem, że każdy polityk, niezależnie od opcji, zawsze będzie publicznie zachwalał polskie produkty. Widocznie byłem zbyt naiwny
Oni po prostu liczą, że ich elektorat nie skojarzy, że mówią o polskim sprzęcie i będą wmawiać, ze chodzi o "europejski".
Patrząc po części wypowiedzi w tym wątku im się to po prostu uda.
A tam europejski, przecież chodzi o niemiecki. Uj z tym że praktycznie żadnych gotowych produktów od Niemców nie kupujemy, przeciętny wyborca i tak to łyknie.
Przecież PiS nie robiłby nic tylko kupował z USA, najlepiej z dostawą za 20 lat, bez offsetu i możliwością blokady sprzętu przez sprzedawcę.
Rakiety na Bliskim Wschodzie i cyk +50gr na litrze w hurcie olej napędowy, benzyna +20gr. Inflacja lubi to
Śmisznawy będzie ten nowy premir. ;)
https://x.com/JacekGadek/status/2028794621719904555
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lucjusz_Nadbere%C5%BCny
Jak to jest że nawet politycy KO nie kwestionują możliwości zablokowania programu SAFE ze względu na praworządność... w przeciwieństwie do wyznawców tego bytu.
https://www.facebook.com/share/r/1Pdf6dag1b/
https://www.facebook.com/share/v/1LcpEwkGs6/
John, żaden z tych filmików nie potwierdza tego, co napisałeś. Obejrzałem pierwszy i... nic. Myślę sobie: może coś w drugim? Obejrzałem i... nic.
Odniosę się tylko do nagrania ze Szłapką, bo jest wyjątkowo perfidnie wykorzystane. Rymanowski wykazał się tutaj albo skrajnym brakiem inteligencji, albo szczególnymi umiejętnościami manipulacji. Obstawiam to drugie. Dlaczego? Sformułowanie "kamień milowy" nie jest ograniczone semantycznie do procedury związanej z warunkowością *praworządności* (jak np. w zakresie KPO).
A zatem: w KPO tzw. "kamienie milowe" są formalnym wykładnikiem warunkowości ex ante i ex post. KE może blokować wypłaty za ich niewykonanie. Dotyczą one praworządności w zakresie np. reformy sądownictwa. Określenie to jest powszechnie używane właśnie w kontekście KPO.
W SAFE nie przewiduje się takiego samego mechanizmu kamieni milowych w sensie warunkowości wstrzymującej wypłaty. To nie jest ten sam "termin prawniczy". Sformułowanie „kamienie milowe” w polskim uzasadnieniu do ustawy oznacza po prostu kolejne etapy realizacji inwestycji (co sam Szłapka wprost powiedział u Rymanowskiego). Ot, zamiast np. "zamknięcie etapu" mamy synonimiczne "kamień milowy" (bo autorzy dokumentów związanych z KPO nie mają praw autorskich do tego określenia).
Jak w szkole dzieci wykonują jakiś długoterminowy projekt, to też zakładają realizację "kamieni milowych". Ale to nie znaczy, że muszą np. zlikwidować Izbę Dyscyplinarną w Samorządzie Uczniowskim, żeby zaliczyć swoje zadanie.
Proszę, nie zniżaj się do poziomu innych dyskutantów z wydziału ds. dezinformacji, bo już całkiem stracę wiarę w sens prowadzonych tutaj rozmów. ;)
I jeszcze dodam w kontekście toczącej się wyżej dyskusji: kwestionowanie mechanizmu wypłat kolejnych transz w ramach SAFE jest równoznaczne z kwestionowaniem mechanizmu wypłaty wszystkich innych środków unijnych. Bo tu nie ma żadnej różnicy. Inne środki (np. KPO) mogą być nawet wypłacane na podstawie znacznie bardziej restrykcyjnych zasad (na co w przypadku KPO przystał dobrowolnie PiS). Skoro nie chcemy SAFE ze względu na procedurę warunkowości, to nie powinniśmy również "brać" innych środków unijnych. Bo (od wielu lat) objęte są dokładnie tymi samymi zasadami warunkowości. A więc co? Polexit?
Przecież to jest proste. Prawacy chcą UE tylko jako prywatnego konta, z którego będą magicznie wyciągać pieniądze na ołtarze bojowe i miecze dla pewnego znanego sukiennika. Chcą brać, jakby nie było jutra, a plebsowi rzucić jakąś inwestycję, która będzie służyła jako podkładka, że niby coś robią. Nie przepuszczą żadnej okazji, żeby narzekać na złą Unię/Niemców/cyklistów, nakręcając społeczeństwo pod tzw. Polexit. A co potem? O tym już nikt nie mówi. Nawet ulubiony kanał opa :)
Przecież to jest powrót do tej samej zgnilizny szlacheckiej co w XVIII wieku. Jak mogą tego nie widzieć ...
Jak to jest że nawet politycy KO nie kwestionują możliwości zablokowania programu SAFE ze względu na praworządność...
Zapytam po raz n-ty: Jak przystapimy do programu i nam wstrzymają wypłaty to nie ma kasy. Jak nie przystąpimy to nie ma kasy. Dlaczego przystąpienie w tym wypadku miałoby być gorsze?
Jeżeli twierdzisz, że mimo braku wypłaty kasy będziemy musieli tą kasę spłacać, daj proszę jakieś potwierdzenie. Jakiś link do artykułu ktory odnosi się do konkretnych zapisów a nie np wypowiedź Berkowicza.
A więc co? Polexit?
Przecież to marzenie Konfederacji. Wyjść z Unii, umowa handlowa z Rosją i ich satelitami bo już rynek zachodni będzie zamknięty, ściąganie taniej siły roboczej z Indii, przejście na bardziej autorytarny styl rządzenia itd
Proszę, nie zniżaj się do poziomu innych dyskutantów z wydziału ds. dezinformacji
Wiem, że schlebianie komuś to często skuteczny chwyt erystyczny, ale to jednocześnie wyjątkowo przedni żart, że Dżon musi się zniżać, by poziom innych dyskutantów - czyli poziom dna - osiągnąć.
Dla mnie to forum powoli zaczyna przypominać fotel u psychologa. Z jednej strony mamy ludzi, którzy wylewają swoje kompleksy,
lęki, formułują fałszywe tezy na podstawie zasłyszanych opinii. Mają one problemy natury poznawczej, ale często są przekonane o swojej wyjątkowości a nawet geniuszu. Deficyty poznawcze maskują poprzez podkreślanie swojej wyjątkowości oraz oryginalności.
20, 30 lat temu takie osoby nie posiadające wiedzy w danym temacie po prostu nie zabierałyby głosu. Powszechny dostęp do informacji oraz pozorna anonimowość onieśmieliły te osoby, dlatego tak często biorą udział w dyskusjach. Z drugiej strony, w roli terapeuty, mamy osoby, które z uporem maniaka próbują przekonać te pierwsze , że 2+2 to nie jest 5, a Ziemia nie jest płaska. Po co to robią? Tego nie wiem.
Może chcą pokazać, że są przydatne, a może mają jakiś wewnętrzny imperatyw, który powoduje takie działanie. Szkoda, że dyskusja nie dotyczy faktów i meritum poruszanych spraw, a w większości polega na dementowaniu różnorakich nieprawdziwych informacji.
Błaszczak: Polska powinna uczestniczyć w programie udostępniania broni jądrowej. Prawo i Sprawiedliwość mówiło o tym również wtedy kiedy ówczesna opozycja, a dziś władza twierdziła, że to niepotrzebna eskalacja.
W Sojuszu Północnoatlantyckim od lat funkcjonuje program NATO Nuclear Sharing, którego Polska ze swoimi wydatkami na obronność powinna być częścią.
Oczekuję od rządu przedstawienia szczegółów programu zaproponowanego przez stronę francuską. Nie powinien on jednak prowadzić do wypychania USA z Europy i być próbą budowy autonomii strategicznej w ramach UE.
https://x.com/mblaszczak/status/2028546277726683556
Niczym podnóżek... I jeszcze tacy jak on mają czelność zarzucać innym politykom poddańczość wobec innych państw. Czekam na film Stanowskiego o wchodzeniu PISu w amerykańskie zadki
Kącik kulturalny:
DLR o grach komputerowych (z Okiem Deva).
https://www.youtube.com/watch?v=ly605Q9vhN0
Może kogoś zainteresuje.

Złota dla PiS nie będzie:
https://x.com/Polityka_wSieci/status/2028105647871414514
^^Kolejny "przegrzany" przez opozycję targowicką temat (po grafikach AI z drożejącą benzyną), bo matoły, które jadą na wakacje w rejon konfliktu albo odklejeńcy z Dubaju, spieprzający tam, żeby nie płacić podatków w Polsce ludzi zwyczajnie wk...ą.
No tutaj główną robotę robi to, że były ostrzeżenia od tygodni, a oni się tłumaczą w sieci tym, ze nie było ich na TikToku w ich fedzie, więc nic nie wiedzieli.
Drugi problem stanowią ci co uciekli tam z płaceniem podatków i de facto zmienili miejsce zamieszkania. Pytanie o to czy państwo powinno troszczyć sie o osoby, które wyemigrowały poza ewentualną pomocą prawną i pomocą w stałym powrocie do kraju (a nie jak tutaj na chwile by przeczekać a potem wrócić tam) dzieli ludzi.
Tak więc nastroje są raczej jednoznaczne społeczne tutaj, zwłaszcza, że zagrożenie w Dubaju nie jest krytyczne.
https://www.money.pl/banki/alternatywa-dla-safe-karol-nawrocki-zabiera-glos-7260729437014113a.html
Powiedzieć ....................to nic nie powiedzieć!!!

Tworki i Choroszcza. NBP za 2024 miał 13 mld.zł straty, za 2025 też prognozowana jest strata.
No,ale przynajmniej wiadomo, że będzie veto od snusiarza. Kosiniak- Kamysz spodziewał się tego wcześniej, więc mam nadzieję, że rząd już siedzi nad planem "B". Szkoda jedynie policji, sop-u i straży granicznej.
3 razy przeczytałem ten artykuł i za każdym razem rozumiem go mniej. Z innego artykułu:
"Kluczowym elementem prezydenckiego planu jest wykorzystanie zysków wypracowanych przez NBP oraz rezerw złota. Karol Nawrocki przekonywał, że polski bank centralny dysponuje środkami wystarczającymi na pokrycie potrzeb armii.
Otóż, drodzy Państwo, dzięki pracy pana prezesa i efektywności działań profesora Glapińskiego, całego Zarządu Narodowego Banku Polskiego, Polacy, można powiedzieć, że w ostatnich 30 miesiącach za sprawą tej pracy zarobili znacznie więcej niż 185 miliardów złotych potrzebnych do sfinansowania polskiego bezpieczeństwa w najbliższych 5 latach - wyliczał prezydent."
Nieźle pomyśleli. Kupili tanio złoto teraz na górce go sprzedadzą i cyk 180 miliardów wpadnie.
Pytanie ile kasy przy wyprzedaniu naszych rezerw złota przypadkiem zniknie....
Ale tak, mam nadzieję, że plan Kosiniaka-Kamsza zadziała jak należy, bo veto jest pewne jak to, że politycy kłamią.
Zaraz pójdzie przekaz więc Wam manololo, dżon i inne marne trole wytłumaczą dlaczego ten plan jest genialny, nie stracimy suwerenności na rzecz Niemiec i dlaczego UE nie będzie nam pluła swoimi srebrnikami w twarz!
To złoto stabilizuje naszą walutę, w tych czasach jest gwarancją w polityce monetarnej. Trzeba być niespełna rozumu, żeby wyjść z taką propozycją. Oczywiście to nie jest zysk NBP. Jest to niezwykle perfidna i wroga gra. Przypomina mi to zachowanie alkoholika, który sprzedaje ostatnią rodową srebrną łyżkę z zastawy. W obecnej sytuacji to jest tak głupie, że szkoda to komentować. Batyr gra na niekorzyść naszego kraju.
Kwestia finansowania polityki rządu przez bank centralny (Narodowy Bank Polski) jest ściśle uregulowana w polskim prawie, ze szczególnym uwzględnieniem zakazu bezpośredniego finansowania deficytu budżetowego.
Oto najważniejsze zasady oparte na ustawie o NBP oraz Konstytucji RP:
Zakaz finansowania deficytu: Art. 220 ust. 2 Konstytucji RP jednoznacznie stwierdza, że ustawa budżetowa nie może przewidywać pokrywania deficytu budżetowego przez zaciąganie zobowiązań w centralnym banku państwa.
Ustawa o NBP: Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o Narodowym Banku Polskim (Dz.U. 2022 poz. 2025) potwierdza niezależność NBP i ogranicza jego działania jako wierzyciela rządu.
Zakaz zakupu na rynku pierwotnym: NBP nie może kupować skarbowych papierów wartościowych bezpośrednio od rządu (na rynku pierwotnym), co uniemożliwia tzw. "drukowanie pieniądza" na potrzeby rządu.
Cel działalności NBP: Podstawowym celem NBP jest utrzymanie stabilnego poziomu cen, przy jednoczesnym wspieraniu polityki gospodarczej rządu, o ile nie ogranicza to podstawowego celu (art. 3 ust. 1 ustawy o NBP).
Wyjątki i rynki wtórne: NBP może prowadzić operacje otwartego rynku, czyli kupować skarbowe papiery wartościowe, ale wyłącznie na rynku wtórnym. Celem tych operacji nie może być finansowanie deficytu, lecz regulowanie płynności sektora bankowego i realizacja założeń polityki pieniężnej. Oznacza to, że bank centralny nie może bezpośrednio finansować zakupów broni (zbrojeń) dla rządu, gdyż jest to traktowane jako finansowanie wydatków państwa.
(...) w ostatnich 30 miesiącach za sprawą tej pracy zarobili znacznie więcej niż 185 miliardów złotych potrzebnych do sfinansowania polskiego bezpieczeństwa w najbliższych 5 latach.
Skoro tak, to dlaczego się ograniczać i nie wziąć z NBP 300 mld zł? Albo 500? Albo biliona? Oczywiście to pytanie retoryczne, bo cel tych bredni jest oczywisty - "ciemny lud ma to kupić". I "ciemny lud to kupi", bo wyborcy PiS to debile.
Dziwię się, że zarówno PIS jak i PO nie wymyśliło jeszcze podatku wojennego.
Uratowałoby to budżet i dałoby świetny oręż do napierdalanki partyjnej w postaci pałowania protestującej opozycji i przypinania im łatek zdrajców, formułowania zarzutów o brak patriotyzmu etc.
Hej, po co brac kredyt na samochod/mieszkanie. Sprzedamy wszystko co posiadamy i z gola dupa kupimy nowe. A jak cos jebnie, to wyzebramy u USA chwilowke XD
To nie jest żadna alternatywa dla SAFE. SAFE powinno służyć do zakupu potrzebnego na już, nowego sprzętu z polskich fabryk i europejskich hitów takich jak Airbus A330 MRTT+.
To o czym mówi Nawrocki - jeśli jest możliwe i jako tako sensowne (wstrzymam się z ocenami do czasu zaprezentowania jakichś szczegółów) - mogłoby być rozwiązaniem komplementarnym do SAFE w znacznie dłuższej perspektywie. Bo oprócz obecnych zakupów z listy projektów do SAFE, przez następne 30-40 lat będziemy potrzebowali jeszcze dziesiątek, a być może i setek miliardów zł na: interwencyjne zakupy systemów, których kupno będzie i tak możliwe i zasadne jedynie w USA (i tu właśnie dlatego SAFE jest tak ważne, bo bez niego i tak nie będzie już więcej pieniędzy na żadne znaczące zakupy w USA i Korei Płd.), a nadto przede wszystkim (!) na utrzymanie już posiadanego i zamówionego sprzętu z tych krajów - bo tego SAFE i tak nie pokryje. I to właśnie na to, w braku alternatyw, powinna iść kasa bezpośrednio z polskiego budżetu - w tym możliwe zyski ze wzrostów na złocie. Jeśli ludzie od Nawrockiego mają pomysł, jak zrobić to jak najkorzystniej i bez uszczerbku dla naszej gospodarki - to chwała im za to. Ale to nie jest żaden argument za rezygnacją z SAFE.
Dość wspomnieć, że już samo utrzymanie floty 96 śmigłowców Apache przez kolejne 30 lat wyniesie nas około 10 miliardów dolarów. Do tego dochodzi jeszcze np. modernizacja F-16 za 4 miliardy dolarów oraz dalsze koszty ich utrzymania, utrzymanie i modernizacja za kilkanaście lat eskadry 32 szt. F-35, a przecież są plany co do pozyskania kolejnej (to będzie kolejne 5 miliardów dolarów za sam zakup). A to tylko przykłady, które można mnożyć - nawet nie chce mi się już szukać ile będzie kosztowało utrzymanie 366 Abramsów i 1000 K2PL w wariantach z aktywnymi systemami zwalczania dronów, systemów Patriot i amunicji do nich itp.
Jak się teraz wyprztykamy z rezerw złota na bieżące zakupy i zrezygnujemy z SAFE, przy okazji całkowicie eksploatując elastyczność własnego budżetu, to przy obecnych umowach i planach modernizacji technicznej WP koszty utrzymania doprowadzą nas do bankructwa. A wtedy będziemy łykać każdy kredyt z pocałowaniem ręki, na o wiele gorszych warunkach niż jest to możliwe obecnie. Nie wiem, czy przyszłe pokolenia o których wspominał Pan Prezydent, będą z tego zadowolone.
Dosłownie chodzi o to, żeby sprzedać nasze złoto Amerykanom (łamiąc Konstytucję) i kupować za tą kasę amerykański sprzęt, z półki:
https://x.com/prezydentpl/status/2029256416591069629?s=20
^^Rzygać mi się chce jak widzę tych zaprzańców. Nie jestem wrogiem USA (to nasi sojusznicy, nawet ta żałosna administracja), natomiast patrząc na Batyra i pisiorów, to są dosłownie kreole- nikt tak nisko nie upadł. Polskę sprzedadzą za koraliki. Dzwoni ambasador Rose i już lecą, jak pieski.

Ja pierd, lobby pomarańczy łatało wokół Batyra i wylatało. Oddamy rezerwy walutowe w złocie za broń z USA. Genialne. Ja chyba śnię. Podbijam, oddajmy wszystko co mamy, całe złoto, a po co nam. Nie muszę tłumaczyć obecnym tu pisdeuszom, że to jest prawnie niemożliwe.
Nie oszukujmy się, oni nic sprzedawać nie będą, ani żadnej kasy nie uzyskają, to jest jedna wielka ściema dla naiwnych by uzasadnić zawetowanie SAFE a potem będą się tłumaczyć, że to sejm odrzucił "genialny" plan prezydenta, lepszy od SAFE.
PiSowi leci poparcie, ludzie są ogólnie zwolennikami SAFE, więc potrzebują jakiejś ściemy dla elektoratu.
Tu za bardzo nie ma o czym dywagować. Z przedstawionych na razie propozycji wynika, że plan Nawrockiego nie jest zgodny ani z prawem polskim (Konstytucja, ustawa o NBP), ani z prawem unijnym (TFUE), ponieważ narusza zakaz monetyzacji długu publicznego. Brak szczegółów, ale trudno sobie wyobrazić, żeby zapisy w projekcie ustawy umożliwiały sensowne "obejście" prawa. Nawet gdyby to dysfunkcyjny TK klepnął, skutki działań Glapińskiego i Nawrockiego mogłyby być dla Polski katastrofalne.
Jeśli jakiś prawicowy bywalec tego wątku łyknie zmyłkę prezydenta i Glapy, to za każdym razem, gdy ośmieli się użyć w swojej wypowiedzi słowa "silniczek", wszyscy powinni wybuchnąć gromkim śmiechem.
Ależ sobie w Kancelarii Prezydenta wykombinowali podkładkę pod ewentualne weto. Żeby tylko płacić wyborczy haracz Trumpowi, gotowi są zrujnować ten kraj. America first! Zaprzańcy.
Ależ sobie w Kancelarii Prezydenta wykombinowali podkładkę pod ewentualne weto. Żeby tylko płacić wyborczy haracz Trumpowi, gotowi są zrujnować ten kraj. America first! Zaprzańcy.
Czy to pierwszy raz w historii jak własne interesy i żądza władzy stały wyżej niż interes narodu/kraju?
Lata mijają, a w każdym pokoleniu muszą się jakieś dzbany urodzić, których hasłem przewodnim jest "Po nas choćby potop.". Więc z jednej strony nie powinna dziwić taka postawa prezydenta i prawicy, a z drugiej strony mam subiektywne wrażenie, że u nas w kraju za często się te dzbany rodzą.

Nie bardzo wiem jak się odnieść do błazenady Glapińskiego i prezydenta, więc zamieszczę tylko ten obrazek.
Liczę że za chwilę Manolito nas tu wszystkich oświeci jaki to genialny plan wymyślili a o którym nikt wcześniej nie pomyślał. Patrząc na wpisy na X to jest to genialny plan, ale jakoś nikt nie podaje szczegółów. Ciekawe co wymyślą bo obstawiam że hasło sprzedajemy złoto raczej może być średnio odebrane.
Czyli co sprzedamy całe nasze złoto? I może ktoś kupi od nas te kilkaset ton po najwyższej cenie?
Stany Zjednoczone nie poprą rozwoju niezależnych zdolności nuklearnych przez takie kraje jak Polska, Niemcy czy państwa skandynawskie - zaznaczył wiceszef Pentagonu Elbridge Colby podczas spotkania w prestiżowym think tanku Council on Foreign Relations. Wypowiedź ta padła w kontekście coraz głośniejszych rozmów w Europie o potencjalnym rozszerzeniu parasola nuklearnego i rosnących obaw o bezpieczeństwo kontynentu.
Ciekawe czy teraz PIS będzie przeciwko posiadaniu przez Polskę broni nuklearnej.

https://nbp.pl/spotkanie-prezesa-nbp-prof-adama-glapinskiego-z-ambasadorem-stanow-zjednoczonych-tomem-roseem/ 25 lutego 2026.
Kilka dni później Glapińśki i Nawrocki dają Polakom swój pomysł - sprzedać złoto żeby kupić amerykański sprzęt. No ale sprzęgiełkom to nie przeszkadza. Amerykański żyd dyktujący polityke Polakom jest spoko. Nawet chyba wiem który kraj nad Morzem Śródziemnym jest chętny kupić to złoto
Ciężko jest ochłonąć, jak się widzi takich zaprzańców. Polskę sprzedadzą za koraliki, byleby zadowolić amerykańskiego pana.
https://x.com/NigdyWiecejPiS/status/2029414080298066162
I ta jarmułka na głowie inerlokutora Glapińskiego nie zapala żadnych lampek ostrzegawczych w głowach konserwatywnego komentariatu? Interesy ze starszymi braćmi w wierze już są koszerne?
Ja mam lepszy plan!
Niech sprzedadzą Hameryce województwo lubelskie i będziemy mieli New York 3. A do tego byśmy graniczyli z mocarstwem! Szkoda złota, a ziemi mamy w cholerę!
PiS to partia antypolska. Po prostu. W zasadzie wszystko, co te antypolskie gnoje robią (a także ich zapowiedzi i pomysły tego, co zamierzają robić, gdy dorwą się do władzy), w ostatecznym rozrachunku, w ten czy inny sposób jest działaniem na szkodę Polski i Polaków. A poza ich czynami, również ich słowa są w gruncie rzeczy antypolskie - mają na celu wywołanie chaosu, paniki, dezinformacji i podziałów w polskim społeczeństwie.
Co za matołki w tym PiS-ie:
IQ wywaliło skalę.
#muremzamundurem co nie caine, lolo i cala reszta prawiczkowego cyrku? czy to juz passé?
Dobra, chyba już wiadomo, co nasi mózgowcy wykombinowali:
W uproszczeniu: pierwszy pomysł zakłada, że NBP po prostu przeliczy na nowo wartość zgromadzonego w skarbcach złota, co wygeneruje w księgach wielomiliardowy "papierowy" zysk. Ale gdyby zdaniem ekspertów banku samo przeksięgowanie było za bardzo ryzykowną operacją, to bank sprzedałby transzę złota - taka operacja wygenerowałaby realny zysk, który mógłby zostać przeznaczony na opłacenie zbrojeń. A następnie z własnych środków NBP odkupiłby złoto po rynkowej cenie, żeby odbudować rezerwy. Taka operacja miałaby być prowadzona przez kilka lat. [...]
Jak słyszymy, jest także propozycja alternatywna, która była przygotowywana w Pałacu Prezydenckim. Ta zakłada, że na rzecz FIZB emitowane byłyby obligacje, które następnie - za pośrednictwem rynku (zwłaszcza sektora bankowego) - skupowałby NBP. Obligacje mogłyby być emitowane także w walutach obcych, a jeden z wariantów pomysłu zakłada nawet obligacje detaliczne, czyli dla klientów indywidualnych. Obligacje miałyby mieć oprocentowanie zbliżone do skarbowych.
W uproszczeniu drugi pomysł przewiduje, że państwo weźmie wielką pożyczkę na broń (wypuszczając obligacje), którą ostatecznie wykupi bank centralny, obchodząc w ten sposób konstytucyjny zakaz drukowania pieniędzy. Aby rząd nie musiał płacić za to odsetek, NBP weźmie te koszty na siebie i pokryje je z własnych zysków, dając państwu w efekcie darmowy kredyt.
Klękajcie narody.
I ktoś te pomysły kupuje? Serio? To jest tak naciągane, że bardziej się nie da.

Grunt, żeby amerykański nadzorca był zadowolony. Kreole mają nisko pochylić głowy i wykonać rozkaz. Nagrodą będzie poklepanie po plecach i paciorki.
Tego rodzaju "kreatywna księgowość" obchodzi przepisy polskie i unijne, choć w sposób na tyle ryzykowny, że może być przez prawników czy instytucje unijne zakwestionowania. Ale przede wszystkim...
- wiąże się z ogromną presją inflacyjną;
- podważa wiarygodność banku centralnego (co może destabilizować finanse publiczne);
- nie gwarantuje zapowiadanego "0 procent" bez ukrytych kosztów i nie gwarantuje zysków z uwagi na zależność od kursu walut.
Ryzyko dla stabilności ekonomicznej jest ogromne. Wygląda na to, że wszyscy moglibyśmy mocno we własnych portfelach odczuć to "0 procent". I, oczywiście, byłoby to przedstawione jako "wina Tuska". ;)