Dobra Zmiana: nadchodzi rewolucja, od czarnego złota do brunatnej koszuli

Forum Polityka i Religia
Odpowiedz
03.02.2026 22:07
2
6
trumpf
13
Generał

ja zdaje sobie sprawę z twoich ewidentnych ograniczeń, ale ta pani jest akurat niekwestionowanym autorytetem w tych sprawach i po prostu pokazuje efekt działań jednego kraju EU stojący w całkowitej sprzeczności z interesami innych jego członków.

Podejrzewam, że ta informacja może jednak przerastać twoj potencjał mentalny.

03.02.2026 22:18
3
trumpf
13
Generał

.

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-03 22:19:13
03.02.2026 22:33
4
2
Ryokosha
97
Legend

Niekwestionowanym autorytetem dla kogo? Ja nie wiem Lutz ale z tobą jest co raz gorzej. Kiedyś dla ciebie był autorytetem Kaczor, potem Pinokio później Dzban Czarnek a dziś Pomarańczowy Pajac i jakiś noname z X-a. No ale jaki "inteligent" takie autorytety...

03.02.2026 22:40
😂
5
6
trumpf
13
Generał

no i co ja ci mam powiedzieć, zacytowac mozna Melinde (nie Melanie) Gates z jej ostatniego wywiadu.

just unbelievable sadness

04.02.2026 10:48
Drackula
😁
6
3
Drackula
245
Bloody Rider

ale ta pani jest akurat niekwestionowanym autorytetem w tych sprawach

Autorytet w uj, nazywa mieszkańców maghrebu arabami;)

post wyedytowany przez Drackula 2026-02-04 10:52:43
05.02.2026 10:43
7
trumpf
13
Generał

Drackula

ale ona ma rację

większość mówi i identyfikuje się jako Arabowie. po raz kolejny dałeś ciała, zero zdziwienia.

podejrzewam że powinieneś zostać jednak przy nigeryjskich księżniczkach, na tym może się znasz.

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-05 10:43:44
03.02.2026 22:20
ziomuje
629
5
odpowiedz
ziomuje
34
START

"UŚMIECHNIĘTE" ZOMO :)

https://twojradom.pl/usmiechniete-zomo-kontrowersyjna-inauguracja-obchodow-50-rocznicy-radomskiego-czerwca-1976/1454244

platformiaki koalicyjne nie maja za grosz wstydu XD chryste panie

03.02.2026 22:20
630
6
odpowiedz
1 odpowiedź
trumpf
13
Generał
04.02.2026 10:13
tomazzi
630.1
tomazzi
34
Generał

A no to normalne pytanie w końcu odpowiedziała?

04.02.2026 08:57
twostupiddogs
😜
631
odpowiedz
twostupiddogs
267
Legend
post wyedytowany przez twostupiddogs 2026-02-04 09:44:50
04.02.2026 10:05
632
odpowiedz
3 odpowiedzi
znafcatematu
70
Generał
Image

super

04.02.2026 12:14
632.1
1
Asmodeus
52
Senator

PSL odradza sie jak fenix z popio... znaczy sie obornika?

04.02.2026 12:20
Bukary
632.2
9
Bukary
244
Legend

No i z czego się tu cieszyć? Z tego, że liberałowie, którzy gówno robią albo wręcz niszczą usługi publiczne i olewają potrzeby zdecydowanej większości polskiego społeczeństwa, mają pierwsze miejsce? Z tego, że prawica lub skrajna prawica jest na drugim, trzecim i czwartym? Czy z tego, że PSL jednak przekroczyło próg?

Chujnia była, jest i będzie. :)

Jeśli PO-PSL będą rządzić kolejną kadencję w ten sam sposób, to już kompletnie dojadą służbę zdrowia, oświatę, wskaźniki demograficzne itp., a potem nas czeka dłuuuugi okres smuty z Czarnkiem u steru. Ale przyznaję, że jest też jeden plus tej wersji przyszłości: przez najbliższe 6 lat prawdopodobnie nie pojawi się w kręgach rządowych pokusa rozpisania referendum o wyjściu z UE i weźmiemy (być może, bo Nawrocki "czuwa") udział w takiej przebudowie struktur unijnych, która wzmocni i uniezależni Europę. Lepszy rydz niż nic.

Innymi słowy, to, że PiS-owi trochę spadło, chyba nie jest jeszcze wystarczającym powodem, żeby otwierać szampana.

04.02.2026 15:39
632.3
Mianoliito
25
Senator

Znafca, ale wiesz, że w poprzednich wyborach PIS formalnie wygrał mając 35% głosów, a i tak nie utrzymali władzy? Teraz w buty PISu wchodzi KO, utopili Hołownię, trochę elektoratu im wróciło i to było na tyle, pozwoli im to zwiększyć liczbę posłów, ale stracą władzę - Jeśli taki był ich cel, to go zrealizowali w 100% - Próbują polaryzować opinię, pompując brauna jako największe, mityczne zło pozycjonując się jako jedyna właściwa alternatywa - ale to nie zagra. Zapłacą za nieudolność, brak reform, uprawianie picu i bezprawia.

04.02.2026 13:01
Bukary
633
odpowiedz
Bukary
244
Legend

Podejrzewam, że niektórzy się po Bosaku spodziewali nieco więcej. Ja nie.

https://x.com/SchwertnerPL/status/2018728177049145657

https://x.com/Lustereczko_/status/2018783221144809481/photo/1

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-04 13:03:03
04.02.2026 13:24
Bukary
634
4
odpowiedz
4 odpowiedzi
Bukary
244
Legend
Wideo

Debata Klubu Jagiellońskiego na temat sytuacji w USA i naszego stosunku do Stanów:

https://www.youtube.com/watch?v=YV6guYXQEGk

JAKUB DYMEK: POLSKA ŁUDZI SIĘ, ŻE AMERYKANIE TRAKTUJĄ NAS WYJĄTKOWO

Odkąd żyję, byłem przekonywany, że paradygmat, w którym my jako Polska funkcjonujemy – realizujemy przysługi, o które nikt nas nie prosił, w nadziei na nagrody, których nikt nam nie obiecywał – prędzej czy później się sprawdzi.
– Pójdziemy do Iraku, do Afganistanu, będziemy torturować ludzi w tych Starych Kiejkutach, nie wprowadzimy podatku cyfrowego, zgodzimy się na bycie de facto amerykańskim przedstawicielstwem w Komisji Europejskiej.
– Zrobimy to wszystko w nadziei, że kiedyś przyjdzie moment wypłaty – że na sądzie ostatecznym globalnej geopolityki Amerykanie spojrzą na mapę świata i powiedzą: no nie, tym jednak należy się coś lepszego. Moim zdaniem to jest największa złuda, w której żyje prawa strona polskiej sceny politycznej – że Amerykanie będą upokarzać wszystkich: Duńczyków, Brytyjczyków, Francuzów, Niemców i tak dalej, ale zrobią wyjątek dla dwóch państw na świecie: Izraela i Polski.
– Fakty nie potwierdzają tej hipotezy, a być może najbardziej dotkliwe dowody zobaczyliśmy, kiedy polską granicę przekroczyło te kilkanaście dronów albo kiedy doszło do próby sabotażu na kolei na linii Lublin-Warszawa.
– To była okazja, na którą polskie elity polityczne czekały całe 30 lat. Polska jest w sytuacji bezpośredniego zagrożenia bezpieczeństwa. Dzieją się rzeczy niesłychane. Być może jesteśmy bliżej progu wojny z Rosją niż kiedykolwiek.
– To jest ten moment, na który polskie elity czekały, że wtedy amerykańska administracja powie: Polacy, jesteśmy z wami. Rosja nie zrobi ani kroku dalej! Choćby cień zagrożenia rzucony na naszego sojusznika skończy się odwetem, jakiego pożałujecie. Możemy sobie wyobrazić, że administracja trumpowska ma cały słownik gróźb dobrze opracowany.
– Tymczasem co się stało? Zapytany o to Donald Trump obrócił się na pięcie i powiedział: to mógł być przypadek – i wsiadł do samolotu. I na tym skończyła się amerykańska reakcja na to zagrożenie. To każe mi myśleć, że być może ta doktryna nie przetrwała tak dużego resetu systemu, jakim były ostatnie lata w amerykańskiej polityce i zmiana administracji.

https://www.facebook.com/KJagiellonski/posts/pfbid0dKPgJZtdqBqbHUbRbzRRXWE2MC3YzDV4CuSoZuSnK83ydL5inw5LotuxQkDSzMzn

04.02.2026 13:56
neXus
634.1
5
neXus
258
Fallen Angel

Cały czas to powtarzałem. Jeszcze za czasów Bidena, który był politykiem, a nie jak pomarańczowy - businessmanem, było wiadomo, że US popiera kraje z którymi jest zbieżna politycznie i u których ma interesy, szczególnie długofalowe, ale na pierwszym miejscu będzie interes US a nie Polski. Aczkolwiek, jeśli sie do czegoś zobowiązali, to dotrzymywali słowa.
Natomiast pomarańczowy US traktuje jak własną firmę na licytacji - ten wygrywa, kto da więcej. Dlatego nie ma on poważania dla słabszych - snusiarz i PiS mogą opowiadać bajki, jak to mają wielki wpływ na pomarańczowego. Sytuacja z dronami idealnie to zobrazowała - w wyniku inwazji Rosji na Polskę postąpił by tak samo. Pomarańczowy widzi większe możliwości zrobienia kasy w Rosji nież w Polsce - wiec Polska zawsze u niego bedzie w przegranej sytuacji.

04.02.2026 15:32
634.2
Mianoliito
25
Senator

Ktoś myśli, że traktują nas wyjątkowo? Przecież zadłużamy się na pokolenia inwestując bambiliony w armię, bo liczymy na USA? Bo liczymy na niemców czy francuzów? A może chodzi o to, że dobrze jest liczyć na sojuszników, a jeszcze lepiej na nich nie liczyć?!

Jeszcze to lepienie naszym elitom jakiejś naiwności wobec USA, przy całej mojej niechęci do Tuska realizuje plan zbrojeń, ale i budowania sojuszy, gry na wielu fortepianach, nie zniechęcania do siebie Chin, czy Izraela dokładnie tak samo jak poprzednia ekipa - Na poziomie ponad partyjnym istnieje wspólny strategiczny kurs - Mogą się kłócić, obrzucać obelgami, mogą się zwalczać - ale strategicznie idą jednym kursem - zbroją się, bo nie mogą liczyć na USA czy niemców, bo ci nie sprawdzili się wobec Ukrainy tak w 2014, a ich pomoc w 2022 albo nie była zbyt wielka, albo jak w przypadku niemców - W praktyce nie istniała - Biegają do chin gdy razem z Sikorskim koordynowali swoje działania przeciw Białorusi by ta odpuściła na naszej granicy wojnę hybrydową przy pomocy emigrantów - Zabiegają o poparcie trumpa, i UE, niemców, finów czy szwedów - to jest realizm, a nie romantyzm.

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-04 15:51:53
04.02.2026 21:15
frer
634.3
2
frer
184
Legend

Ja miałem okazję osobiście pracować z Amerykaniami, ale również Brytyjczykami, Francuzami, Niemcami oraz przedstawicielami kilku innych krajów. O ile od Niemców i Francuzów nigdy nie czułem, że patrzą na mnie "z góry", współpraca zawsze miała partnerski charakter, od Brytyjczyków (tych rodowitych, nie imigrantów, bo z imigrantami problemów nigdy nie było) zajeżdżało lekkim elitaryzmem i uznawaniem się za lepszych, to właśnie najgorsi byli Amerykanie. Oni twarzą w twarz udają otwartość i jacy to oni nie są mili, ale ostatecznie nas Polaków w pracy traktowali jak zbieraczy bawełny na plantacji. Zawsze liczył się tylko ich interes. Nie sądzę, żeby na poziomie wysokiej polityki było dużo lepiej.

Pomarańczowy widzi większe możliwości zrobienia kasy w Rosji nież w Polsce - wiec Polska zawsze u niego bedzie w przegranej sytuacji.
Ale skoro PiS-Polska (z Betyrem włącznie) już pokazała, że zrobi dla niego wszystko tak czy inaczej, to o co ma u nas zabiegać? My nawet jak przegramy to i tak na koniec będziemy Ameryce lizać tyłek.

post wyedytowany przez frer 2026-02-04 21:17:04
04.02.2026 21:23
634.4
rpg-7
100
Generał

Czyli polityka zagraniczna z ostatnich kilkunastu lat w wykonaniu PiS to totalna porażka. A oni brną w to dalej i udają, że deszcz pada.

To realizm czy romantyzm?

04.02.2026 14:51
Bukary
😂
635
6
odpowiedz
4 odpowiedzi
Bukary
244
Legend

Złapał Kozak Tatarzyna, a Tatarzyn za łeb trzyma:

https://x.com/patrykmichalski/status/2019028592353509704

04.02.2026 15:51
-=Esiu=-
635.1
7
-=Esiu=-
220
Everybody lies

Dodałbym jeszcze:

Wyjaśnienie i podanie składu snusów, które PAN PREZYDENT KAROL NAWROCKI musi wcierać/rzuć co godzinę, a nawet częściej.

04.02.2026 15:58
635.2
4
Mianoliito
25
Senator

Ja bym jeszcze poszerzył o punkty, gdzie Wasz Marszałek, druga osoba w państwie był namawiany do zamachu stanu i nie zaprzysiężenia kandydata, który te wybory wygrał. Chciałbym się dowiedzieć, kto do tego namawiał Pana Marszałka? Pod czyją namową rozpoczęto kampanie w państwowej telewizji podważającej wynik demokratycznych wyborów? Pod czyją namową albo w czyim interesie konstytucjonaliści powiązani z obecną władza twierdzili, że Pan Nawrocki został wybrany nie zgodnie z obowiązującym prawem podważając status SN? Chciałbym się dowiedzieć jaką rolę w zbieraniu haków na jednego z kandydatów odegrały rolę służby specjalne? Chciałbym się dowiedzieć jaką role w sfałszowaniu wyborów odegrali bracia kamraci? Chciałbym się dowiedzieć kto przekazał Panu Premierowi, że Murański stanowi wiarygodne źródło informacji na temat jednego z kandydatów na prezydenta? Chciałbym się dowiedzieć czyje pieniądze lub inspiracja stała nad stworzeniem modelu statystycznego Pana Kątka, która przeczyła wszelkim zasadom sztuki statystycznej (ignorowała wyniki nie pasujące do tezy) sugerująca sfałszowane wybory ?

Jezu, gdyby coś takiego było za PISu, ale to była by inba! Histeria, lamenty! Rozdzieranie szat, pielgrzymki do brukseli, nawoływania o interwencje i sankcje! A teraz? Teraz wybierają sobie wyroki, realizują prawo jak je rozumieją, jak neosędzia wyda korzystny wyrok to jest ok, a jak nie, to nie jest ok, jak wylosują nie tego co trzeba, to losują do skutku! To są jakieś jaja! - i wszystko drobnozmianwcom pasuje! - To są te nowe standardy! Nowa jakość!

Tak się zastanawiam............. Co trzeba mieć w głowie, żeby po tylu latach moralizowania patrzeć na to wszystko i nie czuć kaca?

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-04 19:56:24
04.02.2026 16:04
to_ja_jarzabek
635.3
2
to_ja_jarzabek
54
Generał

Oj zamilcz człowieku...

04.02.2026 19:08
Herr Pietrus
635.4
2
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

Wyjaśnienie i podanie składu snusów, które PAN PREZYDENT KAROL NAWROCKI musi wcierać/rzuć co godzinę, a nawet częściej.
Otóż to, to byłoby chyba najciekawsze :)

04.02.2026 18:13
636
3
odpowiedz
11 odpowiedzi
Mianoliito
25
Senator
04.02.2026 18:22
Darat
636.1
4
Darat
161
Another dude

https://www.bankier.pl/wiadomosc/NIK-twierdzi-ze-rzad-PiS-u-znowu-czegos-nie-zrobil-Chodzi-o-sprzedaz-uprawnien-do-emisji-gazow-8837054.html

Odpocznij trochę. A na pytania postawione wyżej mam nadzieję, że sam udzielisz odpowiedzi, skoro tak często o nich piszesz I TO Z POGRUBIENIEM. Z chęcią przeczytam.

post wyedytowany przez Darat 2026-02-04 18:24:23
04.02.2026 18:22
abesnai
636.2
4
abesnai
108
Kociarz

Mianoliito i jak tam dalej boicie się Brauna?
Nie, po prostu nim gardzimy, brzydzimy się jego poglądów i metod w jaki je rozprzestrzenia.

Chociaż ostatnio coś mu tak niezręcznie wyszło.
https://www.e-hotelarz.pl/artykul/116820/121-234-zl-z-kongresu-grzegorza-brauna-w-palacu-i-folwarku-lochow-na-pomoc-ukrainie/

Jak się domyślam Mianoliito, Ty zapewne go cenisz i mu sprzyjasz żyjąc w sprzeczności ze swoim trumpizmem.

post wyedytowany przez abesnai 2026-02-04 18:27:05
04.02.2026 18:55
NewGravedigger
636.3
3
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Ja tylko przypomnę, że na ETSie pis płynął przez prawie dekadę. Skąd niby kasą na 500 plus się znalazła? Z tego mitycznego łatania szarej strefy jpkami? bicz pliz.

edit

w sumie artykuł na bankierze tym pisze

post wyedytowany przez NewGravedigger 2026-02-04 18:56:51
04.02.2026 19:45
636.4
1
Mianoliito
25
Senator

Odpocznij trochę. A na pytania postawione wyżej mam nadzieję, że sam udzielisz odpowiedzi, skoro tak często o nich piszesz I TO Z POGRUBIENIEM. Z chęcią przeczytam.

Dlaczego ja mam ich tłumaczyć? Ty wytłumaczysz dlaczego kasa z handlu emisjami nadal trafia do budżetu, a transformację energetyczną zamiast z nich finansuje się z pożyczek z KPO?

Nie, po prostu nim gardzimy, brzydzimy się jego poglądów i metod w jaki je rozprzestrzenia.

Możecie sobie robić co chcecie, ale to nie jest problem, problem jest taki, że ETSy mordują albo zmuszają do ucieczki europejski przemysł poprzez wymuszoną transformację przez co traci około 500 miejsc pracy dziennie (w niemczech wyparowało tylko z przemysłu samochodowego w ciągu dóch lat 100 000 miejsc pracy - a to tylko jeden segment!) koszty energii, koszty "zielonych" inwestycji - to wszystko zabija europejski przemysł - a że nasze gospodarki są sparowane, mam pisać dalej jakie to bedzie miało dla nas konsekwencje?

https://forsal.pl/biznes/przemysl/artykuly/9862344,europejski-przemysl-umiera-dziennie-znika-srednio-500-miejsc-pracy.html
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/raport-europejscy-dostawcy-motoryzacyjni-walcza-o-przetrwanie/80eb5yz

a tu ciekawostka, jak spekulanci grają na zwyżkę cen emisji podwyższając koszty dla europejskiego przemysłu (no kto by pomyślał?) a co najlepsze, wydadzą w tym roku od 60 do 90 mld euro na kupno emisji dlatego, że narzucili sobie tak wysokie wymagania odnośnie celów klimatycznych - to jest banda kretynów!

https://wysokienapiecie.pl/116671-fundusze-podbijaja-ceny-uprawnien-do-emisji-co2/

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ekonomiczny-bumerang-wraca-do-niemiec-polska-juz-sie-cieszy-na-niemieckie-przelewy/7eq2wry,79cfc278

Jak się domyślam Mianoliito, Ty zapewne go cenisz i mu sprzyjasz żyjąc w sprzeczności ze swoim trumpizmem.

Źle się domyślasz. A z ciekawości co to jest ten Trumpizm? To rodzaj logicznego tłumaczenia działań USA poprzez pryzmat interesów zamiast popadania w moralną histerię?

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-04 20:04:01
04.02.2026 20:07
abesnai
636.5
1
abesnai
108
Kociarz

Źle się domyślasz. Zatrzymajmy się tu na chwilę.
Co więc sądzisz o jego poglądach związanych z Ukraińcami w Polsce oraz powtarzaniu sloganów rodem z kremla? Niechęci a wręcz jawnej wrogości wobec Żydów?
Tylko uważaj, żeby ci się narracja nie posypała ;)
A z ciekawości co to jest ten Trumpizm? To rodzaj logicznego tłumaczenia działań USA poprzez pryzmat interesów zamiast popadania w moralną histerię?
Niestety rozczaruję Ciebie leniuchu, jednak służę pomocą. Łap:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Trumpizm
https://kulturaliberalna.pl/2025/07/22/w-strone-faszyzmu-trumpizm-w-oczach-amerykanskiego-historyka/

post wyedytowany przez abesnai 2026-02-04 20:16:43
04.02.2026 20:26
636.6
1
Mianoliito
25
Senator

Co więc sądzisz o jego poglądach związanych z Ukraińcami oraz powtarzaniu sloganów rodem z kremla? Niechęci a wręcz jawnej wrogości wobec Żydów?

Już pisałem o nim, metodą Korwina obsługuje szuriat (antyszczepionkowcy, darwiniści, spiskowcy, anty ukraińcy) Nie wierzy w to, robi to z wyrachowania, tak jak jaszczur - monetyzują tych szurów - Ja też jestem wrogi żydom. Po tym ludobójstwie w gazie? Kto normalny może im sprzyjać?

Niestety rozczaruję Ciebie leniuchu, jednak służę pomocą. Łap:

klejenie gęby, standardowe zaklęcia i karty faszyzmu, nazizmu, dyktatury - lewica tak ma, że zawsze posługuje się takimi wytartymi tokenami które mają wywołać skrajne skojarzenia, oburzenie i strach ! - W innym wątku już o nim pisałem, to kabotyn, który umiejętnie tak z przyczyn psychologicznych jak i wyrachowania zarządza informacją ciągle robiąc wokół siebie szum - a tym czasem realnie wypierdolił rosje ze światowej polityki (syria, iran, armenia, wenezuela - zaraz kuba)- namówił indie do piwotu na zachód, stworzył sojusze handlowe i wojskowe z państwami aseanu - wzmocni swoją obecność na Grenlandii, zmusił do zbrojeń Europę - X razy powtarzałem otacza się ludźmi na poziomie jak rubio i to oni mają ogromny wpływ na jego politykę - to nie jest żaden dyktator. W oczach amerykańskiej lewicy wszystko na prawo od lewa to z automatu nazim, faszyzm, i obozy koncentracyjne.

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-04 20:29:47
04.02.2026 20:44
636.7
2
rpg-7
100
Generał

Żydzi na całym świecie mają odpowiadać za akcje państwa Izrael. Dawno czegoś tak głupiego nie było na GoL. Moje gratulacje.

04.02.2026 21:01
636.8
2
Grigori1922
33
Konsul

Widzisz Mianoliito, z Braunem jest właśnie ten problem, że normalni ludzie, jak będą mieli do wyboru Brauna albo ETSy, to wybiorą ETSy.

05.02.2026 07:17
636.9
5
Mianoliito
25
Senator

jak normalni ludzie zaczną tracić pracę, to skończy się filozofowanie i nie zagłosują na tych którzy do tego się przyczynili, nie będzie ich interesował poziom czy jakość alternatywy: braun, afd, lepen, tylko żeby odsunąć od władzy tych nieudaczników. Powtarzam, dziennie europa traci dzięki ETSom 500 miejsc pracy! To jest dramat.

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-05 07:20:06
05.02.2026 07:46
636.10
2
trumpf
13
Generał

ja tylko chciałem powiedzieć, że szary człowiek nie ma wpływu na to kto rządzi EU.

mamy proxy wybory, ale jak widać na załączonym obrazku właśnie zaczyna się dramatyczna zmiana priorytetów.

jak normalni ludzie zaczną tracić prace
Nie mogę niestety zgodzić się z Manolito bo moim zdaniem warunkowanie osiągnęło obecnie taki poziom, że decyzje zapadają na poziomie emocjonalnym i pragmatyka ma drugoplanowe znaczenie.

05.02.2026 12:25
636.11
3
Mianoliito
25
Senator

Jak to się mówi Primum edere, deinde philosophari - im bardziej prozaiczne problemy dociskają ludzi tym mniej myślą o "filozofowaniu", mniej moralizują, zagłuszają empatię - tylko myślą o przetrwaniu. Nie bez powodu prawica z afd le pen, konfa, braun zdobywają głosy, a ich siła wraz z radykalizacją tylko rośnie - a to że część drobnozmianowców nadal będzie wierna tuskowi to oczywiste, jak to się mówi głupich nie sieją :)

Choćby żurek z Tuskiem, kopali ich w dupę, ETSy zabrały by im miejsce pracy, to i tak na nich zagłosują - to są tacy ludzie w rodzaju "uczciwy komunista", czyli nie dość, że komunista, to jeszcze kretyn, który w to autentycznie wierzy :)

04.02.2026 18:52
NewGravedigger
637
odpowiedz
1 odpowiedź
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Archive.ph padło i nie wstało?

04.02.2026 21:05
Hoora
637.1
Hoora
150
Trust but verify

Na to wygląda. Szkoda - spoko usługa, choć czerwone flagi ostatnio mi zawiały jak w Moskwie 9. maja

I have confirmed archive.ph, which archive.today redirects to, has malicious code which attempts to spam gyrovague.com with requests. The code I independently verified matches the code in the Hacker News post. Behind CloudFlare: `https://tria.ge/260116-d3jafadj81/behavioral1` Do not use archive.today, archive.is, and archive.ph. By accessing these websites, you are donating your bandwidth to a botnet of unknown origin and purpose. Original source: https://social.coop/@eb/115902323900229756 An emergency update to the Malicious Website Blocklist has been made to counter this threat. An emergency update is currently in the works to fix the emergency update as it is in the wrong place (I want to link to this toot in the update, so waiting to commit until I post).

...

Osoba [email protected] potwierdziła, że ww. strony zawierają złośliwy kod, który dołącza użytkowników strony do botnetu.

W tle jakby afera wokół osoby utrzymującej te 3 domeny / serwisy, którą podobno ktoś zidentyfikował i teraz znalazł się na jej celowniku.

https://szmer.info/post/11853397

05.02.2026 08:09
638
odpowiedz
5 odpowiedzi
rpg-7
100
Generał
Image

Nic się nie stało a wszystko to wina lewaków

post wyedytowany przez rpg-7 2026-02-05 08:10:17
05.02.2026 08:18
638.1
1
trumpf
13
Generał

z polskiej perspektywy może to faktycznie interesować najwyżej Wojtka Fibaka.

no ale on podobno jest niewinny.

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-05 08:19:02
05.02.2026 08:39
638.2
1
rpg-7
100
Generał

Jeden z zamieszanych ma być jedynym gwarantem bezpieczeństwa Polski. A ta afera już ma wpływ na niego i jego ugrupowanie.

05.02.2026 08:58
Maverick0069
638.3
1
Maverick0069
116
THIS IS THE YEAR

Myślę że kula śnieżna którą toczy ta afera pokaże kto jest jednak bardziej pierdol... czy lewicowe czuby czy może prawicowe szajbusy.
Kto da więcej, kto da więcej.
Znając kierunki zachcianek wielkich lewych postaci to oni tutaj zdobędą złoto.

05.02.2026 10:31
638.4
5
rpg-7
100
Generał

W tym roku prawica wystawiła naprawdę mocny skład i drużynowe złoto mają praktycznie w garści. Oczywiście, piłka dalej jest w grze ale zapowiada się mecz do jednej bramki.

05.02.2026 16:40
frer
638.5
1
frer
184
Legend

Akurat PiS w kryciu pedofilii ma doświadczenie: czarni w sukienkach, Kurski junior...

05.02.2026 09:11
639
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
trumpf
13
Generał

czasem się zastanawiam czy ona nie ma tutaj jakiegoś swojego avatara.

https://x.com/domi_dlugosz/status/2019062670905807023

05.02.2026 16:44
Drackula
639.1
1
Drackula
245
Bloody Rider

A ty nie jesteś avatarem Tarczyńskiego może ? ;)

05.02.2026 16:47
639.2
1
trumpf
13
Generał

muszę przyznać, że pierwszy raz wyszedł ci dowcip.

05.02.2026 10:35
640
odpowiedz
1 odpowiedź
megalothar
3
Chorąży

PiS z własnej kieszeni zasponsorował 500+ i 13 i 14 emeryturę, co potem PO żeby nie przegrać zwiększyło 500+ do 800 plus, ale to już z naszych podatków

05.02.2026 11:53
640.1
1
rpg-7
100
Generał

Tak było, nie zmyślam

05.02.2026 12:57
641
5
odpowiedz
Beneksor
16
Generał

Pisowcom coraz bardziej pali się pod tyłkami. A tak wspaniale ograbiali Polskę.

Do 10 lat więzienia grozi opolskiej radnej PiS Małgorzacie W., podejrzanej o nadużycia związane z Funduszem Sprawiedliwości. Według prokuratury to ona faktycznie kierowała Fundacją Ex Bono, która mimo skromnego dorobku dostała w czasach Zbigniewa Ziobry dofinansowanie w wysokości dziewięciu milionów złotych. Radna Opola usłyszała zarzut m.in. wyłudzenia dotacji.
Według ustaleń lokalnych dziennikarzy, opolska radna PiS Małgorzata W. usłyszała zarzuty usiłowania oszustwa znacznej wartości, wyłudzenia dotacji i podrobienia dokumentów.

https://tvn24.pl/opole/opole-radna-pis-malgorzata-w-z-zarzutami-za-naduzycia-w-funduszu-sprawiedliwosci-st8885642

05.02.2026 16:33
642
odpowiedz
trumpf
13
Generał

a co to się stało się z szymkiem
mam o jednego bana mniej

https://x.com/SzJadczak

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-05 16:34:03
05.02.2026 21:47
643
odpowiedz
EG2009_120754240
32
Generał
05.02.2026 23:00
NewGravedigger
644
1
odpowiedz
1 odpowiedź
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Zero z aresztem.

06.02.2026 00:05
Herr Pietrus
644.1
1
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

Czekamy na ENA. :)

06.02.2026 00:41
Drackula
😂
645
3
odpowiedz
6 odpowiedzi
Drackula
245
Bloody Rider

A to widzieliscie? https://x.com/TomRoseIndy/status/2019508942385344784

Kretyn nie ambasador

06.02.2026 03:43
645.1
1
znafcatematu
70
Generał

Sadził się do zwykłego studenta, dobrze, że nie strzelał. W sumie ludzki pan.

06.02.2026 08:20
645.2
2
Beneksor
16
Generał

Skoro nawet amerykańscy politycy i ambasadorowie mówią, że powinien jak najszybciej zostać wykopany z Polski i zastąpiony kimś bardziej inteligentnym oraz kompetentnym, to wszyscy widzą, że facetowi musiało beret urwać.

"Mówiąc jako były ambasador USA, polski rząd powinien uznać naszego tak zwanego ambasadora za persona non grata i wykopać jego żałosny zadek z kraju" - napisał na platformie X Luis Moreno, wieloletni zawodowy dyplomata i ambasador USA na Jamajce.

06.02.2026 08:54
645.3
2
trumpf
13
Generał

możliwe, że ten wątek jednak jest lepszy.

https://x.com/HubnerrMax/status/2019526410059001860

06.02.2026 15:01
tomazzi
645.4
1
tomazzi
34
Generał

Faktycznie może być lepszy
https://x.com/AdamKinzinger/status/2019549586772357123
https://x.com/general_ben/status/2019665729214407009

A to widzieliscie?
Niestety ale:
Wygląda na to, że taka strona nie istnieje. Spróbuj wyszukać coś innego.
;)

post wyedytowany przez tomazzi 2026-02-06 15:01:52
06.02.2026 15:03
Bukary
645.5
1
Bukary
244
Legend

Zawsze mnie to bawi w podobnych sytuacjach (już pojawiło się w wątku):

https://x.com/Colon_David/status/2019690743447843007

06.02.2026 22:46
645.6
Mianoliito
25
Senator

Cytujac klasyka, "nie ma takiej świni, która by nie chciała by być aniołem"

Trzeba przyznać, ten wasz marszałek stary komuch, zamieszany w sprawę Rywina to idiota do kwadratu - zamiast dyplomatycznie wymiksować się z poparcia dla Trumpa to przeszedł do frontalnego ataku i ten stary komuch członek zbrodniczego reżimu (tak i ojciec) pierdoli przy okazji o wartościach? Ten sam debil, który twierdził, że w Polsce nie było komunizmu, ten sam kretyn, który twierdził, że Popiełuszkę zamordowali jacyś tam bandyci - a teraz jak zwykle dla drobnozmianowców to ikona moralności - Skoro Giertych to autorytet bez skazy to tym bardziej Czarzasty - To jest ten nowy poziom dyplomacji? - no po prostu mistrzowie!

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-06 22:46:55
06.02.2026 14:59
Bukary
646
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Bukary
244
Legend

Żebym ja się z Wiplerem zgadzał...

https://x.com/Wipler1978/status/2019656486046019667

Piekło zamarzło.

BTW:

https://x.com/partiarazem/status/2019700086608203805
https://x.com/ZandbergRAZEM/status/2019687764607004971

Ciekawe, czy Konfa by poparła... Hmmm... Bo Pełczyńska już jest na TAK. Nowa Lewica też się raczej dołączy.

Dodatkowy bonus: poparcie Konfy postawiłoby Nawrockiego w trudnej sytuacji. ;)

Ale i tak obstawiam, że żadnego "sojuszu" w tej sprawie nie będzie. Bosak się nie zgodzi na jakiś "sukces" Razem. Gierki partyjne biorą u nas górę nad interesem państwa.

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-06 15:06:58
06.02.2026 17:49
646.1
trumpf
13
Generał

.

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-06 17:49:49
06.02.2026 15:57
Maverick0069
647
1
odpowiedz
25 odpowiedzi
Maverick0069
116
THIS IS THE YEAR

Generalnie mówi, się że to wszystko z tymi brudasami to wyolbrzymione jest, ale świeżuteńko zjechał mój drogi przyjaciel z Francji.
Był u swojej siostry, która mieszka tam 18 lat, która mówi, że Francji już nie ma.
Brudasów srających gdzie popadnie jest bez liku, awantur pisków i krzyków nie ma końca.
Skakanie po autach, kradzieże, szczanie w metrach i plucie po szybach to chleb powszedni.
Wieczorem wyjść strach , gdziekolwiek gdzie ciemno przejść to strach.
Także chyba jest niewesoło... i to chyba nie Francuzi tak gwałcą, kradną i smrodzą czy jestem w błędzie?

post wyedytowany przez Maverick0069 2026-02-06 15:57:58
06.02.2026 16:09
647.1
6
Asmodeus
52
Senator

Bylem u rodziny mojej dziewczyny (brat), mieszka miasto obok. Anglii juz nie ma, brudasy sraja wszedzie, na basen z dzieciakiem nie pojdzie bo "brudasy tam chodza poplywac", sasiad co chwile awanturuje sie (bo przeszkadzaja mu coweekendowe melanze, dziwak jakis). Po samochodach tez skacza, kradna (wyludzil koles 2 odszkodowania, to jest ok, ale to inni "kradno"). Szczaja i sraja po kontach (oczywiscie jak najebany wracal z klubu i wysral sie pod czyims domem to bylo ok, byla to zajebista historyjka do opowiadania dla heheszek, ale on to legitnie sral, a brudas jak sra to wiadomo - brudas). Itd itp.

Proponuje zadac kilka waznych pytan zanim uwierzysz w jakiekolwiek bajeczki. Np. "czy w ostatnich 5 latach w ogole rozmawiales z lokalsem czy tylko z polonusami?" "czy w wolnym czasie wyszedles kiedykolwiek dalej niz lokalny klub/euromarket gdzie kupiles wodeczkie?" "czy masz jakichkolwiek znajomych ktorzy NIE SA polakami?". Bo akurat w tym klinicznym przypadku u dalszych znajomych odpowiedzi glownie beda 3x NIE. I nie mowie tu o nowoprzybylych a ludziach ktorzy mieszkaja tu prawie 2 dekady. Yup niektorzy zyja tu po 18 lat i nadal siedza w swoich melinach wysciubiajac leb tylko do sklepu i po fajki spod lady do "ciapaka".

Jak widzisz lutz/trumpf czy jak mu tam tez szczeka non stop o koncu cywilizacji bialego czlowieka w UK, ale jak go zapytasz kiedy spada do PL, to jednak mu sie nie spieszy. Czyli koniec cywilizacji jednak nadal lepszy niz PL, dziwne co nie? I podobnie z ta siostrzyczka - 18 lat mieszka, koniec cywilizacji panie, ale mieszka dalej. Czyli az tak zle chyba nie jest? Mi zawsze wydawalo sie, ze jak okolica jest niebezpieczna, mozna dostac kose kazdego dnia to wypadaloby sie ewakuowac a nie kusic los. Ale moze ja jakis inny jestem.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-02-06 16:11:57
06.02.2026 16:26
elathir
647.2
3
elathir
118
Czymże jest nuda?

Jedno pytanie, jakie miasto/dzielnica?

post wyedytowany przez elathir 2026-02-06 16:26:55
06.02.2026 17:25
647.3
1
trumpf
13
Generał

wszystko zalezy od tego gdzie sie mieszka.

W londynie sprawa wyglada tak, ze centrum sie rozrasta i wypycha pewne grupy spoleczne na obrzeza, obrzeza ktore do tej pory byly zdominowane niska zabudowa i zamieszkane przez placacych normalne stawki najemcow/wlascicieli.

Masowo buduje sie wysoka zabudowe, ciagle chyba jeszcze obowiazuje zasada affordable council, ktora nakazuje przekazanie 35-50% wybudowanych mieszkan do dyspozycji urzedu.

To powoduje, ze szczesliwy posiadacz swojego (z reguly) malego mieszkanka sasiaduje z 35% osob ktore dostaly mieszkanie "z urzedu" bo nie sa w stanie kupic.

I teraz jest najlepszy motyw. Jezeli taka rodzina z reguly wielodzietna itp dostaje takie mieszkanie to bardzo czesto wynajmuje je, a sama idzie mieszkac do swoich krewnych dzielac sie zyskami. Jezeli ktos pamieta pozar wiezowca (Greenfell Tower) w jednej z "lepszych" lokacji londynu, to jednym z dosc istotnych faktow bylo to ze nie dalo sie sprawdzic kto mieszkal w co najmniej 23 mieszkaniach (na 130) sama identyfikacja zwlok trwala jakies 5 miesiecy glownie z powodu kompletnego chaosu w papierach.

Co do pierdow asmodeusa, mieszkajacego na prowincji, nie warto zwracac na to uwagi, zadupia nie sa w sferze zainteresowan przecietnego beneficjenta pomocy spolecznej, pojawil sie jednak ostatnio projekt, ktory wlasnie zaklada wysylanie tychze wlasnie na zadupia. Tym samym fajne zakatki UK, w ktorych mieszkaja ludzie zarabiajacy na swoje zycie moga sie zmienic. Ta struktura nie jest oczywiscie przypisana do londynu tak jest w kazdej duzej aglomeracji.

W moim przypadku - zamieszkujac w naprawde fajnej okolicy 15 lat temu, w chwili obecnej jest to klasyczny shithole.

Druga rzecz, to zawsze bawi mnie to przeswiadczenie "polaczkow ktorzy wyszli ze wsi" jak to koegzystencja z innymi "polaczkami" w UK szkodzi.

Otoz nie, sa dwie sprawy, "polaczki w uk" to juz nie jest ten zahukany plebs co kiedys, stara emigracja zlapala kontakt z nowa emigracja, taki POSK dziala bardzo aktywnie (W zeszlym tygodniu widzialem tam Michalkiewicza, ktory wydaje sie byc bardzo dobrze zaaklimatyzowany w UK), polonia (organizuje sobie imprezy charytatywne w westminsterach i innych, niestety zawsze znajdzie sie jakas czarna owca ktora podpierdzieli kubek czy inny talerzyk z logo, ale to akurat nie jest polska przypadlosc to robia przede wszysstkim anglicy - sami byli zdziwieni kiedy powiedzialem ze nic sobie nie wzialem). Ale oczywisce zawsze beda tacy co to "hmpf, hmpf nie znam Polaka, bo ja tu juz prawie anglik jestem i to zupelnie inna kategoria".

Wracajac do sedna, sa rozne grupy Polakow tak jak sa rozne grupy Anglikow, jednak w duzych aglomeracjach faktem jest, ze obrzeza zdominowane przez klase zarabiajaca - nie pisze srednia, bo tutaj to raczej 200k+ rocznie - sa powoli przejmowane przez "beneficjentow systemu" co ogromnie wplywa na komfort zycia, moje dzieci - zapytane jaka jest glowna roznica pomiedzy Polska i UK, odpowiadaja niezmiennie - smieci na ulicy.

Aaa i zupelnie nie przeszkadza mi ze pracuje z Anglikami, im tez nie.

Z rzeczy smiesznych - zalozylem sie niedawno z kolegami, kto pierwszy wpadnie w Uberze na angielskie nazwisko kierowcy... Ciagle nie mamy wygranych.

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-06 17:39:33
06.02.2026 17:38
Maverick0069
647.4
Maverick0069
116
THIS IS THE YEAR

18 lat mieszka, koniec cywilizacji panie, ale mieszka dalej.
No nie mieszka bo on po to pojechał by pomóc jej wrócić do Polski, mogłem od tego zacząć to byś nie musiał teoretyzować.
Czyli koniec cywilizacji jednak nadal lepszy niz PL, dziwne co nie?
Z tego co podają statystyki to 3 razy więcej wraca do Polski nich wyjeżdża na wyspy więc ten ....

post wyedytowany przez Maverick0069 2026-02-06 17:44:29
06.02.2026 17:45
Drackula
😉
647.5
2
Drackula
245
Bloody Rider

Lutz i jego londyńskie projekcje część xx ;)

Jak tam złote dachówki na garażu panie milionerze?

200k aby się załapać do klasy średniej? Na panie to sporo ich w uk, jakiś 1%

06.02.2026 17:46
647.6
2
trumpf
13
Generał

sporo osob wraca, bardzo czesto wlasnie jedna z przyczyn jest to, ze czlowiek sie osiedlil, bylo fajnie a tu nagle sie okazuje, ze juz nie jest bo kiedys okolica byla bezpieczna, teraz jest niebezpieczna, jak sie dom wynajmuje, to moze jeszcze zadzialac "ewakuacja" co jednak kiedy czlowiek te pare lat temu pomyslal, ze wlasnie wybral fajne miejsce do zycia, ktore wlasnie przestalo byc fajne.

Jak tam złote dachówki na garażu panie milionerze?
200k aby się załapać do klasy średniej? Na panie to sporo ich w uk, jakiś 1%

Ja nigdy nie mowilem ze jestem klasa srednia misiu, znam swoje miejsce.
Ale nie mam aspiracji do zaliczania sie do klasy sredniej bo zarabiam powyzej sredniej. W UK raczej liczy sie to troche inaczej niz w PL gdzie do klasy sredniej aspiruje kazdy kto ma mieszkanie i samochod.

Jak z ciebie wylaza kompleksy Drackula, to jest nieprawdopodobne.

Usicislajac - w londynie wedlug "statystyk" klasa srednia jest praktycznie kazdy, umowmy sie 90k na gospodarstwo domowe to nie jest jakis nie wiadomo jaki wyczyn - a to juz podobno upper-middle.

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-06 17:55:32
06.02.2026 17:47
Herr Pietrus
647.7
3
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

No to kiedy wracasz, Lutz, skoro jest źle i będzie tylko gorzej? Chyba cię na Polskę stać? I nie jesteś przecież nieudacznikiem, który musi siedzieć tam, gdzie go rzuciło, bo nie potrafi zadbać o siebie oraz bliskich i się przeprowadzić. No więc? Kiedy wracasz? Przecież w obliczu całego tego syfu w Niemczech/Francji/Hiszpanii to jedyna słuszna decyzja. Lokalsi mogą mieć problem, bo to co innego porzucić ojczyznę, ale imigrant? Pakuje majdan i jedzie tam, gdzie będzie lepiej/bezpieczniej, tak jak już raz zrobił. Tym bardziej, jeśli to oznacza powrót do ojczyzny właśnie.
Masz własny dom - tym prościej, przecież w UK nieruchomości osiągają kosmiczne ceny, za kasę ze sprzedaży kupisz dwa apartamenty w Warszawie, a jeszcze na pączka u Gesslerowej zostanie.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-02-06 17:50:17
06.02.2026 17:49
647.8
2
trumpf
13
Generał

pewnie jak juz skoncze sie budowac ;)

06.02.2026 17:57
Bukary
647.9
4
Bukary
244
Legend

Maverick, moja córka studiuje we Francji (Lyon). Jakoś nie potwierdza twoich rewelacji. Dość często wychodzi z akademika i mimo wszystko mówi, że Francja nadal istnieje. :)

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-06 18:00:25
06.02.2026 18:00
😂
647.10
4
Asmodeus
52
Senator

Bukary
prowincja, nie slyszales lultza?

06.02.2026 18:04
Drackula
😉
647.11
4
Drackula
245
Bloody Rider

Ja mam kompleksy? No proszę cię. To nie ja muszę wstawiać rzewne historyjki o angielskich kolegach. To nie ja mam potrzebę wmawiania innym że mieszkają na wsi a mój garaż kosztuje więcej niż ich dom.

06.02.2026 18:33
😂
647.12
3
Mianoliito
25
Senator

Lutz i jego londyńskie projekcje część xx ;)

Napisał londyńczyk z Podlasia. Doktor nauk wszelakich.

06.02.2026 19:20
madmec
647.13
1
madmec
110
Generał

Jak mieszka w gównianej dzielnicy to i ma problemy.

Jak ja mieszkałem w tzw. nie najlepszej to najnormalniejsi i najspokojniejsi sąsiedzi to byli czarni imigranci z Afryki.

post wyedytowany przez madmec 2026-02-06 19:20:52
06.02.2026 19:24
647.14
4
Asmodeus
52
Senator

Nie no, przecie lutz mieszka w lądku wiec wie WSZYSTKO o WSZYSTKIM w calej anglo-sferze. Przypomina mi to troche "wujka z juesej" ktory przyjezdza do rodziny i opowiada bajki z tylka o tym jak mu sie powodzi i jakie ma wspaniale zycie. A jeszcze jak przywiezie Dr Peppera? Klekajcie narody!

Tylko, ze mamy rok 2026 a nie 1990 i internet jest powszechnie dostepny, wiec lutz przestal byc jedynym zrodlem informacji o "tej tam anglji". I czytajac jego wypociny mozna co najwyzej sie posmiac, bo koles kleci bajere na podstawie tego co widzi w swoim getcie i liczy ze nikt nie powie "sprawdzam". Ale spoko, niech bajeruje dalej. Tyle, ze tego typu "wrzutki lutza" z ktorych kolo byl (jest?) znany na golu to tez licza sobie z dobre 15 lat i dzisiaj nie robia na nikim wrazenia.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-02-06 19:25:47
06.02.2026 19:25
647.15
1
trumpf
13
Generał

Jak mieszka w gównianej dzielnicy to i ma problemy.
Kolejny zakompleksiony...
Czytales co pisalem? czy juz po polsku nie bardzo ze zrozumieniem

Jak na razie to wlasnie z postow asmodeusowych i twoich wychodzi klasyczne "z Polakami to sie nie zadawac bo to wiocha".
Juz nie wnikam w przyczyny, ale powiedzialem juz wczesniej, tak to jest jak sie wyzej sra niz dupe ma.

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-06 19:26:57
06.02.2026 19:29
647.16
3
Asmodeus
52
Senator

z Polakami to sie nie zadawac bo to wiocha

Moze nie ze wszystkimi: jak zajdziesz ciut wyzej, i wychylisz sie poza mury getta to znajdziesz i wartosciowe jednostki. Jednakze zadawanie sie z toba to bylaby jednak wiocha, wiec dla pewnosci omijam wszystkich; a nuz bym jeszcze przypadkiem na ciebie trafil i bylby "pszypau"

06.02.2026 19:35
madmec
647.17
1
madmec
110
Generał

trumpf

Czy ty jestes Maverick0069, czy cos przegapilem?

06.02.2026 19:37
😁
647.18
1
trumpf
13
Generał

madmec
sorry, syndrom oblezonej twierdzy

Moze nie ze wszystkimi: jak zajdziesz ciut wyzej, i wychylisz sie poza mury getta to znajdziesz i wartosciowe jednostki. Jednakze zadawanie sie z toba to bylaby jednak wiocha, wiec dla pewnosci omijam wszystkich; a nuz bym jeszcze przypadkiem na ciebie trafil i bylby "pszypau"

Mysle, ze w twoim przypadku to bardzo dobre rozwiazanie, wiele tez tlumaczy.

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-06 19:39:09
06.02.2026 19:49
madmec
647.19
madmec
110
Generał

W porzadku, to zreszta jeden z powodow dla ktorych nie lubie robic wycieczek osobistych.

Glupio mi tez 'napadac' mniejszosci ;).

post wyedytowany przez madmec 2026-02-06 19:49:12
06.02.2026 19:55
Drackula
647.20
1
Drackula
245
Bloody Rider

Napisał londyńczyk z Podlasia. Doktor nauk wszelakich.

Kolejny z projekcjami ;) przecież pisałem skąd mniej więcej w Polsce pochodzę oraz w jakim rejonie uk mieszkam.

Ale cały czas to Podlasie przywołujesz jakby ci jakiś podlasiak kuku zrobił;)

Ale może miałeś Lutza na myśli:))

post wyedytowany przez Drackula 2026-02-06 19:58:11
06.02.2026 20:16
Maverick0069
647.21
1
Maverick0069
116
THIS IS THE YEAR

Bukary
Super, cieszę się.
elathir
Zapytałem, czekam na odpowiedź - dam znać.

06.02.2026 20:17
elathir
647.22
2
elathir
118
Czymże jest nuda?

Pytam się, bo z tego co wiem, jest pewien problem, ale on dotyczy kilku dzielnic w całym kraju. Ze dwie w Paryżu i Marsylii i po jednej w jeszcze 3-4 miastach. Te wszystkie traumatyczne nagrania pochodzą z raptem kilku miejsc w skali kraju (najczęściej Calais, bo to najmniejszy z dotkniętych miast).

Ale pisanie o tym, że Francja się skończyła na tej podstawie to spore nadużycie.

Przykładowo, wiecie jaki Europejski kraj ma największy odsetek muzułmanów (pomijając te na Bałkanach historycznie muzułmańskie) i w jakim kraju przybywa ich najszybciej i grozi mu islamizacja jeszcze za naszego życia?

spoiler start

Rosja

spoiler stop

post wyedytowany przez elathir 2026-02-06 20:28:48
06.02.2026 20:47
NewGravedigger
647.23
3
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

IMHO obie strony próbują trochę naciągać swoje argumenty. Z jednej strony mówią, że miasta są pełne islamistów, z drugiej że dotyczy to tylko kilka dzielnic.

Z moich obserwacji wynika, że we włoszech i espani jest to naprawdę duży problem. W samym londynie byłem w dzielnicach, które są stricte arabskie - tj. okutane baby, dzieci bawiące się o 2 w nocy na ulicy, sklepy ze złotem i kebabami.

U niemców wiem z pierwszej ręki, że są przynajmniej regiony, w który jest to również duży problem. Niemcy skarżą się na brak funduszy np. na drogi, bo te idą na świadczenia. Duża część osób w tych miastach wyprowadza się np. poza centrum, które są przejmowane przez turków/arabusów.

06.02.2026 21:17
madmec
647.24
madmec
110
Generał

elathir
Zadalbys jakies trudne pytanie ;). Nie bede spojlerowac, ale to ciekawe, ze ten kraj stoi za wileoma europejskimi

spoiler start

ruchami nacjonalistycznymi i propaganda anty-europejska

spoiler stop

.

post wyedytowany przez madmec 2026-02-06 21:18:00
06.02.2026 22:48
😊
647.25
Mianoliito
25
Senator

Kolejny z projekcjami ;) przecież pisałem skąd mniej więcej w Polsce pochodzę oraz w jakim rejonie uk mieszkam.

Dobrze wiesz, że już nikt w to nie wierzy :)

06.02.2026 17:12
NewGravedigger
648
4
odpowiedz
21 odpowiedzi
NewGravedigger
204
spokooj grabarza
06.02.2026 17:46
Maverick0069
😁
648.1
Maverick0069
116
THIS IS THE YEAR

Hihi.

06.02.2026 18:25
NewGravedigger
648.2
2
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Bekę mam z tego, bo chyba gorszego zdjęcia nie dało się zrobić/znaleźć.

06.02.2026 19:27
😂
648.3
2
trumpf
13
Generał

sikorski vibes

06.02.2026 20:40
John_Wild
😉
648.4
John_Wild
55
Okropnie_Wściekły_Dzik

Noooo, jak jest już list gończy to teraz na pewno go capną ;) Ciekawe czy Orban wie co mu grozi za ukrywanie tego rzezimieszka ;)

06.02.2026 20:43
NewGravedigger
648.5
3
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Ofc nie. Ale np. w kampanii wyborczej się już nie pojawi.

Osobiście mam nadzieję, że faktycznie nie będą fujarami i nie zawieszą postępowania z uwagi na ukrywanie się sprawcy, tylko pociągną to w trybie osób nieobecnych. Jak już pójdzie to do sądu to wątpliwym jest dla mnie, aby cofnęli akt oskarżenia.

06.02.2026 22:12
elathir
648.6
1
elathir
118
Czymże jest nuda?

Tylko, że ten list gończy ma dwa cele:
1) jest niezbędnym krokiem do wystąpienie o Europejski nakaz aresztowania
2) umożliwia ściganie osób, które pomagają mu się ukrywać a zostały w Polsce, utrudni mu to kontakty

06.02.2026 22:14
[Gammorin]
😂
648.7
[Gammorin]
103
N7

Dostanie w USA azyl i tyle go widzieli.

06.02.2026 22:52
😂
648.8
1
Mianoliito
25
Senator

ja mam pytanie, jak go sprowadzą, to będą losować sędziego aż im w końcu wypadnie ktoś z justytutki? A jeśli jednak wypadnie na neosędziego to uznają wyrok? Przecież po tym co wyprawia wasz żurek, to każdy europejski sąd nie pozwoli oddać go naszemu wymiarowi "neo-sprawiedliwości"

06.02.2026 22:58
NewGravedigger
648.9
2
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Tak będzie tubololo, tak będzie.

06.02.2026 23:56
😂
648.10
2
Mianoliito
25
Senator
Image

człowieczku, przecież ta wasz władza to jakaś jedna wielka kpina

https://wiadomosci.wp.pl/byl-na-akcji-w-sprawie-owsiaka-trzy-tygodnie-pozniej-awansowal-policja-bez-zwiazku-7122701757426464a

W artykule opisaliśmy, że 12 stycznia wpis 66-letniej Izabeli Majewskiej dostrzegli funkcjonariusze policji z Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości w Radomiu. Biuro ocenia, że wpis to groźba bezprawna - czyli przestępstwo z art. 190 Kodeksu karnego (ściganie tego przestępstwa odbywa się na wniosek pokrzywdzonego). 14 stycznia około godz. 19 do mieszkania Majewskiej udała się ekipa z Komendy Miejskiej Policji w Toruniu. Ustaliliśmy, że byli w niej: pierwszy zastępca komendanta miejskiego policji w Toruniu nadkom. Arkadiusz Górecki, naczelnik wydziału kryminalnego KMP w Toruniu asp. szt. Cezary Więcławski oraz jeden z funkcjonariuszy wydziału kryminalnego.

neosędziowie, neoprokuratorzy wzajemnie nie uznający siebie albo swoich wyroków, losowanie do skutku, zajęcie akt dyscyplinarnych sędziów w tym samego....... żurka - utajnienie jego oświadczeń majątkowych, wrzosek nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wynoszenie dokumentów i pisanie wniosków przez kancelarie prawne obecnej tefałpe w sprawie... tefałpe, a do tego lordpolnord giertych - Ludzie to jest cyrk! A drobnozmianowcy przeszczęśliwi, bo gonią ziobrę! Ach, ale mu teraz dowalą! I to jest sukces!

07.02.2026 00:23
NewGravedigger
648.11
7
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Dzisiaj wylosowaliśmy tubalola dającego wysrywy na inne tematy, niż omawiany.

07.02.2026 00:48
dafton.
648.12
dafton.
30
Konsul

oj widac ze mocno zabolalo

07.02.2026 08:35
😂
648.13
Mianoliito
25
Senator

Dzisiaj wylosowaliśmy tubalola dającego wysrywy na inne tematy, niż omawiany.

Jak to nie człowieczku? A kto go niby ściga? Prokuratorzy, czy neo-prokuratorzy? A kto go będzie sądził? Sędziowie? Czy może Neosędziowie? A może Justytutki losowane do skutku? - Zadajcie sobie pytanie, jaki sąd zgodzi się na jego ekstradycje biorąc pod uwagę, że wasz żurek losuje sędziów do skutku? Kto się na to zgodzi? Jaką on ma gwarancję uczciwego procesu? Człowieczku, gdyby takie rzeczy działy się za PISU, (choć się nie działy) to dałrbyś pizde w niebogłosy! A teraz? Wszystko wam pasuje - jest zajebiście!

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-07 08:35:31
07.02.2026 08:51
NewGravedigger
648.14
NewGravedigger
204
spokooj grabarza
Image

Piecze.

07.02.2026 09:22
648.15
Mianoliito
25
Senator

czyli wygrałem, znowu moja racja najmojsza :)

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-07 09:34:59
07.02.2026 09:30
NewGravedigger
648.16
6
NewGravedigger
204
spokooj grabarza
Image

Oczywiście. Jako nagrodę za wieloletnie wygrane w dyskusjach samego ze soba przygotowalem ci statuetke do postawienia na monitorze.

07.02.2026 09:35
648.17
1
Mianoliito
25
Senator

Bo co ty możesz innego napisać? przecież widzisz ten cyrk, widzisz jaka to jest kwadratura koła, widzisz, że nie ma żadnej woli rozwiązania tego problemu, nie ma żadnego pomysłu, wiesz dobrze, że nie da się wywalić połowy czyli 3000 sędziów, nowych i starych, którzy awansowali za poprzedniej władzy, a stali się neosędziami, WIESZ DOBRZE, ŻE BY TO ZAŁAMAŁO PAŃSTWO PODWAŻAJĄC WYROKI W PONAD 3 MLN SPRAW! wiesz dobrze, że każdy taki sędzia wygra przed każdym europejskim sądem, bo jest sędziom z mocy konstytucyjnych praw prezydenta i nie ma znaczenia kto go powoływał, bo przecież uznaliśmy sędziów i prokuratorów PRLowskich'! Co potwierdzał kolejnymi wyrokami wasz TSUE - Wiesz, dobrze, że można podważyć wyrok każdego sędziego losowanego do skutku. My obaj zdajemy sobie z tego sprawę.

07.02.2026 09:47
NewGravedigger
648.18
5
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Jest sedziom?! No to jak jest sedziom no to pewnie masz rację.

Wiesz tyle co świnia o niebie chłopcze. A mogę napisać to co napisałem, czyli że dzisiaj many wersje tubolola, który probuje zakrzyczec jeden temat innymi xd

07.02.2026 10:23
😊
648.19
2
Mianoliito
25
Senator

i widzisz malutki człowieczku, dyskusja z tobą to jak kopanie do pustej bramki - poza wchodzeniem na mnie nie masz żadnej logicznej argumentacji - Nic, kompletna pustka. Dlatego ciągle wygrywam. Moja racja najmojsza :)

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-07 10:25:11
07.02.2026 14:00
Maverick0069
648.20
Maverick0069
116
THIS IS THE YEAR

Ten list gończy jest powiewem świeżości dla własnego elektoratu odnośnie rozliczeń.
Idealnie to będzie mobilizować wyborców, późno ale jednak coś w tym temacie się zadziało.
Chociaż uważam, że Pis mimo spadków w sondażach ma dzięki Panu Czarzastemu lepsze karty.
Primo - bezpieczeństwo.
Sojusznik niezbędny do jego zapewnienia?
USA!
Z kim USA się gryzie?
A no z koalicją.
Na mnie nie działa ten bait, ale na wiernych zadziała.

07.02.2026 14:19
NewGravedigger
648.21
1
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Kolejny, który próbuje zmienić temat, teraz na usa. Czy ja piszę o usa? Nie.

07.02.2026 00:23
-=Esiu=-
😁
649
3
odpowiedz
-=Esiu=-
220
Everybody lies
Image

07.02.2026 08:24
650
1
odpowiedz
16 odpowiedzi
trumpf
13
Generał

bardzo dobry post, idealnie oddający sposób argumentacji w praktycznie każdej dyskusji obecnie

https://x.com/PiotrGursztyn/status/2019733048099553781

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-07 08:25:08
07.02.2026 08:50
Bukary
650.1
8
Bukary
244
Legend

Już w czwartym zdaniu w tym wpisie pojawia się dokładnie tego rodzaju manipulacja, przed którą autor rzekomo przestrzega. A potem jest tylko gorzej: np. Czarzasty zaatakował sojusznika, który nas nie atakuje; Czarzasty nie mówił prawdy o Trumpie; pochwalając postawę Czarzastego w tej sprawie, zapominamy, że jest komuchem realizującym kacapskie interesy; Amerykanie są lepszym sojusznikiem Polski niż Niemcy itp. Półprawdy, manipulacje, niedopowiedzenia, nieuzasadnione supozycje itp.

Po pierwsze, równie dobrze można powiedzieć, że Trump nieraz "atakował" Europę (oraz UE, w tym Polskę). I to nie tylko werbalnie (banialuki o "zgniliźnie" czy "upadku" Starego Kontynentu, groźba przejęcia Grenlandii itp.), ale i poprzez regulacje prawne (np. wojna handlowa) czy "uwalanie" naszych interesów wskutek różnego rodzaju nacisków (Big Techy itp.). Po drugie, bez problemu można uznać, że Czarzasty powiedział prawdę: Trump nie zasługuje na Pokojową Nagrodę Nobla, bo raczej podtrzymuje lub wznieca konflikty, a nie przynosi zgody. Po trzecie, aprobata dla słów lub postawy Czarzastego w konkretnej sprawie nie musi iść w parze z "wybielaniem" całej biografii czy osoby marszałka (świat nie jest czarno-biały). Po czwarte, skoro Czarzasty pełni rolę rosyjskiego pionka, to dlaczego podobne określenia w kontekście działań Trumpa wobec Europy i Ukrainy (oraz w kontekście teorii "Krasnowa") już nie mają uzasadnienia (po owocach ich poznacie)? Po piąte, skoro chęć ukarania Ukraińców za wysadzenie NS świadczy o tym, że Niemcy nie są naszymi sojusznikami i nie wspierają Ukrainy, to dlaczego brudzik z Rosją w wykonaniu Trumpa, wstrzymanie finansowania pomocy wojskowej i ciągłe dissowanie prezydenta Ukrainy świadczą o tym, że Amerykanie są naszym sojusznikiem? Itd. Itp.

Jak widać, wypowiedź, którą przywołałeś, również można uznać za jednostronny zbiór manipulacji oparty na emocjach, a nie trzeźwej analizie problemu. Aż przejrzałem resztę wpisów na tym profilu... Mamma mia!

Jeśli wzywasz do tego, żeby forumowicze posługiwali się RiGCz-em, szanowali dyskutantów i nie obrażali ich inteligencji, to może warto wcielać swoje apele w życie i dawać innym przykład? ;)

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-07 09:15:48
07.02.2026 09:09
650.2
2
Mianoliito
25
Senator

bardzo dobry post, idealnie oddający sposób argumentacji w praktycznie każdej dyskusji obecnie

"Gra w interpretację" polega na wpajaniu opinii publicznej tego, kto jest w niej dobry, a kto zły.

to już lata temu było opisane, dlatego ciągle odwołuje się do kompleksów wyższościowych, wyższości moralnej, paniki moralnej opartej na strachu - zwróć uwagę, że oni ciągle się czegoś boją, co doprowadza ich do heurystyki poznawczej - ciągle są wstanie paniki moralnej, a to piekło kobiet, a to lpg+ i prawa kobiet i mniejszości, wszędzie ruska agentura, wsadzanie do więzienia, wojsko na ulicy, upadła gospodarka, ukryte długi, biedni uchodźcy, mordujo ludzi na granicy! padające firmy, powrót faszyzmu, planeta płonie! Pamiętasz tą atmosferę przed 2023? - To była ciągła histeria!
Tak było do 2023 - a teraz? Sfałszowane wybory, wszystko to putin, wszędzie ruscy agenci, straszny Braun! a to odbiorą Ukrainie wsparcie, ciągłe straszenie polexitem, teraz wybitnie są wzmożeni działaniami trumpa i ICE - Ciągle są straszeni - co skraca proces decyzyjny, który jest impulsywny, tunelowy, ignoruje niuanse.
- Od lekko dekady są w ciagłym strachu, zauważ, zawsze to samo środowisko o coś walczy przeciw czemuś protestuje - ma to zasięg globalny - np. w USA to było ME TO, BLM, ICE, jak zastrzelą czarnego to masz zamieszki, jak zadźga czarny białą to już wszyscy mają to gdzieś - Dlatego tak często przecież autentyczna empatia przeradza się w empatię performatywną - rodzaj rytuału potwierdzania własnej dobroci w ramach zdobywania "socjalnych" punktów

- Jak to wykorzystują politycy i środowiska z nim związane np. onety, gazety, telewizja? Oczywiście ciągle straszą, jedynym ich zasobem jest strach - Są fabrykami emocji! To jest cały przemysł! A oni ciągle się na to łapią - bo strach skraca proces decyzyjny i opinia pojawia się wręcz automatycznie - a nawet jeśli potem pojawią się niuanse i np. powinni zmienić zdanie (np. w kwestii "biednych" ludzi na granicy) to tego nie zrobią, bo pojawia się mechanizm dysonansu poznawczego podbity błędem konsekwencji - czyli z jednej strony będą racjonalizować, albo ignorować nowe informacje, bo to pozwala im żyć w zgodzie z samym sobą, a z drugiej strony błąd konsekwencji nie pozwala im zmienić raz publicznie wygłoszonej opinii - i ten mechanizm jest bezlitośnie wykorzystywany przez media i polityków. A nasi drobnozmianowcy ciągle tkwią w tym stanie.

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-07 09:15:35
07.02.2026 09:27
Bukary
😉
650.3
12
Bukary
244
Legend

Tak, tak, Manolito. "Dobrozmianowcy" jadą na emocjach, ignorują niuanse i cierpią na przypadłości związane z heurystyką poznawczą, ale ty w ogóle nie masz klapek na oczach i nie idziesz w zaparte, dowodząc, że czarne jest białe, a białe jest czarne (błąd konsekwencji, powiadasz?).

Tak było. :)

BTW, w tych obozach dla imigrantów aresztowanych przez ICE to nadal panują takie warunki, jak w kurortach? Agencje pozarządowe, które badały sprawę, dziennikarze śledczy i urzędnicy ONZ-u nie mają pojęcia, o czym gadają, a ty wiesz lepiej, bo nie jedziesz na emocjach, nie ignorujesz niuansów, widzisz szerszy obraz i nie masz problemów z heurystyką poznawczą? No i wiadomka: pouczanie "dobrozmianowców" połączone z kpiną nie jest już przejawem sytuowania się w pozycji moralnej wyższości.

A poważnie: w wielu przypadkach zawartość "argumentacyjna" twoich wypowiedzi przywodzi na myśl problemy, które opisujesz (błąd konsekwencji, ignorowanie niuansów, wewnętrzna sprzeczność, racjonalizacja tego, co złe itp.). Przecież już wiele lat temu sugerowałem, żebyś poddał autorefleksji to, co piszesz (pamiętasz "Schemat dyskusji z Manolitem"?). Jeśli więc twierdzisz, że "dobrozmianowcy" ciągle "tkwią w tym stanie", to muszę na koniec napisać: lekarzu, lecz się sam. ;)

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-07 09:43:39
07.02.2026 09:29
elathir
650.4
9
elathir
118
Czymże jest nuda?

Bukary - nic dodać nic ująć.

Mnie osobiście najbardziej w obrońcach poddaństwa wobec USA rozwalają argumentacje oparte o niewiedze historyczną i niezrozumienie historii odwołujące się do 1939 roku.

Jak ktoś występuje z argumentami, że sojusznicy nas wtedy zdradzili i temu mamy nie ufać Francji czy UK (które wojnę Niemcom wypowiedziały i miały zamiar walczyć aż do ich pokonania i przywrócenia Polsce niepodległości) a zamiast tego mamy ufać USA (które nas sprzedało Stalinowi) to mnie śmiech ogarnia.

Zresztą kolejnym niezrozumieniem tutaj są intencje. Otóż ja nie wierze tutaj w sentymenty a w interesy, kraje UE mają interes stanąć po naszej stronie (wpakowały w nas mnóstwo kasy, mają u nas fabryki, jesteśmy częścią siły gospodarczej, która jako całość daje im dźwignie w negocjacjach z USA i Chinami itd.) gdzie USA niespecjalnie, niby za ochronę płacimy, ale tutaj całość polega na zapewnieniach jedynie.

07.02.2026 09:34
NewGravedigger
650.5
10
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Ale Bukary czego Ty nie rozumiesz? Temat uchodźców to wykreowana panika moralna, natomiast temat gwalcacych migrantow to patriotyzm. Nie wiem jak można tego nie widziec. Tak samo 15 letnie jebanie tego samego tematu o wraku samolotu to dbanie o pamięć, a nie podsycanie nastrojów

07.02.2026 09:48
650.6
2
Mianoliito
25
Senator

Tak, tak, Manolito. "Dobrozmianowcy" jadą na emocjach, ignorują niuanse i cierpią na przypadłości związane z heurystyką poznawczą, ale ty w ogóle nie masz klapek na oczach i nie idziesz w zaparte, dowodząc, że czarne jest białe, a białe jest czarne (błąd konsekwencji, powiadasz?).

a żebyś wiedział, często mi się zdarza, bo ja też nie jestem wolny od tych mechanizmów, ale różnica jest taka, że ja nie żyje w strachu i jeśli to piszę to jest to wyzute z emocji - co mi się często zarzuca - że jestem kawał gnoja. Mogę racjonalizować, popadać w błąd konsekwencji, ale nie kieruje się emocjami, niuansuje, moje opinie nie są skrócone do rekacji, strach-opinia. To jedyna i zasadnicza różnica między nami. Nie tokenizuje swojej "dobroci" nie popisuje się swoją empatią - nie traktuje tego jak waluty, dzięki której uzyskam społeczne poparcie w swoje bańce - Przez co jak wy nie ignoruje ofiar, które nie pasują do narracji (np. gwałcone kobiety na granicy przez emigrantów, niewolnictwo, morderstwa, 200 000 wydalonych z wyrokami- czyli ofiar tych ludzi)

BTW, w tych obozach dla imigrantów aresztowanych przez ICE to nadal panują takie warunki, jak w kurortach? Agencje pozarządowe, które badały sprawę, dziennikarze śledczy i urzędnicy ONZ-u nie mają pojęcia, o czym gadają, a ty wiesz lepiej, bo nie jedziesz na emocjach, nie ignorujesz niuansów, widzisz szerszy obraz i nie masz problemów z heurystyką poznawczą? No i wiadomka: pouczanie "dobrozmianowców" połączone z kpiną nie jest już przejawem sytuowania się w pozycji moralnej wyższości.

przecież to jest proste jak budowa cepa, w 2018 widziałem zdjęcia dzieci, takich pięcioletnich leżących na materacach za siatką, (tragedia) czy te agencje poza "badaniami" mają jakąś faktografię? Zdjęcia, nagrania jak wygląda to teraz? Bo ja widziałem na kanale asmongolda jak wygląda taki ośrodek - ten największy w teksasie - osobne pokoje, sale do wypoczynku, nawet komputery - Masz jakieś nagrania? Zdjęcia w jakich warunkach żyją? Jestem otwarty, pokaż mi je, a zmienię lub skoryguje zdanie.

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-07 09:59:13
07.02.2026 09:58
Bukary
😍
650.7
7
Bukary
244
Legend

Zdjęcia, nagrania jak wygląda to teraz? Bo ja widziałem na kanale asmongolda jak wygląda taki ośrodek - ten największy w teksasie - osobne pokoje, sale do wypoczynku, nawet komputery - Masz jakieś nagrania? Zdjęcia w jakich warunkach żyją?

Serio? Wrzuciłem już odnośniki do raportów różnych organizacji (pozarządowych i międzynarodowych), artykułów ze statystykami sądowymi i opisem różnych przypadków nadużyć czy wręcz przestępstw, a ty mnie "zaginasz" Asmongoldem i jednym nagraniem z jakiegoś ośrodka, w którym akurat nawet trawa jest na zielono pomalowana? I jeszcze sugerujesz, że jak nie ma innych nagrań, to nie ma sprawy?

Lepszej ilustracji tego, o czym pisałem wyżej, nie mogłem sobie wymarzyć. :)

I uprzedzę dalszy przebieg wydarzeń: masz rację, znowu wygrałeś dyskusję.

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-07 10:02:48
07.02.2026 10:10
650.8
2
Mianoliito
25
Senator

Zadaj sobie proste pytanie, dlaczego wśród tych badań, gdzie papier wszystko przyjmie nie ma nagrań i zdjęć? Przecież kompletnie zamknięto by wszelką dyskusje - Jak bym miał ci odpowiedzieć widząc znowu dzieci na materacach za drutem kolczastym? A może te zdjęcia są, tylko nie pasują do narracji? Ja widziałem nagrania - naprawdę dużo zmieniło się od czasów obamy, pierwszego trumpa i bidena - Rozwiązali ten problem. (a to że są wypadki nie uzasadnionego użycia siły, dochodzi do przemocy to przez samą skale musiało do tego dojść - 670 000 deportowanych (w tym 200 000 z wyrokami sądowymi, czyli to chyba nie są same aniołki? można spodziewać się oporu? ) blisko 100 000 w aresztach, ogromny wzrost przemocy wobec agentów - ogromny wzrost napięcia i protestów włącznie z użyciem siły i ostrych narzędzi - strzelają nawet do agentów ICE, widziałem nagrania z linczowania jednego z nich)

Serio to robię, bo widziałem na naszej granicy jak to wyglądało, jak te same organizacje jak np amnesty - kompletnie skręcone i opanowane przez lewusów kolportowały i powielały zakłamane informacje, nawet WHO zostało opanowane przez chińczyków i jej zalecenia były zgodne z partyjną linią pekinu (patrz słynny wywiad gdzie dziennikarz wspomniał o tajwanie) poza Lekarzami bez granic - Którzy jeszcze się nie skompromitowali nie mam zaufania do żadnych organizacji, obojętnie czy zajmujących się ratowaniem planety, dezinformacją (zwykle sponsorowane przez rządy) dlatego chce nagrań i zdjęć. Bo na naszej granicy też miały być doły z ciałami, miało być przerzucanie ciał przez granice i gdzie są? Straszne puschbecki nadal są stosowane bo prawo do ich użycia jest kompletnie odstające do realiów - Gdzie się podziali ludzie którzy w to uwierzyli? Dlaczego teraz nie protestują choć zwiększono możliwości użycia broni po śmierci naszego żołnierza? gdzie się podziali ci wszyscy którzy wtedy moralizowali i popisywali się swoją dobrocią? Po czyich rękach spływa krew tego chłopaka? Kto znajdował zrozumienie dla szturmów przez granice zamiast udawania się do wyznaczonych punktów?

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-07 10:30:42
07.02.2026 10:13
abesnai
650.9
5
abesnai
108
Kociarz

Via Tenor

I uprzedzę dalszy przebieg wydarzeń: masz rację, znowu wygrałeś dyskusję.
Finał każdej praktycznie dyskusji z Mianollito jest znany bez względu na wagą argumentów oponenta.

post wyedytowany przez abesnai 2026-02-07 10:14:13
07.02.2026 11:10
Drackula
650.10
5
Drackula
245
Bloody Rider

Bełkot lolita jest zazwyczaj nudny i powtarzalny ale…

Bo na naszej granicy też miały być doły z ciałami, miało być przerzucanie ciał przez granice i gdzie są?

Co on pier….?to już raczej jakas choroba:0

07.02.2026 11:29
650.11
2
trumpf
13
Generał
post wyedytowany przez trumpf 2026-02-07 11:39:05
07.02.2026 11:32
Bukary
650.12
8
Bukary
244
Legend
Image
Wideo

Zadaj sobie proste pytanie, dlaczego wśród tych badań, gdzie papier wszystko przyjmie nie ma nagrań i zdjęć?

Manolito, nie wziąłeś pod uwagę mojej sugestii na temat autorefleksji i zacząłeś brnąć w teorie spiskowe. Wkroczyliśmy więc szybko w etap dyskusji, który wywołuje u mnie raczej uśmiech (trochę politowania, a trochę znużenia). "Szuriat", pamiętasz?

Dlaczego? Bo nietrudno znaleźć nagrania dokumentujące mniej lub bardziej fatalne warunki w obozach ICE (z lat 2025-2026), choć nie jest ich wiele (z powodów, które wyjaśniam poniżej). To dobrze pokazuje, jakimi metodami próbujesz "wygrać dyskusję". Nie sprawdzasz faktów (chyba świadomie i cynicznie), zanim zabierzesz głos. Próbujesz natomiast (zgodnie z zaleceniami Steve'a Bannona) "zalać rozmówców gównem", a więc wrzucasz wpisy wypełnione słowotokiem i ciągłymi dyskusyjnymi "czelendżami" (a znajdź to, a znajdź tamto; a jest nagranie?; a niby gdzie to powiedziałem?), licząc na to, że oponent - z braku czasu czy możliwości - w końcu "się podda".

Masz (choć w żadną autorefleksję z twojej strony nie wierzę):

Nowy Jork:

https://www.nyic.org/2025/07/new-video-shows-inhumane-conditions-inside-ice-detention-center-at-26-federal-plaza-ice-breaking-oversight-law/

https://www.bbc.com/news/videos/cly1yvql04ko

https://www.theguardian.com/us-news/video/2025/jul/22/footage-reveals-harsh-conditions-inside-ices-new-york-city-confinement-centre-video

Baltimore (już chyba usunięte, jest opis):

https://thedailyrecord.com/2026/01/28/viral-video-overcrowded-ice-holding-cells-baltimore-lawsuit/

https://www.washingtonpost.com/immigration/2026/01/28/maryland-ice-facility-overcrowding-video/

Teksas:

https://www.pbs.org/video/family-detention-1769636564/

https://www.latimes.com/nation/nationnow/la-na-nn-texas-immigrant-children-20140618-story.html

Floryda:

https://www.hrw.org/report/2025/07/21/you-feel-like-your-life-is-over/abusive-practices-at-three-florida-immigration

https://extremearturo.substack.com/p/migrant-detention-centers-on-the

I różne miejsca:

https://www.aclu.org/news/immigrants-rights/immigrant-kids-keep-dying-cbp-detention

https://www.pbs.org/newshour/show/a-firsthand-report-of-inhumane-conditions-at-a-migrant-childrens-detention-facility

https://www.pbs.org/video/family-detention-1768949501/
https://www.youtube.com/watch?v=V1abCYFCyY4

Co więcej, jeśli nagrania czy zdjęcia nie wystarczą, a raporty organizacji pozarządowych to elementy "spisku lewaków", mamy przecież dokumenty i statystyki sądowe, zeznania lekarzy czy informacje (oficjalne) o liczbie zgonów w ośrodkach z powodu przemocy (np. duszenie) czy braku dostępu do medyków (leków). Raporty dotyczą różnych obozów i stanów (Nowy Jork, Maryland, Floryda, Teksas). Wiele odnośników, w których znajdują się powyższe informacje, już wklejałem w innym wątku, opisując dokładniej warunki w placówkach ICE (przeludnienie, brak pomocy medycznej, środków higienicznych, przemoc wobec więźniów itp.), więc dorzucę tylko kilka dodatkowych:

https://www.aclu.org/news/immigrants-rights/inside-an-ice-detention-center-detained-people-describe-severe-medical-neglect-harrowing-conditions

https://www.hrw.org/report/2025/07/21/you-feel-like-your-life-is-over/abusive-practices-at-three-florida-immigration

https://www.miamiherald.com/news/local/immigration/article302968939.html

Wróćmy teraz do twojego pytania. Dlaczego w mediach nie pojawiają się setki nagrań z ośrodków ICE? Z wielu przyczyn, które nie mają nic wspólnego ze "spiskiem lewaków". Przede wszystkim ICE rutynowo zabiera telefony komórkowe i inne urządzenia elektroniczne osobom aresztowanym zaraz po zatrzymaniu. W efekcie większość filmów, które "wyciekają", to rzadkie przypadki, gdy ktoś zdoła przemycić komórkę lub nagrać coś w tajemnicy. Nagrania z Baltimore czy Nowego Jorku pochodzą z takich właśnie źródeł.

Dalej: ICE mocno ogranicza wizyty niezależnych mediów - często odmawia wstępu na teren obozów lub pozwala tylko na kontrolowane, "ustawione" wycieczki (tzw. media tours), gdzie nie można swobodnie filmować. Nawet członkowie Kongresu muszą zgłaszać wizytę z wyprzedzeniem (np. 7-dniowym), a ICE wielokrotnie blokowało lub ograniczało dostęp do swoich placówek (w tym do nowych obozów, np. Fort Bliss). Organizacje pozarządowe i prawnicy również mają ograniczony dostęp do więźniów, dlatego relacje z obozów opierają się głównie na zeznaniach zwolnionych osób, a nie na własnych nagraniach.

I wreszcie: wewnątrz ośrodków obowiązują surowe zasady związane z dokumentowaniem tego, co się tam dzieje. Osadzeni nie mogą nagrywać, a personel wyłącza kamery CCTV w razie incydentów (relacje z Florydy z 2025 r. zawierają informacje o tego rodzaju działaniach przed biciem więźniów). Nawet w przypadku "wycieków" (np. z Krome) nagrania są szybko usuwane lub trudne do weryfikacji.

To wszystko sprawia, że nagrywanie wewnątrz obozów niesie ryzyko represji (kary dyscyplinarne, izolacja, przyspieszenie deportacji). I dlatego większość materiałów wizualnych to albo rzadkie "wycieki" z przemyconych telefonów, albo zdjęcia czy nagrania z zewnątrz. Siłą rzeczy, relacje pisemne, zeznania w sądach i raporty organizacji są więc w tym wypadku dominującym źródłem informacji.

Jestem jednak przekonany, że Asmongold wie lepiej, co się tam dzieje.

BTW po raz pierwszy: urzekło mnie to zdjęcie z Associated Press, na którym widać dwie dziewczynki oglądające telewizję. Wakacje, nie? Mam nadzieję, że zarządcy obozu często włączają więźniom programy, w których sławi się potęgę USA i dobroć wspaniałego przywódcy narodu.

BTW po raz drugi: wciąż nie mogę zdecydować, co wywołuje we mnie większy sprzeciw: świadome, cyniczne przyjmowanie "błędu konsekwencji" z otwartymi ramionami (co, jak sam przyznałeś, czynisz), czy uparte tkwienie w błędzie, które ma podłoże emocjonalne (nie intencjonalne). Hmmm...

BTW po raz trzeci: naprawdę potężny jest ten "krąg lewaków", którzy trzyma na smyczy nie tylko świat dziennikarski, ale też medyczny, prawniczy, sądowniczy, polityczny, a nawet armię urzędników w międzynarodowych organizacjach. Do tego podporządkował sobie wszystkie NGO-sy. I to w dobie Trumpa, FOX News, MAGA i prezydenckiej drużyny Big Techów. Dobrze, że Asmongold pozwala niektórym umysłom przebić się przez pajęczynę kłamstw (np. na temat obozów ICE).

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-07 13:21:05
07.02.2026 14:13
😃
650.13
1
Mianoliito
25
Senator
Wideo

Które z tych linków i nagrań pokazuje w jakich warunkach przebywają nieletni? Zarzuciłeś nas swoim zwyczajem masą treści powodując jedynie klęskę rodzaju informacji - Wchodzę w te filmy i widzę jedynie dorosłych, (najgorzej mają tuż po aresztowaniu siedzą/leżą w celach - straszne, powinni im opłacić hotele?) dzieci są w jednym odprowadzane gdzieś na zewnątrz - piszesz, że odbierają im telefony, rozumiem, że z 20 000 agentów i żaden z nich nie nagrał w jakich warunkach przebywają dzieci na jakimś etapie zatrzymania ? Naprawdę wierzysz, że przy takim dostępie do telefonów nie znalazł się choć jeden który by nie nagrał tych strasznych warunków? To nie są lata 50 ubiegłego wieku, że da się coś ukryć! Nawet senatorowie, którzy odwiedzali te ośrodki z dziećmi dowiedzieli się oczywiście od zatrzymanych, że woda ma nie przyjemny zapach a w jedzeniu znaleźli pleśń - co oczywiste raczej nie będą chwalić swojego miejsca odosobnienia - urząd nadzorczy HDP nie dopatrzył się uchybień - Przypominam, tam przebywają matki z niemowlętami! Byli by skończonymi kretynami gdyby dzieciom działa się jakaś krzywda - leżały jak w 2018 na materacach za siatką

Podsumowując ty masz "raporty", które były pisane w identycznym tonie jak w przypadku zajść na naszej granicy - szkło w wodzie, przerzucanie ciał, doły z trupami, bicie, używanie przymusu bez uzasadnienia itd. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że część z tych przypadków miała miejsce - jak deportujesz 670 000 ludzi w tym 200 000 kryminalistów, masz w aresztach około 100 000 ludzi, nie odbywa się to łagodnie, dochodzą protestujący, dochodzi do strzelanin, linczów i ataków na agentów - to przy takiej skali zaangażowanych sił, gdzie masz 20 000 agentów to musi dojść do nadużyć - dokładnie jak w naszej policji gdzie mamy ich 10 000 i w ciągu roku toczy się około 300 spraw wobec nich

https://www.youtube.com/watch?v=nZ4Nt8d7Ghg

Tak więc siłą konsekwencji, ja będę trwał przy swoim, a ty trwaj przy swoim - czas to zweryfikuje - dokładnie tak jak było na naszej granicy gdy według mnie wspieraliście pociski putina w ramach wojny hybrydowej - a wy w tym samym czasie troszczyliście o biednych ludzi szukających swojego miejsca na ziemi, którzy nie wiedzieć czemu zamiast do punktów granicznych siłą przebijali się przez granice tam gdzie im się zachciało - Jest jedna stała, która trwa od lat. Nie wyciągacie wniosków i ciągle robicie to samo dając się zmanipulować paniką moralną. Uwielbiacie się oburzać, moralizować, popisywać się swoją dobrocią i wyższością moralną, tak jak było w przypadku naszej granicy - Czas zweryfikował kto miał racje! Obecna władza robi dokładnie to samo co PISowcy, a nawet bardziej i gdzie jest wasza wyższość moralna? Gdzie są te wszystkie raporty? Ilu zostało oskarżonych, a ilu skazanych za te zbrodnie?

Pamiętasz panią Suchanow? lewicowa działaczka, wolontariuszka, (organizowała przemyt nielegalnych emigrantów) w maju 2025 została członkinią komisji do spraw wyjaśnienia mechanizmów represji wobec organizacji społeczeństwa obywatelskiego oraz działaczy społecznych w latach 2015–2023 działającej przy ministerstwie sprawiedliwości, która dla władzy napisała raport (za grubą kasę) Tak właśnie korumpuje się "aktywistów", a ci będą pisać raporty zgodnie z oczekiwaniami swoich sponsorów. Wiadomo, z czegoś trzeba żyć! Rachunki się aktywizmem nie opłacą!

a co do teori spiskowych, to nie są żadne teorie, amnesty jest współtworzone przez zaangażowanych lewaków (wiesz jakie to ma znaczenie dla bezstronności?) WHO to też nie jest teoria jest sponsorowane przez chiny (to jeden z największych darczyńców!) dlatego jej komunikaty to wręcz powielanie zaleceń pekinu! w niemczech masz ponad 300 poza rządowych organizacji, które to sponsorowane przez władze, a zajmują się szukaniem nie prawomyślnych treści pod przykrywką walki z nienawiścią i dezinformacją - organizacje pro ekologiczne to często ruska agentura, albo były zakładane żeby do jej rad nadzorczych wciskać byłych polityków np. saksoni (patrz sprawa NS2) To nie są teorie spiskowe - po prostu tak to działa, kupuje się takie raporty, organizacje, zwykle stoi za nimi jakaś grupa interesów. Tak jak nasz radzio został kupiony przez ZEA zasiadając w jakiejś tam radzie - od 2017 wypłacali 100 000 rocznie, taki fachowiec! zarobił pół miliona dolarów - i teraz powiedz mi czy to teoria spiskowa, gdy powiem, że radzio to były lobbysta (za carycy katarzyny to inaczej to się nazywało) działający na rzecz obcego państwa? To jest wiedza powszechna a do tego sprawdzalna!

https://www.youtube.com/watch?v=8mTbO1s2Bhc

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-07 14:49:47
07.02.2026 15:18
Bukary
650.14
5
Bukary
244
Legend

Dziesiątki udokumentowanych raportów, zeznań świadków, wypowiedzi lekarzy, prawników, mnóstwo informacji z dziennikarskich śledztw itd. kontra Asmongold i międzynarodowy spisek lewaków.

Aż mi się przypomniała reakcja Brytyjczyków i Amerykanów na raport Pileckiego.

A więc tak: "wygrałeś dyskusję". Możesz "zostać przy swoim". Szkoda czasu na ciąg dalszy przepychanki. :)

08.02.2026 09:52
650.15
2
Ryokosha
97
Legend

Ale po co z nim dyskutujesz Bukary? Przecież od lat wiemy że nikt mu nie udowodni "że czarne jest czarne a białe jest białe". Kiedyś był tylko pasem transmisyjnym TVPiS i Twittera pisowcow a teraz jest pasem transmisyjnym Trumpa i MAGA. Szczerze? Dziwne że nie ma wstydu.

post wyedytowany przez Ryokosha 2026-02-08 09:54:50
08.02.2026 11:41
😂
650.16
rpg-7
100
Generał

Karaluch Asmon Gold jako źródło, jest jeszcze coś niżej czy już się nie da?

07.02.2026 09:55
-=Esiu=-
👍
651
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
-=Esiu=-
220
Everybody lies
Image

https://x.com/boymic535/status/2019885163954541045

To jest jednak kozak. Taki odważny, taki niedający się sprawiedliwości, prawdziwy polski patriota z Węgier...

07.02.2026 10:01
abesnai
😃
651.1
2
abesnai
108
Kociarz
Image

Tymczasem na Węgrzech pomimo wysiłków zera w obronie dupochronu.
https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/komentarze-osw/2026-02-05/monitor-osw-wybory-na-wegrzech-nr-1

post wyedytowany przez abesnai 2026-02-07 10:03:09
07.02.2026 10:53
651.2
1
trumpf
13
Generał

możnaby podać tutaj linka do raportu o wpływach eu na wybory w europie ale jak większość tutaj przyznała ten raport jest stronniczy nieprawdziwy i kompletnie z dupy.

"a Fidesz dlatego rządzi bo Rosja.."

post wyedytowany przez trumpf 2026-02-07 11:14:17
07.02.2026 11:19
abesnai
651.3
4
abesnai
108
Kociarz

Przeczytałeś ten raport OSW na podstawie węgierskiego Median czy tylko klepnąłeś w klawiaturę dla zasady?
Podasz jakieś przykłady z niego "a Fidesz dlatego rządzi bo Rosja.."?

post wyedytowany przez abesnai 2026-02-07 11:32:14
07.02.2026 11:38
651.4
3
trumpf
13
Generał

eu wpływa na wybory, było to widać w wyborach parlamentarnych pl, dało się zauważyć w prezydenckich w Rumunii.

to były dwa przykłady na odlew.

jeżeli chodzi o Węgry to pressing ekonomiczny unii jest oczywisty a ustawianie Fideszu i orbana po rosyjskiej stronie jest identyczne jak ustawianie PiSu po stronie ruskich w pl

07.02.2026 11:40
651.5
7
Ryokosha
97
Legend

Lutz i jego teorie spiskowe z dupy... Ty się do Korony Dauna zapisz będziesz tam pasował jak ulał.

07.02.2026 12:14
651.6
5
Grigori1922
33
Konsul

ustawianie Fideszu i orbana po rosyjskiej stronie jest identyczne jak ustawianie PiSu po stronie ruskich w pl

To jest kompletnie kłamliwe porównanie. Serio, bo aż musiałem zamrugać. Na szybko:
Co robił PiS w ostatnich latach? - dywersyfikował źródła surowców i nawoływał do kompletnego zaprzestania kupna rosyjskich - wspierał Ukrainę w wojnie od samego początku wyprzedzając jakiekolwiek ruchy Europy Zach. - rosyjscy politycy w Polsce persona non grata - dekomunizacja pomników i nazw ulic
Co w tym czasie robił Orban i Fidesz? - uzależniał Węgry od rosyjskich surowców - jeździł na audiencje do Putina (ostatnia wizyta dosłownie kilka miesięcy temu, bodajże w listopadzie kiedy Orban prosił się o surowce na obecną (!) zimę - twierdził, że wojna na Ukrainie jest rozstrzygnięta jako nauczka dla Europy i Ukraińców oraz nawołuje do zaprzestania jakiegokolwiek wsparcia finansowego i militarnego dla Ukrainy (czyli, de facto - poddania jej ruskim), a w zasadzie to nie wiadomo nawet kto kogo zaatakował - blokował rekompensaty z UE m.in. dla Polski za udzieloną pomoc

No ale tak, stawianie Fideszu po ruskiej stronie jest identyczne jak stawianie tam PiSu. Tu już nie da się powiedzieć nic innego, niż: ja pierdolę. xD

post wyedytowany przez Grigori1922 2026-02-07 12:28:08
07.02.2026 14:45
652
odpowiedz
znafcatematu
70
Generał
Wideo

https://youtu.be/e0JdjZo3sqU?si=EZ1THFc5zz5xoADx
Komentarz odnośnie ambasadora US.

08.02.2026 10:13
Bukary
653
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Bukary
244
Legend

"Solidarność" ma sporo za uszami, skompromitowała się w czasie strajku nauczycieli, jest wyjątkowo stronnicza, gdy idzie o kwestie polityczne itd. Trudno się jednak w tym wypadku nie zgodzić ze związkowcami:

https://serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/10639585,czy-nauczyciel-to-psycholog-ostra-opinia-oswiatowej-solidarnosci-o-re.html

5 głównych zarzutów „Solidarności” wobec reformy:

Brak ochrony prawnej: Nauczyciele mają odpowiadać za emocje uczniów, nie mając do tego kwalifikacji ani systemowego wsparcia. To prosta droga do skarg i procesów z rodzicami.
„Praca niewidzialna”: Nowe zadania (projekty, mediacje, stałe monitorowanie) oznaczają setki godzin nieopłaconej pracy dokumentacyjnej.

Absurdy w przedszkolach: Zakaz używania ekranów przy jednoczesnym wymogu kształcenia kompetencji cyfrowych oraz sztywne nakazy wychodzenia na zewnątrz (niezależnie od warunków) nazwano „normami quasi-BHP”.

Testy sprawnościowe pod lupą: Nakaz przeprowadzania testów w ściśle określonym czasie uznano za zbędną biurokrację i źródło konfliktów.

Reforma „na papierze”: MEN nakłada obowiązki (nowoczesny sprzęt, laboratoria, wycieczki), ale nie daje na to dodatkowych pieniędzy, przerzucając koszty na samorządy.

„Skandaliczny tryb prac” i skarga do Premiera

Związkowcy zwracają uwagę na jeszcze jeden istotny fakt: na konsultacje tak ważnego dokumentu dano zaledwie 7 dni. Według „Solidarności” to pozorowanie dialogu społecznego, dlatego podjęto decyzję o złożeniu oficjalnej skargi do Prezesa Rady Ministrów na sposób procedowania zmian przez resort edukacji.

Jeśli projekt wejdzie w życie w obecnym kształcie, szkoła może stać się miejscem „permanentnego aktywizmu”, w którym realizacja programu nauczania zejdzie na dalszy plan, a nauczyciele, obciążeni nowymi rolami, będą masowo odchodzić z zawodu.

„Solidarność” domaga się całkowitego wycofania projektu i rozpoczęcia rzetelnych prac nad zmianami ustawowymi, które uwzględnią realne finansowanie i czas pracy pedagogów.

Nowacka to kolejny minister, który dobija polską edukację. A biorąc pod uwagę wpływ edukacji na niwelowanie nierówności społecznych, wpływ nierówności społecznych na rozwój kapitału ludzkiego i wpływ kapitału ludzkiego na PKB, można śmiało powiedzieć, że rząd Tuska sabotuje przyszły dobrostan Polaków.

08.02.2026 10:25
-=Esiu=-
653.1
1
-=Esiu=-
220
Everybody lies

Już kiedyś pytałem, ale na moje to powinniście pierdolnąć strajk na miarę górników. Nic inaczej nie załatwicie, nic innego nie zrobicie, a tysiące nauczycieli blokujących Warszawkę, wściekli rodzice nie mający co zrobić z pociechami, (bo przecież do roboty trzeba iść) i rząd się zesra raz dwa.

Tylko musicie wparować z buta, bo zwykłe rozmowy uja dają... Bo jak nie to to co? Zmiana rządu i witamy pis?

08.02.2026 10:36
Bukary
653.2
7
Bukary
244
Legend

Esiu, PiS (wraz z armią usłużnych trolli i różnymi "oddolnymi" ruchami rodziców) okazał się bardzo skuteczny w obrzydzaniu Polakom nauczycieli. Dlatego już żaden związek się na strajk nie zdecyduje. Zresztą w tym momencie większość pedagogów chce po prostu dotrwać spokojnie do emerytury, bo średnia wieku w pokoju nauczycielskim coraz wyższa.

Kolejny strajk to byłaby wojna nauczyciele versus reszta Polaków. Przecież nawet znaczna część bywalców tego wątku stanęłaby po stronie Tuska przeciw "darmozjadom", przejmując funkcję piastowaną niegdyś (w czasie ostatniego strajku) przez m.in. Manolita. I rząd doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego ma edukację w pompce. Bo tym u góry chodzi o robienie polityki, a nie o przyszły dobrostan Polaków. Banał, ale prawdziwy. :)

Jedyny sposób na zmianę polityki Tuska w konkretnych sprawach to słupki sondażowe i "społeczne oburzenie" (szum medialny itp.). A pamiętajmy, że znacznej części rodziców (w tym wyborców neoliberalnych, a nie tylko prawicowych) podoba się walenie w nauczycieli i konserwowanie pruskiej szkoły. Taki mamy klimat. Tusk mógł pokazać, że da się inaczej: postawić na edukację; pokazać, że można mieć wyższe standardy itp. Ale to Tusk, więc... nie pokazał. Za jego słowami nie stały żadne czyny. A stara prawda brzmi: przykład idzie z góry.

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-08 11:10:33
09.02.2026 09:47
653.3
Mianoliito
25
Senator

Przecież nawet znaczna część bywalców tego wątku stanęłaby po stronie Tuska przeciw "darmozjadom", przejmując funkcję piastowaną niegdyś (w czasie ostatniego strajku) przez m.in. Manolita

Nigdy tak nie powiedziałem, pisałem, że jest was za dużo w stosunku do liczby uczniów, i zdania nie zmieniam - od 2000 roku liczba etatów dla nauczycieli wzrosła o około 110 do 120 tyś (do ponad 700 tyś) a ubyło 1,55 mln uczniów czyli 23% (biorąc poprawkę na uczniów z Ukrainy) Tylko w ubiegłym roku w szkołach średnich liczba uczniów spadła o 6% a w pierwszych klasach o 10% - do 2030 to będzie kolejne kilkaset tysięcy - Oczywiście biorę pod uwagę argument, że nauczyciel nauczycielowi nie równy i nie każdy przekwalifikuje się na matematyka z polonisty - Co i tak nie zmienia faktu, że liczba dzieci dramatycznie spada, a liczba nauczycieli rośnie - co jest wypadkową obciążenia dla budżetu, a więc koniec końców przekłada się na pensje. Po prostu tak to działa.

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 09:47:18
08.02.2026 11:13
Bukary
654
1
odpowiedz
Bukary
244
Legend
08.02.2026 11:17
Bukary
655
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Bukary
244
Legend
Wideo

Trzeba przyznać, że dyplomatycznie nawijać makaron na uszy to Sikorski potrafi:

https://www.youtube.com/watch?v=TUC6h90otwE

08.02.2026 11:48
to_ja_jarzabek
655.1
to_ja_jarzabek
54
Generał

Mimo, że ma swoje za uszami to w porównaniu do poprzedniej PiS-owskiej ekipy jest to "mistrz nad mistrzami" coś jak właściwa osoba na obecne przede wszystkim trudne te dyplomatycznie czasy...
PS
I pyk, bo już własnie "dupcia pęka" u niektórych...

post wyedytowany przez to_ja_jarzabek 2026-02-08 11:51:06
08.02.2026 11:56
😃
656
5
odpowiedz
7 odpowiedzi
rpg-7
100
Generał
Wideo

Rosja jest spoko, czyli Kanał Zero
https://youtu.be/nLOdvgHXtwY?si=PDXmBskrA11gneGC

PS Komentarze pod filmem też fajne

08.02.2026 12:14
NewGravedigger
656.1
6
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Baba wprost mówi, że ma nadzieję, że przesmyk zostanie zlikwidowany.

Chory człowiek.

08.02.2026 12:25
656.2
5
rpg-7
100
Generał
Image

Kilka wypowiedzi autorki

08.02.2026 12:26
656.3
Asmodeus
52
Senator

"dejmy mozliwosc wpowiedziec sie kazdemu"

08.02.2026 12:35
656.4
Grigori1922
33
Konsul

No nieźle. W zasadzie to nie miałbym nic przeciwko samemu reportażowi, ale już na samym początku te słowa o Przesmyku Suwalskim zestawione z poglądami tego babsztyla publikowanymi w przeszłości w internecie są co najmniej niepokojące. Obejrzałem pierwsze 5 minut, ale raczej nie wróży to dobrze na resztę materiału. Takie osoby powinno się poddawać ostracyzmowi, a nie promować.

post wyedytowany przez Grigori1922 2026-02-08 12:48:30
08.02.2026 13:06
abesnai
656.5
1
abesnai
108
Kociarz
Image

Próby odczarowania kacapii chyba nie zawsze w tym materiale wyszły.
Natomiast autorce reportażu polecam na stałe osiedlić się w kraju przodków.

post wyedytowany przez abesnai 2026-02-08 13:35:10
09.02.2026 07:30
Milka^_^
656.6
2
Milka^_^
254
8 gwiazdek

Czekam na głos wybitnego komentatora jakim jest nasz formowy Jasio. Ciekawe czy będzie bronił kanału gówno czyli rosyjskiego głosu w waszym domu

09.02.2026 08:29
Bukary
656.7
Bukary
244
Legend

A propos...

Dokonało się:

https://zero.pl/news/czesc-jestesmy-a-jacy-bedziemy

Na razie nie widzę obiecywanej różnorodności i jakości (np. w dziale kulturalnym), ale zobaczymy w ciągu kilku tygodni, co z tego wyniknie. Od razu nie skreślam, niemniej jednak start nie napawa optymizmem. ;)

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-09 08:41:39
08.02.2026 17:28
657
1
odpowiedz
1 odpowiedź
rpg-7
100
Generał

https://www.rp.pl/polityka/art43738011-towarzyszka-panienka-w-orkiestrze-grzegorza-brauna-dlaczego-stala-sie-tak-wazna-dla-skrajnej-prawicy
Grzegorz Braun, znany z krytyki gen. Wojciecha Jaruzelskiego, zaproponował jego córce start do parlamentu, chwaląc przy tym „żołnierskie geny”. Monika Jaruzelska zgody na razie nie wyraziła, jednak i tak staje się jedną z najbardziej wyrazistych postaci wśród rosnących w siłę prawicowych populistów.

08.02.2026 17:34
657.1
4
Asmodeus
52
Senator

Czekamy na fikolek lola, dlaczego "zaglosuje ale nie bedzie sie cieszyl" XD

08.02.2026 19:58
658
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Ryokosha
97
Legend

"Sławomir Mentzen, do którego było ostatnio sporo zastrzeżeń, że przytył nieprzyzwoicie, że leni się potwornie, że stracił formę i przebąkuje o ewentualnym odejściu z polityki, postanowił przejść do kontrofensywy. Nie dość, że jego wchodząca w skład Konfederacji partia o wdzięcznej nazwie Nowa Nadzieja została zastąpiona partią o budzącej popłoch nazwie Imperium Kontratakuje, to na dodatek ogłosił prace nad programem wyborczym na rok 2027.

Z nazwy Imperium Kontratakuje nie ma się co śmiać. W końcu "Nowa nadzieja" była pierwszym filmem o świecie "Gwiezdnych wojen", na których wychowywały się pokolenia chłopców, ale większość z nich wydoroślała. Drugim filmem z tego uniwersum było właśnie "Imperium kontratakuje", zatem kolejne partie Mentzena powinny nazywać się odpowiednio Powrót Jedi, Mroczne Widmo, Atak Klonów i Zemsta Sithów. Jedynym ciekawym pytaniem pozostaje, czy Mentzen dotrwa do czasów, gdy będzie mógł założyć partię Przebudzenie Mocy.

Polską politykę jak najbardziej da się czytać poprzez kanon popkultury, a tytuły same cisną się na usta. Historię PiS można opisać odcinkami kolejnych części sagi o Sródziemiu według Tolkiena: "Drużyna Pierścienia", "Dwie wieże", "Powrót Króla", a na końcu trylogia o hobbicie, sympatycznym stworzeniu o niewielkim wzroście i dziwnych stopach — człowiek ogląda i widzi prezesa oraz jego fantastyczne perypetie w świecie smoków, krasnoludów i elfów.

Tymczasem wróćmy do "Gwiezdnych wojen": Mentzen założył platformę internetową Projekt27.pl, gdzie każdy może się zarejestrować i przedstawić propozycje usprawnienia polskich przepisów, z których najlepsze zostaną wybrane do programu na wybory w 2027 r.

W filmie wprowadzającym na tejże stronie Mentzen otwarcie, z ujmującym uśmiechem i porażającą szczerością przyznaje: "Nie jestem w stanie sam skonstruować jakiegokolwiek programu". Dlatego właśnie poprosił potencjalny elektorat o nadsyłanie pomysłów, z których można będzie ułożyć coś, co powali na łopatki legendarne "100 konkretów na pierwsze 100 dni rządów" Donalda Tuska. Tym bardziej że projekt Mentzena będzie zbudowany na prawdziwym vox populi. Wszystko podzielono na 18 kategorii, a każda ma swojego lidera, są też eksperci, ale najważniejsi są zwykli obywatele. Sam byłem bliski poddania się pokusie, żeby utworzyć tam konto i podrzucać pod namysł konfederatom skrajnie lewackie projekty.

Pieprz i muchomory
Kiedy piszę ten tekst, jest już niemal 5 tys. pomysłów, więc jak państwo się domyślają, jedynie mogłem liznąć temat. Skupiłem się więc na kategorii obiecującej najmocniejsze wrażenia, mianowicie "wolność osobista". Z tego oceanu wyłowiłem kilka pereł. Intryguje mnie na przykład pomysł legalizacji pieprzu metystynowego, zwłaszcza że dopiero teraz dowiedziałem się o jego istnieniu — jest ceniony w Republice Vanuatu jako roślina mająca działanie przeciwlękowe i rozluźniające. Podobnie podoba mi się postulat "dopuszczenia do obrotu muchomora czerwonego i muchomora plamistego" jako "środków przeciwlękowych i na przeziębienie". Najwyraźniej poziom lęków wśród wyborców Mentzena jest bardzo wysoki, stąd przemożna konieczność rozluźnienia się konfederatów. A jak się już rozluźnią, to będą mogli legalnie zażyć MDMA i LSD, bo taki postulat też został złożony. Polska pod rządami Konfederacji, gdzie wszyscy Polacy wreszcie całkowicie się wyluzują, niebywale przemawia mi do wyobraźni.

Z pewnością kwestią wolności osobistej jest postulowane prawo "wytwarzania broni na własny użytek". Oczywiście chodzi o wytwarzanie broni palnej, czyli czegoś na kształt samopałów, jak sądzę, ale zwraca też uwagę długi wpis domagający się prawa do domowego wyrobu kusz. Dlaczego akurat kusze tak pasjonują konfederatów, nie wiem, mogę tylko się spodziewać, że młodzieńcza lektura opowieści o Wilhelmie Tellu wciąż nie wyparowała im z głów. O postulacie oficjalnego "przywrócenia stanu szlacheckiego jako dobrowolnej, prywatnej kategorii honorowej" wspominam dlatego, że dla mnie jest oczywisty. Jak pisze autor pomysłu: "Kto ma udokumentowane szlachectwo, może je publicznie eksponować, kto nie ma, nie musi się wstydzić". Gdy ten pomysł zostanie wprowadzony w życie, zaroi się od hrabiów i książąt, ale przynajmniej nie będziemy musieli wciąż czytać wyłącznie o księciu Lubomirskim-Lanckorońskim.

Godność pijanego
Nie da się nawet jedynie wymienić wszystkich doskonałych pomysłów, z który szyty będzie program Konfederacji na najbliższe wybory, zatem należy się skupić na postulatach, które zostały opatrzone przez konfederackich ekspertów winietką "rekomendowane". Wśród nich — wciąż znajdujemy się w dziale "wolności osobiste" — uwagę zwraca "odprowadzanie pijanej osoby do domu". Idzie o to, że "nasze prawa muszą być respektowane nawet, gdy jesteśmy w stanie nietrzeźwości", a policja nie powinna już odwozić delikwenta do "żłobka", ale elegancko odstawić go na chatę, żeby się wyspał. Spodziewam się, że po wprowadzeniu tej wolnościowej dyrektywy obroty Browaru Mentzen wzrosną potężnie, bo każdy spruty do imentu obywatel, z prezesem partii na czele, będzie mógł być odwieziony z fasonem do domu i utulony do snu. Zwłaszcza że rekomendowane jest także "legalizacja spożywania alkoholu w miejscach publicznych". W sumie i tak wszyscy piją w plenerze, dowodzą, słusznie zresztą, dyskutanci, wskazując na walające się wszędzie małpki. Gdyby Konfederacja wpisała sobie na sztandary wyborcze jedynie te dwa hasła, to spodziewam się gwałtownego wzrostu szans na zwycięstwo i powołanie konfederackiego rządu w 2027 r.

Jest też sporo innych kuszących propozycji, które mogłoby przynieść wzrost poparcia dla partii, pod warunkiem że zostanie przy nazwie Imperium Kontratakuje. Mam na myśli rekomendowany do dyskusji postulat zniesienia Art. 256 Kodeksu karnego, czyli zakazu propagowania nazizmu, komunizmu, faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego. W końcu konfederatom chodzi o wolność słowa, tę wartość najwyższą, o którą walczą. Dlatego też proponują "zakaz promowania prawa szariatu" — żelazna logika zawsze była ich mocną stroną.

Pochówek w M3
Mnie jednak najbardziej pociąga "pochówek na prywatnej posesji" lansowany przez ekspertów, ale budzący wśród konfederackiego komentariatu burzę polemiczną. Pojawia się pytanie, czy to nie wyklucza ludzi, którzy nie mają prywatnych posesji i na przykład mieszkają w blokach, a ciężko pochować krewnego we własnym M3, no chyba żeby go zamurować w toalecie dajmy na to. Może po prostu wprowadzić prawo, że każdemu obywatelowi RP należy się prywatna posesja i wówczas będziemy mogli się grzebać we własnych ogródkach? Biorąc pod uwagę, że będzie można pochować kogoś z rodziny "bez konieczności angażowania księdza, mistrza ceremonii, domu pogrzebowego czy pośredników" powstaną oczekiwane przez tak wielu z nas możliwości, by dyskretnie rozwiązać rodzinne nieporozumienia i zakopać mamę czy męża pod krzakiem obok grilla. Sprawa do przemyślenia i dalszych konsultacji.

A poza tym oczywiście jestem za powołaniem "Honorowej Gwardii Husarskiej", która ma stać przed pałacem prezydenckim "w pełnym stroju husarskim". Tyle że dodałbym do tego, że powinna stać konno, co nie zostało podniesione w tym projekcie. Husarze pieszo, ze skrzydłami przed pałacem prezydenckim, "a także podczas oficjalnych wizyt zagranicznych delegacji", nie wyglądaliby nazbyt godnie.
Krzysztof Varga
Source: https://www.newsweek.pl/opinie/slawomir-mentzen-szuka-pomyslow-na-nowy-program-wyborczy-wsrod-propozycji-sa-perelki/llth06m"

post wyedytowany przez Ryokosha 2026-02-08 20:01:14
08.02.2026 21:05
658.1
1
Grigori1922
33
Konsul

Spoko, też nie przepadam za ulanym Sławkiem, ale również nie za bardzo rozumiem co ma beka z jakichś losowo wyciągniętych z tej strony pomysłów, skoro autor sam nawet napisał, że w zasadzie to on sam mógłby nawet się tam zalogować i publikować jakieś głupoty. Dopóki coś stamtąd nie trafi to oficjalnego programu partii, albo przynajmniej dopóki nie zyska szerokiego poparcia użytkowników i tych tam jakichś "ekspertów", to chyba szkoda sobie zawracać tym głowę.

08.02.2026 22:05
658.2
2
Ryokosha
97
Legend

Jak dla mnie idea żeby zbierać pomysły od randomów z internetu do programu partii to sama w sobie beka. Zamiast zatrudnić ekspertów i dodatkowo zrobić panele dyskusyjne wśród potencjalnych wyborców robi się stronę gdzie każdy może wrzucić każdą bzdurę. "Nowa nadzieja" tudzież "Imperium kontratakuje" mieni się nowoczesną partią a ta nowoczesność kończy się na tik-tokach lidera i zbieraniu programów w komentarzach... Wcale się teraz nie dziwie jak ten "geniusz" Memtzen stracił dotację a potem mu partię wyrejestrowali. Jaka "partia" tacy "eksperci" i "wódz".

post wyedytowany przez Ryokosha 2026-02-08 22:06:27
09.02.2026 08:29
twostupiddogs
658.3
twostupiddogs
267
Legend

Pełna zgoda, że to niezła dykta szczególnie, że finansujemy partie. Tylko jak nazwać szopkę pt. deregulacja Brzoski gdy pytający ma do dyspozycji jeszcze całą administrację państwową?

post wyedytowany przez twostupiddogs 2026-02-09 08:30:15
09.02.2026 09:16
658.4
Ryokosha
97
Legend

Generalnie te wszystkie komisje deregulacyjne które pokazują się od lat to są tylko populistyczne zagrywki. Bo kto ma wykonywać tę deregulację? Urzędnicy, którzy na każdą ewentualność tworzą sobie papierowy dupochron? Niektórzy politycy (np. PiSowcy w tym królowali), którzy uważają że wystarczy coś zapisać w prawie i to z automatu się staje rzeczywistością?

post wyedytowany przez Ryokosha 2026-02-09 09:16:37
09.02.2026 09:25
659
2
odpowiedz
12 odpowiedzi
Mianoliito
25
Senator

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/przejecie-inpost-przez-konsorcjum-nowy-etap-rozwoju-i-ekspansji-w-europie/krlmgzh

I jak mamy zbudować kapitał? Jak koniec końców obojętnie czy to firma czy naukowcy/inżynierowie zostaną prędzej czy później przejęci przez zachodnie wielkie koncerny z bimbalionami dolarów?

09.02.2026 09:31
hopkins
659.1
4
hopkins
233
Zaczarowany

Via Tenor

O co Ci chodzi?

09.02.2026 09:59
Drackula
😂
659.2
4
Drackula
245
Bloody Rider

Trzeba przygotować popcorn , lolito wrzuca fakultet z ekonomii i zaraz będzie tłumaczył maluczkim jak biznes działa;)

09.02.2026 10:02
659.3
1
Mianoliito
25
Senator

O co Ci chodzi?

Widać, że rzadko tu wchodzisz, co jakiś czas ktoś wyskakuje z argumentem nie dofinansowanej nauki, a powyższy przykład jest dowodem, że nie da się spożytkować nakładów na naukę skoro nie ma własnego kapitału, bo ten jak w przypadku inposta zostaje wykupiony - dlatego nie mamy własnych marek i jesteśmy jedynie podwykonawcą w ciągu logistycznym, a marże zbierają na końcu obce podmioty - i choćbyś nie wiem ile wydał na naukę, to ci mogą być wykorzystani tylko przez obcy kapitał, bo własnego....nie mamy! Teraz rozumiesz?

Trzeba przygotować popcorn , lolito wrzuca fakultet z ekonomii i zaraz będzie tłumaczył maluczkim jak biznes działa;)

to teraz się skup, i przeczytaj dwa razy co napisałem do kolegi powyżej, może coś z tego wyciągniesz :)

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 10:04:30
09.02.2026 10:23
hopkins
659.4
3
hopkins
233
Zaczarowany

Dalej nic nie rozumiem. Przykro mi.

09.02.2026 10:24
659.5
1
Mianoliito
25
Senator

Nic na to nie poradzę. Przykro mi. Nie każdy musi łączyć kropki. :)

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 10:39:05
09.02.2026 10:46
Bukary
659.6
1
Bukary
244
Legend

Manolito, jeśli dobrze rozumiem, to klasyczny przykład międzynarodowej konsolidacji ze strategicznym inwestorem, na której wszyscy skorzystają. InPost nie przestaje być "polską firmą". Główna siedziba operacyjna i kluczowe kompetencje pozostają w Polsce. Rafał Brzoska zostaje prezesem. Firma zachowuje niezależność operacyjną, markę, model biznesowy i dotychczasowy profil działalności. I, co niezwykle istotne, podatki nadal będzie odprowadzać w Polsce.

Na twoim miejscu nie martwiłbym się (co zwykle czynisz) przepływami kapitału fizycznego. Na tym etapie rozwoju naszego kraju równie istotny (a według ekonomistów nawet istotniejszy) jest kapitał ludzki. Niestety, partia, której kibicujesz, robi wiele, żeby ten element układanki doprowadzić do ruiny.

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-09 10:48:09
09.02.2026 11:02
659.7
2
Mianoliito
25
Senator

Jak ktoś wywala prawie 8mld euro na akcje inpostu, to będzie zgarniał całą marże dla siebie - czyli wyprowadza zyski na swoje konta - A marża buduje kapitał, a bez kapitału nie ma inwestorów, nie ma polskich marek i nie ma kto dawać zatrudnienia kapitałowi ludzkiemu. W takiej kolejności - Więc możesz mieć najlepiej wykształcony kapitał ludzki, a ten i tak będzie pracował dla obcych podmiotów - czego najlepszym przykładem są nasi informatycy, programiści pracujący przy AI - gdzie nasi informatycy albo np. naukowcy ze śląskiej i wrocławskiej AGH są źródłem największych talentów w tej dziedzinie (z ponad 400 000! specjalistów) np. Jakub Pachocki, Przemysław Dębiak, w początkowej fazie nawet co czwarty był Polakiem pracującym nad chatem GPT-4 czy open AI - Jak myślisz, kto na koniec będzie czerpał zyski z ich pracy? Kto będzie budował kapitał?

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 11:27:58
09.02.2026 11:31
Bukary
659.8
2
Bukary
244
Legend

Manolito, zjawiska, które opisałeś, niekoniecznie odnoszą się do sytuacji z InPostem.

Po pierwsze, inwestorzy nie zgarniają "całej marży". Owszem, część zysków (dywidenty) może odpłynąć za granicę, ale spółka będzie płacić w Polsce CIT. Podstawa opodatkowania pozostaje lokalna. Po drugie, inna część zysków bez wątpienia będzie reinwestowana w rozwój (np. zapowiedzianą ekspansję paczkomatów w Europie albo integrację z FedEx w tzw. "last-mile delivery", także na terenie naszego kraju), co z kolei stworzy miejsca pracy (także w Polsce). Nie ma więc mowy o jakimś agresywnym wyprowadzaniu kapitału, ponieważ konsorcjum deklaruje wsparcie dalszego rozwoju InPostu w Polsce. Bez tego rodzaju przejęcia InPost mógłby mieć problemy z konkurencją, co groziłoby chociażby stagnacją. Po trzecie, InPost pozostaje "polski" pod względem operacyjnym, co daje szanse na lokalny rozwój talentów (np. nowe centra R&D w Polsce). W tym sensie analogia z OpenAI jest nietrafiona. Po czwarte, już wcześniej InPost był w dużej mierze w rękach zagranicznego kapitału (np. Advent), który (np. w 2017 r.) posłużył do "ratowania" firmy.

W skrócie: przedstawiasz całą sprawę na zasadzie "wszystko albo nic", podczas gdy mamy do czynienia z globalną konsolidacją, która może się okazać korzystna także z punktu widzenia polskich interesów.

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-09 11:34:14
09.02.2026 11:49
659.9
Mianoliito
25
Senator

Jak nigdzie nie napisałem, że się martwię o sam inpost i o jego rozwój, Bo Fedex po prostu przejmie jego aktywa, a robi to po to żeby zarobić. Po co likwidować markę ? skoro ona sam stała się synonimem jakości w naszym kraju i zastępować np. własną, która kojarzy się słabo albo wcale? Nie oto chodzi. Chodzi o mechanizm, gdzie bez budowania kapitału na marży - czyli teraz nadwyżka finansowa będzie transferowana do USA! Bez marzy nie da się stworzyć kapitału! Dlatego In post przejął Fedex, a nie jakiś rodzimy inwestor, bo ich poza orlenem nie mamy! Ta konsolidacja będzie korzystna przede wszystkim dla Fedexa a nie dla gospodarki narodowej, bo jej nie ma i nie będzie.

Dlatego ten mechanizm oznacza pułapkę średniego rozwoju, gdzie bez kapitału, nasz kapitał ludzki buduje cudze bogactwo. To jest ten neofeudalizm o którym pisałem - giganty są coraz bogatsze i coraz większe, np. kilka koncernów zdominowało produkcję żywności w ameryce łacińskiej i tak na prawdę umowa z mercosurem to umowa z amerykańskim molochami.

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 11:50:09
09.02.2026 12:28
Drackula
659.10
4
Drackula
245
Bloody Rider

To jest po prostu piękne, bo ten bełkot dowodzi że lolito nie ma pojęcia jak działają spółki akcyjne oraz nie wie jak w takich spółkach następuje dystrybucja dochodu ;)
Już pomijam to że funkcjonowanie w ramach grupy kapitałowej to pewnie dla niego jakaś czarna magia.

Naprawdę Amazon wam tam nawet podstawowych kursów nie oferuje ? ;)

09.02.2026 13:28
NewGravedigger
659.11
3
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Ja tylko czekam na wytłumaczenie, w którym miejscu zawinił tusk.

09.02.2026 13:53
Drackula
😉
659.12
1
Drackula
245
Bloody Rider

No Tusk mógł wyłożyć 40mld i wykupić spółkę;)

09.02.2026 10:05
660
2
odpowiedz
21 odpowiedzi
Beneksor
16
Generał

Nieźle się tam w kancelarii Prezydenta bawią, skoro na posiedzenie BBN zapraszają jawnie osobę wspierającą Rosję.

Zaproszenia na najbliższe posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Narodowego zostały już wysłane. Jedno z nich miało trafić do koła Konfederacji Korony Polskiej, którego szefem jest Włodzimierz Skalik, znany z prorosyjskich wypowiedzi. - To jest szef koła parlamentarnego tego ugrupowania, na którego kongresie ostatnio kwestionowano zbrodnie w Buczy. Mówiono o tym, że nie jest przesądzone i nie jest pewne tak naprawdę, że to Rosja napadła na Ukrainę.
W programie przytoczono także opinię posła Nowej Lewicy Dariusza Wieczorka, który zwrócił uwagę na ryzyko związane z obecnością przedstawicieli prorosyjskich ugrupowań na posiedzeniu RBN. - Trzeba się zastanowić, o czym w ogóle na tym posiedzeniu rozmawiać, bo może być sytuacja taka, że służby rosyjskie natychmiast po tym tajnym posiedzeniu będą wiedziały, co się na tym posiedzeniu odbywało - mówił.

https://tvn24.pl/polska/prorosyjski-posel-na-radzie-bezpieczenstwa-w-kuluarach-o-burzy-wokol-zaproszenia-posla-konfederacji-korony-polskiej-wlodzimierza-skalika-st8891071

09.02.2026 10:30
elathir
660.1
2
elathir
118
Czymże jest nuda?

Doszliśmy do sytuacji gdzie ze względu na bezpieczeństwo Polski trzeba będzie zatajać informacje przed BBN. Toż to jakiś absurd.

09.02.2026 10:32
660.2
2
Mianoliito
25
Senator

Trzeba się zastanowić, o czym w ogóle na tym posiedzeniu rozmawiać, bo może być sytuacja taka, że służby rosyjskie natychmiast po tym tajnym posiedzeniu będą wiedziały, co się na tym posiedzeniu odbywało - mówił.

Czyli Braun to ruski szpieg? Są jakieś dowody na to? Czy tylko tak pierdolą? ruski szpieg zaraz po Hołowni i siostrze Nawrockiego? Przecież wy macie Marszałka, druga osobę w państwie, starego komucha, który wybielał sowiecką armie, ma jakieś podejrzane kontakty z ruskimi, a według niego Popiełuszkę zabili jacyś tam bandyci, a komunizmu nigdy w Polsce nie było - Nie uważasz, że to jest ten sam poziom szuriatu? Ktoś odbiera mu dostęp do informacji nie jawnych? Dlaczego zrobili z niego drugą osobę w państwie? a kto wspierał pociski putina na granicy? kto blokował KPO w czasie gdy utrzymywaliśmy Ukrainę w wojnie.? kto nazywał PISiorów rusofobami na proszkach? kto zablokował budowę tarczy anty rakietowej? kto robił resety z ruskimi? komu putin proponował rozbiór Ukrainy?

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 10:41:51
09.02.2026 10:55
Bukary
660.3
8
Bukary
244
Legend

Czyli Braun to ruski szpieg?

Zaczyna się. Czarne jest białe, białe jest czarne. Wyjątkowo mnie irytuje tego rodzaju podejście do Korony.

Nikt nie jest w stanie w 100% stwierdzić, czy Braun jest "szpiegiem". Jesteśmy natomiast w stanie w 100% stwierdzić, że utrzymuje kontakty zarówno ze środowiskami prorosyjskimi w Polsce, jak też z rosyjskimi służbami wewnętrznymi. Publicznie też wygłasza poglądy jawnie prorosyjskie i antyeuropejskie. Lubisz sobie dodawać dwa do dwóch, więc teraz też nie udawaj, że masz dyskalkulię. Jak Tusk pojawił się na zdjęciu z Putinem, to wszystko jasne. A jak brauniści sławią Matuszkę Rossiję, to już trzeba sprawę rozważyć, przeanalizować, udowodnić, umieścić w kontekście itp. A tak w ogóle to nagle "brak dowodów" na cokolwiek.

Przestań "racjonalizować" obecność miłośnika Rosji na posiedzeniu BBN, bo są jakieś granice absurdu. W tym wypadku właśnie błąd konsekwencji wjeżdża u ciebie na pełnej kurwie. Na normalizację Brauna w polskim życiu publicznym nie powinno być nigdy zgody, bo to całkowicie sprzeczne z polską racją stanu. Nawet Kaczyński (na żądanie Amerykanów, którym chodziło jednak bardziej o Izrael) to przyznał. Do błędu konsekwencji dokładasz więc jeszcze wewnętrzną sprzeczność w swoich poglądach.

post wyedytowany przez Bukary 2026-02-09 11:07:20
09.02.2026 11:13
660.4
2
Mianoliito
25
Senator

I co z tego? Czy jest ruskim szpiegiem? Są na to dowody? Z prorosyjkim Trumpem też wszyscy się spotykają, Nasz Premier nazywa go ruskim szpiegiem i wszyscy wspólnie z nim omawiają strategie (np. podczas spotkań w ramstein) w wiadomym wątku powszechną opinią jest, ze ruscy mają na niego kwity, dlaczego nasze państwo nadal dzieli się z USA danymi wywiadowczymi?

Wasz Czarzasty też ma kontakty z podejrzanymi ruskimi i czy ktoś z tym coś robi? A może tak jak ja uważam, że to wszystko jest pic - i Czarzasty i Braun obsługuje szurów, znalazł swoją nisze i dokładnie tak jak Korwin robi dokładnie to samo, czyli mówi to co chce ten szuriat usłyszeć? (Korwin wprost ze łzami w oczach przyznał w kanale zero, że jego wypowiedzi na temat kobiet to performance, ma kilka córek i nigdy nie myślał tak na prawdę) ma ośmioro dzieci, a z czegoś trzeba żyć, dlaczego więc nie zagospodarować szurów i po ich plecach zapewnić sobie stały dochód pracą w sejmie? Może to jest po prostu polityka? Tak jak nazywano PISiorów rusofobami na proszkach, a mieli pomagać Ukrainie żeby ukryć ruska agenturę? Im też powinno zabrać się dostęp do tajnych informacji? Dlaczego tego nei robią? A może to też był pic żeby was nagonić do urn? Gdzie całą kampanie przed wyborami do UE kręciła się wokół ruskich szpiegów i wszystko było putinem?

Ja tu byłem regularnie nazywany ruską onucą, ciągle klejono mi gębę - no to pewnie jestem ruskim szpiegiem i pisze tui za ruble! Nie masz wrażenia, że to trochę już posżło za daleko i szuriat kompletnie odpłynął, a jak było z ukrainą? Każdy kto wspomniał o wołyniu, od razu był obsobaczany ruską onucą! Paranoja!

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 11:34:23
09.02.2026 11:16
elathir
660.5
2
elathir
118
Czymże jest nuda?

Bukary, mi się wydaje, że on nie ma pojęcia czym jest BBN.

09.02.2026 11:16
660.6
2
Beneksor
16
Generał

Nie zapominajmy też, że obok Brauna kręci się były ochroniarz Putina. Co jeden z najbardziej zaufanych ludzi zbrodniarza wojennego robi w Polsce?

09.02.2026 11:21
660.7
2
Mianoliito
25
Senator

a jego siostra robi ciasta dla Hiltona, a ten nie wyszedł z rosji! Przypadek? Hołownia ma wspólną osiedlową drogę z członkami opus dei, a wiecie czyj bank ich sponsorował? A Stanowski pozwolił Wisniewskiemu wytłumaczyć się na swoim kanale z kontaktów z mafiozami od których pożyczył pieniądze, a ci mieli kontakty z ruskimi bankami ! Przypadek!?

a co najlepsze ja tego nie wymyśliłem, PIS, Konfa i Braun to ruska agentura, to normalna narracja szuriatu.

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 11:53:39
09.02.2026 11:24
neXus
660.8
3
neXus
258
Fallen Angel
Image

Taką ci Manolito, mistrzu forumowego intelektu, dam mała zagadkę: czy kojarzysz to zdjęcie, którym chwali sie ten polityk i z kim i gdzie zostało zrobione?

PS. Nie, od razu ci zaznacze ze to nie fotomontarz wykonany przez Piątka :P

post wyedytowany przez neXus 2026-02-09 11:27:04
09.02.2026 11:31
660.9
2
Mianoliito
25
Senator

pewnie jakiś ruski szpieg? I tak robią sobie wspólne focie? Kurde, a ja myślałem, że szpiedzy tacy jak Braun, któremu przecież wiedzy i inteligencji nie można odmówić powinni się z tym jakoś kryć?

To jest ten sam poziom argumentacji, jak to Nawrocki robił sobie zdjęcia z kibolami-przestępcami, a Trzaskowski z jakimś zboczeńcem - czyli pierwszy to bandzior, a drugi to dewiant?

Ps. jak tam dalej czytasz te bzdury piątka i pińskiego? To trzeba mieć intelekt, a już żeby ich linkować to, to trzeba być mistrzem!

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 11:32:48
09.02.2026 11:32
660.10
3
Ryokosha
97
Legend

Ale po co z nim dyskutujecie? Manolito to specjalista od wszystkiego czyli od niczego. Na przestrzeni lat był już ekspertem od: prawa, politologii, logistyki, ekonomii, marketingu, zdrowia, strategii, militariów, edukacji itd. On dla poparcia "swoich" wszystko udowodni. Jakby Trump nasrał Nawrockiemu na głowę to zaraz udowodniłby że to nie była kupa tylko jedzenie...

09.02.2026 12:09
660.11
3
Cyniczny Rewolwerowiec
127
Senator

Nie wiedzieć czemu, czytając manololo załącza mi się w głowie piosenka The Offspring:

"He may not have a clue and he may not have style
But everything he lacks, well, he makes up in denial"

09.02.2026 12:59
neXus
660.12
5
neXus
258
Fallen Angel

Czyli tobie nie przeszkadza, ze polski polityk się kumpluje z ruskim szpiegiem, oficjalnie wydalonym z Polski za szpiegostwo? I fotografuje się z nim w Moskwie? Trzeba było tak mowić od razu, widzę że stałeś sie braunistą pełną gębą.
Co następne? Zaczniesz opowiadać jak to Rosja jest fajna i to Ulraina ją napadła?
Ja pierdziele, nie sadziłem że do takiego poziomu dotrzesz...
Bym powiedział od serca co o tym mysle, ale tutaj nie wypada...

09.02.2026 13:01
660.13
6
Asmodeus
52
Senator

Lolo: kolegowanie sie z ruskimi jest spoko, przeciez nigdzie nie powiedziano ze to szpieg
Tez lolo: tusk uscisnal reke putina XX lat temu, zdrajca, rusofil!11111one

09.02.2026 13:07
Drackula
660.14
5
Drackula
245
Bloody Rider

Nexus jakiego poziomu? Przecież mokrym snem lolo od 20 lat jest rozbiór Ukrainy na spółkę z ruskimi, Trójmorze i inne bzdety. Teraz dzięki braunowi tacy jak on mogą wreszcie pewne rzeczy na głos powiedzieć bo czują się wśród swoich.

post wyedytowany przez Drackula 2026-02-09 13:08:17
09.02.2026 13:59
dafton.
660.15
4
dafton.
30
Konsul

Mianoliito ty znowu robisz kurwę z logiki, operując na półprawdzie i niedopowiedzeniu.

pewnie jakiś ruski szpieg? I tak robią sobie wspólne focie? Kurde, a ja myślałem, że szpiedzy tacy jak Braun, któremu przecież wiedzy i inteligencji nie można odmówić powinni się z tym jakoś kryć?

To jest ten sam poziom argumentacji, jak to Nawrocki robił sobie zdjęcia z kibolami-przestępcami, a Trzaskowski z jakimś zboczeńcem - czyli pierwszy to bandzior, a drugi to dewiant?

1. Trzaskowski ma zdjęcie z osobą, która w późniejszym czasie została skazana prawomocnie za przestępstwa wobec nieletnich.
2. Nawrocki ma zdjęcie jak obściskuje się z osobą, która wcześniej została nieprawomocnie skazana za kierowanie grupą przestępczą, rozboje i propagowanie nazizmu.
3. Braun ma w Moskwie, zdjęcie z osobą, która 3 lata wcześniej została wydalona z Polski w związku z podejrzeniem działalności szpiegowskiej dla Rosji.

Zabawmy się, wskaż różnice, pomiędzy tymi trzema incydentami.

09.02.2026 15:46
neXus
660.16
3
neXus
258
Fallen Angel

Ja jeszcze uściślę:
- Nawrocki ma zdjęcie z kibolem, któremu właśnie sie uprawomocnia 6 letni wyrok za propagowanie nazizmu i działanie w grupie przestępczej. Czyli został już skazany, czeka aż się wyrok uprawomocni za chwile i na 6 lat trafi do pierdla. Oczywiście pomijajac wcześniejsze jego uprawomocnione wyroki, o których nie wspomniano ale podobnego kalibru.
- Leonid Swiridow - dziennikarz i propagadzista Kremla, został w 2015 roku wydalony z Polski za szpiegostwo z ramienia GRU, co więcej wcześniej, w 2006 r Czechy odebrały mu akredytacje dziennikarską i wydaliły z tego samego powodu. W 2019 roku zrobił sobie sławetne zdjecie z Braunem, przed smiercią fotografował się też ze zbiegłym sedzią Tomaszem Szmydtem.

Tak, to ten sam kaliber, oczywiście

09.02.2026 21:05
660.17
Mianoliito
25
Senator

Czyli tobie nie przeszkadza, ze polski polityk się kumpluje z ruskim szpiegiem

a jakieś dowody poza tą fotką na kumplowanie się?

przypominam, piątek i piński odpadają,

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 21:06:04
09.02.2026 21:19
neXus
660.18
neXus
258
Fallen Angel

A jakiś dowód ze nie jest?
TV republika jako dowód odpada :P

PS. Przechodzisz sam siebie, niedługo będziesz domagał się dowodu, że to Rosja zaatakowała Ukrainę :P
PS2 Nikt normalny nie fotografuje się z agentem GRU. Tą fotę zamieścił sam Leonid Swiridow z opisem ze to przyjaciel, to nie z mediów Brauna

post wyedytowany przez neXus 2026-02-09 21:25:55
09.02.2026 21:41
dafton.
660.19
dafton.
30
Konsul

zrobili sobie wspolne zdjecie w Moskwie, ale sie nie lubili! Imo to lewactwo go wrobiło. Braun był na tropie Czarzastego, który konszachtuje z Putinem, już prawie go miał, ale wyrolowali go i zrobili zdjęcie ze Swiridowem.

10.02.2026 08:21
660.20
Mianoliito
25
Senator

A jakiś dowód ze nie jest?
TV republika jako dowód odpada :P

i to jedno zdjęcie świadczy, ze jest ruskim szpiegiem? Czyli jeśli Trzaskowski ma zdjęcie z pedofilem z targówka to też jest dewiantem seksualnym? Wspiera pedofili?

10.02.2026 09:36
660.21
Grigori1922
33
Konsul

Ale po co w ogóle ta gadka, czy Braun jest czy nie jest ruskim szpiegiem? Wystarczy, że jest politykiem jawnie działającym na rzecz rosyjskiej racji stanu i przeciwko polskiej racji stanu. Na to akurat chyba jest wystarczająco dowodów. A to, czy przekazuje komuś lub nie przekazuje jakichś informacji, wydaje się kwestią drugorzędną.

09.02.2026 10:32
elathir
661
2
odpowiedz
10 odpowiedzi
elathir
118
Czymże jest nuda?

https://demotywatory.pl/5331372/Sposrod-szefow-dyplomacji-kilkudziesieciu-panstw-to-Radek

A taka tam ciekawostka, drobiazg totalny ale PiS i tak żyłka pęknie.

Co do spodziewanego spinu klakierów PiS, obecny jest taki, ze Rubio nic nie znaczy i jest popychadłem, więc to bez znaczenia wszystko.

09.02.2026 11:59
661.1
3
Mianoliito
25
Senator

Jezu wy się podniecacie takimi rzeczami? Może napiszesz kiedy naszemu premierowi - dyplomatołkowi zdejmą bana na kontakty z Trumpem? Albo jak ten wioskowy głupek Czarzasty w porozumieniu z Sikorskim postanowił zaatakować Trumpa zamiast dyplomatycznie wymiksować się z poparcia dla jego nobla? To jest nowa dyplomacja dyplomatołki?

https://www.wprost.pl/opinie-i-komentarze/12244305/miller-ocenil-spor-czarzastego-z-ambasadorem-zupelnie-niepotrzebne.html

post wyedytowany przez Mianoliito 2026-02-09 11:59:32
09.02.2026 12:16
661.2
5
robertoV
22
Generał

Jezu wy się podniecacie takimi rzeczami? Może napiszesz kiedy naszemu premierowi - dyplomatołkowi zdejmą bana na kontakty z Trumpem? Albo jak ten wioskowy głupek Czarzasty w porozumieniu z Sikorskim postanowił zaatakować Trumpa zamiast dyplomatycznie wymiksować się z poparcia dla jego nobla? To jest nowa dyplomacja dyplomatołki?
To może wymień co nam pis załatwił z prezydentem nawrockim od trumpa do tej pory by pokazać, że się opłaca...

09.02.2026 12:29
Drackula
661.3
3
Drackula
245
Bloody Rider

To może wymień co nam pis załatwił z prezydentem nawrockim od trumpa do tej pory by pokazać, że się opłaca...

Wspólne zdjęcie i poklepanie po plecach ;)

09.02.2026 12:30
aope
661.4
8
aope
213
Corporate Occult

Przecież Manolito to fanatyk, rozmowa nie ma sensu. Z nim rozmowa wygląda mniej więcej tak:
- załatwili rzecz A
- to by się zajęli rzeczą B czym tu się podniecać
- załatwili rzecz B
- ale rzecz C wciąż nie ruszona czym tu się podniecać
- załatwili rzecz C
- ale D

I tak w kółko. Przypominam że to osobnik, który przy aferach swoich pupili zawsze grał w grę/był na urlopie/nie wiedział i morda w kubeł zero aktywności. A jak już mu np taki Bukary pociśnie i wdepcze w ziemię to…czytaj wyżej. Szkoda czasu.

Forum Forum Polityka i Religia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl