niestety, nie da sie tak szybko naprawic bledow poprzednikow
jetesmy rzadem dopiero, oh wait, ponad 2 lata. oopsie
niestety, nie da sie tak szybko naprawic bledow poprzednikow
Zgadzam się z tobą, że naprawienie burdelu, który pis zrobił w zasadzie każdym obszarze funkcjonowania państwa, zajmie wiele lat.
Zgadzam się z tobą, że naprawienie burdelu, który pis zrobił w zasadzie każdym obszarze funkcjonowania państwa, zajmie wiele lat.
Może i zajmie, ale w ciągu dwóch lat rząd mógł podjąć walkę z mafiami śmieciowymi. Teraz proceder jest łatwy, ryzyko karne niskie, a kontrole nieskuteczne. Żeby się z mafią uporać, można np. przyspieszyć pełną implementację ROP, wprowadzić wyższe kary (np. grzywny obliczane na podstawie szacunkowych zysków), rozszerzyć wymóg gwarancji (np. ubezpieczeniowych) na firmy zajmujące się odpadami, wprowadzić obowiązkowy monitoring w miejscach potencjalnego ryzyka albo lepiej używać e-BDO, organizować niezapowiedziane kontrole (co wymaga zmiany ustawy o Inspekcji Ochrony Środowiska), ograniczyć import odpadów niebezpiecznych i ustalić limity na składowiskach, zwiększyć fundusz remediacji (i przeznaczyć na to środki z kar i opłat środowiskowych), przyczynić się do budowy nowych spalarni i zakładów recyklingu poprzez zachęty fiskalne itd. A wszystko w dialogu z ekspertami i legalnymi firmami, które dobrze wykonują swoją robotę.
Czy rząd Tuska się tym zajmuje? Hmmm... ;)
Naukowcy z Obserwatorium Astronomicznego Uniwersytetu Warszawskiego dokonali odkrycia dekady, dowodząc istnienia zupełnie nowego typu planet. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego najpierw odmówiło finansowania ich obserwatorium, a po odwołaniu przyznało je, ale tylko na rok. — Aplikujemy o nasze dalsze istnienie — mówi jeden z głównych autorów odkrycia dr Przemysław Mróz.
Wiwat polska nauka!

Człowieka ogarnia frustracja i bezsilna złość.
https://www.tokfm.pl/nauka/dramatyczna-sytuacja-polskich-naukowcow-to-budzet-przetrwania
Jeżeli kogoś interesuje temat, zostawiam link do petycji z listem otwartym. Petycja została przekazana w październiku ubiegłego roku.
https://www.petycjeonline.com/list_otwarty_do_prezydenta_rp_marszaka_sejmu_rp_marszaka_senatu_rp_prezesa_rady_ministrow_oraz_wiceprezesow_rady_ministrow_w_sprawie_finansowania_nauki_w_tym_zwaszcza_narodowego_centrum_nauki
Wystarczy im chyba na badania nad transcendencja i inne nikomu niepotrzebne gowna?
Znowu dziś muszę napisać: ja pierdolę.
https://www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/druk.xsp?documentId=6901065BC7BD1E19C1258D7A005A0E59
Gardzę ruchaczami cudzych żon z Ordo Szuris ale ten zegarek to obok RM nawet nie stał.
Richard Mille ma dial w kształcie "beczki", tu jest ewidentny prostokąt. To pewnie jakiś mainstreamowy model Bisseta/Certiny etc.
To oczywiste, zresztą jakość zdjęcia taka, że to może być cokolwiek. :)
Dlatego zastanawiam się, na co liczy Lutz, że będziemy się oburzać zegarkiem Lewandowskiego?
LOL, kto jak kto, ale nadworny prawnik PiS-u z pewnością kilka zacnych modeli posiada.
przeciez masz watek na x, klikasz i dostajesz parenascie postow, przy odrobinie rozgarniecia znajdziesz odpowiedzi na nurtujace pytania.
Najlepsze że on czyta takie "newsy" z X-a i się nimi jara... Ale no cóż nie mój cyrk nie moje małpy jego dewiacja...
tak z tamtych mogę się pośmiać bo to klasyczny social mediowy blurb.
Niestety takie już mogą zaniepokoić
https://nltimes.nl/2025/10/28/nexperia-owner-stealing-trade-secrets-planning-dismantle-european-branch-report
Król jest nagi, EU jest wobec chin może nie bezbronna ale systemowo uzalezniona, tylko nikt tego jeszcze głośno nie chce powiedzieć.
Po prostu kraje UE były na tyle głupie, że pozwalały sprzedawać Chińczykom większość firm, w tym tych, które może nie są strategiczne, ale istotne dla łańcuchów dostaw. Mentalność "lean" i "just in time" w biznesie i produkcji doprowadziła do zwiększenia Europejskiej ekspozycji na negatywne wplywy Chin i wrażliwości na różne zawirowania gospodarczo-polityczne. Głupotą było przede wszystkim otwarcie się na chiński biznes i inwestorów, otwarcie dla nich rynku, gdy oni tego samego nie zrobili w zamian w takim samym stopniu i przy zagwarantowania praw europejskich inwestorów.
USA popełniło sporą część z tych głupot, ale nie w aż takim stopniu, a do tego w porę się zorientowali, że byli głupi.
Jezeli chodzi o UK to szacuje sie, ze chinczycy maja juz jakies 1% kraju na wlasnosc, czy to ziemie, czy frrmy.
Znam sporo chinczykow, tak, sa mili, ale glownie po dzieciakach widac, jak bardzo dumny i skoncentrowany na rozwoju jest to narod, jak bardzo wysokie maja mniemanie o sobie i lekcewazaco odnosza sie do innych i nie, to nie kwestia wieku, bo to zupelnie inny typ zachowania niz nasza zachodnia klasyczna bananowa mlodziez
Jednak dorosly chinczyk nie zrobi nic zeby urazic inna osobe, to zupelnie inna bajka, nie wydaje mi sie jednak, zeby to sie jakos zmienialo z wiekiem.
Mialem kiedys taka akcje z moja mloda, ktora dosc mocno rywalizowala z wlasnie chinczykiem w kwestii "najlepszego ucznia w klasie", chlopak dosc mocno ja szykanowal wsrod kolegow "bo dziewczyna" , mimo tego ze w UK generalnie to szkola ma zalatwiac takie sprawy, wzialem i pogadalem (normalnie, milo i jak czlowiek) z mama delikwenta, ona przepraszala i bylo jej naprawde glupio a problem skonczyl sie nastepnego dnia i nigdy juz sie nie powtorzyl, ktos kto mniej wiecej kojarzy realia wie, ze takie rzeczy nie sa tak proste do zalatwienia w przypadku innych nacji.
W sumie przypomnial mi sie jeden z moich ulubionych seriali, ktory swietnie oddawal "chinskie" klimaty (chociaz byl o tajwanczykach), Fresh off the board - komedia.
sprawdź se synku chociażby ratingi Pisa, to wrzucam anegdotkę z życia nie ma wielkiego znaczenia, różnice w zachowaniu i sposobach uczenia są opisane naukowo, a jedna z głównych jest właśnie różnica w podejściu do "mentora".
swoją drogą i tak lepsze takie dowody anegdotyczne niż projekcje z dupy.
Joanna Szczepkowska
9 godz.
·
Dobry wieczór. Świat, a sprawa polska. Minneapolis. Co tam się dzieje! Zerkam co jakiś czas na „Minneapolis live”. Amerykanie to jednak póki co wolni ludzie, przynajmniej ci , którzy nie są uznani przez służby imigracyjne za nielegalnych imigrantów. To, co z nimi te służby wyprawiają, nie ma nic wspólnego z prawami i godnością człowieka.
Wywlekają z domów, z samochodów, a mieszkańcy znają tych imigrantów, jako zwykłych, dobrych sąsiadów i nie odpuszczają walki.
Wszystko wynika z brutalnego i siłowego tonu, jaki polityce migracyjnej nadał Trump. I teraz Minneapolis się buntuje. Tłumy i ostra bitwa z funkcjonariuszami ICE trwa mimo gazów łzawiących a nawet strzelaniny.
Trump tymczasem chce uruchomić tzw. Insurrection Act , nie używany od dwóch wieków. To by znaczyło rodzaj stanu wojennego i wyprowadzenie wojsk na ulice . Tam w związku z tym rozszalał się żywioł, jakim może być wzburzony tłum wolnych ludzi.
A sprawa polska w związku z tym? Tak się zastanawiam… Gdyby u nas Batyr wyprowadził jakieś służby na ulice, ilu z nas i z jakiego pokolenia broniłoby sąsiadów. Ile jest w nas energii i determinacji , jaką mieliśmy w stanie wojennym?
No i mamy sprawę Grenlandii. Trump sobie chce wziąć, bo „jest mu potrzebna”. Umowy międzynarodowe się nie liczą, bo jest silny i co mu kto zrobi. No więc zrobi mu to pewnie naród amerykański, bo już trzy czwarte Amerykanów według sondażu CNN jest przeciwny jego dziwnym planom
Trumpowi w ogóle poparcie mu spada lawinowo. Tak to właśnie jest z rządami z pozycji siły. Mój znajomy, który mieszka w Stanach z rodziną, a głosował na Trumpa, napisał do mnie „ co myśmy narobili!”.
Nie ma już sensu pisać „ a nie mówiłam?- bo satysfakcja nie jest mi do niczego potrzebna, potrzebne jest, żeby już nie głosował na Trumpa .
Natomiast rezydent prezydenckiego pałacu powiedział, że Grenlandia to sprawa między USA, Grenlandią, a Danią. Umów międzynarodowych nie ma. Nasza chata z kraja. O Polsko nawrocka, „ wielka i dumna”!
Dobranoc . Do jutra!
Urzekła mnie Twoja historia. Tylko tak na przyszłość, w tych swoich opowieściach dodawaj jeszcze więcej dramaturgii...
A co będzie bronić Trumpowi, by sprzedać naszą niepodległość np za prawo wydobywania ropy w Rosji.
Zacytuje samego Trumpa: Ameryka nie ma sojuszników, tylko interesy.
A co będzie jesli interesem bedzie dla odmiany sprzedaż nas Rosji. Mamy HIMARSy, bedziemy mieli F-35, co to za problem dla Amerykanów wyłączyć ten sprzęt jak Rosjanie bedą do nas wchodzić? :P
Mariuszku ale to nie moja historia tylko Joanny. Wrzucam tutaj po to, żeby taki lolo jak ty coś więcej zrozumiał poza darciem japy i wrzucaniem głupot z tv zarublika.
Nawrocki o budżecie państwa:
https://x.com/prezydentpl/status/2013306613642264939
Z uwagami na temat długu nie do końca się zgadzam, z resztą oceny - często tak.
W skrócie: budżet fatalny m.in. dla służby zdrowia, polskiej nauki, budżetówki... Powróciło stare PO spod znaku Vincenta.
Budżetu nie oceniam jako całości, bo się nie znam na tyle, ale:
- Wydatki na służbę zdowia - na pewno za małe, ale bez zmian systemowych większe nie miałyby sensu.
- Wydatki na kulturę i sport - jak ciąć to tutaj.
- Wydatki na naukę - podobnie jak zdrowie, bez zmian systemowych, większe nie mają sensu.
- Wydatki na szkolnictwo - tu powinni sypnąć kasą, ale też system poprawić.
- Wydatki na obronność - dziś wyjąłem ze skrzynki "Poradnik bezpieczeństwa" - fajnie wizualnie zaprojektowany, ale jak na to idzie 200 mld zł rocznie to ja pierd... pewnie jakaś agencja marketingowa przytuliła trochę milionów za projekt.
W końcu burdel w sądach dotyka zwykłych ludzi. Brawa dla pisiorków. I teraz pytanie - a co jeżeli ktoś ma drugi ślub? Bigamia?
Ty no ale podobno taki sam neo-sędzia dał rozwód Żurkowi i nie słyszałem żeby był nieważny.
Ach szkoda że przez ostatnie dwa lata dalej rządzi PiS i nie ma możliwości bałaganu w sądach naprawić... A nie, czekaj...
No właśnie, prezydent Duda sam prosił, by reformę sądów przedstawić, to podpisze raz-dwa, Batyr tak samo... a nie, czekaj.
szkoda że przez ostatnie dwa lata dalej rządzi PiS
Nie udawaj głupszego niż faktycznie jesteś. Kto ma prezydenta? Pisiorki. Więc ustawą nie da się nic zrobić.
No tak, z tym że tam gdzie się realnie chce coś zrobić to znajduje się metodę na rympał bez ustawy (prokuratura, TVP), a tam gdzie burdel jest rządzącym wygodny, gdzie można podważać niewygodne wyroki sądów, podważać wyroki TK czy samo jego istnienie to nie ma co się za bardzo spieszyć, może się jeszcze przydać.
Dokładnie, temu samemu żurkowi też "neosędzia" wydał korzystny wyrok w sprawie jego frankowego kredytu i też ten wyrok jest cacy. Nasi Drobnozmianowcy tylko nadal nie ogarniają, że obecna władza wybiera sobie wyroki jakie jej pasują, jeśli są dla nich korzystne to w porządku, a jak nie, to wyciągają kartę "neosędzi" i tak od BLISKO SIEDMIU LAT - a mimo to, nadal ich funkcje poznawcze nie łapią koincydencji.
panowie i panie kolejna anegdotka zegarkowa, powiedzcie mi że to ai
https://x.com/Szymon_Szereda/status/2013209304124248234
Tobie to naprawdę chyba dyga na wieść o tych zegarkach, bo jedyny się tym podniecasz.
Tym razem anegdotka nawet zabawna. Tylko - jak zwykle w przypadku naszych polityków - to śmiech przez łzy. ;)
Już chyba wszyscy zapomnieli O jegomościu Nowaku który robił wały nie tylko z zegarkami, i rząd rudego go uniewinnił.
Jak widzę mordę Mazurka to już wiem, że nie warto klikać. Jakoś majątków PiSowców nadal nie rusza.
A problem z wpisywaniem majątków do oświadczeń mają przedstawiciele prawie każdej partii. Nie będę ich bronił oczywiście. Problem w tym, że dziś realnie nikt nie ponosi konsekwencji za kłamstwa w tych oświadczeniach. Przy powszechnym przepisywaniu majątków na rodzinę, praktykowanym zarówno przez lewą i prawą część sceny politycznej, to w ogóle nie ma sensu. Mnie dziwi, że ten gość się nie tłumaczył, że to nie jego, a partnerki/partnera.

Wrzucam tak o, z kronikarskiego obowiązku, bo chyba idą na rekord
Ps. ta sondażownia najmniej się pomyliła w ostatnich wyborach. Tylko nie pamiętam czy parlamentarnych czy prezydenckich
To jest ciekawy sondaż. Wzrost KO można tłumaczyć spadkiem na ich przystawkach, ale to nie wszystko. Patrząc na wzajemne kanibalizowanie się obu konfederacji (wzrost i spadek w zasadzie się równoważy) zastanawiam się, czy elektorat "centrowy" w pis nie przeszedł czasem do KO. Przynajmniej częściowo.
pis najlepszego czasu ostatnio nie ma, afera z ziobrą ewidentnie mocno ich uwiera. kaczyński pewnie wolałby go mieć w Polsce, żeby grał teatrzyk przesladowań, ale jak widać ziobro tego za bardzo nie chce. Nie może też całkiem się od niego odciąć, bo poszedłby przekaz dla reszty, że w razie kłopotów z prawem zostaną pozostawienie na lodzie. Ucieczka na Węgry jego i romanowskiego, co ciekawe, elektoratowi się zbytnio nie spodobała.
Pisałem o tym wcześniej, dla Kaczyńskiego najlepiej by było gdyby Ziobro wyciągnął kopyta.
Bo on jest problemem na trzech płaszczyznach:
1) w jego niewinność nawet już beton przestaje wierzyć powoli, wyborcy z doskoku, socjalni, centrowi, anty-PO ale nie ideologicznie nastawieni za PiSem raczej już z większości w nią nie wierzą. Musi go bronić, choc to kosztuje.
2) jego działania jako skrzydła silnie po prawej i anty-UE (dużo bardziej niż mainstream w PiS, który używał tylko UE jako wymówki i kozła ofiarnego ale nie był realnie za polexitem) przestały się opłacać, bo elektorat tego typu wybierze Brauna a odstrasza wyborców niezdecydowanych, socjalnych czy centrowych. Większość Polaków jest za pozostaniem w UE. Stąd jego działalność ma negatywny wpływ na sumę głosów. Wcześniej przyciągał tych narodowców, którzy mieli bardziej socjalistyczne poglądy i im Mentzen nie pasował, ale teraz tą grupę przyciąga Braun silniej.
3) w ostatnich wyborach Ziobro ze swoimi ludźmi ostro porozpychał się na listach. To jest problem dla wielu osób w PiSie, wielu działaczy czuje się zrobionych w balona co zaowocowało obniżoną mobilizacją. Kaczyński wolałby wchłonąć ziobrystów całkowicie i mieć nad nimi pełna kontrolę.
Dziwne, że nikt z zaczadzonych silniczkow nie zapodał poniedziałkowego sondażu z WP? Ale tam było już nie po waszej myśli, wie rozumiem, że postanowiliście to po prostu przemilczeć :) Można i tak. A wracając do tematu, to moim zdaniem PO ma 50% poparcia, a co tam 70% albo i więcej. Jak szaleć, to szaleć.
No fakt, zdecydowana większość społeczeństwa intersuje się losem Ziobry i 3590 odcinkiem serialu, gonimy Ziobre. Tym bardziej w okresie, kiedy to suweren zaczyna otrzymywać nowe rachunki za prąd, gaz i tym podobne. Ale przecież, to są zwykle pierdoly. Ziobro najważniejszy..
Trollu, nie dotarł przekaz, że ten poniedziałkowy sondaż to był błąd w publikacji, szybko naprawiony?
Nie, w 39% dla PO też nie wierzę.
Kaczyński wolałby wchłonąć ziobrystów całkowicie i mieć nad nimi pełna kontrolę.
To jest jeszcze inna sprawa, kluczowa jeśli doszłoby do przejęcia władzy przez szeroko rozumianą prawicę w 2027 r. kaczyński nie potrafi rządzić, jemu dobrze wychodzi szachowanie i kontrola innych. W ramach swojej partii wychodzi mu to sprawnie, bo ma możliwości nacisku na partyjniaków, ale jak pokazały jego skompromitowane rządy 2005-2007 oraz sam ziobro ze swoim ZP to on całkiem się gubi kiedy musi pracować z kimś spoza partii. Więc nawet gdyby był jakiś bieda-rząd pis+konfederacja1+konfederacja2 to nie wróżę mu lepszej historii niż rząd z lat 2005-2007.
A co do tych rządów to też jeszcze nie będzie tak różowo dla prawicy - taki braun musi przecież mieć solidne struktury żeby wystawić kogoś w każdym okręgu żeby się liczyć i nie jest powiedziane, że ludzie na jego listy będą głosować. Sam braun może mieć poparcie, ale czy przełoży się to na poparcie polityka X z jego listy w danym okręgu? Wątpię szczerze mówiąc. W przeciwnym razie braun skanibalizuje poparcie prawicy dając mało, albo zgoła nic w zamian. Pamiętajcie, że w naszym systemie d'Hondta największym beneficjentem jest wygrany.
Ps. ta sondażownia najmniej się pomyliła w ostatnich wyborach. Tylko nie pamiętam czy parlamentarnych czy prezydenckich
Tak, OGB było najniżej wyborów prezydenckich przed 1 turą, tak samo przed 2 i w late pollach. W sumie to może sie pokrywać, bo KO zjadło koalicjantów i najsensowniejszym i chyba jedyną szansą na zwycięstwo byłaby wspólna lista. Tak to odbierają sobie głosy, bo taki PSL czy 2050 nie wejdą do sejmu, a wspólnie partie prawicowe mają ponad 50%.
Robiąc z lewicy w rządzie pośmiewisko (np. poprzez blokadę "umówionej" reformy rynku pracy), Tusk po raz kolejny toruje drogę do władzy prawicy. Jedyny sposób, żeby PiS z konfederatami nie rządził, to wejście silnej lewicy do sejmu. Tak więc gratulacje. A potem będzie zdziwienie, że jest, jak jest.
Miejsce Lewactwa bo to nie ma nic wspolnego z lewicą jest tylko w kiblu. A dzięki temu że lewactwo jest tak zidiociałe, to Braun ma tak wysokie poparcie bo na trzeźwo tego nie można słuchać...
Myślę, że zatęsknisz za "lewactwem" w tym kiblu, jak ci Braun zlikwiduje minimalną stawkę godzinową. ;)
Czym według Ciebie jest lewica? Podaj również proszę jakieś przykłady, może być z polskich ugrupowań bądź zagranicznych, poparte założeniami programowymi.
biedaku
zarabiam 3x więcej niż stawka minimalna
Panowie, uwaga. Trzykrotność minimalnej to już nie są żarty :D A tak w ogóle to zgłoszone za obrażanie, więc do widzenia :)
Bukarzyn biedaku zarabiam 3x więcej niż stawka minimalna
O, fajnie! To pewnie masz największy pokój w akademiku?
Lewica kiedyś przyczyniła się do tego że weszliśmy do NATO i broniła rolnictwa... teraz LEWACTWO walczy z rolnikami, popierają mercosur, ETS, i wspierają tych pojebów co przyklejają się do asfaltu, małżeństwa jedno płciowe? ludzie którzy walczyli za ten kraj w grobie się przewracają... parady gejów Biedroń i Śmieszek którzy nigdy nic dobrego nie zrobili dla tego kraju, przymusy szczepień truciznami, walka z globalnym ociepleniem gdzie mamy w tym roku całkiem solidną zimę ( u mnie od tygodnia pizga po -15) To jest własnie obraz zafajdanego LEWACTWA. Ale dzięki temu ze lewactwo tak działa, ludzie tacy jak Braun mają już prawd. poparcie 12%. Reszta to polityczny beton.
Via Tenor
walka z globalnym ociepleniem gdzie mamy w tym roku całkiem solidną zimę
No i wszystko jasne. :)
Bukarzyn ja właśnie takim kmiotkom jak ty wynajmuje... i na nich zarabiam, ale minimum ( 22m2)
Napięcie rośnie! Haczyk już blisko. Masz na imię Kuba? To u ciebie można wynająć mikrokawalerkę z balkonem pod ziemią?
Ach, pierwsza zima od ponad 10 lat i już globalnego ocieplenia nie ma!
Uwielbiam tego typu argumenty... Właśnie podniecanie się tą zimą, jaka kiedyś była standardem wskazuje pięknie na zmiany klimatyczne. Dwadzieścia lat temu nikt by na nią uwagi nie zwrócił.
przymusy szczepień truciznami, walka z globalnym ociepleniem gdzie mamy w tym roku całkiem solidną zimę ( u mnie od tygodnia pizga po -15)
Czemu mnie to nie dziwi? :D
ja właśnie takim kmiotkom jak ty wynajmuje... i na nich zarabiam
Trzykrotność minimalnej? A były w tej bajce smoki? :D
Sojusz Lewicy Demokratycznej opowiada się za wolnością sumienia i wyznania, tolerancją światopoglądową i świeckością państwa, za równym statusem kobiet i mężczyzn w różnych dziedzinach życia oraz za poszanowaniem odrębności etnicznych, narodowościowych, kulturowych i seksualnych.
Co o tym sądzisz?
Tutaj masz trochę więcej.
https://ideologia.pl/sld-program-i-dzialania-partii/
Polecam akapit Światopogląd, kwestie obyczajowe.
Lewica kiedyś przyczyniła się do tego że weszliśmy do NATO...
Jeszcze tak na marginesie, rządzące wówczas AWS i UW nie były partiami lewicowymi. Nic nie ujmując oczywiście chęciom SLD i ówczesnego prezydenta.
Ale że nam się dziś ujawni w wątku landlord-flipper-braunista-denialista, to się nie spodziewałem. :)
BTW:
https://x.com/RozekTom/status/2014005871848657205
Co o tym sądzisz?
Daj spokój. Późno jest, a ty byś chciał, żeby gość wyciągał z szafy i wertował Akt Konfederacji Gietrzwałdzkiej. Nie masz sumienia.
Dajcie mu spokój, chłop w muchosrańsku od tygodnia ma -15, dajcie mu chociaż w piecu napolić, zaraz mu wygaśnie, zamarznie i nie będziecie mieli z kim się bawić.
Jedyny sposób, żeby PiS z konfederatami nie rządził, to wejście silnej lewicy do sejmu.
To niech wchodzą, kto im broni?
Czepiasz się "winy Zandberga", a tu wina Tuska, bo lewica sama nie umie zawalczyć o swoje ani porwać tłumów?
Jasne, że matematycznie masz rację, no ale bądźmy poważni i nie zwalajmy na Tuska wszystkiego, Konfie jakoś rośnie, Lewica nie może pójść w narracje, że "jak będziemy więksi albo bedziemy rządzić samodzielnie, to...?" Do tego nie trzeba wykolejać rządu ani "wk...ć kierownika", zresztą Czarzasty dobrze wie, że kto wykolei ten rząd, zginie marnie, więc nie warto fikać jak PL2050.
A jeśli już negocjować w ramach koalicji, to z głową, a nie tak, jak to wyszło z reformą.
przymusy szczepień truciznami, walka z globalnym ociepleniem gdzie mamy w tym roku całkiem solidną zimę ( u mnie od tygodnia pizga po -15)
o ja pierdole xD I wez tu dyskutuj z takim. Jak już kiedyś pisałem, fakty i argumenty rzeczowe się w końcu skończą, a idiotę i ignoranta można grać w zapętleniu.
Chyba trochę na siłę ze mną polemizujesz, Herr, gdyż:
A) Wiele razy pisałem o tym, że Nowej Lewicy brak sprawczości; że z uwagi na lęk o stołki niezbyt stawiają się Tuskowi; że to głównie karierowicze. Itd. Nie jest więc tak, że nie widzę w tym wszystkim również "winy Czarzastego". Mimo wszystko trzeba przyznać, że NL (do której zwolenników nie należę) próbowała przepchnąć kilka bardzo pozytywnych spraw i poległa właśnie z powodu kagańca nakładanego przez premiera. IMHO trwanie w tym rządzie szkodzi wielu ludziom z otoczenia Czarzastego i (dla mnie) ma pozytywny sens wyłącznie z uwagi na zazwyczaj sensowne stanowisko obecnej "administracji" w sprawach międzynarodowych.
B) Faktem jest, że Tusk na różne sposoby "zwalcza" lewicę w rządzie i przeszkadza w realizacji konkretnych postulatów NL, nawet jeśli wcześniej szedł na kompromis i wyrażał zgodę na programowe ustępstwa. Dzieje się tak między innymi dlatego, że Tusk, co słusznie zauważył Mentzen, w głębi serca jest (w zakresie spraw gospodarczych i części społecznych) skrajnym konfederatą (liberałem), który ubiera się w szaty centrysty czy nawet lewicowca, jeśli wymaga tego sondażowa konieczność. Co więcej, jest wyjątkowo podatny na lobbing ze strony środowiska przedsiębiorców. I w tym sensie "winą Tuska" jest ośmieszanie lewicy poprzez odbieranie jej choćby pozorów sprawczości. A ponieważ reforma rynku pracy była kluczowym argumentem lewicy w dyskusjach o tym, czy warto było wejść do rządu, działania Tuska wyraźnie osłabiają szanse na uzyskanie "koalicyjnej" większości w kolejnych wyborach. (A przy okazji narażają Polskę na utratę pokaźnych środków unijnych).
Szczerze mówiąc, jeśli ktoś wyraźnie opowiada się po stronie "burżuazji" i ma na względzie przede wszystkim własny interes, to niekoniecznie potrzebuje "Bosaka czy Mentzena z Temu"; a jeśli ktoś liczy na realizację polityki lewicowej (prospołecznej, propracowniczej), to srogo się zawodzi i na Czarzastym, i na Tusku. Alternatywy są pewnie z różnych powodów "lepsze", więc Tusk będzie dryfował i ewentualnie zyskiwał w sondażach raczej wyłącznie kosztem koalicjantów. Znowu "pożre" przystawki, ale "rządu dusz" nie zyska. Mnie tam w sumie już wszystko jedno (Tuskowi mogę kibicować wyłącznie z uwagi na politykę zewnętrzną i prounijność, a nie z uwagi na to, co dzieje się w kraju); szans na jakieś pozytywne zmiany w Polsce nie widzę, zwłaszcza że na Razem jeszcze za wcześnie (będę się cieszył, jeśli w ogóle do sejmu wejdą). Ale wydaje mi się, że z uwagi na powyborczą konfigurację partyjną zwolennikom Tuska powinno jednak zależeć na silniejszej lewicy w kolejnym rozdaniu. I stąd ciągłe ośmieszanie NL nie jest i dla nich zbyt dobre.
Jeżeli ktoś ma jeszcze wątpliwości, ze Brun i koledzy sprzedaliby nas Trumpowi czy Putinowi za poklepanie po plecach.
Braun to patocelebryta który nienawidzi Polski i Polaków, nie wiem jak można mieć w tej kwestii jakiekolwiek wątpliwości.
Tusk za to kocha wszystkich. Szczególnie emerytów i kobiety ciężarne ktore po rozpierdoleniu NFZ będą rodzić na SoR wśród meneli i żulii.
Przy okazji w ramach tzw. kącika humorystycznego:
Kodeks działacza Konfederacji Korony Polskiej
...
14. Interpretacja zapisów programu i statutu partii należy do jej Prezesa.
15. W członkostwo KKP i możliwość poznania osób, relacji i zasad wewnątrz partii wpisany jest imperatyw powstrzymywania się od krytyki partii również po ustaniu tego członkostwa, zgodnie z zasadą „Wszystko... co byście chcieli, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie!” (Mt 7, 12). Nie oznacza to zakazu krytyki zasad i decyzji, które byłyby jednoznacznie sprzeczne z prawem Bożym.
https://konfederacjakoronypolskiej.pl/wp-content/uploads/2025/07/Kodeks-Konfederaty-Korony-Polskiej.pdf
Ależ PSL i PO się dziś oburzają na Bryłkę:
https://x.com/annabrylka/status/2013941977822146852
https://x.com/motykamilosz/status/2013980193312960873
https://x.com/Hetman_K/status/2013947599926047001
https://x.com/Arlukowicz/status/2013979032308605143
https://x.com/Arlukowicz/status/2014008079247905010
;)
BTW, tu w wątku chyba zwolennicy naszego rządu się cieszyli z Mercosuru. Tymczasem posłowie PO i PSL wnioskowali o odesłanie umowy do TSUE.
Primo kto tu tak się cieszył z Mercosur?
Secundo widzę że już bronisz Bryłki i Futerkowej księżniczki. Zadziwiające...
P.S. patrząc na ilość kontyngentów rolnych jakie ostatecznie nałożono na Mercosur i to w skali całej Unii no to rzeczywiście są zagrożeniem dla naszego rolnictwa...
Secundo widzę że już bronisz Bryłki i Futerkowej księżniczki. Zadziwiające...
Chyba nie do końca dobrze odczytałeś moje intencje. ;)
ale tak na poważnie, gdybyśmy wysłali tam nasze farbowane julki w zamian za dupiaste latynoski, to ja jestem za mercosurem nawet bardzo!
Ale że taki patriota oddałby nasze polskie, narodowe farbowane julki za jakieś podróbki spod kliniki operacji plastycznych... wstyd.
Primo kto tu tak się cieszył z Mercosur?
No ja uważam, że to był dobry ruch ze strony UE, i sabotaż umowy z uwagi na polskich plantatorów mango mi się nie podoba.
W ogóle to jest cyrk, Polska, która cieszyła się przez lata z koniunktury na rynku motoryzacyjnym i płakała, gdy zabierano od nas produkcję lub ją wygaszano uważa, że zwiększenie zapotrzebowania na moce produkcyjne w automotive jej zaszkodzi. Itp. itd...
A zresztą... miało być "Euroa stronk, Europa szuka nowych sojuszy, pomrańczowy wariat, surowce z Ameryki Południowej, dywersyfikacja" - a teraz dupa cicho?
No nie, nie klei mi się to i nie podoba.
Wielki sukces Hetmana i gumofilców z PSL...
Niektórzy to mają rozdwojenie jaźni nie mniejsze niż "sile europejskie elity" liżące buty Trumpowi.
[RAPORT] BUDŻETOWY S.O.S. : Jak wyprowadzić finanse publiczne na prostą w ciągu 3 lat. Diagnoza, narzędzia, plan działania
Głęboka reforma transferów socjalnych. Odejście od programów powszechnych na rzecz wsparcia celowanego, w tym wprowadzenie kryterium dochodowego w programie 800+ oraz likwidacja politycznych dodatków emerytalnych (13. i 14. emerytura).
https://for.org.pl/2026/01/20/analiza-for-1-2026-budzetowy-s-o-s-jak-wyprowadzic-finanse-publiczne-na-prosta-w-ciagu-3-lat-diagnoza-narzedzia-plan-dzialania/
Jak się na to zapatrujecie?
Nie ma znaczenia jak sie zapatrujemy, bo to nie przejdzie. No chyba, ze ktoś w politycy planuje emeryturę i juz mu na wygranych w wyborach nie zależy.
Niestety taki mamy elektorat.
A kasę z 800+ można by śmiało przeznaczyć na budownictwo społeczne choćby, za 1/4 tej kwoty z oszczędności po wprowadzeniu kryterium dochodowego można by rozwiązać problemy mieszkaniowe większości osób tego potrzebujących.
Może zostawiłbym trzynastki, może.
Natomiast "odejście od programów powszechnych na rzecz wsparcia celowanego, w tym wprowadzenie kryterium dochodowego w programie 800+ " powinno nastąpić już dawno.
Nie, nie nastąpi.
Nawet katastru trzeba wyglądać jak kania dżdżu.
Żadnego socjalu ani przywileju raz w prowadzonego nikt nigdy nie cofnie. To jest prawda stara jak świat. Musiałoby nastąpić potężne trzęsienie ziemi w finansach państwa, ale na to nie ma widoków.
Tusk już raz się przejechał na koniecznej reformie emerytalnej i naucz się, niestety, żeby żadnych takich reform więcej nie robić.
Każda władza ma swoja publiczną propagandę.
Pewnie za 2 lata będzie to samo, albo gorzej, tylko w drugą stronę.
Już kilka razy o tym pisałem. PO zamieniła TVP w propagandową szczekaczkę z wektorem skierowanym w kierunku przeciwnym do wcześniejszego. A tak hojne sponsorowanie tego pseudoinformacyjnego tworu jest wręcz nieprzyzwoite w obliczu licznych cięć budżetowych. Funkcjonariuszom partyjnym, którzy przebrali się w kostium prezenterów, trzeba jednak dobrze płacić za pożyteczne usługi.
Obejrzałem ostatnio jedno z wydań wiadomości, to jest dokładnie to samo co za PIS tylko, że w drugą stronę - niczego nie zapomnieli i niczego nie nauczyli się.
jak można zgadzać się na roczny wydatek 2,5mld złoty na ściek, który tak samo zabija poparcie dla ich własnej władzy tak samo jak zabił poprzedniej? Bo przecież nic tak nie było obrzydliwego jak propaganda tefałpe - to miara tego w jakiej epoce ci ludzie żyją, Nadal Tusk myśli, że jest 2008 rok i te same metody działają tak samo. Kompletna odklejka.
Obejrzałem ostatnio jedno z wydań wiadomości, to jest dokładnie to samo co za PIS tylko, że w drugą stronę - niczego nie zapomnieli i niczego nie nauczyli się.
Nie jest dokładnie tak samo, za pisu ukrywano niewygodne fakty dotyczące rządu, a tutaj pokazują niewygodne fakty dla pisu. Narracja prawie ta sama ale musisz przyznać, że o wielu sprawach za pisu nie wiedzieliśmy, jak np. rakiety co spadł w Polsce mogące nosić głowice nuklearne ale żadnego komunikaty błaszczak nie dał....
Jest gorzej, bo propagandę tefałpe każdy rozpoznał, bo była aż tak toporna, a teraz tak jak kremlowska propaganda czyli pomiędzy dwie łyżki prawdy wciśniemy 10 przeinaczeń, albo o czymś "zapomnimy" wspomnieć, zignorujemy, albo powiemy o niej półgębkiem - dlatego zawsze twierdziłem, ze propaganda tefałenu jest bardziej skuteczna, bo oni unikali ordynarnego przeinaczania, tylko poprzez np. ignorowaniu treści które nie pasowały do narracji, a mogły by ją zaburzyć - np. tylko poprzez skupianie się na winach PISu, a naszych nie dotykamy i tak tworzy się najskuteczniejszą propagandę - Nie kłamiesz tylko i wyłącznie bijesz w tamtych.
Cześć, Chłopacy,
wbijam tutaj z wątkiem, który chyba nie został poruszony (bo nie jest w ogóle istotny), ale ma spory odzew społeczny. I jestem ciekawa, co o tym myślicie, bo ja już naprawdę nie wiem co myśleć osobiście.
Pan Poseł Łukasz Litewka (tak, ten znany głównie z psów ze schroniska wykorzystanych w kampanii wyborczej) szczyci się od dwóch dni, że rozmawiał z DODĄ (tak, tą samą Dodą którą kojarzycie z telewizorka) i jaka to jest ogromna bohaterka, bo od kilkunastu dni (KILKUNASTU!!!111) "pomaga zwierzętom". No i klękajcie narody, teraz wszyscy powinni Dodzie wysyłać bukiety róż, bo ona się losem zwierzątków zainteresowała. "NIE MUSIAŁA A MOGŁA". Czy tylko dla mnie to brzmi beznadziejnie?
Naprawdę chciałabym nie sądzić i nie oceniać, ale mam dziwne wrażenie, że Dodzie być może już się ulewa od tych PLNów, więc postanowiła przeznaczyć na zbożny cel. Zbożny, ale również medialny, więc się jej to na pewno opłaca.
Chyba jestem człowiekiem małej wiary. Totalnie nie wierzę w dobro Dody, która równie dobrze za tydzień może sprzedać zdjęcia swojej gołej dupy na pudelka czy innego kozaczka. Totalnie nie wierzę w emocjonalne wpisy pana posła Litewki. Dla mnie to jest rżnięte równo pod publikę i pod lajki. A to się akurat bardzo mocno udaje.
A teraz, jeśli możecie, wyprowadźcie mnie z błędu i przywróćcie wiarę w uczciwość.
Specjalnie nie śledzę bo nie interesuje mnie życie “celebrytów”. Jednak gdzie kilka razy słyszałem że jest to niby osoba o wysokiej inteligencji, ja takiej nie dostrzegam w tych kilka newsach które gdzieś przy okazji kliknę. W sumie dla mnie to taki sam pustak jak i Górniakowa. Dla lajkow chyba jest w stanie zrobić wiele oraz można ją zaliczyć do osób które wychodzą z założenia że nie ważne jak mówią ale aby mówili.
Co do tych piesków, jak zrobi codctabrego to fajnie, jeśli nie to też mnie jakoś nie zdziwi.
ale o co ty w ogole pytasz XD skad ktokolwiek ma wiedziec, jakie ktokolwiek moze miec prawdziwe intencje
uwaga: nikt nie ma pojęcia, czy to empatia, kalkulacja, nuda, czy zwykłe „dobrze to teraz wygląda wizerunkowo”. nikt
coż za durne i naiwne pytanie. auntie, just stahp. pytasz sie jak jakas nastolateczka z listem do bravo, czy joe jonas cie kocha
zdziwilo by mnie, jakby taka kreatura jak np kulka wpłacił. ale doda jeszcze ok. mooooze ma w tym dobre intencje (ale skad mam wiedziec)
No ale w sumie nie rozumiem o co się pytasz, o to czy jakiś polityk wraz z celebrytką nie pompują sobie ego/punktów procentowych podobnymi akcjami? No pompują, pompowali i będą pompować, taka ich robota (przynajmniej w ich mniemaniu). Ale choooy, jeżeli dzięki temu parę psów nie zmarznie i będą mieli pełną miskę, to zawsze jakiś plus.
A jak jeszcze ich zbożne cele będą wyglądały jak rosołowe ziemniaki Kini dla DPS-u, to przy okazji będą fajne memy (zaraz po szczypcie cringe'u). Win-win.
EG
zszokowało mnie głównie to, że pan poseł powołuje się na celebrytkę. Ja rozumiem zamierzenie (popularyzacja, lajki itd), ale... naprawdę? Poważny urząd posła, polityka, musi się wspierać na "gwiazdach"? No może faktycznie jestem już za stara, i pojemność swoich emocji i empatii mierzę miarą własną wpojoną/wychowaną, nie potrzebuję do tego przyklasku "gwiazd", młode pokolenie być może musi mieć oparcie celebryckie. I jasne, że każda pełna micha dla jakiegoś biednego psiaka cieszy. Ale z drugiej strony... czy warto tak się reklamować? IMHO właśnie to już nie o ideę chodzi, a promowanie siebie. Bo "gwiazd" prozwierzęcych jest bardzo dużo, w większości robią to nadzwyczaj skromnie. No ale, widocznie tego świat potrzebował.
Skądinąd, pan poseł Litewka chyba nie ogarnął, z czym się może mierzyć robiąc celebrycki mariaż, w ogóle się nie nauczył nic od pana posła Schreibera. :P
Widzieliście? Duda został byznesmanem ;)
W KRS jako główną branżę działalności firmy byłej pary prezydenckiej wpisano "Działalność firm centralnych. Doradztwo związane z zarządzaniem". Chodzi przede wszystkim o doradztwo i bezpośrednią pomoc dla podmiotów gospodarczych, a także innych jednostek. Pomoc ma dotyczyć planowania strategicznego i organizacyjnego. Ponadto spółka ma zajmować się również badaniem rynku i opinii publicznej, a także wynajmem i zarządzaniem nieruchomościami.
Trochę będzie mu się nudziło przez kolejne dwa lata chyba ;)
jesli ma byznes, to chyba nie bedzie mu sie nudzilo, co. zero logiki kuleczka
bardzo dobrze, Pan Prezydent Doktor Andrzej Duda dalej działa. powodzonka! dla donka i reszty bandy niepowodzonka
Trochę będzie mu się nudziło przez kolejne dwa lata chyba ;)
A gdzie tam, pewnie wpadną zlecenia od samorządów czy innych podmiotów związanych z PiS.
nie no, pewnie mu cos skapnie od czasu do czasu. Ale zniwa to bedzie mial jak kumple znow dorwia sie do SSP.
Panowie w skali całego państwa, jak pizdu wróci do władzy, na pewno coś spadnie, nie ma bata.
tak! jeszcze wiecej wykrzyknikow i hiperbolizacji! ale jestem cyniczny i sarkastyczny! ojeeeeej!
haha, dodalem zmyslone imie! nie wytrzymam hahahah. patrz bulzaj, świetny Ż A R T!
świetny Ż A R T!
Odezwał się nasz forumowy George Carlin, sypiący na lewo i prawo takimi żartami jak:
dziekuje. zmienilem plec na żądanie, wlasnie teraz. kocham Cię Stefan mrrrrrr
prosze mnie zwolnic z cwiczen wojskowych i dac 1000 innych zaległych benefitów. juz! moje cialo, moja sprawa! aaaaaa!!!!12232
Mistrz erudycji, powiadam.
a to nie byl zart
to smutna prawda :( dyskryminacja facetow i lamanie konstytucji za waszych "rzadow" trwa
sam (w tym samym wątku, z ktorego przytaczasz moje wypowiedzi) wysmiewales mnie. jak jako taki tolerancyjny (wydawaloby sie) lewus ci nie wstyd?
ja tak mozesz? ranisz moje uczucia i mój światopogląd. okropne i skandaliczne zachowanie
jesli ja jestem georgem carlinem, to ty jestes w sumie nadal nikim amadeusz
o mój zboże, czemu wy tego trolla jeszcze jakkolwiek poważnie traktujecie...
czemu megerka, kiedy cokolwiek bys nie napisala, to mnie mróz krindżu na plecach przechodzi i mam ochote nie patrzec na ekran ze wstydu!
to jest talent! damn u whole lotta cringe auntie! powiadam.
ja - george carlin, ameush - nikt, megerunia - mariolka z paranienormalnych
No, nie zapomnij dać lajków ze swoich alterkont, tudzież zaangażować swoich groupies ^^
Odpowiem cytatem: zamknij buzię, arbuzie.
po co mam mieć otwarta buzię do pisania. świetna riposta, jak na ujemne iq i wybujałe ego
w Krakowie i okolicach obecnie przebojem wchodzi firma TEXOM. (również na rynek przetargów)
Jak ktoś chce to sobie znajdzie.
Mam nadzieję że trzymasz rękę na pulsie i jak trzeba będzie to zgłosisz Nowaka za korupcję. Może kiedyś znajdziecie kogoś kompetentnego aby go skazać. Oczywiście zakładając że ma coś za uszami.
haha, dodalem zmyslone imie! nie wytrzymam hahahah. patrz bulzaj, świetny Ż A R T!
Jestem rozczarowany i zniesmaczony, że nie wiesz jak nazywa się twój EXPREZYDENT
Koledzy Sławomira Mentzena nadają:
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-oburzajacy-wpis-posla-z-niemiec-chce-od-polski-reparacji,nId,22542543
"1,3 bln euro powinno wystarczyć jako reparacje za współudział w wysadzeniu Nord Stream" - napisał Kay Gottschalk, niemiecki deputowany z prawicowo-populistycznej AfD. Jak dodał, dochodzenie roszczeń w tej sprawie od Polski będzie jego "pierwszą decyzją jako ministra finansów". AfD od dawna budzi kontrowersje m.in. ze względu na swoje kontakty z Rosją.
Jak to szło? "AfD to najbardziej propolska z niemieckich partii"? xDD
Tak przy okazji pan Kay jest tak samo ogarnięty w prawie jak i jego koledzy w Konfy, bo co najwyżej może się ubiegać o odszkodowanie, reparacje wypłaca sie z innego powodu...
W sumie dlaczego mielibyśmy płacić? My to wysadziliśmy? Niech się zwróci do Ukrainy, jestem ciekaw reakcji świata :)
https://wpolityce.pl/polityka/751486-jak-wejsc-do-rady-pokoju-pomysl-mularczyka-na-pozyskanie-1-mld
Jakby ktoś miał wątpliwośc dlaczego polskich polityków nie warto brać na serio.
Ja sugeruje, aby zrobic narodowa zrzutke i zaczac od wyborcow prawicy. Miliard szybko peknie, prawda... prawda?
wasz rząd daje ładny popis ze schroniskiem w Sobolewie. okropne
No tak z czystej ciekawości. Co to niby według ciebie za popis w tym schronisku?
No więc sprawdźmy...
- Kto odpowiada za nadzór nad prywatnym schroniskiem w Sobolewie, które od wielu, wielu lat (co najmniej o 2018 roku) przetrzymuje zwięrzęta w skandalicznych warunkach?
- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Garwolinie, którym jest obecnie lek. wet. Dominika Siedlczyńska. Stanowisko objęła 1 lutego 2024 roku.
- Kto go powołuje?
- To stanowisko rządowe na szczeblu powiatu. A więc Wojewódzki Lekarz Weterynarii.
- Kto powołuje Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii?
- Główny Lekarz Weterynarii.
- Kto powołuje Głównego Lekarza Weterynarii?
- Premier na wniosek ministra rolnictwa. W 2024 roku ministrem był Czesław Siekierski z PSL-u. A premierem - Donald Tusk.
A więc PSL / PO?
Jednakże... sprawa ciągnie się od 2017-18 roku, a wtedy cały ten łańcuch wyglądał już inaczej. Ministrem rolnictwa był Jan Krzysztof Ardanowski z PiS-u, a premierem - Mateusz Morawiecki. Już w 2017 roku Fundacja ZŁap Dom alarmuje o warunkach w schronisku, a właścicielowi prokuratura stawia zarzuty znęcania się nad zwierzętami. W 2018 roku Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Garwolinie przeprowadza kontrolę schroniska, która wykazuje uchybienia. W 2019 r. właściciel formalnie usłyszał zarzuty, a mimo to gmina oddaje mu w dzierżawę teren za symboliczną kwotę. W latach 2020-2024 sprawa toczy się w sądzie, ale wyroku prawomocnego nie ma do 2026 roku. W tym czasie gmina Sobolew nadal współpracuje ze schroniskiem, choć doskonale wie o problemach, bo bierze udział w postępowaniach administracyjnych.
A zatem: rząd PiS-u nie rozwiązał problemu schroniska w Sobolewie przez co najmniej 5 lat. Rząd obecny rozwiązał ten problem w ciągu 3 lat, ale dopiero po fali medialnych i społecznych protestów. Jeśli jednak mamy u kogoś szukać winy, to trzeba spojrzeć na władze Sobolewa. W czasie, gdy Sobolewo współpracowało ze schroniskiem pomimo znanych zarzutów (i dzierżawiło teren za symboliczną kwotę), wójtem był Machiej Błachnio, czyli typowy samorządowiec "niezależny" (bez przynależności partyjnej).
W skrócie: to nie jest raczej sprawa, w której należy obciążać winą polityków z Warszawy. Ale może
ryjokosza, dobrze wiesz. wiadomo, że zamiast się zająć ratowaniem biednych piesków trzeba pozbawiać płci małżonków. megera, napisz cos krindzowego, jesteś comic relief (to smutny moment w filmie).
Nie byłeś w stanie wymyślić niczego lepszego na niedzielę? Może coś o Owsiaku?
To może coś o Zbyniu Cwiąkalskim, starym kumplu Tuska, który kilka dni wstecz bez rozgłosu, dostał nowa fuchę w KGHM? A przecież po zmianie władzy miało skończyć się kolesiostwo i obsadzanie swoich przy korytach.
herr pietrus - a moze coś o amebach? jak na to spojrzysz?
newgravedicker - nudny juz jestes z tym dzbanem. thank you, next (pozdro ariana i ex osoba prezydencka rafałka)
No tak, bo przecież premier osobiście odpowiada za funkcjonowanie jakiegoś wiejskiego schroniska. Zwłaszcza w województwie, gdzie rządzi PiS. Co za dzbanek. Albo troll.
aleś mnie wywołał :) Ja bym chętnie podyskutowała na ten temat, ale np. z tobą, albo kilkoma osobami które mają głowę na karku, bo po prostu nie chciałabym dodawać wody na młyn tym kilku imbecylom, którzy w d#(% byli i g(#)@ widzieli, ale z jakiegoś powodu skamlą tutaj najgłośniej (prawie jak te psy z Sobolewa), bo im się wydaje, że jak niusy w internecie przeczytają to już wiedzą najlepiej.
Więc będę się streszczać - w trosce o swoje zdrowie psychiczne przestałam na bieżąco śledzić losy różnych schronisk, prawie 10 lat temu pracowałam w nieistniejącym już na szczęście schronisku w Mysłowicach. Po tych 10 latach to nie wiem, kto tam tak naprawdę rządził. Lekarz weterynarii jest odpowiedzialny za ocenę zdrowotną utrzymywanych zwierząt i dbanie o ich dobrostan. Natomiast najbardziej istotne jest, kto na danym terenie spełnia rolę hmm... "dyrektora finansowego". W większości, z tego co wiem, to samorządy, ale również fundacje/stowarzyszenia mogą sporą rolę odgrywać. Na pewno nie jest tak, że odpowiedzialność za schronisko bierze lekarz weterynarii (ponieważ lekarz weterynarii jest w większości pracownikiem, mającym nad sobą pracodawcę) i też na pewno nie jest tak, że pieski umierają, bo Donald Tusk osobiście do nich nie przyjechał - to nie jest sprawa bezpośrednio wdrożona pod ministerstwo, żadne. To jest dość skomplikowany układ wzajemnych - czyli rządowych, samorządowych, pozarządowych - sił, w które osobiście wolałam się nie wikłać, bo... no bo nie, powiedzmy.
Ale oczywiście łatwo jest zrobić szum, pokazać w telewizorku zwierzęcą biedę, no i najlepiej żeby jakaś Doda jeszcze też się pokazała. Bo to doskonale ludziom gra na emocjach, a poza tym - jak widać po tym wątku - co drugi przygłup będzie o tym mówił i to w tonie eksperckim.
"To była inna sytuacja", powiedziałby Błaszczak. Znów WOŚP boli prawicę. To dobrze. Wypada zacytować jeszcze jednego, pisowskiego tuza intelektu: słychać wycie...
O tak, gówno cię obchodzą psy w Sobolowie, tak jak wcześniej gówno obchodziły konie w stadninie w Janowie.
Tak twój idol się wyraził? "Polityczne złoto"? Za chwile temat się zmieni i znów cię będzie to gówno obchodziło bo będziesz jechał po innym temacie...
słychać wycie piesków w sobolewie oprawcy
Ale to ty jesteś za PiS. Problem powstał za PiS, rozwiązano go za rządów koalicji.
Aczkolwiek winny tutaj jest wójt, właściciel oraz operator tego schroniska.
Jednak jakby szukać kogoś winnego w warszawie to będzie to Ziobro i jego reforma wymiaru sprawiedliwości, która spowolniła tego typu postepowania znacząco. Gdyby nie ona wyrok mógłby zapaść z 2 lata temu już.
Jesteś nędznym propagandzistą żerującym na ludzkiej i zwierzęcej krzywdzie.
A twoje tekściki o komuchach od razu ujawniają skąd tu się wziąłeś.
to wy żerujecie na krzywdzie zwierząt. jestescie odrazajacy
jak wam nie wstyd. jak mozesz spojrzec w lustro, spokojnie spac bedac taka kreaturą? wow. okropne. orwell na zywo
obyscie przepadli srogo podczas najblizszych wyborow. zycze z calego serduszka. na szczescie sie zapowiada, cant wait :)
wielcy wybawcy, dobra zmiana XD przez was znowu wroci pis, jestescie tak slabi, ze zniechecacie do siebie nawet po rzadach pisowcow
Schornisko w Sobolewie zamknięte a zwierzęta trafią do lepszych placówek. Super! Dobrze, że mamy taki rząd a nie inny który nie potrafił przez lata tego problemu rozwiązać
tego nie zalatwil wasz "rzad", tylko wkurzeni całą sytuacją zwykli ludzie. juz sobie nie dogadzaj XD
No i tak powinno działać społeczeństwo obywatelskie. Coś jest nie tak to nagłaśniamy temat i wtedy władza działa. Już bez przesady że premier ma znać sytuację każdego schroniska. Od tego są władze lokalne, a gdy one zawodzą to wtedy powinien włączyć się w działanie wyższy szczebel.
Władza działa?! Chyba u Ciebie w myślach! Ta sprawa z tym ośrodkiem była zgłaszania już wielokrotnie, że jest tam nie tak jak być powinno. Tylko problem był taki, że nikt tego nie nagłaśniał. Teraz gdy wzięła się za to Rabczewska + media, i zaczął się robić szum medialny, nagle na białym koniu wyskoczyl Tusk i zamknął ośrodek. Przy wcześniejszych zgłoszeniach mieli zwyczajnie na to w##bane. I tak to wyglądało za tej, jak i za poprzedniej władzy.
Ja już o tym schronisku słyszałem w 2018 czy w 2019, a pewnie i doniesienia były znacznie wcześniej...
Dlaczego więc drogi Mariuszku, prezes Kaczyński nie wsiadł na swojego rumaka, niczym Napoleon, i nie zamknął tego schroniska? Za wysoki ten koń był? Ale przecież są drabinki, schodki czy taborety... Czy kotów zwyczajnie nie da się ujeżdżać?
Tak jak mówisz, mieli wyj***,z tym się można u Ciebie zgodzić.
Czy Ty potrafisz czytać? Chyba wyraźnie napisałem, że problem był ignorowany za tej i za POPRZEDNIEJ władzy. Więc w czym masz problem?
Masz 40 gorączki = nie pisz. Nie widziałem wzmianki o poprzedniej władzy. Mea culpa ;)
Dobra spoko :) Nic się nie stało. Ale taka prawda, że i jedni mieli wywalone, tak jak i drudzy. I tak by było do dzisiaj, gdyby nie Rabczewska.
Sprawdza się to o czym pisał Bukary. Liberałowie w tyle, a jaro i spółka korzystają z pomysłów razem
Kaczyński teraz obieca nawet darmowe działki na księżycu by tylko wrócić do władzy :P
Ja sie tylko zastanawiam czy ktokolwiek jeszcze wierzy w obietnice wyborcze jakiejkolwiek ze stron :P
Ja jestem gotów uwierzyć, że akurat tego rodzaju obietnicę Kaczyński spróbuje zrealizować, jeśli wróci do władzy. Sytuacja w służbie zdrowia będzie po kolejnych dwóch latach rządów liberałów jeszcze gorsza, więc PiS musi coś z tym zrobić, żeby szybko nie stracić poparcia po ewentualnym przejęciu władzy.
Szkoda się powtarzać: Tusk nie ma kompletnie instynktu, gdy idzie o politykę prospołeczną. O dobrych chęciach to już nawet nie mówię.
To jest szczyt patologii, by w placówkach wybudowanych za państwowe pieniądze lekarz przyjmował prywatnie pacjentów.
Trochę smutne, że ludzie sobie dopiero teraz to sobie uświadomili.
Jeszcze konowały za nasze się wykształciły a później 300 za 15 minut trzeba płacić
Gdyby nie to, że akurat PiS miał 8 lat na wprowadzenie takich zmian, to nawet byłbym gotów im uwierzyć. Ale Tusk rzeczywiście nie ma wyczucia prospołecznego. PO nadal jest partią "elit". Widać przegrana Trzaskowskiego nadal ich nic nie nauczyła.
Z jednej strony szansa na ukręcenie patologii ale, aby utrzymać lekarzy w państwowych ośrodkach trzeba będzie sypnąć sporo z wora.
Ale Tusk rzeczywiście nie ma wyczucia prospołecznego. PO nadal jest partią "elit". Widać przegrana Trzaskowskiego nadal ich nic nie nauczyła.
...I to dwukrotna przegrana.
Nie widzę wariantu w którym by wyszli ze swojej bańki. Wyjeżdżają samochodami z podziemnych parkingów, jadą do pracy parkując na firmowym parkingu. Wieczorem do domciu. ;)
Uśmiechać się brygada. ;)
Z jednej strony szansa na ukręcenie patologii ale, aby utrzymać lekarzy w państwowych ośrodkach trzeba będzie sypnąć sporo z wora.
Niekoniecznie. Lekarz, który wybierze prywatną praktykę praktycznie odpuszcza robienie dalszej kariery i koncentruje się na zarabianiu kasy. Szczególnie ciekawe co zrobią starsi lekarze, a tym bardziej "profesorowie", często siedzący w przyuczelnianych szpitalach. Dla nich wybór prywaty to często będzie koniec kariery naukowej i właściwie zawodowej. Ścieżka prywatna to też odpuszczenie doświadczenia w realizacji najbardziej skomplikowanych zabiegów. Prywatne placówki praktycznie nie leczą poważniejszych chorób. Paradoksalnie może to poprawić sytuację młodych lekarzy, bo starzy zwolnią stołki idąc za kasą.
Nie widzę wariantu w którym by wyszli ze swojej bańki. Wyjeżdżają samochodami z podziemnych parkingów, jadą do pracy parkując na firmowym parkingu. Wieczorem do domciu. ;)
W wielu przypadkach dokładnie tak jest. Zarówno wśród polityków, jak i wielu wyborców.
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/malepszak-uzywane-wagony-dla-pkp-intercity-prawdziwa-okazja-126410.html
Jeszcze kilka słów o "złomie" z Niemiec, ale z branżowego źródła. Każdy kto ma odrobinę pojęcia uzna że to to naprawdę dobry zakup. Ok nie są to wagony najnowsze, ale wygodą biją większość naszych na głowę, mogą jechać 200 km/h, mają wszelkie odpuszczenia do ruchu, mogą jeździć praktycznie od ręki po tylko kosmetycznych pracach. Do tego kosztują ułamek tego co nowe. Trzeba być kretynem żeby to krytykować. Patrząc na to że dziś IC obsługuje tyle pasażerów ile poprzedni zarząd planował przewieźć za kilka lat to jako wagony do tymczasowego łatania braków taborowych spadły nam wręcz z nieba.
Polscy patryjoci wożący dupy w wypasionych 20 letnich tdi-kach nie będą używać niemieckiego złomu!
Nie wiem w czym problem. Nieraz zdarza mi się jechać zmodernizowanym EN57 (staroć sięgający lat sześćdziesiątych) i podróż jest bardzo komfortowa. A tu mamy znacznie nowocześniejsze i również modernizowane wagony.
Chyba że jest coś, o czymś nie wiemy, jak np. potencjalne problemy z serwisowaniem taboru i dostępem do części zamiennych. Ale to takie gdybanie z mojej strony.
Kiera
Jedyny problem że to od Niemca. Każdy kto ma odrobinę pojęcia wie że wagony to nie auta i na nowe czeka się latami. Jeśli coś sensownego trafia się na rynku wtórnym to trzeba korzystać. Zrozumiałym gdyby to było kosztem naszych producentów, ale ci są zakontraktowani na kilka lat do przodu. Tak więc argumenty PiSu są tu kompletnie chybione. Dodatkowo wagony z Niemiec ściąga prywatna firma SKPL i zapewne też będzie chciała je wypożyczyć PKPIC tak jak to robi z pociągami ex holenderskimi.
Właśnie poczytałem trochę i wydaje mi się, że to była bardzo rozsądna decyzja. Z wypowiedzi ministra wynika, że koszt zakupu wynosił 10-15% wartości nowego taboru, a przewidziany czas eksploatacji to 15 lat.
Zastanawia mnie tylko, czy te szacunki nie są zbyt ostrożne i te wagony mogą znacznie przekroczyć przewidziany czas eksploatacji?
Była dziś mowa o zaostrzeniu przepisów drogowych,a tu taka wtopa ministra Żurka.
https://www.youtube.com/shorts/tGRvqpetzT0
Ale już tak całkiem na poważnie, to mandacik 1500zł i 15 punktów się powinno należeć.
https://wiadomosci.wp.pl/minister-popelnil-wykroczenie-jest-reakcja-zurka-7247635386935488a
Za poprzedniej ekipy pewnie immunitet od razu byłby użyty. Powinien od razu sam się zgłosić na policję przyznać że popełnił wykroczenie, przyjąć mandat i punkty i go zapłacić. I temat zamknięty zanim na dobre się rozkręci. Już bez przesady że ją prawie przejechał, widać że ona stanęła do tego jechał 3km/h maluchem:)co nie zmienia faktu że mandat jak najbardziej się należy
PS. A z drugiej strony debilny format prowadzenia wywiadu kiedy gość prowadzi. Jakby mało było rozpraszaczy uwagi na drodze.
Z jakiej kur.. racji dajecie wóz!? Ile razy tłumaczyłem!
mandacik 1500zł i 15 punktów się powinno należeć
mandat jak najbardziej się należy
A za co? Za nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu?
Definicja z Prawa o ruchu drogowym:
Art. 2 pkt 23)
ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku, a osobę poruszającą się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch – do zatrzymania się, zmiany kierunku albo istotnej zmiany prędkości;
Czy doszło do zmuszenia pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku?
Art. 13 ust. 1a
Pieszy znajdujący się na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem. Pieszy wchodzący na przejście dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem, z wyłączeniem tramwaju.
Art. 26 ust. 1
Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność, zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszego znajdującego się na tym przejściu albo na nie wchodzącego i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na tym przejściu albo wchodzącemu na to przejście.
Co najwyżej, sytuacja kwalifikuje się na pouczenie kierowcy o konieczności zachowania szczególnej ostrożności.
Słabo widać ale chyba musiała się zatrzymać. Ewidentnie to była piesza wchodząca na przejście więc powinien się zatrzymać i ustąpić. Z tym że nazywanie go piratem drogowym gdy jedzie kilka kilometrów na godzinę to lekka przesada. Ewidentnie się zagapił. To nie było 100 km/h w terenie zabudowanym.
Zurek bandyto, oddaj prawo jazdy!
I teraz jak mi ktos powie ze nigdy mu sie taka sytuacja nie zdazyla to to chyba pekne ze smiechu. Nie mowie o tych co nie jezdza oczywiscie :)
IMHO ta glupote z serii wywiadow w jadacym aucie powinni prawnie zakazac bo w mniejszym lub wiekszym stopniu rozprasza to kierowce.
A za co? Za nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu?
Oczywiście, że tak. Pieszy na pasach ma pierwszeństwo przed nadjeżdżającym pojazdem. Do pouczenia kwalifikuje się kiedy kierowca nie przepuści pieszego który jest przed przejściem dla pieszych. Powie Ci to każdy kto dostał mandat za to, ale to też zależy od dobrej woli i humoru pana policjanta.
Nie mniej Żurek zrobiłby szach mat prawicy która grzeje temat jakby przeprosił, przyznał się do błędu i przyjął mandat. ;-)
dlaczego kiedy zobaczyłem ten filmik, zaraz wiedziałem, ze na golu zaraz pojawia się moralitety.
Silniczek wszystko sobie zracjonalizuje
Yaca, błagam Cię....
Piękna wizerunkowa wtopa.
To nawet nie chodzi o to, czy tam była sytuacja niebezpieczna, czy nie i jak by się zachowali politycy pisu - bo to wszystko wiemy, pamiętamy jak reagował macierewicz czy szydło.
Chodzi o to jak zareagował żurek, który pierwsze co zrobił to zarzekał się, że kobieta była daleko XD No przecież to pięknie pokazuje, że politycy z każdej partii pierdolą to samo. Jeden świat, jedno zachowanie, a my się kłócimy w necie kto jest lepszy.
Grabarz --> ależ, oczywiście, że wtopa – w pełni się zgadzam. Co do zasady, modę na te wszystkie formaty z udzielaniem wywiadów „za kólkiem” uważam za skrajny debilizm.
Chciałem jedynie wskazać, że takie szastanie mandatami niekoniecznie jest umocowane w przepisach. Sam zatrzymuję się przed przejściem dla pieszych gdy widzę, że ktoś się do niego zbliża. Natomiast gdyby doszło do takiej sytuacji, gdzie faktycznie bym się zagapił i nie zauważył pieszego wchodzącego na przejście po przeciwnej stronie – to uwzględniając literalne zapisy prawa o ruchu drogowym, gdybym nie zmusił pieszego do „zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku” to mandatu bym pewnie nie przyjął.
To byś miał wniosek do sądu, mandat i 200 zł kosztów postępowania.
Generalnie auto ma obowiązek zatrzymania się w sytuacji, gdy osoba zbliża się do przejścia. Pomijam światła i przejście dwuetapowe. Wątpliwości co do pierwszeństwa można mieć gdy nastąpi wtargnięcie pod jadący pojazd.
W tej styuacji jak mało kiedy widać, że baba wchodziła na przejście, gdy ten skręcał i musiała się zatrzymać. No jest to tak ewidentne naruszenie przepisów, że chyba większe by było tylko gdyby jechał najebany albo ją potrącił.
Ale tak jak napisałem wyżej, już nawet nie chodzi o to, tylko o automatyczne kłamstwo żurka. Widać, że politycy mają kłamanie we krwi, typ nawet się nie zająknął. Bez jakiegokolwiek yy, bez sprawdzania w lusterkach, bez głupiego sry nie zauważyłem. Nie, to nie moja ręka, spierdalaj.
Mimo wszystko w wielu słowach powyżej widać taką postawę poddańczo-usprawiedliwiającą:)
Niby nie powinien ,ale komu się nie zdarzyło...
Niby taki minister wzór a jedzie autem i prowadzi wywiad, ale to wina formy programu, on tutaj super, pięknie.
Niby obecny przedstawiciel władzy, ale za poprzedniej ekipy to tak i siak i jeszcze JAK !
Z mojej strony powinien dostać mandat, zapłacić go i tyle.
Popełnił wykroczenie drogowe? Popełnił. Wielu osobom się zdarza podobne? Tak, ale co z tego. Czy zwykły człowiek dostałby mandat? Może tak, może tylko pouczenie, ale polityk odpowiedzialny za uchwalanie prawa nie powinien mieć taryfy ulgowej.
I tyle. Od jednego mandatu włos mu z głowy nie spadnie. Nie ma sensu robić z tego cyrku. Tusk potrafił nawet utratę prawo jazdy za prędkość przekuć na swoją korzyść polityczną.
Natomiast sama forma wywiadu naprawdę jest bezsensownie niebezpieczna i nie powinno to być zakazane. Ale to drugi temat, a nie usprawiedliwianie, bo rozsądny kierowca by się na to dodatkowy czynnik rozpraszający nie wystawiał.
Z mojej strony powinien dostać mandat, zapłacić go i tyle.
Też jestem tego zdania. Popełnił wykroczenie, niech płaci. Wszystkich powinny dotyczyć takie same przepisy. Najgorsze właśnie są takie tłumaczenia i przerzucania, że przykładowo ci drudzy robili to samo, albo gorzej...
PiS dostało ultimatum od ambasady USA. Chodzi o związki z Grzegorzem Braunem:
https://wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32555812,tvn24-pis-dostalo-ultimatum-od-ambasady-usa-chodzi-o-zwiazki.html
Jarosław Kaczyński spotkał się z ambasadorem USA w Polsce Thomasem Rosem w połowie grudnia ubiegłego roku. "Cieszę się, że miałem okazję spotkać się i porozmawiać z panem ambasadorem Tomem Rosem. Mówiliśmy o wielu sprawach: relacjach między naszymi krajami, bezpieczeństwie Polski i regionu, wadze prowadzenia podmiotowej polityki i roli Polski w świecie, ale także o historii oraz o bieżącej sytuacji politycznej.
Trochę mnie dziwi, że opcja targowicka (PiS) dostała od pomarańczowej carycy zakaz bratania się z Braunem. Ale bardziej mnie śmieszy, że USA już się nie kryje, że ma nas za swoją neokolonię, a PiS już nie udaje, że chodzi o jakąś suwerenność, tylko liżą pomarańczowego rowa byle to oni mogli zarządzać kolonią.
sianiu nienawisci mówimy stanowcze nie.
ciekawe dlaczego wośp w tym roku zebrał 100 mln mniej i były takie pustki na koncertach
A tan informacja to skąd? Bo WOŚP jeszcze nie podał ile zabrał bo aukcje się nie skończyły.
Zgaduję, że z Kremla.
Widzę, że ziomuje właśnie wrócił z wykładów w szkole prawicowej propagandy:
To oznacza, że w tym roku fundacja ustanowiła nowy rekord. Poprzedni, uzyskany podczas 33. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w 2025 r., wynosił 178 531 625 zł. Prosta matematyka i widzimy, że w tym roku udało się zebrać o 4 700 157 zł więcej.
Pamiętajcie: czarne jest białe, a białe jest czarne!
ciekawe bukary, że wspominasz business insider (tube platformiaków, która nalezy do grupy tej samej, co onet XD)
A taki "Głos Nauczycielski" to czyja tuba?
https://glos.pl/34-final-wielkiej-orkiestry-swiatecznej-pomocy-za-nami-ile-udalo-sie-zebrac