Coś się ostatnio musiało wydarzyć, bo poziom głupiego pierdolenia wystrzelił poza granicę. Podzielisz się z nami?
abesnai, tak. juz daaaaawno temu
wyslalem tez do koalicji, ale po polsku nie zrozumieli. no trudno, więc pis
No to uczciwie ale niestety tylko symbolicznie.
https://www.tokfm.pl/polska/dolnoslaskie/ksiadz-podpisal-odmowe-leczenia-sprzetem-wosp-prawniczka-lekarz-ma-prawo-i-obowiazek
Żarty, żartami ale zdrowia oczywiście życzę, żebyś nie musiał ani Ty ani nikt z Twoich bliskich znaleźć się pod pikającą aparaturą z serduszkiem.
ja nic takiego nie podpisywalem, wydurniam sie tylko. ale ok, fajnie, ze sie przejales XD dziekuje za zyczenia i wzajemnie
a moze podpisalem? :> ene, dułe, like

Oczywiście, ja zawsze przejmuję się losem drugiego człowiek a zwłaszcza rodaka. Jak to lewak.
Pamiętaj, jak już to wylewaj tylko kawę na Orlenie w ramach protestu, tak na wszelki wypadek.
jako lewak, to sie przejmujesz losem "rodaczek" mój drogi, nie przesadzaj z altruizmem
tak, wyleje kawe i rytualnie podepczę i opluje kubek, czego nie lubi zaden ubek
Powiem, że nieźle trzeba mieć zryte pod beretem, żeby coś takiego podpisywać. Można oczywiście dyskutować, czy takie ogólnokrajowe zbiórki przypadkiem nie ośmieszają polski, skoro sami obywatele muszą się zrzucać na potrzebny sprzęt. Można, a nawet trzeba sprawdzać na co te zebrane fundusze idą. Ale żeby aż tak być zacietrzewionym, żeby próbować odmawiać leczenia przez maszynę kupioną przez inną opcję niż własna, to trzeba mieć najebane w głowie. Niech idzie leczyć się sprzętem z Caritasu. Oh wait...
Grave
ale wiesz, kto najgłośniej się rzuca w przypadku takich akcji? Przecież wiem, że wiesz, ale pozwól, że przypomnę - półdebile, ludzie bez sumienia i ze złamanym kręgosłupem moralnym, przekonani o własnej nieomylności, nieśmiertelneści, którzy nie znają słowa "pokora" etc, etc. Czyli w gruncie rzeczy nadal za duży procent społeczeństwa.
Dziwne, ale czytając twój post pojawiło mi się skojarzenie ze świadkami Jehowy - którzy w imię wiary odmówią np. swojemu dziecku przetoczenia krwi (lepiej, żeby umarło, bóg tak chciał). Podobne zaczadzenie i sekta.
Osobiście staram się trzymać myśli, że karma wraca. I tak np. ten smród w postaci jednego osobnika, który toczy się tutaj na forum... on też w końcu klęknie. A przynajmniej tego bym życzyła, odrobiny rozsądku.
Pozostaje pytanie, na ile te śmieszne oświadczenia "woli" są zgodne i sankcjonowane prawnie? To ma jakąkolwiek wartość prawną, coś w stylu jak "DNR" w Stanach? Ty się bardziej znasz :)
jak tak mozna. ja bym tego nie podpisal (chyba) nigdy
szczegolnie z chorym kolanem, bo wtedy bym juz musial klekać (jak megerunia fantazjuje) do miecza
na szczescie mam zhdk, wiec pierwszyoneone!111122345423
a propos przetaczania. przynajmniej u Świadków Jehowy jest odmawianie wojny (tzw. rigcz)
u sekty katoli hulaj dusza, kijowa nie ma. i miliony chłopów do piachu na marne
ale karma wróci, wierzę w to (czemu ja to piszę jak jakiś poemat, ach moja muza megero)
Tobie to coś z głową się stało, bo rok temu pisałeś normalnie, pół roku temu próbowałeś wciągać ludzi w dyskusję na temat kościoła, a teraz robisz z siebie idiotę nieudolnym trollowaniem.
Megera
Wyżej jest opisana odpowiedź na pytanie, czy coś takiego jest skuteczne. W skrócie nie jest. Zwłaszcza jak osoba jest nieprzytomna. ;)
newgravedicker, to ty tak na mnie dzialasz przystojniaku, mrr ;*
ty jej nie tlumacz, gdzie jest odpowiedz. ona nie umie czytac. sama niech szuka, niech sie uczy! nie wyręczaj dziecka!
Dzięki, Grave :)
Faktycznie, nie doczytałam tego linka wklejonego przez abesnai, ale to tylko dlatego, że bojem siem odpalać linki w tym wontku bo pewnie od was się zrobie lesbijko albo bendem miała tenczem w muzgu.
No, ale tak serio to ten link powinien stanowić jak najlepszy przykład, co chory umysł może próbować zrobić z opinią publiczną. A najgorsze że w jakimś stopniu to się udaje. :/
EDIT
tak się jeszcze wczytałam, co ten mądry książulo pisze... że chce pić kawę, a nie wspierać firmy - czyżby miał prywatną plantację? Bo ja np. często kupuję kawę, w różnych sklepach, i jednak mam tę świadomość, że te ziarna arabiki to raczej i tak przeszły przez firmy, zanim trafiły do mojego ekspresu (ergo - wspieram "kogokolwiek"). Idąc dalej - czy ten książulo jest w stanie żywić i utrzymywać się sam, bez żadnych firm zewnętrznych? Ale poniekąd się przyznał, że w Biedronce kupuje (czy to znaczy, że można wspierać Portugalczyka? Bo że Niemca Lidla nie wolno, to chyba wiadomix!!) Anyway, jak już tak się sra o wspieranie, to niech może pokaże, że jego dieta składa się głównie z jajek od dobrej gospodyni, co ma kurki, i składa mu w ofierze wzamian za pszepiękne kazanie co niedziela. :)
Aż ciekawe jak Adrian sobie wyżebrał robotę, ale też ciekawe jak media o tym piszą. To "Visiting Fellow" to może być jak "Visiting Lecturer" na uczelni, czyli ktoś afiliowany w ten sposób, kto nie dostaje za to wynagrodzenia, a pojawi się może dwa razy w roku z jakąś wizytą.
Jeden z najbardziej wpływowych konserwatywnych think tanków na świecie, Heritage Foundation, oficjalnie ogłosił, że polski prezydent dołączy do ich grona jako "Visiting Fellow". To prestiżowe wyróżnienie stawia go w samym centrum waszyngtońskiej debaty o bezpieczeństwie.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Andrzej-Duda-z-nowa-posada-Byly-prezydent-dolacza-do-think-tanku-w-USA-9074769.html
Też jestem pod wrażeniem tematów, którymi ma się tam dzielić:
Były prezydent ma skupić się na kilku kluczowych obszarach.
Bezpieczeństwo energetyczne: wykorzystanie doświadczeń z budowy niezależności energetycznej Polski i regionu Trójmorza.
Wschodnia flanka NATO: doradztwo w zakresie wzmacniania obecności wojskowej USA w Europie Środkowo-Wschodniej.
Relacje z USA: budowanie mostów między Warszawą a przyszłymi administracjami w Waszyngtonie, co jest kluczowe w obliczu trwającej wojny na Ukrainie.
Gość, który nie ma pojęcia o energetyce, którego koncept międzymorza w ogóle się nie przyjął i nikogo nie obchodził. No i jeszcze więcej lizania rowa USA i pomarańczowemu.
piękne przemówienie Pana Prezydenta Doktora Karola Nawrockiego
z okazji obchodów 81. rocznicy wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz
trzeba o tym przypominać, jak było naprawdę. to bardzo ważne. karma wróci, jak to mówi megera
mam nadzieję, że jak w końcu zmądrzejesz, to też będziesz przypominał sobie moją ksywkę - tym razem nieironicznie.
Powodzenia w terapii.
czyli podobało się przemówienie. mnie również. cieszę się, że mamy kolejnego już, świetnego prezydenta (propolskiego, nie proniemieckiego)
niepojawienie się na tak ważnej uroczystości mogłoby świadczyć o braku kręgosłupa moralnego, o braku pokory i sumienia
ciekawe, czego i kogo zabrakło . . . :)
na szczęście nie brakuje wspaniałych ludzi, takich jak Pan Prezydent Doktor Karol Nawrocki, a do innych karma wróci i w końcu klękną (z odrobiną rozsądku, etc, etc oczywiście)
No, a teraz łyknij tabletki na normalność (i nie oszukuj!), siusiu, paciorek i spać.
Strasznie długo pozwalają na dostęp do internetu w tych Tworkach.
nie ma czegoś takiego jak "normalność". to relatywne
dojrzałość polega na empatii, a nie wsadzaniu odmienności do Tworek i cenzurze :) to dość agresywne
ale, ale charakterystyczne dla narcystycznych osobowości, ekhm
jeśli lubisz obrazy salvadora dali (kiedy zrobisz przerwę na demotywatory.pl), to świetny przykład innego pojęcia świata. to była jego rutyna odzwierciedlona na płótnach
Aha, i teraz to ty chcesz być Salvadorem Dali na miarę polskiego internetu, dlatego tak bardzo się starasz, żebyśmy wszyscy cię znienawidzili? :)
Ciekawa koncepcja. Aż się sama dałam nabrać w te urojenia i teraz się zastanawiam, czyim altrego jesteś (mam pewne tropy).
Radziłabym jednak dopracowanie szczegółów, bo na razie to jest lepienie z gówna. Ale być może, wkrótce, wszyscy się przekonamy, że jesteś niesłychanie światłym umysłem i przeprowadzasz niesamowicie skomplikowany eksperyment społeczny. Powodzenia. :)
EDIT
i pliska, na przyszłość, Jaśnie Oświecony - nie edytuj posta milion razy. Jaśnie Oświecone umysły powinny pisać raz a dobrze, inaczej tracą wiarygodność.
tak, to eksperyment społeczny do licencjatu z psychologii. zaraz podesle ankiete na google docs
[link]
niestety, nigdy sie nikt nie dowie, czyim alter ego jestem, bo jestem i bede jeszcze wieloma. ale byście sie zdziwili, hoho
ciekawostka, na forum jestem od 2006 roku, styczeń (moje pierwsze konto duh)
mozna zgadywac litery i ładować moje ego
edit: edit: edit: edit: edit serio, wymagasz wiarygodności od alter ega jakiegoś "randomowego" użytkownika :)
czy może się zaczynać na, hmmm, literę M? :)))))))))))) a może mam kilka kont, na wiele innych liter i poglądów.
PŁCI? ;) nikt, nigdy sie nie dowie
Jak tam najnowszy występ naszego chobielinskiego voice of Poland i kolejny plaskacz od elona, podoba się?
Wrzucaj linki, bo nie wiadomo od razu, o co chodzi... :P
https://x.com/elonmusk/status/2016294735925633425
Koncertowo go zaorał. Musk oczywiście obszczekał Sikorskiego, ale nie skomentował zarzutu o rosyjskich zyskach z technologii, czyli Sikorski musiał bardzo celnie trafić, skoro tak się zapienił. A gdyby chciał, to bez problemu mógłby wyłączyć Starlinki wykorzystywane przez Rosjan, bo każdy terminal przecież wysyła swoją lokalizację. No ale widocznie kasa jest ważniejsza.
Nawrocki z Cenckiewiczem się zapłaczą :)
Polecam całą nitkę:
https://x.com/DawidKamizela/status/2016228672693239940
No oby to wypaliło. W te 80% nie wierzę, ale jak to będzie chociaż 55% to już będzie mega postęp.
A pis oczywiście w normie. Sami nic dobrego nie zrobią/nie zrobili, wyją ciągle o reparacje których też nie załatwili jak rządzili i nigdy nie załatwią, a jak ktoś coś próbuje robić dobrego to i tak jest źle, bo to kłamstwo, bo pożyczka, bo zła unia i cześć.
Boże, gdyby tylko jeszcze z 10% betonu pisowskiego odzyskało rozum i przejrzało na oczy, jacy to szkodliwi idioci...
https://www.green-news.pl/4477-system-kaucyjny-oplaty-koszty-wzrost-gminy-styczen-2026
U mnie śmieci poszły z 35 zł na 50 zł. Mi się już szczęka prawie zwichnęła od tego uśmiechania :)
Jak MEN pod rządami PO zamierza nadal ogłupiać Polaków i prywatyzować publiczną edukację. Odcinek 1657.
Nowa siatka godzin dla liceów, przygotowywana w ramach Reformy Kompas Jutra, nie została jeszcze oficjalnie ujawniona, ale są tacy co już ją oglądali i łapią się głowy. Dariusz Chętkowski na łamach „Polityki” mówi wprost co myśli: Miał nadzieję, że dzięki Kompasowi Jutra uda się zwiększyć nacisk na nauczanie przedmiotów rozszerzonych, tak ważnych dla uczniów. To co zobaczył to jeszcze poważniejsza niż dotąd marginalizacja rozszerzeń...
Dziś bez korepetycji trudno dobrze zdać maturę. Po zmianach będzie to właściwie niemożliwe. Jeżeli MEN nie wycofa się z okrojonej siatki godzin, korepetytorów czeka prawdziwy raj.
Reforma przyniesie zmianę na gorsze. Choć liczba godzin na wszystkie przedmioty – ważne i nieważne – się nie zmniejszy (uczeń będzie tyle samo czasu spędzał w szkole), to na naukę na poziomie rozszerzonym przewidziano mniej godzin. Zamiast 22 (tak jest teraz) – tylko 18. Każdy przedmiot będzie rozszerzany jednakowo: po 6 godzin.
Aby ukryć to okrojenie, MEN zabrania uczyć na poziomie rozszerzonym od pierwszej klasy. Każe wprowadzać rozszerzenia dopiero od drugiej klasy (wtedy na każdy przedmiot rozszerzony wypadną dwie godziny w tygodniu) lub nawet od trzeciej (wtedy będą to trzy godziny). Decyzję będzie podejmował dyrektor w porozumieniu z radą pedagogiczną. Uczniowie nie będą mieli nic do gadania.
Zresztą siatka godzin jest tak skomplikowana, że uczeń i rodzic połapią się, że coś tu nie gra, dopiero w ostatnim roku przed maturą.
[Już] obecna siatka godzin jest mocno krytykowana, gdyż na naukę przedmiotów w wymiarze rozszerzonym daje mniej niż 20% czasu. (…) Jak coś jest naprawdę uczniom potrzebne, np. osobom wybierającym się na studia medyczne chemia i biologia na poziomie rozszerzonym, to w szkole dostaną tego tyle, co kot napłakał.
Reforma „Kompas Jutra” daje okazję, aby zmienić proporcje na korzyść przedmiotów rozszerzonych. MEN jednak idzie w drugą stronę. Zaczynam podejrzewać, że Barbara Nowacka jest pod wpływem lobby nauczycieli dających prywatne lekcje.
Przesunięcie nauki na poziomie rozszerzonym z klasy pierwszej do drugiej lub nawet trzeciej to poważny cios wymierzony w szkoły olimpijskie. Przygotowywanie ucznia do zawodów olimpijskich ma sens tylko wtedy, gdy zacznie się to robić od pierwszych dni nauki w szkole średniej. Dodatkowej wiedzy, wykraczającej poza program nauczania na poziomie podstawowym, ale wymaganej na olimpiadzie, jest tak dużo, że przynajmniej jej część uczeń powinien zdobyć na lekcjach (do tego służą rozszerzenia).
Gdy rozszerzeń nie będzie w klasie pierwszej, a może także w klasie drugiej, całe przygotowanie do olimpiady trzeba będzie zrealizować w trybie dodatkowym, np. na kołach zainteresowań i podczas indywidualnych konsultacji z opiekunem. Szkoła musi posiadać środki finansowe, by za taką dodatkową naukę opiekunowi zapłacić.
Czy MEN ma świadomość, że szkoły, które są wylęgarnią olimpijczyków, po reformie spotka zapaść?
Niezmiernie dziwi zmniejszenie liczby godzin na informatykę. Obecnie są to tylko 3 godz. (po godzinie w klasie pierwszej, drugiej i trzeciej). Po zmianie byłaby to tylko 1 godz. tygodniowo w klasie pierwszej i drugiej (w dwóch najstarszych klasach nie byłoby już informatyki). Odebraną informatyce godzinę MEN przesuwa na EDB, co wydaje się kuriozalne. Gdyby urzędnicy MEN rozumieli, na czym polega dzisiaj bezpieczeństwo, zwiększyliby liczbę godzin informatyki.
Jeżeli jest to kolejny ukłon MEN w stronę dyrektorów, którzy nie mogą znaleźć informatyka do pracy, należy uznać to za grubą przesadę. Z nauki bezpieczeństwa nie można rezygnować z powodu problemów z wakatami. Jeżeli „Kompas Jutra” jest po to, aby ukryć nieudolność dyrektorów, a pośrednio także organów prowadzących szkołę, w pozyskiwaniu fachowców, to ja dziękuję za taką reformę.
Jak tam panowie?
Dalej wina pisu wszystko ? tak w nawiązaniu, że wcześniej to wszystko przecież była wina TUSKA:)
https://x.com/i/status/2016449549426975116
I tak cały czas się obwiniają na zmianę, nic się nie zmienia na lepsze, ale jakoś się to kręci, bo łatwiej manipulować podzielonym narodem :)
Ale PiS też im nie dał, i jakoś nie przypominam sobie, by wyborcy PiS-u i Konfy rwali szaty w obronie inteligencji.
Mówiło się raczej o wykształciuchach, a klasa szła na 500+ i koła gospodyń.
Także bez takich tanich chwytów i pozornego sygnalizowania cnoty.
Polska nauka #nikogo, a potencjalny pan doktor z fizyki mógł iść na montera sufitów podwieszanych, to by zarobił godnie, i nawet może coś z tej fizyki by mu się przydało.
A w czym masz problem ? Też mogę ci grozić w internecie bo przecież "wolność słowa" ? Jest wolność słowa, możesz grozić w internecie, komuś napluć w twarz ale to też ma swoje konsekwencje, jak wdepnięcie w gówno, możesz wdepnąć jak chcesz ale czy ci się to opłaca ?
Proszę cię, gdyby za takie pierdoły wszystkich ludzi karali to by połowa społeczeństwa miała wyrok, nawet z tego forum.
Gdyby jeszcze oskarżona użyła słów "zabijcie go" lub "niech go ktoś zabije" to tak, można by się było kłócić, że jest to nawoływanie do popełnienia zbrodni, ale "giń człowieku"?
Polityczny pokaz siły na koźle ofiarnym, no bo jak to tak człowieka od nas obrażać?! Tyle i aż tyle.
Proszę cię, gdyby za takie pierdoły wszystkich ludzi karali to by połowa społeczeństwa miała wyrok, nawet z tego forum.
Ale jaki masz problem znowu ? Przecież możesz podawać ludzi do sądu jak ktoś ci w internecie będzie groził śmiercią czy też obrażał czy nie ? Wydaje mi się, że boli cię dupa za to, że ktoś miał jaja podać kogoś do sądu nawet za taką wg ciebie pierdółkę, ale mam w pamięci jak taki hate w internecie doprowadził do śmierci jednego człowieka....
Jeśli wg ciebie "giń człowieku" to nie nawoływanie do śmierci to jesteś głupi, i nie mam na myśli, że jesteś głupi wg twojej logiki....
Nie o wolność słowa chodzi tylko o znamiona przestepstwa i tak, ja mam z tym problem. Ten wyrok pokazuje, że dwie osoby uznały, a owsiak dwukrotnie to potwierdził i nikt nie miał co do trgo wątpliwości, że 70 latka mu zagralazala w sposób, którego owsiak sie obawiał.
Obawiał się, że przyjedzie z innego miastw i zrealizuje te grozbe. Oczywiście nie wiem jakiego rodzaju były to groźby i czy ta baba ujawnila kim jest i ile ma lat. Jeśli nie, a mówiła że go zajebie, to sprawa jasna.
Gdyby jeszcze oskarżona użyła słów "zabijcie go" lub "niech go ktoś zabije" to tak, można by się było kłócić, że jest to nawoływanie do popełnienia zbrodni, ale "giń człowieku"?
Polityczny pokaz siły na koźle ofiarnym, no bo jak to tak człowieka od nas obrażać?! Tyle i aż tyle.
A pozniej Adamowicz czy inny znany i (nie)lubiany zostaje zamordowany na scenie a Jane przechodzi w tryb "o kurwa, o boze, jak do tego doszlo, gdyby tylko byly jakies znaki???".
I gdzie tu widzisz problem? Jesli bydla nie da sie wychowac za pomoca marchewki to trzeba uzyc kija. A niektorzy na tym forum po dziennej dawce X czy tv-za-rublika juz zupelnie odplywaja.
Proszę cię, gdyby za takie pierdoły wszystkich ludzi karali
I tak powinno być. Niestety ale poszliśmy w tak złym kierunku, że jestem za tym aby nie było anonimowości w internecie
Bądźmy poważni, jakiekolwiek groźby wyrażane gdziekolwiek powinny być karane w jakiejś formie.
No może poza publicznymi życzeniami dla kacapskiego przywódcy, ale to wyjątek od reguły.
No może poza publicznymi życzeniami dla kacapskiego przywódcy
Mówimy o groźbach wobec ludzi
Następny się obudził i odkrył, że w Polsce mamy prawo. Jak rozumiem, osoba popełniająca przestępstwo ma mieć immunitet z racji wieku czy tego, że zostało popełnione w internecie?
Art. 212. [Zniesławienie]
spoiler start
§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.
spoiler stop
Art. 190. [Groźba karalna]
spoiler start
§ 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub na szkodę osoby dla niej najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w osobie, do której została skierowana lub której dotyczy, uzasadnioną obawę, że będzie spełniona,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
spoiler stop
Edytowałem ten komentarz ale nie weszło. W zasadzie nigdzie nie jest napisane jaki konkretnie zarzut ma ta kobieta i co napisała.
Jeśli było tylko, że powinien zginąć, to będę mieć wątpliwości. Jeśli napisała, że go zajebie, to mniejsze.
Rpg jak już cytujesz kk to po pierwsze z głową, bo w którym niby miejscu jest to zniesławienie? Zwracam też uwagę na tryb ścigania.
Po drugie po cholere to ukrycie? Co to jest, spoiler?
--> JEŚLI <--
Ukrywam bo to wiedza tajemna, znana nielicznym.
Wklejam by przypomnieć niektórym, że na to co wyprawiają w internecie są paragrafy.
No jeśli, bo przypominam ze to jeśli działa w obie strony, również w tę stronę, którą obierają zwolennicy tego wyroku bez wiedzy co tak naprawdę się w nim znajdowało.
Oburzenie w Pałacu
https://wiadomosci.wp.pl/skandaliczne-palac-prezydencki-oburzony-tym-jak-potraktowano-nawrockiego-7248618558015808a
Podczas obchodów wyzwolenia Auschwitz Karol Nawrocki nie został powitany, co wywołało falę krytyki. Wojciech Kolarski z Kancelarii Prezydenta podkreśla, że taka sytuacja jest bezprecedensowa i niezrozumiała.
Wskazuje też, że tradycją było, iż prezydenci RP przemawiali podczas takich wydarzeń. Brak możliwości oficjalnego zabrania głosu przez głowę państwa, budzi jego wielkie zdziwienie.
Czekaj czekaj, chyba coś mi się kojarzy, że ktoś w pałacu zarządził, ze nie będzie zapalania świec chanukowych bo "Ja swoje przywiązanie do wartości chrześcijańskich traktuję poważnie, więc obchodzę święta, które są bliskie mojej osobie".
No i przypomnę, że bliski kumpel owego prezydenta, z którym ów się obściskiwał na spotkaniu z kibolami, ma prawomocny wyrok za propagowanie nazizmu, a w kolejce na uprawomocnienie czeka następne 6 lat za propagowanie nazizmu, kierowanie gangiem i pobicia.
Czyżby dyrekcja muzeum sobie wzięła sobie to do serca? Co za szok i milion pytań!!!
:P
Eh IMO niepotrzebnie. Snusa nie znosze bo to pajac, ale na takiej imprezie jesli juz sie pojawil to powinien miec mozliwosc przemowienia. A jak palnie cos nie teges czy ktos polaczy kropki, ze trzyma sie z naziolami to juz chyba problem jego i jego otoczenia?
Bo ja wiem? Może też dlatego, że podczas obchodów sporo tam przedstawicieli Izraela i środowisk żydowskich w Polsce, a dyrekcja się bała by Batyr jak to ma w swoim zwyczaju nie walną tyrady która nam pójdzie w pięty. Snusiarz nie interesuje się dobrymi stosunkami międzynarodowymi oprócz podlizywania się Trumpowi, a w ramach rozgrywek wewnętrznych mogłby coś pierdolnąć tylko by podlizać się skrajnej prawicy. Bądź co bądź słupki poparcia spadają...
Mazurek i Czarnek doznali incydentu kałowego.
Sprawcy zostaną rozliczeni:
https://dorzeczy-pl.cdn.ampproject.org/v/s/dorzeczy.pl/amp/838601/oplucie-milionow-polakow-czarnek-o-skandalu-w-auschwizt.html?amp_js_v=0.1&_gsa=1#webview=1
– Otóż doktor Karol Nawrocki nie został poproszony o głos, ale nie został także przywitany. To jest oplucie milionów Polaków, którzy oddali głos na Karola Nawrockiego i wybrali go na prezydenta RP. Ten skandal, ohydny skandal, będzie rozliczony – podkreślił.
Czekaj czekaj, chyba coś mi się kojarzy, że ktoś w pałacu zarządził, ze nie będzie zapalania świec chanukowych bo "Ja swoje przywiązanie do wartości chrześcijańskich traktuję poważnie, więc obchodzę święta, które są bliskie mojej osobie".
No i? Jesteś jedną z tych osób, którzy myślą że w Oświęcimiu zginęli tylko żydzi? Może to być dla Ciebie szok, ale ginęli tam też choćby katoliccy księża (o Maksymilianie Kolbe słyszał?), i ogólnie Polacy, niezależnie jakiej wiary. Więc co mają do tego jakieś świece chanukowe? Prezydent nie może upamiętnić ofiar obozu zagłady, bo tam ginęli też Żydzi?
No i przypomnę, że bliski kumpel owego prezydenta, z którym ów się obściskiwał na spotkaniu z kibolami, ma prawomocny wyrok za propagowanie nazizmu, a w kolejce na uprawomocnienie czeka następne 6 lat za propagowanie nazizmu, kierowanie gangiem i pobicia.
A to prezydent Nawrocki miał przemawiać czy jego znajomi?
Z jednej strony tak... Auschwitz to nie tylko holokaust zydow, ale tez miliony zabitych z innych krajow i nacji.
Z drugiej strony..... "NO KINGS" i nara. Jak go nie chce witac (to jeczenie o brak powitania doskonale pokazuje ze takie otrzezwienia za potrzebne)... i nie chca zeby przemawial, to maja do tego prawo i niech zna swoje miejsce.
klasyczny nexus, większej głupoty chyba już dzisiaj nie przeczytam - Piątek i Piński mocno! Brakuje tylko tortów siostry Nawrockiego dla Hiltona - Jak można mieszać akty religijne z państwowymi obchodami wyzwolenia obozu koncentracyjnego pod patronatem Prezydenta? I jeszcze to lepienie gęby: "kumpel" nazista, brakuje jeszcze Jacka Murańskiego i będziemy mieć komplet szurskich bzdur generowanych przez ludzi, którym bracia kamraci sfałszowali wybory.
Facet, który radośnie wita się z naziolami domaga się szacunku w obozie koncentracyjnym. Żenada naprawdę wysokich lotów. Następnym razem powinni go wypieprzyć.

Takie tam, z kolega z bloku.
Bambolito widze ze poziom spierdolenia jak zwykle over 9000. Widac osiedlowo-kapturowa przeszlosc sie przypomniala, bo az tak sie spienil.
Jak smiecie tak pisac o PANU PREZYDENCIE DOKTORZE KAROLU NAWROCKIM.
W Oświęcimiu zginął mój wuj, wiec zważaj na słowa. Zacytuj choć jedno moje słowo, gdzie napisałem że zginęli tam tylko Żydzi.
Natomiast twój kochany prezydent nawet nie ukrywa że brata się z faszystami, ludźmi, którzy wyznają takie same wartości co ci, którzy podczas 2 WŚ wymordowali 20% Polaków. A widzę, że tobie tez podobają się tacy ludzie.
https://www.instagram.com/reel/DTdP-29CI3a/?utm_source=ig_web_copy_link
Rozumiem, że wg ciebie to jest fake?
A sławetny "Dragon" jest czysty jak łza?
A może udajesz ze nie wiesz, że 2024 r. został skazany nieprawomocnie na 6 lat za kierowaniem gangiem, promowanie nazizmu i bójki. I za chwile wyrok się uprawomocni i gość pójdzie siedzieć.
nexusika zabolało z tymi swiecami, cos jest na rzeczy
skandaliczne i cóż za kompromitacja, podczas takiej uroczystosci nie dać się wypowiedzieć najważniejszej osobie w kraju
Prezydent nie należy do "grupy polityków". Prezydent uosabia państwo (art 126-127 Konstytucji).
pominięcie Go to obraza państwa polskiego. dyrekcja oczywiście do zwolnienia. kompletny brak szacunku
niewiarygodne
A ja przypominam wszystkim pizdowcom, że obóz koncentracyjny to nie miejsce do wieców politycznych. Jak typ chce podrzeć japę i pierdolić głupoty to niech to robi gdzie indziej. To miejsce przede wszystkim należy do żyjących więźniów oraz rodzin zakatowanych, zamęczonych tam ludzi. Dlatego typ został wstrzymany z wygłaszaniem swoich mądrości. A ty manogololo wreszcie mógłbyś się ogarnąć bo walisz takie pierdy, że nawet na tym forum to po prostu nie wypada.
dyrekcja oczywiście do zwolnienia.
Dostaliście wyżej stosowną informację, a mimo to nadal pyszczycie. Przypomnę:
https://x.com/MuzeumAuschwitz/status/2016843912292311259
Próba wytłumaczenia tego, że staracie się politycznie zawłaszczyć nawet wydarzenie związane z Holokaustem, które "należy" przede wszystkim do rodzin zabitych więźniów i nad którym pieczę sprawują władze muzeum, kieruje mnie w stronę smutnej refleksji: nie uszanujecie żadnej świętości. Wstyd.
Cała sprawa pokazuje również, że Nawrocki i jego otoczenie to banda egotyków owładniętych manią wielkości. W imię politycznych interesów i własnych ambicji "zalewają gównem" (zgodnie z zaleceniem pewnego guru zza oceanu) nawet rocznicę wyzwolenia Auschwitz.
Pora dorosnąć i zrozumieć, że istnieje różnica między mniej czy bardziej zabawnym trollowaniem a podłością.
to ty bukary i reszta bandy z gory zakladacie, ze to bedzie jakies polityczne przemowienie
i mowie to jako niepisowiec - to skandal blokowac głowę państwa przez wasze polityczne gierki i kalkulacje
prezydent nie powinien byc traktowany jako stricte "polityk", tylko reprezentant i głos państwa
obrzydliwe zachowanie i podlosc, kompletny brak szacunku. pora dorosnąć bukary.
dyrekcja muzeum obowiazkowo do zwolnienia. absolutny skandal
Niczego innego się nie spodziewałem: czarne jest białe, a białe jest czarne. Alleluja i do przodu!
i vice versa. niektorych nie da sie nigdy przekonać zdrowym rozsądkiem. tak juz urządzony jest swiat
Chanukowe świece w pałacu prezydenckim zapoczątkował Lech Kaczyński, wg was też był "żydkiem"? Przed tym nie było takiej tradycji.
Mnie boli co innego - że w kraju, który wycierpiał tyle od nazistów, gdzie wymordowano 20% populacji Polaków (z czego żydzi to może była 1/4) prezydentem kraju jest człowiek o wątpliwej reputacji, popierający i bratający sie z bandytami wychwalajacymi nazizm, na własne życzenie będącym podnóżkiem Trumpa bez godności, kolejnego idioty mającego w dupie politykę międzynarodową naszego kraju w imię wewnętrznych rozgrywek politycznych.
Nie wspomnę ze i tchórza, bo boi sie postawić Trumpowi gdy ten obraża naszych żołnierzy (gdzie te sławetne "murem za polskim mundurem"???)
Chciałbym nieśmiało przypomnieć, że zakaz wystąpień na głównej uroczystości dotyczy wszystkich polityków, zarówno naszych jak i Izraela. I to w sumie dobrze, bo inaczej byłyby tam strasznie dłużące się przepychanki, zwłaszcza przy obecnej sytuacji w strefie gazy. Zakaz ten poparto szeroko, właśnie dlatego, że dotyczy wszystkich bez wyjątku, stąd nikt nie może mówić o dyskryminacji.
A czy bałbym się antysemickiego wystąpienia Nawrockiego? Nie intencjonalnie, z prostego powodu, Trump przecież PiSowi zakazał i Nawrocki prędzej chwaliłby zbrodnie Izraela w strefie gazy na rozkaz Trumpa, natomiast z głupoty i własnej natury coś antysemickiego na pewno by chlapną i skończyłoby się tym, że obraziłby wszystkich. On ma tyle taktu co młot pneumatyczny, nijak nie nadaje się do wystąpień w tak delikatnych sprawach.
Chanukowe świece w pałacu prezydenckim zapoczątkował Lech Kaczyński, wg was też był "żydkiem"? - pewnie w rozumieniu Nawrockiego tak, po jego wystąpieniu u Mentzena można dojść do wniosku, że jego zdaniem PiS, który go wystawił to żydzi i komuniści niemal.
to ty bukary i reszta bandy z gory zakladacie, ze to bedzie jakies polityczne przemowienie
Ta... ta... przemowienie prezydenta, w taki dzien i po wyladowaniu samolotem z wielka pompa (kek) nie bedzie polityczne.
Jak chce nie politycznie to niech przyjdzie jako zwykly obywatel, bez bandy sluzacych i oczekiwania na czerwony dywan w dowolny inny dzien i moze sobie przemawiac do woli (sam od siebie). Tak jak kazdy inny czlowiek.
Prezydent nie należy do "grupy polityków". Prezydent uosabia państwo (art 126-127 Konstytucji).
Tu chodzi i relacje zagraniczne przede wszystkim. A i tak nie zawsze. Dla zwyklego obywatela prezedent nic nie musi uosabiac, to nie 14 wiek.
Piekło zamarzło, odRzeczy powołuje się na ustalenia Newsweeka:
Sławek mówił, żeby się nikt nie wtrącał w finanse. No i jego człowiek położył partię. Tak się zajmowali, że nawet ze 14 mln będziemy w plecy.
https://dorzeczy.pl/kraj/837653/widmo-katastrofy-nad-konfederacja-dzialacze-wsciekli-na-mentzena.html
Tymczasem Sławek przekształca Nową Nadzieję na Imperium Kontratakuje.
https://www.rp.pl/polityka/art43712581-imperium-kontratakuje-wchlonie-nowa-nadzieje-oto-plan-slawomira-mentzena
Trochę długo po fakcie Stano podkreśla stanowisko wobec treści emitowanych przez Zero oraz obrażonych kamrackich & pro kacapskich odbiorców.
Jeśli ktoś jest wielkim fanem Kamratów i uważa, że trzeba spijać słowa z ich ust, a już nie można prostować ich wypowiedzi i że on teraz nie będzie oglądał Kanału Zero – to szczerze mówiąc, dla higieny subskrypcji Kanału Zero to dobrze, jak takie 10 tysięcy osób sobie odeszło – ocenił. – Naprawdę nie musimy pomieścić tutaj całego internetu i wszystkich ludzi, jacy w Polsce żyją. Nie wszyscy muszą nas kochać. Nie jesteśmy kanałem, w którym można swobodnie wypowiadać prorosyjskie treści. Co możecie uznać za rodzaj cenzury lub jakiejś nieuczciwości dziennikarskiej. Mówię wam po prostu w twarz: nie można w Kanale Zero prorosyjskich treści tak swobodnie sobie wypowiadać.
https://rozrywka.dorzeczy.pl/film-i-telewizja/838619/bracia-kamraci-w-kanale-zero-stanowski-zaluje-emisji.html
Warto przeczytać na czym on ten majątek zbił, a to bardzo ciekawa lektura. Nie bez powodu bratem zajmowała się prokuratura.
Postanowiłam dać nowy komentarz, bo moja odpowiedź się za bardzo rozrosła, no to jedziemy!
70 latka mu zagralazala w sposób, którego owsiak sie obawiał.
Proszę przeczytaj to zdanie jeszcze raz, bardzo powoli i się zastanów nad nim poważnie, bo skisłam.
W zasadzie nigdzie nie jest napisane jaki konkretnie zarzut ma ta kobieta i co napisała.
W zasadzie to łatwo było się "dokopać" do tego co napisała, a mianowicie:
https://tvn24.pl/kujawsko-pomorskie/torun-internautka-grozil-jerzemu-owsiakowi-sad-wydal-wyrok-st8873146
"Giń człeku i to jak najszybciej dość okradania dość twojego dorabiania się z naiwności Polaków twoje wille za granicą, twoja willa w Polsce twoje dzieci uczą się za granicą i pensje twoje i twojej żony dość rozlicz się i zmień okulary bo takie noszą LGBT."
Także jestem ciekawa czy masz wątpliwości lub inni w tym wątku co do tego wyroku, bo
Wow to teraz pojechałeś, że wytarłeś sobie gębę prezydentem Gdańska i postawiłeś znak równości między staruszką wylewającą swoje żale w internecie, a młodym niezrównoważonym chłopakiem, obwiniając przy tym internet zamiast chociażby ochronę wydarzenia.
I tak powinno być. Niestety ale poszliśmy w tak złym kierunku, że jestem za tym aby nie było anonimowości w internecie
To w zabawnym kierunku poszliśmy, że w świecie, gdzie niebezpieczne leaki danych są na porządku dziennym wolałbyś, aby twoje informacje były ogólnodostępne jak w komunistycznych Chinach.
https://www.youtube.com/watch?v=Jo4I2e6HsCE
Podsumowując- wiadomo, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ale czuję się jak ostatnia frajerka, że brałam udział w protestach, a teraz gdy kobiety mają rodzić na SORze, bo porodówki są zamykane to jest wszystko w porządku :)
Ogólnie cała ta sytuacja i narracja, że ta staruszka jest niebezpieczna, że tak nie można, że tak się zachowuje "bydło" i że to były poważne groźby- strasznie mi przypomina obecnych prawaków ze Stanów, gdzie najpierw krzyczeli, że posiadanie broni to ich prawo, a gdy człowiek, który leżał przygwożdżony do ziemi przez funkcjonariuszy ICE po tym jak został rozbrojony (z broni, która cały czas była w jego kaburze niewyciągnięta) został zastrzelony pod pretekstem posiadania broni. W tej sprawie prawaki już nie widziały problemu, a nawet byli oburzeni, że jakim prawem posiadał broń xd
Tak jak wspominałam wcześniej w innym wątku- niestety, ale plemienność ludzi nie pozwala im dostrzec wad u osób oraz ideologii, które wspierają i w tym przypadku z tą oskarżoną oraz wolnością słowa jest tak samo.
No i mam jeszcze jedną sprawę do rpg-7
Następny się obudził i odkrył, że w Polsce mamy prawo. Jak rozumiem, osoba popełniająca przestępstwo ma mieć immunitet z racji wieku czy tego, że zostało popełnione w internecie?
Wklejam by przypomnieć niektórym, że na to co wyprawiają w internecie są paragrafy.
Idąc tą logiką to rozumiem, że teraz te wszystkie trolle, które upubliczniały wizerunek Prezydenta RP w bikini powinny zostać ukarane?
Art. 135. KK
§ 2.
Kto publicznie znieważa Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
https://www.youtube.com/shorts/2CIIvxmr5Uw
Widzisz? Ja też mogę w kodeksy karne, zatem przytoczone przez ciebie paragrafy oraz przeze mnie ten powyżej dają nam powód, żeby ścigać czy jednak prawo działa jedynie wobec tych rządzących?
między staruszką wylewającą swoje żale w internecie, a młodym niezrównoważonym chłopakiem, obwiniając przy tym internet zamiast chociażby ochronę wydarzenia
Ależ eufemizacja na pełnej.
Jakaś fanatyczka-furiatka, która życzy innym śmierci, to "staruszka", morderca z wypranym przez propagandę mózgiem to "chłopak", a winę za zabójstwo ponosi ochrona.
Nowomowa w całkiem dobrym wydaniu. :)
Idąc tą logiką to rozumiem, że teraz te wszystkie trolle, które upubliczniały wizerunek Prezydenta RP w bikini powinny zostać ukarane?
Kto publicznie znieważa Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej,
Akurat tutaj linia obrony będzie prosta, Nawrocki sam twierdził, że tego typu dzieła AI nie znieważają nikogo i musi być pełna dowolność ich wykorzystania dopuszczona.
Groźby i zniesławienie w dużych ilościach. Nie mam już żadnych wątpliwości.
Jeżeli to znieważa prezydenta to jestem na tak. Niech zgłasza.
70 latka mu zagralazala w sposób, którego owsiak sie obawiał.
Proszę przeczytaj to zdanie jeszcze raz, bardzo powoli i się zastanów nad nim poważnie, bo skisłam.
Absolutnie nie wiem o co ci biega. Możliwe, że powodem jest to, że jest to wycięty fragment całego zdania.
Nadal nie wiem jaki ma postawiony zarzut, bo media mówią o groźbach, obrońca mówi o groźbie, a sędzia o nawoływaniu do popełnienia zbrodni, tj 255 kk.
W zasadzie ani to, ani to mi się nie klei. Jeśli teraz napiszę, że mam nadzieję, że kaczyński nie wyjdzie ze szpitala, to nie z założeniem, że ktoś go tam zabije i z pewnością nie o to mi chodzi w tym zdaniu.
Reasumując, na bazie tych informacji dla mnie wydaje się to absurdalne. ALE zawsze to powtarzam - nie znamy całości akt, nie wiemy np. jakie wyjaśnienia złożyła w trakcie postępowania przygotowawczego, w czasie których mogła np. przyznać, że chodziło jej o to, żeby ktoś go zajebał.
Trzeba mieć wyjątkowo dużo złej woli, by słowa „giń człeku” uznać za groźbę karalną.
Ten przypadek doskonale obnaża patologię polskiego wymiaru sprawiedliwości, gdzie cały aparat państwa został postawiony na nogi przez wpis emerytki.
Za to postępowania w sprawach znęcania, pobić, stosowania przemocy są na masową skale umarzane, bo prokuratura nie dopatrzyła się znamion przestępstwa.
W udostępnionym fragmencie samego zniesławienia jest pod dostatkiem by dostać wyrok. Namawienie do przemocy też jest karalne.
gdzie cały aparat państwa został postawiony na nogi przez wpis emerytki.
Za to postępowania w sprawach znęcania, pobić, stosowania przemocy są na masową skale umarzane
Tak było, nie zmyślam
To w zabawnym kierunku poszliśmy, że w świecie, gdzie niebezpieczne leaki danych są na porządku dziennym wolałbyś, aby twoje informacje były ogólnodostępne jak w komunistycznych Chinach.
W sensie, że np moje posty na różnych forach? Albo moje działania w social media? No to tak, wolałbym żeby posty na forach i w social mediach były podpisane z imienia, nazwiska i np miasta. Może wtedy nie byłoby tylu wyzwisk, gróźb, wyśmiewania, fake newsów itd
Już widzę takich bonzów jak Manolito, kiera czy ziomuje jak piszą pod swoim imieniem i nazwiskiem :P
No to tak, wolałbym żeby posty na forach i w social mediach były podpisane z imienia, nazwiska i np miasta. Może wtedy nie byłoby tylu wyzwisk, gróźb, wyśmiewania, fake newsów itd
Gorąco popieram taki pomysł, mam nadzieję że kiedyś tego doczekamy.
Już widzę takich bonzów jak Manolito, kiera czy ziomuje jak piszą pod swoim imieniem i nazwiskiem :P
No to by wcale nie pisali. Gdzie złe strony?
neXus - Jak się odrobinę wysilisz, to znajdziesz mnie na Twitterze i Facebooku. Internet zapewnia pozorną anonimowość.
Bukary
Po raz pierwszy mamy do czynienia z sytuacją, w której było realne zagrożenie, bo internetowy hejter miał środki, by urzeczywistnić swoje groźby.
hm, ciekawe stwierdzenie.
Ciekawe ile lat odsiadki dostała słynna już babcia Kasia za te swoje wybryki? W jej przypadku już się tyle tego nazbierało, że powinna dostać, co najmniej podwójne dożywocie. A takich normalnych inaczej po lewej stronie jest bez liku. Ale przecież w tych przypadkach, jest to zwykła wolność słowa, przynajmniej wg toku myślenia u zaczadzonych lemingów.
Wydajmy miliard dolarów, żeby wejść do rady Trumpa, żeby zrobić na złość oligarchom widzącym 240 płci. Czego nie rozumiesz lewaku?
Duduś popiera. https://wiadomosci.wp.pl/duda-o-radzie-pokoju-warto-wydac-miliard-dolarow-7248719181617536a
Błaszczak, koniec towaru od Karola! Tyle razy było mówione żeby nie dawać w dziąsła więcej jak trzy na raz. A ty żeś tego nakitował więcej niż dentysta wacików przed wyrwaniem ósemki.
I to, że wyplujesz w ubikacji przed wywiadem to nie znaczy że przestaje działać.
I znowu się nie dowiemy kto za tym wszystkim. Wiem ale nie powiem!
Ja już wolę 240 puci niż mafię milionerów-pedofili u władzy.
Ja mam straszny problem z ludźmi z PiS-u. Bo za każdym razem, gdy ich słucham, dostaje mocną dawkę leku zmniejszającego moją niechęć do Tuska.
:(
Jak wiesz, ja też nie jestem fanem nic nie mogę Tuska, ale czasami wolę naprawdę takiego co nic nie może niż takich co jednak mogą i co gorsze robią.
Pojawił się gdzieś w toku dyskusji wątek niepokoju Cenckiewicza związany z SAFE, żeby przypadkiem nie wyślizgnąć się z tyłka sektora zbrojeniowego Trumpa?
https://x.com/Cenckiewicz/status/2016107370573635782
https://radar.rp.pl/modernizacja-sil-zbrojnych/art43719681-maciej-milosz-dlaczego-politycy-prawicy-bladza-czyli-o-pozyczkach-z-ue-na-uzbrojenie
Amerykańska Strategia Obrony wskazuje na tę szansę - kooperacji wojskowej z sojusznikami - którą Polska powinna wykorzystać i kontynuować
Ta strategia wygląda tak, że sojusznicy mają kupować amerykańskie uzbrojenie i nie mieć nic do gadania. Za te pieniądze powinniśmy wspierać własny przemysł.
Mistrzostwem (bo to mistrz jak pewien Adasco alias xandon pisał) kłamstwa jednak nikt nie dorówna Czarnkowi.
https://youtu.be/khfymTRn4bA?t=33

Tym, którzy nie mogą powstrzymać hejterskich ciągotek w Sieci, ale po straszliwym wyroku sądu w sprawie "schorowanej i biednej staruszki" zaczynają się bać prawnych konsekwencji, polecam słowa Wojciecha Orlińskiego:
Kiedyś miałem zajęcia o social mediach dla studentów dziennikarstwa, do moich ulubionych tematów należała teoria i praktyka hejtu. Jak to robić, żeby nie podpadać pod żaden paragraf? To jest ekstraklasa. "Korniszonie" to ani mowa nienawiści, ani zniewaga, ani zniesławienie, oczywiście też w ogóle nie pomówienie, ale jednak znakomite podsumowanie istoty takiego malutkiego, sflaczałego, skwaszonego mateckiego.
X razy było powtarzane, wy się nie bójcie kowalskiego, brauna, konfederacji, afd, le pen, wy się bójcie mercosurów dociskanych kolanem przez frau engel z pominięciem euro parlamentu, bójcie się ETSów, jednego wielkiego wału jakim jest handlowanie CO2 przez co spadła konkurencyjność przemysłu europejskiego, a ten zaczął przenosić produkcje do chin - które to mają te limity w pompce, bójcie się samobójczej polityki emigracyjnej, bójcie się braku demokracji w ue, gdzie od dekad rządzi ta sama zdegenerowana EPL, która robi co im na karze francja i niemcy, bójcie się korupcji europejskich urzędników których regularnie aresztuje belgijska policja, bójcie się europosłów którzy stali są "lobbystami" reprezentantami interesów, chin, arabów, wielkich koncernów, bójcie się wszelkich rewolucji, gdzie jednego dnia zmuszają przemysł do przechodzenia na elektryki, wydawania miliardów na nowe linie, a potem wycofują się rakiem, przez co zyski takich koncernów samochodowych w niemczech spadły o ponad 70% a prace straciło 50 000 osób, bójcie szantaży, odcinania środków jeśli peryferia nie zagłosują na partie którą akurat wspierają eurokraci, bójcie się odcinania środków albo karania za to że nie przyjmiemy nielegalnych emigrantów! Za cokolwiek wzięła się UE w ostatnich dwudziestu latach to wszystko spierdoliła! - Wzrost notowań partii prawicowych w europie to efekt indolencji tak krajowych rządów jak i uni europejskiej - NIKOGO INNEGO! - afd, le pen, braun, konfederacja, to skutek, nie przyczyna!
Typie prosty szanuj użytkowników forum...
Czy to jakaś wewnętrzna ewolucja? Od wklejania tekstów AI do słowotoku? Same przecinki bez kropek i dużych liter?
Tego się nie da czytać...
... oraz ładowania mnóstwa pieniędzy w media społecznościowe oraz "niezależnych" dziennikarzy, powtarzania populistycznych hasełek, rozsiewanie kłamstw, niedopwiedzenia oraz pomijanie kontekstu w wypowiedziach.
Co z tego, że Goebbels'a nikt nie chciał czytać jako pisarza. Potem miał już mawiać, że będą prać ludziom mózgi dopóki nie przejmą nad nimi całkowitej kontroli. Brzmi znajomo?
Za cokolwiek wzięła się UE w ostatnich dwudziestu latach to wszystko spierdoliła!
"Wszystko"? No i ty chcesz, żeby cię ktoś poważnie traktował? Zanim takie banialuki napiszesz, to włącz chociaż wyszukiwarkę i sprawdź, czy rzeczywiście w ostatnich dwudziestu latach UE nie odniosła jakichś obiektywnie niepodważalnych sukcesów. Ba, wyjrzyj czasem przez okno. Może się nawet zdziwisz.
Niestety, tym razem nie będę za ciebie odwalał całej roboty i pisał eseju o sukcesach UE, bo dziś (pierwszy dzień ferii) mam sporo rzeczy do nadrobienia z bliskimi. :)
A propo naszych wolnych mediów. Jeszcze dobry tydzień wstecz nasze media cały czas trąbily o brutalnym zabiciu demonstranta w USA. Pisali, że był spokojnym człowiekiem, pielęgniarzem i takie tam łzawe historyjki. Teraz na światło dzienne wyszło nowe nagranie z jego udziałem i pokazano tam, jak faktycznie spokojnym obywatelem był ten Pretti. I jakoś dziwnym trafem teraz w tym przypadku w naszych wolnych mediach nie grzeją tego tematu? Przynajmniej ja nic takiego w takim chociażby Onecie, WP, Interii i całej tej reszcie nie zauważyłem. Dlaczego wcześniej na głównych stronach nawijali o tym cały czas, a teraz gdy facet pokazany jest w nie najlepszym świetle, nagle siedzą cicho? To są te wasze wolne media, które nie manipulują społeczeństwem tak?
tak, to wlasnie nowe, lepsze media w wykonaniu dobrej zmiany XD
propaganda gorsza niz za prl i jeszcze wieksza cenzura.
a tacy byli podjarani "oooo, odbierzemy telewizje pisowi, oo jak bedzie!" XD
na szczescie w likwidacji. jak i obecny rzad mam nadzieje. ponad 2 lata nic nie robia, tylko psują
"Wszystko"? No i ty chcesz, żeby cię ktoś poważnie traktował? Zanim takie banialuki napiszesz, to włącz chociaż wyszukiwarkę i sprawdź, czy rzeczywiście w ostatnich dwudziestu latach UE nie odniosła jakichś obiektywnie niepodważalnych sukcesów. Ba, wyjrzyj czasem przez okno. Może się nawet zdziwisz.
Niestety, tym razem nie będę za ciebie odwalał całej roboty i pisał eseju o sukcesach UE, bo dziś (pierwszy dzień ferii) mam sporo rzeczy do nadrobienia z bliskimi. :)
Mam poważnie traktować kogoś, komu nie chce się podawać przykładów i karze mi wyglądać przez okno? No to wyjaśnij nam tu wszystkim jak to możliwe, że UE osiągnęła "sukcesy" a mimo to gigantycznie wzrosło poparcie ugrupowań anty unijnych? Nie ma żadnej koincydencji? Przypadek? Wyjaśnij nam jak to możliwe, że w 92 mimo przyjęcia nowych członków jej udział w światowym PKB spadło z blisko 30% do 17% ? a co z zajebistą polityką migracyjną? wzrostem przestępczości? gdzie w takich niemczech 41% podejrzanych o popełnianie przestępstw to obcokrajowcy, a co z ze wzrostem liczby gwałtów, zabójstw? - a ja nie podaje statystyk, gdzie UE praktycznie poza ASML, nie istnieje w wysoko rozwiniętych technologiach, a co z rozwojem AI? A co z mordowaniem własnego przemysłu i rolnictwa? Same sukcesy? a co z samobójczą polityką klimatyczną?
https://demagog.org.pl/wypowiedzi/udzial-ue-w-globalnym-pkb-maleje-sprawdzamy/
https://pl.euronews.com/europa/2025/03/10/rosnie-przestepczosc-gangow-w-europie-jak-w-tych-statystykach-wypada-polska
Typie, ale możesz mi wytłumaczyć co ma do zabicia gościa to co robił tydzień wcześniej? XD
Już mi się ta narracja przewinęła ale olałem, bo uznałem, że najbardziej zakute łby botowskie to powielają.
Poważnie - tak, tydzień wcześniej gość kopnął w samochód. Tydzień później został zabity leżąc na ziemi. Jaką niby widzisz tu korelację?
Mam poważnie traktować kogoś, komu nie chce się podawać przykładów i karze mi wyglądać przez okno? No to wyjaśnij nam tu wszystkim jak to możliwe, że UE osiągnęła "sukcesy" a mimo to gigantycznie wzrosło poparcie ugrupowań anty unijnych?
Logika tubalola. Odpowiedź - ludzie są głupi. Plus zawsze następuje cykliczność.
Widze, ze bylo pite od rana. Koles ma wysrywy swiadomosci na poziomie patostreamerow. No i dobral sobie juz kumpli: mariuszka i ziomka, smietanke polskiej elyty. Takiego zjazdu to chyba nawet mirencjum nie zrobil na tym forum.
Poważnie - tak, tydzień wcześniej gość kopnął w samochód. Tydzień później został zabity leżąc na ziemi. Jaką niby widzisz tu korelację?
Dowód, że to było zabójstwo z zemsty, z premedytacją :)
https://www.youtube.com/watch?v=r5KZtByOkOw
i oczywiście żadna ciamajda nie podała choćby jednego przykładu sukcesu UE
narzekacie na cła trumpa?
wewnętrzne bariery w Unii są ekwiwalentem ceł w wysokości 55 proc. w przypadku towarów i 110 proc. w przypadku usług
Najnowsze badania pracowników EBC - uwzględniające dane za minione 20 lat, a więc od rozszerzenia Unii m.in. o Polskę - dają tylko nieznacznie różne wyniki od tych opublikowanych przez MFW. Pokazują, że w 2024 roku koszty handlu z innymi krajami UE w porównaniu z handlem krajowym były wyższe przeciętnie o 67 proc. w przypadku towarów. W sektorze wytwórczym jest to nieco mniej, bo 54 proc., natomiast koszty obrotu produktami spożywczymi są najwyższe, a "ukryta" stawka celna wynosi aż 150 proc.
Pomimo stopniowej liberalizacji usług w ostatnich dekadach (w latach 2005-23 koszty handlu usługami wewnątrz UE spadły o ok. 7 punktów procentowych, najwięcej w usługach finansowych oraz w informacji i komunikacji), wewnętrzne bariery odpowiadają ok. 95-procentowej stawce celnej. W sektorze budowlanym powodują najwyższe koszty, które przekraczają 120 proc.
No to ja czekam na kolejne sukcesy.
Dowód, że to było zabójstwo z zemsty, z premedytacją :)
No chyba.
A tubalolo to chyba nawet nie ogląda tych filmów co wrzuca, bo z filmu wyraźnie wynika, że nie są to nastroje anytue tylko antyestablishmentowe. No ale od kogo my wymagamy, żeby widział różnicę.
Największym sukcesem ue wg naszej perspektywy jest to, że nie siedzisz i nie żresz ziemniaków ze żwirem, jak to jest na wschodzie pacanie.
Czyli wygrałem dyskusje. Moja racja jest najmojsza.
Ooo widzę, że Dracula i jemu podobni już polecieli z bekiem na skargę, że mój post usunięto. I te ameby walczą niby o wolność słowa....
Dracula, ty bekso zafajdana.
Nawet w takich sprawach manipulują chcąc zbić polityczny kapitał.
https://www.wprost.pl/kraj/12237306/policja-odpowiedziala-portalowi-tv-republika-niedopuszczalna-manipulacja.html
Jest projekt ustawy penalizujący patostreaming. Czekam na pierwsze głosy oburzenia o pogwałceniu wolności słowa.
https://wiadomosci.wp.pl/do-pieciu-lat-wiezienia-za-patostreaming-i-nielegalny-hazard-ko-sklada-projekt-7248632806132032a
kolejny przyklad wprowadzania coraz wiekszej cenzury i ograniczania wolnosci slowa przez wasza bande
rafałek zdziwienia
Uderz w stół... .
Co zakłada projekt ustawy?
Projekt zakłada dodanie do Kodeksu karnego nowego artykułu 255b. Zgodnie z jego treścią, karze pozbawienia wolności od trzech miesięcy do pięciu lat będzie podlegać osoba, która za pośrednictwem sieci teleinformatycznej publicznie rozpowszechnia (w postaci obrazu lub dźwięku) treści przedstawiające popełnienie czynu zabronionego:
przeciwko życiu i zdrowiu, wolności lub z użyciem przemocy (zagrożonego karą minimum pięciu lat więzienia);
znęcania się nad zwierzętami lub ich zabicia;
naruszenia nietykalności cielesnej, prowadzącego do poniżenia lub upokorzenia innej osoby;
czynów z Kodeksu karnego skarbowego (art. 107-111), co ma na celu walkę z nielegalną promocją hazardu.
Za którą więc patologią z powyższych ziomuje będziesz tęsknił najbardziej?
PS
Aktualnie moja banda jest poza rządem, informacyjnie. Chociaż i tak, jeżeli ponownie stanąłbym w obliczu wyboru mniejszego zła, wolę obecną od Waszej.
Najbardziej mnie bawi ten wrzucany na siłę rafałek. Zerem będzie już zawsze ziobro, musisz wymyślić coś innego.
Wjechał sondażyk, który w sumie wciąż można potraktować "zabawowo":
https://x.com/MateuszPluta02/status/2017237748181025140
Dziwi mnie wynik Razem (oby trend się utrzymał), a smuci wynik Korony. No cóż... Polacy chcą, Polacy będą mieli. ;)
Korona i Razem traktowane są jako ugrupowania najbardziej antysystemowe stąd ich wzrostu są papierkiem lakmusowym pokazującym niezadowolenie społeczne z obecnego układu.
Niemniej kiedy trzeba będzie faktycznie postawić krzyżyk w wyborach to większości zadrży ręka.
Mnie nie dziwi ani Razem, ani Konfa-bis, z powodów opisanych wyżej. Nastroje społeczne nadal są i pozostaną jeszcze przez kilka lat raczej pro-prawicowe. Jak w kraju gdzie jest ok. 10% antyszczepionkowców partia szurów miałaby być poniżej progu?
Trochę dziwią słabe wyniki PiS i Konfy-prime. Chyba nie mają na siebie obecne pomysłu. PiS po sukcesie Nawrockiego wydawał się na fali wznoszącej, ale impotencja Kaczora szybko dała o sobie znać. Poza czołobitnych pokłonów przed pomarańczowym carem w zasadzie PiS nie oferuje nic poza byciem anty-PO. Czy to wystarczy do przejęcia władzy? Może tak, ale tylko w koalicji. Brauna podobno Amerykanie nie chcą i nawet sam ambasador USA spotykał się w tej sprawie z Kaczorem w celu przekazania mu wytycznych co ma robić.
Ciekawie wygląda tu rola Konfy bosko-memcenowskiej. Właściwie z PiSem mają zawieszenie broni. Nie podnoszą tematu "suwerenności", akceptując zwierzchnictwo USA nad Polską. Ale też nie idą w skrajne hasła jak Braun. Trochę też chyba nie mogą sie zdefiniować pod najbliższe wybory. Pewnie skończą idąc z hasłami wolnościowymi w kontekście gospodarczym, widząc nadal niszę w elektoracie właścicieli JDG i MŚP oraz elektoratu 18-25 lat.
oraz elektoratu 18-25 lat
W tej grupie dominuje Razem:
https://x.com/231elections/status/2017252588711018782
Bedac zaledwie 1.1 punktu procentowego (23.3 do 22.2) powyzej PIS, gdzie blad statystyczny dla proby n=1000 osob przy wynikach okolo 20% wynosi okolo 2.5 punkta procentowego,to ciezko tu mowic o "dominacji".
oraz elektoratu 18-25 lat
W tej grupie dominuje Razem
No tak, oni jeszcze dochodowego nie płacą.
Asmo, racja, źle dobrałem słowo.
No tak, oni jeszcze dochodowego nie płacą.
Spokojnie. Starsza (sześciostopniowa) propozycja skali podatkowej (do "75% dla najbogatszych") jest już od jakiegoś czasu nieaktualna. Razem proponuje teraz uproszczenie systemu podatkowego (jednolitą daninę) oraz mocną progresję, ale skoncentrowaną na samym szczycie piramidy dochodowej. Albo inaczej: proponuje największą obniżkę podatków w historii. Dla 90% Polaków. (A przecież Konfederacja chciałaby upraszczać i obniżać podatki, prawda?). ;)
W skrócie: niskie podatki dla 90% społeczeństwa (dochody niskie i średnie, do ok. 2-2,5-krotności średniego wynagrodzenia). W tym przypadku efektywna stawka podatkowa (w tym "danina" zastępująca obecny PIT + ZUS + składkę zdrowotną) miałaby być niższa lub zbliżona (przy znacznym uproszczeniu systemu) do obecnej dla tej grupy. Do tego wysoka kwota wolna lub niska pierwsza stawka, żeby chronić mniej zarabiających.
Z kolei przeciętne (nieznacznie wyższe od obecnych) podatki dla 9% (żadnej radykalnej podwyżki w porównaniu z obecnym systemem i przy uwzględnieniu istniejących ulg, optymalizacji czy ryczałtów). Wysokie dla 1% (dla osób z dochodami rzędu kilkuset tysięcy złotych wzwyż). Tu stawka będzie znacznie wyższa niż obecnie. Zlikwidowane zostaną również przywileje (optymalizacja przez spółki, ryczał ewidencjonowany dla wysokodochodowych zawodów itd.). I uprzedzam obawy: wysokie podatki dla najbogatszych (rzecz jasna, w granicach rozsądku, czyli np. 50-60%) nie powodują masowej "migracji" milionerów (czy kapitału) do rajów podatkowych. To mit obalony przez różne badania (np. we Francji czy Szwecji).
Ogólnie rzecz ujmując, jeśli zarabiasz poniżej ok. 2,5-krotnej średniej krajowej (pewnie do ok. 16 tysięcy na rękę) - skorzystasz. Jeśli nieco więcej - "stracisz" (choć niewiele). Jeśli znacznie więcej - bardzo stracisz. ;) Ciężar opodatkowania ma być przesunięty z pracy na kapitał (bo teraz najbogatsi i korporacje płacą relatywnie mniej niż średniozamożni pracownicy). Nie sądzę, żeby młodzi ludzie (razem z 90% Polaków) mieli się czym martwić. ;)
Wiesz Bukary, kiedyś w jakimś programie, albo może artykule, już nie pamiętam, padła informacja o strukturze wyborców Razem. Zdecydowana większość elektoratu to dorośli uczniowie oraz studenci. Czytaj bananowa gówniażerka która nie zapłaciła jeszcze złotówki podatku, nigdy nie postawili obok siebie dwóch cegieł prosto ale są ekspertami od podatków i budownictwa mieszkaniowego.
Sorry Bukary ale samo stwierdzenie że dla najbogatszych podatki rzędu 50-60% będą racjonalne jest już odklejeniem od rzeczywistości.
Drastyczny spadek poparcia dla Razem tuż nad progiem który wskazałeś wynika właśnie z tego że te małe lewaki wchodzą w dorosłe życie. I to się nie zmieni, powiem to co kiedyś mówiono o Konfederacji ale teraz do Razem pasuje bardziej, z tej partii się wyrasta.
Sorry Bukary ale samo stwierdzenie że dla najbogatszych podatki rzędu 50-60% będą racjonalne jest już odklejeniem od rzeczywistości
Kraje, gdzie najbogatsi płacą realne stawki marginalne (bo o takich była np. mowa w programie Razem znanym jako "75% dla najbogatszych") powyżej 50%: Belgia, Dania, Finlandia, Francja, Austria, Szwecja, Hiszpania, Japonia, Kanada, Luksemburg. Efektywne stawki dla 1% najbogatszych w niektórych krajach (Dania, Szwecja, Francja) wynoszą zaś między 40 a 50%. W Polsce efektywna stawka podatku dla 1% najbogatszych wynosi ok. 20-35% (sic!) i jest niższa niż średnia dla klasy średniej. Optymalizacje (spółki z o.o., ryczałt dla wolnych zawodów itp.) pozwalają wielu z tego 1% zejść do 15–22% efektywnej stawki. Obecnie Razem nie podaje konkretnych progów, więc stawka podatku efektywnego dla najbogatszych ma być większa niż obecnie, ale raczej zbliżona do tego, co mamy w innych krajach (też pewnie po "usunięciu" jakichś optymalizacji itp. do ok. 50%).
Obowiązujący teraz w Polsce system podatkowy jest znacznie, znacznie bardziej korzystny dla najbogatszych (a przy tym gorszy dla mniej i średnio zarabiających) niż wiele innych systemów podatkowych w Europie (czy na świecie). A celem Konfederacji, która reprezentuje raczej interesy pracodawców niż pracowników, jest utrzymanie tego stanu rzeczy albo nawet zwiększenie "stanu posiadania". (To zresztą łączy Konfederację z częścią liberałów z PO, co zauważył nawet Mentzen). IMHO nie tędy droga. I dlatego też sądzę, że osoby mniej lub średnio zarabiające również szybko z Konfederacji "wyrosną", jeśli np. Mentzen zyska realny wpływ na kształt polskiego systemu podatkowego. Bo po prostu na rządach Konfederacji stracą (także poprzez spadek poziomu jakości życia), zwłaszcza wówczas, gdy pojawi się konieczność wydatkowania pieniędzy na "sprywatyzowane" elementy publicznego systemu usług (lub na "uzupełnienie braków" tego systemu, czyli prywatne leczenie, korepetycje itp.).
Nie dojdziemy więc tutaj do jakiegoś porozumienia. To, że najbogatsi płacą w Polsce relatywnie mniejsze podatki niż tzw. niska lub średnia klasa średnia, uważam za karygodny absurd. (Nic dziwnego, że kasy na naukę, edukację czy opiekę zdrowotną brakuje). Jestem bowiem za wzmacnianiem jakości usług publicznych i rozwijaniem polityki prospołecznej m.in. poprzez opodatkowanie dużego kapitału (w tym korporacji). Z tym się fundamentalnie nie zgadzasz, więc pozostaniemy zapewne w przeciwnych okopach. ;) Pozwól też, że powyższe złośliwości na temat wiedzy, inteligencji czy doświadczenia polityków z Razem pominę milczeniem. Zalecałbym jednak przy okazji badań na temat socjaldemokratów diagnozę RiGCz-u wielu ludzi wchodzących w skład Konfederacji. :P
Na wstępie chciałbym sprostować, moje złośliwości nie dotyczyły politycznego doświadczenia polityków Razem a życiowego doświadczenia większości sympatyków tego ugrupowania.
Jak najbardziej jestem też zwolennikiem znacznie większego opodatkowania korporacji, z wypiekami na twarzy czekam na to jak Razem chce to zrobić. Z tego co wiem Konfederacja również nie miałaby nic przeciwko opodatkowaniu zachodnich koncernów.
Póki co wiadomo jednak że nikogo się tak łatwo i przyjemnie nie opodatkowuje jak etatowców i dokładnie to robią kolejne rządy.
moje złośliwości nie dotyczyły politycznego doświadczenia polityków Razem a życiowego doświadczenia większości sympatyków tego ugrupowania
Myślałem, że sformułowanie "eksperci od podatków i budownictwa mieszkaniowego" odnosi się również do polityków Razem. Stąd uwag o "złośliwościach". Mój błąd. Niemniej jednak tego rodzaju uogólnienia na temat wyborców też bym się wystrzegał. A już zwłaszcza nie szedłbym ścieżką, która zakłada, że tylko "porządny i doświadczony murarz" będzie znał receptę na uzdrowienie rynku mieszkaniowego w Polsce. ;)
z wypiekami na twarzy czekam na to jak Razem chce to zrobić
Na wprowadzenie dużych pomysłów Razem w życie nie ma na razie większych szans. Choć kropla powoli drąży skałę. Jeśli Razem w ogóle wejdzie do sejmu i stanie się ewentualnym "języczkiem u wagi" w jakiejś koalicji, to może co najwyżej pełnić rolę "kontrolera jakości", który ograniczy antyspołeczne pomysły rządu i doprowadzi do bardziej sensownego wydatkowania pieniędzy z budżetu. To i tak byłoby całkiem sporo. Razem może zyskać ewentualny "rząd dusz" wtedy, gdy władzę obejmą skrajni libertarianie, doprowadzając ludzi mniej zamożnych i klasę średnią (zwłaszcza pracowników etatowych) do czarnej rozpaczy. ;)
Z tego co wiem Konfederacja również nie miałaby nic przeciwko opodatkowaniu zachodnich koncernów
I tak, i nie.
Cytat:
My wprowadzamy tylko dwie stawki - 3 proc. oraz 8 proc. 3 proc. od handlu i od produkcji, 8 proc. od usług.
Gdy idzie o międzynarodowe (czy polskie) korporacje, Konfederacja chce wyłącznie "uszczelnienia" obecnego systemu (np. poprzez zastąpienie CIT podatkiem przychodowym w wysokości 3-8%). Nie ma mowy o wprowadzaniu nowych podatków czy systemu progresywnego. To oznacza, że obecne "patologie" (uprzywilejowania pozycja najbogatszych względem tych mniej zarabiających) zostaną "zakonserwowane". Ale...
Po przejrzeniu różnych analiz i opracowań, które wypluwa wyszukiwarka lub LLM, mam pewien problem z propozycjami podatkowymi Konfederacji (w zakresie opodatkowania dużych firm). Po pierwsze, znowu najbogatsi (nawet w relacji do bogatych) zapłacą najmniej. Dlaczego? Proponowany podatek od przychodu oznacza wyższe efektywne opodatkowanie dla firm o niskiej marży (np. handel detaliczny), a niższe dla firm o wysokiej marży (np. korporacje technologiczne, farmaceutyczne, usługi finansowe). Po drugie, wspomniane propozycje wydają się wewnętrznie sprzeczne. Konfederacja proponuje wprowadzenia opodatkowania od przychodów, a nie od zysków. A to oznacza ZWIĘKSZENIE podatków. W innych krajach europejskich efektywny podatek dla dużych firm (nawet po uwzględnieniu efektywnych stawek łącznych, a nie tylko podstawowej) może więc być... mniejszy (bo dzięki różnego rodzaju ulgom, transferom zysków, "optymalizacjom" itd. znacznie obniża się efektywne stawki). Polska teoretycznie traci na "konkurencyjności". Mentzen nie przewiduje możliwości wyboru: podatek od przychodu (3% lub 8%) ma zastąpić podatek CIT (19%) od zysku. No i znowuż: tylko w przypadku firm o bardzo wysokiej marży zysku netto (np. powyżej 25-30%, czyli sektory technologiczne, farmaceutyczne, monopoliści) ten podatek mógłby się okazać niższy niż w przypadku 19% od wysokiego zysku. Mam wrażenie, że to jakaś pomyłka po stronie Mentzena... Ale może się mylę, czegoś nie rozumiem i ktoś mnie wyprowadzi z błędu (to Mentzen jest w końcu doradcą podatkowym, więc staram się w tym wypadku pokornie schylać głowę).
Tak czy inaczej, propozycje Konfederacji znowu premiują najbogatszych względem reszty społeczeństwa:
Oczywiście, Konfederacja ma ofertę bezpośredniej obniżki dla niskodochodowych etatowców (zarobki poniżej 60 tys. rocznie). Wyższa kwota wolna oznacza średnio 3 tys. zł oszczędności. Ale jeśli chodzi o średniozarabiających (powyżej 60 tys.) większych zmian na lepsze czy na gorsze (chyba) nie będzie. Stawka ZUS dla etatowców też się nie zmieni, ale za to likwidacji ulegnie danina solidarnościowa, więc znowu faworyzujemy bogatych. Ogólnie rzecz ujmując, sporo kasy odpłynie z budżetu i niekoniecznie do niego wróci (np. wskutek uszczelnienia systemu podatkowego). Taki regresywny system doprowadzić może do obniżenia jakości usług publicznych (a tym samym - do zwiększenia nierówności społecznych). Jak pisałem: z tym się zgodzić nie mogę (zwłaszcza że nasze usługi publiczne już pozostawiają wiele do życzenia).
Program Razem uznawany jest za "bardziej sprawiedliwy społecznie" (organicznikowski). Model skandynawski (progresywny) zakłada, że państwo aktywnie wyrównuje szanse. Bogaci (np. 10%) płacą relatywnie więcej (co finansuje sprawne funkcjonowanie systemów publicznych), płaca minimalna jest wyższa, pracownikom "przysługuje" ochrona. Celem jest zmniejszanie nierówności społecznych. Z kolei Konfederacja proponuje system regresywny, libertariański. Kwoty netto zwiększają się w niektórych portfelach, ale bogaci zyskują proporcjonalnie więcej, a nierówności mogą się pogłębiać. Zamiast redystrybucji czy solidarności społecznej mamy indywidualną wolność. Niech każdy wybierze swoją truciznę. ;) Lepiej mieć trochę więcej w kieszeni, ale samemu płacić za usługi, które wcześniej były "w pakiecie"? Czy też lepiej trochę więcej dorzucać do publicznej kasy i korzystać "za darmo" z pakietu? Warto przy okazji pamiętać: o ile zła dystrybucja pieniędzy przez polityków może źle wpływać na jakość "darmowych usług z pakietu" i prowadzić do "cichej prywatyzacji", o tyle "wolny rynek" (deregulacja) też niekoniecznie gwarantuje wysoki poziom usług, za które płacimy (o czym zresztą przekonali się u nas niedawno właściciele płatnych pakietów medycznych w prywatnych przychodniach), ponieważ rywalizacja różnych podmiotów często ogranicza się do konkurencji cen, a nie konkurencji jakości.
System podatkowy najbliższy (bo identyczny nie występuje) temu, co proponuje Konfederacja (taki sam liniowy PIT, relatywnie wysoka kwota wolna itp.), obowiązuje od 2019 roku w Mołdawii. Niestety, wskaźniki jakości życia jakoś drastycznie tam nie wzrastają (a czasem nawet spadają). Zarobki są niskie, mieszkania drogie, służba zdrowia słaba, korupcja wszechobecna, infrastruktura w złym stanie, a młodzi emigrują. Niskie podatki nie przekładają się na wysoki standard życia. (Inne kraje o podobnym systemie to Rumunia, Bułgaria i Węgry). System podatkowy najbliższy temu, co proponuje Razem (silna progresja, wysokie wpływy z CIT na równość społeczną i usługi publiczne), jest w Danii, Francji i Szwecji. Oczywiście, ważne zastrzeżenie: rozpatrywanie systemu podatkowego w oderwaniu od innych elementów funkcjonowania państwa i całości gospodarki jest tylko elementem dywagacji akademickich. Niemniej jednak podaję te przykłady ku rozwadze.

Dobry wybor. Jakos wyjatkowa ja lubie. Przypomina troche Bienkowska i mam nadzieje ze nie czmychnie do europarlamentu.
Nie znam partii, która z poziomu poparcia >10% spadłaby do ok. 2% i znów się z tego podniosła ponad próg wyborczy. Ta partia dogorywa i po 2027 r. prawdopodobnie nawet nie osiągnie progu dotacyjnego, czyli zostaną bez kasy. Pełczyńska nie została szefową jednej z najważniejszych partii tworzących koalicję rządzącą. Ona została syndykiem masy upadłościowej.
W takich sytuacjach zawsze mnie zastanawia czy politycy są naprawdę tak zamknięci w swojej bańce, oderwani od rzeczywistości, że nie widzą tego co dla zwykłego zjadacza chleba z dystansu jest oczywiste. Ta partia zostanie albo wchłonięta przez PO, albo lepszym wyjściem dla jej członków jest szybka ewakuacja. Co mądrzejsi już powinni myśleć o starcie nowego projektu politycznego.
Mecenas kongresu KKP, "wolny Polak". Bydlę i sadysta. Takich właśnie ludzi wokół siebie gromadzi Braun.
https://youtu.be/FnZodjYjgJw
https://wiadomosci.wp.pl/byly-senator-pis-z-wyrokiem-zostal-mecenasem-kongresu-brauna-7249383300114752a
Zdaniem Patryka Jakiego z Prawa i Sprawiedliwości Pokojowa Nagroda Nobla Donaldowi Trumpowi należy się "jak nikomu innemu". Słuchająca jego wypowiedzi w Polsat News posłanka Lewicy Anita Kucharska-Dziedzic wybuchła śmiechem.
Z kolei inny panelista przekonywał, że ból porodowy to "telewizyjna fikcja", a rodzące kobiety są w rzeczywistości "zachwycone".
Myślę że z takimi poglądami to w Choroszczy zdobędą całkiem spory elektorat.
Herr Pietrus - najlepiej 4,9%, zawsze to o 5% mniej dla drugiej konfy.
A tak na poważnie, nawet jak do sejmu wejdą to rozwalą każdą koalicję w której będą, do tego Trump PiSowi już zakazał z nimi gadać. A głosy na nich dzięki d'Hondta zapewnią mniejsza sumę miejsc w sejmie niż gdyby dostała się tylko jedna Konfa.
https://wiadomosci.wp.pl/rozboje-narkotyki-i-miliony-z-gadzetow-koledzy-karola-nawrockiego-prowadza-biznes-lechii- Nic sie nie stało, Polacy nic się nie stało.
Bandziorki okradajcy własny klub i handlujący narkotykami. Kumple Nawrockiego, czyli Polska 2026.
Ale tutaj jest zero zaskoczenia.
Zresztą te "rycerskie i honorowe" ustawki w lasach pod Tczewem, w których brał udział Karolek miękka faja to było nic innego jak ustalanie stref wpływów pomiędzy grupami przestępczymi. Spora część z zaangażowanych nawet na mecze nie chodziła bo była zbyt zajęta interesem.
Zresztą będę się teraz z ciekawością przyglądał czy Nawrocki nie wyda kilku ułaskawień dla kumpli bo parę wyroków poleciało w ostatnim czasie i czekają na uprawomocnienie się.
W Krakowie ludzie już mocno zaangażowani w zbieranie podpisów pod referendum w sprawie odwołania prezydenta. Tymczasem Misztalski:
https://x.com/24tp_pl/status/2018244819873579466
PO się naprawdę nie uczy na starych błędach.
Pinkwart, którą nawet szef Stanowski obsztorcował niedawno za wybielanie ICE, teraz wzięła się za wybielanie pedofilów:
https://x.com/AdamKoscielak/status/2018051767422898439
Dzięki licznym naukowcom już od dawna wiemy, że język ma znaczenie i odzwierciedla sposób, w jaki postrzegamy świat.
A więc: "bałamucenie małolat". Cudne. Po pierwsze: eufemizacja i bagatelizacja, bo "bałamucenie", a nie "gwałt". Po drugie, "małolaty" ma odcień pogardliwy czy pejoratywny.
To jakiś neokonserwatyzm, gdy idzie o obronę wartości? ;)
Jaki tam konserwatyzm, to jest zwykły reakcjonizm.
To jest tam sam błąd co uznawania nazistów za konserwatystów. Nie naziści to była prawicowa reakcja a nie konserwatyzm, oni gardzili konserwatyzmem i tradycyjnymi wartościami.
Tak samo jest tutaj.
Świetnie to widać na przykładzie Niemiec okresu przed 1933 rokiem.
Mieliśmy tam nacjonalistów - konserwatyści
Patrię Centrum - centro-konserwatyści
Partię socjaldemokratyczną - socjaldemokracja
Nazistów - prawicowa reakcja
Komunistów - lewicowi rewolucjoniści
Zarówno rewolucjoniści jak i reakcjoniści chcą zniszczenia obowiązującego porządku społecznego tylko w przeciwnym kierunkach światopoglądowych.
Jakoś Centrum, Liberałowie i Socjaldemokraci potrafili się dogadać i tworzyć w miarę stabilne rządy (zwarzywszy na warunki). Naziści i komuniści nie, bo oni chcieli zniszczyć to co było.
Trumpowi i MAGA bliżej do reakcji niż do konserwatystów.
A i jeszcze co do samej wypowiedzi Pinkwart:
- nie dość, że kłamie co do obecności Tuska, dudy i Wałęsy, nie są wspomniani w aktach
- nie dość, że bagatelizuje gwałt i tortury jak największa szuja (zgodnie z jej logiką ZOMO tylko masowało protestującą solidarność, a Niemcy tylko izolowali Żydów, Polaków i mniejszości w obozach)
- to jeszcze używa słów, których nie rozumie, bo słowo bałamucić ma zupełnie inne znaczenie, ono oznacza oszukiwanie kogoś, w tym w celu współżycia (choć nie tylko) ale zakłada podstęp a nie użycie siły.
czytalem ten wpis i to dla mnie taka sama pseudo afera jak tutaj na golu ostatnia drama feminatywowa o graczki.
Generalnie raport jest i tyle. juz abstrahujac od tego ze wiekszosc lewackich komentarzy to dokladna odwrotnosc "balamucenia malolat" gdzie Musk jest juz "umoczony w pedofilie", Trump potrzebuje wiekszej wyspy itp.
Stalo sie dokladnie to co bylo wiadomo, ze sie stanie, cala impreza jest rozgrywana wylacznie pod katem emocjonalnym, dokladnie jak twoj wpis (nie tylko ten jeden)
Widzialem ostatnio posta, ktory "rozpalil wielka brytanie" gdzie ksiezna Yorku napisala o 19letniej corce, ze wroci z "shagging weekend", przeciez to jest jakas paranoja, w kraju gdzie dwudziestolatki sa najwiekszym beneficjentem darmowych tabletek antykoncepcyjnych, swiete oburzonko bo dziewczyna byla z chlopakiem czy kim tam na wyjezdzie.
Ze wszystkiego robi sie teraz pieciominutowy temat newsa i to sie bardzo zle skonczy, cale szczescie nie dla mnie, jak mam juz tyle lat, ze zaczalem odliczanie. Szkoda mi moich dzieci, bo nawet jezeli uda im sie zachowac chociaz troche zdrowego rozsadku, to beda skazane na ten smietnik, poki co jeszcze nie sa, bo nie maja swoich social mediow.
i teraz mamy wojownika ktory wlasnie napisal:
teraz wzięła się za wybielanie pedofilów
To niestety jest jakas aberracja, ze zdroworozsadkowe myslenie zostaje zastapione emocjonalnymi impulsami publikowanymi w necie. Przeciez z tego potoku gowna i tak nic konkretnego nie wiadomo, jezeli ktos zacznie sprawdzac (a rzadko sie to zdarza) to sie nagle okaze, ze wiekszosc tych notek nie ma znaczenia. Bill Clinton jest duzo ciekawszym przypadkiem ale jest o nim zdecydowanie ciszej.
tutaj dokument na ktorym opiera sie "pedofilstwo Trumpa".
https://www.courthousenews.com/wp-content/uploads/2026/01/epstein-file-trump-clinton-alexander-tip-sheet.pdf
To jakiś neokonserwatyzm, gdy idzie o obronę wartości? Jakkolwiek by nie nazwać, nawet żartem, zmiękczanie pedofilii jest zwyczajnym qrestwem.
Najbardziej paradne jest że to ty piszesz o zdroworozsądkowym myśleniu po tylu latach wybielania rządów PiS a teraz Trumpa. Aż ciekawe jaką masz z tego korzyść?
Tak swoją drogą obejrzałeś już wspaniały film o wspaniałej Melanii? I czy dałbyś więcej niż średnia na IMDb?
o co chodzi z wybielaniem rzadow pis i jakie to ma znaczenie?
o co chodzi z ogladaniem filmu o "wspanialej Melanii" i jaki ma to zwiazek?
Widze ze niektorym tutaj (tobie w szczegolnosci) robia sie od tych social mediow konkretne problemy z deklem. Probujecie zyc zyciem innym niz to ktore macie w internecie?
I teraz w kwestii wybielania Trumpa, nie mam pojecia co on zrobil, powiem wiecej ty tez nie masz pojecia co on zrobil, ty robisz z niego pedofila a mnie - po tym jak dalem linka do konkretnych informacji o konkretnych sprawach probojesz oskarzac o wybielanie.
Idealny przyklad podal ostatnio ZIemkiewicz odnosnie jego wywiadu z "uznanym za posiadajacym najlepszych fact-checkerow" NYT jak ktos chce to sobie poszuka, nie bede nawet podawal bo to nie ma zadnego znaczenia. Wazne ze "Trump to pedofil" - aaah oczywiscie, nikt nie powie tego wprost, ale wlasnie buduje sie historie ze "bardzo mozliwe, ze moglby byc, w koncu w aktach epsteina zostal wspomniany kilka razy" no i romek giertych wrzucil pare postow na twitterku.

Wczoraj odtrąbiono sukces związany z KSeFem, a dzisiaj? Dzisiaj wraca szara rzeczywistość, a z nią problemy - a jakże - infrastrukturalne :D

Ogólnie RP na topie xD, zi0br0 zdziwienia chciałoby się rzec.
Gawkowski do dymisji.
Ale wiesz, że to nie KSeF padł, tylko profil zaufany ma awarię? Inne metody logowania działają.
Pierwszy raz od dawna zaplusował u mnie jakiś polityk Konfederacji.
Zdaniem Krzysztofa Bosaka Konfederacja Korony Polskiej "flirtuje ze środowiskami wariackimi i agenturalnymi", co wyklucza wspólny start w wyborach. Wicemarszałek Sejmu nie zostawił suchej nitki na strategii stosowanej przez Grzegorza Brauna. - To budowanie na skandalu. Uważam, że ta metoda jest głęboko niekonserwatywna i sprzeczna z podejściem katolickim - zaznaczył
Aczkolwiek dalej nie kumam czemu nie zauważają, że np. taki Berkowicz wręcz podręcznikowo wpisuje się swoją działalnością w środowiska wariackie i agenturalne. Kilku innych również by się znalazło. Można by zacząć w pierwszej kolejności od posprzątania własnego mieszkania, zamiast wytykać bałagan u sąsiadów.
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-mercosur-zyla-zlota-dla-amerykanow,nId,22546205
zero zaskoczenia, to tak kwestii kolejnych "sukcesów" UE, za co się nie wezmą to wszystko spierdolą.
Bez względu na wszystko są pewne granice, których po prostu nie można przekroczyć... Naprawdę nie potrzeba geniusza czy podszeptów zza oceanu, żeby widzieć, że polityka Grzegorza Brauna jest po prostu szkodliwa dla Polski - Radosław Fogiel
https://wiadomosci.wp.pl/nie-trzeba-geniusza-fogiel-wprost-o-wspolpracy-z-braunem-7250026340127809v
Ciąg dalszy orania Brauna przez polityków PiS.
A ja poczekam do wyborów i podliczania po nich procentów poparcia.
Sorry panowie, ale przez ostatnie 25 lat na naszej scenie politycznej widziałem już takie cuda, że uwierzę jak to zobaczę na własne oczy po wyborach :P
Że tak zacytuje: Władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie (autorstwo lorda Actona)
Warto sobie odnotować, kto wspiera i popiera braunistów:
https://x.com/PutinizmPolski/status/2018269820181938240
Najbardziej mi się podoba jak wasza bańka pompuje Brauna, Tusk z ferajną ciągle i nieustannie biją w jednookiego "mędrca", temat PISu wyparował, (tak jak bicie w kościół) a za nim ciągnie reszta, oczywiście w tle, polexity, szczepionki, opuszczenie pomocy ukrainie - a nic tak nie mobilizuje drobnozmianowego elektoratu jak lęki i strach zbudowane na kompleksie wyższościowym :)
ps. paradoks polega na tym, że im bardziej go atakują tym mu bardziej rośnie.
…bańka pompuje…
…kompleksie wyższościowym…
Może jednak pozostań przy czat gpt, twój bełkot będzie miał mniej takich kwiatków
im bardziej go atakują tym mu bardziej rośnie
Bo ja wiem? Po prostu ujawnia się coraz więcej szurów i skrajnych nacjonalistów, którzy dotąd siedzieli cicho pod kamieniami. Nawet w PiSie tego typu poglądy były piętnowane. A teraz nagle okazuje się że mimo wszystko Gross sporo racji miał o Polakach - popularność Korony Brauna i haseł przez niego głoszonych - to się nie wzięło znikąd. Nawrocki też gdzieś nabył swoje poglądy...
Ciekawe kto tym razem w szybkim tempie wyjedzie na Węgry i będzie zapewniał, że nie uciekł :) Pewnie niektórym już się zrobiło gorąco pod tyłkiem.
Zdecydowaliśmy o powołaniu zespołu analitycznego i być może rozpoczęciu śledztwa w związku ze skandalem w USA związanym z pedofilią - przekazał we wtorek premier Donald Tusk przed posiedzeniem rządu. Jak wskazał, chodzi o zbadanie polskich wątków w ujawnionych przez USA aktach sprawy przestępcy seksualnego i finansisty Jeffreya Epsteina.
- Pojawiły się pierwsze informacje dotyczące osobników, którzy na przykład informowali pana Epsteina z Krakowa, że mają już grupę polskich kobiet lub dziewcząt. Tych śladów jest więcej - mówił Tusk.
Tusk zaznaczył, że jest także drugi powód, dla którego rząd podjął się przeanalizowania sprawy. - Coraz więcej śladów, coraz więcej informacji, coraz więcej komentarzy w całej światowej prasie dotyczy podejrzenia, że ta bezprecedensowa afera pedofilska była współorganizowana przez rosyjskie służby specjalne - ocenił.
Tusk zwrócił uwagę, że w dotychczas ujawnionych plikach jest "ponad tysiąc dokumentów dotyczących bezpośrednio Władimira Putina i dziewięć tysięcy dotyczących Moskwy". - FBI twierdzi, że dysponowało informacją, że pan Epstein zarządzał częścią majątku Władimira Putina. Wiadomo, że Epstein archiwizował wszystkie swoje wiadomości, maile, dokumenty. Nagrywał i filmował wpływowych zachodnich przywódców, prezydentów, premierów, liderów największych firm światowych - wymieniał premier.
https://tvn24.pl/polska/polskie-watki-afery-epsteina-donald-tusk-zapowiada-zbadanie-sprawy-st8882246
Tak miliony już szturmują granice a drugie tyle przyjedzie z Hiszpanii...
ja zdaje sobie sprawę z twoich ewidentnych ograniczeń, ale ta pani jest akurat niekwestionowanym autorytetem w tych sprawach i po prostu pokazuje efekt działań jednego kraju EU stojący w całkowitej sprzeczności z interesami innych jego członków.
Podejrzewam, że ta informacja może jednak przerastać twoj potencjał mentalny.