Komentarze do wiadomości: Tworząc otwarty świat Wiedźmin Remake, polscy deweloperzy mogą łatwo popełnić wielki błąd. Autor „jedynki” nie ma wątpliwości, że będzie to duże wyzwanie

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
13.07.2026 18:14
PanDaneX
1
1
odpowiedz
PanDaneX
22
Generał

nie rozumiem tej ciągłej pogoni za otwartym światem.

13.07.2026 18:53
tynwar
1.1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

PanDaneX powodów jest kilka. Za wszystkie niestety odpowiadają sami gracze. Grę tak łatwiej powiększyć i wydłużyć też czas gry poprzez wydłużenie czasu potrzebnego na poruszanie się po terenie. Taniej też wychodzi, a że gracze tego chcą to cóż, szkoda by było nie skorzystać z okazji. Ogólnie tak szybciej jest zrobić wydmuszkę, a że gra taka wydmuchana, to dla wielu graczy jest atrakcyjniejsza. To samo z pogonią za ultra realistyczną grafiką, jak gra jest ładniejsza o 5%, to wiele ludzi na to poleci. Dlatego to robią, bo jest taniej, łatwiej i szybciej, a przy tym też większy zysk, a to wszystko dlatego, że ludzie tego chcą.

13.07.2026 19:16
Gęgętator
1.2
1
odpowiedz
Gęgętator
2
Legionista

tynwar Jak chcesz wydmuszkę z otwartym światem, to wiadomo, że tanio i szybko możesz wypełnić mapę powtarzalnymi czynnościami i fedexowymi questami.
Natomiast jak byś stanął przed wyborem zrobienia dobrej i dopracowanej gry z otwartym lub korytarzowym światem, to ten drugi zawsze będzie tańszy, szybszy i łatwiejszy.

13.07.2026 20:15
1.3
1
odpowiedz
piotr1399
5
Centurion

PanDaneX Wolisz ekrany ładowania między częściami mapy, sztuczne bariery czy poruszanie się wyłącznie wyznaczonymi ścieżkami? To ostatnie bardzo mnie irytowało w Wiedźminie 2.

13.07.2026 21:28
tynwar
1.4
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Gęgętator ta, o tym pisałem już.

13.07.2026 21:33
tynwar
1.5
1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

piotr1399 przynajmniej mapy były ciekawsze, a sama gra była sensowniej i spójniej skonstruowana i walki z potworami były porządne i dawały poczucie rozwoju postaci.

13.07.2026 22:22
1.6
odpowiedz
szopen469
107
Konsul

PanDaneX Zauważ że CDP największy sukces odniósł po premierze otwartego świata W3. Jest zachłyśnięty otwartymi światami.
Potem patrzy na takie GTA i widzi że otwarte światy to sukces.
Tylko że mało kto oferuje porzadną wysokobudżetową grę w półotwartym świecie więc nikt nie ryzykuje takiego projektu.
Obecnie w branży jest coś w stylu AAA = OPEN WORLD

13.07.2026 18:54
tynwar
2
odpowiedz
tynwar
104
Legend

oby to nie zaszkodziło remakowi.

13.07.2026 19:19
marvin92
3
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
marvin92
42
Konsul

W sumie w Wiedźminie były fabularnie uzasadnione ograniczenia wstępu do danej lokacji. Będąc na Podgrodziu potrzebowaliśmy glejtu do Wyzimy Klasztornej. I jeszcze kilka takich sytuacji było. Mam nadzieję, że to nie będzie taki otwarty świat jak w W3 z poziomowaniem wszystkiego (questów, przeciwników, ekwipunku), gdzie mieliśmy utopca zarówno na 5, jak i 30 poziomie, a coś bardziej kameralnego w stylu dwóch pierwszych Gothiców i samego Wiedźmina. Wolałbym coś takiego niż duży świat wypełniony pytajnikami.

13.07.2026 19:44
Shadoukira
3.1
1
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

marvin92 Jeśli chodzi o potwory to też mam taką nadzieje. Szczerze to było moje największe rozczarowanie w Wiedźminie 3, gdy zobaczyłem, że Redzi poszli na łatwiznę i zamiast systemu potworów jak z Gothica, gdzie każdy potwór ma określoną siłę, zrobili durne levele... wiadomo tak jest łatwiej, ale kurde to jest tak nie immersyjne rozwiązanie i to jeszcze w grze o łowcy potworów...

Jednak czuje, że nic z tego nie będzie i kolejne części Wiedźmina też będą miały ten beznadziejny system leveli, bo niestety są to gry przede wszystkim narracyjne, gdzie najważniejsza jest fabuła, a mechanicznie gra ma być co najwyżej poprawna.

Co do świata to faktycznie w pierwszej części mapa i dostęp do konkretnych lokacji było mocno ograniczony i gracz np. nie mógł już na początku gry pójść do wsi Odmęty czy nawet na bagna. Ciekawe jak to rozwiążą, ja osobiście nie mam nic przeciwko podzieleniu gry na akty tak jak kiedyś, gdzie po prostu każdy kolejny akt, będzie nam odsłaniał kolejną część mapy, a wcześniej niech będzie ona w jakiś naturalny sposób zablokowana.

13.07.2026 22:18
3.2
odpowiedz
szopen469
107
Konsul

marvin92 Zakładam że otwartość będzie dotyczył faktu że na przykład nie możemy przeskoczyć płotka, tylko poruszamy się tunelami.
Albo że idąc na bagna czy na pola musimy obskoczyc loading screen.
Teraz dostaniemy 4 duże otwarte mapy, poblokowane fabularnie(jak jak zablokowali skellige)

Ale na wiele bym nie liczył. CDP totalnie nie umie w otwarte światy. Zakładam że jak w CP zrobią lvl scalling bo to zwyczajnie najprostsze(mam chociaż nadzieję że wzięli lekcje z trójki i skończą z pytajnikami)

post wyedytowany przez szopen469 2026-07-13 22:18:59
13.07.2026 21:41
4
2
odpowiedz
ImMadAv
2
Junior

Mogę być w mniejszości ale W1 najbardziej mi się podobał, za klimat szczególnie którego W2 i 3 nie miały. Ciekaw jestem czy go jakoś zachowają, a ten świat otwarty mi nie leży, wole takie pół otwarte gry.

13.07.2026 21:57
Bezi2598
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Bezi2598
167
Legend

Jak dla mnie mogliby co najwyżej usunąć loadingi i ujednolicić świat w jednej lokacji bez zmieniania jego struktury.

13.07.2026 22:12
5.1
odpowiedz
szopen469
107
Konsul

Bezi2598 No można by jeszcze dopracować animacje czy walkę etc. Ale zamknięta struktura świata się sprawdza znacznie lepiej... Szczególnie że czasami człowiek ma już dość openworldów

13.07.2026 22:11
6
odpowiedz
szopen469
107
Konsul

Biorąc pod uwagę jak bardzo fools theory związało się z CDP... zabawne by było.jakby ich wykupili :D

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl