Natomiast jak byś stanął przed wyborem zrobienia dobrej i dopracowanej gry z otwartym lub korytarzowym światem, to ten drugi zawsze będzie tańszy, szybszy i łatwiejszy.
Potem patrzy na takie GTA i widzi że otwarte światy to sukces.
Tylko że mało kto oferuje porzadną wysokobudżetową grę w półotwartym świecie więc nikt nie ryzykuje takiego projektu.
Obecnie w branży jest coś w stylu AAA = OPEN WORLD
W sumie w Wiedźminie były fabularnie uzasadnione ograniczenia wstępu do danej lokacji. Będąc na Podgrodziu potrzebowaliśmy glejtu do Wyzimy Klasztornej. I jeszcze kilka takich sytuacji było. Mam nadzieję, że to nie będzie taki otwarty świat jak w W3 z poziomowaniem wszystkiego (questów, przeciwników, ekwipunku), gdzie mieliśmy utopca zarówno na 5, jak i 30 poziomie, a coś bardziej kameralnego w stylu dwóch pierwszych Gothiców i samego Wiedźmina. Wolałbym coś takiego niż duży świat wypełniony pytajnikami.
Jednak czuje, że nic z tego nie będzie i kolejne części Wiedźmina też będą miały ten beznadziejny system leveli, bo niestety są to gry przede wszystkim narracyjne, gdzie najważniejsza jest fabuła, a mechanicznie gra ma być co najwyżej poprawna.
Co do świata to faktycznie w pierwszej części mapa i dostęp do konkretnych lokacji było mocno ograniczony i gracz np. nie mógł już na początku gry pójść do wsi Odmęty czy nawet na bagna. Ciekawe jak to rozwiążą, ja osobiście nie mam nic przeciwko podzieleniu gry na akty tak jak kiedyś, gdzie po prostu każdy kolejny akt, będzie nam odsłaniał kolejną część mapy, a wcześniej niech będzie ona w jakiś naturalny sposób zablokowana.
Albo że idąc na bagna czy na pola musimy obskoczyc loading screen.
Teraz dostaniemy 4 duże otwarte mapy, poblokowane fabularnie(jak jak zablokowali skellige)
Ale na wiele bym nie liczył. CDP totalnie nie umie w otwarte światy. Zakładam że jak w CP zrobią lvl scalling bo to zwyczajnie najprostsze(mam chociaż nadzieję że wzięli lekcje z trójki i skończą z pytajnikami)
Mogę być w mniejszości ale W1 najbardziej mi się podobał, za klimat szczególnie którego W2 i 3 nie miały. Ciekaw jestem czy go jakoś zachowają, a ten świat otwarty mi nie leży, wole takie pół otwarte gry.
Jak dla mnie mogliby co najwyżej usunąć loadingi i ujednolicić świat w jednej lokacji bez zmieniania jego struktury.
Biorąc pod uwagę jak bardzo fools theory związało się z CDP... zabawne by było.jakby ich wykupili :D