Komentarze do recenzji: Recenzja Gothic Remake. To kapitalny, nostalgiczny powrót do Kolonii. Tylko błędy nie pozwalają w pełni świętować

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
12.06.2026 16:01
3
24
odpowiedz
7 odpowiedzi
robertj25
20
Chorąży

Nie że coś, ale 7,5 to jednak może odrobinę za niska ocena. Rozumiem błędy techniczne (pokażcie mi grę w dzisiejszych czasach która ich nie ma), ale wielu innym grom dajecie o wiele za wysoką notę. Tutaj dostajemy naprawdę świetny remake, kapitalne zachowanie klimatu, przepiękne lokacje wykonane ze szczegółowością (a nie oszukujmy się, w czasach i roku kiedy wychodził oryginalny Gothic, to ta gra była mało szczegółowa, kwadratowa, no i twórcy musieli duuuuużo elementów na nowo narysować i pododawać by oddać ducha. Jak im się to udało? Kapitalnie), fabuła która została rozszerzona i poprawiona, by wiele zadań i rzeczy miało sens, bo w oryginalne wiele zagadnień było "z dupy" i niespójne logicznie - tutaj to poprawili. Sama progresja jest bardzo satysfakcjonująca, każda zlootowana skrzynka, każdy level i dodanie punktów umiejętności do czegoś, każdy zdobyty nowy item i zarobiona bryłka rudy daje satysfakcję (o ile nie bawi się człowiek w exploity). A walka? Na początku uważałem ją za coś kompletnie do dupy, aż... no właśnie, aż nie ogarnąłem jak się unika, jak się blokuje/paruje ciosy, jak nie rozwinąłem odpowiednich umiejętności. Nagle walka stała się bardzo przyjemna, przy czym na ile mogła, to starała się zachować oryginał. Samo rozwijanie umiejętności, to jest coś, czego nie spotyka się w innych RPG. Tutaj czuć naprawdę ogromny skok między pierwszym stopniem zaawansowania, drugim, no i na końcu - trzecim. Po tylu, tylu latach na nowo zakochałem się w tej grze i cudownie mi się do niej wróciło w odświeżonym stylu. Mam na liczniku już 63h na steamie i nie mogę przestać grać. Wciągnęło jak diabli. Nie spodziewałem się, że ta gra będzie tak dobra i wciągająca. Jak człowiek pomyśli jak za dzieciaka grał w oryginał i widzi teraz to, to aż się serce raduje. Jasne, trzeba szlifów i poprawek, ale i tak jest to do ogarnięcia. No i pozostaje kwestia, że jak się dobrze sprzeda, to jest duża szansa na remake dwójki i może kiedyś również trójki. A w te dwie gry z jeszcze większą chęcią bym zagrał.

To jest dobry i porządny RPG, a jeszcze lepszy remake. Tutaj ocena powinna być solidne 8/10 chociaż. Zważywszy na wasze ocenianie innych gier, które były crapami.

post wyedytowany przez robertj25 2026-06-12 16:11:16
12.06.2026 16:00
Artur676
2
16
odpowiedz
Artur676
65
Generał

Zadnego komentarza? Gdzie się podziali wszyscy hejterzy? Gra nie jest crapem, więc nie ma co komentować. Bardzo mnie cieszy udany powrót Gothica i na pewno kupię po poprawkach wersji na PS5.

12.06.2026 15:59
1
8
odpowiedz
Darek1785
9
Generał
Image

Dzisiaj podając liczbę sprzedanych kopi napisali:

To dopiero początek. Alkimia Interactive będzie nadal wspierać i ulepszać remake Gothic 1 w nadchodzących tygodniach i miesiącach.

Więc z miesiąca na miesiąc powinno być coraz to lepiej 🏹

post wyedytowany przez Darek1785 2026-06-12 16:01:12
12.06.2026 17:57
10
7
odpowiedz
1 odpowiedź
torlof221
27
Chorąży
Image

W minusach brakuje wzmianki o niepotrzebnej zmianie oryginalnej atmosfery i stylu. Niczym nieuzasadnione zastąpienie ponurej, jesiennej szarugi słonecznymi wakacjami w Pirenejach, czy inne zbędne decyzje artdesignowe (np. po co podmieniać orków na sztampową rasę rodem z Warhammera, skoro oryginał miał już swój własny, unikalny pomysł na to?) świadczą co najwyżej o ograniczeniu projektantów z Alkimii, a klimat gry to, bądź co bądź, jeden z jej bardziej istotnych aspektów, który dla przynajmniej części fanów mógł być jedną z tych właśnie rzeczy, które przyciągały ich do tej części Gothic. Skoro więc w plusach wymieniamy co Remake dowiózł z oryginału, to w minusach trzeba by wymienić czego nie dowiózł.

post wyedytowany przez torlof221 2026-06-12 21:00:49
12.06.2026 17:56
DexteR_66
9
6
odpowiedz
6 odpowiedzi
DexteR_66
20
Generał

Sekta Kiszaka pochowała się do nory? 😂

12.06.2026 19:11
13
5
odpowiedz
1 odpowiedź
mrgonzopl
12
Legionista

Dla mnie 8/10, nie grałem w demo, nie sugerowałem się opiniami youtuberów (większość z nich to jeszcze w pieluchę robiło jak Gothic miał premierę). Kupiłem, zaryzykowałem i bardzo pozytywnie się zaskoczyłem. Grafika bardzo ładna, klimat, dubbing i muzyka całość spaja dla mnie w 8/10. Widocznie lepiej się miło zaskoczyć nie mając wielkich oczekiwań niż pompować balonik i gorzko się rozczarować. Liczę teraz na remake Gothic 2.

12.06.2026 15:59
1
8
odpowiedz
Darek1785
9
Generał
Image

Dzisiaj podając liczbę sprzedanych kopi napisali:

To dopiero początek. Alkimia Interactive będzie nadal wspierać i ulepszać remake Gothic 1 w nadchodzących tygodniach i miesiącach.

Więc z miesiąca na miesiąc powinno być coraz to lepiej 🏹

post wyedytowany przez Darek1785 2026-06-12 16:01:12
12.06.2026 20:24
Diabeł z Caroc
1.1
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Centurion

Darek1785 To w rok-dwa dowiozą 2-3 melony w mega oszczędnym scenariuszu. Teraz to już się rozmarzyłem i chcę nie tylko G2:Remake, ale DLC do 1 i G3:Remake przed emeryturą XD (Za marzenia nie karają, cicho)

13.06.2026 02:50
tynwar
1.2
odpowiedz
tynwar
103
Legend

Darek1785 i dobrze, gra będzie dopracowana i będzie lepiej bawić. Trochę cierpliwości nigdy nie zaszkodzi.
Diabeł z Caroc nie no, przecież oni już mają ustalony koncept remake, więc nie będą już robić pseudo remake co raczej był rebootem jak początkowo przy playable teaser no i mają też jakieś doświadczenie z uniwersem, więc kolejny remake już szedłby im znacznie sprawniej i szybciej. Nie będą tracić czasu i tyle.

12.06.2026 16:00
Artur676
2
16
odpowiedz
Artur676
65
Generał

Zadnego komentarza? Gdzie się podziali wszyscy hejterzy? Gra nie jest crapem, więc nie ma co komentować. Bardzo mnie cieszy udany powrót Gothica i na pewno kupię po poprawkach wersji na PS5.

12.06.2026 16:01
3
24
odpowiedz
7 odpowiedzi
robertj25
20
Chorąży

Nie że coś, ale 7,5 to jednak może odrobinę za niska ocena. Rozumiem błędy techniczne (pokażcie mi grę w dzisiejszych czasach która ich nie ma), ale wielu innym grom dajecie o wiele za wysoką notę. Tutaj dostajemy naprawdę świetny remake, kapitalne zachowanie klimatu, przepiękne lokacje wykonane ze szczegółowością (a nie oszukujmy się, w czasach i roku kiedy wychodził oryginalny Gothic, to ta gra była mało szczegółowa, kwadratowa, no i twórcy musieli duuuuużo elementów na nowo narysować i pododawać by oddać ducha. Jak im się to udało? Kapitalnie), fabuła która została rozszerzona i poprawiona, by wiele zadań i rzeczy miało sens, bo w oryginalne wiele zagadnień było "z dupy" i niespójne logicznie - tutaj to poprawili. Sama progresja jest bardzo satysfakcjonująca, każda zlootowana skrzynka, każdy level i dodanie punktów umiejętności do czegoś, każdy zdobyty nowy item i zarobiona bryłka rudy daje satysfakcję (o ile nie bawi się człowiek w exploity). A walka? Na początku uważałem ją za coś kompletnie do dupy, aż... no właśnie, aż nie ogarnąłem jak się unika, jak się blokuje/paruje ciosy, jak nie rozwinąłem odpowiednich umiejętności. Nagle walka stała się bardzo przyjemna, przy czym na ile mogła, to starała się zachować oryginał. Samo rozwijanie umiejętności, to jest coś, czego nie spotyka się w innych RPG. Tutaj czuć naprawdę ogromny skok między pierwszym stopniem zaawansowania, drugim, no i na końcu - trzecim. Po tylu, tylu latach na nowo zakochałem się w tej grze i cudownie mi się do niej wróciło w odświeżonym stylu. Mam na liczniku już 63h na steamie i nie mogę przestać grać. Wciągnęło jak diabli. Nie spodziewałem się, że ta gra będzie tak dobra i wciągająca. Jak człowiek pomyśli jak za dzieciaka grał w oryginał i widzi teraz to, to aż się serce raduje. Jasne, trzeba szlifów i poprawek, ale i tak jest to do ogarnięcia. No i pozostaje kwestia, że jak się dobrze sprzeda, to jest duża szansa na remake dwójki i może kiedyś również trójki. A w te dwie gry z jeszcze większą chęcią bym zagrał.

To jest dobry i porządny RPG, a jeszcze lepszy remake. Tutaj ocena powinna być solidne 8/10 chociaż. Zważywszy na wasze ocenianie innych gier, które były crapami.

post wyedytowany przez robertj25 2026-06-12 16:11:16
12.06.2026 16:38
3.1
5
odpowiedz
Kadrion
52
Pretorianin

robertj25 przeczytałem recenzję i w sumie chciałem się zgodzić z autorem, że 7,5 to dobra ocena, ale czytając Twój komentarz wróciłem do wylistowanych plusów i minusów i w sumie... masz rację.

W dobie robionych na odpierdziel remaków i remasterów Gothic wypada ponad przeciętnie. Z trzech minusów wymienionych przez autora jeden to w sumie pikuś (różnice w tekście i dubbingu), który można naprawić, tak samo stan techniczny - kwestia łatek. Cała reszta - jest kurcze dobrze, nie jest to 10/10 ani 9/10, ale takie solidne 8 (takie dobrze, a momentami bardzo dobrze) to w sumie by się należało.

12.06.2026 18:30
cycu2003
3.2
2
odpowiedz
cycu2003
262
Legend

robertj25 Masz dużo racji ale nie ma zgody na to żeby gra w dniu premiera była bardzo często technicznym bublem. Nie grałem ale widzę sporo opinii, nawet w recenzji, że jest często fatalnie. Wręcz niegrywalne, głównie na ps5. To nie są beta testy ani gracz nie jest testerem. Gra na wychodzić w odpowiednim stanie technicznym i koniec. Na Golu to nie pierwsza zresztą recenzja, która obniża ocenę o oczko lub więcej i tutaj się zgadzam.

12.06.2026 19:55
xKoweKx [stalker.pl]
3.3
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
162
Stalker

robertj25 odrobinę za wysoka ocena dla tego technicznego kupsztala

12.06.2026 21:49
Metaverse
3.4
odpowiedz
Metaverse
87
Senator

robertj25 Jedyny istotny dla mnie minus to kiepski stan techniczny a to jest przeciez do poprawienia. Wystarczy poczekac. Wiele dobrych gier mialo przez to zanizone oceny. Poprawia to zrobi sie z tego 8.5 i wtedy sie zagra.

12.06.2026 23:22
kalevatar
3.5
2
odpowiedz
kalevatar
54
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

robertj25 Taki jest zawsze problem z podsumowaniem 10K znaków tekstu w cyferce - nie odda się wszystkich niuansów. Piszesz, że to naprawdę dobra, porządna gra (a 7,5 to w naszej skali właśnie ocena dobra, o krok od bardzo dobrej :)). Z tego co czytam, widzisz w Gothicu podobne zalety co nasz recenzent, i pewnie się z grubsza z nim zgadzasz - to pewnie będzie naprawdę bardzo dobra gra, to "8,5", o którym Krzysztof wspomina w tekście. Jak już ją załatają; każdy, kto u nas w redakcji ogrywa Gothica, trafia na błędy, w tym takie które blokują zakończenie questów lub wymagają przeładowania save'a. Czasem nawet błędy dotyczą save'ów. Szkoda, że gra trafiła do sprzedaży w takim stanie, bo gdyby deweloperzy dostali po prostu więcej czasu, dokonczyliby swoją grę w spokoju. A tak, niestety, wszyscy trochę się stresują zamiast po prostu się bawić.

13.06.2026 02:53
tynwar
3.6
odpowiedz
tynwar
103
Legend

to prawda, zawsze te techniczne niedociągnięcia da się naprawić, a przynajmniej te niepoważne. Co innego jakby cała gra miała inną koncepcję rozgrywki i styl artystyczny, to już by tego tak łatwo nie dało naprawic. A przykładem dobrym jest np. niedoszły remake PoP, który o dziwo wcześniej lepiej wyglądał niż na końcu gdy porzucali projekt. Także jak oni będą dopracowywać grę, to na pewno wiele niedociągnięć zostanie naprawionych. Po prostu trzeba poczekać i będzie dobrze.

13.06.2026 05:11
3.7
1
odpowiedz
nicosław
39
Pretorianin

kalevatar Nie myśleliście, żeby po prostu powywalać te cyferki z recenzji? Sami widzicie absurd zamykania złożonej oceny w abstrakcyjnym skalarze, a skutek potem jest taki, że połowa ludzi w komentarzach niezadowolona, bo im się cyferka nie podoba o 0,5 wartości 🤣

12.06.2026 16:31
Diabeł z Caroc
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Diabeł z Caroc
14
Centurion

W sumie należy się zgodzić z większością zarzutów, Wasza ocena 7,5; gdzie głównymi mankamentami jest technika sugeruje, że gracze w przyszłości, po dogłębnym łataniu, będą się bawić znacznie lepiej.

Nie zgadzam się z Wami tylko co do finału: ostatnia lokacja to pokaz tanich efektów specjalnych, mosty z energii, lawa jaśniejsza od słońca, kolorowe światła; no nie tak wygląda świątynia pradawnego arcydemona. Sama walka finałowa składa się też ze zbyt wielu epizodów, a one-linery Śniącego są strasznie generyczne i w ogóle nie jest straszny.

No ale mamy swojego Gothica! Fani starego drakula do budy, a ja sobie jutro, bo grę już skończyłem, zamawiam pickę, winko i będę oglądał 7 h magistra Gothicologii Stosowanej Carrypto.

13.06.2026 02:46
tynwar
4.1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

Diabeł z Caroc dokładnie, ja bardzo rzadko kiedy kupuję coś na premierę, zwykle po prostu ogrywam coś innego i kupuję po czasie gdy gra już jest załatana i wtedy można się lepiej bawić.

12.06.2026 16:42
5
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
baleks89
34
Pretorianin

Polska wersja językowa ma masę problemów i nie rozumiem jak ktoś mógł coś takiego dopuścić do publikacji.
- Sporo literówek, a pierwsze widać już w intro gry!
- Niedopasowany tekst dialogów do słów dubbingu
- W grze da się znaleźć nieprzetłumaczone listy i notatki
- Niektórzy NPC mówią w tle po angielsku
- Fatalny mastering głosu Bezimiennego w 1 rozdziale, a zwłaszcza na początku gry
- Fatalna reżyseria Xardasa - w większości kwestii bezsensownie unosi głos

To o czym piszę, występowało w wersji 1.0. Być może część jest już naprawiona, ale szczerze wątpię, że ktoś usiadł w studiu i poprawiał mastering Bezimiennego, a już w ogóle nie liczę na to, że ktoś dograł z aktorami jakieś poprawione kwestie.

12.06.2026 16:48
Diabeł z Caroc
5.1
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Centurion

baleks89 Nie jestem pewny, czy to "Magu" to nie jest celowy żarcik-kosmonaucik

13.06.2026 05:00
5.2
odpowiedz
nicosław
39
Pretorianin

Diabeł z Caroc To tym gorzej, jeśli gra zaczyna pajacować, i to na wejściu. Rozumiem, że w sztuce przechodzimy przez chorobę autoironii i umniejszaniu sobie powagi, ale infekować nią klasyczne dzieła to już jakaś perwersja.

12.06.2026 17:00
adam607a
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
adam607a
66
Centurion

Kiedyś ukończyłem Gothic 1 wersja z 2001 roku. Denerwujące były misje z śniącym? Drugi raz już nie przechodziłbym tej gry.

12.06.2026 17:14
Diabeł z Caroc
6.1
1
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Centurion

adam607a W sensie zagadki? Chyba czytelniejsze niż w oryginale, czy Dworze Irdorath, ale wymagały pewnego zastanowienia. Na pewno lokacja jest znacznie większa i ciut przytłacza

13.06.2026 02:43
tynwar
6.2
odpowiedz
tynwar
103
Legend

adam607a remake niekoniecznie będzie identyczny co oryginał. Warto dać szansę.

12.06.2026 17:48
7
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Ummon
70
Pretorianin

Jakby nie było błędów, to by to nie był Gothic. To tak jakby w Doomie odejmować punkty bo jest zbyt brutalny!

13.06.2026 01:43
tynwar
7.1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

Ummon no to w pierwszej wersji faktycznie było niemało blędów, no ale obecnie ostatnia wersja nie ma aż tylu błędów i pod tym kątem nie wyróżnia się na tle wielu starych gier.

12.06.2026 17:52
8
odpowiedz
1 odpowiedź
Pabloninho
32
Pretorianin

Nigdy nie grałem w gothica. Mam starą trylogię. Tej gry nie kupiłbym w tej cenie, max 40-50 zł. Lepiej najpierw przejść oryginał? Lubię RPG,, trylogia wieśka ukończona.

13.06.2026 04:56
8.1
odpowiedz
nicosław
39
Pretorianin

Pabloninho Osobiście uważam, że tak, lepiej przynajmniej spróbować ograć oryginał, bo jest po prostu lepszą grą. Ze sprawniej napisanymi dialogami, mniej dziurawą fabularnie, z lepszą walką i eksploracją, wyraźnie bardziej dojrzałą technicznie. Remake potrafi zablokować ludziom progres w grze, na przykład powszechny jest problem przy próbie zostania magiem ognia, bo magowie zaczynają bić gracza za wejście do ich świątyni i trzeba stawać na głowie, żeby to odkręcić. Problemem oryginału jest nietypowe sterowanie, ale nie jest ono zepsute, po prostu wymaga przyzwyczajenia.

12.06.2026 17:56
DexteR_66
9
6
odpowiedz
6 odpowiedzi
DexteR_66
20
Generał

Premium VIP

Sekta Kiszaka pochowała się do nory? 😂

12.06.2026 18:39
9.1
11
odpowiedz
agol
3
Junior
Image

DexteR_66 Faktycznie, przywiało tylko jednego kryptofana, co obsesyjnie w każdym wątku musi przywoływać tu jakiegoś pajaca z YT, robiąc mu tylko reklamę.

12.06.2026 18:47
DexteR_66
9.2
6
odpowiedz
DexteR_66
20
Generał

Premium VIP

agol O, jednak jeden sekciarz wylazł.

12.06.2026 19:00
Antinazi
9.3
4
odpowiedz
Antinazi
13
Legionista

agol O to, to. Bo z tymi (anty)fanbojami menelobijcy jest jak z konserwatystami, co dla niepoznaki będą wszędzie ostentacyjnie podkreślać jak to ich brzydzi homoseksualizm, a potem wychodzą afery, czego oni to tam nie wyprawiają na zakulisowych orgiach xD

12.06.2026 19:32
Diabeł z Caroc
9.4
3
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Centurion

DexteR_66 Przynajmniej trzech fanów starego drakula ma dyżur, jak widać. Wiadomo było, że rumun monkey nie polubi G:Remake, bo dla niego tylko machnięcie mieczem jest ważne w grach, stąd kocha się w takim średnim Wuchangu, a nie lubi takiego świetnego Hadesa. No ale cóż poradzić, ork bić, fani słuchać.

12.06.2026 19:49
DexteR_66
9.5
3
odpowiedz
DexteR_66
20
Generał

Premium VIP

Diabeł z Caroc Hah, dokładnie. 😂

13.06.2026 03:39
9.6
odpowiedz
nicosław
39
Pretorianin

Antinazi Zabawne, że nie widać tutaj na forum żadnego ostentacyjnego konserwatysty, za to trafił się jeden osobnik z polityczną nazwą użytkownika, awatarem oraz wplatającym swoje lewicowe obsesje w komentarze nie mające nic wspólnego z polityką. Jeśli to nie jest wielopiętrowa autoironia, to przemyśl, jaki efekt uzyskujesz takim procederem.

12.06.2026 17:57
10
7
odpowiedz
1 odpowiedź
torlof221
27
Chorąży
Image

W minusach brakuje wzmianki o niepotrzebnej zmianie oryginalnej atmosfery i stylu. Niczym nieuzasadnione zastąpienie ponurej, jesiennej szarugi słonecznymi wakacjami w Pirenejach, czy inne zbędne decyzje artdesignowe (np. po co podmieniać orków na sztampową rasę rodem z Warhammera, skoro oryginał miał już swój własny, unikalny pomysł na to?) świadczą co najwyżej o ograniczeniu projektantów z Alkimii, a klimat gry to, bądź co bądź, jeden z jej bardziej istotnych aspektów, który dla przynajmniej części fanów mógł być jedną z tych właśnie rzeczy, które przyciągały ich do tej części Gothic. Skoro więc w plusach wymieniamy co Remake dowiózł z oryginału, to w minusach trzeba by wymienić czego nie dowiózł.

post wyedytowany przez torlof221 2026-06-12 21:00:49
12.06.2026 20:50
marvin92
10.1
3
odpowiedz
marvin92
41
Konsul

torlof221 O to to! Ależ ta gra by miała klimat jakby wyglądała tak jak na dolnym screenie. Tak jak teraz wygląda Gothic Remake mógłby wyglądać remake drugiego Gothica. Tam mieliśmy takie wiosenno-letnie klimaty. Tymczasem tym co wyróżniało pierwszą część była właśnie ta ponura jesień. I to krakanie wron kiedy np. byliśmy w pobliżu wieży Xardasa albo w starej cytadeli. Zamiast tego mamy chmary motylków. Brak trochę Gothic Remake tożsamości. Czasem mam wrażenie jakbym grał w Elex 2 albo Risen 2 kiedy mamy egzotyczne wtręty w soundtracku czy w postaci palm na plażach.

post wyedytowany przez marvin92 2026-06-12 20:58:56
12.06.2026 18:04
Bukary
11
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Bukary
248
Legend

Czyli trzeba czekać na łatki. :(

Oby to w miarę szybko wyklepali, bo w wakacje bym pewnie spróbował zagrać.

Serio z lokalizacją są takie problemy? Aż trudno uwierzyć, że Ryslaw i Yoghurt nie dowieźli.

post wyedytowany przez Bukary 2026-06-12 18:09:18
12.06.2026 18:21
DexteR_66
11.1
1
odpowiedz
DexteR_66
20
Generał

Premium VIP

Bukary Są, są. Dużo nieprzetłumaczonych notatek i trochę innych baboli.

13.06.2026 02:42
tynwar
11.2
odpowiedz
tynwar
103
Legend

Bukary ta, jak zawsze cierpliwość popłaca. Jak naprawią, to ja będę się bawił lepiej :).

12.06.2026 18:20
12
odpowiedz
Felo74
137
Konsul

Wg. mnie w sporej części sukces spowodowały te ankiety po demie. Wiedzieli dokładnie jakiej gry oczekuje społeczność.

12.06.2026 19:11
13
5
odpowiedz
1 odpowiedź
mrgonzopl
12
Legionista

Dla mnie 8/10, nie grałem w demo, nie sugerowałem się opiniami youtuberów (większość z nich to jeszcze w pieluchę robiło jak Gothic miał premierę). Kupiłem, zaryzykowałem i bardzo pozytywnie się zaskoczyłem. Grafika bardzo ładna, klimat, dubbing i muzyka całość spaja dla mnie w 8/10. Widocznie lepiej się miło zaskoczyć nie mając wielkich oczekiwań niż pompować balonik i gorzko się rozczarować. Liczę teraz na remake Gothic 2.

13.06.2026 01:51
tynwar
13.1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

mrgonzopl dokładnie, dodatkowo ja zagram dopiero za jakiś czas, pewnie na promce, a gra będzie już w lepszym stanie, więc ja będę znacznie lepiej się bawił niż ludzi na początku.

12.06.2026 20:44
BFHDVBfd
14
4
odpowiedz
BFHDVBfd
180
Requiescat in Pace

Ta ocena przypomina mi ocenę Wiedźmina 3 przez UVała, tutaj na GOLu. Też grę zbeształ przez problemy techniczne i dał niższą ocenę niż gra zasługiwała, a teraz się tego wstydzi i pluje w swoją siwą brodę.

post wyedytowany przez BFHDVBfd 2026-06-12 20:44:57
12.06.2026 21:40
Aedan92
15
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
Aedan92
39
Chorąży

Pełna sprzeczności recenzja.

Mam tu na myśli rozpływanie się nad grą, by na koniec o technikalia dać 7.5.
Jakim kluczem Cyberpunk 2077 otrzymał od Was na premierę 9.0 skoro gra była w 100x gorszym stanie od Gothica.

Panowie, nie wiem, może trochę konsekwencji w działaniu, bo przestanie Was ktokolwiek brać na serio?

12.06.2026 21:42
Aedan92
15.1
1
odpowiedz
Aedan92
39
Chorąży

Dorzucę jeszcze cytat z recki CP2077: "To świetne RPG pomieszane z akcją, któremu przydałoby się jeszcze jedno drobne opóźnienie by załatać wszystkie błędy."

Przypominam - 9.0 XD

12.06.2026 21:49
Lateralus
15.2
odpowiedz
Lateralus
158
Last Of The Wilds

Via Tenor

Aedan92 Bo niektórzy to nie powinni być "recenzentami", i za takich się nawet nieuważać, i nie zabierać się za coś co się do końca dobrze nie potrafi.
Tylko problem w tym że recenzentem to może być sobie każdy...
A z recenzentami tak to już jest "jak zawieje "..

Z drugiej strony to nie będzie nigdy tak że wszyscy będą się z tym zgadzać, więc zawsze będzie zgrzyt. Ale okej, byle to było zrobione profesjonalnie, obiektywnie i rzetelnie.🤷

post wyedytowany przez Lateralus 2026-06-12 21:51:30
12.06.2026 22:10
AccKid
15.3
1
odpowiedz
AccKid
56
Konsul

Aedan92 Po co komentujesz cokolwiek na portalu, którego nie chcesz brać na serio? Na tym bądź co bądź polega subiektywizm oceny, że jedna gra w słabym stanie technicznym dostanie 6, a inna 9. Pomijam już fakt, że odnosisz się kompletnie nieistotnej części recenzji - ważne są odczucia recenzenta w kwestii różnych elementów, a nie jedna liczba, która nigdy nie uwzględni wszystkiego.

12.06.2026 22:19
15.4
1
odpowiedz
Darek1785
9
Generał

Aedan92 Coś w tym jest bo nawet ten niedorobiony S.T.A.L.K.E.R. 2 dostał trochę wyższą ocenę bo 8.

12.06.2026 21:55
duxdaro
16
2
odpowiedz
1 odpowiedź
duxdaro
77
Konsul

Połatają, zbalansują, to się ogra :)

13.06.2026 01:51
tynwar
16.1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

duxdaro też chętnie poczekam, aż dokończą grę :D

12.06.2026 22:08
AccKid
17
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
AccKid
56
Konsul

Ten argument z pytajnikami to chyba jeden z bardziej absurdalnych, z jakimi spotykałem się w rozmowach o grach. Gdy grałem po raz pierwszy w W3, przeszedłem całość nie widząc żadnych pytajników - bo były domyślnie wyłączone. Jeśli dla kogoś stanowią wadę, to czemu ich nie wyłączy, zamiast narzekać? Równie dobrze można by narzekać, że gra z poziomami trudności jest za prosta na łatwym - zamiast przejść na trudny.

12.06.2026 22:39
Krzyslewy4
17.1
odpowiedz
Krzyslewy4
25
Chorąży

GRYOnline.pl

AccKid Po pierwsze - to również kwestia tego, co się kryje za pytajnikami. Nałóż pytajniki na Gothica i nadal nie masz tam żadnej piekielnej kontrabandy. Po drugie - spotkałem się z teorią, która mnie bardzo przekonuje, że inaczej są projektowane lokacje, które masz eksplorować tylko organicznie, a inaczej takie, w których będą obecne pytajniki. Podejście już wpływa (nawet jeśli nie do końca twórcy zdają sobie z tego sprawę) na końcowy efekt. Po trzecie - w świecie Gothica faktycznie się gubisz, faktycznie szukasz rzeczy. Tego odczucia nie miałem przy przechodzeniu Wiedźmina 3, a naprawdę go uwielbiam, tylko po prostu nie za sposób eksploracji.

12.06.2026 22:40
17.2
odpowiedz
forzaroma
98
Konsul

AccKid
Też nie do końca rozumiem problem z pytajnikami w W3....Ta gra jest ogromna (szczególnie z dodatkami) i ma bardzo dużo jakościowej zawartości, pytajniki to jest ten najniższy szczebel, najprostszych questów, które można wyłączyć, bądź olać.

13.06.2026 02:40
tynwar
17.3
odpowiedz
tynwar
103
Legend

Krzyslewy4 w świecie gothica gubić się? Nie no, przecież w gothicu 1 mapa nie jest jakoś duża, już sam morrowind miał mapkę chyba z co najmniej 100 razy większa, a może nawet i jeszcze więcej. Gothic miał skondensowaną i niedużą mapę, która miała w miarę różnorodny krajobraz z mnóstwem dobrze rozpoznawalnych punktów orientacyjnych, przez co trudno było się gubić. Serio, to wyczyn się tam pogubić, najwyżej jak ktoś gra pierwszy raz i zawędruje za daleko to rzeczywiście można się pogubić. Ale po kilku, parunastu godzinach mapa jest już dobrze znana i jedynie gdzie jeszcze można się zgubić to miejsca dostępne w późnej części gry oraz bractwo na bagnach gdzie czasami miejsca mi się mieszały.

13.06.2026 04:38
17.4
odpowiedz
nicosław
39
Pretorianin

tynwar Tutaj "gubienie się" nie oznacza raczej sytuacji, w której tracisz orientację, a raczej o spontaniczność eksploracji opartej na tym co akurat zobaczysz. I nie, Morrowind nie miał 100 razy większej mapy. To, że miał brutalnie ograniczającą widoczność mgłę i mogło się wydawać, że świat jest duży, bo nie dało się ogarnąć wzrokiem większych przestrzeni, nie sprawia, że faktycznie mapa była tam jakaś niesamowicie duża. Ej aje twierdzą, że to maksymalnie ośmiokrotnie większa mapa.

12.06.2026 22:28
Graczysko
18
odpowiedz
Graczysko
6
Chorąży

Ej, ocena 7,5, serio? Ta gra przekracza wszelkie granice nostalgi! Kurła! Crapy jakie ocenilaście wyżej wołają o pomstę do nieba przy tej produkcji. To jest "kurła" jakiś scam, zeby dać 7,5/10. Jprdl...

12.06.2026 22:28
19
2
odpowiedz
1 odpowiedź
pisz
194
nihilista

>Serc nowych graczy sobie nie zaskarbi, a starzy wyjadacze i tak pewnie pozostaną przy (zmodowanym) oryginale.

Stranger. To w takim razie kto wykupił te pół miliona egzemplarzy? :)

13.06.2026 01:55
tynwar
19.1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

pisz dokładnie, już nie wspominając, że w tym samym miejscu wspomina o tym, że początek gry i system walki odrzucają jak w oryginale, a przecież są one całkiem dobre. A jedyne co tu zawiniło to po prostu niezrozumienie zamysłu gry. Tak jak to, że sporo ludzi nie zrozumiało dlaczego spamiąc przyciskiem postać się zacina przy machaniu mieczem, problem ten sam, a potem oni przypięli grze łatkę drewna, bo nie ogarnęli o co chodziło w grze.

13.06.2026 01:20
20
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
stud3nciq
92
Pretorianin

No i proszę, miałem rację - kolejna recenzja i ocena GOLa która dołączy do kupki hańby.

Mógłbym przymknąć oko gdyby to była ocena tymczasowa - ale ona już zostanie na zawsze, coraz mocniej odstając od rzeczywistego stanu gry. Błędy i potknięcia na pewno zostaną załatane, może nawet dołożą filtry graficzne (żeby gra miała mroczniejszy klimat). Obecny poziom dopracowania i tak jest dużo wyższy niż w wielu współczesnych grach AAA - w stawianym za wzór KDC2 też miałem parę bugów i problemów z zadaniami.

Nawet biorąc pod uwagę błędy - ta gra WSYSA w niesamowitym stopniu. W pierwszego Gothica ostatnio grałem 21 lat temu i wsiąkłem tak samo jak wtedy. Może nie w identycznym stylu - w 2002 ta gra robiła naprawdę piorunujące wrażenie - ale i tak nie ma na co narzekać.

Mam nadzieję, że zrobią remake G2 + NK.

13.06.2026 02:44
tynwar
20.1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

stud3nciq też mam nadzieję, że będzie remake g2. Ograłbym najpierw jedynkę, a potem zaraz dwójkę.

13.06.2026 04:21
20.2
odpowiedz
nicosław
39
Pretorianin

stud3nciq Recenzent ocenia grę, jaką jest, a nie jaka może będzie w przyszłości. Jeśli nie chcesz, aby twój produkt był oceniany negatywnie, to na premierę dostarcz produkt w wersji, jakiej chciałbyś, żeby był oceniany, a nie w wersji beta.

13.06.2026 02:54
tynwar
21
odpowiedz
tynwar
103
Legend

Cieszę się, że gra mimo wszystko jakoś wyszła, teraz pozostaje tylko czekać, aż dopracują tę grę i będzie miodna zabawa.

13.06.2026 04:16
22
odpowiedz
nicosław
39
Pretorianin

Gothic: Remake odziedziczył zalety oryginału, nie naprawił jego wad i jeszcze dołożył własne. Gdybym nie znał oryginału, pewnie mógłbym być zadowolony z całokształtu, natomiast jako fan serii patrzę na zmiany i bulwersuje mnie liczba zmian na gorsze.

System walki. Jest mniej dynamiczny, animacje są dość przeciętne. Dodano błędne rozwiązania jak atakowanie kilku wrogów na raz oraz blok, który można stale utrzymywać. Wrogowie walczą w mniej charakterystyczny sposób, praktycznie z każdym walczy się tak samo i nie ma aż takiego znaczenia, czy wróg jest jeden, czy atakuje cię cała grupa.

Sposób przepisania dialogów. W porównaniu z oryginałem są przegadane, zdarzają się głupawe wtręty i nic nie wnoszące uwagi postaci. Pojawiły się dziwne zwroty wzięte prosto z nowoczesnego języka. Niektóre postacie, zwłaszcza Saturas i Xardas, brzmią jak głupsze wersje samych siebie. Ogólnie pisarstwo nosi paskudne znamiona metamodernizmu, jakby ludzie odpowiedzialni za niego wstydzili się tego co piszą.

Gorszy system otwierania zamków. Nie będę tutaj analizował starego i nowego systemu, natomiast zaznaczę tylko, że stary system był naprawdę świetny dla gry RPG, a jego jedyną wadą było to, że gracze mieli możliwość omijania go przez nadużywanie zapisów gry. Zamiast naprawić ten system po prostu uniemożliwiając save scamowanie, zrobiono system znacznie bardziej ułomny. Jego największą wadą jest to, że na mało wyszkolonej postaci wymusza spędzanie dużo więcej czasu na próbach otwierania zamku, co prowadzi do paradoksalnej sytuacji, w której dla postaci nie mającej ze złodziejstwem nic wspólnego gra zamienia się w symulator włamywacza.

Mniejsza przyjemność z eksploracji. Wiele przedmiotów spotykanych w grze jest niewidocznych nawet z bliska, więc zamiast świadomego podążania za chęcią zebrania konkretnych przedmiotów, częściej skanuje się obszar, po prostu po nim chodząc i wsysając wszystko, na co się natrafi.

Grafika. Może się podobać, chwilami jest naprawdę świetna, ale istotnie zmieniła swój klimat i częściej przypomina spaghetti western niż starą dobrą Górniczą Dolinę.

Nieruszone pozostałe wady oryginału, które prosiły się o zmiany. Dalej rozwój postaci ssie i szybko można wymaksować postać tylko po to, żeby potem przez większość gry prawie nie doświadczać progresu. Brakuje dodania elementów urozmaicających kolejne przejścia, jak choćby losowość lootu, co jest o tyle istotne, że starego Gothica ludzie przechodzili dziesiątki razy i aż prosiłoby się o minimalną randomizację kolejnych podejść.

Jako samodzielna gra to wciąż dobry, choć mocno popsuty technicznie tytuł. Jako remake to gra, która po prostu nie stanowi poprawy względem oryginału i nie będzie wielką stratą, gdyby zamiast niego po prostu znowu przejść grę sprzed ćwierć wieku.

13.06.2026 05:50
23
odpowiedz
Konidash
29
Legionista

Aż musiałem konto odkopać, żeby móc dorzucić swoje nic nie warte trzy grosze.
Z jednej strony trochę współczuję recenzentom w tym przypadku, bo każdy użytkownik już sobie w głowie ubzdurał jaką ocenę powinna dać redakcja.
Z drugiej zaś wyczuwam, że bali się nadepnąć na odcisk co bardziej zagorzałym fanom serii, stąd tekst jest bardzo pozytywny.

Kolejna rzecz - czemu nagle wszyscy zrobili się tak wyrozumiali dla deweloperów i stwierdzili, że problemy techniczne nie powinny być brane do oceny bo "i tak wszystko zostanie naprawione"? Grę powinno się oceniać na podstawie wersji premierowej. Jakoś przy innych tytułach bardzo często jest wrzawa i "hurr durr" jeśli pojawiają się błędy i niedoróbki. Zaleciało hipokryzmem. Chyba, że od teraz forumowicze będą dawać taryfę ulgową takiej Beci dla przykładu.

Co do samego Remake'u - przy obecnym stanie technicznym i problemach z polską wersją, a także koszmarną optymalizacją, ocena powinna maksymalnie oscylować koło 'ósemki' i ani grama więcej. Niektórych z emocji chyba troszkę poniosło. Patrząc przez pryzmat innych remake'ów - jest świetnie, ale jak już spojrzymy przez pryzmat innych większych premier - już tak kolorowo nie jest.
Proszę tylko na mnie nie krzyczeć za wyrażenie swojej opinii, w razie jak komuś bardzo się ona nie podoba, to odsyłam do pierwszego zdania jakie napisałem :)

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl