Poczekamy ;) A wszystkim którzy zamierzają kupić na premierę - HOLD! Gra nie zając, nie ucieknie, a może zaoszczędzicie sobie rozczarowania. Skoro producent wysyła gry recenzentom w tak krótkim czasie do premiery, może to oznaczać że ma coś do ukrycia.
Już wczoraj to pisałem, że wygląda to na celowe działanie. Gdyby Alkimia była pewna swojej gry wysłałaby kody recenzenckie na 2 tygodnie przed premierą. Warhorse udostępnił grę recenzentom chyba na miesiąc przed a embargo spadało tydzień przed premierą KCD 2. Przecież nic nie stało na przeszkodzie by polscy recenzenci ogrywali grę po angielsku a polonizację ocenili później.
No i lepsze to, niż byście mieli dostać stary build i gra by dostała niską ocenę. Tutaj akurat w pełni ich rozumiem i dobrze, że to wyjaśnili.
Na premierę ten crap dostał by pewnie 2/10 a tak to może jakoś go połatają w późniejszym terminie i na 5/10 zasłuży.
Nie szybkość a rzetelność jest ważna. Recenzje są dobre dla niedzielnych graczy bo i tak guzik wiedzą a zwykli gracze zwykle wytykają recenzentom brak umiejętności pisania recenzji więc... Psy szczekają, karawana jedzie dalej.
Już wczoraj to pisałem, że wygląda to na celowe działanie. Gdyby Alkimia była pewna swojej gry wysłałaby kody recenzenckie na 2 tygodnie przed premierą. Warhorse udostępnił grę recenzentom chyba na miesiąc przed a embargo spadało tydzień przed premierą KCD 2. Przecież nic nie stało na przeszkodzie by polscy recenzenci ogrywali grę po angielsku a polonizację ocenili później.
Ale szczerze to w ogóle nie wierzę w ten remake. Chciałbym żeby był udany, ale Gothic to za bardzo specyficzna gra, żeby remake uchwycił ten oryginalny urok.
Poczekamy ;) A wszystkim którzy zamierzają kupić na premierę - HOLD! Gra nie zając, nie ucieknie, a może zaoszczędzicie sobie rozczarowania. Skoro producent wysyła gry recenzentom w tak krótkim czasie do premiery, może to oznaczać że ma coś do ukrycia.
Mam nadzieję, że się uda i będzie jeszcze remake 2 wraz z dodatkiem Noc Kruka. To byłoby prawdziwe przeżycie
Był chyba jakiś community patch,który poprawiał dosyć mocno optymalizację.
Co do samego remakeu... Chciałbym,żeby to wypaliło i zrobili później remake G2 NK aczkolwiek rozum podpowiada,żeby poczekać z preorderem.
A na koniec,jako,że jest to mój pierwszy post na GOLu,witam i pozdrawiam wszystkich,miłego łupania w gry w ten wolny dzień :)
Na premierę ten crap dostał by pewnie 2/10 a tak to może jakoś go połatają w późniejszym terminie i na 5/10 zasłuży.
Ufam tylko, że recenzja będzie rzeczywiście rzetelna i obiektywna oraz napisana przez kompetentną osobę spełniając wszelkie wymogi poważnego dziennikarstwa bo jak wiadomo niestety ale są z tym problemy w polskich redakcjach growych.
rzetelna i obiektywna oraz napisana przez kompetentną osobę spełniając wszelkie wymogi poważnego dziennikarstwa
Pomyliłeś serwisy.
recenzja będzie rzeczywiście rzetelna i obiektywna oraz napisana przez kompetentną osobę spełniając wszelkie wymogi poważnego dziennikarstwa - masz na myśli Gruchę z ppe?? ;)
Po co recenzja. Przecież wielcy guru gamingu oceniają gry na 2 tygodnie przed premierą analizując klatki z trailera w MS Paint. Werdykt już dawno zapadł. Obiektywny!
Polska wersja jest jedną z zaledwie czterech pełnych lokalizacji gry, obok wersji angielskiej, niemieckiej i rosyjskiej. Dla wielu graczy w Polsce Gothic ma status kultowy
piszą coś takiego jednocześnie wydając pudełkowe (i kolekcjonerskie) wydania bez polskich napisów na nich

edit: ale na mniejszym pudełku limitowanym rzeczywiscie nie ma niemieckiego xd
gość co napisał swój pierwszy post ponad 5 lat po założeniu konta bo ktoś powiedział coś na Reinharda Pollice xD
Raczej oficjalna wikipedia serii Gothic wie co pisze.
"Synek to trzeba na spokojnie" w tym przypadku się sprawdza i wolę zaczekać, niż dotać recę pewnego youtubera, który oleje większość questów, wszystkie rozmowy i będzie gotowy z komentarzem 6 h po premierze
Dziwne, normalnie ludzie gry przechodza w jeden dzien, nastepnego dnia juz sa full walkthrough na youtube, slabo sie staracie...
No i lepsze to, niż byście mieli dostać stary build i gra by dostała niską ocenę. Tutaj akurat w pełni ich rozumiem i dobrze, że to wyjaśnili.
Winni są też pseudo redaktorzy i inni pożal się boże redaktorzy jak tutaj z GOLa czy CDAction, którzy przez ostatnie lata mówili, że gra jest super i MAŁE niedociągnięcia.
Panowie, build był gotowy i rozsyłany do zachodnich mediów już przynajmniej w sobotę. Build angielski nie różni się od buildu polskiego, to jest ta sama gra, ten sam build i różnica sprowadza się do wyboru odpowiedniej opcji w menu gry. Więc: dostaliśmy grę w następnym tygodniu bo... bo tak. Kwestia polskiego języka nic tu nie zmienia i to, czy były literówki w słowie Bezimienny czy nie, nic tu nie zmienia. Najwyżej recenzent przerzuciłby się z jednego języka na drugi lub wystarczyło - jak inni wydawcy - zaznaczyć w mejlu, że "hej, tam są jeszcze drobne błędy takie a takie, poprawimy to za 3 dni". To nie jest problem. To jest norma.
Nie mówiąc o tym, że nie mówimy tu tylko o recenzjach, a do pracy nad poradnikiem naprawdę nie potrzebowaliśmy perfekcyjnie dopracowanego języka polskiego.
Poza tym mieli wystarczająco dużo czasu, aby przygotować się na okres recenzencki.
Mam nadzieję, że chociaż w momencie spadnięcia embargo podzielicie się tym jak ta gra działa.
Mam na myśli AI, optymalizacja, bugi itd.
Bo na to nie potrzeba kilkudziesięciu godzin, tylko jedno posiedzenie.
Właśnie, ale podzielić się kwestiami technicznymi możecie, jak gra działa itp, mam nadzieję, że ktoś z redakcji ogrywa grę na PC.
Skoro wysłali do recenzentów grę tak aby nie było czasu na napisanie recenzji tzn. że szykuje się niezły crap.
Nie no, nie wysłać Polakom Goticzka na czas to jest prowokacja na miarę radiostacji gliwickiej. Mam nadzieję, że działania odwetowe są już w przygotowaniu.
Ups. Czuję swąd sraki. Piranha szajs zawsze miała problemy techniczne w dniu premiery, a G3 to nawet bardzo długo po premierze. Oj trzeba wstrzymać się z zakupem bo to na 100 mil wali porażką.
Ale w czym problem skoro podstawy i tak już można ocenić, a to jest najważniejsze czy gra nie jest totalnie zabugowanym bublem.
Przecież wy i tak macie modę na "recenzja w przygotowaniu".
Z przecieków od ludzi którzy już ogrywali to wypada średnio, w sumie nie wiele lepiej niż w demie, drewniana walka, słaba optymalizacja i słaby polski dubbing.
Zdecydowanie nie warto brać na premierę a na pewno nie za 250zl, to powinno kosztować max 100pln👆
Nie przejmujcie się, to bez znaczenia, przynajmniej w moim przypadku. Nigdy nie czytam recenzji dużych portali takich jak Wasz. Ani się nimi kieruję. Zbyt często rozjeżdżają się z wrażeniami graczy i z rzeczywistą wartością gry. Na tyle często, że nie mam już tu za grosz zaufania. Podam kilka z brzegu przykładów dziwnych ocen:
- Mass Effect: Andromeda - 8,5/10
- Starfield - 8,5/10 xD
- Dragon Woke - 7/10 - jeszcze większe iks de xD
- Star Wars: Outlaws - 8/10
- Stalker 2 - 8/10
Z kolei np. Wiedźmin 3 dostał... 8,5/10 xD. Kingdom Come: Deliverance - 7,5/10 - chociaż tutaj mam dla Was odrobinę wyrozumiałości za stan techniczny gry w momencie premiery.
Tak że - sorry, ale bardziej mi odpowiada to co powiedzą inni gracze. Zwłaszcza jeśli chodzi o produkt tak szczególny i wywołujący tak wiele emocji jak Gothic.
Mało kto czyta recenzje, zawsze większość zjeżdża na sam dół aby zobaczyć ocenę i ewentualnie poczytać plusy i minusy.
Czyli czekacie co powiedzą gracze i niezależni youtuberzy, po tym wystawicie swoją ocenę.
Nie grałem w żadnego Gothica. Chętnie sprawdzę rimejk, gdy za kwartał wejdzie na game pass.
Wygodny pretekst do napisania większej ilości osobnych newsów. "Pierwsze wrażenia", "drugie wrażenia", "wrażenia po pierwszym przejściu", "porównanie lokacji z pierwowzorem".
Gra kosztuje śmieszne pieniądze za klucz zapłaciłem 115 złotych czyli tyle co nic dla mnie sam sobie ogram i ocenie robiąc do tego kontent od pierwszej minuty premiery 😆 ja rozumiem jakby to kosztowało 300 PLN+ beka z was i nie nie jestem fanem gothiczka ba śmiem twierdzić że to będzie gówno ale wole sam to gówno ograć i ocenić niż słuchać tych pseudo recenzentów i graczy co nagrywają na YT
Bądźmy szczerzy - taka sytuacja oznacza tylko tyle że to będzie katastrofa. Zresztą aktualnie KAŻDA gra wychodzi z Day One patchem który często waży masę GB więc 90% recenzji jest na wersji przedpremierowej.
Oni tą grę robią od lat. Więc tydzień więcej czy mniej nie zmieni gry 2/10 w 10/10.
Oj już nie takie przypadki widział gamedev. Nawet w oryginalnym Gothicu z 2001 finalny kształt fabuły (ten, który znamy) wymyślono na zaledwie 3 miesiące przed premierą gry w niemieckich sklepach. Wcześniej dość mocno się to różniło. Sam wygląd świata też zmieniał się bardzo mocno.
Nie szybkość a rzetelność jest ważna. Recenzje są dobre dla niedzielnych graczy bo i tak guzik wiedzą a zwykli gracze zwykle wytykają recenzentom brak umiejętności pisania recenzji więc... Psy szczekają, karawana jedzie dalej.
Problem dotyczy wszystkich polskich redakcji...
https://x.com/karol_laska/status/2062183042437779733
Nieładnie.
Na spokojnie, browary i chipsy już kupione na premierę, jak ktoś napisal wyżej, gorsze rzeczy ludzie preorderuja, a Gothic rzecz świetą dla PL.
Chyba za mało chwaliliście twórców a szczególnie Karol Laska który w materiałach przed premierowych kłamał, że gra jest świetna i ma tylko małe, drobne problemy, i to pomimo wielu, bardzo wielkich problemów i usterek widocznych gołym okiem.
Przez takie "świetne" opinie, twórcy przez 7 lat leżeli do góry brzuchem, a animację, SI i inne elementy zaczęli naprawiać miesiąc temu.
Nie hajpuję się, jak ostatnimi miesiącami, jak nie latami, na żadną grę. Czekam z ciekawości i nostalgii, z chęcią bym zagrał. Ale wszystkie znaki na niebie, ziemi, trawie, piasku, wskazują że to będzie techniczny bubel. Chcę się mylić. Ale to UE5. Grałem w demko, i poza tym że klimat Gothica się wylewał, gra chodziła gównianie. Chcę się mylić. Ale obstawiam tragizm techniczny na poziomie Stalkera 2. Chcę się mylić.
Kurde, trochę to niepokojące ale z drugiej strony gra jest takim klasykiem i nostalgicznym strzałem w twarz, że mimo wszystko kupię. Polski dubbing, wiernie odwzorowane lokacje, odświeżona muzyka to raczej pewniaki. Mam nadzieję, że mimo prawdopodobnie wielu bolączek jakie ta gra będzie miała na start koniec końców po paru patchach będzie to mocna pozycja.
I cuż sie z takiej recenzji dowiemy?Dowiemy sie czy Gomez wiedział?
Zakupiłem z ultima na allegro i żyję w strachu że nie przyjdzie na czas :(
I tak w praktyce wygląda gadanie, że dostęp przed premiera nie wpływa na oceny gier.
To teraz widzimy jako ból tyłka jest kiedy redakcja nie dostanie JEDNEJ gry przed premiera a co dopiero jakby redakcja trafiła na czarną listę całego wydawnictwa za zbyt surowe oceny gier ;)
I potem mamy oceny gier dziennikarzy jakie mamy
Przynajmniej sprawiedliwie i nikt nie będzie grał wcześniej :D Wszyscy zaczną jutro o 19 i będzie git. Żadne jupitery nie będą spamować filmikami na yt, że "ku uprzejmości" wydawcy grają wcześniej. 😁
Gówno, choćby remakowane i 5 razy, nadal będzie gównem, więc cudów nie ma co oczekiwać.
Oni chyba wiedzą, że nasz kraj to główny rynek zbytu dla goticzka więc może liczą, że więcej osób kupi go na ślepo jeśli faktycznie nie są pewni jakości ostatecznego remake'u. Idk dziwne zagranie.
Oj czuje, ze jutro bede slyszal dzwiek pekajacych dolnych partii plecow. No i bedzie wysyp na forum topicow z zalami. No po prostu nie widze opcji, aby wszystkim dogodzic. Patostreamerzy kiszczaki i inne przyglupy pewnie juz maja porobione miniaturki z ich wykrzywionym z obrzydzenia paszczami bo znalezli jakis babol w grze. Zreszta cokolwiek, aby sie klikalo i kasiunia leciala.
Naprawde chcialbym, aby gra dogodzila wszystkim. No, ale z nostalgia malo kto wygral i na jedenj rece policze tytuly, ktorym sie to udalo. No, a tu duzo ludzi gralo w Gothika jak bylo pieknymi i mlodymi. Mieli wszystkie wlosy i najwiekszym problemem byla kartkowka w szkole. Hype jest niesamowity. Mam nadzieje, ze bedzie chociaz gra grywalna. Bo sie nie ludze. To male stuio w porowaniu z innymi. Jak duze studia maja problemy z wydajnoscia/babolami w grze. No to nie widze opcji, aby tu nie bylo podobnie. Cierpliwym radze poczekac z kilka tygodni i niech inni robia za betatesterow.
ps. Nie zauwazylem, ze ktos juz tu wrzucil morde kiszczaka z jakims jego wysrywem. Widac chlopiec nie proznuje i juz gownem rzuca i patrzy co sie przyklei.
Że gra będzie mieć gorsze i lepsze elementy to już widać od dłuższego czasu na materiałach przedpremierowych np. fajnie wygląda nowy obóz i obóz na bagnie, a z drugiej strony niektóre projekty potworów są tragiczne i na te wszystkie lepsze i gorsze elementy to bym nie zwracał już uwagi bo z tym się już nic nie zrobi natomiast główny problem jest w tym czy, gra nie będzie jakimś zabugowanym bublem z toną błędów i tutaj wtedy widzę już podstawy do narzekania.
Ja pamietam premiere Gothica. Gralem w ta gre zanim ludzie odstali taka ambe na nia. Odbilem sie od tej gry przez sterowanie. Gra byla juz wtedy przestarzala, graficznie nie porywala, sterowanie to szkoda mowic. Ogralem tylko dlatego bo brat strasznie zachwalal. Klimat faktycznie byl w grze. No, ale to 2 odslona skradla moje serce.
Wydaje mi sie, ze Gothic 1 byl taki popularny bo chodzil na slabych kompach i mial polski dub . Inaczej wydaje mi sie nie osiagnal by takiej kultowej pozycji.
No, ale napewno nie nazwalbym Gothica gra gowniana.
A ja nie widze problemu,zrobcie recenzje z tego co zdazycie ograc.Przecież już na poczatku mozna ocenic jak reaguja NPC na potwory czy na odwrot,jak NPC reaguja na poczynania Beziego typu kradziez.Mozna choc by poprownac czy naprawiono bledy te ktore byly pokazane na strimie u Niemca.Co naprwiono czego nie,jak wyglda walka przynajmniej na niskich lvl,czy jest klimat orginalu.Jak gra wyglada pod wzgledem optymalizacji .Wbrew pozorom po ograniu choc by 5-6h mozna duzo juz napisac i to rzetelnie.Bo jesli sa bledy od poczatku to bedzie widac,nie trzeba calej gry przechodzic a to moze byc glowny problem rimejku a nie sa gameply,klimat,muzyka itd.Gameply jednym podpasuje innym nie ale bledy nikomu sie nie spodobaja.
Oto moja recenzja:
Archaiczne drewno 6/10
oczywiście z nostalgii fanboje będą zachwyceni mimo porażająco wielu błędów, bugów i drewnowatości
Zagram niezależnie od recenzji/opinii. Ale od recenzji/opinii będzie zależało czy za grę zapłacę
Zawsze byłem cierpliwym człowiekiem. Poczekam aż gra będzie za darmo. 🤣
Nie szkodzi przecież. Kiszak i jego debile z kółka wzajemnej ludomasturbacji już o grze wiedzieli wszystko miesiące przed premierą ☺️.
To ja dam szybka recenzje po kilku pierwszych godzinach gry: zajebista. Xd klimacik zachowany, walka zajebista nie jest latwa ani sztucznie trudna, trzeba uwazac jak to w gothic. Klimat ciezki, czuć ciezar koloni, nawet woda i plywanie w nien są "ciężkie, czuć cięzar". Kazdy ma Cie w dupie, jak to beziego. Graficzka piekna itd. Szkoda ze na konsolach nie ma 60 fps ale pewnie bd. No kozak giera