Komentarze do wiadomości: Kolejne studia Xboxa bliskie zamknięcia. Trwają negocjacje

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
15.06.2026 19:36
1
18
odpowiedz
legorass
19
Chorąży

Go woke go broke.
Tak tylko przypominam wypowiedź ich Community managera "white male gamers were a mistake."

post wyedytowany przez legorass 2026-06-15 19:40:38
15.06.2026 20:55
Link
4
16
odpowiedz
30 odpowiedzi
Link
37
Senator

Chyba niektórzy mają problemy z "alergie na woke", bo zaczynają się popaść w paranoję. Niech idą się wyleczyć... Nie wiem, czy naprawdę w te gry już zagrali?

Dla mnie szkoda, że ta studia ma problemy, bo 2 ostatnie gry są całkiem spoko i dość ciekawe, choć nie są bez wady. Może nie są wybitne, ale są dość oryginalne w moim odczucie.

We Happy Few został zrecenzowany przez ponad 13k graczy i uzyskał 75% pozyteczne recenzji.
Z kolei South of Midnight został zrecenzowany przez 4k graczy i uzyskał aż 90% pozyteczne recenzji.

Te gry dla nikogo? Jasne...

Po prostu nie zarobili dużo pieniędzy i nie zyskali rozgłosu, bo mieli za dużo konkurencji na STEAM, a Microsoft chce jak najwięcej zysków.

Jeśli narzekacie na woke, to w jakim cudem BioWare i ostatni Dragon Age ciągle dalej żyją (choć należą do Activision)? Natomiast inne studio z ciekawsze gry muszą zostać zlikwidowane? Już zapomnieliście, że już spróbowali zlikwidować studio, co stworzyli Hi-Fi RUSH, który był dla mnie całkiem kreatywny?

Przejęcie zbyt wielu studio przez Microsoft źle się skończy. Dla Microsoft liczy się tylko zysk i nic więcej.

post wyedytowany przez Link 2026-06-15 20:57:56
15.06.2026 19:37
2
11
odpowiedz
Szumnyj
16
Chorąży

Kolejne studio robiące gry w sumie dla nikogo do zamknięcia. #nikogo

15.06.2026 19:36
1
18
odpowiedz
legorass
19
Chorąży

Go woke go broke.
Tak tylko przypominam wypowiedź ich Community managera "white male gamers were a mistake."

post wyedytowany przez legorass 2026-06-15 19:40:38
15.06.2026 20:10
1.1
5
odpowiedz
WindMorro
16
Pretorianin

legorass A jednak okazało się, że on był pomyłką, cóż

15.06.2026 21:55
1.2
18
odpowiedz
Kadrion
52
Pretorianin

legorass a skończ pierdo**ć o woke. Gówno mnie obchodzi ich community manager - 90 osobowy zespół ma ponieść konsekwencje, bo jedna osoba okazała się idiotą i walnęła głupi wpis kilka lat temu? Wypuścili świetną, fabularną gierkę z nieziemską ścieżką dźwiękową i ciekawym stylem artystycznym i przez takie pier**lenie o wyimaginowanym woke później dobry projekt cierpi. Potem jak takie studia znikają to jest stękanie i narzekanie, że wszystkie gry eee yyy generyczne, wyglądają tak samo. Dostajecie coś innego to palicie głupa o jakieś wyimaginowane woke (jeśli granie kobietą jest woke, to wyjdźcie kur*a z piwnicy, mamy 2026r, a nie 1340).

Nie wiem, gadająca ryba była tam woke? A może pluszowa pacynka, którą można było sterować? Gra jest o historii nastolatki, która po przejściu huraganu chce odzyskać swoją mamę, a przy okazji stopniowo odkrywa w sobie moce i zostaje "tkaczą". Wszystko w folklorze południa USA - co tam kur*a jest woke?

post wyedytowany przez Kadrion 2026-06-15 21:57:36
15.06.2026 22:10
Sebo1020
1.3
7
odpowiedz
Sebo1020
196
Senator

Kadrion Złota zasada w sprzedaży jest prosta jak budowa cepa, nie obrażaj potencjalnych klientów swojego produktu, który chcesz im wcisnąć, dlatego większość producentów ma w miarę ogarnięty dział PR, aby tego typu debilizmów nie popełniać

15.06.2026 23:18
Edziek
1.4
3
odpowiedz
Edziek
15
Pretorianin

Sebo1020 Dokładnie tak.
Sami ukręcili na siebie bata.
Trudno się mówi, będą inne giereczki.

15.06.2026 23:59
1.5
3
odpowiedz
Szark
20
Legionista

Kadrion Tak, jeżeli głowa studia mi mówi że jestem gorszy i nie do mnie kierowana jest gra to jej nie kupie. Ty jesteś poważny? Nie każdy chce by na niego pluto

16.06.2026 00:35
1.6
3
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
18
Generał

Kadrion Bunny Flood, bogata biała kobieta = Zła do szpiku kości osoba.
Beaux, kolejna biała postać, głupi alkoholik.
Father Swopes, ojciec Jolene (rudej murzynki XD) to oczywiście biały, toksyczny facet
Czarni ludzi na każdy kroku s w tej grze GLORYFIKOWANI, prezentowani na lepszych pod każdym względem.
A to tylko zalążek.
Gra powstała przy pomocy Sweet Baby Inc, Black Gamers i wiele, wiele innych

16.06.2026 01:13
Morgul Maugoth
1.7
odpowiedz
Morgul Maugoth
176
Konsul

Kadrion z tego co pamiętam, baby cośtam kosnultowało z nimi prace i zmieniono rasę postaci głównej na czarnoskórą, stąd do gry przylepiona została łatka "woke".

16.06.2026 02:00
1.8
odpowiedz
pawel1812
81
Generał

Kadrion
Niestety tak to już jest, że zwykli pracownicy ponoszą konsekwencje działań kierownictwa. Tak jest też w tej sytuacji.
I głównym powodem takiej decyzji jest to, że przestają inwestować w marki które słabo rokują. Bo uważają, że zabranie im pieniędzy i wrzucenie w studnie bez dna o nazwie AI ma więcej sensu... Dla mnie to idiotyzm... I w zasadzie nawet jakby się ta gra 10x gorzej sprzedała, to mialo to więcej sensu, niż topienie kasy w AI, które nie widać, by przestało przynosić straty/zrekompensowało dotychczasowe inwestycje w znośnym terminie.

A że ta marka słabo rokuje, to po części bardzo mały budżet na marketing, fatalny PR i gra stworzona dla garstki społeczeństwa, z której większość nie gra w gry... Bo woli pokrzyczeć na X. I ciężko tak naprawdę stwierdzić co tutaj nie zagrało najbardziej. Bo wypuszczanie nowej marki bez gigantycznego budżetu na marketing to obecnie strzał w stopę. Teraz wypuszczanie nowych marek nawet z dużym marketingiem jest ryzykowne...

15.06.2026 19:37
2
11
odpowiedz
Szumnyj
16
Chorąży

Kolejne studio robiące gry w sumie dla nikogo do zamknięcia. #nikogo

15.06.2026 19:54
Dead Men
3
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Dead Men
198
Senator

Żadna strata. DONT NOD też zdycha kasy mają do listopada a TENCENT zakręcił ponoć kurek z kasą.

post wyedytowany przez Dead Men 2026-06-15 19:54:48
15.06.2026 22:00
Marky
3.1
odpowiedz
Marky
36
Generał

Dead Men No to mnie specjalnie nie dziwi.
Większość ich gier jest albo bardzo dobra, albo dobra, ale z wszystkimi grami po Life is Strange 2 mają jeden problem - sprzedaż, bo po prostu nie potrafią w marketing swoich gier, przez co im się to słabo sprzedaje - Jusant i Lost Records: Bloom & Rage najlepszymi przykładami. Oba tytuły świetnie oceniane, ale sami przyznali wprost, że sprzedały się mocno poniżej oczekiwań. A Lost Records: Bloom & Rage to przecież tytuł podobny i według mnie lepszy niż Mixtape, o którym wszyscy mówili i pewnie sprzedało bardzo dobrze.

A ostatni tytuł Aphelion też im nie pomógł, bo jest zwyczajnie słaby - co specjalnie nie dziwi, bo dziwnym trafem za niego odpowiadał ten sam zespół w studiu co za ich najgorszą grę czyli Tell Me Why...

16.06.2026 01:13
Herr Pietrus
3.2
1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Dead Men Żadna strata? Jusant było kapitalne, a Aphelion wydaje się co najmniej bardzo dobry, biorąc pod uwagę, że ludzie narzekają na kompletne pierdoły jak np. animacje... Jedynie co do Bloom się zgodzę, że to kasztan, no i niestety mocno woke...

Do tego Ninja od Hellbalde czy Arkane od Deathloop (jasne, ostatnia gra "średnio" im wyszła - już z pomocą wspaniałego MS :P) - no faktycznie, żadna srtata, wincyj pixel indie 💩, gracze wytrzymają...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-16 01:16:05
15.06.2026 20:55
Link
4
16
odpowiedz
30 odpowiedzi
Link
37
Senator

Chyba niektórzy mają problemy z "alergie na woke", bo zaczynają się popaść w paranoję. Niech idą się wyleczyć... Nie wiem, czy naprawdę w te gry już zagrali?

Dla mnie szkoda, że ta studia ma problemy, bo 2 ostatnie gry są całkiem spoko i dość ciekawe, choć nie są bez wady. Może nie są wybitne, ale są dość oryginalne w moim odczucie.

We Happy Few został zrecenzowany przez ponad 13k graczy i uzyskał 75% pozyteczne recenzji.
Z kolei South of Midnight został zrecenzowany przez 4k graczy i uzyskał aż 90% pozyteczne recenzji.

Te gry dla nikogo? Jasne...

Po prostu nie zarobili dużo pieniędzy i nie zyskali rozgłosu, bo mieli za dużo konkurencji na STEAM, a Microsoft chce jak najwięcej zysków.

Jeśli narzekacie na woke, to w jakim cudem BioWare i ostatni Dragon Age ciągle dalej żyją (choć należą do Activision)? Natomiast inne studio z ciekawsze gry muszą zostać zlikwidowane? Już zapomnieliście, że już spróbowali zlikwidować studio, co stworzyli Hi-Fi RUSH, który był dla mnie całkiem kreatywny?

Przejęcie zbyt wielu studio przez Microsoft źle się skończy. Dla Microsoft liczy się tylko zysk i nic więcej.

post wyedytowany przez Link 2026-06-15 20:57:56
15.06.2026 21:05
Araneus357
4.1
13
odpowiedz
Araneus357
65
Scourge of Hell

Link
Przecież ci ludzie stosują cherry-picking i utwierdzają się w błędzie konfirmacji. Ignorują takie gry "woke" jak GTA IV, GTA V, RDR2, Cyberpunk 2077, Baldur's Gate 3, Forza Horizon 6, Monster Hunter: Wilds, Silent Hill 2: Remake, Subnautica 2, Elden Ring czy chociażby Marvel's Spider-Man 2, bo nie pasują im do narracji.

15.06.2026 21:23
Persecuted
4.2
13
odpowiedz
Persecuted
167
Adeptus Mechanicus

Niestety, dla debili czarnoskóra protagonistka = woke.

15.06.2026 21:49
Link
4.3
5
odpowiedz
Link
37
Senator

Persecuted Albo kobiety = woke.

15.06.2026 21:57
Pshemeck
4.4
1
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Link Wiesz że alergia na woke ma różne odcienie? Jestem ze starego pokolenia, i nie przeszkadza mi granie kobietą(Tomb Raider), nie przeszkadza mi też granie czarnoskórym mężczyzną(GTA SA) czy nawet czarnoskórą kobietą(Urban Chaos). Nie zniosę jednak takich gniotów jak Dragon Age: The Veilguard. O wiele lepiej do tematu podchodzi BG3.
Wciskanie różnorodności na siłę jest faktem, i jeśli ktoś robi to za pomocą młotka, to ludzie stawiają opór.
Ludzi alergicznie reagujących na kobiety i czarnych jest promil po stronie anty woke.
Jeśli umiesz dobrze podejść do tematu, to odniesiesz sukces.
Inna sprawa to to, że zwolnienia nie mają nic wspólnego z woke, a raczej ze zmienami w korporacji, ale to wie każdy ogarnięty człowiek.

15.06.2026 22:02
4.5
4
odpowiedz
Kadrion
52
Pretorianin

Pshemeck "Wciskanie różnorodności na siłę jest faktem, i jeśli ktoś robi to za pomocą młotka, to ludzie stawiają opór."

tyle, że to nie dotyczy gier omawianego studia.

15.06.2026 22:03
Persecuted
4.6
4
odpowiedz
Persecuted
167
Adeptus Mechanicus

Wciskanie różnorodności na siłę jest faktem, i jeśli ktoś robi to za pomocą młotka, to ludzie stawiają opór.

A w jaki konkretnie sposób różnorodność "wciska" South of Midnight?

15.06.2026 22:04
Pshemeck
4.7
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Kadrion Oczywiście że nie, co można wywnioskować z mojego wpisu. Szczególnie z ostatniego zdania. Odniosłem się do tematu anty woke.

15.06.2026 22:05
Pshemeck
4.8
1
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Persecuted Odniosłem się do wpisu o anty woke. Na końcu napisałem, że to nie jest powód problemów tego studia. Czy naprawdę ostatnie zdanie w moim wpisie jest aż tak trudne do zrozumienia?

15.06.2026 22:06
Persecuted
4.9
4
odpowiedz
Persecuted
167
Adeptus Mechanicus

Odniosłem się do wpisu o anty woke. Na końcu napisałem, że to nie jest powód problemów tego studia. Czy naprawdę ostatnie zdanie w moim wpisie jest aż tak trudne do zrozumienia?

Problem w tym, że to co napisałeś, nie znajduje potwierdzenia w rzeczywistości. Gdyby znajdowało, to nikt by South of Midnight nie atakował za "bycie woke", a było inaczej, bo gra padła ofiarą poteżnej nagonki od pierwszej zapowiedzi. Faktyczny ruch walczący z przedmiotowym i cynicznym wykorzystaniem szlachetnych idei dla promowania produktu, umarł w okolicach "Gamers gate". Wiem, bo sam do niego należałem, krytykując np. tokenizację czarnoskórych postaci czy marginalizację Azjatów w kulturze masowej. Potem jednak anty-woke zostało przejęte przez skrają prawicę, do czego zresztą ideolodzy republikańscy się przyznają. Zrobili to celowo, bo wiedzieli, że internet będzie w przyszłości głównym polem bitwy ideologicznej, a gracze łatwo się radykalizują i można dosyć szybko zaszczepić w nich postawy skranie, jak choćby bigoterię.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-15 22:34:53
15.06.2026 22:14
Pshemeck
4.10
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Persecuted Wiele gier atakowano za bycie woke (słusznie lub nie) i jakoś się sprzedały. SOM sprzedało się słabo, bo widocznie nie oferowało tego, co chcą gracze.
Naprawdę sądzisz że nagonka sprawiła, że gra się źle sprzedała? To bardzo źle świadczy o całym growym świecie.
Gra była w GP i pewnie większość osób ją tam ograła.
Dla wielu ludzi to, że konsultowali się ze SBI było wystarczające, by bojkotować ten tytuł. Mieli do tego prawo, chociaż ja uważam to za idiotyzm.
Ty masz prawo mieć swoje progresywne poglądy i chcieć by były w grach, a inni mogą nie chcieć tego kupować i głośno o tym mówić.

post wyedytowany przez Pshemeck 2026-06-15 22:15:50
15.06.2026 22:16
Persecuted
4.11
3
odpowiedz
Persecuted
167
Adeptus Mechanicus

Naprawdę sądzisz że nagonka sprawiła, że gra się źle sprzedała?

Nie, a skąd taki wniosek? Tu w ogóle nie chodzi o sukces czy porażkę tej gry, chodzi o fakt, że była atakowana przez bigotów na długo przed swoją premierą. Czy przełożyło się to na jej wyniki, w ogóle mnie nie intersuje.

Ty masz prawo mieć swoje progresywne poglądy i chcieć by były w grach, a inni mogą nie chcieć tego kupować i głośno o tym mówić.

Co innego nie kupić, bo to jest ok, ale co innego urządzać nagonki na grę, jej twórców i nabywców. To jest działanie, ktore próbuje niszczyć każde dzieło kultury, które nie jest zgodne z określoną ideologią. Dokładnie tak samo działali faszyści i komunićsci, a teraz ruch anty-woke powiela te "tradycje".

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-15 22:19:27
15.06.2026 22:20
Pshemeck
4.12
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Persecuted Wszystkie gry są atakowane. Jak nie za woke, to za zbyt seksistowskie stroje. Jedni atakują SOM, inni Stellar Blade. Obie grupy to krzykliwa postrzelona mniejszość.

15.06.2026 22:23
Sebo1020
4.13
1
odpowiedz
Sebo1020
196
Senator

Persecuted Ty kolejny raz przerzucasz szambo internetu na realne odzwierciedlenie wszystkich graczy, jakiś dziwnym trafem taki Hogwarts Legacym dostawał takie baty w sieci, że szok, był synonimem największego bojkotu, jaki istniał... i każdy wie, jak to się skończyło, natomiast przy premierze tej gry też pamiętam tę nagonkę oraz wielu obrońców tej gry zwłaszcza mniejszych stremerów broniących jej na wszelkiej maści forach, a kiedy przyszło do premiery sami w tę grę nie grali

15.06.2026 22:30
Persecuted
4.14
2
odpowiedz
Persecuted
167
Adeptus Mechanicus

Wszystkie gry są atakowane. Jak nie za woke, to za zbyt seksistowskie stroje. Jedni atakują SOM, inni Stellar Blade. Obie grupy to krzykliwa postrzelona mniejszość.

Mówiąc kolokwialnie, gówno prawda. Próbujesz budować symetryzm, ale to jest skazane na porażkę, bo porównujesz płonącą zapałkę do pożaru amazońskiej dżungli. Wygląd żeńskich postaci w Stellar Blade skrytykowało z 10 randomów na X (twitter), w czasie gdy walce z "woke" poświęcone są całe kanały na YouTube, pokoje na reddicie czy grupy na Steamie. Dziesiątki tysięcy wątków, filmów, wpisów na portalach społecznościowych, setki tysięcy komentarzy użytkowników na Steam, reddit i YouTube. Porównujesz pojedyncze odpały losowych ludzi, do całej machiny nienawiści, budowanej od prawie 10 lat. To jest porównanie tak nieproporcjonalne, że aż śmieszne.

Ty kolejny raz przerzucasz szambo internetu na realne odzwierciedlenie wszystkich graczy

Nie wiem co sobie znowu uroiłeś, ale ja niczego nie przeczucam. Ja adresuję właśnie to szambo, o którym piszesz. Na nim się koncentruję, i na niczym więcej.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-15 22:33:00
15.06.2026 22:32
Wrzesień
😂
4.15
4
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Ludzi alergicznie reagujących na kobiety i czarnych jest promil po stronie anty woke
Dobre!

15.06.2026 22:35
Pshemeck
4.16
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Persecuted Żeby to zatrzymać musiałbyś wprowadzić cenzurę, albo prawo takie jak w UK i po prostu zamykać ludzi w więzieniach za wpisy w internecie.
Ludzie mają prawo krytykować gry i zniechęcać do ich kupna.
Jeśli konsument jest na tyle głupi, by nie sprawdzić samemu czym jest dana gra, kto za nią odpowiada i co sobą reprezentuje, to już nie wina krytyków.
Czytałem jaki to BG3 czy TLOU2 jest WOKE i żeby trzymać się od tego z daleka. Co zrobiłem? Przeczytałem recenzję, obejrzałem kilka filmików i kupiłem. Czemu? Bo jestem dojrzałym człowiekiem i wiem że tak samo jak ktoś chce mi coś wcisnąć i mnie oszukać, tak samo ktoś może mnie do czegoś zniechęcić i też mnie oszukać.
Gracz chyba ma trochę oleju w głowie prawda?

15.06.2026 22:39
Pshemeck
4.17
1
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Wrzesień Seksiści i rasiści to raczej mniejsza grupa niż myślisz. Bardziej skupiają się na krytyce 404940 płci, nazywaniem wszystkiego rasizmem, i twierdzenia że facet może mieć okres. Wielu czarnych i wiele kobiet jest anty woke.

15.06.2026 22:39
Sebo1020
4.18
1
odpowiedz
Sebo1020
196
Senator

Persecuted To ty twierdzisz, że sprzedaż danej gry jest odzwierciedlenie tego, co się o niej pisze w sieci, a ja dąłem ci przykład z hogwarts legacy, że to gówno prawda!, jeśli dana gra sprzeda się na wszystkich platformach np w 5/10 milionach egzemplarzy, to w twojej głowie każda z tych osób jest częścią internetowego szamba ??

15.06.2026 22:43
Persecuted
4.19
2
odpowiedz
Persecuted
167
Adeptus Mechanicus

Żeby to zatrzymać musiałbyś wprowadzić cenzurę, albo prawo takie jak w UK i po prostu zamykać ludzi w więzieniach za wpisy w internecie. Ludzie mają prawo krytykować gry i zniechęcać do ich kupna.

Wystarczy wrócić do tego, co było w okolicach 2010 roku, tzn. jeżeli piszesz skrajny komentarz w mainstreamowych mediach (nie ważne, czy prawicoowy, czy lewicowy, czy jakikolwiek inny), zostanie on skasowany. Napiszesz kolejny, dostaniesz bana. Skrajności żywią się atencją mas, jeżeli mainstremowe media dają im platformę, to one rosną w siłę, czując się coraz pewnwiej i pozwalając sobie na coraz więcej, małymi kroczkami przesuwając Okno Overtona. Jeżeli natomiast są marginalizowane, wpełzują pod swój kamień, do swojej niszy i tam siedzą, bo wiedzą, że główny nurt ich nie chce. Kiedy skrajności są niszowe (bo zawsze będą istnieć, to nieuniknione), wtedy można mówić o zdrowej sytuacji.

To ty twierdzisz, że sprzedaż danej gry jest odzwierciedlenie tego, co się o niej pisze w sieci

Nie, to tylko kolejny przykład twojego braku elementarnej zdolności do czytania ze zrozumieniem, który zademonstorwałeś już wielokrotnie. Ja tak nie twierdziłem i nadal nie twierdzę.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-15 22:46:22
15.06.2026 22:53
Wrzesień
4.20
2
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Seksiści i rasiści to raczej mniejsza grupa niż myślisz. Bardziej skupiają się na krytyce 404940 płci, nazywaniem wszystkiego rasizmem, i twierdzenia że facet może mieć okres. Wielu czarnych i wiele kobiet jest anty woke
Nie. Współczesny ruch anty-woke skupia się nazywaniu "woke" wszystkiego co im się nie podoba. Może stwierdzenie, że to rasiści czy seksiści faktycznie jest przesadzone, ale to wyłącznie dlatego, że dziś to ruch skupiający przede wszystkim głupich ludzi.

15.06.2026 23:00
Sebo1020
4.21
odpowiedz
Sebo1020
196
Senator

Persecuted Ja tak nie twierdziłem i nadal nie twierdzę.

To w takim razie ...po co chcesz wprowadzać cezurę w internecie, jeśli twierdzisz, że to "szambo" nie wypływa na sprzedaż gry...

post wyedytowany przez Sebo1020 2026-06-15 23:04:18
15.06.2026 23:09
Persecuted
4.22
odpowiedz
Persecuted
167
Adeptus Mechanicus

To w takim razie ...po co chcesz wprowadzać cezurę w internecie, jeśli twierdzisz, że to "szambo" nie wypływa na sprzedaż gry...

Żeby nie normalizować skrajności w publicznym dyskursie i nie przesuwać Okna Overtona w stronę ideologii faszystowskich.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-15 23:09:20
15.06.2026 23:18
Sebo1020
4.23
2
odpowiedz
Sebo1020
196
Senator

Persecuted

Żeby nie normalizować skrajności w publicznym dyskursie i nie przesuwać Okna Overtona w stronę ideologii faszystowskich.

Czyli tyś jest ten wojownik, co to na białym koniu walczy o dobre słowo z watahą anonimów/trolów w internetach .... grubo, coś mi się wydaje, że bardziej przydałoby ci się odklejenie od internetu...a zwłaszcza wszelkiej maści social mediow, jeśli aż tak bierzesz do siebie wszystko to, co się tu wypisuje

post wyedytowany przez Sebo1020 2026-06-15 23:19:42
15.06.2026 23:21
Edziek
4.24
odpowiedz
Edziek
15
Pretorianin

Persecuted Nie spłycaj tematu.
Dobrze wiesz, że nie chodzi tu tylko o jednorazowe decyzje.
Spójrz na nadchodzącą Odyseję Nolana, czy uważasz, że ta obsada to super pomysł z jego strony? Tak szczerze.

15.06.2026 23:22
Angemona
4.25
3
odpowiedz
Angemona
99
Generał

Link Ciekawe kiedy ludzie skapną się, że coś takiego jak woke nie istnieje? To jest tak zwany chochoł, którego amerykańska prawica używa do nazywania wszystkiego co im się nie podoba. Zatem woke oczywiście są wszelkie osoby LGBT, kobiety, osoby inne niż białe, czcionka callibri, zdrowa żywność, ubezpieczenia społeczne, opodatkowanie korporacji itd. zamiennie jest to też nazywanie komunizmem. Generalnie chodzi o to, żeby sfrustrowane, coraz bardziej ubożejące społeczeństwo miało na kim się wyżywać i nie wpadło na pomysł by iść atakować prawdziwe źródło problemów.

15.06.2026 23:25
Link
4.26
odpowiedz
Link
37
Senator

Angemona Dokładnie. 🙄

15.06.2026 23:54
4.27
odpowiedz
Probitas
14
Centurion

Sebo1020 'Hogwarts Legacym dostawał takie baty w sieci, że szok, był synonimem największego bojkotu'
największej próby bojkotu, bo ostatecznie to było niczym 10 aktywistów pod elektrownią, których nikogo nie obszedł ich 'protest' xD

16.06.2026 00:00
4.28
3
odpowiedz
Szark
20
Legionista

Persecuted Przecież to sweet baby inc przyszło i zmienili specjalnie bohaterke na czarną. Tak to jest woke

16.06.2026 00:29
4.29
1
odpowiedz
grabeck666
101
Senator

Persecuted Problem polega na tym, że akurat okolice 2010 to jest początek okresu, gdzie nie mogłeś nic skrytykować w internecie. A każda krytyka to było bycie 'anty'.

Teraz się to kończy, i nagle wszyscy ci, którzy z tego korzystali przez ostatnie 15 lat srają pod siebie i wołają o cenzurę, bo ich jednostronna cenzura przestała działać.

16.06.2026 03:32
tynwar
4.30
1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

o rany, przecież odbiór tego jest bardzo bardzo różny i niektóre gry faktycznie przesadzają z woke, a niektóre nie. Np. gta, to przecież zrozumiałe, że tam będzie woke, no bo umówmy się, ale to nie są specjalnie poważne gry, ot gry o gangsterach z zwariowanymi momentami i miejscami parodiuje realny świat ludzi. To oczywiste, że tam woke nie będzie przeszkadzać. Podobnie cyberpunk, tam to nie będzie dziwne, że woke jest, to przecież gatunek, który dopuszcza woke. Tak samo w baldur's gate, tam owszem jest woke, ale nie jest to nachalne, w przeciwieństwie do dragon age veilguards, które w tym aspekcie jest dość nachalne. Albo czarna postać, która nie przeszkadza, bo to normalna i zwykła rzeczywistość, np. CJ z gta sa, ot jeden z afroamerykaninów jakich wiele w ameryce, Inaczej gdy w danej grze jest to dziwne i mało naturalne, np. assassins creed shadows, gdzie wcisnęli yasuke, bo akurat znaleźli niedużą wzmiankę o czarnoskórej postaci w całej historii japonii feudalnej i zrobili to w bardzo złym stylu (chodzi o cechy charakterystyczne dla gry, czyli jak gra miała miejsce w danym okresie to odpowiednio bohaterem był mieszkaniec tego miejsca z tego okresu. Czyli w 1 był arab, w 2 włoch, w 3 rdzenny amerykanin, w black flag walijczyk grasujący jako pirat na karaibach przemierzanych przez wielonarodowościowych piratów, dalej egipcjanim, grecy, wiking, aż w końcu shadow gdzie w feudalnej japonii dostajemy 2 bohaterów, gdzie jeden z nich to japonka, a drugi to cudzoziemiec niezbyt pasujący do krajobrazu). Albo tomb raider gdzie oczywiście gramy larą croft co jest oczywiste i akceptowalne, w końcu tomb raider to gry tylko o tej kobiecie i nikim innym.

Zależy od tego czy to pasuje do gry, czy to ma właściwe uzasadnienie. Woke przeszkadza w równym stopniu co np. głupotki w stylu dajmy na to adolfa hitlera jako francuz w grze albo stalin kreowany na bohatera, którego gnębili jego rodacy i dlatego jego rodacy musieli masowo ginąć, czyli woke przeszkadza nie dlatego, że to woke, a dlatego, że nie ma to logicznego sensu jak wspomniane przykłady, inaczej jest jeśli woke ma logiczne uzasadnienie i sytuacja w grze jest adekwatna.

15.06.2026 22:02
Sebo1020
5
odpowiedz
Sebo1020
196
Senator

Cóż nic nowego, MS jak każde corpo gdzie na końcu dnia sprawdzają, czy im się spinają cyferki w tabletkach eksela, śmieszy jedynie fakt, że co poniektórzy dowiedzieli się o tym dopiero teraz, natomiast to dlaczego gra się nie sprzedała, trzeba by było zapytać osobę tworzącą grę, a jednocześnie twierdząca, że nienawidzi graczy, albo samych obrońców z poletka stremerów co to w sieci dwoją się i troją w obronie gry opływając graczy od rasistów i inceli, a kiedy przychodzi do premiery sami w tę grę nie grali

15.06.2026 22:14
Marky
6
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Marky
36
Generał

Wiem, że Asha ma też za zadanie uporządkować sytuację finansową Xboxa, ale no... to chyba jej pierwszy poważny błąd. Studio, które robi dobre i oryginalne tytuły, to jest coś czego Xbox na przyszłość będzie potrzebował.
Ja to bym zamknął bez większego żalu Double Fine, które poza Psychonauts 2 nie zrobiło niczego godnego uwagi w ostatnich latach i Ninja Theory, które pod skrzydłami Microsoftu tylko odcina kupony od popularności Hellblade: Senua's Sacrifice. I niestety Rare, które też od lat, konkretnie od Sea of Thieves też tylko odcina kupony. Choć Rare to bym po prostu usamodzielnił lub sprzedał.
Oraz połączył Turn 10 i Playground Games.

A w plotki od Arkane Lyon bym już w ogóle nie wierzył, bo Marvel's Blade to jest sprzedażowy pewniak.

15.06.2026 22:23
Pshemeck
6.1
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Marky Tim Shaffer musi mieć tam mocne plecy skoro nadal się trzyma ;) Nie wiem czy udało mu się już założyć te związki zawodowe czy jeszcze nie.

15.06.2026 22:28
7
odpowiedz
1 odpowiedź
Darek1785
9
Generał

Ten South of Midnight to w ogóle nie miał marketingu, gra została zapowiedziana i dopiero przed premierą puścili jeden materiał i tyle, tak to tylko Microsoft potrafi gdzie podobnie było z Senua's Saga Hellblade II.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-06-15 22:28:57
16.06.2026 03:06
tynwar
7.1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

Darek1785 faktycznie, dopiero teraz zorientowałem się, że to już jakiś czas temu wyszło.

15.06.2026 22:35
Wrzesień
8
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Nie grałem jeszcze w SoM, ale mam na wishliście. Wygląda na ciekawą grę, więc mam nadzieję, że to nie będzie ich koniec.

15.06.2026 23:34
Sebo1020
8.1
1
odpowiedz
Sebo1020
196
Senator

Wrzesień Gierka spoko, lepsza niż We Happy Few, które z trudem skończyłem

15.06.2026 23:34
9
odpowiedz
1 odpowiedź
tadere
44
Pretorianin

Mam nadzieję że Double Fine się utrzyma, jest to jedno z niewielu studiów które nie boi się eksperymentować i tworzyć naprawdę unikatowe gry.

15.06.2026 23:53
9.1
odpowiedz
DUNCAN_83
174
Generał

tadere Double fine bardzo lubię ale ich gry, mimo świetnych pomysłów często są niedopieczone, a gdzieś w połowie zaczynają się ciągnąć jakby twórcy się znudzili, stracili zainteresowanie i już rozglądali się za nową zabawką - brak wtedy nowych pomyslow i właściwie dalszą rozgrywka wygląda identycznie jak początek.

Mimo wszystko ich gry mają tą dziecięca radość i wyobraźnię i szkoda aby poszli pod topór.

16.06.2026 00:09
Crazy_Bambino
10
odpowiedz
Crazy_Bambino
52
Pretorianin

To co zabija takie gierki i ich producentów to wydawanie jednej gry na generacje! od we happy few do south of midnight minęło prawie 7 lat! Najwidoczniej ich najnowsza gra też nie stała się jakimś hiciorem. Nic dziwnego że ms ma ich na celowniku, smutne że kolejne studio może pójść do piachu, nie mam zamiaru stawać po stronie korporacji jednak rozumiem dlaczego rozważają zaoranie tego studia.

BTW. Ninja Theory zostało właśnie zamknięte, nie będzie hellblade 3.

post wyedytowany przez Crazy_Bambino 2026-06-16 00:14:13
16.06.2026 00:42
11
2
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
18
Generał
Image

Jeden z devów z Compulsion Games potwierdził to co wiemy o MS/Xbox od jakiegoś czasu.
Fajnie.

16.06.2026 01:11
Herr Pietrus
😂
12
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Zaraz zaraz, to co z tym nowym otwarciem, erą exów i zapowiedzią Hellbalde 3, skoro Ninja Theory ma iść pod topór?
Teraz jestem trochę spokojniejszy o powrót gier Sony na PC, jak tylko sobie MS po raz kolejny na konsolach głupi ryj rozwali. 🙃

(A SoM oberwało zarówno przez - w tym wypadku naciągane -zarzuty o woke, jak i przez nienawiść graczy do relaksujących, liniowych gier SP - teraz przecież w elicie giereczkowa liczą się tylko pixelartowe soulslike'i.)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-16 01:26:45
16.06.2026 03:03
tynwar
12.1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

Herr Pietrus nie zdziwiłbym się jakby mnóstwo graczy nie polubiło gry tylko dlatego, że nie ma realistycznej grafiki. Dzisiejsi gracze są mocno zafiksowani na punkcie grafiki, gra ma wyglądać najładniej jak to tylko możliwe. Nawet kij z tym, że większość z nich i tak nie odpali na ultra :P.

16.06.2026 02:56
tynwar
13
odpowiedz
tynwar
103
Legend

no cóż, tak się kończy gdy jedne korpo wykupuje wiele studiów. A potem kasy nagle zaczyna brakować, bo ... no właśnie, za bardzo się zapędziło z kupowaniem i teraz trzeba redukować i decydować kogo finansować. Nie pomaga też fakt, że jakby za bardzo pośpieszyli się z wykupywaniem nie mając zbyt dobrze przygotowanych planów odnośnie zakupów i uprzednio nie nakreślili jak będzie wyglądać przyszłość, gdy studio przechodzi na ich własność.

16.06.2026 03:00
14
odpowiedz
Cyrawn
26
Pretorianin

Hmm no cóż, ja jestem umiarkowanym rasistą i antysemitą ale poza tym wszystko mi odpowiada i jestem zadowolony z życia. Moje poglądy moja sprawa, nikomu nie szkodzę, nie łamię prawa, no może poza głosowaniem na dalekie od lewackiej miłości i nowego komunizmu ugrupowania.
Jestem tolerancyjny i chętnie zagrałbym w jakiś symulator amerykańskiego plantatora bawełny z Południa albo symulator walki z izraelskim ludobójstwem i zagarnianiem terytoriów należących do państw arabskich.
Swoją drogą ofensywa komunistów spod znaku tęczy i UE jest naprawdę widoczna w wielu aspektach współczesnego gamingu, choćby niesławne zarzucanie nazewnictwa płci na męską i żeńską i wprowadzanie zaimków aby udobruchać ten 1% społeczeństwa, który cierpi na psychiczne zaburzenia związane z własną płcią.
Moim skromnym zdaniem zjawisko nawet przesadnej walki z tzw. woke jest jak najbardziej wskazane we współczesnym popieprzonym świecie.
Bez jakiegoś odporu, niedługo będziemy żyć w eko-tęczowej-komunistycznej europie pełnej absurdu i fatalnych dla ludzi rozwiązań ideologicznych.
Pozdrawiam.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl