Nie mogę się doczekać "korekty" ejajowej jak już providerzy będę musiały przykręcić śrubę (a patrząc na finanse takiego OpenAI, przykręcenie będzie SROOOOGIE, nadrobić 34 bańki rocznie to spore wyzwanie).
Niesamowite, jak naprawdę przydatną i ułatwiającą życie technologię spaczyła dolina krzemowa. Wpychanie AI do gardła na każdym kroku, niespełnione obietnice, kompletny chaos w zarządzaniu (Anthropic daje quota, a jednak zabiera quota, opus jednego dnia żre mało tokenów, następnego mnóstwo tokenów, dzisiaj dobrze wypada na benchmarkach, jutro 20% słabiej, jednak macie claude code w planie pro, a jednak nie macie, a teraz macie dostęp do Fable ale tylko na max subskrypcji, a jednak nie macie. WTF).
Mieliśmy dropy baz danych na produkcji, mieliśmy audyty finansowe z halucynacjami (to jest hit, że ich recenzent czytał powołoywanie się na JEGO artykuły których nigdy nie napisał :D), mieliśmy AI który posadził na dupie 1/3 internetu (wiadomo że za downtimem AWS był ich mądry AI), teraz mamy prześciganie się ile kto dziennie wrzuca kodu, kodu którego nawet nie przeczytał. Techniczny "craftsmanship" poszedł w pizdu, slop slopa slopem pogania. YouTube zawalony AIem, inne social media też, do tego mnóstwo nowych scamów.
Także błagam, niech to już walnie bo rzygać się chce, a im szybciej tym lepiej, bo tąpnięcie będzie słabsze.
Jak ktoś "rozsądnie" wdrożył AI to pomoże w firmie i podniesie produktywność. Jak ktoś uwalił pół zespołu bo "AI ogarnie za pół ceny" to mu się niedługo odbije czkawką, gwarantuję. Bo oprócz wyższego rachunku zajedzie go technical debt.

Mnie tylko klasyk się przypomina...
Oczywiście i to na 100% ;)
Bo przy takim poziomie spamu marketingowego, klikbajtów, artykułów o niczym oraz szamba dla wyświetleń również na forum to każdy tu "Pan Redaktor" powinien czuć się dziś zagrożony...
AI zrobi to za chwilę lepiej...
Poleciłbym iść na kurs obsługi frezarki. Tylko nawet to roboty będą robić prędzej czy później... Uj ja na razie poprawiam kondycje, i idę najpierw pętlę taktyczną robić w WOT, a potem ewentualnie wojsko. I spróbować na mechanika tam iść. Przeszkalają, więc nie ma problemu. Bo właściwie większość prac umysłowych, będzie zastępowało AI, a tak gdzie będą ludzie, to konkurencja będzie obłędna. W zasadzie już teraz przecież na jedno stanowisko lepsze, macie tysiące kandydatów. W przyszłości może jakiś mechanik robotów będzie potrzebny ;D
"Jak sie nie bedziesz uczyl to bedziesz kopal rowy"
Czyli nasze nauczycielki i mamy juz 50 lat temu wiedzialy ze AI zabierze nam prace i ludzie beda kopac rowy.🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Tak samo mówiły:
Ucz się dzieciaku bo jak tego robić nie będziesz to w końcu będziesz jak "żul z ulicy" zbierał aluminiowe puszki i butelki...
PS
A w 2026 roku cały naród się z tym (...) zbiera, magazynuje, czyści, dba o to jakby ze złota było i się nie pogniotło a następnie jeździ do punktów skupu tzn. obecnie sklepów/marketów...
Nie mogę się doczekać "korekty" ejajowej jak już providerzy będę musiały przykręcić śrubę (a patrząc na finanse takiego OpenAI, przykręcenie będzie SROOOOGIE, nadrobić 34 bańki rocznie to spore wyzwanie).
Niesamowite, jak naprawdę przydatną i ułatwiającą życie technologię spaczyła dolina krzemowa. Wpychanie AI do gardła na każdym kroku, niespełnione obietnice, kompletny chaos w zarządzaniu (Anthropic daje quota, a jednak zabiera quota, opus jednego dnia żre mało tokenów, następnego mnóstwo tokenów, dzisiaj dobrze wypada na benchmarkach, jutro 20% słabiej, jednak macie claude code w planie pro, a jednak nie macie, a teraz macie dostęp do Fable ale tylko na max subskrypcji, a jednak nie macie. WTF).
Mieliśmy dropy baz danych na produkcji, mieliśmy audyty finansowe z halucynacjami (to jest hit, że ich recenzent czytał powołoywanie się na JEGO artykuły których nigdy nie napisał :D), mieliśmy AI który posadził na dupie 1/3 internetu (wiadomo że za downtimem AWS był ich mądry AI), teraz mamy prześciganie się ile kto dziennie wrzuca kodu, kodu którego nawet nie przeczytał. Techniczny "craftsmanship" poszedł w pizdu, slop slopa slopem pogania. YouTube zawalony AIem, inne social media też, do tego mnóstwo nowych scamów.
Także błagam, niech to już walnie bo rzygać się chce, a im szybciej tym lepiej, bo tąpnięcie będzie słabsze.
Jak ktoś "rozsądnie" wdrożył AI to pomoże w firmie i podniesie produktywność. Jak ktoś uwalił pół zespołu bo "AI ogarnie za pół ceny" to mu się niedługo odbije czkawką, gwarantuję. Bo oprócz wyższego rachunku zajedzie go technical debt.
Nie no praca będzie, albo dla osób lepszych od AI, albo marna za marną kasę. Lawinowo przybędzie osób, które będą miały problem ze znalezieniem swojej niszy, poczucia byciem potrzebnym, statysfakcji. Mi od razu to przypomina eksperyment Cahouna "Młode osobniki dojrzewając nie znajdowały miejsca dla siebie w organizacji społecznej, w której wszystkie role były już obsadzone. W warunkach naturalnych wyjściem z takiej sytuacji jest emigracja, ale w eksperymencie była ona niemożliwa. Walczyły więc o te role tak zaciekle, że efektem ubocznym stał się upadek normalnej organizacji społecznej...Samice coraz rzadziej zachodziły w ciążę, a w końcowej fazie eksperymentu populacja całkowicie utraciła zdolność reprodukcji...Wśród myszy nastąpił całkowity zanik zachowań społecznych, takich jak obrona własnego terytorium i potomstwa. Ich czynności sprowadzały się do zaspokajania potrzeb naturalnych i czyszczenia futra"
Najpierw zabierze prace tym na zachodzie, później na wschodzie. Na końcu nie zostanie nic poza AI.
Wóznicki to dobra premie dostanie w GOL za te codziennie clickbajty dotyczące AI.
On szuka pewnie przy użyciu chata gpt najbardziej kontrowersyjnych testów dotyczących AI i wkleja je na GOLa.
Ciekawe skąd firmy za kilkanaście lat wezmą tych seniorów do doglądania AI jak nie będzie juniorów, którzy będą mogli seniorami zostać.
Prawda jest taka, że te modele są pomocnym narzędziem w ręku kogoś kto wie jak z niego skorzystać. Dla większości społeczeństwa tak na prawdę to trochę lepsza wyszukiwarka i kilka bajerów w telefonie. Jeżeli ktoś się boi, że takie coś zabierze mu pracę to 😂
jakby nie byly kreatywne to by nie tworzyly sztuki z promptow a to robia 24/7 i sa coraz lepsze. Ale wiesz swoje :D
Ja też piszę kod z pomocą AI. Owszem, jest bardzo pomocne i przyspiesza pracę, ale trzeba jej bardzo pilnować i notorycznie przypominać kontekst.
Osoby pracujące w biurze, administracji, obsłudze klienta, księgowości czy bankowości mogą mieć pewne powody do obaw, natomiast reszta zawodów raczej może spać spokojniej.
Tylko że w tym tkwi problem takich kapitalistycznych świń. Niestety nawet AI nie da rady ich zastąpić, bo to właśnie oni zatrudnią AI na swoim podwórku kosztem tych, którzy są niżej od nich. I to jest największy problem całej tej sytuacji. To nie tzw. „szef” czy „boss” się boi, tylko pracownik. I nie ma znaczenia, jakie ten pracownik ma wykształcenie, doświadczenie czy umiejętności.
Czy AI, zacznie kraść katalizatory? jeśli nie to jestem bezpieczny
ten zal i płacz ze AI nam odbierze prace jest tak samo sensowny jak wszystkie przedtem
telefony mialy pogarszać jakość pracy i relacji z rodziną
komputery miały nam odbierać masowo prace
internet to samo
potem roboty
i co? jajco, japońska linia lotnicza musiała szybko szukać nowych, bo okazało się ze kompy za często się zawieszały i popełniały błędy (wtedy nie było AI) to samo z pewnym hotelem, chcieli zastąpić większość personału robotami-sługami po roku żałowali tego, teraz panika o AI, nigdy człowiek nie zostanie zastępiony, zawszę będzie potrzebny by chocby usunąć usterke, naprawić przepalone przewody itp, AI co najwyżej nas rozleniwi przez ułatwienie nam życia, czy to w pracy czy w domu
Skoro tak piszesz to czemu minister oświaty z premierem nie wygloszą orędzia w każdym kanale tv, do młodzieży
AI zmiata was z planszy
Studia ekonomiczne, prawnicze, wszelkie nauki humanistyczne nie dadzą wam pracy.
Od jutra dajcie sobie spokój ze studiami.
Szkoda waszego czasu, nie będziemy was na minę bezsensu i bezrobocia wsadzać.
To jest bardzo poważna sprawa.
Jak zwykle jebsne nieroby i nieuki zostaną na przegranej pozycji, tylko dostana nowy argument do reki, ze AI zabierze ludziom pracę.
Przegrywy jak ty
Jak tam życie płynie?
Babrasz się w gównie shitkimentarzy za darmo, czy ci za to trollu płacą?
Zadajcie sobiecwazne pytanie.
Jezeli wszyscy lub prawie wszyscy stracimy prace przez AI, to nie bedziemy mieli pieniedzy.
Bez pieniedzy niczego nie kuoimy tak?
Pytanie brzmi: po co wiwc produkowac, skoro nikt nic nie kupi?
Odpowiedz brzmi: system musi sie wyposrodkowac, inaczej nie bedzie mial sensu.
Bedziesz wymienial truskawki na samochod w salonie czy masowal sprzedawce?
AI przedstawienie jest jako narzędzie do mega transferu pieniędzy od biednych do bogatych (zastąpienie ludzi to zysk dka korpo, a koszt dla społeczeństwa i to koszt tak ogromny, że nie ma państwa które to dźwignie, kilkadziesiąt procent ludzi zastępujemy, to po co biura, ekspresy do kawy, biurka, wykładziny, konserwator, recepcja itd)
Inwigilacji (przykłady to Orange, Castorama, Biedronka)
Zabijania marzeń, bo po co szkoła, studia jak i tak nigdzie roboty nie będzie
Z obrazu medialnego wynika że AI to piekło na ziemi dla 95 procent ludzi. Wyobraźcie sobie życie w świecie ze świadomością JESTEM ZBĘDNY ale to mały pikuś
Powiedzcie dzieciom swoim BĘDZIECIE ZBĘDNE wasze ambicje włóżcie sobie w buty
Nawet tzw fachowiec, komu będzie sprzedawał swoje usługi?
Chyba że hydraulik będzie obsługiwał rynek indyjski, to tak, jedyna nadzieja.
Bo to nie jest tak że jak utną nogę to będziemy iść dalej tylko połowę wolniej
Jak się straci nogę to nie można iść wcale
Nowy wspaniały świat, tłuste koty to się będą złotem podcierać, a, reszta, beznadzieja, rozpacz, smutek, bezsens, czarnosc
Opieranie działalności firmy o technologię nad którą nie mamy kontroli i w dowolnym momencie ktoś może nam ją wyłączyć albo podnieść ceny, to niezbyt mądre posunięcie. Takie USA za lat kilkanaście będzie mogło szantażować sankcjami cały świat i nikt im nie podskoczy, bo będą w stanie zrujnować każdą gospodarkę
Mam nadzieję że w niedlugim czasie ajaj bedzie w stanie też zadowolić moją brzydką żonę i zostanie mi więcej czasu na kochanice... praca nie zając, o to się nie boję bo jednak tego ajaja trzeba wytrigerować jakoś a wiadomo ze do tego techniczny potrzebny bo pani Basia z kadr to jedynie umi nim zapytać jaka będzie pogoda na urlopie czyli nawet tego nie umi. Też macie takie brzydkie żony?
Jeszcze dużo czasu zostało. Na ten moment AI nadal zdecydowanie twierdzi żeby iść pieszo do myjni zamiast własnym samochodem żeby umyć własny samochód. Często trzeba resetować dyskusję żeby dobrze napisało z powodu tego że pisze coraz skomplikowane rozwiązania np. zainstaluj bardzo stare pakiety a następnie nowe i tak w kółko w różnej kolejności a jak się zacznie od nowa to dopiero wtedy proponuje żeby sprawdzić np. plik konfiguracyjny i wtedy wszystko działa.
Jak to 'pytają czy zabierze?' Jak clueless można być? Oczywiście że zabierze. Już zabiera. Pytanie jest tylko jakie dokładnie stanowiska i w jakiej skali.
Hmm, wydaje mi się że w pewnym momencie zwiększy się zapotrzebowanie na specjalistów którzy zarządzają/prowadzą/automatyzują AI, myślę że warto zacząć się uczyć pracy z AI. Zacząłem sobie vibekodować z AI na początku roku i muszę powiedzieć że już mi to przynosi pierwsze owoce :)