Komentarze do wiadomości: „AI robi rzeczy szybciej niż ja, nie jest zmęczone, nie ma rodziny na głowie”. Polacy coraz częściej pytają, czy sztuczna inteligencja zabierze im pracę

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
19.06.2026 14:40
Amadeoosh
5
13
odpowiedz
Amadeoosh
23
Generał

Nie mogę się doczekać "korekty" ejajowej jak już providerzy będę musiały przykręcić śrubę (a patrząc na finanse takiego OpenAI, przykręcenie będzie SROOOOGIE, nadrobić 34 bańki rocznie to spore wyzwanie).

Niesamowite, jak naprawdę przydatną i ułatwiającą życie technologię spaczyła dolina krzemowa. Wpychanie AI do gardła na każdym kroku, niespełnione obietnice, kompletny chaos w zarządzaniu (Anthropic daje quota, a jednak zabiera quota, opus jednego dnia żre mało tokenów, następnego mnóstwo tokenów, dzisiaj dobrze wypada na benchmarkach, jutro 20% słabiej, jednak macie claude code w planie pro, a jednak nie macie, a teraz macie dostęp do Fable ale tylko na max subskrypcji, a jednak nie macie. WTF).

Mieliśmy dropy baz danych na produkcji, mieliśmy audyty finansowe z halucynacjami (to jest hit, że ich recenzent czytał powołoywanie się na JEGO artykuły których nigdy nie napisał :D), mieliśmy AI który posadził na dupie 1/3 internetu (wiadomo że za downtimem AWS był ich mądry AI), teraz mamy prześciganie się ile kto dziennie wrzuca kodu, kodu którego nawet nie przeczytał. Techniczny "craftsmanship" poszedł w pizdu, slop slopa slopem pogania. YouTube zawalony AIem, inne social media też, do tego mnóstwo nowych scamów.

Także błagam, niech to już walnie bo rzygać się chce, a im szybciej tym lepiej, bo tąpnięcie będzie słabsze.

Jak ktoś "rozsądnie" wdrożył AI to pomoże w firmie i podniesie produktywność. Jak ktoś uwalił pół zespołu bo "AI ogarnie za pół ceny" to mu się niedługo odbije czkawką, gwarantuję. Bo oprócz wyższego rachunku zajedzie go technical debt.

19.06.2026 13:19
DocHary
1
odpowiedz
DocHary
91
Unclean One
Image

Mnie tylko klasyk się przypomina...

post wyedytowany przez DocHary 2026-06-19 13:21:37
19.06.2026 13:24
to_ja_jarzabek
2
3
odpowiedz
1 odpowiedź
to_ja_jarzabek
59
Generał

Oczywiście i to na 100% ;)
Bo przy takim poziomie spamu marketingowego, klikbajtów, artykułów o niczym oraz szamba dla wyświetleń również na forum to każdy tu "Pan Redaktor" powinien czuć się dziś zagrożony...
AI zrobi to za chwilę lepiej...

post wyedytowany przez to_ja_jarzabek 2026-06-19 13:29:31
19.06.2026 15:06
2.1
odpowiedz
Eflix
27
Chorąży

to_ja_jarzabek Dokładnie. Wielu ludzi nie utrzymuje żadnego poziomu swojej pracy, często już nawet minimalnego, ale chcieliby by nic im jej nie zabrało. Naiwne. A niech zabiera! I oby szybko.

19.06.2026 13:47
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
toyminator
102
Senator

Poleciłbym iść na kurs obsługi frezarki. Tylko nawet to roboty będą robić prędzej czy później... Uj ja na razie poprawiam kondycje, i idę najpierw pętlę taktyczną robić w WOT, a potem ewentualnie wojsko. I spróbować na mechanika tam iść. Przeszkalają, więc nie ma problemu. Bo właściwie większość prac umysłowych, będzie zastępowało AI, a tak gdzie będą ludzie, to konkurencja będzie obłędna. W zasadzie już teraz przecież na jedno stanowisko lepsze, macie tysiące kandydatów. W przyszłości może jakiś mechanik robotów będzie potrzebny ;D

19.06.2026 14:11
3.1
2
odpowiedz
Beneksor
21
Generał

toyminator Frezarki już od lat są sterowane komputerowo, a jej obsługa przez człowieka sprowadza się jedynie do włożenia materiału i włączenia sprzętu.

19.06.2026 14:23
3.2
odpowiedz
toyminator
102
Senator

Beneksor Nie no, jeszcze musisz wzrokowo ocenić czy dobrze ;D

19.06.2026 16:07
ExtremeMetalFan
3.3
1
odpowiedz
ExtremeMetalFan
68
Konsul

Beneksor Robię w tym 20 lat. I jestem spokojny. To nie jest takie proste jak mówisz. Awaryjność tych maszyn i narzędzi jest ogromna. Bez człowieka ani rusz. Im nowsza maszyna tym większy problem z naprawą i doprowadzeniem jej do używalności. Czasem armia ludzi nie może sobie z tym poradzić. Widziałem dziesiątki razy takie przypadki. Po za tym maszyna faktycznie robi wszystko sama i sterowana jest komputerowo, nie wie niestety że nagle zacznie coś źle robić. I tu potrzebny jest człowiek. Mimo setek czujników i bezpieczników taki sprzęt nagle zaczyna robić seryjnie buble i generuje ogromne straty. Bez interwencji człowieka żadne IA tego nie zrobi. Najczęściej jest to zbyt skomplikowane i wymaga mechanicznej interwencji. Niech jeszcze wspomnę o przestawianiu maszyny z jednego detalu na inny. Tu dopiero potrzebne są zręczne palce i grzebanie w programie sterującym.🙂

19.06.2026 13:54
Bociek69
4
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Bociek69
64
Byle do Wiosny

"Jak sie nie bedziesz uczyl to bedziesz kopal rowy"

Czyli nasze nauczycielki i mamy juz 50 lat temu wiedzialy ze AI zabierze nam prace i ludzie beda kopac rowy.🤣🤣🤣🤣🤣🤣

19.06.2026 14:03
4.1
1
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

Bociek69 Żeby było zabawniej, tej pracy AI tak szybko nie zstąpi. Było olać naukę i wyrabiać tężyznę fizyczną od najmłodszych lat przyzwyczajając się do łopaty. 😂

19.06.2026 14:15
to_ja_jarzabek
4.2
7
odpowiedz
to_ja_jarzabek
59
Generał

Tak samo mówiły:
Ucz się dzieciaku bo jak tego robić nie będziesz to w końcu będziesz jak "żul z ulicy" zbierał aluminiowe puszki i butelki...
PS
A w 2026 roku cały naród się z tym (...) zbiera, magazynuje, czyści, dba o to jakby ze złota było i się nie pogniotło a następnie jeździ do punktów skupu tzn. obecnie sklepów/marketów...

post wyedytowany przez to_ja_jarzabek 2026-06-19 14:50:36
19.06.2026 14:40
Amadeoosh
5
13
odpowiedz
Amadeoosh
23
Generał

Nie mogę się doczekać "korekty" ejajowej jak już providerzy będę musiały przykręcić śrubę (a patrząc na finanse takiego OpenAI, przykręcenie będzie SROOOOGIE, nadrobić 34 bańki rocznie to spore wyzwanie).

Niesamowite, jak naprawdę przydatną i ułatwiającą życie technologię spaczyła dolina krzemowa. Wpychanie AI do gardła na każdym kroku, niespełnione obietnice, kompletny chaos w zarządzaniu (Anthropic daje quota, a jednak zabiera quota, opus jednego dnia żre mało tokenów, następnego mnóstwo tokenów, dzisiaj dobrze wypada na benchmarkach, jutro 20% słabiej, jednak macie claude code w planie pro, a jednak nie macie, a teraz macie dostęp do Fable ale tylko na max subskrypcji, a jednak nie macie. WTF).

Mieliśmy dropy baz danych na produkcji, mieliśmy audyty finansowe z halucynacjami (to jest hit, że ich recenzent czytał powołoywanie się na JEGO artykuły których nigdy nie napisał :D), mieliśmy AI który posadził na dupie 1/3 internetu (wiadomo że za downtimem AWS był ich mądry AI), teraz mamy prześciganie się ile kto dziennie wrzuca kodu, kodu którego nawet nie przeczytał. Techniczny "craftsmanship" poszedł w pizdu, slop slopa slopem pogania. YouTube zawalony AIem, inne social media też, do tego mnóstwo nowych scamów.

Także błagam, niech to już walnie bo rzygać się chce, a im szybciej tym lepiej, bo tąpnięcie będzie słabsze.

Jak ktoś "rozsądnie" wdrożył AI to pomoże w firmie i podniesie produktywność. Jak ktoś uwalił pół zespołu bo "AI ogarnie za pół ceny" to mu się niedługo odbije czkawką, gwarantuję. Bo oprócz wyższego rachunku zajedzie go technical debt.

19.06.2026 14:46
6
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
Duoldel_NPC
8
Pretorianin

Nie no praca będzie, albo dla osób lepszych od AI, albo marna za marną kasę. Lawinowo przybędzie osób, które będą miały problem ze znalezieniem swojej niszy, poczucia byciem potrzebnym, statysfakcji. Mi od razu to przypomina eksperyment Cahouna "Młode osobniki dojrzewając nie znajdowały miejsca dla siebie w organizacji społecznej, w której wszystkie role były już obsadzone. W warunkach naturalnych wyjściem z takiej sytuacji jest emigracja, ale w eksperymencie była ona niemożliwa. Walczyły więc o te role tak zaciekle, że efektem ubocznym stał się upadek normalnej organizacji społecznej...Samice coraz rzadziej zachodziły w ciążę, a w końcowej fazie eksperymentu populacja całkowicie utraciła zdolność reprodukcji...Wśród myszy nastąpił całkowity zanik zachowań społecznych, takich jak obrona własnego terytorium i potomstwa. Ich czynności sprowadzały się do zaspokajania potrzeb naturalnych i czyszczenia futra"

19.06.2026 16:12
6.1
1
odpowiedz
ccccc
2
Junior

MadTrigger Ten eksperyment nie polegał na tym, że wszystkie funkcje społeczne były obsadzone, tylko na tym że myszy miały zapewniony nieograniczony dostęp do żywności i zero czynników stresu. Nie musiały ze sobą walczyć o nic i z czasem zajęły się same sobą i reprodukcja stanęła, społeczność wymarla.

19.06.2026 16:42
6.2
1
odpowiedz
WindMorro
17
Pretorianin

ccccc Tak, połowę zmyślił

19.06.2026 18:15
6.3
odpowiedz
Duoldel_NPC
8
Pretorianin

ccccc ale Ty w ogóle czytałeś ten raport, albo jakiś większy artykuł o nim, czy tylko jakiś mem? Owszem miały wszystko zapewnione, a i tak zdechły. Nie musiały o nic walczyć a walczyły. Z twojego komentarza wynika, że miały wszystko, nic nie musiały, żyły sobie pokojowo i z tego powodu nie rozmnażały się przez co zdechły. Tymczasem mój komentarz dotyczył powodów tych wszystkich konsekwencji. AI będzie robić wszystko, o ciekawsze zawody będzie BIĆ się masa ludzi. Mimo braku pracy ludzie nie będą umierać na ulicach, będą musieli sobie znaleźć zajęcie wśród tych które nie przejmie AI, albo będą czyścić sobie futerka. Zajmą się konsumpcją i robieniem swojego, a nie relacjami społecznymi bo nawet specjalnie nie będzie w tym społeczeństwie czym błysnąć. Ludzie którzy będą się rodzić w takim środowisku gdzie każdy cel do osiągnięcia jest albo lepiej wykonywany przez AI, albo wymaga mnóstwa pracy żeby przebić się wśród wygłodniałej konkurencji będzie patologiczne jak te myszy. Do tego AI zapewni tak fajną rozrywkę, że ludzie pewnie będą woleli wiązać się z wirtualnymi samicami. Nowi ludzie będą rodzić się w chorym społeczeństwie i będą jeszcze bardziej chorzy. Stworzą jeszcze bardziej chore społeczeństwo i tak do wymarcia. Ludzie potrzebują wyzwań. Kopanie rowów to nie wyzwanie, a prześcignięcie AI w robieniu ciekawszych rzeczy będzie ektremalnie trudne, a na mniej ambitne stanowiska będzie mnóstwo chętnych co spowoduje branie ochłapów lub pracę za pół darmo, przez to brak satysfakcji i nadziei na lepsze. AI wycina stanowiska które były startem do czegoś większego. Ludzie nawet nie będą podejmować trudu i poddadzą się po pierwszej porażce.

post wyedytowany przez Duoldel_NPC 2026-06-19 18:20:24
20.06.2026 08:07
6.4
1
odpowiedz
premium840771775
1
Junior

ccccc Uwielbiam te idiotyczne porównania do myszy 🤣 chociaż jak się tak lubimy porównywać to ewidentnie wychodzi że jesteśmy głupsi niż te myszy jeśli mamy tak samo skończyć w przypadku braku stresu np. ja osobiście nie lubię się stresować i jestem bardziej efektywny i w ogóle lepiej mi się żyje społecznie bez tego czynnika.

23.06.2026 19:59
6.5
1
odpowiedz
olafb646385
3
Junior

MadTrigger Kompletne bzdury i idiotyzmy.

26.06.2026 09:51
6.6
odpowiedz
dawidg
16
Legionista

MadTrigger To już się dzieje, młodzi nie mają szansy na lepszą przyszłość, lepszą pracę, są zewszad bombardowani, że trzeba być fit, zdrowo się odżywiać, mieć mnóstwo przyjaciół z którymi się spotyka, zarabiać kokosy, itd. Środowisko natomiast podsuwa śmieciowe żarcie, pracę u Janusza na granicy minimalnej i brak jakichkolwiek perspektyw na zakup własnego mieszkania w ciągu najbliższych 30lat, bo ceny spekulanci inwestujący w nieruchomości wyśrubowali do granic absurdu ceny za M2. Rezultat..mimo płynącego rzeką socjalu rodzi się coraz mniej dzieci, psychiatrzy nigdy w historii nie mieli tylu klientów w kolejkach co teraz. Natomiast odsuniecie się od społeczeństwa, zamiast głaskania swojego futerka jak u myszy - w 90% bezsensowne głaskanie ekranu telefonu w poszukiwaniu nic nie znaczących dla jednostki informacji oraz krótkich śmiesznych filmików na shortach do rozładowania narastającego wewnątrz stresu.

19.06.2026 14:59
😂
7
odpowiedz
NightGeisha
12
Generał

Najpierw zabierze prace tym na zachodzie, później na wschodzie. Na końcu nie zostanie nic poza AI.

19.06.2026 15:06
Warsaw1916
8
odpowiedz
Warsaw1916
9
Centurion

Wóznicki to dobra premie dostanie w GOL za te codziennie clickbajty dotyczące AI.
On szuka pewnie przy użyciu chata gpt najbardziej kontrowersyjnych testów dotyczących AI i wkleja je na GOLa.

19.06.2026 16:14
9
2
odpowiedz
10 odpowiedzi
ccccc
2
Junior

Ciekawe skąd firmy za kilkanaście lat wezmą tych seniorów do doglądania AI jak nie będzie juniorów, którzy będą mogli seniorami zostać.

Prawda jest taka, że te modele są pomocnym narzędziem w ręku kogoś kto wie jak z niego skorzystać. Dla większości społeczeństwa tak na prawdę to trochę lepsza wyszukiwarka i kilka bajerów w telefonie. Jeżeli ktoś się boi, że takie coś zabierze mu pracę to 😂

19.06.2026 21:19
Ali Wlaborg
9.1
1
odpowiedz
Ali Wlaborg
102
Mordęga

ccccc o to to to, po prostu nic innego jak nakręcanie gównoburzy by tylko mieć z czego płakać, po prostu typowe media

19.06.2026 21:53
9.2
odpowiedz
dbq
34
Pretorianin

ccccc tak jestes pracodawca masz 100 marketerów. zamiast tego kupujesz licencje AI tworzysz bota który wykonuje ich prace koszt to 1000 zł msc zamiast 400 tys zł (4k msc per osoba) . matematyke zostawiam tobie.

post wyedytowany przez dbq 2026-06-19 21:54:05
20.06.2026 08:11
9.3
odpowiedz
premium840771775
1
Junior

ccccc Za kilkanaście lat a.i będzie tak zaawansowane , że seniorzy i juniorzy nie będą potrzebni. Do większości zawodów. A.i póki co jest jak dziecko ,dopiero raczkuje. Jak konkretnie podrośnie wtedy dopiero będą problemy i narzekanie. Chociaż się okaże, narazie to jest typową gówno burza i strach jak przy każdej nowej technologii.

20.06.2026 19:03
9.4
1
odpowiedz
ccccc
2
Junior

dbq widać, że nie masz pojęcia o czym mówisz. Po pierwsze nie wiem kto zatrudnia 100 osób od marketingu, ale już pomijając to - w tej dziedzinie liczy się kreatywność, a żaden model językowy nie jest kreatywny. Model językowy zrobi ci poprawnie to o co go poprosisz, ale sam nie wymyśli innowacyjnej kampanii reklamowej i nie zrobi niczego, czego nie zrobił wcześniej człowiek.

20.06.2026 19:04
9.5
1
odpowiedz
ccccc
2
Junior

premium840771775 problem w tym, że ludzie nie kumają czym jest to AI. to nie jest żadna inteligencja. To po prostu bardziej zaawansowane algorytmy, które szybko i sprawnie potrafią operować na dużych zbiorach danych. I to się nie zmieni. Modele będą po prostu coraz szybsze i coraz bardziej dokładne, będą miały lepsze algorytmy i to tyle.

21.06.2026 12:38
9.6
odpowiedz
dbq
34
Pretorianin

jakby nie byly kreatywne to by nie tworzyly sztuki z promptow a to robia 24/7 i sa coraz lepsze. Ale wiesz swoje :D ccccc jesli miesza wszystko co wymyslila ludzkosc to tworzy cos nowego. Niestety mylisz sie bo wlasnie pisze kod ktory nigdzie nie byl stworzony w danych regulach - jest calkiem innowacyjny. Smieszne jest to ze masz takie teorie i nie mozesz przetworzyc tego ze maszyna wypluwa wiecej i lepiej i takie sa fakty. A czemu to wiadomo bo nauka idzie do przodu dzieki AI a nie dzięki ludziom aktualnie - dają tylko swoje pomysły a maszyna to przetwarza i liczy. Zobacz sobie ile problemów matematycznych zostało rozwiązanych na przestrzeni roku. Ludzie nie byli tak kreatywni zeby poradzic sobie z tymi problemami.

post wyedytowany przez dbq 2026-06-21 12:40:52
22.06.2026 07:10
9.7
1
odpowiedz
MrHybryda
10
Chorąży

ccccc Oni patrzą na krótkoterminowe zyski, a nie na to, co będzie za kilkanaście lat. Tak samo było, jak zaorali zawodówki i ogólnie przemysł, a teraz płacz i kwik, że nie ma fachowców z zawodem.

23.06.2026 20:02
9.8
1
odpowiedz
olafb646385
3
Junior

dbq AI nie jest, i NIGDY NIE będzie kreatywne.

08.07.2026 23:12
9.9
odpowiedz
ccccc
2
Junior

dbq sam sobie zaprzeczasz. tworzy dzieła sztuki z promptów 😂 no właśnie, czyli zero w tym własnej kreatywności, bo żeby cokolwiek stworzyła to musisz jej dać solidnego prompta, inaczej wygeneruje gówno do niczego nie podobne.
Ja też piszę kod z pomocą AI. Owszem, jest bardzo pomocne i przyspiesza pracę, ale trzeba jej bardzo pilnować i notorycznie przypominać kontekst.

09.07.2026 00:36
9.10
odpowiedz
dbq
34
Pretorianin

ccccc zapoznaj sie z odkryciem anthropic apropo blackboxa tzw j-space - AI posiada najprawdopodbniej swoja tozsamosc i na tej podstawie tworzy odpowiedzi czy tez kreuje. Okazuje sie ze LLM działa poodbnie do ludzkiego umyslu. Nie trzeba dawac solidnego prompta , najlepsze efekty otrzymuje sie przez pomniejsze zadania i poprawianie wraz z agentem w kolejnych krokach - iteracjach. Jesli wrzucasz cos slabego to otrzymujesz slaby wynik - jesli pracujesz na nizszym reasoningu to nie oczekuj ze dostaniesz tez wiele opcji za i przeciw i przeanalizowana kolejnych wdrozen - mimo ze to zuzywa wiecej tokenów i troche dluzej pracuje to w wiekszosci owocuje jakosciowym outputem. AI tworzy lepsze rzeczy niz bylem w stanie dsotac na marketplacie od doswiadczonych programistów i reworkuje mi w kilkanascie minut i daze z projektem w jakim chce kierunku.. moze to wymaga kilku prob ale finalnie realizujesz najbardziej dopasowane narzedzie do danego zadania.

post wyedytowany przez dbq 2026-07-09 00:50:05
19.06.2026 17:08
baltazar1908
10
2
odpowiedz
8 odpowiedzi
baltazar1908
47
Senator

Osoby pracujące w biurze, administracji, obsłudze klienta, księgowości czy bankowości mogą mieć pewne powody do obaw, natomiast reszta zawodów raczej może spać spokojniej.

19.06.2026 21:52
10.1
odpowiedz
dbq
34
Pretorianin

baltazar1908 łyknie wszystkie prace związane z cyfryzacją. Ja tylko vibekoduje np :)

20.06.2026 08:04
10.2
odpowiedz
premium840771775
1
Junior

baltazar1908 Nie martw się ,te lepiej płatne ,szczególnie mengagerskie ( i to te wyższe)stanowiska też a.i przejmie ,i wydaje mi się że z pożytkiem bo tam okrutna niekompetencja i ego się szerzy. A.i na szczęście to wypleni. Zresztą wiele inżynierskich zawodów też wypleni. Poza tym firmy chcąc zarobić ,dostosują swoje ceny, będą zmuszone . A samo a.i dopiero raczkuje.

20.06.2026 09:45
baltazar1908
10.3
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

premium840771775 Nie bój się o te wyższe ja nie mówię wszystkie, bo jeżeli do tego dojdzie to bardziej niech się martwi to średnie, szefa prezesa banku czy administracji nie wykopią tylko tych co są pod nim.

20.06.2026 09:48
baltazar1908
10.4
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

dbq Poza gamedev czy programowaniem bo tutaj musi być człowiek, niech robią co chcą poza przemysłem zbrojeniowo-obronnym tam żadnego AI nawet na szczocie.

20.06.2026 21:46
10.5
odpowiedz
premium840771775
1
Junior

baltazar1908 I to jest czasem ironia,bo ja mam małą firmę ,ale musse czasem współpracować z tymi dużymi i to jak niektórzy prezesi, menadżerowie wyższego szczebla "wyżej srają, niż dupę mają" przechodzi ludzkie pojęcie. I szczerze , jestem w 100% przekonany że A.I , wykonywaloby robotę takich delikwentów znacznie lepiej. Oczywiście nie wszyscy tacy ludzie to mendy,ale sporo.

21.06.2026 02:26
baltazar1908
10.6
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

premium840771775 Wiem, o czym mówisz. Myślą, że pozjadali wszystkie rozumy, a do tego dochodzi jeszcze stan ich konta, który dodaje im pewności siebie. Ja też mam działalność gospodarczą, ale mnie pieniądze nie zmieniły i nie pozwolę na to nigdy, bo kiedyś ich nie miałem i też było jakoś dobrze.

Tylko że w tym tkwi problem takich kapitalistycznych świń. Niestety nawet AI nie da rady ich zastąpić, bo to właśnie oni zatrudnią AI na swoim podwórku kosztem tych, którzy są niżej od nich. I to jest największy problem całej tej sytuacji. To nie tzw. „szef” czy „boss” się boi, tylko pracownik. I nie ma znaczenia, jakie ten pracownik ma wykształcenie, doświadczenie czy umiejętności.

22.06.2026 07:04
10.7
1
odpowiedz
MrHybryda
10
Chorąży

baltazar1908 Księgowi śpią spokojnie. Nie ma i nigdy nie będzie takiego AI, co sobie poradzi z księgowością w Polsce.

22.06.2026 10:25
baltazar1908
10.8
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

MrHybryda ak to nie wiesz, co się dzieje w innych krajach? Ci ludzie nie potrafią liczyć, więc AI jest tam prawie niezbędne. W Polsce pod tym względem jest bardzo dobrze.

19.06.2026 18:17
11
odpowiedz
1 odpowiedź
Zmutowany_Smok
1
Legionista

Czy AI, zacznie kraść katalizatory? jeśli nie to jestem bezpieczny

22.06.2026 06:59
11.1
odpowiedz
MrHybryda
10
Chorąży

Zmutowany_Smok Nie jesteś. Kolega ukradnie katalizator, a ty go sobie nie odkupisz, bo AI zabierze ci pracę.

19.06.2026 19:01
maciell
12
odpowiedz
maciell
142
Senator
19.06.2026 21:16
Ali Wlaborg
13
odpowiedz
1 odpowiedź
Ali Wlaborg
102
Mordęga

ten zal i płacz ze AI nam odbierze prace jest tak samo sensowny jak wszystkie przedtem
telefony mialy pogarszać jakość pracy i relacji z rodziną
komputery miały nam odbierać masowo prace
internet to samo
potem roboty
i co? jajco, japońska linia lotnicza musiała szybko szukać nowych, bo okazało się ze kompy za często się zawieszały i popełniały błędy (wtedy nie było AI) to samo z pewnym hotelem, chcieli zastąpić większość personału robotami-sługami po roku żałowali tego, teraz panika o AI, nigdy człowiek nie zostanie zastępiony, zawszę będzie potrzebny by chocby usunąć usterke, naprawić przepalone przewody itp, AI co najwyżej nas rozleniwi przez ułatwienie nam życia, czy to w pracy czy w domu

20.06.2026 08:21
13.1
odpowiedz
premium840771775
1
Junior

Ali Wlaborg I pogarszają w wielu przypadkach relacje z rodziną (telefony)i nie tylko. Chyba że żyjesz w jakiejś norze sam. Oczywiście są różne przypadki ,ale generalnie systemowo technologia przez chęć zysku właśnie po to jest tworzona. Ale jak ze wszystkim, lepiej poczekać. Nie ma co siać paniki. Ja osobiście korzystam z ai i uważam to za kapitalne NARZĘDZIE i tylko tyle.

19.06.2026 22:17
14
odpowiedz
3 odpowiedzi
Ksenofont
1
Junior

Skoro tak piszesz to czemu minister oświaty z premierem nie wygloszą orędzia w każdym kanale tv, do młodzieży

AI zmiata was z planszy
Studia ekonomiczne, prawnicze, wszelkie nauki humanistyczne nie dadzą wam pracy.
Od jutra dajcie sobie spokój ze studiami.
Szkoda waszego czasu, nie będziemy was na minę bezsensu i bezrobocia wsadzać.

To jest bardzo poważna sprawa.

20.06.2026 11:55
14.2
odpowiedz
Shaddaloo
1
Junior

Ksenofont Bo nadal oni wszyscy będą potrzebni, zeby korygować błędy sztucznej inteligencji, trenować ja, wdrażać, audytowac...
Jak zwykle jebsne nieroby i nieuki zostaną na przegranej pozycji, tylko dostana nowy argument do reki, ze AI zabierze ludziom pracę.
Przegrywy jak ty

20.06.2026 11:57
14.3
odpowiedz
Shaddaloo
1
Junior

noneofyourb641626 Hehe, nie ma jak się dojebać bez ładu i składu.
Jak tam życie płynie?
Babrasz się w gównie shitkimentarzy za darmo, czy ci za to trollu płacą?

post wyedytowany przez Shaddaloo 2026-06-20 11:57:56
24.06.2026 00:04
14.4
odpowiedz
Micelius
38
Pretorianin

Shaddaloo Kolega odpowiadał na pytanie o działania premiera... całkiem sensownie zresztą, choć emocjonalnie. Za to gównem ty się zajmujesz...

19.06.2026 23:58
15
1
odpowiedz
8 odpowiedzi
Shaddaloo
1
Junior

Zadajcie sobiecwazne pytanie.
Jezeli wszyscy lub prawie wszyscy stracimy prace przez AI, to nie bedziemy mieli pieniedzy.
Bez pieniedzy niczego nie kuoimy tak?

Pytanie brzmi: po co wiwc produkowac, skoro nikt nic nie kupi?

Odpowiedz brzmi: system musi sie wyposrodkowac, inaczej nie bedzie mial sensu.

20.06.2026 08:08
15.1
odpowiedz
premium840771775
1
Junior

Shaddaloo Wystarczy zlikwidować kasę która i tak już wystarczająco hamuje rozwój przez swoje patologie.

20.06.2026 08:41
15.2
2
odpowiedz
Shaddaloo
1
Junior

premium840771775 Ok. A jakis konstruktywny pomysl czym ja zastapic? Jak swiat bedzie zyl po usunieciu instytucji pieniadza?
Bedziesz wymienial truskawki na samochod w salonie czy masowal sprzedawce?

20.06.2026 08:56
15.3
odpowiedz
Ksenofont
1
Junior

Shaddaloo W narracji o AI dominuje strach
AI przedstawienie jest jako narzędzie do mega transferu pieniędzy od biednych do bogatych (zastąpienie ludzi to zysk dka korpo, a koszt dla społeczeństwa i to koszt tak ogromny, że nie ma państwa które to dźwignie, kilkadziesiąt procent ludzi zastępujemy, to po co biura, ekspresy do kawy, biurka, wykładziny, konserwator, recepcja itd)

post wyedytowany przez Ksenofont 2026-06-20 09:03:05
20.06.2026 09:02
15.4
odpowiedz
Ksenofont
1
Junior

Inwigilacji (przykłady to Orange, Castorama, Biedronka)
Zabijania marzeń, bo po co szkoła, studia jak i tak nigdzie roboty nie będzie
Z obrazu medialnego wynika że AI to piekło na ziemi dla 95 procent ludzi. Wyobraźcie sobie życie w świecie ze świadomością JESTEM ZBĘDNY ale to mały pikuś
Powiedzcie dzieciom swoim BĘDZIECIE ZBĘDNE wasze ambicje włóżcie sobie w buty

20.06.2026 09:06
15.5
odpowiedz
Ksenofont
1
Junior

Nawet tzw fachowiec, komu będzie sprzedawał swoje usługi?
Chyba że hydraulik będzie obsługiwał rynek indyjski, to tak, jedyna nadzieja.
Bo to nie jest tak że jak utną nogę to będziemy iść dalej tylko połowę wolniej
Jak się straci nogę to nie można iść wcale

Nowy wspaniały świat, tłuste koty to się będą złotem podcierać, a, reszta, beznadzieja, rozpacz, smutek, bezsens, czarnosc

20.06.2026 09:07
15.6
odpowiedz
Ksenofont
1
Junior

Nawet lekarz nie zarobi
Bo kto, za co do niego pójdzie?

20.06.2026 10:01
15.7
1
odpowiedz
premium840771775
1
Junior

Shaddaloo Rozumiem podejście. Generalnie aktualna ekonomia już dostaje okrutnej zadyszki. Nie da się wiecznie produkować badziewia i go non stop sprzedawać licząc na wieczny wzrost gospodarczy ,boom,I że będzie miód malina. Nawet twórcy systemu wolno rynkowego mawiali ,że on ma date ważności. "Gospodarka oparta na zasobach",wpisz w a.i. Ciekawy pomysł. Reszta później przez limit.

21.06.2026 12:52
15.8
odpowiedz
dbq
34
Pretorianin

Shaddaloo nie martw sie nie stracisz dostaniesz bilet na jakis ksiezyc albo na planete jednostronny do obozu pracy celem kopania minerialow dla korpo o to sie nie martw . taniej bedzie wyslac tam czlowieka do lagru - dlatego musk inwestuje w rakiety. Dostaniesz w zamian moze cieply posiłek i prycze. Jesli nie bedzie wojny cywilnej przed zbudowaniem terminatorow to spoleczenstwo przegralo. Budowanie robotów na masowa skale powinno byc zabronione wlasnie dlatego ze moze ich uzyc jakis socjopata.Ale jak widzisz swiat woli zamknac oczy i konkurowac z bytem ktory nie je nie pije a chodzi i zyje.

post wyedytowany przez dbq 2026-06-21 12:57:57
22.06.2026 06:49
16
odpowiedz
MrHybryda
10
Chorąży

Opieranie działalności firmy o technologię nad którą nie mamy kontroli i w dowolnym momencie ktoś może nam ją wyłączyć albo podnieść ceny, to niezbyt mądre posunięcie. Takie USA za lat kilkanaście będzie mogło szantażować sankcjami cały świat i nikt im nie podskoczy, bo będą w stanie zrujnować każdą gospodarkę

22.06.2026 17:58
17
1
odpowiedz
Wykasztaniamklocka
1
Junior

Mam nadzieję że w niedlugim czasie ajaj bedzie w stanie też zadowolić moją brzydką żonę i zostanie mi więcej czasu na kochanice... praca nie zając, o to się nie boję bo jednak tego ajaja trzeba wytrigerować jakoś a wiadomo ze do tego techniczny potrzebny bo pani Basia z kadr to jedynie umi nim zapytać jaka będzie pogoda na urlopie czyli nawet tego nie umi. Też macie takie brzydkie żony?

23.06.2026 09:52
18
1
odpowiedz
Krystian03
10
Pretorianin

Jeszcze dużo czasu zostało. Na ten moment AI nadal zdecydowanie twierdzi żeby iść pieszo do myjni zamiast własnym samochodem żeby umyć własny samochód. Często trzeba resetować dyskusję żeby dobrze napisało z powodu tego że pisze coraz skomplikowane rozwiązania np. zainstaluj bardzo stare pakiety a następnie nowe i tak w kółko w różnej kolejności a jak się zacznie od nowa to dopiero wtedy proponuje żeby sprawdzić np. plik konfiguracyjny i wtedy wszystko działa.

24.06.2026 08:37
19
odpowiedz
getsugat
22
Centurion

Jak to 'pytają czy zabierze?' Jak clueless można być? Oczywiście że zabierze. Już zabiera. Pytanie jest tylko jakie dokładnie stanowiska i w jakiej skali.

post wyedytowany przez getsugat 2026-06-24 08:37:27
24.06.2026 11:15
20
odpowiedz
Metruu
19
Legionista

Hmm, wydaje mi się że w pewnym momencie zwiększy się zapotrzebowanie na specjalistów którzy zarządzają/prowadzą/automatyzują AI, myślę że warto zacząć się uczyć pracy z AI. Zacząłem sobie vibekodować z AI na początku roku i muszę powiedzieć że już mi to przynosi pierwsze owoce :)

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl