Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Dobra Zmiana: nadchodzi rewolucja, od czarnego złota do brunatnej koszuli

początekpoprzednia123
13.10.2025 09:02
3
ASHERIX
54
Centurion

Zakompleksiona i prymitywna hołota czująca, że jest ważna, gdy sobie w tłumie kogoś po*ebie. Dziwne, że te ich wycie dziś tak wszystkich interesuje (ani to pierwszy ani ostatni raz przecież te bluzgi i żałosne szmaty na płotach). Problemem jest to, że oni mają takie same prawa, które przysługują ludziom normalnym i dostają "czas antenowy", że ktoś się w ogóle pochyla nad tym ściekiem.

13.10.2025 09:10
Maverick0069
4
Maverick0069
112
THIS IS THE YEAR

Ja tam za premierem nie przepadam, ale hołoty to jednak nie zniosę.
Kibicem to może być kto chce a takie przyśpiewki to ludzie jednak nie za bardzo różniące się od świń wyśpiewują.

13.10.2025 09:21
lordpilot
😉
5
1
lordpilot
229
Legend

Dla mnie kibole, to jest czysta patologia. Jako patusy się urodzili, patusami są i jako patusy zdechną, kończąc swój marny żywot.

Świat idzie do przodu, Polska też, wszystko się zmienia, często na lepsze, a te patusy nadal zostały, mentalnie gdzieś w latach 90-tych XX w. Niby następuje, wszędzie, w każdej dziedzinie naszego życia, naturalna "fluktuacja kadr" i wymiana pokoleniowa*, ale nie wśród kibolstwa, tam młodzi czerpią wzorce z dziadków, którzy rozrabiali na stadionach dwadzieścia albo trzydzieści lat temu. Następuje powielanie patologicznych zachowań.

*Podam dwa przykłady, każdy mógłby je podać - urzędnicy i nauczyciele. Jeszcze ze dwadzieścia lat temu, wizyta w jakimś urzędzie (np. w starostwie, żeby, dajmy na to - zarejestrować samochód) to był niezły stres i droga przez mękę, a urzędnicy potrafili robić pod górkę, czepiać się o jakieś pierdoły i zwyczajnie wyzłośliwiać, pokazując swoją "wyższość" :). Dzisiaj złego słowa nie powiem - pomagają, ułatwiają, uśmiechają się. Pomijam fakt, że sporo rzeczy da się już załatwić cyfrowo, nie ruszając się z domu. W pracy, co kwartał wysyłam raporty do GUS-u. Formularze gusowskie są tak skonstruowane, że wyłapują błędy, ale pozwalają puszczać tzw. błędy uznaniowe. Jakiś czas temu wysłałem raport z takim błędem i na drugi dzień miałem telefon z Rzeszowa - urzędniczka dzwoniła, ale nie ze zjebką, tylko żeby powiedzieć, że poprawi mi ten błąd "zdalnie", u siebie oraz dokładnie wytłumaczyła gdzie się pomyliłem, w którym miejscu i dlaczego.
Dwie dekady temu nie do pomyślenia. Dekadę temu nie do pomyślenia!

Nauczyciele to samo - no powiedzmy, w latach 90-tych to uczeń mógł "wisieć na uszach", dostać w mordę (sam byłem świadkiem jak fizyk wymierzył "liścia" koledze), we mnie sfrustrowany katecheta rzucał kredą (nie trafił, miałem szybszy refleks).

Czy ktoś sobie wyobraża, że jakikolwiek nauczyciel mógłby dziś się w ten sposób zachować? Ja, o wychowawcy córki i wychowawczyni syna mogę mówić w samych superlatywach. Tylko i wyłącznie dobrze.

A kibolstwo? Krindż, obciach i poruta, jak dawniej :). Kiedy niedawno, raz w życiu, byłem na meczu (czego się nie robi dla syna), to jełopy z "kotła", jak odpaliły race, to mecz był przerwany na 20 minut, bo NIC nie było widać.20 minut ludzie siedzieli w dymie. Już nie mówiąc o tym, że przed meczem, ta banda kretynów protestowała przeciwko migrantom, a dwie godziny później, na meczu oklaskiwali zawodników Lecha, gdzie dobra połowa składu, to były obco brzmiące nazwiska :). W wypadku Cracovii - grubo ponad połowa. Moim skromnym zdaniem, to nie ma głupszych, od kiboli - nawet Janusz Kowalski albo Mariusz Gosek jest od tej patologii mądrzejszy :)

post wyedytowany przez lordpilot 2025-10-13 09:28:39
13.10.2025 11:33
😂
6
trumpf
9
Generał

Swiete oburzenie bo okazalo sie nagle ze nie tylko KO ma swoich silnych razem

13.10.2025 14:45
😍
7
Ningal
1
Legionista

Miód na moje uszy! piękne te przyśpiewki zwłaszcza o Tuske, razem z rodziną siadamy jak do obiadu :P

13.10.2025 15:25
8
MariuszPL
1
Chorąży

Jakie to oburzenie u niektórych :) Jak to tak naszego Donaldka wygwizdać! Ale idę o zakład, że gdyby wygwizdali kogoś z PISu, albo takiego Nawrockiego, to Ci sami co teraz płaczą i lamentują byliby w siódmym niebie. Teraz ci co gwizdali to niby hołota. Ciekawe tylko, jakie zdanie na temat takiej Lempart, Szczurka, Babci Kasi i tych wszystkich normalnych inaczej z silnych razem, mają wszyscy ci co są tak teraz święcie poruszeni gwiazdami na Donka. Ciekawe czy ich też zaliczacie do holoty i patusów?

post wyedytowany przez MariuszPL 2025-10-13 15:26:49
13.10.2025 09:16
Herr Pietrus
😜
64
odpowiedz
6 odpowiedzi
Herr Pietrus
236
Jestę Grifterę

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Resort-finansow-idziemy-na-75-PKB-dlugu-publicznego-I-to-wkrotce-9022319.html

Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej. :) Socjał w czołówce UE w relacji do średnich zarobków? To pryszcz, dajmy jeszcze dzieciom darmowe obiady, 800+ musi przecież starczyć na korepetycje :)

O dziwo całkiem dobry tekst, przede wszystkim konkluzja, że niczego to nie zmienia, tym bardziej, że TK nie działa.

13.10.2025 11:18
64.1
znafcatematu
66
Generał

Poczekaj, poczekaj, zaraz Duńczyk wymyśli co można jeszcze dać. Ja proponuję talon na flaszkę, aby każdy Polak mógł się upić raz w miesiącu. Ale dejom pane, a tamte kradły.

13.10.2025 11:55
Bukary
😂
64.2
1
Bukary
240
Legend

Via Tenor

To pryszcz, dajmy jeszcze dzieciom darmowe obiady, 800+ musi przecież starczyć na korepetycje

Zapomniałeś w tej tyradzie (całkiem zabawnej) o "socjale" dla przedsiębiorców, ale o dzieciach nie zapomniałeś. Ciekawe...

13.10.2025 11:58
ziomuje
64.3
ziomuje
30
Pretorianin

no przeciez sobie od ust nie bedzie odejmowal, tylko dzieciakom

13.10.2025 13:12
Konrad Wallenrod
😃
64.4
Konrad Wallenrod
67
Major

Panie Areczku, socjal jest dla zarządu. Dla pana jest niewolnictwo i "lokal inwestycyjny" o powierzchni mniejszej niż buda.

post wyedytowany przez Konrad Wallenrod 2025-10-13 13:13:37
13.10.2025 13:16
M@co
64.5
M@co
131
Krzywda

przedsiębiorców

Ta grupa stara się jakoś pchać ten wywrotowy wózek. I za to należy im się szacunek ;)

https://www.instagram.com/reel/DPn3xtzDBIt/

13.10.2025 14:26
Herr Pietrus
64.6
1
Herr Pietrus
236
Jestę Grifterę

Porównaj teraz koszt socjału dla pciembiorców z kosztem 800+ bez kryterium dochodowego (przypomnę - wysokość taka sama jak w DE, ale przy jakim budżecie i potencjalne?) i powiedz, co jest większe oraz ile razy.

Nawet jeśli nie należy dawać ulg pciembiorcom, to z tak rozbudowanym socjałem państwo nadal będzie w czarnej dudzie.

Przy wielu innych głupich wydatkach zresztą też, i nawet kilkadziesiąt czy kilkaset milionów zaoszczędzone na posłach tego nie zmieni

Bo to nie problem, że polscy posłowie gdzieś latają, tylko że to krętacze i kretyni. Populiści z Razem też (z darmowego PKP nie rezygnują). :)

Swoją drogą - do nauczycieli chyba dociera, że ten socjał to także kosztem ich, jak również nauki i służby zdrowia?
Bo każdemu można "nie dać", na dowolny słuszny cel, ale losowo zabrać paru osobom 800+ po prostu nie sposób. To są wydatki niewzruszalne. Podobnie jak obsługa długu itp.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-10-13 14:34:17
13.10.2025 15:25
dafton.
65
odpowiedz
1 odpowiedź
dafton.
26
Konsul
Image

Bardzo mnie bawi fakt, wchodzenia przez lata w dupę stanom zjednoczonym, aby finalnie nie brać udziału w szczycie w Egipcie. XD

No kto by się spodziewał.

13.10.2025 15:32
65.1
EG2009_120754240
28
Generał

Ale z tego co widzę to połowa Europy nie została zaproszona, też jest jakiś szczególny powód?

Forum: Dobra Zmiana: nadchodzi rewolucja, od czarnego złota do brunatnej koszuli
początekpoprzednia123