Hardware Tanie i polecane Porady PC Windows Konsole Telefony Technologie
Wiadomość sprzęt i soft 12 grudnia 2019, 16:48

autor: qjin

Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny

Dzisiaj odbyła się oficjalna premiera karty graficznej AMD Radeon RX 5500 XT. Jest ona odpowiedzią na dostępny w sklepach od niedawna układ Nvidia GeForce GTX 1650 Super. W sieci pojawiły się pierwsze recenzje, z których wynika, że karta nie jest zła, ale też nie należy do najtańszych.

Czy premiera Radeona RX 5500 XT okazała się równie udana, co droższego Radeona RX 5700 (XT)? - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Czy premiera Radeona RX 5500 XT okazała się równie udana, co droższego Radeona RX 5700 (XT)?

Dzisiaj o godzinie 15:00 czasu polskiego pojawiły się recenzje nowej karty graficznej AMD Radeon RX 5550 XT, która jest po prostu podkręconym modelem wariantu bez dopiska XT. Jest to układ ze średniej półki wydajnościowej i bazuje na rdzeniu Navi 14 (w architekturze RDNA), opracowanym w procesie 7 nm. Nie jest to pełny chipset z 1536 jednostkami cieniującymi – ich liczba została ograniczona do 1408. Taktowania w trybie gry zostały zwiększone względem zwykłej wersji Radeona RX 5500 (1717 MHz w porównaniu do 1670 MHz). Boost w obu przypadkach jest taki sam i osiąga wartości do 1845 MHz. Autorskie modele mogą różnić się taktowaniami w zależności od sprzedawanej wersji.

Radeon RX 5500 XT – specyfikacja. Źródło: AMD. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Radeon RX 5500 XT – specyfikacja. Źródło: AMD.

Karta przeznaczona jest do grania w rozdzielczości Full HD i nie radzi sobie w niej najgorzej. Na papierze miała być to konkurencja przede wszystkim dla GeForce’a GTX 1650 Super. Czy tak jest w rzeczywistości? Możecie to ocenić na podstawie poniższych wykresów z wybranych recenzji.

Testy zagraniczne

Guru3D

Jeśli celujesz w rozdzielczość 1920 x 1080 pikseli, to AMD ma całkiem niezły nowy produkt. (…) Polecamy jednak wersję 8 GB zamiast 4 GB, chociaż to rada podyktowana subiektywnymi odczuciami, gdyż w Full HD 4 GB może być nadal wystarczające. Jeśli oczekujecie wyższej jakości tekstur, to wtedy 8 GB. Radeon RX 5500 XT jest sensowną kartą do Full HD i potrafi nawet udźwignąć gry w rozdzielczości 2560 x 1440 pikseli, jeśli wybierzecie wersję 8GB. – można wyczytać w jednej z recenzji.

Shadow of the Tomb Raider – najwyższe ustawienia i tryb DX 12. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: guru3d.com - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Shadow of the Tomb Raider – najwyższe ustawienia i tryb DX 12. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: guru3d.com
RDR2 – ustawienia wysokie i tryb Vulkan. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: guru3d.com. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
RDR2 – ustawienia wysokie i tryb Vulkan. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: guru3d.com.

TechPowerUp

MSI RX 5500 XT Gaming X osiąga o 7% wyższą wydajność niż zwykły RX 5500, co jest wynikiem większym od spodziewanego. Jeśli jednak się im przyjrzymy, można zwrócić uwagę na to, że w dużej mierze ten wzrost wynika z większej ilości VRAM-u, co robi wrażenie w niektórych tytułach. W grach, w których 4 GB pamięci jest wystarczające, karta zrównuje się do podstawowego RX-a 5500. Model MSI Gaming X wygrywa z GeForce’em GTX 1650 Super, zapewniając wydajność o 4% wyższą. – tak brzmi fragment podsumowania recenzji modelu autorskiego MSI.

Metro Exodus w rozdzielczościach 1080p i 1440p. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: techpowerup.com. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Metro Exodus w rozdzielczościach 1080p i 1440p. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: techpowerup.com.
Wolfenstein: The New Colossus w rozdzielczościach 1080p i 1440p. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: techpowerup.com. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Wolfenstein: The New Colossus w rozdzielczościach 1080p i 1440p. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: techpowerup.com.

 

Tom’s Hardware

W porównaniu z konkurencyjnymi kartami Nvidii, wydajność karty RX 5500 XT z 4 GB pamięci plasuje się pomiędzy GTX-em 1650 Super a GTX-em 1660, kiedy VRAM nie ma takiego znaczenia w grach. Gdy jednak w niektórych tytułach odgrywa istotniejszą rolę, to wersja z 4 GB potrafi przegrywać z GTX-a 1650 Super, a czasem nawet z GTX-em 1650. Jaki z tego morał? Każdy wariant karty to mile widziane uzupełnienie rynku, ale jeśli zamierzasz grać we współczesne gry AAA w ustawieniach Ultra, wybierz model z 8 GB pamięci, by wykorzystać w pełni możliwości nowej karty.

Po sporym opóźnieniu i oczekiwanej premierze, AMD Radeon RX 5500 XT wydaje się konkurencyjnym produktem i daje użytkownikom większy wybór wśród kart za ok. 200 dolarów do grania w rozdzielczości 1080p. RX 5500 XT jest dobrym następcą dla wiekowych już układów opartych na architekturze Polaris i serii RX 4xx/5xx. – reasumuje autor recenzji.

The Division 2 w rozdzielczości Full HD, ustawieniach Ultra i trybie DX 12. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: tomshardware.com. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
The Division 2 w rozdzielczości Full HD, ustawieniach Ultra i trybie DX 12. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: tomshardware.com.
Far Cry 5 w rozdzielczości Full HD, ustawieniach Ultra i trybie DX 11. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: tomshardware.com. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Far Cry 5 w rozdzielczości Full HD, ustawieniach Ultra i trybie DX 11. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: tomshardware.com.

Testy polskie

PCLab

Kwota w postaci 1000 złotych to wcale nie mało, jednak patrząc na to, ile kosztują topowe karty Nvidii, wydaje się rozsądnym wydatkiem w przypadku taniego peceta do gier w rozdzielczości 1920 x 1080 pikseli. Jaką wiec kartę powinien wybrać użytkownik, który ma właśnie około 1000 złotych. Na pewno nie powinien być to AMD Radeon RX 5500 XT. Owszem, wersja z 8 GB pamięci wideo, szczególnie testowany Asrock, jest dobrym produktem, jednak znacznie lepiej kupić dużo tańsze konstrukcje oparte o układ GeForce GTX 1650 Super lub dołożyć 50 złotych i mieć sporo wydajniejszą kartę GeForce GTX 1660 Super. Możliwości, jakie ma Nvidia są widać ogromne, na każdy ruch AMD są w stanie odpowiedzieć produktem wydajniejszym lub bardziej opłacalnym w zakupie. Oczywiście trudno wróżyć tutaj jak wpływa to na zyski samego producenta, jednak jak na razie karty AMD Radeon RX 5500 XT nie zwojowały rynku. – tak autor recenzji ocenia opłacalność nowej karty.

Deus Ex: Mankind Divided – ustawenia Ultra i tryb DX 11. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: pclab.pl. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Deus Ex: Mankind Divided – ustawenia Ultra i tryb DX 11. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: pclab.pl.
Wiedźmin 3: Dziki Gon w ustawieniach Ultra. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: pclab.pl. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Wiedźmin 3: Dziki Gon w ustawieniach Ultra. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: pclab.pl.

PurePC

Radeon RX 5500 XT oferuje wydajność na poziomie swoich głównych konkurentów, czyli GeForce GTX 1660 i przede wszystkim GTX 1650 SUPER, najczęściej dość wyraźnie wyprzedzając Polarisy... chociaż z lepszymi Radeonami RX 590 mógłby mieć problemy. Różnice są generalnie mniejsze niż niektórzy oczekiwali, dlatego posiadacze tych układów graficznych mogą spokojnie odpuścić sobie najsłabsze NAVI. Testowanego Radeona RX 5500 XT nazwałbym konstrukcją skrojoną pod rozdzielczość 1920x1080 i średnio wymagającego gracza, bowiem nawet w wymagających tytułach zapewnia 60-70 klatek na sekundę, aczkolwiek mówimy o ustawieniach medium / high, czasami ultra jeżeli produkcja nie charakteryzuje się kosmicznymi wymaganiami sprzętowymi. Niestety, Radeon RX 5500 XT podobnie zresztą jak GeForce GTX 1650 SUPER, to sprzęt na dzisiaj, niekoniecznie jutro i pojutrze. Dużym atutem w przypadku AMD jest możliwość wybrania wersji posiadającej 8 GB VRAM, owszem kosztującej więcej, natomiast w przyszłości dodatkowa pamięć prawdopodobnie będzie niezbędna nawet do średnich detali. Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse 4 GB jakiego miałem okazję zrecenzować, okazał się modelem o raczej skromnym potencjale podkręcania, a jeżeli powyższe wyniki byłyby standardem, wówczas krętliwy GeForce GTX 1650 SUPER zyskałby w ogólnym rozrachunku kilka klatek przewagi. Co ciekawe, pomimo niższego procesu litograficznego, produkt AMD jest także odrobinę mniej energooszczędny od NVIDII, jednak faktyczne różnice są praktycznie bez znaczenia. Jakby nie patrzeć - szybki debiut GeForce GTX 1650 SUPER popsuł AMD premierę Radeon RX 5500 XT, ale jeszcze sporo może się zmienić m.in. bardzo dużo zależeć będzie od opłacalności małego NAVI... Tutaj niestety aktualne rokowania są kiepskie. – czytamy w podsumowaniu testu.

Assassin’s Creed: Odyssey w wysokich ustawieniach i trybie DX 11.Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: purepc.pl. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Assassin’s Creed: Odyssey w wysokich ustawieniach i trybie DX 11.Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: purepc.pl.
Battlefield V w wysokich ustawieniach i trybie DX 12. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: purepc.pl. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Battlefield V w wysokich ustawieniach i trybie DX 12. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: purepc.pl.

Benchmark.pl

Na pewno gdyby karta pojawiła się w cenie startowej GeForce GTX 1650 Super to z miejsca okrzyknięto by sukces. Czy warto jednak kruszyć kopie o te 10 dolarów więcej? Szczerze powiedziawszy mieliśmy nadzieję na to, że podobnie jak w przypadku szybszych Navi, AMD zaprezentuje w dniu premiery jeszcze lepsze ceny. No, ale jest jak jest i... nie jest źle. Karta dobrze spełnia swoją rolę konkurenta GTX 1650 Super, a zdarza się jej doganiać GTX 1660, a momentami nawet GTX 1660 Super (World War Z z API Vulkan). – można wyczytać w recenzji polskiego serwisu.

World War Z w ustawieniach ultra. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: benchmark.pl. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
World War Z w ustawieniach ultra. Wyniki w klatkach na sekundę. Więcej = lepiej. Źródło: benchmark.pl.

Nie jest tanio

Karta Radeon RX 5500 XT jest dostępna w dwóch wariantach: 4 GB i 8 GB (w obu przypadkach ze 128-bitową szyną). W zależności od liczby pamięci na pokładzie zapłacimy za nią odpowiednio 169 i 199 dolarów amerykańskich. Jest to więcej niż za GeForce’a GTX 1650 Super, ale odrobinę mniej niż za GeForce’a GTX 1660 i wydajnościowo układ wcelowuje się pomiędzy nimi. Ceny w Polsce kształtują się na poziomie 850-1100 zł (w zależności od modelu i ilości pamięci). Więcej trzeba zapłacić za lepsze, często bardziej podkręcone wersje niereferencyjne kart następujących firm: Asrock, Asus, Gigabyte, MSI, PowerColor, Sapphire i XFX, których wybrane możecie zobaczyć na załączonych poniżej obrazkach. Ceny nie są zbyt atrakcyjne, gdyż są wyższe niż GTX-a 1650 Super. Niezbyt dobrze wygląda to w przypadku wersji z 4 GB pamięci, która potrafi odstawać wydajnością w grach wykorzystujących większą ilość VRAM-u, co widać szczególnie w testach serwisu Tom’s Hardware.

Radeony RX 5500 XT powinny być wkrótce dostępne w polskich sklepach.

Tak wygląda autorski model karty ASRock RX 5500 XT Challenger. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Tak wygląda autorski model karty ASRock RX 5500 XT Challenger.
PowerColor przygotował Radeona RX 5500 XT Red Dragon. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
PowerColor przygotował Radeona RX 5500 XT Red Dragon.
Oto Sapphire Radeon RX 5500 XT Nitro+ – zdecydowanie wyróżnia się swoim wyglądem. - Recenzje kart AMD Radeon RX 5500 XT – poznaliśmy ceny - wiadomość - 2019-12-12
Oto Sapphire Radeon RX 5500 XT Nitro+ – zdecydowanie wyróżnia się swoim wyglądem.
GOL Newsroom

Zapraszamy Was do polubienia profilu Newsroomu na Facebooku. Znajdziecie tam nie tylko najciekawsze wiadomości, ale i szereg miłych dodatków.