Technologie Tanie i polecane Porady PC Windows Konsole Telefony Technika
Wiadomość sprzęt i soft 13 listopada 2013, 22:22

autor: Olek

PlayStation 4 - pierwsze opinie o konsoli i recenzje tytułów startowych

W najbliższy piątek (15 listopada) w amerykańskich sklepach ruszy sprzedaż PlayStation 4. Część branżowych serwisów zdecydowała się już teraz zamieścić recenzje nowej konsoli oraz towarzyszących jej gier. Wygląda na to, że koncernowi Sony udało się trafić w gusta graczy.

Pierwsze oceny PS4 napawają optymizmem. - PlayStation 4 - pierwsze opinie o konsoli i recenzje tytułów startowych - wiadomość - 2013-11-13
Pierwsze oceny PS4 napawają optymizmem.

Recenzowanie nowej platformy sprzętowej na podstawie wrażeń z kilku godzin grania wydaje się pomysłem karkołomnym. Redakcje zachodnich serwisów, które znalazły się już w posiadaniu egzemplarzy PlayStation 4, zdecydowały się jednak na gorąco dzielić się z swoimi spostrzeżeniami. W zgodnej opinii dziennikarzy, Sony udało się zbudować konsolę, która nie tylko świetnie wygląda, ale także znakomicie sprawdza się w tym, do czego została stworzona.

Komplementów pod adresem inżynierów z Sony pada bardzo wiele. Konsola PlayStation 4 chwalona jest m.in. za design, wyciszenie, wysoką wydajność, świetnie zaprojektowany kontroler i dobrze działającą kamerkę (choć w tym przypadku pojawiają się opinie, że wciąż nie dorównuje ona Kinectowi). Podstawowy zarzut wysuwany wobec nowej platformy to przede wszystkim brak innowacji, które mogłyby zasługiwać na miano przełomowych.

„Ten system został zbudowany dla prawdziwych graczy. Ci, którzy oczekiwali czegoś przełomowego, póki co nie znajdą tu tego. Jest duża szansa, że oprogramowanie platformy pozwoli w przyszłości na większej innowacje (…), ale jak na razie Sony sprzedaje futurystyczne urządzenie z niewielką ilością nowych rzeczy, jakie można na nim robić” - przekonuje Jonathan Cooper z CVG America.

Nowa konsola Sony chwalona jest m.in. za design. - PlayStation 4 - pierwsze opinie o konsoli i recenzje tytułów startowych - wiadomość - 2013-11-13
Nowa konsola Sony chwalona jest m.in. za design.

Serwis Polygon jako jeden z pierwszych zdecydował się wystawić ocenę nowej konsoli, która zdaniem redakcji zasłużyła na 7.5 w 10-punktowej skali. W bardzo obszernym artykule wskazano kilka niedostatków PlayStation 4 jak brak portu IR oraz wsparcia dla bezprzewodowych zestawów słuchawkowych opartych o technologię Bluetooth. Tym, co zaważyło na końcowej nocie jest jednak zbyt mała liczba wartych uwagi gier.

„W PlayStation 4 koncentracja na graniu – i tylko graniu – jest podważana przez odczuwalny brak odpowiedniego oprogramowania. Ten błąd z pewnością można naprawić – więcej i lepszych gier pojawi się na PlayStation 4 – ale w tej chwili to konsola do grania bez gry do polecenia” - podkreśla redakcja serwisu Polygon.

Należy zwrócić uwagę, że nie wszyscy dziennikarze podzielają ten pogląd. Recenzje pierwszych gier na PlayStation 4 jak Killzone: Shadow Fall czy Resogun są dobre lub bardzo dobre. Bardziej rozbieżne oceny zbiera jedynie Knack.

Killzone: Shadow Fall - PlayStation 4 - pierwsze opinie o konsoli i recenzje tytułów startowych - wiadomość - 2013-11-13
Killzone: Shadow Fall

Killzone: Shadow Fall

„Jest piękna. Oszałamiająca. Killzone: Shadow Fall to gra, która sprawia, że poczujecie się szczęśliwi posiadając PlayStation 4. Musi znaleźć się na liście waszych tytułów startowych PS4” - Dale North, Destructoid.

  1. Destructoid – 9/10
  2. Eurogamer – 7/10
  3. Polygon – 5/5
  4. IGN – 8/10
  5. OPM – 8/10
  6. GameReactor – 8/10
  7. EveryEye.it – 8/10
  8. Toronto Sun – 3.5/5
  9. Gamespot – 7/10
  10. Gametrailers – 8.8/10
Resogun - PlayStation 4 - pierwsze opinie o konsoli i recenzje tytułów startowych - wiadomość - 2013-11-13
Resogun

Resogun

„Jeśli myśleliście, że oglądanie burzenia wieżowców w telewizji było fajne, poczekajcie aż ukończycie pierwszy poziom w Resogun (…). To mogłoby z łatwością zastąpić techniczne demo z fioletowymi pastylkami spadającymi na Ziemię, jakie Sony pokazało podczas prezentacji PS4. Jest imponujące” - Jason Killingsworth, CVG.

  1. CVG – 9/10
  2. GameSpot – 8/10
  3. Eurogamer - 8/10
  4. IGN - 9.0/10
  5. Official PlayStation Magazine – 9/10
  6. Destructoid – 9.5/10
  7. GameTrailers – 8.1/10
Knack - PlayStation 4 - pierwsze opinie o konsoli i recenzje tytułów startowych - wiadomość - 2013-11-13
Knack

Knack

„Kiedy skończycie z upiększonymi wersjami wielkich marek, dojdziecie do wniosku, że chcecie wrócić do Knack. Ma swój urok i serce, a ponadto oferuje mnóstwo dobrej rozgrywki” - Matt Helgeson, GameInformer

  1. Eurogamer – 4/10
  2. CVG – 6/10
  3. Everyeye.it – 7/10
  4. Polygon – 6/10
  5. Destructoid – 7/10
  6. Joystiq – 1.5/5
  7. Game Informer – 8.25/10
  8. Game Trailers – 5/10
  9. Gamespot – 4/10
  10. PlayStation Nation – 8/10
  11. Games Radar – 2.5/10
  12. Gamer.nl – 6/5/10
  13. Rev3Games – 3.5/10
GOL Newsroom

Zapraszamy Was do polubienia profilu Newsroomu na Facebooku. Znajdziecie tam nie tylko najciekawsze wiadomości, ale i szereg miłych dodatków.

Centrum PlayStation 5 - Wszystko o konsoli i jej grach