Heh, a tak niektórzy byli pewni jak to nie wyjdzie, a i wszyscy Ci, co czekają, to naiwniacy czy też "pelikany", czyż nie? ;)
edit: mała kompilacja na szybko, bo po tym całym śmianiu się z innych w licznych wątkach, to też wypada to prześmiesznie
Oby tylko tego nie zlewaczyli na modłę serialu Wokeflixa.
Chwila... chwila... Czemu ten potwór z tyłu wygląda jak Eskel z serialu?
Oby nie przyszły im do głowy żadne głupie pomysły...
Przy okazji lekcja na przyszłość (gdyby ktoś jeszcze takiej potrzebował), by nie traktować słów deweloperów do końca poważnie. Pamiętacie, jak się zarzekali że "Krew i wino" to ostatni rozdział historii Geralta i że ta jest absolutnie i definitywnie zakończona i nie wrócą już do niej?
Jak to "brak wsparcia dla Windows 10 i dysków HDD"?😮
"Pamięć VRAM: 6 GB
Pamięć RAM: 12 GB"
Geniusze optymalizacji.
11 letnia gra ma wymogi jak 3 letnia xD
Pomijam to że już lecę pobierać grę w wersji PS5 specjalnie po to by ograć ten dodatek (nie chcę zaśmiecać mojej listy trofeów tą samą grą). 11 lat temu skończyłem tą grę na PS4 z DLC i nie zamierzam do niej wracać, prędzej obejrzę filmiki na YT.
Pomijając to, że nowsza gra Cyberpunk nie doczekał się planowanego drugiego dodatku DLC.
W końcu Dexterek przestanie płakać na zasadzie małego dziecka, że o czymś marzy i żeby to dostać to wmawia sobie, że tego nie ma.
Ciekawe, że dodatek tylko na Windows 11 będzie.
Żebyście się nie zawiedli. Po komentarzach widać, że mnóstwo ludzi zapomniało, że CDP od dawna nie jest tym CDPem, który wydał W3 wraz z dodatkami.
Wstrzymajcie konie Panie i Panowie!
No i nic jeszcze nie wyszło. Poczekamy zobaczymy. Ceny też jeszcze nie znamy. A zażyczą sobie, oj, zażyczą, za może trzy-cztery godziny gry. Tego też nie wiemy.
i co tam wszystkie niedowiarki , usuwanie kont chyba bedzie co
CDP RED zapowiedziało również aktualizację wymagań systemowych:
https://support.cdprojektred.com/en/witcher-3/pc/sp-technical/issue/2973/upcoming-changes-to-minimum-requirements-for-the-witcher-3-wild-hunt
Dla mnie "must have". Uwielbiam. Szkoda, że dopiero w 2027 r., ale z drugiej strony będę miał czas, żeby wsiąknąć w GTA 6😁
Ło keirwa, jeszcze z tydzień temu się śmiałem min. z waszej redakcji że takie słabe ploty rozpowiadacie. Przyznaję się do błędu i cóż czekam na premierę :D
W końcu Dexterek przestanie płakać na zasadzie małego dziecka, że o czymś marzy i żeby to dostać to wmawia sobie, że tego nie ma.
Ciekawe, że dodatek tylko na Windows 11 będzie.
No właśnie takim jesteś właśnie dzieciakiem najpierw sam promujesz ten dodatek po czym po pewnym czasie nastukałeś chyba kilkadziesiąt komentarzy, że żadnego dodatku nie będzie i, że wszyscy cię oszukali aby na samym końcu znowu cieszyć się jak dziecko.
CDPR chyba jest już teraz bardzo zadowolony z prac Fool's Theory nad remakiem Wiedźmina 1, że daje im tak trudną rzecz, jak zrobienie nowego dodatku do swojej złotej kury. ;)
Chwila... chwila... Czemu ten potwór z tyłu wygląda jak Eskel z serialu?
Oby nie przyszły im do głowy żadne głupie pomysły...
Wczoraj nawet chciałem dodać, że obstawiam premierę jakoś za rok, czyli po ostatnim sezonie tego paszkwilowego serialu.
Dali kiedyś rzeczy z niego, więc może są tam w jakiejś komitywie z twórcami a głodni ludzie rzucą się po zakończeniu serialu.
Ci, którzy lubią.
Potwór i tytuł sugeruje, że skupi się na połączeniu z sagą Ciri zapewne i będzie o starych bóstwach/potworach.
Tak w sumie to wolałbym to jako osobną grę, bez instalowania na W3. Z drugiej strony KiW to prawie osobna gra, bo przeskakujemy na inny teren. Tyle osobna gra miałaby nowe możliwości. Zobaczymy co wymyślą i jak to połączą.
Kto nie wierzył temu teraz głupio, a kto wiedział, ten się tylko uśmiecha.
Nigdy nie wątpcie w Borysa Najspolaka - The Best Polish Insider 😎

Heh, a tak niektórzy byli pewni jak to nie wyjdzie, a i wszyscy Ci, co czekają, to naiwniacy czy też "pelikany", czyż nie? ;)
edit: mała kompilacja na szybko, bo po tym całym śmianiu się z innych w licznych wątkach, to też wypada to prześmiesznie
Czasami lepiej jest siedzieć cicho i nie pisać teksty typu "nie będzie", albo "będzie na 100%", jak nie ma 100% pewność co do info z wiarygodnych źródeł (podpowiem - od samych twórcy/wydawcy gier, nie youtuberzy "eksperci" itd.). W ten sposób oszczędzi wstydu.
Nooo, i to jest prawdziwy Wiedźmin!:) Bo ta 4 co ma byc, to nie wiedźmin, tylko granie jakimś "blond inkubatorem".
Super wiadomość i fajnie, ze dopiero w przyszłym roku premiera, to może akcje konkretniej spadną, to się dokupi.;)
Ale będzie pograne... brak wsparcia dla windows 10. Nie zamierzam robić przesiadki na win 11.
Komentarze tutaj to złoto, od razu humor lepszy xD
A że dodatek to super, w końcu go oficjalnie zapowiedzieli, ale że premiera w 2027 ? dajcie spokój kto to słyszał, później niż takie GTA 6 ? phi, miejmy nadzieję że będzie chociaż wielkości krwi i wino (nowy obszar itp.)
Obstawiam, że to będzie największy dodatek, większy niż dwa pozostałe.
Wychodzi na to, że nowy dodatek będzie powstawał minimum 2 a może i 3 lata. W skrajnym wypadku dawałoby to sześciokrotnie dłuższy czas prac niż w przypadku poprzednich dodatków. I to na już gotowej i dopracowanej podstawce.
To może być naprawdę ogromna produkcja. Nie tylko jak miarę dodatku, bo już Krew i Wino była taką całkiem sporą, samodzielną grą.
Możemy więc założyć, że nad trzecim dodatkiem pracuje zespół przynajmniej w połowie tak liczny, jak ten który był odpowiedzialnym za stworzenie obu poprzednich dodatków. Możliwe jednak, że jest on większy jeśli weźmiemy pod uwagę zaangażowanie ludzi z CDP RED oraz potencjalny wzrost liczby pracowników Fool's Theory przez ostatnie ponad pół roku. Trzeba też pamiętać, że gra jest obecnie dużo bardziej dopracowana niż w momencie rozpoczęcia prac nad Sercami z Kamienia a wydajność pojedynczego pracownika nie skaluje się 1:1 przy coraz większym zatrudnieniu. No i mamy dużo dłuższy czas produkcji.
W wersji minimalistycznej, mamy połowę zespołu odpowiedzialnego za stworzenie zarówno Serc z Kamienia jak i Krwi i Wina, którzy będą mieli dwukrotnie więcej czasu na produkcję. Czyli powinno się to w miarę wyrównać, na korzyść nowego dodatku.
W wersji maksymalnej, mamy porównywalnie duży zespół, który dostaje trzy razy więcej czasu na stworzenie kolejnego dodatku, w porównaniu do dwóch poprzednich.
Rozsądnie jest więc zakładać, że otrzymamy coś wielkości Krwi i Wina (chociaż nawet wersja minimalistyczna daje ilość prac potrzebnych na stworzenie OBU dodatków). W wersji turbooptymistycznej, możemy oczekiwać czegoś większego od obu poprzednich dodatków.
(Dla porównania warto też napisać, że Krew i Wino ma 14000 linii dialogów i około 90 zadań a gra podstawowa ma około 43000 linii dialogów i ponad 270 zadań)
Jednocześnie trzeba pamiętać, że W3 oraz dodatki powstawały w czasach, gdy zabójczy crunch był normą a od tego czasu CDP mocno poluzował tempo i nacisk na pracowników (a Fools Theory powstało m.in. z niezadowolenia warunkami pracy w CDPie).
Dodatkowo warto dodać, że Community Manager CDPu tak określił różnicę między DLC a rozszerzeniem: "Sure thing! For us at CDPR, DLCs are small pieces of content we release for free — like the additional outfits for The Witcher 3: Wild Hunt. Expansions, on the other hand, are major pieces of content providing lots of hours of gameplay, including new story, characters, etc."
Liczę więc na "Krew i Wino+" niż na "Serca z Kamienia" pod kątem rozmiarów. Aczkolwiek REDzi lubią zaskakiwać i taki dodatek na 60+ godzin rozmiarów obu poprzednich razem wziętych wcale nie jest wykluczony...
Jak to "brak wsparcia dla Windows 10 i dysków HDD"?😮
Dysk HDD to w ogóle pradziadek.
A jako użytkownik Win 11 od jakiegoś czasu to osobiście nie widzę, żeby ten system był jakkolwiek gorszy, inny troszkę po prostu, ale szybko się idzie przyzwyczaić. Acz widząc tak emocjonalną wiadomość "Ja tam na 11 nigdy nie przejdę, nigdy" to chyba nie ma o czym rozmawiać bo cokolwiek nie powiedzieć to będzie źle xd
Szczerze mówiąc byłem pewien, że te plotki o dodatku to skończone brednie. A jednak nie... dziwi mnie tylko data premiery, dopiero 2027? To oznacza że Wiedźmin 4 jest jeszcze głęboko w lesie, bardzo głęboko...
Ja tam nie jestem jakimś turbo wielkim fanem Wiedźmina 3, ale za to Cyberpunka (w jego obecnej formie) uważam za grę wybitną, więc dodatek chętnie sprawdzę. Nie dlatego, żebym jakoś bardzo tęsknił za Geraltem, tylko właśnie bardziej dlatego, że mnie ciekawi jak bardzo to, czego się nauczyli przy produkcji Cyberpunka będzie miało wpływ na Wiedźmina 4. Liczę, choćby, że walka, świat i eksploracja zyskają mocnego boosta, bo akurat te elementy mnie w W3 zawiodły.
Miałem nadzieję, że to będzie pretekst do Witcher 3 - Switch 2 Edition... Ale skoro jeszcze rok czekania, to może jakieś rzeczy w tym kierunku się wydarzą? Tak czy siak, fajna wiadomość :)
Czyli co? 2027 - DLC Pieśni Przeszłości, 2028 - Wiedźmin 4, 2029 - Wiedźmin Remake? 🤔
Z drugiej strony, szykuje się tyle wiedźminów w najbliższej przyszłości - Dodatek, Remake, 4,5,6, pewnie dodatki pomiędzy, MMO... że trochę odmiany w postaci CP się przyda.
Wiedźmin 4 2029
a ludzie wierzyli w wiedźmina 4 2027 a dostali kupsztala w twarz kekw
A konsole wyjdą na 2028 r. To że płaczków nie stać na nowe komponenty to nie znaczy że $ony i M$ zrezygnują z sprzedaży. Podbiją cenę do 5000 zł bez napędu i tyle. Skoro ludzie kupowali PS5 za 3600 zł w 2023 albo PRO po 3800 zł, to myślisz że ludzie nie kupią za 5000 zł? XD Jak narkomani GTA VI już kupują te przestarzałe konsole bo nie wytrzymają premiery na PS6 i PC xD
W końcu zapowiedzieli, ale to oznacza, że ten dodatek będzie ogromny.
On powstaje od minimum 2024r.
Serca z Kamienia oraz Krew i Wino wyszły w rok od premiery podstawki. Wiadomo, że były tworzone podczas produkcji podstawki, ale z oficjalnych wypowiedzi ludzi, to Serca z Kamienia powstały w 9 miesięcy, Krew i Wino pewnie z 1,5r. Tutaj mamy kilka lat i ponad 100 osób.
Patrząc na Cyberpunka 2.0, to większe zmiany do podstawki nie są niemożliwe.
Nie wiemy dokładnie kiedy w 2027 to wyjdzie, ale spokojnie można założyć, że ten dodatek powstaje 2,5r.
Ponad 100 osób pracuje nad dodatkiem do gry przez tyle lat, nie wierzę, że to będzie mniejsze od Krwi i Wina.
"Pamięć VRAM: 6 GB
Pamięć RAM: 12 GB"
Geniusze optymalizacji.
11 letnia gra ma wymogi jak 3 letnia xD
Pomijam to że już lecę pobierać grę w wersji PS5 specjalnie po to by ograć ten dodatek (nie chcę zaśmiecać mojej listy trofeów tą samą grą). 11 lat temu skończyłem tą grę na PS4 z DLC i nie zamierzam do niej wracać, prędzej obejrzę filmiki na YT.
Pomijając to, że nowsza gra Cyberpunk nie doczekał się planowanego drugiego dodatku DLC.
Via Tenor
No nie.
Tylko że do tego czasu, od tych 11 lat, wprowadzili kilka łatek, aktualizacji, dodali RT, HDR, poprawili wiele elementów graficznych, tekstury w grze są teraz znacznie lepsze, więc i wymagania się zmieniły.
Mam grę na dysku, wróciłem po latach, to wiem co mówię :)
I tak, mimo 11 lat, gra wygląda teraz bardzo ładnie, choć jest już "drewniana" i bez niektórych modów na start ani rusz i gra się znacznie przyjemniej.
Ciekawe jak moderzy dostosują swoje mody pod nowym dodatek i nową wersję gry.
Po drugie, mądralo, jak nabijesz choćby 1 trofeum z DLC to nie masz możliwości skasownia trofeów z listy
A po trzecie geniuszu, nie widzę żadnych przeciwskazań by to wydać jako stand alone - jak to wydają jako produkt wymagający pobrania podstawki + DLC to większość graczy oleje temat. Ty sobie wracaj do 11 letniej gry jak masz ochotę, ale niech nie zmuszają innych do pobierania zawartości którą ograli 11 lat temu.
Oby tylko tego nie zlewaczyli na modłę serialu Wokeflixa.
12 lat po premierze dodatek, no ładnie. Może R* zamiast GTA VI to wyda dodatek do GTA V? xD
Strach się bać o stan techniczny, już aktualizacja next-genowa sprawiła, ze W3 technicznie był w dużo gorszym stanie niż wcześniej, ciekawe co będzie teraz.
O panie w mordę jeża, to dowalili. I ponownie mam usłyszeć Pana Jacka w roli Geralta? Cudownie. Dawać mi to raz dwa.
Żebyście się nie zawiedli. Po komentarzach widać, że mnóstwo ludzi zapomniało, że CDP od dawna nie jest tym CDPem, który wydał W3 wraz z dodatkami.
Wstrzymajcie konie Panie i Panowie!
No i nic jeszcze nie wyszło. Poczekamy zobaczymy. Ceny też jeszcze nie znamy. A zażyczą sobie, oj, zażyczą, za może trzy-cztery godziny gry. Tego też nie wiemy.
W takim razie trzeba ograć grę jeszcze raz. Bardziej czekam na ten dodatek niż na GTA VI :D
Od początku byłem team 'In Borys we trust!' ;) A to z tego powodu, że jego źródło musiało być konkretne i co więcej to pewnie był kontrolowany wyciek, bo Borys jest raczej zbyt poważnym człowiekiem, żeby chlapać ozorem jakieś ploty.
Co do dodatku, myślę, że nawet jeśli to miało być pierwotnie małe DLC na kilka godzin, medialny szum wokół tego dodatku zmusi CDP do dopieszczenia tego projektu.
i co tam wszystkie niedowiarki , usuwanie kont chyba bedzie co
znając redów to premiera za dwa lata i poprawianie błędów następny rok, historia lubi się powtarzać
To dobra wiadomość. Co za miła niespodzianka. Dobrze jest widzieć Geralta z powrotem. 😍👍
Pytanie tylko brzmi, czy trzeci DLC będzie lepszy, albo w równej jakość co 2 poprzednie DLC, nawet jeśli pracują nad tym sami weterani? W końcu była długa przerwa. Ostatni DLC do Wiedźmin 3 ukazał się w 31 maja 2016. Czyli minęło prawie 10 lat, a to już duży kawał czasu. Pożyjemy i zobaczymy. Jaki czas bardzo szybko leci.
Z niecierpliwością czekam na pierwszy zwiastun dodatku, bo filmowe zwiastuny Wiedźminów wyrywają z butów 😍
Każdego dnia na Gry-Online po dniu ujawnienia dokładnej premiery dodatku: "Na X dni przed premierą dodatku, Cd Projekt Red..." 😂
Przy okazji lekcja na przyszłość (gdyby ktoś jeszcze takiej potrzebował), by nie traktować słów deweloperów do końca poważnie. Pamiętacie, jak się zarzekali że "Krew i wino" to ostatni rozdział historii Geralta i że ta jest absolutnie i definitywnie zakończona i nie wrócą już do niej?
No to trzeba zainstalować W3 i robić nowego save'a... Tylko mi roboty dodali, dzięki CDP.
Nie jestem zadowolony, co z osobami posiadającymi na chwilę obecną "kompletna edycję". Grę ograłem już 2 albo 3 razy (ponad 300h ) i po tylu latach wracać znowu. (bo będzie mnie klucz w oczy spadek procentów ukończenia)
Kwintesencja steamiarza/soniarza grającego w launchery, a nie gry xD Zamiast się cieszyć z dodatku to ten się przejmuje jakimiś cyferkami, które nikogo zdrowego na umyśle nie obchodzą. Potem się dziwić skąd się biorą ci wszyscy fanatyczni wyznawcy grubego, broniący niczym ojczyzny jego przymusowej apki do odpalania gier.
No i moze ton komentarza nie wskazuje na to ale i tak sie nawet ciesze bo wieśka 3 uwielbiam i w sumie dlc byłby dobrym powodem do planowanego ogrania ponownie gry.
Po tych wszystkich doniesieniach to zakładałem, że to będzie shadow drop albo niespodzianka za parę dni, a nie, że do przyszłego roku trzeba czekać. Trochę beka.
Dobra, ujawnili ten 2027, ale ciekawi mnie to, w którym kwartale się pojawi. Jeśli to początek roku to szybko zleci 🙂
Szkoda że te bęcwały nie wydali od czasów Wiedźmina 3 jakieś innej, nowszej gry, która została ostro poprzecinana z zawartości i pozbawiona drugiego planowanego DLC.... lepiej dać nową zawartość do starszego produktu... geniusze.
Na pewno zagram, choć jakoś nie czekam. Wiedźmin 3 to dla mnie średniak, ze spoko fabułą, choć w sercach z kamienia bardzo dobrą.
No robią bo wiedzą, że dużo ludzi nie kupi na premierę W4 gdzie Geralta i stare ekipy nie ma.
Mnie ciekawi ten skok wymagań, to jest przecież dodatek a nie jakiś remake. Rozumiem,że wymagania mogły skoczyć ale aż tak?Podkreślam,że mówimy o dodatku do gry której wymagania podstawowe jednak są mniejsze (12 GB ramu zamiast 8 i 6gb grafika zamiast 2). Oczywiście fajnie,że dodatek się pojawi. Jednak równocześnie pojawia się pytanie - czy to oznacza,że W4 w przyszłym roku się nie pojawi? Czy dodatek to będzie równocześnie " kampania marketingowa", czyli on wyjdzie w pierwszej połowie roku a pod koniec W4?Wiadomo nikt nie obiecywał,że W4 wyjdzie w 2027 tylko było powiedziane,że " najwcześniej", jednak z tego wynika,że chyba 2028 to jest najbliższy termin ( chyba,że jak pisałem - dodatek to jest taka " kampania reklamowa")❓
To jest chwila radości, ale później nadejdzie chwila smutku. Bowiem dalsza przygoda Geralta skieruje wszelkie oczy na Ciri. On sam zaś najpewniej zostanie uśmiercony...
Oj, mam nadzieję, że to nie spojler.
Śmierć to nie jest koniecznie zły koniec dla bohatera.
(SPOILER z książek)
Przypominam, że Geralt zginął już w książkach!
Więc i tak dostał kolejnych kilka lat życia w grach. Jeśliby zakończyli równie dobrze jak to zrobił Sapkowski, a może nawet zrobili pewien łuk i wrócili do tego wątku - Geralt który wrócił ale i tak koniec końców jego los musi skończyć się gdzieś tam... na wyspie jabłoni...
Ale z drugiej strony... Mogliby ładnie wrócić do książek i jednocześnie pięknie skończyć historię Geralta.
Cofam wszystko co złego napisałem po 19-5-2026 na temat tych którzy obiecywali trzeci dodatek czyli na ,,dziennikarzy'', do tej daty jeszcze wierzyłem ale wiarę straciłem tutaj po kilku komentarzach innych graczy.
Jeżeli dlc wychodzi 2027 rok to czwórka już wiadomo że przesunięta, remake jedynki od Folls theory też i owszem choć obym się mylił.
DLC na 70gb sdd czy cała pojemność gry bo teraz z dwoma Krew i Wino i Serca z Kamienia jest 61,18gb.
Po trzykrotnie przesuwanej premierze Cyberpunk 2077 nic mnie już nie dziwi. Grę kupiłem gdzieś w lutym 2020 roku na kwietniową premierę, a zagrałem dopiero w grudniu 2020 roku.
Ło Jezuuu... Jeszcze więcej tego samograja z mechanikami na poziomie gierek dodawanych do płatków śniadaniowych? Cudownie.
Ale za to wszyscy fani trzecioligowych fabuł fantasy, w których od biedy trafi się dobry dialog pewnie zachwyceni 🤣 Podobnie jak GOL, który teraz będzie mógł bić rekordy w produkcji gówno-newsów.
Gerwant gołod*piec znowu rusza na wiedźmiński szlak po końcu wolnizny
spoiler start
Czekać na pierwsze recenzje i nie dać się nakręcić bo hype przekroczy po raz kolejny GRANICĘ MOŻLIWOŚCI
spoiler stop
Dodatek po tylu latach od ostatniego to niemałe wydarzenie i bardzo dobrze że powstanie, ale: jeśli będzie to po prostu nostalgiczny mission pack na mechanikach i tym samym szkielecie co W3 + dwa stare dodatki, to zawsze będzie to lepsze niż brak trzeciego, ale jednak chciałbym żeby trochę przypucowali tu i ówdzie, dodali jakieś swieżynki, zaskoczyli czymś więcej. Licznik w W3 zatrzymał mi się koło 500nej godziny już dobrych parę lat temu, parokrotnie próbowałem wrócić i doceniam tą enhanced wersję, ale mimo wszystko teraz już trochę ciężko gra się w tą wybitną poza gameplayem grę. Biały Sad rozgrywam jeszcze z przyjemnością, a chwila w Velen i czar trochę pryska.
No jestem zawiedziony komentarzami.....Tyle postów i nikt nie narzeka, że dodatek nie wychodzi na PS4 i Xbox One? Nie do pomyślenia....Wchodziłem tutaj z myślą, że będzie lawina płaczu, a tutaj zonk.
Ale tak serio to mega mnie to cieszy. Jako giga fan Wiedźmina 3, który dla mnie jest jedną z najlepszych gier ever to już nie mogę się doczekać, aby poznać nowe przygody. Nawet jeśli to będzie krótki dodatek to warto. Aczkolwiek patrząc na jakość produkowanych dodatków przez CDP Red to nie ma się czego bać. W końcu potwierdzili. Teraz wraz z dodatkiem mogliby zrobić aktualizacje pod PS5 Pro tak jak pięknie zaktualizowali CP2077.
Zapowiedź jakoś nie wyszła im na dobre. Akcje CDP Red poleciały dzisiaj 8% w dół.
Ciekawe jak długi będzie ten DLC w stosunku do dwóch poprzednich, oby nie był na 5h. Ogólnie chociaż jestem bardzo zadowolony to także bardzo sceptyczny. CDPR to nie są już te same osoby które tworzyły poprzednie DLC i mam obawy że zabraknie tutaj tego za co pokochaliśmy W3. Nie napawa optymizmem współpraca z zewnętrznym studiem, mam flashbacki ze zmierzchu bogów i gothica arcanii xD
Via Tenor
A jednak, myślałem że to będzie tylko legenda lecz dzieje się to naprawdę. Cieszę się jak co dostało wymarzoną gierkę, tylko troszkę serduszko boli że dodatek ominie mojego Switcha gdzie z wielką frajdą przeżywałem przygody z Geraltem.
Redzi jesteście git, skoro takie rzeczy się dzieją to może niedługo Valve też nas zaskoczy zapowiedzią Half-Life 3?
Oni będą chcieli za to jakiś pieniądze? No to powodzenia życzę.

Aż się pewien mem przypomniał xD
Raczej cena nie będzie za ten dodatek duża, a jak ma być większy od krew i wino, to zrozumiałe chyba xd
Jeśli uda im się sprawić, że człowiek znowu będzie się tak dobrze bawić jak przy poprzednich dodatkach to śmiało mogą sobie tyle zażądać.
Nie wiem co ma do tego fakt, że gra ma 11 lat. Gdyby wyszła dzisiaj to może nie byłaby takim przełomem jak była wówczas, ale nie odstawałaby znacząco od współczesnych produkcji.
CDP RED od lat sprzedaje W3 po bardzo niskich, śmiesznych wręcz cenach, budując tym samym rozpoznawalność marki, wśród osób, które może nie zapłaciłyby pełnej ceny, ale za 30 zł się skuszą.
Bo tak naprawdę cena gry nie bierze się w pierwszej kolejności z tego ile dana gra ma lat, ale z tego ilu konsumentów jaką cenę jest gotowa zapłacić. Na premierę kupują ci, którzy gotowi są zapłacić np. 199 pln, po kilku miesiącach ci co 169 pln, potem 99 etc. na końcu kupują ci którzy nie są już zainteresowani, ale za te kilkanaście złotych się skuszą żeby spróbować. Wielu z nich się wciągnie...
Wiedźmin 3 do dzisiaj jest warty sporo powyżej tych 100 zł które kosztował na premierę. To, że nikt by go w tej cenie nie kupił wynika z tego, że ma pod nosem tańsze oferty. Ale gdyby np. zaprzestano generowania nowych kluczy..? Tak jest chociażby w przypadku Wojny na Północy, która kosztuje dziś koło 600 zł mimo, że jest od Wiedźmina 3 sporo starsza. Gdyby nagle to samo stało się z Dzikim Gonem, to gwarantuje, że ceny by wzrosły. Nie mówiąc już o tym, że zapotrzebowanie już dawno jest zaspokojone wśród tych, wśród których popyt jest największy - zagorzali fani już dawno mają tę grę na koncie, często nawet na kilku.
Obecnie niska cena Dzikiego Gonu nie wynika z tego, że gra jest mało warta. Wynika z tego, że jest obecnie skierowana do ludzi, którzy są grą średnio zainteresowani.
Pieśni Przeszłości są skierowane do tych 60 mln ludzi, którzy już dawno podstawkę kupili i są spragnieni nowych treści w tym świecie. I oni są gotowi zapłacić naprawdę dużo za to by na kilkanaście/kilkadziesiąt godzin wrócić do doświadczenia sprzed lat.
A jak już kupią wszyscy gotowi zapłacić te 99 (jak podejrzewam), to się obniży cenę dla tych co są gotowi kupić za 79, potem 49, potem 14.99 itd. Aż znowu dojdzie do poziomu, gdy ktoś kto coś tam słyszał o W3, zobaczy grę na wyprzedaży za 9.99 i stwierdzi, że dopłacić te 5 zł za jeszcze jeden dodatek do zestawu.
Natomiast co do podstawki, to raczej spodziewałbym się, że jej cena nawet trochę podskoczy. Pojawi się nowy dodatek, patch, usprawnienia techniczne i sporo marketingu, więc w oczach przeciętnego gracza wartość Dzikiego Gonu jako takiego też wzrośnie. A za jakiś czas wydadzą kolejną edycję kompletną, która będzie "domyślną" edycją i ta już będzie sobie trzymać cenę, której podstawka już dzisiaj nie trzyma.