Komentarze do opinii: To nie jest lista najlepszych gier na Amigę 500. To lista tych, które zostały ze mną na zawsze

Forum Gry Zręcznościowe
Dodaj komentarz
16.06.2026 13:38
Grifter
1
2
odpowiedz
Grifter
56
Generał

Jestem Amigowcem na zawsze, więc tytuły mi są znane i kochane.
Jest ich zresztą o wiele więcej - Another World, Cannon Fodder, SuperFrog, Wings, Turricany i cała reszta :)

post wyedytowany przez Grifter 2026-06-16 13:38:50
16.06.2026 14:05
T_bone
2
odpowiedz
T_bone
281
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Z wyścigów Amigowych zaliczyłem co najmniej pierwszego Lotusa, Jaguar XJ220, Fire & Forget 2: The Death Convoy i Test Drive 2.

16.06.2026 14:12
3
odpowiedz
rziurziu
41
Pretorianin

brakuje "Frontier: Elite 2", bo przede wszystkim gra 3D, choć oczywiście Amigę kojarzy się głównie z 2D i pięknym pixel artem, który w tamtych czasach był top grafiki :)

16.06.2026 14:24
Elder Statesman
4
odpowiedz
Elder Statesman
14
Centurion

No i mi wjechała nostalgia... Lista zacna - szczególnie dobrze wspominam Wings of Fury, była też inna gra z tego gatunku, ale ze współczesnymi samolotami - JetStrike. Faktycznie jednak jest to lista gier raczej z niskim progiem wejścia (poza Centurionem) - a próby rozpracowania gier bez instrukcji, poradników i ze słownikiem pl-ang ang-pl na kolanach to była osobna rozrywka sama w sobie, nie do odtworzenia we współczesnych warunkach. Z takich gier szczególnie ciepło wspominam A-Train, 1869, Reunion, PowerMonger, Ishar...
Ale jak sobie przypomnę tę żonglerkę dyskietkami... No i nostalgia mi przeszła.

16.06.2026 14:26
5
odpowiedz
zdzisios115633
5
Legionista

Kurde, tylko mi brakuje tu Mega lo Manii?

16.06.2026 15:02
6
odpowiedz
rziurziu
41
Pretorianin

z Monkey Island uczyłem się angielskiego, dziś jak gra nie wyjdzie po polsku to niektóre bardziej bucowate dzieciaki się obrażają i nie grają

😁

Forum Forum Gry Zręcznościowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl