Jeszcze kilka lat temu, niewątpliwie rzucałbym się rejtanem, w komentarzach, teraz jedynie wzruszę ramionami.
Sony, nie gasi światła, jako pierwsze korpo, raczej jako jedne z ostatnich.
Trendy są nieubłagane - pamiętam jeszcze płyty gramofonowe, gdzieś na strychu walają się też kasety i płyty CD. Nic to, ja stary dziad korzystam głównie ze Spotify, na telefonie. W kompach, od dawna, nie mam napędów DVD. Mam pokaźną kolekcję płyt DVD i BlueRay, ale ostatnie lata, to już 100% serwisy streamingowe- choć jakość jest przecież gorsza (kompresja).
Gry na PS5? Wspaniałe Ghost of Yotei zakupilem na płycie, używkę. Tym samym moja epicka kolekcja gier płytowych na PS5 wynosi dwie sztuki (premierowe KCD II też mam w wersji fizycznej). Reszta to cyfra - taniej (mnóstwo promocji) i szybciej (kopiowanie danych z płyty to mordęga, po sieci idzie ekspresowo).
Nie dziwię się młodszym pokoleniom i ich nie winię - wielu zwyczajnie może nie pamiętać, że istniało kiedyś coś takiego, jak nośniki fizyczne.
Ja też kupuję już od lat wersje cyfrowe, ale tu bardziej chodzi o wybór. Gry na płycie to jednak gry na płycie i możesz w nie graj jak chcesz i kiedy chcesz. Plus też jest taki, że wersje cyfrowe muszą mieć niższe ceny bo jest rynek wtórny wersji fizycznych. Teraz coś czuję będzie patologia z tymi cenami gier cyfrowych na konsolach. Ja w następnej generacji chyba kupię Xboxa, tam przynajmniej można kupić klucz na tych stronkach typu instang gaming. 🤷
Taka trochę hipokryzja - i pewnie co najmniej połowa oburzonych robi dokładnie tak samo. :)
Ani trochę nie jestem zdziwiony :)
ale bomba!!! jestem cyfrakiem od wielu lat ale zabranie wyboru uznaję za żenadę
Powodzenia Sony wreszcie cię doigr bez wiernych fanów będą płakać i kwiczeć zamy już takiego jednego daj daj daj jak się skończy to będzie płacz
To było do przewidzenia, no to mamy jeszcze półtora roku albo ściągać gry na PCta i trzymać je na dysku zewnętrznym bo w końcu gry które wychodzą też są na PCe więc po co grać na Pleju
Akurat pudełko z kodem to dla mnie spoko opcja, bo lubię postawić pudełko na półce, ale lubię też wygodę wydań cyfrowych, więc dla mnie to idealne rozwiązanie.
Zastanawia mnie tylko inna rzecz - co z wydaniami na płycie z PS5 i PS4? Nie pogram na PS6 w ramach wstecznej kompatybilności? Chyba że Sony wyprodukuje jakiś dodatkowy zewnętrzny napęd, żeby można było odpalić gry z poprzednich generacji na PS6…
A właśnie a propos wstecznej kompatybilności to co tam wiadomo o tej konsoli? Czy ma w ogóle wspierać wsteczną kompatybilność? Jeśli tak to faktycznie jak mieliby rozwiązać problem z płytami poprzedniej generacji? Oj obawiam się, że nawet jakby była wsteczna kompatybilność, to niestety pewnie powiedzą coś w stylu "a uj wam w dp, tylko cyfry z poprzednich generacji można odpalać, a nie z fizycznych nośników. Płaczcie i płaćcie". Najzwyczajniej oleją.
Pierdyliard osób udających że jeszcze kupowali fizyczne nośniki by być fajnymi za 3... 2... 1...
Na pewno bunt zwolenników pudełek nie zaszkodzi Sony. Zaszkodzić im może szastanie kasą, bak dobrych gier no i ceny sprzętu - PS6 to będzie minimum 6k zł.
Nadal zzostanie granie na kanapie i plug and play :) Wiem, dla ludzi z PC to żadna zaleta, ale chyba sporo jest takich którzy bardzo cenią pozornie ekskluzywną dla konsol wygodę. W nich zresztą celował Steam Machine
"Jak wynika z danych finansowych, sprzedaż gry Marvel's Spider-Man 2 w ciągu pierwszych sześciu miesięcy osiągnęła pułap 11 milionów egzemplarzy, a do listopada 2025 roku wynik ten wzrósł do 16 milionów kopii na konsoli. Ponad 700 tysięcy sztuk znalazło dodatkowo swoich nabywców w wersji na platformę Steam. Przez cały ten czas lwia część przychodów firmy pochodziła z dystrybucji cyfrowej, która w ujęciu globalnym stanowi obecnie dominujący trend."
Źródło: BBC. Ale wiadomo, newsy hakerów z plotkarskich portali o grach są ważniejsze.
Wyjątki zdążają się na jakichś lokalnych rynkach, typy UK gdzie pudełka mają spory udział. Ale w skali globalnej wygląda to zupełnie inaczej.
A miałem kupować ps6, no nic dociągnie się do końca ery ps5 i złoży się mocnego peceta
Czy to znaczy że Wiedźmin 4 nie wyjdzie na płycie? :(
A na co ci pusta płyta z drm, gdzie całą grę pobierasz?
Jedynym argumentem jest kolekcjonowanie/odsprzedaż.
jeśli już ktoś pisał to sorry, ale mnie interesuje informacja czy zakup takiego pudełka z kodem do gry w psstore jest przypisana do konta, czy można go odsprzedać drugiej osobie, czy też będzie to ograniczone jak w przypadku steam 5 kont aktywacji dziennie, bo ciekaw jestem w którym kierunku to pójdzie. Dla graczy najgorzej jak 1 kod = 1 konto - zrodzi to patologie kilkudniowego dostępu do konta przez różne firmy, bo 90 % Polaków nie stać żeby kupować każdą b.dobrą gre od sony za 80 $
Ja zawsze znajomym na urodziny gry kupuje. Jak im dam puste pudełko z karteczką to mnie wyśmieją.
Patrzę na zamieszanie i Sony chyba nie tyle się pożegnało z grami na płytach, co z byciem 2 najlepiej sprzedającym konsole producentem za Nintendo.
Asha ma teraz z Helixem dosłownie wystawioną piłkę na pustą bramkę - wystarczy że da do niego napęd i to Sony będzie tym cienko jadącym producentem nie Xbox.
Biorąc pod uwagę, że MS już od jakiegoś czasu części nawet SWOICH gier nie wydaje na płycie, to zapewne teraz zmienią zdanie.
PlayStation to było za czasów 1, 2 i na początku 3 później to już równa pochyła i pseudo gry zwłaszcza te ich akcyjniaki TPP z czasów PS4 i teraz PS5 to ta sama nędza tylko w mniejszej ilości.
Jeszcze tak na marginesie to ładna zmowa tam na samej górze gdzie najpierw GTA VI i mocne uderzenie z brakiem płyty, a teraz jeszcze Sony wysyła wszystko do grobu.
to juz definitywna śmierć konsol :D
a co jeszcze lepsze, ceny i tak nie spadną mimo ze nie mają już fizycznych płyt XD
powoli nas (niestety, tez PCtowców) era gdzie nikt nie kupi juz gry poza game passami
Odbierają mi możliwość posiadania kupionych gier i władzy nad nimi odbieram im wszystkie pieniążki, które miały w przyszłości zasilać ich korporacyjne portfele. Przypomnijmy jeszcze o zamknięciu sklepów cyfrowych PS3 i PS Vity. Niezłe kombo odwalili. Ta druga decyzja jasno pokazuje co stanie sie kiedyś w przyszłości z tysiącami które wydajemy i wydawaliśmy na ich cyfrowe gry "dla wygody". Aż chce się napisać hatfu.
Mówiłam od lat, jak chcesz mieć dobrze od Sony to kibicuj Xboxowi i życz mu jak najlepiej. Jak nie czują konkurencji to wychodzi 5 exów na krzyż na generację, ale za to nie będzie fizycznych wydań. Chaos w MS i brak realnej konkurencji ze stromy Steam Machine zaowocowała takim "fantastycznym i proklienckim" krokiem.
Jesli ktos gra tylko na ich konsoli to bedzie niezle stukany po rogach. Zostaje kupic pc a konsola tylko do starych gier i nowych exow ktorych i tak wychodzi tylke co kot naplakal.
Za 2 lata planowałem upgrade PC lub zakup PS6, ale już wiem, że nie ma nad czym się zastanawiać.
Czyli jak 85% graczy kupuje cyfrę na konsolach, a pozostałe 15% pudełka i te pudełka przechodzą przez x osób na rynku wtórnym, to czyja to wina, że korpo podjęło taką decyzję?
🤣
Mam wrażenie , że płaczą tylko ci co nie będą mogli kupić używki i sprzedać po ograniu. zasłaniając się publicznie antykonsumneckimi praktykami korpo XD
A przez takich dostają ci co naprawdę kolekcjonują te pudełeczka jak Rysław.
Smutny dzień dla graczy konsolowych. Na pc mamy to niestety od dawna
Nie chodzi nawet o płyty ale o to że ceny w sklepach cyfrowych rzadko są obniżane i przez większość roku za starą grę potrafią wołać 200 zł, tylko po to żeby obniżyć ją od święta (wyprzedaży) do właściwej ceny za jaką ktoś ją kupi.
Już pomijam fakt ewentualnej pożyczki / odsprzedaży.
RIP.
Naszła mnie myśl, że teraz chyba najlepszym rozwiązaniem jest nie przyzwyczajanie się do posiadanych (lub wypożyczonych w streamingu) gier, muzyki i filmów. Zdaję sobie sprawę z tego, że to droga rozrywka, ale teraz w chwilę można to wszystko stracić, a takie podejście może wywołać dużo mniejszy ból przy stracie tego wszystkiego.
To na ch... mi ta konsola? Naprawdę będzie tylu gotowych kupić PS6 tylko dla paru exów?
Sony ostatnio podejmuje cały szereg złych, antykonsumenckich decyzji - zamykają studia które robią dobre gry, chcą przestać wydawać "ekskluzywne" tytuły na PC, usuwają zakupione filmy, uparcie próbują się wepchnąć w gry-usługi. Wtopili sporo hajsu w nieudane projekty, anulowali produkcję wielu obiecujących gier. Zapowiada się, że PS6 będzie miało rekordową cenę i że tym razem Sony odejdzie od starego modelu sprzedaży (dokładanie do produkcji przez pewien czas, aż koszty nie spadną). A teraz kolejna: nie będą już sprzedawać fizycznych gier.
To jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Żadne z wyżej wymienionych posunięć nie jest uzasadnione zdrowym rozsądkiem, żadna z tych decyzji nie przyniesie im w długim terminie wymiernych korzyści - chyba że o czymś nie wiem?
Wygląda wręcz na coś zupełnie przeciwnego - że przez swoje posunięcia mocno oberwą. Już teraz ludzie wylewają na nich wiadra cuchnących pomyj - i niestety mają w tym słuszność. Sony zachowuje się jakby rządziła nimi banda szaleńców uważających resztę ludzi za bezmyślnych idiotów, którzy łykną wszystko co im sprzedadzą :/
Czyli ostatni bastion białych rycerzy fanbojów Słony pada. Już nie będzie odsprzedaży gier ale opłata za grani online pozostanie hahaha
No i zajebiście, teraz się skupią tylko wydaniach cyfrowych, nie będą tracić kasy na wydania fizyczne i dzięki temu gry potanieją, prawda? Prawda?
To tak jakby benzynę sprzedawała jedna sieć stacji benzynowych. Chcesz jeździć samochodem? Musisz zapłacić za paliwo tyle ile zarządzamy. Chcesz pograć na konsoli PlayStation musisz kupić gry za tyle na ile je wycenimy... Może to szansa dla Xboxa aby był bardziej konkurencyjny...
Via Tenor
Najlepsza konsola to taka, która ma wszystkie gry wbudowane!
Miałem kiedyś PS3, kupiłem tylko po to żeby zagrać w Mortal Kombat 9, bo na PC wtedy nie było i nie zanosiło się na premierę. Gra mnie mocno wciągnęła, ale nie mogłem zrozumieć jak w ogóle można grać na konsoli. Strasznie mi to nie leżało, zwłaszcza ograniczenie do grania tylko na padzie. Po jakimś czasie jednak wyszło MK9 na PC-ta i z nieukrywaną radością sprzedałem konsolę starając się zapomnieć o tym dziwnym epizodzie ;)
Via Tenor
Ale tu wycie i płacz😁😂
spoiler start
już nie zarobisz na sprzedaży płytki 😁😝
spoiler stop
Totalnie się z tym nie zgadzam. To będzie upadek firmy Sony i PS. Wersje cyfrowe Sony może sobie wsadzić w cztery litery. Nośniki muszą być chyba że wprowadzą pendrive. Co jeśli wersja cyfrowa skasuje się to jak ją będzie później można odtworzyć najlepszy jest nośnik można zawsze wracać do tego. Jeśli faktycznie Sony wprowadzi napęd ps6 czy jakiekolwiek później bez napędu optycznego zrezygnuje ze
mam 45 lat. gram od 6 roku zycia. ale to jest chyba moment zeby zmienic hobby.
gram cale zycie na PC + mam PS dla kilku exow i wszystko mam na plytach.
z ta decyzja, zostane przy ps5 i pc i nawet nie mysle o kupnie nastepnego genu, juz mi digitale na pc wystarcza a ja lubie zbierac rzeczy, wiec srodkowy palec dla sony, moich pieniedzy juz nie dostana - nie wypuszczaja exow na z ps na pc no i teraz przechodza na cyfrowke, papa.
W ogóle z tą cyfrowością też jest pewne zakłamanie. Weźcie pod uwagę że podają sztywne statystyki WSZYSTKICH sprzedanych gier cyfrowych w tym te po kilka zł które od wielu lat nie są dostępne w pudełkach(gry 2015 w tył). Inne tytuły jeszcze z czasów ps4 miały PShits i zrównały się cenowo z promocjami days of play po 39zł dlatego ludzie brali cyfry za tyle samo. Teraz gry tak nie tanieją na PS5.
Poza tym, Twojej teorii trochę przeczy fakt, że przy nowościach ten rozkład wygląda praktycznie tak samo.

Skończy się jak z bazą filmów! "Ze względu na umowy licencyjne dotyczące treści nie będziesz już mieć dostępu do wcześniej zakupionych materiałów." (Chodzi o około 500 filmów)
Przecież to jest jakiś skandal, cynizm i bezczelność level master - Od 1 września 2026 nie będziesz miał dostępu do czegoś za co zapłaciłeś i zostanie to usunięte z twojej biblioteki.
Dziękujemy
Playstation Store
Tak tak, hipokryci nikt z was nie kupi ps6 a wyjdzie gra pokroju gta 6 czy inny gówno ex i pierwsi będziecie w sklepie po konsole
Oczywistym jest to, że zmierzamy w kierunku w którym każdy człowiek nie posiada niczego i jest bardzo szczęśliwy.
Na wszystko masz licencje która daje ci prawo wykorzystywania czegoś co i tak nigdy nie będzie twoje.
Bo ty nie masz mieć nic.
Możesz co najwyżej korzystać ale tylko tak długo jak będziesz się podobał firmie, jeśli powiesz bądź zrobisz coś złego co może się nie spodobać licz się z tym użytkowniku, że w bardzo szybki sposób możesz utracić dostęp do tego co i tak przecież nie jest twoje.
Zmierzamy w stronę utopijnej wizji świata w której my szarzy użytkownicy tego świata mamy nie posiadać nic bowiem im mniej będziemy mieli tym bardziej będziemy szczęśliwsi bo jak wiecie posiadanie czegoś może przyprawiać o ból głowy.
Może to błahe jest ale wpierw wersje cyfrowe, potem po co ci dobry sprzęt skoro możesz wykupić dostęp do chmury, samochód lepiej mieć na abonament nie musisz się martwić o to, że mogą ci ten samochód ukraść.
Sprzęt w domu ? Tylko na wynajem, przecież wytworzyła go firma która musi na tym zarobić. Jednorazowa opłata ? Nie lepiej codziennie do końca życia.
Wszystko jest testem na to co mogą większe firmy zrobić z konsumentem a granice będą ciągle przesuwane.
Jestem z konsolą sony od PS3 zawsze kupowałem kolejny model. Zawsze miałem masę pudelek z grami a cyfrowo nie kupiłem żadnego tytułu.
W tym wypadku podziękuję i nie będę patrzył w stronę ps6. Nie jest to żadne dobro które muszę mieć.
Na szczęście mamy AI i AI nas ratuje z opresji myślowej.
W świetle prawa piractwo (nielegalne kopiowanie i rozpowszechnianie) nie jest formalnie klasyfikowane jako kradzież
No szkoda. Ja już poszedłem niemal całkiem w cyfrę, ale uważam, że człowiek powinien mieć wybór. Zwłaszcza, że jak widzę te ceny w psstore, to absolutnie nie dziwię się, że dla niektórych używki były tak ważne.
Nie chcę być adwokatem diabła, ale gracze sami sobie ten bat na dupe ukręcili. Wygoda wygrała z własnością. Mogli mieć tanio i na zawsze, a wybrali droższy wynajem. Korporacje, jak to korporacje, po prostu to wykorzystują. Tyle było gadania w necie na marne.

Wycofali się z PC, wycofali się z wydań fizycznych, można podsumować to tylko tak ->
Chociaż Microsoft też nie lepszy, to zostawili im pustą bramkę :D
Wiedziałem, że później czy prędzej tak się stanie, co nieunikniony. Wybór PS5 bez napędu Blu-ray to był tylko zapowiedź przed tym, co miało nadejść. Nie wiedziałem tylko, kiedy to będzie. Teraz już wiem.
Teraz stracę kolejny powód, by kupić PlayStation 6. Wolę PC, bo można kupić gry taniej.
I wszyscy kąsolowcy, razem, głośno jednym głosem ------> https://youtu.be/cDQ6EhI6x8I?is=JDiecr3GS6ggW1wT
spoiler start
i tyle w tym temacie :D ale was zalatwili. Szach mat.
spoiler stop
Naprawdę jestem ciekawy jak to ostatecznie się zakończy, ale jak zwykle będzie dużo krzyku by potem bić rekordy sprzedaży.
Choć ostatnio Sony wizerunkowo błyszczy że z niecierpliwością wyczekuję kolejnych dni co jeszcze wymyślą.
Jak pisałem w innym wątku, teraz te kartridże cyfrowe od Nintendo wydają się być bardzo przyjazne konsumentowi. Sony gdyby tak zrobiło sprzedając płyty jako klucze myślę że też by łatwiej im poszło, ale wiadome że chodzi tu o całkowite zabicie rynku wtórnego.
Zresztą bądźmy poważni, sami fani PlayStation to przypieczętują wykręcając wynik w kosmos kupując GTA VI.
A krzyk jest tylko o to żeby móc odsprzedawać gierki i dokładać do interesu 10-20 złotych przy każdej transakcji, a nie że komuś zależy na kolekcji pudełek. Zależeć to komuś mogło w czasach PS2/PS3 kiedy gry naprawdę znajdowały się na tych płytach choć w przypadku PS3/X360 nie było to już 100% standardem.
Wielkie zdziwienie że korporacja której celem jest maksymalizacja zysku porzuca coś co jest z punktu widzenia tej korporacji całkowicie nieopłacalne xd
Kupiłem niedawno nową płytę z L.A. Noir na PS4 za niecałe 66 PLN, na ps store kosztuje 169. To tak do tych, co mówią, że nośniki fizyczne to przeszłość i że dobrze się stało.
la Noir często jest na promie i jest za 49 PLN
Co do GTA, nie jest moją sprawą, co robisz z twoimi pieniędzmi, ale ja nigdy nie kupuję preorderów, a o VI się boję, że po odejściu ludzi odpowiedzialnych za poprzednie części, może być średnio.
Więc Playstation 6 nie kupię.
W sam raz będzie okazja na sprzedaż ps5 i kupno PC tak dla odmiany.
Jak ja lubię wybór.
Za 10 lat:
- sony kończy z możliwością pobierania gier i grania w gry lokalnie. Coraz więcej gier działa w chmurze
Za 15 lat.
- sony kończy z produkcją konsol i wypuszcza urządzenie, które umożliwia całkowite działanie gier w chmurze.
Ostatnie pudełko kupiłem jakoś w 97/98 i był to Crash Bandicoot 3 na PSX. Od ponad 10 lat nie mam napędu w pc. Absolutnie nie mam problemu z tą decyzją. Jedyne czego w tej sytuacji brakuje to dopuszczenia konkurencji dla PSN.
Coś niewiarygodnego, już 500 komentarzy O_O
To chyba jest jedna z największych afer jakie dotychczas były.
Możesz mieć rację ale nie w tym co myślisz.
Tu moze być afera bo może się okazać że rzeczywiste dane sprzedazy gier w pudełkach mogą być nieprawdziwe i dostosowane pod cel "cyfrowej dystrybucji "
Taka manipulacja korporacji m$ i Sony.
Ilość komentarzy wskazuje ze cos jest na rzeczy i wcale tak niszowe te pidelka nie sa i nie były.
Ale co z tego, to jest po prostu druga afera, a ja pisałem o tej pierwszej czyli braku napędów. Rzecz jasna obie są ze sobą powiązane. no ale to i to też są aferami.
A co do statystyk sprzedaży to jak zwykle niektóre dane są celowo podkoloryzowane, tylko po to, by zwiększyć zyski. To jasne też, że nie wskazują one w ogóle innych aspektów jak wtórne wykorzystanie płyt tzn. odsprzedaż płyt czyli rynek wtórny co już nie przynosi im żadnych zysków. To też chętnie pominięto istotne szczegóły i wykorzystano braki w statystykach do manipulacji jak to zwykle robią korpo przy prezentowaniu różnych statystyk zwłaszcza sprzedażowych. Manipulacja, po to żeby pozbyć się płyt i rynku używek, żeby w teorii zwiększyć zyski, bo raz że ludzie musieliby kupować już bezpośrednio cyfrę, dwa że oni mieliby pretekst do podniesienia ceny, bo teoretycznie już nie byłoby czynnika, który by zniechęcał ludzi do kupowania cyfry za pełną cenę.