Komentarze do wiadomości: Sony kończy z grami na płytach. Nowości na konsole PlayStation będą dostępne wyłącznie w wersji cyfrowej, znamy termin

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
01.07.2026 16:13
dafton.
62
odpowiedz
dafton.
34
Konsul

Chciałem kupić kolejną konsole PlayStation, przez to co Microsoft odpieprza, ale skończy się na żadnej chyba. XD

01.07.2026 16:18
63
odpowiedz
1 odpowiedź
planet killer
101
Konsul

Ja całkiem niedawno sprawiłem sobie ps5 właśnie dlatego żeby znów posiadać sobie pudełka z płytami....i naprawdę byłem zadowolony z powrotu do fizyków.Cóż widac defenitywnie to koniec bardzo smutny dzień.Bez tego nie widze powodu by nie wrócić za kilka lat znów do PC.
Na ps5 pokupuje jeszcze fizycznych gier pewnie
sporo póki mogę to ostatnia okazja by gry realnie posiadać.....

01.07.2026 16:48
tynwar
63.1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

planet killer mam podobnie, kupiłem z napędem, więc mogę tanio kupować starsze i jeszcze je odsprzedawać. No wielka szkoda, że kolejna konsola nie będzie mieć płyt, a jeszcze pewnie będzie też znacznie drożej...

01.07.2026 16:25
Pitplayer
64
odpowiedz
1 odpowiedź
Pitplayer
106
Senator

Co za generacja w wykonaniu Sony i MS, jedni głupsi od drugich....

post wyedytowany przez Pitplayer 2026-07-01 16:26:17
01.07.2026 17:40
64.1
odpowiedz
TheFrediPL
119
Generał

Pitplayer tylko że kolejna generacja raczej należy do xboxa, jeśli to prawda że będzie na nim normalny windows z steamem itd, to papa sony.

01.07.2026 16:30
65
1
odpowiedz
8 odpowiedzi
GABRYL007
1
Junior

Co wy tak płaczecie.
Pudełko i pudełko.
Wczoraj i atakowałem Emden Ring z płyty (Xbox X) to myślałem, że usnę. Taaak dlugo. Wszelkie gry kupione cyfrowe kilka minut po światłowodzie i gram.
A nawet jakby były pudełkowe. To i tak wymagają cyfrowego potwierdzenia obecne gry. I jak usuną grę z oferty to macie cegłę a nie grę fizyczna.
Tak głosuje portfelem. I chcę tylko cyfrowe wydania!

01.07.2026 16:47
tynwar
65.1
2
odpowiedz
tynwar
103
Legend

GABRYL007 no cóż, tylko się nie zdziw, jak ceny podskoczą np. o 50%, a ceny będą jeszcze wolniej maleć :P.

01.07.2026 17:12
Felipe
65.2
2
odpowiedz
Felipe
27
Messiah

GABRYL007 Cieszysz się, że cię dymają fajnie.
Po co gadasz bzdury? Wiele gier z płyt MOŻESZ ODPALIĆ OD RAZU I GRAĆ, a cyfrowe TRZEBA POBRAĆ W CAŁOŚCI. Więc chyba prosta matematyka, że szybciej wychodzi ci zainstalować z płyty CZĘŚĆ DANYCH i grać GDY SIĘ AKTUALIZUJE, a nie pobierać WSZYSTKO. Usunąć z oferty? Właśnie uderzyłeś w cyfrówki, które mogą zniknąć PS Store XD. Gry na płycie mi nie usuną. Grę pobieram z płyty, a z internetu tylko aktualizacje do niej więc nie, mogą se usunąć, mogą mi konto zbanować to sobie zrobię nowe i nadal będę miał płytę na której grę ogram.

01.07.2026 17:14
tynwar
65.3
1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

Felipe daj spokój, nawet o tym już nie pisałem, bo wyraźnie widać, że typ gada od rzeczy. Jak gra niby miałaby się pobrać i jednocześnie zainstalować się szybciej niż zainstalowałoby się szybciej z gry już obecnej na innym nośniku? To jest po prostu fanatyk cyfry i tyle.

01.07.2026 17:21
65.4
odpowiedz
GABRYL007
1
Junior

tynwar I tak podskoczą.
Sam wiesz, że Ci co płaczą o ceny i boxy. Sami pierwsi kupią grę. Ja już mam to za sobą. Gier wiele nie kupuję. Ogrywam głównie gamePass i wszelkie Luny itd.. czasem kupię na premierę grę. I tyle. A ceny rosły i dalej będą rosły.

01.07.2026 17:25
65.5
odpowiedz
Phantom
0
Legionista

Felipe Odpalić od razu i grać? Mówisz o PS3? Czy Fifie 2019? Na PS4? Bajki kolego piszesz. Sprzedałem jedna i drugą konsole więc już fotek od ręki ci nie wrzucę. A szkoda. Pokaż mi tytuły AAA które odpalisz z płyty? Nie ma tego dużo. Większość gier waży tony GB.

01.07.2026 17:33
65.6
odpowiedz
TheFrediPL
119
Generał

tynwar na xboxie za bardzo nie podskoczą. Kolejny xbox ma być w zasadzie pc'etem na którym będzie działał steam itp, a nawet jeśli nie to ms store działa zarówno na pc i steamie więc ceny muszą być jednakowe. A sony to tylko psstore, więc fajni sony są w największej dupie.

01.07.2026 17:33
Felipe
65.7
1
odpowiedz
Felipe
27
Messiah

Phantom Nadal kopiowanie części danych jest szybsze niż pobieranie całych gier więc nadal na korzyść pudełek. Ile to tona dla ciebie?

01.07.2026 18:35
tynwar
65.8
odpowiedz
tynwar
103
Legend

TheFrediPL nawet jeśli to wciąż istnieje opcja, że gry konsolowe rywalizując o graczy z pc i vice versa, przyczyniają się do optymalizacji cen, więc jeśli gry konsolowe podrożeją, to reszta też może podrożeć, bo będzie dużo łatwiej konkurować z konsolowymi, gdy te będą wyraźnie droższe niż pc, więc czemu nie podnieść do podobnego poziomu, by jeszcze więcej zarobić?
No właśnie, nawet w takiej sytuacja sprawa też za prosta nie jest.

01.07.2026 16:30
kupczyndas
66
1
odpowiedz
kupczyndas
47
Pretorianin

Nie chce mi się wierzyć że gracze wolą przepłacać i kupować cyfrowe gry z ps store niż tańsze na nośnikach przykład to Gothic Remake który na płycie kosztuje 199 zł a w ps store 269 gdzie tu sens? Chyba że liczą też gry z plusa extra i premium jak kupione cyfrowo wiem że pewnie nie ale inaczej nie umiem sobie to wytłumaczyć

post wyedytowany przez kupczyndas 2026-07-01 16:51:00
01.07.2026 16:31
Ognisty Cieniostwór
😡
67
1
odpowiedz
Ognisty Cieniostwór
60
Senator

Jestem z Sony od PS2, ale już dawno stwierdziłem, że pierwsze PS bez napędu będzie pierwszą konsolą Sony, której nie kupię. Sama chęć posiadania gier na półce to jedno, ale PS store to jest jeden wielki syf. Ceny gier z kosmosu, promocje są słabe, a zwroty gier właściwie nie istnieją, bo po uruchomieniu gry traci się możliwość zwrotu.

Na PC przynajmniej jest wiele sklepów z konkurencyjnymi cenami i nie ma problemu ze zwrotami. Nie lubię cyfry i wolałbym, żeby dystrybucja fizyczna nada istniała, ale skoro już będę na nią skazany, to wolę grać na PC.

post wyedytowany przez Ognisty Cieniostwór 2026-07-01 16:31:51
01.07.2026 16:33
Udup
68
odpowiedz
2 odpowiedzi
Udup
0
Legionista

Na pc też jest tylko cyfra, ale nie ma żadnego problemu żeby zrobić backup na płycie czy dysku i po problemie.
Posiadanie ps6 straciło właśnie całkowicie sens, bo będzie się uzależnionym od chciwej korporacji.

01.07.2026 17:24
68.1
odpowiedz
Cyberfan
65
Konsul

Udup Fajny nick

01.07.2026 17:47
Udup
68.2
1
odpowiedz
Udup
0
Legionista

Cyberfan
Grazie. 😛

01.07.2026 16:39
69
odpowiedz
marcinz
30
Centurion

I CO MI TO ,oby na tym stracili.
Patrząc że życzę marce i konsolom Playstation przyszłościowego upadku,patrzą że bedąc osobą Niepełnosprawną zabierają mi możliwość ogrania ich gier,patrząc że Pady do Konsol są dla mnie nie wygodne

01.07.2026 16:44
mateo91g
70
odpowiedz
mateo91g
111
Generał

Chyba ich pogięło od tej chciwości do reszty. Jak to sie stanie to sprzedaje PS5, nie widze absolutnie żadnego sensu wtedy w posiadaniu tej konsoli. Mam płacić po 350 zł a gry w monopolistycznym sklepie PSN? To praktyki skrajnie antykonsumenckie i monopolistyczne! Wolę sobie kupić PCta i kupować gry za ułamek tej ceny co na PSN, albo kupić xboxa, jeśli MS nie wpadnie na taki sam chamski pomysł.

01.07.2026 16:45
71
odpowiedz
YasonB
66
Centurion

Sony szybko wzięło przykład z Rockstara i kodów w pudełku. Nie spodziewałem się takiego ruchu z ich strony w tak krótkim czasie. Raczej typowałem Ubi lub EA. Niestety, ceny w PS Store to jedna stagnacja. Na "promocjach" w kółko to samo w tych samych "obniżonych" cenach. Takie Ghost of Yotei w Ultimie za 238,41 a na PS Store - 339. Drobna różnica jest. Elektromarkety mają po 299. Teraz bez płyt cena 339 jak teraz, będzie zapewne "po promocji" z cholera wie ilu, zapewne pułapu 350-400. A potem jak czytałem poniżej w komentarza cena zostanie z nami na 5 a może i 7 lat...być może. Heh, w sumie jak tyle czasu będzie to będzie czas aby uzbierać :D A dzisiaj było info, że zamykają sklep na PS3 i Vita. Cóż, trzeciego plejaka dałem dalej i teraz by trzeba było zalogować się tam i pobrać kupione gry. Nasuwa mi się jednocześnie pytanie: czy po wyłączeniu sklepu pobrana gra się uruchomi? Mam co do tego pewne wątpliwości, ale to się okaże :D

01.07.2026 16:50
mateo91g
72
5
odpowiedz
mateo91g
111
Generał

Gothic Remake: PSN 259 zł, płyta PS5 189,05 zł, PC klucz 136,61 zł. Dziekuję i do widzenia! Wielki czarny fallus w poślady dla Srony, niech sczezną ze swoim PSNem!

01.07.2026 16:53
oli534397
73
odpowiedz
oli534397
3
Legionista

Wydanie na płycie nie dotyczy tylko kolekcjonerów ale przede wszystkim graczy, którzy chcą posiadać grę, a nie tylko kod, który będzie przypisany tylko do jednego konta.
Wydanie na płycie możesz zabrać ze sobą do rodziny, do kumpla, możesz instalować na kilku swoich kontach, możesz komuś pożyczyć, możesz sprzedać. Wkładasz płytę, możliwe, że instalujesz aktualizację i działasz.
Kod aktywacyjny jest przypisany tylko do jednego konta i to nie jest twoja gra, tylko umowa na korzystanie z tej gry. Konto może przepaść, serwery mogą przestać istnieć,

1. Najważniejszy wymóg: Internet Zamiast mocnego sprzętu, wymaga stabilnego połączenia sieciowego:

2..
cyfrowa lub CHMURĄ z zasady są na internetu lub prąd . Wielu z nas nawet nie zastanawia się skad on pochodzi, podobnie jak nie wie skąd się bierze . Cokolwiek jest na internetu lub prąd może przestać działać w skali masowej.

Wojna hybrydowa: Celowe cyberataki na elektrownie lub fizyczne przecinanie podmorskich kabli telekomunikacy

01.07.2026 16:53
\/
😂
74
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
\/
46
Lara

Via Tenor

Zaraz się okaże, że wszystkie niebeskie ultrasy brzydzące się PC zmienią narrację, bo ich ukochane korpo ich zbyt mocno zapakowało tym razem.
Sezonowcy 🤣

01.07.2026 16:55
oli534397
74.1
1
odpowiedz
oli534397
3
Legionista

Spieszcie się kupować gry w pudełkach tak szybko znikają. Po tym pozostanie tylko pustka i korporacyjny cyfrowy ucisk. 😀

01.07.2026 17:16
74.2
2
odpowiedz
MaXXii
97
Generał

Zmienią narracje, że cyfra jest jednak COOL

01.07.2026 16:55
75
odpowiedz
DeltiX
50
Pretorianin

Kurde szkoda, że rynek poszedł w te stronę...

01.07.2026 16:56
Tupolew
76
odpowiedz
Tupolew
97
Pretorianin

Niech sobie to jeszcze dobrze przemyslą bo będzie źle.

01.07.2026 16:57
77
2
odpowiedz
cymes
9
Legionista

Konsolaki: masowo pre-orderują pudełko z kodem na cyfrowe wydanie gry.
Sony: rezygnuje z wersji fizycznych bo właśnie dostali zielone światło od konsumentów.
Konsolaki: skąd oni wzięli ten durny pomysł?!

🤣🤣🤣
Najbardziej mi szkoda sprzedawców którzy żyli z używek no ale cóż, to klient zadecydował nie korporacja jak niektórzy próbują sobie wmawiać.

01.07.2026 17:01
Sebo1020
78
1
odpowiedz
Sebo1020
196
Senator

Czyli proces gotowania żaby dobiegł końca, aż przypominają mi się tę jałowe konwersację na tym portalu z osobami, które zarzekały się, że nigdy do tego nie dojdzie ...klepiąc argumenty jakby przez ostatnie 10 lat, w ogóle nie widziały procesu wydawniczego gier na konsolach oraz zachowań samych graczy, z całej sytuacji to mnie najbardziej śmieszy opluwanie sony, jakby ludzie dopiero teraz dowiedzieli się, że to takie samo korpo jak każde inne (czekam na podobną zapowiedz też od ms), ignorując podejmowanie decyzje przez samych graczy, którzy ewidentnie sami tego chcą, kiedy nawet w wiadomości jest podane, ile już osób przerzuciło się na cyfrę, jeśli 80% graczy już ma wywalone na pudełka to nawet strata połowy klienteli z tych 20% to nic w miliardach, jakie sony zarobi przerzucając się w całości na cyfrę olewając opłaty wynikające ze sprzedaży detalicznej

post wyedytowany przez Sebo1020 2026-07-01 17:05:47
01.07.2026 17:03
79
odpowiedz
WolfmanPL
21
Pretorianin

Przecież to już xbox chciał wprowadzić w poprzedniej generacji. Ich dążenia do cyfry - obu corpo jest od kiedy powstały sklepy z cyfrą.
Eksperyment z PC się powiódł. Gracze udowodnili molochom , że są idiotami i leniami.
Zwłaszcza to drugie, ile było opinii pod podobnymi tematami, że" ja gier nie sprzedaję" , "nie mam pieniędzy na nowe". "Oba ze sobą powiązane. Grę można przejść odzyskać 80% wkładu i kupić na stałe, jak spadanie cena do paru złoty.
Przecież przy tylu platformach sprzedażowych z uproszczonym modelem wystawiania, to robienie ogłoszenia to 3 minuty. Więc to lenistwo i zwykła głupota. Kupując fizyczną na premierę też wspieramy twórców.
Dodam. że do dziś sporo ludzi zbiera stare gry PC, bo można instalować i grać z płytek, lub zbiera jest ze względu na bogatą zawartość, którą mieli dodatkowo w cenie premierowej gry. Co mamy dzięki leniom obecnie? Nic

01.07.2026 17:04
Bukary
80
1
odpowiedz
Bukary
248
Legend

Valve zaciera ręce. Krytycy Steam Machine nieco złagodnieją. ;)

01.07.2026 17:06
81
odpowiedz
MaXXii
97
Generał

Biedni ci wszyscy MEGA kolekcjonerzy. Ostatnio jeden KOLEKCJONER pisał, że ma w dupie pudełka i ze z chęcią odsprzedaję, po czym stwierdził że jest kolekcjonerem, ale jakby była możliwość przerobienia konsoli to bez wąchania to zrobi. Ta wypowiedź była tak sprzeczna, tak idiotyczna. Że jak mamy takich KOLEKCJONERÓW jak ten jegomość to się kompletnie nie dziwie że pudełka idą do lamusa.

01.07.2026 17:11
duxdaro
82
1
odpowiedz
duxdaro
77
Konsul

Ciekawych exów brak, pudełek brak, co raz droższe ps+, ceny gier też wyższe niz na pc i to nawet nie biorąc pod uwagę kliczykowni. Przez to PS6 zapowiada się na skip, bo nawet z tymi pojebanymi cenami ram i dysków, to pc jest rozsądniejszym wyborem.

83
odpowiedz
Phantom
0
Legionista
Image

Pragnę pozdrowić was poraz kolejny.
Mam nadzieję że kochacie swoje Sony.
Na każdą ich decyzje reagowaliście z entuzjazmem. Nakręcaliście wojenki a tu taki strzał po jajach.

Pozdrawiam.

Ps: cenie ludzi którzy do ery PS3 gromadzili nośniki swoich gier jak i konsole. I takie cuda jak Atari czy Amigę.
Jednak do mnie dotarło już gdzieś w 2010/12 że płyta to przeżytek i w jakim kierunku to zmierza.

post wyedytowany przez Phantom 2026-07-01 17:12:37
84
1
odpowiedz
Ezio475Auditore
29
Centurion

Wspaniała wiadomość Sony, jeszcze nie ogłosiliście PS6 a ja wiem że jej nie kupie, mało tego nie kupię już żadnej gry na PS5 bo po co mam sobie budować bibliotekę na martwej platformie. Pora sobie odkładać na PC. Dosyć bycia na łasce wielmożnego pana, słyszałem opinie że obecnie najlepsze do grania jest PS5 Pro, bo ma ogromną wydajność jak za te cene, ale po kij mi to jak w takiego RDR2 oraz wiele innych gier z PS4 odpalę w 30 klatach, więc gdzie ta moc się pytam? No chyba że się zlitują i dadzą łatkę oczywiście nie za darmo, na PC tego problemu nie ma, więc z taką polityką powodzenia.

01.07.2026 17:20
85
odpowiedz
jako8
3
Pretorianin

Chuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

86
odpowiedz
4 odpowiedzi
Kriszo
174
Generał

To już koniec, jesteśmy zgubieni. xD

No ale po kolei, czym dziś są nośniki fizyczne.

1. Zawierają wersje gier bez żadnych łatek, a obecnie jest standardem, że nawet zaraz po premierze wydawane są poprawki.
2. Nośnik i pudełko do niego, to plastik. Plastik, który kiedyś będzie musiała zutylizować matka Ziemia i który trafi do naszych organizmów w postaci mikroplastiku.
3. Fizyczna dystrybucja, to dodatkowe koszty dla wydawcy. Co więcej, taka forma wydawania gier sprzyja "piractwu", które jeszcze bardziej uszczupla kieszenie twórców.
4. Konieczność instalowania napędów optycznych, to również dodatkowe koszty.

Zapewne znalazłoby się jeszcze wiele powodów, dla których odchodzi się od wydań fizycznych. Kiedyś były one koniecznością, bo nie było szybkiego Internetu. Dziś mogą być z powodzeniem zastąpione dystrybucją cyfrową. Oczywiście każdy widzi tylko czubek własnego nosa, a nie szerszy kontekst. Zawsze są dwie strony i każda chce dla siebie jak najlepiej. Trzeba znaleźć kompromis. Rodzaj nośnika, to kwestia wtórna. Bardziej należy walczyć z patologiami, typu wydawanie wersji beta, które nigdy nie powinny trafić do sprzedaży. Z marnymi optymalizacjami, co w dobie UE5 jest standardem. Jest wiele poważniejszych problemów, które dziś trapią branżę.

01.07.2026 17:26
86.1
odpowiedz
Lookinowt
61
Generał

Kriszo Ale wiesz, że wersje cyfrowe są przechowywane na serwerach które działają na prąd. A żeby był prąd musisz wytwarzać co2 i inne zanieczyszczenia. Teraz sobie pomyśl ile energii trzeba żeby utrzymać te wszystkie serwery. To też są koszty dla środowiska.

01.07.2026 17:38
oli534397
86.2
odpowiedz
oli534397
3
Legionista

Kriszo Wydanie na płycie nie dotyczy tylko kolekcjonerów ale przede wszystkim graczy, którzy chcą posiadać grę, a nie tylko kod, który będzie przypisany tylko do jednego konta.
Wydanie na płycie możesz zabrać ze sobą do rodziny, do kumpla, możesz instalować na kilku swoich kontach, możesz komuś pożyczyć, możesz sprzedać. Wkładasz płytę, możliwe, że instalujesz aktualizację i działasz.
Kod aktywacyjny jest przypisany tylko do jednego konta i to nie jest twoja gra, tylko umowa na korzystanie z tej gry. Konto może przepaść, serwery mogą przestać istnieć,

1. Najważniejszy wymóg: Internet Zamiast mocnego sprzętu, wymaga stabilnego połączenia sieciowego:

oli534397
86.3
odpowiedz
oli534397
3
Legionista

Lookinowt 2..
cyfrowa lub CHMURĄ z zasady są na internetu lub prąd . Wielu z nas nawet nie zastanawia się skad on pochodzi, podobnie jak nie wie skąd się bierze . Cokolwiek jest na internetu lub prąd może przestać działać w skali masowej.

Wojna hybrydowa: Celowe cyberataki na elektrownie lub fizyczne przecinanie podmorskich kabli telekomunikacyjnych.Rozbłyski słoneczne: Silne burze geomagnetyczne (np. wydarzenie Carringtona) mogą trwale spalić transformatory i zniszczyć satelity na całym świecie.Kryzysy energetyczne: Przeciążenia sieci (blackouty) spowodowane ekstremalnymi pogodami lub brakiem surowców.Awarie DNS/BGP: Błędy w konfiguracji globalnych tras internetowych potrafią odciąć całe kontynenty od sieci w kilka minut

pozostajesz z niczym. Zostaniecie w domu z monitorem, myszką, klawiaturą i padem.

01.07.2026 18:03
Darkowski93m
86.4
odpowiedz
Darkowski93m
199
Generał

oli534397 Jezu, kolejny... W przypadku ekstremalnej burzy magnetycznej, która zniszczy znaczną część sieci energetycznej na Ziemi OSTATNIM PROBLEMEM będą jakieś zakichane gry. Przecież to jest jakiś apokaliptyczny scenariusz. Ty się będziesz chłopie martwił jak przeżyć najbliższe miesiące a nie myślał o tym, że ci gry zniknęły razem z kontem na psn. To nie jest pierwszy komentarz tego typu który widzę w tej dyskusji.

87
odpowiedz
GraczOdPokolen443
0
Junior

Ciężko opisać te ,, niesprawiedliwą " delikatnie mówiąc decyzję o zrezygnowaniu z wydań pudełkowych w sposób kulturalny i spokojny. Totalnie antykonsumencka chamska decyzja nie szanująca graczy i samych gier. Całkowicie przeciwko graczom lubiących feeling plyt, pudełek i eksponowaniu kolekcji gier na półce. Jeśli faktycznie do tego dojdzie to mimo wcześniejszej sympatii mogę powiedzieć JEBAĆ SONY

01.07.2026 17:23
88
odpowiedz
2 odpowiedzi
makaronZserem
56
Generał

Tak jak pisałem rokstar jest, jak Apple i swoimi decyzjami wpływa globalnie na trendy i rynek skoro stwierdzili ze GTA6 wyjdzie wyłącznie cyfromo a po uruchomieniu preorderów konsolowcy jak stado ćpunów zaczęło składać zamówienie to cała branża dostrzegła, że całe pierdololo konsolowców o nośnikach fizycznych to fikcja i tak każdy kupi czy mu się to podoba, czy nie.

I to był ten moment w historii, gdzie konsolowcy mogli coś zmienić, a okazali się takimi samymi małpkami jak cała reszta, dlatego teraz proces cyfryzacji ruszy z 10-krotną siłą. Możecie sobie płakać o śmierci konsol, ale właśnie kupując GTA6 udowodniliście, że macie w dupie fizyczne nośniki XD

konsolowcy dali zielone światło pod szybszą cyfryzację rynku i eliminacji fizycznych kopii kupując GTA6, pamiętam argumenty, bo gry muszą być dobre, BŁĄD, nie muszą, pokazaliście wszystkim korporacja, że nie macie zamiaru NIC poświęcać dla własnych zasad i idei związanych z fizycznymi kopiami, a przynajmniej zdecydowana większość z was.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-07-01 17:35:44
88.1
odpowiedz
TheFrediPL
119
Generał

makaronZserem Mylisz się. Raczej gta vi było pokłosiem wcześniejszej decyzji sony, wiadomo było że taka decyzja zapadanie wraz z premierą ps5 pro bez napędu.

01.07.2026 17:59
88.2
odpowiedz
makaronZserem
56
Generał

TheFrediPL Nie mylę się, tylko ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

PS: napisałem, że to, co zrobił rokstar dało zielone światło $ony, a nie że $ony tego nie planowało.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-07-01 18:02:46
01.07.2026 17:27
89
odpowiedz
1 odpowiedź
spoconyżołądź
52
Centurion

To co mam zrobić z kolekcją 200 płyt na ps4 i ps5? Rozumiem że wyjebac do kosza? Czy Sony da mi za nie kody?

01.07.2026 17:34
oli534397
89.1
odpowiedz
oli534397
3
Legionista

spoconyżołądź Zamiast wyrzucać płyty do kosza, możesz je łatwo sprzedać i odzyskać znaczną część gotówki. Sony ani żaden inny producent konsol nie odkupuje używanych gier na własną rękę i nie daje za nie kodów.

Serwisy aukcyjne: Wystawienie gier na to świetny sposób, aby dotrzeć do szerokiego grona kolekcjonerów i graczy.

01.07.2026 17:30
oli534397
90
odpowiedz
oli534397
3
Legionista

Już wkrótce w konsol czy Steamie: , masz konto, instalujesz grę Psi Patrol ,Sims bo córa chciała se chwilę pograć, algorytm identyfikuje Cię jako dziecko, blokuje treści 18+ i w nowego wiedźmin 3 ,Counter-Strike 2 , cyberpunk 2077 , Red Dead Redemption 2 ,Resident Evil , Grand Theft Auto już nie pograsz.

01.07.2026 17:37
typical hater
91
odpowiedz
typical hater
109
Aedan Cousland

No to już wiemy, czym sony pokryje wzrost kosztu podzespołów przez SI. Największy skok na kasę i prawa graczy od czasu płatnych modów Bethesdy i Steama.

01.07.2026 17:39
ShadowHawk
92
odpowiedz
1 odpowiedź
ShadowHawk
16
Centurion

Ciekawe czy decyzja została przyjęta przed, czy po ogłoszeniu braku płyt od Rockstara?

01.07.2026 17:45
Chomik_W_Zbroi
92.1
odpowiedz
Chomik_W_Zbroi
2
Centurion

ShadowHawk Rockstar musiał wiedzieć wcześniej, złudzeń nie robił.

01.07.2026 17:42
raziel88ck
93
1
odpowiedz
raziel88ck
227
Reaver is the Key!

Wkurzyli mnie. 🤬 PlayStation 6 bez napędu nie kupię.

01.07.2026 17:45
94
1
odpowiedz
oobe503
12
Legionista

Dla mnie to nie ma znaczenia bo kolekcjonowanie gier fizycznych i granie skończyło się na PS4

01.07.2026 17:46
DexteR_66
95
odpowiedz
5 odpowiedzi
DexteR_66
20
Dawnwalker

Premium VIP

Wystawili Xboxowi do pustej, ciekawe czy to wykorzystają? ale znając ich, to nawet i tego nie wykorzystają.

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-07-01 17:48:56
01.07.2026 17:53
Chomik_W_Zbroi
95.1
odpowiedz
Chomik_W_Zbroi
2
Centurion

DexteR_66 O ile xbox był już dawno pod kroplówką to playstation mocno się stara trafić na ten sam oddział. Każdy dzień zaskakuje, heh

01.07.2026 17:58
95.2
1
odpowiedz
Kadrion
52
Pretorianin

DexteR_66 jak znam życie, to zamiast microsoft z xboxem wjechać teraz cały na zwycięsko i ogłosić, że zostawiają nośniki fizyczne i poprawić swoje notowania i ogólnie polepszyć zszargany wizerunek, to pięknozębna walnie coś w stylu "analizujemy sytuację, nie podjęliśmy żadnych decyzji jeszcze, będziemy mieli na uwadze dobro graczy".

01.07.2026 18:12
Herr Pietrus
95.3
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

DexteR_66 No Xbox właśnie pokazał kolejne zwolnienia i plotkę o usuwaniu gier third party z Game Passa, a ty się pytasz, czy będą chcieli i potrafili wykorzystać potencjalną wpadkę Sony (to za półtora roku, do tego czasu reszta pudełkowców może już wyginąć)? Dobry żart

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-07-01 18:13:26
01.07.2026 18:14
DexteR_66
95.4
odpowiedz
DexteR_66
20
Dawnwalker

Premium VIP

Edit: A już nic zresztą.

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-07-01 18:16:14
01.07.2026 18:19
DexteR_66
95.5
odpowiedz
DexteR_66
20
Dawnwalker

Premium VIP

Kadrion No niestety, nie ma co raczej na to liczyć, że to zrobią. xD

01.07.2026 17:57
John_Wild
96
odpowiedz
2 odpowiedzi
John_Wild
59
Okropnie_Wściekły_Dzik

Jedynym sensem posiadania konsoli dla gracza, jest możliwość by mieć gry na płytkach. W momencie gdy tej możliwość nie będzie kupowanie konsol traci całkowicie rację bytu. Od cyfrowej dystrybucji są gry na PC i platformy typu Steam (którego dam używam), Epic itp. Konsole nie są do gier :)

Ergo
96.1
odpowiedz
Ergo
105
Senator

John_Wild

Aha, a jednorożce też tam były? Nie ma fizycznych gier to konsola nie ma sensu. 😂 Ktoś wam każe pisać takie głupoty? Czy wy to sami wymyślacie? 🤦

01.07.2026 18:16
96.2
odpowiedz
KmP900
47
Centurion

John_Wild Ale chociaż online jest płatne 😏

01.07.2026 18:02
97
odpowiedz
A_wildwolf_A
240
Senator

Byłem z sony od psx, ps2, ps3, ps4 i teraz z ps5, i teraz przeginają pałę. Odbierają jedyną rzecz, która była na rzecz kupienia konsoli, bo exclusive'ów to było co kot napłakał a wcześniej czy później i tak wyląduje to na pc czy w formie portu czy emulacji.

Janczes
98
odpowiedz
1 odpowiedź
Janczes
250
You'll never walk alone

od razu mówie ze wasze protesty, bojkoty i płacz w komentarzach nic nie da.
ludzie sie przyzwyczaili, kupują gry na premiere, kupuja cyfrowo i sony o tym wie.
bedzie troche negatywnych komentarzy ale ludzie nie odejda od grania na konsoli.

poza tym to było do prxewidzenia od dawna, to jest tylko oficjalna decyzja

01.07.2026 18:15
98.1
odpowiedz
KmP900
47
Centurion

Janczes Się zobaczy.

Nie tacy "hegemoni" na przestrzeni lat próbowali wrócić z podkulonym ogonem po błędnych decyzjach.

Daleko szukać. PS3 prawie doprowadziło dzial gier Sony do ruiny, a po PS2 wydawało się, że jest nietykalne...

01.07.2026 18:04
lordpilot
99
odpowiedz
2 odpowiedzi
lordpilot
237
Legend
Image

Jeszcze kilka lat temu, niewątpliwie rzucałbym się rejtanem, w komentarzach, teraz jedynie wzruszę ramionami.

Sony, nie gasi światła, jako pierwsze korpo, raczej jako jedne z ostatnich.

Trendy są nieubłagane - pamiętam jeszcze płyty gramofonowe, gdzieś na strychu walają się też kasety i płyty CD. Nic to, ja stary dziad korzystam głównie ze Spotify, na telefonie. W kompach, od dawna, nie mam napędów DVD. Mam pokaźną kolekcję płyt DVD i BlueRay, ale ostatnie lata, to już 100% serwisy streamingowe- choć jakość jest przecież gorsza (kompresja).

Gry na PS5? Wspaniałe Ghost of Yotei zakupilem na płycie, używkę. Tym samym moja epicka kolekcja gier płytowych na PS5 wynosi dwie sztuki (premierowe KCD II też mam w wersji fizycznej). Reszta to cyfra - taniej (mnóstwo promocji) i szybciej (kopiowanie danych z płyty to mordęga, po sieci idzie ekspresowo).

Nie dziwię się młodszym pokoleniom i ich nie winię - wielu zwyczajnie może nie pamiętać, że istniało kiedyś coś takiego, jak nośniki fizyczne.

01.07.2026 18:08
Ergo
99.1
2
odpowiedz
Ergo
105
Senator

lordpilot

Ja też kupuję już od lat wersje cyfrowe, ale tu bardziej chodzi o wybór. Gry na płycie to jednak gry na płycie i możesz w nie graj jak chcesz i kiedy chcesz. Plus też jest taki, że wersje cyfrowe muszą mieć niższe ceny bo jest rynek wtórny wersji fizycznych. Teraz coś czuję będzie patologia z tymi cenami gier cyfrowych na konsolach. Ja w następnej generacji chyba kupię Xboxa, tam przynajmniej można kupić klucz na tych stronkach typu instang gaming. 🤷

01.07.2026 18:16
Herr Pietrus
99.2
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

lordpilot Nie kupujelę, ale chciałbym, żeby inni kupowali (w najlepszym wydaniu potem od nich odkupię)?
Taka trochę hipokryzja - i pewnie co najmniej połowa oburzonych stąd robi dokładnie to samo. :)

01.07.2026 18:05
pabblopl
100
odpowiedz
pabblopl
46
Centurion

ale bomba!!! jestem cyfrakiem od wielu lat ale zabranie wyboru uznaję za żenadę

01.07.2026 18:07
101
odpowiedz
BezLitosnyB
0
Junior

Powodzenia Sony wreszcie cię doigr bez wiernych fanów będą płakać i kwiczeć zamy już takiego jednego daj daj daj jak się skończy to będzie płacz

01.07.2026 18:14
102
odpowiedz
dzielny_wilk
0
Legionista

To było do przewidzenia, no to mamy jeszcze półtora roku albo ściągać gry na PCta i trzymać je na dysku zewnętrznym bo w końcu gry które wychodzą też są na PCe więc po co grać na Pleju

post wyedytowany przez dzielny_wilk 2026-07-01 18:17:49
01.07.2026 18:29
Barthez x
103
odpowiedz
1 odpowiedź
Barthez x
210
vel barth89

Akurat pudełko z kodem to dla mnie spoko opcja, bo lubię postawić pudełko na półce, ale lubię też wygodę wydań cyfrowych, więc dla mnie to idealne rozwiązanie.

Zastanawia mnie tylko inna rzecz - co z wydaniami na płycie z PS5 i PS4? Nie pogram na PS6 w ramach wstecznej kompatybilności? Chyba że Sony wyprodukuje jakiś dodatkowy zewnętrzny napęd, żeby można było odpalić gry z poprzednich generacji na PS6…

01.07.2026 18:38
tynwar
103.1
odpowiedz
tynwar
103
Legend

Barthez x to prawda, pudełkowe nawet z samym kodem wciąż i tak potrafiły być dużo tańsze od cyfrowych. Sam nieraz tak miałem, więc warto patrzeć w sklepach, nawet jeśli dziś nie ma prawdziwych pudełek z fizycznymi nośnikami. Cyfrowe wersje są po prostu drogie.
A właśnie a propos wstecznej kompatybilności to co tam wiadomo o tej konsoli? Czy ma w ogóle wspierać wsteczną kompatybilność? Jeśli tak to faktycznie jak mieliby rozwiązać problem z płytami poprzedniej generacji? Oj obawiam się, że nawet jakby była wsteczna kompatybilność, to niestety pewnie powiedzą coś w stylu "a uj wam w dp, tylko cyfry z poprzednich generacji można odpalać, a nie z fizycznych nośników. Płaczcie i płaćcie". Najzwyczajniej oleją.

post wyedytowany przez tynwar 2026-07-01 18:41:19
01.07.2026 18:34
Saturator
104
odpowiedz
Saturator
1
Legionista

Pierdyliard osób udających że jeszcze kupowali fizyczne nośniki by być fajnymi za 3... 2... 1...

01.07.2026 18:43
Czuowiek
105
odpowiedz
Czuowiek
66
Pretorianin

A miałem kupować ps6, no nic dociągnie się do końca ery ps5 i złoży się mocnego peceta

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl