Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Sony kończy z grami na płytach. Nowości na konsole PlayStation będą dostępne wyłącznie w wersji cyfrowej, znamy termin

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
01.07.2026 14:54
OldManLucifer
26
3
odpowiedz
OldManLucifer
6
Legionista

Mnie teraz zastanawia cena gier na konsolach, wydania na konsole zazwyczaj kosztowały więcej od PC. To teraz ceny w dół? :D Bo jakoś nie widzę teraz sensu posiadania konsoli.

27
14
odpowiedz
Ummon
74
Konsul

„you will own nothing…”
nie wiem czy będę posiadał cokolwiek w 2030, ale na pewno nie PlayStation 6.

Ohydny Czerwonodupny Pirat
😐
28
15
odpowiedz
2 odpowiedzi
Ohydny Czerwonodupny Pirat
93
Gracz raczej autystyczny

Kiedyś pudełka, dzisiaj cyfra, a jutro będą próbowali przepchnąć chmurę

post wyedytowany przez Ohydny Czerwonodupny Pirat 2026-07-01 14:55:20
01.07.2026 16:15
28.1
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Ohydny Czerwonodupny Pirat Tak to się skończy. Za chwilę nawet nie będziesz można odpalić gier lokalnie tylko będzie trzeba po przez chmurę odpalać i zamiast zwykłej konsoli czy PC będzie jakieś podstawowe pudełko pozwalające na odpalanie gier w chmurze i pozamiatane.

02.07.2026 22:06
cenzura
28.2
odpowiedz
cenzura
65
Konsul

Ohydny Czerwonodupny Pirat Tak będzie. Ja nie kłamię

01.07.2026 14:58
SerwusX
29
odpowiedz
SerwusX
118
Marszałek

Premium VIP

Nareszcie, kto to widział, żeby odsprzedawać grę po przejściu. 😊

01.07.2026 15:04
30
13
odpowiedz
Zmutowany_Smok
2
Legionista

Zapraszam ja jedyną słuszną platformę pc

01.07.2026 15:06
Crazy_Bambino
31
6
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

Zabolało. Skoro jako gracz nie będę miał innej możliwości niż kupowanie gierek cyfrowo, to stawiam na pc. PS5 sobie zostawię do ogrywania gierek które już mam i nie będę inwestował więcej w tą platformę. Teraz tylko odkładać po pare stówek miesięcznie i zamienić swojego gruza do retro na porządnego pc.

[*] $noy jedyne co mnie trzymało przy tej platformie to możliwość budowania fizycznej biblioteczki.

post wyedytowany przez Crazy_Bambino 2026-07-01 15:09:28
01.07.2026 15:09
32
6
odpowiedz
30 odpowiedzi
Paprykarz
55
Pretorianin

Oczywiście wysyp komentarzy, które próbują zawrócić kijem Wisłę xD. Płyty są jak budki telefoniczne, może was piec dupa, ale los niektórych rzeczy od lat jest przesądzony i gry na płytach były jedną z nich. Z punktu widzenia producenta/wydawcy gry sprzedawanie płyt z grami niczym nie różni się od piractwa, co za różnica czy kupisz grę, zrobisz jej kopię i wyślesz ją do 10 osób czy ta płyta przejdzie 10 razy z rąk do rąk?

01.07.2026 15:12
32.1
2
odpowiedz
NieKonwencjonalnie
7
Chorąży

Paprykarz zgadam się :D mam wrażenie że większość konsolowców żyje w swojej bańce, nie dopuszczając nadchodzących zmian które na PC istnieją od dawna

01.07.2026 15:14
32.2
7
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

Paprykarz Mając zajebisty komputer i ps5 często wybierałem ps5 żeby mieć grę na płycie. Więc właśnie stracili klienta. Konsola idzie do sprzedania bo po co mi do gier digital które mam na pc. I możesz gadać, że sony na pewno po mnie nie zapłacze, ale trochę takich ludzi myślę, że jest. W każdym razie nie ma się z czego cieszyć. Gry będą jeszcze droższe bo nie będą już konkurować z płytami.

01.07.2026 15:18
32.3
2
odpowiedz
NieKonwencjonalnie
7
Chorąży

NekoRei o widzisz a ja mam odwrotnie, mając mocny PC, PS 5 i XSX wybierałem zawsze PC, dla mnie cyfrowe wydania są o wiele wygodniejsze, szybsze, tańsze, nie muszę nigdzie jechać do sklepu ani zamawiać i czekać aż przyjdzie. PS 5 mam tylko do przyszłych exclusiwów

01.07.2026 15:24
32.4
3
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

NieKonwencjonalnie Wiem, że są wygodniejsze. Mam neta 2.5gbit więc każda gra się pobiera szybciej niż instaluje. Po prostu lubiłem coś mieć fizycznie na półce i powiększać kolekcje. Często się głowiłem czy kupić na pc gierkę i mieć lepsze doświadczenie czy na ps5, ale mieć płytę. No to już nie będę miał tego problemu XD

01.07.2026 15:27
32.5
odpowiedz
NieKonwencjonalnie
7
Chorąży

NekoRei współczuje, kolekcje to mega fajna sprawa. Sam nie kolekcjonuje gier elektronicznych ale już planszowe tak, więc poniekąd fajne doświadczenie kolekcjonowanie

01.07.2026 15:31
jozinzbazin
32.6
11
odpowiedz
jozinzbazin
70
Pretorianin

Paprykarz Jesteś debilem, czy wypożyczenie książki w bibliotece też nazwiesz piractwem?

01.07.2026 15:50
32.7
2
odpowiedz
Green
7
Legionista

NieKonwencjonalnie Jestem graczem Pc. Ale twoje i pana powyżej argumenty są debilne. Powiedz mi po co jest Konsola do gier skoro można kupić tak samo Laptopa który tyle samo lat ci się przysłuży i tak samo możesz cyfrowo gry posiadać w dodatku będzie miał więcej funkcji niż taka konsola. Bez sens. Nie ma totalnie różnicy. Zwłaszcza ze tych eksów na Sony jest mało.

01.07.2026 15:51
rextrex
32.8
2
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

Paprykarz "co za różnica czy kupisz grę, zrobisz jej kopię i wyślesz ją do 10 osób czy ta płyta przejdzie 10 razy z rąk do rąk" - czyli pożyczenie komuś własnego samochodu (np. na dzień-dwa), to to samo jakby ten ktoś samochód...ukradł? Czy może to znaczy, że to JA go ukradłem? Z punktu widzenia jakiejś wypożyczalni może i tak, z punktu widzenia koncernu tym bardziej, ale taka logika...to nie logika.

01.07.2026 17:05
tynwar
32.9
2
odpowiedz
tynwar
105
Legend

NieKonwencjonalnie tańsze? Śmiem wątpić, kupisz cyfrowo za 100 zł, a w sklepie pudełko tej samej gry już za 10 zł. Tak, na pewno cyfrowo jest taniej XD.

Szczerze? Na pewno tak ludziom się wydaje, bo się przyzwyczaili do wyższych cen i stąd im się myli. Ale o to właśnie im chodziło, takie sprytne sztuczki czyli zawyżanie cen na premierę, a potem bardzo wolne obniżanie regularnej ceny oraz częste promocje, które na początku nie są duże i po wielu latach są duże, ale promocje są takie właśnie by dawały co najwyżej cenę w akceptowalnym poziomie, żeby zachęcić do kupna w takiej, a nie niższej, naprawdę niskiej cenie.
Osobiście taka anegdotka z życia, w empiku znalazłem alien rage, wcześniej widziałem i podobała mi się, chociaż może gra nie wybitna, ale taka jak lubię, czyli sci-fi strzelanka z kosmitami, a tanio było bo tylko 19 i to przecienione z 39, ostatecznie było 9.99. A ile wówczas na steamie? Bodajże ponad 100, a nawet obecnie w regularnej cenie dalej niezbyt ciekawie, jeszcze ponad 90, a obecnie duża promocja jest i jest ponad 9. A tylko wspomnę, że kupiłem jakieś ponad 7 lat temu.

01.07.2026 19:36
32.10
1
odpowiedz
damian_gracz
9
Chorąży

NekoRei "I możesz gadać, że sony na pewno po mnie nie zapłacze, ale trochę takich ludzi myślę, że jest." - stary musze cie zmartwić ale w wielkich korpo liczą się pieniądze i skoro zdecydowali się na taki ruch to znaczy że SĄ PEWNI że mimo tego że mnóstwo graczy przez to odejdzie to i tak wyjdą na plus. Już ty się nie martw, co jak co ale wielkie korpo to liczyć co im się opłaca potrafi.

01.07.2026 23:16
DarthMadara
32.11
1
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

Paprykarz oczywiście, zabrońmy sprzedaży używanych rzeczy! Od jutra zakaz sprzedaży książek, płyt muzyki, filmów, bo biedne miliardowe korpo nie zarobi xD To żadne piractwo, tylko nasze prawo do robienia z kupioną rzeczą. $ony może nas pocałować w 4 litery.

02.07.2026 07:49
32.12
odpowiedz
Paprykarz
55
Pretorianin

jozinzbazin Najwyraźniej ty jesteś debilem bo nie wiesz że państwo płaci autorom tantiemy za wypożyczenie książek. Nie słyszałem o takim zjawisku na wtórnym rynku gier. I nie mówiłem że to piractwo, tylko z punktu widzenia twórcy gry nie na różnicy, bo nie zarobi. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

02.07.2026 07:53
32.13
odpowiedz
Paprykarz
55
Pretorianin

rextrex Czy ja napisałem coś o kradzieży? Napisałem o tym, że z punktu widzenia twórcy nie ma różnicy, bo nie zarobi tak samo jakby ktoś tę grę spiracił. Czytanie ze zrozumieniem. Czyli twoim zdaniem dzielenie się karnetem na siłownię jest ok? Siłownie też tego zakazują, dziwne co?

02.07.2026 07:57
32.14
odpowiedz
Paprykarz
55
Pretorianin

DarthMadara Zakazu nikt nie zrobi, dlatego producenci szukają własnych sposobów na obejście ten sytuacji i jak widać znaleźli. Dziwnym zbiegiem okoliczności filmy i muzyka przeniosła się w streaming, ciekawe czemu, przecież wydawanie tego na dvd jest takie fajne xD

02.07.2026 09:46
32.15
odpowiedz
hydzior
68
Pretorianin

NieKonwencjonalnie Na pc masz wybór od groma sklepów cyfrowych i do tego możesz sobie zrobić backup, zachować na dekady do przodu i crackować jak gra zostanie porzucona.

02.07.2026 15:44
rextrex
32.16
1
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

Paprykarz "Czy ja napisałem coś o kradzieży?" - tak. Napisałeś - "sprzedawanie płyt z grami niczym nie różni się od piractwa, co za różnica". Piractwo jest uznawane za kradzież, czyli skoro piszesz o piractwie, piszesz o kradzieży.

Do kogoś piszesz "Najwyraźniej ty jesteś debilem", potem dodajesz takie coś "I nie mówiłem że to piractwo", a jednak napisałeś to w pierwszej wypowiedzi :) Chłopie, nie wiesz nawet co piszesz.

Więc, skoro według Ciebie takie dajmy na to Activision jest bardzo smutne, że pożyczę komuś płytę na PC, ot Call of Duty Modern Warfare, w którą można grać bez neta, i oni uznają, że tracą (i TY uznajesz, że tracą, bo stoisz cały czas po ich stronie), to rozumiem, że jak pożyczę komuś - też dajmy na to - Mazdę, to Mazda jest też niezadowolona, bo ten ktoś powinien kupić swoją? Jakby nie było strata dla Mazdy. Więcej nawet. Potencjalnie tracą też inny, bo może i tej Mazdy by nie kupił, ale tracą wypożyczalnie samochodowe, albo taksówkarze, transport publiczny...Kurde, jedno pożyczenie samochodu, i wszyscy wokoło notują straty :)

"bo nie zarobi tak samo jakby ktoś tę grę spiracił" - no i z samochodem jest identyczny przykład. Firma nie zarobi, czyli jakby ktoś go ukradł. Bo wiadomo, jakby nie pożyczył, to musiałby kupić swój :)

"Czytanie ze zrozumieniem." - Ty się naucz czytać ze zrozumieniem, bo wypisujesz farmazony, a pouczasz i mnie i kolegę wyżej.

"Siłownie też tego zakazują, dziwne co?" - nie zadawaj mi pytań, tylko odpowiedz najpierw na moje, wyroń tą swoją błędną logikę.

"filmy i muzyka przeniosła się w streaming, ciekawe czemu, przecież wydawanie tego na dvd jest takie fajne xD" - filmy na dvd i bd cały czas wychodzą, i sam je kupuję.

02.07.2026 19:04
32.17
odpowiedz
Paprykarz
55
Pretorianin

rextrex 1. ,,Z punktu widzenia producenta/wydawcy gry sprzedawanie płyt z grami niczym nie różni się od piractwa" - gdzie tutaj napisałem, że odsprzedawanie albo pożyczanie gry to kradzież? Jest pewna leksykalna różnica pomiędzy ,,z punktu widzenia X" a ,,to jest kradzież". 2. Co do samochodów to dokładnie tak było xD Przypomnij sobie jaki ból dupy był jak w Polsce wchodził Uber, taksiarze wybijali szyby ludziom co sobie instalowali apkę i rozwozili ludzi. Do tej pory wąsate Janusze przeklinają Ubera, że zniszczył rynek. 3. Chłop mnie nazwał debilem pierwszy, ale ja jego już nie mogę, a ty najwyraźniej też za mądry nie jesteś, bo do niego ani słowa nie pisałem o piractwie, tylko o tantiemach za wypożyczanie książek z biblioteki xD

02.07.2026 20:04
rextrex
32.18
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

Paprykarz 1 - W jednym, już pierwszym, zdaniu to piszesz :) Z punktu...Całe to zdanie w cydzysłowie jest tym, że nawiązałeś do piractwa, czyli kradzieży. Nie masz pojęcia o czym piszesz :) Jest to penalizowane z kodeksu karnego. Nie sil się na "leksykalne różnice", bo to co sobie korpo wymyśli, to żadne usprawiedliwienie, ani mądrość życiowa. Tak jak gadki typu "mogę napisać, że użytkownik forum GryOnline Paprykarz, to kretyn, debil do kwadratu, imbecyl...ale tego nie zrobię". Idiotyczne przykłady.A na przykład z mojego punktu widzenia gry cyfrowe, to tylko dodatek, a wolę wydania pudełkowe, a Ty z tym walczysz jakby Ci za to płacili. Mój, nasz, różnych graczy, punkt widzenia, to nieważne, korpo ma punkt widzenia X. Jak ściągnę grę z torrentów, to firma wliczy to jako stratę, bo na pewno bym kupił. I Ty to łykasz, aż Ci ślinka cieknie. Ale jak ja napiszę, że kupiłem grę, i nie mogę jej odsprzedać, ba, czasem nie będę mógł z niej korzystać, to już punktu widzenia X nie ma. Bardzo mądre.

2 - Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Taxi jako firma (ogólnie, różne, nieważne) zauważyła nagle konkurencję, która nie dość że tańsza, to jeszcze miała mniejsze obostrzenia (np. z topografii miasta). Co to ma do rzeczy? Taksiaże wybijali szyby nie zwykłym ludziom (mi nie wybili), tylko powstającej konkurencji z Ubera. Jak to ma się do pożyczenia samochodu znajomemu? To jakby napisać, że telewizory tanieją, a pierwsza firma, która obniżyła cenę, pod mur. Kodak oparł swoją bytność na kliszach, przespał erę cyfrową, i ma jak ma. Co mają do tego taksiarze? :) Odpisz mi o pożyczeniu samochodu znajomemu, zostaw tych taksiaży :) Swoją drogą nie wiem czy pamiętasz, było to już...z 15 lat temu? Dwie scenki z taksiarskiego słowniczka. Też całkiem nieźle odnosi się do zadymy z grami (i nawet nie wspominam o tym jak w pismach było, jak to będzie tanio cyfrowo, bo odpada tłoczenie płyt, drukowanie okładek, pudełka, logistyka...srutu tutu - w piśmie PC Gamer Polska był - pewnie przedruk zagraniczego - cały piękny wykres, jak to będzie graczom dobrze). Wracając do taksiarzy. Był moment, że zaczęło się wprowadzanie kas fiskalnych w taksówkach. Pamiętasz co było? Darcie mordy, przez zainteresowanych, że to odbije się na kliencie, i ogólnie straszne zło wyrządzili..."sałatom". Ale pamiętam też drugą rzecz - jak stały się popularne butle LPG. Ani jeden zasraniec nie powiedział "fajnie, zaoszczędze, to i trochę z ceny zejdę". Taki WUJ, cała nadwyżka do pazernej kieszeni. I te gnojki miały czelność później buntować ludzi do protestów, bo kasy fiskalne im wprowadzają, i straszyli, że odbije się na pasażerach. Zasrańce. Jak teraz Ukraińcy - dawaj, bo jak nie, to Putin. Powiedziałbym "je*ać ich, nic wam nie damy, bo jak ma przyjść Putin, to lepiej żebyśmy my mieli uzbrojenie". Łooo :) Od gier do Putina (z przyzwyczajenia piszę tego degenerata wielką literą). Ale taka to analogia z taksówkami :)

3 - Oj, a już myślałem, że będzie kultura. No nic. Wiem, że nie pisałeś, ale jak odpisywałem, to akurat widziałem pod spodem to, do czego się odniosłem. No ale jak on pierwszy, to... :D

Dobra, czytaj, tylko się nie pogub :) No i o tym pożyczeniu samochodu nie zapomnij odpisać :)

EDIT: Kurde, jeszcze jakieś wstrętne literówki się wdarły. Dobrze, że cyfrowe, hłe hłe...

post wyedytowany przez rextrex 2026-07-02 20:10:40
02.07.2026 22:32
cenzura
32.19
odpowiedz
cenzura
65
Konsul

rextrex Tak, ale wytresowanym mentalnym niewolnikom nie wytłumaczysz...

02.07.2026 22:36
cenzura
32.20
odpowiedz
cenzura
65
Konsul

tynwar Obecnie na parze za 9,19 zł. Trzeba było poczekać :P

02.07.2026 22:39
cenzura
32.21
odpowiedz
cenzura
65
Konsul

rextrex Nie wytłumaczysz tego wytresowanemu, mentalnemu niewolnikowi...

02.07.2026 23:40
tynwar
32.22
odpowiedz
tynwar
105
Legend

cenzura czemu powtarzasz mi to co już napisałem?

03.07.2026 00:12
cenzura
32.23
odpowiedz
cenzura
65
Konsul

tynwar Żebyś lepiej zapamiętał

03.07.2026 03:11
hardcoholic
32.24
odpowiedz
hardcoholic
164
Generał

up: 10 lat temu bylo juz za 8 zl, 4 lata temu za niecale 2 zl, teraz chodzi normalnie po 5 - 7 zl

post wyedytowany przez hardcoholic 2026-07-03 03:18:35
03.07.2026 10:13
32.25
odpowiedz
Paprykarz
55
Pretorianin

rextrex TLDR

03.07.2026 12:08
rextrex
32.26
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

Paprykarz Czyli podkuliłeś ogon, i nie odpowiedziałeś. Że za długie, to ja rozumiem, za bardzo skomplikowane, żebyś to objął umysłem. No nic, i tak niczego mądrego się nie spodziewałem, więc żaden problem.

03.07.2026 12:55
32.27
odpowiedz
Paprykarz
55
Pretorianin

rextrex Jak widzę, że ktoś ma IQ poniżej przeciętnej to szkoda mi klawiatury.

03.07.2026 13:50
rextrex
32.28
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

Paprykarz Dziwne, że masz przed klawiaturą lustro, ale co kto lubi (może siedzisz przed wyłączonym monitorem?). Czyli klasyk, zwyczajnie nie wiesz co odpisać, bo napisałeś idiotyzmy, to najlepiej napisać, że ktoś jest głupi, i nie będziesz marnował czasu. Marnujesz go cały czas, pisząc, że nie będziesz pisał. Tak się zachowują dzieci, albo właśnie osoby z niskim IQ - brak argumentów na poparcie swojej tezy, atak personalny, to jest takie żenujące...No napisz o tych samochodach, co porównałem do gier, pośmiejemy się jeszcze jak będziesz robił fikołki :)

03.07.2026 21:05
32.29
odpowiedz
Paprykarz
55
Pretorianin

rextrex TLDR

04.07.2026 10:31
rextrex
😂
32.30
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

Paprykarz Czyli argumentów dalej brak, a jednak spamujesz.

01.07.2026 15:10
33
9
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

No i gitara. W końcu dali mi ostatni argument żeby sprzedać konsole. Fizyczne gry to była ostatnia rzecz dla której jeszcze na tym grałem. Bez tego nic mnie nie trzyma żeby grać tylko na pc bo będzie to już bez różnicy.

post wyedytowany przez NekoRei 2026-07-01 15:11:20
01.07.2026 15:12
PanDaneX
34
1
odpowiedz
PanDaneX
23
Generał

konsole po 1000$, brak płytek, problemy sprzętowe, przegrywanie z PC prawie na wszystkich płaszczyznach, podniecanie się FPS gdzie przy PC za te same pieniądze masz więcej, ograniczenia w doborze gier. Słychać wycie? znakomicie XD

01.07.2026 15:13
DarthMadara
35
10
odpowiedz
11 odpowiedzi
DarthMadara
6
Konsul

$ony to w ogóle najbardziej antykonsumenckie korpo. For de payers.
Właśnie zabili sensowność posiadania ich konsol. Unia powinna ich dojechać za monopol na PS5 w rynku cyfrowym.

01.07.2026 19:38
35.1
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

DarthMadara Ale jaki monopol? Nadal będą pudełka z kodem w środku i każdy będzie mógł je sprzedawać.

01.07.2026 19:41
35.2
odpowiedz
Kadrion
54
Pretorianin

pioterg wykorzystanego kodu, który będzie przypisany do twojego konta już nie sprzedasz dalej, płytkę z licencją już tak :) Oczywiście gra nadal będzie za pełną cenę, która jak przypomnę na konsoli jest wyższa, bo przewidziano rynek wtórny.

post wyedytowany przez Kadrion 2026-07-01 19:42:40
01.07.2026 19:46
35.3
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

Kadrion Ale nie rozmawiamy o rynku wtórnym, tylko o monopolu. Kody - jedyny sposób kupna gry - będzie mógł sprzedawać każdy. Jaki monopol zatem?

01.07.2026 19:51
35.4
2
odpowiedz
Kadrion
54
Pretorianin

pioterg ponieważ nie masz możliwości kupienia gry spoza dystrybucji Sony. Nie ważne, czy lokalny sklepik sprzeda ci pudełko z wydrukowaną karteczką, czy kupisz go w sieciówce, kluczykowni, czy bezpośrednio na platformie sony - cała dystrybucja odbywa się za pomocą sony i sony ustala warunki. Tak samo jest na Xboxie - jedna, jedyna prawilna dystrybucja.

Na PC masz zazwyczaj wybór - gog, steam, epic, ms store, battle.net itd, a jak się wydawcy/producentom uzna, to mogą samodzielnie sprzedawać grę swoimi kanałami po za jakąkolwiek platformą. Na konsoli nie masz żadnego wyboru, jesteś zakładnikiem albo sony albo microsoftu.

01.07.2026 21:27
35.5
1
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

Kadrion No ale w takim razie nic się teraz nie zmieniło, bo to samo dotyczy płyt. I to samo dotyczy Nintendo.

01.07.2026 22:00
35.6
odpowiedz
Kadrion
54
Pretorianin

pioterg zmienia się to, że płytkę mogę sprzedać/odkupić za cenę niższą, niż narzuca mi sony/microsoft :)

01.07.2026 22:05
35.7
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

Kadrion Ale rynek wtórny to rynek wtórny, a tu rozmawiamy o monopolu (lub raczej jego braku). To są dwa różne tematy.

01.07.2026 23:13
DarthMadara
35.8
1
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

pioterg
Monopol na rynku cyfrowym - nie masz innych launcherów niż PSStore na konsolach. Co ci z kodów w pudełkach, jak nikt normalny ci ich nie sprzeda tanio? $ony po prostu nie sprzeda ci klucza jak valve na PC.
Valve wydaje i oferuje sprzedaż gier jako kody, $ony nigdy ci takiej opcji nie da, bo stracą kontrolę cen

Zobacz jak to masz na PC - tam Valve nie ma monopolu, a źródeł kluczy masz do wyboru do koloru.

Monopol polega na tym że nie masz alternatyw, bo sprzedawanie kodów w pudełkach to żadna alternatywa, bo raz większość sklepów oleje takie produkty a dwa to dalej kody do PSStore a nie do GOG czy Ubi Connect.

Tylko pudełka z nośnikami stanowiły sensowną alternatywę do PSStore.

Jakoś UE potrafiła się doczepić do Apple i iPhonów, a tu dziwnym trafem się nie da.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-07-01 23:14:02
01.07.2026 23:17
35.9
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

DarthMadara Ale co za różnica, czy pudełko miało grę czy kod? Żadna. Jedno i drugie to dystrybucja sygnowana przez Sony. Płytę w pudełku też odpalisz tylko na Playstation, tak samo jak i kod z tego pudełka. Z prawnego punktu widzenia kompletnie nic się nie zmieniło, więc skąd nagle krzyk o monopolu?

02.07.2026 20:28
DarthMadara
35.10
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

pioterg No bo miałeś nośnik i cyfrę.
A teraz masz tylko cyfrę - bo pudełka z kodami to żaden nośnik - więc żadna alternatywa.

02.07.2026 20:55
35.11
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

DarthMadara Ale to nadal nie ma nic wspólnego z monopolem.

01.07.2026 15:16
Rumcykcyk
36
2
odpowiedz
7 odpowiedzi
Rumcykcyk
139
Ojciec Zarazy

Pisałem już to dawno, że jak na PC jest piractwo i denuvo tak na konsolach gry były odsprzedawane po 10 razy i było to też jakaś formą piractwa bo następne osoby nie kupowały gry ze sklepu i nie było zarobku. Teraz konsole też mają swoje własne denuvo.

Im gorzej się dzieje z konsolami czyli wysoka cena + cyfry tak szybko wrócą na rynek PC z grami.

post wyedytowany przez Rumcykcyk 2026-07-01 15:18:07
01.07.2026 15:25
jozinzbazin
36.1
11
odpowiedz
jozinzbazin
70
Pretorianin

Rumcykcyk A jak sprzedajesz samochód to też jest piractwo. Biblioteki to dopiero piractwo, całe regały używanych książek, które możesz przeczytać a nie kupiłeś ich.

01.07.2026 15:30
Rumcykcyk
36.2
1
odpowiedz
Rumcykcyk
139
Ojciec Zarazy

Tak byli traktowanie gracze na PC. Denuvo miało to niby zniwelować czyli każdy kto nie kupi gry jest potencjalnym złodziejem. Do podobnego wniosku doszło Sony, że skoro gry dostają kilka kolejnych żyć na olxach i innych platformach to firma na tym nie zarabia.

post wyedytowany przez Rumcykcyk 2026-07-01 15:31:08
01.07.2026 15:30
Ergo
36.3
4
odpowiedz
Ergo
107
Senator

Rumcykcyk Boże, kwintesencja chłopskiego rozumu... Jeszcze napisz, że ktoś kto sprzedaje pralkę, samochód, telewizor czy jakikolwiek inny produkt, jest złodziejem. 😂

01.07.2026 15:32
Rumcykcyk
36.4
odpowiedz
Rumcykcyk
139
Ojciec Zarazy

Ergo Złe porównanie bo zaraz będziemy wchodzić na temat o ferrari i jego kradzieży. Napisałem wyżej, że Sony przyzwalało na ten proceder bardzo długo. Wiele osób po zakupie konsoli nigdy nie kupiło gry tylko wszystko z drugiej lub trzeciej ręki za grosze.

01.07.2026 15:36
Ergo
36.5
5
odpowiedz
Ergo
107
Senator

Rumcykcyk

No i co z tego? Na tym polega zdrowy rynek, coś kupujesz, to tanieje i możesz kupić używany produkt lub nowy.
Nie obchodzą dzi mnie to, że ktoś sobie tam wymyślił, że trzeba maksymalizować zyski więc nie będzie gier na płytach.

Już pomijam inne kwestie które są z tym związane, jak chociażby cena gier cyfrowych która będzie w 100% kontrolowana przez Sony bo nie ma konkurencji, jest jeden sklep.

01.07.2026 15:38
Rumcykcyk
36.6
1
odpowiedz
Rumcykcyk
139
Ojciec Zarazy

Ergo No to ten brak konkurencji obecnie to największy problem bo na PC jest wielu dystrybutorów gdzie można zdobyć tanio klucz ale rozumie zamysł Sony i to jak chcą zniszczyć rynek gier używanych. To samo zrobili kiedyś z PC.

01.07.2026 16:52
oli534397
36.7
odpowiedz
oli534397
4
Legionista

Rumcykcyk

Wydanie na płycie nie dotyczy tylko kolekcjonerów ale przede wszystkim graczy, którzy chcą posiadać grę, a nie tylko kod, który będzie przypisany tylko do jednego konta.
Wydanie na płycie możesz zabrać ze sobą do rodziny, do kumpla, możesz instalować na kilku swoich kontach, możesz komuś pożyczyć, możesz sprzedać. Wkładasz płytę, możliwe, że instalujesz aktualizację i działasz.
Kod aktywacyjny jest przypisany tylko do jednego konta i to nie jest twoja gra, tylko umowa na korzystanie z tej gry. Konto może przepaść, serwery mogą przestać istnieć,

1. Najważniejszy wymóg: Internet Zamiast mocnego sprzętu, wymaga stabilnego połączenia sieciowego:

2..
cyfrowa lub CHMURĄ z zasady są na internetu lub prąd . Wielu z nas nawet nie zastanawia się skad on pochodzi, podobnie jak nie wie skąd się bierze . Cokolwiek jest na internetu lub prąd może przestać działać w skali masowej.

Wojna hybrydowa: Celowe cyberataki na elektrownie lub fizyczne przecinanie pod

01.07.2026 15:17
37
7
odpowiedz
5 odpowiedzi
sheby1911
7
Legionista

Pewnie jestem naiwny i takie tam, ale może ktoś mnie oświeci, czy są jakieś podwójny standardy, że UE czepia się Apple i monopol na sklep z appkami, ale sony to już może takie rzeczy uskuteczniać i wszystko OK? O co chodzi?

01.07.2026 15:27
37.1
1
odpowiedz
JanThePlant
3
Junior

sheby1911 Trafne spostrzeżenie i analogia.

01.07.2026 15:54
37.2
6
odpowiedz
LoneBleidd
15
Legionista

sheby1911 A to przepraszam oczekujesz, że UE zorganizuje spotkanke w trybie natychmiastowym by się pochylić nad kwestią, która wypłynęła parę godzin temu w świecie gamingu?

01.07.2026 16:27
tynwar
37.3
1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

LoneBleidd przecież tam od dawna jest tylko ich sklep na ich własnej konsoli. O to chodzi, a nie o tę informację, bo ta informacja to jest zupełnie inna sytuacja, to tylko płyty zupełnie znikną, ale nie to co aktualnie jest na konsolach. W tym właśnie problem.
sheby1911 LoneBleidd
Jednak z jednej strony to w końcu ostatecznie ich konsola, więc niestety oni mogą decydować o wszystkim co dotyczy na ich konsoli i mają do tego pełne prawo, ale z drugiej strony jest to jednak antykonsumenckie, tylko jak ogarnąć taki burdel prawny (ich własna konsola, ale jednocześnie antykonsumenckie praktyki)? Aczkolwiek sklep appla to w sumie bardzo podobna sytuacja, więc może jednak ten burdel prawny też da rade ogarnąć. Czyli jednak mimo wszystko mogliby coś z tym zrobić, ale i tak tego nie robią.
Inna sprawa jest taka, że jednak gry dla jakiejś części społeczeństwa ograniczonej i tak do konsolowych graczy, a apki na telefon pełniący dla ludzi dużą rolę i używany przez niemal każdego ucywilizowanego człowieka, aczkolwiek ograniczone do grupy posiadaczy iphonów, to w gruncie rzeczy są różne kalibry i tym samym różne są priorytety.
Więc może w końcu się tym zajmą, tylko ile można czekać. Zresztą też niepokojące jest to jak po prostu olano sprawę stop killing games co może mówić, że gry nie są w żadnym stopniu priorytetem i ewentualnie korupcja w sprawie gier.

post wyedytowany przez tynwar 2026-07-01 16:30:51
01.07.2026 16:51
37.4
odpowiedz
sheby1911
7
Legionista

LoneBleidd A ja niczego od nikogo nie oczekuję, po prostu pytam :)

01.07.2026 21:32
Fantasta_13
37.5
1
odpowiedz
Fantasta_13
65
Pretorianin

sheby1911 No to masz odpowiedź. Dopiero co było ogłoszenie Sony, więc mogą się rozmyślić jeszcze 15 razy do 2028. UE nie ma podstaw, by jakkolwiek interweniowac.

01.07.2026 15:23
39
odpowiedz
Fitnesiak&Gamer
24
Konsul

Brak opcji kupienia uzywki kiedy cyfra kosztuje 400zl = nie gram. I tak juz malo kiedy gram, bo w wiekszosc nowych gier to chlam, a co bylo dobre to ogralem. Bede wracal do gier wideo przy okazji duzym premier typu gta 6, nowy TES itd. Wole pojezdzic na moto, uprawiać sport czy poskladac modele niz tracic czas na granie w „hiciory” po 300zl pokroju Lord od the fallen itp…

01.07.2026 15:29
41
2
odpowiedz
MH-Kage
29
Pretorianin
Image

Szybko poszło. Od zapowiedzi braku płyt z GTA VI, do tego...

Gracze to jednak idioci.

post wyedytowany przez MH-Kage 2026-07-01 15:30:46
01.07.2026 15:29
42
odpowiedz
katai-iwa
73
Legend

Mozna się było spodziewać, ze producenci konsol prędzej, czy później pójdą w pełną cyfrę.

01.07.2026 15:34
LugiaFan9
43
odpowiedz
LugiaFan9
23
Centurion

Komentarze innych osób już podsumowały temat w odpowiedni sposób, więc od siebie dodam tylko, że nawet jeśli dalej mam zamiar używać tylko Steam osobiście, żadnych Steam Machine, PlayStation, Xbox czy Switch, a nawet smartfonów czy tabletów, to nawet znając ryzyko kupowania cyfrowych licencji na gry a nie same gry, i to ryzyko akceptując, zdecydowanie wspieram osoby które są przeciwne takiemu obrotowi spraw, no chyba że ktoś uważa, że jak nie kupujesz gier na płytach ani nawet bez DRM to nie masz prawa się wypowiadać na ten temat, wtedy trochę szkoda, ale nic z tym się nie zrobi. Tak czy siak jednak, nie wydając pieniędzy na konsole, przede wszystkim te stacjonarne, oraz na gry i usługi związane z nimi, i tak przecież ja i wiele osób mi podobnych pośrednio pomaga w temacie. Może i to nie jest jakieś ogromne wsparcie, bo przecież więcej osób i tak będzie to kupować niż nie będzie, ale to chyba i tak lepsza niż nic, no nie?

01.07.2026 15:37
Asasyn363
44
5
odpowiedz
Asasyn363
183
Senator

Teraz wjeżdża BlackTone i twierdzi, że wszystko jest super i to świetna decyzja 😂

01.07.2026 15:41
Krypta76
45
1
odpowiedz
Krypta76
70
Generał

Wolał bym GeForce now kupić i gry na steam bo klucze po kilku latach można wyrwać za kilkanaście złoty.

01.07.2026 15:43
retruśgejmer
46
2
odpowiedz
retruśgejmer
52
Generał

Nie jęczeć. I tak będziecie kupować ich gry oraz sprzęt!

01.07.2026 15:44
47
1
odpowiedz
robertoV
28
Generał
Image

Tak jakbyście zapomnieli jakie jest sony i jaki mają slogan

01.07.2026 15:46
Felipe
😂
48
3
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Spieprzyli PS5 praktycznie brakiem porządnych exów + wydawaniem ich na PC, a tak to pewnie sprzedaż byłaby o wiele lepsza, a teraz to samo sobie robią PS6 jak na tym nie będzie można w ogóle odpalać płyt i zostanie drożyzna z PS Store. Brawo $ONY oby tak dalej XD.
Tylko można mieć nadzieję, że tak jak w przypadku niektórych exów, które na początku miały być tylko na PS5, a potem wyszły też na PS4 to tutaj też zmienią zdanie i z tego czegoś zrezygnują.

post wyedytowany przez Felipe 2026-07-01 15:54:49
01.07.2026 15:47
-=Esiu=-
49
7
odpowiedz
-=Esiu=-
226
Everybody lies

Miałbym to gdzieś gdyby cyfrówki na premierę kosztowały maks 150zł.

01.07.2026 15:51
ZjemCie18
50
6
odpowiedz
1 odpowiedź
ZjemCie18
16
Centurion

Brawo dla półmózgow,którzy sami doprowadzili do takiej sytuacji,gracze wszystko kupią.

01.07.2026 17:03
Felipe
50.1
2
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

ZjemCie18 Brawo dla graczy*.
Sami na siebie baty kręcą i jeszcze się z tego cieszą.

01.07.2026 15:52
Herr Pietrus
51
odpowiedz
1 odpowiedź
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

Dajecie spokój, to ma nastąpić dopiero za półtora roku? Do tego czasu jeszcze pięć razy zdążą zmienić zdanie...

01.07.2026 17:20
tynwar
51.1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

Herr Pietrus ale może właśnie dzięki temu zmieniają zdania, często ludzie zmieniają zdania pod wpływem presji ze strony innych ludzi :P.

01.07.2026 15:57
52
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
alvvatita
5
Junior

Tylko że te 80% cyfrowych zakupów trochę ma się nijak do realnej liczby graczy, którzy korzystają z pudełek. To jest statystyka sprzedaży nowych gier, a nie faktycznego obiegu gier wśród ludzi.
Pudełko ktoś kupuje, przechodzi, sprzedaje dalej, ktoś kupuje używkę, potem znowu ją odsprzedaje. Jedna fizyczna kopia może przez lata przewinąć się przez kilku albo kilkunastu graczy, czego takie statystyki w ogóle nie pokazują.
Więc liczba graczy, którzy nie kupują cyfrówek na pewno jest znacznie większa.
Ja się żegnam z PS. Obecnie jedna gra kosztuje mnie 20, 30 zł bo kupuje używki i sprzedaje dalej.
Pozostaje powrót do PC po 20 latach. Ewentualnie jakaś nadzieja jeszcze w XBOX.

01.07.2026 17:34
52.1
2
odpowiedz
TheFrediPL
121
Generał

alvvatita A co ich obchodzi liczba graczy z odsprzedanych pudełek? O to im chodzi, ktoś kto kupił używke nie jest klientem.

01.07.2026 19:10
52.2
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

alvvatita I po co im taki klient, który kupił konsolę, na której nie zarobili, a potem ten klient nie kupił żadnej gry?

01.07.2026 19:29
Czuowiek
52.3
odpowiedz
Czuowiek
68
Pretorianin

alvvatita na Xboxa bym nie liczył, zapewne niebawem ogłosi dokładnie to samo

01.07.2026 21:12
Sebo1020
52.4
1
odpowiedz
Sebo1020
198
Senator

alvvatita Mnie się jednak wydaje, że taka duża firemka jak sony to jednak przed podjęciem tak ważnej decyzji dokładnie przeliczyła sobie zysk do straty, zwłaszcza że nawet teraz w sieci (także na zagranicznych forach) jest duża liczba osób, która kompletnie wzrusza ramionami na tę wiadomość, bo i tak siedzi już w cyfrówce

02.07.2026 12:17
SerwusX
52.5
odpowiedz
SerwusX
118
Marszałek

Premium VIP

alvvatita A po co ta statystyka miałaby uwzględniać drugi obieg kopii fizycznych, skoro zysk z nich dla wydawcy jest zerowy?

01.07.2026 15:59
53
1
odpowiedz
7 odpowiedzi
Xenzorg
12
Legionista

Wszystko idzie w tym kierunku od dawna, malo kto kupuje fizycznie cokolwiek. Plyty nie maja nawet wystarczajacej ilosci miejsca by pomiescic wielu gier, to nawet majac ja na plycie, bez dossania z internetu nie pograsz. Tak jest od dawna. Obala to argument, ze jak producent zaktualizuje gre i cos w niej zniszczy, to pograsz z plyty. Wiele gier na plytach teraz to tez tylko klucz do pobrania calosci i nic wiecej.

Stare nosniki odchodza do lamusa, nie srajcie ogniem, ze teraz PS Store, bedzie mial monopol, bo jakby probowali przez to przesadzac z cenami to odpowiednie sluzby dobiora sie im do dupy.

Jedyne co to tracicie odsprzedawanie gier. Mnie osobiscie to zwisa. Mialem kupione PS5 w czasie jak nie dalo sie go dorwac bez bundla gowno gierek i to byly jedyne fizyczne gry jakie mialem. Zmieniajac na PS5 PRO w ogole nie odczulem braku napedu. Przez internet mam gre pare razy szybciej niż instalujac z plyty i to bez wychodzenia z domu.

Jak wam tak bardzo brakuje starych technologii, to idzcie sobie posluchac muzyki z kaset audio, albo obejrzec jakis film na VHS. Nawet lepiej, dolaczcie do amiszow/zostancie pustelnikami xDDDDD

post wyedytowany przez Admina 2026-07-02 15:24:47
01.07.2026 16:52
tynwar
53.1
2
odpowiedz
tynwar
105
Legend

Xenzorg jakie służby? Bo firma podniosła ceny? Nałykałeś się pigułek i naoglądałeś się za dużo filmów xD.
W ogóle, zabawne jak ci szybciej instaluje, skoro gra z internetu musi się zainstalować w tym samym miejscu i dokładnie tak samo jak z płyty.

01.07.2026 17:02
53.2
odpowiedz
Xenzorg
12
Legionista

tynwar Odpowiedzialne za ochrone praw konsumentow? Chyba nigdy nie slyszales o chociazby Prawie ochrony konsumentów w Unii Europejskiej.

Widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz + naped ma maksymalna predkosc odczytu danych (30 - 40MB/s, ktora jest wielokrotnie nizsza niz przesyl mojego internetu.

Lepiej zlapac za widly i siac panike zyjac w paranoi. Odstaw te piguly o ktorych pisales, to moze i Ci paranoja zejdzie.

01.07.2026 17:18
tynwar
53.3
1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

Xenzorg Super, a co oni mogą zrobić jak ktoś podniesie cenę i w sumie tyle? Niby co? A co jeśli jakiś sklep podniesie cenę ziemniaka o złotówkę? Albo butelkę coli? Wówczas służby wchodzą do akcji? Co niby twoim zdaniem zrobiliby?

super, dalej i tak gra z internetu musi się zainstalować w dysku, więc te ograniczenie wciąż obowiązuje.

I kto to mówi? Typ co gada o służbach i jeszcze wciska mi kitu o paranoi, no ja nie mogę xDDDD.

post wyedytowany przez tynwar 2026-07-01 17:19:34
01.07.2026 21:19
Cygi
53.4
1
odpowiedz
Cygi
47
Konsul

Xenzorg
Polaczki
Dowiedz się, która grupa i z jakiego powodu nazywała tak nasz naród i na przyszłość powstrzymuj się od takiego zachowania.

01.07.2026 21:28
Zdzichsiu
53.5
1
odpowiedz
Zdzichsiu
161
Ziemniak

Xenzorg
jakby probowali przez to przesadzac z cenami to odpowiednie sluzby dobiora sie im do dupy
Na podstawie czego? Sony może wystawić każdą swoją grę za 500 zł i nie robić promocji, urząd ochrony konsumenta nie ma tu nic do gadania.

02.07.2026 09:37
53.6
odpowiedz
Xenzorg
12
Legionista

Zdzichsiu Idac tym tokiem rozumowania, to samo moga zrobic w przypadku gier na nosnikach fizycznych. Cene ustala Sony i *shocker* wydawca gry. Wtedy na premiere ceny by byly jednakowe w kazdym ze sklepow również w wypadku gier na plytach.

Jesli ceny beda zdecydowanie wieksze niz na konkurencyjnych serwisach wtedy by im sie przyjrzeli...

A co do predkosci zapisu na dysku ssd by nie odpisywac temu co gustuje w pigulach, to wynosi ona srednio od 5GB/s do 7GB/s, oznacza to, ze jest zainstalowana od razu po sciagnieciu, nie jak ten smieszny osobnik twierdzi. Pozdrawiam!

02.07.2026 10:43
Zdzichsiu
53.7
odpowiedz
Zdzichsiu
161
Ziemniak

Xenzorg
Cene ustala Sony i *shocker* wydawca gry.
Ostateczną cenę ustala sklep. Sony może dać cenę okładkową 100 dolarów, ale gdy pudełka będą się kurzyć na magazynie, to sklep sprzeda je za 15 zł. W cyfrowej dystrybucji to nie działa, bo nie ma co się kurzyć.

To naiwne, żeby sądzić, iż urząd ochrony konsumenta przyjrzy się Sony tylko dlatego, że będą wysokie ceny w ich sklepie.

01.07.2026 16:00
54
odpowiedz
Assassinek06
124
Generał

Pisałem pod newsem o GTA 6, że to SONY wymusiło cyfrową dystrybucję. I co? I okazuje się, że taka jest teraz ich polityka. Wycofają się z PC i będą tylko exy z PS Store w cenach jakie sobie zakrzykną. Kupicie PS6 i dwie pierwsze tanie gry a potem +30% albo masz bezużyteczny złom w domu. :D

01.07.2026 16:03
MY-P3-ME
55
odpowiedz
2 odpowiedzi
MY-P3-ME
8
Chorąży

Fajnie, że narzekacie, ale trzeba działać.Mamy jeszcze czas, aby coś z tym zrobić. Gracze, twórcy internetowi, media branżowe.
Jest nasz dużo i możemy mieć istotny wpływ na to co się stanie. Na całym świecie.
To nie musi się zrealizować.
Stop Killing Games pokazało, że istnieją metody, aby walczyć o prawa konsumenckie.
Jakby każdy z nas, tu na GOLu, napisał do Sony, do ministra kultury, etc., to byłby jakiś początek.
Jeśli komuś nieodpowiada pisanie do złego korpo, niech proponuje sposoby działania i niech robi. Cokolwiek.

01.07.2026 16:15
SerwusX
55.1
odpowiedz
SerwusX
118
Marszałek

Premium VIP

MY-P3-ME Ależ gracze już od lat głosują portfelami, 85 procent graczy kupuje edycje cyfrowe na Playstation. Choćby wszyscy się obrazili i tupnęli nóżkami, to 15 procent to niedużo w przypadku potencjalnych oszczędności na logistyce. A ci, co kupują używki, nie są nic warci dla Sony, a wręcz przynoszą straty, skoro sprzęt jest sprzedawany po kosztach, a gry kupują z drugiej ręki.

01.07.2026 16:47
MY-P3-ME
55.2
odpowiedz
MY-P3-ME
8
Chorąży

SerwusX Cyfrę kupują zapewne po przecenach. Niechby Sony pokazało statystyki. Teraz nic nie wiemy - to manipulacja Sony z tymi danymi. To na pewno nie przełoży się jeden do jednego. Już nie będzie promocji, bo po co?! Promocje są dla osób posiadających napęd płyt. Bez płyt nie będzie już promocji.

01.07.2026 16:04
GosuRALF
56
1
odpowiedz
GosuRALF
125
Konsul

Monopol :) tak się dyktuje warunki na rynku

Wronski
57
8
odpowiedz
8 odpowiedzi
Wronski
42
Senator

Niezle.
Sony wlasnie eleganco strzelilo sobie w stope XD

01.07.2026 16:05
Ergo
57.1
3
odpowiedz
Ergo
107
Senator

Wronski

Też tak uważam, ale gracze mają pamięć złotej rybki i coś czuje, że to przejdzie bez większego echa. 🤷

01.07.2026 17:29
57.2
1
odpowiedz
TheFrediPL
121
Generał

Wronski Patrząc że te 80% kupuje cyfre, dalej będzie to robić, pewnie realnie z maks 5% graczy strzeli focha i nie kupi konsoli, ale i tak na tym zarobią, bo będą mogli dyktować ceny to raz, a dwa już nie będzie graczy co mają konsole i kupują używki.

01.07.2026 17:52
57.3
2
odpowiedz
piotr1399
6
Centurion

TheFrediPL W maju zaczęły być widoczne pierwsze efekty ostatniej podwyżki cen konsol przez Sony. Najniższa miesięczna sprzedaż konsol od 26 lat. Już widzę te kolejki ustawiające się do zakupu drogiego PlayStation 6 po to by kupować jeszcze droższe gry.

01.07.2026 18:07
57.4
1
odpowiedz
TheFrediPL
121
Generał

piotr1399 może dlatego że większość co chciała mieć konsole to już ją nabyła.

02.07.2026 08:47
57.5
1
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

Ergo No ja mam ps5 i pc i trzymałem ps5 tylko po to żeby płyty kupować. Więc tutaj sony mi nawet nie zostawia nic do gadania. Po prostu mnie wyjebali ze swojej platformy. Jak mam kupować tylko digital to nigdy nie kupię gry na ps bo po co XD

02.07.2026 12:29
57.6
odpowiedz
Bartekgkw
1
Junior

TheFrediPL wcale 80% nie kupuje cyfry i nie powielaj tych danych z dupy. Wpisz sobie poszczegolny tytul np. GoW czy Horizony i sprawdz jak wygladaja proporcje. Te fejkowe 80% to dane z PSStore gdzie biora pod uwage Fornite, FIFY i inne gowna nawet takie gdzie byla tylko wersja cyfrowa w sprzedazy.

02.07.2026 12:32
57.7
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

Bartekgkw To nie są fejkowe dane. W takim Capcom, wg oficjalnych danych (raport finansowy), pudełka to jest 7% sprzedaży (w sztukach) w totalu a 15% na konsolach.

02.07.2026 12:36
57.8
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

Bartekgkw A co do GoW, to proszę bardzo, wygląda to nawet gorzej:
"Zgodnie z najnowszymi raportami finansowymi Sony (stan na pierwszą połowę 2026 roku), ogólny stosunek sprzedaży gier na konsolach PS4 i PS5 wygląda następująco:Wersje cyfrowe (PS Store): ok. 85%
Wydania pudełkowe (płyty): ok. 15%
Dla porównania, w 2018 roku, gdy debiutował God of War, wersje cyfrowe stanowiły niecałe 50% sprzedaży."

post wyedytowany przez pioterg 2026-07-02 12:37:03
2msh
58
1
odpowiedz
2msh
9
Legionista

Coś mi podpowiadało, że taka wiadomość może w niedługim czasie gruchnąć, zaraz po tym jak R* ogłosiło GTAVI bez płyty. Zastanawiające było to, że R* w ogóle nie reagował żadnym komunikatem po tym jak część społeczności się w***ła na taki rozwój sytuacji. Teraz wyraźnie widać, że Sony mocno musiało sypnąć R*, żeby podjęli taką decyzję, bo jak przekonać ludzi do digital only to tylko takim tytułem na powitanie. Oficjalnej liczby preorderów nie podano, ale branża donosi, że gra się już zwróciła[?]. Chora akcja, bo przecież nawet skrawka gameplayu nie widzieliśmy. No cóż, dla Sony to jasny sygnał, ludzie kupią absolutnie wszystko. Rozsądny człowiek pomyśli, k*** co oni od***ją, przecież to kurs kolizyjny na ścianę. Ale jak się dziś spojrzy na premierę GTAVI i jak ludzie (nazwijmy ich ludźmi) potrafią za przestrzeloną cenę kupować od skalperów grę, która ma wyjść jedynie digital, to ja nie mam więcej pytań. Prawda jest taka, że Sony przez lata wyhodowało sobie już taką oddaną rzeszę gumbasów, ze dziś słupki pokazują im, że warto wykonać kolejny krok na drodze "postępu". Skończy się to pewnie tak jak napisała jedna osoba gdzieś tutaj, że po pewnym czasie z digitali wykonają przejście na 100% chmurę. Gry będą pojawiać się i znikać jak netflixowy kontent, a ludzie będą płacić abonament, no bo wygoda i zerowy koszt sprzętu, prawda? Sam jestem ciekawy co z tego wyniknie po stronie odbiorców, bo w procesie takiej ewolucji muszą pojawić się jakieś skutki uboczne. Logika podpowiada, że pełny renesans piractwa jest wręcz nieunikniony. Ciekawie się dzieje.

post wyedytowany przez 2msh 2026-07-01 16:06:52
01.07.2026 16:07
59
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
Contigooo
26
Chorąży
Image

Kody,w pudelkach ,czyli potem beda mogli wylaczyc serwery i sobie te kody bedziemy mogli w dupe wsadzic ,za pare lat wszystko na wypozyczenie. Jeszcze te ich ceny za licencje przeciez to jest pojebane,kiedys byly wydania gier grube okladki zapach nowosci jak sie otwierało. A teraz Ci co kupuja cyfrówki to zabijaja ten wybór potem zamkną nas w tych licencjach jebanych ,tak chcieli zrobic z gotowka i dalej próbują Przesyłam moja kolekcję mam gry w foli co juz je steam zabijał ,pociesza mnie jedno zdechna za to ,bo dużo ludzi kupywalo ich console wlasnie bo byly wydania fizyczne

01.07.2026 16:31
59.1
odpowiedz
GABRYL007
2
Junior

Contigooo Mając grę fizyczna tak samo będzie. Wywalą ze sklepu i mozesz sobie powspominać.

01.07.2026 17:28
tynwar
59.2
1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

GABRYL007 no i co? Wielkie mi co, nawet jak po kilku latach przestaną sprzedawać to i tak można było spokojnie od ludzi odkupić. I to za malutki pieniądz. A nawet dalej idzie wyrwać za rozsądne pieniądze masę dość starych gier.

01.07.2026 21:48
59.3
odpowiedz
GABRYL007
2
Junior

tynwar Dokładnie. MASE STARYCH (często dobrych) GIER.
Ale nowe już tak mają. Niestety.

01.07.2026 23:30
tynwar
59.4
odpowiedz
tynwar
105
Legend

GABRYL007 no właśnie to nowe gry, czyli nie mają wydań fizycznych, to jak miałyby być jeszcze możliwe do kupienia po usunięciu z sklepów? To właśnie przewaga fizycznych wydań nad cyfrowymi.

post wyedytowany przez tynwar 2026-07-01 23:30:59
01.07.2026 16:07
60
odpowiedz
1 odpowiedź
KmP900
49
Centurion

Bye bye Sony, teraz tylko czekać na ruch załogi XBOXA

01.07.2026 18:00
60.1
odpowiedz
nazgul-r4jdowi3c
3
Pretorianin

Zrobią dosłownie to samo. Dziwne, że nie zrobili tego pierwsi .

01.07.2026 16:08
61
odpowiedz
4 odpowiedzi
Zigdris
125
Pretorianin

Skoro 85% graczy i tak kupowało gry w wersji cyfrowej, to matematyka dla korpo jest prosta xD

01.07.2026 16:44
BFHDVBfd
61.1
2
odpowiedz
BFHDVBfd
182
Requiescat in Pace

Zigdris Już teraz narzekają że PS5 się tak dobrze nie sprzedaje. Biorąc pod uwagę zapowiadaną znacznie wyższą cenę PS6 to baza graczy będzie jeszcze mniejsza. Plus odrzucają od siebie te 15% grających na płytach.

01.07.2026 17:16
61.2
odpowiedz
Zigdris
125
Pretorianin

BFHDVBfd dadzą sobie radę.

01.07.2026 17:41
61.3
odpowiedz
TheFrediPL
121
Generał

BFHDVBfd całych 15% nie odrzucą, może maks 5, a na konsolach nigdy nie zarabiali.

01.07.2026 20:28
61.4
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Zigdris No bo jak coraz mniej wychodziło gier na płytach. Po za tym ciekawe ile w tym prawdy.

01.07.2026 16:13
dafton.
62
odpowiedz
dafton.
36
Konsul

Chciałem kupić kolejną konsole PlayStation, przez to co Microsoft odpieprza, ale skończy się na żadnej chyba. XD

01.07.2026 16:18
63
odpowiedz
2 odpowiedzi
planet killer
103
Konsul

Ja całkiem niedawno sprawiłem sobie ps5 właśnie dlatego żeby znów posiadać sobie pudełka z płytami....i naprawdę byłem zadowolony z powrotu do fizyków.Cóż widac defenitywnie to koniec bardzo smutny dzień.Bez tego nie widze powodu by nie wrócić za kilka lat znów do PC.
Na ps5 pokupuje jeszcze fizycznych gier pewnie
sporo póki mogę to ostatnia okazja by gry realnie posiadać.....

01.07.2026 16:48
tynwar
63.1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

planet killer mam podobnie, kupiłem z napędem, więc mogę tanio kupować starsze i jeszcze je odsprzedawać. No wielka szkoda, że kolejna konsola nie będzie mieć płyt, a jeszcze pewnie będzie też znacznie drożej...

01.07.2026 20:31
63.2
odpowiedz
sabaru
39
Senator

planet killer Miałem sobie zakupić jeszcze ps5 dla GTA VI i później jak by wyszła gra na PC to odsprzedać. Ale brak pudełka z grą przesądziło sprawę. Jak jakimś cudem GTA VI nie wyjdzie na PC to wale to całe granie.

01.07.2026 16:25
Pitplayer
64
odpowiedz
1 odpowiedź
Pitplayer
108
Senator

Co za generacja w wykonaniu Sony i MS, jedni głupsi od drugich....

post wyedytowany przez Pitplayer 2026-07-01 16:26:17
01.07.2026 17:40
64.1
odpowiedz
TheFrediPL
121
Generał

Pitplayer tylko że kolejna generacja raczej należy do xboxa, jeśli to prawda że będzie na nim normalny windows z steamem itd, to papa sony.

01.07.2026 16:30
65
3
odpowiedz
12 odpowiedzi
GABRYL007
2
Junior

Co wy tak płaczecie.
Pudełko i pudełko.
Wczoraj i atakowałem Emden Ring z płyty (Xbox X) to myślałem, że usnę. Taaak dlugo. Wszelkie gry kupione cyfrowe kilka minut po światłowodzie i gram.
A nawet jakby były pudełkowe. To i tak wymagają cyfrowego potwierdzenia obecne gry. I jak usuną grę z oferty to macie cegłę a nie grę fizyczna.
Tak głosuje portfelem. I chcę tylko cyfrowe wydania!

01.07.2026 16:47
tynwar
65.1
2
odpowiedz
tynwar
105
Legend

GABRYL007 no cóż, tylko się nie zdziw, jak ceny podskoczą np. o 50%, a ceny będą jeszcze wolniej maleć :P.

01.07.2026 17:12
Felipe
65.2
3
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

GABRYL007 Cieszysz się, że cię dymają fajnie.
Po co gadasz bzdury? Wiele gier z płyt MOŻESZ ODPALIĆ OD RAZU I GRAĆ, a cyfrowe TRZEBA POBRAĆ W CAŁOŚCI. Więc chyba prosta matematyka, że szybciej wychodzi ci zainstalować z płyty CZĘŚĆ DANYCH i grać GDY SIĘ AKTUALIZUJE, a nie pobierać WSZYSTKO. Usunąć z oferty? Właśnie uderzyłeś w cyfrówki, które mogą zniknąć PS Store XD. Gry na płycie mi nie usuną. Grę pobieram z płyty, a z internetu tylko aktualizacje do niej więc nie, mogą se usunąć, mogą mi konto zbanować to sobie zrobię nowe i nadal będę miał płytę na której grę ogram.

01.07.2026 17:14
tynwar
65.3
1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

Felipe daj spokój, nawet o tym już nie pisałem, bo wyraźnie widać, że typ gada od rzeczy. Jak gra niby miałaby się pobrać i jednocześnie zainstalować się szybciej niż zainstalowałoby się szybciej z gry już obecnej na innym nośniku? To jest po prostu fanatyk cyfry i tyle.

01.07.2026 17:21
65.4
odpowiedz
GABRYL007
2
Junior

tynwar I tak podskoczą.
Sam wiesz, że Ci co płaczą o ceny i boxy. Sami pierwsi kupią grę. Ja już mam to za sobą. Gier wiele nie kupuję. Ogrywam głównie gamePass i wszelkie Luny itd.. czasem kupię na premierę grę. I tyle. A ceny rosły i dalej będą rosły.

01.07.2026 17:25
65.5
odpowiedz
Phantom
2
Legionista

Felipe Odpalić od razu i grać? Mówisz o PS3? Czy Fifie 2019? Na PS4? Bajki kolego piszesz. Sprzedałem jedna i drugą konsole więc już fotek od ręki ci nie wrzucę. A szkoda. Pokaż mi tytuły AAA które odpalisz z płyty? Nie ma tego dużo. Większość gier waży tony GB.

01.07.2026 17:33
65.6
odpowiedz
TheFrediPL
121
Generał

tynwar na xboxie za bardzo nie podskoczą. Kolejny xbox ma być w zasadzie pc'etem na którym będzie działał steam itp, a nawet jeśli nie to ms store działa zarówno na pc i steamie więc ceny muszą być jednakowe. A sony to tylko psstore, więc fajni sony są w największej dupie.

01.07.2026 17:33
Felipe
65.7
1
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Phantom Nadal kopiowanie części danych jest szybsze niż pobieranie całych gier więc nadal na korzyść pudełek. Ile to tona dla ciebie?

01.07.2026 18:35
tynwar
65.8
odpowiedz
tynwar
105
Legend

TheFrediPL nawet jeśli to wciąż istnieje opcja, że gry konsolowe rywalizując o graczy z pc i vice versa, przyczyniają się do optymalizacji cen, więc jeśli gry konsolowe podrożeją, to reszta też może podrożeć, bo będzie dużo łatwiej konkurować z konsolowymi, gdy te będą wyraźnie droższe niż pc, więc czemu nie podnieść do podobnego poziomu, by jeszcze więcej zarobić?
No właśnie, nawet w takiej sytuacja sprawa też za prosta nie jest.

01.07.2026 20:55
65.9
odpowiedz
Phantom
2
Legionista
Image

Felipe Nie wiem jaki masz internet ale mi szybciej światłowodem pobiera niż zgrwa dane z płyty. Wystarczy porównać z oficjalnymi danymi przepustowość nośnika. Dalej sobie wkręcają 😂 zabawne.

post wyedytowany przez Phantom 2026-07-01 20:57:32
01.07.2026 21:25
Felipe
65.10
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Phantom Tyle, że niektóre gry nie muszą być prawie w ogóle zgrywane z płyty jak wcześniej napisałem i grasz od razu. A jeśli są gry typu RDR2 to i tak chyba szybciej jest zainstalować z płyty, gdzie masz część danych i po pobraniu tej części grasz od razu niż pobieranie wszystkiego od 0.

01.07.2026 21:45
65.11
odpowiedz
GABRYL007
2
Junior

Felipe Tak. Typu Meatboy lub Pacman. A reszta instaluje od razu 50gb a co gorsza rozpakowuje to jeszcze

01.07.2026 21:47
65.12
odpowiedz
GABRYL007
2
Junior

Felipe A jakie to są gry które chodzą od razu z płyty...Pacman? Bo reszta wrzuca całość na dysk o do tego rozpakowuje to...a potem to patchuje jeśli gra już trochę ma. A z netu od razu leci najnowsza wersja.
Każdy ma swoją wizje. Tu masz swoją...a ja mam rację

01.07.2026 16:30
kupczyndas
66
1
odpowiedz
kupczyndas
49
Pretorianin

Nie chce mi się wierzyć że gracze wolą przepłacać i kupować cyfrowe gry z ps store niż tańsze na nośnikach przykład to Gothic Remake który na płycie kosztuje 199 zł a w ps store 269 gdzie tu sens? Chyba że liczą też gry z plusa extra i premium jak kupione cyfrowo wiem że pewnie nie ale inaczej nie umiem sobie to wytłumaczyć

post wyedytowany przez kupczyndas 2026-07-01 16:51:00
01.07.2026 16:31
Ognisty Cieniostwór
😡
67
3
odpowiedz
Ognisty Cieniostwór
62
Senator

Jestem z Sony od PS2, ale już dawno stwierdziłem, że pierwsze PS bez napędu będzie pierwszą konsolą Sony, której nie kupię. Sama chęć posiadania gier na półce to jedno, ale PS store to jest jeden wielki syf. Ceny gier z kosmosu, promocje są słabe, a zwroty gier właściwie nie istnieją, bo po uruchomieniu gry traci się możliwość zwrotu.

Na PC przynajmniej jest wiele sklepów z konkurencyjnymi cenami i nie ma problemu ze zwrotami. Nie lubię cyfry i wolałbym, żeby dystrybucja fizyczna nada istniała, ale skoro już będę na nią skazany, to wolę grać na PC.

post wyedytowany przez Ognisty Cieniostwór 2026-07-01 16:31:51
01.07.2026 16:33
68
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Miathorn_NPC
0
Legionista

Na pc też jest tylko cyfra, ale nie ma żadnego problemu żeby zrobić backup na płycie czy dysku i po problemie.
Posiadanie ps6 straciło właśnie całkowicie sens, bo będzie się uzależnionym od chciwej korporacji.

01.07.2026 17:24
68.1
odpowiedz
Cyberfan
67
Konsul

Udup Fajny nick

01.07.2026 17:47
68.2
1
odpowiedz
Miathorn_NPC
0
Legionista

Cyberfan
Grazie. 😛

01.07.2026 19:27
68.3
odpowiedz
Syberys
1
Legionista

Udup Prócz tego na PC masz wiele sklepów i konkurencję a także piractwo + brak haraczu za online. Przewagami konsol jest brak przejmowania się sprzętem i płyty. Tylko pytanie czy wywalenie płyt do kosza i wysoka cena sprzętu tylko do granie nie odstraszy wielu klientów...🤔 Mnie odstraszyło.

01.07.2026 16:39
69
odpowiedz
marcinz
32
Centurion

I CO MI TO ,oby na tym stracili.
Patrząc że życzę marce i konsolom Playstation przyszłościowego upadku,patrzą że bedąc osobą Niepełnosprawną zabierają mi możliwość ogrania ich gier,patrząc że Pady do Konsol są dla mnie nie wygodne

01.07.2026 16:44
mateo91g
70
odpowiedz
mateo91g
113
Generał

Chyba ich pogięło od tej chciwości do reszty. Jak to sie stanie to sprzedaje PS5, nie widze absolutnie żadnego sensu wtedy w posiadaniu tej konsoli. Mam płacić po 350 zł a gry w monopolistycznym sklepie PSN? To praktyki skrajnie antykonsumenckie i monopolistyczne! Wolę sobie kupić PCta i kupować gry za ułamek tej ceny co na PSN, albo kupić xboxa, jeśli MS nie wpadnie na taki sam chamski pomysł.

01.07.2026 16:45
71
odpowiedz
YasonB
68
Centurion

Sony szybko wzięło przykład z Rockstara i kodów w pudełku. Nie spodziewałem się takiego ruchu z ich strony w tak krótkim czasie. Raczej typowałem Ubi lub EA. Niestety, ceny w PS Store to jedna stagnacja. Na "promocjach" w kółko to samo w tych samych "obniżonych" cenach. Takie Ghost of Yotei w Ultimie za 238,41 a na PS Store - 339. Drobna różnica jest. Elektromarkety mają po 299. Teraz bez płyt cena 339 jak teraz, będzie zapewne "po promocji" z cholera wie ilu, zapewne pułapu 350-400. A potem jak czytałem poniżej w komentarza cena zostanie z nami na 5 a może i 7 lat...być może. Heh, w sumie jak tyle czasu będzie to będzie czas aby uzbierać :D A dzisiaj było info, że zamykają sklep na PS3 i Vita. Cóż, trzeciego plejaka dałem dalej i teraz by trzeba było zalogować się tam i pobrać kupione gry. Nasuwa mi się jednocześnie pytanie: czy po wyłączeniu sklepu pobrana gra się uruchomi? Mam co do tego pewne wątpliwości, ale to się okaże :D

01.07.2026 16:50
mateo91g
72
15
odpowiedz
mateo91g
113
Generał

Gothic Remake: PSN 259 zł, płyta PS5 189,05 zł, PC klucz 136,61 zł. Dziekuję i do widzenia! Wielki czarny fallus w poślady dla Srony, niech sczezną ze swoim PSNem!

01.07.2026 16:53
oli534397
73
odpowiedz
oli534397
4
Legionista

Wydanie na płycie nie dotyczy tylko kolekcjonerów ale przede wszystkim graczy, którzy chcą posiadać grę, a nie tylko kod, który będzie przypisany tylko do jednego konta.
Wydanie na płycie możesz zabrać ze sobą do rodziny, do kumpla, możesz instalować na kilku swoich kontach, możesz komuś pożyczyć, możesz sprzedać. Wkładasz płytę, możliwe, że instalujesz aktualizację i działasz.
Kod aktywacyjny jest przypisany tylko do jednego konta i to nie jest twoja gra, tylko umowa na korzystanie z tej gry. Konto może przepaść, serwery mogą przestać istnieć,

1. Najważniejszy wymóg: Internet Zamiast mocnego sprzętu, wymaga stabilnego połączenia sieciowego:

2..
cyfrowa lub CHMURĄ z zasady są na internetu lub prąd . Wielu z nas nawet nie zastanawia się skad on pochodzi, podobnie jak nie wie skąd się bierze . Cokolwiek jest na internetu lub prąd może przestać działać w skali masowej.

Wojna hybrydowa: Celowe cyberataki na elektrownie lub fizyczne przecinanie podmorskich kabli telekomunikacy

01.07.2026 16:53
\/
😂
74
11
odpowiedz
3 odpowiedzi
\/
55
Lara

Via Tenor

Zaraz się okaże, że wszystkie niebeskie ultrasy brzydzące się PC zmienią narrację, bo ich ukochane korpo ich zbyt mocno zapakowało tym razem.
Sezonowcy 🤣

01.07.2026 16:55
oli534397
74.1
2
odpowiedz
oli534397
4
Legionista

Spieszcie się kupować gry w pudełkach tak szybko znikają. Po tym pozostanie tylko pustka i korporacyjny cyfrowy ucisk. 😀

01.07.2026 17:16
74.2
4
odpowiedz
MaXXii
98
Generał

Zmienią narracje, że cyfra jest jednak COOL

01.07.2026 21:01
\/
😂
74.3
3
odpowiedz
\/
55
Lara
Image

KEK

01.07.2026 16:55
75
odpowiedz
DeltiX
52
Pretorianin

Kurde szkoda, że rynek poszedł w te stronę...

01.07.2026 16:56
Tupolew
76
odpowiedz
Tupolew
99
Pretorianin

Niech sobie to jeszcze dobrze przemyslą bo będzie źle.

01.07.2026 16:57
77
6
odpowiedz
cymes
11
Legionista

Konsolaki: masowo pre-orderują pudełko z kodem na cyfrowe wydanie gry.
Sony: rezygnuje z wersji fizycznych bo właśnie dostali zielone światło od konsumentów.
Konsolaki: skąd oni wzięli ten durny pomysł?!

🤣🤣🤣
Najbardziej mi szkoda sprzedawców którzy żyli z używek no ale cóż, to klient zadecydował nie korporacja jak niektórzy próbują sobie wmawiać.

01.07.2026 17:01
Sebo1020
78
1
odpowiedz
Sebo1020
198
Senator

Czyli proces gotowania żaby dobiegł końca, aż przypominają mi się tę jałowe konwersację na tym portalu z osobami, które zarzekały się, że nigdy do tego nie dojdzie ...klepiąc argumenty jakby przez ostatnie 10 lat, w ogóle nie widziały procesu wydawniczego gier na konsolach oraz zachowań samych graczy, z całej sytuacji to mnie najbardziej śmieszy opluwanie sony, jakby ludzie dopiero teraz dowiedzieli się, że to takie samo korpo jak każde inne (czekam na podobną zapowiedz też od ms), ignorując podejmowanie decyzje przez samych graczy, którzy ewidentnie sami tego chcą, kiedy nawet w wiadomości jest podane, ile już osób przerzuciło się na cyfrę, jeśli 80% graczy już ma wywalone na pudełka to nawet strata połowy klienteli z tych 20% to nic w miliardach, jakie sony zarobi przerzucając się w całości na cyfrę olewając opłaty wynikające ze sprzedaży detalicznej

post wyedytowany przez Sebo1020 2026-07-01 17:05:47
01.07.2026 17:03
79
odpowiedz
WolfmanPL
23
Pretorianin

Przecież to już xbox chciał wprowadzić w poprzedniej generacji. Ich dążenia do cyfry - obu corpo jest od kiedy powstały sklepy z cyfrą.
Eksperyment z PC się powiódł. Gracze udowodnili molochom , że są idiotami i leniami.
Zwłaszcza to drugie, ile było opinii pod podobnymi tematami, że" ja gier nie sprzedaję" , "nie mam pieniędzy na nowe". "Oba ze sobą powiązane. Grę można przejść odzyskać 80% wkładu i kupić na stałe, jak spadanie cena do paru złoty.
Przecież przy tylu platformach sprzedażowych z uproszczonym modelem wystawiania, to robienie ogłoszenia to 3 minuty. Więc to lenistwo i zwykła głupota. Kupując fizyczną na premierę też wspieramy twórców.
Dodam. że do dziś sporo ludzi zbiera stare gry PC, bo można instalować i grać z płytek, lub zbiera jest ze względu na bogatą zawartość, którą mieli dodatkowo w cenie premierowej gry. Co mamy dzięki leniom obecnie? Nic

01.07.2026 17:04
Bukary
80
1
odpowiedz
Bukary
250
Legend

Valve zaciera ręce. Krytycy Steam Machine nieco złagodnieją. ;)

01.07.2026 17:06
81
odpowiedz
MaXXii
98
Generał

Biedni ci wszyscy MEGA kolekcjonerzy. Ostatnio jeden KOLEKCJONER pisał, że ma w dupie pudełka i ze z chęcią odsprzedaję, po czym stwierdził że jest kolekcjonerem, ale jakby była możliwość przerobienia konsoli to bez wąchania to zrobi. Ta wypowiedź była tak sprzeczna, tak idiotyczna. Że jak mamy takich KOLEKCJONERÓW jak ten jegomość to się kompletnie nie dziwie że pudełka idą do lamusa.

01.07.2026 17:11
duxdaro
82
3
odpowiedz
duxdaro
79
Konsul

Ciekawych exów brak, pudełek brak, co raz droższe ps+, ceny gier też wyższe niz na pc i to nawet nie biorąc pod uwagę kliczykowni. Przez to PS6 zapowiada się na skip, bo nawet z tymi pojebanymi cenami ram i dysków, to pc jest rozsądniejszym wyborem.

83
odpowiedz
Phantom
2
Legionista
Image

Pragnę pozdrowić was poraz kolejny.
Mam nadzieję że kochacie swoje Sony.
Na każdą ich decyzje reagowaliście z entuzjazmem. Nakręcaliście wojenki a tu taki strzał po jajach.

Pozdrawiam.

Ps: cenie ludzi którzy do ery PS3 gromadzili nośniki swoich gier jak i konsole. I takie cuda jak Atari czy Amigę.
Jednak do mnie dotarło już gdzieś w 2010/12 że płyta to przeżytek i w jakim kierunku to zmierza.

post wyedytowany przez Phantom 2026-07-01 17:12:37
84
3
odpowiedz
Ezio475Auditore
30
Centurion

Wspaniała wiadomość Sony, jeszcze nie ogłosiliście PS6 a ja wiem że jej nie kupie, mało tego nie kupię już żadnej gry na PS5 bo po co mam sobie budować bibliotekę na martwej platformie. Pora sobie odkładać na PC. Dosyć bycia na łasce wielmożnego pana, słyszałem opinie że obecnie najlepsze do grania jest PS5 Pro, bo ma ogromną wydajność jak za te cene, ale po kij mi to jak w takiego RDR2 oraz wiele innych gier z PS4 odpalę w 30 klatach, więc gdzie ta moc się pytam? No chyba że się zlitują i dadzą łatkę oczywiście nie za darmo, na PC tego problemu nie ma, więc z taką polityką powodzenia.

86
odpowiedz
4 odpowiedzi
Kriszo
176
Generał

To już koniec, jesteśmy zgubieni. xD

No ale po kolei, czym dziś są nośniki fizyczne.

1. Zawierają wersje gier bez żadnych łatek, a obecnie jest standardem, że nawet zaraz po premierze wydawane są poprawki.
2. Nośnik i pudełko do niego, to plastik. Plastik, który kiedyś będzie musiała zutylizować matka Ziemia i który trafi do naszych organizmów w postaci mikroplastiku.
3. Fizyczna dystrybucja, to dodatkowe koszty dla wydawcy. Co więcej, taka forma wydawania gier sprzyja "piractwu", które jeszcze bardziej uszczupla kieszenie twórców.
4. Konieczność instalowania napędów optycznych, to również dodatkowe koszty.

Zapewne znalazłoby się jeszcze wiele powodów, dla których odchodzi się od wydań fizycznych. Kiedyś były one koniecznością, bo nie było szybkiego Internetu. Dziś mogą być z powodzeniem zastąpione dystrybucją cyfrową. Oczywiście każdy widzi tylko czubek własnego nosa, a nie szerszy kontekst. Zawsze są dwie strony i każda chce dla siebie jak najlepiej. Trzeba znaleźć kompromis. Rodzaj nośnika, to kwestia wtórna. Bardziej należy walczyć z patologiami, typu wydawanie wersji beta, które nigdy nie powinny trafić do sprzedaży. Z marnymi optymalizacjami, co w dobie UE5 jest standardem. Jest wiele poważniejszych problemów, które dziś trapią branżę.

01.07.2026 17:26
86.1
2
odpowiedz
Lookinowt
63
Generał

Kriszo Ale wiesz, że wersje cyfrowe są przechowywane na serwerach które działają na prąd. A żeby był prąd musisz wytwarzać co2 i inne zanieczyszczenia. Teraz sobie pomyśl ile energii trzeba żeby utrzymać te wszystkie serwery. To też są koszty dla środowiska.

01.07.2026 17:38
oli534397
86.2
odpowiedz
oli534397
4
Legionista

Kriszo Wydanie na płycie nie dotyczy tylko kolekcjonerów ale przede wszystkim graczy, którzy chcą posiadać grę, a nie tylko kod, który będzie przypisany tylko do jednego konta.

oli534397
86.3
odpowiedz
oli534397
4
Legionista

Lookinowt 2..

Wojna hybrydowa: Celowe cyberataki na elektrownie lub fizyczne przecinanie podmorskich kabli telekomunikacyjnych.Rozbłyski słoneczne: Silne burze geomagnetyczne (np. wydarzenie Carringtona) mogą trwale spalić transformatory i zniszczyć satelity na całym świecie.Kryzysy energetyczne: Przeciążenia sieci (blackouty) spowodowane ekstremalnymi pogodami lub brakiem surowców.Awarie DNS/BGP: Błędy w konfiguracji globalnych tras internetowych potrafią odciąć całe kontynenty od sieci w kilka minut

pozostajesz z niczym. Zostaniecie w domu z monitorem, myszką, klawiaturą i padem.

01.07.2026 18:03
Darkowski93m
86.4
1
odpowiedz
Darkowski93m
201
Generał

oli534397 Jezu, kolejny... W przypadku ekstremalnej burzy magnetycznej, która zniszczy znaczną część sieci energetycznej na Ziemi OSTATNIM PROBLEMEM będą jakieś zakichane gry. Przecież to jest jakiś apokaliptyczny scenariusz. Ty się będziesz chłopie martwił jak przeżyć najbliższe miesiące a nie myślał o tym, że ci gry zniknęły razem z kontem na psn. To nie jest pierwszy komentarz tego typu który widzę w tej dyskusji.

87
odpowiedz
GraczOdPokolen443
1
Junior

Ciężko opisać te ,, niesprawiedliwą " delikatnie mówiąc decyzję o zrezygnowaniu z wydań pudełkowych w sposób kulturalny i spokojny. Totalnie antykonsumencka chamska decyzja nie szanująca graczy i samych gier. Całkowicie przeciwko graczom lubiących feeling plyt, pudełek i eksponowaniu kolekcji gier na półce. Jeśli faktycznie do tego dojdzie to mimo wcześniejszej sympatii mogę powiedzieć JEBAĆ SONY

01.07.2026 17:23
88
odpowiedz
2 odpowiedzi
makaronZserem
58
Generał

Tak jak pisałem rokstar jest, jak Apple i swoimi decyzjami wpływa globalnie na trendy i rynek skoro stwierdzili ze GTA6 wyjdzie wyłącznie cyfromo a po uruchomieniu preorderów konsolowcy jak stado ćpunów zaczęło składać zamówienie to cała branża dostrzegła, że całe pierdololo konsolowców o nośnikach fizycznych to fikcja i tak każdy kupi czy mu się to podoba, czy nie.

I to był ten moment w historii, gdzie konsolowcy mogli coś zmienić, a okazali się takimi samymi małpkami jak cała reszta, dlatego teraz proces cyfryzacji ruszy z 10-krotną siłą. Możecie sobie płakać o śmierci konsol, ale właśnie kupując GTA6 udowodniliście, że macie w dupie fizyczne nośniki XD

konsolowcy dali zielone światło pod szybszą cyfryzację rynku i eliminacji fizycznych kopii kupując GTA6, pamiętam argumenty, bo gry muszą być dobre, BŁĄD, nie muszą, pokazaliście wszystkim korporacja, że nie macie zamiaru NIC poświęcać dla własnych zasad i idei związanych z fizycznymi kopiami, a przynajmniej zdecydowana większość z was.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-07-01 17:35:44
88.1
odpowiedz
TheFrediPL
121
Generał

makaronZserem Mylisz się. Raczej gta vi było pokłosiem wcześniejszej decyzji sony, wiadomo było że taka decyzja zapadanie wraz z premierą ps5 pro bez napędu.

01.07.2026 17:59
88.2
odpowiedz
makaronZserem
58
Generał

TheFrediPL Nie mylę się, tylko ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

PS: napisałem, że to, co zrobił rokstar dało zielone światło $ony, a nie że $ony tego nie planowało.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-07-01 18:02:46
01.07.2026 17:27
89
odpowiedz
3 odpowiedzi
spoconyżołądź
54
Centurion

To co mam zrobić z kolekcją 200 płyt na ps4 i ps5? Rozumiem że wyjebac do kosza? Czy Sony da mi za nie kody?

01.07.2026 17:34
oli534397
89.1
1
odpowiedz
oli534397
4
Legionista

spoconyżołądź Zamiast wyrzucać płyty do kosza, możesz je łatwo sprzedać i odzyskać znaczną część gotówki. Sony ani żaden inny producent konsol nie odkupuje używanych gier na własną rękę i nie daje za nie kodów.

Serwisy aukcyjne: Wystawienie gier na to świetny sposób, aby dotrzeć do szerokiego grona kolekcjonerów i graczy.

01.07.2026 18:48
Czuowiek
89.2
odpowiedz
Czuowiek
68
Pretorianin

oli534397 wszędzie to ai, nie potraficie już sami sklecić zdania?

02.07.2026 11:34
89.3
odpowiedz
Berenstein
1
Junior

spoconyżołądź Możesz też zatrzymać sobie PS4 / PS5 i grać jak do tej pory :)

01.07.2026 17:30
oli534397
90
odpowiedz
oli534397
4
Legionista

Już wkrótce w konsol czy Steamie: , masz konto, instalujesz grę Psi Patrol ,Sims bo córa chciała se chwilę pograć, algorytm identyfikuje Cię jako dziecko, blokuje treści 18+ i w nowego wiedźmin 3 ,Counter-Strike 2 , cyberpunk 2077 , Red Dead Redemption 2 ,Resident Evil , Grand Theft Auto już nie pograsz.

01.07.2026 17:37
typical hater
91
odpowiedz
typical hater
110
Aedan Cousland

No to już wiemy, czym sony pokryje wzrost kosztu podzespołów przez SI. Największy skok na kasę i prawa graczy od czasu płatnych modów Bethesdy i Steama.

01.07.2026 17:39
ShadowHawk
92
odpowiedz
1 odpowiedź
ShadowHawk
18
Centurion

Ciekawe czy decyzja została przyjęta przed, czy po ogłoszeniu braku płyt od Rockstara?

01.07.2026 17:45
92.1
1
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

ShadowHawk Rockstar musiał wiedzieć wcześniej, złudzeń nie robił.

01.07.2026 17:42
raziel88ck
93
3
odpowiedz
raziel88ck
229
Reaver is the Key!

Wkurzyli mnie. 🤬 PlayStation 6 bez napędu nie kupię.

01.07.2026 17:45
94
3
odpowiedz
oobe503
13
Legionista

Dla mnie to nie ma znaczenia bo kolekcjonowanie gier fizycznych i granie skończyło się na PS4

01.07.2026 17:46
DexteR_66
95
odpowiedz
6 odpowiedzi
DexteR_66
22
Dawnwalker

Premium VIP

Wystawili Xboxowi do pustej, ciekawe czy to wykorzystają? ale znając ich, to nawet i tego nie wykorzystają.

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-07-01 17:48:56
01.07.2026 17:53
95.1
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

DexteR_66 O ile xbox był już dawno pod kroplówką to playstation mocno się stara trafić na ten sam oddział. Każdy dzień zaskakuje, heh

01.07.2026 17:58
95.2
1
odpowiedz
Kadrion
54
Pretorianin

DexteR_66 jak znam życie, to zamiast microsoft z xboxem wjechać teraz cały na zwycięsko i ogłosić, że zostawiają nośniki fizyczne i poprawić swoje notowania i ogólnie polepszyć zszargany wizerunek, to pięknozębna walnie coś w stylu "analizujemy sytuację, nie podjęliśmy żadnych decyzji jeszcze, będziemy mieli na uwadze dobro graczy".

01.07.2026 18:12
Herr Pietrus
95.3
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

DexteR_66 No Xbox właśnie pokazał kolejne zwolnienia i plotkę o usuwaniu gier third party z Game Passa, a ty się pytasz, czy będą chcieli i potrafili wykorzystać potencjalną wpadkę Sony (to za półtora roku, do tego czasu reszta pudełkowców może już wyginąć)? Dobry żart

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-07-01 18:13:26
01.07.2026 18:14
DexteR_66
95.4
odpowiedz
DexteR_66
22
Dawnwalker

Premium VIP

Edit: A już nic zresztą.

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-07-01 18:16:14
01.07.2026 18:19
DexteR_66
95.5
odpowiedz
DexteR_66
22
Dawnwalker

Premium VIP

Kadrion No niestety, nie ma co raczej na to liczyć, że to zrobią. xD

01.07.2026 20:20
Angemona
95.6
1
odpowiedz
Angemona
101
Generał

DexteR_66 Tutaj Asha może zrobić posunięcie życia - ja na jej miejscu wycofałabym wszystkie gry AAA day one z GP, ale za to ogłosiła, że przyszła konsola przez całą generację będzie miała fizyczne wydania gier. Przystępny cenowo GP ze starszymi grami + fizyczne wydania i gracze są kupieni.

01.07.2026 17:57
John_Wild
96
odpowiedz
3 odpowiedzi
John_Wild
61
Okropnie_Wściekły_Dzik

Jedynym sensem posiadania konsoli dla gracza, jest możliwość by mieć gry na płytkach. W momencie gdy tej możliwość nie będzie kupowanie konsol traci całkowicie rację bytu. Od cyfrowej dystrybucji są gry na PC i platformy typu Steam (którego dam używam), Epic itp. Konsole nie są do gier :)

Ergo
96.1
2
odpowiedz
Ergo
107
Senator

John_Wild

Aha, a jednorożce też tam były? Nie ma fizycznych gier to konsola nie ma sensu. 😂 Ktoś wam każe pisać takie głupoty? Czy wy to sami wymyślacie? 🤦

01.07.2026 18:16
96.2
1
odpowiedz
KmP900
49
Centurion

John_Wild Ale chociaż online jest płatne 😏

01.07.2026 19:45
John_Wild
96.3
odpowiedz
John_Wild
61
Okropnie_Wściekły_Dzik

Ergo Nie no weź ;) Mam swoje zdanie na temat konsol i go nie zmienię. Co nie znaczy, że mam coś do grających na tych tworach. Szanuje waszą wytrwałość :)

01.07.2026 18:02
97
odpowiedz
A_wildwolf_A
242
Senator

Byłem z sony od psx, ps2, ps3, ps4 i teraz z ps5, i teraz przeginają pałę. Odbierają jedyną rzecz, która była na rzecz kupienia konsoli, bo exclusive'ów to było co kot napłakał a wcześniej czy później i tak wyląduje to na pc czy w formie portu czy emulacji.

Janczes
98
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Janczes
252
You'll never walk alone

od razu mówie ze wasze protesty, bojkoty i płacz w komentarzach nic nie da.
ludzie sie przyzwyczaili, kupują gry na premiere, kupuja cyfrowo i sony o tym wie.
bedzie troche negatywnych komentarzy ale ludzie nie odejda od grania na konsoli.

poza tym to było do prxewidzenia od dawna, to jest tylko oficjalna decyzja

01.07.2026 18:15
98.1
1
odpowiedz
KmP900
49
Centurion

Janczes Się zobaczy.

Nie tacy "hegemoni" na przestrzeni lat próbowali wrócić z podkulonym ogonem po błędnych decyzjach.

Daleko szukać. PS3 prawie doprowadziło dzial gier Sony do ruiny, a po PS2 wydawało się, że jest nietykalne...

01.07.2026 20:23
98.2
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Janczes Tutaj chodzi o to że za chwilę nawet nie będziesz mógł grać lokalnie. Granie będzie dostępne tylko w chmurze. Do tego dostęp będzie płatny. Samą grę też będziesz musiał kupić.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl