Nie miałbym nic przeciwko, gdyby sprzedawca był zmuszony po zakupie udostępnić obraz płyty żeby sobie można było pobrać, nagrać i odpalić za 20 lat. A tak to wszystko zmierza do tego o czym mówiły "szury" : Nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy ;)
Oczywiście że Unia Europejska "nic nie może zrobić" dla zwykłych obywateli, co innego dla wielkich korporacji - dla nich jest w stanie zrobić wiele.
Tak z rok po premierze ps6 będziemy mogli ocenić jak taktyka spalonej ziemi od sony się przyjęła, dla mnie przygoda z niebieską platformą (xD) kończy się 1 stycznia 28 roku.
To nie będzie moja pierwsza migracja z jednej platformy na drugą więc się jej nie obawiam, moją przygodę z grami będę po prostu kontynuował na pc, chciałbym napisać że wrócę do kolebki ale moją pierwszą platformą był pegasus potem ps1 i dopiero w 2003 pc i aż do 2015 roku siedziałem na blaszce.
Konsolę kupiłem tylko po to by ograć wiedźmina 3 i bloodborne, w międzyczasie też oglądałem Bananowego Janka i ten moment kiedy on podchodził do swojej ogromnej biblioteki z grami pudełkowymi na 360 by wyłowić jakiegoś crapa do materiału przekonał mnie że ja też tak chcę, też chcę taką bibliotekę z grami. Dzisiaj mam około 500 tytułów na wszelakie konsole x360, ps3, ps4, n3ds, ps5 no i starocie które kupiłem jeszcze na pc np. Half life 2 czy diablo 2 albo morowind z platynowej kolekcji. Kurde szkoda, nikt mnie nie okradł a czuję się okradziony😢
Dodam tylko że znakomita większość moich gier na ps4/ps5 to premierowe wydania za pełną cenę, dosłownie kilka gier dorwałem jako używkę.
hmm... Epic sądownie zmusił Apple do otwarcia konkurencyjnych sklepów na swojej platformie. Zdaje się, że nikt jeszcze nie przyjrzał się Sony, toż to nic innego jak monopolistyczne praktyki. Dodatkowo brak fizycznych wydań, nie zarobią sprzedawcy detaliczni, sklepy, obrót wtórny, zniknie ogromny rynek ludzi, którzy z tego żyli. Zamiast tego jeszcze tłustszy zrobi się jeden wielki hegemon.
Unia robi coś tylko, jak ma z tego korzyści np. możliwość inwigilowania własnych obywateli poprzez kombinowanie z zakazem szyfrowania wiadomości. Tutaj temat wraca nawet i kilka razy w roku, mimo że jest wielokrotnie odrzucany. Nie było nawet próby walki o płyty, a już mówią, że się nie da 🤣 Kasa poszła od Sony pod stołem i innych korporacji, to się nie da, proste.
Na PC powinna być taka możliwość, że jak kupię grę za 250 zł i nie mam ochoty jej trzymać to powinna być możliwość odsprzedaży np za 200-220 zł. Znika z mojego konta i idzie na konta tego kto kupi ale to tylko mokry sen. PC zostały już zajechane poprzedzone dobrymi słowami i już zmiany zaklepane, a teraz kolej na konsole. Zaorają je tak samo jak kiedyś gry na PC.