Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Komisarz Unii Europejskiej mówi wprost: nie da się nic zrobić w walce o gry na płytach. „Sony czekało, aż Rockstar wykona pierwszy krok”

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
11.07.2026 17:06
BFHDVBfd
2
39
odpowiedz
18 odpowiedzi
BFHDVBfd
182
Requiescat in Pace

Oczywiście że Unia Europejska "nic nie może zrobić" dla zwykłych obywateli, co innego dla wielkich korporacji - dla nich jest w stanie zrobić wiele.

11.07.2026 16:46
1
16
odpowiedz
maciekhg
17
Chorąży

Nie miałbym nic przeciwko, gdyby sprzedawca był zmuszony po zakupie udostępnić obraz płyty żeby sobie można było pobrać, nagrać i odpalić za 20 lat. A tak to wszystko zmierza do tego o czym mówiły "szury" : Nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy ;)

11.07.2026 19:11
Whisper_of_Ice
7
13
odpowiedz
Whisper_of_Ice
130
Prawo i Sprawiedliwość

UE nigdy nic nie może zrobić, narzucać bzdurne dyrektywy to umie.

11.07.2026 17:34
pnt_
4
12
odpowiedz
pnt_
42
Centurion

hmm... Epic sądownie zmusił Apple do otwarcia konkurencyjnych sklepów na swojej platformie. Zdaje się, że nikt jeszcze nie przyjrzał się Sony, toż to nic innego jak monopolistyczne praktyki. Dodatkowo brak fizycznych wydań, nie zarobią sprzedawcy detaliczni, sklepy, obrót wtórny, zniknie ogromny rynek ludzi, którzy z tego żyli. Zamiast tego jeszcze tłustszy zrobi się jeden wielki hegemon.

11.07.2026 18:17
5
11
odpowiedz
4 odpowiedzi
serious
24
Pretorianin

Unia robi coś tylko, jak ma z tego korzyści np. możliwość inwigilowania własnych obywateli poprzez kombinowanie z zakazem szyfrowania wiadomości. Tutaj temat wraca nawet i kilka razy w roku, mimo że jest wielokrotnie odrzucany. Nie było nawet próby walki o płyty, a już mówią, że się nie da 🤣 Kasa poszła od Sony pod stołem i innych korporacji, to się nie da, proste.

12.07.2026 02:25
12
8
odpowiedz
4 odpowiedzi
Tasdeadman
73
Generał

Przecież to było do przewidzenia, co miała Unia w tej sprawie zrobić? Zmusić firmę do wydań płytowych? Ale w jakim nakładzie? I czemu tylko płytowych a nie na dyskietkach? No i jeżeli zmuszą do wydań płytowych to na płytach musiałyby też wychodzić jakieś małe indyki
To nie jest sprawa dla legislatora tylko dla klientów, Sony żyje z pieniędzy klientów więc w czym problem pokazać Sony, że nie ma zgody na takie działania? Gry nie są potrzebne do życia więc dużo łatwiej o bojkot.
No ale ludzie musieliby chcieć a ja znam społeczność grającą, większość ma to gdzieś a ta część która teraz krzyczy, zapomni o tym w nie więcej niż kilka miesięcy. Na PC też był jazgot jak w pudełkach zamiast gier pojawiły się kody do Steama, dziś pudełek z grami nawet w sklepach nie ma i nikt nie krzyczy.

11.07.2026 17:11
Crazy_Bambino
3
7
odpowiedz
4 odpowiedzi
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

Tak z rok po premierze ps6 będziemy mogli ocenić jak taktyka spalonej ziemi od sony się przyjęła, dla mnie przygoda z niebieską platformą (xD) kończy się 1 stycznia 28 roku.

To nie będzie moja pierwsza migracja z jednej platformy na drugą więc się jej nie obawiam, moją przygodę z grami będę po prostu kontynuował na pc, chciałbym napisać że wrócę do kolebki ale moją pierwszą platformą był pegasus potem ps1 i dopiero w 2003 pc i aż do 2015 roku siedziałem na blaszce.

Konsolę kupiłem tylko po to by ograć wiedźmina 3 i bloodborne, w międzyczasie też oglądałem Bananowego Janka i ten moment kiedy on podchodził do swojej ogromnej biblioteki z grami pudełkowymi na 360 by wyłowić jakiegoś crapa do materiału przekonał mnie że ja też tak chcę, też chcę taką bibliotekę z grami. Dzisiaj mam około 500 tytułów na wszelakie konsole x360, ps3, ps4, n3ds, ps5 no i starocie które kupiłem jeszcze na pc np. Half life 2 czy diablo 2 albo morowind z platynowej kolekcji. Kurde szkoda, nikt mnie nie okradł a czuję się okradziony😢

Dodam tylko że znakomita większość moich gier na ps4/ps5 to premierowe wydania za pełną cenę, dosłownie kilka gier dorwałem jako używkę.

11.07.2026 18:30
Ku'gath
6
7
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Na PC powinna być taka możliwość, że jak kupię grę za 250 zł i nie mam ochoty jej trzymać to powinna być możliwość odsprzedaży np za 200-220 zł. Znika z mojego konta i idzie na konta tego kto kupi ale to tylko mokry sen. PC zostały już zajechane poprzedzone dobrymi słowami i już zmiany zaklepane, a teraz kolej na konsole. Zaorają je tak samo jak kiedyś gry na PC.

11.07.2026 16:46
1
16
odpowiedz
maciekhg
17
Chorąży

Nie miałbym nic przeciwko, gdyby sprzedawca był zmuszony po zakupie udostępnić obraz płyty żeby sobie można było pobrać, nagrać i odpalić za 20 lat. A tak to wszystko zmierza do tego o czym mówiły "szury" : Nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy ;)

1.1
9
odpowiedz
serious
24
Pretorianin

maciekhg Dzisiaj bycie szurem to komplement. Wiele teorii spiskowych się sprawdza i ludzie zaczynają widzieć na oczy.

11.07.2026 20:22
NOWAHUTANACZASIE
1.2
10
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

serious nie wiele, tylko jak do tej pory prawie wszystkie się sprawdziły.
Dodam jeszcze termin ''teoria spiskowa'' został wymyślony w latach 60 po to aby obśmiać, zdewaluować fakty.
Fakty i prawda to coś, co jest niewygodne dla systemu, polityków, korporacji.

12.07.2026 08:13
Slasher11
1.3
2
odpowiedz
Slasher11
210
Legend

maciekhg Przecież nikt nie mówił że to szury, to sobie już sam dodałeś

12.07.2026 08:44
1.4
odpowiedz
serious
24
Pretorianin

Slasher11 Mówili i to masowo. Skrytykuj np. same zielone pomysły UE, bez negowania zmian klimatu, a i tak powiedzą, żeś foliarz. Teraz znacznie ich mniej, niż jeszcze kilka lat temu, ale nadal są fanatycy Unii, którzy będą bronić każdej jej decyzji.

post wyedytowany przez serious 2026-07-12 08:45:07
12.07.2026 09:40
1.5
3
odpowiedz
Probitas
16
Centurion

serious Wymień je proszę.

12.07.2026 09:54
1.6
odpowiedz
serious
24
Pretorianin

Probitas Ale co mam wymienić? Pożytecznych idiotów Unii chwalących każdą ich decyzję i nazywających innych szurami? A co ja mam pamiętać nick każdego w necie? Wejdź na Wyborczą, czy Newsweek i na pewno znajdziesz. Tam chyba każda decyzja UE jest chwalona przez redaktorów, a użytkownicy tylko przytakują, robiąc sobie nawzajem 69. A jak się z nimi nie zgodzisz, to jesteś foliarz.

post wyedytowany przez serious 2026-07-12 09:54:59
12.07.2026 11:27
1.7
1
odpowiedz
serious
24
Pretorianin

Probitas A jak już koniecznie chcesz na tacy, to tutaj jest jeden taki burkoslaw który zarzuca branie kasy od Rosji, bo śmiałem napisać co UE robi źle 😂 To taki przykład osobnika, który prawdopodobnie wcześniej rzucał szurami i foliarzami na prawo i lewo, a teraz przerzucił się na określenia typu konfederusek.

12.07.2026 11:46
1.8
1
odpowiedz
Probitas
16
Centurion

serious Teorie spiskowe które się sprawdziły. Ale aktualne, a nie jakieś sprzed wieeelu lat jak ta ze rząd Kanady robił czystkę odnostnie homo. Była to teoria spiskowa, a okazało się że faktycznie tak działali.

12.07.2026 12:18
Slasher11
1.9
odpowiedz
Slasher11
210
Legend

serious To ja inny internet widziałem xd było dużo memów na ten temat, wszyscy sie śmiali, ale przez łzy

11.07.2026 17:06
BFHDVBfd
2
39
odpowiedz
18 odpowiedzi
BFHDVBfd
182
Requiescat in Pace

Oczywiście że Unia Europejska "nic nie może zrobić" dla zwykłych obywateli, co innego dla wielkich korporacji - dla nich jest w stanie zrobić wiele.

11.07.2026 17:26
2.1
3
odpowiedz
pisz
196
nihilista

BFHDVBfd Obywatele UE głosują portfelem w tej kwestii. Ja mam dwie setki gier w pudełkach, ale od wielu lat wszystkie juz kupuje cyfrowo.

post wyedytowany przez pisz 2026-07-11 17:27:50
11.07.2026 19:08
2.2
16
odpowiedz
grabeck666
103
Senator

BFHDVBfd No tak, bo unia dosłownie nic nie zrobiła dla obywateli UE. To nie tak, że masz jedną ładowarkę a nie 50 w domu właśnie dzięki UE, albo że masz setki zabronionych substancji, którymi faszerują ludzi w stanach itd. Jasne, UE odpitala inne rzeczy, których sam nie znoszę. Ale gadanie że NIC nie zrobili jest po prostu nie zgodne z faktami.

Takie bezmyślne pitolenie tylko po to żeby żebrać o lajki bo jak tylko wspomnisz 'corpo bad' to lemingi serduszkują.

I tak, na decyzję o płytach UE wpłynąć nie może. Mogą ludzie, portfelem. Ale też tego nie zrobią. Mimo, że mogą. Bo 90% ma na to wywalone. Co idealnie pokaże GTA6.

Jestem pewien że zdecydowana większość ludzi płaczących o płyty w komentarzach sama nie kupila gry w pudełku od lat. Co zresztą statystyki ładnie pokazują. 95% (!!!!) gier jest sprzedawana elektronicznie. Ludzie sami tak wybierali, sami głosowali portfelami od lat, a teraz płaczą.

post wyedytowany przez grabeck666 2026-07-11 19:17:25
11.07.2026 20:33
Quassar
2.3
4
odpowiedz
Quassar
31
Centurion

pisz ale cyfra też może być wieczysta bez DRM jakoś kuźwa gog potrafi..
naprawde gra single player musi być zawsze podpięta online ?! kity mity.. ale to nie mi

Owoce z 2 końca świata potrafią transportować w chłodziarkach i tak dalej co wymaga większej organizacji lobbystycznej a pudełek z grami mówią że sie nie da czy że nie chcą....

post wyedytowany przez Quassar 2026-07-11 20:34:58
11.07.2026 22:48
2.4
odpowiedz
toyminator
103
Legend

grabeck666 Setki zabronionych substancji fajnie brzmi. Tylko co z tego, skoro są bez problemowo do kupienia? A jak ktoś chce komuś krzywdę zrobić, to wystarczy że ma hajs, i sobie przez Tora kupi taki syf, który wystarczy przyłożyć do skóry, i cyk już porwanie czy zabójstwo. Zakazane to sobie może być. Ale rzeczywistość pokazuje, że organy ścigania nie dają rady zlikwidować czarnego rynku.

11.07.2026 22:53
Quassar
2.5
odpowiedz
Quassar
31
Centurion

toyminator ale co to za porównianie z dupy ludzie chcą fizycznych nośników albo chociaż pliku bez drm by sobie mogli trzymać personlanie instalke we własnym zakresie kiedyś było trudniej z transportem i logistyką a gry trafialy na caly rynek a nawet Świat..

po prostu teraz jest strzyżenie owiec jak nie zagłosujemy portfelem jak z grami woke to sie kur.. monopolistyczne nie opamiętają i tyle.

post wyedytowany przez Quassar 2026-07-11 22:54:06
11.07.2026 23:27
2.6
odpowiedz
Dragonk93
2
Junior

grabeck666 Ale wiesz, że ta dyrektywa z USB to weszła w momencie, jak prawie każdy producent stosował microUSB poza Apple. Chociaż Apple współpracowało nad standardem USB-C.
Czyli efektywnie trochę przyspieszyło przejście Apple z lightning w iPhone na USB-c, które już stosowali w laptopach

11.07.2026 23:29
2.7
3
odpowiedz
Dragonk93
2
Junior

toyminator Raczej chodziło o pestycydy, szkodliwe nawozy, normy sterydów i innych dodatków dla roślin i zwierząt. W tym kiedyś popularny środek do osuszania zboża do plonów - Roundup

12.07.2026 00:11
2.8
1
odpowiedz
trumpf
19
Generał

grabeck666 o co chodzi z tymi ładowarkami? mam trzy o różnej mocy, do których podpinam kable USB jakie potrzebuje. i tak w tej chwili telefony kupuje się już bez ładowarek, czy to zasługa unii?

co do chemii w żarciu. no cóż co kto lubi jak wiesz co kupujesz, to raczej nie będziesz jadł syfu.

oczywiście Unia dba o moje zdrowie i muszę za normalnie słodzone cukrem squashe sunquicka o bardzo dobrym składzie zapłacić dużo więcej niż za xylitolowy syf na chemii, to też dzięki unii.

12.07.2026 01:42
2.9
3
odpowiedz
grabeck666
103
Senator

trumpf zasługą unii jest to, że możesz sobie podpiąć kabel usb jak potrzebujesz, i będzie ci działa do każdego telefonu. A jak masz ładowarkę appla to do wszystkich telefonów. Wcześniej każda jedna firma produkująca czy telefony, czy zegarki czy jakikolwiek inny elektroniczny sprzęt, miała inną ładowarkę, inne wejście.

Tu nie chodzi o samo jedzenie, ale substancje użyte w produkcji, nawozy itd. I sporej części tych rzeczy nawet w składzie nie ma (tak samo jak i w polsce, tylko innych).

Dragonk93 No tak, bo od tego masz dział prawny, żeby o takich ustawach że są w przygotowaniu i jaka jest szansa, że wejdą informował.

toyminator dude ja tu o produkowaniu żywności a ty mi z torem wyjeżdżasz... se kupić możesz wszystko, nie znaczy że jest to leganle.

12.07.2026 03:43
2.10
odpowiedz
Dragonk93
2
Junior

grabeck666 Nie wiem o czym ten dział prawny informuje, ale wg Twojej logiki o tym też powinni poinformować wcześniej:
Chat Control – politycy znów chcą czytać nasze prywatne wiadomości
Spójrz na dokładne daty w tym procesie. Temat znajdziesz na popularnej stronie dotyczącej bezpieczeństwa IT

post wyedytowany przez Dragonk93 2026-07-12 03:45:11
12.07.2026 09:08
2.12
1
odpowiedz
burkoslaw
12
Chorąży

Dragonk93 W usa oazie wolNosci juz od dawna czytaja

12.07.2026 12:19
Cziczaki
2.13
1
odpowiedz
Cziczaki
211
Renifer

grabeck666 UE nic dla mnie nie zrobiła a mam 5 ładowarek zamiast 50, wystarczy ich nałogowo nie kupować.
Druga sprawa chyba jedyny sukces UE to jest zniesienie roamingu w krajach członkowskich.

12.07.2026 13:51
2.14
1
odpowiedz
grabeck666
103
Senator

Cziczaki Stwierdzam że chyba za młody jesteś na tą dyskusję czytając twój argument z ładowarkami. Połowa Polski jest zbudowana za pieniądze UE, ale tak, najwyraźniej unia nic dla ciebie nie zrobiła bo nie przelali ci kasy na personalne konto.

Dragonk93 Co ma jedno do drugiego?

12.07.2026 14:48
Cziczaki
2.15
1
odpowiedz
Cziczaki
211
Renifer

grabeck666 Wiesz co, w ogóle mnie nie rusza co pisze anonek który twierdzi że to właśnie dzięki UE ma się w domu jedną ładowarkę zamiast 50.

12.07.2026 16:38
2.16
odpowiedz
grabeck666
103
Senator

Cziczaki ja nie twierdze, to jest fakt

12.07.2026 20:11
2.17
odpowiedz
jako8
5
Pretorianin

Cziczaki
Pierdzielisz jak potłuczony

12.07.2026 21:45
Cziczaki
😂
2.18
odpowiedz
Cziczaki
211
Renifer

grabeck666 jako8
UE zainicjowała dobrowolne porozumienie z producentami, które promowało ładowarki z końcówką Micro-USB w 2009 roku
producenci telefonów wprowadzili do sprzedaży ładowarki na USB około 2005 roku, na 4 lata przed inicjatywą UE
USB-IF widząc ten trend na rynku zaktualizowało standard USB w 2007, na dwa lata przed inicjatywą UE, to ma nawet osobną stronę na Wikipedii
rynek sam wprowadził sobie te zmiany na lata zanim pojawiły się odgórne nakazy, i to nie są jakieś ukryte informacje dostępne tylko dla elity
pierdzielicie obaj jak jacyś fanatycy UE szerząc dezinformację

14.07.2026 01:22
2.19
odpowiedz
trumpf
19
Generał

grabeck666

Wcześniej każda jedna firma produkująca czy telefony, czy zegarki czy jakikolwiek inny elektroniczny sprzęt, miała inną ładowarkę, inne wejście.

to jest bzdura. i to na naprawdę wysokim poziomie. Jedyny kabel który mógł być dyskusyjny to applowy lighting ale nasycenie rynku sprzętem Apple jest takie że nie miało to zadnego znaczenia.

A wracając do żywności, zdrowa jest ta która Unia uzna za zdrowa niekoniecznie ta, która jest zdrowa. Mamy olej palmowy, aspartam nie wspominamy już o tym co się dzieje z mięsem.

11.07.2026 17:11
Crazy_Bambino
3
7
odpowiedz
4 odpowiedzi
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

Tak z rok po premierze ps6 będziemy mogli ocenić jak taktyka spalonej ziemi od sony się przyjęła, dla mnie przygoda z niebieską platformą (xD) kończy się 1 stycznia 28 roku.

To nie będzie moja pierwsza migracja z jednej platformy na drugą więc się jej nie obawiam, moją przygodę z grami będę po prostu kontynuował na pc, chciałbym napisać że wrócę do kolebki ale moją pierwszą platformą był pegasus potem ps1 i dopiero w 2003 pc i aż do 2015 roku siedziałem na blaszce.

Konsolę kupiłem tylko po to by ograć wiedźmina 3 i bloodborne, w międzyczasie też oglądałem Bananowego Janka i ten moment kiedy on podchodził do swojej ogromnej biblioteki z grami pudełkowymi na 360 by wyłowić jakiegoś crapa do materiału przekonał mnie że ja też tak chcę, też chcę taką bibliotekę z grami. Dzisiaj mam około 500 tytułów na wszelakie konsole x360, ps3, ps4, n3ds, ps5 no i starocie które kupiłem jeszcze na pc np. Half life 2 czy diablo 2 albo morowind z platynowej kolekcji. Kurde szkoda, nikt mnie nie okradł a czuję się okradziony😢

Dodam tylko że znakomita większość moich gier na ps4/ps5 to premierowe wydania za pełną cenę, dosłownie kilka gier dorwałem jako używkę.

11.07.2026 20:36
Quassar
3.1
odpowiedz
Quassar
31
Centurion

Crazy_Bambino przecież na kompie też wiesiek chodził i to nawet lepiej..

11.07.2026 23:18
SpookyYuuki
3.2
odpowiedz
SpookyYuuki
79
Generał

Crazy_Bambino Zgadzam się z większością. Przesiadka. A jeśli chodzi o ostatnie zdanie to chyba współczuję. Kiedyś kupiłem coś na premierę. Oduczyłem się tego dawno.

11.07.2026 23:32
Crazy_Bambino
3.3
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

Quassar No chodził, ale mój trup którego aktualnie miałem nie nadawał się do niczego, dlatego kupiłem konsole byłem nagrzany na wieśmaka i przy okazji bloodborne. Ps4 kosztowało nie jak teraz 2500 tylko jakieś 1500 zetów przy okazji dostałem fifę 14 i minecrafta w pudle ;p.

11.07.2026 23:34
Crazy_Bambino
3.4
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

SpookyYuuki To prawda jestem stratny z tego tytułu, ale jak mam ochotę w coś zagrać to sobie to kupuje, a starsze tytuły w większości miałem ograne to kupowałem premiery ;p

11.07.2026 17:34
pnt_
4
12
odpowiedz
pnt_
42
Centurion

hmm... Epic sądownie zmusił Apple do otwarcia konkurencyjnych sklepów na swojej platformie. Zdaje się, że nikt jeszcze nie przyjrzał się Sony, toż to nic innego jak monopolistyczne praktyki. Dodatkowo brak fizycznych wydań, nie zarobią sprzedawcy detaliczni, sklepy, obrót wtórny, zniknie ogromny rynek ludzi, którzy z tego żyli. Zamiast tego jeszcze tłustszy zrobi się jeden wielki hegemon.

11.07.2026 18:17
5
11
odpowiedz
4 odpowiedzi
serious
24
Pretorianin

Unia robi coś tylko, jak ma z tego korzyści np. możliwość inwigilowania własnych obywateli poprzez kombinowanie z zakazem szyfrowania wiadomości. Tutaj temat wraca nawet i kilka razy w roku, mimo że jest wielokrotnie odrzucany. Nie było nawet próby walki o płyty, a już mówią, że się nie da 🤣 Kasa poszła od Sony pod stołem i innych korporacji, to się nie da, proste.

11.07.2026 23:22
5.1
2
odpowiedz
Dragonk93
2
Junior

serious Jak odrzucany jak przeszedł? 😶

12.07.2026 08:53
5.2
1
odpowiedz
serious
24
Pretorianin

Dragonk93 Przeszedł 1.0, bo w Unii złamali prawo albo zrobili to na granicy prawa. Kiedyś w końcu obywatele przejrzą na oczy i szkodniki stamtąd zostaną z tego i innych rzeczy rozliczeni. Jak to się mówi, zamiast liści będą wisieć komuniści.

I tak, był odrzucany, sam Parlament Europejski go odrzucił w marcu. Wersja 2.0, która chce skanować nawet szyfrowane wiadomości też była odrzucana bodajże 3, jak nie więcej razy. W tamtym roku była nawet petycja, gdzie obywatele pokazali co myślą o tym pomyśle. Ale to też przejdzie, nawet jeśli nie uzyska większości. Unia jest znana z tego, że rządzą tam jednostki, których nawet nie wybrali obywatele. To oni forsują swoje prawa mając gdzieś demokrację.

12.07.2026 09:33
5.4
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

Dragonk93 CC 1.0 pozwala inwigilować prywatną komunikację, ale tylko tę szyfrowaną w transporcie TLS-em, którą serwer i tak może odczytać. CC 2.0, który ma nakazać łamanie szyfrowania e2e jak dotąd był odrzucany. Miejmy nadzieję, że to nie przejdzie nigdy (chociaż nie jestem optymistą w tej sprawie).

12.07.2026 11:17
5.5
odpowiedz
serious
24
Pretorianin

burkoslaw Oo widzę, że kolejny przygłup, który myśli, że jak ktoś krytykuje pomysły UE, to bierze wypłatę od Rosji. Jezu, to jest tak nudne, że nikt już nie bierze tego na poważnie. Jesteś typowym przykładem pożytecznego idioty, o którym pisałem w komentarzu niżej. Wypad na Wyborczą robić 69 z innymi tam, którzy liżą sobie nawzajem krocza chwaląc wszystko co robi Unia =)

Ku'gath
6
7
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Na PC powinna być taka możliwość, że jak kupię grę za 250 zł i nie mam ochoty jej trzymać to powinna być możliwość odsprzedaży np za 200-220 zł. Znika z mojego konta i idzie na konta tego kto kupi ale to tylko mokry sen. PC zostały już zajechane poprzedzone dobrymi słowami i już zmiany zaklepane, a teraz kolej na konsole. Zaorają je tak samo jak kiedyś gry na PC.

11.07.2026 19:11
Whisper_of_Ice
7
13
odpowiedz
Whisper_of_Ice
130
Prawo i Sprawiedliwość

UE nigdy nic nie może zrobić, narzucać bzdurne dyrektywy to umie.

11.07.2026 22:19
WolfDale
😎
8
2
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

No cóż, konsumenci muszą założyć swoją jedną wielką gigantyczną korporację to może wtedy UE i inne podobne twory zaczną robić także dla nich.

11.07.2026 23:00
9
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
nickname85
41
Chorąży

UE kładzie lachę na obywateli Europy, a tymczasem wprowadza cło na towary z Chin, wymusza na producentach jaki rodzaj złącza USB mają montować w sprzęcie oraz zakaz sprzedaży urządzeń z ładowarkami. To jest jakaś pieprzona kpina.

post wyedytowany przez nickname85 2026-07-11 23:01:22
11.07.2026 23:28
WolfDale
9.1
5
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

nickname85 Akurat krytykowanie stosowania jednego złącza USB w sprzęcie jest zabawne, no chyba że ktoś lubi kupować kilkadziesiąt przewodów i potem zastanawiać się który do czego.

12.07.2026 07:55
9.2
odpowiedz
nickname85
41
Chorąży

WolfDale Zabawne, czy nie. UE potrafiła, miała instrument by wymusić na korporacjach ujednolicenie złącz? Z Sony i płytami też może wymusić, ale po co?

12.07.2026 09:19
9.3
odpowiedz
Buroki
19
Legionista

WolfDale A ładowarki przecież gracz kupuje jedna grę po co mu 100 tak samo użytkownik smartfona

11.07.2026 23:17
10
2
odpowiedz
Absolem
141
Generał

No i dobrze, jakkolwiek jestem przeciwnikiem decyzji Sony i sam kupuję gry na płytach, kiedy tylko jest taka możliwość, to nie po to obalano komunę, żeby teraz stosować jakieś komunistyczne sztuczki. Nic nie zastąpi żadnych praw i działań polityków lepiej, niż portfele zwykłych ludzi. To jest Wasz głos w tej sprawie, sami możecie ustanowić prawo swoimi pieniędzmi!

12.07.2026 00:30
11
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
18
Generał

Oni nawet nie zaczęli.

12.07.2026 02:25
12
8
odpowiedz
4 odpowiedzi
Tasdeadman
73
Generał

Przecież to było do przewidzenia, co miała Unia w tej sprawie zrobić? Zmusić firmę do wydań płytowych? Ale w jakim nakładzie? I czemu tylko płytowych a nie na dyskietkach? No i jeżeli zmuszą do wydań płytowych to na płytach musiałyby też wychodzić jakieś małe indyki
To nie jest sprawa dla legislatora tylko dla klientów, Sony żyje z pieniędzy klientów więc w czym problem pokazać Sony, że nie ma zgody na takie działania? Gry nie są potrzebne do życia więc dużo łatwiej o bojkot.
No ale ludzie musieliby chcieć a ja znam społeczność grającą, większość ma to gdzieś a ta część która teraz krzyczy, zapomni o tym w nie więcej niż kilka miesięcy. Na PC też był jazgot jak w pudełkach zamiast gier pojawiły się kody do Steama, dziś pudełek z grami nawet w sklepach nie ma i nikt nie krzyczy.

12.07.2026 07:58
12.1
2
odpowiedz
userja
4
Junior

Tasdeadman Logicznie gada. Polać Mu!

12.07.2026 09:17
12.2
odpowiedz
Buroki
19
Legionista

Tasdeadman Wystarczy zakazać lub ograniczyć sprzedaż na rynku europejskim gier na PS5 i przyszłych konsolach od Sony. Podobny ruch zrobili w stosunku do Apple

12.07.2026 10:07
12.3
odpowiedz
Procne
96
Generał

Tasdeadman Wreszcie jakiś głos rozsądku w zalewie tych foliarskich i politycznych komentarzy
Buroki Na jakiej podstawie? I jak by taki zakaz wpłynął na wszystkich innych sprzedawców oprogramowania?

post wyedytowany przez Procne 2026-07-12 10:41:46
12.07.2026 21:28
12.4
odpowiedz
Tasdeadman
73
Generał

Buroki Zakaz cyfrowej sprzedaży brzmi dość absurdalnie. Poza tym dalej masz masę zagadnień wokół tego. Legislator musiałby określić nakłady jakie Sony ma wydawać, bo jak nie to masz lukę wydania 1 płyty na kraj. I co z wydaniami małych gier indy? To nie Sony płaci za dystrybucję płyt tylko wydawca, tymi przepisami zmusiłbyś wszystkich do wydawania płyt, jak widzisz by deweloper gry 1-2-Dynamic Word Search! która kosztuje 16,50zł musi wydać swoją grę na płycie?
A co za tym idzie, prawo nie może ograniczać się do tego, że Sony ma coś robić, prawo dotyczyłoby wszystkich więc i na PC byłby obowiązek wydawania płyt, bo nie możesz zrobić prawa które powie, że tylko na Playstation ma być a na Steamie nie.

12.07.2026 05:36
13
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Marcinek1993a
1
Junior

Oczywiście że się da.
Wymusić USB-C na Applu co nie dało się?
Brednie Unia to Niemiecki interes.
Widać że Państwa dały się nabrać i sterować po 2 wojnach którzy oni rozpętali Niemcy w ciągu 100 lat.

12.07.2026 09:15
13.1
1
odpowiedz
Buroki
19
Legionista

Marcinek1993a W końcu 1000 rzesza i jest coś w tym.

12.07.2026 07:57
14
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
userja
4
Junior

Niech gracze zbojkotuja Sony. Nie kupowac ich gier. Simple as that.

12.07.2026 09:14
14.1
odpowiedz
Buroki
19
Legionista

userja W zasadzie takowy bojkot ma dużo sensu

12.07.2026 13:12
14.2
odpowiedz
Darek12346
47
Pretorianin

Buroki Miałby sens gdyby WSZYSCY zbojkotowali.

12.07.2026 09:13
15
2
odpowiedz
Buroki
19
Legionista

Dziwne tu zasłania się wolnością gospodarczą a UE od lat stosuje tyranię gospodarcza zwaną zielonym ładem

12.07.2026 09:59
16
2
odpowiedz
orvn
28
Centurion

Nie ma powodu dla którego gry miały by zniknąc w formie fizycznej skoro ani muzyka ani filmy ani książki nie umarły w fizycznych formach a w sumie wracają w postaci nie używanych już kiedyś formatów. Vinyle nabierają popularności a przecież przez długi czas praktycznie nie istniały.
Powodem nie jest zmniejszanie się popytu na wydania fizyczne, bo poprawnie wydane gry bez wymogu połączenia z internetem przy instalacji ani nie wymagające obowiązkowych połączeń z netem stanowiące teraz na PS5 jakieś 85% poprawnie wydanych gier są rozchwytywane jak ciepłe bułeczki.
PlaySrejszyn chce zabić fizyki licząc na to, że jak ślepe owce ludzie kupujący do tej pory same pudełka nagle pójdą kupić digitala na premierę w pełnej cenie xDD Chcą zabić rynek wtórny.
Na sztuczne sposoby chcą pchać wszystkich w stronę tylko digitali tworząc problemy z dostępem do czytników płyt przy premierze PS5 Pro żeby potem Excel im pokazał to co najbardziej chcieli by widzieć.
Wasze digitale skończą kiedyś tak jak ostatnie 500 filmów usuniętych ludziom przez Playstation z powodu kończących się licencji. W dobie digital only powinno się w ogóle zakazać sprzedawcom używania słów wiążących się ze złudnym wrażeniem "Kupowania", bo posiadać tych gier nie będziecie. Taka decyzja nigdy, przenigdy nie wyjdzie konsumentom na dobre. I zanim ktoś wyskoczy z tekstem "Że przecież kupując pudełko też wykupujesz tylko licencję" to zapraszam Sony do siebie do domu odebrać mi płyty za które zapłaciłem, bo przecież skończyła się licencja xD
Zbieram gry i pewnie kupiłem od Playstation koło 1000 gier zliczając wszystko ogólnie na wszystkie platformy. Patykiem nie tknę PS6 ani pojedynczego digitala a zwłaszcza od Playstation. Z GTA zrezygnowałem bez jakiegokolwiek problemu bo okazało się to nic nie wartym świstiem papieru z kodzikiem do pobrania, tak samo wszystko co wyjdzie włącznie wraz z ich następną konsolą i Wiedźminem 4 nie przekona mnie do wsparcia z własnej kieszeni korporacyjnych działań antykonsumenckich przeciwko sobie samemu.
Greed Has No Limit. Fuck The Players.

12.07.2026 10:19
mir.ko
17
1
odpowiedz
mir.ko
96
amd platform
12.07.2026 10:58
18
2
odpowiedz
1 odpowiedź
wafcio
8
Legionista

Czyżby w UE nie zauważyli, że Sony uskutecznia monopol? Apple oberwało za to a Sony?

12.07.2026 13:16
18.1
odpowiedz
Darek12346
47
Pretorianin

wafcio Może dlatego, że Sony NIE wprowadza monopolu. Od stycznia 2028 wciąż będzie możliwość sprzedaży gier na płytach. Gry wydane do końca 2027 roku będą mogły mieć „dodruki". Poza tym będą w sklepach normalnie pudełka z kodem (tak jak nadchodzące GTA VI). Więc gdzie tu monopol?

12.07.2026 11:00
19
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Paprykarz
55
Pretorianin

Czemu Unia miałaby walczyć o zachowanie gier na plastikowych śmieciach, skoro jej polityka jest skierowana w stronę ekologii?

12.07.2026 12:35
19.1
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

Paprykarz Bo wyprodukowanie plastikowych "smieci" raz jest w dłuższej perspektywie dużo bardziej ekologiczne od utrzymywania serwerów działających 24h/dobę, 366 dni w roku, żebyś mógł sobie w każdej chwili pobrać swoją "ekologiczną" cyfrę i żeby ta singlowa cyfra mogła być stale w kontakcie z serwerem, bo tak.

A nie, przepraszam. Jednak nie "swoją" cyfrę, bo ona nie jest twoja, tylko łaskawie ci użyczona do czasu, aż ktoś tam po drugiej stronie serwera uzna, że dość się już nagrałeś i czas, żebyś coś nowego kupił i ci cyfrówkę odbierze.

post wyedytowany przez Jerry_D 2026-07-12 12:36:30
12.07.2026 20:49
19.2
odpowiedz
Paprykarz
55
Pretorianin

Jerry_D Ale bzdura xD. 50 gigabajtowa gra zajmuje na serwerze 50 gigbajtów bez znaczenia ile ludzi ją pobierze. Utrzymywanie serwera gdzie każda gra jest w 1 sztuce to jakieś grosze.

12.07.2026 22:11
19.3
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

Paprykarz Pieprzysz zupełnie nie o tym, o czym napisałem. Spróbuję jeszcze raz bardziej łopatologicznie.

Zdajesz sobie sprawę, że serwer musi działać 24h na dobę, 7 dni w tygodniu, 366 dni w roku, świątek piątek czy niedziela, żeby każdy w każdej chwili mógł sobie tę grę pobrać (i żeby gra singlowa always online mogła się cały czas ze swoim serwerem komunikować)? I ten serwer nie działa na dobrą wolę użytkowników, tylko na prąd. A ten prąd wcale nie musi pochodzić ze źródeł ekologicznych. Dodaj do tego, że sprzęt się zużywa, więc trzeba go wymieniać na nowy. Stare pójdzie na śmietnik, bo utylizować się nie opłaca, a wyprodukowanie nowego znów zużyje energię, surowce i wyemituje zanieczyszczenia. Na dłuższą metę "czysta" cyfra będzie mniej ekologiczna niż jednorazowo wyprodukowany plastikowy "śmieć".

Do tego można by jeszcze dodać ekologiczny koszt działania każdego urządzenia na drodze serwer - twój PC, przez które fizycznie wędrują pobierane dane, bo one też muszą działać non-stop i zepsute być wymieniane, ale powiedzmy, że to koszt marginalny, bo obsługują całą sieć, nie tylko serwer z grami do pobrania.

post wyedytowany przez Jerry_D 2026-07-12 22:14:41
13.07.2026 09:01
19.4
odpowiedz
Paprykarz
55
Pretorianin

Jerry_D A fabryka płyt to nie chodzi 24/7? I współczesne skomputeryzowane fabryki też mają serwery tylko że oprócz serwerów mają też mnóstwo maszyn produkcyjnych, taśm, i nie wiadomo czego. No i oprócz fabryki samych płyt wcześniej jest fabryka która produkuje plastik, a wcześniej rafineria ropy, a jeszcze wcześniej wydobycie. Transport każdego elementu pomiędzy poszczególnymi łańcuchami w łańcuchu dostaw. Ale spoko, to serwer wielkości pokoju jest problemem bo trzeba go konserwować. Fabryk wielkości malych miast nie trzeba xD

12.07.2026 11:15
jozinzbazin
20
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
jozinzbazin
70
Pretorianin

Tylko, że jeden właściwy sklep cyfrowy na danej platformie nie chroni praw konsumentów. Unia Europejska powinna jasno powiedzieć - rezygnujecie z płyt to na konsoli mają być dostępne alternatywne sklepy z grami, inaczej zakaz sprzedaży konsol w UE.

post wyedytowany przez jozinzbazin 2026-07-12 11:16:19
12.07.2026 13:18
20.1
odpowiedz
Darek12346
47
Pretorianin

jozinzbazin Przecież mają być pudełka z kodami do gier w zwykłych sklepach. Na PC takie pudełka są od dawna w przedaży,

12.07.2026 13:31
jozinzbazin
20.2
odpowiedz
jozinzbazin
70
Pretorianin

Darek12346 Tylko, ze na PC za pudełka odpowiada wydawca/dystrybutor gry. W przypadku Playstation za pudełko czy to z płytą czy z kodem odpowiada Sony.

12.07.2026 11:25
21
2
odpowiedz
katai-iwa
73
Legend

Typowa unia w akcji.

12.07.2026 11:45
22
1
odpowiedz
ITmen
3
Junior

jak by zrobić ankietę to myślę że może 10% była by za fizycznymi nośnikami, ale zawsze krzyczą najbardziej ci których jest najmniej, często są to ci który od wielu lat nie kupiło żadnej kopii gry

12.07.2026 12:03
Felipe
😂
23
2
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Czyli łunia nie może zrobić nic dobrego dla ludzi, ale jak coś złego to wprowadza w jeden dzień i to jeszcze niedemokratycznie i bez pytania obywateli czy zgadzają się na drastyczny wzrost kosztów życia. Nowe nie znałem xD.

12.07.2026 12:09
Adamus
24
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Adamus
299
Gladiator

Od dobrych 10 lat nie kupuję "pudełek". Zaczęło się od Steama i to samo mam teraz na PS. W pewnym momencie okazało się, że setki pudełek wala mi się na półkach i żona marudzi, że się kurzy i już miejsca na nic nie ma. Po remoncie mieszkania i wymianie mebli, okazało się, że miejsca jest jeszcze mniej i z bólem tyłka sprzedałem, albo wywaliłem 95% mojej kolekcji. Zostawiłem tylko kilkanaście klasyków (a i to w większości tylko płyty).
Wszystko mogę ściągnąc w każdej chwili albo za Steama (około 250 tytułów) albo z biblioteki PS-a.

Instalacja z płyty to teraz też problem ;) W PS5 pro nie ma odtwarzacza w kolejnym już laptopie też.

post wyedytowany przez Adamus 2026-07-12 12:14:09
12.07.2026 17:00
24.1
odpowiedz
szopen469
108
Konsul

Adamus Steam to pół biedy. Na kompie odpalisz gry z 2000roku. Ale na ps5 nie odpalisz gry z ps1

12.07.2026 22:53
24.2
odpowiedz
Gosen
181
Generał

Adamus Lepiej mieć piraty, bo na Steamie mogą ci po aktualizacjach cenzurować, usuwać zawartość lub blokować dostęp, bo nagle wymagania wzrosną do nowego systemu, mimo że pierwotnie uruchamiało się na XP. Steam by zrobił duży postęp, gdyby przestał być wymagany do uruchomienia gier, tak jak GOG.

12.07.2026 12:20
25
2
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Widzę że się nabijacie z tych co walczą o pudełka ale na cyfrę ta co jest teraz też przyjdą zmiany i się dopiero zdziwicie. Ale w tedy będzie już po ptakach.

12.07.2026 12:36
Crazy_Bambino
26
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

.

post wyedytowany przez Crazy_Bambino 2026-07-12 12:42:59
12.07.2026 13:01
😃
27
1
odpowiedz
rpg-7
106
Generał

Konsumenci już podjęli decyzję, głosując przy pomocy portfeli. Więc w czym problem?
To się nazywa: Wolny Rynek.

No chyba, że chodzi o pretekst na oplucie "złej" Unii. Tylko gdzie jest lepiej?

12.07.2026 13:09
28
1
odpowiedz
pupet1111
3
Junior

da się zrobić nie kupować na premierę przeczekać 1 miesiąc i po problemie taniej będzie

12.07.2026 13:23
29
2
odpowiedz
divton
53
Centurion

Socjalizm wiecznie żywy. Ludzie chcą innym narzucać jak mają sprzedawać swoje dzieła. I to są w sporej części zwolennicy wolnego rynku. teraz po prostu jest czas aby ludzie skorzystali z swoich praw wolnego rynku i zagłosowali portfelem. I zagłosują kupując GTA 6 :)

12.07.2026 13:53
30
odpowiedz
1 odpowiedź
Mułek169
47
Chorąży

A po co komu plyty dzis, ostatnie czego ten swiat potrzebuje to wiecej plastiku, po porstu jak zakupisz raz cyfrowa gre powinnienies miec mozliwosc pobrania obrazu plyty i tyle.

12.07.2026 16:59
30.1
odpowiedz
szopen469
108
Konsul

Mułek169 Ale obrazu płyty ściągnąć nie możesz. Wiec obecnie gry które masz są twoje póki Sony nie powie.
No wyłączamy serwer. Nara

12.07.2026 16:58
31
1
odpowiedz
szopen469
108
Konsul

Unia Europejska nie może nic zrobić. To tak jakby oczekiwać że rozkaże biedronce sprzedawać sok pomidorowy czy to się firmie podoba czy nie. Idea jest glupia.
Jedynym sposobem aby coś zadziałać jest głosowanie portfelem. Gdy po ogłoszeniu PS6 ich archiwum preorderów będzie ziało pustką może do czegoś dojdą. Ale ziać pustką na pewno nie będzie

12.07.2026 18:07
32
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Kamil89PL
2
Junior

To prywatna firma. Moze robic i sprzedawac co im sie podoba. A ze sprzedaja gry ktore nie sa Wasze na wlasnosc, a Wy za to placicie, to czyj to jest problem? Na pewno nie Sony.

12.07.2026 21:08
32.1
odpowiedz
A_wildwolf_A
242
Senator

Kamil89PL to niech nazywa swój produkt wg prawidłowej klasyfikacji i zamiast "kup" powinien być przycisk "zakup ograniczonej licencji", bo tak jakbym tobie sprzedawał rower ale tak naprawdę nie jest twoim rowerem i nie możesz go sprzedać, bo go nie zakupiłeś tylko wypożyczyłeś ale ty sobie myślisz, że kupiłeś

13.07.2026 12:25
32.2
1
odpowiedz
Kamil89PL
2
Junior

A_wildwolf_A No ale przeciez masz to napisane w regulaminie. Kupujac produkt akceptujesz regulamin, a ze nie chce Ci sie go przeczytac to juz Twoja sprawa. W Twojej kwestii jest czytanie tego na co sie umawiasz.

12.07.2026 18:09
33
2
odpowiedz
1 odpowiedź
rziurziu
45
Pretorianin

a tak zapytam, czy ten jeden komisarz który się wypowiedział to jest jakiś król Unii Europejskiej? Przekazał oficjalne stanowisko Parlamentu po głosowaniu? Czy tylko pierdnął a Zuzia powąchała i stwierdziła że może i dezinformacja albo w najlepszym wypadku manipulacja, ale czemu nie nakłamać już w nagłówku, bo lepiej się będzie klikać?🤣

12.07.2026 21:10
33.1
odpowiedz
A_wildwolf_A
242
Senator

rziurziu jakiś pewnie mierny eurposeł, którego można kupić za garść miedziaków, wybory do euro za ponad 2 lata więc mają wyje^$ ale gracze będą pamiętać i sądzę, że spora kampania będzie nt. obrony konsumenckiej graczy

12.07.2026 21:13
34
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

Wiem, że to pewnie różne działy są, oddzielne gałęzie firmy, ale to mega zabawne, że sony nadal robi nowe smartfony dla mniej niż 1% rynku a jednocześnie zawija płyty które mają z 20% bo nikt ich już nie chce i gracze zagłosowali XD myślę, że użytkownicy smartfonów też zagłosowali, że nie chcą ich telefonów, ale to im jakoś nie przeszkadza.

13.07.2026 07:49
35
odpowiedz
marcinw697475
7
Legionista

Było to do przewidzenia, postęp jest nieunikniony i niezaprzeczalny. Obserwujemy stały trend w kierunku cyfryzacji. Z biegiem czasu rezygnowano z kolejnych nośników fizycznych, takich jak kasety, płyty CD/DVD czy Blu-ray Disc. W niedalekiej przyszłości spodziewamy się również odejścia od fizycznych wydań gier na rzecz strumieniowania, co jest możliwe dzięki rosnącej prędkości internetu. Ostatecznie, proces pobierania gier stanie się zbędny, a użytkownicy będą mogli uruchamiać wybrane tytuły natychmiast. Ten proces już się rozpoczął.

post wyedytowany przez marcinw697475 2026-07-13 07:56:44
13.07.2026 07:54
36
odpowiedz
marcinw697475
7
Legionista

Kto nadal decyduje się na zakup nośników fizycznych? Zajmują one jedynie przestrzeń, a promocje dostępne w PlayStation Store są często bardziej atrakcyjne niż te oferowane w handlu detalicznym. Sprzedawcy detaliczni często ponoszą wysokie koszty związane z asortymentem fizycznym, co ogranicza ich możliwości w zakresie oferowania konkurencyjnych promocji w porównaniu do tych dostępnych cyfrowo. Osobiście, od momentu wprowadzenia PlayStation 4, preferuję wyłącznie zakupy cyfrowe. Wcześniej, w erze konsol takich jak PSX, PSone, PS2, PS3 oraz na początkowym etapie PS4, kolekcjonowałem fizyczne wydania gier, jednak z czasem doszedłem do wniosku, że jest to nieefektywne i generuje jedynie niepotrzebne zajęcie przestrzeni.

post wyedytowany przez marcinw697475 2026-07-13 07:55:57
13.07.2026 10:14
PanDaneX
37
1
odpowiedz
PanDaneX
23
Generał
Image

I don't know

14.07.2026 10:43
Adriiano93
38
1
odpowiedz
6 odpowiedzi
Adriiano93
55
Pretorianin

Nie da się... ta jasne. Nie chcą tego zmieniać.

Wymusić używanie jednakowego portu USB to się dało.
Wymusić produkcje na nośnikach się nie da.

UNIA...

14.07.2026 14:32
38.1
odpowiedz
Procne
96
Generał

Adriiano93 I co, wtedy wszystkie indyki beda musialy zaczac tloczyc plyty? A co z grami i apkami na telefon? Na jakim nosniku te powinny byc dostepne? Jak w ogole powinna brzmiec taka ustawa? Zastanowiles sie chwile?

14.07.2026 21:49
jozinzbazin
38.2
odpowiedz
jozinzbazin
70
Pretorianin

Procne czemu indyki? Wystarczy zwolnić z obowiązku tłoczenia gry o budżecie poniżej 10 mln dolarów / ceny bazowej 20 dolarów za grę / 5 milionów sprzedanych kopii (niepotrzebne skreślić)

15.07.2026 00:02
38.3
odpowiedz
Procne
96
Generał

jozinzbazin gry o budżecie poniżej 10 mln dolarów
Więc teraz Unia miałaby monitorować budżety gier? Chyba pełnoprawna kontrola byłaby wymagana - firmy przesuwałyby koszty gry do kosztów stałych albo do oddzielnych projektów. A jak unia by pilnowała spełnienia warunku tłoczenia gier? Czy wystarczy, że wydawca wytłoczy 10 kopii i wrzuci do jednego sklepu?

ceny bazowej 20 dolarów za grę
Czyli indykom nie wolno wycenić gry na więcej?
5 milionów sprzedanych kopii
Wyobraź sobie, że robisz małego taniego indyka, ten staje się mega popularny. I nagle co, musisz przygotować fizyczne wydanie?

No i nadal - co z grami i apkami na telefon, albo urządzenia typu Steamdeck? Ustawa ma się ograniczać tylko do gier czy ogólnie do oprogramowania?

16.07.2026 08:49
Adriiano93
38.4
1
odpowiedz
Adriiano93
55
Pretorianin

Procne Zamiast zastanowić się co i jak zrobić będziesz udawał idiotę który niby nie rozumie o co chodzi. Kupując auto jest ono moje. Kupując mieszkanie jest ono moje. Kupując grę ma być ona moja. I uwaga, tak było na początku. Nie dzierżawiona nie na licencji nie wymagać połączenia internetowego. Pełna i sprawna na premierę. Mam mieć możliwość jej sprzedania komukolwiek chce. Nie ma nośnika, OK. Z tym że mam mieć możliwość samemu zgrać ten program na nośnik i go używać bez połączenia. Jak z każdym przedmiotem który możesz kupić. Tyle wymagam od każdego produktu i to jest dla mnie normalne.
Nie mam mentalności obrony producentów, mam wymagać tego co jest dobre dla mnie.

Masz rozwiązanie to je daj.

16.07.2026 09:23
Kwisatz_Haderach
38.5
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
28
GIT GUD or die trying

Adriiano93 Kupując grę ma być
Masz rozwiązanie to je daj.

Prosze bardzo. Nie kupuj.

Dziekuje, dobranoc.

Tylko skonczcie juz to dziecinne i oderwane od rzeczywistosci pierdololo jak to nie "powinno byc" (mimo ze to jest absolutnie nierealistyczne w dzisiejszych warunkach rynkowych, oraz przy dzisiajszych prawach dotyczacych software i kody ogolnie).

Porownania do USB sa tak debilne, ze az szkoda komentowac.
Rownie dobrze mozecie postulowac zeby Unia kategorycznie nakazala lokalnej Zabce sprzedawac gotowane homary, bo przeciez Unia dala rade wprowadzic przepisy dotyczace masowej produkcji zywnosci.

Owszem mozesz sobie "chciec", zadac czy wymagac. Tylko jest to poprostu niemozliwe do zrealizowania. "Nakazac" to wszystko mozna, tylko co z tego jak to nie ma ani szansy ani prawa dzialac w warunkach rynkowych jakie mamy. O czym dosc bolesnie orzekonali sie ostatnio kolesie ze "Stop Killing Games" (i przekonaja sie jeszcze wielokrotnie, bo maja mega oderwane pd rzeczywistosci spojrzenie na temat i rynek (a tak naprawde to uprawiaja czysty populizm).

Zas proba zmiany... no coz powodzenia. Chaos jaki by powstal odbil by sie wszystkim czkawka. Juz widze jak EU ryzykuje tapniecie i chaos na rynku zatrudniajacym setki tysiecy ludzi lacznie, bo ziutek93 z Polski chce sobie miec archaiczny kawalek plastiku, ewentualnie zmieniac na sile nature produktu (bo nie nie ma nigdzie napisane ze "ma dzialac" tak jak "kazdy inny produkt". Jest tona rzeczy za ktore sie placi i ktore dzialaja na dziesiatki roznych sposobow. Dzierzawa, leasing, wynajem, sprzedaz ratalna, itd... Jest tona rzeczy ktore nie sa sprzedawane jak bulka w sklepie). Czy wrecz narzucac prywatnym firmom nad czym maja pracowac oraz jaka moze (albo nie moze) byc natura ich oprogramowania (wymuszenie offline only).

Zas kolega procne nie "udaje idiote", tylko zadaje madre pytania, Takie beda zadawac prawnicy, przedstawiciele firm, oraz handlowcy i detalisci, bo to jest mega skomplikowana sprawa. Prawo jak juz ma byc, to ma byc konkretne i biorace pod uwage jak jego wprowadzenie wplynie na rynek (cos jak fale od kamyka rzuconego do wody).
Sorry ale wyglada na to ze 93 to nie rok urodzenia, ale IQ.
=======================

EDYTKA:
ALe i tak szczytem kanapowego pierdololo jest to:

Wystarczy zwolnić z obowiązku tłoczenia gry o budżecie poniżej 10 mln dolarów / ceny bazowej 20 dolarów za grę / 5 milionów sprzedanych kopii (niepotrzebne skreślić)

Kto bedzie kontrolowal, sprawdzal te budzety? Na jakiej podstawie prawnej wyzszego (ze tak powiem) szczebla, skoro to jest prywatny kapital?
Kto zabroni sprzedawac firmie gre za 15 USD, i 3/4 w DLCkach? To jeszcze wolny rynek wogole? I co to wogole jest "cena bazowa"?
To tloczenie bedziemy zaczynac PO SPRZEDANIU 5 milionow kopii? Zdajesz sobie wogle sprawe jak ABSURDALNE to jest? To jak juz sprzedalismy 5 milionow to ile wytloczyc? Skad wogole wiemy czy ktos kupi? I ile? Przeciez ludzie juz kupili. CO z tymi plytami ma ta firma zrobic? Zjesc?

Ludzie... nie oslabiajcie mnie.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-07-16 09:48:06
16.07.2026 09:39
38.6
odpowiedz
Procne
96
Generał

Tak jak pisał przedmówca.

Plus - To Ty nie udawaj, że chodzi o wydania fizyczne, tylko o kwestie własności. Bo pudełko i płyta tej własności nie zapewnią.

A porównanie do auta słabe, bo coraz mniej jest ono "twoje". Subskrypcje na podgrzewane siedzenia, limit prędkości, zbieranie danych, brak możliwości samodzielnej naprawy itd.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl