Szkoda, że dev ma wylane na PL wersję od lat i nic nie wskazuje, żeby się to zmieniło…
Tymczasem w opisie nie znalazłem nic co byłoby lepsze niż w serii Mass Effect. Jak rozumiem będzie to strzelanka z fabułą dziejącą się w kosmosie zamiast kosmicznej odysei jaką była seria ME.
Kupiłbym na premiere, ich gry są świetne, ale przez brak polskiego nope.
Kurcze, nie sądziłem, że Owlcat może dać sobie radę w nowej dla siebie formule. Ale może się uda? Jest nadzieja.
Czy w tej grze jest kreator postaci? Z tekstu wyczytałem, że możemy wybrać pochodzenie, a coś jeszcze? Wygląd, płeć, klase? Czy też do pochodzenia są przypisane z góry zdefiniowane archetypy?
Serial ma 6 sezonów a każdy po kilka (6-8? nie pamiętam) odcinków. Jednak jak to serial w większości przegadany i rozciągnięty.
Tymczasem w opisie nie znalazłem nic co byłoby lepsze niż w serii Mass Effect. Jak rozumiem będzie to strzelanka z fabułą dziejącą się w kosmosie zamiast kosmicznej odysei jaką była seria ME.
Ja z kolei znalazłem, że teoretycznie może być wszystko.
"Jak rozumiem będzie to strzelanka z fabułą dziejącą się w kosmosie zamiast kosmicznej odysei jaką była seria ME."
Porównujesz pojedynczą grę, której w sumie nawet nie znamy, do serii trzech gier, które odyseję tworzą wspólnie.
Grając, w którąkolwiek grę z serii ME bez odwoływania sie do pozostałych również tej odysei nie uświadczysz więc uzciwie byłoby oceniać TEOR względem tylko pojedynczej części ME.
Każda część ME jest również tylko "strzelanką z fabułą dziejącą się w kosmosie" XD
Mass Effecty to a-rpg, do tego naiwne oraz miejscami (w fabule, dialogach, prowadzeniu postaci towarzyszących) po prostu głupie i irracjonalne, a mimo to jest to jedna z moich ulubionych serii, bo bywa też emocjonująca oraz miewa udane momenty.
The Expance: OR, biorąc pod uwagę dotychczasowe dzieła Owlcat Games, ma szansę poprawić wszystko to gdzie seria ME niedomagała (od mechanik rpg, po fabułę, dialogi i interesujących, a przy tym nie przygłupich towarzyszy).
Oprócz TEOR jest jeszcze Exodus, który zapowiada się również bardzo dobrze, a przy tym jawi się jako bliższy serii Mass Effect.
Także on ma szansę zrobić lepiej to czego nie udało się w grach BioWare.
Szkoda, że dev ma wylane na PL wersję od lat i nic nie wskazuje, żeby się to zmieniło…
oh, to gra od ruskich? No cóż, jednak czasami ruscy dają gry po polsku jak np. atomic heart. Generalnie jednak to jest raczej ogólna tendencja wśród mniejszych deweloperów, no niestety nierzadko zdarza się, że gra nie dostaje polskiej wersji. Taka jedna z wad cyfrowej dystrybucji, niestety tak już jest, twórcy teraz muszą ponieść wszystkie koszty tłumaczenia, a nie jak dawniej, że lokalni wydawcy kupowali i wydawali je z swoim rodzimym językiem dzieląc ten koszt między wszystkimi lokalnymi wydawcami. No, to teraz gry wychodzą z tylko kilkoma wersjami językowymi w zależności od wydawców i deweloperów, bo gdyby mieli zlokalizować dla wielu krajów to koszty spadłyby tylko na nich, a nie byłyby one małe, więc rezygnują z dodatkowych języków. Aczkolwiek są niestety jakieś wyjątki jak np. japońskie studia, które nie są aż takie małe i mogłyby i w sumie stać ich na więcej wersji językowych, ale często niestety olewają nasz język.
Kupiłbym na premiere, ich gry są świetne, ale przez brak polskiego nope.
Szkoda że ta beta nie jest jako klasyczny playtest na Steam, gdzie klikamy chęć wzięcia udziału.
W tym przypadku beta (playtest) jest schowana za paywallem, wymagany jest pre-order.
Średni ten interfejs. Wielkie prostokąty i kwadraty, dwa paski, całość zajmuje 3/4 ekranu, idealnie skrojony na dotykowy ekran.
i nie czekam już zbytnio na Mass Effect 5.
No mamy 2026 roku więc trochę długo zajęło zorientowanie się, że BioWare już dawno nie istnieje, a ostatnio dobrą grę to chyba wydali około 10 lat temu jak nie później więc na co tutaj w ogóle czekać skoro tego Mass Effecta zmiażdżą jeszcze bardziej niż serie Dragon Age po ostatniej kolorowej Straży Dupy.
Natomiast to, że The Expanse Osiris Reborn będzie dobrym tytułem to już było widać po gameplayach i po tej drewnianej powolnej walce gdyż takie gry są zawsze dobre i mają normalny gameplay, a nie wyreżyserowanej animacje najwyższych lotów, że cała walka wtedy polega na wciskaniu jednego przycisku.
O to mi chodzi od 1:24 do 1:26 i ten drewniany powolny felling przez co walka daje satysfakcję, a nie to co dzisiaj jest w większości gier:
https://www.youtube.com/watch?v=akemL0MHLg4
Ale Polskiego niestety na pewno nie dodadzą, zrobili tylko kilka głównych języków.
The Expanse: Osiris, Exodus i Mass Effect 5... Ale nam się zapowiadają świetne premiery SF. Jestem ciekaw który tytuł z całej trójki wyjdzie najlepiej.
Patrząc na postacie z okładki, wygląda mi to bardziej na jakąś cool teen sci-fi historyjkę.
Pewnie brak polskiego, więc nawet nie warto się tym interesować. Jak dla mnie gniot. Czekam na Mass Effect 5, tam na pewno będzie polski.
Może być ciekawe, ale jak to z grami tego studia - nie podchodzić póki nie wydadzą piątego z kolei "ostatecznego" megapatcha. Czyli jakoś tak na rok po premierze.
Kolejna ciekawa gra przechodzi mi koło nosa bo nie będzie po polsku <BECZY> ;C
Naprawdę inni potrafią zrobić te napisy polskie, a niektorzy nas, Polaków olewają
Owlcat Games to jedno z najlepszych studiów. Niestety na premierę zawsze wydają: a) zabugowane placki technologiczne b) gry bez spolszczeń. Do czasu aż zapatchują główne bugi, mam nadzieję, że pojawi się fanowskie spolszczenie; może do tego czasu zrobi się jakaś promka.
Widać podwójne standardy
Gdy ktoś narzeka na brak polskich napisów w zachodnich produkcjach: REEEE NAUCZ SIĘ ANGIELSKIEGO REEEE
Gdy ktoś narzeka na brak polskich napisów w rosyjskich produkcjach: no masz rację mordzio. Nie ma co kupować bez napisów, co za lipa!
Przemku - A wiesz może po tej wersji, w którą grałeś, jak jest z tym statkiem? Czy to tylko przez większość gry statyczna dekoracja jak statki w Outer Worlds czy Mass Effect, czy może jednak są jakieś regularne sekcje gdzie można latać i nawigować w przestrzeni?
Na trailerze był krótki kilkusekundowy fragment z lataniem, ale ciężko po nim było wykminić czy to jednorazowa mini-gierka, czy regularna sekcja gameplayowa.
To że są ruscy to nie oznacza że olewają Polaków. Oni sobie nie moga pozwolić na olewanie fanów, bez względu na kraj. Dali narzędzie dzięki którym można tłumaczyć ich gry na dowolny język. Sami napisali że kontaktowali się z twórcą polskiego tłumaczenia do Rogue Trader ale ten się nie odzywał do nich xd
Sami napisali że kontaktowali się z twórcą polskiego tłumaczenia do Rogue Trader ale ten się nie odzywał do nich xd
Skąd te nieprawdziwe informacje? Akurat Liv ma ciągły kontakt z Owlcatami.
Jak dla mnie Expanse ma o wiele gorsze i mniej ciekawe uniwersum od Mass Effecta. Sama gra wygląda jak gorsza wersja ME. Jakoś nie czuję hajpu.
To studio od samego początku ma gdzieś język polski w swoich grach.
Niedawno opublikowany gameplay wygląda bardzo dobrze. Jako fan książek i serialu, zdecydowanie czekam.
Ktoś w ogóle jeszcze czeka na Mass Effect 5? Strach pomyśleć, jak obecni developerzy mogliby wypatroszyć (kolejną) kultową serię. Jak to się mówi, careful what you wish for, lepiej nie żywić nadziei i raz w roku przechodzić dla frajdy trylogię. A samych Owlcatów gry lubię, nawet nie słyszałem że robią coś z Expanse co też lubię, więc humor gitówa.