Kingdom Come: Deliverance 2 to gra świetna, według mnie 1 miejsce zasłużone i sam też na nią głosowałem.
Wyniki top 10 poszczególnych kategorii:
Gra roku 2025
1. Kingdom Come: Deliverance 2
2. Clair Obscur: Expedition 33
3. Ghost of Yotei
4. Death Stranding 2: On The Beach
5. Dying Light: The Beast
6. Cronos: The New Dawn
7. Hollow Knight: Silksong
8. Battlefield 6
9. Dispatch
10. ARC Raiders
Najbardziej oczekiwana gra 2026
1. Grand Theft Auto VI
2. Gothic Remake
3. The Blood of Dawnwalker
4. Resident Evil Requiem
5. Fable
6. 007: First Light
7. Heroes of Might and Magic: Olden Era
8. Marvel's Wolverine
9. Control Resonant
10. Forza Horizon 6
Polska gra roku 2025
1. Cronos: The New Dawn
2. Dying Light: The Beast
3. The Alters
4. Tainted Grail: The Fall of Avalon
5. RoboCop: Rogue City - Unfinished Business
6. Sejm: The Game
7. Chernobylite 2: Exclusion Zone
8. Yes, Your Grace 2: Snowfall
9. JDM: Japanese Drift Master
10. Worshippers of Cthulhu
Najbardziej oczekiwana polska gra 2026
1. The Blood of Dawnwalker
2. Holstin
3. Valor Mortis
4. Mouse: P.I. for Hire
5. Auto fuszerka
6. Vikings Dynasty
7. ExeKiller
8. Band of Crusaders
9. Majster Symulator
10. Farathan
No i elegancko. Najbardziej niedoceniona gra na game awards. Nawet best rpg nie dostala.
Wyniki top 10 poszczególnych kategorii:
Gra roku 2025
1. Kingdom Come: Deliverance 2
2. Clair Obscur: Expedition 33
3. Ghost of Yotei
4. Death Stranding 2: On The Beach
5. Dying Light: The Beast
6. Cronos: The New Dawn
7. Hollow Knight: Silksong
8. Battlefield 6
9. Dispatch
10. ARC Raiders
Najbardziej oczekiwana gra 2026
1. Grand Theft Auto VI
2. Gothic Remake
3. The Blood of Dawnwalker
4. Resident Evil Requiem
5. Fable
6. 007: First Light
7. Heroes of Might and Magic: Olden Era
8. Marvel's Wolverine
9. Control Resonant
10. Forza Horizon 6
Polska gra roku 2025
1. Cronos: The New Dawn
2. Dying Light: The Beast
3. The Alters
4. Tainted Grail: The Fall of Avalon
5. RoboCop: Rogue City - Unfinished Business
6. Sejm: The Game
7. Chernobylite 2: Exclusion Zone
8. Yes, Your Grace 2: Snowfall
9. JDM: Japanese Drift Master
10. Worshippers of Cthulhu
Najbardziej oczekiwana polska gra 2026
1. The Blood of Dawnwalker
2. Holstin
3. Valor Mortis
4. Mouse: P.I. for Hire
5. Auto fuszerka
6. Vikings Dynasty
7. ExeKiller
8. Band of Crusaders
9. Majster Symulator
10. Farathan
Jak kiedyś zdarzy się cud i żona z córką postanowią same jechać na 2 tygodniowy urlop, to wracam do KCD2. Niestety przy moim czasie na granie nie ma szans, żeby udało mi się znaleźć ponad 100h dla jednej gry. A szkoda, bo grałem jakieś 10h na razie i bawiłem się wybornie :(
No i elegancko. Najbardziej niedoceniona gra na game awards. Nawet best rpg nie dostala.
Nie dostała best rpg, bo to należy do obskórnej Klary.
Clair Obscur miało dość słaby marketing jak coś... No może, że marketingiem nazwiemy zadowolonych graczy :P
Dla mnie rok 2025 świetnie pokazuje, że najlepiej wychodzi jak Czesi robią gry czeskie, Francuzi francuskie etc. Inaczej jest uśrednione multi-nuda-kulti o wszystkim dla nikogo.
Cieszy mnie ten wynik. KCD 2 na pewno jest lepszą grą od Ekspedycji. Również na miejscu 1 umieściłem KCD 2, zaś Ekspedycję na miejscu 2, bo ta gra ma super fabułę i muzykę, ale upierdliwy turowy tryb walki. Natomiast KCD 2 ma w sumie wszystko, co trzeba, aby uznać tę grę za najlepszą w 2025 r. Trochę dziwi mnie brak w pierwszej "10" takich gier, jak: Khazan: The First Berserker, Wuchang: Fallen Feathers czy Elden Ring: Nightreign. Wychodzi na to, że gry souls-like nie były w 2025 roku zbyt popularne.
Cieszy :)
Trzeba wspierać takie studia jak Warhorse, które robią gry z pasji a nie na jedno kopyto :) jak dla mnie pierwszy KCD bardzo niedoceniany a to była fantastyczna gra, ale pewnie dlatego że na premierę nie była w ogóle grywalna
Dlaczego niedoceniany? Cały czas czytam jaka to fantastyczna gra. Ja gdzieś się w niej zatrzymałem, ale nie można mówić, że ten tytuł jest niedoceniany,
Jak można przy podawaniu wyników nie napisać liczby głosów i procent zdobytych?
EDIT. Dzięki za edytowanie artykułu i dodanie wyników :)
Kingdom Come: Deliverance 2 to gra świetna, według mnie 1 miejsce zasłużone i sam też na nią głosowałem.
Nie da się ukryć, że Ania Garas nie wygląda na osobę czekającą na GTA 6.
Na temat KCD2 powiedziano już wszystko, ja natomiast ogrywam właśnie The Alters i wciągnęło mnie od samego początku, co BG3 udało się dopiero od połowy, a E33 tylko pod koniec. Jakimś dziwnym trafem ostatnio takiego zatracenia doświadczyłem z Frostpunkiem kilka lat temu - zaledwie kilka, ale za to zarwanych nocy, 3 podejścia do kampanii głównej.
Kto jeszcze nie grał w The Alters to niech da jej szansę, bardzo przyjemna gierka.
Nareszcie i bardzo dobrze, gratulacje dla Warhorse Studio i dla ich dzieła. Teraz tylko czekać na The Blood of Dawnwalker.
Yupiiii !!!!
E33 w końcu spadła z rowerka :D Chociaż tutaj KCD2 został chociaż trochę doceniony bo zasługuje na o wiele więcej uznania. Niesamowicie mnie szokuje ponad 9% dla Gothica Remake. Myślałem, że na Golu nikt na to nie czeka po tej fali hejtu w komentarzach i wiecznym narzekaniu, a tutaj proszę :)
Mimo, ze jedynka KCD byla taka 8/10 dla mnie (swietne questy), to na dwojke totalnie nie mam ochoty
Te wyniki tylko utwierdzaja mnie w przekonaniu jak słaby był to rok.. Ghost na trzecim xD
Kingdom Come 2 jest dla mnie niegrywalne, nie umiem się wkręcić w tą grę.
Z nowych gier 2025 rok to dla mnie głównie Clair Obscur 33 i Cronos (ograłem X2).
Na premierę grałem też w nową Mafię, która okazała się dużym, poskryptowanym rozczarowaniem.
W 2026, czekam na:
- RE Requiem
- Gothic Remake
- Dawnwalker
- GTA VI
- Gears of War: E Day
- no i ten nieszczęsny dodatek do Wiedźmina 3 ;)
Duuużo ciekawych dla mnie pozycji, czekam z niecierpliwością :)
uff cale szczescie, ze nie ta clair obszczymur, bo juz myslalem ze ten przehajpowany sredniak zacznie z lodowki nawet wychodzic
Tylko ekspedycja , kingdom come dyskwalifikuje widok z pierwszej osoby , nara .
Clair Obscur: Expedition 33 jest dla mnie ciekawa, wyjątkowa i dobra gra, ale za dużo nagród już zgarnął. Bardzo się cieszę się, że Kingdom Come 2 w tym razem wygrał. Inne gry też zasługują na wyróżnienie.
Nie mogło być inaczej. Wbrew pozorom i co wielu twierdzi, to GOL jest ostatnią ostoją normalności. :D