W czterech literach się poprzewracało z tej lemingozy i dobrobytu, mięczaki niech zdychają, inni mają "gorzej" i jakoś żyją.
-> https://www.marknteladvisors.com/research-library/iraq-air-conditioner-market.html
Jak widać nawet na tle takiego zniszczonego wojną kraju jak Irak, Europa w temacie klimatyzacji wygląda blado z 20% penetracją gospodarstw domowych.
W Europie, w przeciwieństwie do USA nie lepi się chatek z 2 desek przedzielonych cienką warstwą wełny i one utrzymują chłód. W zasadzie do czasu jak nie ma nocy z temperaturą powyżej 18 stopni, to konieczność posiadania klimy jest zerowa... Można przewietrzyć i w dzień siedzieć w chłodku. Sam na fali ostatnich upałów zainstalowałem klimę w pokoju, ale w zasadzie to poza tymi 2-3 dniami gorąca, nie było powodu by ją używać, więc jej jeszcze nie włączałem, poza uruchomieniem, żeby sprawdzić czy działa.
Straszne to globalne ocieplenie było tylko raz 40.3C, no a potem chłodne deszczowe lato. Na takie upały wystarczy tania klima za 1200zł.
Na razie u nas przez ten tydzień da się wytrzymać, chociaż tegoroczna fala dała mi się we znaki.
"Europa szykuje..." już dalej czytać nie trzeba.
A co z farbą termoizolacyjną? Weszła w standard?
centra ai poszczególnych firm, biora tyle pradu, co taka Holandia. ale ty masz oszczędzać.
A po co nam klimatyzatory? Przecież mamy tutaj takiego co twierdzi że +40 to normalna temperatura i żeby najlepiej cały rok tak było, więc ja nie widzę potrzeby inwestowania.
Zanim to nastąpi, pomogą nam naturalne metody (jak rolety, wietrzenie)
Nie z nowymi wciśniętymi wszystkim "eko" oknami, gdzie przepuszczalność termiczna jest zablokowana na stałe.
Ten artykuł nie ma podstaw naukowych... Opiera się na kilku innych artykułach o tym, że ktoś wymyślił nową metodę chłodzenia (która nie koniecznie w jakikolwiek sposób dorównuje pod względem sprawności, mocy, ceny i żywotności obecnym rozwiązaniom-> mówie o wszystkich tych aspektach, bo raczej żadna z wymienionych alternatyw nie dorównuje pod żadnym względem zwykłej chińskiej klimie)...
Co do gazów cieplarnianych, to to jest trochę kpina... Bo Unia już od dawna interesuje się tym tematem i małe klimy w domach mają po 1Kg R32, który ma GWP 677 w 100 letnim oknie(emisja całego tego gazu odpowiada ~spaleniu 250kg węgla kamiennego). I w zasadzie jak się ją dobrze zamontuje, to ten gaz nigdy nie ucieknie... Są też czynniki o mniejszym GWP, ale R32 całkiem nieźle się nadaje do tego celu (w mieszaninach był używany od dawna, solo od niedawna). Jedyny problem, to ewentualnie to, że jest w ekstremalnych warunkach palny, ale mam wrażenie, ze ten problem jest mocno wyolbrzymiany....
Haha dobre. Naturalnie wody w rzekach nie ma ! Europę czeka kolejne jezioro Aralskie. Ile rzek w Europie nie spływa już do morza. Przeczytajcie sobie o rolnictwie amerykańskim przed drugą wojną światową a teraz. Ktoś sprzedał produkt do wytwarzania bomb do rolnictwa aby nie zbankrutować i do dziś to działa. To też wiąże się z brakiem wody. Kukurydza - roślina która zniszczyła Azteków.
Ciekawe na jakiś zasadach będą wciskać kit i zmuszać ludzi do ich instalacji jak już nikt nie będzie chciał montować kolejnego badziewia.