Spodziewałem się że przegra, ale nie sądziłem że dostanie aż tak po ryju. Obstawiałem bardziej koło 70%.
A jak to się stało? Normalnie- Po ostatniej kadencji Majchrowskiego, ludzie uważali, że przecież gorzej być nie może- że każdy będzie lepszy. A Miszalski udowodnił, że można być takim samym szkodnikiem jak Majchrowski i nie trzeba do tego urzędować 22 lata- wystarczy rok-dwa lata.
Obstawiałem bardziej koło 70%.
Twardy elektorat został w domu, tak jak Olek prosił ;)
Swoją drogą, podobno to była kwintesencja rzetelności:
https://x.com/i/status/2058639549899661368
Ale w Krakowie mają chyba inną definicję rzetelności ;)
Między innymi również dlatego się ludzie zdenerwowali:
https://x.com/i/status/1887887749367152915

Siepacze Tuska - 2026, odkoloryzowane.
Nigdy nie wiesz czy nocą w Twoje drzwi załomocą.👹
W mObywatelu powinna być rubryka dla tych, którzy nie chcą, żeby "służby Tuska" do nich przyjeżdżały, gdy dostaną sygnał, że z nimi lub z ich nieruchomością czy samochodem dzieje się coś niedobrego.
a jaka powinna być rubryka gdy służby Tuska nie potrafią znaleźć i ukarać tych "prowokatorów"?
Kraków to ładna zapowiedź tego co czeka ekipę Tuska w 2027 roku, ależ tu wtedy będzie wycie :)
Szkoda tylko, że pewnie pis wygra (może z pomocą konfiarz), więc żadnej zmiany na lepsze nie będzie, a nawet będzie gorzej, bo nagle warunkowość SAFE da się we znaki i zobaczymy z tej pożyczki pieniądze jak świnia niebo.
Można tylko pomarzyć o wielkim politycznym resecie, gdzie każdy obecny polityk dostałby dożywotniego bana na politykowanie :/
Kraków to ładna zapowiedź tego co czeka ekipę Tuska w 2027 roku, ależ tu wtedy będzie wycie.
Daniel Pers, analityk, który rzeczywiście (a nie tylko medialnie) zjadł zęby na prognozowaniu wyników wyborów, twierdzi coś innego i ostrzega przez przykładaniem miarki Krakowa do całego kraju. Na razie prawdopodobieństwo utrzymania rządów przez Tuska (w sojuszu z lewicą) jest znacznie większe niż prawdopodobieństwo przejęcia władzy przez koalicję PiS-Konfederacja. Oczywiście, do wyborów różne rzeczy się mogą zdarzyć, bo nieudolność obecnej ekipy na wielu różnych płaszczyznach aż kłuje w oczy. Ale PiS z Konfederacją (i Nawrockim) też co chwila wyskakują ze srogim idiotyzmem, który w przestrzeni medialnej udaje się liberałom nagłośnić, więc... na jakieś sondażowe zmiany się nie zanosi. Czarnek nie wypalił, Braun się wypalił, a Bosak z Mentzenem... stabilnie. Możesz więc spać spokojnie. ;)
zobaczymy z tej pożyczki pieniądze jak świnia niebo
Jasne, jasne. :)
kiedy platformerski czopek leci ze stanowiska wraz z całą radą miasta
Przed chwilą czytałem, że rada jednak nie poleci. Tylko prezydent. Dla mieszkańców Krakowa to chyba słodko-gorzki wynik.
No szkoda, tam akurat było na żyletki jeśli chodzi o frekfencję. Lepsze to niż nic, choć niedosyt pozostanie.
Kraków to ładna zapowiedź tego co czeka ekipę Tuska w 2027 roku, ależ tu wtedy będzie wycie :)
Szkoda tylko, że pewnie pis wygra (może z pomocą konfiarz), więc żadnej zmiany na lepsze nie będzie,
Za prof. Dudkiem: najpierw PiS nie może się rozpaść (a są na to duże szanse) i nie wiadomo czy Mentzen z Bosakiem dotrwają razem do wyborów. Bo nagle może się okazać, ze po prawej stronie będzie 5 ugrupowań, które niekoniecznie się dogadują...
Wracając do dyskusji z poprzedniej strony wątku...
Jeśli miałbym na kogoś teraz stawiać- to również na moskali. Im najbardziej zależy, żeby jeszcze podsycić polaryzację.
...
Masz rację. To również sensowna możliwość.
Rozumiem że to ci moskale sprawili że po wejściu do mieszkania Sakiewicza najpierw zupełnie bez powodu skuli jego asystentkę a dopiero potem przystąpili do jakichkolwiek czynności wyjaśniających. Dodam że skuli wyłącznie to Bogu ducha winne dziewczę mimo iż w domu był jeszcze Sakiewicz i jego żona. Skoro więc sytuacja tego wymagała czemu nie skuto wszystkich?
Jeśli moskale mają w naszym kraju taką władzę że mogą używać służb do tego rodzaju prowokacji to faktycznie mamy przerwalone... ale osobiście nie jestem do tej wersji przekonany 😁.
Nie naciągaj narracji jak gumy w majtach. Uwaga o Moskalach odnosiła się do "żartownisiów". I absolutnie nie wykluczam Rosjan jako jednej z możliwości, choć obstawiam też jakiegoś zacietrzewionego matoła. Serio podejrzewasz, że Tusk urządza tego rodzaju ustawkę? Przecież tylko na tym traci wizerunkowo i daje paliwo prawicy. Ale pewnie to przypadek, że sprawa zaczęła się, gdy PiS sondażowo mocno zjechał, a PO utrzymuje wysoką przewagę. ;)
Z kolei o tym, że działania służb w Polsce pozostawiają wiele do życzenia, pisałem już wyżej. To, że wciąż nie odnaleziono źródła całego zamieszania, należy uznać za blamaż. Nie jestem jednak pewien, jak oceniać sposób przeprowadzenia interwencji u Sakowicza. Chyba policja miała udostępnić film z całego zajścia. Jak to się stanie, będziemy mogli stwierdzić, czy zasadne było użycie kajdanek.
Jeśli moskale mają w naszym kraju taką władzę że mogą używać służb do tego rodzaju prowokacji to faktycznie mamy przerwalone...
Rosjanie od dawna mieszają się w nasze sprawy, podsycając polaryzację. Pamiętasz, kto dzwonił do Dudy? Pamiętasz ingerencję w kampanię prezydencką? Pamiętasz cyberataki przed ciszą wyboczą? Pamiętasz podpalenia? Pamiętasz ustalenia komisji ds. badania wpływów rosyjskich dotyczące kanałów szerzących rosyjska narrację? Itd. A my dajemy się ogrywać jak dzieci, bo i jedna, i druga strona "korzysta" na tym wszystkim ("polityczne złoto"), uderzając w przeciwników partyjnych, co sprawia, że jesteśmy coraz bardziej skłóceni, zamiast zewrzeć szeregi i walczyć z Rosją wspólnymi siłami.
Jeśli to rzeczywiście byli Rosjanie, wszystkie idzie zgodnie z ich planem. Brakuje tylko jednego: żeby ktoś przekonał opinię publiczną, że za wszystkim stoi Ukraina. Liczę na jakiegoś konfederatę. ;)
Rosjanie od dawna mieszają się w nasze sprawy
Choćby finansowanie Konfederacji poprzez proxy Zondacrypto
Przecież tylko na tym traci wizerunkowo i daje paliwo prawicy.
jesteśmy coraz bardziej skłóceni, zamiast zewrzeć szeregi i walczyć z Rosją
https://youtube.com/shorts/JmnzIgTOdr4?is=MsWw2S1DB5PvirDf
On się chyba wizerunkiem nie przejmuje jak mu ludzie od PRu pozwolili to puścić, więc jeśli chodzi o skłócanie narodu to nie zwalałabym wszystkiego na rosjan.
No przecież wyraźnie napisałem, że polaryzacja służy i PiS-owi, i PO. Nie służy całemu narodowi.
Ale tego rodzaju ustawki telefoniczne nie są jednak w interesie Tuska. IMHO. Za dużo traci w momencie, gdy jest na sondażowej fali. Zwłaszcza że dzięki "żartownisiom" prawica może odciągać uwagę od swoich wpadek i narzucać medialne tematy, a rząd przechodzi do defensywy.
Bukary czy ty chcesz przekonać zwolenników teorii spiskowych, że to nie jest spisek Tuska? Gratulacje, ale to się nie uda. Powiem więcej nawet jakby im położyć na stole wszystkie dowody to Paladyn i Jane a także pozostali tutaj "pupile" krzyknęli by że to kłamstwo. Więc uważam że twoja dyskusja z nimi nie ma sensu.
Nie naciągaj narracji jak gumy w majtach. Uwaga o Moskalach odnosiła się do "żartownisiów". I absolutnie nie wykluczam Rosjan jako jednej z możliwości, choć obstawiam też jakiegoś zacietrzewionego matoła.
Też bym nie wykluczał gdyby nie ta wyjątkowo niecodzienna nadgorliwość służb. Oczywiście można założyć zbieg okoliczności ale...
Serio podejrzewasz, że Tusk urządza tego rodzaju ustawkę? Przecież tylko na tym traci wizerunkowo i daje paliwo prawicy.
Nie wszystko musi robić Tusk osobiście, natomiast szeroko pojęte środowisko KO jest moim zdaniem głównym podejrzanym. Zwłaszcza że po tylu sytuacjach i pozornym zaangażowaniu całego aparatu państwowego brak wykrycia sprawców, zupełnie jakby to wykrycie było niewygodne. I absolutnie się nie zgadzamże to szkodzi KO. Jest prosta zasada, o elektorat przeciwników oraz o niezdecydowanych walczysz w kampanii bo zależy Ci na zbudowaniu silnego, krótkotrwałego impulsu który sprawi że pisowiec zostanie w domu a niezdecydowany zagłosuje na KO. Poza kampanią cię to nie interesuje bo te przepływy w skali długoterminowej są marginalne, poza kampanią utwardzasz beton, a beton chce upokorzenia rywali, chce Sakiewicza w samych gaciach i skutej kajdankami asystentki (pewnie się ru**ali, nieważne że żona była w tym czasie w domu, po co o tym wspominać). Nie musisz daleko szukać, reakcję pilocików i innych ireczków masz w tym wątku i jako czynny użytkownik X gwarantuję Ci że są oni dobrym odzwierciedleniem reakcji KOwskiego betonu.
Ale pewnie to przypadek, że sprawa zaczęła się, gdy PiS sondażowo mocno zjechał, a PO utrzymuje wysoką przewagę. ;)
No myślę że absolutnie nie. Myślę że jest to wynik tego iż łatwiej rozszarpać gardło słabego PiSu niż PiSu silnego. Dzisiaj ten efekt o którym piszesz czyli wywołanie współczucia dla pisowskich mediów i polityków będzie znacznie mniejszy niż w chwili gdy PiS znajdowałby się w topowej formie.
Rosjanie od dawna mieszają się w nasze sprawy, podsycając polaryzację.
Tak, natomiast szczerze wierzę że nadal nie rządzą służbami, a to między innymi reakcja służb budzi wątpliwości.
Paladynku a jakie to "służby" weszły do mieszkania matki prezydenta? Agenci ABW czy AW?
Też bym nie wykluczał gdyby nie ta wyjątkowo niecodzienna nadgorliwość służb.
Wydaje mi się, że mundurowi po prostu wykonywali swoją pracę
Wydaje mi się, że mundurowi po prostu wykonywali swoją pracę
Niewątpliwie. Pytanie brzmi czemu wykonywali je tak jak nie inaczej. Naprawdę trudno mi sobie wyobrazić czemu było konieczne skucie filigranowej kobiety mimo iż nie było konieczne skuwanie pozostałych ludzi przebywających w mieszkaniu.
Wydaje sie yo oczywiste ale trzeba do tego podchodzic na chlodno nie w celu wzniecania jakichs wojenek
Jednoczesnie odpowiadam - śpb są stosowane gdy osoba nie stosuje się do poleceń funkcjonariusza i/lub stanowi dla niego zagrożenie albo przeszkadza w wykonywaniu czynnosci.
Btw Jesli uwazasz, ze kobieta nie moze skrzywdzic faceta to masz jakies piwniczane bledne przekonanie
A znalezienie sprawcy przy dobrym spoofingu jest praktycznie niewykonalne.
Niemniej nie tłumaczy to dlaczego mundurowi jakoś tak dziwnie skupiają się.na upokarzaniu pokrzywdzonych w tych sytuacjach.
Jednoczesnie odpowiadam - śpb są stosowane gdy osoba nie stosuje się do poleceń funkcjonariusza i/lub stanowi dla niego zagrożenie albo przeszkadza w wykonywaniu czynnosci.
Ciekawe która z tych przesłanek zaszła w tym przypadku?
Btw Jesli uwazasz, ze kobieta nie moze skrzywdzic faceta to masz jakies piwniczane bledne przekonanie
Po obejrzeniu wideo z tego zajścia uważam że ta konkretna kobieta nie stanowiła abdolutnie żadnego zagrożenia dla funkcjonariuszy.
EDIT: Ciekawostka, przynajmniej jeden z funkcjonariuszy biorących udział w interwencji nie był nawet z Warszawy. Dziwnym trafem mówimy tu o funkcjonariuszu z Poczesnej pod Częstochową.
https://youtube.com/shorts/f5lbyYiVXI0?is=jxCD7-XP2nvtZOp7
Z tym że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć co on tam robił 😂😂Reasumując następuje zgłoszenie na 997 że coś złego dzieje się w mieszkaniu Sakiewicza a policja wysyła najbliższy patrol z... Poczesnej znajdującej się 240 km od miejsca zdarzenia i ten patrol dociera po pół godziny... no moskale jak nic. 😂
Ciekawostka, przynajmniej jeden z funkcjonariuszy biorących udział w interwencji nie był nawet z Warszawy. Dziwnym trafem mówimy tu o funkcjonariuszu z Poczesnej pod Częstochową. Z tym że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć co on tam robił
Podkomisarz Jacek Wiśniewski, rzecznik KSP, już dawno to wyjaśnił. Mniej TV Republika, a więcej wyszukiwarki, John. ;)
Zajście nagrywał też Sakiewicz, czemu nagrania funkcjonariuszy (z Poczesnej hehe) nikt jeszcze nie udostępnił nie trudno się domyślić. Myślisz że je xobaczymy kiedyś? 😁
Ale Sakiewicz udostępnił całe nagranie? Włącznie z momentem przed zakuciem kajdankami (bo to kluczowe dla zasadności ich użycia)? Czy tylko wybrane fragmenty? Wrzuć jakiś link, chętnie obejrzę.
Chyba ze twierdzisz, ze zaczal nagrywanie na koncu interwencji. Ciekawe dlaczego.
Jak wiadomo każdy z nas chodzi 24 h/dobę z włączoną kamerką na wypadek niespodziewanej interwencji policji.
No ale może faktycznie ta na oko 50 kilogramowa filigranowa dziewczynka w okularkach rzuciła się z pazurami na dwóch byczków z policji na tyle agresywnie że musieli ją skuć z tyłu. Jest na to niezerowa szansa. 😂😂Podkomisarz Jacek Wiśniewski, rzecznik KSP, już dawno to wyjaśnił. Mniej TV Republika, a więcej wyszukiwarki, John. ;)
No tak to już kolejny w tej sprawie "co za przypadek" 😂
E, myślałem, że masz jakieś argumenty / zródła / materiały, a poszedłeś już w stronę taniej erystyki ("drobna kobieta na pewno nie ma możliwości, żeby utrudniać interwencję byczkom z policji"). Czyli pewnie koniec dyskusji. :)
Ale rozumiem twoje binarne myslenie, duzo mowi o czlowieku.
na to się mówi logika, ale wiem, możesz nie kojarzyć.
Aleś pojechał ad personam z grubej rury. To, że się troszkę skompromitowałeś w sprawie funkcjonariusza spoza Warszawy, opierając się do tego na TV Republika, tak cię wkurzyło? Spokojnie: każdemu się zdarzają wpadki. Jutro już nikt o tym nie będzie pamiętał.
Przy okazji: poszukaj sobie w Sieci różnych filmików z interwencji policyjnych "byczków", którzy zakuwają w kajdanki filigranowe kobiety. I sprawdź przy okazji, czy w każdym przypadku są nieuzasadnione. Bo wiesz, "chłopskorozumizm" nie zawsze idzie w parze z logiką. Miłej zabawy! ;)
Rozumiem że to ci moskale sprawili że po wejściu do mieszkania Sakiewicza najpierw zupełnie bez powodu skuli jego asystentkę a dopiero potem przystąpili do jakichkolwiek czynności wyjaśniających.
^^Nie wiem czy skuli ją "zupełnie bez powodu", nie widziałem nagrań z policyjnych kamerek.
Natomiast Twój post odnosi się do interwencji, ja pisałem o samych telefonach na "112". O tym, kto na ten numer mógł dzwonić. I ten schemat jest bardzo podobny, do tego co działo się w 2022 r., gdzie jakieś "zielone ludziki", UWAGA: też na rok przed wyborami, wydzwaniały do Wojtunika, Giertycha i paru innych osób związanych z ówczesną opozycją (kolejne podobieństwo). Nikogo wtedy nie złapano i (jeśli to rosjanie/białorusini), to teraz również szanse są raczej marne. Nie do końca winiłem wówczas służby (mimo, że "nadzorowane" przez praktykującego alkoholika i upolitycznione) i nie robię tego teraz - złapanie tego typu "prowokatorów" (z zagranicy) jest w zasadzie niewykonalne. Ci którzy dzwonią mają dokładne rozpoznanie, do kogo "zamawiają" interwencję, przeciętny Kowalski raczej nie ma pojęcia, gdzie mieszka mama prezydenta albo, że u Sakiewy będzie akurat kochanka. Dlatego śmierdzi mi tu ruskimi służbami, tych telefonów nie wykonują amatorzy.
Jeśli natomiast dzwoni "żartowniś" z Polski, to jakieś szanse są, że uda się go złapać. Choć dla mnie wersja z "żartownisiem" jest mniej prawdopodobna.
To, że się troszkę skompromitowałeś w sprawie funkcjonariusza spoza Warszawy, opierając się do tego na TV Republika, tak cię wkurzyło?
Nie uważam żebym się skompromitował, to po prostu kolejny już zbieg okoliczności, jakoś straszniie ich dużo w tych wszystkich interrwencjach
Przy okazji: poszukaj sobie w Sieci różnych filmików z interwencji policyjnych "byczków", którzy zakuwają w kajdanki filigranowe kobiety.
No tak, to napewno wyjaśni dlaczego było uzasadnione założenie kajdanek w tym wypadku 😁. Bo jeśli kiedyś policjant musiał skuć jakąś naćpaną, agresywną kobietę to pewnie musiał też asystentkę Sakiewicza 😂
No tak, to napewno wyjaśni dlaczego było uzasadnione założenie kajdanek w tym wypadku 😁. Bo jeśli kiedyś policjant musiał skuć jakąś naćpaną, agresywną kobietę to pewnie musiał też asystentkę Sakiewicz
Nie, to nie wyjaśni, czy założenie kajdanek u Sakiewicza było uzasadnione. W przeciwieństwie do ciebie dopuszczam dwie możliwości (a nie jedną) - może było, może nie było. Jedynie niepocięty filmik z interwencji pozwoli cała sprawę ocenić. (Jak już Sakiewicz lub policja zdecyduje się go udostępnić). To po prostu pokazuje, że twój chwyt erystyczny (konieczność skucia filigranowej kobiety w czasie interwencji policyjnych byczków jest praktycznie nieprawdopodobna) został wyjęty z dupy. ;)
Nie uważam żebym się skompromitował, to po prostu kolejny już zbieg okoliczności, jakoś straszniie ich dużo w tych wszystkich interrwencjach
"Zbiegiem okoliczności", który skłania cię do snucia teori spiskowych, jest fakt, że w policji funkcjonują staże adaptacyjne? Jak pisałem, mniej TV Republika. :)
Jakie to jeszcze zbiegi okoliczności, podaj chociaż 3.
I mówiąc o wszystkich interwencjach to o które interwencje Ci chodzi?
E, myślałem, że masz jakieś argumenty / zródła / materiały, a poszedłeś już w stronę taniej erystyki ("drobna kobieta na pewno nie ma możliwości, żeby utrudniać interwencję byczkom z policji").
Czyli odwołano prezydenta Krakowa tylko po to by zaraz ktoś z po albo lewicy wygrał następne wybory.
Wielki sukces prawicy xD
Będę się bardzo mocno śmiał jak on znowu wystartuje w wyborach i je wygra xD
Czyli odwołano prezydenta Krakowa tylko po to by zaraz ktoś z po albo lewicy wygrał następne wybory.
Wydaje mi się, że myślisz w kategoriach wojenek partyjnych, a w tym wypadku chodziło o konkretną osobę, która się nie sprawdzała, a nie o PiS czy PO. Ludzie na poziomie samorządowym trochę inaczej patrzą na wybory. Jeśli więc w sierpniu / wrześniu wygra ktoś z PO czy z lewicy, to nie będzie w tym nic dziwnego.
Mnie interesuje natomiast, w jakich miastach czekają nas kolejne referenda. ;) Krakowienie dali przykład, że można w miarę szybko usunąć szkodnika... może teraz samorządowcy zaczną wreszcie myśleć o wszystkich mieszkańcach miasta, a nie o zabezpieczaniu interesów koleżankek i kolegów.
Nie no, jakby odwołali teraz Miszalskiego i znów by na niego zagłosowali w wyborach, to uznałbym że tam ludzie są chyba upośledzeni.
A to że ktoś z Lewicy czy KO tam wygra, to wiadomo. W dużych miastach to nawet diabła by wybrali, byle nie z prawicy. Cóż, efekty są jakie są :)
Z cyklu - dlaczego Miszalskiego odwołano, a rada miasta uchroniła się o psi c..j :)
W Krakowie doszło do sytuacji, w której człowiek mający według dokumentów 162 lata otrzymał zaświadczenie, że żyje i na tej podstawie odzyskał kamienicę. Sprawa trafiła do opinii publicznej za sprawą dziennikarza Grzegorza Jankowskiego z Polsat News.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Precedencja_w_Polsce
Z tego co pamiętam za czasów panowania najjasniejszego Jarosława jego bojownicy rozpętali afere jak to ludzie z PO przejmują kamienice w Warszawie. Całą sprawą zainteresował się prasa oraz dziennikarze śledczy i jakoś tak dziwnym trafem okazało się że faktycznie są przewały w tym temacie ale większośc tych przewałów robili ludzie związani z PiSem więc baaardzo szybko sprawę wyciszono :P
I jakos dziwnie przez kawał czasu nic z tym nie robiono, dopiero w marcu 2026 r. Naczelny Sąd Administracyjny wydał przełomową uchwałę orzekającą, że nabywcom roszczeń wynikających z dekretu warszawskiego nie przysługuje automatycznie przymiot strony w postępowaniu, co silnie udeżyło w handlarzy roszczeń.
Asmodeus
Widzisz lewaczku, w przypadku większościowego rządu to prezydent ma charakter często co najwyżej reprezentatwyny. Wetować może, ale często w takim wypadku weta są i tak odrzucane. Także wciąż rząd ma większe znaczenie w tym kraju niż prezydent :)
O lol, Eg napisał, że największą władzę ma rząd a prezio ma funkcję reprezentatywna. Chyba doszedl do swiadomosci, ze to wbrew temu co mówi pis i usunął treść posta xd
Ocho, doszło do zmiany i bardziej dyplomatycznego rozwinięcia.
Fakt, myślałem że marszałek jest wyżej, Mea Culpa. No ale "samozaoranie!!!!!!111!jeden"
W sumie SAFE pokazał jak silny jest prezydent - zawetował, to rząd i tak przepchał w inny sposób. No rzeczywiście, szczyty szczytów :)
Dobra, inaczej bo chyba nie rozumiecie.
Po pierwsze - skoro prezydent ma taką władzę, to dalczego mimo weta SAFE przeszło?
I jak ma się władza prezydenta w momencie, gdy jakiś rząd ma ponad 60% posłów w sejmie?
Rozumiecie o co mi chodzi, czy dalej udajecie mądrych? Mi nie chodzi o bnarzuconą hierarhię (choć i tak myślałęm że to nie prezydent jest na samej górze), tylko faktyczna władza.
Inna sprawa że już nawet mi się nie chjce komentować "a u was murzynów biją" z wyciąganiem afer mieszkaniowych PiS...
Po pierwsze - skoro prezydent ma taką władzę, to dalczego mimo weta SAFE przeszło?
Bo prezydent nie wetował SAFE. Unijne rozporządzenie działa bezpośrednio. Wetował za to ustawę o konkretnym sposobie wdrażania SAFE. I ustawa nie weszła w życie. Rząd musiał wykorzystać pieniądze na podstawie innych, już istniejących przepisów.
M.in. dlatego weto Nawrockiego to był przykład debilizmu, który tylko zaszkodził Polakom (polskim służbom).
Bo prezydent nie wetował SAFE. Unijne rozporządzenie działa bezpośrednio. Wetował za to ustawę o konkretnym sposobie wdrażania SAFE.
Czyli nawet Unia ma większą sprawczość niż prezydent, rozumiecie już o co mi chodzi? Czy dalej chcecie mi wklejać linki z Wikipedii? I nawet kwestię tego gdzie idą pieniądze i tak na końcu podjął rząd, mając zdanie Nawrockiego gdzieś.
Nawrocki zawetował ustawę o wydatkowaniu SAFE w sposób wykraczajacy poza uprawnienia FWSZ.
I sugeruje ci nie brnac dalej, bo widze ze post-za-postem coraz bardziej sie pograzasz. Albo brnij, bo z drugiej strony, jest to calkiem zabawne.
Wygląda na to, ze w Krakowie PiSowi i Konfederacji nie do końca pykło :)
No i po sprawie, drodzy Wyborcy PiS i Konfederacji...
Referendum w Krakowie ws Rady Miasta NIEWAŻNE. Dalej rządzi KO-Lewica💪
Głosowało 176 228 osób, a do odwołania rady trzeba było 179 792.
Brakowało trzech i pół tysiąca głosów.
Czyli dosłownie tyle, ile osób w tym momencie mówi „a kurde, zapomniałem, że było referendum”.
To nie jest porażka. To jest polityczny edging na poziomie mistrzowskim. Dwie minuty przed końcem i nagle... nic. Zimny prysznic.
Siedzą teraz chłopaki w sztabach, patrzą w sufit i myślą:
„Gdyby ci z osiedla Podwawelskiego nie poszli na kebaba...”
Trzymajcie się tam. Następnym razem pamiętajcie – babcię na referendum, a nie na „M jak miłość”.

Tak, rada miasta przetrwała. O włos, i tylko dlatego że duża częśc krakowian miała po prostu gdzieś to referendum. Przy wynikach rzędu 95%+ za tym, że wywalić na zbity łeb urząd i burmistrza, to nie wiem z czego się tam antyprawica cieszy. Bo jedynym ratunkiem dla takich "włodarzy" jest maksymalnie obrzydzić ludziom pójście na referendum.
Do tego wszystkiego kamyk zapoczątkował lawinę, i podobne głosy o referenda są już we Wrocławiu, Gdańsku, Rzeszowie i Poznaniu. No faktycznie, parafrazując Borata - great success :)
Tak tak, tłumy już jadą wywalac wszystkich koalicyjnych prezydentów miast, są już szykowane takczi na Tuska i jego ministrów...
Rozbawiło mnie te pianie z zachwytu jak to raz dwa na skrzyknięcie opozycji odołano wszystkich z władz miasta, a tu nagle okazuje sie ze tak nie do końca :P
Ty lepiej się módl by ta twoja prawica dotrwała w jednym kawałku do wyborów bo jak na razie to wszystko tam trzeszczy w szwach :P
duża częśc krakowian miała po prostu gdzieś to referendum
A to nie jest tak, że duża część krakowian po prostu nie chciała wywalać rady i/lub prezydenta?
Tak tak, tłumy już jadą wywalac wszystkich koalicyjnych prezydentów miast, są już szykowane takczi na Tuska i jego ministrów...
Tuska może nie, ale nie zdziwiłbym się jakby znów kolejni prezydenci miast mówili że znów ich ludzie hejtują jakimiś referendami :)
Sytuacja dotyczyła Krakowa, nie przykładaj tej sytuacji do innych miast. Patrzac co wypisujesz mam wrażenie jakby za chwile miało w Polsce wybuchnąć powstanie by obalić "reżim Tuska". Tymczasem wystarczy spojżeć na sondaże wyborcze - jakos poparcie Koalicji nie chce spadać :P
Polsce wybuchnąć powstanie by obalić "reżim Tuska"
Co ty z tym Tuskiem masz? Wspomniałem choć raz o jego obaleniu?
Jakos nie słyszałem by w innych miastach ktoś się zbierał do referendum. Natomiast ty masz jakieś cisnienie i rozsiewasz jakies plotki. Jakieś źródła tych plotek czy tradycyjnie są one z dupy wzięte?
jest zajebiście, ko.przetrwa wszystko...
i oby tak dalej. To bardzo dobre podejście.
uśmiechnijcie się ekipa, przegraliśmy, ale wygraliśmy!
Ale jest jeden plus, wiadomo kto wspiera tych kretynów z KO
Moje "guilty pleasure" - członek zarządu szpitala w Lipnie, Jacek Protasiewicz z PSL-u, czynny alkoholik, który nie wytrzeźwiał jeszcze, najwyraźniej, od piątku, kłóci się na twitterze, z "20 cm" propagandystą Dobskim:
https://x.com/ProtasiewiczJ/status/2058864651975151637
^^Nie wiem, komu kibicować😉. Natomiast na pewno warto omijać szerokim łukiem szpital w Lipnie, gdziekolwiek to jest.
Ciekawe czy zespół do prac nad nową konstytucją da propozycję aby można było odwołać prezydenta RP poprzez referendum. Wszak takie referendum to creme de la creme demokracji
Widzę że Wujek Władek wrócił pod nowym pseudonimem. Szkoda że rozumu nie nabrał po drodze.
Jestem za, z chęcią będę głosował nad odwołaniem waszych prezydentów. Wam już się demokracja przestała podobać jak wasz kretyn z 8 gwiazdkami na czole przegrał?
US navy chief says $14bn arms sale to Taiwan paused due to Iran war
Patrząc na to co się ostatnio dzieje, każdy kto namawia na zakup broni w USA powinien być traktowany jak zdrajca
https://www.youtube.com/watch?v=eFRaP-LXlhY
Cytując klasyka: prosto w szczepionkę
Oglądajcie, takie same źródło jak inne ... obejrzałeś i się nie zgadzasz? I tak już zarobili za twojego klika i co łyso ci lewaku?
Można psioczyć na Stanowskiego, sam to nie raz robiłem, ale trzeba mu przyznać, że dobrze wyczuł biznes na propagandzie politycznej i miliony które przytulił dzięki temu już zostaną na jego koncie. Takim ludziom w długim terminie nie zalezy na reputacji.
Zwłaszcza, że w pewnych kręgach mają przecież reputację pozytywną, więc zawsze jest jak podbudować ego. :)
Krytyka krzysia nie wyklucza, zasłużonej krytyki miśków z ko. Jako, że Manolito nie zna podobnego uczucia, to nie dość, że do tematu nie odniósł się, to przeskoczył do następnego.
A kanał rzeczywiście fajny. Radzę w przyszłości poświęcać więcej uwagi materiałom, żebyś mógł oszczędzić sobie przyszłych upokorzeń.
Po wakacjach forma nie wzrosła 😜
To już nawet Cenckiewicz zarzuca Nawrockiemu kłamstwo?
https://x.com/i/status/2058938885221056743
Musi być mindfuck u niektórych na prawicy. ;)

https://www.facebook.com/share/r/18eYH1MFLX/
o NIe, WrzUCiłA pOsT rAFaŁa, pEwNiE jEst zA KoAliCJą!!!! ~ pewnie tak pomyśli jakiś plemienny partyjniak ;)
A do samego filmiku- heh, teraz takie referendum, by się przydało dwugodzinnemu prezydentowi.
Tak, tak mokre sny. A wiesz chociaż typiaro dlaczego twoi ulubieńcy nie są tak ułomni jak ich wyborcy i o tym nie wspominają? Bo trzebaby najpierw zebrać prawie 140 tysięcy podpisów a potem musiałoby wziąć udział prawie pół miliona wyborców w Warszawie żeby było ważne. Więc miej dalej mokre sny.
Tu też niezły mindfuck u pisiorskiej części psychoprawicy musi wystąpić - nie dość, że Święczkowski sam zawiadomoł "prokuraturę Tuska", to jeszcze dał się przesłuchać "prokuraturze Tuska".
...chociaż nie, nie wystąpi, bo - jak słusznie zauważył Asmodeus - nie takie salta robili, pisiorski beton wszystko wytrzyma.
Sledzi ktos perowskitowa drame Stanowskiego i Malinkiewicz?
Via Tenor
Edit: chyba nawet Stanowski sie zorientował, skoro nie chce jej wypłacić pieniędzy ze zbiórki. :D
Stanowski, znana tuba pisowskiej propagandy, może mieć problemy :)
Pomiędzy Olgą Malinkiewicz, twórczynią Saule, a Krzysztofem Stanowskim z Kanału Zero wybuchł konflikt o środki ze zrzutki na polską naukę. Badaczka zarzuca dziennikarzowi przetrzymywanie funduszy i apeluje o ich zwrot. Stanowski odpowiada, że publicznych pieniędzy nie będzie wydawał "na gębę" i odsyła naukowczynię do swoich prawników.
Zrzutkę pod hasłem "Wspieramy polską naukę!", na koncie której jest obecnie 1 145 051 zł, założył pół roku temu Krzysztof Stanowski. Miało to miejsce po wywiadzie, jakiego Olga Malinkiewicz udzieliła Kanałowi Zero. "Stanowski publicznie deklarował przeznaczyć te pieniądze na pomoc dla mnie. Odmawia przekazania ich na obronę technologii SAULE do mojej fundacji, więc jest proszony o zwrot zebranych środków darczyńcom" napisała w portalach społecznościowych Olga Malinkiewicz. Jak pisze Malinkiewicz, od sześciu miesięcy ze zbiórki Stanowskiego nie wpłynęła ani złotówka, mimo że od miesięcy istnieje jej oficjalna fundacja, której prezesem jest zasłużony profesor nauk technicznych Jan Felba, prezes Saule Research Institute. Dodaje, że założenie fundacji było jedynym warunkiem, jaki postawił Stanowski dla przekazania funduszy.
PS
Co za głąby tam pracują...
Słodko się ogląda ten brak autorefleksji środowiska PO w związku z referendum w Krakowie. Miszalskiego nie odwołali mieszkańcy miasta, tylko pisiory, Konfederacja, ludność napływowa spoza centrum i Putin.
Powodzenia za rok. Tą metodą wyborów nie wygracie. Wywyższanie się nad "plebsem" już nam dało rządy PiS-u.
Z tego co widziałem w internecie, nie tylko oni.
Zadaje się, że partyjne sympatie ogólnopolskie nie przekładają się w 100% na samorządy. Sam bym chętnie pogonił prezydenta miasta z KO...
Zdzichsiu
Miszalskiego nie odwołali mieszkańcy miasta, tylko pisiory, Konfederacja
No, ale przecież to prawda. Doprecyzowując - Miszalskiego odwołali miszkańcy Krakowa, którzy są pisiorami i konfederuskami. Elektorat innych partii, w przytłaczającej większości olał to referendum. Gdyby frekwencja wyniosła 70% i był taki wynik, to jeszcze, ale wyciąganie wniosków na podstawie frekwencji na poziomie 30% nie ma sensu*.
Miernikiem czegokolwiek będą wybory następnego prezydenta Krakowa, a nie odwołanie dotychczasowego - dopiero na tej podstawie będzie można się pokusić o jakieś głębsze wnioski; przy czym to i tak będą wnioski odnoszące się raczej do samego Krakowa i okolic, a nie do całej Polski.
*W liczbach bezwzględnych:
- uprawnionych do głosowania było 587 637 osób
- za odwołaniem Miszalskiego zagłosowało 171 581 osób
- różnica 416 056 osób
Oznacza to, że do referendum nie poszło prawie 2,5 razy więcej osób niż zagłosowało za odwołaniem Miszalskiego. Na podstawie czego tu wyciągać wnioski? Przecież pisiory i konfederuski są w każdym mieście - nawet w moim Poznaniu, gdzie PiS dostaje większy łomot niż nawet w Warszawie czy Gdańsku. A że Kraków jest drugim największym miastem Polsce, to i pisiorów i konfederuskich jest tam relatywnie i odpowiednio dużo/więcej. Do tego - w przeciwieństwie do wyborów - referendum nie jest w Polsce postrzegane jako "święto demokracji".
Ja nawet podpisałem listę by zorganizować referendum ws odwołania nippleroara we Wrocławiu
Miszalskiego odwołali miszkańcy Krakowa, którzy są pisiorami i konfederuskami
Nie, odwołali mieszkańcy, którzy są niezadowoleni z kierunku rozwoju miasta. Zmieńcie swoje myślenie. Zwalanie winy na PiS, Konfę, Putina i kosmitów gwarantuje przegraną za rok. Widzieliśmy to już w dekadę temu. Lud nie lubi inteligencji (XD), która patrzy na nich z góry i zadziera nosa.
Zdzichsiu [1514.6]
Nie, odwołali mieszkańcy, którzy są niezadowoleni z kierunku rozwoju miasta.
No to tym bardziej - "rozwoju miasta". Miasta. Jednego. Przekładanie sytuacji Krakowa na sytuację innych samorządów (innych dużych miast), a tym bardziej całej Polski, gdzie problemy i obszary są zupełnie inne niż w jednym mieście, jest absurdem.
Będą wybory na następnego prezydenta Krakowa, to będzie można powiedzieć coś więcej. Do tego czasu nie ma to większego sensu.
Primo: Wybory lokalne nijak się nie przekładają na wybory ogólnopolskie. Inaczej ludzie podchodzą do lokalsów, których często znają, a inaczej do dużych partii.
Secundo: biorąc pod uwagę jak bardzo trzeszczy w szwach i Konfederacja i PiS (Stankiewicz nawet obstawia że PiS nie dotrwa w całości do wyborów) to nagle możemy mieć po prawej stronie 5 partii z rozdrobnionym poparciem, które niezbyt ma ochotę z kimkolwiek wchodzic w koalicję...
Ale ja nie przekładam sytuacji w Krakowie, nie obchodzi mnie kto tam rządzi. Przeciwnie, uważam myślenie że Miszalskiego odwołała PiS i Konfa za absurdalne - zrobili to mieszkańcy niezadowoleni z prezydenta. Ja punktuję właśnie mentalność środowiska politycznego, które nie potrafi przyznać się do błędu, na każdego patrzy z góry i z pogardą, bo uważa się za lepszych. To nie jest droga do wygrania wyborów i sądziłem, że porażka Trzaskowskiego to pokazała, bo wtedy pojawiły się już głosy o braku wyciągania wniosków przez sztab. Właśnie z powodu tej mentalności "inteligentów i ludzi kultury" PiS rządził dwie kadencje.
Zdzichsiu [1514.9]
W tym, że krakowska KO musi wyciągnąć wnioski z tego referendum to się zgadzam. Natomiast po prostu uważam, że - czego, jak stwierdziłeś, nie robisz, ale robią to politycy na szczeblu centralnym i ich miniony w internetach - przekładanie sytuacji w Krakowie na resztę Polski nie ma sensu.
Z perspektywy KO (i ewentualnie koalicjantów w rządzie, bo pewnie będzie II tura) sytuacja w samym Krakowie na pewno wymaga obiektywnego i głębokiego przeanalizowania. A być może wręcz zmiany podejścia; nie wiem, nie znam się, kompletnie nie wiem, jak wygląda sytuacja w Krakowie i jakie są realia polityczno-społeczne tego miasta - do tego stopnia, że do minionej niedzieli nawet nie wiedziałem, że ma być tam referendum nt. odwołania prezydenta miasta i rady miasta ani nawet nie wiedziałem, jak się nazywa prezydent Krakowa, kto nim jest i jak wygląda.
Gdyby tylko mieszkańcy centrum Krakowa decydowali w niedzielnym referendum, to Aleksander Miszalski pozostałby prezydentem miasta. [...] Zdecydowali wyborcy prawicy.
A wczoraj przewinęły mi się wpisy śmietanki z całej Polski na temat tego, że wszyscy są winni wyniku referendum, tylko nie Miszalski.
Więc ponownie, nie komentuję wyniku samego w sobie, tylko reakcję na niego całego środowiska PO. Ogólnopolskiego, nie krakowskiego. A jest to reakcja, której brakuje autorefleksji, i w której ponownie zły plebs zawinił, że nie chciał się słuchać światłej elity.
A jest to reakcja, której brakuje autorefleksji, i w której ponownie zły plebs zawinił
Baronowie z PO nigdy nie przyznają, że kolesiostwem i kumoterstwem załatwili prezydenturę Misztalskiego na amen. To zawsze będzie czyjaś wina. Nie nasza. ;)
A więc kilka słów o sytuacji w Krakowie.
Otóż ostatnie wybory w Krakowie szły na zapałki, w wielu dużych miastach rozstrzygały się w pierwszej turze a tam w drugiej zakończyły się trochę ponad procentem głosów różnicy. Porównania do Warszawy gdzie Trzaskowski w pierwszej turze zdobył 57% nie ma sensu.
Druga sprawa, kandydat PiSu w pierwszej turze był dopiero trzeci, tam się rozchodziło o wybór pomiędzy kandydatem lokalnym a tym z KO. Co więcej Gibała historycznie był związany najpierw z PO a potem Twoim Ruchem, jest to kandydat bardziej lewicowy od Michalskiego i to on najprawdopodobniej zostanie nowym prezydentem miasta, więc te nadzieje po stronie autorytarnej na przejęcie władzy są raczej płonne.
I tak, utrata prezydenta pewnie zaboli KO, ale sumarycznie to nie tak, ze to PiS przechwyci miasto tylko osoba raczej umiarkowanie przychylna obecnej koalicji rządzącej tylko bardziej z lewej strony.
To, że PO ma ujowych PR-owców i marketingowców politycznych i że pod tym względem może czyścić buty PiS-owi, to wiadomo od lat. Już dawno (od zawalonej kampanii Komorowskiego) powinni wywalić na zbity ryj tych wszystkich krewnych i znajomych królika, których sobie tam powsadzali i zatrudnić specjalistów, ale w tej kwestii, od lat oni w zasadzie niczego się nie uczą.
Tak jak Tusk nie potrafi się nauczyć, że trzymanie Siemoniaka na jakimkolwiek stanowisku decyzyjnym i wyższym niż szeregowy poseł, to zły pomysł.
Jak już chce go mieć to mógł go upchnąć w jakiś ministerstwo kultury albo sportu czy cos innego gdzie odpowiada się głównie za utrzymanie tego co już jest.
- Podobno stała ramię w ramię z innym kobietami na marszach kobiet.
- Jednocześnie uważa, że Zajączkowska-Hernik to najlepsza polska polityczka.
- Ale jednocześnie podobno brzydzi się Konfederacją.
- Jedzie po KO.
- Podobno uważa, że PiS też jest zły.
Przecież to wszystko się nie klei! Bo nawet jeśli byłaby sympatyczką partii Razem, to nigdy by nie twierdziła, że Zajączkowska-Hernik jest "najlepszą polską polityczką". Nie ma takiej możliwości. Zajączkowska-Hernik jest zaprzeczeniem poglądów i wartości partii Razem.
Bukary, czy jako wyborca partii Razem, uważasz, że np. Bosak, Mentzen albo Braun (którzy osiągnęli w polityce więcej niż Zajączkowska-Hernik, bo przynajmniej są szefami swoich partii) to najlepsi polscy politycy?
Komu ona chce wcisnąć te wszystkie brednie? Takie ściemy to może wciskać tylko tutejszym pisiorom, jak np. bredniolito, EG2009 i Maverick69.
Gubo, grubo...
https://x.com/ToNiePrzejdzie/status/2059212958173958225
Jak tylko PO coś odwali (np. przegra referendum w Krakowie), media donoszą o wyczynach pisowca, wobec których grzechy liberałów wydają się ledwie drobnym potknięciem. Damage control pisze się sam. :)
Masakra z tym złodziejstwem PiS-u.
A tutaj, dla równowagi, możliwy wałek po stronie PO:
https://x.com/SzJadczak/status/2059235141399073155
W skrócie:
5 maja 2026 Europejska Prokurator Generalna Laura Kovesi oficjalnie skierowała do Włodzimierza Czarzastego wniosek o uchylenie immunitetu Wojciechowi Królowi z PO. Wniosek obejmuje nie tylko zgodę na ściganie karne, ale także na zatrzymanie i tymczasowe aresztowanie. Marszałek nie przekazał wniosku do Komisji Regulaminowej. Zamiast tego opóźnia procedurę, wzywając Europejską Prokuraturę do uzupełnienia braków formalnych.
Śledztwo w Katowicach dotyczy korupcji przy przetargach na modernizację tramwajów / infrastruktury w aglomeracji śląskiej, finansowanej w dużej części z funduszy UE (ok. 1,9 mld zł). Chodzi o płatną protekcję, łapówki za zatwierdzanie zawyżonych kosztów lub fikcyjne prace. CBA już przeprowadziło przeszukania m.in. w biurze i mieszkaniach posła Króla. Zatrzymano kilka osób i postawiono zarzuty korupcyjne. EPPO podkreśla, że korzyści finansowe miały trafiać także do posła.
To będzie polityczne złoto dla PiS-u i Konfederacji. :)
https://tvn24.pl/polska/proces-posla-pis-dariusza-mateckiego-dotarlismy-do-aktu-oskarzenia-st9065881

Bukary [1516.2]
Było to poruszone już jakiś czas temu - teraz to "tylko" dalszy ciąg. I nie wyobrażam sobie, żeby K15X nie zagłosowała za uchyleniem mu immunitetu - jeżeli tego nie zrobią, to będą debilami do potęgi i samobójcami politycznymi.
Patrząc na to czysto cynicznie, Tusk więcej ugra na uchyleniu immunitetu temu całemu Królowi, niż straci na tym, że jeden szeregowy poseł (ewentualnie) się za to na niego obrazi.
To powiedziawszy i licząc, że uchylą mu immunitet, m.in. właśnie tym się różni KO czy szerzej K15X od PiS-u - uchylają immunitet również swoim i nie psioczą na organy UE, które chcą ścigać potencjalnych przestępców również z ich środowiska.
Tak, tak. Sprawa po prostu znowu się staje głośna, bo Czarzasty jakoś się nie kwapi do tego, żeby immunitet zdejmować. :)
No i?.. Tak trzeba żyć! Myślicie, że chociaż jemu postawią zarzuty?
https://youtu.be/eFRaP-LXlhY?si=J5TmQPk_dAjvR0I7
Ciekawy film prezentujący sztuczki stosowane w Kanale Zero, z przykładami. Bardzo prymitywne zagrywki.
Krótko - dziennikarz, który podaje dalej nierzetelne albo tym bardziej ordynarnie kłamliwe informacje, powinien być traktowany tak samo jak policjant, który łamie prawo. Odpowiedzialność karna i wydalenie z zawodu. Zresztą polityków też to powinno obowiązywać.
Przyznaję, że miałbym ubaw, gdyby została prezydentem Krakowa. Zawsze bowiem z pogardą śmieję się z tych, którzy na złość mamusi odmrażają sobie uszy, niemniej jednak w tym przypadku raczej jest to niemożliwe. Chociaż kto tam wie - idiokracja w Polsce i na świecie posuwa się w zatrważającym tempie, więc...
Z jakiego konkretnie powodu wywalenie z urzędu wyjątkowo miernego partyjniaka, który w dwa lata zdołał zrazić do siebie większość mieszkańców i udało mu się udowodnić, że miastem można zarządzać jeszcze gorzej niż Majchrowski wywołało u ciebie śmiech i pogardę?
MaBo_s
Nie napisałem, że już odmroziliście sobie uszy. Liczy się kontekst, którym byłaby wygrana Schreiberowej - dopiero wtedy bym stwierdził, że odmroziliście sobie uszy i bym się śmiał z pogardą.
Ja tylko mam jedno pytanie MaBo w kwestii formalnej (bo nie przeczę że był mierny) jak to zraził sobie większość mieszkańców? Bo 30% z uprawnionych do głosowania to odkąd to większość? No chyba że od czasów moich szkolnych coś się w matematyce zmieniło?
W kwestii formalnej, to to była niezła menda i dobrze się stało, że poleciał ze stołka.
Chociaż z drugiej strony, polska polityka pokazuje, że gdy się wydaje, że już nie może być gorzej, okazuje się jednak, że może być ;)
Jeśli 70% okazało ciche poparcie dla Olusia, to tym gorzej dla nich, skoro akceptują takie standardy.
Podobno najbardziej prawdopodobne jest zwycięstwo Gibały, który poprzednie wybory przegrał o włos.
I teraz najlepsze, koleś kiedyś związany z PO potem z Twoich Ruchem, ogólnie politycznie na lewo od Miszalskiego.
Mabo ja dalej wracam do kwestii formalnej: 30% to mniejszość nie większość. Twoje twierdzenie o wkurzonej większości to tylko twoja interpretacja a nie fakt. Gdybyś miał rację to ponad 50% poszło by na referendum a nie olało, więc części z nich Miszalski nie wkurzał a pozostałym był na tyle obojętny że się nie pofatygowali do urn. Podsumowując odwołała go wkur.ona mniejszość więc twoje twierdzenie o większości jest nieuprawnione.
Co do wypowiedzi o Mariannie kolega raczej żartował więc wyjmij kij z pewnego miejsca i będzie ci łatwiej żyć.
Wyś skończ z wojenkami plemiennymi bo to mnie nie interesuje, dlatego cały czas piszę o kwestii formalnej. Zagłosowała mniejszość i ona wygrała więc wyciąganie z tego wniosku o wkurzonej większości jest dla mnie nieuprawnione. A kogo sobie wybiorą to nie tylko moja sprawa ale i mnie to nie obchodzi. Z drugiej strony Krakowianie przez lata wybierali Majchrowskiego a potem wybrali Miszalskiego to o czymś o nich świadczy ale to już moje zdanie.
Aż się chce sparafrazować klasyka - wyborcy KO to... ;)
Absens carens. Koleś nie ogarnia, że nie obecni nie mają.................. racji. I nie ma znaczenia żonglowanie liczbami i dorabianie filozofii, tym bardziej że Miszalski od samego początku grał na demobilizację jedynie w tym upatrując szansę na zostanie na stanowisku, wiedział, że nie jest wstanie zmobilizować swoich zwolenników - a to znaczy, że zdawał sobie sprawę, że ma więcej wrogów niż...przyjaciół - a to oznacza, że został wywalony przez większość - i najważniejsze, żeby referendum było ważne musi być oddane najmniej 3/5 (60%) liczby głosów oddanych w wyborach, w których wybrano dany organ – wyłącznie w przypadku referendum dotyczącego odwołania organu jednostki samorządu terytorialnego - a to oznacza, że miszalskiego odwołała większość głosujących - lepiej, w liczbach bez względnych zagłosowało przeciwko niemu w referendum więcej krakowian niż na niego głosowało w wyborach prezydenckich! 133 703 za do 171 581 przeciw!
A pewne miejsca to powinni niektórzy bywalcy tego wątku sobie rozmasować bo po ilości złośliwości i mściwych życzeń dla krakowian wnioskuję, że kopnięcie platformerskiego czopka mocno musiało się odbić w okolicach kości ogonowej co bardziej zacietrzewionym wyznawcom :)
MaBo_s
Bo w tym odwołaniu kompletnie nie chodziło o to jakie poglądy głosi Miszalski czy Gibała, ale o to że PO jako prezydenta Krakowa zainstalowało kompletną miernotę zainteresowaną jedynie upychaniem swoich znajomych po dyrektorskich stanowiskach w miejskich spółkach.
Tym bardziej więc nie ma sensu wyciąganie jakichkolwek głębszych i dalekoidących wniosków na podstawie tego referendum.
Aczkolwiek słyszałem też, że ludziom podobno nie podobał się również sposób wprowadzania rozwiązań ekologicznych przez Miszalskiego.
P.S. To nie uwaga pod twoim adresem, tylko tak ogólnie - potwierdzenie tego, o czym pisałem w poście [1514.3] i [1514.7].
Z tym zgadzam się w 100%, radość prawicy tutaj mocno na wyrost. Kwestia prezydenta Krakowa jest sprawą lokalną i nie wynika w ogóle z żadnego ogólnopolskiego sentymentu politycznego.
Widzisz MaBo ty po prostu wyciągasz za daleko idące wnioski z mojej wypowiedzi a sens jest taki że po prostu nie mów że większość Krakowian była wściekła bo na to nie masz dowodów. Tylko tyle i aż tyle.
PiS-owska dezinformacja na przykładzie wejścia "służb Tuska" do mieszkania matki Nowogrodzkiego.
https://www.youtube.com/watch?v=aHElMZhUFtc
Aż się przypominają czasy słusznie minione (choć cały czas żyjące w pisiorskiej mentalności):
- Czy to prawda, że w Moskwie, na Placu Czerwonym, rozdają samochody?
- W zasadzie tak, ale nie w Moskwie, tylko w Leningradzie. I nie na Placu Czerwonym, tylko w okolicach Dworca Warszawskiego. I nie samochody, tylko rowery. I nie rozdają, tylko kradną.
jestem pisowcem/konfederata, bo zaglosowalem za odwolaniem typa promujacego nepotyzm, betonoze i wszechobecne podwyzki xDD
nie mowiac o tym, ze to nawet nie byl moj kandydat
tyle w kwestii szacunku PO do zdania mieszkancow KRK
https://x.com/i/status/2059261991454216687
No, chamska zagrywka. Liberałowie, jak widać, nadal stoją murem za szarym człowiekiem, a nie za partyjnym kolegą. ;)
Na szczęście to na max 90 dni, więc najpóźniej pod koniec sierpnia będą wybory.
Ja zainteresowałem się tą kandydatką Razem panią Owcą. Coś wiesz więcej o niej Bukary?
Ze swej strony mam nadzieję że Krakowianie nie wybiorą sobie Gibały bo to kolejny młotek, ale to moje prywatne zdanie.
Wiem, bo to przecież współprzewodnicząca Razem. Owca jest prawnikiem i jedną z najbardziej aktywnych krakowskich radnych. Jeśli chodzi o jej działalność na rzecz Krakowa, to:
- doprowadziła do przyjęcia przez radę miasta (niemal jednogłośnie) uchwały o wyższym podatku od nieruchomości dla pustostanów inwestycyjnych (spekulacyjnych);
- wnioskowała o kontrolę w MOCAK-u po sprawie mobbingu, co doprowadzilo do odwołania dyrektor Potockiej;
- wskutek kontroli w urzędzie miasta i spółkach komunalnych, która jest elementem walki z "partyjniactwem", ujawniła przekręty związane z zatrudnianiem działaczy KO (np. bez standardowej procedury rekrutacyjnej) m.in. w Holdingu Komunalnym;
- walczy o utrzymania szpitala Narutowicza, ale też o reformy związane z jego funkcjonowaniem (przeprowadziła tam kontrolę radną, składa interpelacje dotyczące najemców nieruchomości szpitalnych, stanu finansowego placówki, praw pracowników, domaga się też kontroli NIK i RIO);
- broni zagrożonych zamknięciem oddziałów przedszkolnych (np. na Podgórzu) i walczy o zmniejszenie maksymalnej liczebności dzieci w grupach (już ją obniżono do 22, a jej docelowy postulat to 18);
- działa w kilku komisjach (Kultury i Ochrony Zabytków, Zdrowia, Polityki Społecznej, Mienia i Mieszkalnictwa).
Jeśli chodzi o poglądy, to mamy do czynienia z działaczką lewicową o bardzo prospołecznym zacięciu (klasyka Razem). Owca angażuje się w kwestie planowania przestrzennego, ochrony środowiska, praw kobiet itp. Krytykuje samowolę deweloperów i promuje budownictwo komunalne na wynajem. Może się spodobać zwłaszcza osobom, którym doskwierają problemy z drożyznę mieszkaniową i z jakością usług publicznych. Nie spodoba się prawicy i liberałom ze względu na poglądy równościowe, postulaty świeckości państwa, krytykę rządu Tuska (i PO) czy nacisk na redystrybucję dóbr.
Zawsze mógł Tusku namaścić na to stanowisko Machlojskiego ;)
Ciekawe czego kwintesencją jest pan Kracik? ]:)
krytykę rządu Tuska (i PO)
Uuu, wątpię, żeby kandydatka zdobyła poklask tutaj, a co dopiero w realu 😜
Odwołanego prezydenta zastępuje komisarz, którego powołuje premier.
Uuu, wątpię, żeby kandydatka zdobyła poklask tutaj, a co dopiero w realu
U zwolenników Misztalskiego na pewno nie zdobędzie, bo to m.in dzięki Owcy wyszło na jaw zatrudnianie w spółkach miejskich "rodziny PO" ("bez trybu, bez CV, bez podstawowych dokumentów"). A poza tym: wicie, rozumicie, to pewnie jakaś komunistka, woke-sroke itp. :P
No to z tego co piszesz to fajna kandydatka. Ciekawe jak poprowadzi kampanię i jakie poparcie zdobędzie.
To jednak złapali "żartownisiów"?
https://x.com/Konwinski_PO/status/2059500539667231207
https://x.com/adamSzlapka/status/2059524299984167180
^^Czyli "żartownisie" z Polski. Dwudziestolatkowie słabo mi tu pasują, jako "kierownictwo" - może słupy? W każdym razie zatrzymani ekspresowo, służby pod nadzorem Kierwińskiego jednak sprawniejsze niż za czasów "ceraty" Kamińskiego. Pierwszy, zatrzymany już w zeszły czwartek, czym policja się nie chwaliła (dla dobra śledztwa zapewne), wytrzymując ciśnienie. Totalnie natomiast ciśnienia nie wytrzymała nasza patoprawica targowicka, niektórzy dziennikarze i mediaworkerzy (Stanowski i Mazurek palili by się teraz ze wstydu, gdyby oczywiście mieli jakiekolwiek poczucie wstydu). Gnój, z prawej strony, lał się na ABW, Policję, a nawet na straż pożarną. Totalna kompromitacja patoprawicy targowickiej, za którą oczywiście nikt nie przeprosi - prawaki po prostu zamilkną, niczym strusie lub Manolito, schowają głowy, w piasek, udając że nic się nie stało.
https://x.com/sikorskiradek/status/2059511870692745333
ps. Gdyby pisiory miały odrobinę rozumu, to wycofałyby wniosek o wotum nieufności dla Kierwińskiego, żeby nie pogrążać się jeszcze mocniej.
Z drugiej ostatnio rozmawialem o sprawie, w ktorej 16latkowie zrobili system wyludzajacy bliki
Czekam na więcej informacji. Po prostu nie bardzo mi tu dwudziestolatkowie pasują, jako "mózgi" całej operacji. Mam, ze starych czasów, trochę znajomych wśród "gadów" i kiedy widzą, jaka kasa potrafi co miesiąc wpływać, na konta "słupów" odsiadujących wyrok, za kogoś innego, to naprawdę trudno mi uwierzyć, że młodziki odwaliły coś takiego. Aczkolwiek wierzę w wyjątki, o których napisałeś, na końcu posta.
A to mnie rozwaliło:
https://x.com/ZespolBrauna/status/2059533800841879939
Miód na serce wyborców, którzy zapierdalają, żeby mieć jakąś wyższa niż głodowa emeryturę.
Jeśli chodzi o zadania dla tych dzieci, "które chcą", jestem na tak. O ile nauczyciel nie przyjmie, że to będzie jakiś warunek uzyskania dobrej oceny itp., bo wówczas idea dowolności zostaje kompletnie wypaczona. No i jest jeszcze kwestia rodziców, którzy mogą w domu uznać, że zadania "dobrowolne" dziecko musi odrabiać "obowiązkowo"...
Rzeczywiście: temat-rzeka. ;)
trochę dziwna szkoła, skoro musiałeś o to prosić. u mnie w podstawówce i gimnazjum prace domowe dla chętnych były i są bez proszenia. nauczycie sprawdzają i rozmawiają z uczniami o pracach domowych też bez proszenia.
widac co gmina to inne obyczaje w nauczaniu.
jezeli chodzi o szkole angielska to nie moge narzekac, dzieci sie ucza, chca sie uczyc, (smieszne kiedy pomysle, ze kiedys uwazalem polski system nauczania za wzorcowy) roznice w chwili obecnej sa kolosalne, zaczynajac od podejscia nauczycieli, konczac na mozliwosciach kontrolowania wynikow.
https://x.com/DawidKamizela/status/2059542694985183499
^^Dobra robota! Prawaki, możecie już dziękować, nie musicie czekać aż Kaczyński, Nawrocki i Błaszczak pośpieszą z gratulacjami dla rządu K15X😉