Badania nad żelkami mogą przedłużyć ich życie, naukowcy dzielą się przepisem

Naukowcy z uniwersytetu Ozyegin przeprowadzili badania nad ulepszeniem sposobów produkcji żelków, tak aby dłużej pozostawały miękkie.

futurebeat.pl

Kamil Cuber

Badania nad żelkami mogą przedłużyć ich życie, naukowcy dzielą się przepisem, źródło grafiki: Unsplash | Amit Lahav..
Badania nad żelkami mogą przedłużyć ich życie, naukowcy dzielą się przepisem Źródło: Unsplash | Amit Lahav..

Choć nauka zazwyczaj kojarzy nam się z wielkimi projektami, które mogą zmienić bieg historii, tak w rzeczywistości większość naukowców poświęca się rozwiązywaniu bardziej przyziemnych problemów. Dobrym tego przykładem są badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu Ozyegin w Turcji, którzy szukali metody na wydłużenie trwałości żelków, bez zwiększania ich twardości. Według ich opinii, największy wpływ na miękkość słodyczy miała ilość wiązań poprzecznych oraz odległości między nimi.

Badania nad żelkami mogą przedłużyć ich życie, naukowcy dzielą się przepisem - ilustracja #1
Stosunek składników przy niższych temperaturach miał mniejszy wpływ na twardość żelków. Źródło: Unsplash | Dan Cristian Paduret.

Omawiane słodycze w najprostszej postaci składają się z: syropu glukozowego, sacharozy, skrobi, żelatyny i wody. Naukowcy postanowili więc sprawdzić, jak różna ilość tych substancji wpłynie na ilość wiązań poprzecznych i odległości między nimi w zależności od temperatury.

Przepis na żelki wykorzystany przez naukowców:

  1. Mieszaninę glukozy, sacharozy i wody doprowadź do wrzenia w otwartym naczyniu.
  2. Żelatynę i skrobię namocz w ciepłej wodzie, a następnie dodaj do garnka.
  3. Na koniec dodaj kwas cytrynowy, barwnik i aromat.
  4. Mieszaninę wlej do foremek i odczekaj aż z masy odparuje większość wody.
  5. Gotowe!

Najważniejszą kwestią podczas przygotowywania miękkich żelków jest stosunek syropu glukozowego do sacharozy. Podczas badań, najbardziej miękkie słodycze otrzymywano, gdy wynosiło on 1:5.

Zgodnie z wynikami badania, największy wpływ na trwałość żelków miał stosunek glukozy do sacharozy. Partia słodyczy, która zawierała mniej syropu odznaczała się mniejszą liczbą wiązań, a co za tym idzie była bardziej miękka.

Badania nad żelkami mogą przedłużyć ich życie, naukowcy dzielą się przepisem - ilustracja #2
Obecnie oprócz żelków zawierających żelatynę, produkuje się również słodycze wykorzystujące błonnik pochodzący z tapioki. Źródło: Unsplash | Brooke Lark.

Dodatkowo badanie wykazało, że skrobia w ogóle nie wpływa na twardość żelków. Choć warto zaznaczyć, że może mieć wpływ inne parametry tekstury słodyczy.

Choć omawiane badania, mogą wydawać się dość zabawne, to w rzeczywistości mają spore znaczenie dla przemysłu spożywczego. W przyszłości mogą one pomóc w produkcji, żywności o dłuższym czasie przydatności do spożycia.

Podobało się?

1

Kamil Cuber

Autor: Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Kalendarz Wiadomości

Nie
Pon
Wto
Śro
Czw
Pią
Sob
10
24

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz
Forum Technologiczne

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl