KFC wprowadzi do oferty kurczaka z drukarki 3D
Sieć fast-foodów KFC planuje wprowadzić do sprzedaży produkt bazujący na sztucznym mięsie wydrukowanym na drukarce 3D. Koncern podjął w tym celu współpracę z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions.

W SKRÓCIE:
- koncern KFC podjął współpracę z firmą 3D Bioprinting Solutions;
- sieć fast-foodów chce wprowadzić do sprzedaży produkt bazujący na substytucie mięsa wydrukowanym na drukarce 3D;
- sztuczne mięso ma powstać w oparciu o komórki kurczaka i materiał pochodzenia roślinnego.
Sieć fast-foodów KFC planuje wprowadzić do sprzedaży danie (tzw. nuggetsy) wykonane z substytutu mięsa kurczaka wydrukowanego na drukarce 3D (za The Verge). Technologia ma zostać opracowana we współpracy z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions. Celem jest odtworzenie klasycznego smaku KFC – koncern zapewni wszystkie potrzebne przyprawy i składniki (oczywiście poza tym, który w normalnej sytuacji jest najbardziej kluczowy).
Podstawą wydrukowanego „mięsa” mają być komórki kurczaka oraz materiał pochodzenia roślinnego. Technologia ma umożliwić wytwarzanie żywności w sposób przyjaźniejszy dla środowiska niż w przypadku normalnego mięsa drobiowego (popularyzację tego typu rozwiązań z pewnością docenią również same kurczaki).
Technologie biodruku 3D, początkowo powszechnie doceniane w medycynie, obecnie zyskują na popularności w produkcji żywności, takiej jak mięso. Szybki rozwój takich rozwiązań w przyszłości pozwoli nam na zwiększenie dostępności produktów mięsnych pochodzących z druku 3D. Mamy nadzieję, że technologia stworzona w wyniku naszej współpracy z KFC pomoże przyspieszyć wprowadzenie na rynek produktów mięsnych bazujących na komórkach - powiedział Yusef Khesuani, współzałożyciel 3D Bioprinting Solutions.
Warto odnotować, że KFC od pewnego czasu eksperymentuje z produktami wegetariańskimi (np. zamiennikiem mięsa od firmy Beyond Meat).
Technologia biodruku 3D ma olbrzymi potencjał zarówno w zakresie wytwarzania żywności, jak i we wspomnianej w cytacie medycynie – opracowywane są np. metody drukowania ludzkich organów do transplantacji. Niestety, obecnie proces druku jest bardzo drogi i powolny, co ma duże znaczenie dla wszelkich zastosowań tej technologii (przykładowo tkanki zaczynają ulegać degradacji, nim sztuczny organ zostanie ukończony, co uniemożliwia jego przeszczepienie – choć trwają prace nad metodą zamrażania drukowanego materiału).
Komentarze czytelników
szogyn Pretorianin

Mięso jest przecież zdrowe jak nie jesz go cały czas oraz nie jesz go w fastfoodach gdzie jedzenie to syf podobnie jest z wędlinami kupując w markecie lub sklepie mięsnym bardzo często kupuje sie dość słabej jakości wędliny a zamiast tego można spróbować zrobić samemu największy problem to chyba wędzenie (nie każdy ma do tego warunki)
Sinic Legend
Co by nie dyskutowac to przyszloscia jest mieso laboratoryjnie hodowane i czemu niby nie mamy uzywac drukarek 3d do niego?
Smakowo nie ma powodu by sie roznilo a bedzie zapewne zdrowsze, bez roznych dodatkow ktore zwierzeta hodowlane uzyskuja w zniszczonym srodowisku.
W tej chwili wciaz "tradycyjne" hodowle sa tansze ale sa rowniez zdecydowanie niewydajne w produkcji zywnosci do zajmowanej powierzchni gruntow rolnych.
To wszystko wciaz przyszlosc, ale jak widac juz nie tak odlegla.
hinson Generał
He he dobre ale ja takiego ''miesa'' jesc nie bede! Zwykla trucizna tak samo jak zywnosc modyfikowana genetycznie, czyli GMO.
Prawdziwe mieso musi byc z prawdziwego zwierzecia a nie z wychodowanych komorek czy z jakiegos innego swinstwa. Zwykla chemia a nie mieso a o tym ze to jest zdrowsze mozna wlozyc miedzy bajki.
tadek[5] Konsul
Przypomniał mi się film z Luisem de Funesem
https://www.youtube.com/watch?v=swpMfopVEJE
edit: Niestety po niemiecku
zanonimizowany1307544 Pretorianin
Właśnie zjadłem dużą porcję bekonu z frytkami, polecam. Jako dominujący drapieżnicy powinniśmy jeść prawdziwe mięso. Rozumiem coś takiego na stacji kosmicznej czy łodzi podwodnej, ale żeby wybierać sztuczne żarcie kiedy ma się dostęp do naturalnego pożywienia? Bez sensu.