UPAŁY 2026!!! policzmy je razem
Dziś będzie już trzeci dzień upałów, a jutro według prognozy następny. Jak żyć? JAAAAAAK!
Dni upałów: 3
Jestem w Gdańsku więc lato mnie nie dotyczy. Od maja do sierpnia jest wiosna, we wrześniu jesień, a potem zima aż do kwietnia
27 to nie upał, z czym do ludzi, do tego w nocy chłodno więc wystarczy okno otworzyć i się mieszkanie wyziębi.
Prowadzenie mojego autorskiego watku z upałami bylo zawsze wyzwaniem, ktoremu starałem sie sprostac bedac pod wielka presja.
codzienne sledzenie temperatur i aktualizowanie temperatur dzielilem z wieloma obowiazkami jak lezenie ma trawie czy sledzenie twittera Rockstargames.
przed nami 3 miesiace lata. oby grzało wiecej niz zwykle!
Ciepło i niech bedzie tylko niech pada chociaz od czasu do czasu. W tym roku na palcach rąk moge policzyć ile bylo deszczu. A ulewa to może jedna byla 😑 strasznie sucho. Tak już jest zresztą z dobre 2 lata
W dzien to moze byc nawet i 50. Wazniejsza sa noce. A konkretnie tzw noce tropikalne (czyli takie gdzie temp nie spada ponizej 20).
To jest wykanczajace a nie sloneczko w dzien.
Gdzie widziałeś te upały, w Kordobie?
Chyba, że to sarkazm, którego nie wychwyciłem, ale teraz to już nie wiadomo, czy rozmawiasz z kimś normalnym, czy z kolejnym zj.... dla którego 25 st. C to upał.
Jeśli to wątek do zbijania beki z mediów, które co roku pieprzą o upałach od 20 st. C (Onet lubi to, zdaje się że od nich ta mapka), to masz plusika.
najpierw będą wyże a potem niże haha
https://www.youtube.com/watch?v=_Wy0IQ0hct8&list=RD_Wy0IQ0hct8&start_radio=1
Rozumiem temat ale puki co podawanie takich temperatur jest bez sensu. Od kilku lat w mediach pokazują takie zdjęcia jak zapodałeś gdzie na obrazku próbują wciskać kit że jak miejscami wyskoczy 29 stopni to jest upał. W dawnych latach wydaje mi się że tego nie było. Tutaj nawet już kolorek od 16,5 stopnia zaczyna czerwień przypominać co ma sugerować że to już zaczyna być ciepło.
Dziś u mnie było 21/25 stopni. Jak jechałem na rowerze to miejscami, szczególnie jak w cieniu jak wiał wiatr to szło na chwilę przymarznąć. Choć do słońca była fajnie cieplutko. Ale żeby był upał to bez przesady.
W tym roku to chyba będzie więcej dni gdzie będzie cieplej niż np. rok temu.

Wczoraj było ciężko, ale do przeżycia. W swojej bezkresnej wyrozumiałości nie policze go jako dzień upalny, zatem zostajemy przy 3 dniach upałów.
To nie jest jeszcze tragedia bo ma być ponoć gorzej po czerwcu. Typowe odbicie po długich chłodach to walnie na 3 miechy gorącem.
W mieszkaniu najgorzej mam ranem bo wali słońce do południa i nie daje pospać dłużej.
Co do pracy biurkowej czy jakiegokolwiek schłodzenia polecam taki wynalazek >>>> https://www.lidl.pl/p/tronic-wentylator-stolowy-bezlopatkowy/p100407247002
Ten model, nie tańszy. Nawet poziom 5 z 10 już mocno chłodzi twarz i klatę.
Na szczescie kolejny tydzien na mazowieckie taki, że będzie w dzień 22/24 stopnie czyli idealnie, w nocy 12/14 i słonce.
Ja to jestem chyba z jakieś innej gliny ulepiony. Średnia temperatura 25 stopni, a oni już narzekają. Czasem zawiał mocniejszy wiatr przez dzień to momentami mi zimno było. Jak wracałem z miasta na rowerze to żałowałem że nie wziąłem sobie bluzy.
Dziś ich potomkowie wciąż chodzą po świecie, szukając chorych dla zwykłego człowieka temperatur i narzekając, że 28 stopni to dla nich za zimno.

Czy nam się to podoba czy nie znowu nastąpił atak upałów. Tu już nie ma rady jak policzyć wczorajszy dzień do upałów. 4 dni
dziś znowu ani jednej zasranej chmurki👌
tylko cholera znowu wieje co mi się nie podoba.
Dziś jest świetna pogoda, tak mogłoby być zawsze w lato. Tyle, że to chwilówka.
Na dodatek znowu wieje, co mi się bardzo podoba. Najlepiej gdy nocą wleci chłodek na dobry sen.
Pogoda na razie jest idealna, można śmigać na krótki rękaw ale jest rześko i dupa się nie poci.

HETRIX22 się obija, Racja się wkurza ohoho :D
Ale dziś czuć grillem xd trochę słońca i oszaleli.
W Krakowie zimno, wietrznie i deszczowo. Dajcie upał na weekend plzz.

Wczoraj był kolejny świetny dzień. Dzisiaj pomimo porannych deszczy było znośnie.

Ależ są, ale nie codziennie. Nawet w lipcu trafiają się dni bez upałów. Obecnie balansujemy na skraju upałów, gdyby nie kojące wiatry to już dawno byśmy cierpieli.
Co mnie obchodzi że w Pciumu było 30 jak wszędzie indziej było 20. W przynajmniej połowie kraju musi być upalnie żeby zaliczyć upał dla Polski.
Ale póki co 30 nie było nigdzie więc nie mamy o czym rozmawiać. Pogoda jest baaaaaardzo kiepska. Lekko powyżej 20c. Bardzo mało słońca. Ogólna żenada. I nie zapowiada się na zmiany w tym temacie.
Sukces roku 2024 nieprawdopodobny.

Pogoda idealna. Nie ma co liczyć stopni.
Deptaki i plaże w sam raz oblegane.
Pozdro
Czesc!
Jako że Hetrix22 zrezygnował z prowadzenia wątku od dziś go przejmuje.
ZASADY:
Upał w Polsce będziemy zaliczać gdy temperatura w najcieplejszym momencie dnia osiągnie przynajmniej 30C.
Temperatura taka musi wystąpić na przeważającym obszarze kraju.
Liczy się to co pokaza mapy na www.imgw.pl
To że w Zadupkowie było 32 nie ma znaczenia jeśli w reszcie kraju było po prostu mniej.
To co jest na twoim termometrze nie ma znaczenia. To co czujesz nie ma znaczenia. Liczą się faktyczne sprawiedliwe pomiary.
CZAS START.
Dni z upałami póki co 0.
.
Pisać że jest zimno to można jak jest poniżej 10 stopni, a teraz jest idealnie.

Rzeszów <3
Dziś dużo chmur. Był deszcz ale momentami wyszło słońce i opaliłem ryj z zakolami włącznie.
Via Tenor
U mnie we Wrocławiu była bardzo krótka, ale taka jebitna burza że nie mogłem się napatrzeć. Dawno nie widziałem tak intensywnych wielkich i grubych błyskawic prawie do ziemi z porządnym grzmotem. To największa zaleta okresu wiosenno-letniego.
Takie efekty były do przewidzenia, bo pogoda była bardzo niestabilna. Skakanie temperatury w granicach 15-30 stopni w bardzo krótkim czasie, deszcz, słońce, ukrop, zimno.
Via Tenor
Za tydzien wakacje a dzisiaj rano ludzie w kurtkach zimowych chodzili.😡

Dziś moje 39 urodziny. Nadal się czuje jak 15 latek ale ta pogoda dziś to dramat.
Rzeszów 3 dzień z rzędu najcieplej kekw

Od razu mówię że nie powinienem tego robić. Złamie regulamin i zaliczę ten upał
Upał dzień 1
Wracam z basenów. U mnie darmowy weekend na otwarcie sezonu. Przyszły weekend zapowiada się na 35. Ogólnie długoterminowa prognoza jest piekielna👍
Ja ogólnie już dziękuję upałom, człowiek stoi i czeka na znajomą i robi się od nic nie robienia mokry jak szczur. Jedyne pocieszenie że są przez to jebitne burze, zobaczymy czy dziś też będzie.
Fantastyczna pogoda. Ledwo coś zrobisz na podwórku i cały mokry. Plus taki, że klima chodzi jak szalona i mam w domu warunki arktyczne.
Via Tenor
Podobno 38 za 6 dni

A oto fusy z modelu ECMWF...
No i po co to pisałeś? Jak ty twierdzisz, że się nie wydarzy, to teraz już na pewno się wydarzy. Wielkie dzięki😒

Śmiesznie, że na twitterku to samo pisali o Francji tydzień temu.
I cyk, 45C na zachodzie w tej chwili.
Ten front powooli kieruje się w naszą stronę więc jak ktoś liczy że magicznie spadnie mu do 24C na przyjemny spacerek po parku to chyba się zdziwi.
Wątek ma na celu liczenie upalnych dni w lecie więc nie rozumiem czemu chcesz żeby został zamknięty.
Tych kilka dni z temperatura w okolicach 30 jest zupełnie normalnych. Upałów w tym kraju nie ma.
W 2015 pamiętam w Lubinie auto zamknęło mi termometr na 40 stopni. Wtedy było w okolicy 38-39. Łatwo sprawdzić w Google tamten szczyt.
8 sierpnia 2015
Ile było na stacji we Wrocławiu?
"Na stacji synoptycznej IMGW-PIB na lotnisku Strachowice odnotowano 8 sierpnia maksymalną temperaturę aż 37,9 °C."
Faktycznie, prognoza się zmieniła i dłużej ma być powyżej 30 st. Doskonałe wieści.
Niedziela ma być kulminacyjna i najgorętsza w tym roku, w mojej Łodzi zapowiadają 40 stopni i w wielu innych miastach mają paść rekordy temperatur.
Via Tenor
Tym co podobają się te temperatury, to chyba w tym czasie siedza w domu albo w piwnicy, z działającą klimą w tle...
taki obraz wasz ! ->
Niby przez dzień w słońcu jak się stanie to potrafi przygrzać ale jak jest się w cieniu to ta temperatura jest znacznie niższa. Wczoraj o 14 pojechałem na rower, taką dłuższą wycieczkę to czuć było taki chłodny orzeźwiający wiaterek. A koło 21:30 to się znacznie ochłodziło.
Uciekłem na ten czas z kraju do chlodniejszej części Europy i jestem w niebo wzięty. Upały mi nie groźne póki co
Okropny czas, duchota, źle się śpi, mdłości i ciągle lepki i ulany potem, choćbym goły lezał. Nie cierpię upałów, bleeh
Ale panikujecie z tymi upałami co niektórzy.
Jeździcie do cieplych krajów i kupę kasy za to płacicie ale jak nagle w Polsce upały to nagle źle. To jak wam można dogodzić? Za darmochę będziecie mieć Hiszpanię, Egipt czy Cypr. I dalej źle. No tak. Jak to sie mówi? Polakowi nigdy się nie dogodzi, bo zawsze coś wymyśli, że coś mu nie pasuje. Pozdro :D
Ale dzisiaj zmarzłem przez zasmarkaną klimatyzację, niech będzie 35 st. przez najbliższy miesiąc, żeby wszyscy wielbiciele zimna wyemigrowali w cholerę do Finlandii.
Ten kto wymyślił klimatyzację, powinien się smażyć w piekle.
Dziś w pracy lampa jak s.... zbrojarz- betoniarz- spawacz... oczywiście 1h pracy 20 minut przerwy i tak non stop 10h bo wyrobić nie idze... w Pn pracujemy tylko 5h od 6:00 do 11: ze względu na upały :P bo ma być 35stopni.