Współczuję każdemu lubiącemu upały w momencie, kiedy jest się w pracy

Wentylatorki biurkowe kupione :) przetrwam. W sklepach znów wszystkie wykupią
Wreszcie wraca prawdziwe lato! 😎🍉😍
Wszystko wskazuje na to że łącznie z dzisiejszym dniem będziemy mieć 4 upalne dni w lipcu. Dużo? Da się przeżyć bez klimy? Ziemia płonie? Coś się zmieniło w temacie przez 30 lat?
Mi tam nie straszne upały bo klima śmiga i teraz sobie popijam ciepła herbatkę bo w domu piździ arktycznym chłodem.
Na postoju, po 20 minutach pokazywal 57, ale to juz nagrzany od betonu i silnika.
Zdjęcie zrobione na autostradzie kolo Prerova, 90km od granicy z Polska.
W tym smutnym kraju pełnym smutnych ludzi jest tak mało słońca, że każdy upalny i słoneczny dzień cieszy :)
Dziś u mnie patrząc po google to pokazywało 34, jutro ma być 37. Dziś w aucie podczas jazdy 36-37, to pewnie jutro w aucie przekroczy 40. Akurat mam mieszkanie dobrze ustawione więc sie nie nagrzewa można siedzieć i przetrwać upały :). Największej temperatury doświadczyłem w Portugalii, około 44 bylo. To była istna katorga. Zimo moja kochana wracaj szybko.

Zabawnie wygląda jak przez ostatnie 3 lata narzekanie bylo na 27-29 C a teraz jak przyszło prawdziwe grzanie 35-37C to wszyscy wzięliby tamte temperatury z pocalowaniem ręki 😂
Teraz się mega cieszę, że w kwietniu założyłem klimatyzację :)
18 dni upałow to dobry wynik jak na Polskę plus jeszcze temperatury przekraczające 38 stopni.
Tylko wolałbym taki temperatury na pomorzu, żeby woda była cieplutka w Bałtyku a nie jak zwykle tam najzimniej.

Dziś trochę pada. I dobrze. Powoli ziemia i roślinność zaczynała przypominać ta która widziałem na Majorce.
Wybrałem się ostatnio nad jezioro w miejscowości Wołkowyja. Niestety jeziora nie było. Na drugi brzeg można przejsc suchą stopą. Niestety nie miałem przy sobie telefonu żeby zrobić zdjęcie ale pokaże stare. Tu gdzie jest woda na foto teraz jest sucho.

Gehenna :) narzekacie jak stare baby i to w środku wakacji.
Przecież teraz każda dziura ma luksusowe baseny

Upał dzień 19
Chyba w przyszłym roku będę musiał liczyć od 32C bo niżej już na nikim nie robi wrażenia.
Ale piździ wczoraj i dzisiaj. Mówiłem, że to koniec upałów? Nawet sobota na wschodzie się nie załapie... :/
Nad morzem widać rzadki piekarnik
jeszcze będziecie tęsknić za tymi upałami, wyjmujcie kurtki z szafy, za 10 tygodni będzie wam juz skrzypiał puch po butami i będziecie skrobać szyby w samochodzie, zadowoleni?
34 st. w PL a w krajach na poludnie są i tak lżejsze. Noce są przecież chłodne i z rana nic nie jest nagrzane. Gdyby w nocy w lato nie spadała temp poniżej 25 to od samego rana byłby kosmos

Upał dzień 21
Ale nie poznaje w tym roku Wrocławia.
Wydaje się wysoce prawdopodobne że dziś żegnamy upały. Lato w odwodzie. Nic nie zatrzyma już jesieni.
Niech pada 😃 Najlepiej długo, ale delikatnie żeby odbudować zapasy wody.

Lesko. O Lesku mogę powiedzieć wiele :)
Jak będziecie jechać w Bieszczady to pizza w Romie jest spoko. Basen jest spoko.
A to masz 10 lat? albo jesteś ubezwłasnowolniony? gdybym kochał słońce to siedziałbym w Hiszpanii, Włoszech czy Grecji i tam bym pracował i tam bym mieszkał. Dzisiaj to nie problem wyjechać. Zima/jesień to mój najlepszy okres w roku :) z utęsknieniem czekałem na ochłodzenie bo aż chce się żyć i cokolwiek robić.
Żyć i cokolwiek robić jak pada deszcz, śnieg, wieje wiatr i jest poniżej 10C? To co wtedy takiego można robić? Bo gdy jest ciepło to wiem. Jak jest zimno to zostaje siedzieć w chałupie.

Przed nami ostatni weekend wakacji. Dobrze go wykorzystajcie. Już wkrótce dzieci wesoło pójdą do szkoły a wątek na 10 długich miesięcy odejdzie w niebyt.

Jutro ma grzać i ta prognoza nie ma prawa się nie spełnić. Obudzi nas piękne słoneczko i pożegna.
Dziś było akceptoanalnie.

Lato już minęło
Pan hod dog już nie stoi
Ucichły dyskoteki
Nikt imprez już nie robi
W moim sercu wciąż gra muzyka
Disco polo w myślach bryka
Jeszcze trochę i początek sezonu
Disco polo zakróluje znowu
Zawsze w lato...

TO KONIEC.
Ten sezon z upałami żegna nas pięknie.
Kończymy z 21 dniami upalnymi i muszę przyznać że to były rzeczywiście temperatury które śmiało można zaliczyc jako upalne. Nie było naciągania jak w poprzednich latach. Chociaż całościowo te wakacje nie były tak gorące jak w 2024.
Poleciałem na Majorkę gdzie temperatury były niższe niż w kraju 🤭
Najwięcej gorących dni było W RZESZOWIE! Zdziwiło mnie to mocno że Wrocław się poddał.
No i nie możemy zapomnieć o wymeczonej i trochę naciąganej CZTERDZIESTCE która po 100 latach pojawila się w Słubicach!
Wracamy za rok!
o wymeczonej i trochę naciąganej CZTERDZIESTCE
?
No tak, wielka szkoda że w połowie Polski w tym samym dniu nie było 45 stopni.
Wrzesień ma tyle wspólnego z prawdziwym latem co marzec z prawdziwą zimą.
PS. Jesień meteorologiczna zaczyna się 1 września. Inne meteorologiczne pory roku również zaczynają się 1 dnia miesiąca. Taki podział jest bardziej miarodajny od kalendarzowych pór roku.