Południe jako tako to max. Reszta degrengolada totalna. Los Santos jakoś ratuje sytuację.
Leżę sobie teraz w hamaku na balkonie i powiem wam że nie było jeszcze takiego ciepłego wieczoru z prawdziwego zdarzenia.
Mirko81 da się pływać w Bałtyku przy 17C w lecie?
Sorry ale ja tego nie zaliczam.
Bosko, czyli baseny po robocie
Widzę że nasz forumowy fanatyk upałów przeżyje prawdziwą ekstazę we czwartek.
Jak się nic nie zepsuje to w czwartek te jaja będą się moczyć w morzu śródziemnym.
Najgorsze w lecie to są te cholerne muchy, komary i inne tego typu gówno dręczące.
Najgorsze w lecie są upały.
Prawda prawda :D
Na szczęście już 1 lipiec, w sumie jeszcze nie było tak gorąco żeby się pocić jak swinia.
Pomęczyć się do końca sierpnia a potem z górki.
Najgorszy jest wrzesień. Gdy już wiesz że będzie tylko smutek do maja.
ALE MAJ 2026 BEDZIE ULTRA GORACY!!!!
Dziś wróciłem do Polski i pierwsze co to buchnęło mi takim chłodem, że od razu chciałem założyć długie spodnie i bluze :D Może nie jest tu aż tak źle jak w niektórych innych krajach. W każdym razie po raz pierwszy nie narzekam bo jestem w pełni przygotowany na tegoroczne upały ;)
W mojej miejscowosci teraz przyjemne 23 stopnie, ja natomiast siedze przy Belgijskiej granicy i w apce pogodowej mam 36 stopni, podczas jazdy auto pokazywalo 38, a po zaparkowaniu jak na zdjeciu. Jak tu zyc. Najgorzej, ze w nocy tez ma byc bardzo cieplo.
Poki co nadal 2 naciagane dni z upałem.
Jak widzę czerwoną mapę i na niej 32 stopnie to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
ja nie Polska ale w tym roku to jest masakra
jak u mnie w belgii zeszly rok byl rokiem z najmniejnsza iloscia godzin slonecznych od dawna to w tym roku jest slonecznie i jest upalnie
ostatnie dni nie da sie wytrzymac, dni z temp powyzej 30 juz bylo za duzo
wczorajszy dzien to najcieplejszy 1 stycznia od chyba 1833 roku
Dziś zapewne powtórka. 5 rano, 20 stopni. Od poniedziałku popoludnia na basenach
W Mazowieckim godzina 14:00 było z 34 stopnie, po 16:00 spadł deszcz pojawił się wiatr słońce zaszło, teraz już 17 stopni i chłodny wiatr xD fajna ta pogoda.
Wytrzymaliscie wasza polska fale upałów? :D
Dzisiaj był doskonały dzień, spędziłem większość czasu na dworze i ani trochę nie byłem zgrzany. Fajnie cieplutko z lekkim orzeźwiającym wiatrem i słońcem takim spokojnym nie agresywnym. Właśnie tak lato powinno wyglądać, klimatyzacja dziś nawet nie była potrzebna bo było tak przyjemnie.
Póki co lato idealne na północy. Ciepło ale bez upałów. Takie maks 20 stopni idealne.
Wincyj upałuf!
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-07-05/susza-coraz-bardziej-dotkliwa-rekordowo-niski-poziom-wisly/
15 centymetrów wody - taki poziom Wisły odnotowano na stacji Warszawa-Bulwary - to najniższy zanotowany poziom w tym miejscu od początku pomiarów. Rekord padł też na narewskiej stacji Nowogród.
O braku wody w Wiśle i nie tylko nie decydują upały a przede wszystkim brak snieznych zim.
Mirko czyli już nie 37? :D
Od jutra spore ochłodzenie (u mnie w okolicy 19 stopni....). Do tego sporo deszczu.
W tamtym roku z dzieciakami byłem na wyjeździe do parku rozrywki + zwiedzanie, a było 15-16 stopni i było rewelacyjnie. Także im zazdroszczę takiej pogody ale deszczu już niekoniecznie. Byłem też w tym parku rozrywki 2 lata wcześniej, a było wtedy 30+ i to był koszmar. Z mordy lał się pot, nigdzie nie chciało się łazić, człowiek zmęczony, a ledwo dojechał na miejsce. Dlatego w tamtym roku taki wyjazd zaplanowałem jak pogoda oscylowała w okolicach 20 stopni.
Jak dzisiaj widzę na mapie te 15-20 stopni to tylko jeździć i zwiedzać.
Jak pada i wieje to wakacje z dzieckiem nie będą udane.
Byłem dwa razy w Gdyni w maju i było całkiem nieźle jak na warunki panujące tam zazwyczaj.
Zdecydowanie wolę zagranicę. Ich upały i możliwości jakie dają.
Środek lata a były dopiero 2 dni upałów, jak tak ma wyglądać polskie lato to czas emigrować. 2 tygodnie deszczu ma być teraz i temperatury jesienne, tego chcieliście? A potem narzekanie na wszystko, deprecha i choroby przez brak witaminy D. A najlepsze janusze które powykupowały klimatyzacje po zawyżonych, letnich cenach, włączyli dwa razy i teraz do piwnic wynoszą. xD
Lato zaczęło się 2 tygodnie temu.
Jeśli frajdę macie od 30 stopni dopiero to faktycznie czas na emigrację w stronę Afryki
gdzie pada to pada.
Patrze na środek wybrzeża, Kołobrzeg, nawet teraz godzina 20.00 , sporo ludzi siedzi na plaży przy pięknej pogodzie
https://kolobrzeg-marinehotel.webcamera.pl/
https://miedzyzdroje-plaza-zachod.webcamera.pl/
:/
15C w lipcu śmieszne i straszne
Ile tu komentarzy szurów samobójców, trolli czy innego znudzonego życiem łajna. To, że deszcz jest w tym kraju (i pewnie z 80% krajów w Europie) potrzebny to widać gołym okiem. Lepszy deszcz przy 15 C niż jego brak. 22 stopnie zwłaszcza kiedy świeci słońce a wiatru nie ma albo jest ciepły to najlepsza temperatura do życia o czym świadczą np. automatyczne nastawienia klimatyzacji w samochodach. Nawet nad tym zimnym Bałtykiem słoneczne 25 C wystarcza do wszystkiego, łącznie z zanurzeniem w nim nogi.
Ale my tu tylko udowadniamy że w tym kraju nie ma upałów. Nie mamy wpływu na pogodę. A co kto lubi nic nie zmieni :D
Ech, i trzeba wyciągać kołdrę zimową z szafy, a na jutro już przyszykowana jesienna kurtka. Tego chcieliście? Do pana powyżej, tak deszcz jest ważny ale nie przez 2 tygodnie non stop! Stare baby już się pultają żeby spółdzelnia ogrzewanie włączyła bo im zimno jak jest 11 stopni w nocy
ŻYJEMY! Piękna pogoda do życia i pracy :D Jest wręcz idealnie. Na północy polski to już w ogóle mam bajlando bo jak na południu pod 40 dochodzi to u mnie 20-parę przekracza :D Ahhh lato trwaj w takiej pogodzie cały czas.
Lato wróć
Dni poniżej 20 czy tam nawet 15 jest więcej jest więcej niż tych upalnych :E
Dzisiaj działamy z ekipą na powietrzu ,także bluzy i do boju...
Ogłaszam oziębienie klimatu.
Co na to ekoczuby?
https://x.com/gregor_konop/status/1943573394382876812?t=A1GO2OPPE1hBx_k2Bx0E4g&s=19
Tu jaka zabawa. Cieplej się ubrać i już.
Wrocław to nasza stolica upałów chociaż z tego co pamiętam rok temu było chłodniej niż zwykle.
To pierwsze normalne lato od lat. Tylko te 38 st na początku lipca to była porażka. Poza tym w koncu normalnie
Nie. To nie jest normalne lato. To jest lato brzydkie i zimne. Poniżej normy.
Dla mnie liczy się głównie moje zdanie.
A to że temperatury są poniżej normy to obiektywna prawda.
Za to dla innych nie liczy się Twoje zdanie. Sytuacja patoowa. I powtarzam - pierwsze idealne lato :)
Tak trzeba żyć.
Ale też marudziles na upały w Polsce a na miejsce wakacji wybrałeś kraj w którym jest 8C więcej niż u nas w momencie skrajnym :D
Skąd to zwątpienie? Współczuję z całego serca. Nic tylko zamknąć się w piwnicy.
Wreszcie moze ten gowniany wątek odejdzie w niepamiec, skoro pogoda nie jest po myśli autora.
Widać że jesteś tu pierwszy raz. Wątek powstał w celu udowodnienia że w tym kraju NIE MA UPALOW.
Leje i wieje. Super zabawa.
Powiedz że tak jest dobrze wszystkim organizatorom imprez plenerowych, właścicielom zabawek dmuchanych, turystom w górach i nad morzem.
Oj tam, płaszcz rowerowy przeciwdeszczowy się zakłada i jest elegancko, lepsze to niż zdychanie przy 30 +
Widać że nie macie dzieci. Byś jeden z drugim zimę, jesień, tragiczna wiosnę przesiedział w chałupie a potem dostał takie lato to byś jeden z drugim zmienił zdanie.
Kto mówi od razu o 30+. Pogoda jest fatalna. Leje wieje wieczorem posiedzieć na zewnątrz miło się nie da. Do południa poniżej 20C. To nie jest lato.
Ja pierdolę, jak ja kocham życie, za oknem upał tak nie za mocno. Właśnie piję sobie zimne piwko w domu, zaraz zrobie zapiekanki. Prywatny ultramaratonik na bicyklu dzień-noc zrobiony do fajnego miasta. Nic mi więcej nie potrzeba, oglądam sobie co chce, żadnego siersciucha nie mam, żeby mi skórzanej kanapy nie podarł. Przypominam zajechany na rowerze, wiec zero potrzeb zero testosteronu nie musze z nikim walczyć bo nie mam o co. Jaki koń?
Freedom''s just another word for nothing left to lose.
Moderacja: Potrzebujesz pomocy? Oto gdzie możesz jej szukać:
116 111 - całodobowy telefon zaufania dla dzieci i młodzieży
116 123 - telefon zaufania dla dorosłych czynny 14-22:00
Lista wszystkich Ośrodków Interwencji Kryzysowej w Polsce świadczących nieodpłatną pomoc psychologiczną:
www.oik.org.pl
Lista pomocowych numerów telefonów:
www.zwjr.pl/bezplatne-numery-pomocowe
Twoje zdrowie jest dla nas ważne.
Wiesz że takie posty administracja zgłasza a najpóźniej jutro zapuka do ciebie policja?
Fantastyczne lato się zrobiło, podobne do tych przed około rokiem 2000. Nawet trawa jak w dawnej Polsce jest o tej porze roku zielona. Autor wątku w ogóle nie ogarnia że polskie 32 przy wilgotności tak z 70-80% (jeszcze bardziej ten efekt czuć np. wybrzeżu tureckiej riwiery typu Kemer, Alanya) to jak egipskie ze 40 albo i więcej gdzie wilgotność bywa z 15% i się czujesz mając do dyspozycji 5 hektorewe hoteliska z prywatną plażą jak młody byk. Taki mamy klimat ;)
Miejmy nadzieje, ze lato 2026 bedzie takie jak 2023 gdzie upał był nawet we wrzesniu :) Ale nie mamy na to wpływu :)
Ależ to był piękny, cudowny dzień lata!
Upał: dzień 6
Jak czytam jaka będzie pogoda w najbliższych dniach to dla nich ten koszmar trwa wiecznie.
Najgorsze lato jakie pamiętam.
Deszcze i zimno, przeplatane nie tyle upałami co słoneczną duchotą.
Via Tenor
No i elegancko mazowieckie 21 stopni slonce swieci lekki wiaterek, piwerko po pracy wpadło, żyć nie umierać.
Elegancko, zaraz sierpień i nikt nie zasłabł od gorąca.
Chciałbym potwierdzić że w roku 2026 wystartuje kolejny sezon wątku "upały...policzmy je razem".
Ponad miesiąc temu wszyscy zgodnie podnieśli ceny ps5 do ponad 2600 a teraz łaskawie robią "promocje" do standardowej ceny jaką utrzymywała się dwa lata. Nie ze mną te numery :D
Czekamy.
Podobno od 10 sierpnia pogoda ma być bardziej letnia.
Chryste panie jak smaży.
Takiego lata nie pamiętają nawet najbardziej zatwardziali ekoterroryści z Polski.
Jak by tak z tydzień w sierpniu przypierodlilo ponad 32 ale z rzędu to chętnie bym poczytał komentarze w sieci
Teraz szury i foliarze dawajcie tegoroczny lipiec w Norwegii i np. Finlandii. Bo klimat na świecie czy nawet w Europie to nie tylko promień 300 km od waszej wioski. Akurat się trafił w Pl lipiec w normie temperaturowej z ostatnich 30 lat z tym, że odrobinę więcej padało i już można ogłosić, że spiskowe teorie negujące wpływ człowieka na klimat są prawdziwe. Zapytaj się przeciętnego Norwega co sądzi o tym lipcu bo tam z kolei dawało upałami nie notowanymi od kilkudziesięciu lat.
A tym roku tam za rok u nas , za dwa lata tam będzie zimno i tak w kółko.
Nie podniecaj się.
Rekord w Norwegii pobity masz rację UWAGA z roku 1982 :)
https://turystyka.wp.pl/rekord-sprzed-43-lat-pobity-dawno-nie-bylo-tam-tak-goraco-7182019011230304a
https://ziemianarozdrozu.pl/zmiany-klimatu-w-przeszlosci/
Tu żadnych szuruw ani foliarzy nie ma. Nie interesuje mnie w ogóle lato w innych krajach. Ja chcę lato w Polsce.
Czy ktoś tu coś mówił o klimacie? Typie. My tu tylko liczymy upalne dni. Nie ma w tym nic wiecej.
Od 13 ma być lepiej. No to ciekawe czy do 10 dni upalnych uda się dobic. OBY BYLO ICH JESZCZE 14!
27 stopni mogłoby być z 5 więcej ale i tak miło się siedzi w słoneczku.
Aż chce się Ż.
Ciekawe czy autor wątku w ogóle rozumie, że pojęcie "upał" które tutaj forsuje (>30C) nie odnosi się do miłej, słonecznej czy ciepłej pogody a do stanu zagrożenia dla zdrowia i nie jest pojęciem zdefiniowanym prawnie a jedynie zwyczajowo. Prawnie to przy 25 C na zewnątrz pracodawca ma już zapewnić pracownikom napoje bo ustawodawca uznał, że to już jest bardzo ciepło i fizyczni mogą nie dawać rady.
Dzis lipa ale prognoza na kolejne 9 dni jest fantastyczna.
Wczoraj u mnie pogoda niemalże idealna. Ładnie, słonecznie, 24 stopnie, lekki wietrzyk... Do tego w nocy jeszcze trochę popadało, więc już w ogóle idealnie. Piękne polskie lato.
A jak pada to wystarczy lepiej się ubrać i można korzystać z lata tak samo jak jest 30C.
Tak rynek reaguje na wasze "wystarczy ubrać się lepiej"
E tam, gdzie wady xd niech ceny obniżą jedzenia, hotelów a nie na pogodę zwalają zdziercy.
Taniej jechać za granice na wakacje niż pojechać gdziekolwiek w Polsce więc dobrze im tak. Niech jeszcze wyższe ceny sobie dadzą.
Nie wiem czy tak super taniej. Ja za 7 dni na Majorce za 3 osoby zaplacilem 13 tys. OCZYWISCIE można kombinować, szukać, grzebać ale kto ma na to czas w wakacje. Studenci. Bezdzietni. Biedni.
Dziś szansa była ale wielka ilość grubych chmur ciągnących się kilometrami nie dawala przebić się słońcu dłużej jak na kilkanaście minut. Parszywe lato.
Miało być ciepło, i co? Rano do 10:00 maksymalnie 18 st., o 8:00 jeszcze 16-17 st. i wiatr, teraz ledwie 21-22 st... Tylko w sobotę była prawdziwa letnia pogoda...
Codzienne 35 da radę przeżyć w morzu i przy zimnym beer. Nie ma co ściemniać, nam chwilami jest ciężko.
Pozdrowionka.
W PL w końcu ma być piękny weekend po tych tygodniach deszczy.
Czas skorzystać z mechaniki pływania, jest obowiązkowa [tak to nawiązanie do Mafii :]
w końcu idealna pogoda 30 stopni i lekki wietrzyk, zero chmur
Dziś w końcu można powiedzieć że grzeje. A co do chmur to 3 dzień z rzędu bez ani jednej chmurki. Piękny błękit nieba.