Komentarze do wiadomości: Zapowiedź nowego Hellblade była tylko zasłoną dymną. Xbox miał już wtedy bezwzględny plan wobec Ninja Theory

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
17.06.2026 09:22
1
3
odpowiedz
luk4szz
49
Pretorianin

Wielka szkoda że nie będą mogli zrobić kolejnej "gry", która sama się przechodzi w 3h ale za to z budżetem 100mln $, która w peaku na steamie miała niecałe 4k graczy xDD

post wyedytowany przez luk4szz 2026-06-17 09:22:35
17.06.2026 09:43
2
odpowiedz
katai-iwa
68
Legend

Ninja Theory mogłaby zrobić nową grę w stylu Enslaved albo nawet tego DMC, może wtedy by przetrwali. Robienie samograjów jak te Senua nie ma sensu moim zdaniem.

17.06.2026 09:53
Krysrudy
3
1
odpowiedz
Krysrudy
11
Chorąży

Bo to słaba gra krótka to jeszcze tyle lat robić . Broni się tylko grafiką

17.06.2026 09:53
Bierzgal
4
odpowiedz
Bierzgal
146
Konsul

Hellblade to dobre gry. Niemniej po dwóch tytułach komuś tam powinna zapalić się lampka, że one wyraźnie się nie sprzedają. Nie mówię, że studio ma nagle porzucić swoją tożsamość ale tak jak ktoś powyżej napisał, bardzo chętnie zobaczyłyby np. Enslaved 2. Gra, w którą się faktycznie gra a nie "doświadczenie" jakim jest Senua's Saga.

17.06.2026 09:57
Jeżowiec
5
2
odpowiedz
5 odpowiedzi
Jeżowiec
8
Chorąży

1ka była 9/10, 2ka 3/10
Ciekawe, że po wykupieniu przez MS jakość spadła, bardzo cierkawe

17.06.2026 10:14
duxdaro
5.1
odpowiedz
duxdaro
77
Konsul

Jeżowiec
1ka była 9/10, 2ka 3/10
Jop. Jedynka wciągała, a w dwójce wytrwałem niecałe 2 godziny i nie mogłem się zmusić do dalszej gry. Zapowiedź kolejnej Senuy totalnie po mnie spłynęła.

17.06.2026 10:59
RoyPremium
5.2
odpowiedz
RoyPremium
33
Konsul

Jeżowiec pojeździli sobie pochillować na Islandię za hajs Microsoftu i w końcu ktoś się o to wkurzył. Jak ogląda się making-ofy z tworzenia dwójki, no to jest to po prostu pokaz marnotrawienia pieniędzy.

17.06.2026 11:08
Persecuted
5.3
odpowiedz
Persecuted
167
Adeptus Mechanicus

MS można wiele zarzucić, ale akurat pracownicy ich studiów (byli i obecni) są zgodni, że "zieloni" po prostu sypią groszem (i to całkiem sowicie), oczekując w zamian produktu, który można spieniężyć, ale nie mieszają się przy tym w proces samej produkcji. Czyli w tym sensie winę za porażkę projektu ponoszą sami autorzy (nie tylko NT, na podobnej zasadzie np. Bethesda nie dowiozła Starfielda i to nie MS jest temu winien). MS można przypisać brak dostatecznego nadzoru (co akurat wszyscy w branży chwalą, bo to daje wolną rękę i nie zakóca procesu twórczego), czy kiepski marketing (to już realny problem, który "zieloni" rzeczywiście powinni zaadresować).

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-17 11:11:57
17.06.2026 11:10
Terefere85
5.4
odpowiedz
Terefere85
66
Konsul

Jeżowiec
Niepopularna opinia - dla mnie już jedynka była dość słaba. Jak fabularnie było ok, a to co działo się "w głowie" głównej postaci robiło fajny klimat, tak gameplay był niesamowicie powtarzalny i nużący, od połowy gry dosłownie męczyłem się aby dociągnąć to do końca.

17.06.2026 11:14
5.5
odpowiedz
katai-iwa
68
Legend

Jeżowiec Dla mnie dwójka po prostu na siłę była robiona, jedynka miała ukazać na czym polegają choroby pokroju schizofrenii, co twórcom się udało pokazać.

17.06.2026 10:21
Wrzesień
6
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Mimo dwóch podejść nie udało mi się ukończyć jedynki, więc niespecjalnie mam sentyment do tej serii, ale kibicuję, żeby jednak udało sie zakończyć współpracę z rezultatem satysfakcjonującym dla studia. Zawsze byłaby to piękna historia o wyrwaniu się z rąk korpo molocha.

17.06.2026 11:12
Terefere85
6.1
odpowiedz
Terefere85
66
Konsul

Wrzesień Ja z jedynką miałem to samo - niby spoko, ale gameplay tak mnie męczył, że po prostu przechodziłem na siłę.

17.06.2026 10:35
maciell
7
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
maciell
141
Senator

20h gry w 10 lat. Tyle zajmuje przejscie obydwu czesci gier.NT zajelo 10 lat na opracowanie i wydanie obydwu odslon. Zostawiam wam ocene, ale dla mnie to troche slabo jak na studio o tej wielkosci. Upada tez mantra, ze gracze lubia krotkie gry na 10h. Jak widac ludzie lubia przeliczac h gry na pieniadze. Wiec jak ktos znowu zacznie narzekac na gry z otwartym swiatem to mu przypomne te tytuly. Szkoda studia bo wbrew temu co napisalem lubie ich gry. Moja pierwsza gra od nich bylo Enslaved: Odyssey to the West . Szkoda, ze gra nigdy nie dostala kontynuacji. No, ale sie nie dziwie MS bo widac, ze kokosow z gier tego studia nie bedzie.

17.06.2026 11:16
Drenz
7.1
1
odpowiedz
Drenz
49
Senator

maciell Nie upada, bo gracze lubią takie gry, ale za rozsądne pieniadze. Przeliczanie czasu gry na czas spedzony z grą to zawsze jakis odnośnik w opiniach. Co do Hellblade to były niedługie produkcje, które się dłużyły. Winą była ogromna powtarzalność walk i prostych łamigłówek. Poza wykreowaną bohaterką i oprawą audiowizualną niczym innym się nie broniły.

17.06.2026 11:29
Terefere85
7.2
odpowiedz
Terefere85
66
Konsul

Drenz "Hellblade to były niedługie produkcje, które się dłużyły"
Lepiej się tego ująć nie da - fajny concept i powtarzalny męczący i dłużący się gameplay. Po doświadczeniach z pierwszą częścią, stwierdziłem, że będzie to ostatnia z tej serii, gdyż zwyczajnie te kilka godzin spędzonych w tej grze odczuwałem jako po prostu zmarnowany czas.

post wyedytowany przez Terefere85 2026-06-17 11:30:35
17.06.2026 11:17
Terefere85
8
odpowiedz
Terefere85
66
Konsul

Tak jak piszą niektórzy - nie ma się co tutaj dziwić Microsoftowi (którego osobiście nie lubię).
Studio nie przynosi zysków, pochłania masę pieniędzy i wypuszcza bardzo mało gier, które w dodatku nie zbierają jednoznacznie pozytywnych opinii (dla wielu są po prostu słabe).
Sam pierwszego Hellblade wspominam po prostu źle - fajny concept, niezgorsza fabuła, ale nudny i męczący gameplay, które finalnie zniechęciły mnie do choćby zainteresowania się drugą częścią... która według większości jest sporo gorsza.

17.06.2026 11:35
DocHary
9
odpowiedz
DocHary
90
Unclean One

Biorąc pod uwagę kierunek rozwoju serii, to "trójka" mogłaby działać jak Mixtape. 🤣

post wyedytowany przez DocHary 2026-06-17 11:35:44
Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl