Miałem zobaczyć, ale teraz już mi się nie chce. Kupię coś innego np. Solaste 2.
No raczej. Czyli jednak pieniądze zostaną na koncie, a gra sobie poczeka aż spadnie z ceny. Dobrze że nie miałem wielkiego hypeu na tę grę. Stfu, Denuvo.
Czyli dobrze zrobiłem ze wstrzymałem się z zakupem, mam straszna ochotę ograć ten tytuł, ale Denuvo odpada!
No i co z tego? Chyba tylko złodzieje się przejmą, że nie będą mogli nielegalnie grać na premierę.
No raczej. Czyli jednak pieniądze zostaną na koncie, a gra sobie poczeka aż spadnie z ceny. Dobrze że nie miałem wielkiego hypeu na tę grę. Stfu, Denuvo.
Miałem zobaczyć, ale teraz już mi się nie chce. Kupię coś innego np. Solaste 2.
a tamto gówno nawet ręcznie nie zdejmiesz bo juz jest zakodowany w grze, w dodatku dengówno robiony był na pirackim sofcie a ciuchy? robiono na kradzionych maszyn do szycia? weź zjeżdżaj z tym
Czyli dobrze zrobiłem ze wstrzymałem się z zakupem, mam straszna ochotę ograć ten tytuł, ale Denuvo odpada!
No i co z tego? Chyba tylko złodzieje się przejmą, że nie będą mogli nielegalnie grać na premierę.
Gadasz jak korpomatołek.Rak i kiła.Co z tego,ze chroni,jak na komputerach nie wszyskich muli ,spowalnia,udostępnia twoje dane?I wuj wie co jeszcze
Wcześniej nie informowali potencjalnych klientów o tym, że to zabezpieczenie będzie w grze. Poza tym, o tym że będzie ono użyte musieli wiedzieć dużo wcześniej, bo nie dodaje się takich rzeczy od tak, z dnia na dzień, więc zataili przed konsumentami istotne informacje o swoim produkcie.
Zwyczajna nieuczciwość.
Nieuczciwość? Ochrona produktu, aby ktoś nie korzystał z niego nielegalnie jest nieuczciwością? Nawet nie będę dalej komentować.
Gadasz jak małe dziecko, dla którego jak ktoś robi coś co mu się nie podoba to jest be.
Z tym malym dzieckiem nie trafileś.Mam prawo mówić,to co chcę,wolność slowa
Tak nie podoba mi się i to okazuje.Wszelkim takim praktykom jak te stosowane w firmach,gdzie zysk number one,a klijent niekomiecznie,nie poinformowanie konsumentów,że będzie drm,fakt,ze mnie gra nie interesuje to drugi aspekt,300 ziko nie dam za gre,max 60.owszem i ani złotówy więcej,bez drmów,to rak i pokazanie konsumentowi środkowego palca,bo po liczbie preorderów sądzę,że część grę zwróci ze względów na drm lub inne aspekty
Dwa nie każdy ma rtx 5070
I wolne 300 ziko na gre
Zresztą wątpie,czy ktoś ma 6 godzinn dziennie na chodzenie z punktu A do B by rozpocząć skończyć misję zajrzeć do punktu c gdzie po chwili game over.Typowe gry pod rynek wschodni niż europejski jak Black Myth Wukong
Nieuczciwe jest zatajanie informacji o produkcie i upublicznienie jej tuż przed premierą, a nie umieszczanie Denuvo.
W pierwszym zdaniu poprzedniego komentarza jak byk stoi: Nie do końca istotne jest to, że dodali, a jak dodali*.
---------
* jak dodali = w jaki sposób dodali i o tym poinformowali.
Wszyscy dostali grę z Denuvo, zarówno recenzenci jak i Digital Foundry.
Ten post został podany dalej przez Willa Powersa, czyli marketingowca z Pearl Abyss, więc to uznałbym za wiążące, a nie jakieś domysły z niewiadomo skąd.
https://x.com/PaulTassi/status/2032210560108929327
Nie wiem o co chodzi z Denuvo, w sumie nigdy się nie interesowałem, niech tak zostanie.
Dlatego dla mnie nic się nie zmienia.
To jest naprawdę jeden z najmniej ważnych czynników tego, że współczesne gry działają do dupy.
A miało być tak ładnie, kolorowe, naj naj naj - aż tu nagle ten news zrobił całą robotę "niewartą zachodu"
Ale to bylo do przewidzenia. Gra jest tak przehajpowana ze ludzie rzuca sie jak na Resident Evil. Wstawili Denuvo zeby wycisnac hajsu ile sie da. Ale spokojnie, w niektorych grach juz mija "termin waznosci" tego syfu :)
Haha, ten moment kiedy patch do małej gry w EA hypeuje cię bardziej niż super wielka premiera wieszczona przez wszystkich na grę roku. Akurat ogram to cały syf związany z tą grą wyjdzie na jaw i wtedy ocenię czy kupować. Bo mam takie dziwne przeczucie, że sporo ludzi się przejedzie.
Jazgot i wycie głównie w Polsce , znowu piszą że to "atak na wolnych ludzi" ??. Najlepiej jakby można byłoby czyjąś pracę ukraść a potem ferować wyroki na forum no i w przypadku wielu gier wielkie zdziwienie nie ma spolszczenia nie ma spolszczenia ! . Oczywiście doszukują się nie wiadomo czego a wystarczy upublicznić wstydliwe dane że sprzedaży gier w Polsce. Zawsze mnie to zastanawiało czy wytwór ich pracy ( zakładając że nie żyją z kasy od mamusi) też tak łatwo oddają za darmo. CD życzę powodzenia w walce z hejterami. Zwłaszcza na tym portalu grę czeka rewiew bombing tak jak zrobiono skądinąd ze świetnym erpegiem DD2 który dostał za mikropłatności widmo ( tak grałem i nawet nie zauważyłem że coś takiego jest )
Co do polskich wersji to nie takie proste. Min. stare gry nie mają polskich wersji w cyfrowej dystrybucji, bo polskie wersje były tylko w dystrybucji fizycznych nośników gier, a prawo autorskie zwykle uniemożliwia użycie tłumaczenia, a nawet jeśli to zwykle wymaga to niemałej zapłaty. Zaś nowocześniejsze gry, które od razu były dystrybuowane cyfrowo, to problem braku polskich wersji leży przede wszystkim w twórcach i wydawcach, a nie zwykłych klientach. Bo jednak dość nieuczciwie traktują klientów, dają bardzo wysokie ceny, a nic za to nie zrobili, by jakoś wynagrodzić cenę, a zamiast tego klient niesprawiedliwie jest karany ceną i brakiem polskich tłumaczeń, mimo że to jest wina twórców/wydawców. To jeśli chodzi o większe gry, zaś jeśli chodzi o mniejsze gry typu indyki to tu cię zaskoczę, ale często mają tylko jeden język i jest to angielski. jak myślisz dlaczego? A no dlatego, że to mają być indyki, a nie gry AA, a co dopiero AAA. Także nie tylko polacy nie otrzymują polskiej wersji, ale również masa innych narodów też nie ma przyjemności zagrać w rodzimym języku.
To problem dla złodziei i posiadaczy starych złomów. Na przyzwoitym kompie nie ma różnicy.
Skończyłeś szkole, czy logiczne myślenie jest dla ciebie za trudne. Ludzie z mocnymi komputerami tez maja problem. Jak ja nie lubię ignorantów.
Można się było tego spodziewać, przecież niemal każda gra AAA ma obecnie Denuvo. Inna sprawa, że gra będzie najprawdopodobniej miała cracka w dniu premiery. Pojawił się ostatnio nowy sposób obchodzenia Denuvo tzw. Hypervisor, polecam poczytać na reddicie. Nie jest idealny i potencjalnie niebezpieczny, ale to najbliższe co kiedykolwiek istniało do uniwersalnego cracka do Denuvo. RE9 był złamany na premierę. Tu będzie to samo.
Zobaczymy na premierę. moim zdaniem optymalizacja będzie leżeć. Bo pewnie o dodaniu gowna niedawno podjęli decyzje, dlatego siedzieli cicho.
Samo Denuvo nic nie znaczy. Albo gra wyjdzie na premierę dopracowana, grywalna i pięknie wyglądająca jak Assassin's Creed: Shadows albo wyjdzie niegrywalny kupsztal, który trzeba będzie wycofywać ze sprzedaży jak CyberPunk 2077. Jeśli gra będzie grywalna to nie ma problemu w Denuvo. Jeśli będzie niegrywalna to trzeba winić twórców i wypominać im chałturę na każdym kroku.
"dopracowana, grywalna i pięknie wyglądająca jak Assassin's Creed: Shadows"
ciekawe w jakim sensie wg ciebie ta gra wyszła dopracowana i grywalna, bo na pewno nie w sensie braku bugów i mechanik totalnie rozwalających grę...
Nie spodziewałem się niczego innego. Fakt dodawania denuvo na ostatnią chwilę świadczy o tym jak niepopularne raczysko jest to na rynku.
299 monet.
Pozłacanych;)

Narzekający na denuvo to jak janusze w samochodach narzekające na progi zwalniające na osiedlach: a po co tu tyle tego nawalili, podwozie dostaje po dupie, wachacze do wymiany a i można sobie felge połamać. Fakt, mają dosłownie same wady i jedną zalete - spowalniają ruch i dlatego się je stawia bo jeden idiota z drugim zapier*dala jak głupek po osiedlu gdzie biegają dzieci. Chcesz mieć do kogoś pretensje to miej je do idiotów w autach a nie do władz miasta.
I tak samo denuvo. Ma milion wad i tylko jedną zalete - trudniej je ukraść. Chcesz mieć do kogoś pretensje o te wszystkie wady denuvo które musisz znosić? To iść daj w pysk swojemu koleżce co kradnie gry z torrentów a nie się czepiasz wydawców.
I tak samo z denuvo. Pożytku z tego dla ciebie (jako uczciwego kupującego) nie ma żadnego i tylko cie wk*rwia ale służy wyższemu dobru. Utrudnia życie złodziejowi i ja to popieram nawet kosztem problemów jakie sprawia. Bo na tym polega zbiorowa odpowiedzialność i życie w społeczności.
Obrzydliwe jest, że twórcy programów (z Windows na czele) wymuszają dodatkowe zakupy dla swojej wygody - w tym przypadku, zakupy sprzętu... A jeśli np. użytkownicy mają dość, przestają kupować i szukają alternatyw, to ich się oskarża, że "typy aspołeczne" itp. - Na takiej samej zasadzie, teraz IT wpycha totalną kontrolę, bo "trzeba chronić dzieci". - Można robić dowolne świństwa i nawet zbrodnie, jeśli się tylko doklei szlachetne usprawiedliwienie, niczym komuniści "broniący wyzyskiwanych".
Zapewne teraz ktoś mi odpowie, że jeśli nie podoba mi się zamordyzm, to jestem przegrywem i terrorystą. Aha, i ktoś doda, że choć popiera pełną tolerancję seksualną, to ja pewnie jestem częścią od roweru. - Tak działa ta "liberalna" logika.
Bardziej bym obstawiał irytacje piratów którzy ściągają z nielegalnego żródełka.
Ja nigdy nie spotkałem problemu z gier zakupionych które były zabezp[ieczone Denuvo
I oby kiedyś wszystkie gry były zabezpieczane takim lub jeszcze lebszym zabezpieczeniem
"ja nie mam problemów więc nie prawda"
uj tam ze statystyką, że denuvo wydłuża loading o 30%, powoduje stuttering i zmniejsza framerate o 10-20% zależnie od implementacji.
To coś jak "mnie nie obchodzą ceny paliwa, bo ja zawsze tankuje za 100zł".
"denuvo wydłuża loading o 30%, powoduje stuttering i zmniejsza framerate o 10-20% zależnie od implementacji"
a brak denuvo sprawia że chłop który miesiącami pracował przy grze nie dostaje pensji na jaką zasłużył bo jakaś szmata ściąga jego prace z torrentów. I właśnie dlatego jako uczciwy kupujący moge zgodzić się na dłuższy loading, stuttering i mniejszy framerate. Bo sam będąc na miejscu wydawcy gry też nie chciałbym żeby ktoś mnie okradał.
Śpiewka ludzi, którzy nie mają pojęcia o czym gadają.
Masz badania przeprowadzone przez UE już z 10 lat temu, gdzie pięknie wychodzi jak piractwo wpływa na sprzedaż gier. Spoiler: nie wpływa.
chat gpt w 2 minuty obalił twoje pie*dolenie
Czy denuvo ma sens dla wydawcy gry z finansowego punktu widzenia?
"Tak, ma sens.
Z perspektywy finansowej wydawcy, Denuvo to inwestycja, która:
1. Chroni „okno premierowe” – pierwsze tygodnie to 80-90% zysków; opóźnienie cracka zmusza niecierpliwych do zakupu.
2. Zwiększa przychody – badania sugerują, że gry z Denuvo zarabiają o 15-20% więcej w początkowej fazie niż te złamane w dniu premiery.
3. Zabezpiecza mikropłatności – utrudnia darmowe odblokowywanie płatnych dodatków (DLC)
Wprowadzanie zabezpieczeń takich jak Denuvo, mimo badań sugerujących brak długofalowego wpływu piractwa na sprzedaż, wynika z faktu, że dla wydawców liczy się przede wszystkim pierwsze kilka tygodni po premierze."
spoiler: jesteś głąbem
No to poczekamy rok aż usuną. Najnowsze wersje denuvo wręcz maltretują procesory. Gra nie ma jakiś absurdalnie wysokich wymagań ale dodanie dunuvo sprawia że na wszystkich pecetach ze starszymi 4 rdzeniowcami będą typowe spadki do 10-15 fps jak w każdej innej grze z tym zabezpieczeniem.
no właśnie nie, pierwsze wersje tak, ale nowe wersje Denuvo są lekkie i zabierają maksymalnie 3 do 5 fps i nie męczą dysków.
Odróżniasz dysk od procesora?
Wiesz dlaczego nie złamano najnowszych denuvo? Bo to tak jakbyś grał i w tle konwertował film. Denuvo nie zabezpiecza już tylko pliku startowego .exe ale całą grę. I cały czas w tle procesor jest gigantycznie obciążony obliczeniami związanymi z "odszyfrowaniem" plików gry.
Wcale się twórcom nie dziwię. Denuvo jest ważne zwłaszcza na premierę gry.
No cóż, najwyżej zagra się później, oby za jakiś czas po premierze zdjęli to denuvo. Z tego są 2 zalety: gra będzie dopracowana, a cena będzie niższa :).
Problemem tej gry nie jest samo Denuvo, chociaż to też jest problem (dla nieświadomych co oznacza denuvo->oznacza przeważnie duży spadek klatek dla osób które legalnie kupiły grę-> dla piratów ewentualnie dłuższy okres oczekiwania na grę, ale w lepszej wersji...).
Problemem jest to, że ta gra mocno pachnie poziomem ubisoft the game. Już od początku jakość tej gry, która początkowo miała być multi budziła moje obawy... Teraz sami Twórcy mówią, że może być problem z różnymi aspektami dobrego RPGa...
Wystarczy zagłosować portfelem.
Wielu ludzi tutaj w komentarzach zdaje się nie rozumieć jednej rzeczy.
Kiedy dodajesz denuvo na chwilę przed premierą to oznacza wyrachowanie. Ludzie już na potęgę porobili preordery a twórcy to wykorzystali i w ostatniej chwili wcisnęli to dziadowskie zabezpieczenie. Ode mnie pieniędzy nie dostaną. Na pewno nie na premierę.
Nawiasem mówiąc niezły farmazon – obsesja na punkcie optymalizacji gry i potem dodanie do niej denuvo. Normalnie szachy 5D.
Dla mnie bez znaczenia to zabezpieczenie. Interesuje mnie jedynie jakość tej gry, dlatego poczekam do pierwszych recenzji, nie ulegając hajpowi.
No i? kto chciał zagrać to zagra. Mnie ta gra od początku nie interesowała, ale lubię patrzeć na trzask pękających tyłków z powodu Denuvo.
Jak będzie dużo ludzi grało na steam i oceny bedą pozytywne, to pewnie się kupi.
I ryzykujesz bezpieczeństwo PC, bo każą Ci wyłączyć wszystkie zabezpieczenie Windows i ... BIOS? Powodzenia w otworzenie puszka Pandory.
Jak ktoś nie umie czytać prostych instrukcji, to tak ma. W Residencie też mi tak mówili
Nie jestem zaskoczony, ani zdenerwowany, bo to było do przewidzenia. Większości gry AAA też dostali Denuvo za wyjątkiem niektóre gry takich jak Cyberpunk 2077, Alan Wake 2.
Wielka szkoda. Mówi się trudno.
Proszę nie martwcie się. Też nie jestem zwolennikiem DRM. Denuvo jest bardzo kosztowny, więc zdejmą to później czy prędzej, podobnie jak wielu gry takich jak Resident Evil 4 Remake i Village. Denuvo nie jest trwały, ale na jak długo, to zależy od budżetu twórcy i wydawcy gier.
Miłego grania i dużo zdrowia!
Co Ty gadasz. Od czasu Tesidenta ostatnia gra, jaka miaka denuvo to Black Myth z 2024. Nawet jeśli jakaś gra po drodze dostała denovo, no to musiała być bardzo mało znana i były to dwie gry na krzyż. Jeśli w ogóle były
Od czasu Tesidenta ostatnia gra, jaka miaka denuvo to Black Myth z 2024.
Pominąłeś też Doom, Battlefield 6, Mafia, Monster Hunter Stories 3, Yakuza Kiwami 3, Yakuza Kiwami 3, Yakuza Kiwami 3, Anno 117, OCTOPATH TRAVELER 0, Stellar Blade i wielu innych.
PRAGMATA też dostanie Denuvo.
Polecam Ci strona:
https://crackrelease.com/denuvo/
Zdziwisz się, ile gry już dostało Denuvo. Ile z nich jeszcze nie zostały złamane. Wcale nie jest mało.
Więc muszę Cię rozczarować. Będą więcej gry z Denuvo, dopóki twórcy DRM nie ogłoszą całkowicie klęska. Jak nie Denuvo, to wymyślą nowe zabezpieczenie.
Wojna piraci i twórcy DRM nadal trwa.
Nie aktualne, denuvo padło większość gier została złamana. Zostało chyba coś koło 60 i to kwestia czasu. Crimson Desert od premiery złamany. Resident Evil Requiem, Mafia, Borderlands 4, Doom, Stelar Blade, Ac shadows i wiele innych po prostu lata sobie po necie.
Dziwne że nie ma o tym newsa