Ktoś wie, jak obecnie wygląda kwestia wersji PL? Na premierę było bardzo słabo :(
Ja tam nie należę do niezadowolonych z gry. Mam kilka set godzin nabite i ciągle się uczę (np. ekonomii). Gra jest cały czas rozwijana i naprawiana. To że przy takiej olbrzymiej grze nie byli i nie są w stanie przewidzieć wszystkich skutków zmian to chyba oczywiste? Dodatek dobry - granie Roman Empire jest miodzio.
Co do wersji polskiej to odkąd przeszedłem na angielską skończyły się moje kłopoty z tym że coś źle zrozumiałem z opisu bo tłumaczenie często kuleje.
3 komentarze. I wszystkie o braku polskiego w grze. Nic na temat. Z recenzjami gier podobnie chyba że jakieś GTA czy Wiedźmin.
A zrób jakąś dramę z Sony, GTA czy o LGBT i cyk 100 komentarzy.
A potem wielkie zdziwienie czytelników że GOL czy PPE stały się Plotek/polityka.pl :)
EU5 powinno być oznaczone jako gra Early Access; bo taką de facto jest.
Dopiero za ponad rok dodadzą kluczową mechanikę (misje/ambicje) z EU4.
Gra będzie warta ogrania dopiero za kilka lat; o ile jej nie anulują bo baza graczy im umiera i więcej osób teraz gra w 13 letnie EU4 niż EU5.
Dla mnie EU5 to kolejne duże rozczarowanie po Victoria 3. Kolejny symulator ekonomiczny zamiast Grand Strategy z którego słynął PDX. Przynajmniej mniej teraz gram w ich gry a są one znane jako zjadacze czasu.
EU5 ma moim zdaniem trzy główne problemy:
1. Paradox postanowił gruntownie przebudować mechaniki i sam rdzeń rozgrywki i wielu graczy tego nie rozumie lub nie potrafi się przestawić.
2. Okres gry został wydłużony o ponad 100 lat co powoduje masę komplikacji, zwłaszcza przy formowaniu państw, a do tego z niewiadomego powodu twórcy postanowili zmienić podstawową jednostkę czasu z dni na godziny co jeszcze wydłuża rozgrywkę.
3. Większości państw brakuje wyjątkowych mechanik i zawartości, przez co niemal każdym krajem gra się podobnie, ale tu jak zawsze wszystko pojawi się z czasem i kolejnymi patchami i DLC.
Jeszcze kilkadziesiąt dodatków i kilkaset patchy i gra będzie miała mechaniki z poprzedniej części. Za każdym razem przy grach tego typu xD
EUV who? Ja głosuję portfelem. Nie kupiłem nic od paradoksu od kilku ładnych lat. Nie zgadzam się z ich polityka sprzedażową. Obecna iteracja jest niedopracowana a i tak wypuszczona na rynek. Podziwiam klientów tej firmy za entuzjazm z jakim dokonują kolejnych zakupów. Pozdrawiam.