Dla mnie osobiście mogą i bardziej ingerować w fabułę. Wiadomo że ortodoksyjni fani się ze*rają przy jakiejkolwiek zmianie i najlepiej jakby skopiowali 1:1 oryginał i nazwali to remake'iem. No ale... chciałbym zobaczyć coś nowego w kolonii górniczej, żeby chociażby dołączenie do konkretnego obozu miało większy wpływ, niż mówiąc wprost, marginalny w oryginale. Prosty przykład - po dołączeniu do starego obozu w późniejszym etapie jako strażnik, żebyśmy na przykład uczestniczyli w wymianie na placu wymian i ochraniali ten proces, żebyśmy robili obchód po starym obozie i gdzieś było to tak składnie poprowadzone, z plot twistem, żeby nie było to nudne chodzenie od npc do npc. Przecież sam Thorus mówił, że to strażnicy odpowiadają za ochronę, za pilnowanie porządku i za całą resztę. Przecież ile razy główna fabuła już była tak oklepana, że ludzie modowali sobie grę by dodać nowe rzeczy, obozy, misje i tym podobne. Nie mówię, że nagle mają zmieniać wszystko o 180 stopni, ale po prostu oryginał jest tak prze****any, że fajnie jakby nie bali się wprowadzić czegoś nowego, czegoś co na nowo pokochają starzy wyjadacze i to wszystko w nowej, pięknej oprawie graficznej i z nowymi mechanikami. Człowiekowi po prostu brakuje rozwinięcia niektórych rozwiązań/zadań które były zawarte w oryginale. A ja osobiście wolałbym na nowo zakochać się w tym świecie, widzieć że twórcy remake'u nie bali się dodania nowych rzeczy, żeby ta kolonia ponownie odżyła i była czymś, o czym każdy marzył grając XX lat temu.
Zgadzam się drobne, sensowne usprawnienia i dodatkowa zawartość mile widziane.
Uwielbiam Gothica, ale nie jestem z tych co przechodzą go co roku od 20 lat ??
Chcę zobaczyć coś świeższego w tym świecie, oryginał + mody + machininy + jakieś przeróbki został już tak wyeksploatowany, że mnie to już nie kręci.
Ile można bawić się tą samą, niezbyt wielką grą?
Trzon fabuły powinien zostać taki sam, tylko można go bardziej rozbudować aby był dłuższy i bardziej nie liniowy ;)

Wszystkie materiały promocyjne tej gry mogłyby być tylko po Polsku, Rosyjsku lub nawet Niemiecku, nie rozumiem po co trzymają się tego Angielskiego.
Gra poza Europą od Rosji na zachód do Niemiec skończy 10 razy gorzej niż Kingdom Come Deliverance 2.