No cóż, złe czasy żeby wypuszczać sprzęt, i do niego nie dokładać.
Taka fajna idea rozbita o kryzys na rynku pamięci.

Bazując na recenzji Gamers Nexus to sprzęt jest dobrze wyceniony. Idzie w podobnych pieniądzach złożyć coś ciut szybszego, ale nie w tej kubaturze, designie i głośności. Cena jest winą szału na AI i powalonych cen pamięci i dysków. Cudów nie ma.
https://www.youtube.com/watch?v=66QzlDewigE
Nie wiem jak można było spodziewać się niższej ceny przy obecnym kryzysie z pamiecią.
Inna sprawa, że i tak pierwszy batch się sprzeda, a i sama "maszynka" będzie miała wartość kolekcjonerską.
Może i nie jest jakkolwiek tani, ale przynajmniej możemy się cieszyć zalaniem internetu AI slopem

Cóż - jak to mówili "dead on arrival". Kupi to paru psychofanów Valve, techno-brosi i scalperzy. Przy tej cenie dla zwykłego użytkownika naprawdę lepiej pokusić się na zestaw PS5+Switch 2 jeśli ktoś naprawdę celuje w konsolowe doświadczenie.
Czyli mamy sprzęt za absurdalnie wysoką cenę, gdzie w najtańszej wersji nie ma nawet kontrolera, sprzęt z przestarzałą specyfikacją, na Linuxie, więc wszystkich gier się nie da odpalić (głównie multiplayer), a za tę cenę można złożyć PC, który wydajnościowo będzie lepszy. Well done Gaben XD
Hahahahaha
Przypomnę, że to wydajnością będzie porównywalne do bazowej PS5
Mogę jeszcze wymienić ponad 1000-3000 hitów (mam własny katalogu).
To kwestia gustu. Jeśli te gry są dla Ciebie gówno, to lepiej zrezygnuj z graniem i wyjdź do lasu. Dobrze Ci się zrobi. Raczej nie znajdziesz jakaś grę, co Cię zadowoli.
- Wall World 1-2
- Altered Alma (w produkcji, ale można grać w demo)
- Batbarian: Testament of the Primordials
- The Count Lucanor
- Catechesis (w produkcji, jest demo)
- Crime Scene Cleaner (sprzątacz do wynajęcie, który sprząta dużo krwi i wszelkie ślady po zbrodni, wymaga dużo cierpliwości)
- DarkSwitch (Frostpunk + wielkie drzewo a la elfów)
- Death Howl
- Do No Harm
- The Eternal Life of Goldman (w produkcji, jest demo, zdecydowanie to polecam)
- Hellmart (supermarket + horror)
- Heroes of Science & Fiction (Heroes of Might and Magic + sci-fi)
- The Last Gas Station
- Lovish
- Astalon: Tears of the Earth
- Castle In The Darkness
- La-Mulana 1-2 (bardzo wymagający metroidvania z mnóstwo zagadki, sam raz dla fanów Indiana Jones)
- Pioneers of Pagonia (dla fanów Settlers)
- Signalis
- Ghost 1.0
- Songs of Silence
- Songs of Conquest
- Tails of Iron
- The Third Shift (horror w muzeum jako strażnik + styl retro Game Boy)
- Travellers Rest (w produkcji, ale warto to mieć na oku, bo to symulacja prowadzenie karczma plus piękny pixel-art, sam raz dla fanów Stardew Valley)
- Chained Echoes
- Contraband Police (dla fanów Papers, Please)
- Forgotton Anne, Forgotlings
- The Precinct (taki GTA, ale jako policjant)
- WarTales
- Factorio
- Bad Cheese
- Strange Antiquities
- Children of Morta
- Isles of Sea and Sky (taki Legend of Zelda, brak walki, ale za to mnóstwo zagadki środowiskowe)
- The Exit 8
- Yes, Your Grace (i kontynuacja Yes, Your Grace: Snowfall)
- 2Dark
- Afterimage
- Age of Darkness: Final Stand
- Aliens: Dark Descent (to gra AA, ale niedoceniona gra taktyczna dla fanów Obcy)
- ANNO: Mutationem
- Azure Striker Gunvolt 1-3 (jak ktoś lubi MegaMan)
- Beholder
- Binding of Isaac
- Mewgenics
- BioGun
- The Case of the Golden Idol
- Darkest Dungeon 1-2
- Undertale i Deltarune
- Ib (bardzo dobry horror
- Darkwood
- The Drifter
- Look Outside
- Mouthwashing
- My Friendly Neighborhood
- Order 13 (jak ktoś lubi zajmować się magazynu i słodki kot, ale uważaj na demonów ;)
- Pools (coś dla fanów Backrooms, ale bez potworów i takie tam jumpscare, to dla atmosfera)
- RimWorld
- Shattered Pixel Dungeon
- Starship Troopers: Terran Command
- Monument Valley 1-3
- Project Warlock 1-2
- Satisfactory
- There Is No Game: Wrong Dimension (dość oryginalna gra ;)
- 60 Seconds!
- 1001 Spikes
- Aeterna Noctis
- Beyond The Edge Of Owlsgard
- Biomorph
- Blood West (horror + Dziki Zachód + akcja RPG)
- Blue Prince
- Boxes: Lost Fragments
- serii Creepy Tale
- CrossCode
- Dungeons of Dreadrock 1-2 (to gra logiczna, nie akcja RPG)
- Ells Tales: Egg
- Ender Lilies
- Ender Magnolia
- Blasphemous 1-2
- Ghost Song
- Owlboy
- Savant - Ascent
- Vikings On Trampolines (w produkcji, ale warta uwaga, że muszę to wymienić)
- Souldiers (BARDZO TRUDNY metroidvania + Dark Souls z bardzo urokliwa pixel-art)
- Fear & Hunger 1-2 (Uwaga! Zawiera bardzo mocne i kontrowersyjne sceny! Nie dla każdego!)
- Gordian Quest
- HAAK
- In Stars And Time
- Last Epoch
- The Last Faith (dla fanów Blasphemous + Bloodborne)
- Last Train Home (2023)
- Neon White
- Neverway (w produkcji...)
- Nine Sols (dla fanów Hollow Knight, ma całkiem dobry klimat i fabuła)
- OneShot
- Pocket Mirror
- Little Goody Two Shoes
- Prim
- Regalia: Of Men And Monarchs
- The Silent Age
- Slay the Spire 1-2
- The Stone of Madness
- To the Moon
- Tormenture (sam raz dla fanów Atari ;)
- Undying (taki Walking Dead, gdzie właściwe wychowanie syna odegra bardzo ważna rolę w późniejszym fazie rozgrywki)
- Voidwrought (za parę dni możesz pobrać za darmo w Epic Games ;)
- War Hospital (ciekawa gra, ale niestety za często wywala mi do pulpitu)
- The Witch's House
- 20 Minutes Till Dawn
- 911 Operator
- A Hat in Time (jak ktoś lubi Mario 64)
- A Short Hike
- The Transylvania Adventure of Simon Quest (w produkcji, jest demo, to taki parodia Castlevania ;)
- Age of Decadence
- Alisa
- Animal Well
- Super Hydorah (polecam też zajrzeć do strony locomalito.com)
- Cursed Castilla (Maldita Castilla EX)
- Aquaria
- Axiom Verge 1-2
- Blaster Master Zero 1-3
- Baba Is You
- Backpack Hero
- Being and Becoming (w produkcji...)
- Below
- serii The Blackwell
- Braid
- Limbo
- The Bridge
- BROK the InvestiGator
- Buckshot Roulette
- Bug Fables: The Everlasting Sapling
- Carto
- Catherine
- Cave Story+
- Celeste
- Choo-Choo Charles
- CHUCHEL
- Crow Country
- Crowsworn (w produkcji...)
- Cry of Fear
- Cryptmaster
- serii Cube Escape
- Cult of the Lamb
- Cuphead
- serii Danganronpa
- The Darkside Detective 1-2
- Dead Cells
- Dead Synchronicity
- Death's Door
- Death's Gambit
- The Deed
- Deep Sky Derelicts
- serii Deep Sleep
- Dex
- Dispatch
- Don't Escape 1-4
- Don't Starve
- Dread Delusion
- Dredge
- Eastward
- Kingdom
- The Escapists
- FAITH: The Unholy Trinity
- Shovel Knight
- Fez
- Fight Knight
- The Forest i Sons of the Forest
- Forgive Me Father 1-2
- The Forgotten City
- Fran Bow
- Freedom Planet 1-2 (dla fanów Sonic)
- FTL: Faster Than Light
- Papers, Please!
- Gemini Rue i sporo gry przygodówki od wydawca Wadjet Eye Games
- Ghost Trick: Phantom Detective
- Graveyard Keeper (dodam, że kontynuacja jest w produkcji)
- Guacamelee! 1-2
- Hand of Fate 1-2
- Hard West
- The Hex
- Hi-Fi RUSH
- Holstin (w produkcji...)
- The Iconoclasts
- Indika
- Infernax
- The Inner World 1-2
- Insanely Twisted Shadow Planet
- Inscryption
- Inspector Waffles
- Into the Breach
- Iron Lung
- Jamestown
- Katana Zero
- Kingdom Shell
- Kynseed
- Laika: Aged Through Blood
- The Last Door 1-2
- Legend Of Grimrock 1-2
- Lil' Guardsman
- Little Misfortune
- Loco Motive
- Lone Survivor
- The Longing
- Loot River
- The Many Pieces of Mr. Coo
- Mark of the Ninja
- Master Key
- The Messenger
- Minit
- Monster Boy And The Cursed Kingdom
- Moonlighter (taki Legend of Zelda + symulator prowadzenie sklepu, jest też kontynuacja w produkcji)
- My Beautiful Paper Smile
- Necrosmith 1-2
- NEO Scavenger
- The Night is Grey
- Nobody Wants to Die
- Noita
- Observer
- Bastion
- Transistor
- Outer Wilds
- Oxenfree 1-2
- PARANORMASIGHT: The Seven Mysteries of Honjo
- Teslagrad 1-2
- Phoenotopia: Awakening
- The Planet Crafter
- Pony Island
- Pronty
- Rain World
- Retro City Rampage
- Return of the Obra Dinn
- Rogue Legacy 1-2
- serii The Room
- Routine
- Sea of Stars
- Shank 1-2
- The Siege and the Sandfox
- Simulacra
- Amnesia
- SOMA
- Spelunky
- Spindle
- Spooky's Jump Scare Mansion
- The Stanley Parable
- Stardew Valley
- Stasis, Cayne, Stasis: Bone Totem
- SteamWorld Dig 2
- Stick It to The Man!
- Super Meat Boy
- The Talos Principle 1-2
- Thimbleweed Park
- Timespinner
- Tiny Room Stories: Town Mystery
- Two Point Hospital
- Underrail
- UnEpic
- Unworthy
- Hyper Light Drifter
- Vagrus: The Riven Realms
- Vaporum
- Vigil: The Longest Night
- Visage
- Wargroove
- We Happy Few
- West of Loathing
- The Whispered World
- Wonder Boy: The Dragon’s Trap
- World of Horror
- Wuppo
- Year Walk
- Yomawari 1-3
- You Have to Win the Game
- Super Win the Game
- serii Zero Escape
- Zniw Adventure
- Easy Delivery Co.
- Elementallis (dla fanów Legend of Zelda)
- Grime 1-2
- Mariachi Legends (w produkcji...)
- Bo: Path of the Teal Lotus
O matko... Chyba za dużo tytułów wymieniłem... Wystarczy! XD
Jeszcze sporo gier Indie. O gry AA i AAA nie wspomnę. Jak sam widzisz, są strasznie dużo gry warte uwagi do wyboru. ;)
Do wyboru, do koloru! Miłej nocy! ;)
Sorry, ale mylisz się. Wcale to mnie nie boli. Co ty możesz wiedzieć, skoro nie widzisz moje emocji? Nie oceniaj innych na podstawie teksty, bo pozory się mylą. ;)
Doskonale wiem, że zawsze znajdą się tacy jak Ty, co mają inne gusty i oczekiwanie niż ja, a także inne poglądy. To normalnie.
Ale napisałeś:
potok gówno gierek na steam i AI slop?
To bardziej brzmi, jakby wszystkie gry na STEAM to samo dno. Czyż nie?
Wymieniłem gry tylko dlatego, że znajdą się graczy, co z pewnością będą zainteresowani. W końcu to jest forum, gdzie wszyscy będą czytać. Od czasu do czasu lubię się dzielić z innymi, bo to dla mnie przyjemność. ;)
Nie mam zamiaru Cię obrazić. Miłej nocy!
No, konsoli PlayStation, XBOX i Nintendo nadal mają gry exclusive, co nadal nie są dostępne na PC, np. Bloodborne, Gears of War 2-3, czy Super Mario Odyssey. Cóż... Nie można mieć wszystkiego.
Miłej nocy!
A wy wiecie, że można grać na konsoli wyłącznie w gry single player i w ogóle nie opłacać plusa? Większość ludzi nawet nie opłaca najtańszej wersji, bo nie każdy chce grać w multi.
No cóż, złe czasy żeby wypuszczać sprzęt, i do niego nie dokładać.
Taka fajna idea rozbita o kryzys na rynku pamięci.
Do tego są o rok spóźnieni - jakby wydali przed końcem wsparcia dla win 10 to bym kupił, a tak, kupiłem nowego kompa do win 11, i niech się cmokną.
Rozumiem
To broń Boże nie atak, zastanawiam się tylko skąd taki pomysł albo dane, bo nie widzę w tym logiki za bardzo.
nie bardzo rozumiem dlaczego zakończenie wsparcia dla 10 miałoby być zapalnikiem do kupna nowej jednostki. 11 zwiększyła wymagania? Nie
No właśnie tak, przede wszystkim trzeba posiadać TPM 2.0, Secure Boot (mój PC z 2016 roku nie miał) i odpowiedni CPU, który to wspiera. Dla wielu wymiana PC'ta była więc koniecznością podytktowaną względami bezpieczeństwa.
PS. Sam moduł TPM można dokupić, nie trzeba zmieniać całej jednostki. Stał się też standardem w 2016 roku, ciężko obecnie znaleźć jednostki młodsze niż 8 lat, które by go nie miały, a ponad 8 letnie specyfikacje i bez zmiany systemu domagają się aktualizacji, ale to tylko moje spekulacje :D

Cóż - jak to mówili "dead on arrival". Kupi to paru psychofanów Valve, techno-brosi i scalperzy. Przy tej cenie dla zwykłego użytkownika naprawdę lepiej pokusić się na zestaw PS5+Switch 2 jeśli ktoś naprawdę celuje w konsolowe doświadczenie.
Dead on arrival.
Jaki bezsensowny wariant 512 gb, mogli chociaż zacząć od 1tb. Za to super sprawa, że system kolejki zostanie przelosowany - genialne posunięcia na skalperów i youtuberów. Co do ceny - bez niespodzianek. Ciekawi mnie czy jacyś GOLowicze się pokuszą.
Nie wiem jak można było spodziewać się niższej ceny przy obecnym kryzysie z pamiecią.
Inna sprawa, że i tak pierwszy batch się sprzeda, a i sama "maszynka" będzie miała wartość kolekcjonerską.
Wyznawcy stima wiedzą lepiej. XD
Stacjonarkę można w tej kwocie złożyć, co zostawi tą maszynkę daleko w tyle.
A Win11 jest potrzebny jak świnia siodło, to tandeta zżerająca nienormalne zasoby pamięci do samego działania.
Porażka.
Rozdzielczość 1080p w zupełności wystarczy do grania z kanapy, bo z tej odległości i tak nie widać wielkiej różnicy.
No jak grasz na 32-calowym TV z odległości 5 metrów to może różnicy nie widać xD Z resztą co to wgl jest za logika? Kupujesz za gruby hajs McLarena P1 ale okazuje się, że w środku ma silnik z opla astry 1.4 więc zaczynasz sobie wmawiać, że w sumie na polskich drogach to i tak nie ma się gdzie rozpędzić. No ale przynajmniej ładnie wygląda ten McLaren z silnikiem z opla...
Testy już są i pokazują, że SM ma problem z uciągnięciem w 60 klatkach gier sprzed kilku lat na maksymalnych ustawieniach w 1080p. Z niektórymi grami radzi sobie słabo nawet po obniżeniu ustawień. Jeśli ma to działać jak wszechstronna PC-konsola to 512 GB pojemności po prostu nie wchodzi w grę w dzisiejszych czasach. Mówimy zatem o wydatku rzędu 5700 zł na sprzęt, który pozwoli grać komfortowo na ustawieniach medium-high w 1080p. Przecież to jest jakiś żart.
Nikt nie zmusza do zakupu, a najbardziej udzielać się chcą ci, co i tak tego nawet nie kupią, lol.
A to prawo do wyrażania swoich spostrzeżeń na temat danego towaru ma tylko osoba, która go kupi? Co jest z Tobą nie tak xD Może Cię zaskoczę, ale byłem zainteresowany Steam Machine jakiś czas temu, ale entuzjazm mi całkowicie opadł po zobaczeniu ceny i testów wydajności. To co, jako potencjalny nabywca jeszcze kilka tygodni temu mam prawo pisać o SM czy nie?
"Zdecydowanej większości graczy" nie wrzucaj do jednego worka, różni ludzie różne potrzeby, a uwzględzniasz jedynie swój punkt widzenia
To był mój wniosek wyciągnięty na podstawie obserwacji branży od lat. Człowieku, wszystkie testy i recenzje nowego sprzętu do grania skupiają się w głównym stopniu na wydajności, możliwościach oraz na cenie. Otwórz dowolną branżową gazetę czy portal, wejdź w dział dotyczący technologii a sam zobaczysz. Poczytaj komentarze ludzi na forach. Cena i wydajność, dwa główne elementy. Oczywiście, na wygląd często też się zwraca uwagę ale to jest szczegół. Najlepszym przykładem jest PS5 które rozeszło się w ilości ponad 90 mln sztuk a wygląda paskudnie :D To jest niesamowite, że komukolwiek trzeba to tłumaczyć
a tym argumentem o rozmiarze tv pokazujesz jedynie swoją dziecinność.
Dziecinność? Skoro już chcesz używać w rozmowie inwektyw to chociaż dobieraj je z sensem. Nie bardzo rozumiem co było dziecinnego w argumencie o tv. Wiesz wgl co to znaczy "dziecinny"? Mogłeś napisać, że pokazuję swoją ignorancję, głupotę, bezczelność, chamstwo. To już by trochę lepiej wyglądało. Ale dziecinność? xD
Ale wracając do meritum, jest ogromna różnica w natywnym obrazie 1080p, 2k i 4k, zwłaszcza na dobrej jakości telewizorze. To jest po prostu fakt, z którym nie da się dyskutować. Jeśli ktoś pisze, że nie widzi różnicy między 1080p a 4k to są dwie możliwości. Spora wada wzroku lub słabej jakości telewizor. Innych opcji nie ma. Więc tam się nie obrażaj kolego drogi tylko po prostu przestań pisać bzdury :D
huehuehue kupiłem ps5 pro po tym jak ogłosili podwyżki ale ceny jeszcze były stare. róznicę w cenie pokryłem ze sprzedaży ps5 po obecnej wyższej cenie. powodzenie Gaben

Bazując na recenzji Gamers Nexus to sprzęt jest dobrze wyceniony. Idzie w podobnych pieniądzach złożyć coś ciut szybszego, ale nie w tej kubaturze, designie i głośności. Cena jest winą szału na AI i powalonych cen pamięci i dysków. Cudów nie ma.
https://www.youtube.com/watch?v=66QzlDewigE
Ja mam takie pytanko. Ostatnimi czasy jak wchodzę na gryonline to wyskakuje mi powiadomienie, że zablokowano przekierowanie na redirhub.top. Myślałem, że to może coś u mnie, ale to się pojawia tylko na waszej stronie. O co z tym w ogóle chodzi? Ostatnio wyskakuje dość często.
Phishing/fakeredirecty.
Po http wyskakuje 404, wiec domena nawet nie funkcjonuje jako normalna stronka.
Istnieje legitna firma redirhub.com i zajmuja sie routingiem.
====
Watpie zeby gol mial z tym cokolwiek wspolnego. Masz syf na kompie.

https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-czerwiec-2026?page=0,6
Ta sama ilość RAM i pojemność dysku, zbliżony CPU, ale GPU to 9060XT z 16 GB , a nie paździerz o wydajności RX7600 z problematycznym 8GB VRAM. Taki zestaw na dzień dzisiejszy to ok 4500zł, a wydajność jest jakieś 60% wyższa. Mówimy tu o graniu w 50 FPS na Steam Machine vs 80 FPS na składaku za tą samą cenę.
Jak na tym będzie działać taki windows...
Jak na steam decku. Po 2 latach wrzuciłem sobie win 11 na decka i wszystko git. Valve zadbało o sterowniki. Valve to nie Nintendo, żeby blokować bootowanie. Pytanie ile czasu użytkownicy będą czekać na sterowniki windowsowe dla bebechów Steam Machine.
Ciekawe są z kolei wyniki w niektórych grach jeszcze ze steamdecka gdzie na protonie pewne tytuły działały lepiej niż na windzie. Oczywiście w zależności od OS niektóre rzeczy działają minimalnie lepiej lub minimalnie gorzej niż na konkurencyjnym systemie.
Imo Steam OS jest spoko alternatywą, ale winda na steam machine nie powinna być żadnym problemem, tak jak nie była na decku.
Będzie, bo Chiny prawdopodobnie będą inwestować miliardy w AI, a jeszcze większość firm nie utworzyła miejsc, gdzie to AI będzie funkcjonować, a do tego setki ton nieużytych GPU, bo nie mają prądu na to.
Bańka trochę na chwilę spowolniła, ale przyspiesza i… i nie, pewnie nie ma bata, może 2035.
Cała idea SteamOS i ustandaryzowanego PC do gier(...)
A potem beczał będziesz o monopolu
Na szczęście idę o zakład, że sprzedaż SM będzie mała i nie będzie miał wpływu na optymalizowanie gier pod tak słabą platformę kosztem posiadaczy lepszego sprzętu. Inaczej padnie kolejny filar PC i dowolność budowania zestawu oraz wymieniania części. SM może stać się takim samym zamkniętym szajsem jak iOS czy PS5.
Złe czasy chyba nastały dla sprzętu.
8 rdzeni procesora miały już PS4 i Xone...
16GB jest standardem od premiery PS5 i XSX a na PC to już raczej 32 GB wypada mieć.
Rozumiem, że 6 rdzeni ZEN 4 to nieporównywalnie więcej niż 8 rdzeni poprzednich zenów, o czasach PS4 nie wspominając, ale jednak chciałoby się pod każdym względem przynajmniej nie cofać.
Zwłaszcza, że sprzęt swoj kosztuje.
Jak rok temu składałem komputer to za połowę ceny tego najwyższego zestawu złożyłem PCta z 32 GB Ramu, 12 rdzeniami w procesorze (r9 5900X) i 12 GB na karcie graficznej (3080ti). Rozumiem, że na rynku wtórnym jest inaczej, ale jednak przepaść jest ogromna.
Valve jest jednak w tej ciekawej sytuacji, że nie potrzebuje sprzedawać sprzętu aby budować społeczność w swoim ekosystemie bo ten już mają i to raczej nim przyciągają ludzi do sprzętu, na którym zarabiają. Jest to odwrotna sytuacja od SONY i MS które dopłacają do konsol żeby potem sobie to odbić na prowizji z gier. Valve i tak ma zagwarantowaną prowizję z rynku PC, więc na sprzęcie mogą sobie tylko dorobić.
Pytanie ile osób to kupi kiedy konsole są tańsze a PCty całkiem podobne i z możliwością personalizacji pod siebie?
Jakaś tam grupa na pewno będzie. Jeśli ktoś akurat zmienia sprzęt, ma dużą bibliotekę Steam i szuka połączenia PCta z konsolą to jest to spoko opcja. Natomiast trudno mi sobie wyobrazić, że ktoś mając już jakiś niezły sprzęt i nie mając nadmiaru gotówki na kupowanie sobie tego w ramach ciekawostki, zdecydował się na zakup.
Kilka mln w najbliższych latach sprzedadzą ale rewolucji nie będzie. Nie jest to ani żaden przełom jeśli chodzi o opłacalność ani nie zasokaja jakiejś szczególnie palącej potrzeby rynku.
Za 5739 pln to już dobrej jakości lapa do gier się kupi, cena trochę z kosmosu jak dla mnie.
https://www.ebay.com/itm/800221264182?_skw=rtx+5070+ti+laptop&itmmeta=01KVR8J8C1F5QQRKQBNPY2XBWS&hash=itemba50e77936:g:hW0AAeSwubhqOF2L&itmprp=enc%3AAQALAAAA8GfYFPkwiKCW4ZNSs2u11xBskHyGQX0xAjJH0gFm%2BOp7ecOoIvUqSBv%2BtnRp1Zk4vWEjjnntSJgCiogUPHuPAjx%2BWCLnidAhZ2itjGvWpXnlMLFFUhkY4pUbw9ghT1RBvWtIflLAX0xkCtv7M3BXq95I6XLSV0cMYxmsOERn%2FXOII2qoEiqARduSt1lFTo0lLBpYwn15YSQkzlk%2FeZ%2Fd0OslF8icVc4ik6b6eo1aXHoIrGzyXnrJ%2FHjkk2NAqIukQMhOIUmMD1hUuGfNIP4hCzvX%2BujvXec6fUDxLHjjHVlHy9Nu%2FsSGiHtIIE8HC5iqbQ%3D%3D%7Ctkp%3ABFBMmIbJiN5n co do ceny sprzedawca by zjechał ze 100$ może wiecej, 300$ cło, a sprzęt całkiem ok.
Sam kupiłem dwa gaming laptopy w taki sposób 14 lat temu i 10 lat temu.
Ostatni w zeszłym roku i cztery i pół roku temu przedostatni, wszystkie co są pod ,,mój sprzęt'' wpisane zostały tak kupione.
Może i nie jest jakkolwiek tani, ale przynajmniej możemy się cieszyć zalaniem internetu AI slopem
Ten sprzęt może uratować GTA vi. Optymalizacja jak pod konsole moze kilka osób zachęcić do zakupu.
Słabizna i jeszcze za to chca od 4000 do ok 6000 zl. Nie dzieki ma swoj pc... Ciekawer kto to kupi ?
Szkoda tego kryzysu, bo liczyłem , że uda mi się mieć w końcu mały komputer (kawalerka), a cena dla mnie mocno zaporowa. W ciągu ostatniego roku kupiłem używanego Series X (1700 PLN) oraz Steam Decka (1400) i patrząc na obecny rynek to jestem mocno zadowolony z tej decyzji, bo z tym zestawem zagrać mogę praktycznie we wszystko.

Jakby kosztowało koło 3 tys to bym szczerze mówiąc brał, ale po ostatniej zmianie cen Steam Decków było widać, że nie będzie dobrze.
Szkoda, bo jakby nie patrzeć, to sprzęt nie jest zły - owszem są mocniejsze PC czy laptopy, ale to co tutaj dostajemy w zupełności wystarcza nawet do nowych gier w ultra i 1080p... tylko nie w tej cenie.
Ehh, a mogło być tak dobrze.
Tak jak się spodziewałem okolice 5k, kusi, ale drogo, poczekam na pierwsze recenzje i może się skuszę. Ciekawe jak będzie z realną wydajnością.
Hahaha chyba ich ..... Za te cenę złoże se lepszy komp poczekam 2 miesiące na pełne latki staram os i będę miał sprzęt mocniejszy na tej samej architekturze , ciekawe ilu to kupi a ilu zostanie opłaconych aby to reklamować żebyś kupił .
Dla mnie sprzęt średniak. W tej cenie da się złożyć coś lepszego, więc lipa. Wygląd i hałas nie ma dla mnie kompletnie znaczenia, bo i tak PC stoi w osobnym pomieszczeniu za ścianką "TV", więc nie mam nawet na niego wglądu.
Osobiście czekam co oni wyprawili z Steam OS 3 czy to juz ten czas, gdzie z PC będzie dało się zrobić pełnoprawną konsolę czy jednak nie.
Mam tak zrobionego PC, gdzie jest on dla mnie jak konsola, ale przez ułomny system, korzystanie to dramat.
W końcy może po tylu latach oczekamy się systemu przyjaznego grom na PC, bo to od zawsze była katastrofa.
Jeżeli tak wygląda "niedokładanie do sprzętu" to sukcesu nie wróżę kolejnym generacjom konsol.
Ale te zmienne nakładki na obudowę to żart, spodziewałem się lepszego gustu po Valve np. Lambdy z Half-Life lub coś z Portala, a tutaj zwykła zmiana koloru dodatkowo brzydsze niż standardowe.
Teraz czekamy na nowego Half-Life.
A w d... sobie wsadźcie stacjonarkę o tej wydajności za tą cenę. Spokojnie idzie kupić laptopa z RTX 4060 za te same pieniądze i mieć dodatkowo ekran, klawiaturę i baterię.
Niezła cenowa odklejka. Prawie 5 lat temu kupiłem series X, który nie dość, że dużo mocniejszy od tego truchła kosztował w sklepie 2200 PLN. Odlot. Szacuje sprzedaż na poziomie kolekcjonerskim; dla zbieraczy konsol i muzeów
A więc... wydajność porównywalna z bazowym PS5. Cena ok. dwa razy wyższa. Co zyskujemy w zamian? Dostęp do gier na Steam i dostęp do własnej biblioteki już zakupionych gier na Steam. A także "konsolową" wygodę użytkowania.
https://www.youtube.com/watch?v=WhWtLi_FqLo
Warto? Hmmm... Twardy orzech do zgryzienia. ;)
Raczej większość ze współczesną konsolą lub kompem o podobnej mocy lub lepszym będzie czekać z zakupem/modernizacją na lepsze czasy. A jak już nadejdą to ten sprzęt będzie już mocno przestarzały.
Czyli gorszy od PS5 Slim i droższy od PS5 Pro? Nie widze sensu dla przecietnego konsumenta
ale ramu pożalowali, tyle to mam w starym rog Ally, 16gb to bieda na dzisiejsze czasy
Czyli mamy sprzęt za absurdalnie wysoką cenę, gdzie w najtańszej wersji nie ma nawet kontrolera, sprzęt z przestarzałą specyfikacją, na Linuxie, więc wszystkich gier się nie da odpalić (głównie multiplayer), a za tę cenę można złożyć PC, który wydajnościowo będzie lepszy. Well done Gaben XD
W interesie wszystkich graczy PC jest, by ten projekt się udał, mimo oczywistych przeciwności i wad, takich jak teoretycznie zbyt wysoka cena (chociaż cena małego PC-ta o podobnej konfiguracji nie będzie raczej niższa).
Czyli mój r7 5800x3d i rtx 4070 super kupiony 2.5 lat temu dalej jest lepszy od wszystkich konsol
Mnie teraz ciekawi inna rzecz, forumowi wieszcze że tytułem startowym tej kostki będzie Half-Life 3. Ale skoro sprzęt już startuje, a o HL3 nikt nie wspomina to chyba kolejne pudło wróżbitów.
szkoda nie będę kupował czegoś co już mam nawet lepsze masakra ponownie kibel to już ps5 jest bardziej spoko tu i tu autorski system a z tym małym gł.... nie wiesz czy to ryczy syczy ps 5 mam nie pro ale nie wiem no nie kumam kolesi co para lat coś wydają i można liczyć na kibel ...
To po prostu pieniądze wyrzucone w błoto.
Tbh nie kumam podejścia innych pececiarzy i entuzjastów PCMR do tego sprzętu, bo przecież nie jesteśmy targetem maszynki od Valve.
Jednak gadanie, że nie będzie chętnych na kupno takiego sprzętu to bzdura. Pomijając gadżetomaniaków, Steam Machine może skusić konsolowców, którzy chcieliby mieć peceta, ale nigdy się do zakupu nie przekonali. Z zalet - gigantyczna biblioteka gier, niskie ceny w promocjach i na wyprzedażach, obszerny rynek kluczy z szarej strefy. Wygoda użytkowania i łatwość obsługi. Dla większych entuzjastów - otwarty ekosystem.
Do tego można taką estetyczną kostkę postawić w salonie koło telewizora i w sumie bezstresowo odpalać jak konsolę, by z padem w ręku na kanapie bawić się w jakieś pecetowe tytuły. Steam controller ma chyba podobne touchpady, jak w steamdecku, gdzie po chwili przyzwyczajenia dało się grać nawet w RTS-y.
Plus idąc jeszcze głębiej w szarą strefę - idealna maszynka do wszelkich emulacji. Emu Deck był super popularny, zawierał pakiet emulatorów niemalże wszystkich konsol, a poszczególne ROM-y wrzucało się bezpośrednio do biblioteki steam z dostosowaniem okładek itd. i można było odpalać emulowane gry bezpośrednio z poziomu klienta Steam. Bardziej wydajny Steam Machine w jeszcze większym stopniu nadaje się na króla emulacji. I wtedy taki pececik w salonie robi dodatkowo za dziesiątki konsol ku chwale retrogamingu.
Jasne, to nie będzie bestseller jak Playstation 2 czy Switch 2, ale sprzęt raczej nie umrze jak poprzednia stacjonarna maszynka od Gabena.
Steam Machine może skusić konsolowców, którzy chcieliby mieć peceta, ale nigdy się do zakupu nie przekonali.
Średniej jakości sprzęt za prawie 6 tysięcy złotych (wersji 512 GB nawet nie biorę pod uwagę bo taka pojemność dysku dla PC to żart w dzisiejszych czasach) miałby być sensowną alternatywą? No nie wiem. Za dużo mniej da się złożyć równie wydajny (lub lepszy) sprzęt i na nim sobie testować ten PC-towy rynek giereczkowy.
Dla posiadaczy pc-tów ( w tym lapków) od dawna - za slaby i za drogi z zerowymi możliwościami rozwoju. Zwłaszcza że możesz złożyć sprzęt lepszy, kupić gotowca czy lapka w lepszej / podobnej cenie i oprócz lapka modernizować go.
Dla nie posiadaczy do tej pory pc-tów ( czy laptopów) - takie osoby nie mają konta steam ( bo i po co) więc dostają wady wyżej + wydatki na gry ( z czego cześć nie będzie funkcjonalna min w multi z racji steam-os). do tego gotowce bez składania oferuje każdy producent sprzętu, czy nawet twórcy internetowi więc niczym się nie wyróżnia specjalnie (bo wygląd to mają i gotowce - kwestia gustu) oprócz systemu ( a przypomnę o jego problemach:P )
Tak wiem udostępnianie rodzinne ale to pól środek.
Z zalet to wygląd i małe rozmiary.
Z wad - nie rozpowszechniony system ( min ograniczenia anticzitów i działanie gier na nim), drogi, brak możliwości rozwoju, nie przebija w niczym konkurencji
SM miał szansę rozpowszechnić alternatywny system, ale żeby to zrobić musiałby być bardzo tani ( maksymalna cena na poziomie bazowej konsoli) żeby powalczyć z gotowcami, lapkami czy składakami - i żeby odmienić rynek pójść w milionach nakładu :P
A tak dostajemy sprzęt droższy/podobny do konkurencji tyle że z innym wyglądem. Czy się sprzeda? Oczywiście że ze tak, w końcu ludzie kupują wodę po kąpieli youtuberów, więc jako gadżet się sprzeda. Czy odmieni coś na rynku - według mnie nic :)
A nawet nie wspomnieliśmy o kolejnej olbrzymiej konkurencji mianowicie usługach jak Geforce NOW.
Za tą cenę masz bodajże 9 lat grania w 5k ?
Z dostępem do biblioteki steam, z działającym multi
ps. powodzenia z szukaniem części do SM czy serwisu jak skończy się gwarancja :D
Ja po niecałych 3 latach " konsolowania " (PS5) wróciłem do PC. I jestem w 8, nie co ja mówię 9 a nawet w 10 niebie :) :) :) 😁😁😁
Ta maszynka od Valve jest dosyć ciekawa ale nie za tą cenę.
Cóż patrząc się na historię hitów sprzętowych od Valve jakoś niespecjalne mają się czym pochwalić i jak widać, tym razem chyba nie będzie lepiej, ewidentnie tutaj mieli dużego pecha z premierą sprzętu w tak porąbanym rynku zasobożernym na pamięć, zwłaszcza że jak sami twierdzą nie są dużym graczem na rynku i nie mogli sobie pozwolić na żadne umowy, jednakowoż wiedząc o cyrkach z cenami podzespołów oraz samą specyfikacją-osiągami, aż zdziwiony jestem, że ...nie zaorali tego projektu, mogli tylko wypuścić kontroler i wprost powiedzieć o problemach związanych z rynkiem oraz związanymi z nim kosztami ...a tak dostajemy marny sprzęt do grania kompletnie nieproporcjonalny do jego ceny i szkoda, bo po cichu liczyłem na spory bum związany z steamos i konkretną konkurencją dla windy
takie Steame gówienko czli rx 7600m ogólnie poziom RX 6600 przegrywa o 10% z RTX 3060 2021 z 5 letnią kartą klasy średniej ,owszem będzie się dało odpalić gry w 4 K ale w rozdzielczości 320x200 lub 640x480 rozciągnięte i rozmydlone do 4K czy będzie 60 fps😏 to syf pchany do naiwnych
Szkoda bo w cenie do 3k PLN to mógł być na prawdę super sprzęt łączący w sobie wygodę konsoli do gier i możliwości miniPC. Sam mam zresztą handhelda na SteamOS i jestem z niego bardziej zadowolony niż ze Switcha 2 którego kupiłem dla dzieciaków. Ale za takie pieniądze to jednak podziękuję.
To ja zadowolę się nowym RTX. Do retro starczy mi steam deck i stacja dokująca :p
Gdyby nie głupie ograniczenia przy zamówieniu, brałbym 3 sztuki.
Valve chciało może i dobrze, ale na obecną chwilę ten sprzęt za tą cenę to jest niewypał. Chyba że, ktoś planuje z tego zrobić sobie pełny PC z Windowsem, aby mieć dostęp nie tylko do biblioteki Steama to może i tak. Ale tak czy siak dostajemy tutaj sprzęt o wydajności takiej, że to powinno kosztować maksymalnie 3 tysiące (i to wcale nie za tą najniższą wersję). Ale jak niestety napisałem wybrali zły okres przy tych szalejących cenach podzespołów.
Sam złożyłem nowy PC w ostatniej chwili z płytą za 1000 zł, GPU za 3000 zł, CPU za 1200. zl i zasilaczem za 600 zł. Dodajmy posiadaną obudowę za 650 zł, dawną cenę RAM oraz cenę SSD w dniu zakupu i też robi się 7500 zł, więc mógłbym powiedzieć, że kupując RAM za 1000 zł zapłaciłem jedyne 500 zł więcej, czyli marne 6%. Ale przy 4000 zł to już 12%. a wystarczy podbić różnicę do 800 zł i przy 4000 zł masz 20% ceny.
Tylko czy Valve powinno wydać mocny zestaw za 8-10k zł?
Tak jak podejzewalem z cena okolo 5 kafli.
To na bank Steam Frame bedzie oscylowal w okolicach 8 tys.
No chyba, że chcesz wydać ponad 5 tys. na sprzęt do grania w indyki ze Steama. W takim przypadku też nie warto.
Uwielbiam, że jak sony i nintendo robiło niedawno podwyżki konsol to było wyklinanie na nich na maksa, że są totalnie gównianymi korpo śmieciami a jak valve wydaje jakiś syf przepłacony to co widzę? "o nie! Matko bosko dlaczego AI nam to robi?!?" XD dosłownie wszędzie widzę usprawiedliwianie ceny w ten sposób. Gdyby nie ten kryzys to nadal byłby mega drogi sprzęt. Nawet 800 dolków z padem to by było za dużo jak ps5 bez napędu kosztowało 1850zl a teraz kosztuje 2250 zł. Nie 4 tys ponad. Dlaczego steam machine nie może być sprzedawane za te 2 tys? Przecież valve i tak ma 30% z każdej gry którą później sprzeda na steam. Sorry 16gb ramu nie sprawia, że ten sprzęt byłby o połowę tańszy gdyby nie jakiś kryzys... Mój pc z maja 2025 za który dałem 7400zl da się teraz złożyć za 8200 a nie 10 czy 15
Hahahahaha!!!!
Ale w tym sztimie mózgi siedzą. XD
Taki bardziew za takie pieniądze. 🤦
Totalnie nie dla mnie, kupiłem PS5 PRO przed podwyżką + Switch 2, styknie na dłuższy czas, do ger na STEAM mam laptopa który na
pełnym 3080 który jeszcze spokojnie da radę.
Nie jest źle. Cena wynika z zawyżonych cen podzespołów, więc nie można winić Valve.
Wydajność też nie jest zła. Konsole wcale nie oferują aż tak dużo większej wydajności. Zwłaszcza jak "upscaluje" się z 144p :P
Z tym składaniem takiego samego kompa w podobnej cenie to też tak nie do końca... Tu mamy wszystko wewnętrznie ładnie zaprojektowane w małej, zgrabnej obudowie
To już lepsze jest porównanie do składanych PC. Wiadomo, że SteamMachine jest mały, ładny i nie bierze dużo prądu ale czy to jest aż tak ważne? Istnieje milion różnych obudów do wyboru, niektóre bardzo małe, a te dodatkowe kilka/kilkanaście cm w tę czy w tamtą stronę nie ma aż tak dużego znaczenia w przypadku sprzętu, który stoi wciąż w jednym miejscu.
A najbardziej brutalne to są chyba porównania z laptopami bo wychodzi na to, że i one w podobnej cenie wygrywają z SM. A to jednak jeszcze bardziej kompaktowe sprzęty i jeszcze z klawiaturą i monitorem w zestawie...
Z tymi laptopami też masz rację. Za 5700 zł dorwiesz naprawdę solidny sprzęt, który będzie miał wszystkie funkcje SM i jeszcze sporo dodatkowych.
Jedyne znaczące zwycięstwo dla Valve byłoby wtedy, gdyby znacząca liczba konsolowych graczy przeniosła się na SM. I to mogłoby się udać ze względu na podobieństwo w użytkowaniu SM i konsoli, z tym że nie w tym rozdaniu generacji. Większość osób, które chciało mieć konsolę już ją ma i raczej nie będzie się przesiadać na słabszy sprzęt.
Jedyne co może w tym kierunku zrobić Valve to wypuścić prototyp, zebrać feedback, wykorzystać zdobyte doświadczenie i wypuścić naprawdę konkurencyjny sprzęt za tak dwa lata kiedy większość graczy stanie przed wyborem kupna nowej konsoli.
Z tym, że musiałby to być wyraźnie mocniejszy sprzęt i w dużo lepszej cenie. A to nie zależy w pełni od Valve.
Potrzebna na rynku kolejna konsola?
Dla produktu, który posiada bezpośrednią konkurencję na rynku, cena jest kluczowym, a czasem nawet jedynym kryterium oceny czy sprzęt jest dobry czy nie.
Wiadomo, że GabeCube ma swoje unikalne cechy, ale koniec końców na rynku są też dwie konsole MS, dwie SONY oraz cała oferta PC, którego można sobie złożyć dokładnie pod swoje oczekiwania. To nie jest tak, że np. biblioteka Steam jest dostępna wyłącznie na Steam Machine albo żadna inna maszyna nie ma takich osiągnięć.
Jakby ten sprzęt kosztował 2-2.5k pln to byłby produktem doskonałym. Jak kosztuje 4-5k i więcej to jest mocno średnim.
Nie mówię, że Valve musi go za te 2k sprzedawać. Po prostu pokazuję, że w tym przypadku cena jest fundamentalna dla oceny produktu.
No cóż, niestety chyba wydany trochę zbyt późno i również niestety ceny pamięci robią swoje. Nie opłaca się jeśli w tej cenie albo trochę dopłacając można mieć o wiele lepszego PC-ta. Za to odbiją sobie na Steam Contrtoller-rze
Fajna zabawka ale nie za tyle. Chociaz nie mam watpliwosci, ze i tak sie sprzeda.
To po prostu sprzęt dla bananów, albo dla ludzi, którzy chcą pograć w gry na Steamie, ale nie potrzebują mocnego PC. Ale większość z nas już ma lepszy sprzęt, więc nie warto tego kupować.
Jak ktoś się zastanawia, czy rezerwacje przetwarzają, to leci to w miarę szybko i dziś potwierdziłem swój egzemplarz, więc zakładam, że w przyszłym tygodniu go odbiorę. Do tego czasu przygotuje swoje dwie ostatnie konsole w nową przygodę.